O le a le maʻi o le maʻisuka?

- Ioe, oe maua le maʻisuka, laʻu uo!
Ma o le a le mea na e mate ai?
-O lou lalelei e matala, ma lago moa latalata ane!
(faʻataʻaloga faʻataʻitaʻi faʻataʻitaʻi)

E iloa e tagata uma le upu maʻisuka. Ae toaitiiti e iloa le uiga, ma e toaitiiti lava e mafai ona faamatalaina pe faapefea ona ese le maʻi suka mai le maʻisuka. Ua oʻo mai le taimi e faʻatumu ai lenei avanoa. O le ula, lea na avea ma se tusi, o loo taʻua ai se pi o loo lele mo selu. O le popoto poto na ia maitauina se faailoga o le maʻisuka: glucosuria (pi), o lona uiga, o le maualuga o le suka i le urine ua faateleina.

E masani lava, o le suka o le toto e faʻaaogaina i totonu o le tino e le insulin, lea e maua mai e le pancreas. Ae afai e utiuti, pe leai foi, pe o le a le gafatiaina foi le tino i le "galuega," o le toto muamua e aofia ai le faateleina o le suka, ona oʻo ai lea i le urine.

O le mea lea, o le upu "maʻisuka" o lona uiga o se faapuupuuga o le "Latina o le maʻisuka", o lona uiga "pasi atu i le meli." Ma le mea uma, o fomaʻi o le Renaissance, o le taimi fou, ma e oʻo lava i le XIX senituri, e leai ni auala o suʻesuʻega a le fale suʻesuʻe, ma ua faʻamalosi e tofo i le mimiti o le maʻi. Masalo o le mafuaʻaga lea e tele ai taimi e alu ai le asiasiga a se fomaʻi faʻamaonia i le tele o aso.

Ae faʻapefea? E faʻapefea la ona avea le maʻisuka ma "le galala"? O lona uiga, o le urine e aofia ai le kulukose e le o aofia ai? E faʻapefea? O le mea moni, e leai se feteʻenaʻiga talafeagai iinei. Na o le lua lona uiga o le maʻisuka o le televave, o lona uiga, o le faateleina o le volumine o le mimiti, lea e faamatuu atu i le aso.

O le taulai atu i lenei tutusa na latou taʻua o le maʻi "maʻi o le maʻisuka," po o le "maʻisuka insipidus." O le a lenei faʻamaʻi? E faʻafia ona tupu, ma pe faapefea ona togafitia?

Faʻasalaga itulau tele

O le maʻi pipisi i tamaiti

I tamaiti laiti, o le maʻisuka insipidus e mafai ona masalomia i faailoga nei:

  • o le manaʻomia mo le faʻaauau pea o le pepeti e suia,
  • fagu susu
  • moe,
  • moe le moe.

Faʻamalolo (ma e sili atu le vave ona tupu i tamaiti nai lo tagata matutua), fiva, fulufulu, ma le malosi e mafai ona tupu. E le maua e le tamaititi le mamafa o le tino ma tupu ai le leaga.

Mafuaʻaga o le maʻisuka insipidus

O mafuaʻaga e eseese, ma e tele ituaiga o maʻi o le maʻisuka:

  1. O le maʻisuka o le maʻi pipisi e tupu i le faʻaleagaina o le hypothalamus ma / poʻo le pituitary gland pe a maeʻa le taotoga, faʻalavelave, poʻo le atinaʻeina o fomaʻi i lenei vaega o le faiʻai. E i ai le le atoatoa o le ADH, lea e mafai ona tumau pe tumau. E i ai foi ituaiga o gaioiga o le le lava o le pule a le ADH, lea e faʻaalia mai i latou mai le fanau mai. Togafitiga: faia o analogues gaosia o le hormonone antidiuretic i totonu o fualaau.
  2. O le maʻisuka o le maʻisuka insipidus e tupu pe a fai o le tele o lapisi, lea e tatau ai ona faʻaaogaina le aofaiga sao o le vai, e le mafai ona tali atu i le vasopressin faʻaosofia. I lenei tulaga, e leai se faaletonu o le hormone, ae o lona aʻafiaga ua faʻavaivaia. O lenei faʻamaʻi e masani lava ona mafua ona o se faaletonu o le kenera ma e faʻaalia mai ia lava mai le fanau mai, o le tele lava o tamaititi e maʻi. Togafitiga - o se faʻaitiitia o le masima, faʻaaogaina o le suamalie, o nisi taimi e fesoasoani ai fualaau faasaina mai le vaega o togafitiga (faʻamaonia).
  3. O le maʻisuka o le maʻi pipisi e fesootaʻi ma le maitaga. O nisi taimi o le enzyme na gaosia e le placenta ao maitaga e faʻaumatia ADH i le toto o le tina, ma o le maʻi pipisi. O le mea e lelei ai, e seasea lava lenei filifiliga. O nisi taimi togafitiga faʻatasi ai ma le ADH faʻasologa e manaʻomia.

E iai foi matua polydipsia - o se tulaga lea e faʻalavelaveina ai le galuega o le totonugalemu o le fia inu i le hypothalamus. I le taimi lava e tasi, o se tagata e fia inu pea, ma o le vaevaeina o se aofaiga tele o le urine e fesootaʻi ma le tele o le faʻaaogaina o le suavai. Faatasi ai ma lenei maʻi, o le moe i le po e masani lava e le faalavelaveina, ma o le tele o le urine faʻamalosi e faʻamalolo i le taeao.

Maʻila i le maʻisuka insipidus

E le afaina le faʻamaʻi pe afai e mafai e le tagata maʻi ona inu. E matua le talafeagai lava lenei mea - e tatau ona e inu i taimi uma ma e masani ona alu i le faletaele, e aofia ai i le po, ae e le afaina. Ae ui i lea, i tulaga o le le atoatoa o le tino, o se tagata e maua i le maʻisuka insipidus vave ona atiina ae le suavai aua o le gaioiga o le urine e tumau pea le le atoatoa.

O le faʻamalaina e faʻaalia i le gutu malulu, faʻaitiitia le paʻu o le paʻu (e le faʻasaʻoina le paʻu), matua galala ma vaivaiga. Afai e le faʻasaʻo le tulaga i le taimi, faʻalavelave faʻafuaseʻi (faʻafeiloaʻi o le sodium ma le potassium i le toto). E faʻaalia i le tele o vaivaiga, faʻalavelave ma viliina, faʻavevesi ma fenumiai ma manaʻomia vave togafitiga faafomaʻi.

O le a le mea e fai pe afai e te masalomia le maʻi o le maʻisuka

Faʻatalatalanoa i se fomaʻi agavaa, aua e tele mafuaʻaga mo le tele o faʻamalosi. O le maʻi suka e le o se faʻafitauli faigata, ae o masalosaloga e tulaʻi mai le tele o taimi nai lo le mea e tupu. O se suʻega ma le faʻaaogaina o le suavai e fesoasoani e iloagofie ai mai isi mafuaaga (e le inu le tagata maʻi mo le tele o itula, e le o le faʻamatalaga, urine ma le suʻega toto, fuaina, ma le fuaina o le volumine o le urine excreted). E le gata i lea, pe a faʻamaonia le maʻisuka insipidus, e taua tele le vavaeeseina o tumema o le vaega o le hypothalamic-pituitary.

O le maʻisuka insipidus - o le a lea mea?

maʻisuka sikolasipi faailoga i alii ata 1

O le maʻisuka insipidus o se maʻi endocrine lea e galo ai fatugaʻo latou gafatia e taulaʻi le urine. O lenei tulaga e mafua ona o le le lava o le hormones antidiuretic, ma o faailoga autu o lenei maʻi o:

  1. Faʻasalaga o se aofaiga tele o le "faʻasolosolo" mimi,
  2. Tele galala e fesoʻotaʻi ma le gau.

I le saʻo, e tatau ona faapea o le fua masani masani o le fausiaina o le urine muamua (o le filiga o le plasma toto) e 100 ml / minute. O lona uiga i totonu o le itula e 6 lita o le urine ua faia, ma i le aso - 150 lita, poo le 50 ipu ipu lita!

Ae o le 99% o lenei urine, lea na maua ai mea e tatau ai, e faʻaaogaina le toe faʻafoʻiina o le resin tubules. O lenei gaoioiga e faʻatonutonuina foi e le pimitary hormone, lea e taʻalo i totonu o le vai - masima masetalo o le tino. E taʻua o le hormonone antidiuretic (pe a faʻaitiitia le diuresis, poʻo le tele o le urine) i tagata.

O le tele o taimi e tupu ai lenei faʻamaʻi e tutusa uma lava i alii ma tamaitai, ma i tamaiti, ae sili atu ona taatele nai lo le maʻisuka masani. E masani ona mafatia tagata talavou.

E faapefea ona aoga uma?

O le hormonone o le antidiuretic, poʻo le vasopressin, o se vaega o se faiga faʻapitoa faʻapitoa lea e faʻalavelave fesoʻotaʻi ai le toto toto, le tino o le tino ma le sodium i totonu o le "node" e tasi e taʻua o le renin-angiotensin-aldosterone system (RAAS).

O le mea lea, afai e faʻaitiitia le toto i fatugaʻo, o le a faʻaitiitia le faʻaitiitia o le toto (faʻaitiitia le mamafa, faʻaitiitia le sodium), ona maua lea i le glomeruli o gaʻo se mea faapitoa e tali atu ai i le faailo - renin. E mafua ai le liua o le liua o masini plasma, o le angiotensin ua faia, lea e faʻaitiitia ai le lumenia o toto toto. O se taunuuga, o le malosi ua toe faʻaleleia.

Vasopressin, poʻo le hormonone antidiuretic (ADH), e gaosia i le faiʻai ina ia mafai ai ona pulea le faʻatinoga o lenei faiga. E faʻaitiitia ai le tele o le urine, faʻateleina le faʻafefe o le vai i totonu o le toto. Fai mai, i totonu o le tele o ulutala o loʻo i ai ni "pulou" faapitoa, pe a tatala, o le vai mai le urine muamua e toe foi i le toto. Ma ina ia mafai ona tatalaina le faitau afe o "valves" i luga o nei pulou, vasopressin molecules, poo ADH, e manaʻomia.

O le taimi nei ua tatou manino (maualuga lava) le galuega a le vasopressin ma lana matafaioi i le faatonutonuina o galuega o fatugao, ma e mafai ona tatou malamalama i ituaiga o vai o le maʻisuka. O le taimi nei, e mafai lava e se tagata vavalalata ona faigofie ona malamalama e lua ituaiga autu o le faʻamaʻi e ono mafai: totonugalemu ma tuaʻoi.

Falemaʻi tutotonu o le maʻisuka

faailoga o le maʻisuka insipidus i tamaitai

O le maʻisuka o le maʻi pipisi e tupu pe a fai o le "nofoaga tutotonu", o lona uiga, o le faiʻai, mo nisi mafuaaga e le tuʻuina atu ai le hormone i totonu o le toto, pe o se mea laʻititi lava. E i ai le le atoatoa o lenei mea.

O mafuaʻaga o lenei fomu e tatau ona sailia i faʻamaʻi ma tulaga e aʻafia ai le faiai:

  • maʻi leaga ma le mama o le pituitary gland ma hypothalamic eria,
  • faʻamaʻi pipisi. E ono tupu pe a maeʻa le faʻamaʻi ma isi vailaʻau faʻamaʻi pipisi,
  • afaina o meaʻai e faʻalavelaveina ai le toto i le pituitary ma le mafaufau,
  • atinaʻeina o tumutumu post-traumatic i le pituitary gland,
  • laasaga metastatic o le hypothalamic-pituitary system.

O le maʻisuka o le maʻisuka insipidus - pepa lautele

O le pepa lautele o le nephrogenic diabetes insipidus. O le upu "nephrogenic" o lona uiga o "foliga mai i fatugaʻo." O lona uiga, o le faiʻai, hypothalamus ma le pituitary gland e maua ai le tele o lenei hormone, ae o le gaosiga o le tino e le mafai ona iloa ana poloaiga, ma o le maualuga o mea mai i lenei mea e le faaitiitia.

E le gata i lea, o loʻo i ai se ituaiga lona tolu o le maʻisuka, lea e aliali mai i le taimi o le maitaga, ae, o le mea e lelei ai, e masani lava ona mou ese atu ia te ia lava i le faaiuga o le tolu tausaga, pe a uma ona fanau. O lona tulaga e mafua mai i le mea moni e faapea o enzymes faapitoa e mafai e le placenta faʻalilolilo ona mafai ona faʻaleagaina mole molemone, e mafua ai ona le atoatoa lona sootaga.

O mafuaʻaga o le nephrogenic sisi (insipidus), o le mea moni, faʻamaʻi fatugao, faʻapea foi ma nisi o faʻamaʻi pipisi o le toto:

  • ma faʻaleagaina ma le faʻaleagaina o mea e le masani ai o le mafaufau o fatugaʻo,
  • glomerulonephritis,
  • selesia selesa,
  • amyloidosis ma faʻamaʻi faʻaseʻi polycystic,
  • CRF, poʻo le le mafai ona faʻasolo,
  • faʻaleagaina o mea leaga i le gaʻo (e faʻaaogaina ai le ava malosi, faʻatasi ai ma le faʻasolosolo faʻamaʻi pipisi, ma le faʻaaogaina o vailaʻau).

E tatau ona maitauina o mea leaga uma i fatugaʻo e tatau ona "faʻasalalau", ma aʻafia ai fatugaʻo uma e lua. A uma mea uma, pe afai, mo se faʻataʻitaʻiga, o le anomaly o le atinaʻe poʻo le faʻasolosolo faʻasalaga na aafia ai naʻo le tasi le fatugaʻo, ma le lona lua na tumau pea le soifua maloloina, ona lelei atoatoa lea o lona tino.

E iloa lelei o le aveeseina o se tasi o fatuga (pe afai o le lona lua o loʻo maloloina, o lona toto e tafe ma urination ua matua puipuia) e le afaina i le tino.

O loʻo iai foʻi le pipisi o le maʻisukaini. O lona uiga e le mafai ona maua le mafuaʻaga tonu, ma o le tele o taimi e iloa ai le maualuga ole maualuga - e tusa ma le 30%. O le tele o taimi e maua ai lenei faʻamaʻi i tagata matutua ma gasegase o le endocrine. E faʻapefea ona faʻaauau le pipisi o le maʻisuka, ma o a ni faʻailoga e taua mo ia?

Faailoga ma faailo o le maʻisuka insipidus

maʻi suka i fafine

Matou te fai atu i luga, o faʻamaʻi o le maʻisuka insipidus e tutusa lava i tamaitai ma alii. E mafua lenei mea ona o lenei hormone e tupu i le tutusa o le faʻagasolo lelei i tamaʻitaʻi uma e lua, ma e tutusa lava le aoga i le tino. Ae ui i lea, o taunuuga o le faʻamaʻi i tamaitai o le solia lea o le ovarian - matamuli, amene, ma le - faʻailoa. O le mamafa o le ata o le falemaʻi e faʻalagolago i itu e lua:

  • O le toto o le hormone levels
  • O le gasegase i ai o ni faʻamaumauga faapitoa o loʻo i totonu o le tele o suʻega.

Afai e te manatua, o le mea lava lea e tasi e faʻaalia ai le gasegase o le maʻisuka: o le leai o le inisalini e taʻitaʻia ai le maʻisuka 1, ma le insulin i le maʻisuka ituaiga 2. I se tulaga lautele, o se mea taatele lenei mo le tele o faamai pipisi.

Afai o mea uma ua malepe, e le maua ni hormoni, ma e le lelei le lelei o le talini, ona tupu ai lea o se faʻataʻitaʻiga o le falemaʻi o le maʻi. O faʻataʻitaʻiga autu o le faasolosolo atoa, o le vevela tele, ma le faasolosolo o le taimi, vave vave ma faʻaaogaina urination. O le tele o urine e maua i le aso e mafai ona oʻo i le 20-25 lita. E masani lava, e le mafai e le tino ona tatalia sea avega mo se taimi umi.

O le mea lea, e le o toe umi ae faʻaitiitia le faʻaaogaina o totogi, ma o gasegase o loʻo i ai ni faailoga lona lua o le maʻisuka insipidus - e aofia ai:

  • Faʻailoga o le vailaʻau, poʻo le faʻamalala (o le gutu malulu, o le mucous membranes, throat, faʻaititia le faʻafefe o le paʻu),
  • Paʻu, ma le mamafa o le mamafa,
  • Gastroptosis (faʻavevesi ma faʻaitiitia le manava, talu ai ona inu meainu i le aso atoa),
    talu ai ona o le faʻamaʻavalava o le tino ma le mamafa o le suavai i totonu o le faʻalaina o le intestinal ua tuʻufaʻatasia, faʻalauteleina le le lelei o le nutimomoia,
  • O le gaosiga o le talo, faʻavave le sua o le pancreatic, faʻateleina le dysbiosis,
  • Faʻailoga o le faʻalavelave o le 'ureters ma le vevela ona o le atuatuvale,
  • O le sasaina o loʻo faʻalavelaveina
  • Ona o le faʻamaʻalogaina, faʻalavelave faʻafuaseʻi e mafai ona tupu, faʻaitiitia le toto toto,
  • Ona o le vevela o le toto, ua faʻaitiitia le vevela o le tino, o le thrombosis e mafai, e oʻo i le atinaʻeina o fatu fatuga ma stroke,
  • Masalo o le atinaʻe o le aoauli, ona o le vaivai o le sphincter o le vevesi,
  • O le tagata maʻi e faʻavaivai i taimi uma, vaivai ma faʻaitiitia le iloa o le gafatia o galuega, leai se manaʻo, inu ma le vomiting.

O le mea moni, o le tagata gasegase ua liua i se "fale gaosiga" le lelei mo le pamuina o le vai.

E uiga i le siama o le maʻisuka insipidus

O le faʻamalositino o le maʻi o le maʻisuka i tulaga masani e le faigata. E faavae i luga o faitioga, ma se ata faʻataʻitaʻiga, o le maualuga o le hormone i totonu o le toto ua fuafuaina, o le gaioiga o loʻo suʻesuʻeina. Ae o le galuega sili ona faigata e le o le faʻavaeina o se faʻamautinoaga, ae ia maua le mafuaaga.

Mo lenei mea, MRI ma le brain angiography, o ata o le turuma Turki, o loʻo faia ai suʻesuʻega tele o hormonal. O loʻo faʻataunuuina le faʻamalosia ma le ultrasound o gaʻo, o faʻamasino i le plasma toto ma le urine ua fuafuaina, o le osmolarity o le eletise ua suʻesuʻeina.

E i ai tulaga maʻoti mo le togafitia o lenei ituaiga o maʻisuka. O nei mea e aofia ai tulaga nei:

  • hypernatremia (sili atu i le 155),
  • plasma hyperosmolarity o sili atu i le 290 namu,
  • urine hypoosmolarity (faʻaitiitia) itiiti ifo i le 200 masamu,
  • isohypostenuria, o lona uiga, o le maualalo o le urine, e le sili atu i le 1010.

O nei faʻamatalaga uma e mafai foi ona lagolagoina se faʻamautinoaina o le maʻisuka insipidus. E masani lava ona vavaeese mai le maʻisuka, ma mai le neurogenic (psychogenic) polydipsia. E faʻafefea ona togafitia lenei maʻi faʻaleagaina, ma e mafai ona ausia le taui atoatoa o le tulaga?

Togafitiga o le maʻisuka insipidus, fualaau faasaina

O nisi taimi o le faʻamaʻapeina o le mafuaʻaga (mo se faʻataʻitaʻiga, togafitiga o le glomerulonephritis) e oʻo atu ai i le leiloloa o faʻamaoniga o lenei maʻi. I le tulaga e le maua le mafuaʻaga, ma o le aofaiga o le mimiia e le sili atu i le 3-4 lita i le aso, ona togafitia lea o togafitiga o le maʻisuka insipidus i tamaitai ma alii i se taumafataga ma se tulafono e le faigata ona mulimuli ai.

Sauniuniga

I le tulaga o se tulaga ogaoga o le faamaʻi, toesea, poʻo le faʻaitiitia o le maualuga i le maualuga o le hormone i totonu o le toto, fesuiaiga o togafitiga ma le desmopressin, o le tutusa o le ADH, ua faatonuina. O le fualaau faasaina ua taua foi o "Minirin", ma o loo faaaogaina i le pepa lapopoa.

Talu ai ona o le "tulaga masani" o le gaosiga o le hormone e faalagolago i le maualuga o lona le atoatoa, i le vaiaso muamua o le taliaina, ua filifilia se fualaau, lea e faasolosolo malie ona faateleina seia oo i le faatulagaina lelei o le soifua maloloina ma le aveesea o faailoga o le faamai. O le fualaau faasaina e tolu taimi i le aso.

I le tulaga e iai fatuga tutotonu o le ADH o loʻo gaosia pea, ona togafitia lea o le maʻisuka insipidus i fualaau faasaina lea e faateleina ai le pulefaʻatonu a le ADH. O nei mea e aofia ai Miskleron ma le anticonvulsant drug carbamazepine.

I totonu o le tino, o togafitiga faʻapitoa ua faʻamatalaina. E faʻaaogaina NSAID, latou te faʻaaogaina se taumafataga, cytostatics (aemaise i togafitiga o le fatu refa).Faʻaititia le tele o masima i le taumafataga, faʻalautele le pasela (tao pateta, fualaau mamago). Ina ia faʻaitiitia le fia inu, e aoga le lafoaia o meaʻai suamalie.

Togafitiga togafitiga

I le tulaga o le vave ma le taimi e iloa ai, o le maʻi pipisi o le maʻisuka o se "masani faʻamaʻi" masani. Faʻasolosolo ile maʻi, ole maʻi ole togafitiga, ole fualaau faasaina "Minirin" i le tulaga o le le lava atoatoa, na te ave mo le ola, ma mai lea taimi i lea taimi siaki le faailoga o le fesuiaiga o le ion.

  • I le tulaga o le mafuaʻaga o faʻamaʻi fatugaʻo, ona mafai lea ona faʻavaivai lenei maʻi i togafitiga talafeagai.

Tuua Lau Faamatalaga