Faʻaleagaina o le pancreatitis

Lapatitisitis vaivai, o le togafitiga lea e manaʻomia ai se faʻafelagolagomaʻi, e mafua ona o le atuatuvale, le paleni o meaai ma amioga leaga. O le le amanaʻiaina o le amio i lona lava soifua maloloina e taʻitaʻia ai le tele o faʻamaʻi, o le tasi o ia mea o le pancreatitis.

E faapefea ona alualu i luma le maʻi?

O le pancreatite le mautonu o le solia lea o galuega a le pancreas faatasi ai ma mea e ono mafai ona faaleagaina, lea e le tumau. O faʻasolosolo e atiae pe a maeʻa le pancreatitis. O ona foliga vaaia e lauiloa pe afai e tupu se siama i totonu o le vaeluala ma le gastroduodenal zone.

O le masaniga masani o togafitiga e tuʻuina mai ma faʻamaoniga nei:

  • o foliga mai o maa
  • faigata i le tafe o le vai inu,
  • faateleina i le lapisi,
  • le foliga mai o se uila ma se suiga i le fausaga o le parenchyma.

O le sili ona lamatia o le faamai o le togafitiga le talafeagai e aofia ai foliga vaaia ma le atinaʻeina o se paʻu.
E tolu galu o le faʻamaʻi:

  1. Faigofie. I le gasologa o le tausaga, e tasi pe faalua ona faʻaalia le faʻamaʻi. O le fomaʻi ua togafitia se maʻi maualalo o le pancreas. O le tiga e agamalu. O le tagata gasegase o loʻo i se tulaga faamalieina, o lona mamafa o loʻo i se tulaga masani.
  2. Faʻaalia I le gasologa o le tausaga, e oʻo atu i le 4 taimi le faʻavavevave i le tausaga faʻatasi ma le tiga ma le sili atu ona faʻaalia. O lenei ituaiga e tuʻufaʻatasia ma le solia o le gaioiga o totonu ma fafo atu o le puleaina.
  3. Tele. O se faʻaauau faifai pea o le faʻamaʻi, e sau faatasi ma le tiga matuia. O le galuega o le gland e matua leaga lava.

O le pancreatite e le faʻaleagaina e faʻapupulaina ma le le lelei o togafitiga o le tino pancreatiti, faʻamauaina o le ava, le faʻaaogaina o le tele o meaʻai gaʻo, faʻamaʻi o le manava ma duodenum.

O faʻamatalaga nei o uiga ia o le faʻamaʻi:

  • tiga tiga i le itu taumatau ma le tauagavale, toe liliu i tua tiga,
  • taʻavale
  • vavao
  • faaitiitia le fiaai
  • solia o le nofoa (manava, manava),
  • paleni mamafa
  • maualalo le vevela.

O le faʻaleagaina o le faʻamaʻi e oʻo atu ai i le faʻamalosi o le pulelele e le ulu o le pancreas. Ona o lenei mea, ua aliali mai ai le jaundice. O suʻesuʻega i suʻesuʻega suʻesuʻe e faʻaalia ai le faateleina o le ESR, o le faateleina o le kulukose i totonu o le toto ma le urine.

E matua faigata lava ona faia se tonu e fuafua ai le i ai o le faamai. I se taimi muamua, e maua e aunoa ma le faʻaalia o faʻamaoniga. O le mea lea, e manaʻomia e tagata maʻi le fesoasoani i le tulaga maualuga, pe a oʻo i le tiga na o le faʻaaogaina o fualaau. E tusa ai ma faʻamatalaga muamua, e mafai e se fomaʻi ona faia se suʻesuʻega muamua o le maʻi pancreatitis. A maeʻa le falemaʻi ma faʻamaʻi, o le faaiuga e le faʻaleagaina - faʻaleagaina tumau i le pancreas.

Faʻafefea ona togafitia le maʻi?

O le faateleina o le gland ma le suiga i le fausaga o le parenchyma ua fuafuaina e ala i le ultrasound. O taunuʻuga o le faʻatautaia o suʻesuʻega o le a fesoasoani e faʻaeseese ai le pancreatitis masani mai le tumutumu ma fuafua ai le siamaina o kesi o pancreatic cysts.

O se tagata gasegase e mafai ona faʻatulagaina se suʻega X-ray, ina ia mafai ona iloa le i ai o faʻamatalaga (maʻa). Afai e maua maa, o lona uiga o le pancreatitis i totonu o se tulaga maualuga. I le faʻaaogaina o faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga, o se tagata poto faapitoa e suʻesuʻe le limite o le tino o le pancreatic duct ma lona laiga, faʻamavae le faʻavaeina o kyū ma tumutumu.

Togafitiga e mafai ona faapenei:

O togafitiga faʻasao e faʻamoemoe e faʻaaogaina le faʻaaogaina o pancreatitis. Mo lenei mea, e faaaoga ai antispasmodics, e pei o le No-shpa. Ina ia faʻaleleia le gaioiga o le pancreas, e manaʻomia le sauniuni o le enzyme - Festal, Pancreatin.

Afai ei ai ni faʻafitauli i le faʻaogaina o le tino, ona faʻasolo atu ai lea e le fomaʻi o togafitiga vailaʻau e faʻaleleia ai le fausiaina o meaai - Alemagel, Fosfalugel. O togafitiga faasao e aofia ai le tausisia o se soifua soifua maloloina ma tausia lelei mea taumafa. E tatau ona e taumafa i meaai maualalo-calorie ma tuu le ava malosi.

Afai e faia e le fomaʻi se filifiliga faapena, ona faʻaaogaina lea o le faʻamalosi i le togafitiga, o le gaioiga lea e faʻatatau i le faʻasaʻoina o le spasm. O nei vailaʻau e faʻaleleia ai le gaosiga o enzymes, talu ai ona o le faaletonu o le soifua maloloina o le tino e faʻalavelaveina ai lenei gaioiga. I le tulaga o togafiti uma ma togafitiga ma togafitiga faasao na le aumaia ai se taunuuga lelei faamoemoeina, ona faamalosia ai lea o le fomaʻi e faia se taotoga. O lona sini autu o le ausia lea o le tomai i le autu autu o le gland.

O le fesili o le taotoga o taotoga e tele lava ina le mafai ona foia ma le le mautonu.

E tatau ona faia se taotoga pe afai o togafitiga faasao mo le tele o tausaga e le maua ai ni taunuuga lelei.

Muamua lava, e tatau ona fuafua le mafuaaga o le faʻamaʻi o le maʻi, o le laasaga ma suia i faiga o le okeni na aʻafia. O togafitiga faʻapitoa e faʻataʻitaʻiina mo ituaiga o faʻamaʻi pipisi, lea e faʻaalia e le jaundice, faʻasolosolo o cyst, faʻapea foʻi ma faʻamaʻi e tutupu i le talaaga o le maʻi o le peptic, colitis ma gastritis.

O le faʻamaonia o le taotoga o le maʻisuka malosi, faʻafitauli o le maʻisuka, faʻapea foʻi ma faiga faʻafefesoʻotaʻi tauvaga i tagata matutua. Pe a faatonuina le togafitiga o togafitiga, e tatau ona manatua e uiga i ona gafatia faatapulaaina. O le aʻafiaga o taotoga ma tulaga lamatia o maʻi e tatau ona mafaufau i ai. Aʻo leʻi faia taotoga, e tatau ona faʻamalamalamaina uiga patino o le tagata maʻi.

O togafitiga togafitiga e faʻamoemoe i le ausiaina o sini nei:

  • faʻamaoniga ma mulimuli ane faʻaumatia le mafuaʻaga o le faʻamaʻi,
  • aveeseina o le tiga
  • faʻasolosolo lelei o le vevela o le sua pancreatic ma le talo i totonu o le manava.

O togafitiga togafitiga o le pancreatitis o loʻo faʻataʻitaʻiina mo le vaivai o le tino o le pancreatic duct, faʻatasi ai ma foliga vaaia o le calcification ma kenefu i le pancreas, faatasi ai ma le pancreatitis ma se maʻi tigaina, lea e mafua ai ona faaitiitia le faatinoga. E manaʻomia le faʻamaonia i le siakiina o pathoces o le gallbladder.

Pancreatitis Prevention

O le pancreatite le mama, o le togafitiga e matua faigata, e mafai ona puipuia. Ina ia aloese mai le sili atu ona faigata o le maʻi, e tatau ona e mulimuli i se meaai, faʻamaoaigaina lau taumafa i meaʻai faʻatoʻaga ma faʻaitiitia le faʻaaogaina o protein ma gaʻo. I lenei tulaga, e tatau ona e mataʻituina ma le totoʻa au mea taumafa, tausia se soifua maloloina, ma talanoa i se fomaʻi i uluaʻi faailoga. E tatau ona maitauina le faasaina o le ola o le tagata lava ia, talu ai o lenei mea e tau atu i ituaiga uma o faafitauli.

O laʻau o loʻo mulimuli mai ua fautuaina mo puipuiga mai faʻamaʻi:

  • laʻau aʻa
  • tolu laupepa,
  • St. John's wort
  • fualaau faisua
  • o le mutia o le celandine
  • suauu sana.

O nei vaega uma e fefiloi i vaega tutusa. O le mea e maua ai le paluga e sasaa atu i le 3 ipu vai, tuʻu i le afi ma aumai i se faʻala. E tatau ona vevela le paluga i se vai vai taele mo le afa itula, mulimuli ane e tatau ona tu mo le 15-20 minute. O se teuteuga o le 1 ipu e ave i le afa itula ao lei faia se taumafataga. O lenei faʻamaumauga e fetaui lelei mo na gasegase o loʻo aʻafia ai le faʻamaʻi, ae naʻo le maea ai o feutagaiga ma le fomaʻi.

Talu ai o le faʻamaʻi e fesiligia o se taimi masani, o lona togafitiga e tatau ona manino. O fualaau oona e le aumaia ai le faʻamoemoega mautinoa pe a fai o le tagata maʻi e le o faʻaeteete ma le faaeteete mataupu faavae o meaʻai talafeagai. O lona uiga e tatau ona e lafoaia meaʻai gaʻo ma meaʻai vevela, e le tatau ona aofia ai ni vailaʻau poʻo vailaʻau vailaʻau. E manaʻomia le taumafa o le maʻi ma fualaau faisua. Naʻo le tulaga lenei, o le togafitiga o le a matua faʻaleleia lelei ai le soifua manuia o le maʻi ma toe faʻaauau ai le masaniga o le gaioiga.

Faʻaliliuga o mea faʻapitoa ma mafaufauga

O mafuaʻaga nei e matua taua tele i le atinaʻeina o ia togafitiga o le faʻaogaina o meaʻai e pei o le pancreatitis:

  • O taimi masani o le tino pancreatitis,
  • O le salalau atu o sooupu pipisi mai le gastroduodenal zone, faapea foi ma le biliary tract, i totonu o le pancreatitis ma isi faamaʻi pipisi ma le inflammatory.

I le faʻaopoopo i faʻamalamalamaga faʻamaonia o mea e faʻaleagaina, o mea faʻaosofia (predisposing) faʻapitoa e pei o se vaega i le tupuga o lenei maʻi:

  • Cholelithiasis (cholelithiasis) - ae maise lava le i ai o le siakiina i le pule masani o le talo, faapea foi ma le papa pancreatic duct,
  • Cirrhosis o le ate o soo se suʻesuʻega,
  • O le faagasologa o le faʻavaveina poʻo le faʻaogaina o se ulupo o loʻo i totonu o le manava po o le duodenum i totonu o le pancreas,
  • E masani lava o tulaga faʻanoanoa
  • Atherosclerotic vascular disease,
  • O le maʻi suka o se ituaiga o le insulin-toto lea e i ai le liona o vaega o le endocrin o le pancreas e nafa ma le gaosiga o le inisalini,
  • Ava malosi
  • Mea le lelei ma le le paleni: taumafa masani, faʻaleagaina o gaʻo, falai, mea ulaula.

Le ata o le maʻi

O lenei ituaiga o pancreatitis i le amataga o lona atinaʻe e leai ni faʻamatalaga maʻoti e mafai ai ona faia se faʻamaʻoga saʻo naʻo luga o faʻavae o faʻamaʻi. I le taimi muamua, o le faʻaleagaina o le tino o loʻo faʻaaliina lava ia o se mea e natia ma faʻalavelave ai le maʻi e seasea ona tupu, lea e aʻafia ai ona siama i se amataga vave o le atinaʻe ona o le tuai o le asiasiga a le maʻi i le fomaʻi.

O le pancreatite faʻamaoni, e pei o le tele o isi ituaiga o lenei maʻi, ei ai faʻamaoniga nei:

  1. O lagona tiga i le itu o loʻo i luga atu (i le vailaʻau faʻatele), faapea foi i le itu taumatau ma le itu tauagavale (i le itu taumatau ma le itu tauagavale). O tiga e le mautonu, pagatia, tigaina. O latou malosi e mafai ona faateleina i le taimi ma maua ai se tikeri maualuga. O le tiga i lenei faʻamaʻi e ese lona uiga: faʻaalia i le pito i tua i le tulaga lava e tasi e pei ona matauina i totonu o le manava (paʻu o le tiga). I le taimi muamua, e mafai ona taofi le tiga i le tagofia o vailaau, i taimi mulimuli, e le o vailaau faʻapoto poʻo o latou vailaau oona e fesoasoani i le tagata maʻi,
  2. O se lagona o le vaivai i totonu o le manava
  3. O le faʻaaogaina o le gasea, faatasi ai ma le leai foi o le vomiting,
  4. Le mautonu o le faleoloa - manava manava po o le malosi,
  5. Faitiitia le fiaai, o nisi taimi e oo lava i lona toesea atoatoa,
  6. Faateleina le vevela lautele o le tino (e masani ona faʻaaogaina),
  7. Paʻu mamafa
  8. Lautele vaivaiga ma le malaise e le mafaamatalaina,
  9. I le tulaga o le faʻalavelaveina o le mulilua masani i luga o le ulu o le gland, ua lauiloa ai le mata. Le maualuga o le lanu samasama o le paʻu ma foliga mataʻu mucous ua fuafuaina e le tikeri o le taofiofia o ala.

Faʻailoga

O le asiasia e se tagata tomai faapitoa e le lava e faia ai se mea e iloa ai. Ina ia mafai ona faia se faʻamaoniga sili ona saʻo, ua faatonuina e le fomaʻi i le tagata gasegase ia fale suesue ma meafaigaluega faʻapitoa e fai ma:

  • O se suʻega lautele o le toto, lea o loʻo faʻaalia ai le faateleina o lelaʻe paʻepaʻe ma le ESR - o faʻamaoniga e nafa ma le i ai o se faʻaogaina o le tino i totonu o le tino,
  • Suesueina o le toto o meaola oona - o se maualuga maualuga o le amylase, bilirubin, glucose e tosina mai ai manatu ia te ia lava,
  • Urinalysis - o se faʻaopoopoga o le faʻaaogaina o le amylase masani o loʻo taua foi,
  • Coprogram - o le tikeri o le faʻapalaina o meaʻai o totoe ua iloiloina. Steatorrhea ma le foafoaina o gaioiga e maitauina - o le i ai o ni meaʻai ma le palatini e leʻi faʻaaogaina i le feces,
  • O le faʻasologa o le vevela o le manava, faʻatasi ma le gauai faapitoa e totogi tuusaʻo i le pancreas. O se suʻesuʻega ultrasound o le pancreas e mafai ai ona tatou maitauina le faateleina o lona telē, faapea foi ma se suiga i le fausaga o le parenchyma (o loʻo i ai uma se mea faʻafefiloi ma se mea e faʻaaogaina),
  • Endoscopic retrograde pancreatography - Iloiloina le maualuga o le puleleale autu ma lona tikeri o le pule,
  • FGDS (fibrogastroduodenoscopy) o se metotia e mafai ai e oe ona suʻe le galuega faalilolilo i fafo o se okeni,
  • O le suʻega X-ray o le gland, lea o loʻo i ai se faʻamalologa o faʻamatalaga i totonu o le okeni,
  • Cholecystocholasciography - iloilo le tulaga o le gallbladder ma ona ala,
  • Faʻamaumauga faʻasolosolo - e faʻaaogaina e le aofia ai togafitiga o le kanesa.

O le pancreatite le mautonu e mafai ona tuʻuina atu i togafitiga ma togafitiga faʻapitoa, e fuafua i le vasega ma le faʻamalaloina o le maʻi. O togafitiga faʻasao e faʻamoemoe e faʻaitiitia ai le gaioiga o le faʻaleagaina o le tino ma faʻaitiitia ai le mamafa o faʻamaʻi faʻamaʻi. Ae peitai, o lenei ituaiga o aafiaga i luga o le togafitiga e le mafai ona faʻaaogaina atoa. O togafitiga faasao o lenei faʻamaʻi e faʻavae i vaega o vailaʻau nei:

  1. Antispasmodics (No-shpa, Papaverine),
  2. Enzymes (Creon, Methionine, Pancreatin, Feso),
  3. Faʻasolosolo ma le faʻateleina o le malosi o le vai gaositi (Fosfalugel, Almagel),
  4. Histamine H-talipupuni poloka (cimetidine, ranitidine, famotidine),
  5. Vitamin togafitiga - o le tausiga faapitoa e totogi i vitamini B.

E leai se taua tele o le tausia o se taumafataga maloloina ma asiasiga i nofoaga faʻapitoa ma togafitiga togafitiga o le digestive system.

O isi vailaau faʻaaoga e masani ona faʻaaogaina e avea ma auala faaopoopo o togafitiga faʻasao. O le sili ona aoga i le togafitiga o pancreatitis e avea ma vailaau togafitiga e pei o: violetina e tolu laulaau, vao o St. John, vao o le sana, fatu o le sana ma le vao vao, togalaʻau ma le anise.

O togafitiga togafitiga ua faailoa mai mo le solia o le tafega o le talo i luga o le auala autu o le talo, o le i ai o tumutumu o fale, o le tuputupu aʻe malosi o cysts, o tiga matuia e le taofia e falemaʻi, ma le le atoatoa o togafitiga faasao. Afai e le afaina le pitonuʻu o le pulelaa, o le pancreatostomy umi e faia i gasegase i le va o le au ma le faga o le jejunum, lea ua tape mai le auala o meaai.

Faailoga o Pancreatitis le mautonu

Faʻapea o le tagata maʻi o loʻo nofouta i le lamatiaga o le faatupuina o le pancreatitis, o nisi mea e manaʻomia muamua. E mafai ona iloa e le tagata lava ia le amataga o le faʻamaʻi, aʻo leʻi oʻo mai se taʻavale a le falemaʻi poʻo se malaga i le fomaʻi?

I le faaopoopo atu i mea masani o loʻo masani ai mo soʻo se ituaiga pancreatitis, e iai:

  • le toʻa i le hypochondrium i le itu taumatau po o le itu tauagavale,
  • o le tiga e susulu i tua, o nisi taimi i lalo o le tauau,
  • o se tulaga taatele o le faʻaleʻeleʻeleina o paʻu vevela,
  • taoto, vili,
  • manava manava, pe vice versa, faamalosi.

O le tele o taimi, o le pancreatitis o loʻo faʻatulagaina. I lenei tulaga, o le faaleagaina o le pancreas e le salalau solo, e aafia ai vaega eseese o le gland. I le fesuisuiai o le suiga, e ese le vaaiga, o le a mafai ona eseese siʻosiʻomaga.

Mafuaaga

Ua uma lava ona manino o le pancreatitis o le atinaʻe lea o le mumū o le pancreas. E le gata i lea, e mafai e se tagata ona tausia le tino, tausisia se meaʻai ma faia ni auala e aloese ai mai osofaʻiga faifai pea a le maʻi. Po o mafai ona:

  • faʻaleagaina le ava malosi
  • e faʻatagaina le faʻaalia o maʻa i le gallbladder,
  • maʻi faʻasolosolo o le gastrointestinal tract.

Soʻo se tasi o leo faʻaalia e mafai ona mafua ai le pancreatite. Faʻatasi ai ma se faʻalavelave faʻapitoa i luga o le paʻu o le tino ua leai se soifua maloloina, o le amio faapena o le ai ai sona aʻafiaga leaga.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga

O metotia faʻamalosi e faʻaaogaina e faʻamaonia lelei ai le faʻafitauli ma le tulaga o le pancreas (pe faʻapefea ona aafia le parenchyma, pe o le lili e salalau atu i isi mea). O masaniga e masani ai se tagata, e le mafua ai le fefe:

  • Faʻamatalaga - faʻaaoga e malamalama ai i le tulaga o le fausaga o le parenchyma, o le sailiga mo le mafai mafai ona faʻamaufaʻailoga,
  • Initaneti faʻatusatusa - talafeagai i mataupu o masalomia o le paʻu o le pancreatic,
  • X-ray - ua faʻaaogaina mo masalomia o faʻalavelave matuia o le faʻamaʻi o le pancreatitis. O le auala e faʻatagaina ai ona iloa faʻamalamalamaga i totonu o le pancreas e manaʻomia ai togafitiga faafomaʻi,
  • E faʻamaonia le faʻasalalau e malamalama ai pe faapefea ona paʻu le ala, e tusa lava pe faʻapipiʻi pe o se uila e iloagofie ai, o le sese o le maualuga o faʻamaufaʻailoga.

O se suʻesuʻega auiliili o le filifiliga sili lea e foia ai le faafitauli. O le fomaʻi e tilotilo i le faʻamaʻi mai itu eseese, vaʻaia faʻaaliga faʻapitoa, ma e mafai ona faʻamaonia saʻo, faʻatonu se togafitiga.

Togafitiga o Pancreatitis le mautonu

O metotia na faʻaaoga i le togafitiga o lenei ituaiga pancreatitis e le ese mai le "masani", masani masani.

O togafitiga e aofia ai:

  • togafitiga o le soifua maloloina (mo le tele o vaega o fualaau oona, le tuʻuina atu o tapulaa i protein ma gaʻo),
  • faatonuina le antispasmodics (sili ona lauiloa e leai-sepa),
  • le tagofia o fualaau faasaina e taofia ai le puleaina o gastric and pancreatic juice lea e fesoasoani i le gaosiga o enzymes (e faaopoopo atu i vailaʻau, e aofia ai le mineral water, deco decorations of herbs),
  • se taumafa eseese o vitamini - mo se faataitaiga, vaega B,
  • Alu i se falemaʻi poʻo se nofoaga mo togafitiga faafomaʻi.

Afai o le tagata gasegase e masani lelei i le taimi muamua e iloa ai le pancreatitis, o le ono mafai ona toe faʻaleleia le faʻamaʻi e maualuga. Afai e masalosalo i le mea na tupu i se auala faʻamalosi, e faʻasaina ai le vailaʻau. E sili atu le faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi, faʻamatala le mea na tupu, tuʻuina atu le faʻamaʻi i lima o vailaau.

Tausiga togafitiga

Afai e te tuai i togafitiga masani ma e te le vaʻai i se fomaʻi, o loʻo i ai se avanoa e maua ai i lalo o le togafiti. E sili atu le manaia nai lo taumafa banal ma ave fualaau. E sili atu le aua le faʻaeʻeina lenei mea.

Faailoga mo le taotoga:

  • solia atoatoa le tulaga o le tino o le pancreatic duct,
  • pancreatic calcification,
  • le foliga mai o se uila
  • ogaoga tiga, e aʻafia ai le tulaga lautele o le maʻi, mafua ai le vaivai faifai pea.

I le taimi o le taotoga, e mafai e le fomaʻi ona faia ni faʻagasologa i le taimi e tasi, e faʻamoemoe e faʻaleleia le tulaga o le maʻi. O se faʻatagaga faʻatagaina o le suʻesuʻega ma le faʻamaonia o le talo ma le gallbladder.

Afai e amata le setete o le pancreas, e tasi se taotoga e tatau ai. O nisi taimi e faia e le fomaʻi ni gaoioiga se 8 i le 10 i se maʻi. O le leaga o le pancreas e mafua ai le maualuga o le lamatia o le toto, ma e faigata tele ona vavalo le taunuuga o mea na tutupu.

E i ai le tele o faʻamaʻiloga e faʻasaina ai le gauai atu:

  • fiva (fiva)
  • tafe le toto toto
  • le le mautonu
  • le faʻavaeina o cavities ua tumu i le kesi poʻo le vai (faʻaalia e x-ray poʻo le ultrasound),
  • faʻapipiʻiina o faamaufaʻailoga i le vaega o le pancreatic.

O se mea matautia mo le fomaʻi le suʻesuʻeina le manaʻoga manaʻomia mo le taotoga poʻo le faʻalavelave e matautia. Aʻo leʻi faʻatulagaina le aso o le taotoga, e mataʻituina le maʻi, ona faia ai lea o se filifiliga. O le faʻalavelave e faia i le aso lona lua pe a uma sauniuniga ogaoga o le maʻi.

I le avea ai o se tulafono, e mafai ona aloese mai le taotoga pe a amata togafitiga i le taimi ma faʻasoa togafitiga faafomaʻi.

Ina ia aloese mai faalavelave faʻafuaseʻi ma faʻafitauli, e sili atu le popole i le soifua mālōlōina ao le i oʻo i le taimi muamua, siaki ma le totoʻa le tulaga, mulimuli i le fautuaga a se fomaʻi na laveaʻi muamua le maʻi mai le osofaʻiga o le tino pancreatitis.

Faasaoina le tusiga e faitau mulimuli ane, pe fefaʻasoaaʻi ma uo:

Essence o le faamaʻi

O le pancreas o se totoga laitiiti ae sili ona taua o le masini vai. O loʻo taoto i tua o le manava ma faʻalautele mai le duodenum i le taula. O le pancreas o loʻo i ai se fausaga o lobed. E taʻitasi taʻoto taʻitasi. I totonu o le okeni, o fesoʻotaʻiga uma e fesoʻotaʻi ma fai ai le laupepa autu o pancreatic. E i ai foi le lua (faʻaopoopoga) pule. E tafe uma i totonu o le duodenum.

O le uʻamea i le tino o le tagata e faia ai ni galuega se lua:

  1. Exocrine (exocrine). O fualaau faʻalilolilo mai le gland i le duodenum o loʻo aofia ai enzymes. O loʻo aʻafia i latou i le faʻapalapalaina o le polotini, o le gaʻo ma le gaʻo.
  2. Endocrine (intrasecretory). O le pancreas e faalilolilo hormones polypeptide i totonu o le toto. Latou te faʻafoeina le faiga o le metabolic e tutupu i le tino.

Faatasi ai ma le mumū, o galuega a le pancreas e faʻavaivaia. Ua faʻamaonia lenei mea e le siama o le pancreatitis. E le lilo le mealilo mai le okeni i le duodenum. I lenei tulaga, o le faagasologa o le faanumeraina o le tagata lava ia o le gland e amata. O se vaega o le enzymes ma toxins i lenei tulaga e tuʻuina atu i totonu o toto toto, salalau i le tino atoa ma faʻaleagaina ai isi totoga (ate, fatuga, mama, fatu, ma e oʻo lava i le faiʻai).

O le maʻi e tupu i tagata mo mafuaaga eseese. Fuainumera faamaumauina o le 50% o tagata e pagatia mai le afaina ai ona o le ava malosi. I le 20% o mataupu, o le faʻamautinoaina o pancreatitis i tagata matutua o loʻo faʻaalia ai e amata ona tupu le maʻi ona o le gallstone disease. O isi mafuaaga o le mumu o le pancreatic e aofia ai:

  • afaina, viral ma parasitic,
  • fungal infections
  • manuʻa ma le 'ona oona,
  • faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻi ma galuega.

Pancreatitis Classification

I le natura o le kosi, o le maʻi e mafai ona gasegase (OD) ma faʻasolosolo (CP). O le faʻavae muamua o le maʻi o lona uiga o se faʻalavelave faʻaleagaina lea e tupu i le pancreas ma pasi atu i isi gaʻo ma okeni. O le maʻi e tupu faʻafuasei ona o le taumafa o le ava malosi, meaai vevela poʻo gaʻo. I nisi tulaga, o le amataina o le faʻamaʻi e fesoʻotai ma le 'ai tele o mea taumafa pe a maeʻa le anapogi.

O matata o le pancreatitis o loʻo faʻapipiʻiina e pei ona taua i lalo:

  1. Maʻa tiga tele pancreatitis. I lenei fomu, o le a le lelei le galue lelei o totoga i totonu. Faʻaauau faʻamaoniga o pancreatitis o loʻo faʻaalia ai solitulafono matuia.
  2. Faʻamatalaga faʻamalamalama. Faatasi ai ma lenei ituaiga o faamaʻi, o le gaioiga o le okeni e sili atu ona faalavelave.
  3. O le ogaoga o le pancreatitis, faʻalavelave e ala i le faʻapalaina o le tino, peritonitis, abscesses purulenti, sepsis, le toto.

O le pancreatitis faʻafuaseʻi e tupu i tagata pe a uma ona mafatia i se faʻalavelave faʻafuaseʻi o le mumu o le pancreatic. Faʻalagolago i le malosi, e iloa e tagata tomai faapitoa:

  1. Sini malosi. O le pancreatitis e faʻaalia i se faʻaauau faifai pea. Vaitaimi o le faʻamalologa e seasea ma puupuu.
  2. O le gasegase o le faamaʻi e faʻapena. O faʻalavelave o le mumū o le pancreas e tupu 3-4 taimi i le tausaga. O le tiga o le abdominal syndrome e umi lava.
  3. Le agamalu o le maʻi. O faʻasalalauga e puupuu ma seasea. Latou te tupu i le 1-2 taimi i le tausaga.

Faailoga o le mumū tele

O tiga faʻamalosi o se faailoga e faʻaalia ai le pancreatitis. Eseesega siama i le i ai o lenei faailoga e vave ona faia, aua o le tiga e masani ona malosi e le mafai e tagata ona pepelo ma nonofo filemu. Seiloga o se suʻesuʻega ma faʻamaonia saʻo o tagata tomai faapitoa e mafai ona faia soʻo se fua e faʻaitiitia ai le tulaga o tagata gasegase.

O le isi faʻailoga lautele o le mumū tele o le pancreas o le vomiting, lea e toe faia i le tele o tulaga. E le aumaia le toomaga i tagata mamaʻi. O latou tulaga e mafua mai i le fesuiaiga e naʻo le mamafa. O isi faʻamaoniga o le tino pancreatitis e aofia ai:

  • pallo o le paʻu, acrocyanosis (mauaina o paʻu lanu paʻu),
  • fufulu
  • taofi o le kesi, nofoa,
  • malosi vaivai.

Faailoga o Taimi Pancreatitis

O faailoga iloga o le CP e eseese i taimi o faʻasalaga ma faʻamagaloga. Latou te faʻalagolago i le tele o mea moni: tulaga, fomaʻi o le gasegase o le faʻamaʻi. E ui lava i lea, o le tele o faʻamaoniga o le pancreatitis e masani ona faʻaalia:

  1. Manua. E faʻaalia i le faateleina o le tele ma le tele o le nofoa. I le pancreatitis masani, o feces ei ai se lanu enaena ma se manogi manogi. E tele lava ina aofia ai meaʻai e leʻo faʻatafunaina. O faʻamaoniga o loʻo i luga e mafua mai ona o le faʻaitiitia o le tele o le faʻasolosolo o le exocrine parenchyma ma le soliina o le pule a le gland i le duodenum.
  2. Vaivai, gatete i le tino atoa, fiaai, gasegase, gaioiga o le manava ma le urination, leai se mafaufau. O nei faʻamaoniga o le CP e fesoʻotai ma le solia o le galuega a le pancreas.
  3. Paʻu maʻi faʻamaʻi. O le tiga e leai se taʻaloga manino. E mafai ona tupu i le ogatotonu poʻo le pito i luga ma ave i luga o le vevela. I nisi tulaga, e le o matauina le tiga.

Faʻamatalaga o se foliga masani

O le suʻesuʻeina o pancreatitis i tagata matutua e aofia ai le ultrasound ma le CT. O tagata mamaʻi ua tofia foi le endoscopic retrograde cholangiopanomygraphy. O lenei metotia o suʻesuʻega o se tuufaatasiga o le faʻasalaga ma le fesuisuiaʻi.

O le suʻesuʻeina o le pancreatitis masani e aofia ai foi ma le fuafuaina o le galuega o le exocrine pancreatic function. O le mafuaʻaga lea e faʻataʻitaʻiina ai e tagata tomai faapitoa se suʻesuʻega suʻesuʻega - o se suʻesuʻega suʻesuʻega lea e mafai ai e oe ona iloa tino o meaʻai e leʻi faʻaaogaina i feces.

E mafai foi ona suʻesuʻeina le galuega ole pancreatic Exocrine e faʻaaoga ai suʻega C-suʻega. O la latou mea sili ona lelei o le le faʻaleagaina (leai se manaʻoga e soli le amio saʻo o pa puipui masani a le tino). O lea ituaiga o siama o pancreatitis ua mafai ai foi ona fuafua le aoga o togafitiga faafouina o le enzyme.

Togafitiga mo le tino pancreatite

Afai o loʻo iai ni faʻamaoniga e faʻaalia ai le atinaʻeina o OP, e manaʻomia le tagata maʻi e fesoasoani muamua:

  • faasa le taumafa ma inu mo ni nai aso,
  • faʻaaogā se mea faʻavevela i le malulu poʻo se aisa e faʻafefe i le faʻalapotopotoga faʻapitoa,
  • tuʻuina atu antispasmodics (ona o le faʻaaogaina o le "No-shpa" poʻo le "Papaverine" o le a faʻaitiitia ai le gaosia o enzymes).

A maeʻa le fesoasoani muamua, e tatau loa ona e valaau i se fomaʻi. E tatau ona faʻamaʻi le tagata ile falemaʻi. O se faʻamatalaga ultrasound o le tino pancreatitis e vave ona faia i le falemaʻi. A maeʻa ona faʻamaonia se faʻamaoniga saʻo, o faʻataʻitaʻiga ua faʻamatalaina (Baralgin, Analgin) ina ia faʻaitiitia ai le tiga.

O togafitiga faʻaaoga fofo fofo o amino acids ma glucose. Latou te faia mo le palasitika ma le malosi o manaoga o le tino o le tagata. O vailaau faʻasaina o loʻo faʻatulagaina. O nei vailaʻau e manaʻomia mo togafitiga ma le puipuia o faʻalavelave lavelave.

I ni nai aso talu mai le amataga o togafitiga, o se suʻega masini e faʻapipiʻi i totonu o le tootoo laiti. E tatau mo le faʻaaogaina o fualaau oona mo meaʻai. A toe faʻafoʻi le galuega ile manava, o le tagata gasegase e mafai ona 'ai faʻamaʻi. O le meaai e tatau ona aofia ai paluga, fualaau faisua ua kuka, compotes.

O togafitiga faasao i le 87% o mataupu e manuia. O le 13% o tagata mamaʻi e manaʻomia le togafitiga. O loʻo faia pe a oʻo mai le suʻesuʻega o le pancreatitis e faʻaalia ai ni faʻafitauli ogaoga. O sini o togafitiga faʻapitoa:

  1. Faʻaitiitiga o le endotoxemia. Mo lenei mea, alavai ma le vavave o le talo, alavai ma le toe faʻaleleia o le afaina o le manava. I le taimi o le taotoga, enzymes, toxins ma isi vailaʻau faʻasolosolo o loʻo aveesea mai le tino.
  2. Togafitiga o faʻalavelave pipisi ma le faʻaleagaina o le necrosis pancreatic (abscesses, fistulas, cysts, peritonitis). Ina ia ausia lenei mea, e faia e tagata tomai faapitoa le autopsy ma le faʻavaivai o le faʻapipiʻi, le purulent cavities, resection ma le sequestrectomy o le pancreas.

Faʻasologa masani o togafitiga

Afai o le siama o le pancreatitis na faʻaalia ai se maʻi masani o le faʻamaʻi, ona mafai lea ona faʻamautuina vailaʻau eseese i tagata gasegase: sauniuniga o le encyclopedia (Mezim, Festal, Creon), faʻamaʻi (Abaktal, Amoksiklav, Sumamed) ma isi. I nisi tulaga (mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma se pseudocyst) o le mea e sili ona osofaʻi (vaʻaia) ole alavai poʻo taotoga e manaʻomia.

O se matafaioi taua e faia i meaʻai. Faatasi ai ma se faʻavavega o le faʻamaʻi i le 1-2 aso, e faʻatagaina ai ona 'ai e tagata mama se mea. E mafai ona e inu vai inu (1-1.5 lita i le aso): vaivai lauti, vai alumini alkaline e aunoa ma le kesi, susu o le rose vao (1-2 mata). I le 2-3 aso, e faatagaina ai meaai. Mucous soups, paʻu suamalie suamalie suamalie, fuālaʻau fuālaʻau, jelini e faia mai le sua oona.

I vaitaimi o le faʻamagaloga, e tatau ona e usitaia fautuaga nei:

  1. Cook kuka, masusu pe tao i totonu o le ogaumu. Faʻesea gaʻo mamā mai le taumafataga ma faʻasaʻo le masima i le 6 g i le aso.
  2. Taumamafa i meaai laiti 5-6 taimi i le aso. O le vevela fautuaina o ipu vevela e le sili atu nai lo le 57-62 tikeri, malulu - e le itiiti ifo i le 15-17 tikeri.
  3. Faʻesea mai le taumafataga o meaʻai, meaʻai vevela, meaʻai vela ma meaai kuka, pi ma pi, musigot, carbonated and alcoholic drinks, kvass, juice fruit juice, ma oloa gaosi oloa. O le kulimi ma le kulimi kulimi o loʻo faatagaina i ni vaega laiti i ipu.

Isi togafitiga

I le foliga o le mumū o le pancreas, na o le pau lava le tali saʻo o le vaai lea i se fomaʻi. E le aoga le faʻataʻitaʻiga i togafitiga faʻasalalau mo lenei ituaiga faʻamaʻi. Afai o faailoga ma le siama o pancreatitis o loʻo faʻaalia ai se maʻi masani o le faʻamaʻi, ona mafai lea ona e suʻeina togafitiga togafitiga e tuʻuina atu e isi vailaʻau.

O se aafiaga lelei i le tele o mataupu e maua ai togafitiga. O le faʻaaogaina o togalaau e mafai ona faʻaleleia atili ai le tulaga o tagata o loʻo mafatia mai le pancreatitis masani. O se fua lea mo se tasi o vailaʻau masani:

  • faʻafefiloi i le tutusa vaega sima o le sana, chamomile ma fualaʻau calendula, fasi plantain ma mutia mint,
  • ave 1 lepp. mai le faʻafefiloi ma sasaa 2 ipu vai inu,
  • tuu le susu i totonu o se vai vai taele mo le 15 minute,
  • faʻaaogaina le oloa maeʻa mo le 45 minute ma le aʻa.

E fautuaina e inu le paluga faatolu i le aso mo le 15 minute aʻo leʻi 'ai meaai, 0.4 ipu, muamua faʻamalosi i le vai mafanafana i le tele o le ipu. E mafai ona e teuina le oloa i le pusaaisa mo le 5 aso.

O le a lenei mea faʻaleagaina?

Faʻailoga pancreatitis e masani lava ona tupu i sui o le afa vaivai o tagata soifua i tagata matutua, ma e itiiti lava i le vaeluaga o tausaga. O le mafuaaga autu mo le atinaʻeina o lenei maʻi o le le lelei lea.

O le tele o taimi, o faafitauli ma le pancreas e tupu saʻo pe a amata ona 'ai e se tagata le tele o meaʻai ma gaʻo. Ae peitai, e le na o le pau lea o le mea e sili ona leaga. E le gata i lea, o lenei faamaʻi e mafai foi ona osofaia ai tamaitai e mulimuli i se taumafa sili ona mamafa ma taofia ai i latou lava meaai maloloina.Afai e maua e le tino o le tagata le tele o gaʻo ma le porotini, ona faʻaaogaina loa lea o le tino. E le gata i lenei, afai e faʻaaogaina foi e se tagata le ava malosi, e mafai ona e mautinoa o le a faʻaalia e le pancreatitis masani.

I aso nei, e tele naua le faʻavasegaina o lenei faʻamaʻi, e taʻitasi ma amanaʻia nisi o mea. Sei o tatou mafaufau ia i latou taʻitasi i nisi auiliiliga.

O taunuuga

I le leai o se togafitiga talafeagai poʻo se faʻamaʻi ua leva ona maua, o le atinaʻeina o faʻafitauli nei o le faʻamaʻi o le pancreatitis e mafai:

  • O foliga vaaia ma le faʻaolaina o kesi o le pancreatic,
  • O foliga vaaia o ni neoplasms mama pe mama o le okeni,
  • Faʻafitauli tele: abscesses o le gland, peritonitis, sepsis,
  • Cholestasis - solia o le tafe o talo,
  • Faʻalavelave faʻamaʻi,
  • O le thrombosis o le splenic vein, etc.

Symptomatology

O faʻamaoniga o le pancreatitis faʻatoʻateleina e talitutusa ma faailoga o le atinaʻega o gaioiga ogaoga i le fausaga o le ate. E pei ona faʻaalia i fuainumera o le falemaʻi, e aʻafia i le tulaga o se maʻi, o le maʻisuka ua faia i le afa o mataupu. O le faʻafitauli e mafua ona o le le puipuia o meaola e faia ai galuega endocrin, aemaise lava i latou e nafa ma le faʻasiga o le inisalini.

O le ata o le faʻamaʻi pipisi o le pancreatitis o loʻo taua i lalo:

  1. Faʻaauau taimi uma o le gasea lea e mafua ai le faʻatagaina o le tele o vomit. O le faʻasaʻolotoina o le manava mai nai meaʻai faʻapalapalaina e le aumaia ai le toomaga. Lagonaina o le maʻi ua matauina i le aso atoa.
  2. Le atinaʻeina o le malosi, manava. O le solia lautele o le nofoa na te lagona ai. O le tagata maʻi e tatau ona pagatia mai le faʻaleleia o le kesi.
  3. Faʻasalaga tigaina o le natura le manaia i le pancreas. Faʻalavelave faʻafuaseʻi ona alu atu i le hypochondrium, i lalo o le tauau o le tauau, tuʻuina atu i tua. E i ai se lagona o le vaivai i totonu o le manava.
  4. E maitauina le leiloa o le mamafa o le tino ua matauina. O le faafitauli e tulaʻi mai i le talaaga o le teenaina o meaʻai. O le gaioiga e mafua ona o le fefefe i le fausiaina o osofaiga fou o tiga e le mafai ona faʻafitia.
  5. A maeʻa ona 'ai, e masani ona lagona e se tagata vaivaiga lautele, e pagatia i se leo lelava, fiva. O faʻafitauli o loʻo atagia i le faʻaititia o galuega.

Faiga o le maʻi

Faʻataʻitaʻi e fomaʻi nisi ituaiga o pancreatitis.

O le foliga malie o le gasegase o le faamaʻi o loʻo faʻaalia i ni faʻafitauli leaga i le gaioiga o le pancreas. E masani ona le lagona e se tagata le le fiafia i le vaega ole totoga. O faʻalavelave, faʻatasi ai ma le tele o tiga ma le nutimomoia, e lauiloa i le tele o taimi i le tausaga.

O le atinaʻeina o le ogatotonu o le pancreatitis o loʻo faʻatasi ma le maualuga o taimi o faʻavavega. O mafatiaga e aumaia i ni nai taimi i vaitau taʻitasi. O lagona tiga e taʻuina, faaumiumi.

O faʻamaʻi pipisi e tuʻuina mai ma faʻasologa faifaipea. Soo se taimi lava e sili atu ona leaga le tiga. E i ai faʻafitauli matuia i totonu o le tino, lea e sili ona afaina ai le soifua maloloina ma le tulaga o le tino atoa.

Taumafa mo le masani ai o le pancreatitis

O le taua tele o le alualu i luma o le alualu i luma o togafitiga e mafai ai ona lelei meaʻai. O le usitai i se taumafataga faapitoa e mafai ai e oe ona faʻamautuina le gaioiga o le faʻaogaina o le tino, faʻaitiitia le maualuga o le kulukose i le toto. O se mea e manaʻomia muamua mo se taua tele e tetee atu ai i le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o le faʻaaogaina lea o meaai sugary, o mea manogi ulaula, fualaau faisua ma fualaau 'aina, vai inu, ma le faʻasaoina.

Meaʻai mo pancreatic pancreatitis, faʻataʻitaʻiga o le lisi:

  • Breakfast - cereals kuka i totonu o le pata o le pata, tea e le faguina, se fasi keke o le sisi.
  • Taumafa - suamalie o le fualaau suamalie, fualaʻau moa ua kuka, fualaau malie suamalie suamalie.
  • Meaʻai - sina kusi falaoʻo poʻo yogurt, keke e leʻi faʻasalaina.
  • Taumafa - paluga pateta poo zuciniini, fusi iʻa na gaosia, pulou pupuʻu, fualaau aina.

O tagata matutua e ofoina atu sina meaʻai ese mo le pancreatic pancreatitis. O se faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga e aofia ai sou sola moa mo le 'aiga o le taeao. Mo le taumafataga o le aoauli, laumei faʻasusu ma le gaʻo maualalo o le siʻi, paluga tao ma pears, o le karini carrot e tautua i le laulau. I le afiafi, e fautuaina e faʻaaoga masini fuālaʻau kuka. O le tausisia o sea taumafataga e fesootaʻi ma se gasegase faʻavave i le tino o tagata matutua ma se uiga o le faʻamalosi.

Fomaʻi togafitiga

Mo le togafitia o le pancreatitis, o fomaʻi e faatonuina ai sui o vailaʻau faʻasoifua nei:

  • "Leai-Shpa", "Papaverine" - ei ai le aafiaga antispasmodic i le tino o le pancreatic tissue.
  • "Alemagel", "Fosfalugel" - o meaola o le ola maloloina i le tuufaatasiga o fualaau faasaina e faaitiitia ai le maualuga o le elemene o mea faalilolilo.
  • "Festal", "Creon", "Methionine", "Pancreatin" - o vaega o fualaau faasaina o punavai ia o elemene taua lea e manaomia mo le masani ai o le galue o le pancreas.
  • Fale faʻamalosi - fesoasoani i le malosi atoa o le tino ma tausia le puipuiga.

Isi auala o togafitiga

Aloese mai le tupu mai o osofaʻiga o osofaʻiga a le pancreatitis faʻatoʻa mafai ona faʻaaogaina mea nei. Ave se sipuni tele o le faʻaputugogogogogogogogogo o le vort St. John's, tiliva, ufiufi, fugalaau fugalaau ma le faʻasalaga o sana. E sasaa meaʻai ile lita o vai inu. O le kulupu o loʻo kuka i luga o le vevela vevela mo le afa itula. O le vailaʻau e mafai ona tuʻuina atu mo le 10-15 minute. O le vai e faʻamaonia ma faʻafefiloi i se mea mafanafana i totonu o se ipu malamalama ao le i faia taumafataga taitasi.

O le faatea ese o le uiga le mautonu i le taimi o le atinaʻeina o le faʻamaʻi e mafai ai ona faia ni mea o se musika auro. Faaaoga aʻa tetele o le laau faamaloloina. O mea e gaosi lelei, e tuʻuina lelei i totonu o se fagu tioata ma sasaa i le ava malolosi i le 200-250 ml. O le meafaigaluega ua pipiʻi ma se tapuni, ma ua maeʻa ona auina atu e faʻapipiʻi i se mea pogisa mo le 2 vaiaso. O le vailaau faʻamalosi ua faʻaaogaina le 10 pata pe a maeʻa se taumafataga.

Togafitiga

Afai o togafitiga faafomaʻi ma isi togafitiga o le faamai e le maua ai se taunuuga, e maua e fomaʻi se auala galue e foia ai le faafitauli. Faʻaaoga auala nei:

  • Faʻasalaga - o loʻo faʻaofiina se faʻalapotopotoga i totonu o le fausaga o le pancreas, e mafua ai ona faʻaleleia le vaʻavaʻa o le taʻavale.
  • Suesuega - ua vavaeese nofoaga o mea e le lelei, faʻapipiʻiina o le calcium, ua fiafia le neoplasms.
  • Cholecystectomy - aveʻesea ai le gallbladder, pe a fai o loʻo i ai se faʻapipiʻi atoatoa o ala o le okeni.

O a mafuaaga o le afaina o le gland?

E tele mafuaʻaga e mafai ona taʻitaʻia ai le pancreatitis:

I le mea lava ia, o se osofaiga ogaoga o se faiga le lelei o le tino e mafai ona avea ma se malosi mo le atinaʻeina o se ituaiga o le faamaʻi.

Mea sese i le taumafataga. Meaʻai le lelei, faʻamaʻapoʻa pe, i se isi itu, afaina i le lele. Faʻaleagaina o meaʻai, ulaula, gaʻo, falai ma gaʻo ma meaʻai.

O mea ua fai ma vaisu leaga, e pei o le ava malosi ma mea inu vevela, ulaula, faʻaaogaina o le kofe, ma isi.

Faʻafitauli o le gastrointestinal tract.

Afai e leʻi faia uma fuafuaga i le vaega laititi o le mumū, ina ia faʻaitiitia le pancreatitis i le taimi muamua poʻo le tagata maʻi na togafitia fautuaga a le fomaʻi i le leaga le faʻatuatua, o le maʻi ua alualu i luma, ma ua le toe umi se taimi e avea ai ma siama.

Faʻatulagaga o Marseille-Roma o le pancreatitis masani

O lenei faʻavasegaga e sili ona lauiloa ma faʻaaogaina i le lalolagi atoa. Fai mai a ia, e fa ituaiga o lenei maʻi:

  • Faalavelave. O lenei fomu e faʻaalia e ala i le i ai o le faʻaogaina o faʻailoga i totonu o le pancreas. I lenei tulaga, o le a avea ma taofiofi autu e ala i suauu, faʻafeiloaʻiga, poʻo ni aʻafiaga e le afaina.

  • Iloiloina o le pancreatitis o le mea masani lea i aso nei. I lenei tulaga, o loʻo faʻaaogaina tino o le tino, ma faʻapupula ai maʻa. O lenei ituaiga faʻamaʻi e masani lava ona maua i tagata o loʻo taumafaina le tele o mea inu malosi.
  • O le faʻamaonia o le tino e seasea lava ona tupu, ona o lona uiga o le atrophy o le tino.
  • Le faʻavaeina o kala ma pneumocystis.

E faapefea ona faʻaalia le pancreatitis?

O faʻamaoniga e masani ona faʻafefe, ona o le maʻi e le masalomia ai e pei o ia soliga i totonu o le faʻalavelave, faʻapipiʻi maʻi e faʻalavelave ai le vaivai.

I le avea ai o se tulafono, pe a uma ona inuina le ava malosi ma 'aina meaʻai gaʻo, e lagona e se tasi le vaivai i totonu o le manava. I le aluga o taimi, o le tele o le mumu o le okeni e sili atu ona masani, ma le vaetamaina o se tulaga - o le faalagolagoina o le tino i luma e fesoasoani e fesoasoani ai i le faʻavauvau. Fai mai nisi latou te lagona le lelei i se tulaga pepelo. O le popolega, o le fusi e tupu ai tiga.

I le taimi nei i le falemaʻi ma se suʻesuʻega muamua o se faʻalavelave faʻaogaina o le mumusu i le paʻu, ua iloa ai o le maʻi ua leva ona i ai i se foliga masani.

O le galuega autu a le pancreas

Ina ia malamalama i sea fesili e pei o le faʻavasegaga o le pancreatitis masani, e tatau ona e malamalama i le galuega e faia e se okeni e pei ona faia e le pancreas. E taua le iloa e maua mai ai le tele o enzymes ia e tuusaʻo saʻo i le faagasologa o le faʻaogaina o meaai. E mafai e le encyclopedia o le Pancreatic ona eliina meaʻai i totonu o se setete e mafai ona gauai. I le gasologa o le aso, o lenei okeni e mafai ona atiina ae e tusa ma le tasi le lita o le pulelaʻau, e taua tele mo le lelei o le 'aina o meaai.

O le a le mea ua faia e faʻamaonia ai le mumū?

O faʻamatalaga e aofia ai le tele o togafitiga suʻesuʻe.

Faʻatonu le gauai atu i toto ma urine. O le fausiaina o le tino e taua. O le faateleina o le gland i le tele ma le solia o le fausaga o le parenchyma e mautinoa o faailoga o le tele o le afi. X-ray o loʻo faʻaalia manino ai faʻamaumauga i le pancreas, e faʻaalia ai le le amanaiaina o le faʻaogaina o le faʻaogaina o le inflammatory.

E tusa ai ma le valavala o le au aʻoaʻoga e faʻaaoga ai le faʻaaogaina o faʻataʻitaʻiga. Latou te suʻeina i nisi tulaga i le faʻatautaia o le faʻatalanoaga ina ia faʻaesea ai le i ai o neoplasms mama ma cysts.

Faailoga o togafitiga

Ina ia mafai ona e malamalama atili i le faʻavasegaga o le pancreatitis masani, e tatau ona e malamalama i mea o faʻaalia ai lenei maʻi. Ma o lea, o a faailoga e tatau ona taulai atu i:

  • tiga i le manava,
  • le gasegase le talafeagai, lea o le a iai ni faʻamaoniga e pei o le mamafa o le suauu gaʻo, afaina, faʻaitiitia o le mamafa o le mamafa, faʻafefe o meaʻai ma vaivaiga o le tino atoa,
  • i nisi tulaga, i tulaga alualu i luma o le faamai o le pancreatitis, o le maʻisuka e mafai ona amata ona atiina ae,
  • faʻateleina le mamafa i le talo ma le maʻi o le dyspepsia gastric ua iloa.

E faapefea ona togafitia le pancreatitis?

E masani lava, o togafitiga e mafai ona vaevaeina i le le mautonu ma le taotoga.

Muamua e aofia ai le faʻasaʻoina o meaʻai ma le tagofia o vailaʻau e faʻamaonia le faʻaogaina o le tino:

O le faamamafaina o mea taumafa o laau ia e faʻateleina ai le gaogao ma le faʻasaina o aʻafiaga ma gaʻo.

E fautuaina e ave faʻamalositisi spasmolytic ma sauniuniga o le enzyme: Papaverine, Creon, No-spa, Festal, ma isi.

O se malaga mo falemaʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, i Essentuki poʻo isi faʻalapotopotoga faʻalesoifua maloloina e lagolagoina le aʻoaʻoga gastroenterological, o le a aoga.

O le galuega puipuia e maua i sauniuniga Fosfalugel, Almagel, ma isi.

E manaʻomia le faʻaogaina o togafitiga mo le taofiofia o alavai, kumeka poʻo neoplasms leaga, poʻo le i ai pea o faʻasalaga ogaoga tiga.

O le iʻuga, o le pancreatitis e faʻalauteleina.

O le mea moni, o lenei faʻamaʻi e mafai ona amata amataina mo ni mafuaaga, faʻapea foʻi ma a latou faʻasalalauga. Faʻalogo i mafuaaga e, e tusa ai ma fomaʻi, o le tele lava o mafuaʻaga o lenei maʻi:

  • soona ava malolosi,
  • le faʻaaogaina o vailaʻau maʻoti
  • toto maualuga

  • gaʻo gaʻo le talafeagai,
  • o le atinaʻeina o le faʻamaʻi e mafai foi ona avea ma se taunuuga o le agavaʻa leaga,
  • E le gata i lea, o le faʻamaʻi e mafai ona lagona e ia ona o le le lava o meaʻai o meaʻai.

E mafai ona taofia faʻataʻitaʻiga fou?

Puipuiga, e pei ona silafia e tagata uma, e mafai ona puipuia le tele o maʻi ma aloese ai mai le toe faifai pea. O lenei faʻamatalaga e moni foi e faatatau i le faʻailoa o le pancreatitis.

O se vaega o faʻamaʻi gastroenterological, lea e aofia ai le pancreatitis i lona eseesega, o le vaitau ma le vaitaimi. O le mea lea, e tatau ona saunia se faʻavavega fou ma faia taumafaiga uma e aloese ai.

Faʻaaloalo i mea taumafa ma meaʻai talafeagai. Manaoga manaomia 5-6 i ni vaega laiti. Faʻaleagaina mai le ava malosi, ulaula, falai, mea vevela, vevela, uʻu, ulaula ma gaʻo.

Soifua maloloina. Auala masani i le ea fou, lelei le moe, malolo.

I le tulaga o soʻo se maʻi i le vaega o le pancreas poʻo le gastrointestinal tract, o se asiasiga taua i se fomaʻi.

O togafitiga puipuia e aofia ai fua o le tupe na nono mai i vailaau masani. Mo se faʻataʻitaʻiga, o laʻau o loʻo mulimuli mai ua faʻamaonia lelei i le fesili pe faʻafefea ona aloese mai le toe faʻafoʻi mai o le maʻi pancreatic:

O le seleselega o togatogo e faigofie lava ona saunia. O vaega taʻitasi i le aofaʻi tutusa e faʻaopoopoina i le pusa. Ona liligiina lea o mea uma i vai inu. E maua i se mea e vevela, pe a maeʻa ona faʻaitiitia le afi, ma faʻapipiʻi pea le masini mo le isi 0.5 itula i totonu ole vai vai. Na o le mea lava e tumau ai i le moni 5-15 minute. E fautuaina e inu 1 tbsp. se vai inu vevela afa afa itula ao lei faia se taumafataga.

O lenei fua lelei e lelei ona e mafai ona faʻafeiloaia e le gata i le vaitau o le faʻamagaloga, ae faʻapea foi i se osofaiga ogaoga. O le faʻaaoga faifai pea o le a fesoasoani i le vave faʻafouina o gaʻo ma le mucous membranes, faʻasalalauga o galuega faʻapitoa ma lona toe faʻaleleia. O lea la, o osofaʻiga e le toe faia.

O le faʻamalositino ia te oe lava e mafai ona oʻo atu ai i taunuuga e le mafai ona faʻafanoina. O le mea lea, e pei o soʻo se vailaʻau, o mealilo faalilolilo o le toe faʻaleleia e tatau ona faʻatalanoa faʻatasi ma le faʻatagaga a lau fomaʻi.

O le pancreatite le mautonu e talitonu e faigata ona togafitia, ona o le maualuga maualuga o faʻafitauli ona o faʻamatalaga e leʻi faʻaalia ma se asiasiga lata mai i le fomaʻi. Ae o le usitai i fautuaga i luga o se paleni paleni o mea taumafa ma mea e masani ai, ituaiga ola, ma le faaaogaina o fualaau faasaina e mafai ona maua uma le aafiaga manaomia.

Faʻailoga pancreatitis: Faʻatulagaina o le ICD 10

O lenei faʻavasegaga faʻaonaponei ma o le tele o faʻaaogaina i aso nei. E tusa ai ma lenei faʻavasegaga, o le Soifua Maloloina a le Lalolagi i le sefulu tausaga o loʻo faia ai se lisi o faʻamaʻi fou, e aofia ai foi ma le pancreatitis. O le faʻavasegaga faʻaonaponei e maua ai faʻamaʻi taʻitasi ona lava tulafono, o le mea lea, e tusa lava pe le malamalama le fomai i se gagana ese mai le faʻaaogaina o lenei tulafono, o le a mafai ona ia malamalama i le ituaiga o faʻamaʻi.

O le mea lea, e tusa ai ma lenei faʻavasegaga, e lua ituaiga o pancreatitis e masani ai:

  • ituaiga o ava malosi,
  • isi ituaiga o lenei togafitiga.

Vasega Cambridge

O le faavasegaina o Cambridge i le pancreatitis e masani ona lauiloa i fomaʻi i Sisifo. E faʻavae i luga o le faʻavasegaina o suiga o le pancreatic i vaega eseese o le faʻafitauli o le maʻi. E tusa ai ma lenei faʻavasegaga, o tulaga nei o le faʻamaʻi e iloga:

  • O le pancreas o loʻo lelei. I lenei tulaga, o le okeni ei ai lona fausaga masani ma ana galuega.
  • Suiga le masani ai o se natura masani. I lenei tulaga, e na o ni suiga itiiti lava i le pancreas e matauina.

  • O suiga le lelei o le natura o loʻo faʻaalia i suiga i le pito i tua.
  • Suiga le masani ai o se uiga masani. I lenei tulaga, ua mafai ona e vaʻai i suiga e le gata i le auala i fafo, ae i le autu. O le masani lava, o siʻusiʻusi laiti ma foliga o le tino o le tino i lenei laasaga.
  • O suiga iloga taua. I lenei tulaga, i le faaopoopo atu i suiga uma o loʻo taʻua i luga, e mafai foi ona fausia ni sulu tetele ma maʻa.

Biliary Pancreatitis

O le maʻi pancreatitis o le biliary e faʻalagolago i le taimi umi, o se faʻamaʻi pipisi umi lea o loʻo tupu i le tino e oʻo lava i le taimi o le fanau mai o le pepe. O le mea moni, o se faʻamaʻi masani e taatele ma o loʻo faʻaalia i ni faʻaʻailoga:

  • Paʻa i vaega uma o le manava, e masani ona tupu i le po. O tiga foi e mafai ona alu i tua, tauau po o le ua. Ma le isi, e masani lava o faʻamaʻi tiga o lenei maʻi e mafai ona fenumiai ma osofaiga a le biliary colic.

  • O le pancreatitis o le biliary e faʻaalia i foliga o le fulafula, afu, fusi, vomiting, poʻo le toso i totonu o le manava.
  • A o gasegase, e mafai ona maitauina faafitauli ogaoga. Toatele le tele o gasegase sa faitio i le manava, lea na maitauina e oo atu i le lima taimi i le aso. I le taimi lava lea e tasi, o le nofoa sa i ai se uiga malie ma sa matua le lelei lava ona fufulu ese puipui o le faletaele.
  • Faʻateleina le maualuga o le toto o le pig pigment. O se taunuuga, o le paʻu, faʻapea foʻi ma paʻepaʻe o mata, maua se lanu samasama.
  • O le tele o tagata gasegase na feagai ma le mamafa o le gau
  • Le atinaʻe o le maʻisuka.

O lea faʻamaʻi e masani lava ona togafitia ma le le mautonu, peitai, i se tulaga e seasea tupu, atonu e manaʻomia le togafitiga o taotoga.

Faʻasolosolo faʻafuaseʻi

Faʻailoga pancreatiti (faʻavasegaina e ala i le toe faʻafoʻi e seasea faʻaaogaina) e faʻaalia i se faʻalavelave faʻafuaseʻi o le tiga. E le mafai ona faapea o ia tiga e matua mataʻutia lava, ae o le togafitiga le talafeagai, o le maʻi o le maʻi e mafai ona sili atu ona leaga.

Ae peitai, afai i le taimi lava e tasi ma lenei maʻi, o loʻo iai foi isi faʻamaʻi o le tino, ona mafai ai lea ona le mafai ona faʻafanoina le tiga. E masani lava ona i ai le tiga mai le tele o itula i ni nai aso. Ina ia faʻaitiitia faʻamaoniga o lenei faʻamaʻi, e tatau ona faʻaaoga metotia o togafitiga faasao, faʻapea foʻi ma le faʻasaʻoina o meaʻai.

Faʻailoga pancreatitis, o lona uiga e mafai ona eseese, e taua tele le amata togafitiga ile taimi, pe a fai o lenei maʻi e mafai ona taʻitaʻia ai isi faʻamaʻi. O le masani lava, o le masaniga masani o le togafitiga e matua faigata lava ona togafitia ma togafitiga faasao, o lea e manatu ai tagata atamamai e tau i le taotoga. Aua le faia ni faanatinati faʻaiuga, asiasi i ni fomaʻi, ma ua faʻavae i luga o fautuaga lautele na maua, fuafua le polokalame o isi togafitiga.

Aua nei galo o le togafitiga e tatau ona taulai i le aveeseina o le tiga, aveeseina o le flammatory processes, faapea foi ma le faagasologa o le aveeseina ole talo mai le tino.

Tali atu i le pancreatitis: o le a

O le pancreatitis faʻamaʻi o se gaioiga faʻaogaina i le pancreasitis.

O le pancreatitis o le faʻaleagaina o se mea e le faʻaogaina lea e faʻafefe ai le pancreas i mea faʻafefe ma faʻamaʻi i le gastrointestinal tract.

Ole gase ole pancreatiti o se tali i faʻamaʻi o le tino. O le mumu o le pancreatic mafua mai i faʻamaʻi i totonu o le vaega o meaʻai o loʻo i ai le tino o le pancreatitis.

I vailaau, e na o le 5 ituaiga o pancreatitis: gasegase ma le sogasoga, faifai pea, purulent, hemorrhagic.

O le gasegase o le gasegase o le alualu i luma e agai i luma faatasi ai ma maʻi o isi totoga. O le faʻamaʻi e tupu mai i tua o soʻo se mea e faʻaleagaina ma e faʻaalia i le malosi o le atinaʻe. O le pancreatitis faʻamaʻi e leʻo aliali mai na o ia lava, o ona faʻaʻailoga ma le gasegase o maʻi faʻavevesi i le manava, gaʻo ma le ate.

O le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi (WHO) o loʻo faʻavasegaina le maʻi pancreatite pei o se faʻamaʻi masani (faailogaina o le K86.9). I le 70% o mataupu, o le tino pancreatitis e aafia ai alii ma tamaiti. O le faamaʻi lava ia e le o se mea matautia ma e toetoe lava o taimi uma e maua i le taimi muamua.

I le togafitiga talafeagai, e faʻamalolo ai le pancreatitis i totonu o le 2-3 vaiaso, ma faʻatasi ai ma le faʻatonutonu lelei, e faʻaititia le leai o le toe faʻafoʻi. Ole foliga masani e mafai ona taʻitaʻia ai le pancreatitis o le pulusrha ma le hemorrha, lea e aʻafia ai le vaega atoa o le manava.

O le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia i le atinaʻeina o le tino, pe a amata ona amataina le uluaʻi laasaga i le gasegase o le pancreatitis. O faʻamaʻi e manaia ma e tiga tele, i se tulaga e seasea tupu, o le faʻamaʻi e le afaina.

Mafuaʻaga mo le faʻaalia

Le lelei o meaai paleni e mafai ona mafua ai le pancreatitis.

Ole maʻi e le tupu mai na o ia lava, ae tulaʻi mai e fai ma tali i meaʻai, faʻaogaina o le fomaʻi o le faʻaogaina o fualaau oona, vailaau ma mea taua.

Manatu le mana. E faʻasaina le faʻaaogaina o gaʻo, meaʻai vevela ma lemu lea e faʻafefe ai puipui paʻu o le manava ma le gaogao. A i ai se maʻi e ai, o le manava e faʻagasolo malie le galue ma atony.

O le taumafaina, le paleni o taumafa, o le faʻaaogaina o meaʻai vave, faʻamaʻaloga ma mea inu faʻamalosi e faʻaitiitia ai le leo o fiva maso o le manava. I le gasologa o le taimi, i atei e atiae i le gastritis, e mafai ona aliali mai le maivi. Le lelei o meaai paleni e tau atu ai i le maʻisuka malosi, le atoatoa, masima, dystrophy ma le anorexia, lea e mulimuli ane aʻafia ai le pancreas.

Aga masani leaga. Ava malosi ma ulaula (sikaleti, tapaa tapaa). O le tapaa tapaa e sili atu ma le 10 masini, e pei o le nicotine, amonia ma meaola. I le taimi o ulaula, ulaula tapaa e ulu atu i le manava ma le gaʻo, lea e faʻaumatia ai le membrane mucous.

O gasegase gasegase. Faʻaauau le pancreatitis e aʻafia ai le tala o le cholecystitis, o vailaʻau faʻasalalau ma faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi ma vailaʻau mamafa, faʻapea foi ma le gallstone o le maʻi, gastritis, maʻi o le tino ma le atherosclerosis o ipu pancreatic.

Fomaʻi O le le faʻaaogaina o vailaʻau e solia ai le taua o le manava ma le fatu. Vitamini, supplements dietary, antibiotic, painkillers ma anti-inflammatory fualaau faasaina e tatau ona faʻaaoga lelei e tusa ai ma faatonuga.

Faʻailoga o le vevela. Faʻaauau le pancreatitis e aliali mai ona o manuʻa e mafua ai ona tagi i totonu o masini mumu, faʻapea foi le dyskinesia biliary, cirrhosis, ma le hepatitis.

O le lamatiaga o le tino o le pancreatitis

O le pancreatitis o aso e taʻitaʻia ai i le maʻisuka.

E le mafai e le pacreas mumū ona faʻatino atoatoa ana galuega. O le tino e gaosia ma taitaia ni enzymes digestive e nafa ma le metabolism ma le metabolism.

Afai o se toilalo e tupu, ona le mafai lea e le vaega atoa o le gastrointestinal ona talepe i lalo oloa maua mai i gaʻo, proteins ma gaʻo.

Pe a le mafai ona tafe le enzymes, ona amata loa lea e le duodenum ona faʻagasolo malie lona masini mūmū, lea e oʻo atu ai i le faʻaumatia atoa (faʻafanoga) ma le faʻaalia o maʻi pipili. Faʻasolosolo i le pancreatitis, o le gaioiga o le ate ma gaʻo e faʻaitiitia.

O faʻamaʻi faʻafuaseʻi i faʻalavelave masani e oʻo atu ai i le maʻi suka, ma oʻo ai i le atherosclerosis ma maʻi faʻavafesa. Afai e le maua i le taimi o le pancreatitis reactive, ona i ai lea o se tulaga lamatia e faʻalavelaveina ai le maʻi.

O le tino o le pancreatitis e mafai ona tupu aʻe i se siama ma le purucousc necrosis pancreatic (faʻavaega o masini mūmū ma siama o le pancreas, faʻapea foʻi ma le necrosis ma le necrosis).

Faʻamaʻi faʻamaʻi

Faatasi ai ma le pancreatitis, e tatau ona e mulimuli i se meaai malosi.

Faʻasolosolo ile pancreatitis, e faanatinati ile falemaʻi ile maʻi. Togafitiga e filifilia faapitoa e se gastroenterologist e faʻavae i luga o mafuaʻaga autu o le maʻi.

O le faia o lenei mea, muamua, o totoga afaina o le manava o le manava ma le fualaau oona e iloagofie, ona togafitia lea o togafitiga faigata.

Aua le togafitia oe lava i le pancreatitis. O lenei mea e mafai ona mafua ai le faʻalavelave ma le alualu i luma o le faʻamaʻi. O togafitiga faʻapitoa ma faʻamalosi o le a fesoasoani e le gata ina aveese faʻamalositino taualumaga i totonu o le tino, ae ia toe faʻafoʻiina ai foi le vaega o meaʻai.

  • Ina ia aloese mai le faʻamalolo ma tausia le tulaga lautele o le tino, o loʻo faʻapipiʻiina ai droppers.
  • Mo le faʻaoʻoina, faʻapipiʻi faʻapipiʻi toto i totonu o le tino.
  • O pusa ua faatonuina e na o le faaitiitia o le aofaiga o le sua o le pani na faalilolilo.
  • Teseaiti ua faatonuina.

O le tagata maʻi e manaʻomia e mulimulitaʻi i se meaai malosi, lea e 100% le aofia ai gaʻo, falai, masi, ulaula ma suamalie. O le umi o le taumafataga e faʻatatau i le laasaga ma le ituaiga o pancreatitis. E faʻasaina le faʻaaogaina o meaʻai vave, mea inu suamalie ma suamalie o loʻo i ai vailaʻau, faapea foʻi ma meaʻai ua maeʻa faʻamalolo (saisi, saisi).

I le taimi o togafitiga ma mo le ono masina, aua le faʻaaogaina le ava malosi ma le tapaa, ae sili atu le lafoai uma o amio leaga. Mo le toe faʻafoʻiina o le vaega o meaʻai, o fua o susu susu e aofia ai vailaʻau ola (lacto, bifido) o loʻo faʻatulagaina. O se taumafa malosi e le itiiti ifo i le 3-4 masina. Ina ia aloese mai le toe faʻafoʻi, e tatau ona e lafoaia oloa faasaina mo se taimi uumi.

Afai e televave le alualu i luma o le maʻi ma ua i ai i se tulaga faifai pea, e ono manaomia le togafitiga o taotoga. O le taotoga e fesoasoani i le faʻaumatia o enzymes ma mea e le o le tino o le pancreas.

O le pancreatitis faʻaleagaina o se faʻamaʻi masani ma aafia ai le silia ma le 40% o le aofaʻi o le lalolagi. I faʻamaoniga muamua, e tatau ona vave faʻafesoʻotaʻi tagata tomai faapitoa o le a faia se suʻesuʻega atoatoa ma faʻatonu togafitiga talafeagai.

O le tino o le pancreatitis, o ona uiga e alualu i luma ma tiga, ua tuuina mai ai faailo mataʻutia e uiga i faiga le lelei o le tino. O le lagolagoina o le tino ma se soifua maloloina maloloina ma le tuʻuina atu o masaniga leaga, e ono mafai ona aloese mai osofaʻiga faifaipea a le tino o le pancreatitis.

Tuua Lau Faamatalaga