Oona mo le maʻisuka: meaʻai e leai ni gaʻo mo le maʻisuka ituaiga 2

I le taimi nei, o le maʻisuka ituaiga II o se faʻateleina faʻamaʻi pipisi i le va o tamaitai ma alii. I le tele o tulaga, o lenei fomaʻi e fesoʻotaʻi ma le oona, lea e atiina ae o se taunuuga o le olaga faʻaonaponei o le tele o tagata (o le tele o meaʻai gaʻo i le taumafa, le lelei o meaai, masani ona 'ai meaai vave, faʻamaʻiina, le malosi o le tino, popolega, ma isi). O le maʻi ua amata ona laʻititi i tausaga taʻitasi. I le taimi muamua, o le maʻisuka ituaiga 2 na manatu o se faamaʻi o tagata matutua, ae o nei faafitauli, ua faateleina le feagai ma nei alii talavou, teine ​​ma tagata matutua.

GI o meaʻai susu ma susu


O le numera o le GI numera e atagia ai le aafiaga o le oloa i luga o le faaaogaina o le kulukose i totonu o le toto pe a uma ona faʻaaoga.

I le maʻisuka ituaiga 2, faapea foi ma le muamua, o meaai e leai se afaina i le soifua maloloina ma se GI e oo atu i le 50 PIECES ua faatagaina, mai le 50 PIECES i le 70 PIECES, e mafai ona e aofia i nisi taimi ia oloa i le taumafataga, ae o mea uma i luga atu 70 PIECES ua matua faasaina.

O le tele o susu ma susu susu e maualalo le GI, ma ua faʻatagaina e faʻaaogaina i aso uma i se aofaiga e le sili atu i le 400 gla, pe a ma le lua i le tolu itula aʻo lei alu i le moega. O oloa ma GI e oʻo atu i le 50 PIECES:

  • Palu atoa
  • Soya susu
  • Susu susu
  • Ryazhenka,
  • Kefir
  • Yogurt,
  • Tulu e oʻo atu i le 10% gaʻo,
  • Laʻu sisi laʻititi gaʻo
  • Tofu cheese
  • Leai le yogurt.

O aoga o le yogurt i le maʻisuka, e le mafai ona iloiloina, talu ai e le gata ina faʻamaopoopoina le gaioiga o le gastrointestinal tract e aunoa ma le faʻaosoina o le suka toto, ae aveesea ai foi toxins ma toxins.

O le yogurt fale e sili atu ona puipuia mo le maʻisuka ituaiga 2.

O aoga o yogurt mo le maʻisuka


O Yogurt o se oloa lea na faʻamaʻiina e le "penefiti" bacteria lactobacili bulgaricus, faʻapea le lactobacili thermophilus. I le faagasologa o le faʻamaʻiina, o siama e maua ai meaʻai e manaʻomia e le tino o le tagata. O lea ituaiga meaʻai susu e sili atu ona lelei le suamalie nai lo le susu e 70%.

O le yogurt e leai sona suamalie e aofia ai vitamini B 12, B 3 ma A, sili atu nai lo le susu atoa. E manaʻomia e le tino o le maʻisuka vitamini mai le kulupu B e faʻatonutonu ai le cholesterol ma le masani ai o le tino. Vitamin A Faʻateleina le puipuiga a le tino e faasaga i faʻamaʻi ma siama o eseese etiologies, ma faʻaleleia ai le tulaga o le paʻu.

Yogurt e aofia ai:

  1. Puipuia
  2. Kalaku
  3. B vitamini,
  4. Vitamin A
  5. Potassium
  6. Bio-siama ola.

Faʻaauau ona inuina se ipu vai kulimi i aso taitasi, o le maʻisuka e maua ai faʻamanuiaga nei mo le tino:

  • O le lamatiaga o le kanesa colon ole ua faʻaitiitia,
  • O le tetee o le tino i faʻamaʻi eseese
  • O le galuega o le hematopoietic system e masani ona faʻamaonia,
  • O le atinaʻeina o faʻamaʻi vavalalata ma le candida fungus (candidiasis, thrush) e puipuia.
  • E taofia le atinaʻeina o le osteoporosis,
  • Faʻamaʻoina le faʻamalosi toto,
  • O le galuega o le gastrointestinal tract e faʻapitoa.

Yogurt mo le maʻisuka o se oloa e sili ona taua, ina ia maua ai le sili sili ona manuia e lelei tele le faʻaaogaina o se meaʻai eseʻese, faʻaaogaina o se taumafataga lona lua.

E faʻapefea ona faia le yogurt i le fale

O le mea sili ona taua o le yogurt, lea na kuka i le fale.

Ina ia faia lenei mea, o le ae manaomia le i ai o se kuluma, poʻo se mea vevela, poʻo se tele-cooker ma se faʻaoga tele-kuka.

E tāua le tausia o le vevela i le susu o le susu i totonu o le vaʻaia o le 36-37 C. O meaʻai gaosiga e faigofie ona faʻatauina i soʻo se falemaʻi poʻo faleoloa o pepe.

Le saunia o le keke e te manaʻomia:

  1. Milu ma le gaʻo oona e oʻo i le 2.5% - tasi le lita,
  2. O agaifanua faʻafefeteina, mo se faʻataʻitaʻiga, VIVO - tasi le sachet, pe mafai ona e faʻaaogaina le bio-yogurt gaosi 125 ml.

Muamua, aumai le susu i se vevela ma tape i luga. Maalili i le vevela o le 37 - 38 C. Tapalai i totonu o se isi pusa sina tamai susu ma se taga o le kulimi. Afai e faʻaaogaina le metotia lona lua (o le yogurt sauniuni), ona faʻavevelaina lea seia oʻo ina maua le tutusa lelei ma aveesea ai lū.

Ina ua uma ona liligi mea uma i totonu o se yogurt maker ma seti le itula itula e faamaoti mai i faatonuga. Afai e faʻaaogaina se vevela, e taua le sasaaina vave o le paluga susu, talu ai ona o le vevela e tumau ai pea le vevela o loʻo iai e aunoa ma le faʻamafanafanaina o le yogurt.

A uma le kuka, tuʻu le yogurt i totonu o le pusaaisa mo le itiiti ifo i le fa itula, pe a maeʻa ona maeʻa ona saunia.

Tulafono taua mo le maʻisuka


I le faaopoopo atu i meaʻai talafeagai, o se vaega taua tele o le faia i le togafitiga o le maʻi suka lea e tatau ona e taulimaina i aso uma.

O gaioiga faʻaletino tatau e tatau ona tumau pe a ma le 45 minute, o lenei tulafono e faʻaaoga i le maʻisuka ituaiga 2.

Ae faʻatasi ma le 1 ituaiga faʻamaʻi aʻo leʻi amataina soʻo se faamalositino, e sili atu le faʻafesoʻotaʻi o se endocrinologist.

Afai e le lava le taimi mo le togafitiga, o lona uiga o se isi mea o loʻo savali i le ea fou. I le tulaga aoao, o le maʻisuka e fautuaina atu ia faatinoga:

E mafai ona e atiaʻe i le fale se faasologa o faʻatinoga o le a faʻamalosia ai vaega uma o musika, ma faʻamaonia ai le tafe toto ma faʻamalosia le faʻaoga o le tino.

O gaioiga faaletino e fesoasoani i le sologa lelei o le tafe o le kulukose i totonu o le toto ma lona vave faʻavave.

Puipuia le Peraimeri mai le maʻisuka e taua foi, lea e aofia ai e le gata o togafitiga faaletino, ae faapena foi i le meaai ma le olaga sao o se tagata. I le faʻamuamua, faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le ituaiga lona lua o le maʻisuka, o le le lelei o mea taumafa e avea o se aʻafiaga mo le faʻamaʻi, ona o le toatele o tagata maʻisuka e sili ona leaga.

O se tagata, e tusa lava po o le a le maʻi, e tatau ona fausiaina lana meaai ina ia puleaina fualaau faisua ma fua (sei vagana ai faʻi, vine, vine, pateta), faapea foi ma mea e maualalo le gaʻo.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka ma lona puipuiga, o fualaau faisua nei ma fualaau aina e mafai ona faatagaina:

  1. Paʻu paʻepaʻe
  2. Palufela
  3. Broccoli
  4. Tomato
  5. Lulu
  6. Radisa
  7. Bow
  8. Ata
  9. Green, lanu mumu ma le logo,
  10. Eggplant
  11. Toga
  12. Plums
  13. Apricots
  14. Soo se ituaiga o fua suamalie - lemoni, tangerines, vine,
  15. Fualaau
  16. Raspberries
  17. Potu
  18. Nectarine.

O mea e maua mai i le natura moni e maualalo le kalori content ma le GI, o loʻo taua i lalo:

  • Meaʻai maualalalo e leai se paʻu (moa, toso, lapiti, povi),
  • Laʻau e maualalo le gaʻo (polley, hake, pike),
  • Fuamoa (e le silia ma le tasi i le aso),
  • Laʻau (palu ma moa moa),
  • Laʻu sisi laʻititi gaʻo
  • Sour-milk products - kefir, susu susu, yogurt, yogurt,
  • Palu atoa, uila, sogi,
  • Tofu Cheese.

O le mulimuli i nei tulafono faigofie, o le maʻisuka o le a mafai ona pulea le suka o le toto, ma o se tagata soifua maloloina o le a faʻaitiitia le lamatiaga o le maʻisuka ituaiga 2.

I totonu o le vitio i lenei tusiga, e talanoa se tagata fai meaʻai i mea aoga o le yogurt fale.

A aunoa ma togafitiga, o le maʻisuka e afaina ai totoga

E lua ituaiga tino o le maʻisuka: ituaiga 1 ma le ituaiga 2. O le maʻisuka ituaiga 1 e masani ona amata i le tamaitiiti. O le taunuʻuga o le faʻafanoga o sela o le pancreatic e le tagata maʻi. O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, o le tala mo le 95% o mataupu uma, e mafua ona o le faʻaitiitia o le tino o le gasegase ile inisalini. O le pancreas o loʻo taumafai e maua mai le tele o le homone, ae e oʻo lava i lenei mea e le totogiina ai le solia.

O le tagata lava ia e ono aʻafia le maʻisuka e faalagolago ile talafaasolopito o aiga, meaʻai, ma le olaga. 366 miliona tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo ola i luga o le paneta, ma i le 2030 o lenei fuainumera e mafai ona oʻo atu i le 522 miliona, faʻateleina le mamafa i le tele o le soifua maloloina.

Meaʻai gaosiga ma le maʻisuka ituaiga 2

I le faagasologa oa latou suʻesuʻega, o Fran Hu, polofesa o meaʻai ma le epidemiology i le HSPH, ma ana uo latou te leʻi maua se fegalegaleaiga i le va o isi meaʻai susu ma le lamatiaga o le maʻisuka ituaiga 2.

Latou te manatu o le sisi, kefir, susu, yogurt. Ma o le mea mulimuli na o le pau lea o oloa gaosi susu e mafai ona puipuia ai le maʻisuka. O taunuʻuga na tumau pea le faʻatuatuaina ina ua maeʻa le faʻaopoopoga o mea taua e pei o le matua, numera o le tino, ma le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi.

O le auiliiliga na faaalia ai o le taumafaina na o le 1 le susu o le yogurt i aso uma e faaitiitia ai le lamatia o le maʻisuka ituaiga 2 e 18%. E tasi le 28 grama o le yogurt, e tusa ma le 2 sipuni.

Fai mai Polofesa Hu: "Na matou iloa o le taumafa o le yogurt e fesootaʻi ma se faʻaititia o le lamatia o le maʻisuka ituaiga 2, ae o isi mea susu susu e le aafia ai le lamatiaga o lenei maʻi. O nei faʻamatalaga e taʻu mai ai le manaʻomia e aofia ai le yogurt i fua o meaʻai maloloina. "

O suʻesuʻega muamua na faʻaalia ai o le siama e faia ai le microflora o le intestinal tagata masani e fesoasoani e faatumauina paleni o gaʻo gaʻo ma antioxidants i le tino. Masalo o le mea tonu lenei o le yogurt.

Fautuaga lautele mo meaʻai mo le maʻisuka ituaiga II

E fautuaina e mulimuli i se taumafataga ma lenei faʻamaʻi i taimi uma. I le tele o meaʻai, o le faʻaogaina o calorie i aso taitasi mo fafine o le 1000-1200 kcal, ma mo tagata 1300-1700 kcal. Faatasi ai ma le mamafa o le tino, e leai se manaʻoga e faʻaititia ai le faʻaogaina o le kalori aso. Talu ai o le gasegase o le kulukose e mafua mai i le maʻisuka, e le tatau i se tasi ona faatapulaa le faʻaaogaina o mea inu gaʻo i totonu o le tino ma meaʻai, ae o gaʻo foi. E talafeagai lenei mea mo le puipuia o le meaʻai, aua o tagata o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi o loʻo i ai se mea e faʻamuamua e faʻaopoopoina le mamafa o le tino. O meaai i aso uma e tatau ona vaevaeina i le 5-6 vaega: 3 taumafa autu (e aunoa ma le inu) ma 2-3 mea e taʻua o snack (apple, kefir, yogurt, cheese cheese, etc.). O lenei taumafa e talafeagai e tausisia pea le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

O oloa fautuaina mo le ituaiga II o maʻi suka:

  • fatuga atoa o fatu gaosia i le pulu, ituaiga faapitoa o le maʻisuka ituaiga falaoa (protein-saito poo le palatini) ma falaoa,
  • vailaʻau vao, okroshka, piko, 1-2 taimi i le vaiaso ua faatagaina ai e 'ai sou i luga o se aano lona lua po o le gaʻo iʻa,
  • ituaiga o meaʻai e maualalo le gaʻo, meaola i le kuka, tao tao, aspic, 1-2 taimi i le vaiaso e faʻatagaina ma falai meaʻai,
  • fuamoa e maualalo-gaʻo (kuka sipisi, mea e maualalo le gaʻo),
  • ituaiga iʻa eseese, o ituaiga iʻa e sili atu i le tasi i le vaiaso,
  • soʻo se fualaau faisua, greens i se pepa fou, kuka, tao tao, pateta ma pateta suamalie e tatau ona faatapulaa,
  • o fualaau aina ma fualaau aina (apples, pears, plums, peaches, fruit citrus, lingonberries, raspberries, cranberries, currants, etc.), pe a faia ni ipu mai vine ma fua, e tatau ona e faʻaaogaina mea suamalie,
  • pata pasta kulimi faaopoopo i soupisi po o isi ipu, ose, falati, millet, bran,
  • fuamoa e le silia le 1 pc. i le aso (poʻo le 2 pcs 2-3 taimi i le vaiaso) i le ituaiga o omelettes ma fualaau faisua po o le susu-kuka, e tatau foi ona e mafaufau i fuamoa e faaopoopo i ipu,
  • meaʻai susu ma gaʻo susu (kisisi, sisi, susu susu, kefir, yogurt, kulimi mumu ma le pata ua faaopoopo i ipu),
  • fuālaʻau fuālaʻau e sili atu i le 2-3 sipuni i aso taʻitasi (e sili atu le faʻaopoopoina o suauʻu e leʻi faʻamaina i salati mai fualaau faisua fou),
  • meaʻai ma mea suamalie naʻo mea suamalie, na faia faapitoa mo le maʻisuka nutrition,
  • vai e leai ni suka (lauti, kofe, fualaau faisua, sua e le i ai le suamalie ma fualaau suamalie, sua o le rosehip, vai oona).

Mea e le aofia ai mai le meaai mo le maʻisuka:

  • suka, sukalati, suti, asikulimi, faʻasao, pusa, mea faʻafiafia ma suka, kulimi mamafa ma kulimi,
  • ituaiga gaʻo o manu ma moa, mea faʻamaʻavale, faapea foi falaoa mai ia latou, palu,
  • suauu ulaula ulaula, meaai kuka,
  • oloa gaosi susu, aemaise lava kulimi, suamalie suamalie, susu susu, keke pati,
  • gaʻo kuka, margarine,
  • araisa, semolina,
  • fua suamalie ma vine (vine, faʻi, fig, vine, ma isi mea),
  • suamalie ma le suka faaopoopo, suamalie suamalie, ava malosi.

I aso nei, o meaʻai ua fuafua faapitoa mo tagata e maua i le maʻisuka e mafai ona faʻatauina e le gata i falemaʻi, ae faʻapea foi i le tele o faʻatau faleoloa. Faatasi ai ma oloa mo le maʻisuka, e mafai ona e mauaina le tele o suamalie na faia e aunoa ma le faaopoopoina o le suka, o lea e maua ai e tagata gasegase le avanoa e faia ai se meaai i se auala e le lagona ai le faasaina ma i le taimi lava lea ia amanaia fautuaga a fomaʻi.

Fautuaga aoga

Ina ia mafai ai e oe lava ona faia se meaai mo le maʻisuka ituaiga II, e mafai ona e faʻaogaina fautuaga i lalo. E tuʻuina atu e vaevaeina oloa i ni vaega se tolu:

Vaega 1 - oloa e matua faateleina ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto: suka, honey, jam, sweets, e aofia ai meaʻai ma pusa, fua suamalie ma a latou suamalie, meainu vevela, kvass masani, semolina, ma isi. meaai maualuga-kalori: pata, iʻa gaʻo, oloa gaosi susu, mayonnaise, sausage, nati, ma isi.

Vaega 2 - oloa e faʻaleleia ai le maualuga ole maualuga o le toto: paʻe paʻepaʻe ma le paʻepaʻe, pateta, pasta, araisa, oat, buckwheat, sweets mo le maʻisuka, ma isi oloa gaosiga, fuālaʻau fuālaʻau.

O le kulupu 3 e tuʻuina atu ai oloa e le gata ai le faʻaaogaina poʻo e mafai foi ona faʻateleina: fualaau faisua, otaota, fua e le o faʻasalaina (apples, pears, plums, quinces) ma vine, faʻapea foʻi ma meainu e aunoa ma le faaopoopo o le suka poʻo le suamalie.

Obese tagata e tatau ona vaʻavaʻavaʻavaʻaia oloa i le vaega muamua mai le taumafataga, faʻaitiitia le faʻatauina o le faʻatauina o oloa o le vaega lona lua ma faʻateleina le numera o oloa mai le vaega lona tolu. O tagata ei ai le tino o le mamafa o le tino e tatau ona vavaeeseina atoa le 1 vaega o oloa, faʻamavae le numera o oloa mai i vaega e 2, o tapulaa mo latou e le o se mea e sili ona malosi e pei o tagata e ono aʻafia i le gaʻo.

Faatasi ai ma le tele o mea suamalie ua ofoina mai i le taimi nei, ou te matua fiafia lava e faailoga le sui o le stevia sugar, lea e faia mai le mutia o le meli. I le suamalie, e tele taimi e sili atu le maualuga nai lo le suka, ae e le afaina ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. E le gata i lea, o le mutia o le meli, lea e maua mai ai le suamalie e le o le carbohydrate, e aofia ai le tele o mea aoga ma vitamini.

O le maliu mo le maʻisuka o se vaega taua o togafitiga. O se taumafataga filifilia lelei ma mulimuli i fautuaga uma o mea taumafa o le a fesoasoani e aloese mai le tele o fesuiaiga i le maualuga o le kulukose o le toto, lea e ono afaina ai le tulaga o le tino ma le soifua manuia. E le gata i lea, i le tele o tulaga, o tagata gasegase latou te puleaina foi le faʻaititia o le fua o le suka-lowering drugs.

Vaega o le maʻisuka meaai

Faatasi ai ma se faʻamaʻi, o le mea sili ona taua o le faatumauina lea o se maualuga maualuga o le suka o le toto. I le ituaiga 2, e masani lava ona faia lea i le faasaʻoina o le taumafataga, o lona uiga, e tatau i se tagata ona mataʻituina mo ia lava mea na te 'ai ma manatu i mea o le carbohydrate, e aofia ai le suka i meaai.

Ae ui i lea, o le lisi o le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo i ai se sooga tele - toetoe lava o mea uma e faʻatagaina sei vagana ai sitaili. E i ai se mea e faatagaina, ae i ni tapulaa faʻapulaʻa. Ae o oloa gaosiga e maualalo le gaʻo ua fautuaina. O lona uiga, o yoghurts mo le maʻisuka o le a le afaina ai, ma e mafai ona e 'ai, e ui lava i nisi o faʻafitauli, talu ai e tele naua a latou foaʻi.

O nei meainu o vailaau suasusu suamalie e sili ona aoga mo le tino. Latou te maua se aafiaga lelei i le gaioiga o le gastrointestinal tract ma fesoasoani e tausia le paleni o le microflora.Faatasi ai ma lenei maʻi, o le yogurt ua uma ona lelei ia lava, ona o le tulaga lautele ma le manuia o se tagata e faaleleia.

Faʻavaeina o le inu

O le taimi nei o loʻo i ai le tele o yoghurts eseʻese, ae e eseese lava na o le gaʻo ma meaʻai. O se tuufaatasiga masani ma se gaʻo gaʻo o le 3.2% e aofia ai:

  • proteins - 5 g
  • gaʻo - 3.2 g,
  • carbohydrates - 3.5 g.

O loʻo i ai se faʻamaufaʻailoga manino o le 35 ma e tutusa ma le 0.35 iunite falaoa. O lona uiga o na ituaiga o yogurts mo le maʻisuka e leai se afaina. Ae ui i lea, aʻo leʻi faʻatau, e tatau ona e faitau i taimi uma le igoa ma lafoaʻi ituaiga faʻatoʻaga eseese ma meaʻai - sukalati, caramel, vine ma fua.

E masani ona fesiligia tagata e uiga i le keke yogurt - e mafai ona 'aina ei latou e maua i le maʻisuka. Ioe, ua faʻatagaina - o lanu moana e aoga i lenei faʻamaʻi, o ia lava e aoga tele i luga o le pancreas ma faʻaitiitia ai le suka o le toto. Ae ui i lea, e tatau ona e tilotilo i le mea o le carbohydrate i le tuufaatasiga, ma afai e tele, ona lelei lea ona lafoai.

E mafai ona maua i le maʻisuka e 'ai ai yogurts e maualalo le gaʻo? E lelei tele le teenaina o na tagata, ona o le faʻaitiitia o le tele o gaʻo oi totonu ia i latou ua faateleina ai le tele o meaʻai, ma o latou o le fili autu o le maʻisuka.

O faʻamanuiaga ma faʻamaʻi o le maʻisuka

O nei meainu ei ai le tele o vitamini eseese, lea e le masalomia e tautala mai mo i latou. E le gata i lea, latou te tamaoaiga i elemene, o le tele o ia mea e taua - iodine, magnesium, potassium, phosphorus, calcium ma le tele o isi.

Ae ui i lea, o le mea e maua ai le carbohydrate o lenei vaiinu e maualalo tele, o lea o le yogurt mo le maʻisuka ituaiga 2 e fautuaina foi i au meaai i aso taitasi. Ae e tatau ona manatuaina e sili atu nai lo le 200-300 g o lenei oloa e le mafai ona faʻapalaina i le aso, o le a mafai ona ola maualuga le suka.

E le gata i lea, e le mafai ona e faaopoopoina laʻau suamalie mo le tofo - siamu, meli, ma isi. Ae e mafai ona faʻatagaina le faia o se salati fualaau faisua, faʻavasegaina i le yogurt e leʻi faʻasalalau.

O le mea lea, pe ae iloa pe mafai ona maua le yogurt i le maʻisuka, o le ae faʻalauteleina au mea taumafa i se vai inu. Ae ui i lea, ia manatua: aloese mai le gaʻo maualalo ma faʻamaʻi suamalie. O le mea masani, e le o faʻamaoniaina le oloa e aoga tele i lenei faʻamaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga