Xylitol suamalie: faʻaaogaina ma le faʻaogaina o le faasino igoa o se faʻaopoopoga

O maʻisuka uma e iloa o le puleaina o le faasologa o fuainumera o le taumafataga e aloese ai i luga o le toto suka. I lenei tusiga, na ou filifili ai e faigofie le fatuina o se laulau faʻatusatusa o faʻamatalaga glycemic of sweeteners. I le uma, o la latou eseesega e matua tele lava, o nisi taimi e faigata ai ona fai se filifiliga. Masalo o le a filifilia e se tasi se suka e suitulaga i luga o la latou faasinomaga glycemic.

Mo sui o suka suka, ia vaʻai i lenei vaega. Faʻasalalau i faʻafouga o faʻalapotopotoga ma faʻalapotopotoga faʻaagafesoʻomai e tausisia pea oloa fou ma faʻamatalaga.

Afai e le iloa e se tasi le igoa o le faasino igoa, faitau i ai.

Laulau faʻatusatusa o faʻamatalaga glycemic of sweeteners

Sugar suiGlycemic index
neotam0GI
erythritis0GI
sucracite0GI
cyclamate0GI
aspartame0GI
stevia0GI
fetaui lelei parad0GI
milford0GI
hulu0GI
tui0GI
xylitol7GI
sorbitol9GI
Ierusalema artichoke syrup15GI
Turkish fiafia paʻu15GI
agave syrupmai le 15 i le 30GI
melimai le 19 i le 70GI
fructose20GI
artichoke syrup20GI
maltitol25 i le 56 oe
coke sugar35GI
Molasses55GI
maple sipuni55GI

E pei ona mafai ona e vaʻaia, toetoe lava o mea suamalie uma e leai ni mea e maua ai se numera o le glycemic index. Faatasi ai ma mea suamalie faalenatura, e sili atu ona faigata, ma o la latou GI e mafai ona fesuisuiai e fuafua i luga o le tikeri o le tioata, o le suka, auala gaosi ma mea e gaosia.

E i ai faʻamatala auʻiliʻili eseese e uiga i le tele o nei mea suamalie. E mafai ona e kiliki i le igoa, ma mulimuli i le fesoʻotaʻiga. O le a ou tusi e uiga i le malolo i se taimi vave.

O le a le xylitol

Xylitol (igoa faavaomalo xylitol) o se tioata vai e faʻamalieina suamalie. Latou te taumafai e solo i vai, ava malosi, acetic acid, glycols ma pyridine. O se suamalie masani o le natura masani. E maua i le tele o fualaau 'aina ma fualaʻau, ma e maua mai i vine, o birch bark, oats, ma paʻu o sana.

O le Xylitol o loʻo aʻafia e le tino o le tagata e aunoa ma le auai i le inisalini. O le mafuaʻaga lena e mafai ai e le maʻisuka ona faʻaaogaina lenei mea e aunoa ma ni faafitauli.

I mea taumafa, o le xylitol o loʻo faia le vaega lenei:

  • Emulsifier - faʻatasi ai ma le fesoasoani a emulsifiers e mafai ona e tuʻufaʻatasia mea e le mafai ona faʻafefiloi lelei i lalo o tulaga masani.
  • Laʻau suamalie - e maua ai le suamalie ma i le taimi e tasi e le tutusa le lelei e pei o le suka.
  • Pule Faatonu - faatasi ai ma lana fesoasoani e mafai ona faia, faʻapea foi ma le faʻamautuina o le fua, foliga ma le faʻaauau o le oloa.
  • O le sui o le susu-ona o lona malulu, e puipuia pe telegese ai le faʻavaveina i totonu o le atemosifia o se oloa fou ua saunia, vai.

O le Xylitol ei ai le faasinomaga igoa (GI) o le 7. E ui lava o le suka GI e 70. O le mea lea, o le faʻaaogaina o le xylitol, toto kullukose ma le inisalini e faʻaitiitia tele.

O tagata e mananaʻo e faʻaalu nisi pauna e tatau ona faʻaaoga analogu maualuga nai lo le suka mo le paʻu mamafa, o le xylitol.

Mea suamalie ma suamalie: o le a le eseesega?

O mea suamalie o mea ia e gaosia ai le gaʻo poʻo mea e foliga tutusa ma foliga ia i latou, ma maua ai se faʻamaumauga maualalo maualalo. O nei mea e maua ai le suamalie manaia ma le caloric, e lata ane i le kalori mea o le suka. Ae o lo latou lelei, o le latou faʻagasolo lemu, aua nei faʻaosofia oso oso i le insulin aua o nisi o na mea e mafai ona faʻaaogaina i le maʻisuka meaʻai.

O mea suamalie, i se isi itu, e eseese i le fausaga mai le suka. E i ai a latou mea e maualalo i le calorie, ae tele taimi e sili atu ona suamalie nai lo suka.

O le a le xylitol?

O Xylitol e taua tele o le fafie po o le sugar birch. E taʻua o se tasi o mea sili ona natura, o mea suamalie masani ma e maua i nisi o fualaau faisua, vine ma fua.

Xylitol (E967) e faia e ala i le gaosia ma le faʻaleleia o masini o le sana, o le vili, o le uʻamea ma le sunflower.

O le pancreas i le tino o le tagata - galuega, matafaioi, mafutaga ma le maʻisuka. Faitau atili iinei.

Mea aoga

  • fesoasoani i le tausia o le soifua maloloina o nifo (taofi ma togafitia ai taavale, toe faʻaleleia ai mea laiti ma fale i totonu o le nifo, faʻaitiitia ai le papa, faʻaitiitia le lamatiaga o le fuainumera, ma, i se tulaga aoao, puipui le nifo mai le pala),
  • aoga mo le puipuia ma faʻatasi ma le togafitiga o faʻamaʻi pipisi o le taliga ogatotonu (faʻamatalaga otitis). O lona uiga, o le kulumu ma le xylitol e mafai ona puipuia ma faʻaitiitia faʻafitauli o le taliga.
  • fesoasoani e faʻateʻa ese faʻamaonia ma isi faʻamaʻi pipisi,
  • e fesoasoani i le paʻu o le paʻu ona o le sili atu o kalori nai lo le suka (i le xylitol 9 taimi e itiiti ifo kalori nai lo le suka).

E le pei o isi mea suamalie, xylitol e talitutusa lava ma le suka masani ma e leai se manogi poʻo se tofo faapitoa (e pei o le stevioside).

E i ai ni faʻalavelave ma faʻaleagaina?

I luga o le Initaneti, e mafai ona e mauaina faamatalaga e faapea o le faʻaaogaina o le xylitol i totonu e mafua ai le kanesa o le vevela. Peitai, e le mafai ona maua le faʻamatalaga saʻo na faʻamaonia e saienitisi: masalo, o na o ni tala.

Ierusalema atisisiko ile taumafa o le maʻisuka. Faamanuiaga ma mafai ona afaina. Faitau atili iinei.

O se pomu insulin - o le mataupu o gaioiga, tulaga lelei ma le le lelei.

E i ai ni tapulaa i le faʻaaogaina o le xylitol?

E leai ni tapulaa patino i le faatapulaaina o le faaaogaina o le xylitol. Faatasi ai ma se tulaga manino, e mafai

Ae ui i lea, o le maualuga e ono foliga mai ai nei uiga e eseese mo tagata taitoatasi: e tatau ona e faʻalogo i ou lava lagona.

Xylitol: faʻaleagaina ma manuia

E tele faʻaopoopoga ei ai, e faaopoopo atu i uiga lelei, faʻasalaga. Ma o le xylitol i lenei tulaga e leai se faʻalavelave. Muamua, matou te lisi mea aoga o le suamalie:

  1. Faatasi ai ma xylitol, e mafai ona e pulea lou mamafa.
  2. O lona aoga mo nifo e pei ona taua i lalo: e puipuia ai le atinaeina o caries, e taofia ai le fausia o le tartar, faʻamalosia le faʻamalosia ma faʻaleleia ai le puipuiga o meatotino o le pala.
  3. O le faʻaaogaina o le xylitol i fafine maʻitaga e fesoasoani e faʻaititia le numera o siama streptococcus i le atinaʻe o le tamaititi.
  4. O le Xylitol e iai sona aafiaga aoga i ponaivi. E faʻaleleia ai lo latou maualuga ma faʻaitiitia ai le faʻaletonu.
  5. O se vailaʻau faʻamaonia lelei lea.
  6. Xylitol e puipuia ai le faʻaopoopoga o siama e puipui ai puipui.


O se metotia o le faʻamamāina o le iniseti i le xylitol (i lenei tulaga, mea laxative o le suauu) ua lelei ona faʻatutuina. Aʻo le i faia lenei faiga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e uiga i ou faʻamoemoega.

O ni nai upu e uiga i aʻafiaga leaga o le suka.

E pei o lea, o lenei mea e leai sona aʻafiaga i le tino o le tagata. O aʻafiaga le lelei e mafai ona matauina i le naʻo le faʻalavelave poʻo le le faʻalogo i le meaʻai faaopoopo. O faatonuga, lea e masani ona aofia i totonu o le pusa ma lenei faʻaopoopoga, fai mai mo se tagata matua, e le tatau ona silia le 50 kalama i le aso. Afai e le mulimulitaia lenei mea, e mafai ona maua itu taua nei:

  • le faʻavaeina o maʻa fatuga,
  • fufulu
  • faʻaleleia le faʻaaogaina o kesi,
  • o se maualuga maualuga o le xylitol e ono mafua ai le le fiafia o le ogaumu.

O tagata e mafatia i le colitis, manava manava, enteritis e tatau ona faʻaaogaina mea suamalie ma le faʻaeteete tele. Afai e te faʻaaogaina le suka i le tele faʻamalosia, ona mafai lea ona e afaina ai lou tino ma mulimuli ane o le a tulai mai faafitauli nei:

  1. vevela i luga o le paʻu,
  2. solia o le gastrointestinal tract,
  3. toe faʻaleagaina.

Xylitol Composition

O le vailaau ua faamauina e avea o se meaʻai faaopoopo E967. I ona mealilo, o le xylitol o se sui masani o vai inu vai. O lona faʻatulagaga o loʻo i lalo - C5H12O5. O le vevela o le vevela o le eletise e mai le 92 i le 96 tikeri Celsius. O le faʻaopoopoga e matua faʻasao i mea aoga ma i le vevela maualuga.

I totonu o pisinisi, e maua mai le xylitol mai le vaʻaia. O lenei faagasologa e tupu ile toe faʻaleleia o le xylose.

E le gata i lea, o le sunk husk, o le fafie, o le paʻu o fatu o le fatu, ma le kulini sana e mafai ona faʻaaoga e avea o ni meafaitino mataʻutia.

Faaaogaina Xylitol


Taumafa o mea taumafa E967 e maua ai le suamalie i meaʻai e faavae i luga o fualaau 'aina, fualaau faisua, meaʻai susu. Xylitol o loʻo faʻaaoga i le gaosia o: ice cream, marmalade, cereal cereal, jelly, caramel, sukalati ma faʻatoʻaga mo le maʻisuka.

E le gata i lea, o lenei faʻaopoopoga e taua tele i le gaosia o fualaau mamago, mea faʻafiafia, ma moli.

O le vailaʻau e faʻaaogaina i le gaosia o le sinapi, mayonnaise, saula ma saula. I totonu o le fale gaosi oloa, o le xylitol o loʻo faʻaaogaina e fai ai fatu, fualaʻau, ma fualaʻau manogi lelei - o nei oloa e saogalemu mo tagata e maua i le maʻisuka.

E masani lava, o le xylitol e faʻaaogaina i le gaosia o gums, mimamoe, totoa o le tale, faʻateleina o multivitamins tamaiti, nifo ma le gaosiga o sauniuniga mo le lagona manogi.

Tuutuuga o le faaaogaina

Mo faamoemoega eseese, e tatau ona e faia se eseesega o fua o le suamalie:

  • Afai o le xylitol e tatau ona avea o se mea laititi, o le 50 kalama o le vailaau e faaopoopo i le lanu mafanafana, lea e tatau ona onā i luga o se manava gaogao, ua lava.
  • 6 kalama o le xylitol i aso taitasi e lava lea e puipuia ai le pala.
  • 20 kalama o le vailaʻau ma le lauti po o le vai e tatau ona avea o se sui sooupu. O le faʻaaogaina o le faʻafefiloi e faʻamaonia mo le biliary pancreatitis poʻo faʻamaʻi faʻamaʻi tumau.
  • Mo maʻi o le faai ma le isu, 10 kalama o le suamalie ua lava. Ina ia mafai ona iloa le taunuuga, e tatau ona faia le suʻega e le aunoa.


O le mea lea, o le faʻamatalaga o le fualaau faasaina, ona uiga, o nei mea uma e mafai ona faitau i faatonuga mo le faʻaogaina, lea e tatau ona matua tausisia.

Aʻo le aso e maeʻa ai ma le taimi e teu ai, o faatonuga i luga o lenei mataupu ua tuʻuina mai ai faʻamalamalamaga manino: xylitol e mafai ona faʻasaoina mo le silia ma le tasi le tausaga. Ae afai e le faaleagaina le oloa, ona aoga lea e tusa lava pe uma le aso e uma ai. Ina ia mautinoa e le o fausia e le xylitol, e tatau ona teu i totonu o se fagu ua faʻamaufaʻailogaina i totonu o se mea pogisa, mago. O le mea faʻamalosi e talafeagai foi mo le faʻaaogaina. O le suamalie samasama e tatau ona avea ma popolega. O sea ituaiga oloa e le tatau ona 'aina, e sili atu le lafoina.

Xylitol ua faʻamalolo e pei o se paʻu lanu mūmū. O le oloa e afifi i le 20, 100 ma le 200 kalama. O le suamalie e mafai ona faatauina i le fale talavai, i le faleoloa masani i totonu o le matagaluega mo le maʻisuka, ma ia faʻatonuina foi i le initaneti i se tau taugofie.

E ui lava i le mea moni o le xylitol o se oloa saogalemu, faatasi ai ma lona faʻaaogaina le pulea, e mafai e le tino ona maua se avega mamafa. Ina ia taofia lenei mea, e tatau ona faʻatalanoa lau fomaʻi.

Xylitol o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

Talafaasolopito o le tupu

70s o le 19 seneturi. Chemist Konstantin Falberg (i le ala, o se tagata malaga Rusia) na toe foi mai lana potu suesue ma nofo i lalo mo le 'aiga o le afiafi. O lona tosina mai e tosina i ai le tofo uigaese o falaoa - e matua suamalie lava. Ua malamalama Falberg e le o totonu o le areto le meaʻai - o se mea suamalie na totoe i ona tamatamailima. Na manatua e le fomaʻi na galo ia te ia ona fufuluina ona lima, ma muamua na ia faia ni suesuega i le fale suesue, ma taumafai e saili se mea fou mo le koale. O le auala lenei na fatuina ai le suamalie suamalie muamua, saccharin. O le vailaau na vave ona pateni i Amerika ma Siamani ma ina ua mavae le 5 tausaga na amata ona gaosia i luga o se tulaga tau alamanuia.

E tatau ona ou faapea atu sa avea pea le saccharin ma autu o sauaga. Sa faasaina o ia i Europa ma Rusia. Ae o le le lava o oloa na tulai mai i le taimi o le Taua Muamua o le Lalolagi na faamalosia ai le malo o Europa ina ia faatagaina faaletulafono "sugar sugar". I le seneturi 20, o le vailaʻau faʻatekinolosi na faʻataunuʻuina ma mulimuli ane o ia mea suamalie e pei o le afa, aspartame, sucralose sa faia ...

Ituaiga ma meatotino o mea manogi ma suamalie

O mea suamalie uma ma suamalie e faʻaaogaina e tuʻuina atu ai meaai i se suamalie suamalie, aʻo faʻaitiitia le aofai o kalori e ulufale atu i le tino.

E pei ona taʻua i luga, o mea suamalie ua avea ma se "outlet" mo na tagata e tatau ona faatapulaaina i latou lava i suamalie pe le faaaogaina foi le suka mo mafuaaga tau soifua maloloina. O nei mea e masani lava e le afaina ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, lea e taua mo le maʻisuka. E le gata i lea, o nisi o mea suamalie ma suamalie o loʻo i ai mea faʻapitoa faaopoopo. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le xylitol e fesoasoani e faʻaitiitia le lamatiaga o le manava o le nifo ma puipuia ai nifo mai le pala.

E mafai ona vaevaeina ana mea e tutusa i le suka i ni vaega tetele se 2: natura ma faʻapipiʻi. Muamua e aofia ai le fructose, stevia, sorbitol, xylitol. O le lona lua e aofia ai le saccharin, cyclamate, aspartame, sucrasite, ma isi.

Faʻatauga Suga Masani

  • Monosaccharide. E pei ona taua i le igoa, e maua mai i fua, vine, honey, vegetables.
  • Ina ia tofo, o le fructose o le 1.2-1.8 taimi e sili atu ona suamalie nai lo le suka masani, ae o lo latou caloric o le tutusa (1 gram o fructose - 3.7 kcal, 1 g o le suka - 4 kcal
  • O le faʻamanuiaina e le faʻamagaloina o le fructose o le faʻateleina lea o le suka i totonu o le toto e tolu taimi lemu.
  • O le isi mea e le mafai ona faʻaaogaina o le fructose o le i ai o mea e puipuia, aua e masani ona faʻapipiʻiina i siama, siama ma meaai mo le maʻisuka ma tagata e pulea le mamafa o le tino.
  • O le taumafa i aso taitasi o le fructose e tusa ma le 30 g.
  • E maua mai le laau o le igoa e tasi, o loʻo tupu i Amerika i Saute ma Amerika Tutotonu.
  • E sili ona lauiloa ona o ona meatotino: i lona natura masani, o le 10-15 taimi e sili atu le suamalie nai lo le suka (ao le mea e maua ai le kalori e leai), ma o le stevioside e faʻamalo mai laulaau o le laau e 300 taimi sili ona suamalie nai lo le suka.
  • O Stevia foi e faatonutonu ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, pe a faʻaumatia, e leai ni osofaʻi mataʻu i le suka.
  • E i ai le faʻamaoniga o lenei mea manaia masani e iai sona aoga aoga i luga o le gaioiga o le digestive tract.
  • O le faʻatagaina i aso taitasi mo le stevia o le 4 mg / kg mamafa o le tino.
  • Na vavae ese muamua mai le vine vine (mai le Latina Latbo ua faaliliuina o le "rowan").
  • O le Sorbitol e sili atu le suamalie nai lo le suka, ae o le mea e maua ai caloric e maualalo (sorbitol - 354 kcal mo le 100 g, i le suka - 400 kcal mo le 100 g)
  • E pei o le fructose, e le afaina ai le toto toto, talu ai e le afaina ai foi le inisalini. I le taimi lava e tasi, o le sorbitol (ma le xylitol) e le o se mea e maua mai i gaʻo meaʻai ma ua faʻaaoga lautele i le maʻisuka nutrition.
  • O loʻo i ai se faʻaaloalo ma le leaga. Ae i le tele o tui, e mafai ona mafua ai le pala.
  • O lona fautuaina i aso taitasi e tusa ma le 30 g.
  • E i ai i totonu o le sana sana, 'ulu o fatu fatu ma isi ituaiga o fualaʻau ma fualaau' aina
  • E toetoe lava a suamalie e pei o le suka e tofo, ma o le malosi o le xylitol e 367 kcal.
  • O le sili atu o le xylitol o le toe faʻafoisia lea o le paleni o mea-natura masani i totonu o le vavagana o waha, e puipuia ai le tupu mai o caries.
  • E pei o le sorbitol, i le tele o mea e mafai ona mafua ai le manava.
  • O le fua faatatau o le faʻaaogaina o le xylitol i le aso e tutusa lava ma lena o le sorbitol.

Faʻaoga tutusa o le suka

  • O se paeonia i le suamalie suamalie. O lona suamalie e 450 taimi sili atu le maualuga nai lo le suka, ma o lona kalori o mea e masani ona leai se mea.
  • E masani ona faʻaaogaina mo le sauniuniga o soʻo se meaʻai kuka, e aofia ai le taoina. E i ai se ola umi.
  • O le leai o se siaki o se mea e le lelei ai le tofo, o le mea lea e masani lava ona maua i le faʻaleleia atili o mea faʻaopopo.
  • E tusa ai ma le fautuaga a WHO, o le masani o le saccher i le aso e 5 mg o le saccher per 1 kg o le mamafa.
  • Sa faʻateleina ona molia Sakharin i le tele o "aʻafiaga o aʻafiaga," ae o lea ua leai se faʻataʻitaʻiga ua faʻamaonia e faʻaalia ai se mea lamatia mai le faʻaaogaina o laasaga talafeagai o lenei suamalie.
  • I le fatu o le mauaina o lenei mea suamalie ua toe faʻafouina. O le polofesa fesoasoani o Leslie Hugh, e igoa ia Shashikant Pkhadnis, na tuufaatasia le upu faataitai (suega, suega) ma le tofo (tofo), tofo i le mea na mauaina mai vailaʻau, ma maua ai le suamalie matagofie.
  • 600 taimi sili atu ona suamalie nai lo le suauu.
  • E manaia le suamalie, e tumau pea le faʻamautuina o kemisi i lalo o le malosi o le vevela maualuga
  • Ole fua pito i maualuga ole sucralose mo le tasi aso sa 5 mg i le tasi kilokalama mama o le mamafa.
  • O se lanu suamalie lauiloa, lea, peitaʻi, faʻatusatusa i isi e le suamalie. E sili atu lona suamalie nai lo le suka "na o le" 30-50 taimi. O le mafuaaga lena e faʻaaogaina ai i le "duet".
  • Masalo, o le a leai se tuusaunoaga i le tulafono pe afai tatou te fai mai o le sodium cyclamate na maua foi i se faalavelave. I le 1937, na galue ai le teine ​​kemisi Michael Sveda i se antipyretic. Na tonu ia te ia e solia le puipuiga ma puipuia se sikaleti i le fale suesue. Tuʻuina o se sikaleti i luga o le laulau, ona filifili ai lea e toe puʻe se pu, na maua e le tamaititi lona tofo suamalie. O lea sa i ai se suamalie fou.
  • O loʻo i ai se ola umi, e sili ona taua, e le faʻateleina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o le mea lea ua aloaia ai o se isi mea e sui ai le suka mo tagata e maua i le maʻisuka.
  • Sodium cyclamate ua faʻaauau ona tofotofoina i manu suʻesuʻe. E foliga mai i inumaga tele lava, e mafai ona mafua ai le atinaʻeina ole tino. Ae ui i lea, i le faaiuga o le 20 senituri, e tele suʻesuʻega sa faia na "toe faaleleia" le talaaga o le cyclamate.
  • Ole fua ole aso mo se tagata e le sili atu ile 0.8 g.
  • O le asō o le mea sili ona lauiloa o le suamalie. Na maua i se tu ma aga masani ina ua taumafai le fomaʻi James Schlatter e faia se fofo fou mo le maʻi o le tino.
  • Pe tusa ma le 160-200 taimi e sili atu le suamalie nai lo le suka, o loʻo i ai le malosi e faʻaleleia ai le tofo ma le manogi o meaai, aemaise o suamalie ma suamalie o gaosi.
  • Na i ai nei i le 1965, na molia pea le aspartame i le faʻaosoina o faʻamaʻi eseese. Peitai e pei lava i le tulaga o le saccharin, e le o se manatu e tasi e uiga i le matautia o lenei suamalie ua uma ona faamaonia.
  • Ae ui i lea, e tatau ona manatuaina o lalo o le aafiaga o le maualuga, o le aspartame ua faʻaumatia, ua le maua lona tofo suamalie. O se taunuuga o le vavaeeseina, o le mea o le phenylalanine e aliali mai - e le saogalemu mo tagata e iai se maʻi phenylketonuria e le masani ai.
  • O le masani i aso uma e 40 i le kilokalama o le mamafa.

I taimi eseese, o mea suamalie ma suamalie na taumafai e taofi, faʻagata a latou gaosiga ma le faʻaaogaina. Peitai, e oʻo mai i le aso e leai se faʻasaienisi faʻamaoniga o le leaga le afaina o mea suka. E mafai ona matou fai atu ma le mautinoa. O nei suamalie ma suamalie ua avea nei ma vaega taua o se soifua maloloina lelei. Ae naʻo pe afai e te faʻaaogaina - pei o mea uma - i le faʻaogaina.

Tuua Lau Faamatalaga