Laasaga o le tui o le toto tui

Inisalini o se hormone popolea o loʻo faʻapipiʻiina i siama pancreatic. O lona gaioiga masani o le faʻaputuina o sela ma masini ma meaʻai, aemaise lava le kulukose. O lona gaosiga e tutusa tonu lava ma le maualuga o le suka i totonu o le toto, ma i le le atoatoa le malosi, e mafai ona avea ma se fesili o le i ai o le maʻisuka. O le a le masani o le inisalini i totonu o le toto, o le a le mea e faalagolago i ai ma le auala e faia ai se auiliiliga, o le a tatou mafaufau atili.

O le a le auʻiliʻiliga ua fuafuaina?

Sugar faʻamautuina insulin ma faigofie ona vaeluaina, felaʻuaiga ma le gaogao, e suʻesuʻeina e faʻaaoga ai suʻesuʻega falesuesue.

Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e foaʻiina le toto mai se vein, talu ai e itiiti ifo le tamaoaiga o le toto toto i vaega. Aʻo leʻi pasia le auʻiliʻiliga, o le a manaʻomia aʻoaʻoga faʻapitoa, e aofia ai le teenaina o meaai mo le 12-14 itula aʻo leʻi oʻo i le toto sampling, filemu faaletino ma faalelagona.

I le tulaga o le le lava o le moe, popolega po o le faʻamalositino, o faʻamaumauga e mafai ona matua ese mai mea moni.

Se vaega e uiga i le hormone ma ana galuega

O le inisalini ua avea o se tasi o mea e sili ona suʻesuʻeina i le homone-active. O ana galuega e aofia ai mea nei:

  • faʻalauteleina le puipui o le pa puipui mo le suka,
  • faʻafouina o enzymes o loʻo aafia i le faʻamaʻiina o le kulukose,
  • faaosofiaina o le fausia o le glycogen ma lona teuina i totonu o le ate ma maso,
  • auai i le metabolism o lipids ma proteins.

O le tulaga sili ona taatele o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e le lava. E lua ituaiga o togafitiga faʻapitoa: le atoatoa ma le le atoatoa o le aiga. I le tulaga muamua, o le inisalini secret secret secret cells o le pancreas e le mafai ona taulimaina a latou galuega ma e le mafai ona maua ai le timu. O faʻaaliga o uiga ia mo le maʻisuka ituaiga 1.

Afai e tuufaatasia e le pancreas se aofaiga o le inisalini, ae o sē o le tino e leai so latou lagona, tatou te talanoa e uiga i le le atoatoa o le aiga. E tuusao lava o ia i le fatuina o le ituaiga 2 "maʻi mama".

Aisea e taua ai le iloa o le maualuga o lou inisalini?

O le taua o le suʻesuʻega o loʻo taoto i galuega a lenei hormone. Talu ai o loʻo pulea le kulukose, vaevaeina ma faʻapipiʻiina i lana fesoasoani, o se faailoga numera e mafai ona maua ai se manatu i le galuega a ia ituaiga totoga ma faiga:

  • galuega faʻapitoa,
  • faia o le ate
  • gasegase o fomaʻi tino i le kulukose,
  • gaosiga o le gaʻolaʻau ma le gasegase o le tino i le tino atoa.
E le mafai ona pasia ia gaʻo o le inisalini e aunoa ma le tuʻuina atu o se siaki mo le tino, faʻaalia o ia lava i le tulaga o le faʻaauau pea o faʻamaoniga.

O le mafuaaga mo le auʻiliʻiliga moe pea, leai se tauale mautonu ma le malulu.

O le le atoatoa o le inisalini, lea e aofia ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1, e manaomia ai le mataituina vave ma le siaki.

O le a manaʻomia e se tagata le faʻaofiina muamua o lenei hormone seia oʻo ina toe faʻafoʻi le pancreas.

Anna Ponyaeva. Na faauu o ia mai le Nizhny Novgorod Medical Academy (2007-2014) ma le Resitala i Falemaʻi Falemaʻi (2014-2016).

Afai e le mafai ona faia, ona sosoo ai lea ma le pule o le inisalini mo le ola ua na o le pau lea o le ala mo se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e ola ai i se olaga atoatoa.

E mafai ona faʻamasino le i ai poʻo le leai o ni faʻafitauli i le gaosiga o le gaʻo peʻa pe a faʻatusatusa le maualuga o le inisalini i le maualuga o le toto, suʻesuʻeina i auala eseese.

O le a le mea e aafia ai le iuga?

Sui mea taua e falea e mafai ona tau atu i se taunuuga sese:

  1. Taumafa vave i luma o le toto sampling - o le inisalini o le faʻasologa o le inisalini e tupu tele pe a oʻo mai le meaʻai i le tino. E tusa ai ma lea, o le toto pe a maeʻa le taumafataga o le taeao o le a tumu i sugu ma le inisalini, lea e taumafai e faʻasaʻo le metabolic carbohydrate.
  2. O le taumafaina o le gaʻo, suamalie, meaʻai vevela i le aso na muamua atu, faapea foʻi ma meainu malosi - feʻai fiafiaga e faʻaosoina ai le gasegase, lea e aofia ai le faateleina o le mamafa i luga o le ate ma le paʻu, faʻamalosia nei totoga e galulue le saʻo.
  3. Faʻavaivai ma faʻamalositino malosi - faʻamalologa o le inisalini e faʻalautele pe a oʻo i le tino faʻafitauli, e tatau ona e malolo ma moe lelei i le aso na muamua atu.
  4. O mea sese mai le fale suesue, pe a le suʻesuʻeina le toto i le taimi lava lena, ae a maeʻa le taimi. Na maua ai e sili atu le sao o taunuuga pe'ā faʻaaogaina le toto fou mo le suʻesuʻega. I le 15 minute talu ona pa, o ona vailaau matautia, e tusa lava pe i lalo o le faatosinaga o tui puipuia, o le a faʻaitiitia le faʻaitiitia ma ua le toe "ola".
O nei mea taua e tatau ona amanaia, talu ai ona o lo latou vavalalata o le a mafai ai ona maua ni faʻamoemoe sili atu.

E mafai ona ou ave insulin i luga o se manava gaogao?

O le insulin o se tasi o fualaau e faʻaaogaina e togafitia ai le maʻisuka. Sui le hormone na mafua mai i le pancreas. I vailaau, e tele ituaiga inisalini, ma o lo latou faʻaaoga e faalagolago i le taimi o le galuega, taimi o le pulega ma le manaʻoga e manaʻomia.

O le inisalini autu e tausisia lelei le maualuga o le suka i le po ma le va o taumafataga. O lona gaioiga o le faʻaaogaina o le pulefaʻatasia o le inisalini. I le isi itu, o le inisalini e faia aʻo leʻi faia taumafataga e faʻateleina ai le maualuga o le kulukose o le toto e fesootaʻi ma le taumafa. O le mea lea, a maeʻa ona tuʻuina atu, e tatau i le tagata maʻi ona 'ai se mea e puipuia ai le faʻaitiitia o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma faʻafitauli faigata.

O se faʻasolosolo o le inisalini e faʻataunuʻu vave ona amata ona galue i totonu o le 5-10 minute, ma o le inisalini mo taimi pupuu e faʻatonu pe a ma le 30 minute ao leʻi oʻo i taumafataga. O le mea lenei ua taʻua iniseti - tagofia vave ao leʻi 'aʻai, faʻapea foʻi ma le taimi o le' aiga o le taeao.

O le inisalini e aofia ai le mauaina o tomai i le fuafuaina o taimi o taumafataga. Tuuina atu o le fua saʻo o le kulukose i le taimi o le inisalini e taua tele i le soifua maloloina. O le malamalama i le taimi na amata ai ona fai le fualaau faasaina ma pe a oʻo i le taimi e tupu ai le pito i luga o lona gaioiga e taua tele mo togafitiga insulin.

Faailoga masani

Inisalini toto faʻalagolago i na faʻaaliga:

  • tausaga
  • itupa
  • samoa samoa (faʻasologa o hormone eseese i le aso atoa)
  • o le i ai o suiga o le hormonal (i le matua, maʻitaga, moapo),
  • anapogi le toto po o sina taimi pe a uma ona 'ai,
  • aveina fualaau oona.
O le mea lea, e tatau ona e mafaufau i tulafono masani mo ituaiga eseese o tagata ma tausaga, i le amanaʻiaina o foliga o le suʻesuʻega.

Anapogi

Mo faailo tamaiti o le a laʻititi esemafaufau i le ituaiga o meaai:

  • pepe fou ma tamaiti o le tausaga muamua o le olaga - 3-15 mk / ml,
  • tamaititi aoga aoga - 4-16 mkU / ml,
  • tamaiti 7-12 tausaga - 3-18 mkU / ml.
O le masani o le inisalini i le toto i le tupulaga talavou e 4-19 mkU / ml.

I le taimi o le matua, pe a suia le tulaga o le hormonal, o le ala pito i lalo e alu i le 5 mcU / ml.

O le masani o le inisalini i totonu o le toto i alii e i le va o le 3 i le 23 UU / ml, ma i le 25-45 tausaga le matua, e leai lava se suiga o faailoilo. I le mavae ai o le 50 tausaga, pe a faʻaitiitia le gaioiga faaletino, ma o meaʻai paleni e tele mea e manaʻomia, o tapulaa masani e 6-30 μU / ml.

O le fua ole inisalini i le toto o fafine i luga o se manava gaogao e eseese i tausaga:

  • 25-35 tausaga - 3-20 mkU / ml,
  • 35-45 tausaga - 3-26 mkU / ml,
  • 45-65 tausaga - 8-34 mkU / ml.
I le taimi o le maitaga, i lalo o le aafiaga o fetuunaiga o hormonal, o le faateleina o tulaga o le inisalini e oo atu i le 28 μU / ml e mafai ona faatagaina, e le o se togafitiga ma e alu ese pe a maeʻa.

I le tulaga o se tamaitai aveina fualaau oona, aemaise lava faʻamatalaga taulaʻi, e tatau ona logoina le fesoasoani i le fale suesue, pe a maeʻa ona faia lea o se faʻamatalaga i le filifiliga, ona o le maualuga o le inisalini e mafai ona faʻatupulaia, ae le o se togafitiga.

Tausaga masani pe a uma se taumafataga

O le maualuga maualuga o le inisalini i totonu o le toto, faapea foi ma le suka, e matauina 1.5-2 itula pe a uma se taumafataga. O le suʻesuʻega o lenei faʻataʻitaʻiga e mafai ai ona tatou iloiloina pe faʻafefea ona faʻafefe le pancreas ma le faʻaopoopoga o le hormone. O le faaiuga ua faia e le gata i le maualuga o le inisalini, ae faapea foi i le maualuga o le suka. O nei faailoga e lua e fesuisuiai saʻo, aʻo latou faalagolago i le tasi ma le isi.

A o laʻitiiti, o le maualuga o le faʻatagaina pe a uma ona 'ai e 19 mcU / ml. Mo tamaitai, o le masani pe'ā uma ona 'ai e 26-28 mkU / ml. I tane, o le tau tutusa e tutusa lava ma tamaitai.

I fafine maʻitaga ma matutua, o le maualuga o le inisalini o loʻo faatagaina, o le 28-35 μU / ml.

Ina ia maua le saʻo sili ona saʻo, auiliiliga e masani lava ona faia i ni vaega se tolu:

  1. I luga o se manava gaogao i itula muamua pe a maeʻa.
  2. A maeʻa ona 'ai pe a uma le 1.5-2 itula.
  3. A maeʻa le isi 1.5 itula i le maea ai o le toto mulimuli.
O lenei mea e mafai ai e oe ona iloilo le maualuga o le inisalini i le malosi, lea e tatau ona faateleina pe a maeʻa se taumafataga ma faʻaitiitia pe a mavae le 3 itula i le maeʻa ai o se taumafataga.

Tulaga Masani mo Fuafuaga

E le o se mea faalilolilo i le i ai o le maʻisuka ma le gaʻo matua faigata lava ona maua se tamaitiiti. E mafua ona o le tino o loʻo i ai pea i le faʻalavelave faifai pea ma o le faʻatatau moni lava o avanoa o le foafoaga. O le galuega autu a le tino o le tausia lea o galuega taua, o lona uiga o le maitaga ma paʻu faaopoopo e 90% o mataupu uma e le tupu.

Ina ia mafai ona maua se tamaititi soifua maloloina, e tatau i matua uma ona i ai le maualuga o le insulin i le range 3-25 μU / ml.

Faʻamaumauga o le faʻamalosia o insulin

Faʻafouina insulin faailoilo e faʻaalia ai le solia o le tali a le tino i mea na gaosia pe o loʻo faʻasolosolo ile inisalini. Ole fesoasoani ile inisalini e fesoasoani e iloilo pe faapefea ona faapalepale le inisalini ile tino. Mo lona faʻatusatusaga, e tatau ona faʻalauiloa mai le 0.1 iunite o le inisalini i le 1 kg o le mamafa o le maʻi, pe a maeʻa, 10 minute uma mo le itula e pulea ai le toto suka. Mo nei faʻamoemoe, faʻaaogaina glucometers feaveaʻi, faʻatagaina oe e maua se sao saʻo i le vave e mafai ai.

Faʻasologa mai le masani

E iai ni faʻamaumauga e maua i luga atu o le tau faʻatulagaina.

E mafai ona agai i luga ma agai i lalo le amio.

Le lava le inisalini, lea ua faʻamautu i se faailoga i lalo ifo o le 3 μU / ml, faʻateleina le vave faʻalauteleina o le toto toto, lea e mafua mai i le le mafai ona ulu atu i totonu o sulu ma tissu. E iloa e le tino le le lava o le kulukose, lea e faʻamaonia e ala i faailoga e pei o:

  • matuai galala ma le tele o le fiaai pea,
  • faʻaoga faifaipea,
  • soona inu tele
  • vevela paʻu,
  • o le moe tumau ma faaitiitia le gaioiga,
  • faafitauli mafaufau ma osofaiga a le osofaiga.
O le le atoatoa o le inisalini e tau atu i taunuuga le lelei mo le tino atoa.

O vaʻa o le faiʻai e afaina muamua lava. O mafuaaga mo le le lava o lenei hormone e mafai ona faaumiumi ai meaai umi ma le alualu i luma o maʻi mama, aemaise lava o le maʻisuka.

O nisi taimi e tupu ai e vave ona leiloloa pe maua le mamafa o le tagata, o loʻo i ai uma faailoga o le maʻisuka, ae o iuga o le suega o le kulukose e tumau pea i totonu o tapulaa masani. I lenei tulaga, o le a manaʻomia se suʻega o le faʻamalosia o le inisalini ma le faʻapalepale o le kulukose. O nei suʻesuʻega e lua o le a faʻaalia ai le saʻo o le tino e iloa ai le kulukose, ma faʻaalia ai foʻi mafuaʻaga e ono tupu.

I lenei tulaga, e manaʻomia se suʻesuʻega atoatoa, lea e aofia ai suʻesuʻega endocrin, faʻapea foʻi ma le ultrasound o tino o le tino.

Tulaga maualuga maualuga o lea e fuafua i le 25-30 mcU / ml. Afai e oʻo atu lenei fuainumera i le 45 iunite, ona manaʻomia loa lea e le tagata le fesoasoani.

O mafuaʻaga o lenei faʻalavelave o pathoces o le pancreatic, lea e amata ai ona faʻamaopoopoina e le okeni le faʻamaopoopoina o le hormone.

O faʻamaoniga o le maualuga o le inisalini o faʻataʻitaʻiga i fafo:

  • faʻalavelave faʻapipiʻi faʻatasi ma le fiaai
  • afu malulu
  • Tachycardia
  • toilalo tulaga.

O mafuaaga o le soifua maloloina e mafai ona avea ma faʻamaʻi e pei o:

  1. O le insulinoma o se tumutumu i le gasegase e faʻalavelaveina ai le gaioiga o le okeni atoa.
  2. Manua le lelei, lea e tau atu i le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2.
  3. Faʻafitauli o le Selfimmune.
  4. Polycystic ovary ma faaletonu o hormonal.
O le tele o le gaosiga o le inisalini e mafua ai le vave faʻaleagaina o puipui o toto toto, ma faʻaogaina ai le gaogao ma le pala.

E i ai foi le maualuga o le lamatiaga o le faatupuina o le maualuga o le toto, gaʻo ma le oncology, lea e toe faamamafaina ai le taua o le pulea o le maualuga o lenei hormone.

O le maualuga o le inisalini ma le suka masani e faailoa mai ai o le tino e afaina, e masani lava i le pancreas, pe i ai foi faafitauli i le faagaioia o le endocrin system atoa, pe a le tele le tele o hormones e le lelei le lelei.

Matamata i se vitio i lenei autu

Faʻasologa masani o le Puipuiga

O le gaosia o le hormone tuusao e faʻalagolago i le faʻatinoina o le endocrin system ma le pancreas faapitoa.

I le avea ai o se faʻataʻitaʻiga o tulaga faatauaina masani, o fautuaga e pei o:

  1. Teʻena le ava malosi ma isi mea leaga e maua ai le faʻaopoopoga o le mamafa i luga o le paʻu ma le ate.
  2. Faʻavae meaʻai, faʻaititia ma itiiti ifo ile kalori.
  3. Taʻitaʻi le ola malosi, faʻalogo i taaloga.
E taua le faia o se suʻega faafomaʻi faaletausaga, ma gauai atu i faʻamatalaga o le suka o le toto.

Afai e siitia, ona tatau lea ona iloa ia faailoilo insulin. I le i ai o vaivaiga, o le moe, o le faateleina o le gaʻo susu i le manava, fiainu, e tatau ona faia le suʻesuʻega e aunoa ma le faʻaleleia. O maualuga maualuga o inisalini, faapea foi ma le maualalo, e sili ona matautia mo le tino ma faailoa ai le i ai o mea eseese. E maualuga le maualuga o le tausiga i le 2 itula i le maeʻa ai o se taumafataga, pe a uma ona toe foʻi mai le tau i le masani. Naʻo le suʻesuʻeina e le tagata o ia lava ma le taimi e suʻesuʻeina ai le tele o faafitauli ma aʻafiaga o le soifua maloloina.

O a numera e manatu e masani ai?

O le fua ole inisalini i totonu o le toto i luga o se manava gaogao (i totonu o alii ma tamaitai ogatotonu) e le sili atu i le 25 mk / l. O le tapulaʻa pito i lalo ole tapulaa e 3 μU / L.

I tamaiti ei lalo o le 12 tausaga le matutua, o le pito i lalo o faʻamaumauga o inisalini e masani lava ona fetaui ma numera o tagata matutua, ma le maualuga e mafai ona tuʻuina i le 20 mkU / l. I tagata matutua ma fafine maʻitaga, o mea e laiti lava. O latou maualuga o le maualuga o le maualuga o loʻo i ai le faʻataʻitaʻiga nei:

  • Tina: o le maualuga o le 27 mkU / l, o le itiiti ifo i le 6 mkU / l.
  • Matua: o le maualuga o le 35 mkU / l, o le itiiti ifo i le 6 mkU / l.

Faitau atili e uiga i le fua o le insulin i le toto i tamaiti e mafai ona maua i lenei tusiga.

E faapefea ona fuafua le inisalini?

E lua auala autu e faʻaaoga e fuafua ai le maualuga o le inisalini i le toto o fafine:

  • suega toto
  • suʻeina o suʻa.

I le mataupu muamua, o le autu e tuʻuina atu ai le toto i se tino e leai se aoga i le fausiaina o suʻesuʻega. Ina ia saʻo le taunuuga, e tatau ona saunia mo le aoina o mea. Mo le 8-12 itula latou te mumusu ai meaai, i le taeao e mafai ona e inu na o le vai (suka, o se vaega o le lauti, compote e mafai ona faʻaosoina ai le faʻamalolo o mea e gaosia i le homone) e le pancreas).

Glucose toleni test

O lenei metotia faʻataʻitaʻiga e faʻavae i luga o le mea moni o le maʻi e tele taimi e toto ai. E tatau foi ona e sau i le fale suesue e aunoa ma le 'aina o le taeao i le taeao. Latou te ave toto mai se vein. Ma le isi, e inu e le tagata maʻi se vaifofo suamalie e faavae ile kulūkose paʻu.I nisi vaitaimi (e mafai e le fomaʻi ona taʻu mai i le itu o le taimi ole sampling manaomia mo le toe iloiloga) toe ave le toto vevela.

I le tali atu i le faʻaaogaina o le kulukose i totonu o le tino, e tatau ona tali mai se pancreas maloloina e ala i le tuʻuina atu o se aofaiga o le inisalini i totonu o le toto e ave ai le suka i totonu o siama ma masini. Afai ei ai se faaletonu i le gland po o se suiga i le lagona o sela i le inisalini, o le a tali atu le tino e tusa ai, lea o le a fuafuaina i totonu o le fale suesue e faʻamaoniga o meaola o le tagata maʻi.

Faaaogaina o le mita

O tagata o loʻo feagai ma le galuega a lenei masini feaveaʻi o le a ono teteʻi i le iloa e mafai ona faʻaaoga e fuafua ai le maualuga o le hormone i totonu o le toto. O le masini e leʻo faʻaalia le numera saʻo, ae o le a mafai ai ona suʻe fua o le suka, e faʻavae i luga o lea mea e mafai ai ona faʻamautuina o le inisalini ua faʻateleina pe faʻaititia.

Auala e faʻaaoga ai le mita:

  1. Siaki le soifua maloloina o le masini e ala lea ile liliu i luga ma faʻaofi se fasi siaki. O le tulafono i luga o le fasipepa ma luga o le lau e fetaui ma le isi.
  2. Fufulu lelei ou lima, togafiti lou tamatamailima ile alcohol alcohol or one of the disinfectants. Faatali ia paʻu le paʻu.
  3. Faʻaaogāina o se laupepa, lea o loʻo aofia ai i totonu o le pusa, faia se faʻamaʻi. Aveese se mataua o le toto ma se paʻu lima.
  4. Faʻaaogā se lua pa'ū i le nofoaga na faʻaalia o le fasimea. O lenei sone e togafitia i vailaʻau faʻasaina faapitoa e tali atu i le biomaterial o le mataupu.
  5. A maeʻa se taimi (faʻaalia i faatonuga, mo ituaiga eseese o glucometers e eseese lava), o le taunuuga e faʻaalia i luga o le mata. E tatau ona tusia i totonu o se tusi o le tagata lava ia, ina ia mafai mulimuli ane ona faʻatusatusa i isi faʻamaufaʻailoga pe faʻaalia i se fomaʻi agavaa.

O le maualuga na siitia ai faailoga

Faʻalagolago i mafuaʻaga o lenei tulaga e mafai ona faʻaleagaina ma faʻaleagaina. O le maualuga o le maualuga o le hormone e tupu pe a uma se taumafataga, pe a auina atu e le tino se faailo i le pancreas e uiga i le manaomia e faaititia le glycemia.

O le inisalini e sili ona maualuga e taʻua o le hyperinsulinism. E tusa ai ma le faʻavasegaina, o lenei tulaga e mafai ona muamua ma tulaga lua. O loʻo maua i luga o le hyperinsulinism i le Peraimeri e aʻafia ai le faʻalavelave o faʻafitauli o le mea faʻapipiʻi. Faʻamatalaga o mea faʻapitoa e mafai ona:

  • pancreatic tumo processes,
  • uluaʻi taimi o le maʻisuka
  • taotoga i luga o le manava, o se taunuuga o lea mea e vave ona ulu atu ai le meaʻai i totonu o le tootoo laitiiti, lea e faʻaitaitagofie ai le mea faʻapipiʻi,
  • neurotic tulaga.

Maualalo o le hyperinsulinism e le o fesoʻotaʻi ma le gaioiga faʻamalosi. E mafai ona atiina ae e uiga i le talaaga o le matelaina, taumafa taumafa faaumiumi, galactosemia, sili atu le malosi faaletino.

Afai o le masani o le inisalini i totonu o le toto o tamaitai ua solia i se tulaga sili atu, o loo i ai faitioga o le vaivai tele (e oo lava i le leiloa o le mafaufau e mafai), cephalgia, o se lagona o le malosi o le fatu. O loʻo i ai se manaʻoga faʻapitoa e 'ai, o le gatete lima ma vae, faʻasaga o tulimanu o laugutu.

O se tagata poto faapitoa e mafai ona ia filifilia le paʻu o le paʻu, mataʻu, o se tulaga atuatuvale o se fafine, o le tupu mai o le osofaia o tagata. O nisi taimi ei ai le soliga o le faʻatulagaga i le taimi ma avanoa.

Laititi le inisalini faʻaititia

O le mea moni o le masani o le inisalini i fafine e solia i se tulaga maualalo e mafai ona faʻamasino i faʻamatalaga nei:

  • maualuga maualuga o le suka (fuaina i le fale ma se glucometer poʻo se tagata suʻe suʻega ile fale suʻesuʻe),
  • o le tagata gasegase ei ai sona manaʻoga faʻapitoa e inu, 'ai, faʻateleina tele,
  • faatasi ai ma le tele o le 'ai, o le mamafa o le mea e le tupu, i le isi itu, e mafai ona faʻaitiitia le mamafa,
  • vevela ma le māgogo o le paʻu, faʻavavega o taimi e le faʻamalolo mo se taimi umi.

O mafuaʻaga mo le faʻaitiitia o le maualuga o mea e gaosia i le toto e mafai ona masani ona 'ai ma le faʻaleagaina o meaʻai gaʻo. O aʻafiaga o mea faʻapitoa e aofia ai faʻamaʻi pipisi ma faʻasolosolo, tulaga faʻalavelave, ma le leai o se gaioiga faʻapitoa.

Faʻateleina le maualuga ole inisalini

E mafai ona e faateleina le maualuga o le homone ma le fesoasoani o le fomaʻi togafitiga. E aofia ai i le togafitiga o togafitiga o inisalini. E i ai ni vaega o nei fualaau oona ua tuufaatasia i nisi polokalama:

  • vailaau faʻamalosi (Failautusi NM, Humalog, Novorapid),
  • Medika o le umi o taimi (Protafan NM),
  • inisalini faaumiumi-galue (Lantus, Levemir).

O se meaʻai maualalo-gaosiolo o se tasi lea o auala e faʻaleleia ai lou maualuga o le inisalini toto. O se auala lenei o le faʻasaʻoina o meaʻai, lea e maua ai e le tagata maʻi se vaega itiiti o le suka. O mataupu faavae o le taumafataga o le teenaina o le suka, ava malosi, faʻafeiloaʻiga masani o taumafataga. O le tagata maʻi e tatau ona 'ai e tusa o le taimi lava e tasi. O lenei mea e faaosofia ai le paʻu e galue "i le taimi."

O falai, ulaula, o meaʻai mama e tatau ona lafoai. E tuʻuina atu i le vaimama, kuka, uʻu, tao tao.

Matou te maualalo ni faʻataʻitaʻiga

Ina ia faʻaitiitia le maualuga o le inisalini, e tatau ona faʻaumatia le mafuaaga o le maʻi faʻaleagaina. Afai o le hyperinsulinism e mafua ai se paʻu, e tatau ona aveeseina ma isi togafitiga. O mafuaʻaga faʻapitoa-pancreatic e tatau ona folasia.

O togafitiga faʻamaʻi e faʻaaogaina i na o vaitaimi o osofaiga o le hypoglycemic. I le taimi muamua, o le tagata maʻi ua tuʻuina atu i ai se mea suamalie, o le kulukose e mulimuli ane tuʻi i totonu o se vein. I le tulaga o le coma, o injections o le kullucagon, adrenaline, tranquilizers e faʻaaoga.

O le taimi atoa, o laasaga o le insulin e teuina i totonu o tulaga talafeagai e ala i taumafa. E tāua e oʻo atu i le 150 g o meaʻai gaʻo i le aso e faʻamalosia, o mea taumafa e masani ona faʻavae ma vaevaega. O meaʻai manogi e tatau ona lafoai.

Soo se suiga i le tino e tatau ona talanoaina ma se fomaʻi agavaa. O lenei mea o le a fesoasoani e aloese ai i le atinaʻeina o faʻalavelave ma faʻaosoosoina le faagasologa o le faʻamalolo.

O le a le suʻesuʻega o le inisalini anapogi

O se suʻesuʻega o le anapogi o le inisalini e faʻatinoina i se suʻega o le toto. O mea mo suʻesuʻega e toto vevela, tele lava mai le vein vein, na maua mai i le 7 i le 10 itula.

I le taimi lava aʻo leʻi faia le suʻesuʻega, e tatau ona e malolo i se tulaga tuʻufaʻatasi mo le 10-15 minute. O le suʻesuʻega e tatau ona faia i luga o se manava gaogao - o le meaai mulimuli e tatau ona faʻaumatia e le sili atu nai lo le 18:00 i le aso talu ai. A o leʻi suʻeina le inisalini i luga o se manava gaogao, e mafai ona e inuina vai poo le oona. I le tulaga o tamaiti i lalo ifo o le 3 tausaga, e fautuaina e ave se toto toto mai le 30 minute i le itula e tasi talu ona fafaga.

Ole maualuga o le inisalini anapogi e maua mai ile aso ole pisinisi ole a sosoo ai.. O le fua faatatau o le inisalini e faalagolago i le itupa, tausaga ma le metotia na faʻaaogaina i le fale suesue. I le avea ai o se tulafono, e 2.6-24.9 mCu / ml.

Faamoemoega o le fuaina o le anapogi o le inisalini

O le faʻamalosia o le inisalini anapogi e faʻaalia pe a maua e le tagata maʻi ni faʻaʻailoga hypoglycemia mo le leai o se mafuaaga.

O le suʻesuʻega e faia i tagata ei ai ni faʻaʻailoga e taʻu mai ai o le tino e le o faʻamalamalama lelei pe faʻaaogaina le inisalini. Faʻaaogaina e mataituina insulin. Faia i latou i tagata taitoatasi ua masalomia insulin, - o se tumo e le masani ai na faia mai i sela o tamaʻi pancreatic, lea e faʻalavelaveina ai le gaosiga o le inisalini pe mafua ai le gasegase i lenei hormone.

Afai e maua le maʻisuka ituaiga 2, o le anapogi o le inisalini e faia e iloilo ai le aoga o le faaauauina o le togafitiga muamua ma vailaau oona ma filifili ai le manaomia o togafitiga insulin.

Ina ia faʻamautinoaina le faʻamalosia o le inisalini, o lona uiga, faʻaitiitia le lagona o le tino i aʻafiaga o le inisalini. Faʻaaogaina i le iloiloina o le manuia o le aveesea o insulinomas ma le siakiina mo toe toe foi.

O se elemene o le siama o le faʻasalaga ma Cushing syndrome.

Tatala insulin - insulin glucose curve

O faʻamalositiga o le inisalini anapogi e fuaina i tagata taitoatasi o loʻo faia se suʻesuʻega e taʻua o le "glucose-insulin curve". E aofia ai le iloiloina o le maualuga o le kulukose ma le insulin 1 itula ma le 2 itula i le maeʻa ai o le suʻega o le kulukose, o lona uiga, pe a uma ona faʻaʻai le 75 g o le kulukose (o le mamafa o le kulukose).

O le faʻataʻitaʻiga o le matematika mo le suʻesuʻeina o le HOMA (English English Homeostatic Model Model) e leʻi leva talu ai nei. E faavae i luga o le fua o le maualuga o le kulukose ma le inisalini i le toto toto, o le siama o le insulin resistance e fuafua i le fua: HOMA-IR = (anapogi o le toto glucose concentration (mmol / l) x anapogi anapogi insulin) / 22.5. O le aoga o le fuataga i tulaga o le physiological o le 1.0. Luga e uiga i inisalini tetee.

O le a le uiga o le maualuga o le anapogi o le inisalini

Maualuga maualuga o le inisalini, e faaopoopo i le fautuaina ituaiga 2 maʻisuka, e tupu i le faʻalauteleina o le faʻaogaina o corticosteroids, levodopa ma le faʻamalosi faʻamataʻu. Faʻaalia i le faʻamaʻi ma Cushing faʻamaʻi. Tulaga masani o le maʻi gasegase. O le anapogi anapogi o le inisalini e mafai ona gaʻo ma galactose pe fructose inlerant.

Maualuga maualuga o inisalini mafuaʻaga hypoglycemia (le lava o le kulukose i totonu o le toto), lea e mafai ona faʻaalia e ala i le soona vevela, palapitations, leʻivalea, faʻavauvau vaaia, ma le faoa faamalosi. Ona o le le lava o le kulukose, e le lava le malosi o le tino. Ma le mea mulimuli, o lenei tulaga e mafai ona oo atu ai i le paga ma e oʻo lava i le oti.

Tuua Lau Faamatalaga