Auala e fuafua ai le maʻisuka e aunoa ma ni suʻega ile fale

O le maʻi suka - e mafua ona o le le lelei o le gaioiga o le tino o le endocrine. Le manuia e tupu ona o le le lava o le inisalini, o se hormone na faalilolilo e le pancreas.

O lenei faʻamaʻi e taatele ma mataʻutia, aua e le o aliali vave ona uiga. O le mea lea, o le faʻamaʻi e masani lava ona maua i le taimi o le alualu i luma, pe a amata ona amata ona faʻalavelave.

Ae faʻapefea ona e iloa pe maua le maʻisuka i le fale? Afai e le mafai ona asiasi i se fomaʻi ma suʻe suʻega, e tatau ona e suesue i faʻamaoniga talafeagai o le maʻi. E le gata i lea, e ui i ituaiga eseese o faʻamaʻi, e tele lava i latou.

O le a le maʻisuka ma aisea e tupu ai?

Ina ia iloa le maʻisuka i le fale, e tatau ona e iloa muamua faʻamatalaga lautele e uiga i le maʻi. E lua ituaiga o faʻamaʻi, lea e tuʻufaʻatasia e se faailoga masani - o le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

I le tulaga muamua, o le maʻi e tupu aʻe i le le lava o le inisalini i le 10-15% o mataupu. Faatasi ai ma lenei ituaiga o faamaʻi, o le inisalini o togafitiga e masani lava ona faia.

I le ituaiga lona lua o le maʻisuka, o le hormone e maua i le tele o le aofaʻi, ae o siama e ono le mafai ona maua. I lenei tulaga, o le togafitiga o le inisalini e naʻo le tulaga o le faʻamaʻi o le faʻamaʻi.

O loo i ai pea le maʻisuka latiti, ae e faigata tele ona iloa. O loʻo mafai ona faʻamaonia le maʻisuka ono, ma o loʻo aʻafia ai le lamatiaga o le atiaʻe o le hyperglycemia masani.

Afai ei ai tulaga faʻalavelave, aemaise lava i tamaiti, e mafai ona mafaufauina faailoga, ma e sili atu le faia o se suʻesuʻega faafomaʻi atoatoa. O le ono tulai mai o le faatupuina o le faamaʻi e faateleina i tulaga faapena:

  1. mamafa tele
  2. hyperglycemia i le taimi o maitaga,
  3. genis predisposition
  4. faaumiumi le faaaogaina o nisi fualaau faasaina,
  5. toto maualuga
  6. vailaau faasaina ma le ava malosi
  7. togafitiga o le pancreas ma mea e le masani ai i le system endocrine,
  8. popolega ma popolega faalelagona,
  9. le lelei
  10. le galue malosi.

Ae faʻapefea ona e iloa o loʻo maua oe i le maʻisuka e ala i faʻaʻailoga o le maʻi? O le mea moni, i le fale, e mafai ona fuafua le i ai o se faʻamaʻi o soʻo se ituaiga, ae naʻo pe afai e tuʻuina mai ma se faʻataʻitaʻiga o falemaʻi.

O le malosi o faʻaaliga e aʻafia foi i le tikeri o le inisalini gaosiga, o le teteʻeina o siama i le hormone, o le i ai o maʻi faʻaletonu, ma le matua o le maʻi.

E faʻapefea ona iloa le maʻisuka e ala i faailo?

I se tagata soifua maloloina, pe a uma ona 'ai, toto maualuga le maualuga o le suka, ae a mavae le lua itula, o le maualuga o le glycemia e faʻamaonia. Ma i le maʻisuka, o le kulūkose o le faʻaitiitia o le faʻaitiitia po o le alu malie lemu, lea e faʻaalia ai le tele o faʻamaoniga uiga. E aofia ai le galala (polydipsia), pe a mafai e se tagata ona inu i le 9 lita o le vai i le aso, ma faʻateleina le urination, lea e le taofia e oo lava i le po.

E masani ona maua e le tagata maʻi se lagona faifaipea o le fiaaai, ma o lona paʻu e mamago ma pala. O le vaivai o le muscle ma le gaogao, leai se mafuaʻaga, vaivai ma le le fiafia.

E le gata i lea, o le maʻi suka, e mafai ona faanenefu le vaʻaia ma e masani lava ona i ai se faʻafefe, e faʻaalia i le naʻo ma le vomiting. E oo lava i le maʻisuka ei ai ni faailoga e pei o le fulu, paʻu o le tino, faʻalavelave o vae ma le faʻamamaina o le paʻu i totonu o le tino, manava, vae.

E le gata i lea, e mafai ona e iloa le faʻamaʻi e ala i ni faʻaaliga e pei o:

  • faateleina le ulu o lauulu,
  • paʻu o le paʻu
  • vaivai o le uila tele, e tulaʻi mai i le talaaga o le masani ai,
  • le faʻaalia o xanthomas i luga o le tino,
  • faʻaumatia o lauulu i pito.

I pepe laiti, e mafai ona faʻaalia le maʻi ona o le le lava o le tele o faʻasologa, faʻamaʻi pipisi ma le faʻavave o le faʻamaʻi. A oʻo mai le urine i totonu o le faʻamaʻa, o le a avea o latou luga ma mea taula.

O le maʻisuka i totonu o se tamaititi e 3-5 tausaga le matutua e mafai ona tuʻuina atu ma faʻamaoniga e pei o le le lava o le fiaʻai, ogaoga o le vevela, palasi, folasia faafitauli ma le dysbiosis. E le gata i lea, o se faailoga iloga o le hyperglycemia masani i tamaiti o le manogi o le acetone mai le gutu.

O le faʻamoemoeina o le maʻisuka i talavou e sili atu le faigofie nai lo tamaiti. I lenei tausaga, o le maʻi e faʻaalia e ala i le tele o le 'ai, faʻanatinati faifaipea, paʻu o le mamafa, enuresis ma le fia inu.

E taua le iloa o ituaiga uma o le maʻisuka ei ai lava ona uiga taua ma uiga. Ma, faatasi ai ma le ituaiga muamua o faamai, o le tele o faailoga o le faamai e foliga mai, ae e mafai ona eseese i le malosi o le faaaliga. O se vaega taua o le foliga o le insulin-totoga o se osofaʻi malosi i le suka o le toto, lea e masani ona mafua ai le mimiti, lea e mafai ona mafua ai le paʻu.

E le gata i lea, faʻatasi ai ma le faʻafitauli 1 i le 3-4 masina, e mafai e le tagata ona paʻu i le 15 kilokalama. E le gata i lea, o le faagasologa o le leiloa o le mamafa e faʻatasi ma le tele o le 'ai, vaivaiga ma le malaise. O le leai o togafitiga o le a taʻitaʻia ai i le anorexia, ma o le a amataina mulimuli ane le ketoacidosis, faʻatasi ai ma le manava lelei o le manava.

I le faʻaopoopoga, faʻatasi ai ma le maʻisuka ituaiga 1, o le tagata e vave ona mou atu le mamafa, e ui lava i se manaʻoga lelei. O lenei ituaiga faʻamaʻi e maua i le 30 tausaga, ma e mafai ona faʻatasi ma se tagata mai le fanau mai.

Ma i le matua, o tagata e masani ona atiae se ituaiga o maʻisuka lona lua. I le avea ai o se tulafono, ia te aʻu na faaalia i le gutu malulu, galala ma le faateleina o le urination. I le faʻaopoopoga, o le inisalini-tutoʻatasi tutoʻatasi o le faʻamaʻi o loʻo faʻatasi ma le faʻamaʻi tino. E masani lava, o sea ituaiga o maʻi e tupu mai i le talaaga o le maualuga o le toto, o le lapoa ma le tulaga o le tetee atu o sela i le insulin.

Ae ui i lea, i le taimi muamua o le faʻamaʻi e aliali mai o ia lava, o lea e asiasi ai se tagata i se fomaʻi pe afai ei ai se faʻalavelave faʻalavelave lea e mafua ai ni faʻafitauli le lelei. O taunuuga e aliali mai i le talaaga o le faʻaleagaina o lapisi ma le lelei o le toe faʻaleleia o tino.

E masani lava ona aafia ai totoga vaaia ma le gaioiga o vae. O le mea lea, o le tele o gasegase e muamua atu i le fomai tipitipi, optometrist, ma na o le taimi lena i le fomai tipitipi.

Ituaiga 1 maʻisuka

O le T1DM o se faʻamaʻi faʻataʻamilomilo lea e manatu ai tagata taʻitasi o le toto paʻepaʻe (T-lymphocytes) e fai ma tagata ese i vela beta e maua ai le inisalini i le paʻu ma faʻaumatia i latou. I le taimi nei, e manaʻomia vave e le tino le inisalini ina ia mafai ai e sela ona faʻaaogaina le kulukose. Afai e le lava le inisalini, ona le mafai ai lea ona maua i totonu o le masini mole mole kulukose, ma, o se taunuuga, faaputuputu i totonu o le toto.

O le maʻisuka ituaiga 1 e matua faʻalavelave tele: e iloa e le tino le leai o le inisalini pe afai o le 75-80% o suauu beta e gafa ma le gaosiga o le inisalini ua faʻaumatia. Seiloga ua tupu lenei mea, pe o le a le mea muamua e iloa ai: o le fia inu i taimi uma, o le tele o taimi o le urination ma le vaivai vaivai.

O faailoga autu e fesoasoani e tali le fesili i le auala e fuafua ai le maʻisuka ituaiga 1 o ni fesuiaiga tele i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto: mai le maualalo i le maualuga ma vice versa.

E taua tele le vave iloa o le maʻisuka ituaiga 1 i tamaiti! I le gasegase o le faʻamaʻi, o le suiga vave i suiga i le malamalama e mafai, e oʻo atu i se vaʻa.

O se tasi o faʻamaoniga tutusa o le maʻisuka ituaiga 1 o le vave faʻaletonu o le mamafa. I masina muamua, e mafai ona oʻo i le 10-15 kilokalama. E masani lava, o se paʻu mamafa mamafa e tuʻuina mai ma le le lelei o le tino, gasegase tele, moe. E le gata i lea, i le amataga lava o le manava o le maʻi e maualuga lona maualuga, e tele na te 'ai. O faailoga nei mo le fuafuaina o le maʻisuka e aunoa ma se suʻega. O le malosi o le faʻasolosolo o le maʻi, o le vave tele lea o le mamafa o le tino ma le gaioiga o le tino.

Faatasi ai ma le DM 1, o le paʻu e le na ona magumago: o foliga o capillaries i luga o foliga, o se susulu pupula e aliali mai i alafau, auvae ma muaulu.

Mulimuli ane, o le anorexia, lea e mafua ai le ketoacidosis, e ono amata. Faailoga o le ketoacidosis o le nausea, vomiting, o se manava manaia. Talu ai e le mafai e le tino ona faʻaaoga le suka e gaosia ai le malosi ma le le lava o le insulin, e faʻamalosi e vaavaai mo isi punavai o le malosi. Ma, i le avea ai o se tulafono, e maua ai i latou i le gaʻo gaʻo, lea e faʻavae i le maualuga o tino ketone. Ole maualuga o le ketone e mafua ai le faateleina o le eletise ma le ketoacidosis. O lona faʻailoga o se manava leaga ma le manaia (e foliga mai e manogi pei o le fafie paʻu, o loʻo aofia ai le acetone). Ae ui i lea, o le muimui e mafai ona sogisogi e le malosi tele.

O le maʻisuka ituaiga 1 e masani lava ona maua i tupulaga talavou (5-10% o tagata uma e maua i le maʻisuka o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1), ae o tagata e silia ma le 40 e masani lava ona maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma faatonuina togafitiga talafeagai, lea e fuafua i faaitiitia le toto suka.

Ituaiga 2 maʻisuka

I le maʻisuka ituaiga 2, o le tino ua atili faateleina le le mautonu i le insulin. I le taimi muamua, e mafai e le tino ona toe totogiina lenei faaletonu e ala i le faatupuina o le faateleina o le inisalini. Ae peitai, a mavae sina taimi, o le gaosiga o le inisalini i le pancreas ua faʻaitiitia - ma i nisi taimi ua le lava lea.

Faatasi ai ma lenei ituaiga o maʻisuka, o faʻamaoniga e le manino, lea e mafua ai ona afaina le faʻamaʻi. E lima pe oʻo foʻi i le sefulu tausaga ua mavae aʻo lei faia se siakiina.

Mo le maʻisuka ituaiga 2, e pei lava o le maʻisuka ituaiga 1, o se genetic predisposition e taua, ae o le i ai o le oona, toto maualuga, ma le ola le mama e sili atu le taua.

O lenei faʻamaʻi e masani lava ona aʻafia ai tagata e silia i le 40 tausaga. I le tele o tulaga, ua faʻailoa mai ai faʻamaoniga o le maʻi. O le siama e masani lava ona faia i se faalavelave pe a ave le toto i luga o se manava gaogao. Faʻasalaga o faʻamaoniga e pei o le masani ai ma le galala e masani lava ona toesea. O le mafuaaga autu mo le popolega atonu o le paʻu o le paʻu i totonu o genital and extremities. O le mea lea, o le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona maua i le ofisa o le dermatologist.

I le vaaiga o le falemaʻi a le falemaʻi o le faʻamaʻi, o lona suʻesuʻeina e mafai ona tolopoina mo le tele o tausaga, e ui lava i le i ai o faʻamaoniga. O le mea lea, i le taimi e iloa ai le maʻisuka ituaiga 2, e masani ona matau e fomaʻi ituaiga uma o faʻafitauli, ma o le mafuaaga autu lea mo le maʻi e alu i se fomaʻi.

O le faʻamaoniga o le maʻisuka e mafai foi ona tupu i le ofisa o le fomai tipitipi (talanoa e uiga i le vae o le maʻisuka). O le maʻisuka e tuʻuina atu i se tagata e iloa ai le maʻoti ona o le leaga o le mafaufau (retinopathy). O le mea moni o loʻo iai i latou i le hyperglycemia, o maʻi o le fatu fatu e aʻoaʻoina pe a maeʻa le fatu fatu.

O faigata i le iloaina o le maʻisuka i le taimi muamua, o le mafuaʻaga autu lea o le ogaoga o faʻafitauli o le maʻi. O le mea lea, e tatau i tagata taʻitoʻatasi ona gauai atu i lona soifua maloloina ma, i le masalosaloga muamua, vave faʻafesoʻotaʻi se tagata poto faapitoa!

Ina ia saʻo le fuaina o le maualuga o le suka i le plasma o le toto, o le tele o suʻega suʻega e faia:

  1. Urinalysis mo suka ma tino ketone,
  2. Glucose susceptibility test
  3. Fuafuaga o le maualuga o le hemoglobin, insulin ma le C-peptide i totonu o le toto,
  4. Se suʻega toto mo le kulukose.

Glucose o le toto

E le lava se suʻega o le manava o le tino e fai ai se faʻamaonia saʻo. E le gata i lea, o le a ia manaʻomia le fuafuaina o le kulukose content 2 itula pe a uma se taumafataga.

O nisi taimi (e masani lava i le amataga o le maʻi) i tagata gasegase e naʻo le solia o le gaʻo o le suka, ma lona maualuga i le toto e mafai ona i totonu o tapulaa masani. E mafua lenei mea i le mea moni o loʻo faʻaaogaina e le tino ona faʻaagaga faʻapitonuʻu ma o loʻo ia pulea pea lava.

Pe a pasia se anapogi anapogi toto, e tatau ona tausisia tulafono nei:

  1. O le taumafataga mulimuli e tatau ona faia i le itiiti ifo i le 10 itula aʻo lei amataina le toto,
  2. e le mafai ona e tago i vailaau e mafai ona suia ai taunuuga o suʻega,
  3. E faasaina le faʻaaogaina o le kulini C,
  4. Aʻo le i faia ni suʻega, e le tatau ona faʻalautele le maualuga o le mafaufau ma le faaletino.

Afai e leai se faʻamaʻi, ona tatau lea ona i ai le suka i le itu e 3.3 - 3.5 mmol / L.

E faʻapefea ona iloa le maʻisuka e faʻaaoga ai suʻega?

Afai e te iloaina soʻo se uiga lelei o le maʻi suka, ona tatau lea ona e alu i le falemaʻi ma alu i suʻega talafeagai uma. O le mea moni, o le vave suʻesuʻeina o le faʻamaʻi o le a aloese mai le atinaʻeina o faʻalavelave matuia i le lumanaʻi.

O le auala pito sili ona faigofie ma le saʻo e fua ai lou suka i le fale o le faʻaaogaina lea o le mita. O le atigipusa o loʻo i ai ni faʻataʻitaʻiga ma se masini faʻapitoa mo le taina o se tamailima.

Aʻo leʻi faia se suʻega ile fale, e taua le mulumuluina o ou lima ma fufulu ese le paʻu o le paʻu i le ava malosi. E talafeagai lenei mea ina ia maua ai faʻamaumauga sili ona faʻatuatuaina, ona o le pala i luga o tamatamailima e mafai ona aafia ai le faatinoga.

O fua o le suka o le anapogi e mafai ona aofia ai le 70 i le 130 mg / dl. Ae a maeʻa ona 'ai, o faʻamaumauga e siitia i le 180 mg / dl.

O le isi auala na faia e le aiga e iloa ai le maʻisuka, e ala i suʻega faʻataʻitaʻi e faʻaaogaina e suʻe ai le urine. E ui i lea, latou te faʻaalia le i ai o le faʻamaʻi pe afai o le maualuga o le suka e maualuga tele. Afai o le laʻititi e itiiti ifo i le 180 mg / dl, ona oʻo lea i le suʻega e mafai ona maua ai tali sese, o lea e taua ai le faia o se suʻega falesuesue faaopoopo.

I le faʻaaogaina o le AC1, e mafai foi ona iloa ai le le mautonu i le gaosiga o le gaʻo ma le gaioiga o le tino i le fale. O ia seti ua mafai ai ona e fuafuaina le maualuga o le hemoglobin A1C, latou te faʻaalia le avega maualuga o le suka mo le 3 masina. O mea e maua ai le hemoglobin masani e oʻo i le 6%.

O le mea lea, mo i latou o loʻo i ai uiga iloga o le maʻisuka, lea, i le maea ai o suʻega a le fale, na latou maua foi le maualuga o le hyperglycemic (luga atu o le 130 mg / dl), e tatau ona e vave talanoa i se fomaʻi.

I se isi tulaga, e mafai ona tupu se faʻafitauli o le inisalini, lea e masani ona iu i le oti.

E faapefea ona puipuia oe lava mai le atiaʻe o le maʻisuka?

Ina ia taofia le amataina o le maʻi, e tatau ona suia atoa le ituaiga olaga. Mo lenei faʻamoemoe, e tatau ona e siakiina pea lou lava tulaga ma 'ai saʻo. O lea la, e tatau ona e 'ai meaai pe a ma le 5 taimi i le aso i ni vaega laiti. I le taimi lava e tasi, e tatau ona lafoaʻi le gaʻo, vave gaʻo, gaʻo suamalie ma mea inu inu.

E le gata i lea, o le faʻaaogaina o le tapaa ma le ava malosi e faasaina. Vaitaimi, oe manaʻomia le siakiina o le toto suka, aloese mai le atuatuvale ma aua neʻi galo e uiga i le faʻagasologa faaletino.

Ae afai o loʻo i ai lou maʻisuka ituaiga 1, ona faaopoopo lea i le mulimuli i tulafono uma o loʻo i luga, e manaʻomia le togafitiga insulin. I lenei tulaga, o le tui ma le ituaiga insulin e tatau ona filifilia taitoatasi e le fomaʻi. Ae o le mamafa o le tino ma se tulaga paleni lagona, o le averesi o le insulin o le 0.5-1 PIECES i le 1 kg o le mamafa.

Ina ia totogi ai le maʻisuka, e tatau ona e faʻaauau pea ona faʻaauau. O le aoga o le gaioiga faaletino, o le taimi o le faagaioia o le tino maso, e tupu ai le faʻamaʻi o le kulūkose. O le mea lea, pe a mu le suka i musele, o le faʻaititia o le toto e faʻaitiitia.

I le ituaiga lona lua o le maʻisuka, o le togafitiga o le inisalini e faʻataunuʻuina i na o mataupu faʻapitoa. Ae o lenei ituaiga faʻamaʻi, o togafitiga faafomaʻi e faʻaopoopoina i gaioiga faaletino ma togafitiga o meaʻai, lea e aofia ai le faʻaaogaina o fualaau o le suka. O le puipuia o faʻafitauli faigata o le a le sili atu, ae i lenei tulaga, o le togafitiga e filifilia taitoatasi. O le vitio o loʻo i lenei tusiga o le a taʻuina atu ia te oe le auala e fuafua ai lau maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga