O le maʻisuka poʻo le maʻisuka i le taimi o le maitaga

O le maʻisuka ituaiga o se ituaiga o faʻamaʻi e tupu i na o fafine maʻitaga. O ona foliga vaaia o loʻo faʻamatalaina e le mea moni o totonu o le tino o le lumanai o loʻo i ai se soliga o le metabolism o gaʻo. O faʻasologa e masani lava ona maua i le afa lona lua o le fuaitau.

Faʻafefea ma pe aisea e maʻisuka ai le maʻisuka i le taimi o le maitaga

O le maʻi e tupu ona o le mea moni o le tino o le tino e faʻaititia le mafaufauga o siama ma siama i lona lava inisalini.

O le mafuaʻaga o lenei faʻalavelave ua taʻua o le faateleina o le maualuga o hormones i totonu o le toto e maua i le taimi o le maitaga.

A o faagasolo lenei vaitau, ua faʻaitiitia le suka ona o le mea moni e manaʻomia e le fetus ma le placenta.

O le pancreas e amata ona gaosia atili insulin. Afai e le lava mo le tino, ona amata ai lea ona maua le maʻisuka ile tino i le maitaga.

I le tele o tulaga, pe a uma le fanau mai o se pepe, o le maualuga o le suka o le toto o le fafine e toe foʻi i le masani.

E pei o suʻesuʻega i le Iunaite Setete o loʻo faʻaalia, o lenei maʻi e amata i le 4% o fafine maʻitaga.

I Europa, o lenei faʻaaliga e amata mai i le 1% i le 14%.

E taua le maitauina i le 10% o mataupu pe a uma le fanau mai o se pepe, o faailoga o le faʻamaʻi e pasia i le maʻisuka ituaiga 2.

O taunuʻuga o le GDM i le taimi o le maitaga

O le lamatiaga autu o le faamaʻi e telē tele le fetus. E mafai ona maua mai le 4.5 i le 6 kilokalama.

O lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i le fananau mai o pepe i le taimi o loʻo manaomia ai se vaega e le o iai. O tamaiti laiti e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le oona.

O se faʻafitauli sili atu ona matautia o le maʻisuka i fafine maʻitaga o le faateleina o aʻafiaga o le matua.

O lenei faʻalavelave e faʻaalia i le maualuga o le toto maualuga, o se aofaiga tele o polotini i le urine, fula.

O nei mea uma e lamatia ai le ola o le tina ma le tamaitiiti. O nisi taimi o fomai e mafua ai le fananau mai o le pepe.

I le tele o le mamafa o le tino, e mafai e le fomaʻi ona atiaʻe le faʻailoga o le tino, ma faʻaitiitia ai le muscle. Faʻailogaina o le faʻailoga suʻafaʻi, e tupu foʻi, fulafula, aliali mai.

O lenei tulaga e taʻua o le maʻi o le maʻisuka. E mafai ona taʻitaʻia i le lumanaʻi i le faʻavaivai o le fatu, i le lagolagosua i le atinaʻe o le mafaufau ma le tino.

O le a le mea e mafua ai le maʻisuka ituaiga

O se tulaga maualuga o le faʻaalia o lenei faʻamaʻi i fafine e:

  • isi pauna
  • gasegase o le carbohydrate le atoatoa,
  • faamai o le cardiovascular system,
  • ogaoga matautia
  • aveina masaga po o tolu,
  • GDM i maʻitaga talu ai.

E le gata i lea, o le atinaʻeina o le faʻamaʻi e afaina i le tausaga o le tina faʻamoemoe. O le tele o taimi, e tupu i tamaitai o loʻo galulue i le sili atu i le 30 tausaga. O le mafuaaga o le fausiaina o togafitiga e mafai ona maua i le maʻisuka i se tasi o matua.

O le fanau mai o le tamaititi muamua e mafai foi ona aʻafia ai le fausiaina o maʻi. O le fetus e mafai ona mamafa, e leʻi fananau mai.

O le le mautonu o le maitaga o maʻitaga talu ai e mafai foi ona atagia.

Faʻamatalaga o le maʻi

O se faʻamaoniga o le maʻisuka faʻamalosi i le taimi o le maitaga e taʻu mai ai o le kulūkose o le toto e masani ona masani ai ao le i fuafuaina.

E leai ni faʻailoga sili o le maʻisuka faʻamaʻi ao maitaga.

E masani lava ona iloa pe'ā maeʻa le faʻamalosi o le ultrasound pe a faʻaalia se tamaʻi masaga. I le taimi nei, e amata togafitiga, ae e sili atu le faia o fuafuaga tatau i le taimi muamua. Mo lenei mafuaʻaga, e faia ai se suʻega toleniga o le kulukose i vaiaso 24 ma le 28.

E le gata i lea, afai e maua e le tina faʻamoemoe le tele o le mamafa, e mafai foi ona ia talanoa e uiga i le faateleina o le suka toto.

O le faʻamaʻi e mafai foi ona faʻaalia mai i le masani ai. Ae o le faalagolago i nei faailoga e le aoga.

Faailoga o le laboratory

O le suʻeina o le toto e tele taimi e sili atu ile lua itula e suʻe ai le faʻapalepale kullukose. O isi suesuega e faia i le faʻaaogaina o se fofo o le 50, 75 poʻo le 100 kalama o le kulukose.

Pe a ave se tamaititi, o se fafine i luga o se manava gaogao e tatau ona 5.1 mmol / l. E tasi le itula talu ona 'ai - 10 mmol / L. Ma a uma le lua - 8.5 mmol / L.

Afai o le faailoga e maualuga atu, ona faia loa lea o se siama - maʻisuka maʻitaga aʻo maʻitaga.

A maeʻa ona maua le faʻamaʻi, e tatau ona e mataʻituina le mamafa ma le gaioiga o fatugaʻo.

Le siakiina o soliga, faʻatonu totoga ma suʻega urine.

E mafai e lau fomaʻi ona fautuaina oe e faʻatau le siama o le toto e siaki ai le toto i le fale.

Le mataupu faavae o togafitiga o le GDM i fafine maʻitaga

I faʻamaʻi muamua o le maʻisuka faʻamaʻi ao maʻitaga, o le togafitiga autu e faʻataʻitaʻiina - o se meaʻai.

Afai ei ai se manaʻoga, ona faaopoopoina lea i inisalini injections. O le fualaau e fuafua taʻitasi.

Faʻatasi ai ma lenei faʻamaʻi, e masani lava o fomaʻi o loʻo fautuaina le numera numera 9

O faʻatinoga faʻapitoa e fautuaina foi. E i ai se aoga aoga i le gaosiga o le inisalini ma puipuia ai le faaputuputuina o le kulukose i nisi pauna.

Afai e maua se faamai, e tatau ona mataituina le tagata maʻi e se endocrinologist ma se tagata paleni. Afai o loʻo ia te ia le mafaufau, o le a le faʻateleina le feutagaʻi ma se fomaʻi mafaufau.

E taua le manatua o fualaau e maualalo ai le suka e le mafai ona ave.

Meaʻai ma masani i aso taʻitasi ao maitaga ma GDM

I le taimi o le taumafataga, o loʻo i ai se faʻaititia o le faʻaogaina o caloric.

Taumamafa ile 5-6 taimi i ni vaega laiti pe faʻauʻu le tautua autu i le 3 taimi i le aso, ma fai ai ni faʻamaʻi 3-4 taimi i le va oi latou.

O ipu autu o soups, salads, fish, meat, cereals, ma snacks e aofia ai fualaau faisua, fualaau suamalie, mea suamalie eseese po o fua o meaʻai susu.

A filifilia meaai, e manaʻomia e se tina i le lumanaʻi ona faʻamautinoa e maua e lana pepe ni vitamini ma minerale e tatau ai mo lona atiina ae. O le mea lea, afai o se fafine maʻitaga na ia filifili e faia se lisi, ona tatau lea ona ia suʻesuʻe le faʻamatalaga pe faapefea ona 'ai e tagata e iai le ituaiga 1 ma le ituaiga 2.

I le taimi o le taumafataga, e tatau ona fesuiaʻi gaʻo meaʻai i le puipuia ma gaʻo maloloina.

Mo le taimi atoa o le tauaveina o se pepe, suamalie, falaoa, taʻavale, pasta ma pateta e tatau ona faʻaesea mai le taumafataga. Lisi ma nisi ituaiga o fualaau aina e tatau foi ona lafoai.

O lapisi e tatau ona faigofie. O le a fesoasoani lenei mea e aloese ai mai le faʻalavelave faʻalavelave.

Taumafai i se mea itiiti e mafai ai ona 'ai meaai falai, meaai kuka ma mea alofa anapogi. E taua le tuʻuina atu i luga o oloa e leʻi maeʻa.

Calories i aso taitasi

Fautuaga e faatatau i le faʻaaogaina o kalori i aso taitasi o le a tuʻuina atu e se tagata fai meaʻai ma le endocrinologist.

E masani lava o le 35-40 calories i le kilokalama o le mamafa o se fafine. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o lona mamafa e 70 kilokalama, o lona uiga o le masani e 2450-2800 kcal.

E fautuaina e teuina se tusi talaʻai i le taimi atoa. O lenei mea e mafai ona faʻatautaia i le faaiuga o le aso pe ua maualuga le masani.

Afai o se lagona o le fiaai ua aliali mai i le va o meaʻai, ona tatau ai lea ona inu le vai i nai tamai sipuni. O aso uma e tatau ona onā ile 2 lita o vai masani.

O le gasologa o le fananau mai ma le tina failele i le GDM

O faʻamaoniga i le galue e le o ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, o le mea lea, faatasi ai ma le GDM, o le faʻatagaina e faigofie ona maeʻa.

O le aʻafiaga ua na o se fetus tele tele, e mafai ona manaomia se vaega e le o iai iinei.

E faʻatagaina le fananau tutoatasi pe afai e le o faʻalavelave le tulaga ile aso talu ai.

O faʻamalosiaga e faʻamalosia pe afai e leai ni faʻanatura masani pe o le fafine ua maitaga o loʻo alu i luga o le vaitaimi faatulagaina.

A maeʻa le fanau mai, e ono itiiti le suka o le toto. E faʻasala i meaai paleni.

E masani ona le manaʻomia le togafitiga.

O nisi taimi o le pepe o loʻo i lalo o le vaavaaiga a fomaʻi. E taua lenei mea e fuafua ai pe iai se faaletonu ona o se faaletonu i le kulukose i totonu o le tina.

E masani lava pe'ā uma le faʻamalolo o le placenta, e toe foʻi le tulaga o le fafine i le masani. E leai ni oso i le kulukose toto. Ae peitai, i le masina muamua, e tatau ona e pipii atu i se meaai sa i ai muamua ao lei fanau mai le pepe.

O le toe fananau mai e sili atu ona fuafua pe a maeʻa nai tausaga. O lenei mea o le a fesoasoani i le tino e toe faʻaleleia, ma puipuia le tupu mai o faʻamaʻi tuga.

Aʻo leʻi fausiaina, e aoga le faia o se suʻega ma taʻu i le fomaʻi e uiga i le GDM i le taimi muamua o le maitaga.

O le faʻaalia o lenei faamai i le taimi o le fanauina o se tamaititi ua fautua mai ai e le lelei le lagona o le fafine ile inisalini. O lenei mea e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka ma vascular pathoces pe a uma le fanau. O le mea lea, e taua le taulimaina o le puipuia o le maʻi.

A maeʻa le fanau mai mo le 6-12 vaiaso, e tatau ona e toe pasi le suega suka. E tusa lava pe masani, ae i le lumanaʻi e tatau ona siaki i le 3 tausaga.

Gesational diabetes mitusitus (GDM): o le matautia o se maʻitaga "suamalie". Taunuʻuga mo le tamaititi, meaʻai, faʻailoga

E tusa ai ma le World Health Organization, e sili atu i le 422 miliona tagata e maua i le maʻisuka i le lalolagi. O lo latou numera o loʻo tuputupu ae i tausaga taʻitasi. O le faʻateleina, o le faʻamaʻi e aʻafia ai tagata talavou.

O faʻalavelave o le maʻisuka e oʻo atu ai i faʻamaʻi pipisi, fatugaʻo, o le retina e afaina, ma o le tino e puipuia ai. Ae o lenei maʻi e mafai ona faʻaaogaina. I le saʻo togafitiga, o aʻafiaga ogaoga e tuai i le taimi. E le o se tuusaunoaga ma maʻisaga o le maʻitagalea na atiaeina i le taimi o le gaioiga. O lenei maʻi ua valaʻauina maʻisuka maʻitaga.

Vitio (kiliki e taʻalo).
  • E mafai e le maʻitaga ona maua ai le maʻisuka
  • O a ituaiga o maʻisuka ao maitaga
  • Vaega o lamatiaga
  • O le a le maʻisuka ile maʻisaga ao maʻitaga?
  • Taunuʻuga mo le tamaititi
  • O le a le lamatiaga i tamaitai
  • Faailoga ma faailo o le maʻisuka faʻamaʻi i fafine maʻitaga
  • Tests ma taimi faʻasolo
  • Togafitiga
  • Inisalini togafitiga: o ai e faʻaalia ma pe faapefea ona faʻatinoina
  • Meaʻai: faʻatagaina ma faʻasaina meaʻai, mataupu faavae o meaʻai mo fafine maʻitaga ile GDM
  • Faataʻitaʻiga faʻataʻitaʻi mo le vaiaso
  • Vailaau faʻapitoa
  • Faʻafefea ona fananau mai: fanau mai faʻanatura poʻo se vaega e le o iai?
  • Puipuia o le maʻisuka faʻamaʻi i fafine maʻitaga

O le American Diabetes Association e faʻamaonia mai e 7% o fafine maʻitaga ua atiaʻe le maʻisuka faʻamaʻi. I nisi o ia mea, a maeʻa ona tuʻuina atu, o le kulukoseemia e toe foʻi i le masani. Ae i le 60% i le tuanai ai o le 10-15 tausaga, faʻaaliga 2 o le maʻisuka (T2DM).

Gestation galue e avea o se faʻaosoosoga o le gasegase o le glucose metabolism. O le faiga o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga e latalata ile T2DM. O se fafine maʻitaga e atiina ae le faʻamalosia o le insulin i lalo ole aʻafiaga o mea nei:

  • synthesis o hormones steroid i le placenta: estrog, progesterone, lacene placental,
  • se faʻalauteleina o le faʻaogaina o le cortisol i totonu o le tino,
  • solia o le gaosiga o le inisalini ma se faaitiitia o ona aafiaga i totonu o masini,
  • faaleleia atili le faitalia o le inisalini e ala i fatugaʻo,
  • faʻafouina o le insulinase i le placenta (o se enzyme e faʻamavae le hormone).

O le tulaga e sili atu ona ogaoga i na fafine o loʻo i ai le malosi faʻapitoa (faʻamaʻi) i le inisalini, lea e le i faʻaalia i le tino. O nei tulaga e faateleina ai le manaomia mo se hormone, o peta beta o le pancreas o loʻo faʻapipiʻiina i se aofaʻiga tele. E faasolosolo lava, o lenei mea e oʻo atu ai i le faʻaogaina ma le lagolagoina o le hyperglycemia - o se faʻalauteleina o le kulūkose o le toto.

Eseese ituaiga o maʻisuka e mafai ona faʻatasi ma le maitaga. Faʻavasegaga o togafitiga i le taimi o le tupu e faʻaalia ai ni mea se lua:

  1. maʻisuka na i ai ao leʻi oʻo ile maʻitaga (ituaiga 1 maʻisuka ma le maʻisuka ituaiga 2) e muamua i le gasegase,
  2. maʻisuka gestation (GDM) i fafine maʻitaga.

Faʻalagolago i togafitiga talafeagai mo le GDM, o loʻo iai:

  • faʻasala i meaai
  • totogi i togafitiga ma le inisalini.

O le maʻisuka e ono i ai i le tulaga o taui ma le taufaasese. O le malosi o le maʻisuka muamua e faalagolago i le manaʻomia ona faʻaaoga auala eseese o togafitiga ma le ogaoga o faʻafitauli.

O le Hyperglycemia, lea na atiina ae i le taimi o le maitaga, e le o taimi uma e maʻisuka ai le maʻisuka. I nisi tulaga, atonu o se faʻaaliga o le maʻisuka ituaiga 2.

O ai e lamatia le atiaʻe o le maʻisuka aʻo maʻitaga?

O suiga o le Hormonal e mafai ona faʻalavelaveina ai le metabolism o le inisalini ma le kulukose i totonu o fafine uma ua maitaga. Ae e le o tagata uma o loʻo agai atu i le maʻisuka. O lenei mea e manaʻomia ai mea faʻapitoa:

  • mamafa poʻo le tele o meaʻai,
  • vaivaiga vaivai ole kulukose ole vaivaiga,
  • vaevaega o le suka e ala mai i luma o le maitaga,
  • Ituaiga 2 maʻisuka i matua maʻitaga
  • sili atu i le 35 tausaga
  • polycystic ovary syndrome,
  • talafaasolopito o le le mautonu, pepe,
  • fanau mai i le taimi ua tuanaʻi o tamaiti e mamafa atu i le 4 kilokalama, faʻapea foʻi ma le faʻaleagaina.

Ae o fea o nei mafuaʻaga e aʻafia ai le atinaʻeina o togafitiga i se tulaga sili atu e leʻo atoatoa ona iloa.

GDM ua taʻua o togafitiga na atiae pe a maeʻa le 15-16 vaiaso o le fanauina o se tamaititi. Afai e maua muamua le hyperglycemia i le taimi muamua, ona iai lea o le maʻisuka ua leva, lea sa i ai muamua aʻo leʻi maʻitaga. Ae o le mea pito i luga o loʻo matauina i le 3rd pilimera. O le synonym mo lenei tulaga o le maʻisuka maʻisuka.

O le maʻisuka faʻaalia i le gaioiga e ese mai le maʻisuka faʻamaʻi i lena mea pe a maeʻa se tasi o mea na tutupu i le hyperglycemia, o le suka e faasolosolo malie lava ona faateleina ma e le faʻavaivai. O lenei fomaʻi o le faʻamaʻi ma se maualuga maualuga e pasi i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2 i le uma o le fanau mai.

Mo le fuafuaina o auala i le lumanaʻi, o tina uma o tina failele ma GDM i le taimi o le vaʻalele ua i ai se kulūkose ua fuafuaina. Afai e le faʻasolosolo, ona mafai lea ona tatou manatu ua atiae le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2.

O le lamatiaga i le atinaʻeina o le tamaitiiti e faalagolago i le tikeri o taui o maʻi. E sili atu le ogaoga o taunuʻuga o loʻo mataituina i se foliga e le mafaatusalia. O le aʻafiaga o le pepe o loʻo faʻaalia i mea nei:

E le gata i lea, o fanau e fananau i tina e maua i le maʻisuka ituaiga e iai le tele o aʻafiaga o le faʻamaʻaloga o le fanau, maliliu faʻaletino, maʻi cardiovascular, faʻasologa o le tino, faʻafitauli o le calcium ma le magnesium, ma aʻafiaga o le neurological.

GDM poʻo le maʻisuka na muamua ona iai, e faʻapupulaina ai le avanoa e tuai ai le toxicosis (gestosis), e faʻaalia ai i ona lava ituaiga:

  • malulu o fafine maʻitaga
  • nephropathy 1-3 tikeri,
  • ulugalii,
  • eclampsia.

O aiaiga mulimuli e lua e manaʻomia ai le falemai i le potu maʻi tigaina, faʻamalositino, ma le vave tuʻuina atu.

O le faʻafitauli o le maʻi e faʻatasi ma le maʻisuka e oʻo atu ai i faʻamaʻi pipisi o le genitourinary system - cystitis, pyelonephritis, faʻapea foi ma le faʻaauau pea o le faʻapitoa o le maʻisuka. Soʻo se faʻamaʻi pipisi e mafai ona taʻitaʻia ai le pepe ile utero poʻo le taimi o le taimi fanau.

O faʻamaoniga autu o le maʻisuka faʻamaʻi ao maitaga

O faʻaʻailoga o le maʻisuka faʻateʻa e le faʻaalia, o le maʻi e amataina malie. O nisi o faailo o se fafine ua ave mo suiga masani o le setete i le taimi o le maitaga:

  • vaivai, vaivaiga,
  • fiainu
  • faʻaauau faifaipea
  • le lava le mamafa o le tupe maua ma le faʻailoa faʻalauiloa.

E masani lava o le hyperglycemia o se faʻalavelave faʻafuasei i le taimi o le suʻeina o le toto toto. O lenei mea o se faʻamatalaga mo se suʻesuʻega loloto.

Ua faatulaga e le Matagaluega o le Soifua Maloloina se taimi mo le faʻamaonia o le toto toto:

Afai o loʻo i ai ni aʻafiaga o aʻafiaga, o le suʻega o le toleniga o le glucose e faia i le 26-28 vaiaso. Afai o faʻaʻailoga o le maʻisuka e aliali mai aʻo maitaga, o le suʻega o le kulukose e faʻaalia.

O se suʻesuʻega se tasi e faʻaalia ai le hyperglycemia e le lava e faia ai se faʻamaoniga. E manaʻomia le puleaina pe a mavae ni nai aso. E le gata i lea, faʻatasi ai ma le faʻateleina o le hyperglycemia, o loʻo faʻatulagaina ai faʻamatalaga a le endocrinologist. O le fomaʻi e fuafuaina le manaʻomia ma le taimi o le suʻega ole toleniga o le kulukose. E masani lava e le itiiti ifo ma le 1 le vaiaso talu ona maeʻa le hyperglycemia tumau. O le suʻega e toe faia foi e faʻamaonia ai le siama.

O faʻataʻitaʻiga nei o suʻega e uiga i le GDM:

  • anapogi glucose sili atu i le 5.8 mmol / l,
  • itula pe a mavae le faʻaaogaina o le kulukose - i luga aʻe o le 10 mmol / l,
  • lua itula mulimuli ane, luga atu o le 8 mmol / l.

E le gata i lea, e tusa ai ma faʻamatalaga, o suʻesuʻega e faia:

  • hemoglobin glycosylated,
  • suega faʻamalosi mo le suka,
  • cholesterol ma talafesa lipid,
  • suʻeina o le toto,
  • coagulogram
  • hormones o le toto: gasegane, estrog, lactogen placental, cortisol, alpha-fetoprotein,
  • suʻesuʻega o le urine e tusa ai ma le suega a Nechiporenko, Zimnitsky, Reberg.

O fafine maʻitaga o loʻo maua muamua le maʻisuka muamua ma le gasegase o le gasegase e maua mai i le fomaʻi o fetal mai le 2 o le tolu masina, o le dopplerometry o le placenta ma vaa o le umbilical, CTG masani.

O le gaioiga o le maitaga ma le maʻisuka o loʻo i ai nei e faalagolago i le maualuga o le puleaina o le tagata lava ia ma le faasaʻoina o le hyperglycemia. O i latou e maua i le maʻisuka ao lei oʻo i le maʻitaga e tatau ona pasi i le aʻoga o le Maʻisuka, vasega faʻapitoa e aʻoaʻoina ai i latou i le auala e 'ai lelei ai, pe faʻapefea ona pulea lelei le kulūkose.

Tusa lava poo le a le ituaiga o togafitiga, o fafine maʻitaga e manaomia le matauina lea:

  • o se asiasiga i le fomaʻi i vaiaso uma i le amataga o le faʻataʻitaʻiga, vaiaso - mai le afa lona lua,
  • Endocrinologist's consultations tasi taimi i le 2 vaiaso, faatasi ai ma tulaga faʻatauvaʻa - tasi i le vaiaso,
  • suʻesuʻega a le tagata suʻesuʻe - soo se taʻi tolu, faʻapea foʻi ma le iloa o togafitiga extragenital,
  • ophthalmologist - faʻatasi i le tolu tausaga ma le maeʻa fanauga,
  • neurologist - faalua mo le maitaga.

Faʻatonuina falemaʻi mo suʻesuʻega ma le faʻamalosia o togafitiga mo se fafine maʻitaga ile GDM ua tuʻuina atu:

  • 1 le taimi - i le uluaʻi masina muamua poʻo le faʻamaonia o le togafitiga,
  • 2 taimi - i le 19-20 vaiaso e faasaʻo ai le tulaga, fuafua le manaʻoga e suia le togafitiga togafitiga,
  • 3 taimi - faʻatasi ai ma le maʻisuka 1 ma le ituaiga 2 - i le 35 vaiaso, GDM - i le 36 vaiaso e sauniuni ai mo le fānauga ma filifili le auala e tuʻuina atu ai.

I totonu o se falemaʻi, o le tele o suʻesuʻega, o le lisi o suʻega ma le taimi o le suʻesuʻega e fuafuaina taʻitasi. O le siakiina i aso uma e manaʻomia ai se suʻega o le urine mo le suka, toto kulukose, ma le puleaina o le toto.

O le manaʻomia mo le inisalini o inisalini e faʻamoemoeina taʻitasi. E le o tulaga uma o le GDM e manaʻomia ai lenei auala; mo nisi, o se soifua maloloina e lava.

O faʻamatalaga mo le amataina o togafitiga o le inisalini o faailo nei o le suka o le toto:

  • anapogi toto glucose ma se taumafataga e sili atu i le 5.0 mmol / l,
  • se itula talu ona 'ai i luga aʻe o le 7.8 mmol / l,
  • 2 itula ina ua uma le taumafaina, glycemia i luga aʻe o le 6.7 mmol / L.

Faʻalogo! O fafine maʻitaga ma faʻamaonia e faʻasaina ona faʻaaoga soʻo se vailaʻau o le suka, sei vagana ai le inisalini! O insulin umi e le faʻaaogaina.

O le faʻavae o togafitiga o le inisalini o sauniuniga mo le pupuu ma le faʻataʻitaʻiga. I le maʻisuka ituaiga 1, e faia ai se togafitiga masani. Mo le maʻisuka ituaiga 2 ma le GDM, e mafai foi ona faʻaaogaina le faʻalapotopotoga faʻale-aganuʻu, ae faʻatasi ai ma nisi fetuunaiga e faia e le endocrinologist.

I fafine maʻitaga e le lelei le togafitiga o le hypoglycemia, e mafai ona faʻaaoga pamu inisalini, lea e faafaigofie ai le puleaina o le hormone.

Taumafa mo le maʻisuka faʻamaʻi ao maitaga

O meaʻai a se fafine maʻitaga ile GDM e tatau ona tausisia mataupu faavae nei:

  • E masani lava ma sina mea laitiiti. E sili atu ona lelei le faia o ni meaai se tolu ma 2-3 tamaʻi meaʻai.
  • O le aofaʻi o vailaʻau faʻamalosi e tusa ma le 40%, protein - 30-60%, gaʻo e oo atu i le 30%.
  • Inu ia le itiiti ifo i le 1.5 lita o le vai.
  • Faʻateleina le tele o le fiva - e mafai ona faʻalauiloa le kulukose mai le inumaga ma aveese.

Upu faigofie e uiga i le faʻamaʻi o le maʻi suka i le taimi o le maitaga

O le maʻisuka maʻisaga na maua i le taimi o le maitaga (HD) - O se ituaiga o maʻisuka e tupu i fafine e fesootaʻi atu i le faʻafitauli o le hormonal i le tolu tolu masina. O se taunuuga, o le suka toto e tupu pe a uma ona 'ai ma faʻaitiitia i luga o se manava gaogao.

O faʻataʻitaʻiga o se taufaʻatau i le tamaititi, talu ai e mafai ona faʻaosofia ai le faʻafuaseʻi o faʻamaʻi pipisi.

Ina ia taofia lenei mea, i le 24-28 vaiaso e fautuaina ai se tamaitai e faia se auiliiliga mo le maʻisuka ituaiga, ma i le tulaga o le togafitia o le maʻi, usitai i tulafono patino o meaʻai ma ituaiga ola. I nisi tulaga, e manaʻomia le togafitiga fualaau faasaina, lea e na o se fomaʻi e mafai ona faatonuina.

O le maʻisuka faʻamamafa ua tuʻuina atu i ai le ICD code o le 10 - O 24.

O mafuaʻaga o le maʻisuka faʻataʻitaʻi i fafine maʻitaga e lei faavaeina. Ae ui i lea, o le tele ma sili atu o tagata atamamai e taulai atu i le faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻaleleia e le fomaʻi le talaaga o le faaletonu o mea faʻaleaga. O se taunuuga, o hormones e poloka le gaosiga o le inisalini. Ae ui i lea, e le mafai e le tino ona faʻatagaina sea tulaga, talu ai e manaʻomia e le tina ma le pepe le kulukose mo le masaniga o le galueaina o totoga ma tino. O le iʻuga, o loʻo i ai se faʻatelega o le faʻasalaga i le inisalini faʻasologa. O le auala lenei e atiaʻe ai le maʻisuka faʻamaʻi.

O faʻamaʻi pipisi o le tasi o mafuaʻaga talafeagai o le HD. O ia faʻamaʻi e afaina ai le tulaga o le pancreas. O le taunuuga o se faʻaitiitia o le faʻamalosia o le inisalini.

E i ai mea e faʻapupula ai le lamatiaga o le HD:

  • Mafuaaga
  • Nationality Ua faʻamaonia e saienitisi nisi o malo e mafatia i le maʻisuka faʻamaʻi tele nai lo isi. O nei mea e aofia ai laumei, Asians, Hispanics, ma tagata Amerika.
  • Faʻateleina le faʻatonu o le kulukose i le mimi.
  • Faʻaleagaina le kulukosese.
  • Vaʻaiga masani. Afai e mafatia se tasi i le aiga mai lenei maʻi, ona ono tupu ai lea o se faamaʻi i se fafine.
  • O le fanau mai muamua, pe a mamafa le mamafa o le pepe i le 4 kilokalama.
  • O le maitaga muamua sa o mai faatasi ma le maʻisuka faʻamaʻi.
  • Se fuainumera tele o le vai o le amniotic.

E i ai ni faʻaʻailoga e faʻaalia ai le faʻafuaseʻi o le maʻisuka faʻamaʻi:

  • tau malosi
  • uʻu faifaipea ma le manogi o le acetone mai le urine,
  • vaivai e tusa lava pe ua leva se malologa ma leai se faamalositino,
  • manaoga faifaipea mo meainu
  • leai se manaʻo.

    Afai e te le amanaiaina nei faailoga ma e te le fesiligia se fomaʻi, o le a alualu i luma le maʻi ma o le a tupu nei faailoga:

    • fenumiai,
    • tulaga le mautonu
    • faateleina le toto toto
    • tiga i totonu o le loto, lea e iu lava ina taitai atu i se pa,
    • faafitauli tau fatuga
    • faʻanoanoa vaaia
    • telegese le faʻamaloloina o maʻi i le epidermis,
    • numera o pito i lalo.

    Ina ia aloese mai lenei mea, e fautuaina e asiasi soo i tagata tomai faapitoa.

    Ina ia iloa le maʻisuka faʻamaʻi, o le tagata maʻi e faʻataʻitaʻiina se suʻega toto. Ina ia mafai ona faʻatuatuaina le taunuʻuga, ua fautuaina e mulimuli i tulafono mo le tuʻuina atu o le biomaterial:

    • tolu aso ao lei faia le suʻesuʻega, e le fautuaina e faia fetuunaiga i le faiga o meaʻai ma e tatau ona e tausisia lau masani masani faʻaletino,
    • latou te tuʻuina atu le toto i luga o se manava gaogao, o lea pe a uma le 'aiga o le afiafi ma le taeao e le mafai ona e' ai, e inu foʻi le lauti ma isi mea inu sei vagana ai vai mamā e aunoa ma le kesi.

    O le auiliiliga e faia e pei ona taua i lalo:

    • biomaterial ua aveesea mai le maʻi,
    • se fafine inu vai i le kulukose,
    • pe a mavae le lua itula, toe faʻaaogaina le biomaterial.

    Le masani o le suka toto:

    • mai se tamaʻi lima - 4.8-6 mmol / l,
    • mai se vein - 5.3-6.9 mmol / l.

    O le mea lea, o le maʻisuka faʻamaʻi e maua i faʻamatalaga auʻiliʻili nei:

    • mai se tamatamailima i se manava gaogao - luga aʻe o le 6.1 mmol / l,
    • mai se vein i se manava gaogao - luga aʻe o le 7 mmol / l,
    • pe'ā uma ona inu vai i le kulukose - e sili atu i le 7.8 mmol / l.

    Afai o le suʻesuʻega e faʻaalia ai le maualuga o le kulukose, pe a oʻo i le 24-28 vaiaso o le faʻataʻitaʻiga o le suʻega lona lua o loʻo faʻatulagaina. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, i se taimi muamua, o le auiliiliga e mafai ona faaalia ai se taunuuga e le mafuatiaina.

    O le maʻi suka i le taimi o le maitaga e tele ituaiga, e fuafua i le taimi o le a tupu ai:

      muaʻi maʻi suka - o lenei ituaiga o maʻisuka na maua ao le i maitaga (o lenei ituaiga, i le itu, ua vaevaeina i le maʻisuka ituaiga muamua ma le lua),

    maʻisuka poʻo le maʻisuka o fafine maʻitaga.

    O le maʻisuka faʻalanesa, i le isi itu, o lona lava faʻavasegaga, e fuafua i le togafitiga faʻasolosolo:

    • totogiina i togafitiga,
    • totogi i togafitiga ma le inisalini.

    Lelei togafitiga ua fuafua, e fuafua i le ituaiga o maʻisuka ma le malosi o le togafitiga.

    E faʻapefea ona togafitia le maʻisuka faʻamaʻi? E lua auala autu - taumafa ma togafitiga insulin. E naʻo se fomaʻi e mafai ona filifili pe manaʻomia ole maʻi ile maʻi ole maʻi.

    E faʻamalosia le faʻamalosia o insulin pe afai pe afai o le oti e le aumaia le mea e manaʻo ai ma le kulukose o le toto e le toe foʻi mai i se mea masani mo se taimi umi.

    I lenei tulaga, o le faʻaofiina o le inisalini o se fua talafeagai lea e puipuia ai le tupu mai o le fetopathy.

    Ua faatonuina foi e le fomaʻi lenei ituaiga o togafitiga ma le masani ai o le suka, ae o le mamafa tele o le pepe, ma le tele o le vai o le amniotic po o le fulafula o le masini mūmū.

    O le faʻaofiina o le vailaau faʻasaina ua fautuaina ina ia faia i luga o se manava gaogao ma aʻo lei moe ile po. Ae ui i lea, o le fua saʻo ma le faasologa o injections ua fuafuaina e le fomaʻi, e faʻavae i luga o le mamafa o togafitiga ma uiga o le tagata maʻi.
    Injections injections e faia i se tui faapitoa. O le vailaau faasaina e faia i se auala faʻafuaseʻi. O le mea masani, o se fafine e faia se inumaga ia te ia lava pe a uma ona faʻatalanoa se tagata tomai faapitoa.

    Afai e manaʻomia le tui ole inisalini i aso taʻitasi, e mafai e le fomaʻi ona suʻeina le insulin pump.

    O le vaega autu o togafitiga manuia o togafitiga o le tausisia lea o nisi o tulafono o meaʻai. E fesoasoani lea i le faʻasaʻoina o le maualuga o le suka. O faʻataʻitaʻiga nei o meaʻai e fautuaina e pipii i lenei ituaiga o togafitiga:

    O le a le lamatiaga o le siama mo le tamaititi e leʻi fanau mai? Seʻio tatou faʻataʻitaʻiina.

    O le maʻisuka faʻalanesa i le taimi o le maitaga e aʻafia ai le afaina o le pepe.

    Afai e maua maʻi i le vaiaso muamua, ona i ai lea o se faʻalavelave faʻafuaseʻi o le le mautonu. O le faʻamaʻi e mafai foi ona oʻo atu i faʻamaʻi pipisi i le pepe.

    O le tele o taimi, o le mafaufau ma le fatu e mafatia mai le faʻamaʻi.

    Afai o le togafitiga e tulaʻi mai i le lona lua poo le tolu piliona, o le mea lea e mafua ai le tuputupu aʻe tele o le pepe ma lona mamafa. O se taunuuga, a uma ona fanau, o le suka o le pepe e pa'ū ifo i lalo ifo o le masani, lea e mafua ai faafitauli faʻalesoifua maloloina.

    Afai o le fafine maʻitaga e atiina ae le maʻisuka faʻamaʻi, ae leai se togafitiga atoatoa, o le fetopathy fetopathy e foliga mai.
    O ia ituaiga faʻamaʻi e lamatia ai le tamaititi ma aʻafiaga nei:

    • pepe e sili atu nai lo le 4 kilokalama,
    • tino le atoatoa
    • le tele naua o le gaʻo o gaʻo i totonu o le vaalele,
    • vaivai vaivai o mea,
    • manava manava
    • lanu
    • faafitauli i le toto ma le viscosity toto.

    Afai o se fafine maʻitaga na maua i le maʻisuka, ona o le masani masani o le galue, e tatau i le fafine ona tausisi i fautuaga a le fomaʻi. Faatasi ai ma lenei togafitiga, o se fafine ua falemai i le 37-38 vaiaso.

    E tusa lava pe leai se galuega, e faʻaaogaina, ae pe afai o le tamaititi e mafaufau i le taimi atoa. E aloese lenei mea mai le manua o le pepe.

    O le faʻafeiloaʻiga faalenatura e le masani ona mafai Afai e tele tele le tamaititi, ona faʻasolo mai lea e fomaʻi se faʻailoga.

    O le tausisia o fautuaga a le fomaʻi mo le maʻisuka faʻamaʻi e maua ai se suʻesuʻega lelei mo le fafine maʻitaga ma le pepe. Afai e mafai ona tausia le maualuga o le suka i se tulaga masani, o le a mafai ai e le fafine ona fanauina ma fanauina se tamaititi soifua maloloina.
    O le aloese mai le gasegase o le maʻisuka e leʻo taimi uma e mafai, ae e mafai lava ona faʻaitiitia le lamatiaga o le maʻi.
    O fua puipuia nei o le a fesoasoani e faia lenei mea:

    • leiloa le mamafa i se tulaga talafeagai,
    • suiga i mataupu faavae o taumafa talafeagai,
    • o le teenaina o le sologa lelei o le olaga ma faateleina le gaioiga faaletino, pe afai e le afaina ai le maitaga,
    • falemaʻi i luga o le fautuaga a se fomaʻi.

    O tina faʻamoemoe ma HD e masani lava ona latou fesiligia se faasologa o fesili: o le a le vaiaso latou te fananau mai, maua ai lenei faʻamautinoaga, pe a pe a uma le fananau ma pe o le a le vaaiga a le tina failele, ma faʻapena foi mo le pepe.
    Ua matou filifilia mo oe se vitio ma faʻamatalaga a se tagata tomai faapitoa, ma se vitio vitio o se tina i le lumanaʻi ma se faʻamaoniga o le HD:

    Afai e maua i le maʻisuka togafitiga le maʻisaga, e le o se mafuaʻaga lea e te fefe pe faʻavevesi ai le maʻitaga. I le noatia ma le fai fuafua i nisi o mataupu faavae o mea taumafa ma le tausisia o faʻamaumauga a le fomaʻi, ua maua e se fafine avanoa uma e fanauina ma fanauina se pepe soifua maloloina e aunoa ma le taufaamatauina o lona lava soifua maloloina.

    O le maʻisuka faʻamamaʻi o se ituaiga o maʻisuka e tupu i tamaitai i le maitaga. A uma le fanau, pe a mavae sina taimi, e masani ona pasi. Ae peitai, afai e le o togafitia se solitulafono, amata, ona mafai lea ona avea le faafitauli ma se maʻi ogaoga - ituaiga 2 maʻisuka (ma o le tele o faigata ma le le lelei o taunuuga).

    O tamaitai taʻitasi ua amata le maitaga ua faamauina i totonu o le falemai i le nofoaga o nofo ai. Ona o lenei mea, i le taimi atoa o le fanauina o se tamaititi, o le soifua maloloina o le fafine ma lana tamaititi e mataʻituina e tagata tomai faapitoa, ma o le mataituina taimi o suesuega o toto ma urine e taua tele mo le mataituina.

    Afai e faafuasei ona maua le maualuga o le kulukose i le totoga po o le toto, o le mea e tasi e le tatau ona mafua ai le atuatuvale poo soo se fefe, aua o fafine maʻitaga ua manatu lenei mea o se tulaga masani o le tino. Afai e sili atu i le lua ituaiga o suʻega, o le glucosuria (sugar i le urine) poʻo le hyperglycemia (toto sugar) e leʻo iloa pe a uma ona 'ai (lea e manatu o se mea masani), ae faia i luga o se manava gaogao i suʻega, ona mafai loa lea ona tatou talanoa e uiga i le maʻisuka faʻamalosi i fafine maʻitaga.

    Faʻaiʻuga o le maʻisuka faʻamaʻi, o ona aʻafiaga ma faʻamaoniga

    E tusa ai ma fuainumera, e tusa ma le 10% o fafine e pagatia i faʻafitauli i le taimi o le maitaga, ma oi latou o loʻo i ai se vaega o aʻafiaga e ono mafua ai le maʻisuka faʻamaʻi. E aofia ai ma tamaitai:

    • faatasi ai ma se vailaau faʻasolo
    • mamafa pe mamafa,
    • ma faʻamaʻi o le tino (e pei o le polycystic)
    • ma le maitaga ma le fananau mai peʻa ua 30 tausaga,
    • faʻatasi ai ma le fananau mai muamua na faʻatasi ma le maʻisuka faʻamaʻi.

    Atonu e tele mafuaʻaga mo le tupuga o le GDM, peitaʻi, o lenei mea e masani lava ona mafua ona o le faaletonu o le kulukose (e pei o le maʻisuka ituaiga 2). E mafua lenei mea ona o le faateleina o le mamafa i luga o le paʻu i totonu o tina maʻitaga, atonu e le mafai ona taulimaina le gaosiga o le inisalini, o lona uiga e pulea le maualuga o le suka i le tino. O le "tausalaina" o lenei tulaga o le placenta lea e faʻamalo ai hormones e teena ai le inisalini, ao faateleina le maualuga o le kulukose (faʻamalosia o le inisalini).

    O le "faafesagaʻiga" o hormones placental i le insulin e masani lava ona tupu i le 28-36 vaiaso o le maitaga, ma, i le avea ai o se tulafono, e tupu lenei mea ona o le faaitiitia o le gaioiga faaletino, lea e mafua mai foi i le mamafa o le mamafa i le taimi o le gaioiga.

    Faailoga o le maʻisuka faʻaseʻe i le taimi o maitaga e tutusa ma le maʻisuka ituaiga 2:

    • lagona faateleina o le fiainu
    • leai se fiaʻai po o se lagona faifaipea o le fiaaai,
    • o le le mautonu o le masani ona faia,
    • e mafai ona faʻateleina le toto,
    • solia o le manino manino (vaʻaia).

    Afai e iai se tasi o faʻamaoniga o loʻo i luga o loʻo i ai, pe oe ono lamatia, ia mautinoa ia logoina lau fomaʻi e uiga i ai ina ia suʻeina oe mo le GDM. O le suʻesuʻega mulimuli e faia e le gata i le i ai o se tasi pe sili atu faʻamaoniga, ae faʻapea foi i luga o le faʻavae o suʻega e tatau ona pasi saʻo, ma o lenei mea e tatau ona e 'ai ai oloa o loʻo i lau lisi o aso taʻitasi (aua nei suia i latou ao leʻi faia le suʻega!) Ma taʻitaʻia se olaga masani .

    O mea nei e masani ai mo fafine maʻitaga:

    • 4-5.19 mmol / lita - i luga o se manava gaogao
    • leai se sili atu i le 7 mmol / lita - 2 itula talu ona 'ai.

    Mo le masalosalo o taunuuga (o lona uiga, o se siʻitaga laʻititi), e faia se suʻega ma se glucose avega (5 minute i le maeʻa ai o le suega anapogi, e inu le tagata maʻi i se ipu vai e 75 g o le kulūkose malogo) - ia fuafua tonu le suʻesuʻeina ole GDM.

    O le maʻisuka maʻisuka na mafua ai: o le a le lamatiaga o se faʻamaoniga ao maitaga mo tina ma pepe

    E masani lava i le taimi o le gaioiga, e feagai ai se fafine ma faafitauli na te lei mafaufauina lava muamua. Mo le toatele, e oʻo mai o se mea e faateia ai pe a iloa le maʻisuka faʻamaʻi ao maitaga i le taimi o le suʻega. O faʻataʻitaʻiga o se mea lamatia e le gata i le tina, ae faʻapea foi i le pepe. Aisea e tulai mai ai le maʻi ma o le a le mea e fai ina ia maua ai se tama soifua maloloina?

    O le maʻisuka ituaiga e masani ona tupu i latou o loʻo i ai faʻafitauli o le tino i luma o le maʻitaga, faʻapea foʻi ma le i ai o se predisposition e fai ai le maʻisuka ituaiga 2, mo se faʻataʻitaʻiga, pe afai e mafatia aiga vavalalata mai le maʻi. O le maʻi e taufaasese i le leai o se mea e faalavelave ai se fafine, ma e tiga le pepe. Ole taimi e iloagofie ai suiga o le tino o le a fesoasoani e aloese mai faʻalavelave.

    O le maʻisuka o le maʻisuka (GDM) o se faʻamaʻi lea o loʻo i ai se suiga i le metabolism ma le faʻamalamalamaina le talafeagai o meaʻai gaʻo. O le maʻisuka taimi e maua ai le maʻisuka (DB) e masani ona faʻaaogaina e faʻamatala ai maʻi. O le faʻamaʻi e aofia uma ai le maʻisuka ma faʻamuamua - o le soliga o le faʻapalepale o le glucose (faʻalogo). O se maʻi e sili ona tele ona iloa i le faaiuga o le 2 ma le 3 togi.

    GDS i luga o faʻamatalaga faʻapitoa, o togafitiga o togafitiga e faamanatu ai le maʻisuka o le ituaiga lona lua. Ae ui i lea, o hormones o le placenta ma le fetus e taua tele i lona atinaʻe. Faatasi ai ma le faateleina o le tausaga tausaga, e le lava le inisalini i totonu o le tino. O mafuaʻaga nei e fesoasoani i lenei:

    • faateleina le gaosiga o le insulinase - i le placenta (o le enzyme e faʻaumatia le inisalini),
    • faʻaleagaga faʻaleagaina o le inisalini e fatugaʻo a se fafine,
    • faʻalautele i le cortisol gaosiga e ala i tafatafa,
    • faʻateleina le gasegase o le inisalini - ona o le gaosia o le placenta e estrogen, progestogen ma lactogen.

    O le inisalini e taʻalo taua i le faʻaaogaina o le suka. E "tatalaina" le auala mo le kulukose i totonu o le masini. A aunoa ma sea fegalegaleaiga, o le suka e tumau i totonu o le toto, lea e tau atu i le faateleina o le gaosiga o le insulin i sulu o le pancreas. Pe a faʻaaogaina lona lava fanua faʻaletonu, e leai se faaletonu o le inisalini ma, o se taunuuga, o le faateleina o le suka o le toto. O se liʻo mataʻutia, e le faigofie i taimi uma.

    O faʻaʻailoga o le maʻisuka faʻamaʻi i fafine maʻitaga e masani ona aliali mai i tamaitai nei:

    • pe a mavae le 30 tausaga
    • afai o aiga vavalalata e mafatia i le maʻisuka,
    • afai o se fafine i se maʻitaga talu ai na i ai GDM,
    • faatasi ai ma le faʻaleagaina o le mamafa,
    • faatasi ai ma le muamua paʻu i se fafine,
    • afai e toatele tamaiti na fananau mai i aso fanau talu ai,
    • afai ei ai polyhydramnios i lenei maitaga ua tuanai,
    • i le tulaga o le le atoatoa o le kulukose,
    • ma le maualuga o le maualuga,
    • ma le gestosis i lenei maitaga talu ai.

    O le suʻesuʻeina o le soifua maloloina o se fafine ma le faʻamalamalamaina o mea e ono tulaʻi mai e mafai ai ona iloa faʻamaoniga o le GDM i le taimi o le maʻitaga i le taimi.

    O le lamatiaga atoa o le faamaʻi, e le o vaʻaia e se fafine suiga ogaoga ia te ia lava, ma e mafai ona masalomia le GDM e na o suʻesuʻega o le toto. Ma naʻo le maualuga o le suka suka e faʻaalia ai faʻamatalaga faʻapitoa. O mea nei e mafai ona faʻalavelave ai se fafine:

    • faateleina le galala
    • naunau mo lauusiusi
    • soona inu tele
    • vevela paʻu i luga o le tino atoa,
    • vaivaiga maso
    • faʻasolosolo faifaipea, faʻamaʻi pipisi,
    • faaitiitia le fiaai.

    O le maʻisuka maʻi e sili ona matautia mo le fomaʻi. O le faʻaavanoaina o le atiaʻe o faʻalavelave faʻalagolago i le maualuga o le suka - o le maualuga atu lea. O le tele o taimi, o tulaga faʻaleagaina nei e atiaʻe.

    O aʻafiaga o le maʻisuka ao maitaga i se pepe e faʻamaopoopoina ile auala e maua ai le maualuga o le suka i le toto. O ia tamaiti e masani ona fananau mai ma se tele tele. E mafua lenei mea ona o le sili atu o le kulukose mai le toto o le tina e alu i le pepe, ma o le mea e mafua ai ona liua gaʻo. I le fetus, o le pancreas o loo i ai pea i totonu o le utero o galue i se tulaga malosi, taumafai e gauai uma le kulukose. O le mea lea, a uma loa ona fanau mai, e masani lava ona maua e tamaiti ia hypoglycemia (o se faʻalavelave matautia i le kulukose o le toto).

    Mulimuli ane, e tele lava ina latou maua le siaki pe a uma le fanau mai, lea e maua mo se taimi umi ma e faigata ona togafitia. I le tausaga muamua o le olaga, o ia pepe e faigofie tele i faʻamaʻi pipisi e mafua mai i le faʻalavelaveina o laufanua.
    I tamaiti e fananau mai i tina ma GDM, o le fausiaina o le tuai oona e faaleagaina - o se faʻapipiʻi totonu i le alveoli pulmonary, lea e puipuia ai le pala mai le pau ma "pipii". O se taunuuga, o se uiga o le niumonia.

    Afai e le totogiina e se fafine le kulukose i le taimi o le maitaga, o tino o le ketone e faia i totonu o lona tino. Latou te ulu atu i le placenta ma aʻafiaga i luga o sela o le mafaufau ma le taulaʻau. O le mea lea, mo se maʻisuka faʻataʻi pepe i le taimi o le maitaga e lamatia ai faʻafitauli nei:

    • hypoxia masani,
    • le faʻavaeina o vaivaiga o totoga i totonu,
    • tolopo le psychomotor ma le atinaeina faaletino,
    • tuinanau i faamai pipisi,
    • predisposition i maʻi faʻafitauli,
    • lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka
    • maliu faʻatautaia i taimi mulimuli,
    • maliu i le popo fou o le tausaga.

    O le tulaga ma le tele o faʻafitauli mo le tino o le tino e sili atu le maualalo nai lo le tamaititi. I le taimi o le maʻitaga, gestosis ma lona alualu i luma (preeclampsia ma eclampsia), e le mafai e le galuega ona toe faʻaaogaina se mea e lamatia ai le ola ma le soifua maloloina. A uma le fānauga, o fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka e masani ona ulu i le maʻisuka ituaiga 2 i totonu o le fitu i le sefulu tausaga. E le gata i lea, o tamaitai ei ai le GDM o loʻo iai le faʻaogaina o tulaga nei:

    • gasegase gasegase ma gaʻo,
    • ogaoga maualuga
    • faʻanoanoa vaaia
    • le alualu i luma o le atherosclerosis.

    E mafai ona e faʻaititia le ono mafai ona atiaʻe nei faʻafitauli uma e ala i le suia o lou olaga, fetuʻunaʻi lau meaʻai ma gaoioiga faaletino.

    O le suʻesuʻeina o le GDM ua faia e fuafua ai le maualuga o le kulukose toto. Ina ia faia lenei mea, o suʻesuʻega nei e faia.

    • Suʻega o le toto. Ua ave se tamatamailima i luga o se manava gaogao. Ole fua ole kulukose e le sili atu ile 5.5 mmol / l. I le taimi o le maitaga, toe foʻi i le lesitala, ona oʻo lea i le 18-20 vaiaso ma le 26-28. I tulaga e maualuga atu - tele taimi.
    • Glucose toleni test. O lona uiga o le faailoaina o le le lava o le insulin. Mo lenei mea, o le fafine maʻitaga e faaopoopoina i le glucose ole 50% poʻo le 100 g o le kulukose ua faʻavaivaia ile vai. A mavae lena, o fua o le suka toto e fuaina i le tasi, lua ma le tolu itula. O le tele o tulaga masani i tulaga faatauaina e lua o loʻo taʻu mai ai le maʻisuka i fafine maʻitaga. E naʻo le faʻamaonia le GDM.
    • O le hemoglobin glycated. O le glucose e sili atu ona maualuga e fesootaʻi ma sela mumu toto o se fafine. E ala i le fuafuaina o le maualuga le tuusaʻo, e mafai ona e faʻamasino le umi ua siitia ai le maualuga o le suka suka. E masani lava e le sili atu i le 6.5%. I le GDM, o le hemoglobin glycated e fuafuaina i le lua i le tolu masina.
    • Fuafuaga o lactogen placental. Ole faʻaitiitia ole tau faʻamaonia ole manaʻomia ole insulin. E leʻo se suʻega faʻapitoa.

    A maeʻa faʻamautuina le GDM, o le fafine maʻitaga e faia se suʻega maeʻa e iloa ai faʻafitauli ma fuafua le tulaga o le tino o gaʻo. O mea nei e faia i taimi uma:

    • suesuega o le toto o meaola, coagulogram,
    • suʻega a se fomaʻi maʻi, fomaʻi,
    • suesuega o galuega tau fatuga (ultrasound, suega Reberg, urine e tusa ai ma le Zimnitsky),
    • O le faʻasolosolo o le fomaʻi, o le taela ma le tino o le tino,
    • fuaina o le toto.

    O le ki i se maitaga faamanuiaina o le maualuga o le toto toto. O le mea lea, o le togafitiga o le maʻisuka faʻateʻa e masani ona aofia ai le faʻasaʻoina o le kulukose o le toto i le taimi o le maitaga. E mafai lenei mea e ala i taumafa ma gaioiga faaletino, ma i le tulaga o le le lava, o le inisalini o inisiua ua faʻatulagaina.

    O faʻamatalaga e uiga i fomaʻi ma fafine e faʻamaonia i le 95% o mataupu, o le maualuga o le kulukose o le toto i le taimi e mafai ai ona maua i le suia o le meaai. O mataupu faavae lautele o loʻo mulimuli mai.

    • Faaitiitia calories. O le fuainumera manaomia o calorie e fuafua pe tusa ma le 20-25 kcal / kg le mamafa o le tino ma muamua le mamafa o le mamafa o le tino. Afai o le mamafa ao leʻi amataina le maitaga e masani, 30 kcal / kg i le aso e faatagaina. E le gata i lea, o le vaeluaga o paleni, gaʻo ma gaʻo paluga e tatau ona i lalo - b: w: y = 35%: 40%: 25%.
    • Faʻasaʻitia le gaʻo. Muamua lava, e tatau ona vaʻavaʻavaʻai i mea gaʻo uma e mafai ona faigofie ona faʻaaogaina - falala, falaoa, sukalati, mea inu gaʻo, pasta. Nai lo lena, e tatau ona e aofia ai fualaau faisua, fua (sei vagana ai suamalie suamalie - faʻi, pears, fualaau mamago), cereals, ma legumes. O loʻo aofia ai vailaʻau faʻamalosi faʻalavelave e le mafai ona oʻo atu ai i luga o le kulukose toto.
    • Sui le auala e te kuka ai. O fafine maʻitaga o loʻo i ai le GDM e tatau foi ona tausisia se taumafataga maloloina ma le aofia ai meaʻai ma le uu, kuka, ulaula, ma le salting. E aoga le uu, uu, tao tao.
    • Taumafa meaʻai. I le gasologa o le aso, e tatau ona i ai ile fa ma le lima taumafataga. E uiga i nei, lua poʻo le tolu o mea taua ia, ma o isi mea o ni meaʻai. Afai e te le faatagaina lagona o le fiaai, e sili atu ona faigofie le pulea o le suka. Ole aofaiga ole protein, gaʻo ma gaʻo e tatau ona vaeluaina i le aso atoa. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se fuafuaga faapena e fautuaina: 30% mo le taeao o le taeao, 40% mo le malologa, 20% mo le 'aiga o le afiafi, ma le 5% mo lua taumafataga.

    E taua le matauina o gaoioiga faaletino - sopo, aau, yoga, gymnastics. O gaioiga o musika e fesoasoani i le faʻaaogaina o le kulukose. Mo le mataʻituina ma le faʻaeteete maualuga o le suka i le fale, e fautuaina e faʻatau mai se glucometer feaveaʻi. E mafai ona e taʻavale i tulaga taua o loʻo faʻaalia e le masini e faʻaaoga ai le laulau lea.

    Laulau - Fua faʻatatau o le kulukose toto mo le GDM


    1. Russell, Jesse Vitamins mo le maʻi suka / Jesse Russell. - M.: VSD, 2013 .-- 549 p.

    2. Togafitiga o faʻamaʻi pipisi i tamaiti, Fale o Faʻasalalauga a le Perm - M., 2013. - 276 p.

    3. Sukochev Goa maʻi / Sukochev, Alesana. - M .: Ad Marginem, 2018 .-- 304 i.

    Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

  • Tuua Lau Faamatalaga