Tusa 1 le maʻisuka faʻamalosi: faailoga, faʻafitauli, togafitiga talafeagai

O le maʻisuka ituaiga 1 o le maʻisuka e mafua ai le maʻisuka, o lona uiga o le le lava o le gaosiga o le insulin i suauu o le pancreas. Ona o lenei mea, o le maualuga o le kulukose i le toto ua tulai, o le hyperglycemia faifai pea e tupu. O le maʻisuka ituaiga 1 tagata matutua (pe a uma le 40) e seasea ona maʻi. I aso nei, e masani ona taliaina o le ituaiga 1 o le maʻisuka o le talavou. Vaʻai nei pe aisea tatou te maua ai le maʻisuka.

Mafuaaga ma pathogenesis

O se tasi o mafuaʻaga o le maʻisuka o se faʻasologa o le gaʻo. O le avanoa o le amataina o le maʻi e laʻititi, ae o loʻo i ai pea. O le mafuaaga tonu e le o iloa, e na o mea e mafua ai mea (faʻafeiloaʻi autoimmune ma faʻamaʻi pipisi, solia o le puipuiga o le tino).

O le maʻi suka e tupu ona o le le lava o peta peta o le pancreas. O nei siama e nafa ma le gaosiga masani o le inisalini. O le galuega autu o lenei hormone o le faʻamautinoa o le pisia o le kulukose i totonu o sela. Afai e faʻaitiitia le inisalini, o le kulukose uma e fausiaina i totonu o le toto ma amata ona matelaina sela. Ona o le le lava o le malosi, ua vaeluaina ai gaʻo gaʻo, ma o se taunuuga o lea ua vave ona leiloa ai le mamafa o se tagata. O kulūkose molemoa e tosina vai i latou lava. Faatasi ai ma se maualuga maualuga o le suka i totonu o le toto, o le vai faatasi ai ma le kulukose o loo i ai i le urine. O le mea lea, o le maʻi inu e amata i le tagata gasegase ma o se lagona tumau o le fiainu e aliali mai.

Ona o le gau o gaʻo i totonu o le tino, o le faaputuputuina o gaʻo susu (FA) e tupu. E le mafai e le ate ona "toe faʻaaogaina" FAs uma lava, o loʻo faʻapalaina ai fua - tino o le ketone - faʻaputu i totonu o le toto. Afai e le togafitiina, o le coma ma le oti e mafai ona tupu i le vaitaimi lenei.

Faailoga o le ituaiga 1 Tisuka

O faʻamaʻi e vave televave: i ni nai masina poʻo ni vaiaso foi, o le hyperglycemia faifaipea e aliali mai. O le maʻoti autu o suʻesuʻega lea e te ono masalomia ai le maʻisuka o:

  • ogaoga galala (inu inu tagata mama i le tele o vai),
  • faʻaauau faifaipea
  • fiaai ma paʻu paʻu,
  • mamafa le mamafa o le mamafa.

I le maʻisuka, e mafai e le tagata ona gaʻo le 10-15 kilokalama i le masina e tasi, aʻo iai vaivaiga, moe, vaivai, ma faʻaitiitia le gafatia galue. I le taimi muamua, o le faʻamaʻi e masani lava ona i ai le tele o le fiaʻai, ae a o faagasolo le maʻi, o le maʻi e musu e 'ai. E mafua ona o le inupia o le tino (ketoacidosis). O loʻo i ai le siu, vomiting, tiga o le tino, se manogi manogi mai le gutu.

Faʻamatalaga ma togafitiga

Le faʻamaonia le faʻamaonia ituaiga 1 maʻisuka, e tatau ona e faia suʻesuʻega nei:

  1. Suʻega o le toto mo le suka (i luga o se manava gaogao) - o le kulūkose i totonu o le toto suauʻu ua fuafuaina.
  2. O le hemoglobin glycosylated - o le maualuga o le suka toto mo le 3 masina.
  3. Suʻega mo le pepidene poʻo le proinsulin.

I lenei faʻamaʻi, o le autu ma togafitiga autu o le fesuiaiga o togafitiga (injection of insulin). E le gata i lea, o se taumafa malosi e faʻamatalaina. O le fua ma le ituaiga o inisalini e faʻasino taʻitasi. Ina ia siakiina e le aunoa lou toto toto, ua fautuaina e te faatauina se mita o le kulukose toto. Afai e ausia tulaga uma, e mafai e se tagata ona ola i se olaga masani (ioe, o le a tele ni tapulaa, ae leai se sola ese mai ia i latou).

O le a le maʻisuka ituaiga 1, aisea e matautia ai?

O le maʻisuka ituaiga 1 o le maʻisuka (T1DM) o se faʻamaʻi e fesoʻotai ma maʻi faʻaleagaga, e pei o le le lava o le insulin ma le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le maʻi lea e mafua ai ona faʻaleagaina e le faʻamaʻi tino le tino o le tino, o lea e faigata ai ona togafitia. O le faʻamaʻi e aʻafia ai tagata matutua ma tamaiti. E mafai e le pepe ona avea ma inisalini-faalagolago i se siama poʻo se faʻamaʻi. Afai tatou te faʻatusatusa fuainumera mo le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka, o le maʻisuka 1 e tupu ile tusa ma le tasi i le 10 mataupu.

O le maʻisuka ituaiga 1 e matautia ma faʻalavelave matuia - e faasolosolo malie lava ona faʻaumatia uma le vascular system. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le T1DM e faʻateleina ai le lamatiaga o le atiina ae o maʻi cardiovascular: o tagata e mafatia i le hyperglycemia o le a sili atu ona aʻafia i osofaʻi ma fatu. O le faʻamoemoe o le ola o se fafine e mafatia i le maʻisuka ituaiga 1 o le 15 tausaga e sili atu ona puupuu nai lo o se tagata soifua maloloina. O tane e maua i le hyperglycemia ola i le tusa ma le 50-60 tausaga ma maliu i le 15-20 tausaga muamua atu nai lo a latou tupulaga.

E tatau i le maʻisuka ona mulimuli ia latou meaʻai ma masani i aso uma, ave insulin ma mataʻituina a latou toto suka. I le noatia ma le fai fuafua i fautuaga uma a le endocrinologist, e taʻua o lenei fomaʻi e togafitia le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka, e mafai ona aloese mai faʻafitauli matautia ma mafai ona ola se olaga masani.

Mafuaaga o le maʻisuka ituaiga 1 i tamaiti ma tamaiti

O le tele o matua ua sese i le mafaufau o maʻi o le maʻisuka aua latou te aina le tele o sukalati ma suka. Afai e faʻasaʻo lau tama i lau 'ula, e mafai ona e puipuia o ia mai diathesis nai lo le maʻisuka. E maua e tamaiti le maʻisuka ao laiti e le ona o le le paleni. O lenei mea e molimauina e faaiuga a saienitisi suʻesuʻeina lenei faafitauli.

  • O se faʻamaʻi pipisi o vailaʻau faʻaulu i le 0-3 tausaga i le 84% e oʻo atu ai i le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1, e sili atu, e sili atu ona iloa o le maʻi maʻi pe a oʻo i le 8 tausaga le matua.
  • ARVI i se foliga laititi, faʻafeiloaʻi e tamaiti laiti i le 3 masina, mafua ai le maʻisuka i le 97% o mataupu.
  • I tamaiti ua i ai le gasegase o le hyperglycemia, o le lamatiaga o le faatupuina o le siama e faateleina i luga o mea taua (meaai paleni): fafagaina o meaai, fafagaina muamua o le susu o le povi, maualuga le mamafa o le fanau (luga atu o le 4.5 kilokalama).

E lua lua tausaga mo le sailia o le maʻisuka i tamaiti - 5-8 tausaga ma le talavou (13-16 tausaga). E le pei o tagata matutua, o le gasegase o le tamaitiiti e vave ona tupu vave ma vave. O se faʻamaʻi e aliali mai ia lava i se foliga lapopoa o le ketoacidosis (oona e tino o le ketone e faia i le ate) poʻo le maʻi suka.

Ae mo le faʻamaoni, o le avanoa o le faʻaliliuina o le T1DM e maualalo. Afai e maʻi le tama mai le maʻisuka 1, o le aʻafiaga o le faʻasalaga i tamaiti e 10%. Afai o le tina, ona faʻaititia lea o aʻafiaga i le 10%, ma i le fanau mai mulimuli ane (ina ua mavae le 25 tausaga) i le 1%.

I masaga e tutusa lelei, o tulaga lamatia o le maua o maʻi e eseese. Afai e maʻi se tasi, ona tupu ai lea o le maʻi lona lua e le sili atu i le 30-50%.

Faʻafitauli o le ituaiga 1 Tisuka

I le faaopoopo atu i le maʻisuka lava ia, o ona faʻafitauli e le itiiti ifo le lamatia. E tusa lava pe itiiti se eseesega mai le masani (5.5 mmol / lita i luga o se manava gaogao), o le toto e mumu ma avea ai ma foliga mata. E leiloa e le vaa a latou gaogao, ma lafoina foliga i foliga o toto i luga oo latou puipui (atherosclerosis). O le vevela i totonu o arteries ma vaʻa toto e faʻamatalaina, e le o lava ni meaʻai e maua e le okeni, ma o le faʻaitiitia o toxins mai sela e faʻagesegese. Mo lenei mafuaaga, nofoaga o le necrosis, suppuration e tupu i le tino o le tagata. O loʻo i ai le gangrene, mumū, vevela, ma le toto i le vaivai o vae.

O le faateleina o le suka toto e faaleagaina ai le gaioiga o totoga uma:

  • Fatuga . O le faʻamoemoe o totoga tuʻufaʻatasia o le faʻamamaina o le toto mai mea leaga ma toxins. I le maualuga o le suka o le sili atu ma le 10 mmol / lita, e taofi ai le gaʻo e fai lelei a latou galuega ma pasi le suka i totonu o le urine. O se siosiomaga manaia e avea o se faavae lelei mo le atinaʻe o microflora pathogenic. O le mea lea, o faʻamaʻi pipisi o le tino o le tino - cystitis (mumū o le vevela) ma le nephritis (mumū o fatugaʻo) e masani ona alu faʻatasi ma le hyperglycemia.
  • Polokalama cardiovascular. Atherosclerotic plate, na mafua ona o le faateleina o le viscosity o toto, laina laina puipui o toto toto ma faaitiitia ai latou gaioiga. O le fatu o le myocardium ua faamutaina le mauaina o meaai lelei. O lea e sau ai le fatu - o le fatu o le muso o le fatu. Afai o le tagata maʻi e le maua i le maʻisuka, o le a ia lagona le le mautonu ma susunuina lagona i totonu o lona fatafata i le taimi o le fatu fatu. I le maʻisuka, o le lagona o le muso o le fatu ua faaitiitia, e mafai ona maliu faafuaseʻi. E faapena foi mo toto toto. O le a faʻavaivai, lea e faʻateleina ai le lamatiaga o le paʻu.
  • Mata . O maʻi suka e faʻaleagaina ai vaʻa laiti ma capillaries. Afai o se tui toto e poloka ai le tele o mata o mata, e tupu ai le oti o le toe oti, ma le taleni poʻo le glaucoma e atiina ae. O nei maʻi faʻafitauli e le mafai ona faʻaleleia ma taʻitaʻi atu ai i le tauaso.
  • Nervous system. O le meaʻai e aʻafia ai faʻamaʻi ogaoga i le maʻisuka ituaiga 1 e oʻo atu ai i le oti o namu. Ua le toe tali atu se tagata i fualaau oona, e le o iloa e ia le malulu ma faasao le paʻu, e le lagonaina le vevela ma susunuina ona lima.
  • Teu ma le la. O le maʻisuka eo mai faatasi ma faʻamaʻi o le ooto tautala. Goto faamaluluina, faʻavaveina o le nifo, gingivitis (mumusu) poʻo le vavave (mumū o le pito i totonu o le tino) e atiina ae, lea e oʻo atu ai i le nifo. O le aafiaga o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka i luga o nifo i tamaiti ma tamaiti e faapitoa lava le maitauina - e seasea ona latou vaaia se ataata matagofie: e oo lava i luma o nifo e matuia.
  • Fale gasegase . I le maʻisuka, ua faʻamafunaina ia sela, ma o latou pusa PP e nafa ma le gaosiga o le suka. O gasegase e masani lava ona faitio i le gastritis (mumū o le mucosa gastric), manava manava (paʻu o le manava ona o le le tagofia o meaai), gallstones foliga.
  • Paʻu ma sooga faʻatasi . O le masani ona faia e mafua ai le taofiofi o le calcium, o le taunuuga lea e mafatia ai sooga ma skeletal system, ma o le tulaga lamatia o le gau ua faateleina.
  • Fata . O le faateleina o le toto suka e mafua ai le leiloa o galuega puipui i le paʻu. O nai tamai capillaries e pipii i tioata tio, e mafua ai le sasaina. O le faʻamalalaina e faʻafefe ai le paʻu ma matua matutu. O tagata maʻi i nisi tulaga e atiaʻe le vitiligo - o le vaevaeina o paʻu paʻu e maua ai le pigmenti. I lenei tulaga, o le tino ua lilofia i lanu paʻepaʻe.
  • Faiga faʻavae fanau . O le siosiomaga manaia e fausia ai eleele lelei mo le atinaʻe o microflora faʻataʻitaʻi. I le maʻisuka ituaiga 1, o le toe faʻafoʻi faifai pea o le gasegase e masani lava. I fafine, o le faʻasalaga vavalalata e leʻo faʻalilolilo, lea e faʻalavelave ai feusuaiga. O le Hyperglycemia e aʻafia ai le atinaʻe o le tamaititi i le ono vaiaso muamua o le maitaga. E le gata i lea, o le maʻisuka e mafua ai ona vave amata le moa. Uluai maleopause e tupu i le 42-43 tausaga.

Faailoga o le ituaiga 1 Tisuka

Faailoga mai fafo e fesoasoani e maua ai le maʻisuka, ona o le maʻi e aafia ai le gaioiga o le tino atoa. I tupulaga talavou ei lalo ifo o le 18, o le maʻisuka e vave ona tupu vave ma vave. E masani lava ona tupu i le 2-3 masina pe a mavae se mea faʻalavelave (SARS, siitia atu i se isi atunuʻu), e tupu ai le maʻi maʻisuka. I totonu o tagata matutua, o le a faʻagasolosolo, e faasolosolo malie lava ona faateleina.

O faʻamaoniga nei o mafuaaga ia e popole ai:

  • O le faʻasolosolo masani, e alu soo se tagata i le faletaele i le tele o taimi i le po.
  • O le paʻu o le mamafa (o le taumafa ma le manaʻo e mou ese le mamafa i le talavou e mafua mai i le vave faʻalauteleina o le hyperglycemia).
  • O foliga vaaia o maanuminumi e le o le matua, paʻu vevela.
  • Faateleina le fiaaai ma le leai o se mamafa.
  • Lethargy, le fiafia, o le talavou ua vave ona vaivai, ma ua tigaina mafaufauga ia te ia.
  • Faʻanoanoa, manua tuʻa, faʻafitauli vaʻai.
  • O le fia inu, susu le gutu.
  • Se manogi faapitoa o le acetone mai le gutu, ma i se tulaga ogaoga mai le tino.
  • Sue le po.

Afai o le itiiti ifo o nai faʻamaoniga ua uma ona maitauina, e tatau ona vave auina atu le tagata maʻi i se endocrinologist.

O le laʻitiiti o le tino, o le saoasaoa lea o le coma.

Faʻamatalaga o le maʻisuka

O le endocrinologist o le a mautinoa lava le faʻataʻitaʻiina o suʻega nei mo le maʻisuka:

  • Suʻega o le kulūkose toto . O le toto e ave i luga o se manava gaogao, o le meaai mulimuli e tatau ona leai muamua nai lo le 8 itula muamua. O se tulaga masani o se faailoga i lalo ole 5.5 mmol / lita. O se faailoilo e oʻo atu i le 7 mmol / lita e taʻu mai ai le maualuga o le predisposition, 10 mmol / lita ma sili atu le maualuga o le hyperglycemia.
  • O le suʻega ole glucose toleniga . O lenei suʻesuʻega ua faia mo i latou o loo lamatiaina le atiaʻe o le maʻisuka. I luga o se manava gaogao, e maua e le tagata maʻi se vaifofo glucose. Ma a mavae le 2 itula latou te ave le toto mo le suka. E masani lava, o le faailo e tatau ona i lalo ifo o le 140 mg / dl. Suauu toto i luga atu o 200 mg / dl faʻamaonia le maʻisuka malosi.
  • Goacosylated hemoglobin A1C faʻataʻitaʻiga . O le tele o gaʻo toto e gaoioi ma le hemoglobin, o le mea lea o le A1C suʻesuʻe e faʻaalia ai le umi o le maualuga o le suka i le tino e sili atu i luga masani. E siakiina le siakiina i totonu o le 3 masina, e le sili atu i le 7% le maualuga o le hemoglobin glycosylated.
  • Suʻeina o le toto mo auupega . O le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo faʻailoaina i le tele o faʻamautau i siama o tamaʻitaʻi o Langerhans. Latou te faʻaumatia laina o le tino, o lea ua taua ai i latou o le autoimmune. I le faailoaina o nei siama, o le i ai ma le ituaiga o maʻisuka ua fuafuaina.
  • Urinalysis - microalbuminuria . Mauaina le protein i le urine. E aliali mai e le gata i faafitauli tau fatugao, ae faʻapea foʻi ma le faaleagaina o vaʻa toto. O maualuga maualuga o le proteinin protein e mafua ai le osofaʻi o le fatu po o le stroke.
  • Suʻega o le Retinopathy . O le maualuga o le glucose e mafua ai le fesuiaiga o tamai vaa ma capillaries. O le toe vaʻai o le mata e le maua ai le faʻaleleia, e faʻamalosi i le taimi ma taʻitaʻi atu ai i le tauaso. O masini komepiuta faʻapitoa e mafai ai e oe ona ave ata o tua o mata ma vaai i le faʻaleagaina.
  • Faʻamatalaga mo hormones. Faateleina le gaioiga o le thyroid e oʻo atu ai i le hyperthyroidism - tele gaosia o hormones. O le Hyperthyroidism e matautia ona o le gau o fualaau o hormones faateleina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o le maʻisuka e faʻatasi ma le acidosis (maualuga le acetone i le urine), osteoporosis (lelaina o le calcium mai i ponaivi), arrhythmia (leʻo le fatu).

Ituaiga 1 maʻisuka

O le maʻisuka ituaiga 1 e le mafai ona faʻamalosia ona e le mafai ona toe faʻaleleia ia sela peta. Pau lava le auala e tausia ai le maualuga o le suka i le toto i se tagata maʻi o le faia lea o le inisalini, o le hormone na gaosia e seta beta o tamaʻi motu o Langerhans.

E tusa ai ma le saoasaoa o le faʻaalia ma le umi o le aʻafiaga, o vailaʻau faʻatasi ai ma le insulin e vaevaeina i vaega:

  • Faʻaiʻuga pupuu (Insuman Rapid, Actrapid) . Latou te amata galue 30 minute i le maeʻa ai o le gaʻoina, o lea e manaʻomia ai ona faia i le afa itula ao leʻi oʻo i taumafataga. Faatasi ai ma le faʻaofiina o le vailaʻau faʻamalosi, e faʻaaogaina pe a uma le minute. O le umi o le aafiaga e 6-7 itula.
  • Gaioiga faʻataʻitaʻi (Lizpro, Aspart). Amata galue mo le 15 minute pe a uma le tui. O le gaioiga e naʻo le 4 itula, o lea e faʻaaogaina ai le vailaau mo le puleaina o le pamu.
  • Tausaga le tumau (Insuman Bazal, Protafan). O le aafiaga e tupu i le itula e tasi pe a uma le pulega ma e tumau 8-12 itula.
  • Faʻaaliga umi (Tresiba). O le vailaau faʻasaina e faʻatinoina i le aso e tasi, e leai lava se mea e fai.

O vailaʻau e filifilia mo le tagata maʻi faʻapitoa e faʻatasi ma isi vailaau e puipuia ai aʻafiaga leaga o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

Fou togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 1

O le taimi nei ua fautuaina e le au saienisi auala fou mo le togafitia o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se metotia mo le suia o suauu beta poʻo le suia o le pancreas atoa e manaia. O togafitiga faʻale-tino, o le togafitiga o le telefoni ua tofotofoina pe ua atiaʻe. I le lumanaʻi, o nei metotia o le a suia ai le iniseti o le inisalini i aso taitasi.

Faamalositino mo le maʻisuka

O le faamalositino i le maʻisuka ituaiga 1 e faigofie lava, e ui lava e iai tapulaa i le taaloga. O le faamalositino e faapaleniina ai le toto, faʻaleleia le lelei, faʻamaonia le mamafa. Ae i nisi tulaga, o gaioiga faaletino e mafua ai ona oso i le toto kulukose.

I le maʻisuka ituaiga 1, e le mafai ona e faʻatupuina oe lava, o lona uiga e le sili atu i le 40 minute le aʻoga i le aso. O taaloga nei e faatagaina:

  • savali, tietie uila,
  • aau, vailaʻau, yoga,
  • lakapi lakapi lakapi
  • vasega i le falemaʻi.

Soʻo se avega e faʻailoaina pe afai e iloa ketones i le faʻamaʻi - faʻamaina o le protein, faʻapea foʻi ma le faʻateleina o le toto poʻo faʻafitauli i vaʻa toto.

O loʻo maua ai le maʻisuka ituaiga 1 ma togafitia i St. Petersburg, tau

Afai e te masalomia le maʻisuka, ia mautinoa e suʻe suʻega, e mafai ona e faia lenei mea i le falemai Diana i St. Petersburg. O iinei e mafai ona e maua mai fautuaga mai le fomaʻi poto, e maua ai le poto faapitoa o le pancreatic ultrasound ma isi ituaiga o diagnostics. O le tau o le ultrasound e 1000 rubles, o le tau o se endocrinologist e 1000 rubles.

Afai e te maua se mea sese, faamolemole filifili se fasipepa o mea ma taomi Ctrl + Ulufale

Tuua Lau Faamatalaga