Vaʻaia 1 le maʻisuka: mea faʻalavelave ma auala e puipuia ai

Soʻo se faamaʻi e le tupu na o ia. Mo foliga vaaia, e manaʻomia le aʻafiaga o le mafuaʻaga ma mea e faʻatonuina.

O le maʻisuka e le o se tuusaunoaga - o le faateleina o le siama o le toto glucose monosaccharide. O ai e mafai ona atiaʻe le maʻisuka ituaiga 1: faʻafitauli o aʻafiaga ma mafuaʻaga o togafitiga o le a tatou iloiloina i la tatou iloiloga.

"Aisea ua ou maʻi ai?" - o se fesili e popole ai tagata gasegase

Faamatalaga lautele e uiga i le faamai

O le maʻisuka ituaiga 1 o le maʻisuka (ituaiga 1 o le maʻisuka, IDDM) o se maʻi autoimmune o le system endocrine gland, o le faitioga autu i le maʻi lea e mafai ona manatu o le hyperglycemia tumau.

Taua! O faʻamaʻi e mafai ona tupu i soo se tasi, ae sili atu ona maua i tupulaga talavou (tamaiti, talavou, tagata i lalo o le 30). Ae ui i lea, o loʻo faʻapea ona matauina le suiga i le taimi nei, ma o tagata gasegase e sili atu i le 35-40 tausaga ua maʻi ma le IDDM.

Faatasi ai ma ona uiga taua o:

  • hyperglycemia
  • polyuria - televave urination,
  • fiainu
  • paʻu faʻafuaseʻi mamafa
  • suiga i le manaʻo (atonu e sili atu pe, i se isi itu, faʻaitiitia),
  • vaivaiga, faateleina le vaivai.
O le gutu ma le galala o ni faailoga lauiloa ia o togafitiga.

E le pei o le ituaiga 2 faʻamaʻi (NIDDM), o loʻo faʻamaonia e leʻo fenumiai ma le aiga) o le hormonone o le insulin, lea e afua mai i le faʻaumatia faʻafuaseʻi o pancreatitis.

Faʻalogo lelei! Ona o le tele o auala atinaʻe, o tulaga lamatia mo le maʻisuka ituaiga 2 ma le IDDM, e ui lava o loʻo i ai ni mea tutusa, e ese lava.

Vaʻaiga faʻasologa

E i ai mea e matauina ai o le maʻisuka ituaiga 1 e maua mai i aiga vavalalata vavalalata: i le 10% o le tama ma 3-7% o le tina. I le tulaga o loʻo maʻi uma matua, o le aʻafiaga o maʻi e faʻateleina le malosi ma e tusa ma le 70%.

"Gagana leaga" e maua mai

O le mamafa

O le mamafa ma le manua o isi mea taua mo le maʻisuka. I lenei tulaga, o le BMI e sili atu i le 30 kilokalama / m2 ua manatu e sili ona lamatia, faapea foi le ituaiga o isesa, lea e foliga mai ai le foliga o le apu.

O le mea sili ona taua o se faafitauli i le lalolagi atoa i le 21st seneturi

Siaki oe lava. Fai se suʻesuʻega lamatia ole maʻisuka ile fuaina o le OT - vavao solo. Afai o lenei faailoilo e sili atu i le 87 cm (mo tamaitai) poʻo le 101 cm (mo alii), ua oʻo i le taimi e faʻalogo ai le alamafa ma amata ai le tau faasaga i le mamafa mamafa. O le manava puʻu e le gata o se faʻaaloalo i faiga masani, ae o se tasi o auala e puipuia ai faʻamaʻi endocrine.

Vailaʻau faʻamaʻi

E tusa ai ma nisi o suʻesuʻega, e oʻo lava i le tele o faʻamaʻi pipisi e mafai ona mafua ai le faʻaleagaina o sela o le pani:

  • lapisi
  • moa
  • vailaʻau o le hepatitis A,
  • le maʻi.
Faʻasolosolo, o se malulu masani e mafai ona faʻaosoina ai le atinaʻe o le maʻisuka

Soifuaga o le soifua maloloina

O le a se isi mea e ono aʻafia ai le maʻisuka: o aʻafiaga o aʻafiaga masani e fesoʻotaʻi ma se olaga le talafeagai:

  • popolega, tulaga ogaoga faʻaleagaga,
  • amio le taua, le toaga,
  • meaai le talafeagai (soona naunau mo suti, meaʻai vave ma isi mea e faigofie ona gaosia i le gaʻo)
  • ola i tulaga leaga tau le siosiomaga,
  • ulaula tapaa, ava malosi ma isi masaniga leaga.

Faʻalogo lelei! Faʻatasi ai ma le faʻateleina o le malosi o le maʻisuka, o le aʻafia o le maʻisuka ua tupu tele. I totonu o Rusia, o le fuainumera o tagata gasegase e oʻo atu i le 8.5-9 miliona.

Faʻapefea ona tausia le soifua maloloina?

O le mea e leaga ai, e leai ni puipuiga e puipuia ai le atinaʻeina o togafitiga ma le 100% o le avanoa. O lenei mea e mafua mai i le mea moni e faapea, o vailaʻau e le mafai ona afaina ai tulaga ogaoga o lamatiaga mo le ituaiga 1 o le maʻisuka - faʻatoʻateleina o fatuga ma fatuga.

Ae ui i lea, o loʻo i ai le tele o fua faʻatatau o le a faʻaitiitia ai le ono mafai pe le itiiti ifo foi le tolopoina o le atinaʻeina o togafitiga faʻaleagaina i le tino.

Laulau: Measure Measures mo IDDM:

Ituaiga o puipuigaMetotia
Peraimeri
  • Puipuiga o vailaʻau faʻamaʻi pipisi,
  • Fafagaina susu o tamaiti e oo i le 12-18 masina.,
  • Aoaoina o le tali saʻo i le atuatuvale,
  • Rational ma eseese meaʻai.
Maualuga
  • Suesuega faaletausaga mo puipuiga,
  • Totoina o le suka i le toto
  • Aoga i falemaʻi faʻapitoa faʻalesoifua maloloina.

O le maʻisuka i aso nei e le o se faasalaga, ae o se faʻamaʻi e mafai ona e ola ai i se olaga umi ma le fiafia. E taua tele mo soʻo se tagata ona iloa e uiga i mafuaʻaga ma le faʻaaogaina o le gaosiga o le hyperglycemia i totonu o le tino, ma ia mataʻituina mataupu faavae o le soifua maloloina lelei e puipuia ai le atinaʻeina o suiga faʻapitoa i le tino.

O le amio leaga o le autu, ae le na o le pau lea o le mafuaaga

Talofa Ou te talitonu i taimi uma o le ituaiga muamua o le maʻisuka ua tuʻufaʻatasia, ma talu ai nei lava na ou iloa ai na maua le maʻi i le tama a se uo (leai se isi e maua i le maʻisuka i le aiga). E foliga mai e mafai ona atiaʻe i soo se tasi?

Talofa O le mea moni, o le faʻamaoni lea e manatu i ai o se tasi o mafuaʻaga autu e faʻalavelave ai le atinaʻe o le faʻamaʻi. Ae peitai, e mamao ese mai le tasi (silasila i auiliiliga i totonu o la tatou tusiga). I le taimi nei, ua faia ni suʻesuʻega faʻapitoa mo suʻesuʻega e iloilo ai tulaga lamatia o le fausiaina o togafitiga i soo se tagata. Ae ona o le tele o tagata latou te le iloa pe o latou tauaveina se gaʻo "gau" e nafa ma le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1 pe leai foi, e taua mo tagata uma ona mataituina auala muamua o puipuiga.

Tuuina atu o faamai mai matua

E maʻi loʻu toalua talu mai loʻu laʻitiiti, o loʻo ou soifua maloloina. O lenei ua matou faʻatali mo le ulumatua. O le a le tulaga lamatia o le a ia atiina ae foi le maʻisuka i le lumanai?

Talofa O fanau e fananau mai i matua ei ai maʻi tutusa o le endocrine ua sili atu le avanoa e maua ai le IDDM pe a faatusatusa ia latou uo. E tusa ai ma suʻesuʻega, o le mafai ona atiaʻe lenei faʻamaʻi i lau tama e tusa ma le 10%. O le mea lea, e taua tele mo ia le tausisia uma o fuataga o puipuiga muamua ma le lua, aemaise foi i taimi uma (1-2 taimi i le tausaga) pasia suega suesue.

Tuua Lau Faamatalaga