DIABETES: MONEY MONTH

I le taimi ua maua ai i latou, o tagata mamai e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o le toto toto e masani ona faasaina. O le mea lea, latou te iloa ai nei faʻamaʻi ogaoga: o le leiloa o le mamafa o le mamafa, o le fia inu pea, ma le masani ai. O nei faʻamaoniga e sili atu ona faigofie, pe oʻo ina mou ese atu, i le taimi lava e amata ai ona maua e le tagata maʻi ni injections o le inisalini. Faitau pe faʻapefea ona oso le tigaina o le inisalini. Mulimuli ane, ina ua mavae ni nai vaiaso o togafitiga o le maʻisuka ma le inisalini, i le tele o tagata gasegase o le manaomia mo le inisalini e faʻaitiitia le faʻaitiitia, o nisi taimi e toetoe lava a leai.

E tumau pea le suka o le toto, e tusa lava pe e te taofia le tuiina o le inisalini. E foliga mai o le maʻisuka ua faʻamalolo. O lenei vaitau ua taua o le "honeymoon". E mafai ona tumau i nai vaiaso, masina, ma nisi o gasegase i le tausaga atoa. Afai e togafitia le maʻisuka ituaiga 1 e faʻaaoga ai metotia masani, o lona uiga, i le mulimuli i se "paleni" meaai, ona le maeʻa lea o le "honeymoon". E tupu lenei mea e le sili atu nai lo le mavae o le tausaga, ma e masani lava pe a uma le 1-2 masina. Ma o le moa e oso i totonu o le toto suka mai le maualuga e oʻo atu i le matua maualalo.

Dr. Bernstein ua faamautinoaina e mafai ona faaloaloa le "honeymoon" mo se taimi umi lava, toetoe lava mo le ola, pe afai e togafitia lelei le maʻisuka ituaiga 1. O lona uiga o le tausia o se meaʻai maualalo-carbohydrate ma le tosoina o nai mea laiti, saʻo lelei le fuaina ole inisalini.

Aisea e amata ai le vaitaimi o le "honeymoon" mo le maʻisuka ituaiga 1 ma aisea e muta ai? E leai se manatu lautele e taliaina i le va o fomaʻi ma saienitisi e uiga i lenei mea, ae o loʻo iai ni manatu talafeagai.

Meaʻai mo le maualalo o meaʻai mo le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo maua iinei.

Lesories e faʻamatalaina ai le meli mo le maʻisuka ituaiga 1

I se tagata soifua maloloina, o le pancreas o le tagata e aofia ai le tele atu o peta beta e maua ai le inisalini nai lo le mea e manaʻomia ina ia faatumauina ai le toto suka masani. Afai e maualuga le suka o le toto, o lona uiga o le itiiti ifo i le 80% o sene beta ua maliliu. I le amataga o le maʻisuka ituaiga 1, ua vaivai vai o peta totoe ona o le aʻafiaga o le maualuga o le toto suka i luga ia i latou. E taʻua lea mea o le kulūsese. I le amataga o le togafiti o le maʻisuka ma tui inisalini, o nei peta beta e maua ai se "malologa", ona o le latou toe faʻafoisia mai o le gaosiga o le inisalini. Ae e tatau ona latou galulue 5 taimi sili atu le faigata nai lo se tulaga masani e aofia ai le manaoga o le tino mo le inisalini.

Afai e te 'ai meaai maualuga-carbohydrate, o lona uiga o le ai ai le umi o le maualuga o le toto suka, lea e le mafai ona ufiufi inisuasiga tui ma se gaosiga laiti o lau inisalini. Ua uma ona faamaonia o le faateleina o le suka toto e fasi ai peta peta. A maeʻa se taumafataga o loʻo i ai meaʻai maualuga-carbohydrate, e maualuga le suka o le toto. O ia mea na tutupu e iai sona aafiaga leaga. E faasolosolo lava, o lenei aafiaga e faʻapupulaina, ma o toe o peta na totoe e iu lava ina "mu" atoatoa.

Muamua, o siama peta paneta o le maʻisuka ituaiga 1 e mate mai osofaiga a le tino puipuia. O le sini o nei osofaʻiga e le o le peta atoa, ae na o ni nai palatini. O se tasi o nei puipuiga o le inisalini. O le isi protétini faapitoa e faʻamoemoe i osofaiga a autoimmune o loʻo maua i fualaʻau i luga aʻe o peta beta lea e teuina ai le inisalini "faʻaagaga". Aʻo amata le maʻisuka ituaiga 1, e le toe i ai ni "namu" ma fale insulin. Aua o inisalini uma e gaosia e faʻaaoga vave. O lea la, o le malosi o osofaiga a autoimmune ua faaitiitia. O lenei manatu e uiga i le tulaʻi mai o le "meli" e leʻi faʻamaoniaina.

Afai e saʻo lau maʻisuka ituaiga 1, ona oʻo lea i le taimi o le "honeymoon" e mafai ona faalauteleina. E lelei, mo le olaga. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e fesoasoani i lau lava paʻu, taumafai e faaitiitia le avega i luga. O lenei mea o le a fesoasoani i le maualalo o le taumafa taumafa, faapea foi ma le iniseti o le laiti, ma le faaeteete fua o inisalini.

O le tele o maʻisuka, i luga o le amataga o le "honeymoon", faʻalelei atoa ma lavea le spree. Ae e le tatau ona faia lenei mea. Fausia ma le faʻaeteete lou suāsua i le tele o taimi i le aso ma tosina le inisalini laitiiti e tuʻuina atu ai le palacreas se malologa.

O loʻo i ai se isi mafuaaga e taumafai ai e tausia au 'au peta totoe. Aʻo foliga mai o togafitiga fou mo le maʻisuka, e pei o le blon-cell cloning, o le a avea oe ma sui muamua e faʻaaoga.

Talofa. O laʻu tama ia Novema o le a 23 tausaga, mamafa 63 kilokalama, maualuga 182 cm E leai ni maʻisuka i le gafa. E lelei lona lagona, i totonu o faailoilo e na o le paʻu o le mamafa i le itulagi e tusa ma le 18 kilokalama i le tausaga talu ai ma le toto maualuga. Ioe, i le taumafanafana na ou inuina le tele o vai, ae pe a le vevela - e le tele. O isi mea uma e masani ma atoatoa, e leai ni faʻailoga o le maʻisuka ma e leʻi i ai lava. O le auiliiliga na tuʻuina atu mo le faʻamaoniga, aua na latou mautinoa o le leiloa o le mamafa ona o le galue malosi. I luga o vae 8 itula i le aso, neura, popolega. Na leiloa loʻu mamafa i le taimi muamua i le faaiuga o le lyceum, ina ua ou pasia suega, 4 tausaga talu ai, e tele foi le 5-8 kilokalama i le lua masina, i le taimi lava e tasi sa i ai suega mulimuli ma maliliu ai le tamamatua. Ona toe malosi lea o mea uma. Matou te lei oʻo i le endocrinologist, ae na latou pasia le tele o suʻega e le o faʻamalosiau ai. O le hemoglobin glycini 9.5%, c-peptide 0.66 (tulafono 1.1 - 4.4), inisalini 12.92 (faʻasologa masani 17.8 - 173). I le Aso Gafua, o se feiloaiga ma le fomaʻi. Ma ou malamalama manino o le maʻisuka ituaiga 1 ma le inisalini o le a tuʻuina mai ia i tatou. O laʻu fesili o lenei mea: e mafai ona mafua mai le tulaga ona o le umi o le mafatia i le galuega ma o ia ituaiga o gaioiga o le tino? A uma mea uma, faʻaopopo i faʻamaoniga o le kulukose i totonu o le toto ma le mamafa, o mea uma lava e lelei. E mafai ona sui le meaʻai, tuu galuega popole, malolo, taumafai e suia ni faailoilo, poʻo se isi mea e suʻeina - o le pancreas, thyroid gland, hormones ...? Ou te le fia nofo i luga o le inisalini i le 23 ma pau atu i se liʻo leaga e faavavau. Pe le o ni faʻasalalauga e mafai, e pei ona e manatu ai? Ma o le a se mea e te fautuaina, e ese mai i nai feutagaiga ma nisi o endocrinologists, oe vave ma sili atu le faigofie ona ave se tagata i le inisalini e fuainumera. O lou manatu faamaoni e taua tele. O fea tatou te amata ai? Mo le manaʻo ma le malosi - o le a tatou tau.

> e mafai ona mafua le tulaga
> popolega umi i le galuega
> ma se ituaiga o gaioiga o le tino?

Leai, o le maʻisuka lenei, ma e ogaoga. Mulimuli i le polokalame 1 togafitiga o le maʻisuka ma aua le faʻaseseina soo se tasi ma soʻo se mea valea.

> endocrinologists oe vave i numera
> ma e sili atu ona faigofie le aveina o se tagata i insulin1

E sili atu ona faigofie i le endocrinologists ona ave oe i seoli, nai lo le "tosina oe i le inisalini", ona faamatala lea pe faapefea ona tui, pe faapefea ona taofi le hypoglycemia, ma isi.

E na o oe lava le soifua maloloina e leai ma se tasi. E aoga mo le setete le tulia le maʻisuka i le tuugamau i le vave e mafai ai.

O le a se mea le aoga e uiga i le faʻalagolago i le inisalini. O le a lau mea e fai ma lana vailaau faʻatau fua, tuʻuina o ia i luga o se nila? Na o mai tagata ma le inisalini ina ia mafai e tamaiti ma tagata matutua ona ola i se olaga masani, ae le oti. Ma e te fefe i lenei vailaʻau, e pei o le afi. O le a le mea e fai i matua o loʻo iai fanau mai i le talavou e avea ma maʻisuka. E tatau ona e fesoasoani i lou alo ma faia le mea sili. Ma o le laasaga muamua o le insulin. O loʻo maʻi loʻu atalii i le 1.8 masina i luga o le inisalini ma isi. O se tamaititi masani ma fiafia.

Ua ou maʻi mo le 12 tausaga ma leai se mea ...

Talofa, loʻu atalii, 16 tausaga le matua, na maua i le maʻisuka ituaiga 1. I la tatou tulaga, e leai se tasi e mafai ona faamatalaina saʻo le mea na tupu i le C-peptide 4.9 (masani 0.5-3.2), ma o le iloiloga a le GAD na faʻaalia ai se mea matautia mo Tulaga masani 5, e 109 ia nei auupega, o le tino e 8.7 ... atonu o oe, taʻu mai se mea, atonu ei ai nisi faʻataʻitaʻiga e te malamalama ai i le mafuaʻaga e tupu ai lenei mea.

Talofa Sa ou maua i le maʻisuka ituaiga 2 i Fepuari i lenei tausaga. Levemir na faatonuina 6 iunite i le taeao ma le 8 iunite i le afiafi, ma Novorapid ao lei amataina meaai 3, 4 ma le 4. I le aso, na ia maua ai taunuuga mo le hemoglobin glycemic 5.5. O le endocrinologist na fautua mai e sui i le maʻisuka pepa, ae a uma ona faitauina le faʻamatalaga i luga o lau 'upega tafaʻilagi, na amata ona ou masalosalo i le talafeagai o ia togafitiga. E mafai ona ou fesuiaiga i le maualalo o meaʻai e fautuaina i lau 'upega tafaʻilagi ma pe faʻapefea ona ou faia lenei mea?
Tuʻua le Levemir seia oʻo i le taeao ma le po, ma aua le tuiina Novorapid, pe vave lafoaia le inisalini?

Ma le faamaoni, Irina.

Lelei lelei Ou te fia maua fautuaga mai ia te oe, aua e leai se mea e te faʻafesoʻotaʻi ai fomaʻi. O se tamaitiiti o le 8 tausaga, i le tausaga atoa talu ai, na maua i le maʻisuka ituaiga 1. Seia oʻo mai i le taimi nei, ua latou ola i se meaʻai e maualalo i luga o meaʻai e aunoa ma le inisalini. 2 aso talu ai Sa amata ona oso maualuga le sukū: i le afiafi 16! O le aso lenei o le taeao 10. Tatou te le solia le taumafataga ma e 100% mautinoa lenei. O le aso muamua ananafi, latou te tuiina le afa-laasaga ma se penisini-pen, pe a atoa le 10 tausaga (ao lei faia le taumafataga), e foliga mai na te leʻi galue. A o leʻi alu i le moega sa 16 ona tausaga, tui i fafo 1 pusa lautele (o kamupani uma e valea Falani), i le taeao. O ananafi, ao leʻi faia le taumafataga o le afiafi, o le 10, na faia sina laasaga puupuu, 'ai, savali ma aʻo lei alu i le moega 16. O lona uiga inisalini e leʻi galue. A o leʻi alu i le moega, na latou tui i le 2 laasaga o le lautele, i le 3 po na 14.1. I le taeao 10.4. I le gasologa o le tausaga, toetoe o le maualuga o le suka suka sa tausia ile 4-5-6. I taimi o gasegase viral, e mafai ona oso i le 10, ae e le maualuga. Aokuso 23 o le vevela (4 aso talu ai). I lenei aso i le taeao 7.2 'aiga o le aoauli 5.4 i le afiafi 7.8. Ona lelei lea o lona lagona, ae o le suka sa matua faateleina mo aso e lua, o le aso nei o le lona tolu. Matou te le malamalama pe aisea e tulaʻi ai le suka? Atonu o se isi lava mea nai lo meaai, o isi antigens (e foliga mai e taʻua) inisalini? Ma aiseā e le mafai ai ona tatou aʻafia le suka i le inisalini? O le a le mafuaʻaga ma faʻapefea ona mafai ona tatou faʻauʻuina o ia i lalo?

Talofa tagata uma, na maua i le maʻisuka ituaiga 1 i le aso 6 o Oketopa, 2017. Ina ua taʻuina mai ia te aʻu le uluai suʻesuʻega i luga o le faavae o le suesuega o le urine, e le mafai ona ou talitonu i ai. O le aso na sosoo ai na matou toe foi ai i suega, ae lei tele se taimi ma matou o atu i le instocrinology institute. O le mea muamua lava, o le fefe mo le olaga o le tama (o loʻu atalii o le a 11 tausaga le taeao), fefe mo faafitauli, ma o le mea e sili ona taua, o le a tatou le taulimaina nei mea uma ... Na toetoe lava a oʻo mai loa lau upega tafaʻilagi i le Initaneti (maua e ala i google) faʻapea ma Sa amata ona ou faitauina ma le naunautai, aua sa ou manao ia vave ona maua se ituaiga o faamatalaga ... na amata ona ou tausisia se mea maualalo i le gaosiolo toetoe lava mai aso muamua. Ae ia faamaoni ia i matou, e le o le maualalo o le carbohydrate: Na ou tapeina le tele o gaʻo mai le meaai, ae laitiiti ma E ui lava ina ou talanoa i le tele o fomaʻi (na latou talitonu ia te au e leai se auala e mafai ai e le tino tuputupu aʻe ona 'ai meaʻai gaʻo). Na ou tuua na o mea gaʻo mai le mea e tumau ai le suka i totonu o mea masani pe a uma ona' ai. E le mafai ona ou maua se faasinoala o le sugar e pei o le d. Bernstein. O la tatou suka i aso nei e amata mai i le 3.6-6.2., Lea ou te manatu foi e sili, ou te manao ia i ai sina eseesega itiiti i le ao. o le mea e taʻua o le molivao mai le itu o le fatu, mata, fatuga ma vae e foliga mai e lelei, ae matou te popole e uiga i le mimiti i totonu o le manava, o le tele o taimi i le taeao, o nisi taimi e paʻu ai le tiga i le manava, tuʻu i le itu tauagavale. O le a se mea e mafai ona fesootaʻi i lenei mea? Faʻasalalau faʻatau, faʻatasi ma le viliina ma le tiga e sili atu le faigofie (seʻia oʻo ina mou atu atoatoa) Tatou te inu pea i le taimi nei? O se mea maualalo ole tino gaʻo tino galue, e ui lava e te manaʻomia le suʻeina o oloa, talu ai o mea uma o le tagata lava ia

Eseese elemene e aafia ai le atinaʻe ma le umi o le taimi e momoe ai mo le maʻisuka:

tausaga - matua le tagata maʻi, o le umi o le vaitau o le "honeymoon",

kenera - o le faʻamagaloina o le maʻisuka i tamaloloa e sili atu ona faʻateleina ma umi,

o le i ai o le ketoacidosis, le tikeri o le faʻafitauli o le tino - o le faʻaitiitia o le matuia o le faʻamaʻi e faʻaleleia le umi o le "honeymoon" i le maʻisuka,

le maualuga o le C-peptide secretion - o se maualuga maualuga o le C-peptide e fesoasoani e faʻalautele le faʻamalologa,

togafitiga o le inisalini - muamua inisalini injections faʻaʻateleina le vaitaimi o le "honeymoon".

A o faagasolo le vaitaimi o le faamagaloga, o nisi o tagata gasegase, o le matauina o le faaitiitia o tui o inisalini, ua oo mai i le faaiuga e faapea ua maua le saʻo, o le mea lea, e le talafeagai le faaaogaina o le inisalini.

E le gata i lea, e masani ona latou gauai atu i togafitiga a tagata faʻamaʻi tagata ma tagata faʻamalolo. O le manatu o le "honeymoon" ua faʻaalia saʻo lava i masina muamua o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, pe a iai se suʻesuʻega ogaoga mo auala e togafitia ai le maʻisuka, o le togafitiga ua faʻamatalaina e le quack, faʻatasi ma le faʻamagaloina o le maʻisuka, ua tuʻuina atu o se "faʻamalololōga faavavega". Ae maʻisuka malosi e le mou atu i soo se mea! O se taunuuga, i le aluga o taimi e oʻo atu ai i se ala ogaoga. maʻisuka malosi.

E le tatau ona e faʻaaluina le taimi e suʻe ai auala e le o iai ni togafitiga, e sili atu le faia o fua e faʻaleleia ai le "honeymoon" i le maʻisuka. Mo lenei mafuaʻaga, ua faatonuina e le fomai le togafitiga insulin, faafetai lea e mafai ona e faaumiumi ai le gaioiga o au lava peta.

Faatasi ai ma tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1, i nisi tulaga, o tulaga faʻapitoa o le faʻamaʻi e iloga, ona o togafitiga e le o le inisalini e tatau. E aliali mai o le maʻisuka, atiae i le ono masina muamua o le olaga, atonu e mafua ona o le fesuiaiga o genes o sulptanolamide beta-cell receptors. I lenei tulaga, e le o le inisalini, ae o sauniuni o sulfanilamide e manaʻomia mo togafitiga. Ae ia iloa ai se faʻamaʻi, e manaʻomia se suʻesuʻega faʻapitoa faapitoa.

O a mea e tatau ona e iloa e uiga i le maʻisuka?

O le mafuaaga autu mo le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1 o se gasegase o genetic. Ae o tagata oe mamaʻi o latou maʻisuka e le tatau ona faʻafefe, o le lamatiaga o le atiaʻe o se faʻamaʻi matautia e le sili atu i le 10%, mulimuli ane, e mafai ona e aloese mai le amataina o le maʻi e ala i le taulai atu i lou lava soifua maloloina.

O mafuaaga mo le atiina ae o togafitiga.

O tulaga faʻalavelave e mafai ona faʻaosooso ai le atinaʻeina o le faʻamaʻi. O le atuatuvale o le atuatuvale e mafai ona mafua ai le le lava o le inisalini o gaosia i totonu o sela o le pancreas. O faʻataʻitaʻiga e mafai foi ona alualu i luma e tetee atu i se talaaga o le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le puipuiga mai le faʻamaʻi ona o faʻamaʻi pipisi. Ona o le salalau o siama i le tino atoa, ua faʻaitiitia ai le puipuiga, o le pancreas muamua na pagatia.

E faigata ona mafaufau i se togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 1 e aunoa ma le iniseti masani o le inisalini. O le hormone oona e mafai ai ona maua e le tagata gasegase o le insulin e ola i se olaga masani.

Faʻalogo! O le maʻisuka e masani ona atiaʻe ma le muamua injections inisalini. I le vaitaimi lenei, e ono manatu le tagata maʻi e le saʻo le siakiina, ona o le toto suka e mafai ona mausali e tusa lava pe leai ni tui. E le mafai ona teena togafitiga. Afai e te mauaina lenei tulaga, e tatau ona e faʻatalanoa se fomaʻi. O le a filifili e le fomaʻi se faiga fou o le togafitiga o le inisalini ma faamasani le maʻisuka faatasi ai ma fautuaga autu e fesoasoani i le faʻaopoopoga o le moli.

E faapefea ona faaalia le faamagaloga?

O le molivao o se manatu e tutusa ma le faʻamagaloina o le maʻisuka i le ituaiga muamua o faʻamaʻi. O le faʻamaʻi lava ia e iloa ai o ia lava o se taunuuga o le le mautonu i le pancreas ona o le le lava o le gaosiga o lona inisalini.

O le mafuaʻaga mo le soliga o le gaosiga o le gaosiga masani e aofia ai le faʻailoga o siama peta.I le taimi o le siakiina, e tusa ma le 10% o sene e mafai ona gaosia le hormone e tumau pea ona galue.

O faʻafitauli o le maʻi e faʻaalia ona o le le lava o le inisalini, ona o le toe totoe o siaki e le mafai ona faʻamautinoaina lona ulufale atu i le tino o le tagata i le tino o loʻo manaʻomia.

I le laasaga muamua o le atinaʻeina o faʻamaʻi o le maʻi, o mea nei e mafai ona faʻalavelave ai:

  • fia inu pea
  • vave le mamafa o le mamafa
  • vaivai o le tino,
  • faʻalauteleina o le 'ai, le manaʻoga mo le sipuni.

A maeʻa faʻamaonia le faʻamautinoaina o le maʻi suka, e manaʻomia e le tagata maʻi le togafitiga o le insulin, o le hormone e tuʻuina atu i le tino mai fafo. I ni nai vaiaso poʻo ni masina talu mai le amataga o togafitiga, e mafai ai e le hypoglycemia ona atinaʻe ma le faʻaofiina o le inisalini i faʻamalosi muamua na aoga. E maualalo le suka o le homone i lalo ifo o le maualuga maualuga o le maliega.

O le a le mafuaʻaga o siama e maua ai le inisalini.

O lenei tali na faamatalaina i le mea moni e faapea o sene peta o loo totoe le soifua maloloina, maua le fesoasoani i le inisalini, faaauau a latou galuega mai fafo, ma o le inisalini e fausia i nisi voluma e le tino lava ia. Faʻatasi ma le talaaga o sea gaoioiga i le tino o le tagata, o le faʻateleina o le inisalini e faʻatupulaia ai le tele, lea e mafua ai le pa'ū i lalo o le maualuga o tulaga maualuga ua taliaina.

Faʻalogo! Faatasi ai ma se vaega o le faamagaloga o le faamai, o le manaoga o le tagata maʻi mo le tausiga o le homone faaopoopo.

E taua le mafaufau o fualaau aoga muamua e mafai ona afaina mo le maʻisuka i le vaitau lenei. O le faʻamuamua o voluma muamua o le inisalini e faʻaosoina ai le atinaʻeina o le hypoglycemia. O le tagata maʻi e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se endocrinologist e faʻamautinoa le faasaʻo o metotia e faʻaaogaina.

E taua le manatuaina, i le taimi o le taimi o le meli, o loʻo i ai se faʻagasolo malie o le gafatia o gaioiga o le pancreas. A maeʻa sina taimi, maeʻa le vaitaimi o le faʻamagaloga.

O le a le umi e alu ese ai le maʻisuka?

O le umi o le vaitaimi o le faʻamalologa mo le maʻisuka e faalagolago i le tele o mea. I nisi o tagata gasegase, o le tamaʻi pepe e tumau i le 1-2 masina. Ae i lalo o nisi tulaga, e mafai ona faʻalautele mo le tele o tausaga. I le taimi lea, e masani lava ona manatu le tagata maʻi ua toe malosi o ia pe sa le saʻo lona mauaina.

O le mea moni, e toe foʻi se tagata i lona olaga masani ma musu e faʻaaoga insulin ma meaʻai. O le maʻisuka i le taimi lea "fafagu" ma ua maua le malosi. O se faaletonu iloga o le inisalini e maua i le toto, ao faasolosolo le faasinomaga o le suka.

Faʻalogo! Ole suamalie o se mea le tumau. I le taimi nei, o le pancreas o loʻo feagai ma ni avega mamafa, lea e mafua ai ona vave faʻaitiitia. E tusa ai ma lenei talaaga, siama e tumau pea le malosi, o osofaʻiga fou o le maʻi e aliali mai.

O le lisi o mea autu autu e mafai ai ona faʻatusalia le umi o le vaitaimi o le faʻamagaloina:

  • onosai tausaga - o le vaitaimi o le faʻamagaloga ua umi mo tagata matutua, atonu e le matauina e le fanau le vasega o le taimi e momoe ai,
  • onosaʻi - vave ona maua le maʻisuka i fafine,
  • vave iloa o le maʻisuka ma togafitiga vave o lea mea e mafai ai e oe ona ausia le faʻamagaloina mo se taimi umi,
  • o le faʻamalologa o le a umi atu ma le maualuga o laasaga o le C-reactive protein.

O le le tausisia o tulafono masani ma tulafono a le tagata gasegase e mafai ona avea ma mafuaʻaga mo le vave faʻaiʻuga o le moli. O le mea autu i le leaga o le manuia o le maʻi o le le tausisia lea o le taumafataga.

O le tagata maʻi e tatau ona malamalama o le lagona o le toe maua i le maʻisuka o se faʻavalevalea. O le maʻi e naʻo mo sina taimi, ma pe a taofia le tui o le inisalini, e mafai ona tupu aʻe le hyperglycemia.

E mafai ona faʻamaonia pe faʻalauteleina sea tulaga, e faʻaitiitia le puleaina o le insulin. O le faʻatonuga e faʻatonutonu ai le taumafa i lenei vaitau e tatau ona mataʻituina e le tagata maʻi. O le le tausisia o tulaga masani masani e mafua ai le matuia tele i le tulaga o le maʻi.

I tamaiti, o le faʻamagaloina e le o vaaia.

Faʻalogo! Afai o le maʻisuka e tupu i se tamaititi i lalo ifo o le 7 tausaga, e le tatau i se tasi ona faalagolago i le faʻamagaloina o le maʻi. E mafua lenei mea i le mea moni e le o atoatoa le faʻaogaina o le puipuiga a le tamaititi, o lea e sili atu ai le faʻamalosia o le maʻi.

I le maʻisuka ituaiga 2, e le aofia ai le faʻamagaloina. O le momoe o le pepe e naʻo le maʻisuka ituaiga 1.

E mafai ona faalautele le faʻamagaloga?

O le faalauteleina o le moli o le a fesoasoani i tulafono faavae o loʻo talanoaina i le laulau.

Faʻafefea ona faʻalautele le taimi o le faʻamagaloga i le maʻisuka ituaiga 1
FautuagaFaʻamatalagaAta ata
Faʻaauau le vaavaaia lelei o le soifua manuiaO le tulaga soifua maloloina o le tagata maʻi e tatau ona mataitu i taimi uma. I le fale, e tatau ona mataituina le suka toto. Afai e te masalomia se mea sese, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi le fale suesue ma pasia le suʻega. O maʻi matutua e tatau ona pulea le toto. E tatau ona mataitu le suka toto.
Faʻasalalau o faʻamaumauga ole puipuigaO le puipuiga tele o le ki lea i le soifua maloloina lelei. O le tagata gasegase o le a aoga mai le faʻasaʻoina o le taumafataga. O le lisi e tatau ona aofia ai vitamini. O se faʻaopoopoga faaopoopoina o vailaʻau faʻamalosi e aoga. O le faʻamaonia o le ki i le soifua maloloina.
Puipuiga o le faʻasalaga o faʻamaʻi masaniO faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi o soʻo se totoga i totonu e tatau ona gauai atu i le puipuia o le toe toʻi. O le faʻaalia o le maʻi e mafai ona mafua ai le faʻamavaeina o le faʻamagaloga. Le faʻaofiina o le inisalini.
Soifua maloloinaO le tausisia o tulafono o se olaga ola maloloina e tatau ona avea ma faavae o le maʻisuka mo vaitaimi uma. O le teena atoa o le nicotine ma le ava malosi e faʻaalia. Aʻoaʻoina malamalama, o le a savali le afiafi i le ea fou. E tatau ona manatuaina o le le mautonu e faʻaleagaina le ala o le maʻi. O le a aoga tele auala.
Meaʻai talafeagaiO se tulaga sili ona taua mo le maʻisuka o le lelei o meaʻai. O le le mulimuli i se taumafataga e mafai ona avea ma mafuaaga autu mo le vave faʻaitiitia o le soifua manuia o le maʻi. O meaai e tatau ona maua ile vaega, o le maʻi e tatau ona 'ai soo, ae i ni vaega laiti. E taua le mulimuli i se meaʻai protein. Meaʻai talafeagai mo le maʻisuka.

O le le tausisia o tulafono ua faʻamatalaina e mafai ona mafua ai se faʻafitauli i le tulaga o le maʻi ma faʻaosoosoina ai le faʻaleagaina o le faʻaleagaina o le tino. O pancreatic sela e ono taofia le faia o le inisalini i totonu o voluma manaʻomia. E tatau ona filifili le fomaʻi e le fomaʻi.

O le vitio o loʻo i totonu o lenei tusiga o le a taʻuina atu ia te oe pe faʻapefea ona fai le vaitaimi o le faʻamagaloga umi.

O mea sese autu o tagata gasegase

O le mea sese autu na faia e tagata gasegase o le teena lea o le inisiua o inisalini. O le faʻamaeʻaina atoatoa o le homone pulega e mafai ona naʻo tulaga tulaga ese, i luga o le fautuaga a se fomaʻi. O le tau o le le tausisia o ia tulafono o le faamutaina o le faamagaloga ma le toe foʻi o le maʻisuka.

O le faʻafoʻiina o le maʻi o se vaitaimi e manaʻomia e le tagata maʻi. I le taimi nei, o faʻamaoniga o togafitiga e le o aliali, o le manaʻomia mo le faʻaauauina pea o le faʻaaogaina o le hormone gaosia e faʻaitiitia. O le sini autū o le taofiofia o le moega pepe mo se taimi umi.

Le tau o le le amanaʻiaina o fautuaga a le fomaʻi e mafai ona maualuga. I le teenaina o le inisalini, o le atiina ae o le suka suka mafai ona mafai, i nisi tulaga, ao faagasolo le toe toso, e mafai ona maua se maʻi suka. Aua e te le amanaiaina le lamatiaga o le maʻi, pe afai ei ai ni mea ua tupu, e tatau ona e sailia se fesoasoani faafomai.

O le a le mea e fuafuaina ai le vaitaimi o le faʻamagaloga

O mea uma lava e patino i le tagata lava ia iinei - e mafai ona umi pe itiiti foi se taimi e maua ai le meli-e tofu tagata uma ma auala eseese. Ae i soo se tulaga lava, o loʻo maua uma e le maʻisuka. O le a le faʻalagolago i ai?

  1. Mai le vave vave ona maua mai le faagasologa o le autoimune.
  2. E taua tele pe fia sene na totoe.
  3. Le taua o le maʻisuka e taua tele.

O nisi o maʻisuka e mafai ona ola i ni togi laʻititi o le inisalini mo se taimi umi. E seasea lava, e tupu ai le faʻamalologa e tele tausaga. E faʻapefea ona tatou fesoasoani e faʻamautinoa e mafai ona faʻalauteleina le vaitaimi o le faʻasalaga pepe pe leai foi?

O le moega pepe mo le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona tumau i se vaitau ese. O iinei, e mafai ona atinaʻe mea uma i auala eseese, e faalagolago i le tele o itu taua.

  1. E taua tele le matua o le maʻisuka - o le matua o ia, o le faʻamalosi faʻatoʻilaloina o loʻo galue i tamaʻitaʻi o Langengars. Ma o lona uiga e umi le umi o le meli ma le maʻisuka ituaiga 1.
  2. E afaina ai foi pe o se alii pe o se tamaitai. O le mea lautele, o tane e umi atu le faʻamagaloina nai lo tamaitai.
  3. Faafetai i togafitiga vave ua amataina, o le meli e sili atu le umi mo le maʻisuka ituaiga 1.
  4. O maualuga maualuga o le C-reactive protein o se mafuaʻaga lelei mo le faʻamalologa umi.
  5. I le i ai o faʻamaʻi faʻalavelave, e faʻapuupuuina le taimi faʻasaʻo.

E ui lava o le mea moni e masani ona tatou malamalama i le taimi o le faʻamanatuga e avea o se taimi manaia pe a maeʻa le faaipoipoga, o loʻo i ai se isi uiga o le "honeymoon" - o le maʻisuka ua le toe manaia ma mamalu, i lenei tulaga o se vaitaimi o le faamagaloga o le maʻi, e faigata ma e umi se taimi e togafitia , o nisi taimi e oo lava i le ogaoga o taunuuga, e oʻo lava i se taunuuga o le oti e ono mafai ona tupu i se tulaga o se faʻamaʻi tele.

Lelei lelei i tagata uma. O le aso, ou te tuuto atu se tusiga e teu ai le maʻisuka ituaiga 1. O le faʻamatalaga o le a aoga mo le amataga oe ua leiloloa pe a faʻafuaseʻi ona faʻaitiitia le fua o le inisalini, e oʻo lava i le faʻamaʻiina o fualaau faasaina. O le a le uiga o lenei mea? Faʻaolaina? Laʻasaga i le siama? Leai se tasi, uo.

O le a ou manatua puupuu le mea e tupu i le amataga o le maʻisuka. E pei ona uma ona e iloa mai le tusiga "Mafuaaga o le maʻisuka i tamaiti laiti?", O le maʻisuka ituaiga 1 e tupu ona o se taunuuga o le osofaiga a autoimmune, ma o le faagasologa e amata i se taimi umi ao le i muamua faailoga o le maʻisuka.

Pe a oʻo mai faailoga muaʻi o le maʻisuka (fiainu, gutu malulu, uʻu faifai pea, ma isi), na o le 20% o suauu ola maloloina e faʻasalalau ai le inisalini o loʻo tumau pea i le paʻu. O totoe o siama, e pei ona e iloa, ua o ese atu i se isi lalolagi.

O faʻamaʻi o le maʻisuka i tamaiti e ese si ese, lea na ou tusia e uiga i se mataupu ua mavae.

O lea la, o nei siama o loo tumau pea mo sina taimi, e galue i le 2-3-4 fua faatatau ma taumafai e avatu i lē e ona le lava insulin ina ia le manaʻomia ai se mea. O le a sou manatu, o le a le umi e mafai ai e se tagata ona galue i le 2-3-4 fua i aso uma? Ma o le a le mea o le a tupu ia te ia i le faaiuga?

O lea, o le tele o siaki vaivai o loo faasolosolo malie ona vaivai o latou gafatia, ua na o le amata ona leai o se eleele, ma o le inisalini e faaitiitia ma itiiti. O se taunuuga, o le glucose o loʻo sau e le o masalomia, ma e amata ona faʻaputuina i totonu o le toto, ma faʻafeinu ai le tino.

O le iʻuga, o le "faʻaaogaina o afi eletise" ua fesuiaʻi - o gaioiga faʻapitoa o le tino. O le glucose maualuga e amata ona faʻamalosi malosi i le urine, ma le ea, ma le afu.

O le tino e suia i le malosi o le suauʻu - gaʻo ma le gaʻo i totonu. A mumu tele, o tino o le ketone ma le acetone, o ni toxins malosi ia oona, aemaise lava le faiʻai.

O le mea lea e amata ai ona atiaʻe faailoga o ketoacidosis. A tele naua toxine, latou te malepe i le tui o le toto ma lolofi i totonu o le faiʻai, pei o "tagata Rusia i Kosovo." E leai se filifiliga a le faiʻai ae na o le toe faʻafoʻi ma momoe i se moe gase - o se ketoacidotic coma.

O le a le mea e tupu pe a amata ona tui e fomaʻi le inisalini mai fafo

Uo, matou te matua laki le matou ola i le seneturi 21. O le le atoatoa o le insulin e mafai nei ona faia i fafo. E faigata ona mafaufau i aso oo tatou tinamatua ma tinamatutua e le mafai ona latou moemiti i se vavega faapena. O tamaiti uma ma tamaiti matutua, faʻapea foi ma nisi o tagata matutua e mautinoa lava na maliliu.

O le mea lea, o le puleaina o inisalini mo le totoe 20% o sulu e pei o se manava o le ea fou. "Na iu lava ina latou auina atu ni fitafita.

"- o tagata na sao mai e pagatia ma le fiafia. O le taimi nei e mafai ona malolo ia sela, "tagata faigaluega mai fafo" o le a latou faia le galuega mo i latou.

Pe a mavae sina taimi (e masani lava 4-6 vaiaso), o toega na totoe, ua malolo ma maua le malosi, ua ave mo le mafuaʻaga na latou fananau mai ai - ia tuufaatasia le inisalini.

Faatasi ai ma le inisalini, o le gaogao sili ona amata amata ona sili atu le lelei. O le mafuaʻaga lea ua le toe manaʻomia ai "tagata asiasi mai" ma o le manaʻomia mo latou ua amata ona laiti. O le a le itiiti ifo o le manaʻomia o le inisalini e faʻalagolago i le numera o totoe ole tino o le tino.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tuga lea e atiaʻe e avea ma se taunuuga o suiga faʻapitoa i vela pancreatic. E le tele ni gasegase ua iloa o le faamagaloga atonu e tupu mai i le maʻisuka ituaiga 1.

Vaega o le moli

I le mavae ai o le 1-6 masina talu le faʻamaʻi o le maʻisuka ituaiga 1, o le tagata maʻi o le a faʻaitiitia le manaʻomia mo le faʻaofiina o vailaʻau o inisalini. O ia suiga i le tino ua faʻamatalaina i se faʻaleleia atili i le faagaioia o suauu peta soifua maloloina o loo i ai pea i le pancreas ua afaina.

O lenei vaitau o le maʻisuka ituaiga 1 sa taʻua o le "honeymoon" poʻo le taimi o le faʻamagaloga.

O le maʻisuka ei ai se taimi e faʻamalo ai

  1. Faauma. E leai se manaʻoga mo le inisalini o inisalini; e maua i maʻi i le 2-12% o mataupu.
  2. Vaaiga O loʻo i ai pea se manaʻoga mo injections o inisalini e aofia ai fualaau faasaina ma e le sili atu i le 0.4 iunite i le kilokalama o le mamafa o le tino. O le ono mafai ona faʻamagalo se vaega mai le 18 i le 62%.

E masani ona le umi le umi o le "honeymoon" mo le maʻisuka ituaiga 1 (mai le 1 i le 3 masina). I se tulaga e le masani ai, o le vaitaimi o le faamagaloga e mafai ona sili atu i le tausaga.

E taua le amanaia o le mea moni o le faʻaleleia atili o se maʻi ogaoga e na o sina taimi le tumau. E ui o le gaosiga o le inisalini e toe faʻafoʻiina i le tino o le tagata maʻi, ae o le pancreas e oʻo i se avega tele, lea e oʻo atu ai i lona faʻanatinati vave.

E tatau ona maitauina e tusa ai ma le talaaga o se faʻaleleia atili i le tulaga lautele o le maʻi, faʻaleleia le atinaʻe o faʻamaʻi tino i isi peta beta o le gasegase galue malosi. O lenei, i le itu, e tau atu ai i le alualu i luma o le faamai, ona o le faasolosolo malie ona faaleagaina o sela o loo aofia ai i le pulelasi o le inisalini.

Ae paga lea, i le taimi nei, ua le mafai e saienitisi ona atiae se fualaau faasaina lea o le a aveesea ai auupega na gaosia i le tele o siaki. E ui lava o le tele o suʻesuʻega suʻesuʻega i suʻesuʻega suʻesuʻega i meaola, na faʻaaogaina, o togafiti e faʻaaogaina ai le maʻisuka e le mafai ona faʻaaoga i tagata.

O le a le mea e fuafua ai le umi o le faʻamagaloga i le maʻisuka ituaiga 1

O togafitiga muamua o le insulin e mafai ona faaumiumi le vaitaimi o le faʻamagaloga.

  • o le tausaga o le maʻi (i maʻi o le vaeluaga ma le matua o lenei vaitaimi e umi atu nai lo i latou laiti),
  • kenera (o le faamagaloga o le maʻisuka ituaiga 1 i alii e umi atu nai lo tamaitai),
  • o le i ai o faʻamaoniga o le ketoacidosis, faʻapea foʻi ma le ogaoga o faʻafitauli o le gasegase o le tino (o le sili atu o le tino o le gasegase o le faamaʻi o le a fesoasoani i se "uumi o le meli" umi),
  • o se faailoga o le gaosiga o C-peptide (o se C-peptide maualuga e fuafuaina se vaitaimi umi o le faʻamagaloga),
  • inisalini togafitiga (togafitiga muamua o le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ai ona faalautele le "tamaʻi pepe").

O le tele o gasegase ua vave ona matauina se alualu i luma taua i le taimi o le faamagaloga, ona o le maualuga o le faaaogaina o tui o le insulin e faaitiitia. Mo se taimi puupuu, e foliga mai o loʻo alu le maʻi ma o le suʻesuʻeina na faia e le fomaʻi e le moni.

Ae a maeʻa se vaitaimi patino, e toe foʻi mea uma i le masani ma toe faʻalogo le faʻamaʻi. Soʻo se tagata maʻi e tatau ona malamalama o le taimi lenei o le maʻi e le mafai ona faʻaleleia, ma o mea faʻaleleia lelei e na o sina taimi le tumau.

O le mea e sili ona taua mo se "molivaga" o le faʻaaogaina lea o auala uma e faʻalautele ai.

Faʻafefea ona faʻalautele le taimi o le faʻamagaloga i le maʻisuka ituaiga 1

Afai e faʻagesegese le faiga o le tino i le tino, o le ae mafai ona faʻateleina le "honeymoon". Ina ia malamalama i le auala e faia ai lenei mea, e tatau ona e malamalama i faiga o loʻo faia i le tino ma faʻalogo i manatu nei:

  1. Faʻateleina le puipuiga, o le tau faasaga i le faʻagasolo taimi masani. O le alualu i luma o le malosi o le malosi e mafua mai i le fofo masani o le atiaʻeina o siama. O le mea lea, o le mea muamua e fai o le toe faʻafouina o vaega ua afaina. Afai e mafai, e tatau ona e aloese mai le atinaʻe o faʻamaʻi taimi, SARS. O ia fua faatatau e mafai ona "faʻalauteleina le ola" o peta beta ma, e tusa ai ma le taimi o le faʻamagaloga o le maʻisuka ituaiga 1. O le soifua maloloina e faʻaʻumiʻumi le taimi o le faʻamagaloga o le faʻamaʻi
  2. Meaʻai maloloina. O taumafa lelei e taua ai foi se vaega taua. O meaai a le tagata maʻi e le tatau ona i ai le tele o le "malamalama" o meaʻai gaʻo, e fautuaina e ave faʻamalosi meaai i taimi masani. O le taumafaina o mea taumafa maualuga i meaʻai oona o le a mafua ai ona vave faʻalauteleina le suka o le toto. I lenei tulaga, o le inisalini e sau mai fafo o le a le lava, ma o le pancreas o le a le aoga tele e pei ona i ai muamua. O le le mulimuli i se meaai faapitoa o le ai ai se aafiaga leaga i le tino o le maʻi. I le vave lava, o le a le toe i ai i lalo ia peta na totoe le inisalini, lea e matua talafeagai mo le galue masani.
  3. Taimi amata o togafitiga insulin. Aua nei faatuai e amata ona e tui insulin. Afai o le fomaʻi ua fautuaina le injections o se inisalini e aofia ai fualaau faasaina i se vailaau maʻoti, ona tatau lea ona vave mulimuli i ana fautuaga. O le taimi amata e amataina ai le inisalini togafitiga o le a faʻagesegeseina ai le faagasologa o le oti o siama o pancreatic.

O a mea sese e faia e tagata maʻi i le taimi o le faamagaloga

O tagata maʻi e mafaufau i le amataga o se vaitaimi o le faʻamalologa e avea ma taimi o le toe faʻaleleia ma le lafoaia muamua na ave le inisalini. O le faʻamavaeina atoatoa o le togafitiga o le inisalini o le a avea ma se mea sese matuia i le taimi o le "honeymoon".

I le na o sina pasene o mataupu, o le inisalini injections e mafai ona tusia mo sina taimi. I le 97% o mataupu, o le lagolago faifaipea ma le insulin o le a manaʻomia, ae ua i ai nei i le faʻaititia o le metotia.

A le o lea, o le a vave ona oʻo mai le faʻamagalo, lea o le a aafia ai faʻafitauli - o le a maua le maʻisuka labile.

Faʻalēaogāina togafitiga o le inisalini o se mea sese i le taimi o le "honeymoon"

Ae e te leʻi faʻailoa se vasega o togafitiga ua faatonuina e se fomaʻi, e tatau ona e mafaufau lelei. E masani lava, o le tagata gasegase i le taimi o le "honeymoon" o le a manaʻomia ai le togafitiga masani, o lona uiga o le faʻaofiina o inisiua insulin i le tele e talafeagai mo lana gaosiga o aso uma.

E mafai ona faalēaogāina inisalini e aʻafia ai mea taumafa i le tele o mea. O sea faaiuga e faia naʻo le fomaʻi e faʻavae i luga o le ata o le ata na maua i le taimi o le suʻesuʻega.

Afai e te le faaitiitia le tui o le insulin i le taimi o le faamagaloga, ona tupu ai lea o ni taunuuga ogaoga, talu ai ona o le hypoglycemia e mafai ona atiaʻe. O le amataga o lenei vaitau e mafai i le faaiuga o togafitiga i le falemaʻi pe i se taimi mulimuli ane pe a uma le faʻamalolo.

Ina ia aloese mai aafiaga ogaoga o le ola maloloina, e aoga le feutagai ma se fomaʻi ma fuafua le fuainumera manaomia o le inisalini. Ua faʻaitiitia lona alualu i luma, ona o faʻamatalaga glycemia avanoa.

A maeʻa le faʻamautuina o le maʻisuka ituaiga 1, o le a tatau ona pulea le faailoga o le suka i le toto, mulimuli i fautuaga a le fomaʻi, ave le tui talafeagai o le inisalini. E naʻo le tulaga lenei o le a mafai ai ona faʻalautele le "meli" ma puipuia ai le atinaʻe o faʻafitauli.

Aua e te sailia auala e faʻamalolo ai mai lenei maʻi. O le faʻafofoina o le tagata lava ia i togafitiga faʻa-Iutaia o le a le aumaia ai le faʻamanuiaga manaomia, ae le afaina. E tatau ona iloa pe faapefea ona ola i lenei faʻamaʻi, aua e leai se isi auala. Ia mataʻituina lou soifua maloloina, na o le togafitiga faʻapitoa o le a fesoasoani e faatumauina lou tulaga ile tulaga talafeagai.

Moli mo le maʻisuka: o le a le maʻisuka?

O tagata na suʻeina e iloa muamua pe o le a le manatu o le maʻisuka o se meli. E moni, o lenei mea e faʻaaogaina i le maʻisuka ituaiga 1.

O le a le mea e maua ai le meli mo le maʻisuka, ma o a mea taua e tatau ona e gauai i ai.

O le maʻisuka ituaiga 1, e pei o se tulafono, faʻaalia lava ia i tupulaga talavou (e oʻo atu i le luasefululima tausaga) poʻo tamaiti. O le atinaʻeina o togafitiga faʻapitoa e tupu mai ona o le le lelei o le gaioiga i le gaioiga masani o le pancreas.

Talu ai o lenei tino e nafa ma le gaosia o le insulin i le aofaiga e tatau mo le tino o le tagata. O se taunuuga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, ua faʻamafunaina ai peta-ma ua poloka le inisalini.

O mafuaʻaga autu mo le atinae

O se gasegase o le gasegase po o se mea na mafua mai i le tino e mafai ona faaosofia ai le atinaʻeina o se faamai i se tamaititi pe afai o le tasi o matua na maua lenei siama. O le mea e lelei ai, o lenei vaega e le foliga mai e masani lava ona lava, ae na ona faateleina ai le lamatiaga o le maʻi.

O le faʻafitauli mamafa poʻo le faʻalagona lagona i nisi o tulaga e mafai ona avea o se tagata malosi e mafua ai le atinaʻeina o le maʻi.

O mafuaʻaga o le faʻaaliga e aofia ai faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi faʻafuaseʻi, e aofia ai le lapisi, mumps, hepatitis poʻo le moa.

O le afaina e afaina ai le tino atoa o le tagata, ae o le pancreas e amata ona mafatia i le tele. O le mea lea, o le tino o le tagata e amata ona tutoʻatasi ia faʻamaʻi o lenei okeni.

O vaega autu o togafitiga fualaau o togafitiga

Faʻailoa lau suka pe filifili se kenera mo fautuaga. Suʻeina. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua.

E le mafai ona mafaufau i togafitiga faafomaʻi lea e aofia ai togafitiga o le maʻisuka e aunoa ma le inisalini.

O tagata maʻi e maua ai lenei faʻamautinoaga e faʻalagolago i ia inisiua ina ia mafai ona ola masani.

Faʻaaogā insulin e faʻaaoga e tagata uma, e tusa lava pe o le tamaititi o se maʻi poʻo se tagata matua. E mafai ona aofia ai vaega nei o le hormone e faʻatonuina mo le maʻisuka ituaiga 1:

  1. Poto ma mulimuli ane inisalini. O le aʻafiaga o le iniseti e vave ona faʻaalia, aʻo iai sina taimi puupuu o gaoioiga. O le tasi o fualaau oona i lenei vaega o le Fualaau faasaina, lea e amata ona gaoioi ma faaitiitia le maualuga o le toto toto i le luasefulu minute talu ona tui. O lona aafiaga e mafai ona tumau mai le lua i le fa itula.
  2. O le hormone o le faʻavavega o faʻaaliga e faʻaaogaina i togafitiga, aua o loʻo i ai le gafatia e faʻagesegese ai le faʻaitiitia o le inisalini i le toto o le tagata. O le sui o lenei vaega o fualaau faasaina o le Protafan NM, o lona aafiaga e amata ona tupu pe a mavae le lua itula talu ona tuiina ma tumau i le tino mo le valu i le sefulu itula.
  3. O le inisalini umi o loʻo galue pea mai le aso i le tolusefulu ono itula. O le vailaʻau faʻamaina e amata ona galue e tusa ma le sefulu i le sefululua itula pe a uma le tui.

Fesoasoani Muamua, lea o le a vave faʻaitiitia ai le kulukose toto, e faʻavae i luga o mea nei:

  1. O le tui saʻo o inisalini e tuʻuina atu. I le avea ai o se tulafono, o fualaau o lenei vaega o loʻo i ai se aafiaga sili ona puupuu ma puupuu, e faʻaaogaina e avea ma fesoasoani muamua. I le taimi lava e tasi, mo tagata taitoatasi, o se sauniuniga faafomaʻi ua filifilia taitoatasi.
  2. O vailaʻau faʻalaʻau e faʻaaogaina e fesoasoani i le maualalo o le kulukose.

O le amataga o le togafitiga o le inisalini e mafai ona mafua ai se lagomeli o le maʻisuka.

Le aano o le faʻamatalaga o le vaitaimi o le faʻagaloga

O le mafanafana ma le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1 e taua foi o se vaitaimi o le faamagaloga o le maʻi. O lenei togafitiga e faʻaalia ona o se taunuuga o le le talafeagai o le galueaina o le pancreas ae le o lona gaosiga o le inisalini i le tau manaʻomia. O lenei mea mataʻutia e tupu mai ona o le toʻilalo o vela beta.

I le taimi lava e maua ai le maʻi, e tusa ma le sefulu pasene o le numera o le numera e tumau pea e galue masani. O le mea lea, o isi vaega o peta na totoe e le mafai ona maua mai le aofaiga tutusa o le hormone e pei ona i ai muamua. O faʻamaoniga autu o le maʻisuka ua amata ona faʻaali mai i latou lava:

  • vevela malosi ma le maualuga o le taumafa
  • vaivai ma le televave o le mamafa.
  • faʻalauteleina le 'ai ma manaʻomia mo laʻau suamalie.

A maeʻa ona tuʻuina atu le suʻesuʻega, o le tagata maʻi e faʻataʻitaʻiina se togafitiga o le inisalini. O le mea lea, e amata ona maua e le tino le aofaiga talafeagai o le hormone mai fafo, i se auala e le fiafia.

A maeʻa se taimi faapitoa, lea e mafai ona faʻaalia i ni nai masina, o le ata o loʻo mulimuli mai e matauina - o le puleaina o inisalini i fuainumera muamua e faʻaitiitia ai le suka i lalo ifo o tulaga maualuga ma amata ona aliali mai le hypoglycemia.

O le faʻamatalaina o lenei tulaga e faigofie tele - o peta beta na maua a latou fesoasoani i le tulaga o le iniseti pea o le inisalini, lea na maua ai se avanoa e faʻaititia ai le avega muamua.

O le malolo, latou te amata amataina ma le faʻaalia le atinaʻe o fua o le homone e manaʻomia mo le tino, e ui lava o le mea mulimuli e faʻaauau ona oʻo mai i le tulaga o inisiua. O se taunuuga o ia ituaiga o gaioiga, o le maualuga o le inisalini i le tino ua matauina, lea e mafua ai le pa'ū o le maualuga o le suka i lalo o le masani.

O le puipuiga lenei o le tino, o loo tauivi ma lona malosi atoa e aunoa ma se fesoasoani faafomaʻi e faasaga i faʻamalosi faʻamalosi na gaosia i le tino. O le paʻu malie o le gland e tupu, ma pe a oʻo ina le tutusa ia malosiaga (faʻatoʻilaloina o meaola, o le maualuga o le inisalini i le toto e faʻaititia ai), e muta ai le meli o le maʻisuka.

I le taimi nei, e lua ituaiga o faʻamagaloga poʻo taimi malolo o le maʻisuka.

O le faʻamagaloga atoatoa e mafai ona faia i le lua pasene o tagata gasegase ma e aofia ai le maeʻa maeʻa o inisua

Faʻaaogaina o le meli meli - o le manaʻomia mo le inisalini o le inisalini tumau. I lenei tulaga, o le a matua faʻaitiitia le fua. E masani lava, 0.4 iunite o fualaau faasaina i le kilokalama o le mamafa o le maʻi e lava.

O le a le vaitaimi o le faamagaloga e mafai ona faaauau?

O le umi o le faʻamalologa e faalagolago i tulaga eseese ma mafai ona tumau i le averesi mai le tasi i le tolu masina. O mataupu pe a oʻo i le tausaga e tasi mo le tausaga e tasi e matauina sina mea itiiti. O le tagata maʻi e amata ona mafaufau i le mea moni e faapea o le faamaʻi na toe foʻi mai pe na maua i se tulaga le saʻo, pe a toe maua e le maʻi le malosi o le atinaʻeina.

O se mea le tumau e faʻavae i luga o le mea moni e faapea o le pancreas e tuʻuina atu i avega mamafa, e mafua ai ona vave faʻaitiitia. Faʻaauau le tumau o peta soifua maloloina, ma faʻafefea ai osofaʻiga fou o le maʻisuka.

O mea taua e mafai ona aafia ai le umi o le vaitaimi o le faamagaloga e aofia ai mea nei:

  1. Tausaga o le vaitausaga o loʻo i ai le maʻi. E tatau ona manatuaina o le matua o se tagata, o le umi foʻi lea o taimi e toe foʻi mai ai maʻi. Ma o le mea lea, o tamaiti ei ai se faʻamautuga faʻamautu e le mafai ona latou iloaina se toomaga.
  2. E tusa ai ma fuainumera faafomaʻi, o le umi o le vaitaimi o le faʻamalologa i tamaitai e sili atu ona puupuu nai lo le mea tutusa i alii.
  3. Afai o le maʻi suka o le ituaiga muamua na maua i le amataga o lona atinaʻe, lea na mafua ai togafitiga vave ma le faʻaaogaina o le inisalini togafitiga, o le avanoa e faaumiumi ai le vaitau o le meli ua matua faateleina. I le isi itu, o le gasegase o togafitiga e tau atu ai i le mea moni e faapea o loʻo i ai ni faʻalavelave matuia i faiga faʻasolosolo ma faʻateleina le aʻafiaga o le ketoacidosis.

O mea e aʻafia ai le umi o le faʻamalologa e aofia ai se pepeti maualuga.

E faʻapefea ona faʻalautele le taimi o le faʻagaloga?

I le taimi nei, e leai ni auala maʻoti ma auala e faʻalautele ai le vaitaimi o le faʻamagaloga. I le taimi lava e tasi, o tagata tomai faapitoa faafomai e fautuaina le gauai atu i ni mea taua.

Ia mataʻituina lou lava soifua maloloina ma faʻamalosia le puipuiga. Talu ai, o le maʻisuka e masani lava ona faʻaalia ona o se faʻamaʻi pipisi o faʻamaʻi pipisi, lea e oʻo atu ai i le faʻaalia o le malosi. O le mea lea, o le laasaga muamua mo maʻisuka uma e tatau ona avea ma toe faʻaleleia o vaega e aafia - ia aloese mai le malulu, vavao.

O le tausisi lelei i mea taumafa paleni o le a faaitiitia ai le avega i luga o le pancreas, lea o le a faafaigofieina ai le galue o suauu beta ola. O le faasologa o aso taitasi e le tatau ona aofia ai se tele o meaʻai gaʻo ma faʻasaina faasaina.

E tatau ona mautinoa le faʻaauau pea o meaʻai i totonu o le tino i ni vaega laiti. O le mafuaaga lena e masani ai ona fautuaina e fomaʻi e ai e tusa ma le lima taimi i le aso e aunoa ma le 'ai. E tatau ona mataituina ma le faaeteete meaʻai, aua o lenei mea e faateleina ai le mamafa i luga o le paʻu.

O le taumafaina o meaʻai faasolitulafono po o sugaga o le a mafua ai ona vave tulaʻi vave le kulukose o lou toto. E tatau ona maitauina o le tausisia o se taumafataga o le protein mo le maʻisuka o taimi uma lava e taua tele ai. O le le tausisia o fautuaga o le a taʻitaʻia ai le mea moni o le a le toe i ai i luga o sela peta totoe le inisalini talafeagai mo le tino.

Taimi vave o se togafiti togafitiga o togafitiga. E tatau ona maitauina i lenei tulaga, e tatau ona e talitonu atoatoa i le fomaʻi. Ma, afai o se fomai faapitoa e faatonuina se togafitiga o le inisalini, o lona uiga e manaomia e le tagata maʻi ia ituaiga auala.

E le tatau ona e talitonu i faʻaaliga faʻaonaponei po o metotia faavavega o isi vailaʻau, lea e folafola atu e faʻamalolo maʻi i ni nai aso ma aunoa ma le tagofia o fualaau. E oʻo mai i le taimi nei, e leai se auala e faʻaaogaina ai ma le tumau le maʻisuka ituaiga 1.

O le mea lea, e tatau ona faʻaaoga se vaitaimi o le faʻamagaloga ina ia faʻaitiitia ai le numera o inisiua ma faʻatagaina ai le tino e taulimaina na o ia lava.

Muamua togafitiga o le faʻamaʻi, o le faʻaaogaina o inisini injections e fesoasoani e faʻateleina ai le isi vaitaimi o le faʻamagaloga.

O a mea sese e faia i le taimi o le faamagaloga?

O se tasi o mea sese autu na faia e toetoe lava o tagata maʻi uma o le teena lea o le inisalini. E tatau ona maitauina e iai ni mea e le masani ai pe afai, i luga o le fautuaga a se fomaʻi, o le faʻamavaeina le tumau o le hormones administration e faatagaina.

I le avea ai o se tulafono, o le lua pasene o mataupu uma. O isi gasegase e manaʻomia le faʻaitiitia o le tele o inisalini i fafo, ae le o le lafoaia atoa.

O le taimi lava e faia ai e le tagata maʻi se filifiliga ma taofi le puleaina o le inisalini, o le umi o le vaitaimi o le faamagaloga e mafai ona matua faʻaitiitia, talu ai ona o faʻamalo o peta e taofia le maua o le lagolago latou te manaʻomia.

E le gata i lea, afai e te le faʻaitiitia le numera o injections ma le inumaga o le inisalini, e mafai foi ona iʻu ai i taunuuga le lelei. O le tele o le homone o le a vave ona faʻaalia o le atiaʻeina o le hypoglycemia ma le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le kulukose o le toto.O le mea lea, e tatau ai ona feutagai ma lau fomaʻi ma toe iloilo vailaau o inisalini oi ai nei.

Afai o le tagata maʻi na maua i le maʻisuka ituaiga 1, o lona uiga o le siaki faifaipea ma le siakiina o le maualuga o le suka o le a manaomia. O le mauaina o se glucometer o le a fesoasoani i le maʻisuka, lea o le a faatagaina ai pea le siakiina o le kulūkose. O lenei mea o le a mafai ai e oe ona vave iloa le i ai o se meli, faʻalautele i le lumanaʻi ma 'alofia ai aʻafiaga le lelei.

O faʻamatalaga i luga o le tulaga o le faʻamagaloina o le maʻisuka o loʻo maua i le vitio i lenei tusiga.

Tuua Lau Faamatalaga