Mafuaʻaga, faʻamaoniga ma togafitiga o le gasegase o le tulivae

O le gasegase o le sooga vae o se togafitiga lea e faaleagaina ai elemene faavae o le anatomy o le pito i lalo. I le aluga o taimi, o lenei maʻi e mafai ona oʻo atu ai i le le atoatoa. Ole fesoasoani aoga e naʻo le malamalama i mafuaʻaga ole maʻi, o foliga o lona auala, o uiga eseese o le faʻamaʻi ile laasaga eseese. Togafitiga e aofia ai vailaʻau ma le faʻaogaina o togafitiga faʻatoʻaga.


O vaega autu o le maʻi

O le Arthrosis e taua o le faʻaleagaina o le cartilage ma le faʻaleagaina o fausaga faʻapitoa. O se faʻagasologa o le faʻagasologa lea e masani ona masani. O faʻataʻitaʻiga e mafua ai le faʻavauvau, tiga ma le vaivai o le tino. Afai e tolopo le togafitiga seia oʻo i se taimi mulimuli ane - ei ai se tulaga lamatia o le faʻaaogaina o le tino immobili.

O le faʻamaʻi e sili ona taatele i fafine, o le uiga o le matua e silia i le 40 tausaga. O le faʻamaʻi e mafai ona faʻaluaina i le natura pe na o le tasi le vae e aafia ai. Faʻatasi ai ma aʻafiaga o aʻafiaga e tele naʻo mamafa, faʻamaʻi pipisi. Knee arthrosis o loʻo faʻatasi ma le faʻamaluluina o le mea o le cartilage, o lona faʻasalalauga. Afai e faʻavaivai ma e le mafai ona faʻatinoina ana galuega tauave, o le ponaivi ua aliali mai, o le meaʻai ma le metabolism ua faʻalavelaveina, ma ua faʻaititia le aoga o le faʻaititia o le tau.

O le osteoarthritis o le tulivae e masani lava ona maualuga tele. E tusa ai ma nisi o lipoti, e tupu i maʻi uma o tagata matutua taʻitoʻalima.


Aiseā e tupu mai ai le afu o le tulivae?

Knee arthrosis e leai se mafuaaga e tasi. E sili atu nai lo le le, o le tuufaatasiga o aafiaga o mea lamatia e saofaga i lenei mea.

E aofia ai mea nei:

  • Faʻamaʻa manuʻa ma manua. E mafai ona avea ma se gau, faʻaleagaina poʻo le tuʻimomomoina. O ia mafuaʻaga e mafua ai faʻamaʻi tulivae i tagata maʻi. E mafua mai le gasegase e mafua mai ona o le le lelei o le gaioiga i nisi o itu o le sooga. O le le faʻamalosia o le tino, lea e faʻafefe ai le toto i totonu o le fausiaina o le limo, e aʻafia ai foi i suiga faʻapitoa.
  • Faʻaleagaina Meniscus. O lenei faʻaleagaga e faia faʻaeseese, e pei o le tele o tulaga e taʻitaʻia ai i le gasegase ma manaʻomia ai le faʻapitoa faapitoa mai le maʻi ma le fomaʻi. O faʻamaʻi e mafai ona tupu pe a vavae ese nei tisipenisione pe maeʻa foi ona aveese.
  • Maualuga mamafa i tulivae. Arthrosis o se soa faifai pea o le malosi faʻaletino malosi, aʻoaʻoga ma le faʻamalositino malosi. E moni lava lenei mea mo i latou oe filifili e vave ona tuʻuina atu i totonu o latou tino faaletino manaʻomia ma faia lenei mea e aunoa ma le talanoa i se fomaʻi. O nisi taimi, e le mafai ona tuʻuina e sooga ia mea mamafa ma amata ona faʻalelei. O lea la e amata ai le vaega muamua o le maʻi. E sili ona matautia mo tulivae o loʻo faʻagasolo faʻataʻitaʻiga ma sikuea. Afai e le fuafuaina e se tagata le avega, faʻaaogaina ni seevae le talafeagai ma i luga o le mea e le lelei - o le vaega e mafai ona faʻaaogaina o le soʻotaga e faʻaumatia, e vevela. O nei microtraumas e le o faʻatasi ma faʻamatalaga vaaia. ae latou te faaputuputuina ma faaleagaina le tulaga o le tino. Pe a filifilia se polokalama mo faʻamalositino, e tatau ona amanaʻia le matua ma le tulaga ole tisipese. Ma o le mea e sili ona lelei o le liliu atu i se tagata tomai faapitoa, o isi aʻoaʻoga e ese mai ai o le a faʻaleagaina.
  • Faateleina le mamafa o le tino. O le isi itu o le vevesi o le mamafa. O se avega faifai pea i luga o tulivae e tau atu ai i le vevesi i le misa e aunoa ma ni manua ma ni pulupulu. O ia mea leaga e faigata ona faʻaleleia ma toetoe lava o taimi uma e taʻitaʻia ai faʻamaʻi. E masani lava, ma le tele o meaʻai, o loʻo i ai i tagata se veins varicose. O le tuufaatasiga o nei tulaga e oʻo atu ai i se tulaga sili ona leaga o le maʻi.
  • Faʻailoga o liʻo o tulivae. O lenei tulaga e matauina i le maualuga o le gaoioi i itu o le sooga.E mafai ona manatu lenei mea o se mea lelei, aua e mafai e se tagata ona faia ni taotoga faaletino eseese. O le mea moni, o lenei uiga o loʻo i ai le isi itu - o le sooga faʻatasi e maua ai le microtraumatization, lea e oʻo atu ai i le fausiaina o le taulaiga o le maʻi. O lenei tulaga o liga e tasi le uiga: o se tagata ua i ai se faʻailoga faateleina. O lona uiga, pe a oʻo mai le faʻaleagaga, e le o faʻatasi ma faʻamaoniga masani ma faʻamalosia ai le siama.
  • Faʻatasi faʻamaʻi pipisi. O le osteoarthritis o tulivae e mafai ona atiae e faasaga i le talaaga o se togafitiga o loo i ai nei. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le arthrosis e masani lava o se faʻalavelave faʻamaʻi. E mafai ona faʻatasi ma faʻamatalaga o le rumatoid, reactive, psoriatic o le faʻamaʻi. O le faʻamaogaina o le cartilage, i lenei tulaga, e tupu mai i le tala o le faʻaleleia o le susu ma le fulafula o le sooga tuʻufaʻatasia.
  • Faʻasologa o togafitiga. O le leai o vitamini, minerale ma isi elemene. O le faʻafitauli e ono i ai i le le lava o le faʻaogaina o nei vailaau poʻo i le togafitia o le manava po o le fatu. Afai o loʻo maua e le tagata gasegase faamai o le tootoo laiti - mea aoga aoga e pasia e le tino i le felauaiga ma e le maua e le tino ia elemene talafeagai, lea e tau atu i lo latou faʻafanoga faifaipea. E ono iai foi se faʻalauteleina o le faʻaaogaina o meaʻai, lea e manaʻomia ai le faateleina o latou taumafa mai fafo.
  • Faʻalētonu taimi uma. Afai o le tagata maʻi e masani lava ona masani i le fiafia, iloa ma faʻavaivaia, o lenei mea e aʻafia ai faʻafitauli uma ile tino. O le toto toto ma le tino gasegase e pagatia.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, e tele mafuaʻaga o le faʻamaʻi ma o latou uma lava e aafia tuusaʻo pe le tuusaʻo. Mo le faʻafuaseʻi o togafitiga, o lo latou faʻalauteleina faʻalauiloa e talafeagai.

E amata lemu le faʻamaʻi ma i le amataga o le maʻi e leai ni faʻaʻailoga faʻapitoa. O le tagata gasegase e le o maitauina suiga ma e le faia ni auala e faʻaaogaina ai. O lenei mea e mafua ai le atinaʻeina o le faʻamaʻi ma ona isi laʻasaga.

O aʻafiaga o togafitiga faʻalagolago i luga o le laasaga o le gasegase o le sooga vae. O le sooga vae e mafai ona toe totogi mo le taimi umi, ae, o le faasolosolo malie lava, o loʻo i ai pea faʻaaliga e mafua ai ona alu le tagata maʻi i le fomaʻi ma o le faavae lea mo le faia o se siama.

O le mea muamua o le tiga ma le le mautonu. I le amataga, latou te foliga mai e matua vaivai lava ma e masani lava e le faʻalavelave ai le maʻi. E le gata i lea, o le tiga e foliga mai e seasea ona tupu, pe a maeʻa le malosi, ma e mou atu pe a uma le malologa. O tagata maʻi e faʻalavelaveina faʻamaʻi faʻamaʻi o le faʻamaʻi ma le masani masani ma le faʻapipiʻi soʻo se taua ia i latou. E faasolosolo lava, ona atili malosi le tiga ma e masani ona tupu.

E mafai ona faʻatasi ma le taʻavale, savali ma isi avega ma, o se taunuuga, e faʻaauau. o taimi e manaʻomia e taofi ai le umi o le tiga. O le tagata gasegase e le taliaina ni ala uumi, e taofi le siiina o le mamafa ma faʻatapulaʻa ai lana taʻavale i aso uma. ia aua nei toe feagai ma lenei tiga.

Le faʻaleagaina o auvaevae e mafai ona faʻatasi ma le faʻamaʻi i laasaga eseese. I le amataga - o se laʻititi laʻititi lea. I le aluga o taimi, e faʻaleleia ai ma mafai ai ona iloa atu i isi.

O le afaina o le tino o le tino o se uiga taatele o le arthrosis. O le le atoatoa o le vavalalata e taʻitaʻia ai i nisi o faiga le lelei. O le suavai e faʻapipiʻiina i le sooga faʻatasi, e faʻamalosi ai pito o le namu ma fusi lapisi. O nisi taimi, o le afaina o le sooga faʻatoʻa e taʻitaʻia ai le foliga mai o le Baker cyst. O se faʻalavelave faʻapitoa lea e o mai faatasi ma le fomaʻi o le tulivae ma e naʻo le taotoga e mafai ona togafitiga.

Crunch i totonu o vavae o sooga o se faailoga lea o laʻasaga mulimuli mai o le oona. O se leo malosi lea e tupu i le taimi lava e tasi ma ni lagona tiga ma e ese mai se pusa o le physiological ma le punou malosi o tulivae.

O le le atoatoa o le galuega galue faatasi o le taunuuga lea o le ata o le gasegase arthrosis.E le mafai e le tagata gasegase ona tuʻuina atu le fulafula ma le faʻaaogaina o gaioiga ona o tiga matuia. Faʻatasi ma le faʻaleagaina ma le tiga, o lenei faailoga e taʻu mai ai le tulaga mulimuli o le maʻi. O le a faasolosolo malie lava, o le a avea ma mea e gata ai ma faʻaitiitia, ma, o se taunuuga, o le tagata gasegase ua galo atoa le mafai gaoioi.


Faʻavasegaina o le tulivae arthrosis

Muamua lava, e tele ituaiga o auvaevae o le tuli, e faalagolago i mafuaʻaga na mafua ai. O le maʻi e mafai ona avea muamua ma tulaga lua.

E afaina ai le tulivae o le Peraimeri, lea e le i aafia muamua i le togafitiga. E tupu malie lenei mea, e faʻafeagai ma le talaaga o togafitiga autu poʻo nisi faʻataʻitaʻiga i le tino. Ae o le tulaga lona lua o le afaina o se tulaga e masani ona faaauau ai le gasologa o togafitiga faapitoa poʻo le faʻaleagaina.

E tusa ai ma le faʻasinomaga, o le arthrosis e mafai ona tuʻufaʻatasia pe faʻapitoa. Afai e aʻafia le tulivae tasi i le maʻi o le tino - atonu o le mafuaʻaga o le manuʻa. O togafitiga faʻamuamua e aofia uma ai vaevaega e lua i le faagasologa. Ae ui i lea, e taua le maitauina e tusa lava pe o le a le mafai ona tupu se mea e le afaina. O nisi taimi, i le tasi itu, o le amataga o le maʻi ua matauina, ma i le isi, o le sili atu ona ogaoga.

Faʻalagolago i le anatomy o le oona, o loʻo i ai ona ituaiga:

  • lautele, lea o loʻo faʻapipiʻi i fafo o le sooga vae,
  • medial - o loʻo i totonu,
  • faaleagaina i le nofoaga maualalo o le sooga (ulu ulu),
  • faʻaumatiaga o le lugaga luga (faʻamalosi o le femur,
  • maʻi faʻamaʻi
  • aʻafiaga o tulivae uma i le maʻi.

O vaevaega o le maʻi e vaevaeina vave, faʻalautele ma tuai:

  1. O le Vaega 1 e taua foi o le muamua. E tuʻu faʻatasi ma faʻaaliga faʻaalia. I lenei laasaga, o le faʻaumatiaga o le fausaga o le cartilage ua amata ona amata. O lona uiga o loʻo faasolosolo malie lava ona suia, e ui lava e le o manaʻomia le faʻaaogaina o taui. I lenei laasaga, e lagona ai e se tagata lagona le toʻa, le tiga taimi. O le malosi o gaioiga e lagona foi, aemaise i le amataga o le savali.
  2. O le Vaega 2 o loʻo faʻatasi ma faʻamaʻi tele. O le faʻaleagaina o le tilatilo e faʻaauau ma faʻaumatia le ponaivi, membrane synovial, ma isi fausaga faʻavae. Ua faʻaaogaina se faʻaaogaina taui e suia ai le galuega galue a le sooga. O le tiga e mamafa ma malosi. E i ai se suiga i le tino maso, faʻagata le umi. uiga masani. O nisi taimi o suiga leaga e tupu - o le tulivae e mafanafana i le paʻi. o le paʻu i luga e mumu, o le fula e mataituina.
  3. O le Vaega 3 e faʻaalia i ni faʻaʻailoga matuia. O le ponaivi ua fesuisuiaʻi ma e le mafai ona toe faafouina le gaioiga galue o le fausaga. o le tulaga o le taupulepulega e amata.

O laʻasaga taʻitasi e iai ona lava faʻailoga masani o le leitio. E taua lenei mea mo suʻesuʻega ma togafitiga.

I le ata, e mafai ona e vaʻai i le vavalalata o le va i le va o vaega faʻapitoa, o le tupu aʻe o le osteophytes ma le faʻaumatia o le ponaivi. Faʻalagolago i le tulaga. o le mamafa o nei faailoga e eseese.

Faʻalagolago i le natura o le faʻafitauli o le maʻi, o laasaga nei e iloga:

O nei ituaiga o gasegase oona e fetaui ma le natura masani o le faamai ma tulai ai i se isi itu. O le faʻamaʻaloga e tuʻuina atu ma faʻamaʻi ogaoga, ogaoga tiga ma le gaioiga galue. I le taimi o le faʻamagaloga, e le faʻalavelaveina ai le maʻi, e le o faʻalavelave ai maʻi; O le galuega o le togafitia o le tulivae o le faʻaitiitia o le numera o faʻasalaga ma faʻalautele le vaitaimi o le faʻamagaloga.


Metotia faaonaponei o le togafitia o le tulivae tuli

Togafitiga o le gasegase e aofia ai togafitiga faasao, togafitiga o taotoga, togafitiga ole togafitiga. O le filifiliga o metotia e faalagolago i le tulaga o togafitiga, talaʻaga faʻamaʻi, tausaga o le maʻi ma le natura o le maʻi.

O vailaʻau faʻaaogaina mo lenei maʻi ua vaevaeina i vaega nei:

  • Analgesics. E faʻaaogaina e faʻaitiitia ai le tiga. O latou togafitiga faʻapitoa. E aofia ai faʻamatalaga, paracetamol.
  • Noncoroidal anti-inflammatory drugs. O lenei vaega e aofia ai le diclofenac, aceclofenac, etoricoxib, meloxicam, lornoxicam, nimesulide, diacerein. E iai vailaʻau mo le faʻafofoga tautala ma mo le tui. O vailaau faʻamaʻi e faʻafefeteina ai le fulafula ma le fulafula, faʻaitiitia le tiga ma le le fiafia.
  • Chondroprotectors. E faʻaaogaina e faʻaleleia ai le fausaga ma le gaioiga o le cartilage. O le kulupu e aofia ai vailaau faasaina e pei o le chondroitin sulfate ma le glucosamine sulfate. E mafai ona faʻaaogaina ona faʻaoga. E i ai ni laupepa, ma fofo mo le tuiina.
  • Natura Nakoti. E faʻaaogaina mo tiga ogaoga. O le fualaau faasaina o le tramadol. Faʻamālōlōina tiga ogaoga ma faʻaleleia le tulaga o le maʻi.
  • Vaʻaiga faaopoopo. E faʻaaogaina e faʻaleleia ai le tulaga o le maʻi ma maua ai se aʻafiaga. Mo lenei mea, o se suauʻu e faʻavae i luga o le diclofenac, triamcinolone, acetatelima-acetate e faʻaaogaina.

Tomai e le o togafitiga

O le tagofia o vailaau e le aoga e aunoa ma le fetuunaia o le ala o le olaga. Mo tagata gasegase o le tulivae, o mea nei e taua tele:

  • togafitiga o le physiotherapy
  • fesuiaiga o le mamafa o tino
  • le faʻaaogaina o masini faʻapitoa. lea e faʻaititia ai le avega i luga o le sooga,
  • avega mamafa
  • massage ma le masiofo
  • physiotherapy.

O togafitiga faʻapipiʻi o arthrosis e faʻaaogaina i tulaga mulimuli. E aʻafia ai le sui sui. I luga o le taimi umi o le auala, na suʻesuʻeina ma le totoʻa lelei ma faʻaleleia. O le mea moni, o le mea aupito sili ona lelei o le amataina lea o togafitiga vave i le amataga ma aloese mai taotoga. Ae, pe afai e leai se isi filifiliga. Tuai le taotoga e le aoga.

O le taotoga e aofia ai sui o lau lava sooga ma masini masini. Na te faia ni gaioiga i itu eseese o le tulivae, maua ai lona gaioiga galue ma fesoasoani e taofi le tele o avega.

O se taotoga mo tulivae o le tulivae e faia pe a uma ona faʻasaina i ai. E naʻo se fomaʻi faʻapitoa e tatau ona galue i se potu faʻapitoa faapitoa. O le taimi o faʻasalalauga e aofia ai le toe faʻaleleia, togafitiga o le physiotherapy ma le physiotherapy. E faasolosolo, e le toe iai se faʻafitauli i le maʻi ona toe gaoioi ma mafai ona gaoioi malosi, faʻagaloina le tiga.

O le togafitiga o le gasegase o le sooga vaevaega o se faagasologa umi, lea e tatau ona aofia ai auala eseese o le faʻaalia. O se puipuiga lona lua lea e faʻaitiitia ai faʻafitauli ma faʻaleleia le tulaga lelei o le olaga o le tagata maʻi.

Vailaau faʻapitoa

O togafitiga faʻasoifua i togafitiga e le o iai se vaega taua i le togafitiga. O le mea moni e faʻapea o le arthrosis o se masini faʻapitoa. lea e manaʻomia ai metotia faʻamalosi ma mea e sili ona aoga. Ae ui i lea, o se togafitiga faʻapitoa, o nisi o togafitiga faʻalapotopotoga e mafai ona faʻaaogaina. E sili atu le faʻaaogaina ia i latou i le taimi o le faʻamagaloina, i le va o le tele o le faʻalavelave. A le o lea, o le faʻamaimau o le taimi ma le faasolosolo malie malie i le setete o tisipese. Aʻo leʻi amataina se togafitiga tutoʻatasi, faʻafesoʻotai lau fomaʻi O nisi o fualaau e mafai ona aofia ai allergens, ma o nisi taimi e solia i nisi vaega o le maʻi.

Ina ia faʻaitiitia le tulaga o le tagata gasegase, o ia sooupu mai vailaʻau faʻamaʻi ma isi vailaʻau e faʻaaogaina:

  • e olo e tatau ona aoina pateta. e aliali i luga o pateta i le tautotogo. E tatau ona fufuluina ma faʻamamaina le palapala i mea na tupu. Tuu i totonu o se ipu mama ma sasaa vodka ina ia ufiufi ai totogo. E tolu vaiaso e faʻaaogaina ai le vaifofo, pe a maeʻa e tatau ona faʻamamaina. Faʻamau le tulivae i le mea na tupu i le taimi o le osofaʻiga o le tiga.
  • Ave se ulu o kelekisi ma le 200 ml o le suauu manogi. Laʻau tipi, faʻaauau i le suauu mo le vaiaso. Faaaoga i le paʻu ma alu i le po.
  • O le isi laʻau, lea e aoga mo lagona tiga, e aofia ai le paʻu o le sinapi, camphor, fuamoa paʻepaʻe ma vodka. O vaega uma e tatau ona faʻafefiloi ma faʻaaoga mo le faaluaina 2 taimi i le aso. O le faʻaaogaina e 2 vaiaso.
  • Faʻafefiloi le gaʻo (e mafai ona e lanu moana) ma le kefir seia oʻo i se vaega tuʻufaʻatasi pei o kulimi. Faʻafefiloi le faʻafefiloi ma faʻaaogaina mo se pipiʻi i le po. fesoasoani e aveesea le tiga.
  • Vae solo le moa moa i le vailaʻau. O le a faia lenei mea i ni nai aso. Ma le isi, i le mea e tupu mai ai, e tatau ona e faaopoopo le 100 g o le pata. Tuu i totonu o se nofoaga malulu mo le 5 aso. Faʻaaogā mo faʻamauluga e manaʻomia ona faʻaaoga i le po. i totonu o le 7 aso.

Faamolemole ia maitauina o vaega mo recipes a tagata e tatau ona lelei le faʻaleleia o le siosiomaga, faʻatusatusa i tulaga mama ma le tumama. Faʻaaogā masini mama mo le teuina, aua le tuʻu faʻatasi mea faʻafefiloi i le malamalama poʻo le mafanafana, ma puipuia foʻi mai tamaiti.

O le faʻaaogaina o metotia faa-Iutaia e manaʻomia ai ni taimi uumi. Afai o le tagata maʻi e faʻamoemoe e faia i taimi uma ia taualumaga, faʻafesoʻotaʻi i latou i le maso maso o le tulivae maʻi - o le ai ai se aafiaga. O le mea autu o se uiga lelei ma le mautinoa i le toe faʻaleleia.

Puipuiga

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le taofi o le faʻagasologa o le faʻaleagaina o le cartilage e matua faigata lava. O le knee arthrosis o le a faifai malie le alualu i luma ma e oʻo atu ai i se faʻalavelave faʻafitauli o le maʻi. O le sini o togafitiga o le taofi lea o le faʻaleagaina o le faagasologa ma faʻasaʻo le tele o le tele o le lafo. O le tagata maʻi e tatau ona nafa ma lona maʻi ma mulimuli i fautuaga a le fomaʻi. Talosaga muamua mo se fesoasoani - o le mafai gafatia e faʻamausali le gaioiga galue o le sooga ma lona fausaga, e aloese mai taotoga ma le le atoatoa.

Faʻaiʻuga o le osteoarthrosis o tulivae

Osteoarthrosis o le tulivae, poʻo le fomarthrosis, o se togafitiga o se natura o le degenerative-dystrophic, e aʻafia ai ma faʻaleagaina uma fausaga o le sooga, ma oʻo ai i le toesea o lona gaioiga. Gonarthrosis e aafia ai le 15-30% o le faitau aofaʻi o le lalolagi, ae, e ui lava i le atinaʻeina o vailaʻau, e le faʻaleleia fuainumera. O le osteoarthritis o le tulivae o se faʻamaʻi o le sili atu o le mamafa, faʻamaoni, tausaga ma le olaga. O le tele lava o tagata matutua ua latou maʻi faʻatasi ma i latou, ae maise lava o tamaʻitaʻi e sili atu i le 40 tausaga. O le maʻi e mafua ai le mamafa o avega i tulivae. I le mavae ai o le 65 tausaga, pe a tosoina i tua le auvae tulivae, e aʻafia ai ona o suiga o le hormonal, o le gasegase i le tasi tikeri po o le isi o loʻo matauina i le 65-85% o tagata. O faaletonu o le auvae o le tulivae e taʻitaʻia ai le faʻamaʻi ao laʻititi, e mafai foi, e fai ma faʻataʻitaʻiga, le leai o se faʻaaogaina o le tino. Soʻo se aʻafiaga i luga o tulivae, e aofia ai le taotoga, faʻapupulaina le tulaga lamatia o le atinaʻe o le fatu. O le vaega aʻafia e aofia ai foi tagata o loʻo galulue i le gaioiga, ma tagata taaalo.

Faailoga o le gasegase o le gaʻo o le tulivae

O le maʻi e amata lemu ma atonu e mafua ai le le toʻa i tausaga. I le amataga lava, o le arthrosis e le o faatasi ma lagona tiga, ae o le agai atu i se tulaga sili atu ona "matua", e faaosofia ai le faateleina o tiga ma tapulaa i le soofaatasi. O le tulivae vaivai o le a amata ona suia le foliga, o le a faateleina le lapoa, o le vae e ono avea ma se mea e le masani ai i le itu tauagavale po o le taumatau. E faigata foi ona faia ni suiga masani e fesootai ma le savali, suia le tulaga o le tino mai le tu i luga agai i tua ma toe foi i tua, nofo i lalo ma tu i luga. Afai e le togafitiina, o le gasegase o le tulivae e mafua ai le le atoatoa.

O le gasegase ma le gasegase e le tatau ona fenumiai, o nei faʻamaʻi eseese, e ui lava e mafai ona faʻatasi e le arthritis ma le arthrosis ma e fesoasoani foʻi e iloa muamua i le amataga. O le gasegase o se mumu o le sooga, e masani ona gasegase, ma o le oseoarthritis o se faʻagesegese lemu ma le faʻaleagaina o le cartilage ma le ponaivi, lea e maua mai i se foliga masani.

Tulaga o le maʻi

E tolu tikeri o le vailaau o le sooga o le sooga vae e iloga. O le vave lava ona iloa o se maʻi, o le faigofie ona togafitia.

  • 1 tikeri. O le ata o le falemaʻi i lenei vaitau e seasea lava ona mafua ai ona maua e tagata gasegase se fomaʻi. Latou te lagona le le toʻa i le tulivae pe a mavae se savaliga umi, latou te vave vaivai. E mafai ona tupu le tiga pe a maeʻa le malosi o le tino (mo se faʻataʻitaʻiga, pe a uma ona galue i se fale mafanafana) pe faʻatasi foi ma le maualuga o le feliuliuga o le tulivae. Ae peitaʻi, afai e te ave se x-ray, o le a e vaʻai i se vaiti laʻitiiti o le sooga faʻatasi ma le faʻaalia o uluai osteophytes - gaioiga o ponaivi i totonu o le sooga. O le faafitauli e masani lava ona iloa i se avanoa, i taimi o suʻega faʻapitoa poʻo isi suʻega, e mafai ona vave fofoina i togafitiga faasao.
  • 2 tikeri. E tele faʻamatalaga faʻapitoa o maʻi, foliga faigata e le amanaʻiaina. O le tiga i le tulivae e lagona i taimi uma, aemaise lava i le taeao ma le afiafi, e oʻo lava i le malolo, e le uma atoa. O le gait lemu, e faigata ia gaioiga i tulivae ma o loʻo iai faatasi ma se uiga o le puluʻu o le paʻu. O se faʻalavelave e ono mafai ona faia i se foliga o se fasi cartilage poʻo se vaega o le ponaivi e paʻu i totonu o le paʻu faʻatasi, lea e faʻatele ai le tiga ma poloka poloka. O lenei tulaga e taua o le "ata masani." O le talaina o le tulivae e mafua ai le tiga, o le faʻaleagaina o le sooga e mafai ona iloa. O le inflammation e mafai ona auai, ona tupu ai lea o le edema. O le X-ray o loʻo faaalia ai se vavalalata vavalalata vavalalata, o le osteophyte sili atu i luga, o le leaga ma le mafiafia o le ponaivi. E manaʻomia le togafitiga faʻapitoa, o nisi taimi e manaʻomia ai togafitiga faʻapitoa.
  • 3 tikeri. Le tulaga alualu i luma o le faʻamaʻi, tumau le le atoatoa. O le tiga i le tulivae e tumau, ogaoga, savali ma aemaise lava le faatoilaloina o vaalele i luga o faasitepu e faigata tele. Faatasi ai ma soʻo se gaioiga o le vae, o le tulivae e faʻaali leotele tele. O le sooga faʻasolosolo ua matua faʻaleagaina, faʻalauteleina ona o le faʻaleleia o le vai, ma e toetoe lava a leai se malosi. I luga o le x-ray o loʻo faʻaalia ai le faʻaleagaina o ligaments ma le mitiia, o le faʻaititia o le kalama, o le faʻaopoopoga o le mea e fesoʻotai ai. O le vaeluaga faʻatasi e mafai ona faʻataʻitaʻiina. O le faafitauli e mafai ona fofoina e ala i le sui o le sooga faʻasolosolo ma se mea e tasi (endoprosthesis).

O le tele o taimi, e manaʻomia e tagata maʻi le fesoasoani i se tikeri lona lua o le gasegase, o nisi ua latalata i le lona tolu. E moni lava lenei mea mo tagata matutua o loʻo masani i le maʻi poʻo le isi maʻi, oe mafaufau i mea o loʻo tupu pe a faʻatusatusa i tausaga o le tausaga ma e masani ona faʻaaoga togafitiga faʻasolosolo e le faʻapitoa.

Togafitiga o le gasegase o le tulivae i Moscow

O falemaʻi faafomaʻi a Moscow ua saunia e ofoina atu le tele o auaunaga mo le togafitiga o faʻamaʻi musele, e aofia ai le faʻasolosolo o le sooga vae. O le ki i le manuia o le tuʻufaʻatasia o agavaa o se fomaʻi ma le maua o meafaigaluega faʻaonapo nei, e pei o le faʻamalosia o togafitiga. O le mea moni, o le filifilia o se nofoaga mo se suʻesuʻega faafomaʻi umi, e tatau ona amanaia e le tasi le tau o taualumaga, faʻapea foʻi ma iloiloga o maʻi. O le nofoaga o le falemai faafomaʻi mo tagata mamaʻi i le gaioiga o le afi e taua foi.

O le mea lea, o tau taugofie, le leai o ni falesa, o le tele o filifiliga o togafitiga, faʻaitiitia o faʻaletonu mo vaega maʻoti o gasegase ma tagata litaea ua ofoina e le Soifua Maloloina Tagata ma Stoparthrosis falemaʻi. Mo le lelei o tagata gasegase, o loʻo i ai uma i tafatafa o le metro. Uluai feutagaiga ma se fomaʻi, pe afai e filifili le tagata maʻi i isi togafitiga i le ogatotonu, e leai se totogi. O tagata faʻapitoa o faʻalapotopotoga faʻapitoa e tele le poto masani i le togafitiga o le gasegase ma filifili ai togafitiga sili ona mataalia, faʻapea foi ma polokalame faʻaleleia ma togafitiga puipuia. O le faʻaogaina o togafitiga i luga o mea faʻaonapo nei, pe a talafeagai ai, e mafai ona faaopoopo i le plasmolifing o sooga, lea o le a mafai ai ona faʻaauau pea le togafitiga e aunoa ma se taotoga. O faʻamatalaga taua uma - mai le faʻalavelave o le faʻamalositino faʻamalositino i le filifiliga o faʻailoga manaia faʻaleleia - o le a avanoa e aunoa ma se totogi.E mafai e tagata maʻi ona maua fautuaga lautele e ala ile telefoni poʻo luga ole initaneti i soo se taimi o le aso.

Laisene Nu. LO-77-01-008730 na tusia i le aso 6 o Aukuso, 2014, na tuʻuina atu e le Matagaluega o le Soifua Maloloina o Moscow.

Mafuaaga o gasegase

O mafuaʻaga autu e mafai ona amataina ai le togafitiga o le:

  1. Mafuaaga
  2. Faʻafitauli faʻapitoa o le atinaʻeina o maso ma ligaments e mafai ona mafua ai le afaina i tamaiti.
  3. Faʻamatalaga inflammatory i le sooga vae (faʻataʻitaʻiga o le gaʻo).
  4. Faʻafitauli o le gasegase feaveaʻi, faʻamaʻi o le tino.
  5. Manua ma isi manuaga o le tui o le cartilage (menisci), faʻasalaga o le sooga, fusi o ponaivi o vae.
  6. Talosaga mo le aveeseina o le masisiscus po o se vaega.
  7. Faʻaaogā le maualuga o le avega i luga o vae vaivai, aemaise le le talafeagai mo tausaga o le tagata.
  8. Faʻailogaina o maso femoral, e masani lava ona teteʻe mai i tua o le atuatuvale ma popolega popole.
  9. Vaʻa vevela o lima, vein thrombosis.

O le faaleagaina o le oona o le tulivae e atiae malie, e pei o le galueaina o le cartilage e le o se mea e afaina ai, e faaleagaina ai le ufiufi o paʻu o femur ma pito i luga o le patella ma le tibia. O lenei tulaga o se taunuuga o le le atoatoa o le tino i tua o le tulivae.

O se taunuuga, o le le atoatoa o le cartilage ma meaʻai talafeagai e mafua ai ona faʻamamaina, faʻapalaina ma faʻaumatia. O le paʻu o le tino ma le mimilo poʻo le faʻaaogaina atoa o le kalama o le hyaline ua faʻatulagaina, ao faʻapupulaina le tuputupu aʻe o tupe i luga o le itu.

Faailoga o le gasegase o le tulivae

O faʻamatalaga faʻapitoa o le gasegase e matua eseese ma, e fuafua i le maualuga o le faʻaleagaina faʻatasi, e mafai ona faʻaalia atili pe itiiti foi le manino. O faʻamatalaga nei e mafai ona faʻamaonia ai le tupu mai o le gasegase o le tulivae tulivae:

  1. Paʻu maʻi I le amataga o le faamai, e toetoe lava a le vaaia, ae faateleina ao agai i luma. O le umi o le tiga e mafai ona ese, faʻalagolago i le a le ituaiga o uta o sooga ua gauai i ai.
  2. Faʻailoga i le sooga faʻatasi ma se faʻavae mautinoa. O le toʻatele o tagata e le o gauai atu i lenei faʻaaliga o le maʻi mo se taimi umi, o se taunuuga o lea latou te amata ai i le faʻataʻi. A aunoa ma togafitiga, o le a faʻaauau le faʻamaʻi, e oʻo atu ai i le faʻaleagaina tele o le sooga.
  3. Faʻaitiitia le maualuga o vaevaega o vae. O le tele o taimi, e le mafai e le tagata gasegase ona punou atoa le vae i le tulivae pe faasaʻo. E tupu lenei mea mo le mafuaʻaga o loʻo taumafai le tagata maʻi e faʻaititia le tiga, e oʻo lava i taimi o le toesea.
  4. Faʻamamaina o gaioiga. O lenei mea e tupu ona o le sooga o loʻo taofiofia e ata puipui e fausia ai neura, lea, ona o le faʻaumatia o sooga, o loʻo faʻaalia.
  5. Totoina o tulivae i soo se tulaga. Faatasi ai ma lenei faailoga, o le sooga o loʻo taofia i le tasi tulaga ma tali atu i taumafaiga uma e faʻanofo ai i se tiga matuia. O le tele lava o taimi, o lenei faalavelave e tupu ona o le mea moni e faapea, ona o le soliga o le sooga tuʻufaʻatasia, o liʻo o le tulivae e sili atu i tua atu o tuaoi o lo latou tulaga masani ma e vaʻaia i lenei tulaga.
  6. Faʻafitauli poʻo le faʻavaivai o le tulivae. O lenei uiga e tupu i se taimi e matua mamao tele ai le maʻi ma ligaga, faapea foi le ato soosoo, e le o faia a latou galuega.

E tatau i se tagata ona malamalama lelei o le mulimuli ane na ia amata togafitiga, o le sili atu foi ona faigata ma o le maualuga foi o le tulaga lamatia o le a manaomia le gaioiga o le taotoga e sui ai le sooga.

Oseoarthritis o le tulivae 1 tikeri

I lenei tulaga, o le faʻamaʻi e faʻaalia i nai tiga laiti i taimi o gaioiga galue. E mafai ona faaputuputu le suavai fou i le popo faatasi, e oo atu ai i le fausia o se talo o Baker. Paʻu e tulaʻi i le taimi o le gaioiga, ae vave ona pasia i se setete malolo. Ua faaleagaina le tino meaʻai, ae o le faʻaogaina o fafo o le tuʻufaʻatasiga e le o iloa.

O le faʻaaogaina o le leitio i lenei laasaga i le atinaʻeina o arthrosis e faigata ona faia se faʻamaoniga;

Oseoarthritis o le tulivae 2 tikeri

O loʻo i ai se faʻaitiiti vavalalata o le sooga tuʻufaʻatasi, o le mea e faʻaaogaina ai le cartilage ua matua faaleagaina. I le ata x-ray, e mafai ona vaaia tupuga o ponaivi. O le tiga matuia eo faatasi ma soʻo se gaoioiga e aʻafia ai le sooga vae. I le malologa, o lagona le lelei e pasia, ona toe aliali mai lea. E faʻapena ona faʻapipiʻi i le tiga pe a fai ni fesuiaiga o masini.

E faasolosolo malie lava, e le mafai e le galuega o le sooga. O le tulivae e taofi le punou ma le faʻafefe. I fafo atu, e mafai e le fomai ona fuafua le leaga o ponaivi.

Osteoarthritis o le tulivae 3 tikeri

I nisi o nofoaga, o le mea e gaogao ai le tino, e faʻapipiʻi atoa vaega o ponaivi. O le x-ray o loʻo faʻaalia manino ai se numera tele o osteophytes - masima masima i le vavao faʻatasi. E le gata i lea, o tino saoloto e mafai ona iloa iina.

O suiga mai fafo ua amata ona iloagofie. Faʻasaga i le tiga, taofi le faʻailoga, ua le aoga nei. E faʻaauau pea i le taimi o le faʻamalositino i luga o le sooga, ma malolo.

Faʻailoga

O le faʻamaoniga o le afaina o loʻo faʻavae i luga o se suʻesuʻega a le tagata maʻi, suʻesuʻega ma le leitio o fesoʻotaʻiga ua aʻafia. O nisi taimi e faatonuina ai e le fomaʻi se ultrasound o le sooga faʻatasi ma le tagata gasegase; e le masani ona faia, o se faʻatalanoaga poʻo se faʻatinoga faʻatulagaina o le tulivae maʻi. I tulaga masalosalo, e mafai e le fomaʻi, faʻaaogaina se faʻamaʻi, ona faia se faʻataʻitaʻiga o le vaivili o le synovial o loʻo i totonu o le vaeluaga mo le suʻesuʻega, peitai, o se tulafono, e le talafeagai lenei mea.

O le tele o faʻamaʻi pipisi o loʻo i ai faʻaaliga ma faʻamaoniga e talitutusa lava ma tulaga o se tagata taoto. O le mea lea, e na o se fomaʻi e mafai ona malamalama i le tulaga ma faia le faʻamaonia saʻo o le gasegase o le tulivae. O le mea lea, afai ei ai ni faailoga o se faʻasologa faʻasolosolo tulivae, e te le manaʻomia le auai i le faʻamautinoaina o le tagata lava ia ma le vailaʻau a le tagata lava ia, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i se taimi vave e mafai ai. O le suʻesuʻega ma le togafitiga o le gasegase o le sooga vae (gonarthrosis) o loʻo faʻatinoina e se fomaʻi poʻo le fomaʻi.

O le a le afaina o le tulivae

O le sooga tulivae o se tasi lea o sooga telefoni feaveai o le tino o le tagata, e ono afaina i manua ma isi mea faʻaleagaina. E fesoʻotaʻi atu i le tibia ma le femur, faʻapea foi ma le tele o leamoamo, o loʻo i totonu o tendon o le quadriceps femoris (patella or patella). O luga o le sooga o loʻo ufiufi i meaola cartilaginous - o se mea manogi, o mea e gaosi e siosiomia ai le chondrocytes (o sela e foliga mai i le chondroblasts) ma faia ai se atigi puipuiga e siomia ai i latou, ma e avea foi o se mea e teʻi ai.

O le tuufaatasiga o le mea e gaosia ai le cartilage e aofia ai le palalagen - o le fibrillar protein, o le autu autu lea o filatini fesoʻotaʻi ma maua ai le malosi ma le elasticity o le cartilage - ma le glucosamine. Glucosamine o se vailaʻau e gaosia ai le cartilage. Glucosamine o se vaega o le chondroitin ma o se tasi o vaega o le synovial fluid - o se vaega lanu samasama lea e tumu ai le paʻu faʻatasi ma avea o se lubricant. Afai o le faʻaogaina o le glucosamine ma le proteoglycans e faʻalavelaveina, o le aofaʻi o le suavai o le synovial e faʻaitiitia, lea e oʻo atu ai i le faʻaalia o vaega o le sooga ma le afaina o le tiga tele, o le mea lea, o le togafitiga o le gasegase o le tulivae o le tikeri muamua e aofia ai le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina ma le glucosamine ma le chondroitin.

    O le a le mea e tupu i totonu o sooga ma le gasegase:
  1. o le cartilage e faʻamalūlūlū ma faʻamalo, ma o loʻo i luga o le pito i luga o le papa,
  2. o le synovial membrane ua faʻatulagaina,
  3. o le tuufaatasiga o le suiga o le suiga o le synovial, o lona faasea ua faaitiitia,
  4. o loʻo i ai se tui o liga ma capsules o le sooga,
  5. o le sooga tuʻufaatasi ua tumu i le vevesi - o se maʻi le lelei na faʻasaʻolotoina mai le toto toto aʻo muʻa tele.

I le leai o se taimi talafeagai ma togafitiga lelei, o le arthrosis e taʻitaʻia ai le faʻaleagaina atoatoa ma le faʻaumatia o le tulivae, aʻo ono mafai e le tagata gasegase ona faʻaalia uma le agavaʻa masani ma le le atoatoa o le sooga. O le taofia o le faʻaleagaina o luga o le auvae ma le cartilaginous i luga o le gasegase o le tulivae, e mafai e le fomai ona fautua mai ni mea e gata ai - o se taotoga e suia ai se mea ua faaleagaina faatasi ai ma se mea faʻapipiʻi e talafeagai i le tele.

O le tau o le toe sui o tulivae e faalagolago i le itulagi ma e mafai ona aofia ai le 20,000 i le 115,000 rubles.

Afai ei ai se faʻamaoniga, e mafai ona faia le faʻatinoga e tusa ai ma le upusii i totonu o le faʻavae o le polokalama inisiua faafomai.

Faʻamatalaga o le maʻi. Mafuaaga o le faamai

Osteoarthritis o le tuli (gonarthrosis) - O se faʻamaʻi faifaipea faifaipea o sooga o le tulivae ma le faʻaleagaina, vevelaina ma le faʻaumatia o ona kapiti (pito sili ona taatele o le femur ma le tibia), faapea foi le faaleagaina o le ponaivi subchondral. Ua faamaonia e suʻesuʻega (arthroscopy ma le MRI), e faaopoopo atu i le faaleagaina o le cartilage faapitoa, menisci ma le synovial membrane o loʻo aafia i le faagasologa. O le Gonarthrosis o se tasi lea o maʻi masani masani. E i ai faʻamaoniga tutusa mo le - osteoarthrosis (OA), faʻasolosolo o le gasegase. O le faʻamaʻi o se mea taua tele i le va o le tamaoaiga ma le tamaoaiga, ona e salalau ma e matua faʻaleagaina ai le lelei o le ola o tagata gasegase ona o le tiga faifai pea ma, i se faaopoopoga, mafua ai le le atoatoa.

Faiga faʻataʻitaʻiga o se sooga tulivae e masani ai ile cartilage masani (tauagavale) ma le afaina (afu)

Seia oʻo i le ogatotonu o le valusefulu valu o le seneturi mulimuli, e leai se faʻauigaga faʻatasi o le maʻi. Naʻo le 1995, o le Komiti o Osteoarthrosis o le American College of Rheumatology, o le faʻamaʻi na mafua mai i mafuaʻaga o mea faʻainisinia ma meaola e mafua ai le le atoatoa i le va o le faʻaleagaina ma le faʻasalaga o le extracellular matrix of cartilage. O le iʻuga, e faʻavaivaia ma faʻavaivaia, fomaʻi foliga, osteosclerosis ma le faʻatusatusaga o le vaega o le cortical bone, o osteophytes e tuputupu ae ma fatufatuaʻi subchondral.

Tele mea e taʻitaʻia ai i le gonarthrosis, e aofia ai:

  1. mafatiaga masani (solia o gaoioiga faaletino, mamafa tele),
  2. endocrine, inflammatory, maʻi faʻasolosolo ma faʻamaʻi,
  3. o le i ai o ni mea faʻalavelave pe faʻaleagaina foi le fua o le fua, faʻavae poʻo le faʻatulagaina o faʻatulagaga o taunuʻuga faʻapitoa.

Faailoga o le gasegase o le tulivae

O le osteoarthritis o le tulivae e faʻaalia e:

  • amata lemu
  • tiga le ogaoga i le sooga pe a siitia, aemaise lava pe a alu ifo ma aʻe i faasitepu,
  • "Faʻamalosi", malosi ma le "amataga o le tiga" e tupu i le taimi o laasaga muamua ma faʻaitiitia pe ua mou atu pe afai o le tagata maʻi e "fesuisuiai", pe a uma le malosi faaletino, toe amata.
  • o le foliga mai o le tulivae e tumau lava. O nisi taimi e le iloa ai le fulafula, pe maua mai le suavai i le sooga (synovitis e atiina ae). I lenei tulaga, o le tulivae e faateleina i le voluma, fuga, faʻafefeteina, faʻamapulaʻaina o gaioiga ma le mamafa e lagona.

Faatasi ai ma le alualu i luma o le faamai, o lagona tiga e sili atu ona malosi, e aliali mai e ui lava i le galue malosi ma le umi ona savali. Faʻasaga i le pito i luma o totonu o le sooga. O le umi o le malolo e masani lava ona fesoasoani i le mou ese atu o le tiga. O le tele o gaioiga faʻapitoa e mafai ona faʻaitiitia, e aliali mai se pulu, ma le maualuga o le punou o le vae, o le tiga matuia e aliali mai. Le faʻatulagaina o suiga soʻotaga, e foliga mai e faʻalauteleina. O le Synovitis e sili atu ona faʻalavelave, e sili atu le umi ma e tele le vai.

O le vaega mulimuli o le gonarthrosis o lona uiga o tiga e toetoe lava o taimi uma, e mafua ai popolega e le gata i le taimi o le savali, ae o le malolo foi, ma e oo lava i le po, pe a sailia e tagata gasegase tulaga moe. O faʻalavelave e sili atu ona faʻagata: e faigata ona punou ma faʻalautele le vae seia oʻo i le iuga. O le sooga faʻasolosolo ua faʻaleagaina ma faʻapupulaina le maualuga. E tele taimi e tupu ai le valgus (X-foliga) poʻo le fesuisuiaʻi (O-foliga) faʻaleagaina o vae. O le gait e avea ma mea e le maluelue, lofituina. I tulaga ogaoga, e manaʻomia se tootoo poʻo ni tootoo.

Lafoaʻiga o pito i lalo ona o se gasegase o le tulivae tulivae

E tusa ai ma le au suʻesuʻe, 76% o tagata matutua o loʻo faitioina le tiga o le tulivae o loʻo faʻaalia ai le malala i luga o leitio. E tusa ai ma fuainumera, o le tele o fafine o loʻo mafatia i le faʻamaʻi, lea e fesoʻotai ma suiga o le hormonal i le mavae ai o le 45 tausaga.

Faʻasologa o le tulivae arthrosis

Faʻailogaina o le osteoarthritics ma le lua ile lua.

Pepa o le Peraimeri:

  • o le cartilage masani e faʻaleagaina ma faʻafouina, e masani lava o nei faiga e paleni. Faʻatasi ai ma le matua, faʻalauteleina le faʻafouina o le cartilage e faʻagesegese ma faʻaumatia, lea e taua o le faagasologa o le faʻaleagaina poʻo le faʻaleagaina, e amata ona manumalo. O se matafaioi taua e faia e le mamafa o se tagata, talu ai ona o le mamafa o le 70 kilokalama i le 20 laasaga matou te aveina 700 kg (70 kg x 10 laasaga) i vae taitasi, ma o le mamafa o le 120 kilokalama, 1200 kilokalama ua i ai i le vae. O le mea lea, o laʻau vaivai vaivai e tele taimi e vave ona vevela,
  • e tatau ona manatuaina: o le sooga faʻatasi e maua ai meaʻai ma toe faʻaleleia aoe gaoioi, O se olaga faʻavalea e faʻaitiitia ai faiga faʻasolosolo, ma o elemene e manaʻomia e le oʻo atu i le cartilage,
  • o loʻo i ai faʻamatalaga fefinauai o se aʻafiaga i le mea na tupu ai le maʻi. A faʻapea o matua o le a gasegase, ona tupu lea o le tulaga o le tupu i tamaiti,
  • e tupu ona o le mumu o le synovial autoimmune.

Maualuga arthrosis ei ai se mafuaʻaga:

  • manuʻa (faʻalavelave, malepe o le manisci ma le ligamenti faʻasalaga pito i luma). Ae paga lea, i soo se tagata, e tusa lava pe o le a le matua, o nei manua e mafua ai le mamafa tele o avega i luga o le fale. O le gau o soʻo se vaega o ponaivi e ufiufi i le cartilage e faʻatasi ma le faʻavaeina o mea sese - "laasaga". I lenei sone, ao faagasolo le gaioiga, faʻaleagaina o mea, ma ua faʻavaeina le arthrosis,
  • fomaʻi faʻamaʻi, le faʻamaʻi o Koenig (faʻasalaga o le osteochondritis), o aʻafiaga o purulent inflammation i le sooga (avetaʻavale), ma isi,
  • faʻanoanoa faʻalautele faʻapitonuʻu,
  • faʻasolosolo taimi faʻasalalau-faʻateleina ma taulaʻi i le sooga.

O le faʻavaeina o le gasegase o le a mafua mai i le gau o le faʻamaʻi totonu o le tibia

Faʻatasi ai ma le arthrosis (osteoarthrosis), faʻaopoopoga i le faʻaumatiaga faifai pea o le cartilage, o le leiloa o lona gaosia ma mea e faʻafefe ai, o loʻo i ai i lalo ia ponaivi. I lalo o le avega, o le faʻamalosi e tupu i le pito (exostoses), lea e manatu sese i le "masima masima" - faʻatasi ai ma le gasegase masani, e leai se masima e tupu. Alualu i luma, arthrosis e faaauau pea ona "'ai" le tui. Ona faʻasolosolo ai lea o le ponaivi, o loʻo i ai tumutumu i luga, o loʻo fesuiaʻi uma sooga, ma ua paʻu le vae.

I le faʻaopoopoga i tulivae i totonu pe fafo foi, e mafai foi ona afaina ai le ogatotonu i le va o le patella ma le vaeluagalemu o le femur. O lenei filifiliga e valaʻau patello-femoral arthrosis.

O lona mafuaaga, e pei o se tulafono, o le subluxation, gau poʻo le faʻalaʻupuʻu o le patella.

Faʻavasegaga ma laʻasaga o le atinaʻeina o le tulivae arthrosis

Po o le a lava le mafuaʻaga, e tolu laasaga o le faʻamaʻi e iloga:

  • Vaega I - uluai faʻaaliga. O loʻo faʻaalia i suiga muamua i le kalama o le hyaline. E leai ni aʻafiaga o fausaga. I totonu o vaʻa vailaʻau ma capillaries, o le toto e faʻalavelaveina. O le cartilage e magumago ma ua leai sona lamolemole.Afai o le faʻamaʻi faʻatasi ma le synovitis malosi, o le a faʻalauteleina e le Baker cyst (o le faʻataʻitaʻiga o le paʻu o le sooga o le popliteal region). A maeʻa se avega mamafa i luga o le sooga, e tupu ai le tiga. E mafai ona tupu se mea itiiti, lea e tupu pe a uma le malologa. E leai se mea leaga.
  • Laasaga II - o le vaega o le cartilaginous o loʻo faʻamaeʻaina tele, ma i nofoaga e matua leai lava. Osteophytes e aliali mai i pito o pito i luga. O uiga lelei ma le tele o le synovial fluid o le suiga soofaatasi - o le a sili atu ona mafiafia, sili atu ona matagofie, lea e oo atu ai i se faaletonu o meaʻai ma lubricating meatotino. O le tiga e umi ma sili atu ona malosi, e masani lava i le gaoioi o se uila e aliali mai. Le malamalama poʻo le faʻatapulaʻaina o le faʻagasologa o gaioiga ma le leaga o le faʻaogaina o le sooga faʻatasi e lauiloa. O le suʻeina o faʻamaʻi fesoasoani e fesoasoani e faʻamalolo ai le tiga.
  • Vaega III - o le leai o ni manumanu i vaega e sili ona afaina, ogaoga o le ponaivi, o le tele o osteophytes ma le vavaia ma le tosoina o le avanoa vavalalata. O le tiga e toetoe lava a tumau, o le gait ua malepe. O le televave e matua faʻamapulaʻaina, o loʻo faʻamaonia le lelei o le sooga. NSAIDs, physiotherapy, ma isi metotia masani o togafitiga e le aoga.

O le faʻalapotopotoga faʻapitoa ma le vaeluagalemu o le malo ua iloga e fuafua i luga o le numera o mea na aʻafia ai.

Faʻaiʻuga o le tulivae o le tulivae

O le masani masani o le laʻasaga II ma le III o le tendovaginitis o le vaega faʻamavae o maso o le ogavae. O lenei mea e faʻaalia i le tiga i le pito i totonu o le sooga, lea e faʻateleina i le gaioiga. O le mafuaaga o le le atoatoa ma le le atoatoa. Faatasi ai ma se faaitiitia umi o le tele o le lafo faatu, o le konekarate e atiina ae. E le gata i lea, o le synovitis e masani ona tupu. Lafoaia gonarthrosis e aafia uma ai le maskloskeletal system, e faʻalavelave ai meaola o meaola o le koluma ma isi sooga tetele o pito pito i lalo. O lenei mea e mafai ona taʻitaʻia ai le pipisi ma le gasegase o isi sooga. O le tootoga lona lua e sili atu ona mamafa (pe a fai o le maʻi e tasi), pe a puipuia e le tagata maʻi le vae na aafia, ma faʻafeiloaʻi le mamafa ile tasi mea maloloina.

Togafitiga o le gasegase o le tulivae

Conservative - fualaau faʻamaʻi-fomaʻi, faʻamaʻi, masini mumu, vascular, chondroprotectors, faʻamalosi, kinesotherapy, faʻasologa o le physiotherapy, physiotherapy, faʻasologa.

Faʻaitiitia le osofaia - poloka faʻapitoa (novocaine + vailaʻau faʻasaina le tiga ma le afaina), le faʻaofiina o le lubrication i luga o le paʻu, plasmolifting.

Totogi - faʻasolosolo (o se togafitiga e itiiti ifo le faʻaleagaina o togafitiga faʻaleagaina ma le faʻaaogaina o fausaga ua faaleagaina), pito i lalo.

O togafitiga faasao e sili ona aoga i le amataga o le maʻi. Latou te fesoasoani e faʻaitiitia le tiga ma faʻatuai lemu le faʻaleagaina o le cartilage mo sina taimi. I le laasaga II, o auala sili ona lelei e manaʻomia. O le faʻaofiina o sauniuniga faʻamalolo o le hyaluronic i totonu o le faʻaoga faʻapipiʻi e faʻaaogaina e faʻaitiitia ai feeseeseaiga ma faʻaleagaina ai le tilotila. E leai se faʻamaoniga manino mo le toe faʻaleleia o cartilage, ae e lelei mo le lubricating luga. "PRP-togafitiga" (plasmolifting) - o le folasaga i totonu o le tulivae o le plasma-rich plasma, lea e maua mai i le toto o le tagata maʻi i le centrifugation. Na te fafagaina le kalama ma fesoasoani e toe faʻafoʻiina, talu ai o le autoplasma platelets e aofia ai le tele o mea tutupu ma cytokine, lea e fesoasoani i le toe faʻafouina o mea ua faaleagaina.

Endoprosthetics o se taotoga faʻapitoa ma faʻapitoa tau togafitiga mo togafitiga o gasegase ogaoga, lea e mafai ai e oe ona faʻamalosia le malosi o le tino ma le gafatia e taitaia se olaga atoa mulimuli ane. O se vaʻavaʻavega faʻavavelosi e tusa ma le itula ma le afa. I le taimi ua maeʻa ai, e manaʻomia le toe faʻaleleia o le taimi umi ma le atinaʻe faʻatasi. A maeʻa le 25-30 tausaga, pe a maeʻa ona tuʻuina atu i luga, e tatau ona toe sui.

Faʻaaliga

  • 1. Andreeva T. M., Trotsenko V.V.Orthopedic morbidity ma le faʻapitoaina o le tausiga faʻapitoa i togafitiga o le masculoskeletal system // Bulletin of Traumatology and Orthopedics. N.N. Priorova. 2006. Leai 1. S. 3-6
  • 2. Bagirova G. G. Filifilia o lauga e uiga i le rūmato. M .: Medicine, 2008.256 s.
  • 3. O le Badkin VV O le aoga o le faʻaaogaina o vailaau faʻamaʻi-anti-inflammatory i le togafitiga o le oseoarthritis // Tagata gasegase faigata. 2010.V. 8, Nu. 11. P. 25-30
  • 4. Balabanova R. M., Kaptaeva A. K. Arthrodarin - o se fualaau fou mo togafitiga faafomaʻi o le osteoarthritis // Scientific and Practical Rheumatology. 2009. Leai 2. P. 49-53
  • 5. Maʻi faʻatasi: o se taʻiala mo fomaʻi / ed. V.I. Mazurov. SPb. : SpetsLit, 2008.397 s.
  • 6. Zaitseva E. M., Alekseeva L. I. Mafuaaga o tiga i le osteoarthritis ma le tulaga o le alualu i luma o faamaʻi (iloiloga o tusitusiga) // Scientific and Practical Rhumatology. 2011. Leai 1. P. 50-57
  • 7. Ionov A. Yu., Gontmakher Yu. V., Shevchenko OA Iloiloga faafomaʻi o faamaʻi soofaatasi (taiala). Krasnodar, 2003.57 p.
  • 8. Kovalenko V. N., Bortkevich O. P. Osteoarthrosis: o se taiala aoga. 2nd ed., Faʻafouina. ma faaopoopo. Kiev: Morion, 2005.592 s.
  • 9. Koktysh I.V. et al. Faailoga o le falemaʻi ma le faʻamaloilo o le osteoarthritis // Immunology. 2007. Vol. 9, Nu. 2-3. S. 322-323
  • 10. Le manatu o le atinaʻega o le soifua maloloina i le Russian Federation seia oo i le 2020 // www.zdravo2020.ru
  • 11. Kornilov N. V., Gryaznukhin E. G. Vaaiga tau togafitiga ma togafitiga i le falemaʻi. SPb. : Hippocrates, 1994.320 s.
  • 12. Kornilov N.V., Shapiro K.I. Mataʻupu moni o le faʻapipiʻiina o togafitiga faʻapitoa ma togafitiga faʻapitoa i le faitau aofaʻi // Traumatology and Orthopedics o Rusia. 2002. Nu. 2. P. 35-39
  • 13. Koroleva S.V., Lvov S.E., Myasoedova S.E., Roslova E.P. Osteoarthrosis. Etiology ma pathogenesis. Faʻamatalaga ma togafitiga: o se tusi aʻoaʻoga mo le faʻaaogaina o aʻoaʻoga faʻapitoa a fomai. Ivanovo, 2005.96 s.
  • 14. Mazurov V.I., Onushchenko I.A. Osteoarthrosis. SPb. : St. Petersburg MAPO, 1999.116 s.
  • 15. Malanin D. A., Pisarev V. B., Novochadov V. V. Toefuataiina o le gaioiga o le cartilage i tua o le tulivae. Volgograd: Volgograd Scientific Publishing House, 2010. 454 p.
  • 16. Mironov S. P., Mattis E. R., Trotsenko V. V. O le manatu faavae o le tulaga muamua o le tulaga faatauaina i le traumatology ma togafitiga // Traumatology and Orthopedics of the XXI century: Sat. tusi a le VIII Congress of Orthopedic Traumatologists of Russia, Samara, Iuni 6-8, 2006. Samara, 2006. P. 94-95
  • 17. Mironov S. P., Omelyanenko N. P., Kon E. et al. Faʻatulagaga ma metotia mo togafitiga o le gaioiga o le cartilage // Bulletin of Traumatology and Orthopedics. 2008. Nu. 3. P. 81-85.
  • 18. Mironov S.P., Eskin N.A., Andreeva T.M. Tulaga o togafitiga faʻapitoa mo togafitiga ma togafitiga faʻapitoa mo tagata ua afaina ma gasegase e iai togafitiga o le maskloskeletal system // Bulletin of Traumatology and Orthopedics. N.N. Priorova. 2010. Leai 1. S. 3-8
  • 19. Nasonova V. A., Bunchuk N. V. Rheumatic faamaʻi: o se taʻiala mo fomaʻi. M .: Medicine, 1997.520 s.
  • 20. Nasonova V. A., Nasonov E. L., Alekperov R. T. et al. Pharmacotherapy o faamai risumatic: o se taiala mo fomaʻi. M.: Litterra, 2003.507 s.
  • 21. Novoselov K. A. et al. Faʻamatalaga ma togafitiga o manua i le lotoifale o le tui o le tulivae: o se tusi mo fomaʻi. SPb., 2004.23 s.
  • 22. Orlyansky V., Golovakha M. L. Taiala i le tosoina o le tulivae. Dnepropetrovsk: Thresholds, 2007.152 s.
  • 23. Orthopedics: taʻitaʻi / ed. S.P. Mironov, G.P. Kotelnikov. M .: GEOTAR-Media, 2008.832 s.
  • 24. Popova L. A., Sazonova P. V. Faatulagaga o le vaega o le osteoarthritis i lalo o tagata o le malo o Kurgan o loo faaaogaina i vaega eseese o gaoioiga // Traumatology and Orthopedics of Russia. 2009. Nu. 1 (51). S. 107-111
  • 25. Rheumatology: taʻitaʻi / ed. E. L. Nasonova, V. A. Nasonova. M .: GEOTAR-Media, 2010. 720 p.

Ulufale

O se fafine o loʻo i ai tiga matuitui i le eria o le auvae taumatau taumatau na alu i le fomaʻi o le Setete o le Soifua Maloloina KBSMP Numera 15 o Volgograd.

I le faaopoopo atu i le tiga i totonu o le auvae taumatau saʻo, na faitio le tagata maʻi i le faatapulaaina o le fegasoloaiga.

Paʻu i le tuʻufaʻatasiga faʻateleina i le faʻamalositino. O se tasi o avega o le tausia lea o se tamaitiiti. O ia
Maua le mamafa e tusa ai ma lona tuputupu ae faʻale-natura ma le atinaʻe, ma faʻapupulaina ai le avega ile maʻi.

O le maʻi na tupu i totonu o le tolu masina talu ona fanau lona lua i le 40 tausaga.
O le tagata gasegase e faʻatautaia le faʻamaʻi ma le mea moni o loʻo ia uuina se tamaititi i ona lima, faʻatinoina tausiga ma tausi tama mo le tamaititi. O loo i ai o ia i le fafagaina, le tumau. I le matua o le tolu masina e mamafa le 7 kilokalama.

O loʻo maʻi le tagata maʻi, lua tamaiti. O se faiaoga e ala i galuega, galue o se pule aoga. I le taimi nei i aso fanau.

Fuagafanua

I le taimi o le suʻega, o le faʻalauteleina o le tuʻufaʻatasiga o tulivae taumatau ma le osofaʻi mai o le Baker cyst i le tulaga o le osofaʻia lelei o le popliteal fossa e taua. Paʻu o le 'auvae tauvae taumatau e matua tiga lava, o le patella e telefoni. O le tau o le lafo na faʻaititia e 25%.

I luga o le MRI, o loʻo i ai se faʻaleagaga umi o le maniscus i totonu, o faailo o le osteoarthritis, osteophytes o loo i lalo, o le faʻaitiitia o le maualuga o le cartilage integumentary.
O aʻafiaga o le toto ma suʻesuʻega o le urine - e aunoa ma se togafitiga.
I le taimi o le arthrocentesis, sili atu ma le 50 ml o le manino, samasama lanu samasama e aunoa ma ni toto le mama na maua.

Gonarthrosis o loʻo i le itu taumatau. Faʻafouina synovitis. Faiga Faʻavae a le Feterale I (Lelei le atoatoa o le sooga o le tikeri I).

I le avea ai o se vailaʻau faʻamaʻi, o le fualaau faasaina "Arkoksia" na faʻaaogaina i se vailaau e 60 mg / aso mo le 7 aso, sosoo ai ma le faʻaaoga tumau.

Mo le faʻamoemoe o le talitane o le vailaau o le synovial, o le mamafa maualuga o le mamafa o le sinukisk 6 gilan na faʻaaogaina (USA, New Jersey).

A o le i amataina le Gilan, na amata ona aveese le suavai, 1.0ml o le Diprospana ma le 2% lidocaine 4.0 sa faatautaia, ma sa faaaogaina se ofu talafeagai.

I le aso lona fitu, na toe tosoina le tootoo saʻo i lalo o tuutuuga talafeagai mai se avanoa i fafo, 10 ml o le synovial fluid was removed. Faʻatinoina le 6 ml o Sinikac. E faʻaaogaina se laʻei faʻapitoa.

I totonu o le lua vaiaso, o le tiga tiga ua uma ona taofia. Ua toe faaleleia le faasologa o le lafo. Lua masina talu ona tuʻuina atu Sinikalaka, na matauina e le tagata maʻi se faʻalautelega taua. E le o maitauina le toe faʻaitiitia o tiga ma synovitis. O le mamafa i luga o vae ua faateleina, e pei ona maua e le tamaititi le mamafa, e manaʻomia le gauai ma le tausiga.

O le taunuuga o le togafitiga e iloiloina lelei, ma amanaia le tulaga o le vafealoaloai o le tina o le pepe ma le le mafai ona faʻaaogaina togafitiga, togafitiga faʻapitoa ona o le tele o galuega a le tagata maʻi. Ina ia mafai ona teuteuina ia uta ma toe faaleleia le faaleagaina o le kalama, na filifilia ai e le fomaʻi togafitiga auala e togafitia ai e ala i le faʻaaogaina o se tasi o le gilan (6 miliona daltons) i luga o le tulivae. I le suʻega mulimuli ane ina ua mavae le tolu masina, na lipotia mai e le tagata maʻi i le masina na tea nei, o le amataga o le tiga ma le le mautonu i le tootooga taumatau saʻo e lei matauina.

Faaiuga

O lenei suʻesuʻega faʻapitoa e masani lava i tulaga o le atinaʻeina o le amataga o le osteoarthrosis o le sooga vae. O se mea manaia o le mataupu o le filifilia lea o le tekonolosi aupito sili ona lelei i le faaitiitia o le taimi o le asiasiga a le maʻi i le fomai: lua asiasiga i le masina muamua, ma le tasi i masina uma (o le fa atoa o asiasiga).

E fautuaina e faapea o se metotia o le togafitia o fomaʻi ma le synovitis faʻamalosi e faʻaofiina i se auala tuʻufaʻatasiga e faʻaaoga ai le gilan maualuga maualuga o le mamafa mole o le ave o NSAID ma le pulega faʻapitoa o le Diprospan ma le uluaʻi ogatotonu.

Faʻavasegaga ma mea e leʻo leioio

O le faʻasolosolo o le sooga vae e mafai ona muamua ma le lua. E maua i le mataupu a le Peraimeri i mataupu e le mafai ona iloa lelei le mafuaʻaga o togafitiga. Afai e afaina ai le galati i luma o isi faʻamaʻi ma pathologies, o manua o le tulivae, o le supthrosis e maualuga lona lua, o lona uiga o le atiaeina i tua o le faʻamaʻi muamua.

    O mafuaʻaga autu o le maualuga o le gasegase maualuga o tulivae tulivae e aofia ai:
  • eseese o le dysplasia ma isi maʻi o loʻo i ai le fausiaina lelei ma le faʻavaeina o masini,
  • afaina o neuradystrophic o le lumbar poʻo le tui vavalo,
  • tuli o le tulivae (faʻamaʻi),
  • manuʻa ma microtraumas o le sooga,
  • taotoga o se meniscus ua faaleagaina poʻo sona vaega (meniscectomy),
  • faʻamaʻi o le endocrin system ma faaletonu o le hormonal lea e faʻagesegese ai ona faʻaitiitia le fua o metabolic reactions, o le metabolism i le ponaivi o mea e faaleagaina.

Pepa o le Peraimeri o le sooga vae e masani lava ona atiina ae i tagata taʻitoʻatasi e taʻitaʻia se olaga soifuaga, pe, i se isi itu, faʻaauau ona faʻaalia le faʻaosoosoina o le tino i luga o le tulivae. O le maualuga o le gasegase o tagata, tagata e sili atu ma le 50 tausaga le matutua, e nonofo i nofoaga e le lelei le mafaufau, o tagata gasegase ma ituaiga o mea ua fai ma vaisu i mea oona (tagata ulaula, fualaau oona, ava malosi) o loo i ai foi le faateleina o le lamatiaga mo le atinaeina o le gasegase.

O le masani ai o le maalili e mafai ona fesoasoani i le afaina ma atili ai le faaletonu o le sooga vae, o le mea lea, ua fautuaina tagata e mataʻituina le puleaina o le vevela ma le lafoaia o gaioiga e fesootaʻi ma le faaumiumi o le faʻaalia i le maualalo o le vevela (faigaluega i fafo, i pusaaisa ma fusivaisa, ma isi. d.).

O tamaitai e sili atu i le 45 tausaga le matutua o loʻo fiafia i le auala e togafitia ai le tuli o le tulivae, e tatau ona latou iloa o le faʻaititia o le faʻasalaga o estrogens, lea e mafai ona tupu pe a maeʻa le misaopaʻi ma nisi faʻamaʻi pipisi: o le hyperplasia endometrial, fiberroid uterine, fibroadenoma, endometriosis, e mafai ona avea ma se faʻaosofia i le atinaʻeina o togafitiga. O se mea le lelei foi o ituaiga meaai e faatapulaa ai le taumafaina o meaʻai e maua i le minerals, vitamini ma isi elemene e tatau ai mo sooga maloloina.

Faailoga ma Faailoga

Mo le faia o le faʻataʻitaʻiga o le olaga i le lumanaʻi i se tulaga lelei e mafai ai, e taua tele le le gata ina iloa le auala e togafitia ai le tulivae o le tuli, ae o mea foi e iloa ai o le maʻi e faʻaalia ai ia lava. E talafeagai lenei mea mo se asiasiga taimi faʻatasi i se fomaʻi ma vave iloa ai faʻafitauli ma isi manua o le sooga vae. I le laasaga muamua, o togafitiga o loʻo i ai ni faʻataʻitaʻiga laiti, o lea e mafai ai ona iloa le tikeri muamua o le tulivae tulivae pe a maeʻa le taʻavaleina o masini ma meafaigaluega.

    O faʻamaoniga muamua o le faʻamaʻi e aofia ai:
  1. taeao faʻamalosi i tulivae
  2. tiga pe a savali pe a pasia se mamao e sili atu i le 1-1.5 km,
  3. tiga o le tulivae ma faaumiumi (silia ma le 2 itula ile laina) nofo,
  4. tiga i le tulivae pe a uma le umi,
  5. tiga o tulivae e tupu i le faaiuga o le aso poʻo le afa muamua o le moe i le po.

Afai e le maua e le tagata gasegase togafitiga talafeagai, o le a faʻagasolo le maʻi. Ina ia filifilia le vailaau talafeagai mo le gasegase o le tulivae, e tatau ona faia se faasologa o suʻega faʻamaʻi (MRI, faʻasologa o meaola, radiography, ma isi mea) ma fuafua le tikeri o le faʻaleagaina, o le maualuga o le synovial fluid in the joint joint, o le maualuga o le kalama ma le membrane synovial. O faʻamaoniga o le oona o tulivae 2 ma le 3 tikeri o loʻo faʻaalia i le laulau i lalo.

Vaʻaia faʻafitauli o tulivae o le tulivae lona lua ma le 3:

Faailoga faʻamaoniaOseoarthritis o le tulivae 2 tikeriOsteoarthritis o le tulivae 3 tikeri
Faʻanoanoa i le taimi o le po E ono oʻo mai pe a suia le tulaga o le tino pe alu ese mai le moega.Aafiaga e aunoa ma se gaioiga.
Avanoa e faʻaaogaina ai felauaiga lautele (sei vagana ai pasi i luga o le fola) O le maʻi e oʻo i tiga pe a aʻe i luga o faasitepu, ae faʻamautinoa, e mafai ona ia faʻaaogaina femalagaiga lautele e aunoa ma se fesoasoani.O le tagata maʻi e le mafai ona ulufale i totonu o le pasi po o le nofoaafi ona o le faatapulaa o le moega o le sooga vae.
LotoFaʻaalia sina.Lamelei o loʻo faʻaalia, o le lagolago faaopoopo e manaʻomia mo le felauaiga.
Tuai i le tulivae pe a maeʻaE le itiiti ifo ma le 10-15 minute.E umi pe a ma le 20-30 minute ma le umi.
Paʻu pe a savaliFaia i le maea ai o le 800-1000 m.Latou te amata i le amataga o le gaioiga ma faʻamalosia pe a uma ona pasia se mamao o le itiiti ifo i le 500 mita.
Malosiaga a le tagata lava iaE masani ona faasaoina.E le mafai e le tagata gasegase ona faia ni numera o taga e aunoa ma se fesoasoani.

Togafitiga o le gasegase o le tuli i le fale

    Togafitiga o le gasegase o le sooga vae e mafai ona faia i le faʻaaogaina:
  • fualaau faasaina
  • togafitiga o le physiotherapy
  • massage.

O le faʻaaogaina o togafitiga faʻapitoa masani e mafai ona faia pe a uma ona faʻatalanoa ma lau fomaʻi ma e le tatau ona suia le togafitiga autu ua faʻamatalaina e se fomaʻi.

O le filifiliga o fualaau faasaina ma metotia mo togafitiga e le gata ina faalagolago i le matua o le maʻi ma ona gasegase tumau, ae faapea foi i luga o le tulaga o le gasegase ma le tikeri o le faaleagaina o le cartilage ma le pito i luga.

Oseoarthritis 1 tikeri

O le ituaiga sili lea ona faigofie o le arthrosis, lea e mafai ona togafitia i le tele o tulaga ma se fomaʻi faʻapitoa fomaʻi ma isi fuataga: massage, faamalositino, togafitiga o le physiotherapeutic. O le auala aupito sili ona lelei o le togafitia o le tulivae arthrosis, e tusa lava po o le a lona tulaga, o le togafitiga laser. O le auala autu lenei o le physiotherapy, lea e maua ai ni taunuuga maualuga i le amataga o le arthrosis.

    E fesoasoani i le ausia o taunuʻuga nei:
  1. o le tikeri o le mumū i le sooga faʻatasi ua faʻaitiitia,
  2. tiga faʻaitiitia le faʻaititia
  3. o le faagasologa o le toe faʻafouina o mea e faʻaleleia,
  4. o le manaʻomia mo glucocorticosteroids ma isi vailaʻau faʻatasi ma aʻafiaga ogaoga e mou atu.

I le avea ai ma se isi auala i togafitiga o le laser, e mafai e le fomaʻi ona ofoina mai le magnetotherapy o puluka, acupuncture, electromyostimulation ma electrophoresis.

O nei metotia uma e aoga tele i le togafitiga o le gasegase. ma se tikeri o le faʻaleagaina o le sili atu i le 20-25%, ae o le aoga o togafitiga o le a sili atu pe afai e faʻaopoopoina i latou i togafitiga faʻapitoa ma le massage.

Ua iloa e Orthopedists ma fomai tipitipi le aoga lelei o le faʻaaogaina o vai e faʻaaoga i le atinaʻeina o le malosi o musika o vae.

O faʻamaʻi pipisi o tulivae o le 1-2 tikeri e mafai ona ofoina atu se togafitiga (i le taimi o le faʻamalologa o le fale), e aofia ai le fofo o le tino, faʻavevela i le sauna, ma le taele vaʻaia. O le mamafa o tagata mamaʻi ua tuʻuina atu i ai se taumafataga faapitoa, aua o le mea sili ona taua o se tasi lea o mafuaʻaga autu i le atinaʻeina o le tulivae o le tuli.

Mafuaʻaga ma Faʻamatalaga Faʻatau

O le atinaʻeina o arthrosis o le tulivae, e pei o se tulafono, e le mafua mai i se tasi mafuaaga, ae o se tuufaatasiga o ni mea taua.

O le gasegase o le sooga vae e tupu i le taimi o le tamaitiiti po o le talavou e afua mai i le solia o le faʻaogaina o mea e faʻaogaina poʻo mea faʻapitoa. O le mafuaʻaga i lenei mataupu o se vailaʻau faʻapitoa.

E masani ona tupu aʻe le fatu o le gasegase e tusa ai ma le tulaga o le maua o ni faaletonu o le maskloskeletal system (o vaevaega o vae laiti, ootia, solo o le tulivae, loimata po o loimata o liga) - e 20-30% o mataupu uma o gasegase o le tulivae. O le maʻi e masani ona tupu i le 3-5 tausaga pe a mavae le manua, ae mafai ona tupu i totonu o ni nai masina talu ona maeʻa. O le taotoga i luga o le sooga faʻatasi e mafai foi ona avea ma mafuaaga o le afaina, i le tulaga lea o se faʻalavelave umi o faʻalavelave faʻaleagaina.

O le isi mafuaaga masani mo le atinaʻeina o le gaʻo o le sooga vaevae o le mamafa, lea e faʻaogaina ai le masukoskeletal system, ae maise lava o le tulivae, faʻateleina le avega. E le gata i lea, o se tagata e sili atu le mamafa e masani ona atiina ae le microtrauma poʻo le sili atu ona ogaoga le faaleagaina lea e fesoasoani i le atinaʻeina o arthrosis.O se faʻaopoopoga o aʻafiaga i lenei vaega o tagata o le i ai o veins varicose vevela o pito pito i lalo (toto le lapisi i vae).

O le osteoarthritis o le sooga vae e atiaʻe ma se mamafa tele i luga ifo pito i lalo, e le gata i le mamafa o tagata. Ole vaega o aʻafiaga e aofia ai tagata taʻavale, tagata taʻalo, ma isi. O le mea sili ona matautia i sooga o pito pito i lalo o le malosi tele o sikuea ma le tamoe. Ae ui i lea, o se olaga le mautonu ma le faʻagasologa o galuega e faʻapupulaina ai foi le lamatiaga o le maʻi, ona o le mafuaʻaga o le solia o le microcirculation ma, e tusa ai ma lea mea, o sooga faʻasolosolo.

I le faʻaopoopoga, o le faʻasolosolo o le sooga vae e faʻavae i luga o tua o faiga faʻaleagaina e pei o le gasegase (faʻasolosolo o le gasegase o le tino, gasegase o le rūmatoid, o le fomaʻi o le psoriatic, ma le spondylitis), o le faʻafitauli o le tino, sosoo ai ma le masima o le masima i totonu o gasegase masani, faʻafitauli o le innervation i le tele o faʻamaʻi neurology, manuʻa ulu ulu.

O le tupu o le tulivae arthrosis e faʻamalosia e suiga o le physiological e tupu i le tino o le fafine i le taimi o le misa. A o faagasolo lenei vaitaimi, o le faʻateleina o le estrog i le toto e faʻaitiitia ai le malosi, lea e mafua ai le lafoaia o le calcium mai le tino ma le faʻavae mulimuli ane o le osteoporosis, lea e faʻaalia i le faateleina o le pala o ponaivi ma sooga.

O nisi tagata atamamai e talitonu o le mafuaʻaga o le mafaufau (popolega popole, tulaga faigata) e mafai ona fesoasoani i le atinaʻeina o le gasegase o le sooga vae.

Faiga o le maʻi

Faʻalagolago i le tulaga o le estiological, o le matua (idiopathic) ma le isi tulaga o tulivae arthrosis e iloga. E le gata i lea, o le faʻamaʻi e mafai ona tasi le itu (e masani lava ona tupu mai ona o manuaga) ma le va o malo (faʻavae e uiga i le tulaga o le mamafa, mafatiaga o le endocrine, i tagata matutua).

O le faʻamaʻi e sili ona aʻafia ai tagata e sili atu i le fasefulu tausaga le matutua - i lenei vaitau, o le faʻasolosolo o le sooga vae e sili ona taatele i fafine, o tagata maʻi o le matua, o alii e sili ona maualuga.

Le tikeri o le gasegase o le tulivae

Faʻalagolago i le ogaoga o faʻaaliga faʻapitoa, e tolu tikeri o le tuli o le tulivae e iloagofie:

  1. E afaina ai le tino o manu, ae o fafo, o le faaletonu o le sooga vae e le o iloa.
  2. E matua leaga le faaleagaina o mea e gaui ai, o le vavalalata o le gaogao vaʻaia, o ata o le ray-ray e mafai ona faʻaalia ai le tuputupu ae o le ponaivi, faʻasologa faʻasolosolo lelei.
  3. E sili atu ona vevela le tino o meaʻai, i nisi o vaega o loʻo faʻaalia ai le ponaivi, i luga o ata o le X-ray, o loʻo i ai le tele o faʻatoʻa faʻaleagaina i luga o le ponaivi o le tino, ua maitauina le faʻaogaina o le tino.

O faʻafitauli ma faʻafitauli

O le gasegase o le sooga vae e mafai ona faigata i le atrophy o muso ma ligaments, o le faʻaogaina o le vae pito i lalo. O aʻafiaga o le faʻamaʻi atonu o se faaitiitia poʻo le leiloa atoa o le malosi o le tino, o lona uiga, le atoatoa.

Talu ai ona o le siamaina o le ogāvae o le tulivae i le amataga, faʻamaloloina o mafuaʻaga o le faʻaleagaina o le tino ma togafitiga lelei, o le faʻasolosolo e lelei. O le faʻamalositino faʻamalositino e mafai ai ona maua le faʻamalolo mo se taimi umi, ae ui i lea, o togafitiga e masani lava o le ola. I le toesea o togafitiga talafeagai, faʻapea foi pe afai e le mulimuli le tagata maʻi i faʻasologa o le fomaʻi, o le toso o le sooga vae e avea ma mafuaaga o le le atoatoa.

E faʻapefea ona togafiti i le tuli o le tulivae?

E leʻo iai se togafitiga faʻapitoa e tasi mo le gonarthrosis, e pei lava ona leai se vailaʻau faʻapitoa e fesoasoani i tagata uma tutusa. Pe a fuafua togafitiga togafitiga, e tatau i le fomaʻi ona amanaʻia le matua ma le maʻi o le maʻi, o le tulaga o le maʻi, o le ogaoga o le tiga o le tiga ma le tikeri o le paʻu faʻatasi.

O le togafitiga o le tuufaatasiga e taua tele mo le togafitia o fualaau faasaina, o lea e taua ai le tuufaatasia o togafitiga i se auala e foia ai le tele o faafitauli i le taimi e tasi:

  1. Fai se faʻamaonia saʻo ile taimi vave e mafai ai. I le taimi e mafai ai, e tatau ona e amata togafitiga, o le a faateleina ai avanoa o le faalauteleina o le taimi o le faamagaloga ma le itiiti o le faaleagaina o le tino o le cartilage.
  2. E taua le faʻaleleia o le paleni o le cartilage e faʻavave ai ona toe faʻaleleia.
  3. Faʻaaoga vailaau faʻamaʻi na faatonuina e lau fomaʻi.
  4. Faʻateleina le vaʻalele.
  5. Faamalosi maso o loʻo siosiomia ai le faʻasologa faʻasoʻatoa.
  6. I le tele lava e mafaia e faʻaitiitia ai le mamafa i luga o sooga o ponaivi ma taumafai e faateleina le mamao i le va oi latou.
  7. Faʻaauau le taʻavale toto i le eria o le tuʻufaʻatasia.

O le mea lea, o metotia autu o le togafitia o le gasegase o le:

  • NSAIDs e le o ni vailaau faʻamaʻi-anti-inflammatory o loʻo faʻamatalaina i totonu o le initaneti poʻo le le faʻamalosi. O vailaʻau faʻaaogaina e maua ai le malosi o le faʻasegasega o le analgesic. E aofia ai fualaau faasaina pei o diclofenac, olfen, diclac, ibuprofen, indomethacin, ketoprofen.
  • Chondroprotectors. O ia sauniuniga e aofia ai vailaʻau e faʻapupii ai le fusi o le cartilage. O nei vailaau e masani, e faʻaleleia e le tino ma faʻaosofia ai le faʻalauteleina o le collagen. O vailaʻau faʻaaogaina mo le faʻasolosolo o le sooga vae e faʻamaonia le vaʻaia o le fausaga, DONA, alflutop, potulon, mucosate. O i latou uma o loʻo faʻagesegese fuaina fualaau oona e manaʻomia ona faia i ni aʻoga uumi. O nisi oi latou o loʻo avanoa e avea ma fofo faʻaoga. O lenei ituaiga o talosaga e sili ona aoga.
  • Hormonal fualaau. O lenei vailaʻau faʻaaogaina e faʻaaogaina mo le faʻaogaina o le iniseti i le i ai o le synovitis o le sooga vae (faʻamafanafanaina o le synovial membrane). O le sini o togafitiga o le aveesea lea o le vevela ma le tiga i le vave e mafai ai. O le itu i lalo o le faʻaleagaina lea o le tino i luga o le mea o le cartilage, o se numera tele o faʻailoga ma aʻafiaga. O hormones synthetic sili ona masani ona faʻaaogaina mo gonarthrosis o: hydrocortisone, kenalog, diprospan.
  • Faʻasusu. Mo le faia o lenei mea, e mafai ona e faʻaaoga ituaiga eseese o gels, ogani ma kulimi. Mo le tele o vaega, latou te faʻamafanafanaina ma e le faʻafefe. O le faʻamoemoe o lo latou faʻaaogaina o le faʻaleleia lea o le toto ma faʻafefe ai le afaina. O fualaau sili ona lauiloa o lenei vaega: apizartron, finalgon, dolobene, feloran, fastum gel, nicoflex.
  • Teuteu o le anatema. Latou te faʻaaogaina le faʻasologa o nisi o enzymes ma puipuia ai le faʻaleagaina o sooga. O fualaau aupito lauiloa o lenei vaega o: Contrical, Ovomin, Gordox. Faʻatasi ai ma le gasegase, e faʻatautaia faʻapitoa.
  • Tonus aveese. Anispasmodics e pei o midocalm, sirdalud, tizalud ma drotaverine (leai-moa) e mafai ona aveesea le tele o le maso i le vaega na faaleagaina. E tele taimi e tupu ai o se taui taui o le tino.
  • Faʻaleleia o le toto toto. Vasodilator fualaau e faʻaaoga e faʻaitiitia ai le leo o maso o le tino. O nei vailaʻau e mafai ona faʻaleleia ai le tafe toto ma faʻaleleia mea o gaʻo i luga o le sooga. Mo gasegase, Cavinton, Trental ma Actovegin e fautuaina. E le mafai ona faʻamalosia pe faʻaogaina e faʻamalosi ai puipui puipui.
  • Hyaluronic acid. O se mea masani o le faʻaaogaina o le cartilage ma le synovial fluid. O le mea lea, o lona faʻaofiina i totonu o le sooga vae e le mafua ai le mumū, teenaina ma isi faʻafitauli le lelei. I le taimi lava e tasi, o le faʻaaogaina o vailaʻau e pei o le otrovisk, synocorm poʻo le faʻamaliega, e mafai ona faʻamaluluina ai gaioiga ma faʻamafiesea ai le tiga e mafua mai i feeseeseaiga o luga o le tino. Faʻatasi ai ma le gasegase, o le fualaau sili ona fautuaina i totonu o lenei vaega o se fugalaau.

O togafiti a le tusitala o le togafitia o le afaina o le fatu e aofia ai:

  1. Le auala a Evdokimov,
  2. O le auala a Bubnovsky,
  3. Gita technique.

E i ai a latou taʻiala faʻavae o le faʻaalia, ae aunoa ma se faʻasesega, ua faʻatulagaina e tagata uma i latou lava o ni auala lelei e faatumauina ai sooga o le tulivae e aʻafia i le gasegase.Ae paga lea, tatou te le o talanoa e uiga i se toe malosi.

O isi togafiti togafitiga

I tausaga talu ai nei, o auala fou o le togafitia o le tulivae ua matua faateleina le lauiloa, lea e mafai ona faʻaaoga uma i faʻamaʻi faʻamalositisi ma faʻatasi ai ma le tutoatasi. I nisi tulaga, e mafai ona latou sui pe tuʻuina atu i vailaʻau.

Auala fou mo togafitiga o le tulivae o le tulivae:

  • kinesitherapy - togafitiga o se sooga faʻatasi ma se seti faapitoa o faʻatinoga e faʻatatau i se taunuʻuga tau togafitiga,
  • ozone togafitiga - o se ituaiga o togafitiga o le physiotherapeutics ma le ozone, lea e faʻaofiina i le sooga poʻo le faʻaaoga i fafo,
  • homeopathy
  • Tianshi togafitiga - o le faʻaaogaina o mea faʻapitoa e aʻafia ai le ola i luga o se faʻavae masani e avea o se togafitiga ma le puipuia o le maʻi

O le kinesitherapy e mafai ona faʻalauteleina le gaioiga o mea ua faaleagaina ma taofia le alualu i luma o le maʻi. O lenei metotia e faʻavae i luga o se filifiliga a le tagata lava ia mo maʻi taitasi o se faʻalavelave o mea e taʻua o "saʻo" e mafai ona faia e le tagata maʻi faʻapitoa poʻo le faʻaaogaina o masini ma masini faʻapitoa faapitoa. O le faia o nei faʻatinoga e aofia ai e le gata o maso, ae fesoasoani foʻi e faʻasalalau galuega o liga, tendons, nerve endings, cardiovascular, respiratory, digestive ma endocrin systems.

O le kinesitherapy e fesoasoani i le gaosia o mea e pei o le endorphins i le tino lea e mafai ona maua ai se faʻalogiga faʻalogene ma maua se aoga aoga i le tulaga o le mafaufau o le tagata maʻi. O faʻatinoga a le tagata lava ia, galue i luga o maso, faʻatagaina oe e:

  • faamatuu le sooga ma le tui
  • faʻaleleia le tafe o le toto ma le suavai mama i vaega na afaina o vavae o le tulivae,
  • toe faʻaleleia le galasticity o ligaga, o latou konekarate ma galuega faʻavae,
  • faaleleia le soifua maloloina ma le sologa lelei i le lautele,
  • faaosofia le toe faʻafouina o le cartilage ma le ponaivi mea,
  • aveese le tiga.

Ole gasegase o le ozone, lea e sili atu ona lauiloa i le togafitiga o le gasegase o le tulivae, e taua tele mo le faigofie ona faʻaaogaina, maualuga le lelei, laʻititi aʻafiaga ma le faapalepale lelei.

O le togafitiga o le ozone e mafai ona faʻaaoga:

  • fafo - o le faʻaaogaina o suauu oona, o suauu ma vailaau faʻafofo, masini o le palneotherapy, faʻafefe o le tafe i totonu o potu faʻapitoa plastics,
  • le matua - o le toto oona mo le laʻititi ma le lapopoʻa o le autohemotherapy, injections o le ozone i mea e ola ai le tino, inisalular injection, faʻafoega o le fofo o le faʻafesoʻotaʻi oona, pulega i intramuscular ma subcutaneous.

O se seti o togafitiga o le ozone ua filifilia taitoatasi mo tagata maʻi taitasi. O le tausia o matua o le ozone e sili atu ona aloaia lona aafiaga ma o loo i ai le tele o togafitiga faafomaʻi:

  • vailaʻau
  • anti-inflammatory
  • siama
  • faʻasaʻoina le toto toto,
  • faʻaleleia le toe faʻaleleia o fusi faʻatasi.

I le tutusa ma le ozone, e mafai ona faʻaaogaina glucocorticosteroid drugs ma chondroprotectors. O lenei tuufaatasiga e faʻaleleia ai mea faʻamalolo o nei fualaau faasaina ma faʻaitiitia ai le leaga o aʻafiaga ile cartilage.

Ina ia faʻamalieina le tiga, o le faʻaofiina o le kesi o loʻo faia i le eria o loʻo aʻafia ai le faʻaaloalo poʻo le tuusao i pito o le tiga, faapea foi i totonu o le sooga. O le numera o mea mo le inisiua o le osone e mafai ona fesuisuiai e faalagolago i le tulaga o le sooga vae, mai le 2 i le 12 ml o le ozone e tui i le tasi itu.

I le tutusa ai ma le pulea lelei o le ozone, ua fautuaina ai tagata gasegase o le 0.9% sodium solution (o le 400 ml i aso taitasi). I le avea ai o se tulafono, o se togafitiga o le ozone e aofia ai ma le 10-12 vaʻavaʻavega faʻapitoa ma le 5-7 iniseti.A maeʻa 3-4 faʻatonuga, o le tagata maʻi e faʻaleleia le gaoioi o le sooga faʻapipiʻi ma o le tiga o le tiga e matua faʻaititia. Ole aʻafiaga ile togafitiga o le ozone e mafai ona tumau mo le 4-9 masina.

Afai o le vavalalata ua manino le faaletonu, ma le togafitia togafitiga e le fesoasoani, e faʻaaogaina togafitiga o taotoga. Ae e seasea ona tupu. O le sooga e fesootaʻi e mafai ona suia i se mea e tasi (pito i lalo). Ae sili atu ona faʻaaoga i le laasaga III.

O le au o le limb poʻo le faʻasalaga o suiga o ponaivi ua toe faʻafoisia (o le tino). E ala mai i punctures o le paʻu o le faʻaogaina o mea e fai. E ala i vaʻavae i le tulivae, ua faʻaumatia faletila mai sooga. Ona oʻo mai ai lea o fualaau faasaina.

Oseoarthritis 2 tikeri

Togafitiga o le gasegase o le sooga vae o le tikeri lona lua e aofia ai le physiotherapy ma le massage (i fafo atu o le taimi umi), meaai faapitoa, togafitiga o le physiotherapy ma le tagofia o fualaau. E tāua tele le faʻaitiitia o le avega i luga o le faʻasologa faʻasolosolo: faatapulaaina le savali, aloese mai gaioiga e manaʻomia ai le punou o le tulivae. Faʻasolosolo vave le alualu i luma o le gasegase, o le faʻaaogaina o togafiti faʻapitoa e faʻaalia - togafitiga faʻapitoa e faʻaleleia ai se faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻamapulaʻa lona gaoioi.

    O fualaau e mafai ona aofia ai fualaau oona nei:
  • Chondroprotectors ma glucosamine ma chondroitin (Teraflex, Don, Chondroxide),
  • non-steroidal anti-inflammatory drugs (Nimesulide, Ketorolac, Ibuprofen),
  • injections masani o le hyaluronic acid (Hyastat, Hyalgan Phidia, Sinocrom),
  • injections o hormones glucocorticosteroid (prednisone, hydrocortisone).

O se taumafataga mo tagata mamaʻi ei ai le gasegase o le tulivae e tatau ona aofia ai se aofaʻiga o meaʻai e maua mai i palakene.

    O lenei:
  • oloa e maua mai ni mea e faʻapipiʻi ai (gel, jelini, tilo, aspic),
  • meaai pectin-faaopoopo
  • iʻa.

E toetoe lava o fualaau aina uma ma pati e aofia ai amino amino talafeagai ma minerale ina ia faatumauina ai le soifua maloloina ma le gaoioi, ae o le aoga o nei oloa e tatau ona faatapulaaina i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

Nettle ma le lemon infusion

O lenei fua e tatau ona faia i le tautala 20-30 minute ao leʻi faia se taumafataga. E toʻatasi le 50 -80 ml.

    Ina ia saunia le faʻavae, e tatau ona e:
  1. Faafefiloi 100 g o fualaau aina mago ma ni ulu e tolu o le keleni,
  2. pasi le paluga e ala i se suʻi meaʻai,
  3. faaopoopo 4 sipuni tele o le sua o le tipolo,
  4. faʻafefiloi mea uma, faaopoopo le 250 ml o vai inu ma le ufiufi,
  5. faʻaauau mo le 4 itula.

O le umi o togafitiga ma lenei metotia e le itiiti ifo ma le 60 aso. I le vaiaso muamua, e tatau ona ave le 1 taimi i le aso, i le isi 7-10 aso - 2 taimi i le aso. Amata mai le vaiaso lona tolu o togafitiga, e tatau ona faʻateleina le aofaʻi o atopaʻu i le 3 taimi i le aso.

Moli paʻu moli mo sooga

O lenei suāuʻu e fesoasoani e faʻamalolo ai le afaina ma faʻaitiitia ai le tiga. O le iuga muamua e mafai ona matauina pe a maeʻa le vaiaso o le faʻaaogaina i aso taitasi, ae ia ausia se taunuuga mausali, e tatau ona faʻaaoga i totonu ole 30-45 aso.

    Ina ia saunia le suauu, e tatau ona e:
  • salu 2 sipuni tele o le pata,
  • paluga suauu ma lua laulau punetala o le meli ma le tasi sipuni tele o le apple cider vinegar 6%,
  • tuʻu le faʻafefiloi i le pusaaisa mo le faʻamautuina.

Faaaoga lenei suauu i ou tulivae 2-3 taimi i le aso (o le taimi mulimuli - aʻo lei moe).

Taleni paʻu

Mo lea ituaiga paʻele, o loʻo faʻaaogaina ai aʻa o laʻau. Ina ia saunia, e tatau ona e faʻafefiloi 120 g o aʻafiaga gaʻo faʻatasi ma le 150 ml o vodka ma tumau i se mea pogisa mo se aso. Aʻo lei taele, o mea o loʻo i totonu o le pusa e tatau ona sasaa i totonu o le vai ma fefiloi. E fautuaina ina ia taʻele 1-2 taimi i le vaiaso. A maeʻa le faʻagasologa, e faʻaitiitia le tiga i tulivae, ma faasolosolo malie ona toe faʻaleleia le gaoioi i sooga. O le togafitiga o le a sili atu ona aoga pe afai e faʻaopoopo 150 g o masima masima faʻamalosia ma iodine ma felatai i le vai.

Ekaterina Sergeevna, 48 tausaga:

"Naʻo faʻamaʻi pipisi o le arthritis na fesoasoani ia te aʻu i iniseti o le hyaluronic acid. Talia Italian Gialgan Phidia. O se sauniuniga sili ona lelei ma le itiiti ifo o aʻafiaga o le itu ma le aoga maualuga. O lenei ua toetoe a ou le lagonaina le tiga i oʻu tulivae, e ui lava e le mafai ona ou alu ifo i lalo i faasitepu muamua ae aunoa ma se fesoasoani ".

Alexander Dmitrievich, 56 tausaga:

"Ou te manatu o le tuli o le tulivae o se faʻamaʻi lea e leai se vaifofo mo ia. E mafai ona e faʻafefeteina le tiga i se mea itiiti, ona toe foʻi mai ai lea. A o faagasolo le vaitaimi o faʻamalosiaga, ua togafitia aʻu i le toso ma le atisikolo a Ierusalema. E le sili atu le leaga nai lo fualaau, e leai se afaina i le loto ma le ate. "

"Na maua foi aʻu i le gasegase o le sooga vae o le tikeri lona lua. O le mafuaʻaga na foliga mai o le mamafa (i lena taimi e sili atu ma le 130 kilokalama). Mo togafitiga, o se masima e leai se masima, meaʻai, mea e faʻafefeteina ai le iniseti ma le iniseti o le hormonal, na faʻatulagaina. Na faia mea uma e tusa ai ma tofitofiga - ua maeʻa maeʻa le arthrosis. "

O le gasegase o le sooga o le tulivae o se faʻafitauli matuia o le maskloskeletal system, e faigofie i le faʻavavevave o le alualu i luma. O le togafitiga e tatau ona filifilia e le fomaʻi i le maea ai o le suʻega faʻamaonia ma iloa ai le tikeri o le degenerative, o le gaioiga ma le faʻaleagaina o le cartilage ma le faʻapitoa. O le togafitiga o togafitiga e faʻalagolago i le tausisia o faʻamaumauga faafomaʻi ma le avanoa vave i togafitiga faafomaʻi.

Gymnastics faatasi ai ma le gasegase o le tulivae

Soo se togafiti togafitiga mo le gasegase o le sooga vae e tatau ona faia e pei lava ona faatonuina e le fomai. Gymnastics togafitiga e faʻaalia ai le faʻagesegese, fuaina o faʻatinoga o faʻatinoga e le aofia ai sikuea, faʻasolosolo o le sooga faʻatasi, faʻamalosi. E sili le faia o taʻaloga i le taeao, saofafai pe taoto i lalo, mo le 20 minute, toe fai soo taga taitasi 10 taimi.

  • A e taoto i tua, e mafai ona e faia le uila viliva, ae ui i lea, e tatau ona faʻasaʻo vae e tutusa ma le fola, faia ni gaioiga o vae, ave o ou vae i itu, faʻafesoʻotaʻi solo i luga o le fola, faʻafefe vae i le 10.
  • Aʻo nofo i luga o se nofoa ma vae i lalo - faʻamaʻo ou vae, ao e punou ou vae, ma taofi lenei tulaga, faitau i le 10, ia toso ese tulivae taitasi i le manava ma ou lima ma toe foi malie atu i le uluai kopi.
  • Taulai atu i luga o le puipui, tu i luga o le fola, faia ni suiga e tasi ma vae i tua ma luma.
  • Tuʻu se vae saʻo i luga o se nofoa, fai ni gaioiga faʻalauleʻa o se natura totogo, ao taofi ou lima i luga o lou suilapalapa, pei o loʻo taumafai e faʻasaʻo atili lou vae.
  • O le taoto i luga o lona manava, e ese le sii aʻe o le vae saʻo ma taofi i luga e 3 tala.
  • Aʻo nofo i luga o le fola, faʻalautele ou vae i itu, faʻafeiloaʻi i luga o le fola, toso ou tulivae i lou manava aoe ulu atu ma toe faafoi atu i latou i lo latou tulaga muamua i le exhale.

O galuega autu o taʻaloga a le fomaʻi o le taofiofia lea o maso maso e mafua ai le tiga, faʻateleina le toto i le sooga, faʻagesegese le alualu i luma o le faʻamaʻi, ma puipuia ai le faʻaleagaina o le cartilage. I le taimi o le faigata o le faʻamaʻi, o le faʻamalosi e faasaina.

E faʻapefea ona togafitia togafitiga o gasegase?

I le faʻaaogaina o le metotia o le peʻa (e ala atu i le alofilima o lou lima, tamatamailima, fetolofi) i le fale, e mafai ona e galue i se sooga tuga tiga. E taua tele le iloa pe faapefea ona aafia aʻafiaga o le gasologa o le tino:

  • O massage i le ituaiga o paʻu e afaina ai le nerve endings, faʻateleina le sili atu o le tafe toto i le faʻamaʻi faʻamaʻi.
  • Faafetai i tafe e ala i tamatamai lima, o se aafiaga lelei i tendon, o maso ma mea uma e felagolagomai e tupu. Ona o le mea moni e faʻafefete solo, o gaioiga toto e tupu e aunoa ma le faaleagaina o capillaries.
  • E pipii le sooga i luga o le alofilima o le lima, ma o le a faʻapipiʻiina i le pusa. O le mea lea, o le gaioiga o vaega i totonu o le sooga ua faateleina.
  • I le taimi muamua, e faigofie ona tafe tamatamailima i luga o se sooga malosi. Aʻo faʻamalieina le tulaga, o le malosi o le paʻu e faʻatuputeleina.O lenei faʻatinoga e tuʻuina atu ma le tiga faʻafefe.

O togafitiga faʻaleagaga o lenei faʻamaʻi, e aofia ai, faʻaopoopoga i metotia o loʻo faʻamatalaina i luga, ma se taumafa lelei. E manaʻomia se auala talafeagai. Leai se mea e tatau ona e alu ai i ni tulaga soona fai. Ae o loʻo i ai le tele o tapulaa e tatau ona amanaia:

  1. E tatau foi ona faaitiitia meaʻai eseese ma meaʻai.
  2. Aveese gaʻo manu mai le meaʻai.
  3. Teʻena le falaoa ma le taʻavale (e mafai ona e 'ai i falaoa lanu moana, ae faʻalelei), faʻapea foi ma sukalati ma suka. E le o manaʻomia ni gaʻo gaʻo mo tagata e maua i le gaʻo. O latou faʻaaoga e aafia ai le maualalo o le tau. Ma o se tulaga taua lenei.
  4. Le itiiti ifo le faʻaitiitia o aano o manu. Tetee e 'ai le tii, kusi, tamai mamoe, puaa.
  5. Faʻatapulaʻa le faʻaoga o masima. E le na o lena arthrosis e taua foi o le "salt arthrosis". Faʻafesoʻotaʻi e fomaʻi sina faʻaopopo sina masima i meaʻai ao le i ai ae le o le kuka.
  6. Faʻaitiitia le faʻaaogaina o mea manogi, aemaise lava vevela. Latou te saofagā i le lagona o le fia inu ma le manava faʻanatinati.
  7. Faasaina faasaina mea inu malolosi, ulaula. Le itiiti ifo i le faagasologa o togafitiga.

  • Breakfast: oatmeal i totonu o le vai e aunoa ma le suauʻu ma le suka, sua o fualaau suamalie, fuamoa afifi
  • Taumafa: o se ipu tioata o le yogurt natura
  • Taumafa: aano aano po o iʻa, fuālaʻau fuālaʻau, lauti e leai ni suka
  • Snack: kusi falaoisi ma ni fatu, se ipu vai sua sua
  • Taumafa: salati fualaʻau, apu, lauti e aunoa ma le suka
  • Lua taumafataga o le afiafi: o se ipu tioata e leai se gaʻo

O le taumafataga o le a fesoasoani i le paleniina o se meaʻai. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le tele o mea taumafa e mafai ona e 'ai ma o le a faʻafeiloaia foʻi ma se faʻafitauli. Muamua, o mea ia e aofia ai le chondoprotectors ma le collagen, o latou ia o le faavae o le fausaga, ponaivi, liga. O le meaai e tatau ona aofia ai le susu e kuka mai le paluga, aemaise lava o ponaivi. Faʻafeiloaʻi mai i le lisi o tafao, aspic, fasia aano o manu.

Tuua Lau Faamatalaga