O le hemoglobin glycosylated ao maitaga: o le a lana tala e uiga i ai

O le fua o le hemoglobin glyc i fafine maʻitaga o se faʻamaoniga talafeagai. E mafai ona ia faʻaalia le maʻisuka puipuia.

I le taimi nei, o le auiliiliga o le hemoglobin glyc is one of the most accurate, lea e mafai ai ona e iloa se faʻamaʻi ua amata ona atinaʻe. Mo lenei mafuaʻaga, ua faʻataʻitaʻiina mo fafine maʻitaga, pe a fai e ono mafai ona atiaʻe le maʻisuka latene.

Taua o le suʻesuʻeina o fafine maʻitaga mo le hemoglobin glyc

I le taimi o le maʻitaga, o le siisii ​​i totonu e le gata o hormones e tupu i totonu o le tino o le fafine, ae faapena foi toto maualuga o le suka. Mo lenei mafuaaga, o le pulea o maualuga o le suka i le toto o se mea taua.

A uma, o soʻo se vavaeese mai le masani i le taimi o le maitaga e mafai ona aʻafia ai le le gata o se fafine, ae o le atinaʻe foi o le tamaititi. I le tele o tulaga, o le hemoglobin glyc i le toto o fafine maʻitaga ua suia i le mafaufau, e aunoa ma le sola ese mai le masani masani.


Ae o nisi taimi, e faʻafetai i le auʻiliʻiliga mo le hemoglobin glycated e togafitia e le fomaʻi e faʻamalamalamaina ai se togafitiga faʻapitoa i se taimi muamua, ma ia faia togafitiga faʻavaitaimi talafeagai e faʻaumatia ai. O se suega mo le hemoglobin glycina o loʻo faʻatautaia mo tamaitai uma i se fafine maʻitaga o le suʻeina o le suka na faʻaalia ai le sili atu o lona faʻasalaga.

O le kulukose maualuga e mafai ona taʻu mai ai le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga. Ma o le auʻiliʻiliga mo le hemoglobin glycated lea e mafai ai ona iloa muamua i le amataga.


O suiga tutusa o le hormonal lea e tupu i le tino i le taimi o le maitaga e mafua ai le atinaʻeina o le maʻisuka gestational. O le placenta e amata ona maua ai hormones i se aofaiga, lea e afaina ai le maualuga o le inisalini na faia e le tino. Mo lenei mafuaʻaga, faʻalavelave faʻaleaga e tupu i le tina ma le atinaʻeina o le tamaititi.

O le maʻisuka ituaiga e mafai ona tupu i fafine maʻitaga o loʻo iai:

  • E i ai se gasegase i le maʻisuka,
  • E i ai faafitauli i le mamafa,
  • Faʻailoga na muamua atu
  • Polyhydramnios
  • Polycystic ovary.

Tulaga masani ma tulaga lamatia o le maualuga o le kulukose

O fafine maʻitaga e tatau ona pasia lenei auiliiliga i ni tulaga tulaga ese. E ui i le faʻamoemoe o le taunuʻuga, i le tulaga o fafine maʻitaga, o le tali i le hemoglobin glycosylated e ono aofia ai faʻamatalaga sese.

O le mafuaʻaga mo lenei suiga o loʻo tutupu i le tino i le taimi o le maʻitaga. O loʻo atagia i le maualuga o le kulukose, e faʻaosoosoina ai le maualuga o lona maualuga. Ae, e ui lava i le tuputupu ae o le kulukose i le taimi o le maitaga, o loʻo i ai foi se tulaga masani o lona faʻasalaga, o le sili atu lea e lamatia ai aʻafiaga ogaoga.

Glucose concentrationTotogi
Minimum 4.5% le maualuga 6%E faʻaaoga lenei tulafono i le taimi atoa o le maitaga.
6 – 6,3%O lenei faʻamaoniga o lona uiga o loʻo i ai se avanoa e atiaʻe ai le maʻisuka faʻamaʻi.
O le maualuga o le 6.3%O le maʻisuka faʻamalosi

E le mafai ona aloese mai le tuputupu aʻe o le suka toto aʻo maʻitaga. Mai le ono masina i le 9 masina o le maʻitaga, o le tino o le fafine e faʻaalia i le ogaoga o mafatiaga e afua mai i le faateleina o le kulūkose. O faʻavavega faʻafuaseʻi i luga o le kulukose e mafai ona faʻaosofia ai faafitauli matuia i le tulaga o:

  • Faʻateleina le tupu o le tama. Ona o le oso i le suka, o le mamafa o le fetus e mafai ona oʻo i le 5 kilokalama. O le tele o le fetus e afaina ai le fananau mai i le taimi mulimuli ane, i taimi e mafai ai ona tupu manuʻa i tina ma tamaiti o le eseesega eseese,
  • Faaleaogaina o toto toto
  • Faʻatau le fatu
  • Faʻaitiitia le faʻaaliga.

O le mea e leaga ai, e toetoe lava a le mafai ona iloa le glucose i luga o se taimi talafeagai, ona o lona suiga tele na tupu mai le 6 masina o le maʻitaga. I le uma, o se suʻesuʻega i le hemoglobin glycosylated o loʻo faʻaalia ai se taunuuga mulimuli mo le 3 masina mulimuli. O le mea lea, o le a le mafai ona ia faʻaalia le mea na tupu i le afiafi o le oso i totonu o le kulukose.


Mo le mafuaʻaga lenei, o le vavave o loʻo tupu i le tulaga o le le lelei o fatugaʻo poʻo le tuputupu ae o le fetal e maua i se taimi mulimuli ane, pe a le aoga le togafitiga faʻamalositino.

Faiga faʻavae mai le masani ma le mea sese

E ui i le hemoglobin glycosylated, o fafine maʻitaga, pe'ā tatau ai, e naʻo le afa muamua o le maitaga, e suʻesuʻeina, pe a le o le mea e sili ona faʻaititia le suka, ma o le tele o taimi e tausia ai le masani. E i ai le tele o tulaga e mafai ai e le taunuʻuga na maua ona maua ai faʻamatalaga sese. O le taunuuga o le a le saʻo, atonu ona o:

  • Anemia O le atinaʻeina o le faʻamaʻi e mafai ona amata i totonu o se fafine maʻitaga, e tusa lava pe leʻi i ai muamua ni faʻamaoniga e iloa ai le ono tupu mai,
  • Toto toto
  • Faʻatonuga faʻapitoa.

O le mea lea, i le iai o nei mafuaʻaga, e le o faatonuina e fomaʻi se suʻega mo le hemoglobin glycosylated, ae siaki le maualuga ole kulukose i le toto. I isi tulaga, o le suʻeina o le toto i lenei auala e masani lava ona faia pe a manaʻomia i uluaʻi laʻasaga o le maʻitaga.

Soʻo se vavaeesega mai masani masani e mafai ona faʻaalia nisi ituaiga o mea le lelei e tupu i totonu o le tino maitaga. Afai o le tulaga masani o loʻo i tua, ma o le mea e taʻu mai ai o le hemoglobin glycated o loʻo i lalo ifo o le maualalo, o lona uiga o le atinaʻeina o:

  • Hypoglycemia,
  • Telefoni toto
  • Anemia, lea o loʻo i ai se faʻaleagaga matautia o sela mumu,
  • Sickle cell anemia.

Afai e sili atu le masani, pe i lenei tulaga, i totonu o le tino, atonu e iai:

  • Faʻaleagaina o le gaosiga o le carbohydrate,
  • Le lava o le uʻamea.

E ui lava e le o ni mafuaʻaga o loʻo i ai nei, e ono mafua ai le le mafai ona faʻatonu. O lenei iloiloga ua manatu o se tasi o le faatuatuaina i le mauaina o le iuga. E ui o le auiliiliga mo le suka o le ai ai se tulaga masani, o lenei metotia o suʻesuʻega i fafine maʻitaga e mafai ona iloa le atinaʻeina o le faʻamaʻi i se taimi muamua, pe afai e leai lava ni faʻaaliga manino o lona i ai.

O le a le faʻamatalaga a le hemoglobin glycosylated?

Laʻau toto mumu e masani ona faʻasalalau i vaʻa a le tagata. O totoga mūmū mūmū ia e ave ai le okesene mai mama i tino ma gaʻo, ma mai iina latou te toe faʻafoʻi atu le carbon dioxide. A aunoa ma lenei gaioiga, e le mafai ona gaosia le tino ma le manava.

I luga o toto mumu mumu o mea ia e mafai ona faʻaopoopoina e le gata i le okesene ma le carbon dioxide, ae faʻapea foi ma isi vailaʻau. O le tasi oi latou o le suka. Afai o lona sili atu e sili atu nai lo le faʻatagaina masani, e amata ona gauai faʻamalosi i sela mumu.

O le toto mumu o le toto e maua ai le ola o le 120 aso. Afai e fusia i latou i se carbohydrate, o lenei fegalegaleaiga e le ogatasi. O le mafuaʻaga lea e mafai ai ona faʻamoemoeina se faʻamatalaga glycosylated i luga o le ola o sela, o le suʻega e faʻaalia ai le aofaʻi o gaʻo i le vai ola i le past 3 months.

Afai na o le fafine na maʻitaga ma ua maualuga le maualuga o meaʻai i totonu o lona toto, o le auiliiliga o le a faʻaalia pe o le tulaga na i ai aʻo lumanaʻi le taimi o le faʻamalosia.

Afai e te mauaina le maualuga o le maualuga o le kulukose i le 2 ma le 3rd trimestre, e tatau ona e suʻeina i se taimi se suʻega e fuafua ai le maualuga o meaʻai gaʻo. A maeʻa ona faʻataʻitaʻiina togafitiga, e mafai e le fomaʻi ona tilotilo i le numera o le hemoglobin glycosylated e faʻamautinoa ai se uiga e toe faʻafoʻi i le past 3 months.

"E uiga i le suka ..." Le masani ma togafitiga i le taimi o le maitaga ... Mo mea uma

Na tonu ia te au e tusi lenei pou, ao ou feiloai i fesili e tele i luga o lenei autu i luga o le saite, ae ou te lei maua ni tali talafeagai.

E tele au tomai faʻapitoa i lenei vaega.

O lea la, o sina malaga puupuu i le physiology o le kulukose (toto toto). Glucose o le malosiaga autu lea i soo se pu.

totoga. O le mea moni, o le kulukose e ulu atu i le tino ma meaai, i le tali atu i lenei mea, o le pancreas

uʻamea faʻamalosi le siama o le insulin i totonu o le toto. Inisalini o se ituaiga o "ki" e tatalaina ai siama ina ia ulu atu ai le glucose.

lelei "i lenei tulaga o ni pusa faapitoa o le talipupuni o le lipine lena laina i luga o potu taitasi, ma ei ai le gafatia

fusi i le inisalini ma faia siaki e mafai ona gaʻo i le kulukose. E tupu lenei mea i se tagata soifua maloloina.

I le tulaga o le soliga o le inisalini e faʻamaonia e le pancreas poʻo le tulaga o le faʻaleagaina

o nei aʻafiaga o le talini, o le maʻisuka e mafai ona atiaʻe.

Ole fua ole kulukose i se tagata soifua maloloina o loo i le va o le 3.5 i le 5.5 mmol / L.

I le taimi o le maitaga, i le tulaga o suiga o le hormonal (o nisi o hormones o le maitaga, mo se faʻataʻitaʻiga, lactogen placental, mafuaʻaga

solia o suiga i le lagona o le le taliaina o puipuiga i le inisalini, mafua ai

o le malosi o le inisalini) o tulaga toto maualuga o le suka e sili atu ona malosi. At

le soifua maloloina o le gaʻo i totonu o se fafine maʻitaga, e le tatau ona sili atu le kulukose o le toto

E tatau ona mafai ona faʻaalia le maʻisuka faʻataʻi ma le suka.

ituaiga 2 maʻisuka. E faʻapefea ona iloga i latou?

O le maʻisuka ituaiga e amata i le taimi o le maʻitaga, ma e mou ese atu pe a uma ona fanau. I le avea ai o se tulafono, pe afai o se fafine maʻitaga

toto kullusese o le sili atu ma le 5.1 mmol / l, ae e le sili atu i le 7.8 mmol / l, o le maʻisuka maʻisuka ua maua.

Afai i le taimi o se suʻesuʻega faaopoopo o se fafine maʻitaga, o fuainumera e sili atu i le 7.8 -10 mmol / l ua faʻaalia, ona tatou talanoa lea e uiga i le ituaiga maʻisuka ituaiga 2.

O le a le mea e fai pe afai ua e mauaina le kulukose sili atu i le 5.1 mmol / l?

I lenei tulaga, e tatau ona e maua se taimi atofaina ma se endocrinologist. Fomaʻi mulimuli ane

o le a suʻeina oe, aoina se talaʻaga faafomaʻi, tofia oe i se suʻesuʻega faaopoopo, e aofia ai

le ala o se suʻega o le faapalepale kullukose, suʻesuʻega o le hemoglobin glycated.

Glucose toleni study test, lea na muamua tuʻuina ai e se fafine le toto i luga o se manava gaogao, ona inu ai lea

fofo o le glucose concentrated, lea ua saunia e ala i le diluʻu 75 kalama o le kulūkose paʻu i le 200 ml o le vai mafanafana. A mavae se taimi faapitoa pe'ā uma ona e faia lenei fofo

o le fafine ua toe puipuia. E lelei, pe a maeʻa lenei

1 ma le 2 itula i le maeʻa ai o se vaifofo o le kulukose.

O le hemoglobin glycated ... i se faaupuga faigofie, o lenei faailoga o loʻo faʻaalia ai le tele

glucose i totonu o le tino o le tagata, lea e fesootai tuusaʻo i le hemoglobin uma

3 masina. E sili le tuʻuina atu o le toto veʻa aʻo maitaga.

Manatu Malamalama. Siitia le Hemoglobin o le Tina Tausimai. Faʻamalo.

I le mauaina o iuga o le suʻega, o le a faaiʻuina e le endocrinologist

tasi poo le isi foi soliga o le gaosiga o gaʻo, o le a tuʻuina atu fautuaga, ma i nisi tulaga

E tatau ona ou fai atu o le maʻisuka ituaiga, e ui lava ina o le maʻitaga

e pasi, e manaʻomia le mataituina mulimuli ane pe a uma ona fānau, pei o ia tamaitai

e lamatia le atiaʻe o le maʻisuka pe a uma le 45 tausaga.

I le lamatiaga mo le atiinaʻeina o le maʻisuka faʻamaʻi ua maitaga

o loʻo i ai se faʻasalaga mamafa, maua ni tagata vavalalata vavalalata ma le maʻisuka, o fafine na iai muamua le gasegase o gasegase, ma tamaitai na

tele tamaiti na fananau mai (sili atu i le 4 kilokalama), o le fanau mai o se tamaititi laititi o se faailoga o le faateleina o le inisalini i le tino o se fafine maʻitaga. O lona uiga, o le inisalini e faʻaleleia ai le intrauterine

Afai e ola maloloina le fafine maʻitaga, ona oʻo lea i le vaitaimi o le 24-26 vaiaso e tatau lava ona ia pasi se suega o le faapaleni kullukose.

Faʻamaumauga suʻesuʻe

O le faʻamaoniga o le faʻaleagaina o mea faʻaleagaina o mea faʻaleagaina ma le maʻisuka i le amataga o le atinaʻe e mafai ai ona e filifilia le togafiti sili ona aoga i se taimi talafeagai. O le togafitiga faʻapitoa e fesoasoani e aloese mai faʻalavelave matautia e matuia leaga ai le tulaga o tagata gasegase. A oʻo ina tupu le faʻailoga i tagata mamaʻi e ono aʻafia i le maʻisuka, o le suʻesuʻega o le hemoglobin glycated o le auala pito sili ona lelei mo le fuafuaina o le suka i totonu o le toto.

I teineiti i le tulaga, o maʻa o le kulukose e faʻamatalaina i le tuputupu ae le tupu, o lea e mafai ai e suʻega o le suālaʻau masani ona maua ai faʻamaonia le taunuʻuga. E masani lava, o le maualuga maualuga o fafine maʻitaga o loʻo matauina i le 8-9 masina. Ae i teine ​​maloloina lelei, o sina oso itiiti i le suka i totonu o le toto e masani ona le tupu ai ni taufaamatau ma ni taunuuga le lelei. Afai o le tagata gasegase ua leva ona maua i le maʻisuka, ona o le fesoasoani o sea suʻega, e mafai ona mautinoa le siakiina pea o le suka ma vave faatino le faasaʻoga talafeagai. O le masani o le hemoglobin glyc i le taimi o le maitaga o faailoga e tutusa lava ma na mo tagata masani.

Faailoga mo

Mo teine ​​maʻitaga, o loʻo suʻesuʻeina se suʻesuʻega o le hemoglobin glycated protein pe'ā iai ni faʻamatalaga faapitoa. Ae maise lava masalosalo masalo o mea ia e taʻu mai ai le faʻamalosi poʻo le atiaʻe o le maʻisuka. E masani lava, o faʻamatalaga mo le faʻatinoga o:

  • Faʻaauau pea faʻafitauli faʻapitoa,
  • O le fia inu ma le mago i taimi uma i le vavalo o le tautala,
  • Loto vaivai vave
  • Faʻaitiitia le tino vaaia,
  • Faʻamalolo umi o manuʻa manuʻa
  • Faʻavaʻa vave
  • Faʻasologa o le mafaufau
  • Hyperlipidemia,
  • Gesational diabetes
  • O le lamatiaga o le maʻisuka
  • Tigā toto maualuga
  • Afai o loʻo maua muamua e le maʻitaga le maʻisuka, ma isi.

E le gata i lea, o se suʻesuʻega o le maualuga o le hemoglobin glycated e mafai ai ona iloa vave le maʻi o le loto, faʻalavelave faʻapupulaina o le fatu cardiovascular poʻo le neuropathy.

Le masani pe a ave

O le hemoglobin glycated e masani lava mo fafine maʻitaga ia iai i le va o le 4.5-6.5% o le protein hemoglobin. Afai o se tagata maʻi ei ai se talaʻaga ole maʻi o le maʻisuka, o le hemoglobin-pili-kulukose e tele taimi e maualuga atu nai lo le masani. O le fua masani masani o le hemoglobin glyc HbA1c o loʻo faʻaalia ai le tulaga o le gaosiga o le gaʻo gaʻo o se fafine i le tulaga i le past 3 months.

Afai e maʻi le maʻisuka mai le maʻisuka, ona tusa ai lea ma fautuaga WHO, e manaʻomia ona ia pulea lelei ia parakalafa hemoglobin ia le itiiti ifo ma le tasi i totonu o le tolu masina, ma lelei, tasi taimi ma le afa masina. Afai o faʻamaoniga a le fafine maʻitaga e sili atu i tulaga faʻatagaina, ona mafai lea ona taʻuina atu le atinaʻeina o le maʻisuka faʻamaʻi.

Suesue vaega

Mo se ituaiga o siama, e tatau ona maua le toto mai se tamatamailima po o se vein. O nisi ituaiga tapenapenaga faaopoopo mo le totoina o le toto mai le maʻi e le manaʻomia. Sei vagana le faʻatulagaina o manaʻoga faʻapitoa e pei o le faʻapipiʻiina o le biomaterial i luga o se manava gaogao, mo le mea lea ua mafai ona 'ai le taimi mulimuli 5-8 itula aʻo leʻi faia le suʻega, ina ia leai se manava i le taimi o le toto sampling. E le gata i lea, mai le taeao ao leʻi oʻo i le siama, e le mafai ona e inu kofe, lauti poʻo soʻo se meainu vevela.

Pe a oʻo i le biomaterial, e leai se faʻafitauli faʻapitoa ma le le masani ai e tatau ona masani. E masani ona vaai le fomaʻi i le tulaga lautele o le maʻi, pe a fai o le taimi o le toto e masani ona mimilo, ona tatau loa lea ona lapatai le faufautua i le fale suesue e uiga i sea ituaiga mea. Afai e te lagona le le lelei, e tatau foi ona e logoina lau fomaʻi e uiga i lenei mea, taoto i luga o se moega mo falemaʻi mo ni nai minute, ia manava filemu seia oʻo i le tulaga e masani ai.

Le lelei ma le lelei o le auala suʻesuʻe

E toatele o le a mafaufau pe aisea e te faia ai se suesuega o le hemoglobin glyc, pe a mafai ona e foai atu le toto mo le suka.Ae o nei metotia e tele ni feeseeseaiga e mafai ai ona tatou faʻamaonia ma le mautinoa o le fuafuaina o le mea e maua i le hemoglobin e fesootaʻi ma le suka e sili atu ona lelei mai se vaaiga o le mafaufau. E sili atu ona faigata le aʻafiaina o taunuuga o se suʻesuʻega nai lo le suʻega masani o le suka, lea e suia pe a togi e le tagata maʻi sina ipu kofe i le taeao po o le fufulu keke, ona alu ai lea e foai toto. E iai isi faʻaopoopoga.

  • Tulaga maualuga ma saoasaoa o suʻesuʻega,
  • E mafai ona fuafua le i ai o le maʻisuka i le tele o tulaga faʻateʻa, pe afai o isi auala e le o malamalama,
  • E faʻavae i luga o taunuʻuga, e mafai e le fomaʻi ona iloilo pe faapefea ona saʻo le maʻi e mulimuli i ana faʻamaumauga ma faʻamalieina sini mo le faʻaitiitia o le suka,
  • O lenei suʻesuʻega e lautele ma talafeagai mo se tagata maʻi i soo se matua,
  • O aʻafiaga e le afaina i le malulu, vailaau poʻo le gaioiga faaletino. O le mea moni, o lenei auala e manatu lautele lava.

Ae o nisi taimi o se suʻesuʻega o HbA1c e mafai foi ona faʻaalia ai mea sese. Mo se faʻataʻitaʻiga, o lenei suʻesuʻega e sili atu le taugata nai lo le suʻeina o le suka. Ioe, ma e leʻo saunia lelei fale mo togafitiga faʻapitoa e faia ai se faʻamaʻi, ma i le tele o falemaʻi ma itumalo e le mafai ona faʻaaogaina se suʻesuʻega faigata.

Afai e mafatia se fafine i le anemia poo le hemoglobinopathy, ona i ai lea o se tulaga lamatia o le a leai se faamoemoe. Aʻo leʻi faʻatalanoaina, o le tagata maʻi na ave se aofaiga tele o le acid ascorbic poʻo le tocopherol, ona oʻo ai lea i lalo ifo o tau faʻamaoni. E le gata i lea, o aʻafiaga a le tagata gasegase e aʻafia ai taunuuga, mo se faʻataʻitaʻiga, o hormones o le thyroid e mafai ona fesuiaʻi le taunuʻuga pe'ā iai ni faʻafitauli i le endocrine.

Auala e ave

Le leai o se sauniuniga malosi, o se tasi lea o itu aoga taua o lenei suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga i luga o isi suʻesuʻega tali tutusa. O le toto e mafai ona ave mai se tamatamailima po o se vein, e fuafua i le ituaiga o le auiliili. O le toto na maua mai le maʻi, ina ia le faʻamaopoopoina, ua tuʻufaʻatasia ma se mea faʻapitoa, lea e faʻateleina ai lona ola ola.

E tatau ona faia le auʻiliʻiliga i totonu o se fale suʻesuʻe faʻapitoa e faʻapipiʻiina ma meafaigaluega talafeagai e mafai ona vaʻaia le hemoglobin glycated mai le plasma. O le tele o auala e mafai ona faʻaaogaina, e pei o le faʻaleleia o le tino, electrophoresis, metotia o le koluma, ma isi mea. Faʻatinoina e tekinolosi o fale mea sili i le chromatography vai, lea e fesoasoani e iloa ai le hemoglobin glycosylated ma le saʻo atoatoa.

Faamatalaina o Tali

O le faʻaaogaina o taunuuga o le suʻesuʻega e faigofie lava, aemaise lava pe ai ai sina itiiti ifo o le manatu e uiga i tulaga taua o lenei vaega o le hemoglobin. Ae o nisi taimi atonu e eseese le faʻamatalaga pe afai o le suʻesuʻega na faia i totonu o faleʻaʻe eseese ma i auala eseese. E le gata i lea, o uiga taʻitoʻatasi o tagata gasegase e mafai ona aafia ai le faʻamatalaga Mo se faʻataʻitaʻiga, i tagata e tutusa le maualuga o le suka, o se eseesega taua e oʻo atu i le 1% e mafai ona iloa i le suʻesuʻega o le hemoglobin e fesootaʻi ma le kulukose.

E le gata i lea, e le mafai ona vavaeeseina le avanoa e maua mai ai se tupuga sese o le hemoglobin glycated e fesootaʻi ma le maualuga o le vaega o le hemoglobin fetal fetal, faapea foʻi ma maʻi faʻapitoa e pei o le mimia ma le hemorrhages, lea e faʻaitiitia ai le maualuga o le HbA1c. E le gata i lea, o isi mea taua, e pei o le matua ma le mamafa, o le fausaga ma le natura o le tino, faapea foi ma le i ai o maʻi faʻaleagaina, e aʻafia ai le maualuga o lenei hemoglobin protein.

  • Afai o le HbA1c e laʻititi ifo nai lo le 5.7%, ona maua ai lea o le metabolism o le carbohydrate i se tulaga masani, ma o le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka i lenei maʻi ua toetoe lava a leai.
  • Faʻamau i le 5.7-6.0%, o le ono mafai ona atiaʻe le maʻisuka e faʻalauteleina, taumafa paleni mea taumafa e faʻaalia. Ae o ia faailoilo o le masani lea i fafine maʻitaga, ona o lo latou maua o le hemoglobin e latalata i nisi faʻalautele.
  • I le maualuga o le 6.1-6.4%, o se maualuga maualuga o le atinaʻeina o le maʻisuka ua maua foi, ae o le mea lenei i tagata masani, mo fafine maʻitaga o le pito maualuga lea o le masani o le hemoglobin glyc.
  • Afai o HbA1c e maualuga atu nai lo le 6.5%, ona mo maʻi uma lava, o lenei faailoga o loʻo faʻaalia ai le amataga o le maʻisuka.

E aliali mai o le pito i lalo o le hemoglobin e fesootai i le glucose, o le maualuga atu lea e ono mafai ona atiaʻe le maʻisuka.

Faateleina ma faʻaititia le fua faatatau

O le faateleina o le hemoglobin glycated protein e mafua mai ile ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, lea e umi se taimi umi. E le gata i lea, o ia ituaiga polotini e tupu aʻe i le IDA, inu ava malosi, oona ma mea mai le vaega o metotia mamafa poʻo le i ai o fatugaʻo fatugaʻo, pe a uma le taotoga e aveese ai le tamaʻi.

O le faʻamaualuga o HbA1c faʻaititia i le taimi o le vevela o le toto, o le hypoglycemia faaumiumi, o le anemia o le hemolytic alualu i luma, poʻo le aʻafiaga o le gau o le toto, lea e mafua ai le pa'ūina e le gata i le glycated, ae o le hemoglobin atoa foi.

O le a le uiga o le faailo?

O le toto e aofia ai le tele o mea eseese o loʻo faʻasalalau i le tino o le tagata i taimi uma. O se tasi o vaega o le hemoglobin atoa o loʻo i totonu o le toto, faʻapena vavalalata ma le kulukose, o HbA1c. Ole vaega ole fua ole pasene. O le fesuiaiga o le faailo mai le tau faʻatulagaina faʻatulagaina o loʻo faʻaalia ai le i ai o faafitauli tau soifua maloloina.

O le auiliiliga e tuʻuina atu i ni mataupu se lua:

  • i le itu a le fomaʻi (pe afai e faʻaalia),
  • pe afai e manaʻo le tagata maʻi e mataʻitūina le faailo, tusa lava pe leai ni faʻamatalaga manino o le maʻi.

HbA1c e atagia le maualuga o le glycemia i luga o le 3 masina. O le taunuuga o le suʻesuʻega e masani lava ona maua i le aso e sosoo ai poʻo le 3 aso e sosoo ai, talu ai o le saoasaoa o le gaosiga e faalagolago i le fale suesue suʻesuʻe.

Le mafai ona pasia le suega mo fafine maʻitaga

O le auala aupito sili ona lelei mo le fuafuaina o le maualuga o le kulukose i fafine maʻitaga o le suʻesuʻeina o le hemoglobin glyc.

O lenei auʻiliʻiliga e mafai ai ona e iloa le fesuiaiga o le glycemia mai tulaga masani masani ma faia ni auala talafeagai e faʻamautuina ai le faʻamaoniga. A le o lea, o maualuga maualuga o le suka i le vaitaimi o le faʻataʻitaʻiga e ono aʻafia ai le le gata i le tulaga o le tina o loʻo faʻamoemoe, ae faʻapea foʻi i le atinaʻeina o le tamaititi.

O taunuuga o le faateleina HbA1c:

  • o le lamatiaga o le i ai o se tamaitiiti tele,
  • fanau fanau e mafai ona faigata
  • toto ua faaleagaina
  • le gaioiga o galuega fatu fatu
  • mea faʻapitoa e faʻaitiitia.

  1. O le auʻiliʻiliga o loʻo faʻamatalaina i ni faʻamaoni saʻo e faʻatusatusa i le masani masani o le maualuga o le suka poʻo le auala mo le sailia o le faapaleni kulukose.
  2. E maua ai se avanoa e aʻoaʻo ai e uiga i le i ai o le maʻisuka i se amataga vave o lona atinaʻe.
  3. O le metotia o le sampling samples mo le suʻesuʻega o le mataituina o le mautu o le vaʻaia, o le mea lea, o le mea e mafua ai le in vitro seia oʻo lava i le auʻiliʻiliga.
  4. E faatagaina le toto e foai atu i soo se taimi o le aso. O le taimi o le taumafataga mulimuli e le afaina ai le iuga.
  5. O tulaga eseese o le tagata maʻi, e aofia ai le faamamafaina, maua o le malulu poʻo le tagofia o vailaʻau, aua nei faʻaseseina le iuga.
  6. O le suʻesuʻega e taua lautele, o le mea lea e faʻaaoga ai mo vasega uma o maʻi.

  • maualuga le tau o suʻesuʻega
  • e le o faia le auiliiliga i totonu o fale suesue uma, ma i nisi itulagi e leai se avanoa e fuafua ai le HbA1c,
  • o le taunuuga e masani ona le mafai ona faʻatuatuaina pe a fai e maua e le fafine maʻitaga le ania poʻo le hemoglobinopathy.

E taua le malamalama e le o taimi uma e mafai ona puipuia ai aʻafiaga e le manaʻomia e tupu i lalo o le malosi o se maualuga maualuga o HbA1c. E mafua lenei mea ona o le faateleina o le maualuga o le kulukose e tupu i tamaitai e latalata i le faaiuga o le taimi o le gaioiga. E masani lava e tupu lenei mea i le 8 po o le 9 masina, pe a toetoe a le mafai ona suia le tulaga.

O se suʻesuʻega i le hemoglobin glycina e faʻatagaina i fafine maʻitaga oe ua leva ona maua i le maʻisuka ao lei amataina. O taunuʻuga o le a mafai ai e oe ona tausia le kulūkose i lalo o le puleaina ma, pe a manaʻomia, fetuʻutuʻi le togafitiga togafitiga. Ole taimi ole suʻega e masani lava ile 1.5 masina.

Vitio mai Dr. Malysheva - iloiloga o suʻega toto:

Mafuaʻaga mo

HbA1c faʻaalia le anotusi o le hemoglobin e fesootaʻi ma le kulukose. E mafai ai ona faʻatuatuaina le fuaina o le glycemia mo le 3 masina aʻo lumanaʻi le aso o le suʻesuʻega. O fua faatatau o le hemoglobin glyc e tutusa mo tagata uma, e aofia ai tina maitaga ma tamaiti.

O le taunuʻuga o lenei suʻesuʻega e taua tele i le faʻamaonia o le maʻisuka ma iloilo le aoga o togafitiga mo le maʻi.

  • siakiina se maʻi faʻasolosolo i se tagata i le vave e mafai ai,
  • faʻamaonia pe teena le i ai o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, faʻapea foi ma le faʻaogaina o le maʻisuka,
  • pulea le ala o le toto maualuga,
  • Iloilo le glycemia mo le maʻisuka ituaiga,
  • puipuia le alualu i luma o le faamai ma le vave tulai mai o faafitauli e ala i le faailoaina o maʻi o le maʻi i le tulaga muamua o le atinae.

O faʻamaoniga nei atonu o le mafuaaga lea mo le faia o se suʻesuʻega o HbA1c i fafine maʻitaga:

  • susu le susu, faateleina le galala,
  • faʻaoga faifaipea,
  • vaivai,
  • faʻamaʻi masani (faʻamaʻi)
  • faaitiitia i le tino vaaia,
  • faʻamalolo umi le faʻamaʻi.

O le puleaina o le kulūkose o le toto o se suʻega faʻapitoa mo fafine maʻitaga. O le vavaeeseina o le faailo i le iunite mai le masani masani e toetoe lava a le lagonaina e se tagata, ae i le taimi lava e tasi, o le tino e feagai ma suiga leaga. E masani lava ona tupu se suiga i le HbA1c e tusa lava pe mataʻituina e le aunoa le vavalalata i le 8 masina o le maitaga, pe a le mafai ona taofia se aʻafiaga leaga ile fetus.

Saunia mo le HbA1c Suʻega

Ole tele o suʻega toto e fautuaina i luga o se manava gaogao. E le manaʻomia e le hemoglobin Glycosylated le tausisia o lenei tulaga, talu ai e mafai ona suʻeina lenei faʻataʻitaʻiga tusa lava pe a uma ona 'ai. E mafua lenei mea i le mea moni o loʻo faʻaalia le aofaʻi o le glycemia mo le 3 masina, ae le o le taimi ole fua.

O le taunuuga o le HbA1c e le aʻafia i:

  • afaina
  • aveina fualaau faasaina,
  • se malulu
  • tulaga o le mafaufau o le tagata maʻi.

Faʻaiʻuga na fesoasoani i le faʻalavelaveina o le taunuuga:

  • le mautonu i le vevela, lea e manaʻomia ai le faʻaaogaina o vailaʻau faʻapitoa faapitoa,
  • le i ai o le anemia,
  • taumafa o vitamini E po o le C.

HbA1c e tele lava ina fuafuaina e ala i le tui toto, ae i nisi tulaga, o le faataitaiga na maua mai le tamatamailima o le mea lea mo le suʻesuʻega. O suʻesuʻega taʻitasi e filifilia le auʻiliʻiliga faʻataʻitaʻiga tutoatasi.

Faʻasalalau ma faʻaesea o faʻamatalaga

Faʻavae i luga o le taunuuga o le hemoglobin glycated, e mafai ona faʻauʻuina faapea o le maʻisuka atonu e tupu i le taimi o le maitaga.

HbA1c Faʻamatalaga Ripoti

O le maualuga o le glycemia e i totonu o tapulaa masani, o le lamatia o le maʻisuka e itiiti lavaLeai se suiga o le olaga e manaʻomia E leai ni faailoga o le maʻisuka. O le maʻi e mafai ona tupu ona o le le paleni ma le ola.I a outou meaʻai i aso uma, e tatau ona faʻatapulaʻa le aofaʻi o gaʻo. E maualuga le lamatia o le maʻisuka.Talosaga manaʻomia e manaʻomia

O tulaga taua o le faailo o loʻo faʻaalia ai masalosaloga o le maʻisuka o soʻo se ituaiga poʻo foliga faʻafeusuaʻiga o le maʻi. Ina ia faʻamaonia le suʻesuʻega, e manaʻomia ni suʻesuʻega faaopoopo.O faʻatalanoaga faʻapitoa e manaʻomia e filifili ai se togafiti togafitiga faʻamaʻi

Mo tamaitai i le tulaga, e le i atiae ni tulaga fou o faailoga. O tau faʻatatau e tutusa mo tagata uma.

Lagolagoina o le suʻega i le taimi o le maitaga

I le taimi o le maʻitaga, e taua le mataʻituina pea le maualuga o le glycemia. O le tele o taimi, o le maʻisuka e tupu pe a fanau mai se tamaititi e faʻaalia i le masani ai o le anapogi ma le maualuga o le tino pe a uma ona 'ai.

E ui lava i le mea moni e faapea o le faailo e mafai ona tumau maualuga mo na o ni nai itula pe a maeʻa se meaʻai, ona faʻamautinoa lea, ua lava lenei taimi e faʻaleaga ai le tino o le tama ma le tina. O le mafuaʻaga lea e taua ai i fafine maʻitaga ona siakiina le kulukose o le toto pe'ā uma ona 'ai, ma e le faalagolago i le taunuʻuga o le suʻesuʻe HbA1c.

O taunuuga o le hemoglobin glycosylated atonu e le o malamalama, ona o le taua o le glycemia e tupu naʻo na o masina mulimuli o le maitaga.

O le maualuga o le HbA1c e masani ona mataʻutia i le uluaʻi masina muamua, ma ao le i fananau mai, e sili atu le mamafa nai lo le masani ma afaina ai le atinaʻe o le tamaititi. O lenei tulaga e mafai ona puipuia e suʻega o le faapalepale o le glucose poʻo le fuaina o le glycemia i le tagata lava ia e faʻaaoga ai se glucometer.

Vaega o tulaga lamatia ma le puleaina o suka

O le kulūkose i se fafine maʻitaga e mafai ona suia i taimi uma ona o se faʻafouga faʻamaloilo. O le auiliiliga na muamua tuuina atu i le uluaʻi masina, ona toe fai mai lea. O le numera o suʻesuʻega, faʻapea foʻi ma a latou taimi, e mafai ona faʻamoemoeina e se fomaʻi. O lenei faiga e pulea ai oe e mafai ai ona e iloa ia faailoga o le maʻisuka i le amataga o lona faʻaaliga.

O fafine maʻitaga o loʻo lamatia i le atinaʻeina o le maʻisuka e tatau ona siakiina o latou kulūkose ae leʻi oʻo i le vaʻaia e puipuia ai faʻafitauli e lamatia ai le fetus e oʻo lava i le fuafuaga fuafuaina.

Ole vaega aʻafia mo le maʻisuka e aofia ai:

  • maʻitaga i se gasegase faʻatoʻateleina
  • e sili atu i le 35 o latou tina,
  • fafine na fanauina ni fanau matutua muamua
  • fafine e maitaga
  • fafine ua uma ona faʻaipoipo.

O le paleni taumafa o se tina i le lumanai e le gata ina mafai ai ona pulea le setete o lona tino, ae faateleina ai foi avanoa o le maua o se pepe maloloina.

Manaʻomia le HbA1c faʻataʻitaʻiga aʻo maitaga

Mo se tamaitai i le taimi o le gaioiga, e mafai ona e maua le lactin i totonu o le toto e ala i se isi filifiliga suʻesuʻe, ole fua ole HbA1C.

O le mea moni, e le fautuaina e fomaʻi le aveina atu i fafine maʻitaga, aua a maeʻa le 1 le tolu tausaga o le taunuuga e mafai ona sese.

O lenei mea mataʻutia o loʻo faʻamatalaina e le mea moni e faapea, o se taimi tuai e mafai ona taʻitaʻia ai le faateleina o le taua o le suka. E i ai taimi e mafai ai e lenei mea ona tupu vave i le maualuga o le tamaitiiti (e oo i le 4-4.5 kilokalama).

O sea ituaiga tamaititi i le amataga o le galue e avea ma mafuaʻaga o manuʻa i le pepe atoa ma le tina o loʻo faʻamoemoe, poʻo le tupu mai o faʻafitauli i le lua.

E le gata i lea, o ia ituaiga o maʻi e mafai ona tupu ona o se taunuuga o le maualuga o le 1-4-itula i le taua o le lactin i le toto pe a uma ona 'ai. O isi mataupu o le tulai mai o le kulukose e le taitai atu ai i ni taunuuga le lelei.

O le leai o se faʻamatalaga o le HbA1C suʻesuʻega o loʻo faʻamatalaina e le mea moni o le taua o le suka i totonu o se fafine maʻitaga ua na ona na o masina talu ai. O le siitaga e amata i le 6 masina, ao le pito i le 8-9. E le mafai ai e le taimi nei ona faʻaumatia aʻafiaga leaga i le tino o le tina ma le pepe i le lumanaʻi.

Ae ui i lea, i lenei tulaga, o loʻo i ai se auala - o le pasiina o se suʻega o le toleniga o le glucose, e 120 minute le umi, poʻo le fuaina o le kulupu o le kulukose i le fale ma se glucometer.

Sugar control and groups risk

Ae fautuaina e amata ona e siakiina le suka ao leʻi faia e faʻaitiitia ai le faʻaititia o le gaosiga o le tama, ma isi. A o faʻaaogaina, o le puleaina o le suka o le a fesoasoani e aloese mai faʻafitauli o le pepe ae le aofia ai mea e ono tutupu i le atinaʻe o pepe. O fafine maʻitaga o loʻo i ai le agavaʻa leaga, e sili atu nai lo le 30 tausaga le matua, e sili atu i le 4 kilokalama) o le fetus, o le mamafa po o le tala faasolopito o le faʻanoanoa, faapea foi ma polyhydramnios e ono lamatia ai le aafia i ia soliga ma mea sese.

Afai o loʻo e maua pea le hemoglobin susu, ona tatau lea ona e mulimuli i fautuaga a le fomaʻi mo le totoe o lou maitaga, faʻasaʻo meaʻai gaʻo vave pei o suamalie ma falaoa. O meaai mama, sukalati, susu susu, mayonnaise ma yoghurts, sugar ma sausages, soda ma juices e faʻasaina foi. Tapulaa i le taumafataga e taua tele le matauina, aemaise lava pe a ave se pepe, aua o le atinaʻeina o le pepe ma le tina i luga o le uaea telefoni e faalagolago i ai. Afai e faʻaleagaina e se fafine maʻitaga ia mea suamalie ma le le lelei, ona faʻamalosia lea o le pepe e 'ai i le meaʻai e tasi.

Faʻafefea ona faʻasalalau taunuʻuga

Ina ia faʻamaonia le HbA1c, ua fautuaina e tagata atamamai e mulimuli i nei taʻiala.

  1. Muamua e te manaʻomia le fetuutuunaiga o mea sese o le hemoglobin i le itu saʻo, ina ia faʻasolosolo ai faailoga. O le fomaʻi, o loʻo matauina le fafine maʻitaga, e tatau ona faʻapipiʻi se laulau e mataʻituina lelei le suiga o suiga i le maualuga o le hemoglobin glycated protein.
  2. Faʻaititia le HbA1c maualuga e faʻasaʻo ma vailaau. O fafine maʻitaga o loʻo faʻatulagaina vitamini ma minerale faʻatasi ma le uʻamea. O le togafitiga o meaʻai e faʻaalia foi i le maualuga o meaʻai o le uʻamea.
  3. Afai e maua iʻuga o loʻo iai le maualuga o le hemoglobin, e tatau i le fomaʻi ona sili atu le gauai atu i le puleaina o lenei maʻi ma faatonuina o ia i se mea e puipuia ai ma le maualalo o meaʻai gaʻo, lea o le a fesoasoani i le faʻasaʻoina o metabolic processes i le ala saʻo.
  4. Afai o le hemoglobin o le mea e 6.4% poʻo le maualuga le maualuga, o lona uiga o loʻo tupu ai le maʻisuka, o le mea lea, o se meaʻai malosi ma le soifua maloloina e faʻamaonia, faʻapea foʻi ma le tagofia o vailaau talafeagai.

E matua taua lava mo tamaitai uma ona mataʻituina lelei lona lava soifua maloloina, aemaise lava i le taimi o sauniuniga mo le mafaufau ma le taimi o le gaioiga o le pepe, ma ia mataʻituina sina suiga i le soifua maloloina i le faʻaleagaina. O le le lava o le vaivai ma le masani ai o uruga ole urinary, o se lagona o le fia inu ma le mago i totonu o le oral cavity - o nei faailoga uma e mafai ona faailoa ai le atinaʻe o le maʻisuka. O le mea lea, pe a aliali mai, e tatau ona suʻesuʻeina, faʻatalanoa se tagata poto faapitoa i le matai o le endocrinology, o le a ia fautuaina ia suʻesuʻega talafeagai e pulea ai le hemoglobin glycosylated.

Pe a ave se tamaititi, o le maualuga o le maualuga o le hemoglobin glycated o le tino lea o le gaioiga o le tino o le tino, aua o le vaitaimi lenei, e tupu ai le teleiose suiga i faʻalavelave uma. Afai e maualuga tele lona tulaga, e oʻo atu i le setete laina, ona tatau ai lea ona fetuutuunai le taumafataga ma togafitiga ma vailaau faʻasaina o le a faʻaititia ai le HbA1c e aunoa ma se lamatiaga ile fetus.

Le maualuga o le ania i le maitaga

  • 1. Malamalama - hemoglobin e oo atu i le 90 g i le lita o le toto,
  • 2. O le maualuga - hemoglobin maualuga e oo i le 70 g i le tasi lita o le toto,
  • 3. Sini malosi - o se maualuga i lalo o le 70 g i le lita o le toto.

E tatau ona maitauina e toetoe o fafine hemoglobin uma e faʻaitiitia i le taimi o le maitaga. Ae ui i lea, e leai se mea e te popole ai e uiga i lenei mea, e taulimaina lelei e fomaʻi le faʻafitauli lenei. O le mea sili o le faia lea o suʻega i se taimi talafeagai ma ia mautinoa o le hemoglobin i le taimi o le maitaga o loʻo i totonu o tapulaa masani. Faʻatasi ai ma le faʻaitiitia o le hemoglobin, o se togafitiga o togafitiga ua faʻamatalaina, lea o le a vave ona toe faʻaleleia tulaga taua. Vitamini mo fafine maʻitaga o loʻo iai le uʻamea e masani lava ona faʻamatalaina. E tāua le iloa o le anemia ma amata togafitiga i le taimi, aua o le hemoglobin ua faʻaitiitia i fafine maʻitaga e lamatiaina e le gata mo tina, ae mo lana tama foi.

O fafine maʻitaga e masani lava ona faitio i se malaise lautele, lea e mafai ona o faatasi ma isi faailoga. A oʻo mai, e tatau loa ona e logoina lau fomaʻi e uiga i lenei mea. E tatau ona totogia faapitoa le mea nei:

  • • foliga vaaia o le cyanosis, "faamanualia" i lalo o mata,
  • • se lagona o vaivaiga, lea eo mai faatasi ma le taina, tatagi i taliga,
  • • faʻavalea,
  • • faʻalauteleina le fatu (silia ma le 100 luʻu i le minute),
  • • puupuu le manava,

Hemoglobin i le taimi o le maitaga: masani ma faʻalavelave

Iuni 4, 2014 158648 Ulutala: Toto

O le vaitaimi o le faatalitali mo le pepe e le na o taimi fiafia ma se lagona o se vavega i totonu, ae, o le mea e leaga ai, maʻi, lea e le mafai ona aloese mai nisi taimi. Ia, o tamaitai ua saunia lelei e faʻafetaiaʻia soo se faʻamasinoga, mo le manaʻo o le pepe na manaʻo.

Ae, e ui i lea, e tatau ona e iloa e uiga i mea o loʻo faʻatali mo oe. Le itiiti ifo ina ia mafai ai ona foʻia lenei mea. O se tasi o mataupu mamafa o le maualuga lea o le hemoglobin i le taimi o le maitaga, lea e masani ona faʻaititia, ae mafai foi ona faʻalautele. E leai se mea e leaga ai lena, ua lava le na o le i ai i le mataupu ma faia ni faʻatatau talafeagai i le taimi.

O le a se mea tatou te iloa e uiga i le hemoglobin

O le mea lautele, i le aso e toʻatele tagata latou te iloa o le hemoglobin o se ituaiga faapitoa o le porotini e nafa ma le felauaiga o toto i totonu o vaa. Ua lauiloa foi o lona faaitiitia e taua o le anemia poo le anemia. Mo le fuafuaina o le hemoglobin ua paʻu, ao maitaga, o se suʻesuʻega faapitoa e mafai ona faʻaalia ai le maualuga o le toto mumu (erythrocytes) o loʻo avea ma se porotini.

Anemia (leai se mea) i le taimi e le masani ai tina, ae e tatau lava ona e le amanaiaina le faafitauli, aua e mafai ona mafua ai se malosi tele i le soifua maloloina o se fafine ma se tamaititi. E matuā lamatia lava le maualalo o le hemoglobin i le uluaʻi masina, pe a tuʻuina totoga a le pepe. E seasea lava le pa'ū o le palatini i taimi e tuai ai, lea e mafua mai i le hypoxia fetal.

E lelei tele pe a fai o le maualuga o le toto mumu o le toto e i le 120-160 kalama i le 1 lita o le toto. E tupu lenei mea i ni tamaitai maloloina atoatoa. Peitai, o le masani o le hemoglobin i le taimi o le maitaga ua manatu ia 110 110 / g. Ae afai o le maualuga o le toto mūmū mūmū ua paʻu i lalo ifo, ua taʻua nei o le anemia.

E tolu tikeri o le ania i fafine maʻitaga:

  • agamalu: hemoglobin e le itiiti ifo ma le 110-90 g / l,
  • tikeri tikeri: hemoglobin i le va o 90-70 g / l,
  • maualuga maualuga: hemoglobin i lalo ifo o le 70 g / l.

I le talafeagai, e tatau ona e iloa e tusa o le afa o fafine uma aʻo maʻitaga ua faʻaitiitia le hemoglobin, ma o fomaʻi na foʻia lelei lenei faafitauli. O le mea lea, e matua fautuaina le tina i le lumanaʻi ina ia mataʻituina e le fomaʻi i taimi uma ma i le taimi e pasia uma ai suʻesuʻega tatau. O vailaʻau faʻaonaponei ua aʻoaʻoina e taulimaina toetoe lava o tulaga uma o le faʻalavelave o le faʻamaʻi, ae e sili atu ona lelei le faʻaitiitia i le amataga, aloese mai le tulaga alualu i luma. Aua nei galo o lou maʻi e tuʻuina atu i le pepe, ma e te le manaʻo e mafatia le pepe.

O le a le mea o faʻaalia e le auiliiliga?

E le o tagata uma e iloa o toto (sel toto mumu) e mafai ona ola ma faʻatumu la latou misiona mo le 120 aso. I le vaitaimi lea, o le hemoglobin le taugata e tumau. Ona i ai lea o le gau o sela mumu. HbA1C, o lona foliga saoloto, o loʻo suia foi.

O se taunuuga, o le suka ma le bilirubin (o le taunuuga o le malepelepe o le hemoglobin) e leiloa la latou sootaga. I le tulaga lautele, o le glycohemoglobin o se ituaiga saoloto e pei o le HbA1a. O le taua o suʻesuʻega e taʻoto i le pepa lona lua.

O ia o ia lea e mafai ona faʻaalia le ala sao o le fefaʻatauaiga o le hydrocarbon process. Afai e maitauina le maualuga o le hemoglobin glycini, o loʻo i ai le faateleina o le taua o lactin i totonu o le toto.

O se taunuuga, o le suesuega ua faaalia ai:

Faailoga o le anemia i se tina i le lumanaʻi

O maʻi e lelei tele - latou te faatagaina oe e iloa le faʻamaʻi ma fofo i le taimi. O le mea moni o loʻo e maualalo le hemoglobin i le maʻitaga o le a taʻuina atu ia te oe e vave lava ona iloa. E na o le tatau lava ona le faʻamaloloina ma ia le tuʻuaʻia mea uma i luga o "manaʻoga o le pepe." O faailoga o le anemia e manino ma mafai ona malamalama i ai, o le a mafai e se fafine ona fuafua ia i latou:

  • cyanosis o laugutu, pogaiisu ma mucous membranes - o lio i lalo o mata e mafai ona aloese mai foliga,
  • "vaivai" vaivai i le gaioiga ma le "toso" i taliga,
  • ogaoga vevela, faʻapogisaina o mata - "lele",
  • faʻanoanoa
  • tachycardia (mai le 100 lu i minute taitasi),
  • vave le manava, lagona o le le lava o le ea,
  • migraines

O le hemoglobin glycated o se tasi lea o ituaiga o hemoglobin o loo i ai le vaega o le protein i le kulukose. O se pasene laitiiti o lenei ituaiga o hemoglobin ua faʻamoemoeina i tagata soifua maloloina. Faatasi ai ma le faateleina o le hyperglycemia, o le fua faatatau o le fausia o le hemoglobin glyc. O se pasene maualuga o le hemoglobin ua suia o loo faailoa ai se predisposition poo le maʻisuka. I le taimi o le maʻitaga, o loʻo i ai se avanoa e atiaʻe ai le maʻisuka faʻamaʻi, lea e aʻafia ai le fetus ma le ala o le maʻitaga. Totoina o le hemoglobin glycated: masani, lamatiaga ma le maʻisuka

- mai le 4.5% i le 6% - tulaga masani i le taimi o le maʻitaga e oʻo atu i le 40 vaiaso - mai le 6% i le 6.3% - le lamatiaga o le maʻisuka faʻamaʻi - sili atu i le 6.3% - maʻisuka faʻataʻi

Ole maualuga o le hemoglobin glycated e faaalia ai le maualuga o le hyperglycemia i le past 3 months.

Faʻaititia le hemoglobin glycated ma:

Ia, i lenei tulaga, o le faailoga e faʻaaogaina e faʻamaonia ai le maʻisuka. Ma aiseā e manaʻomia ai lenei faʻamaoniga mo tagata mamai e maua i le maʻisuka? O lenei o le a ou taumafai e faamalamalama.

Ou te fautuaina le suʻega mo le hemoglobin glyc i soo se ituaiga o suka suka. O le mea moni e faapea o lenei faailoga o le a iloilo ai le aoga o au togafitiga ma le saʻo o le fua filifilia o le vailaʻau poʻo le inisalini.

O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o se tulafono, e seasea ona vaʻaia le maualuga o le suka i le toto, ma o nisi e leai foi se glucometer. I le ala, o lea ua ou tusia se tusi-faʻapipiʻi mo le filifilia o glucometers, o lea ou te fautuaina oe teu i faʻamatalaga, ina ia aua le misia le faasilasilaga ma ave i le muamua.

O nisi ua faamalieina i le uiga o le anapogi toto toto 1-2 taimi i le masina, ma afai e masani, ona latou manatu lea ua lelei mea uma. Ae o lenei mea e mamao mai le mataupu. O le maualuga o le suka o le maualuga i lena taimi. Ma e mafai ona e faʻamautinoa e 2 itula pe a maeʻa se taumafataga o le ae mauaina i totonu o tapulaa masani? Ma a taeao i le taimi lava e tasi? Leai, ioe.

Ou te manatu o lenei mea e le moni. O tagata uma e mafatia i le maʻisuka (ioe, ou te le fiafia i lenei fuaitau) e le gata ina mafai, ae faʻaaoga foi lenei masini mo le puipuia o le kulūkose maualuga. A itiiti mai ma le tasi i le vaiaso, faatulaga se maimoaga o le tala faʻailoga e taʻua o le glycemic profile. O le mea lea pe a matauina le fesuiaiga o le suka i le ao: i le taeao i luga o se manava gaogao, 2 itula pe a uma le 'aiga o le taeao, ao lei faia le aoauli, 2 itula i le maeʻa o le aoauli, ao lei faia le taumafataga, 2 itula pe a uma le' aiga o le afiafi, ao le i momoe ma le po i le 3 o le taeao. A maeʻa le 'aiga o le afiafi ma aʻo le i momoe e mafai ona e faʻafeiloaʻi, faia o le' aiga i le afiafi mulimuli ane.

Atonu e te ita tele e masani ona taatele ma e leai ni afaina. Ioe o le. Ae mafaufau i le tele o le tupe e te faʻaaluina i le togafitia o faʻafitauli pe afai e te le tausia le maualuga o le suka o le toto. Ma o lenei mea toetoe a le mafai ona aunoa ma fua masani.

O aʻu o se mea itiiti mai le autu, ae ou te manatu o le a aoga mo oe le iloa. O le mea lea, faatasi ai ma se siakiina o le maualuga o le suka i masini e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le HbA1c o le a fesoasoani ia malamalama pe o le a le maualuga o le glucose mo le 3 masina. Afai e tele, ona e manaʻomia lea e faia se gaioiga e faʻaitiitia ai.

Ae le gata mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le a aoga le iloa o le maualuga o le kulukose o aso taʻitasi. Ou te uiga o tagata maʻi ma le ituaiga muamua o le maʻisuka. Faatasi ai ma i latou, e mafai foi ona ia faʻaalia le tikeri o taui. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le tagata maʻi e masani ona fuaina le suka i le aso, ma e sili atu pe itiiti foi le masani, ma ua faateleina le hemoglobin glyc. O le mafuaʻaga atonu o le maualuga o le kulukose i le taimi lava e uma ai se taumafataga po o le po (a uma, ae le o po uma e fuaina ai le suka).

E amata ona e eli - ma e fesuisuiaʻi. Suia togafiti - ma HbA1c faʻaititia le isi taimi.

Ma o le a sou manatu, o le maualuga o le maualuga o lenei hemoglobin mo le tama ma mo le tinamatua o le a tutusa pe eseese? Se isi tali i lenei fesili.

O lenei la o le a ou tuʻuina atu se isi laulau e faʻaalia ai le maualuga o le maualuga o HbA1c mo vaega eseese o maʻi. E aveeseina foi o ia mai le "Algorithms ...", lea na ou talanoa i luga.

Faʻaiʻuga
7% v

O le hemoglobin glycated ao maitaga

O le hemoglobin glycated i le taimi o le maitaga o se tasi lea o suʻega talafeagai mo le puleaina o le suka. Ae peitai, o se filifiliga leaga lenei. I le taimi o le maitaga, e sili atu ona le lelei le foaʻiina o le hemoglobin glycated, ae ia siakiina le suka o le toto i isi auala. Seʻi o tatou faʻamatalaina pe aisea e moni ai lenei mea, ma talanoa e uiga i ni filifiliga saʻo.

O le a le lamatiaga o le maualuga o le suka i tina maʻitaga? Muamua lava, o le mea moni e tupu tele le fetus, ma ona o lenei mea o le ai ai se fanau faigata. O le lamatiaga mo le tina ma le tamaititi o le a faateleina. E le o le taʻua o faʻaleagaga tumau mo i latou uma e lua. Faʻateleina le suka o le toto i le taimi o le maitaga e faʻaleagaina ai toto toto, fatugaʻo, mata, ma isi mea faapena. O le maua o se pepe o le afa lea o le taua. E tatau lava ona lava lona malosi e ola ai o ia ...

O le suka toto i le taimi o le maitaga e mafai ona faʻatupulaia e oʻo lava i fafine e leʻi faitio lava e uiga io latou soifua maloloina muamua. E lua ni faʻaaliga taua iinei:

  1. O le maualuga maualuga o le suka e le mafua ai ni faailoga. E masani lava e le masalomia e se fafine se mea, e ui lava e tele ona fua - o se tagata lapoa e mamafa le 4-4.5 kilokalama.
  2. E le mafai e le suka ona alu i luga o se manava gaogao, ae pe a uma ona 'ai. Ina ua uma ona 'ai, na ia maualuga maualuga 1-4 itula. I le taimi lea, o loo ia faia lana galuega faataumaoi. O le kuka anapogi e masani lava masani. Afai e maualuga le suka i luga o se manava gaogao, ona matua leaga lea o le mataupu.

O le anapogi ole suega ole toto e le lelei mo tina maʻitaga. Talu ai e masani lava ona maua ai ni taunuuga lelei, ma e le faʻaalia ai faafitauli moni.

Aisea e le fetaui ai foi le suega o le toto mo le hemoglobin glycini? Talu ai e vave ona ia tali mai. O le hemoglobin glycated e tupu pe a uma ona tausia maualuga le suka toto mo le 2-3 masina. Afai e tulaʻi le fafine i le suka, ona masani lea e le tupu muamua nai lo le ono masina o le maitaga. I le taimi lava e tasi, o le hemoglobin glycated o le a faʻapupulaina i na o le 8-9 masina, e leʻi umi ae leʻi tuʻuina atu. Afai e le pulea muamua e le fafine maʻitaga lana suka, ona leai lea o ni taunuuga le lelei mo ia ma lana pepe.

Afai o le hemoglobin glycolated ma se anapogi o le toto kullukose e le fetaui, o le a le auala e siaki ai le suka i fafine maʻitaga? Tali: e tatau ona siaki pe a maeʻa taumafataga i vaiaso uma 1-2 vaiaso. Ina ia faia lenei mea, e mafai ona e suʻeina le 2-itula o le toleniga o le kulukose i le fale suesue. Ae o se mea umi ma faigata lenei. E sili atu ona faigofie le faʻatau saʻo o le kulukose toto toto ma fua le sukari 30, 60 ma le 120 minute pe a uma se taumafataga. Afai o le taunuuga e le maualuga atu nai lo le 6.5 mmol / l - lelei. I le lautele o le 6.5-7.9 mmol / l - faapalepale. Mai le 8.0 mmol / L ma le maualuga - leaga, e tatau ona e faia ni auala e faʻaitiitia ai le suka.

Tausia se meaʻai maualalo-carbohydrate, ae ia 'ai fualaau, kāloti, ma beets i aso uma e puipuia ai le kososis. I le taimi lava e tasi, o le maitaga e le o se mafuaaga e faʻatagaina ai oe lava e faʻamalolo i fualaau suamalie ma falaoamata. Mo nisi faʻamatalaga, tagaʻi i le mataupu o le maʻisuka ma le maʻisuka.

Le fua faatatau o le hemoglobin glycosylated ao maitaga

A maeʻa ona pasia le suʻega a le fale suesue, e maua e le tagata maʻi se pepa lea o le a faʻaalia ai iuga ma le faʻagasologa o le hemoglobin glycosylated i le fafine i le taimi o le maitaga. O se faʻamatalaga ua tuʻuina atu i le fomaʻi aoga mo faʻamatalaga. E tolu taʻiala mo le iloiloina o le taunuʻuga:

  • faaali ifo i lalo ifo o le 6% - o le maualuga o le hemoglobin glycosylated o loʻo i totonu o tapulaa masani, e leai se avanoa e atiaʻe ai le maʻisuka faʻamaʻi,
  • o le faailoga o loʻo iai i le lautele o le 6-6.6% - o le maualuga o le suka i le vai ola o le tagata maʻi o loʻo i le tuaoi o le masani ma togafitiga, lea e faʻaalia ai le tele o le aʻafia o le maʻisuka faʻamaʻi,
  • o le faailoga e tutusa ma le 6.6% pe sili atu i lenei tapulaʻa - o se fafine e maua i le maʻi faifaipea poʻo le maʻi maʻisuka lē tumau.

Taua! Ina ia faʻaitiitia le lamatiaga o se faʻataʻitaʻiga faafomaʻi, e tatau ona faia faʻataʻitaʻiga faalua. Afai o le auiliiliga o loʻo faʻaalia ai faʻamaumauga tutusa i ia mataupu e lua, ua manatu i latou e faatuatuaina.

Na faateleina le hemoglobin glycosylated i le taimi o le maitaga

Afai ei ai i se fafine se faailoilo e le masani ai i le taimi o le gaioiga, o lona uiga o le fausiaina o se maʻi faʻaleagaina ma faʻamaʻi:

  • o le i ai pea o le maʻisuka tumau, lea na iloa muamua aʻo lei fanau mai le tamaititi,
  • le faʻavaeina o le maʻisuka lē tumau, lea o le a mou atu pe a uma le fanau ma le toe faʻaleleia o tulaga o hormonal,
  • oona o se fafine maʻitaga ei ai mea oona e tufatufaina i totonu o le toto ma faʻafefe ai le soifua maloloina o le fomaʻi (inu ava malosi, vailaau vailaau, suauu mata),
  • anemia, o se taunuuga o le faʻaitiitia o le maualuga o le toto mūmū masani, ma o le glycosylated fomaʻi ua faateleina,
  • fesuiaiga o le fetal i luga o fatugaʻo, lea e faʻaitiitia ai a latou gaioiga, (mea e masani ona tatau ona aveese mai le tino o loʻo i ai i totonu),
  • o le alualu i luma o le maʻisuka, o le le maua o se taunuuga lelei mai togafitiga, o se taunuuga o le ola aʻe o gaʻo i totonu o le ola olaola ma fesoʻotaʻi ma sela mumu.

Afai o le faailoga o le hemoglobin glycosylated i totonu o fafine maʻitaga mo le 35 pe sili atu vaiaso o loʻo i le tuaoi o le masani ma togafitiga, e le o lona uiga o togafitiga e talafeagai. O le a faatonuina e le fomai se suʻesuʻega faaopoopo, o le a tuʻuina atu e le fafine le toto i nisi taimi e iloa ai le kulukose. Faʻatasi ma le faʻaauau pea o le faailoga, e manaʻomia togafitiga.

O le hemoglobin glycosylated i fafine maʻitaga o loʻo i lalo ifo masani

E seasea lava, ei ai tulaga pe a faʻaitiitia le faailoga, mo se faʻataʻitaʻiga, hemoglobin glycosylated i le maʻitaga, e tutusa ma le 3.7% poʻo lalo ifo. O le fomaʻi e faʻapipiʻiina lenei tulaga ma le faʻaalia o patho nei:

  • o le i ai i se fafine o le tino o leona i luga o mucous membranes, lea e masani ona tafe mai ai le toto, lea e faaitiitia ai le maualuga o le toto toto mumu, hemoglobin ma isi faailoga o le vai ola,
  • le maualuga o le toto i se fafine maʻitaga, mo se faataitaiga, mai le placenta, matua,
  • anemia - o se tulaga lea e faaitiitia ai le numera o lela mumu ma le hemoglobin, o lea e le mafai ai ona latou fausia ni paluga ma glucose,
  • se faaitiitia o le taumafaina o le suka i totonu o le tino o se fafine maʻitaga, lea e mafai ona faia ona o le gaogao o le gastrointestinal, ma le fiaai, o le i ai e aunoa ma se taumafa gaʻo,
  • faamai e mafua ai le hypoglycemia.

O se mea maualalo maualalo e mafai ona maua mo mafuaʻaga faʻale-tino. Mo se faʻataʻitaʻiga, i taimi o taumafataga, hemoglobin glycosylated ao maitaga, 5.5% e manatu e masani.

Afai o le faateleina o le maualuga o le hemoglobin glycosylated e maua i totonu o le tino o se fafine maʻitaga, e manaʻomia ai togafitiga pe afai o le tulaga e afaina ai le soifua maloloina o le fafine poo le tamaititi. I le taimi o le togafitiga, e manaʻomia suʻesuʻega faʻavaitaimi e pulea ai le faagasologa ma suia le fua o vailaʻau.

E faʻapefea ona foai toto: sauniuniga mo le suʻesuʻega

O se suʻesuʻega i le HbA1C e tatau ona faia i luga o se manava gaogao, ae o le a manaʻomia le vevela a se fafine mo le samasama toto, mai le mea e maua ai e le fomaʻi samples.

E tatau ona maitauina i le taimi o le auʻiliʻiliga, o le aluma o le kulukose o loʻo i ai nei e le afaina, talu ai o le averesi maualuga mo le 3-4 masina mulimuli o le a avea ma taunuuga.

E leai ni tulafono faʻapitoa mo sauniuniga mo le faʻatinoga. Aʻo leʻi faia le suʻega, e le manaʻomia ona e fia 'ai i meaʻai. Ae o le gaioiga faaletino e le manaomia, ma e te le manaʻomia le faʻaaogaina o le tele o vai.

O se tagata faigaluega o le fale suesue ma le saʻo atoatoa o le a vevela le toto i totonu o ni nai minute. O se suʻesuʻega e manaʻomia ile 4-5 ml o le toto. O le mea moni, talu mai le 2004, na faʻatautaia le suʻesuʻega i se auala sili atu ona lelei, e ala i le faia o se faʻataʻitaʻiga mai se tamailima.

A maeʻa le faʻatinoga, e mafai e le tagata gasegase ona lagona se osofaiga itiiti o le malaise, totogo, ma i le tulaga o le pupu, o nisi taimi e fai ai le hematoma le taua. O nei faailoga e le tatau ona mafua ai le atuatuvale, pei moni lava 1-1.5 itula.

Le fua o le hemoglobin glycosylated i le maʻisuka faʻamaʻi i fafine

O le faʻamatalaina o maʻi e tulai mai o se taunuuga o le televave o le maualuga o le kulukose i le taimi o le fanauina o le pepe. O ia togafitiga e mafai ona afaina tele ai le ola maloloina o le atinaʻeina o le tamaititi.

Afai o le maʻi na faia i masina muamua, ona mafai ai lea o se gasegase.

O le mea sili ona lamatia o loʻo i ai i le ono mafai ona faia ni faʻalavelave faʻaleagaga e aafia ai tino o le cardiovascular system, brain. A maua le maʻi i le lona lua masina, e televave le faateleina o le tele o le fetus ma lona fafagaina.

O nisi taimi o lenei fesuiaiga e mafua ai le fatuina o le hyperinsulinemia i le tamaititi pe a mavae le fanau mai o le lalolagi. I.e. e le o ia te ia le malosi e maua mai ai le suka mai lona tina, ma o le a le mafuaʻaga ua pa'ū ai lona maualuga i le maualuga. E tatau ona maitauina o le taua masani o le HbA1C i le maʻisuka ituaiga e 6.5-7%.

Mafuaaga ma le lamatiaga o le eseesega o le faailo mai le tulaga masani

O le tulaga masani o le hemoglobin glycosylated e eseese i le va o le 4-6% o le numera hemoglobin atoa. A maua e le tagata suʻega se taunuʻuga o le tusa ma le 6.5%, e faia e le fomaʻi se faʻamautinoaina o vailaʻau o le vailaau ma faʻamatalaina togafitiga faʻapitoa i le maʻi.

Afai o le tau e sili atu i le 6.6%, o le tagata ua matauina ua maua i le maʻisuka. Faʻateleina HbA1C faʻaalia le faagasologa o le faʻalauteleina o le tuputupu ae o le kulukose i totonu o le tino.

Faʻateleina le glycogemoglobin e mafai ona:

  • anaemia ona o le leai o se mea,
  • hyperglycemia faʻateleina le lactin toto,
  • suauu toto, e pei o lenei faiga e faʻapupulaina ai le tele o le suka na maua e le tino.

  • anaemia
  • mamafa o le toto e mafua mai i manuʻa, gaioiga, maʻitaga,
  • faʻaleagaina faʻaleagaina o sela o le toto, e mafua ai le gau o kulukose ma le hemoglobin,
  • eseese ituaiga hemoglobin.

O le siakiina o le maualuga o le suka e matua taua lava mo se tamaitai i se tulaga, talu ai ona o ona faasiliga o se tulaga lamatia tele i le pepe e leʻi fanau mai.

O le faʻataʻitaʻiga masani e taʻitaʻia ai le faateleina o le mamafa o le fetal, ma o nisi taimi e avea ma mafuaʻaga:

  • muaga fanau
  • manuʻa i le faagasologa o le fanau mai o le tamaititi (loimata i le tina po o le manuʻa i le ulu o le pepe).

Vitio faʻatalanoa

E tusa ai ma masani o le hemoglobin glyc i fafine maʻitaga i le vitio:

Mo se tamaitai lava, e taua tele le mataituina o latou lava soifua maloloina, aʻo lei maʻitaga, ma i le vaitau o le fanauina o se tamaititi. I le faaopoopo atu i ai, e tatau ona mataʻituina le itiiti ifo o suiga i le soifua maloloina, aemaise lava pe a mamafa.

O se lagona faifai pea o le le lava, masani, mago le gutu - o ia ituaiga faailoga e le tatau ona tuua e aunoa ma le taulai atu. A uma mea uma, e masani ona latou taʻuina le amataga o le atinaʻe poʻo le vasega o le "faʻamaʻi" faʻamaʻi.

Mo lenei mafuaaga, pe a foliga mai, e tatau ona vave faia se suʻega o le suʻega, saili le fautuaga a se endocrinologist. O ia lea e mafai ona faʻatonu se togafitiga o togafitiga, lea e puipuia ai le lamatiaga o le faʻaleleia o togafitiga i le lumanai ma le pepe.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Aoao atili. E le o se fualaau faasaina. ->

Tuua Lau Faamatalaga