O le a le mea e faalagolago i ai le suka toto?

O le maualuga o le kulukose (suka) i totonu o le toto o se tasi lea o faailo taua o metabolic processes. E mafua lenei mea i le mea moni o le kulukose o se punavai o le malosi mo totoga uma, ae maise lava o le faiʻai ma faʻalagolago i le cardiovascular system.

E masani lava, a maeʻa ona 'ai, toto maualuga le kulukose o le toto, ona faʻasaʻoina lea o le inisalini, ma le glucose e ulu atu i sela, e aofia ai i faiga faʻafesoʻotaʻi e tausia ai le tino.

Afai e le lava le inisalini, pe o le gaioiga o hormones contrainsular e faʻapupulaina, ma pe afai foi e le tali mai sela i le inisalini, e maualuga le kulūkose i le tino. Afai e faʻavaivaia le tulafono faatonutonu o hormonal poʻo pe afai e faʻaaogaina le vailaau oona e faʻaititia ai le suka, o le a faʻaitiitia le faʻamaoniga.

Meaʻai ma le Suga Suauu

O le suka o le toto e fuafuaina e ala i le suʻesuʻeina o le maualuga o le glycemia. Mo lenei mea, o le suʻega toto e faia i le taeao, i luga o se manava gaogao. O le taumafataga mulimuli e tatau ona sili atu nai lo le 8 itula aʻo leʻi faia le fua. O le toto masani o le kulukose e tutusa mo alii ma tamaitai, e fuafua i le matua o le maʻi:

  1. Mo tamaiti e 3 vaiaso i le 14 tausaga: 3.3 i le 5.6 mmol / L
  2. I le matua mai le 14 i le 60: 4.1 - 5.9 mmol / L.

O le vaega autū e mafua ai le maualuga o le suka i totonu o le toto o le paleni lea i le va o le meaʻai ma meaai ma le maualuga o le inisalini, lea e fesoasoani e faʻaliliuina mai le toto i siama. O mea taumafa o loʻo i ai vailaʻau gaʻo e sili atu lona aafiaga i le kulukose o le toto.

I le saoasaoa o le maualuga o le suka, ua vaevaeina i latou i se mea faigofie ma faigata. O vailaau faʻamaʻalosi faigofie e amata ona gauai i totonu o le toto ua i totonu o le oral mouth, o lo latou faʻaaoga i meaʻai e mafua ai le malosi o le kulūkose.

O nei oloa e aofia ai:

  • Suga, honey, jam, syrup, jams.
  • Paʻu falaoamata, o falaoa uma ma falaoamata e faia mai ai - taʻavale, falaoa, kuki, falaoa paʻepaʻe, masi, keke ma pusa.
  • Filifili
  • Yogot ma curd desserts.
  • O suamalie suamalie ma sodas.
  • Puni, vine, aso, vine, fig.

O gaʻopopo gaʻo i meaʻai o loʻo faʻatusalia mai i le maso ma le nutimomoia i totonu o le manava e manaʻomia e momotu ai. I le tulaga o le faʻamamāina mai filo o mea taumafa - falaoamata, cereal, sua, le fua o le faateleina o le kulūkose, ma pe a faaopoopoina le fiva fagalaʻau poʻo le pulu, e faʻaititia.

O le soona inu o meaʻai mai meaʻai e vave faʻaitiitia pe afai e tele le gaʻo i totonu, mai meaai malulu, gaʻo gaʻo e sili atu lemu mai le inumaga nai lo mea vevela.

O le gaosiga o le gaosiga o le carbohydrate e faʻalavelaveina foi pe a faʻaleagaina le ava malosi, meaʻai gaʻo, aemaise lava le gaʻo, meaʻai felafoaʻi, meaʻai, kirimoli oona, kulimi, meaai vave, sau sau, ulaula meaʻai ma meaʻai kuka.

Faamai e afaina ai le Suga Sugar

O le mafuaaga taatele o fesuiaiga i le kulukose o le maʻisuka. E vaevaeina e tusa ai ma atinaʻe atinaʻe i ituaiga e lua. Le ituaiga o maʻisuka ua tupu pe a faaleagaina ia suauu peta i le pancreas.

E mafai ona mafua mai i viral infections, o le atinaʻeina o tali a le autoimmune, lea e amata ai le gaosiga o mea faʻamaʻi i siama e maua ai le inisalini. O le mafuaʻaga sili ona taatele o le maʻisuka ituaiga 1 o se mea na mafua mai i le gaʻo.

Ole ituaiga lona lua o le maʻisuka e tupu e aunoa ma le suia poʻo le faateleina o le gaosiga o le inisalini, ae o suʻega o le tino e mafai ona puipuia i ona aafiaga. E tusa ai ma fuainumera, o le lona lua e aofia ai 95% o mataupu uma o le maʻisuka na iloa. Puipuiga o le maʻisuka ituaiga 2 e tuusaʻo faʻatasi ma mafuaʻaga o lenei maʻi. I le taimi nei, o itu nei ua faailoaina:

  1. Oʻoiʻesega, aemaise le gaʻo gaʻo i le puimanava.
  2. Laititi gaioiga faaletino.
  3. Le mautonu le lagona, le atuatuvale, popole le popole.
  4. Pancreatic maʻi.
  5. O le cholesterol toto maualuga, atherosclerosis.
  6. Faamai o le maʻisuka i aiga vavalalata.
  7. O faamai o le thyroid gland, faapea foi ma le gland gland poo le pituitary gland.

O le maʻisuka e ono tupu i le matua, o le kulukose, e pei o le toto cholesterol, e tatau ona mataituina pe a uma le 40 tausaga ia le itiiti ifo ma le tasi i le tausaga.

Afai i tamaitai o le maitaga na tupu mai i le talaaga o le maualuga o le suka, o le fetus na fanau mai ma le mamafa o le sili atu i le 4.5 kilokalama po o le i ai o ni faaletonu, o se togafitiga o le maʻitaga, faapea foi ma ovary polycystic, e tatau ona avea ma se taimi mo le mataituina faifai pea o le metabolism gaʻo.

E mafai ona maualuga le suauu i le tino pancreatitis poo le pancreatic necrosis, talu mai le gaioiga o le inflammatory ma le fulafula o le pancreas e mafai ona aafia ai sela o tamaʻitaʻi o Langerhans e nafa ma le gaosia o le inisalini. A maeʻa le togafitiga, e mafai ona toe foʻi le suka i le masani, ae o nei tagata gasegase ua faʻaalia le tausisia o tapulaa taumafa mo le ono masina.

Faatasi ai ma le faateleina o le pancreas (hyperplasia), insulinoma poʻo le adenoma, faapea foi ma le le atoatoa o gaioiga o le fatu o le alpha o loo maua ai le glucagon, o le toto kulukose o le toto e pa'ū.

I le hyperthyroidism, ona o le aafiaga o hormones, o le faaosofia o le gaosiga o le inisalini e amata muamua, lea e iu lava ina taitaiina atu ai i le palacreatic depletion ma le atinaʻeina o le hyperglycemia masani.

O loʻo i ai se manatu e faʻapea, o le maʻisuka ma le thyrotoxicosis e faʻapupulaina ona o se faʻagasologa o le autoimmune.

O tulafono faatonutonu le lelei o le metabolism o le gaʻo e mafai ona atiaʻe ma faʻamaʻi o le gland gland ma le pituitary gland:

  • O le Hyperglycemia e tupu i le pheochromocytoma, le gasegase, Cushing's syndrome, somatostatinoma.
  • Faʻaitiitia le suka (hypoglycemia) e tupu i le faʻamaʻi o Addison, adrenogenital syndrome.

O se vaitaimi umi o le faʻaleagaina o le myocardial poʻo le taofiofia o le gasegase (stroke) e mafai ona o mai faatasi ma le malosi malosi o le toto suka. O faʻamaʻi pipisi o le hepatitis ma le tuma i totonu o le manava ma le manava e masani lava ona tupu ma le maualalo o le kulukose i totonu o le toto.

Faʻasolosolo umi le matelaina poʻo le malabsorption i totonu o le iniseti ma le maʻi syndrome, faʻaitiitia le kulukose toto. E mafai ona maua le faʻamaʻi faʻamaʻi i le cystic fibrosis poʻo le atiae i totonu o le tui, palacreatitis, ma le cirrhosis.

Sugar-lowering drugs

O le tagofiaina o vailaau e aʻafia ai foi le tulafono faatonutonu o le gaosiga o le gaʻo: gasegase, aemaise o thiazides, estrogens, glucocorticoid hormones, beta-blockers, e masani ona le filifilia, mafuaaga hyperglycemia. Aveina o le caffeine i ni gaʻo tetele, e aofia ai le malosi poʻo tonic fualaau faʻasaina ma mea inu, faʻalautele le suka toto.

Faʻaitiitia le suka: inisalini, vailaʻau faʻatau - Metformin, Glucobay, Manninil, Januvia, salicylates, antihistamines, steroids ma le amphetamine, e mafai foi ona faʻaitiitia le inu ava malosi.

Mo le faiʻai, o le le lava o le kulukose e sili atu le leaga nai lo le sili atu. O le mea lea, e fautuaina e faʻapea o tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka e i ai pea i totonu o latou fualaau kullukose poo suamalie faʻatasi ma i latou, ina ia i ai ma faailoga o le pa'ū o le suka toto, e mafai ona latou vave faʻavaveina. Mo lenei mafuaʻaga, e mafai foi ona faʻaaogaina le meli, lauti suamalie, susu mafanafana, vine, so o se suamalie poo se ipu inu suamalie.

O le hyperglycemia o le tino (i le leai o faʻamaʻi) e ono mafai ona faʻamalosi tino, ulaula. O le faʻamalolo o hormones o le popole - adrenaline ma le cortisol faʻatasi ai ma lagona malolosi lagona, fefe, toʻasā, osofaʻiga o tiga, o se mafuaaga foi mo se vaitaimi puupuu i le kulūkose.

O gaioiga faaletino o le maualuga pe umi i le taimi, popolega faalemafaufau, faateleina le vevela o le tino i faʻamaʻi pipisi e mafua ai le faʻaitiitia o le toto suka.

O tagata soifua maloloina e mafai ona iai ni faʻaalia o le maualalo o le toto toto (vavao, tiga o le ulu, salu, lima gatete) pe a faʻamaʻaina ma 'ai meaʻai suamalie. A maeʻa le tele o meaʻai o suga faigofie, faʻateleina le faʻateleina o le inisalini ma faʻaitiitia ai le kulukose toto.

I le taimi o le maʻitaga ma aʻo le i faʻasolosolo, e mafai e tamaitai ona aʻafia i mea le talafeagai i le gaosiga o le gataifale ona o aʻafiaga o suiga i le estrogen ma le maualuga o le gaseterone. O fesuiaʻiga faʻasalalau i le suka o le toto ma le moapo. O le vitio i lenei tusiga o le a taʻuina atu ia te oe le masani o le suka.

Mafuaʻaga o le toto maualuga - o le a le mea e fai ma o le a le mea e fesootaʻi ai?

I le taimi o le maualuga o le toto, o le tino e amata ona faailoga lenei mea i auala eseese. O le tele o taimi, e fuafua i le maualuga o le kulukose ma le iai o faʻamaʻi faaopoopo.

O le mea lea, ua amata ona tatou matauina nisi o faailoga, o nisi taimi e aunoa ma le iloa po o le a le mea latou te sau mai ai.

E taua foi le maitauina o le tele lava o tulaga latou te sailia mo isi faafitauli, ae o le suka e masani ona galo.

E masani lava, o sel o la tatou tino e tatau ona aofia ai le suka, ae leai se mea e sili atu nai lo faʻatagaga faatagaina. O fuainumera nei e le tatau ona silia ma le 100 milligrams i le deciliter.

Na lomia e se lomiga faafomaʻi a le Igilisi taunuuga o se suʻesuʻega e suʻesuʻeina ai le sootaga i le va o le hemoglobin glycated ma le tama tane. O le faʻataʻitaʻiga e aofia ai tagata faigaluega volenitia e 4662 e 45-79 tausaga, o le toʻatele oi latou e leʻi maua i le maʻisuka.

Faatasi ai ma tagata e le sili atu i le 5% le HBA1C (o le masani mo se tagata matua), o le tino mai le fatu fatu ma le taʻavale (o mafuaʻaga autu o le oti o maʻisuka) o le pito maualalo lea.

O pasene taʻitasi o le hemoglobin glycini na faʻateleina ai le oti e 28%. E tusa ai ma nei fuainumera, e 7% HbA1C faʻalauteleina le soifua faaletino e 63% pe a faatusatusa i le masani.

Ae o le maʻisuka, 7% o se taunuuga sili ona lelei!

E tusa ai ma faʻamatalaga faʻamaʻi, i Rusia o loʻo i ai le itiiti ifo i le 8 miliona tagata maʻisuka (90% o le maʻisuka ituaiga 2), ma le 5 miliona oi latou e le o iloa lelei le maualuga o suka i totonu oo latou toto. O ituaiga uma o sugars o ni tagata faʻamalosi faʻamaʻi e faʻamaia ai toto toto ma fusi o le tino o le tagata, ae le o le taua o se siosiomaga suamalie o se tulaga lelei mo le toe gaosia o siama.

Tuua Lau Faamatalaga