WHO tuʻuina atu: maʻisuka

O le 1999 O le tuʻufaʻatasia o le WHO ua aloaia, e tusa ai ma ituaiga o maʻisuka nei e iloga:

I. Vaʻaia o le maʻisuka 1: A. Autoimmune B. Idiopathic

II. Ituaiga 2 maʻisuka

III. Isi ituaiga faapitoa o le maʻisuka: A. Gasegase o le gaioiga i le beta-cell function with mutations e sosoo ai B. Gasegase o le gasegase i le gaioiga o le inisalini C. Faamai o le pancreas exocrine

D. Endocrinopathies E. O le maʻisuka e aʻafia e vailaʻau ma vailaau faʻonaʻi (o le nicotinic acid, glucocorticoids, hormones thyroid, diazoxide, agonists-adrenergic, thiazides, dilantin, a-interferon, vaccine, pentamidine, ma isi)

F. Faʻi pipisi (faʻamaʻi pipisi, cytomegalovirus, viruses Coxsackie)

G. Vaʻavaʻaʻiga e le o vaʻaia le maʻisuka I. Mea faʻamaʻi-tagata-tino i le inisalini receptor

H. O isi gasegase e masani ona fesootai ma le maʻisuka (Down syndrome, Kleinfelter syndrome, syndrome syndrome, Wolfram syndrome, Friedreich ataxia, Huntington's chorea, Lawrence-Moon-Beadle syndrome, porphyria, myotonic dystrophy, etc.).

IV. Gestational (tupu i le taimi o le maitaga)

(DM I poʻo le maʻisuka faʻalagolago ile inisalini, IDDM)

gasegase o le auto-mimiti faapitoa e oʻo atu ai i le faʻaumatiaina o atinaʻe o le beta gaʻo o le pancreatic, lea e faʻaalia mai i le le atoatoa o le insulin. O le Hyperglycemia e atiina ae ona o le faʻaumatia o sela beta, i le 90% o mataupu e fesoʻotaʻi lenei gaioiga ma faʻataʻitaʻiga autoimmune, o le faʻatoʻateleina o lona natura e faʻamaonia e ala i le faʻataʻitaʻiga o nisi faʻamau faailoga. I le isi 10% o tagata gasegase, o le faʻafanoga ma le oti o sifi beta e afua mai i mafuaʻaga e le iloa e leai ni aʻafiaga o le autoimmune (o le diabetes type 1 diabetes), o lenei ituaiga o mea e matauina i fuainumera o tagata Aferika ma Aferika. O le maʻisuka 1 o le maʻisuka e iloa ai lava pe a sili atu ma le 80% o peta suauu ma oti le inisalini e latalata ile tino. O le maʻisuka ituaiga 1 o le maʻisuka e tusa ma le 10% o le numera o tagata gasegase e maua i le maʻisuka

(DM II poʻo le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka, NIDDM)

o se faʻamaʻi pipisi na faʻaalia e ala i le solia o le gaosiga o le gaʻo gaʻo ma le atinaʻeina o le hyperglycemia ona o le faʻamalosia o le inisalini ma le failautusi secretory o suauu beta, faapea foi ma le lipid metabolism ma le atiaʻe o le atherosclerosis. Talu ai o le mafuaʻaga autu o le maliu ma le le atoatoa o tagata gasegase o aʻafiaga o le atherosclerosis, ituaiga 2 o le maʻisuka e taʻua i nisi taimi o maʻi cardiovascular. O se faʻamaʻi telefactorial faʻatasi ai ma se gasegase faʻatoʻateleina. I le i ai o le maʻisuka ituaiga II i se tasi o matua, o le avanoa o le atinaʻe i le fatu i le olaga atoa e 40%. Tasi le gene, o le polymorphism lea e fuafua ai le predisposition e taʻi 2 maʻisuka, e leʻi maua. O le taua tele i le faʻatinoina o se faʻavaega o le faʻaaogaina o le NIDDM o mea tau le siosiomaga, aemaise lava, uiga masani o le olaga.

Isi ituaiga o maʻisuka

I totonu o le kulupu III, e ese mai vaega ua taʻua i luga e le sili atu le faʻamautuina o le natura o le le lava o le inisalini: e mafai ona fesootaʻi ma se gasegase o le tino i le faasela po o le gaioiga o le inisalini (subgroups A, B), ma faʻamaʻi pipisi o loʻo i ai se aafiaga leaga i luga o le vaʻalele (subgroup C) faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi, faʻatasi ai ma le faʻateleina o gaosiga o hormones contrainsular (subgroup D), faʻasalaga i vailaʻau ma vailaʻau faʻasaina e tuusaʻo aʻafia nisi po o le feeseeseaʻiga (gaioiga E).

O vaega laititi F, G, H e faʻaaogaina ai ituaiga o siama e aʻafia ai ma faʻafitauli pipisi (rubella, cytomegalovirus, siama Coxsackie), ma faʻafitauli faʻafuaseʻi o le immunological (autoantibodies i le inisalini receptor) poʻo faʻasologa o gasegase masani, i nisi tulaga e faʻapipiʻiina ma le maʻisuka.

O le Vaega IV e aofia ai le maʻisuka i le taimi o le maʻitaga, e fesootaʻi ma le faʻateleina o le tui ile inisalini ma le hyperinsulinemia, e masani lava ona faʻaumatia nei maʻi pe a uma le fanau. Ae ui i lea, o nei fafine o loʻo lamatia, ona o nisi o latou na maua le maʻisuka mulimuli ane.

Faʻailoga masani o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2

O le faʻamaʻi e faʻaalia i se maualuga maualuga (maualuga maualuga o le kulukose / suka i totonu o le toto). O faʻamaoniga faʻapitoa o galala, faʻalauteleina urination, urination o le po, paʻu o le mamafa ma le manava masani ma le paleni o meaai, vaivai, leiloloa le tumau o le gaioiga vaaia, le mafaufau ma le faʻaleagaina.

Epidemiology

E tusa ai ma le WHO, o loʻo i ai nei i Europa e tusa ma le 7-8% o le faitau aofaʻi o le faitau aofai o lenei faʻamaʻi ua faamauina. E tusa ai ma le WHO latest data, i le 2015 na sili atu ma le 750,000 tagata gasegase, aʻo le tele o gasegase o loʻo tumau le faʻamaʻi (sili atu ma le 2% o le faitau aofaʻi). O le atinaʻeina o le faʻamaʻi ua faʻateleina i le matua, o le mafuaʻaga lea e sili atu i le 20% o tagata gasegase e mafai ona faʻamoemoeina i totonu o le faitau aofaʻi e 65 tausaga. O le numera o tagata maʻi i le 20 tausaga ua tuanaʻi ua faaluaina, ma o le maualuga o tausaga faʻaletausaga o le maʻisuka ua mamanuina e tusa ma le 25,000-30,000.

O le faateleina o le taatele, aemaise lava, o le faamaʻi o le ituaiga 2 i le lalolagi atoa, ua faailoa ai le amataina o se faamai o lenei faamai. E tusa ai ma le WHO, o loʻo aʻafia nei i le pe tusa o le 200 miliona tagata i le lalolagi ma e faʻamoemoeina o le 2025 o le sili atu ma le 330 miliona tagata o le a aafia i lenei faʻamaʻi. O le maʻi gasegase, lea e masani ona avea ma faʻamaʻi o le ituaiga 2, e mafai ona aʻafia ai i le 25% -30% o le faitau aofaʻi matutua.

Suʻega e tusa ai ma tulaga WHO


O suʻesuʻega e faʻavae i luga o le i ai o le hyperglycemia i lalo o nisi tuʻutuʻuga. O le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi e le o se faʻaauau pea, ma o la latou toesea e le aofia ai se faʻamaoniga lelei.

O le suʻesuʻega o le faʻamaʻi ma le faʻafitauli o tuaoi o le homeostasis glucose ua fuafuaina e faʻavae i luga o le maualuga o le kulukose i le toto (= le kulukose i le plasma vevela) e faʻaaoga ai metotia masani.

  • pulu plasma glucose (a itiiti ifo ma le 8 itula i le maea ai o le meaai mulimuli),
  • glucose faʻafuaseʻi (i soʻo se taimi o le aso e aunoa ma le tagofia o taumafa),
  • glycemia i le 120 minute o le suʻega o le faapalepale glucose (PTTG) ma le 75 g glucose.

E mafai ona maua le maʻi i ni auala eseese se 3:

  • o le i ai o faʻamatalaga masani o le maʻi + glycemia faʻafuaseʻi ≥ 11.1 mmol / l,
  • anapogi glycemia ≥ 7.0 mmol / l,
  • glycemia i le 120 minute o le PTTG ≥ 11.1 mmol / l.

Tulaga masani masani

O le masani masani anapogi o le toto glucose values ​​e mai le 3.8 i le 5.6 mmol / L.

O le masani masani o le faapalese kullukose e faʻaalia i le glycemia i le 120 minute o le PTTG

Random glycemia sili atu nai lo le 11.0 mmol / L i le toto capillary i tagata taʻitoʻatasi e taʻitaʻia ai i le toe siakiina, lea e faʻavae i luga o le manaʻoga e faʻamaonia se suʻesuʻega muamua e ala i le fuafuaina o maualuga o kulukose i luga ae o le 6.9 mmol / L. Afai e leai ni faʻailoga, e faia se suega o le anapogi anapogi i lalo o tuʻutuʻuga masani.

O le anapogi glycemia e tele taimi e maualalo ai le 5.6 mmol / L e le aofia ai le maʻisuka.

O le anapogi glycemia i le tele o taimi maualuga atu i le 6.9 mmol / l e faamaonia ai le siama o le maʻisuka.

Glycemia mai le 5.6 i le 6.9 mmol / l (o le kulūkose e taʻua o le anapogi i le toto) e manaʻomia le suʻega a le PTTG.

I le taimi o le suʻega o le toleniga o le kulukose, o se faʻamaoniga lelei e faʻaalia i le glycemia 2 itula mulimuli ane pe tutusa i le 11.1 mmol / L.

O le suʻega mo le kulukose toto i le suʻesuʻega e tatau ona toe fai ma faʻavae i luga o faʻamatalaga e lua.

Mo faʻamatalaga eseese o ituaiga 1 ma le ituaiga 2 faʻamaʻi, C-peptides e mafai ona faʻaaogaina e fai ma faʻamatalaga o le inisalini o le insulin, pe afai ei ai se uiga le mautonu ile ata o le falemai.O se suʻesuʻega i luga o se manava gaogao i lalo ifo o tulaga masani ma pe a uma ona faʻamalosia i le masani masani o le taeao e fautuaina. I le maʻisuka ituaiga 1, o le tau o le basal o nisi taimi e faʻaititia i le leai. Faʻatasi ma le ituaiga 2, o lona taua e masani, ae faʻatasi ai ma le faʻamalosia o le inisalini, e mafai ona faʻateleina. Ae o le alualu i luma o le ituaiga 2 faamaʻi, e ui i lea, o le maualuga o C-peptides ua faaitiitia.

Vasega faʻamalosi

  • Faigofie 1 tikeri - o le normoglycemia ma le aglycosuria e maua i taumafa. O le anapogi o le suka toto - 8 mmol l, o le excretion of sugar in urine - e oʻo i le 20 g l. E mafai ona iai le angioneuropathy (le lelei o vaʻa toto ma neura).
  • Avanoa (Vaega 2) - o le solia o le gaosiga o le gaʻo e mafai ona totogi e le insulin i le 0.6 iunite i le kilokalama i le aso. Po o le faʻaaoga o fualaau o le suka. Toa anapogi i luga o le 14 mmol l. Glucose i urine e oo atu i le 40 g / l i le aso. Faʻamatalaga o le faʻamalosi laiti (o le faʻaalia o tino o le ketone i totonu o le toto), faʻamaʻi pipisi ma neuropathy.
  • Maʻi maʻisuka (tulaga 3) - O faʻafitauli ogaoga e mafai ona vaaia (nephropathy 2, 3 vaega o microangiopathy, retinopathy, neuropathy). E i ai vaega o le maʻisuka labile (fesuiaiga o aso i le glycemia 5-6 mmol l). Setema ketosis ma ketoacidosis. Ole sili atu i le 14 mmol l, glucosuria i le aso e sili atu i le 40 g l. Ole fua ole inisalini e sili ile 0.7 - 0.8 iunite / kg i le aso.

I taimi o togafitiga, e masani ona taulaʻi le fomaʻi e faʻamautinoa le alualu i luma o le maʻi. O nisi taimi o le faagasologa e umi se taimi. Ua fausia i luga o le mataupu faavae o le fofo togafitiga. E tusa ai ma lenei faʻavasegaga, e iloa e le fomai le tulaga na liliu ai le tagata maʻi mo le fesoasoani ma faatulaga le togafitiga i se auala e tulaʻi mai ai se notch.

Faʻavasegaina e ala ile tikeri o taui

  • Taui tuutuuga pe a ausia, i lalo o le malosi o togafitiga, maualuga toto maualuga o le suka. E leai se suka i totonu o le uila.
  • Tauiga - o le faʻamaʻi e maua mai i le glycemia (glucose toto e sili atu nai lo le 13, 9 mmol l, glucosuria e le sili atu ma le 50 g l) ma e leai se gaʻo.
  • Taumafaiga - tulaga ogaoga, glukose o le toto i luga atu o le 13.9 mmol l, i le urine sili atu ma le 50 g l i le aso. O se isi itu o le acetonuria (ketosis) ua matauina.

E pei ona mafai ona e vaʻai, o le faʻavasegaga e sili atu ona fiafia i fomaʻi. E galue o se mea faigaluega i le faʻatonuga o le onosai. Faatasi ai ma lona iloiloga, o loʻo faʻaalia le malosi ma le tulaga moni. Faʻapea o se tagata ua faʻamaʻi i le falemaʻi i se tulaga patino o le malosi ma le tasi tikeri o le taui, ma, pe a fai o loʻo ia te ia le togafitiga saʻo, ua faʻatuina ma le faʻaleleia lelei. E faapefea ona fuafua lenei faʻaleleia? O le faʻavasegaina e talafeagai iinei.
O tagata maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e matua malamalama lelei i fuainumera ma iloiloina o latou tulaga. Latou te iloa le mea o le acetonuria, kososis ma le taua o le pulea e le tagata o ia lava. Mo i latou, e ese foi le manaia mai se vaaiga talafeagai.

Ata faʻaleleia

O faailoga masani, e aofia ai le fiainu, polydipsia, ma le polyuria (faʻatasi ai ma le nocturia), o loʻo faʻaalia i maʻi faʻamaʻi.

I isi tulaga, e logoina e le tagata maʻi le gau o le mamafa i le masani ai ma le paleni o meaai, vaivai, le atoatoa, malaise, poʻo le fesuiaiga o le tino vaaia. Faatasi ai ma se taufaasese ogaoga, e mafai ona oo atu ai i le tuʻimomomoina. O le tele o taimi, aemaise lava i le amataga o le ituaiga 2 faʻamaʻi, o le tino e le atoatoa, ma o le uiga o le hyperglycemia atonu o se mea e ofo ai.

O isi faʻamaoniga e masani ona fesoʻotaʻi ma le i ai o faʻafitauli o le microvascular or macrovascular, ma o lea e tupu ai pe a mavae le tele o tausaga o le maʻisuka. O nei mea e aofia ai le vevela ma le po i le vae i le neuropathy, o le gasegase o le gaogao o le gaogao, manava, manava, gasegase o le vevela, faʻalavelave lectile ma isi faʻalavelave, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻaalia o le autū o le neuropathy o le totoga o le tino, mafaufau le lelei i le retinopathy.

E le gata i lea, o faʻamaʻiga o le fatu fatu (angina pectoris, o faailoga o le fatu o le fatu) poʻo le pito i lalo (lameness) o se faailoga o le atinaʻeina vave o le atherosclerosis pe a mavae le umi o le maʻi, e ui lava o nisi o gasegase e maua ai le uiga o le atherosclerosis atonu e leai nei faʻaʻailoga. E le gata i lea, o le maʻisuka o loʻo i ai le faʻalavelave i faʻamaʻi pipisi faifaipea, aemaise lava le paʻu ma le faiga o meaʻai, ma o le vaitaimi e masani ona taatele.

O le faʻamaʻi o le maʻi e muamua i se pupuʻu (faʻapitoa 1) poʻo le umi (faʻatasi ma le ituaiga 2), o lona uiga o le asymptomatic. Ua oʻo i le taimi nei, o le hyperglycemia malu e mafua ai le faʻavaeina o faʻafitauli micro-ma macrovascular, atonu o loʻo i ai, aemaise lava i tagata mamaʻi e iai le faʻamaʻi 2, i le taimi o le siama.

I le tulaga o faafitauli i le macrovascular i le ituaiga maʻisuka ituaiga 2, o lenei lamatiaga e tele taimi ua faateleina i le faaputuputuina o tulaga lamatia o le atherosclerotic (oona, toto maualuga, dyslipidemia, hypercoagulation) faatasi ai ma se tuutuuga e mafua mai i le tui o le inisalini, ma ua taʻua o le tele o le gasegase metabolic (MMS), faʻamaʻi faʻasolosolo X po o le maʻi Riven.

Ituaiga 1 maʻisuka

O le faʻamaoniga o le WHO o loʻo faʻamalamalamaina lenei faʻamaʻi o se ituaiga o maʻi o le maʻisuka, ae peitai, e sili atu ona taatele i le faitau aofaʻi nai lo o le ituaiga 2 na tupu. O le mafuaʻaga autu o lenei faʻamaʻi o se faʻateleina o le taua o le suka o le toto.

O lenei maʻi e leai se mafuaʻaga e mafua ai ma afaina ai le talavou, seia oo i lenei taimi, tagata soifua maloloina. O le aano o lenei faʻamaʻi, ona o nisi mafuaaga e le mailoa, ua amata ai e le tino o le tagata ona faia ni auupega e faasaga i suauu pancreatic e maua ai le insulin. O le mea lea, faʻamaʻi 1 faʻamaʻi, i se tulaga lautele, e latalata i isi faʻamaʻi o le autoimmune, e pei o le sclerosis, le lupus erythematosus, ma le tele o isi. Vailaʻau o le pancreatic e mate mai auupega, e mafua ai ona faaititia le gaosiga o le inisalini.

Inisalini o se hormone e manaʻomia e felauai ai le suka i le tele o sela. I le tulaga o lona le atoatoa, o le suka, nai lo le avea o se punavai o le malosi o sela, e maua i le toto ma le urine.

Faʻaaliga

E mafai ona maua i se faalavelave faafuasei e le fomaʻi i le taimi o se suʻesuʻega masani o le maʻi e aunoa ma ni faailoga, po o ni faailoga e ono aliali, e pei o se lagona o le lelava, afu o le po, paʻu o le mamafa, suiga o le mafaufau ma le tiga o le tino. O faʻamatalaga iloga o le maʻisuka e aofia ai le televave o le urination ma le tele o le urine, sosoo ai ma le fia inu ma le galala. E tele le suka o le toto, i fatugaʻo e ave i le urine ma toso ai le vai ia te ia lava. O se taunuuga o le faateleina o le suavai, ua afaina ai le vai. Afai e le o togafitiga lenei tulaga, ma o le maualuga o le suka i totonu o le toto e oʻo i se tulaga taua, e tau atu ai i le fevaevaeaʻi o le malamalama ma le faʻalelei. O lenei tulaga e lauiloa o le hyperglycemic coma. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o tino o le ketone i totonu o le tino i lenei tulaga, o le mafuaʻaga lea ua taʻua ai lenei maʻi maualuga o le ketoacidosis o le maʻisuka. O tino o Ketone (aemaise o le acetone) mafua ai se manava leaga ma se faanatinati.

LADA maʻi suka

I luga o se mataupu faapena, o se subtype faapitoa o le maʻisuka ituaiga 1 e tulai mai, ua faamaninoina e WHO e pei o le LADA (Latent Autoimmunity Diabetes i Tagata Matutua - maʻi maʻisuka mimiti mimimune i tagata matutua). O le eseesega autu o le LADA, e ese mai i le maʻisuka ituaiga "maʻisuka", e tupu i le matua, ma o le mea lea e mafai ai ona faigofie ona suia e se ituaiga o faʻamaʻi 2.

I le faʻatusatusa i le maʻisuka ituaiga 1, o le mafuaaga o lenei subtype e le o iloa.O le faʻavae o se maʻi autoimmune lea e faʻaleagaina ai siama o le pancreas e maua ai le inisalini, ona o le faaletonu mulimuli ane e oʻo atu ai i le maʻisuka. Talu ai o le faʻamaʻi o lenei subtype e atiina ae i tagata matutua, o le le lava o le inisalini e mafai ona faʻateteleina i tali leaga o le tino, e masani lava mo tagata lautele.

Faʻamatalaga o aʻafiaga

O se tagata maʻi masani e iai le maʻisuka ituaiga 2 o se tagata matua, e masani lava o se tagata gasegase, e masani ona iai le maualuga o le toto maualuga, toesega o cholesterol ma isi gaʻo i totonu o le toto, e aofia ai le maʻisuka ituaiga 2 i isi tagata o le aiga (genetics).

O le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona atiae e pei ona taua i lalo: o loo i ai se tagata ei ai le gasegase i le atinaʻeina o lenei faamai (o lenei predisposition ua i ai i le tele o tagata). O lenei tagata e nofo ma 'ai e le lelei (gaʻo meaola e sili ona lamatia), e le o se mea e tele, e masani ona ulaula, inu ava malosi, o le mea lea e amata ai ona ia atiina ae le gaʻo. Faʻataʻitaʻiga faʻapitoa i le gataifale e amata ona tupu. O meaʻai e teu i totonu o le manava o le manava o loʻo i ai le meatotino faapitoa o le tuʻuina atu o gaʻo gaʻo. E le mafai ona faigofie ona feaveaʻi le suka i le toto i siama e tusa lava pe sili atu le inisalini ua faia. Glycemia pe a uma ona 'ai e faʻaititia lemu lemu ma le faʻavaivai. I lenei taimi, e mafai ona e feagai ma le tulaga e aunoa ma le tuiina o le inisalini. Ae ui i lea, o se suiga i meaʻai ma le soifuaga lautele e talafeagai.

Isi ituaiga o maʻisuka


O le faatulagaina o le maʻisuka o le WHO o loʻo faʻaalia ai ituaiga nei:

  • o le maʻisuka lona lua i faʻamaʻi o le pancreas (faʻasolosolo pancreatitis ma lona faʻamaʻaloga, tumutumu o pancreatic),
  • maʻisuka ma faʻafitauli o le hormonal (Cushing syndrome, acromegaly, glucagonoma, pheochromocytoma, maʻi Conn, thyrotoxicosis, hypothyroidism),
  • maʻisuka faʻatasi ai ma le faʻaaogaina o le inisalini receptor i totonu o siama poʻo le molimulini insulin.

O se vaega faʻapitoa e taua o le MODY diabetes, ma o se maʻi faʻamaʻi ma le tele o subtypes e faʻavae i luga o le faʻavae o le gasegase tasi.

Faʻatulagaga lautele o le faʻamaʻi

E toatele tagata e naʻo le ituaiga muamua ma le lona lua o togafitiga o togafitiga, ae toaitiiti e iloa o le faʻavasegaina o le maʻisuka e aofia ai isi ituaiga o le maʻi. E aofia ai:

  • togafitiga o le ituaiga 1 poʻo se ituaiga o meaola o le insulin,
  • togafitiga o le ituaiga 2,
  • le maʻisuka le lelei
  • maʻisuka maʻisaga (suʻesuʻeina i le vaitau o le gaioiga),
  • se faʻamaʻi e mafua mai i le faʻavaivaia o le kulukose,
  • secondary diabetes, lea e atiina ae i le talaaga o isi maʻi.

Faatasi ai ma nei meaola uma, o ituaiga masani o le maʻisuka o le muamua ma le lua.

WHO na tuʻufaʻatasia

O le faatulagaina o WHO o le maʻisuka na lagolagoina ma faamaonia e sui o le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi. E tusa ai ma lenei faʻavasegaga, ua vaevaeina le maʻisuka i ituaiga nei:

  • ituaiga 1 faʻamaʻi
  • ituaiga 2 faʻamaʻi
  • isi ituaiga o faamaʻi.

E le gata i lea, e tusa ai ma le faatulagaina o le WHO, o ia ituaiga o maʻisuka e iloagofie e pei o le agamalu, agavaʻa ma ogaoga. O se tikeri maualalo e masani lava ona i ai se uiga natia, e le mafua ai ni faʻafitauli ma faʻaitiitia ai faailoga. O le averesi e tuʻuina mai ma faʻalavelave i foliga o le faaleagaina o mata, fatugaʻo, paʻu ma isi totoga. I le taimi mulimuli, o loʻo feagai ma faʻalavelave matuia, e masani ona faʻaosoina ai se mea na afaina.

O le maʻisuka e iai le tui o le insulin

O le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo faʻaleleia i le talaaga o le le lava atoatoa o le faʻasologa o le insulin i le peta suauʻu i le pancreas. E faʻafetai i le insulin pamu proteal e mafai e le kulukose ona ulu mai le toto i totonu o le tino.Afai e le maua le inisalini i le aofaiga sao pe ua le atoa, o le maualuga o le suka i totonu o le toto e maualuga tele, lea e aofia ai le tele o taunuuga leaga. Glucose e le o gaosia i le malosi, ma faatasi ai ma se faʻaopoopoga o le suka, o le puipui o toto toto ma capillaries e le maua ai le leo, e mafai ona amata, ma amata ona faʻaitiitia. Ua mafatia foʻi le fiva o le Nerve. I le taimi lava e tasi, e iloa e le tino le malosi o le matelaina, e le lava le malosi e faia ai faiga masani i metabolic. Ina ia taui mo le leai o se malosi, ua amata ona ia talepeina gaʻo, ona maua ai lea o aʻafiaga, o se taunuuga o ni faafitauli matuia o le maʻi.

Aisea e tupu ai lenei mea

O le mafuaʻaga autu o togafitiga faʻatasi ai ma se faʻatonuga o le insulin-faʻaleagaina. Afai o se tasi o matua poʻo i latou uma o loʻo mafatia i le faʻamaʻi, o le tulaga e ono tupu ai lona atinaʻe i le tamaititi e faʻapupulaina tele. Ua faamatalaina lenei mea i le mea moni e faapea, o le numera o peta peta e gafa ma le tuufaatasia o le insulin e faataatia mai le fanau mai. I lenei tulaga, o faʻamaʻi o le maʻisuka e mafai ona tutupu mai aso muamua o le olaga, ma i le mavae o le sefulu tausaga.

O mea e faʻaosofia ai le faʻamaʻi e aofia ai mafuaaga nei:

  • amio le taua. Faatasi ai ma le faʻamalositino faaletino, glucose ua liua i le malosi, ua faʻagasoloina gaioiga faʻasolosolo, lea e aʻafia ai le gaioiga o le pancreas. Afai e le gaoioi se tagata, o le kulukose e teuina e pei o le gaʻo. E le mafai e le pancreas ona taulimaina lana galuega, e mafua ai le maʻisuka,
  • 'ai le tele o meaʻai gaʻo ma le suamalie o le isi lea mafuaʻaga o le maʻisuka. A oʻo mai le tele o le suka i totonu o le tino, o le pancreas e oʻo i se galuega tele, o le inisalini gaosiga o loʻo faʻalavelaveina.

I fafine ma tamaʻitaʻi, o le faʻamaʻi e masani lava ona tupu ona o faʻalavelave masani ma faʻafitauli. O lagona ma aafiaga e mafua ai le gaosia o hormones noradrenaline ma le adrenaline i le tino. O se taunuuga, o le tino puipuia o le tino ua lofituina, vaivai, lea e faaosofia ai le atinaʻe o le maʻisuka. I tamaitai, o metabolic processes ma le paleni o le hormonal e masani ona faalavelave i le taimi o le maitaga.

Faʻavasegaina o le maʻisuka faʻalagolago i le maʻisuka

O le faʻavasegaga o le ituaiga 1 faʻamaʻi e vavaeina ai le togafitiga e tusa ai ma nisi o tuʻutuʻuga. Tauiloa le taui:

  • totogi - o iinei o le tino gasegase metabolism level e latalata i masani,
  • i lalo ifo - faʻatasi ai ma se faʻaopoopoga le tumau pe faʻaitiitia i le toto maualuga o le suka,
  • faʻatauvaʻa - iinei o le kulukose i totonu o le toto e le faʻaititia e vailaau faʻatasi ma le fesoasoani o se meaʻai. O ia ituaiga o maʻi e masani ona tupu aʻe le muaʻi, coma, lea e mafua ai le oti.

I le natura o faʻalavelave, o ituaiga ituaiga o maʻisuka e iai le faʻatonuga o le insulin e faʻaalia e faigata ma faigata. I le tulaga muamua, o loʻo matou talanoa e uiga i le maʻisuka totogiina ma leai ni faʻafitauli. O le filifiliga lona lua e tuʻuina atu ma faʻalavelave faʻavavelave eseese, neuropathies, leʻo paʻu ma isi. O le autoimune (ona o siama i a latou lava gaʻo) ma le faʻasalaga (le iloa le mafuaʻaga) e faʻaalia mai i le amataga.

Faailoga o togafitiga

O le faʻamatalaga o faʻamaoniga ole ituaiga o togafitiga o le inisalini e aofia ai faailoga nei o le maʻi:

  • polydipsia poʻo le fiainu pea. Ona o le taumafaina o le tele o vai, o loʻo taumafai le tino e "faʻaitiitia" le toto maualuga,
  • polyuria poʻo le tele o le urination ona o le faʻaaogaina o le suavai i le tele o mea, faʻapea foʻi ma maualuga maualuga o le suka i le urine,
  • lagona faifaipea o le fiaaai. O tagata ei ai maʻi e masani ona fiaaai. E tupu lenei mea ona o le malosi o le matelaina o le tino, aua e le mafai e le kulukose ona ulu i totonu,
  • paʻu mamafa mamafa. Ona o le malosi o le fiaai, o le malepelepe o gaʻo ma puluvaʻa o le tino e tupu. O lenei mea e mafua ai le pa'ū o le tino o le tagata maʻi,
  • vevela paʻu,
  • malosi malosi, vevela paʻu.

Mo se umi umi o togafitiga, o le faʻaitiitia o le tetee atu o le tino i vailaʻau faʻamaʻi ma siama o uiga lelei ia. O maʻi e masani ona mafatia i le masani o le tonsillitis, o le vevela, ma le malulu.

Togafitiga uiga

E le mafai ona fofoina atoatoa le maʻisuka ituaiga 1, ae o vailaau faʻaonapōnei e tuʻuina atu ai i tagata gasegase auala fou e mafai ona faʻaleleia ai lo latou soifua manuia lautele, faʻavasega le maualuga o le suka, ma 'alofia ai aʻafiaga ogaoga o togafitiga.

O togafitiga o le maʻisuka e aofia ai mea nei:

  • le faʻaaogaina o fualaau oona ei ai insulin,
  • oti
  • togafitiga o le physiotherapy
  • physiotherapy
  • aʻoaʻoga lea e mafai ai e le maʻisuka ona faʻatino le suʻesuʻeina o le kulūkose, ia tutoatasi le faʻataʻitaʻiina o vailaau talafeagai i le fale.

O le faʻaaogaina o fualaau oona ei ai le inisalini e manaʻomia ile tusa ma le 40 - 50% o mataupu. O le faʻamalosia o insulin e mafai ai e oe ona faʻamaonia le soifua manuia lautele o se tagata, faʻatuina le metabolism o le gaʻo, ma faʻaitiitia ai faʻafitauli faigata o togafitiga. E masani lava, faʻatasi ma se faʻamaʻi, faʻaaogaina se metotia o le physiotherapeutic e pei ole electrophoresis. O le tuufaatasiga o le eletise eletise, kopa, zinc ma le potassium e iai sona aoga aoga i le faiga o gaioiga o le tino.

O le taua tele i le togafitiga o le faamaʻi o le lelei o taumafa ma taaloga. Ua fautuaina e fomaʻi le tuʻuina atu o gaʻo vailaʻau faʻasaina ma meaʻai e gaʻo mai le lisi. O lenei taumafataga e fesoasoani e puipuia ai le toto toto, lea e alofia ai le tele o faʻafitauli. O le isi togafiti togafitiga o le faamalositino i aso taitasi O le faʻamalositino e maua ai le faʻatūina o le metabolism, lea e aʻafia ai le galuega a le pancreas. Pe a filifilia se taʻaloga, e tatau ona tuʻuina atu i ai mea e pei o le savali, aau, uila, le moli.

E leai se inisalini e faʻalagolago i maʻi

Ole maʻi ole maʻisuka ole maʻi ole maʻi (NIDDM) poo le ituaiga 2 o se maʻi o le endocrin, faʻatasi ai ma se faʻaitiitia o le lagona o le tino o le tino i le insulin. E tusa ai ma tulaga masani, o lenei faʻamaʻi o loʻo iai se tasi o tulaga sili ona maualuga i maʻi uma, naʻo maʻi o le mafaufau ma fatu faʻamaʻi o loʻo i luma atu.

Le mea e afaina ai le maʻi

O le eseesega i le va o le maʻisuka ituaiga 2 ma le muamua o le tulaga lea o le inisalini e maua i le aofaʻi saʻo, ae le mafai e le hormone ona talepeina le kulūkose, lea e faʻaosofia le glycemia tumau.

E le mafai e saienitisi ona fuafua le mafuaʻaga tonu o ituaiga inisalini-tutoatasi ituaiga o togafitiga, ae i le taimi lava e tasi latou te valaau ai nisi tulaga lamatia. Latou te aofia ai:

  • uiga faʻamaoni
  • mamafa tele
  • le galue malosi
  • faʻamaʻi o le originocrin tupuaga,
  • maʻi ate
  • maʻitaga o maitaga
  • faʻafitauli faʻaleagamoni
  • popolega, malulu ma faʻamaʻi pipisi.

E talitonuina o le lamatiaga o tagata pe a uma le 50 tausaga le matua, talavou ma le tele o meaʻai, faʻapea foʻi ma gasegase o loʻo mafatia i le faʻaleagaina o le gaioiga o le ate ma le paʻu.

Vaega o le gasegase o le maʻi

O ituaiga muamua ma le lua o le maʻisuka e tutusa uma lava faailoga, aua o itu uma e lua, o le ata faafomaʻi e mafua ona o le faateleina o le maualuga o le suka i le urine ma le toto.

Faʻaaliga o le maʻisuka ituaiga 2:

  • galala ma le mago o le mucosa,
  • malaga masani i le faletaele, o le faʻamatalaga e iloa e oo lava i le po,
  • tupe mama
  • tingling of hands and feet,
  • umi o faʻamalolo ma faʻamaʻi,
  • fiaai pea
  • leaga le vaaia, faafitauli o nifo, faʻamaʻi fatugaʻo.

O le tele o tagata gasegase e aafia i le gasegase, tiga matuia, afu, ma le moe. Mo tamaitai, o ia faʻaaliga e pei o le vevela, palasi ma le gau o le lauulu, o vaivaiga maso o uiga ia. Mo tagata, o le faʻaitiitia o le gaioiga faʻale-tino, o le solia o le malosi, o uiga ia. A o laʻitiiti, e taua le gauai atu i ia faailoilo e pei o foliga vaaia o le pogisa i lalo o le pito i lalo, o le televave o le gaioiga, o le faʻafefe, faʻafefe, lea e masani ona o faatasi ma le suppuration.

Togafitiga metotia

E pei o le togafitiga o togafitiga ituaiga 1, o se ituaiga o inisalini-tutoʻatasi tutoʻatasi o faʻamaʻi e manaʻomia ai le faʻatasi i le togafitiga. Faatasi ai ma fualaau, o fualaau e faaosofia ai le gaosia o le inisalini e faʻaaogaina, talu ai o le gaosia o le hormone e le mafai ona toe feagai ma le tufatufaina o kulukose i le tino atoa. E le gata i lea, o sooupu e faaitiitia le tetee, o lona uiga, o le tetee o le tino i le inisalini, o loo faaaogaina. E le pei o le togafitia o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, o le ituaiga 2 togafitiga o togafitiga e le o le faʻaofiina o le inisalini faaopoopo i le toto, ae o le faateleina o le gasegase o le tino ile hormone ma faʻaitiitia ai le kulūkose i le tino.

I le faaopoopo atu i togafitiga fualaau faasaina, o tagata gasegase uma ua tofiaina se taumafataga faapitoa-maualalo. O lona uiga o le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o meaai ma le maualuga o le faʻasologa o igoa, o le fesuiaiga i le protein ma meaʻai fualaʻau. O le isi ituaiga togafitiga o taaloga. O le faʻaaogaina e maua ai le suka ma faʻaitiitia le tetee atu o le tino i le insulin. I le taimi o le faamalositino, o le manaʻoga mo paʻu musele i le kulukose, e faʻapupulaina, lea e oʻo atu ai i le sili atu o le faʻaaogāina o kulū suka.

Faʻaiʻuga o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2

O faʻafitauli o le maʻisuka ma o latou taunuuga e tupu i tagata mamaʻi, e tusa lava poo le a le ituaiga faʻamaʻi. E i ai faʻafitauli o le vave ma le tuai. Tuai ona aofia ai:

  • ketoacidosis ma le ketoacidotic coma - o nei tulaga e tupu i tagata mamaʻi i le ituaiga muamua o togafitiga, e tulaʻi mai ona o faʻafitauli o le gasegase e aʻafia ai le tulaga o le le lava o le inisalini,
  • hypoglycemic coma - o le faʻalavelave e le faʻalagolago i le ituaiga o maʻisuka, e atiina ae ona o le malosi malosi o le kulukose o le toto,
  • o le hyperosmolar coma - o se tulaga e tupu ona o le matua le mavave ma leai se inisalini. I le taimi lava e tasi, e maua ai e le tagata se fia galala malosi, o le maualuga o le urine e faʻalauteleina, faʻavevesi, tiga i totonu o le tino. I le taimi mulimuli, o le maʻi ua vaivai, o se coma ua i totonu,
  • hypoglycemic coma - ua maua i tagata ei ai le ituaiga muamua ma le lona lua o togafitiga, e mafua ona o le paʻu o le maualuga o le suka i le tino. O le tele o taimi, e tupu le tulaga ona o le tele o le inisalini.

Faatasi ai ma se umi umi o le maʻi, o tagata maʻi na maua i le maʻisuka ua leva ona faʻalavelave. I luga o le laulau e mafai ona e iloa po o fea oi latou e faapitoa mo ituaiga fomaʻi eseese.

Ituaiga faʻafitauliUluaʻi ituaigaLona lua
Nifaeropathy

Paʻu o le cardiovascular (angina pectoris, arrhythmia, faʻaleagaina o le myocardial)

Faʻafitauli o nifo (gingivitis, perioontitis, stomatitis)

Retinopathies faatasi ma le tauaso

Cataract

Retinopathies

Maʻisuka o le Maʻisuka ma le Paʻa

O le maʻi o le cardiovascular i tagata gasegase e maua ai le inisalini-tutoʻatasi tutoatasi e le tupu tele nai lo tagata e leai se maʻisuka.

Gesational diabetes

O le isi ituaiga faʻamaʻi faʻatasi ma le glycemia o le maʻisuka maʻisuka (GDM). O le faʻamaʻi e tupu faapitoa lava i tamaitai ao maitaga. I le tele o tulaga, o lenei tulaga e mou atu pe a uma ona fanau le pepe na o ia lava, ae afai e le o gauai lelei le maʻi, e mafai ona tupu le faafitauli i le maʻisuka ituaiga 2.

Mafuaʻaga mo le faʻaalia

E tusa ai ma suʻesuʻega, o nei fafine e lamatia le atiaʻe o le faʻamaʻi:

  • ma se faʻasologa o mea na tupu
  • mamafa tele
  • faʻatasi ai ma maʻi o le tino,
  • tamaitai i totonu o le faigaluega ina ua mavae le 30 tausaga,
  • fafine ua leva ona maua i le maʻisuka ituaiga.

O mafuaʻaga o loʻo i luga o loʻo faʻaosofia ai mea e mafua ai ona faʻagasolo le gaioiga o le tino. E le mafai e le tino ona taulimaina se avega mamafa, e le mafai ona lava le insulin, lea e mafua ai le faateleina o le maualuga o le suka, o le faaitiitia o le faamaoni o le kulukose.

E faʻapefea ona iloa le maʻisuka maʻi? O faʻamaoniga o le faʻamaʻi e talitutusa ma faʻaaliga o le maʻisuka ituaiga 2. I fafine, o faʻaalia mai nei:

  • fiainu
  • fiaai pea
  • faʻaauau faifaipea
  • o nisi taimi e oso ai le mamafa
  • gaioiga vaaia ua leiloa.

Mo faʻamatalaga taimi faʻamaʻi o le maʻi, o tamaitai uma i le vaitau o le fanauina o se pepe e manaʻomia ona tofotofoina, siakiina e le aunoa le toto, ma ia mataala i le tino. I le faaopoopo atu i le lamatiaga i le soifua maloloina o le tina, GDM e mafua ai le lamatia o maʻi o le fetal. I lenei tulaga, ei ai se lamatiaga o le maʻi o le maʻisuka, lea e mafua ai ona solia le fausiaina o le tama i totonu o le manava.

Togafitiga ma le puipuiga

Talu ai o le GDM e faʻatasi ma le faateleina o le kulukose i totonu o le tino, o le togafitiga autu ma le puipuia o le maʻi o le faʻavasegaina o le suka. O se fafine i le tulaga e manaʻomia le faia e le aunoa o suʻega, usitaʻi i se taumafataga faapitoa. O le galuega autu o le teenaina o meaʻai suamalie ma maualuga-calorie, o le faʻaaogaina o se fualaʻau fualaau faisua, protein, fiber. E le gata i lea, ina ia faʻamaopoopoina faiga faʻavae, e masani ona fautuaina le fafine e savali i le ea fou, e faia ai taʻaloga. O le a fesoasoani e le gata i lalo ifo o le suka, ae e faʻaleleia atili ai le manuia lautele.

Maua maualuga le maʻisuka

O le maʻisuka 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisaga muamua lea o togafitiga. O le faʻavasegaga o le maʻisuka e aofia ai foi le lua ituaiga o faʻamaʻi. O le tikeri lona lua e taʻua o le maʻisuka, lea e tupu ona o soʻo se isi togafitiga. E tele taimi e atiaʻe ai le tulaga lua ona o maʻi pancreatic poʻo le aʻafiaga o le maʻi o le endocrine.

Faailoga uiga

O le faʻataʻitaʻiga o le faʻamaʻi e talitutusa ma faʻaaliga o le maʻisuka ituaiga 1, e masani lava ona tupu i tagata gasegase atoatoa, o loʻo i ai se ala lemu. Faatasi ai ma faailoga o mea nei:

  • matagogo
  • fia inu pea
  • se lagona le lelei o le matelaina
  • faʻaauau faifaipea
  • vaivaiga lautele, le fiafia, le atoatoa.

A aunoa ma togafitiga talafeagai, o le togafitiga e alu i totonu o se pepa tatala e manaʻomia ai togafitiga insulin.

O togafitiga o le faamai o le faamoemoe lea i le togafitia o togafitiga autu na mafua ai le maʻi suka. Ina ia filifilia togafitiga togafitiga, e tatau i le tagata gasegase ona suʻe atoa le suʻega i le falemaʻi, pasia uma suega talafeagai.

E talitutusa foi le taua o le faasaʻoina o ituaiga olaga ma meaai. O le tagata gasegase o loʻo faʻamatalaina se taumafa faapitoa ma faamalositino i aso taitasi O ia ituaiga fesoasoani e fesoasoani i le faaleleia atili o le metabolism, toe faʻafoisia le gaioiga o le pancreas ma isi totoga na afaina i le faamai.

Latent form

Faatasi ai ma ituaiga o maʻisuka, o loʻo i ai se ituaiga faʻapitoa o le faʻamaʻi e pei o le maʻisuka tumau poʻo le faʻagasologa o le maʻisuka. E tele fomaʻi e malilie o lenei ituaiga o faʻamaʻi e sili ona lamatia mo tagata, talu ai e leʻo taimi uma e mafai ai ona iloa faʻamaʻi taimi. I le taimi lava e tasi, o gaioiga masani o le masani masani o le maʻi e tupu i le tino o le tagata maʻi.

Aisea e tulaʻi ai

E pei o isi ituaiga o suka suka, o le fomaʻi e mafai ona i ai ni mea faʻapitoa:

  • matatomical aging o le tino,
  • faʻasologa o togafitiga
  • afaina
  • maʻitaga o maitaga
  • vailaʻau faʻamaʻi ma siama.

O tagata o loʻo aʻafia e fautuaina e asiasi i se fomaʻi i taimi uma, suʻe se suʻega ma le suʻega toto mo le suka.

E masani lava, o togafitiga e maua mai i le taimi nei, o lona uiga, e aunoa ma le faʻaalia o faʻamaoniga. Ina ia aua neʻi misi le amataina o le maʻisuka, e tatau ona e gauai atu i na ituaiga faʻaaliga:

  • vevela paʻu, līlū o le telefoni masani,
  • fiainu ma le gutu malolo
  • suiga o le mamafa - leiloa o le mamafa poʻo le maua vave o le tupe,
  • faaitiitia le soifua maloloina, le lava le moe, le fiafia.

O uiga o faailo faaiu e aofia ai faʻamaʻi eseese o siama, faʻamaʻi o le oral vevela, faʻaitiitia o le libido male, faʻamaʻi o le fatu ma vaʻa toto, ma le solia o le lagona maʻaleʻale.

Faaiuga

O le maʻi suka o se maʻi masani o le endocrin lea e mafai ona tupu na o ia ma faasaga i isi maʻi. E ui i le igoa lautele, o le maʻi e tele ituaiga eseese, o ia mea uma e matautia mo ona faʻalavelave.Ina ia le aofia ai ni taunuuga ogaoga ma ave faʻamalosi i lalo o le vaavaaiga, e tatau ona faʻamaonia le maʻisuka i se taimi talafeagai ma ia faia uma auala talafeagai mo togafitiga.

Vaivai Le Pulea Faʻamasinoga

O faʻamatalaga muamua o lenei tulaga faʻaleagaina o loʻo faʻamalamalamaina o ona uiga pito sili ona mataʻutia - o le gau (Polyuria) ma le galala le maʻito (polydipsia). O le faaupuga "maʻisuka" (lat, diabetes mitusitus) sa muamua faaaogaina e le fomai Greek o Demetrios o Apamania (II senituri BC. E.), e sau mai isi Eleni. διαβαίνω, o lona uiga "pasia."

O le taimi lena, o le manatu o le maʻisuka - o se tulaga lea e masani ai ona leiloa le suavai ma toe faʻatumu ai, "pei o se siphon", lea e faasino i se tasi o faʻamaoniga sili o le maʻisuka - polyuria (televave gaosia). I aso na, o le maʻisuka na manatu o se tulaga faʻaleagaina lea e le maua ai e le tino lona malosi e taofi ai le vai.

Glucose Incontinence Faʻamata

I le 1675, na faaalia ai e Thomas Willis ma le televave (faateleina le sosolo o le urine), o le urine e mafai ona "suamalie" pe leai foi. I le mataupu muamua, na ia faaopoopoina le upu maʻisuka i le upu maʻisuka. maualuluga, lea i le faa-Latina o lona uiga "suamalie e pei o le meli" (Latina i le maʻisuka), ma i le lona lua - "insipidus", o lona uiga o le "tofo." O le maʻisuka o le maʻisuka na taʻua o le valea - o se togafiti e mafua mai i faʻamaʻi fatuga (nephrogenic diabetes insipidus) poʻo se faʻamaʻi o le pituitary gland (neurohypophysis) ma faʻaalia e le gaioiga eleelea po o le gaioioiga o le hormones antidiuretic.

Na faamaonia e Matthew Dobson o le suamalie o le urine ma le toto o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e mafua mai i le maualuga o le suka. Sa maitauina e Initia anamua o le faanatinati o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e tosina ai pipi, ma taʻua ai lenei faamai "maʻi masei suamalie." Korea, Saina, ma tagata Iapani o le upu e faavae i luga o le manatu lava e tasi ma o lona uiga foi o "maʻi suamalie."

Maualuga Glucose o le toto

Faatasi ai ma le oo mai o le tomai faapitoa e fuafua ai le glucose concentration e le gata i le urine, ae faapena foi i le toto, e foliga mai i le tele o tagata gasegase, o le faateleina o le suka i le muamua e le mautinoa ai lona iloa i le urine. O le faʻaopoopoga o le maualuga o le kulukose o le toto e sili atu i le tau o le gaʻo (e tusa ma le 10 mmol / L) - o le glycosuria e atiina ae - o le suka e maua foi i le urine. O le faʻamatalaga o mafuaʻaga o le maʻisuka e tatau ona toe suia, talu ai ona o le faiga o le taoina o le suka i gaʻo e leʻi motusia, o lona uiga e leai se "sugar incontinence" pei o lea. I le taimi lava e tasi, o le faʻamatalaga muamua "fetaui" i se tulaga fou o le maʻi, o le "maʻi maʻisuka" - o le faʻaitiitia o le maualuga o le kulūkose mo le toto (siakiina o le suka i le vailaau i tulaga masani o le suka o le toto). O le mea lea, e pei o le maʻi o le maʻisuka, o le mea tuai na le talafeagai mo le maʻisuka, ae mo le tulaga faʻaleagaina atoatoa.

O le mea lea, o le faʻataʻitaʻiga o le "sugar incontinence" na lafoaia i le fiafia o le "toto maualuga o le suka". O lenei tulaga o le aso nei ma e naʻo le meafaigaluega mo le suʻesuʻeina ma le iloiloina o le aoga o le togafitiga. I le taimi lava lea e tasi, o mea faʻaonaponei e uiga i le maʻisuka e le faʻapulaaina i le mea moni o le maualuga o le toto suka. E le gata i lea, e saogalemu le faapea atu o le mea maualuga o le "maualuga maualuga o le toto" e muta ai le talaaga o fomai faasaienisi o le maʻisuka, lea e faaitiitia i manatu e uiga i le faateleina o le suka i totonu o le vai.

Laititi o Inisalini

O nisi o suʻesuʻega ua mafua ai le faʻaalia o se faʻaaliga fou o mafuaʻaga o le maʻisuka aʻo le maua le inisalini. I le 1889, na faaalia ai e Joseph von Mehring ma Oscar Minkowski e faapea, a maeʻa ona aveese le pancreas, e atiina ae e le taivai ia faailoga o le maʻisuka.Ma i le 1910, na fautua mai ai Sir Edward Albert Sharpei-Schaefer o le maʻisuka na mafua ona o se faaletonu o le vailaʻau na natia e tamaʻitaʻi o Langerhans i le pancreas. Na ia taʻua lenei inisalini, mai Latina insulao lona uiga "pepe". O le galuega o le endocrine Pancreatic ma le matafaioi o le inisalini i le atinaʻe o le maʻisuka na faʻamaonia i le 1921 e Frederick Bunting ma Charles Herbert Best. Na latou toe faia foi suesuega a von Mehring ma Minkowski, ma faailoa mai ai o le maʻisuka i maile ma se pancreas mamao ese e mafai ona aveeseina e ala i le tuuina atu ia i latou o le vaega o tamaʻitaʻi o Langerhans dog dogs, Bunting, Best ma a latou aufaigaluega (aemaise lava le chemist Collip) faamamaina le insulin mai le paneta povi, ma faʻaaogaina e togafitia ai tagata muamua i le 1922. Na faʻatautaia nei suʻesuʻega i le Iunivesite o Toronto, o meaola mo suʻesuʻega ma mea faʻapitoa sa saunia e John MacLeod. Mo lenei mauaina, sa maua e saienitisi le Nobel Prize i vailaau faafomai i le 1923. O le gaosiga o le inisalini ma lona faʻaaogaina i le togafitiga o le maʻisuka na amata ona vave tupu.

Ina ua maea le galuega i le gaosiga o le inisalini, na toe foi John MacLeod i suesuega i le tulafono faatonutonu o le gluconeogenesis, na amata mai i le 1908, ma i le 1932 na faaiuina ai e faapea o le suauu o le namu sosoʻo e tele sona sao taua i le gluconeogenesis i le ate.

Peitai, i le taimi lava na atiae ai se metotia mo le suesueina o le inisalini i le toto, na i ai i le tele o tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka le totoina o le inisalini i totonu o le toto e le gata ina faaitiitia, ae na matua faateleina foi. I le 1936, na lomia ai e Sir Harold Percival Himsworth se galuega lea na lipotia muamua ai le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o ni faamaʻi eseese. O lenei mea na suia ai le uiga o le maʻisuka, vaevaeina i ni ituaiga se lua - ma le le atoatoa o le inisalini (ituaiga 1) ma le toesea o le inisalini (ituaiga 2). O le iʻuga, o le maʻisuka ua liua i se maʻi e mafai ona tupu i totonu o le sili atu ma le lua faʻamaʻi: ituaiga 1 poʻo le maʻisuka ituaiga 2. .

E ui lava i le taua o le faʻatalanoaga i tausaga talu ai, o le faʻamautinoaina o le faʻamaʻi o loʻo faʻavae pea i luga o le suʻesuʻega o mea e gaosi ai le gaʻo gaʻo.

Talu mai le aso 14 o Novema, 2006, i lalo o auspices o le UN, ua faamanatuina le aso o le Maʻisuka o le lalolagi; Novema 14 na filifilia mo lenei mea na tupu ona o le aloaiaina o Frederick Grant Bunting i le suʻesuʻega o le maʻisuka.

O le faaupuga "ituaiga 1 o le maʻisuka" e faʻaaogaina e faʻafesoʻotaʻi ai se faʻalapotopotoga o faʻamaʻi e tutupu mai ona o le faʻaleagaina faʻafuaseʻi o le peta pancreatic beta, lea e mafua ai le le atoatoa i le synthesis o le proinsulin ma le hyperglycemia, e manaʻomia ai le togafitiga o le pani. O le faaupuga "ituaiga 2 o le maʻisuka maʻi" o loo faatatau i se faamaʻi e atiae ai i tagata e tele le faaputuputuina o mea oona o loo i ai le tui o le inisalini, ma o le taunuuga lea o loo i ai se fatuga sili atu o le proinsulin, insulin ma le amylin e suauu peta o le pancreas, le mea ua taua o le "lē taua". O le toe iloiloga aupito lata mai o le faʻavasegaga o le maʻisuka na faia e le American Diabetes Association i Ianuari 2010. Talu mai le 1999, e tusa ai ma le faʻavasegaga na faʻamaonia e WHO, ituaiga o maʻisuka ituaiga 1, maʻisuka ituaiga 2, maʻisuka maʻitaga ma "isi ituaiga faapitoa o le maʻisuka" ua iloga. O le upu maʻi mimiti autoimmune i tagata matutua (LADA, "ituaiga 1.5 maʻisuka") ma le tele o ituaiga o maʻisuka e le masani ai o loʻo iloga foi.

O le iai o le maʻisuka i tagata soifua, i le averesi, o le 1-8.6%, o le aʻafiaga o tamaiti ma le tupulaga talavou e tusa ma le 0.1-0.3%. I le amanaia o pepa e le i amanaiaina, o lenei numera i nisi o atunuu e mafai ona oʻo i le 6%. E tusa ma le 120 miliona tagata na mamai i le maʻisuka i le lalolagi. E tusa ai ma suʻesuʻega faʻafuainumera, o le 10-15 tausaga le numera o tagata e maua i le maʻisuka e faʻaluaina, o lea o le maʻisuka ua avea ma faafitauli faʻafomaʻi ma agafesootai. E tusa ai ma le 415 miliona tagata e 20 i le 79 tausaga i le lalolagi e mafatia i le maʻisuka, ma o le afa o latou e le iloa e uiga i le latou maʻi.

E tatau foi ona maitauina e sili atu i le taimi, o le tele o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e faʻalautele.O lenei mea e mafua ona o se faʻaleleia atili o le tulaga lelei o togafitiga faafomaʻi mo le faitau aofaʻi ma le faateleina o le soifuaga o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1.

E tatau ona maitauina le eseesega o le aafia o le maʻisuka, e faalagolago i le taʻaloga. O le maʻisuka ituaiga 2 e sili ona taatele i Mongoloids, mo se faataitaiga, i Peretania i tagata o le Mongoloid ituaiga e sili atu i le 40 tausaga, 20% mafatia i le maʻisuka ituaiga 2, o tagata o le Negroid race o loo i le nofoaga lona lua, i totonu o tagata sili atu i le 40 tausaga, o le fuainumera o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka 17% O le tele o faʻalavelave faʻafuaseʻi foi e eseese. O le auai i le Mongoloid race e faateleina ai le lamatiaga o le atiina ae o le nephropathy ma le matelaina o fatu fatu, ae faaitiitia ai le lamatia o le maʻi o le maʻisuka vae. O tagata o le taʻaloga Negroid e tele lava ina faʻaalia i ogaoga ogaoga, ma le faʻavaveina o le maualuga o le maualuga o le maʻisuka ma o le faʻaateleina o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga.

E tusa ai ma faʻamatalaga mo le 2000, o le numera tele o tagata gasegase na matauina i Hong Kong, e 12% o le faitau aofaʻi o tagata. I Amerika, o le numera o mataupu e 10%, i Venesuela - 4%, o le numera aupito sili lea o tagata na resitaraina na matauina i Chile, e 1.8%.

O mea taumafa e aofia ai ituaiga ituaiga o gaʻo. O nisi oi latou, e pei o le kullukose, e aofia ai le ono-membered heterocyclic carbohydrate ring ma ua gauai i totonu o le inumaga e le suia. O isi, e pei o le sucrose (disaccharide) poʻo le masini (polysaccharide), e aofia ai le lua poʻo le sili atu o le lima-limetene o fesoʻotaiga ma le ono-kultetacycles. O nei vailaʻau e pipii i le tele o enzymes o le gastrointestinal tract i kulūkose molekone ma isi suga faigofie, ma iu ai lava ina gauai i totonu o le toto. I le faaopoopo atu i le kulukose, fualaau mole faigofie e pei o le fructose, lea i totonu o le ate ua liua i le kulukose, ia ulufale foi i le toto. O le mea lea, o le kulukose o le autu o le carbohydrate i totonu o le toto ma le tino atoa. E i ai sona tiute faapitoa i le metabolism o le tino o le tagata: o le autu autu lea o le malosi mo le tino atoa. E tele gaioiga ma fusi (e fai ma faʻataʻitaʻiga, o le faiʻai) faʻaaoga le kulukose e pei o le malosi (faʻaopopo i ai, o le faʻaogaina o tino o le ketone e mafai).

O le matafaioi autu i le faatonutonuina o le gaʻo o le tino gasegase o le tino e faia e le hormone o le pancreas - inisalini. O se porotini o loʻo faʻapipiʻiina i sē-sene o mataʻitusi o Langerhans (o le faʻaputuina o suauʻu endocrin i le pancreatic tissue) ma ua mamanuina e faaosofia ai le gaosiga o le kulukose e sela. Toeitiiti lava o mea uma ma gaʻo (mo se faʻataʻitaʻiga, ate, maso, mea faʻapipiʻi) e mafai ona gaosia le kulukose i le na ona i ai. O nei gaʻo ma okeni e valaʻaulia inisalini faalagolago. O isi meaola ma okeni (e pei o le faiʻai) e le manaʻomia le inisalini ina ia mafai ai ona gaosia le kulukose, ma o lea ua taʻua ai inisalini tutoʻatasi .

E leʻi faʻaaogaina le kulukose (teuina) i le ate ma maso i le ituaiga o glycogen polysaccharide, lea e mafai ona toe liua i le kulukose. Ae ina ia liliu le kulukose i le glycogen, e manaʻomia foi le inisalini.

E masani lava, o le maualuga o le kulukose i le toto e eseese lava: mai le 70 i le 110 mg / dl (milligrams per deciliter) (3.3-5.5 mmol / l) i le taeao pe a mavae le moe ma mai le 120 i le 140 mg / dl pe a uma ona 'ai. E mafua lenei mea i le mea moni o le pancreas e maua ai le tele o insulin, o le maualuga o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

I le tulaga o le le lava o le inisalini (ituaiga 1 o le maʻisuka) poʻo le solia o le faiga o fegalegaleaiga o le inisalini ma le tino (ituaiga 2 o le maʻisuka), o le kulukose e faʻapupula i le toto i le tele o le hyperglycemia, ma tino (vagana ai totoga e le o insulin) malosi.

E i ai le tele o faʻavasegaina o le maʻisuka i auala eseese. Faʻatasi, ua aofia ai i totonu o le fausaga o le siakiina ma faʻatagaina ai se faʻamalamalamaga tonu o le tulaga o se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka.

Faʻasologa o mea faʻapitoa Faʻasologa

I. Vaʻaia 1 le maʻisuka poʻo Vavave a le tagata, ae peitai, o tagata o soo se vaitausaga e mafai ona maʻi (faʻamaʻi-ß-cell lea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o le le atoatoa o le insulin i le olaga atoa)

* Manatua: vaega: "I tagata e iai le mamafa o le tino" ma le "I tagata ua mamafa tele" na faʻailoa e WHO i le 1999 punavai e le o faamaoti mai 2148 aso .

  1. gasegase (mea e le masani ai) o le inisalini ma / poʻo ona aʻafiaga,
  2. faʻamaʻi o le pancreas exocrine,
  3. afaina o le endocrine (endocrinopathies): Inisko-Cushing syndrome, acromegaly, tufatufaina o le oona, pheochromocytoma ma isi,
  4. vailaau faʻamaʻi pipisi
  5. faʻamaʻi pipisi
  6. ituaiga le masani ai o le maʻisuka puipuia,
  7. gasegase gasegase faʻatasi ma le maʻisuka.

IV. Gesational diabetes - o se maʻi faʻaleagaina e mafua mai i le hyperglycemia lea e tupu i le taimi o le maʻitaga i nisi o fafine ma e masani lava ona mou ese atu i le taimi lava pe a uma ona fanau.

* Manatua: e tatau ona iloga mai le maitaga o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

E tusa ai ma WHO fautuaina, o ituaiga o maʻisuka nei i fafine maʻitaga ua iloga:

  1. Ituaiga 1 maʻisuka na iloa ao le i maʻitaga.
  2. O le maʻisuka ituaiga 2 na iloa muamua aʻo leʻi maʻitaga.
  3. Maʻi maʻi maʻisuka - o lenei faaupuga e tuʻufaʻatasia soʻo se faʻafitauli o le faapalepale kullukose lea na tupu aʻo maʻitaga.

Faʻafefe faʻafefe

O foliga o le maʻi e maualalo i le 8 mmol / l i luga o se manava gaogao, pe afai e leai se fesuiaiga tele o le suka i totonu o le toto i le aso atoa, e le taua le glucosuria i aso taitasi (mai i le 20 g / l). O le taui e tausia e ala i togafitiga o meaʻai. Faʻatasi ai ma le maʻisuka vaivai o le maʻisuka, o le angioeuropathy o laasaga tuusaʻo ma faʻamalositino e mafai ona maua i se tagata gasegase e maua i le maʻisuka.

Faʻavave le agavaʻa Faʻasaga

Faʻasolosolo (II tikeri) le malosi o le maʻisuka, o le anapogi glycemia e tulaʻi, e fai ma tulafono, i le 14 mmol / l, fesuiaiga glycemic throughout the day, o glucosuria i aso taitasi e le sili atu i le 40 g / l, kososis poʻo le ketoacidosis faʻapitoa ona atiaʻe. O le taui o le maʻisuka e maua i le taumafataga ma le puleaina ole suāuʻu ole gaʻo poʻo le pulea o inisalini (i le tulaga o le maualuga o le sulfamide resistance) i se fualaau e le silia le 40 OD i le aso. I nei tagata gasegase, o angioneuropathies o le maʻisuka o tulaga eseese o le natura ma tulaga faigaluega e mafai ona iloa.

Luga o le Lisi Nei

O le maʻisuka (III tikeri) o le maʻisuka e mafua mai i maualuga maualuga o le glycemia (i luga o se manava gaogao e sili atu nai lo le 14 mmol / l), o le tele o fesuiaiga i le suka i le aso atoa, maualuga le glucosuria (sili atu ile 40-50 g / l). E manaomia e tagata maʻi le togafitiga o le inisalini faifai pea ile 60 OD pe sili atu foi, e tele a latou angioneuropathic diabetes.

Faʻamatalaga

A fai se siakiina, o le ituaiga o maʻisuka na muamua tuʻuina, mo le maʻisuka ituaiga 2, faʻalogo i le oona o le hypoglycemic agents (faatasi ai pe leai foi), le ogaoga o le maʻi, sosoo ai ma le tulaga o le metabolism, ma le lisi o faʻafitauli o le maʻisuka ua faʻaalia.

E tusa ai ma le ICD 10.0, o le siama o le maʻisuka, e faalagolago i le tulaga i le faʻavasegaga, o loʻo faʻamaonia e le vaega E 10-14 o le faʻalavelaveina o le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia e kuata mai le 0 i le 9.

.0 Faʻatasi ma le coma .1 Ma le ketoacidosis .2 Faʻaleagaina fatugao .3 Maʻi mata .4 Faʻatalanoaga i le neurological .5 Faʻailoga o le gaioiga lautele .6 Ma isi faʻamaoniga faʻapitoa .7 Ma le tele o faʻafitauli .8 Faʻamatalaga e le mafaamatalaina .9 E leai ni faʻafitauli

O le gasegase o le maʻisuka ua manatu nei ua faamaonia.Mo le taimi muamua, o lea ituaiga o faʻamaoniga na faʻaalia i le 1896, aʻo faʻamaonia e na o iuga o faʻamatalaga fuainumera. I le 1974, na maua ai e J. Nerup et al., A. G. Gudworth ma J. C. Woodrow se mafutaga i le va o le B-locus o le histocompatibility leukocyte antigens ma le ituaiga suka o le maʻisuka ituaiga 1 ma le leai o ni tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2.

Mulimuli ane, na iloa ai le tele o fesuiaiga o ituaiga, lea e sili atu ona taatele i le genome o tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka nai lo le toatele o le faitau aofaʻi. O lea, mo se faataitaiga, o le auai o B8 ma le B15 i le genome i le taimi lava e tasi, na faateleina ai le lamatiaga o le faamaʻi pe a ma le 10 taimi. O le auai o faailoga Dw3 / DRw4 e faateleina ai le ono aafia i le faamaʻi i le 9.4 taimi. E tusa ma le 1.5% o mataupu o le maʻisuka e fesoʻotai ma le sui A3243G o le gaʻo o le MT-TL1 mitochondrial.

Ae ui i lea, e tatau ona maitauina e faapea o le maʻisuka ituaiga 1, o le gasegase o le kenera ua matauina, o lona uiga, o le maʻi e mafai ona mafua mai i vaega eseese o kenera. O se faʻataʻitaʻiga o suʻesuʻega faʻatekinisi e mafai ai e oe ona fuafua le ituaiga muamua o le maʻisuka o le siakiina o auupega i pacreatic β-sela i totonu o le toto. O le natura o le tofi e le o manino atoatoa, o le faigata o le vavalo o le tofi e fesootaʻi ma le ituaiga o le maʻisuka o le maʻisuka, ma o le fausiaina o se faʻataʻitaʻiga o le faʻataʻitaʻiga e manaʻomia ai fuainumera faʻamaumauga ma fuainumera.

I le pathogenesis o le maʻisuka malosi, e lua sootaga autu e iloga:

  1. le lava le gaosiga o le inisalini e pito i lalo ole lipocrin o le pancreas,
  2. faʻalavelave o le fegalegaleaiga o le inisalini ma sela o tino o le tino (faʻamalosia o le inisalini) ona o se suiga o le fausaga poʻo se faʻaitiitia o le numera o faʻamaumauga faapitoa mo inisalini, suiga i le fausaga o le inisalini lava ia poʻo le solia o auala faʻapipiʻi o le faʻaliliuina mai faʻamatalaga i totoga.

O loʻo i ai se mea na mafua mai i le maʻisuka. Afai e maʻi se tasi o matua, ona oʻo lea i le 10% o le maʻisaga o le maʻisuka ituaiga 1, ma le maʻisuka ituaiga 2 e 80%.

Le atoatoa o le pancreatic (ituaiga 1 maʻisuka)

O le ituaiga muamua o le le atoatoa o le masani lea mo le maʻisuka ituaiga 1 (o le igoa tuai o le inisalini faalagolago i le maʻisuka) O le amataga i le atinaʻeina o lenei ituaiga o maʻisuka o le faʻaleagaina tele lea o laulaʻau endocrine pancreatic (island Langerhans) ma, o se taunuuga, o se faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le toto o le insulin.

O le maliu maliu o le pancreatic endocrine sela e mafai ona tupu i le tulaga o viral infections, cancer, pancreatitis, faʻamaʻi leaga i le pancreas, tulaga faʻavaivai, faʻafitauli maʻi autoimmune lea e maua mai ai siama ole tino ole tino ole tino ole tino ole sβ-cell, e faʻaumatia ai. O lenei ituaiga o maʻisuka i le tele o mataupu o uiga ia o tamaiti ma tagata talavou (e oʻo i le 40 tausaga).

I totonu o tagata, o lenei faʻamaʻi masani e masani lava ona fuafuaina ma mafua mai ona o ni faaletonu i le tele o genes o loʻo i le 6th chromosome. O nei faaletonu o le a avea ma se mea e tupu i le osofaiga a le tino i tino o le pancreatic ma e afaina tele ai le toe gaosia o gaioiga β-sel.

O le mafuaʻaga o le faaleagaina o le autoimmune i sela o lo latou faʻaleagaina e soʻo se sui o cytotoxic. O lenei laesa e mafua ai le faʻasaʻolotoina o le autoantigens, lea e faʻaosofia ai le gaioiga o macrophages ma T-killers, lea e oʻo atu ai i le faʻavaeina ma le faʻasaʻoina o interleukins i totonu o le toto i faʻasalaga e iai aʻafiaga i luga o siama o le pancreatic. O siama e faʻamaʻiina foi e ala i macrophages o loʻo i totonu o fusi o le gland.

E mafua ai foʻi ona faʻaʻateleina le tino o le hypoxia cell cell pancreatic ma le maualuga o le carbohydrate, e maua i le gaʻo ma maualalo le palatini, lea e oʻo atu ai i le faʻaititia o le galuega faalilolilo o potu o teineiti ma i le umi umi e oʻo i le oti.I le amataga o le maliu tele o le tino, o le a amataina le faiga o le faaleagaina a le tagata lava ia.

Faʻafitauli le atoatoa (ituaiga 2 o le maʻisuka) Faʻaliliu

Mo le maʻisuka ituaiga 2 (igoa le laititi - e le o le insulin e faalagolago i le maʻisuka) e faʻaalia i soliga faʻamaonia i le parakalafa 2 (silasila i luga). I lenei ituaiga o maʻisuka, o le inisalini e gaosia i le masani poʻo le tele foi o le tele o mea, ae ui i lea, o le faiga o fegalegaleaiga o le inisalini ma suauu o le tino (faʻasaina insulin) e solia.

O le mafuaʻaga autu o le faʻamalosia o le inisalini o le solia lea o galuega o le inisalini receptors membranes receptor i le oona (o le mea sili ona lamatia, 80% o tagata maʻi suka) e le mafai ona fegalegaleai ma le hormone ona o suiga i la latou fausaga poʻo le numera. E le gata i lea, faatasi ai ma nisi ituaiga o maʻisuka ituaiga 2, o le fausaga o le inisalini lava ia (aʻafiaga o gasegase) atonu e faʻalavelaveina. I le faaopoopo atu i le tele o meaʻai, o aʻafiaga o aʻafiaga mo le maʻisuka ituaiga 2 o: tausaga tuai, ulaula, inu ava malosi, toto maualuga, faʻasolosolo taimi masani, se olaga le taua. I se tulaga aoao, o lenei ituaiga o maʻisuka e masani ona aafia ai tagata e silia ma le 40 tausaga.

O le gasegase o le maʻisuka ituaiga 2 e faamaonia, e pei ona faailoa mai e le 100% le fetaui o le i ai o le faamai i masaga masalomia. I le maʻisuka ituaiga 2, e masani lava ona solia le rhythms circadian o le inisalini synthesis ma le umi o le leai o suiga o le morphological i le pancreatic tissues.

O le faʻavae o le faʻamaʻi o le saoasaoa o le inisalini le faʻamalosia poʻo le faʻaumatiaga patino o le inisalini o loʻo maua i luga o paʻu o suauʻu e faalagolago i le insulin.

O le vave o le faʻaleagaina o le inisalini e masani lava ona tupu i le i ai o anastomoses o le portocaval ma, o se taunuuga, o le saoasaoa o le ulufale mai o le inisalini mai le pancreas i le ate, lea e vave faʻaleagaina.

O le faʻaleagaina o le inisalini e talia ai le inisalini, o se taunuuga o le faagasologa o le autoimunune, pe a iloa e autoantibodies le mauaina o inisalini e avea ma antigens ma faʻaumatia i latou, lea e mafua ai ona paʻu tele i le inisalini o le tui o insulin. O le aoga o le inisalini i le taimi muamua o le gaioiga i totonu o le toto e le lava e faamautinoa ai le gaosiga o le gaʻo.

O le iʻuga o lenei mea, o loʻo faʻalauteleina ai faʻafitauli matua ma le lua:

Peraimeri

  • Faʻagasolo i lalo o le faʻaogaina o le glycogen
  • Faʻaitiitia le fua o le tali o le gluconidase
  • Faʻavave o le gluconeogenesis i le ate
  • Glucosuria
  • Hyperglycemia
Maualuga
  • Faʻaitiitia le faʻapalepale kulukose
  • Faʻalūlū ifo lalo o le protein
  • Faʻagasolo i lalo le faʻasologa o vailaʻau gaʻo
  • Faʻavave o le tuʻuina atu o polotini ma mea gaʻo mai le nofoaga
  • O le vaega o le faʻamalosia o le inisalini i sē-sβ e faʻalavelaveina i le hyperglycemia.

E mafua mai i le le lelei o le gaosiga o le gaʻo i totonu o sela o le pancreas, o le masini o le exocytosis ua faʻalavelaveina, lea, i le itu, e oʻo atu ai i le faʻaleagaina o le le atoatoa o le gaosiga o le gaʻo. I le maea ai o le solia o le gaosiga o le gaʻo, o faʻafitauli o le gaʻo ma le porotini o le gaʻo e amata ona tupu.

Faʻasologa o Faʻafitauli Faʻamata

E tusa lava po o le a le atinaeina, o se uiga masani o ituaiga uma o le maʻisuka o le faʻaauau pea ona faateleina le kulukose o le toto ma le faʻafitauli o le tino i tino o le tino ua le mafai ona gauai atili le kulukose.

  • O le le mafai ona faʻaaogaina o masini e faʻaaoga ai le glucose e oʻo atu ai i le faateleina o le catabolism o gaʻo ma proteins ma le atinaʻe o le ketoacidosis.
  • O le faateleina i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e tau atu ai i le faateleina o le mamafa o le toto, lea e mafua ai le gau tele o vai ma eletise i le urine.
  • O le faʻateleina o le maualuga o le kulukose o le toto e aʻafia ai le tulaga o le tele o totoga ma gaʻo, lea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻalavelave ogaoga, e pei o le nephropathy, le neuropathy, ophthalmopathy, micro-ma macroangiopathy, ituaiga ituaiga o gasegase ma isi.
  • I tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o loʻo i ai se faʻaitiitia o le faʻaleleia o le tino o le tino ma se faʻalavelave matautia o faʻamaʻi pipisi.
  • Vailaau respiratory. O le maʻi suka e masani ona tuʻufaʻatasia ma le pulmonary tuberculosis. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka, e mafai ona tupu mai le gasegase ona o se faʻamaʻi poʻo le toe faʻaleleia o le gaʻo lilo. Ua faʻaitiitia le tetee o le tino, ma o le pulmonary tuberculosis e masani ona atiae i tagata mamaʻi i le maʻisuka aʻo talavou.
  • Le gaioiga. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o aʻafiaga e aafia ai. I tagata, o le manaʻoga feusuaiga e masani lava ona faʻaitiitia pe leai foi, leai ni mea, fafine e leai se tamaʻitaʻi, faʻanofo faʻafuaseʻi, fananau mai o le pepe, maliu fetau o le fotus, amenega, vevesi, vaginitis.
  • Le fefe ma le maso. B. M. Geht ma N. A. Ilyina ia faʻamalamalamaina nei ituaiga o maʻi le neuromuscular i le maʻisuka: 1) polyneuropathies, 2) siama poʻo le tele neuropathies, 3) amyotrophyil o le maʻisuka. Ole mea e sili ona taatele ma patino ile faaleagaina o le maʻi ole maʻisuka o le maʻisuka ole neuropathy, poʻo le maʻisuka Polyneuritis (polyneuropathies).

O le maʻi suka, e pei foi, mo se faʻataʻitaʻiga, maualuga maualuga, o se genetically, pathophysiologically, faʻamaʻi faʻasolosolo faʻasolosolo.

I le falemaʻi o le maʻisuka, o se aganuʻu le faʻamalamalamaina i le va o vaega e lua o faʻamaoniga: matua ma le lua.

O aʻafiaga taua e aofia ai:

  1. Polyuria - faʻateleina le excretion o urini mafua ona o le faateleina o le mamafa o le urine ona o le glucose ua solo i totonu (e masani lava, e leai se glucose i le urine). E faʻaalia mai lava ia i le tele o faʻateleina, e aofia ai le po.
  2. Polydipsia (faʻaauau pea le galala) - ona o le tele o le leiloa o le vai i totonu o le uila ma le faateleina o le mamafa o le toto.
  3. O le Polyphagy o se matelaina e le mafaamatalaina. O lenei faailoga e mafua mai i faʻafitauli o le maʻisuka i le maʻisuka, o lona uiga, le le mafai ona maua ni siama e gaosi ma gaosia ai le kulukose i le leai o le insulin (fiaai tele).
  4. O le paʻu o le paʻu (aemaise lava le uiga o le maʻisuka ituaiga 1) o se faʻatelega masani o le maʻisuka, lea e atiina ae e ui lava i le faateleina o le manaʻo o tagata gasegase. O le paʻu o le mamafa (ma e oʻo lava i le vaivai) e mafua mai i le faateleina o le catabolism o aʻafiaga ma gaʻo ona o le tapunia o le kulukose mai le malosi o le gaosiga o siama.

O faʻamaoniga pito sili ona taatele mo le maʻisuka ituaiga 1. O lo o latou atinaʻeina lelei. O maʻi, e pei o se tulafono, e mafai ona taʻu sao le aso poʻo le taimi o latou foliga vaaia.

Lua faʻamaoniga e aofia ai faailoilo faʻapitoa e faʻasolosolo malie le taimi. O nei faʻaʻailoga o uiga ia mo le maʻisuka i le lua ma le 2nd ituaiga:

  • mucous membranes,
  • matagogo
  • gasegase o musika lautele
  • tiga o le ulu
  • afaina o le paʻu o le paʻu e faigata ona togafitia,
  • faʻanoanoa vaaia
  • o le i ai o le acetone i le urine ma le maʻisuka ituaiga 1. O le Acetone o le taunuuga o le susunuina o gaʻo.

O le suʻesuʻega o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2 e faafaigofieina e ala i le i ai o faailoga taua: polyuria, polyphagia, leiloa mamafa. Ae ui i lea, o le auala autu o suʻesuʻega o le fuafuaina lea o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Ina ia iloa le mamafa o le taufaasese o le gaosiga o le gaʻo, o loʻo faʻaaogaina se suʻega o le faapaleni kullukose.

O le siama o le maʻisuka ua faʻatuina i le tulaga o le faʻateleina o nei faailoga:

  • o le maualuga o le suka (glucose) i le toto capillary anapogi sili atu i le 6.1 mmol / l (millimol i le lita), ma le 2 itula i le maea ai o le taumafaina (postprandial glycemia) e sili atu i le 11.1 mmol / l,
  • o se taunuuga o le suega o le faapaleni o le kulukose (i ni tulaga masalosalo), o le maualuga o le suka o le toto e sili atu i le 11.1 mmol / l (i se tulaga masani)
  • o le maualuga o le hemoglobin glycosylated e sili atu i le 5.9% (5.9-6.5% - masalosalo, sili atu nai lo le 6.5% o le a maua i le maʻisuka),
  • suka o loʻo i ai i le vailaʻau
  • urine e aofia ai le acetone (Acetonuria, (e mafai ona i ai le acetone e aunoa ma le maʻisuka)).

O le maʻisuka e masani ona maʻisuka 2 (e oʻo i le 90% o mataupu uma i le faitau aofaʻi). O le maʻisuka ituaiga 1 e masani ona lauiloa, o lona uiga o le faalagolagoina o le inisalini, faʻamatalaga vave, ma le tulaga ogaoga. E le gata i lea, e tele isi ituaiga o maʻisuka, ae o nei mea uma e faʻaalia i le gasegase o le hyperglycemia ma le maʻisuka.

Ituaiga 1 maʻisuka

O le mamanu o togafitiga o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1 e faʻavae i luga o le le atoatoa o le faʻasalalauga ma le faʻamalositino o le inisalini e lipococate o le pancreas (β-sela o le pancreas), mafua mai i le faʻaumatiaga ona o le aʻafiaga o nisi mea (faʻamaʻi vailaau, mafatiaga, osovale autoimmune ma isi). O le taatele o le maʻisuka ituaiga 1 i le faitau aofai e oʻo i le 10-15% o mataupu uma o le maʻisuka. O lenei faʻamaʻi e faʻaalia i le faʻaalia o faʻamaoniga autu i le laʻititi poʻo le talavou, o le vave faʻalauteleina o faʻalavelave i le talaaga o le faʻateleina o le gaʻo gaʻo. O le togafitiga autu o togafitiga o le inisalini lea e faʻamaonia ai le metabolism o le tino. O le inisalini e tui faʻafuaseʻi e faʻaaoga ai se tui tui o le inisalini, se tui pene poʻo se pamu faʻapitoa e faʻafetaui. Afai e le togafitia, o le maʻisuka ituaiga 1 e vave ona alualu i luma ma e oʻo atu ai i ni faafitauli matuia e pei o le ketoacidosis ma le maʻisuka. .

Ituaiga 2 maʻisuka

O le fomaʻi o lenei ituaiga o faʻamaʻi e faʻavae i luga o le faʻaitiitia o le lagona o le gasegase o le insulin i le gaioiga o le inisalini (faʻasaina insulin). I le taimi muamua o le maʻi, o le inisalini o loʻo faʻapipiʻiina i le masani poʻo le faʻaopoopoga o aofaiga. O le meaʻai ma le paʻu o le maʻi ile amataga o le faʻamaʻi e fesoasoani e faʻavasega ai le metabolism o le gaʻo, toe faʻafoʻi le lagona o le tino i le inisalini ma faʻaititia le kulūkose i le ate. Ae peitai, ao faagasolo le alualu i luma o le faamai, o le biosynthesis o le inisalini e maualalo i suauu-b-pancreatic e faaitiitia ai, lea e taua ai le faatonuina o le togafitiga o le homone ma tapenaga o inisalini.

O le maʻisuka ituaiga 2 e oʻo atu i le 85-90% o mataupu uma o le maʻisuka i le matutua o le faitau aofaʻi ma e masani ona faʻaalia i totonu o tagata e sili atu i le 40, e masani ona faʻatasi ma le oona. E amata lemu le maʻi, o le auala e agamalu. O faʻasologa faʻapitoa e sili ona taua i le ata o le falemaʻi, o le ketoacidosis e seasea ona atiaʻe. O le hyperglycemia faifai pea i le tele o tausaga e oʻo atu ai i le atinaʻe o micro-ma macroangiopathy, nephro-ma neuropathy, retinopathy ma isi faʻafitauli.

MODY-maʻisuka Faʻaliliu

O lenei faʻamaʻi o se faʻalavelave faʻafuaseʻi o faʻamaʻi pipisi o le autosomal e mafua mai i gasegase o le tino, e mafua ai ona faʻaitiitia le galuega faalilolilo o β-sene pancreatic. O le maʻisuka MODY e tupu ile tusa ma le 5% o tagata maʻi suka. E ese mai i le amataga i le vave o le matua. E manaʻomia e le tagata maʻi le inisalini, ae, e le pei o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, e maualalo le manaoga o le inisalini, maua lelei le taui. Faailoga o le C-peptide e masani, e leai se ketoacidosis. O lenei faʻamaʻi e ono aʻafia i le "tulaga vavalalata" o ituaiga o maʻisuka: o loʻo i ai foliga o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.

Gesational diabetes

E tupu i le taimi o le maitaga ma e mafai ona mou ese atoa pe sili atu ona faigofie pe a uma ona fanau. O faiga o le maʻisuka ituaiga e tutusa ma i latou mo le maʻisuka ituaiga 2. O le aʻafia o le maʻisuka ituaiga i fafine maʻitaga e tusa ma le 2-5%. E ui lava i le mea moni e faʻapea, pe a uma le fanau mai o lenei ituaiga o maʻisuka e mafai ona mou ese atoa, aʻo maʻitaga lenei maʻi e afua ai le afaina o le tina ma le pepe.O fafine e maua i le maʻisuka faʻamalosi ile taimi o maitaga e sili atu ona lamatia le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga 2 i le taimi mulimuli ane. O le aʻafia o le maʻisuka i luga o le fetus ua faʻaalia i le mamafa o le mamafa o le tamaititi i le taimi o le fanau mai (macrosomia), faʻaleagaga eseese ma le faʻaleagaina o le tino. O lenei faʻafitauli faigata e faʻamatalaina o le maʻi o le maʻisuka.

Faʻamatala Faʻamatala

O faʻafitauli matuia o tulaga ia e tupu i totonu o aso poʻo ni itula foi i le i ai o le maʻisuka:

  • Tetoacidosis o le maʻisuka - O se tulaga ogaoga e atiae ona o le faaputuputuina i totonu o le toto o oloa gaosia mai gaʻo gaʻo (tino o le ketone). E tupu mai i faʻamaʻi pipisi, aemaise faʻamaʻi pipisi, manua, gaioiga, ma le le paleni. E mafai ona taʻitaʻia ai le le malamalama ma le solia o galuega taua a le tino. O se faʻamaoniga taua mo le falemaʻi vave.
  • Hypoglycemia - o le faʻaitiitia o le kulūkose o le toto i lalo ifo o le tau masani (e masani lava i lalo ifo o le 3.3 mmol / l), e mafua mai i le maualuga o le suka o le suka, vaivai faʻamaʻi, gaioiga masani faʻaletino poʻo le le lava o taumafa, taumafa malosi. O le fesoasoani muamua e aofia ai le tuʻuina atu i le tagata maʻi se vaifofo o suka poʻo soʻo se mea inu suamalie i totonu, e 'ai mea taumafa e maua i le gaʻo (sugar or honey can be kept under the tongue for quick absorption), pe a faʻapipiʻiina le musika i totonu o le maso, 40% o le faʻaofiina o se vaifofo 40% kulukose e manaʻomia ona faʻatonuina i se auala faʻapitoa i le vitamini B1 - puipuia o le maso i le lotoifale spasm).
  • O le hyperosamola coma. E tupu tele lava i tagata matutua ma le maʻisuka ituaiga 2 ma poʻo le leai foi o se talaʻaga ma e masani lava ona aʻafia ma le faʻamalaina. E masani ona i ai le polyuria ma le polydipsia e tumau mai aso i vaiaso aʻo lumanaʻi le atinaʻeina o le maʻi. O tagata matutua ua muaʻi tuʻuina atu i se vailaʻau o le hyperosmola, e pei ona latou masani ai i le solia o le manatu o le fia inu. O le isi faafitauli faʻalavelave - o se suiga i galuega fai fatuga (e masani lava ona maua i tagata matutua) - e taofia ai le taofiofia o le sili atu o le kulukose i totonu o le uila. O mea uma e lua e fesoasoani i le faʻamalaina ma faailogaina ai le hyperglycemia. O le leai o le acidosis metabolic e mafua mai i le i ai o le inisalini o loʻo faʻasalalau i le toto ma / poʻo le maualalo ifo o hormones counterinsulin. O nei mea e lua e taofia ai le lipolysis ma le gaosiga o le ketone. Hyperglycemia lea ua amata ona taʻitaʻia i le glucosuria, osurifiside diuresis, hyperosmolarity, hypovolemia, faateʻia, ma, i le leai o togafitiga, ua oti ai. O se faʻamaoniga taua mo le falemaʻi vave. I le laasaga muamua, o le vaifofo (0.45%) masini o le sodium chloride e tui malosi ina ia faʻamaonia ai le mamafa o le siama, ma le paʻu o le toto, o le mesatone poʻo le dopamine o loʻo faʻatonutonuina. E fautuaina foi (e pei o isi coma) okesene o togafitiga.
  • Lactic acid coma i maʻi e maua i le maʻisuka, e mafua mai i le faaputuputuina o le lactic acid i le toto ma sili atu ona tupu i tagata gasegase e sili atu nai lo le 50 tausaga le matua i le talaaga o le cardiovascular, hepatic and failure failure, faaitiitia ai le okesene i masini ma, o se taunuuga, faaputuputu o le lactic acid i totonu o masini. O le mafuaaga autu mo le atinaʻeina o lactic acidotic coma o se suiga tele i le paleni o le acid-base i le vaega o le acids, o le faamalalauina, e pei o se tulafono, e le o matauina ma lenei ituaiga o coma. O le faʻaleagaina e mafua ai le solia o le microcirculation, o le atinaʻeina o le faʻalavelave faʻafuaseʻi. O le timuga o le siakiina o le tino (mai le galala e faʻamalo atoa ai le mafaufau), faʻaletonu o le manava ma le foliga mai o le manava o Kussmaul, faʻaitiitia le toto maualuga, o se tino itiiti o le urine (oliguria) poʻo lona toilalo atoa (anuria). O le manogi o le acetone mai le gutu o tagata mamaʻi ma le lactacidic coma e masani lava ona le tupu, o le acetone i le urine e le fuafuaina. O le faʻaoʻoina o le kulukose i totonu o le toto e masani poʻo sina siʻitia faʻaititia.E tatau ona manatua o le lactacidic coma e masani lava ona atiaʻe i tagata gasegase e maua mai ai fualaau o le suka mai le group biguanide (phenformin, buformin). I le laasaga muamua, e faʻatautaia ma le agavaʻa 2% soda solution (faʻatasi ai ma le faʻaofiina o le saline, e mafai ona atiaʻe le elemene eletise) ma faʻaleleia le okesene.

Late Faʻasologa

O i latou o se faʻalavelave faʻafitauli, o le atinaʻe lea e alu ai masina, ma i le tele o tausaga o tausaga o le maʻi.

  • O le gasegase o le maʻisuka - faʻaleagaina le retina i foliga o microaneurysms, pine ma vailaau faʻapipiʻi, faʻamalosi malosi, edema, faʻavaeina o vaʻa toto fou. E muta i le afaina i totonu o le tupe, e mafai ona taʻitaʻia ai le taofiofia o le toe faʻavae. O le amataga o le retinopathy e fuafua i le 25% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka fou. O le aafiaga o le retinopathy e faateleina i le 8% i le tausaga, ma ina ua mavae le 8 tausaga mai le amataga o le maʻi, o le retinopathy e maua i le 50% o tagata mamaʻi uma, ma pe a mavae le 20 tausaga i le tusa ma le 100% o tagata mamaʻi. E sili ona taatele i le ituaiga 2, o le maualuga o lona mamafa e fetaui ma le malosi o le nephropathy. O le mafuaaga autu o le tauaso i tagata ogatotonu ma tagata matutua.
  • O le maʻisuka micro- ma le macroangiopathy o le solia lea o le gasegase lautele, o le faateleina o lo latou vaivai, o le gasegase o le thrombosis ma le atiaʻe o le atherosclerosis (e vave tupu, e masani ona afaina ai ni tamai vaa).
  • Polyneuropathy o le maʻisuka - masani lava i le ituaiga o neuropathy lautele o le ituaiga o totigilima ma totini, amata i vaega pito i lalo o vae. O le gau o le tiga ma le vevela o le mea aupito sili lea ona taua i le atinaʻeina o maʻi pipisi ma le faʻaaogaina o le sooga o le neuropathic. O aʻafiaga o le neuropathy o le tino e le afaina, o se lagona mu, poʻo le faʻavaivai, e amata mai i faʻalavelave faʻalavelave. O faʻafitauli e faʻateleina i le po. O le leai o se lagona alofa e mafua ai ona afaina.
  • O le nephropathy o le maʻi suka - faʻaleagaina ai fatugaʻo, muamua i le foliga o le microalbuminuria (excretion o proteinin protein i le urine), sosoo ai ma le proteinuria. E taʻitaʻia ai i le atinaʻeina o le faʻasolosolo o le le atoatoa.
  • O le gasegase o le maʻisuka - tiga faʻatasi, "faʻapipiʻiina", faʻatapulaʻa faatapulaʻa, faʻaitiitia le aofaʻi o le synovial fluid ma le faʻaauau le viscosity.
  • O gasegase ophthalmopathy, e faaopoopo i le retinopathy, e aofia ai le amataga o le atinaʻeina o tusi saisai.
  • O le maʻi o le maʻi suka - suiga i le mafaufau ma lagona, faʻaletonu lagona poʻo le atuatuvale, maʻi neuropathy o le maʻisuka.
  • O le maʻi suka - faʻaleagaina ai vae o se tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka e pei o le purulent-necrotic processes, maʻi o le tino ma gasegase osteoarticular lea e tupu mai i le tala o suiga i gaʻo o le gataifale, toto toto, paʻu ma gaʻo maso, ponaivi ma sooga. O le mafuaaga autu o le faʻamavaeina i tagata gasegase e maua i le maʻisuka.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o loʻo i ai se faʻalavelave faʻalavelave i le atiaʻeina o le mafaufau - faaletonu, le mautonu ma le le fiafia. O le faʻavauvau e tupu i tagata gasegase ma le muamua ma le lua o ituaiga o maʻisuka faalua i le tele o taimi e pei o le faitau aofai o tagata. O le tele o le faʻafitauli o le atuatuvale ma le maʻisuka ituaiga 2 e faʻateleina ai le ono tulai mai o le tasi i le isi. O faifeʻau lautele e masani ona manatu faatauvaa i le lamatiaga o le leaga o le mafaufau i le maʻisuka, lea e mafai ona oʻo atu ai i ni aʻafiaga ogaoga, aemaise lava i tagata gasegase.

Tulaga Aoao Aoao Faʻaliliu

I le taimi nei, o le togafitiga o le maʻisuka i le tele o tulaga o se mea e faʻaalia ma e faʻamoemoe e faʻamalo faʻamaoniga o loʻo i ai nei e aunoa ma le faʻaitiitia o le mafuaʻaga o le faʻamaʻi, talu ai e le i faia se togafitiga lelei mo le maʻisuka. O galuega autu a se fomaʻi i togafitiga o le maʻisuka o:

  • Taui mo le metabolism gaʻo.
  • Puipuiga ma togafitiga o faʻafitauli.
  • Tulaga masani o le mamafa o le tino.
  • Togafitiga o maʻi.

O le taui mo le metabolism o le carbohydrate e maua i ni auala se lua: e ala i le saunia o masini e iai le inisalini, i auala eseese e faalagolago i le ituaiga o maʻisuka, ma le mautinoa o le tutusa ma le tutusa o meaʻai gaʻo, lea e maua i le mulimuli i se taumafataga.

O se vaega taua i le tauia o le maʻisuka o le aʻoga onosai. O le tagata maʻi e tatau ona nofouta i le maʻisuka, o le a le matautia, o le a le mea e tatau ona ia faia i le tulaga o le hypo- ma le hyperglycemia, pe faapefea ona aloese mai ia i latou, mafai ona puleaina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma maua ai se manatu manino o le natura o meaai talafeagai mo ia.

Ituaiga o le maʻisuka (faʻavasegaga)

Faʻavasegaga o le maʻisuka ona o:

  1. Ituaiga o maʻisuka ituaiga 1 - faʻaalia i le le atoatoa o le inisalini i totonu o le toto
    1. Autoimunune - osofaia faʻatautau β - sela o le pancreas ma faʻaumatia uma i latou,
    2. O le faʻasalaga (e aunoa ma se mafuaaga manino)
  2. O le maʻisuka ituaiga 2 o se maʻi ole inisalini ole aiga ile toto. O lona uiga o se fua faʻatatau o le inisalini o loʻo tumau pea i totonu o le masani, ae o le numera o faʻamatagi o hormone i luga o siama faʻapipiʻi (brain, fox, body adipose, muscles) e faʻaititia.
  3. O le maʻisuka faʻamamaʻi o se maʻi faʻalavelave pe faʻaloloa lea e iloa ai o ia lava i le tulaga o le hyperglycemia i le taimi o le fanauina e se fafine o se tamaititi.
  4. O isi (situational) mafuaʻaga o le maʻisuka ua gasegase le faʻapalepale o le kulukose e mafua mai mafuaʻaga e le fesoʻotaʻi ma togafiti faʻamaʻi. Me ia tumau ma tumau.

Ituaiga o le maʻisuka:

  • vailaau
  • afaina
  • gasegase o le siama o le inisalini po o ona atigipusa,
  • e fesoʻotai ma isi pathopatitis endocrin:
    • O le maʻi a Itenko-Cushing,
    • adenoma adenoma,
    • Faʻasolo maʻi.

Faʻavasegaga o le maʻisuka i le mamafa:

  • Malamalama - e mafua mai i le hyperglycemia o le sili atu i le 8 mmol / l, o sina fesuiaiga i aso taitasi i le maualuga o le suka, leai o glucosuria (suka i le urine). E le manaʻomia le faʻamalosiga faʻamalositino ile inisalini.

O le tele o taimi, i le taimi lenei, o le a le mafai ona toesea i le falemaʻi, ae ui i lea, i le taimi o le suʻesuʻeina o meafaigaluega, o faʻamatalaga muamua o faʻalavelave faʻapitoa ma le faʻaleagaina o neura o le gataifale, micro-vessels of retina, kidneys, and heart ua uma ona iloa.

  • Faʻaaliaglucose toto toto e oʻo i le 14 mmol / l, o le glucosuria e aliali (e oo i le 40 g / l), o mai ketoacidosis - o le faʻateleina o le tino o tino o le ketone (gaʻo gaʻo vaevaega).

O tino o Ketone e mafua ona o le malosi o le matelaina o sela. E toetoe o glucose uma e tafe i totonu o le toto ma e le ulu i totonu o le masini, ma amata ona faʻaaogaina faleoloa o gaʻo e maua ai le ATP. I lenei laasaga, o le kulukose e pulea i le faaaogaina o togafitiga, o le faʻaaogaina o fualaau oona (hypoglycemic) (metformin, acarbose, ma isi).

Faʻaalia i le tino e ala i le solia o fatugaʻo, cardiovascular system, vision, symptoms neurological.

  • Tulaga faigata - suauu toto e sili atu i le 14 mmol / l, faatasi ai ma fesuiaiga e oʻo i le 20 - 30 mmol, glucosuria i luga o le 50 mmol / l. Faʻalagolago atoatoa i togafitiga o le inisalini, faʻaleagaina ogaoga o vaʻa toto, neura, mamanu.

Faʻavasegaina e le maualuga o le taui o le hyperglycemia:

Taui - O le tulaga masani lea masani o le tino i le i ai o se faʻamaʻi e le mafai ona faʻamalosia. O le maʻi e 3 vaega:

  1. Taui - meaʻai po o le faʻamalosia o le inisalini e mafai ona ausia ai fua masani o le kulukose o le toto. E le o alualu i luma le faʻaleagaina ma le neuropathy. O le tulaga lautele o le tagata maʻi e tumau lona faamalieina mo se taimi umi. E leai se soliga o le suka i le gaʻo, o le leai o ni konetone body, acetone. E le sili atu le hemoglobin Glycosylated i le tau o le "5%",
  2. Mataui - togafitiga e le saʻo atoatoa le toto ma faʻamaoniga o le maʻi.Glucose o le toto e le maualuga atu nai lo le 14 mmol / l. O molimula mumu e faaleagaina ai lela mumu ma le hemoglobin glycosylated, o le faaleagaina o le microvascular in the kidneys e aliali mai o se vaega itiiti o le kulukose i le urine (e oʻo i le 40 g / l). O le acetone i le urine e le o iloa, ae ui i lea, e mafai ona maua ni faʻaaliga malu o le ketoacidosis,
  3. Taumafaiga - O le vaega pito sili ona ogaoga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka. E masani lava ona tupu i le taimi mulimuli o se faʻamaʻi poʻo le faʻaleagaina atoa o le pancreas, faʻapea foʻi ma le faʻaleleia o le inisalini. O loʻo faʻamatalaina i le tulaga ogaoga masani o le tagata maʻi e oʻo lava i se coma. E le mafai ona faasaʻo le kulūkose i le fesoasoani a le faatoaga. sauniuniga (sili atu ile 14 mmol / l). Maualuga maualuga o le suka (sili atu i le 50g / l), acetone. O le hemoglobin Glycosylated e maualuga atu i le masani, o le hypoxia e tupu. Faatasi ai ma se umi umi, o lenei tulaga e taʻitaʻia ai ma le oti.

Diet Therapy Faʻaliliu

O meaai mo le maʻisuka o se vaega talafeagai o togafitiga, faapea foi ma le faʻaaogaina o le suka poʻo le insulin. A aunoa ma se taumafataga, e le mafai ona totogi le taui mo le gaosiga o le carbohydrate. E tatau ona maitauina i nisi tulaga e maua i le maʻisuka ituaiga 2, na o meaʻai lava e lava e totogi ai le gaosiga o le gaʻo, aemaise lava i le amataga o le maʻi. I le maʻisuka ituaiga 1, o le matelaina e taua tele mo le tagata maʻi, o le solia o le meaai e mafai ona oʻo atu ai i le hypo-hyperglycemic coma, ma i nisi tulaga i le maliu o le maʻi.

O le sini o le togafitiga o le maʻisuka o le faʻamautinoa lea o se gaioiga ma le lava gaioiga faaletino o le faʻaaogaina o gaʻo i le tino o le maʻi. O meaai e tatau ona faapaleniina i puipuiga, gaʻo ma calories. E faigofie ona vaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻai mai meaʻai, sei vagana ai mataupu o le hypoglycemia. I le maʻisuka ituaiga 2, e masani ona manaʻomia le faasaʻoina o le mamafa o le tino.

O le autu autu i le togafitiga o le maʻisuka o se areto falaoa. O le areto falaoa o se fua faʻatatau e tutusa ma le 10-12 g o gaʻo poʻo le 20-25 g falaoa. E i ai laulau e faʻaalia ai le aofaʻi o meaʻai i falaoa eseese. A o faagasolo le aso, e tatau ona tumau pea le fuainumera o falaoa o loʻo faʻaaogaina e le tagata gasegase, e tusa ma le 12-25 iunite falaoa e faʻamalosi i aso taʻitasi, e fuafua i le mamafa o le tino ma le gaioiga faaletino. Mo le tasi taumafataga e le fautuaina e faʻaaogaina le sili atu i le 7 falaoa falaoa, e fautuaina e faatulaga se taumafataga ina ia tutusa le aofaʻi o meaʻai i meaʻai eseese. E tatau foi ona maitau o le inuina o le ava malosi e mafai ona oo atu ai i le mamao o le hypoglycemia, e aofia ai le hypoglycemic coma.

O se tulaga taua mo le manuia o le togafitiga o le tausia o se pepa o meaʻai mo le tagata maʻi, o meaai uma e taumafa i le aso e faaopoopo i ai, ma o le numera o iunite falaoa e faʻaaogaina i taumafataga taʻitasi ma i le lautele i aso taitasi ua fuafuaina.

O le tausia o se ituaiga o tusi meaai e mafai ai i le tele o tulaga e iloa ai le mafuaʻaga o episodes o hypo- ma hyperglycemia, e fesoasoani i le aʻoaʻoina o le tagata maʻi, fesoasoani i le fomaʻi e filifili le fualaau talafeagai o le suka poʻo le insulin.

Mafuaaga o le maʻisuka

O le maʻi suka (faʻapuʻupuʻu pei o le maʻisuka) o se faʻamaʻi faʻasolosolo.

E leai se mea e tasi o le a mafua ai le maʻisuka i tagata uma lava i lenei maʻi.

O mafuaaga sili ona taua mo le atinaʻeina o le faamai:

Tusa i le maʻisuka:

  • Mafuaaga masani o le maʻisuka:
    • le atoatoa le le atoatoa o sene o le pancreas,
    • gaioiga faʻatoʻateleina i totonu o kenera e nafa ma le faʻasologa o inisalini,
    • genetic predisposition i le malosi o le puipuiga i luga o sē (ß) (vave aiga e maʻi i le maʻisuka),
  • Mafuaaga afaina o le maʻisuka:
    • Pancreatotropic (faʻaleagaina o le pancreas) faʻamaʻi: rubella, ituaiga herpes type 4, mumps, hepatitis A, B, C.O le puipuiga o le tagata e amata ona faaleagaina ai sela o le pancreas faatasi ai ma nei siama, e mafua ai le maʻisuka.

O le maʻisuka ituaiga II o mafuaʻaga nei:

  • afaina (o le i ai o le maʻisuka i aiga vavalalata),
  • visesia oona,
  • Tausaga (e sili atu i le 50-60 tausaga)
  • maualalo o le fiber intake ma le maualuga o taumafa o gaʻo faamama ma mea inu gaʻo faigofie,
  • toto maualuga
  • atherosclerosis.

Faʻamatalaga faʻatau

O lenei vaega o itu e le o ia lava na mafua ai se faamai, ae e matua faateleina ai avanoa o lona atinaʻe, pe afai ei ai se gasegase o le genetic.

  • le malosi o le tino (sogasolo olaga),
  • afaina
  • ulaula
  • inu tele
  • o le faʻaaogaina o vailaʻau e aafia ai le pancreas (mo se faʻataʻitaʻiga, vailaʻau),
  • sili atu gaʻo ma faigofie gaʻo i le meaʻai.

Faailoga o le Maʻisuka

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tumau, o lona uiga e le tupu faʻafuasei. O faʻamaoniga i fafine ma uiga i alii e toetoe lava tutusa. Faʻatasi ai ma le faʻamaʻi, o faʻamatalaga o faʻamaumauga o falemaʻi nei e mafai ona fesuiaʻi tulaga.

  • O vaivaiga tumau, faʻaitiitia le faʻatinoga - e atiina ae ona o le malosi masani o le matelaina o tino o le faiai ma maso skeletal,
  • Paʻu ma vevela paʻu - talu ai ona o le leai o se suavai i le urine,
  • Faʻavalea, ulu matua - Faailoga o le maʻisuka - ona o le le lava o le kulukose i totonu o le felafolafoaʻi o toto o vaʻalele,
  • Faʻavaʻa vave - e afua mai le faaleagaina o capillaries o le glomeruli o nefron o fatugaʻo,
  • Faʻaitiitia le faʻamaʻi (faʻaleagaina faʻafuaseʻi o vailaʻau vailaʻau faʻamaʻi, faʻamalolo umi le faʻamalolo i le paʻu) - o le gaoioiga o le T - cellular immunity e le afaina, o feusuaʻiga o paʻu e fai ai se mea e sili atu ona leaga,
  • Polyphagy - o se lagona faifaipea o le matelaina - o lenei tulaga e atiae ona o le vave le maua o le kulukose i le uila ma ona le lava le felauaiga i sulu,
  • Faʻaitiitia le faʻaaliga - mafuaaga faʻaleagaina le vaʻaia o le microscopic vessels o le retina,
  • Polydipsia - o le galala i taimi uma e mafua mai i le masani ai,
  • Numera o vae - O le hyperglycemia faaumiumi e taʻitaʻia ai le maʻoti o le polyneuropathy - faʻaleagaina ai namu faʻalogo i le tino atoa,
  • Paʻa i totonu o le loto - vavalalata o vaʻa-gataifale e mafua ona o le atherosclerosis e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le toto toto o le toto ma le tiga spastic,
  • Faʻitiʻitia le gaioiga faʻafeusuaiga - tuusaʻo tuusaʻo i le le lelei o le toto totoga i gaioiga e maua ai hormones o feusuaiga.

Tusa o le maʻisuka

O le faʻamaoniga o le maʻisuka e masani ona le afaina ai se tagata poto faapitoa. E mafai e se fomaʻi ona masalomia se faʻamaʻi e faʻavae i tulaga nei:

  • O se maʻi maʻi suka e faitio i le televave (o le faateleina o le aofaʻi o urine i aso uma), polyphagia (fiaai pea), vaivaiga, maʻi tigaina, ma isi faʻamaʻi falemaʻi.
  • I le taimi o le suʻega o le toto mo le kulukose, o le faailo e maualuga atu i le 6.1 mmol / L i luga o se manava gaogao, poo le 11.1 mmol / L 2 itula pe a uma ona 'ai.

Afai e iloa lenei faailoga, o le a faia se faasologa o suʻega e faʻamaonia / faafitia le siama ma fuafua ai mafuaʻaga.

Suʻesuʻega o le maʻisuka i le falemaʻi

Suʻega o le faʻapalepale ole glucose (PHTT)

O se faʻataʻitaʻiga masani e fuafua ai le mafai gafatia o le inisalini e fusifusia ai le kulukose ma tausisia lona tulaga masani ile toto.

Le ute o le metotia: i le taeao, e tusa ma le tuanaʻi o le 8 itula anapogi, ua ave le toto e iloilo ai le maualuga o kulukose. A maeʻa le 5 minute, ona tuʻuina atu lea e le fomaʻi le maʻi e inu ai le 75 g o le kulukose i le 250 ml o le vai. A maeʻa le 2 itula, ona faia lea o le toe faʻaleleia o le toto ma toe faʻatulagaina le maualuga o le suka.

I le vaitaimi lava lea e tasi, o uluai faailoga o le maʻisuka e masani ona faʻaalia.

Taiala mo le iloiloina o le auiliiliga o le PHTT:

O le maualuga o le tagata autu o auupega faapitoa, o le tele lava o le suesuega a le autoimmune o le faamai, ma ua vave ona faaleagaina ia sela beta ma o le maualuga o le insulin i le toto e faaitiitia.I le maʻisuka, e sili atu i le 1:10.

Norma - Caption: itiiti ifo i le 1: 5.

  • Afai o le antibody titer e tumau i totonu o le tulaga masani, ae o le faʻatonuina o le kullusese anapogi e sili atu nai lo le 6.1, o se siama o le maʻisuka ituaiga 2 ua faia.

Le maualuga o siama i le inisalini

O se isi suʻesuʻega faʻapitoa faʻamalosi. E faʻaaogaina mo suʻesuʻega faʻapitoa i tagata mamai e maua i le maʻisuka (ituaiga 1 maʻisuka ma le maʻisuka ituaiga 2). I le tulaga o le faapalepale o le kulukose, e ave ai le toto ma faia ai suʻesuʻega serological. E mafai foi ona taʻu mai mafuaaga o le maʻisuka.

O le masani o AT mo le insulin o le 0 - 10 PIECES / ml.

  • Afai o le C (AT) e maualuga atu nai lo le masani, o le siama o le maʻisuka ituaiga 1. Le maʻisuka o le Selfimmune
  • Afai o C (AT) o loʻo i totonu o fua faʻatatau, o le siama o le maʻisuka ituaiga 2.

Laasaga maualugafomaʻi iKato(Glutamic acid decarboxylase)

O le GAD o se maʻamemea faapitoa o le enzyme o le tino tutotonu o le tino. O le fetaui saʻo i le va o le faʻasalaga o faʻamaʻavale i le GAD ma le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1 e le o manino, ae i le 80% - 90% o maʻi o nei faʻamaʻi ua fuafuaina i le toto. O le iloiloga mo le ATGAD ua fautuaina i vaega lamatia mo le siakiina o vailaau ma togafitiga o togafitiga ma togafitiga faafomaʻi.

O le masani a AT GAD o le 0 - 5 IU / ml.

  • O se taunuuga lelei i le masani o le glycemia o se maualuga maualuga o le maʻisuka ituaiga 1,
  • O se taunuuga le lelei ma se maualuga o le kulukose o le toto o loʻo faʻaalia ai le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2.

Totoina o le inisalini toto

Inisalini - hormone sili ona malosi o le pancreas endocrine, faʻapipiʻiina i seta o peta - o teineiti o Langerhans. O lona gaioiga autu o le felauaiga o le kulukose i nila sela. O le faʻaitiitia o le inisalini o le sili lea ona taua i le pathogenesis o le faʻamaʻi.

O le masani o le inisalini o le 2.6 - 24.9 μU / ml

  • I lalo o le masani - o le atinaʻeina o le maʻisuka ma isi faʻamaʻi,
  • I luga aʻe o le masani, o se maʻi o le pancreatic (insulinoma).

Faʻamaumauga faʻapitoa o le maʻisuka

Faʻasologa o le pancreas

O le metotia o le suʻesuʻeina o ultrasound e faʻatagaina ai oe e faʻaalia suiga o le morphology i totonu o fusi o le gland.

O le mea masani, i le maʻisuka, o le faʻasalaga faʻaleagaina ua fuafuaina (nofoaga o le sclerosis - suia o tino gaioiolosi galue faʻatasi ma le mea e fesoʻotaʻi ai).

E le gata i lea, e mafai ona faateleina le pancreas, ia i ai faailoga o le edema.

Faʻaaliga o vaʻa pito i lalo

Fua o le pito i lalo - o le totoga autu mo le maʻisuka. O le hyperglycemia i taimi uumi e mafua ai le faateleina o le cholesterol toto ma le atherosclerosis, lea e mafua ai ona faʻaitiitia le faʻafefete o mea.

O le aʻafiaga o le metotia o le faʻaofiina lea o se sui faʻapitoa vaʻaia i totonu o le toto ma le siakiina o le tino o le tino i luga o se komepiuta komepiuta.

Afai o le toto na maualalo le faʻaititia i le maualuga o vae, o loʻo taʻua le "maʻi maʻisuka". Faʻamatalaga o le maʻisuka e faʻavae i lenei metotia suʻesuʻe.

Faʻamatalaga o fatuga ma ECHO KG o le fatu

Metotia o suʻesuʻega auiliili o fatuga, e mafai ai ona iloilo le faʻaleagaina o nei totoga i le i ai o se siama o le maʻisuka.

Microangiopathies e atiina ae i totonu o fatu ma fatuga - faʻalavelave vascular ma le faʻaitiitia o le paʻu o latou lumanaʻi, ma o le mea lea o se faʻafitauli i le gafatia o gaioiga. O le metotia e mafai ona puipuia ai faʻafitauli o le maʻisuka.

Retinography poʻo faʻamatalaga o le vaʻalele

O vailaʻau eletise o le retina o mata e sili ona mataʻituina i le hyperglycemia, o le mea lea o le atinaʻeina o mea leaga i totonu ia i latou e amataina muamua lava aʻo leʻi oʻo i uluaʻi faailoga o le maʻisuka.

I le faʻaaogaina o le eseesega, o le tikeri o le vavalalata poʻo le maeʻa maeʻa o le vaʻaina o vaa ua fuafuaina. E le gata i lea, o le i ai o microerosion ma maʻi o le tino o le a avea ma faailoga taua o le maʻisuka.

O le faʻamaoniga o le maʻisuka o se fuataga atoatoa, lea e faʻavae i luga o le tala faʻasolopito o le soifua maloloina, suʻesuʻega faʻapitoa o se tagata tomai faapitoa, suʻega falesuesue ma suʻesuʻega meafaigaluega. I le na o le tasi le suʻesuʻega faʻamaonia, e le mafai ona faʻatuina se faʻamaoniga saʻo 100%.

Afai o iai oe i se tulaga lamatia, ia mautinoa e faʻatalanoa lau fomaʻi e sailiili atili auiliiliga: o le a le maʻisuka ma mea e tatau ona faia i lenei siama.

Togafitiga o le maʻisuka o se seti o fuataga e faasaʻo ai le maualuga o le glycemia, cholesterol, tino o le ketone, acetone, lactic acid, e puipuia le vave faʻalauteleina o faʻafitauli ma faʻaleleia le lelei o le ola o le tagata.

I le maʻisuka, o le faʻaaogaina o togafitiga uma o togafitiga o se itu taua.

Metotia na faʻaaogaina i le togafitiga o le maʻisuka

  • Pharmacological therapy (inisinia togafitiga),
  • Meaʻai
  • Tumau masani
  • Auala puipuia e puipuia ai le alualu i luma o le faamai ma le atinaʻeina o faafitauli,
  • Fesoasoani faʻapitoa i le mafaufau.

Faʻatauga faʻamaloilo e insulin

O le manaʻomia mo le inisalini o le iniseti i tagata mamai, o lona ituaiga ma le tele o taimi o pulega e patino lava i le tagata lava ia ma e filifilia e fomaʻi (fomaʻi, endocrinologist, cardiologist, neurologist, hepatologist, diabetologist). Latou te faʻalogo i taimi uma i faʻaʻailoga o le maʻisuka, faʻataʻitaʻiina faʻafitauli eseese, suʻesuʻeina ma iloilo le aoga o fualaau.

Ituaiga o Inisalini:

  • Maualuga maualuga (faʻasologa vave) - amata ona galue vave pe a uma le pulega ma galue mo le 3 i le 4 itula. E faʻaaoga muamua pe vave loa ona 'ai. (Insulin - Apidra, Insulin - Humalog),
  • Gaoioiga pupuu - aoga 20-30 minute pe a uma le pulega. E talafeagai le faʻaaogaina saʻo 10 - 15 minute aʻo leʻi faia se taumafataga (Inisalini - Totogi, Humulin Regular),
  • Vaitaimi umi - e faʻaaoga mo le faʻaauau ona faʻaaoga ma e aoga mo le 12 i le 18 itula pe a uma le tui. E mafai ona puipuia mai faʻafitauli o le maʻisuka (Protafan, Humodar br),
  • Inisalini umi - manaʻomia le faʻaaogaina o aso uma. Aloaia mai le 18 i le 24 itula. E le faʻaaogaina e faʻaititia le maualuga o le kulukose o le toto, ae na o le pulea lelei o lona mafaufau i aso taitasi ma e le faatagaina tulaga masani masani (Tujeo Solostar, Basaglar),
  • Faʻatasiainisalini - e aofia ai i le tele o faʻasologa o insulin o faʻasolosolo ma le umi o gaioiga. E masani ona faʻaaogaina mo togafitiga ogaoga o le maʻisuka ituaiga 1 (Insuman Comb, Novomiks).

Faʻamalositino mo le maʻisuka

Taumafa - 50% manuia i le puleaina o le maualuga o le glycemia o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka.

O a meaai e tatau ona faʻaumatia?

  • Fua ma fualaʻau ma le suka maualalo ma maualuga maualuga o vitamini ma minerale (apples, carrots, cabbage, beets
  • Meat e aofia ai sina siʻosiʻomaga o meaola gaʻo (pipi, sooga, salu)
  • Cereals ma cereals (falala, saito, araisa, karite, pelesi bela)
  • Aʻa (pito sili ona lelei le gataifale)
  • O meainu, e sili atu le filifili e le o se laʻau malosi, teuteuga o fua.

O le a le mea e tatau ona lafoai

  • Selu, pasta, falaoamata
  • Laʻau Faʻateleina
  • Meaʻai ma meaʻai susu
  • Meaʻai vevela ma ulaula
  • Alu

Sugar-lowering drugs

  • Glibenclamide - o se fualaau faasaina e faaosofia ai le gaosiga o le inisalini i totonu o le pancreas.
  • Repaglinide - e faʻaosofia ai siama beta i le faʻamalosia o le inisalini
  • Acarbose - galue i totonu o le inumaga, e faʻalavelave ai le gaioiga o enzymes ile iniseti lea e talepe ai polysaccharides i le kulukose.
  • Pioglitazone - fualaau faasaina mo le puipuia o le polyneuropathy, micro-macroangiopathy o fatugaʻo, fatu ma le retina.

Fofo faʻapitoa mo le maʻisuka

O metotia faʻaleaganuʻu e aofia ai le sauniuniga o meaʻai eseese o fualaau 'aina, fualaau' aina ma fualaau 'aina, i le tasi tikeri poʻo le isi faasaʻo le maualuga o le glycemia.

  • Krythea Amur - se mea na maeʻa mai le puʻu. O le faʻaaogaina o Krythea e mafua ai le faateleina o le faʻasalaga o hormones pancreatic: lipases, amylases, proteases. E maua ai foi le aʻafiaga o le maʻisuka ma aʻafia ai le maʻisuka.
  • Parsley root + lemon zest + garlic- o nei oloa e aofia ai le tele o vitamini C, E, A, selenium ma isi elemene. Faʻatasi o le e tatau ona faʻafefe, faʻafefiloi ma faʻamalosi mo le tusa ma le 2 vaiaso. Faaaoga leotele 1 sipuni ao leʻi 'aʻai.
  • Oak acorns- aofia ai tannin, o se vailaau sili ona aoga mo le maʻisuka. O lenei vailaʻau e faʻaolaina ai le tino puipuia o le tino, ei ai aʻafiaga e le faʻafefe ma faʻafefeteina, faʻamalosi puipui o toto toto, ma faʻasaʻo faʻamaonia ituaiga. E tatau ona nutimomoia le uʻamea i le paʻu ma ave le 1 sipuni i luma o le 'aiga.

Puipuia faʻamaʻi

Faatasi ai ma se gasegase o le genetic, e le mafai ona puipuia le faamaʻi. Ae ui i lea, o tagata o loʻo lamatia e manaʻomia le faia o fuataga e pulea ai le glycemia ma le fua o le atinaʻeina o faʻafitauli o le maʻisuka.

  • Tamaiti e iai le faʻaleagaina o le maʻi (matua, matua matutua o loʻo maʻi i le maʻisuka) e manaʻomia le suʻeina o le toto suka i le tausaga, faʻapea foi le mataʻituina o latou tulaga ma le faʻaalia o uluai faailoga o le maʻi. E le gata i lea, o faʻatalatalanoaga faaletausaga a le fomaʻi, le neuropathologist, endocrinologist, cardiologist, e fuafua ai uluaʻi faailoga o le maʻisuka, e puipuia ai faʻafitauli o le maʻisuka malosi, o le a avea ma se mea taua.
  • E sili atu i le 40 tagata e manaʻomia ona siakiina a latou kulupu i tausaga taʻitasi e puipuia ai le maʻisuka 2,
  • O tagata maʻisuka uma e tatau ona faʻaaogaina masini faapitoa e pulea ai le maualuga o le toto - glucometers.

E tatau foi ona e sailia mea uma e uiga i le maʻisuka, mea e te mafaia ma e le mafai ona e faia, amata mai i le ituaiga ma faaiu i mafuaʻaga o le faamaʻi faapitoa mo oe, mo lenei mea e te manaʻomia se talanoaga umi ma le fomaʻi, o le a ia fautuaina, tuusaʻo oe i suʻega talafeagai ma faatonu togafitiga.

Faʻamatalaga toe faʻaleleia

O le maʻisuka o se faʻamaʻi e le mafai ona faʻaleleia, o lona uiga o le faʻasolosolo mo le toe maua mai e matitiva. Ae ui i lea, o le alualu i luma nei i le togafitiga faafomaʻi ma le inisalini e mafai ona faʻalauteleina ai le ola o le maʻisuka, ma o masaniga masani o faʻafitauli masani o faʻaaogā o le tino e mafua ai le faʻaleleia o le lelei o le olaga o le maʻi.

Tuua Lau Faamatalaga