O le maʻisuka foot syndrome (SDS) o se faʻalavelave o le maʻisuka faʻateleina, o loʻo faʻaalia i suiga o le tino ma suiga faʻaanatura. O faʻasolosolo e atiina ae o se taunuuga o le faʻafitauli o le tino, lea e aofia ai le faʻaumatia o puipui o le toto ma le faʻaitiitia o le tafe toto i vae vaivai. O lona uiga o ni mea na o loʻo i totonu o le manava, hyperkeratosis, tiga o le vae, uluaʻi necrotic leions.

O le fatu o le vae o le maʻisuka ma lona numera e tusa ai ma le ICD-10

I le finocrinology, o le faʻamaʻi ua manatu o se faʻalavelave o fesuiaiga faʻataʻitaʻiga ma le fesuiaiga o galuega e tutupu i le talaaga o le osteoarthropathy, faʻafitauli o le neurotrophy, macro- ma microangiopathy. O lenei mea e aofia ai le atinaʻeina o agavaʻavave-necrotic reactions lea e faʻalauteleina ai le lamatiaga o le vevela i le ponaivi ma le lanu vaivai. I tulaga maualuga, o le TAS e faʻatasi ma le gangrene, lea e masani ona faalauteleina e le gata i vae, ae faʻapea foʻi i vae maualalo. I lenei tulaga, ua faailoa mai ai i tagata gaosi le toesea o le vaega pito i lalo o pito i lalo.

O le maʻi suka o se fuainumera lautele lea e faʻapipiʻiina ai faʻafitauli o le maʻisuka faʻamaʻi. I le tulaga o la latou atinaʻega, o siama faʻaleagaina i vae ua matauina, faʻatasi ai ma le faaleagaina o le ponaivi o le ponaivi ma musika-ligamentous formations. E faʻaalia mai faiga faʻapipiʻi ona o galuega le lelei o vaʻa faʻapitoa, paʻu, neura, sooga ma ponaivi.

I le Faʻatulagaina Faʻavaomalo o faʻamaʻi (ICD-10), o loʻo faʻamavaeina maʻi o le endocrine e pei o le maʻisuka o le E10-E14. Ua tofia o ia i le coding E10.5 poʻo le E11.5, lea e faʻalagolago i le vailaʻau ma foliga o le maʻi.

Mafuaaga ma le masini o le atinae

O fesoʻotaʻiga o togafitiga o le SDS e aofia ai faʻamaʻi, angiopathy ma le neuropathy. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o nisi taimi e faaumiumi ai le hyperglycemia e le mafai ona saʻo, lea e mafai ona faatupuina ai suiga o le pathological i vevela ma gaʻo o le gataifale, faapea foi ma neura. O le angiopathy e mafua ai le faaitiitia o le malosi ma le malosi o fesootaiga faasolitulafono, o le faateleina o le tikeri o le viscosity o toto, lea e mafua ai le solia o le toto ma le faaaogaina o le muscle ligamentous muscle structures.

O se vaega tāua i le pathogenesis o le faʻamaʻi o loʻo faia e na tulaga faʻaosofia e pei o:

  • Neuropathy - faʻalavelave i le gaioiga o le faʻalavelave faʻalavelave na afua mai i le faaleagaina o vaʻa toto ma le le lava o mea taumafa o meaola.
  • O le Macroangiopathy o se faaitiitia o le tele o masini puipui o le puipui ona o le mama ma le lipid metabolism i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.
  • Osteoarthropathy o le faʻaumatia o ponaivi ma sooga faʻapitoa e aʻafia ai le faʻalauteleina o le suka o le toto ma suiga i le innervation o vae ona o le atinaʻeina o neuropathy.

O le maʻi suka o se tasi lea o faʻafitauli faigata ma faigata o faʻamaʻi pipisi. Ona o le faateleina o le glycosylation o proteins, o le gaoioi o sooga faʻasolosolo ua faʻaitiitia, o le foliga o ponaivi ua suia ma o le mamafa i luga o le vae ua faaleagaina. O le iʻuga o le faʻaitiitia o le lagona o le tino, o le itiiti ifo o le vevela e taʻitaʻia ai foliga vaaia o faaletonu o le tino e le faʻamalolo mo se taimi umi.

O faʻamaʻi pipisi i luga o le paʻu o vae e mafai ona pisia i siama faʻamaʻi:

  • streptococci,
  • colibacilli
  • staphylococci.

O fualaau e maua ai le hyaluronidase, lea e tatalaina ai le tino, ma o le mea lea e atiina ae ai le necrosis o le tino o le tino, fiva musika ma le osiga o le ponaivi. Faʻatasi ai ma le afaina o le paʻu, o le lamatiaga o le faʻalauteleina o le felafolafoai o le pulusala ma le gangrene o vae.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka faʻamaʻi, o le mea e ono tutupu i suiga i le lotoifale o le a faateleina. E taʻua i latou o "faafitauli laiti vae":

  • fao fua,
  • valaau
  • afaina o le paʻu,
  • sana,
  • onychomycosis,
  • tolotolo i luga o le mulivae.

O faʻalavelave faʻafuaseʻi o le maʻisuka vae e mafua mai i le ofuina o seevae le lelei. Talu ai ona o le faʻaitiitia o aʻafiaga o le tino, e le lagona ai e tagata maʻi o seevae poʻo seevae faʻatau e faʻapipiʻi pe oomiina tamatamailima ma vae.

Matelaina vae vaevaega

Faʻalagolago i faʻamaoniga masani o le maʻi, e tolu ituaiga o vae o le maʻisuka e mafai ona iloagofie:

  1. Ischemic - e tupu i le talaaga o le angiopathy ma e tupu i le 7-10% o mataupu. E mafua ona o le tafe toto i totonu o vae, o le faʻaitiitia o meaʻai ma le fesuiaiga o kesi i totonu o masini. O le foliga o le maʻisuka o le maʻisuka e masani ona o mai faatasi ma le faʻamaina poʻo le faʻaleagaina o veins ma arteries. O faʻamaoniga autu o togafitiga o le: fulafula o vae, ogaoga tiga i vae, faʻasologa o le paʻu, vaivai pe a savali, limo.
  2. Neuropathic - o se taunuuga o le le mautonu o le innervation o le lala lima. E tupu i le 60-75% o mataupu mai ituaiga uma o le TAS. Faailoga masani o le neuropathic forms o le maʻisuka vae e aofia ai le: anhydrosis, hyperkeratosis ma gau faʻafuaseʻi, faʻaitiitia le faʻalogo (vevela, malosi), paʻu vevela, pala o le metatarsal, vae laugatasi.
  3. Faʻafefiloi - tuʻufaʻatasia faʻaaliga o fomu o loʻo i luga o le TAS. O le neuroischemic foliga o le vae o le maʻisuka e maua i le 25-30% o mataupu.

Faʻalagolago i faʻafitauli, o le isi faʻavasegaga o le faʻamaʻi o loʻo faʻaaoga i le endocrinology, e tusa ai ma lea mea ua vaevaeina i ituaiga e lima:

  • faʻalavelave faʻaleaga
  • ogaoga o le limasela,
  • sese o vae
  • Mencheberg faʻataʻitaʻia le sclerosis,
  • ulutala, localization, tikeri e tusa ai ma Wagner.

Vaʻaia o VDS

Faʻalagolago i le malosi o faʻamaʻi o le maʻisuka i le maʻi suka, o laasaga nei o togafitiga e mafai ona iloga:

  • 0 - suiga o le patho i limo o loo le o iai, ae ui i lea, o mea e manaʻomia mo lo latou tupuga e tulaʻi mai: o le faaletonu o le vae, faʻaitiitia le lagona o le tino, paʻu o le paʻu.
  • 1 - o manua muamua trophic o loʻo faia i le pito i luga o le epidermis, ae o lo latou faasalalauina e faʻatapulaʻaina e le vae.
  • 2 - e le gata o le siama, ae o maso foi ma mea o loʻo i lalo o le tino e amata ona faʻaumatia. O fausaga faʻapitoa i nofoaga i totonu o le foga o le mumū e le o afaina lava.
  • 3 - ligaments ma ponaivi e aofia ai i gaioiga e le afaina, ona o le aʻafiaga o le gau o vae vae.
  • 4 - ona o manua tuga o le vae, gangrene o se ituaiga tapulaa faʻapitoa.
  • 5 - o le vevela vave o le mumū e mafua ai le tele o mea leaga o le gangrene, e le gata i le vae, ae o le vae pito i lalo.

I le amataga o le atinaʻeina o le maʻisuka vae, o tagata mamaʻio loʻo maua i le maʻisuka latou te le o nofouta i le i ai o faʻafitauli. O le vae ua aafia e pei o masani ai, e ui o le tiga ma le vevela o le vevela i totonu o loʻo faʻaitiitia. O maʻi e maua i le neuropathic form of the disease e fai ai seevae le lelei, lea e mafua ai le mamafa o tamatamailima ma faʻavevesi ai le toto i masini mumu, ae e le lagona ai le le fiafia.

O faʻasolosolo mulimuli i le mea e tasi, o le abrasions, ma le afaina o le maʻi pa'ū e mafua ai le mai i le paʻu ma fao.

Faailoga ma vaega o aʻafiaga

O faʻamatalaga faʻapitoa o le SDS e faʻamoemoeina i foliga o le faʻamaʻi ma le tulaga o le atinaʻeina o togafitiga. O faailoga muamua o vae o le maʻisuka o:

  • fula o le pito i lalo,
  • tiga ao savali
  • suia i le lagona o le aʻafiaga.

O maʻi suka e tatau ona faʻaalia le vaivai ma le le toʻa i vae e oʻo lava i le malologa. O foliga vaaia o le maʻisuka vae e masani lava ona faʻaalia e se suiga o le lanu paʻu e fesootaʻi ma le tafe o le toto ma le ischemia. E le gata i lea, o tagata gasegase e tatau ona atuatuvale i le umi o le faʻamaloloina o mea laiti ma le gaogao.

Faailoga o le maʻi suka o le neuropathic

O le SDS e faʻamatalaina i le tupu mai o faʻalogona patho i vaega na o le vaevaega e sili atu le mamafa ao savali pe tu. O faʻamaʻi e afaina tele i vaega ole vaeluaga, o le mulivae ma aluga o lima matua. O faailoga autu ma faailoga o le maʻisuka vae e aofia ai:

  • fulafula o vae i lalo o le sooga vae,
  • o foliga vaaia o sana i luga o vae,
  • ufiufi o le paʻu i luga o le soʻo,
  • mea faʻamago
  • maʻi pipili i luga o le vae,
  • leaga o tamatamailima.

Faʻatasi ai ma le neuropathic form of SDS, o manua o le gaʻo o loʻo iai i totonu o nofoaga ia e sili ona mamafa pe a savali. A faʻaleagaina ponaivi, o le leaga o tamatamailima e tupu, ma o le mea lea e avea ai i latou ma foliga mama.

Faʻaaliga o le maʻisuka sikula o le maʻisuka

O le amataina o le faamai e mafua mai i le tupu o le tiga i le taimi o le savali ma vave le vaivai o maso ao faagasolo le gaioiga. O se faʻaaliga iloga o lenei ituaiga o togafitiga o le faʻamalamalamaina e le faʻafefea. Ona o le le lava o le toto i gaʻo ma le tiga i vae, o le tagata maʻi ua faʻamalosia e faʻavaivaia e faʻaitiitia ai le mamafa o le faʻavauvau.

Tagata faʻapitoa e iloagofie uiga nei o se ituaiga o siama o le maʻisuka vae:

  • fula i luga o le tapuvae,
  • paʻu paʻu,
  • hyperpigmentation o le siama,
  • uluaʻi pepe,
  • leai se pulupulu i maʻa o vae,
  • lanu uliuli-enaena i luga o maʻi.

Afai e faaitiitia le lagona o le pito i lalo, ma o vaega o le hyperpigmentation e aliali mai i luga o le paʻu, e mafai ona taʻu mai ai le atinaʻeina o se ituaiga o siama o le SDS.

Ina ia fuafuaina le tulaga o le maʻi, iloilo le mamao e mafai e le maʻi ona manumalo e aunoa ma se fesoasoani. Afai o le umi ole mamao e mamao e le sili atu ma le 200 m, o le tikeri lona 3 o le TAS ua maua. Faatasi ai ma le alualu i luma o le faamai, o le necrosis o le tino e matauina, ona o le gangrene mulimuli ane e atiina ae.

Faʻaaliga o le gangrene o le maʻisuka

O le sili atu le faigata o le maʻi suka ma le TAS. E atiina ae ona o le tafe o le toto i pito i lalo, le lelei o mea taumafa o le gaʻo ma le afaina o mea leaga o le paʻu. O se taunuuga talafeagai o le gangrene o le maliu lea o le tagata maʻi, o le mea lea, afai e iloa se faafitauli, latou te maua le tosoina o vaega ua afaina o vae.

Vaega o lamatiaga

O le lamatiaga o faʻalavelave ogaoga e maua mo tagata uma o maʻisuka, ae tele taimi e tupu ai le SDS i tagata gasegase e mafatia mai:

  • ogaoga maualuga
  • polyneuropathy
  • hyperlipidemia,
  • hyperkeratosis
  • siama fatu fatu
  • sese o vae
  • atherosclerosis, ma isi.

E tusa ai ma fuainumera, e sili atu ma le 40% o tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka e maualuga le lamatiaga. Ina ia puipuia ni aʻafiaga matautia, e fautuaina e faia se suʻega masani ma se tagata tomai faapitoa a itiiti ifo ma le 1 le taimi i le tausaga. I le fomaʻi o le faʻamaʻi, o togafitiga faʻasolosolo ua faʻatulagaina e faʻamoemoe e faʻaleleia ai le tafe toto i vae ma faaleleia ai le gaʻo.

Faʻailoga

Aʻo suʻesuʻeina tagata mamaʻi ma le TAS, o loʻo faʻaaogaina se auala multidisciplinary. O le suʻesuʻeina o se maʻi o le maʻisuka e aofia ai faʻatalatalanoaga e le gata i le fomaʻi, ae faʻatasi foi ma fomaʻi o fomaʻi faʻapitoa - o se endocrinologist, orthopedist, podologist, fomai tipitipi vascular, ma isi. O le suʻega a le tagata lava ia e iai sona sao taua i le siakiina o le faamai, o le mafuaʻaga o le taimi lea e iloagofie ai suiga faʻaleagaina nei:

  • sese o tamatamailima
  • vevela paʻu
  • tiga pe a savali,
  • lapataiga o fao,
  • leai se paʻu.

Auala faʻamalosi mo le maʻi o le maʻisuka vae e fuafua e faʻamaoniga o le maʻi ma aʻafiaga e aʻafia ai. I le leai o ni faʻamaʻi ogaoga, o metotia suʻesuʻe nei e faʻaaogaina:

  1. Toto toto - e fuafua ai le maualuga o le kulukose, cholesterol ma le lipoproteins i le toto toto.
  2. Iloiloga faaletino - e mafai ai ona e fuafua le tikeri o le tiga, vibration, malosi ma le vevela o le tino.
  3. Urinalysis - faʻaalia le maualuga o tino o le ketone ma le suka.

O le maualuga o le faaleagaina o le muscle-ligamentous ma le ponaivi i le foliga o le SDS ua fuafuaina e faʻaaoga ai auala e pei o:

  • X-ray contrast angiography - o se iloiloga o le tulaga o gaioiga lautele i pito pito i lalo.
  • O le Ultrasonic densitometry o se auala e le faʻafefe mo le fuaina o minerale.
  • O le Igilisi CT faʻasologa o faʻataʻitaʻiga o se faʻasologa o le totoina o vaʻa toto lea e faia ina ia maua ai ni faʻamaʻi pipisi.
  • Faʻaauau o vaʻa o vae - o se suʻesuʻega o le saoasaoa o le tafe toto i pito i lalo
  • Faʻafoʻiina o le faʻamaʻaloga o le tuugalaʻau - o le faʻamatalaga o le sui mafuaʻaga o faʻamaʻi pipisi i mea e faaleagaina ai le tino.

I le taimi o le suʻesuʻeina, o le a faʻataunuʻuina iuga o nei mea uma. Afai o masalomia masalomia osteoarthropathy, o le X-ray o le vae e faia i ni faʻailoga se lua.

Taʻi togafitiga o le maʻisuka

O mataupu faavae o togafitiga e faʻalagolago i le foliga ma le laasaga o le atinaʻeina o le maʻisuka i maʻi mamaʻi. O togafitiga atoatoa o le maʻi o le maʻisuka vaevaega e aofia ai:

  • vailaʻau mo togafitiga
  • togafitiga faʻapitonuʻu o maʻi pipisi,
  • tausisi i se polokalama o mea taumafa,
  • togafitiga faʻapitoa.

Ina ia faʻamalieina maualuga le maualuga o le toto, o se suiga i le fua o le insulin poʻo le fesiitaiga o le maʻi ile togafitiga o le inisalini malosi. I le i ai o ni faaletonu o le tino ma gaiorenous lions, latou te togafitiga faʻapitoa.

Fomaʻi

O togafitiga faʻasaʻo o le maʻisuka vae i le fale e mafai ona aofia ai ma auala faʻaopoopo ma faʻaopoopo. Ina ia puipuia suiga mai le patho i pito, o fualaau e fuafua i le togafitia o le maʻi, o lona uiga. maʻisuka. A oʻo mai le maʻi papala, e mafai ona faʻaaogaina fualaau faʻamalosi e faʻaaoga ai vailaau faʻasaʻi nei:

  • Clindamycin, Rifampicin - faʻaumatia le maʻi pipisi.
  • Ertapenem, Ceftriaxone - faʻaumatia le faʻaogaina o le faʻaogaina o le siama o siama.
  • Erythromycin, Molivaʻa - faʻalavelaveina le atinaʻe o streptococci.
  • Daptomycin, Linezolid - faʻaumatia methicillin-faʻafefeteina faʻalavelave o microbes.

I tulaga ogaoga o le faamaʻi, o le pulea lelei o fualaau faasaina ua faia. O le faʻaitiitia o le faʻamalosia o pathogens i le tino e faʻamalosia ai le faʻamaloloina o maʻi pipisi ma le toe faʻafouina o mea. Togafitiga ole maʻi o le maʻisuka e aofia ai le togafitia o manuʻa ma oona e aofia ai urea, antioxidants ma viseptics - Diaderm, Vitra, Ureata, Diaultraderm.

Ole faʻaaogaina o vailaau faʻasaina e puipuia ai le alualu i luma o faiga faʻapitoa ma le mumū.

O le faamalositino o se faʻataʻitaʻiga lelei o le maʻi suka i maʻi o loʻo maua i le maʻisuka. O avega faʻapitoa i luga o vae e fesoasoani i le faʻamautuina o le tafe toto i vae ma gaʻo. O ia gaioiga e mafai ona faʻaaogaina e faʻamalosia ai musika ma faʻalauteleina ai le gafatia o toto toto:

  • nonoa le polo paʻu ma ona vae,
  • sii i luga tamatamai vae
  • savali i luga ma tua atu o vae,
  • tietie i se faaputuga o mea faitino,
  • uu se fasi ie mai le fola ma ou tamatamailima.

Ina ia ausia le faʻamalositino talafeagai, e fautuaina e faia galuega i aso uma i taeao ma afiafi. E tusa ai ma faʻamatalaga masani, o le faʻamalositino togafitiga e faʻaititia ai le ono aʻafiaga o faʻafitauli i le 2.5 taimi.

Hirudotherapy

Ua manuia le togafitiga o le SDS i fomai faafomai. I le taimi o le sogasoga i luga o le paʻu, latou te amata faʻamavae le hirudin, lea e aʻafia ai totoga o hemodynamic o le toto, ma faʻaleleia ai le toto i totonu o vae. O Hirudotherapy e le o se faʻataʻitaʻiga o togafitiga mo le maʻisuka, ae masani ona faʻaaoga ona o lona aoga tele.

I le faaopoopo atu i le sikolasipi, o vailaau faafomaʻi e faʻamaonia ai le tele o vailaʻau faʻasaina o loʻo i ai se aoga aoga i le tulaga o le maʻisuka:

  • viburnum - e puipuia ai le taliaina o sela o le toto ma le faʻavaeina o toto i paʻu loloto o vae,
  • destabilase - ei ai aʻafiaga o le bacteriostatic, ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o le afaina o manua i le vae,
  • hyaluronidase - faʻavaveina le lolovaia o le vafeʻau, lea e puipuia ai le tupu mai o le edema.

i le hirudotherapy, na o ni nai sima o se lanu uliuli po o lanu lanumeamata o loʻo faʻaaogaina, lea e faʻamalosi ai ni enzymes maʻoti e puipuia ai le totoina o le toto.

O taumafa taumafa i le taimi o le togafitiga o le faamai ei ai sona aafiaga taua i le aoga o togafitiga ma le saoasaoa o le toe faaleleia o maʻi. O le soifua maloloina mo le TAS e faʻamoemoe i le foia o faafitauli:

  • cholesterol faʻaitiitia,
  • faamautuina o le toto toto
  • mamafa o le mamafa ma le avega i luga o vae,
  • toe faʻaleleia i le tino o le leai o vitamini.

E oo lava i se vaega o le toe faʻaleleia o metabolic processes i le maʻisuka e taofia ai le atinaʻeina o faʻafitauli faʻapitoa, o le ischemia ma le gangrene. E tusa ai ma le fuainumera o meaʻai, e tatau ona ola faʻatau meaʻai i totonu o le taumafataga. Latou te taofia le faʻafefeina o le suka mai meaai i totonu o le toto, lea e fesoasoani i le toe faʻaleleia o kulūkose plasma.

E tusa ai ma le polokalama o meaʻai, e tatau i le maʻisuka ona aofia ai oloa e pei o:

  • lanumeamata lanumeamata
  • eggplant
  • kukama
  • lanu meamata
  • kapisi
  • beets
  • radis
  • musika
  • Tomato
  • seleli
  • zucchini
  • lanu meamata.

E fautuaina e le au atinaʻe le faʻamamaina atoatoa o mea faʻafiafia, ava malosi, semolina, gaʻo manu, falaoa paʻepaʻe, pasta ma mea soya mai le taumafataga. I le tele o manatu, latou te aofia ai le suka, e mafua ai le faateleina o le kulukose toto.

Fofo faʻapitoa

Ina ia faʻaitiitia le mamafa o faʻamalama i totonu o le paʻu ma le TAS, o fualaau e saunia mai togafitiga ma fualaau taumafa e mafai ona faʻaaogaina. O le toʻatele oi latou e maua le faʻamalositino, faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻaleagaina mea totino.

Togafitiga o vae o le maʻisuka faatasi ai ma togafitiga faa-tagata e mafai ona faʻaaogaina e fai ma fetuunaiga i togafitiga faʻasolosolo ma fualaau faʻasaina.

O fua sili ona lelei e aofia ai:

  1. Lotini faʻatasi ai ma le suāuʻu manogi: o se fasi gau gau i le tele o laulau e faʻamalūina i totonu o se vai ma faʻaaoga i nofoaga na aafia mo le 2-3 itula. O le faʻatinoga e faia i le tele o taimi i le aso e faamaluluina ai le paʻu ma faʻavaveina ai le faʻamaloloina o maʻi pipisi.
  2. Lamea o le falaoamata Rice: ua faʻafefe le araisa ma faʻafefiloi ma le auala eleelea. O se keke laitiiti e faia mai le paluga mafiafia, lea e faʻaaogaina i le vae, ufiufi i le pipiʻi ata ma se solosolo mafanafana.
  3. Faʻamaumau faʻatasi ma le faʻamalosi: o se fasi fulufulu mamoe po o se gau e faʻamaluluina i totonu o le vai ma faʻaaogaina i le pa'ū i mulivae poʻo le maila, ona afifiina lea i le ata. E tatau ona toe faalua ona fai le gaoioiga 3-4 taimi i le aso e puipuia ai le suporation.

E le tatau ona e faʻaaogaina togafitiga faʻasalalau e aunoa ma le feutagai muamua ma se fomaʻi.

Vailaʻau Orthopedic

O le faʻamaʻapeʻaina o ponaivi ma le faʻaitiitia o le malosi o muso vae e faʻatele ai le ono afaina. Ina ia puipuia le faʻaleagaina o le ponaivi ma aloese mai i mea gau, o loʻo fautuaina le maʻisuka e fai na o seevae faʻamalosi. A e faʻatau, e tatau ona taʻitaʻia oe e ala i filifiliga nei:

  1. Laititi pito i lalo o le faʻavae totonu.
  2. Faʻasalaga ma le leai se tasi.
  3. Toto luga.
  4. Lava le mamafa o le faʻamafanafana (a itiiti ifo ma le 1 cm).
  5. Le mafai ona fetuunaʻi le faʻaaogaina o le Velcro.

O seevae filifilia lelei o le a fesoasoani e faʻaitiitia le avega i luga o tamatamaivae ma mulivae, faʻapea foʻi ma le puipuia o vae ma le fatuina o sana.

Togafitiga

O le manaʻomia mo togafitiga faʻapitoa e mafua mai i le faʻaalia o ni faʻafitauli faigata. O faʻamatalaga mo taotoga atonu e aofia ai:

  • tissue necrosis
  • phlegmon
  • fao
  • totoina o toto toto
  • manuʻa.

Faʻalagolago i faʻafitauli i le togafitiga o le TAS, o ituaiga o galuega nei e mafai ona faʻaaoga:

  • necrectomy - faʻasologa o mea e le mafai ona faʻaaogaina,
  • angioplasty - o le faʻaaliaina o vaa ua afaina ina ia faʻalauteleina ai lo latou i totonu ma faʻasaʻo le tafe toto,
  • vavaeʻesea - aveeseina o le limasini i le tulaga o le leona.

O taotoga faʻaonaponei e mafai ona ofoina atu a itiiti ifo ma le 10 ituaiga eseese o faiga faʻaosolosi e faʻamoemoe e toe faʻaleleia ai le toto i le vae. Ina ia mafai ai ona faʻasalalau faʻasolosolo solo i totonu o Moscow clinics, vailaʻau faʻavavelaina e pei o le faʻanofo i luga o le tino, thromboembolectomy, faʻasalaga endovascular, ma isi.

O togafitiga aupito lata mai

Mo le tele o tausaga, ua atiae e le au saienisi ni auala fou e aveesea ai le faamai, e fuafua i le vave ona faamalolo o maʻi pipisi ma le puipuia o le gangrene. I Siamani, ua amata ona amata faʻalauiloaina togafitiga sili atu mo CDS, lea e aofia ai:

  • togafitiga faʻapitoa
  • metotia masini plasma
  • tuputupu aʻe togafitiga
  • togafitiga faʻamalosi tino.

E tusa ai ma le tele o fomaʻi, o se tasi o vaega pito sili ona folafolaina i le togafitiga ole vae o le maʻisuka o se metotia e faʻaaoga ai sima. O lona faʻaaogaina i vaega eseese o le togafitiga o le faʻamaʻi e mafua ai le faʻaleleia o le tino o mea ua faaleagaina, ma le faʻamaloloina o manua o trophic.

Tausiga i lalo: Faatonuga auiliili

Afai o loʻo maʻi se tagata i le maʻisuka, o lona uiga e otometi ona pa'ū i totonu o le faʻafitauli lamatia. O le mafuaaga lea e tatau ai i le maʻisuka ona sailia le fesoasoani mai se fomaʻi pe a oʻo mai ni nai faʻailoga o le mumu o vae. O tausiga o vae mo le VDS e aofia ai le tele o tulafono:

  • Fufulu i aso uma. A o le faalua i le aso, e tatau ona e mulumulu ou vae, ia e gauai faapitoa i le vaeluaga. A maeʻa le faʻatinoga, e tatau ona maeʻa maeʻaeʻa le paʻu ma togafitia i se vailaʻau.
  • Aloese mai le eseesega o le vevela. O maʻi suka e tatau ona faʻaeteete i le vevela ma le maalili i pito i luga, aua o lenei mea e mafua ai le le lelei o le taamilosaga i vae ma le atinaʻe o neuropathy.
  • Iloilo i aso uma o vae. I le tulaga o le mataʻituina o le maoaʻe, faʻavavevave poʻo vavave, e tatau ona togafitia le paʻu ma faʻamaʻi ma manua manu.
  • Suiga i aso uma o totini. O le soifua maloloina e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atinaʻeina o mycosis o le paʻu ma fao. O le mea lea, fomaʻi e fautuaina sui totini poʻo totoa ia le itiiti ifo ma le 1 taimi i le aso.
  • Faʻatau lelei o fao. Ina ia taofia le tele o papatusi fao i totonu o masini mūmū, e tatau ona vavae saʻo i latou e aunoa ma le siosiomia o tulimanu.

Vaʻai ma le puipuia o le maʻisuka vae

O le SDS o se faʻalavelave lamatiaga. Ae ui i lea, faatasi ai ma le taimi talafeagai o togafitiga fualaau faasaina ma le tausisia o puipuiga, o le a mafai ona faaitiitia le lamatiaga ole maʻi o gaʻo ma gangrene. O le puipuia o vae o le maʻisuka e aofia ai:

  • fufuluina i aso uma ma asiasiga o vae,
  • na o na o seevae faʻamalosi,
  • siaki masani o le kulukose o le toto
  • le faʻaaogaina o totini e leai ni pulu ma totini,
  • teena o le faaaogaina o pusa saito,
  • alu i le fomaʻi mo le mumu poʻo le faʻaleagaina o le paʻu.

O le mulimuli i taʻiala faigofie o le tausiga o vae e fesoasoani e aloese ai i faʻafitauli i le 84% o mataupu. E tatau ona malamalama o le TAS o se tasi lea o mafuaʻaga autu o le faʻamavaeina o vae. Ina ia puipuia le necrosis, e tatau i siama ona mataʻituina lo latou soifua maloloina, togafitiga faʻamaʻi faʻamaʻi i le taimi ma ia mafai ona puipuia ni manuʻa vae.

Faamatalaga lautele

I le finocrinology, o le maʻi o le maʻisuka vae ua malamalama o se lavelave o le microcirculatory ma le neurotrophic disorders i vaega vavalalata o le pito i lalo, e mafua ai le atinaʻeina o le necrotic processes o le paʻu ma gaʻo susu, ponaivi ma ponaivi. O suiga e faʻamaonia ai le maʻi o le maʻisuka e masani ona tupu i le 15-20 tausaga talu le amataga o le maʻisuka. O lenei faʻalavelave e tupu i le 10% o maʻi, o le isi 40-50% o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka o loʻo lamatia. E tusa ma le 90% o mataupu o le maʻisuka vaevaega e fesootaʻi ma le maʻisuka ituaiga 2.

I le taimi nei, o le faʻatulagaina o le tausiga o tagata gasegase o le maʻisuka vae e leʻo atoatoa: e toetoe o le afa o mataupu, o togafitiga e amata ile taimi mulimuli, e mafua ai le manaomia o le tosoina o le tino, le atoatoa o maʻi, ma le faateleina o le tino.

Mafuaʻaga ma faʻagasologa o le atinaʻe o le maʻisuka vae

O fesoʻotaʻiga autu o le pathogenetic i le maʻi o le maʻisuka vae o le angiopathy, le neuropathy ma le faʻamaʻi. O le hyperglycemia e le mafai ona saʻo i le taimi umi e mafua ai suiga faapitoa i toto toto (maʻisuka macroangiopathy ma microangiopathy), faʻapea foʻi ma neura lautele (diabetic neuropathy). O faʻalavelave e mafua ai le faʻaitiitia o le malosi ma le vaʻaia o toto toto, o le faateleina o le viscosity o le toto, lea eo mai faatasi ma le soliga o le innervation ma le masani masani o le gaʻo, leai se lagona o aʻafiaga namu.

O le faateleina o le glycosylation o proteins e mafua ai le faaitiitia o le gaoioi soofaatasi, lea e aofia ai le faaleagaina tutusa o ponaivi o le ponaivi ma le solia o le masani o le biomechanics i luga o le vae (diabetic osteoarthropathy, vae o Charcot). Faʻasagaga o le suiga o le toto, faʻaitiitia le lagona ma le puipuiga o le gaʻo, soo se mea, e oʻo lava i le tiga laitiiti i le vae (gaioiga, abrasions, vavave, micropores) e oʻo atu ai i le fausiaina o maʻi o le gaʻo maʻi le tumau. O faʻafitauli pipisi o le tino e masani ona afaina i le staphylococci, colibacilli, streptococci, anaerobic microflora. O le hyaluronidase bacteria e faʻamalositino ai mea o loʻo siomia ai, e fesoasoani i le salalau o faʻamaʻi ma suiga o le necrotic lea e aofia ai gaʻo gaʻo, tino maso, ma mea gaʻo. I le faʻamaʻi pipisi, o le aʻafiaga o le atinaʻeina o se fao, phlegmon ma le gangrene o le limite.

E ui o le tulaga lamatia e ono tupu ai le maʻisuka vae i tagata uma o loʻo maua i le maʻisuka, o se faʻalapotopotoga maualuga o aʻafiaga e aofia ai tagata taʻitasi e maua ai le polyneuropathy lautele, o le atherosclerosis vascular, hyperlipidemia, faʻamaʻi o le fatu, toto maualuga, ava malosi ma le ulaula tapaa.

Vaevaega o le suʻeina o le tino - o faʻafitauli e taʻua o le vaevaega o le vaevaeina: o le tui o le uʻu, afaina o fao, paʻu o le paʻu, masini ma fatu, gaugau vaʻavaʻa, ma le le lava o le tumama o le tapu e faateleina ai le lamatiaga o le faaleagaina o le maʻisuka. O le mafuaʻaga o nei faaletonu atonu o ni seevae e le talafeagai e filifilia (vavalalata pe vavalalata). O le faʻaitiitia o le lagona o le tino e le mafai ai e le tagata maʻi ona lagona o le seevae e matua tigā lava, olopala ma faamanualia le vae.

Faʻavasegaina o ituaiga o le maʻisuka vae

Ona o le maualuga o se vaega faapitoa o le pathological, ischemic (5-10%), o le neuropathic (60-75%) ma fefiloi - neuroischemic (20-30%) ituaiga o le maʻisuka ua iloga. I le foliga o le siama o le maʻisuka, o le solia o le toto i le lima ona o le toilalo o vaʻa tetele ma vaʻa laiti. O le maʻi coronary e mafua mai i le ogaoga o le edema, faʻamalositino le faʻamalosi, tiga i vae, vaivai o vae, paʻu o le paʻu, ma isi.

Neuropathic vae o le maʻisuka e amataina i le faʻaleagaina o le faʻalavelave o le tino o faʻalavelave mataʻutia. O faailoga o le vae o le neuropathic o le paʻu vevela, hyperkeratosis, anhydrosis o pito i tua, o le faʻaitiitia i ituaiga eseese o lagona (vevela, tiga, togafiti, ma isi mea), faʻaleagaina o ponaivi o vae, alofilima vaevaega, gau faʻafuaseʻi.

Faʻatasi ai ma se mea faʻafefiloi o vae o le maʻisuka, o mea e faʻailoga ma mea e maua ai le neuropathic e tutusa uma lava. Faʻalagolago i le mamafa o faʻaaliga i le taimi o le maʻi o le maʻisuka vaevaega, o laasaga e iloga:

0 - maualuga le lamatia o le atiaeina o le maʻisuka: o le vaivaiga o le vae, masini, hyperkeratosis, ae leai ni faaletonu o le ulupala 1 - siama le maualuga o le tino, faʻapulaʻa i le paʻu 2 - laasaga o le loloto o le maila e aʻafia ai le paʻu, gaʻo gaʻo, tino maso, tulu, ae aunoa ma le faaleagaina o ponaivi 3 - laasaga o le afaina loloto i le ivi ponaivi 4 - laasaga o le galanrene faʻatapulaʻaina 5 - laasaga o le gangrene tele.

Ischemic foliga

I le amataga, o le fomaʻi o le maʻisuka vae syndrome e faʻaalia i le tiga i le vae pe a savali, vave le vaivai o vae, faʻafeiloaʻi ma le limo, ma mulimuli ane ai le atiaeina o le deema o le vae. O le vae e paʻu ma malulu i le paʻi, o le pulsation i maʻa o vae ua faʻavaivaia pe ua toesea. Faʻasaga i tua o paʻu paʻu, o vaega o le hyperpigmentation e masani lava ona vaaia.

E masani lava, o le iai o sana e le faʻamalolo mo se taimi uumi i luga o tamatamailima, mulivae, pito i luga o le I ma V metatarsoplangelange, tapuvae. Mulimuli ane, o loʻo tupu aʻe i luga o latou tino le maʻi pipili, o le pito i lalo ua ufitia i se paʻu o le lanu uliuli-enaena. O le faʻateleina o le faʻaogaina o le tino (o le paʻu o le paʻu paʻu).

I le taimi o le siama o le maʻisuka vae, e 4 laasaga e iloga: o se tagata maʻi i le taimi muamua e mafai ona savali e tusa ma le 1 kilomita le leai se tiga, mai le lona lua - e tusa ma le 200 m, mai le tolu - itiiti ifo i le 200 m, i nisi tulaga o le tiga e tupu i le malologa, aʻafia o tamatamai vae, e oʻo atu ai i le gangrene o le vae poʻo lalo vae.

Neuropathic form

O le neuropathic form of the foot diabetes e mafai ona tupu o se maʻi o le neuropathic, osteoarthropathy, ma le neuropathic edema. O le neuropathic leitio e atiina ae i vaega o le vae i lalo ifo o le malosi sili - i le va o phalanges o tamatamailima, i luga o le lima matua, ma isi. Calluses, o vaega tele o le hyperkeratosis, lea o loo i ai i lalo ia foliga uligene iinei. Faʻatasi ma se maʻi o le neuropathic, o le paʻu e mafanafana ma vevela, abrasions, vaʻaiga loloto, maʻi tigaina ma le faʻafefe, e maua i luga vae i luga o le vae.

Osteoarthropathy poʻo se faʻasologa faʻasolosolo, o se ituaiga o vae o le maʻisuka, o loʻo faʻaalia i le faʻaumatia o mea oona, lea e faʻaalia e le osteoporosis, faʻalavelave faʻafuaseʻi, fulafula ma le faʻaleagaina o sooga (e masani lava o le tulivae). Faʻatasi ai ma le edema neuropathic, o le a faʻapupulaina le suavai faʻapitoa i totonu o masini o le tino, lea e faʻapupula atili ai le suiga o le patho i vae.

Mo ituaiga eseese o le neuropathy o le vae o le maʻisuka, o se mea masani le faatumauina o le pulupation i laʻau, faaitiitia le mafaufau ma le lagona lelei, le tigaina o le gaʻo o le tino o le tino, ma le tele o le faʻavalea, localization o maʻi tuga i nofoaga o le faʻatupulaia o le mamafa (i luga o tamatamai lima, i luga o le tino) tamatamailima, ulu o ponaivi).

Tuua Lau Faamatalaga