O le a le ituaiga maʻi maʻisuka ituaiga 2? Faailoga o iloiloga

O le atinaʻeina o le maʻisuka o se faʻalavelave ma e le o taimi uma e iloa ai.

Ona o le matautia matautia o le faamai, o lona atinaʻe e le mafai ona puipuia e ala i le taofia o faailoga i se taimi vave.

I vailaʻau, o le vaitaimi o le maʻisuka totogiina o lona uiga o se tulaga o lona sini o le faatumauina o le maualuga o le suka e latalata ile masani.

Mai le tusiga, e iloa ai e le tagata faitau eseesega i le va o le taui 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka, o le maualuga ma le taiala o le maʻisuka totogi, ma fautuaga mo le puleaina o lenei maʻi.

Tusi mai a matou au faitau

O loʻo maʻi loʻu tinamatua i le maʻisuka mo se taimi umi (ituaiga 2), ae talu ai nei o faʻafitauli na oʻo i luga o ona vae ma totoga o totonu.

Na ou maua se mea na tupu i luga o le Initaneti na faasaoina moni ai loʻu olaga. Sa ou faʻatalanoa i ai iina e aunoa ma se telefoni ma tali uma fesili, taʻu mai le auala e togafitia ai le maʻisuka.

2 vaiaso talu ona uma le togafitiga, o le tina matua na suia ai lona uiga. Fai mai o ia, e le toe afaina ona vae ma e leʻi alualu i luma le maʻi o le tino maliu; o le vaiaso a sau o le a matou oi le ofisa o le fomaʻi. Lasa le sootaga i le tusiga

Taumafa o le maʻisuka

O le sini o le taui o le maʻisuka o le tuu maualuga o le suka i le masani. O lona uiga, e tatau ona mataʻitu i taimi uma le faailo o le kulukose o le toto. E le gata i lea, o lona taofiofia i le tulaga o mea taua e latalata i se tagata soifua maloloina e tatau ona tumau ma tumau, pe afai o le "oso" i le suka o le toto o le a na ona atili ai le tulaga o le maʻi.

O mataupu faavae autu o taui o se taumafataga maualalo-gaosi, gaioiga faaletino i totonu o tapulaa masani ma fualaau.

O le pulea e le tagata o ia lava o se vaega pito sili ona taua i le faagasologa o le puleaina o suka suka, aua o le mulimulitaʻia o mataupu faavae o loʻo i luga e leʻo se masani.

O le isi itu tāua o le fua faʻatatau o le kulūkose. E le mafai ona i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi lata ane i le uati, o le mea lea e tatau ai le faʻatau o se glucometer. O le tele o tagata gasegase e mumusu e tausisia lenei manatu, ma taumateina le tau taugata o lenei fuataga, ae a leai se taui e le mafai ona faia.

E tatau ona e fuaina le suka pe tusa o le 5 taimi i le aso: i luga o se manava gaogao, pe a uma le 'aiga ma ao lei momoe. E le lava le na o le siakiina o le suka i le taeao ma le afiafi, talu ai o mea e fai pe a uma le 'ai e taua tele. I le uma, o loʻo i le faagasologa o le mataʻituina o le metabolism o le carbohydrate e mafai ai ona e iloa ona solia.

E le fautuaina togafitiga a le tagata lava ia, o togafitiga mo taui e filifilia taitoatasi e se fomaʻi (endocrinologist). O le mea lea, e tatau ona faʻaaogaina fualaau faʻasaina pe a maeʻa ona talanoa i se fomaʻi.

Tausiga o Taui

Mo le faigofie o le fuafuaina o le togafitiga saʻo, o le vaevaega o le maʻisuka e tusa ai ma le maualuga o le taui ua talia: totogi, faʻavasegaina ma taufaasese.

Faʻafouina i le maʻisuka - na ona inu i aso uma.

O le laasaga muamua e fetaui ma le faaitiitia o faailoga o le maʻisuka: o le kulukose e latalata i le masani, o le maʻi e lelei ma e leai ni faailoga o faʻafitauli. O le maʻisuka faʻamaʻi e mafai ona taʻua o se laasaga vavalalata - o le toto toto e le masani, o 'faailoga o loʻo' maua le malosi, 'o loʻo aʻafia ai le faʻafitauli.

O le maualuga o le faʻamaʻi o le faʻamaʻi o le auala e sili ona le fiafia i le taui. O faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻamaumauina i itu uma, o le maʻi o le tulaga ogaoga. E le lelei le faʻaaliga.

E taua le maitauina o lea vavaeesega o taui i le tulaga e faʻaaogaina i togafitiga faafomai i Rusia.

Taui mo le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka e ese.O le ituaiga 2, e pei ona e iloa, o le inisalini-tutoʻatasi, o lona uiga e sili atu le faigofie ona faia. Ole suʻega masani ma suʻega, faʻatasi ma le matelaina, o le auupega sili lea ona taua e aʻafia ai le maʻisuka.

O loʻo maua i le maʻisuka faʻamalosi ma maualalo le ituaiga 2 o le maʻisuka e mafua ai ona le faʻaleagaina tagata.

Le taua o le fuafuaina o taui

O le mea e leaga ai, o se tagata e masalomia le maʻisuka e oʻo mai i se tagata e gata i le faʻamaʻi pe a nofo pea na o le faʻamaonia le faʻamaʻi.

I le taimi nei, e leai se auala mo le togafitia o le maʻisuka, na o le tausia o se faʻamalologa umi. O le mea lea, e tatau ona iloa faailoga o le maʻisuka i le taimi muamua.

O le mea moni, o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1 e faigata ona iloa: o lona ala e vave televave, ma o faʻailoga e faʻailoaina i le taimi muamua: o le galala malosi, faʻafitauli i le tino o le tino, fulafula o masini mūmū.

Faailoga o le ituaiga 2 Tisuka

O le tulaga e eseese ma le maʻisuka ituaiga 2: e tatau ona e gauai atu i faailo le tuusao ina ia "faia" le maʻisuka i le taimi e taui ai.

Matou te ofoina atu se faʻaititia i le au faitau o la matou 'upega tafaʻilagi

E aofia ai:

  • sasaina o le paʻu,
  • fesuiaiga o paʻu ma fao,
  • fao manua ma manuʻa tuʻi,
  • manuʻa faʻamalolo faʻafuaseʻi
  • o le ooto ma le nifo e tigaina pea
  • faateleina le lauulu i vae.

O le i ai o ni 2-3 faailoga o se mea lea e vaʻaia ai se fomaʻi. Ole taimi vave ole gasegase i le atinaʻeina o le faamai e mafai ona puipuia atoatoa ona foliga vaaia.

Tulaga maʻisuka

Ina ia mataituina lelei le faagasologa o taui, e tatau ona e iloa tonu le tulaga e iloa ai le maʻisuka.

E aofia ai:

  • Glucose tolerance test o se auala lelei e iloa ai le maʻisuka. Fua o le suka mo le ituaiga 2 i luga aʻe o le 6.1 mmol / L, ma i le maea ai o le 1.5-2 itula i le maeʻa ai o le kulukose (suega) - e tusa ma le 11 mmol / L.
  • Afai o faʻamatalaga pe a mavae le 8 itula o le anapogi o loʻo iai i le lautele mai le 5.6 i le 6.1 mmol i le lita o le toto, e taʻu mai ai le vaivai o le kulukose (prediabetes). A maeʻa le utaina o kulukose, o le maualuga o le suka e pa'ū i le 7.8 ma le 11.1 mmol / L.
  • O le solia o le glycemia ua faailoaina e ala i faailo pe a uma le kulukose e oo atu i le 7.8 mmol i le lita.

Ina ia mafai ona vaai faalemafaufau i le eseesega, 3.3-5.5 mmol / L aʻo leʻi 'aʻai ma e oʻo atu i le 7.8 mmol / L i le maea ai o le faʻaaogaina o kulukose, e pei ona masani ai.

Totoina o le suka i le toto

E pei ona taʻua i luga, o le taui o le maʻisuka e faʻavae i le mataituina o le maualuga o kulukose toto. Ae mulimuli ane, o le vavaeeseina o le glycemia e tupu mai ona o le solia o le gaosiga o le gaʻo. O le mea lea, o le faʻafoega e aofia ai le tele o mea, ae o le maualuga o le suka i totonu o le toto o le mea aupito taua lea oi latou.

Ina ia matauina le faagasologa o taui, e tatau ona e ave le na o le toto, ae ia faanatinati foi mo auiliiliga. O sea suʻesuʻega e tatau ona faia taʻitasi.

Taiala mo le maʻisuka taui:

  • E mafai e se tasi ona tautala i se taui lelei mo le maʻisuka pe afai o le maualuga o le taumafa o le anapogi e mai le 4.4 i le 6.1 mmol / L, ma a maeʻa ona 'ai - e oʻo atu i le 8 mmol / L. Faatasi ai ma lea taui, e le tatau ona i ai se glucose i le urine.
  • O faailo nei e fetaui ma se vaega faamalieina o taui: aʻo le i ai meaai 6.1-7.8 mmol i le lita o le toto, pe a uma - e oʻo i le 10 mmol / l. I le urine, o le glucose o loʻo aofia i le 0.5%.
  • E tupu le tauvaga pe afai o tulaga uma o le auiliiliga e sili atu le maualuga nai lo le masani: i luga o se manava gaogao, o le maualuga o le suka e maualuga atu i le 7.8 mmol, ma a maeʻa ona 'ai, e pasi le faailoga o le 10 mmol / l.

O le isi suʻega e fesoasoani i le manuia o le taui o le fuafuaina lea o le maualuga o le hemoglobin glycosylated. E manaʻomia ona faia i le 3 masina - sili atu le tele nai lo isi suʻesuʻega.

O lona faʻamaoniga mo le 3 vaega o le maʻisuka totogi:

  1. Togafitiga o le maʻisuka - itiiti ifo i le 6.5%,
  2. Tulaga maualuga - e oʻo atu i le 8%,
  3. Tauvaʻa - sili atu i le 9.5%.

E i ai tulaga faʻavae mo le maua o le maʻisuka totogi mai i le pulea.Muamua - o se "oso oso" i le suka o le toto. O se taunuuga, o le faʻaleagaina ma le faʻaalia o faʻamaoniga. O sea solia o le faʻaaogaina o taui e mafai ona faʻaosoina ai le solia o le taumafataga, poʻo le faʻalavelave mamafa (faʻapitoa ma mafaufauga - mamafa tele).

Taumafa ma fautuaga

Fautuaga mo le puipuia o le maʻisuka e toetoe lava a tutusa ma le taimi o le maʻi.

O la latou tausiga e matua taua lava e puipuia ai le faʻamaʻi:

  • Fualaau faasaina ua faatonuina e lau fomaʻi. O lo latou mauaina o le a le oo lava ina fesiligia. Afai e aliali mai itu o faʻaali poʻo e le fesoasoani foi, e tatau ona e taʻu atu ia te ia lenei mea.
  • Mea taumafa ma faʻataʻavaʻavaʻa faigofie e tatau ona vavae ese mai le taumafa: gaʻo, mea manogi ma gaʻo. Mai le falaoamata - mea na o le faʻaaogaina atoa o meaʻai. E tatau ona e 'ai i le tele o taimi i le aso, ae i ni vaega laiti.
  • Tausia le siaki o le paleni o kalori e 'aina ma faʻaalu.
  • Gaoioiga faaletino i totonu o mafuaaga. O le le atoatoa o le tino e leaga ile tino.
  • Mātauina le atuatuvale o le aso: e tatau ona faaitiitia le mamafa o mea ma tulaga faigata.

O le mauaina o le tali i le fesili o le maʻisuka totogi, o le tasi e mafai ona talisapaia le taua o lona pulea. I le faʻamanuiaina lelei o ia, o le amio pulea e taua tele.

O le maʻisuka e masani ona oʻo atu ai i faʻalavelave matautia. O le maualuga o le suka o le toto e sili ona matautia.

Aronova S.M. na tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i togafitiga o le maʻisuka. Faitau atoa

O le a le taui?

Iloiloga o taʻitasi taʻitasi o loʻo faʻamauina ai le maʻisuka ua faʻamoemoeina e faʻatino e faʻatatau i lana lava taimi. O nisi oi latou e mafai ona suia i nai itula, o isi i ni nai vaiaso poʻo ni masina.

Ae o la latou faʻasoaga, pe a faʻatusatusa i suʻesuʻega ua tuanai ma le tulaga o le falemaʻi, o le a tuʻuina atu ai se manatu manino i le fomaʻi o loʻo i ai pe o iai, taui, o le a le umi ma le tele o le faʻamatalaina.

Afai o le kulūkose i totonu o le tino e latalata i mea masani e mafai ai, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le totogiina o maʻi. E mafai ona maua lenei mea e ala i le matauina o se taumafa faapitoa. E tatau foi ona e usitai i le pulega faapitoa o le aso.

O meaai e tatau ona filifilia e fuafua i le galuega a le tagata maʻi. Afai e le o amanaia lenei vaega, o loʻo i ai se tulaga lamatia poʻo le tele o insulin. Mai le mataʻitusi e tatau ona aveʻesea gaʻo gaʻo ua vave ona faʻaaogaina. E tutusa foi le faaaogaina i oloa gaosi.

O nisi taimi o nei gaioiga e le maua ai ni mea e manaʻo ai. I lenei tulaga, ina ia mautinoa le maualuga o le kulukose, e fautuaina le tagata e faʻaaoga le inisalini.

E mafai e lau fomaʻi ona fautuaina vailaʻau e aʻafia ai le aofaʻi o suka. Faʻafetai i lo latou faʻaaogaina, e ono mafai ona faʻaitiitia mea o loʻo aofia i lenei vailaʻau.

E masani lava i lalo ole taimi

o le taimi nei o lona uiga o se vaega atoa o faʻamaʻi gasegase (faʻamaʻi faʻasolosolo), o loʻo faʻaalia i se faailoga masani - o se maualuga o le kulūkose i totonu o le toto, lea e mafua mai i le pule faʻanoanoa

, o aʻafiaga o le inisalini poʻo mea uma nei e lua. Glucose maualuga (

) o le taua o lenei faailoilo e silia ma le 6 mmol / L. E masani lava, o le faʻaoʻoina o le kulukose toto e tatau ona iai i le va o le 3.5 - 5.5 mmol / L. I le taliaina o se tagata maʻi i le maʻi suka i le falemaʻi, o se manaʻoga o le faʻaoʻoina o le kulukose i totonu o le toto ma le urine e faʻatagaina. I le maʻisuka malosi, e fuaina foi le maualuga o le ketone levels.

O le a le taimi e tupu ai le hyperglycemia maʻi ma le maʻi? Ae peitaʻi, o le hyperglycemia e le o lona uiga o le i ai o le maʻisuka. Eseesega i le va o le physiological and patholycemia. O le hyperglycemia o le tino e aofia ai:

  • mea taumafa, o lona uiga, atiae pe a uma ona 'ai
  • neurogenic, o lona uiga, atiae e avea o se taunuuga o aafiaga atuatuvale

O le maʻisuka faʻamalosi e masani ona atiina ae i se ituaiga insulin-tutoatasi. I lenei tulaga, o le maʻi ua amata lemu ma faasolosolo malie le alualu i luma. Uluaʻi faailoga e aliali mai i ni nai masina poʻo ni tausaga foi.

I le fausiaina o se togafitiga faʻapitoa, o loʻo i ai pea avanoa i se tino masani e mafai ona taui mo le solia. E tofu lava le tagata ma lana lava tamaoaiga, ma faʻatasi ai ma le faʻamaogaina o faiga faʻavae uma, o le faʻamaʻi e alu ai le alualu i luma.

Mo le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, o se sootaga taua ole pathogenetic o le fausia lea o le tetee i le insulin, lea e faʻaalia mai i le gasegase o le kulukose i totonu o masini.

O le maʻisuka faʻamaʻi o se fua masani lea pe a iai se tagata e maua i le maʻisuka ituaiga ile va o le taui ma le taui.

O le taui o se faʻaleleia atili o le soifua maloloina o le tagata maʻi pe'ā latalata uma atu taʻaloga i masani ona o le togafiti togafiti.

O le faʻasalaga o le faʻafeagai lea pe a mafai ona maua e le maʻisuka ni faʻafitauli matuia i le maʻi o le maʻi. A oʻo ina faʻaogaina i le urine, e tusa ma le 50 g suka e sau.

O totoga o kulūkose toto e le sili atu nai lo le 13.8 mmol / lita. E le mafai ona iloa le Acetone. Ae faatasi ai ma le taufaasese, atonu e foliga mai.

O le gasegase oona, pe a amataina e le maʻi se subcompensation o le maʻisuka, e le mafai. O le mea moni, o le tagata maʻi e le o se tulaga sili ona lelei o le soifua maloloina, e ui i lea, e matua mausali ma e le sili atu ona leaga pe afai e ausia tulafono uma ma manaʻoga i togafitiga.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka o soo se ituaiga, o se aganuʻu le iloa o vala eseese e tolu o le faʻafitauli o le maʻi:

  • Vaega o taui
  • Faiga faʻavae
  • Taʻaloga faʻasalaga.

O le maʻisuka faʻamalosi o le ala lea o togafitiga lea e latalata tele ai le maualuga o le suka i le masani ma, e tusa ai ma lea, e leai se lamatiaga o le atiina ae o faʻafitauli o le maʻisuka. E mafai ona ausia lenei mea e ala i le faʻaaoga pea o vailaʻau faatonuina, mulimuli i se taumafataga ma faʻaauau i se ituaiga olaga.

Ole vaega o le maʻisuka o le taunuuga o le le lava o togafitiga poʻo lona toesea atoa. I lenei laasaga o le faʻamaʻi, o le ono mafai ona atiaʻe le ketacidosis, o le hyperglycemic coma.

O le tumau o mea o le kulukose i totonu o le toto i le tele o mea e mafua ai le faʻaleagaina faʻaleagaina, lea e oʻo atu ai i le faʻaaogaina o le tino, galuega vaaia, ma le cardiovascular system. O le tauvaga e faigata ona fesuiaʻi le atinaʻe, o tagata maʻi o loʻo le lelei le soifua maloloina, o le togafitiga o maʻi e le lelei.

O le maʻisuka tausisia o le maʻisuka o se laina tuaoi lea i le va o taui ma le faʻasalaga o se faʻamaʻi. Faailoga o le alualu i luma o le maʻi, ua faateleina le tulaga lamatia o ni faafitauli ogaoga.

Faatasi ai ma se vaitaimi faaumiumi e aunoa ma le alu i totonu o se tupe totogi, o le a ono tulai mai ai le tuai o faafitauli o le maʻisuka. O tagata mamaʻie maua i le maʻisuka e manaʻomia le toe iloilo togafitiga ma togafitiga.

O le taui o le maʻisuka e sili atu ona faigofie ona ausia ma le maʻi lona lua e le o le insulin. O togafitiga ituaiga 1 e mafua ai le faʻaumatiaina o sela e maua ai le inisalini, ma o le togafitiga o lenei ituaiga o maʻisuka e sili atu ona faigata.

I le maʻisuka laʻitiiti, sili atu i le afa o tagata gasegase e ola. Ina ia puipuia le fesuiaiga o le faamaʻi i le vaega ua faʻatauvaʻaina, e tatau ona suʻesuʻeina i taimi uma ma, faʻavae i luga o iloiloga, fetuunai le togafitiga.

O iloiloga o taʻitasi taʻitasi o loʻo faʻatinoina taʻitasi. O nisi metrics e mafai ona sui i ni nai itula, o isi i nai vaiaso poʻo ni masina.

Ae tatau ona faʻatusatusa i suʻesuʻega talu ai. O se faailoga lea o le lelei ma le umi o taui.

  1. Glycemia - e atagia ai le metabolism ma faia i aso uma. E faʻamoemoeina i luga o se manava gaogao (o le masani i tagata soifua maloloina e mai le 3.3 i le 5.5 mmol / l) ma le 2 itula talu ona 'ai (o le masani o tagata soifua maloloina e le sili atu i le 7.7 mmol / l).
  2. Glycated (glycosylated) hemoglobin - HbA1c - o le mea sili ona taua mo le fuafuaina o le glycemia: o le erythrocyte protein e ulu atu i se sootaga malosi ma le kulukose (soifua maloloina masani 3-6%). Faʻamanatu le tulaga o le fesuiaiga o suga faigofie i le 2-3 masina mulimuli. Afai e sili atu i luga 7.5 - o se faailoga lenei o le taufaasese o le setete.
  3. Fructosamine - glucose e fausia ai se sootaga malosi ma pulu plasma (o le masani o tagata maloloina e oʻo atu i le 285 micromol / l). O le suʻesuʻega e talafeagai mo vaiaso ua tuanaʻi 2-3.
  4. Lipidogram - e le gata ina iloa ai le maualuga o le taui mo le maʻisuka ituaiga 2, ae e maua ai foi se manatu i faafitauli talafeagai o le maʻi. E mafai ona maua lenei mea ona o le soliga lua o le lipid metabolism, e aofia ai le MI, taʻavale, atherosclerosis, ma le fatu fatuga. Mo le suʻesuʻega, ave le toto vevela pe a mavae le 12 itula o le fiaai ma se itula e aunoa ma le ulaula.
  5. Glucosuria - e le masani ona fuafuaina. Suga i le urine e aliali i le maualuga o le kulukose toto e 9 mmol / L. Ona, ketoacidosis, o le acetone e mafai ona i ai i totonu, lea e faʻataʻitaʻiina ai se suʻega faʻamaʻi faaopoopo.
  6. O le BMI o se faailoilo o le maualuga o le oona. Ua fuafuaina 1 le taimi, e naʻo le taimi e suia ai le tino.
  7. Heli - o se faailoilo tuusaʻo o le setete toto.
  • Taʻiala ma laʻasaga o taui o le maʻisuka
  • O le a le maʻisuka faʻateleina?
  • Faʻasaʻoina le maʻisuka
  • Toga maualalo
  • Mafuaaga o le Taui o le Maʻisuka
  • Taunuʻuga o le faʻamaʻi
  • Faʻailoga
  • Puipuiga o Faʻafitauli

O le maʻisuka faʻateleina o le maʻisuka o se tulaga lea e le masani ai le maualuga ole maualuga o le suka toto pe e le o faʻamautu lelei i fualaau faasaina. O se taunuuga o lenei mea, o le faaleagaina matuia o totoga ma mamanu o le maʻisuka ua maua, ma o lea latou te manaʻomia ai togafitiga faafomai ma e oo lava i se toe iloiloga o le toe faaleleia.

Ina ia mafai ona malamalama atili i le mea e maua - o le maʻisuka faʻamalosi, e tatau ona malamalama i laasaga o le tulaga, ona foliga.

O a foliga o le maʻisuka totogi

O le galuega pito sili ona taua i le siama o le maʻisuka o le toe faʻaleleia ma tausia le maualuga ole toto ole suka. Afai e maua le maʻisuka ituaiga 1, e le mafai ona tufatufaina atu inisalini faaopoopo.

I le maʻisuka ituaiga 2, e le talafeagai le tuiina o le inisalini, ae le o le mea e tatau ai, e masani ona mulimulitaʻi i aso uma ma faia faʻamalositino faʻatagaina. O le lisi o oloa e taliaina, o la latou aofaiga, taimi masani o taumafataga e masani ona fuafuaina taitoatasi e le fomaʻi. O uiga faʻale-tino o le tagata maʻi ma le maualuga o gaoioiga o lona soifuaga o loʻo amanaia.

Tusa lava poo le a le ituaiga o maʻisuka, o mataupu faavae o meaai paleni e le suia:

  • O le faʻaaogaina atoa o mea e tao mai le falaoamata o le saito o le falaoamata, suamalie, kuka, meaʻai vevela ma gaʻo,
  • O meaai e tatau ona faʻagasolo lelei le vevelaina o le vevela - kukaina, taʻavale, taʻavale, taʻavale, i ni mea ogaoga, tao i luga o se meaʻai poʻo le ogaumu. E tatau ona e lafoaia le falai i meaʻai suauu ma ipu,
  • E tatau lava i meaʻai faʻasolosolo i le mataupu faavae o le "sili atu ona lelei, ae o sina mea itiiti,"
  • O le faʻaaogaina atoatoa o mea uma e faigofie ona faʻavaivaia lalo o le gaʻo - muamua le suka,
  • Faʻaaogaina le masima - e le silia le 12 kalama e faatagaina i le aso,
  • O le faʻatautaia o le kalori e faʻatatau tonu mai le tele o le malosi e faʻaalu, ae le sili atu.

E tatau ona malamalama o le tulafono mo le maʻisuka e le na o le faʻaaogaina tatau o meaai faatagaina. O le lisi o mea e tutupu e tatau ona aofia ai:

  1. Ia siakiina e le aunoa lou kulukose o le toto ma le faanatinati.
  2. Stable mafaufau-lagona lagona - popolega i le maʻisuka ituaiga o soo se ituaiga e matautia tele.
  3. O gaioiga faaletino o loʻo i totonu o tapulaa talafeagai.

O taʻaloga agavaʻa, faʻapea foʻi le leai o se gaioiga, o le a na o le afaina lava i lenei faʻamaʻi.E lelei lava, alu i aso uma, tafaoga puupuu i le taeao, po o galuega i le taeao. O togafitiga o le tino mo le maʻisuka e faʻafeiloaia i taimi uma.

O nisi taimi o le maʻisuka le maʻisuka e le mafai ona totogi e tusa lava pe mulimulitaia le taumafa ma gaioiga faaletino. Ona leai lea o se isi filifiliga ae ia amata le togafitiga insulin. O le faʻamaoniga e manuia le tau o le faʻamaʻi o le a avea ma faʻataʻitaʻiga nei:

  • "Matelaina" hypoglycemia i le taeao - mai le 0.5 i le 5.5mol / l,
  • Toto toto - e le o lalo ifo o le 14090,
  • Cholesterol - e le silia le 5.2 mmol / l,
  • O le hemoglobin glycated - mai le 6 i le 6.5%,
  • O le faʻamamaga o le suāsusu i le lua itula i le maea ai o taumafataga - mai le 7.5 i le 8 mmol / l,
  • Glycemia i le taimi e moe ai - mai le 6.0 i le 7.0 mmol / L.

E faʻatatau i faʻamaumauga, o laʻasaga o taui e fuafuaina foi.

Taʻiala ma laʻasaga o taui o le maʻisuka

O tagata tomai faapitoa e fuafuaina ni laasaga se tolu o le faʻamaʻi o faʻamaʻi: totogi, faʻatauvaʻa ma faʻaogaina. E foliga tutusa mo le tamaititi ma le tagata matua.

O le taʻiala mo le tauia o le maʻisuka ua faʻamoemoeina e fuafua i le faʻamautuina o le suka o le toto ma aʻafiaga e fesootaʻi ai poʻo ni aʻafiaga ogaoga. O le laasaga aupito sili ona faigata o le maʻisuka e le afaina.

Talanoa e uiga i le faʻavae, faʻalogo i le autu ma faʻaopoopoga:

  • le i ai o le hemoglobin glyc,
  • maualuga maualuga o le suka i le manava ma le 90-120 minute pe a uma ona 'ai meaai,
  • maualuga maualuga le suka
  • faatasi ai ma isi taʻiala, o se isi nofoaga e tuʻuina atu i faailoga faʻavae o le toto.

E le gata i lea, o le laasaga o le faʻasalaga o le maʻisuka e fesoʻotaʻi ma isi faʻavae faʻavae e pei o le fua o le cholesterol i triglycerides, faʻapea foi ma le faateleina o le numera o le tino. E pei ona taʻua muamua, o le taui mo le maʻisuka i tamaiti e fuafuaina i luga o le faavae o tulaga tutusa.

O le a le maʻisuka faʻateleina?

Faʻatasi ai ma le maʻisuka faʻamaʻi, o le ono mafai ona faʻapupulaina faʻafitauli e faʻaititia. E pei ona taʻua muamua, e mafua ona o le leai o togafitiga poʻo le faʻaaoga sese o vailaʻau. O le maʻisuka e le mafaamatalaina ia te ia lava o lona uiga o foliga vaaia o faʻalavelave faʻalavelave. O lea, e mafai ona paʻu faafuaseʻi i le mamafa o le tino poʻo, mo se faataitaiga, vave le vaivai.

E le gata i lea, o le faʻateleina o le maʻisuka e mafai ona fesoʻotaʻi ma le faʻasolosolo faifai pea, o le fia inu malosi, faʻapea foʻi ma le gaioiga o le tino vaaia. E le gata i lea, o le fomaʻi faʻamalosi i le ituaiga 1 maʻisuka e sili atu ona mafai ona vaʻaia i fua o taunuuga nai lo le faʻamaʻi o le ituaiga 2.

Mafuaaga mo le atinaʻeina o le taufaasese

O fautuaga i taumafa e fesoʻotai vavalalata ma togafitiga. Afai e le o maua le togafitiga talafeagai, o le faʻataʻitaʻiga le lelei o meaʻai e mataituina.

E taua le mafaufau o tulaga faigata e aʻafia ai faiga faʻafomaʻi, lea e ono mafua ai le maualuga o le kulukose. O le leiloa o le suavai ona o le faateleina o le vevela e tutusa lona aafiaga.

O le mea lea, o le faavae mo le togafitiga o le suʻega o le maʻisuka ituaiga 2 o le taumafa. E fesoasoani lenei mea e puipuia ai le atinaʻeina o se tulaga lamatia - le vaega o le taufaasese. O le gasegase umi e mafai ona mafua ai ni faigata ogaoga e mafua ai le le atoatoa ma le oti.

E tusa ai ma fuainumera o le soifua maloloina, o le mea sili ona taatele o mafuaʻaga e faʻapitoa i le tulaga o le tagata, latou te mafua ai le 80% o mataupu, o:

  • Fafagaina e le aunoa o taumafa faasaina. O le matelaina faifaipea, faaauau pea le sailia o le maʻisuka, e manaʻomia le faʻaalia ma le malosi e nofo ai i totonu o le faʻatulagaga ua faatonuina.Ma e tele na latou faatauanau ia i latou lava o se sipuni o suka, o se fasi keke po o se apa e le mafai ona tele se afaina.
  • Faʻaaloalo le uiga i fautuaga a fomaʻi. O le toʻatele o tagata i aso nei, suʻesuʻeina i taimi uma itulau o le Initaneti, latou te talitonu na latou suʻesuʻeina lelei le faʻamaʻi, ma faʻaitiitia le fua o vailaau faasaina poʻo le musu foi e ave.
  • Faamalologa ma tagata faʻamalosi i togafiti a le aiga. Faʻafeiloaʻiga lautele mo isi togafitiga togafitiga, ma, o le mea e sili ona taua, le faʻaaogaina ma le le faʻaaogaina o ia mea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻafitauli ogaoga. O le le amanaiaina o le fautuaga a se fomaʻi faapitoa, e aoina mai e le au gasegase le fautuaga a tagata masani ma tagata e le masani ai, ma e masani ona iloa e tinamatua, e masani ona faaiuina i le fesuiaiga o le faamaʻi i se ituaiga o le maʻisuka, ma le le mafai ona toe faaleleia le paleni leiloa.
  • Le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o togafitiga o le inisalini. O le isi vaega o le faigata o tagata e tatau ona feagai ma fomai. O le manatu e mafai ona toe faʻafoʻisia le tulaga na muamua atu ma le fesoasoani o se taumafa malosi, e le o manaʻo tagata maʻi e sui i le fesuiaiga o togafitiga. I le taimi lava e tasi, e leai ni finauga a le endocrinologist e amanaia sei vagana ua maeʻa le tulaga ile tausiga ogaoga.
  • Le naunau e vavae ese ma masani leaga. I le mea muamua o le alofa i mea vevela vevela, sosoo ai ma le tagofia o mea ua fai ma vaisu i le ava malosi, ma i sina mea itiiti i le tapaa. O meaʻai vevela e faʻaaoga ai le pancreas ma se tauimasui, faʻapipiʻiina ia enzymes talafeagai. O lea ituaiga o faigata e faigata ona feagai e tusa lava pe o se okeni maloloina. Ma afai o le gland e maʻi, e itiiti lava se mea e totoe seia oʻo ina faʻamaʻi le maʻisuka.

O le 20% totoe o mafuaʻaga mafuaʻaga e seasea lava, o nei:

  • Le saʻo le faʻasalaga o se vailaau faʻasaina e se fomaʻi poʻo se mea sese i fua,
  • O le le mautonu o le mafaufau-faalelagona po o le le mautonu,
  • O faʻamaʻi pipisi faʻatasi ai ma osofaiga tetele o pathogens.

Faʻavasegaga o le tikeri o taui

le mafuaʻaga autu o le maʻisuka

- le leai o se inisalini faʻatasi pe leai. Manatunatu pe oa filifiliga mo le maʻisuka e mafai ona tupu. Matou te tuʻuina atu se faʻavasegaga o le maʻisuka na lagolagoina e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi, lea na vaetamaina i le 1999.

Taui o le maʻisuka o lona uiga o le tausia lelei o le maualuga masani o le suka o lo o faasalalauina i totonu o le toto. O le mea pito sili ona taua i le togafitiga o le maʻisuka o le taui lea o le le lava o le inisalini ma le faʻavasegaina o kulūkose.

Afai faʻatasi ai ma le togafitiga faʻasolosolo e mafai ona maua ai se taui mausali, o le a faʻaitiitia le faʻafitauli o le atiaʻe vave ma le tuai o faʻafitauli o le maʻisuka.

E tatau i tagata maʻi ona manatuaina o le oti o β-sene o tamaʻitaʻi o Langerhans poʻo le solia o le vaʻaia o le hypothalamic-pituitary e oʻo atu ai i suiga ogaoga i ituaiga uma o le metabolism, gaʻo le gaʻo, minerale, polotini, masima-vai, ma, o le mea moni, o le metabolism.

O le alualu i luma o le maʻi e mafua ai le faaleagaina pea o le faaleagaina o vailaau, lea e faaosofia ai se tulaga o le hyper- poo le hypoglycemia, lea e iu lava ina maeʻa i se pa.

O le mea e leaga ai, o le tele o tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka latou te le iloa le ogaoga oo latou tulaga, ma e le o tausisi i togafitiga masani ma meaai. Ma o le soliga o togafitiga faʻasolosolo ma ituaiga olaga e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le maʻisuka faifaipea o le ituaiga taufaasese.

O le tau o le taupulepulega e taua tele, talu ai ona o le mafuaʻaga e le mafai ona faʻafefeteina i totonu o le tino ma le tele o totoga.

Tisuka faʻamaʻi

O le maʻisuka faʻateleina o le maʻisuka o se tulaga ogaoga lea e vave ona tupu ai faʻalavelave matuia, ma e le pa'ū le maualuga o le suka, e ui lava i le faʻaofiina o fualaau.

O le faʻamaoniga o le aoga o togafitiga o le maʻisuka o le maualuga o le taui i lalo o tulaga lelei, o le faʻaleagaina o metabolic process actually stops. Afai e maua le maʻisuka ituaiga 1, o le taui e maua ai se avanoa e aloese ai mai faʻalavelave faʻaleagaina.

O le toilalo o totoga paipa o le tino o meaʻai ma le retinopathy o le maʻisuka e puipuia. I le maʻisuka ituaiga 2, o taui e masalosalo ai i le atinaʻeina o le fatu musika.

O taui lelei e fesoasoani e faʻagesegese pe taofi atoa ai le atinaʻe o faʻafitauli tau gasegase.

O loʻo maua i luga o le maʻisuka ituaiga o soʻo se ituaiga avanoa maualuga e atiaʻe ai pathoces cardiovascular. O le maʻisuka faʻateleina e mafua ai ona maua ai le hyperglycemia masani.

I lenei setete, o le maualuga o le sukū o loʻo i luga o le maualuga mo se taimi umi. O le glucose faʻapitoa e amata ona afaina tele ai le totoga, ma mafua ai le tele o maʻi o gaʻo ma mata.

Tulaga o le maʻisuka

O le iloa o le maʻisuka e le oʻoi ai, e tatau ona e talanoa e uiga i vaega o taui. O le vaʻaia e totogi ai le maʻisuka o loʻo taʻu mai ai pe faapefea ona faʻaalia le togafitiga o le togafitiga faʻatulagaina.

Afai e mafai ona ausia se tulaga lelei o taui, o se tulaga faʻaleagaina e pei o se maʻi faʻaleagaina e toetoe lava a le matauina. O maʻi e maua i se faʻamaʻi o le ituaiga muamua atonu e le fefefe i le atinaʻeina o pathoces o fatuga ma okeni o le ata vaaia.

E tusa ai ma lenei talaaga, afai e mafai ona oʻo i le tulaga o le taupulepulega, ona faʻataʻitaʻi ai lea o le maʻisuka o le maʻisuka maualuga o tupe maua e aunoa ma ni faʻafitauli, e mafai ona faʻaaogaina atoa faafitauli i le cardiovascular system.

Afai o le taui mo le maʻisuka e naʻo le afa, o lona uiga, o le maʻi o loʻo i ai se faʻafitauli o le maʻi, o le tulaga lamatia o le atinaʻeina o maʻi o le cardiovascular system e maualuga tele.

I lenei itu, o le maualuga o le toto suka e taitai atu ai i isi faafitauli.

I le aluga o taimi, o loʻo faʻaleagaina le faʻaitiitia o toto toto ma capillaries, o se taunuuga, ua le lelei le iloa o le vaaiga, ua le mafai ona matauina le le atoatoa.

O le taunuʻuga o le taunuʻuga e tupu i le tuʻufaʻatasia o se togafitiga atoatoa i le tagata maʻi, ao le tagata maʻi e tatau ona ia fiafia i le taunuuga o togafitiga ma mulimuli i togafitiga faafomaʻi.

O le taui o le maʻisuka ituaiga 1 e sili atu ona faigata nai lo le maʻisuka ituaiga 2, e mafua ona o le sili atu ona ogaoga o le maʻi suka ma le manaomia o le puleaina masani o le inisalini mai fafo.

Pe a tulaʻi mai, o le aʻafiaga o le atinaʻeina o faʻalavelave faʻapitoa poʻo le aʻafiaga o le neurology e matuā faʻaitiitia, ma o le faʻasolosolo ma le lelei o le olaga o le maʻi, e matua faateleina, latalata atu i tagata o tagata masani.

E i ai ni vaega o togafitiga faʻapitoa. O le faʻavasegaga e faʻavae i le glycemia, o lona uiga, le maualuga o le suka i totonu o le toto, acetone i le urine, faʻapea foʻi le aofaʻi o kulukose i totonu. Vaega 2 o le maʻisuka (e faʻapitoa foi i le ituaiga muamua o faʻamaʻi):

  • taui
  • faʻasologa
  • taui.

Taui mo le maʻisuka ituaiga 2 e faʻaalia ai le glycemia masani mo se vaitaimi uumi, faapea foi ma le leai o se suka poʻo le acetone i le urine. O le faʻamaʻi o le faʻamaʻi o se fesoʻotaʻiga vavalalata i le va o isi vaega e lua, o lona uiga, o le pulea atoatoa o le faamai e le i ausia, ae e leai foi se faʻaaliga faʻafitauli i le soifua maloloina o le maʻi.

I lona autu, o le maʻisuka e le o se mea lamatia mo le tagata maʻi (pe tusa ma le 80% o le maʻisuka e le ausia ai taui masani ma ola ai i se faʻamaʻi faʻamaʻi), ae tatau ona faʻaaogaina, aua e mafai ona faʻamalosia i soo se taimi.

O le maʻisuka faʻateleina e faʻapupulaina ai le avanoa e amata ai le gasegase o le hyperglycemic poʻo le ketoacidotic coma, ma faʻapitoa foʻi e fesoasoani i le faʻailogaina o vaʻa laiti, o lona uiga, o logo muamua o faʻalavelave faʻafomaʻi ua faʻalogoina.

E tatau ona manatua i le mafaufau o le ausia o taui e faʻatatau tonu lava i le tagata maʻi, e na o le fomaʻi e faia ai tofiga mo le togafitiga o maʻi ma faia ai fautuaga.

Ina ia fuafuaina le laasaga o taui mo le maʻisuka ituaiga 2, o le naunautaiga o le lipid metabolism e taua tele. Mafaufau i le faalagolago o le tikeri o le taui o le maʻisuka ituaiga 2 i luga o le maualuga o le toto toto.

Faʻamatalaga lipidVaega o Taui o le MaʻisukaTisipenisione o Tofiga o le MaʻisukaVaega o le faʻasalaga o le maʻisuka
Aofaʻi cholesterolE itiiti ifo i le 4.8 mmol / l4.8-6.0 mmol / LSili atu i le 6.0 mmol / l
Laʻu maualalo Lipoproteins (LDL)E itiiti ifo i le 3.0 mmol / l3.0-4.0 mmol / LE sili atu ma le 4.0 mmol / l
Luga Maualuga Lipoproteins (HDL)Sili atu i le 1.2 mmol / l1.0-1.2 mmol / LE itiiti ifo ile 1.0 mmol / l
Triacylglycerides (TAG, TG)E itiiti ifo i le 1.7 mmol / l1.7-2.2 mmol / LE sili atu i le 2.2 mmol / l

Ina ia iloilo le tulaga ma le tikeri o taui mo le maʻisuka, e tatau ona gauai atu i le ituaiga hemoglobin glycated ma le fructosamine, o loo i totonu o le tino o le tagata. I le togafitiga o le faʻamaʻi, o le a gauai atu i le numera o le totogi o le maʻi.

Afai ua ausia e le tagata maʻi se tikeri o le maʻisuka, o lona uiga o le a tulai mai le sosolo o le maʻi gasegase. I lenei tulaga, i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o le a le faʻalavelaveina le gaioiga o gaioiga vaaia.

E le gata i lea, o le a le toe i ai se tulaga le tumau. Afai o le tagata maʻi na i ai le ituaiga faʻamaʻi lona lua, ona oʻo lea i le faʻaaogaina o totogi taui e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le lamatiaga o faʻamaʻi eseese, o le sili ona lamatia o le faʻaleagaina o le myocardial.

Afai o le maʻisuka e le afaina, ona mafai lea e le tagata gasegase ona atiaʻe le hyperglycemia masani. E mafua mai i le mea moni o le tele o le suka e faʻapipiʻi i le toto. O lenei mea e mafua ai le glucose e gaoioi ma le tele o mea e felafolafoaʻi ma le toto ma amata ona pipii i ai.

O lenei gaioiga o lenei mea e matua afaina ai fatugaʻo (aua latou te fufuluina le tele o le toto i le aso) ma mata. A oʻo ina faʻaauau le kulukose, o le oloa o lana galuega o le a faʻamamaina ai le hemoglobin.

O lenei vailaau fou o le taunuuga lea o le faʻapipiʻiina o le kulukose i hemoglobin molikula o loʻo i totonu o sela mumu toto. Hemoglobin o lenei ituaiga e taʻitaʻia ai le hyperglycemia mo le 4 masina.

O lenei vaitau ua faʻamatalaina e le mea moni o le numera o lela mumu o loʻo ola e matua tele lava. I se isi faaupuga, afai e oʻo mai le cell i le iʻuga o lona olaga, ma o lona hemoglobin e tumau pea i le glycolized, ona oʻo lea i le isi 4 masina o le a maualuga maualuga le kulukose i totonu o le toto.

O lenei tulaga fesoasoani e fesoasoani i fomai e fuafua ai le matuia o le maʻi na maua e le maʻi. Faʻalagolago i lenei mea, ua faia se fuafuaga mo togafitiga mo le maʻi.

Ina ia mafai ona fuafua le parakalafa o le hemoglobin glycated i le toto, e lua auala e faʻaaogaina.

O le tagata gasegase e mafai ona faʻaaogaina se metotia faʻamalosi-kemini poʻo se chromatography o le fesuiaiga o le ion. I le chromatography o fesuiaiga o le ion, o le hemoglobin o le glycolized foliga o le 4.5-7.5 pasene o le hemoglobin atoa.

O lenei faailo e masani lava mo se tagata soifua maloloina. Pe a faʻaaogaina le metotia o le alafua, o le faailo e tatau ona tusa ma le 4.5-5.7 pasene o hemoglobin atoa i le toto o se tagata e lelei le soifua maloloina.

A maua e se tagata maʻi le maʻisuka, o lenei faailoga e mafai ona fesuiaʻi i le va o le 6 ma le 9 pasene.

O le sini autu o le togafitia o tagata gasegase o le faʻaitiitia o le maualuga o le kulukose.

E maua lenei mea e ala i togafitiga fualaau faasaina, taumafa, gaioiga faaletino ma se suiga i le pulega o le aso. E tatau i le maʻisuka ona malamalama o le usitaia o nei tulaga uma e faalagolago ia i latou.

Faatasi ai ma le taua o le maʻisuka, e tatau ai:

  • Tausi lelei i togafitiga o meaʻai. O falaoamata e gaosi oloa, gaʻo, falai ma fufulu ipu, suamalie, vave paʻu i lalo o meaʻai gaʻo e le aofia ai meaai. E tatau ona e 'ai e masani ona kuka, kuka, tao tao, fualaau faisua ma lactic acid. Ia mautinoa e fuafua le kaloli e manaʻomia mo le gaioiga masani a le tino,
  • O faamalositino i aso taitasi ma se avega mamafa i le tino,
  • Aloese mai tulaga faigata
  • Lava le moe. O le malologa o le po e tatau ona le itiiti ifo ma le 7 itula, i le aso i le va o le galuega e manaʻomia ona e faia sina malologa e malolo ai.

O suiga faʻaleagaga e tutupu i le taimi o le suʻega o le suāsisi e le mafai ona totogi mo le aunoa ma le faʻaaogaina o le suka. E tatau i le fomaʻi ona tusi i latou i le tagata maʻi, o le ituaiga o vailaʻau ma ona fua i tulaga taʻitasi e filifilia faʻapitoa.

E le gata o le manuia lautele, ae o le suiga foi o le faamaʻi i le tauia e faalagolago i le auala o le a mataʻituina ai le togafitiga i le tulaga e le o iai.

I le laasaga faʻasesega, e tusa lava pe a fai togafitiga sili ona lelei ma mulimuli i isi fautuaga uma a le fomaʻi, e le mafai ona ausia atoatoa le faʻaleleia o le faʻafitauli o le maʻisuka. O lona uiga, o tagata gasegase ma le taufaasesega e masani lava ona i ai le tele o le lamatiaga o le atiaeina o tulaga matuia lea e mafai ai ona tulai mai se taunuuga matautia.

I le maʻisuka maualuga o le ituaiga lona lua, o le avanoa e ausia ai ni suesuega lelei lelei e aunoa ma fualaau faasaina e le aofia ai. Mo lenei mea, e tatau ona fai se suʻega i le taimi pe afai ei ai se faʻafitauli o le soifua manuia ma i le lumanaʻi e faʻatumu uma fautuaga na fautuaina mai e le endocrinologist.

Faʻatasi ai ma se faʻasologa o le maʻisuka, o le a faʻaititia le lamatiaga o le atinaʻeina o le maʻisuka pe afai e te taʻitaʻia se soifua maloloina lelei, tausisia le togafitiga o togafitiga, ma togafitia maʻi faʻamaʻi ma somatic i le taimi.

O le maʻisuka ituaiga 2 e maua i le faitau miliona o tagata. I tausaga talu ai nei, o le numera o tagata gasegase ua faʻalauteleina, lea e fesoʻotaʻi faʻatasi ma le le lelei o meaai, faatasi ma le aʻafiaga o le atuatuvale ma le le atoatoa o le tino. I le faʻaitiitia poʻo le faʻaitiitia o le aʻafiaga o nei mea taua i lou tino, e mafai ona e aloese mai le maʻisuka, ae faʻapea foi le tele o isi faʻafitauli.

E tolu laasaga o le faʻamaʻi faʻamaʻi: totogi, faʻaogaina, faʻatauvaʻa.

I le maʻisuka totogi, e leai ni suiga taua mo le leaga mo le maʻi. I lenei tulaga, o le maualuga o le suka o le toto e toe maua i le masani, o le tagata maʻi o loʻo i ai i se tulaga faamalieina, o le ono ono tulai mai ni faʻafitauli e faʻaititia i le leai.

O le laʻasaga laʻasaga o se fesoʻotaʻiga vavalalata i le va o se tulaga vavalalata i mea masani ma tuʻuina mai ma suiga ogaoga o le pathological. I lenei tulaga, o le suka o iai i totonu o le toto e itiiti lava nai lo masani masani (e le silia le 13.9 mm / l).

Faʻatasi ai ma le maʻisuka laiti, e leai se acone i totonu o le uila, ma le suka i le taimi e le sili atu i le 50 g. I le taimi lea, e ono oʻo mai ni faʻafitauli, ae o le a tupu malie atu lo latou atinaʻe nai lo le maʻisuka.

O le laʻasaga o le faʻaaogaina o se faafitauli faʻapitoa mo tagata tomai faapitoa, talu ai e faigata ona faʻasaʻo le tulaga o le maʻi ma le potu suesue.

E oʻo lava i togafitiga faʻamalosi, o le toto maualuga o le suka i lenei laasaga e faʻapupulaina pea (sili atu i le 13.9 mm / l), o le suamalie glucose e sili atu i le 50 g. I le taimi lava e tasi, o loʻo maua foi le acetone i le urine.

O ia faailoilo e sili atu ona lamatia e le gata mo le soifua maloloina, ae faapea foi mo le ola o le tagata, aua e mafai ona oʻo atu ai i le maʻi suka, lea e mafai ona oʻo atu ai i le oti. I le avea ai o se tulafono, o le faʻavavega o le laasaga e tupu pe afai o le maʻi o loʻo i ai i se tulaga ua le amanaiaina.

O le maʻisuka mitusitus (DM) ua vaevaeina i ni vaega se 3 o taui:

  • Vaega o taui. Le tulaga sili ona faigofie o le faamai, lea e aafia ai le olaga. O uiga uma lava o metabolic processes e latalata lava i se mea masani.
  • Vaega o le toilalo. E avea o se laʻasaga vavalalata, faailogaina o le tulaga lelei o se tagata. O lea ua amata ona aliali mai faailoga muamua, ma o se lamatiaga tele o faʻafitauli o loʻo faamaumauina foi.
  • Vaega o le taufaasese. O le faʻafitauli o le faʻamaʻi e oʻo i le ogaoga, o le molimau e matua afaina, lea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻafitauli matuia.

O le maʻisuka o se maʻi tumau, e seasea mafai ona faʻamalolo. O nisi tagata gasegase e mafai ona faʻamautuina ma tausia a latou maualuga o suka suka - o lenei mea ua taʻua o taui mo le faʻamaʻi i vailaau.

O le mauaina o sea taunuuga e na o le faʻafetai lava i togafitiga faʻapitoa ma le tausisia ma le mausali o faʻasologa uma o fomaʻi. O se taui lelei mo le ituaiga 1 o le maʻisuka ituaiga 2 e puipuia mai le ono lamatia o faafitauli ma aumaia ai le ola o le maʻisuka latalata i le averesi i tagata soifua maloloina.

Faʻalagolago i laasaga o taui, e tele ituaiga o faʻamaʻi e iloga:

  • Faʻasaʻoina le maʻisuka
  • Faʻasalaga,
  • Taaloga.

O le tauvaga o se tulaga vavalalata i le va o vaega muamua e lua. O le maʻisuka faʻateleina o le mea pito sili lea ona matautia - o le taimi nei o le lamatiaga o le atiaʻe o faʻalavelave e lamatia ai le soifua o le tagata maʻi e sili ona maualuga.

O le a le mea e tatau ona fai ina ia mafai ona ausia le tulaga o taui? O le mea moni, o se faʻamaoniga lelei o togafitiga mo le maʻisuka o soo se ituaiga e faalagolago lava i le tagata maʻi lava ia.

E mafai e le fomaʻi ona faia ni fonotaga ma tuʻuina atu fautuaga - ae tatau ona faia e se tagata maʻi e iai le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le 2 na o ia lava. E mafai ona e siaki pe faapefea ona manuia le togafitiga e ala i le siakiina e le aunoa o faailo nei:

  1. Suauu toto.
  2. O le i ai o le acetone i le urine.
  3. Urine glucose

Afai o le a le maua le lelei, o fetuunaiga e tatau ona faia i le taumafataga ma tulafono ole pulega ole inisalini.

Taʻiala Faʻavae Taunuuga

I le maʻisuka, e tatau ona suʻe i taimi uma suʻega ina ia i ai se manatu manino o le aoga o togafitiga filifilia togafitiga. O taiala mo le fuafuaina o le maualuga o taui o faailoilo taua lea:

  • urine acetone
  • suka i le mimi ma le toto,
  • hemoglobin glyc,
  • lipid profile
  • fructosamine.

O nisi oi latou e taua le mafaufau i auiliiliga.

O le hemoglobin glycated

O se tulaga lea e tupu i le toe solia pea o le faigamalo: mea taumafa, pulea o le carbohydrate, soo se ituaiga mafatiaga - faʻalagona poʻo faaletino. O taui mo le maʻisuka e mafai foi ona faʻavaivaia ona o le le atoatoa po o le le talafeagai o le PSSP.

E mafai foʻi ona faʻaalia se faʻaaliga e uiga i le talaaga o maʻi faʻapitoa na suia ai le metabolism i le tino. O le maualuga o le taui mo le maʻisuka ua faaitiitia ma le faateleina o faailoilo uma (sei vagana ai le HDL), o le tulaga masani foi ua faateteleina.

Glycemia vave suia. E le gata i lea, afai o le faiga na solia muamua ma mo se taimi puupuu, e mafai ona toe faʻafoʻi ma o isi mea e masani ai e masani lava e aunoa ma le faasaʻo.

Vaega o le maʻisuka totogiina i tamaiti

O le atinaʻeina o le maʻisuka i tamaiti e mafua ona o se olaga le talafeagai, lea e oʻo atu ai i le tele o meaʻai ma se faʻaitiitia o le gaioiga faaletino. I lalo o le faʻaauau pea o aʻafiaga le lelei, o se tamaititi e atiina ae se togafitiga e le vave faʻaalia.

O faʻaaliga o le maʻisuka ituaiga 1 i totonu o tamaiti e sili atu ona itiiti ifo nai lo le lona lua. O le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona iloa i le taimi o se suʻega a le aʻoga, mulimuli ane e tatau ona e feutagai ma lau fomaʻi ma e alu i se lisi atoa o suʻega.

Togafitiga o le maʻisuka

O lea la, tatou te mafaufau i faʻamatalaga tutusa o ituaiga uma o le maʻisuka:

  • polydipsia (matua galala)
  • polyuria (faʻateleina vave ma faʻaaogaina urination)
  • paleni mamafa
  • vevela paʻu
  • faʻanoanoa vaaia

O le i ai poʻo le tupuga o faʻamaoniga o loʻo i luga e tatau ona mataala le tagata. Afai o nei faʻamatalaga ile falemaʻi ua iloa, e tatau ona faia se suʻesuʻega mo le maʻisuka.

O le soifua maloloina o tagata maʻi ma le maʻisuka e 2-4 taimi sili atu le maualuga nai lo tagata e leai ni a latou gaʻo gaʻo. O le soifuaga o tagata mamaʻi ma le maʻisuka e 7-10 tausaga le itiiti ifo.

I le lautele, 1-6% o le faitau aofaʻi o loʻo maʻi i le maʻisuka, o le 10-20% o le maʻisuka ituaiga 1 ma le 80-90% o le maʻisuka ituaiga 2. I le taimi lava e tasi, e sili atu ona maʻi tamaiti nai lo alii, ma o le aʻafiaga o le atinaʻeina o nei maʻi e faʻapupula i tausaga.

Faatusatusaga o le maʻisuka ituaiga 1 ma le 2.

Ona o le mea moni o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2 e sili ona taatele i le faitau aofai o tagata, tatou te talitonu e fetaui lelei le faʻatusatusaina o faʻamalologa o nei ituaiga lua o le maʻisuka. O lea ia mafaufau

faʻatusatusaga o uiga o faʻasologa o falemai o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka

Faailoga faʻamaʻiItuaiga 1 maʻisukaItuaiga 2 maʻisuka
Faʻaauau10-20%80-90%
tausaga i le amatagalalo o le 25 tausaga le matua (talavou)sili atu i le 35 tausaga
faʻamaʻi maʻimaaitelegese
mamafa o le tinotuʻu ifo pe masaniua faateleina i le 80% o tagata gasegase
lagona lelei i sauniuniga o inisalinimaualugaLaititi
inisalini matauputuʻu ifo pe leai foimasani pe faʻalautele
C peptide tumutuʻu ifo pe leai foimasani pe faʻalautele
mea e maua ai le proinsulinua faateleinae le suia

E pei ona mafai ona tatou vaʻaia mai le laulau, o le maʻisuka 1 e mafua mai

le atoatoa o le inisalini

, o lona uiga, o lona 'anotusi i totonu o le toto ua faʻaititia pe ua matua leai lava. I le maʻisuka ituaiga 2, i se isi itu,

leai se inisalini ole aiga

, aua o le tele o lenei hormone i totonu o le toto e masani pe maualuga foi. Ae ui i lea, o le inisalini, lea o loo i ai i totonu o le toto i le tele o aofaiga, e le faʻamaunuuina ana galuega tauave. O lenei mea mataʻutia ua taʻua

, o lona uiga ole inisiua ile inisalini.

O le faʻamaʻi faʻamaʻi o le maʻisuka o se maʻi pipisi. O le a le mea e aofia ai le faʻamaʻi pipisi ma le mafuaaga mo lona atinaʻe?

I ituaiga uma o le maʻisuka, e pei ona taua

metabolic syndrome "alt =" ">

O lenei maʻi e atiaʻe ona o se taunuuga o aʻafiaga leaga o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Glucose e faaleagaina ai puipui o toto, toto toto, masini toto, ma isi. O se taunuuga, o nei mea uma o le tino ma mea e ola i meaola e le mafai ona faia a latou galuega masani, lea e mafua ai le atinaʻeina o faʻafitauli eseese.

O le tele o nei suiga faʻaleaganuʻu ua taua foi o le maʻi gasegase. O le gasegase gasegase e aofia ai maʻi o loʻo mulimuli mai - toto maualuga (toto maualuga).

solia o le faʻaogaina o polotini toto ma vaega o le palatini (dysproteinemia), faapea foi ma

I le i ai o le maʻisuka ituaiga 1, o faʻafitauli faʻapitoa i le gasegase e tupu i le 5 tausaga muamua talu mai le amataga o le maʻi, pe a maeʻa le 10-15 tausaga, e pei o le tulafono, o loʻo le atinaʻe le faaletonu o le tino.Faatasi ai ma le umi o le maʻisuka ituaiga 1 mo le sili atu ma le 20 tausaga, e tele gasegase cardiovascular (pulou o gaʻo, gangrene, ma isi) atiaʻe.

d.). I le maʻisuka ituaiga 2, o le maʻi coronary heart (CHD) o loʻo matauina i le 50% o tagata gasegase, o le stroke i le 15%, ma le le mafai ona faʻasolo i le 8% o maʻi.

O le sini autu o togafitiga manuia o le maʻisuka o le aʻoaʻoina lea o le tagata maʻi pe faapefea ona pulea lona tulaga ma tatau ai ona ia faia ni auala talafeagai e totogi ai le insulin poʻo le kulukose.

E le gata i lea, e manaʻomia e tagata gasegase ona iloa lelei le uiga o taui, lea e faʻamoemoeina e ala nei:

  • Hemoglobin Glycolized poʻo le tikeri o le faʻaogaina o le hemoglobin faʻatasi ma le kulukose. E masani lava, o lenei faailo e le tatau ona sili atu i le 6.5%, faatasi ai ma le faateleina o le taufaasese, o le maualuga e maualuga atu i luga aʻe o le 7.5%.
  • Suauu toto ao le i ai taumafa ma pe a mavae le 2.5 itula. E le tatau ona sili atu i le 6.2 mmol / lita ma le 8.1 mmol / lita.
  • O le i ai o le suka i totonu o le uila. Faʻatasi ai ma taui masani, e leai se suka.
  • Ole maualuga ole tino ketone e le tatau ona sili atu i le 0.43 mmol / lita.
  • O le Cholesterol maualuga e le tatau ona sili atu i le 6.5 mmol / lita.
  • Ole aofaiga ole triglyceride i le toto, e le silia le 2.2 mmol / lita.

E le gata i lea, o le mamafa o le tino ma le toto maualuga e mafai ona avea ma faailoga o le pa'ū. O le mea lea, o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona i ai i taimi uma se paleni ma se tonometa. O le aofaʻi o le tino tino e faʻatulaga e le fua faʻatatau - kg / (m) 2. I tane, o se faailoga e sili atu ma le 25 ua faatagaina, i tamaitai 24. E le silia le 150/90 le mamafa o le toto.

O le mea moni, i le olaga moni e le mafai ona mataʻituina pea faailoilo o le toto ma le urine. E manaʻomia e le tagata maʻi ona aʻoaʻoina pe faʻapefea ona faʻaaoga le glucometer, ma tausia le faitau toto o le suka i lalo o le pulea faifai pea.

Afai o le tulaga e sili atu ona leaga, o se vaivaiga lautele ua taʻuina, fenumiai o mafaufauga, fia inu malosi, ma isi faailoga o le maʻisuka e aliali mai. Ma o fuainumera i luga o le faʻaaliga o le glucometer ma le tonometa o loʻo latalata i le taua, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi. O se vaitaimi faaumiumi o le taufaasesega e mafua ai le ogaoga, ma o nisi taimi e le mafai ona suia, taunuuga.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga

Ina ia fuafua le tulaga o le maʻisuka, e tatau ona e iloilo se numera o faʻamaʻi faʻamaʻi ma le tulaga lautele o le maʻi. I le vaega o taui, o taunuuga o le suʻega ma le manuia o le tagata maʻi e latalata i tulaga masani.

Ina ia fuafuaina le suʻega o le togafitiga, o le iloiloga o ia faailoilo ua faia:

Ole suʻesuʻega sili ona lelei o le iloiloga o le hemoglobin glyc. Faatasi ai ma lana fesoasoani, e mafai ona fuafua le maualuga o suka i le 3 masina mulimuli. I tagata soifua maloloina, o lenei parakalafa e 4.5-7.5% o le hemoglobin atoa.

Fuafuaina o le toto o le kulukose toto

E faapefea ona iloa le maʻisuka? O a taʻiala e faʻamaonia sao ai lenei faʻamaʻi matautia? Sei o tatou agai atu i tulaga e iloa ai le maʻisuka. O le sili atu ona taua ma le saʻo i totonu o le taiala mo le maʻisuka o le faʻaaogaina lea o le faʻamasinoga o le kulukose i totonu o le toto (

) O se suega o le faapaleni o le kulukose (GTT) o loʻo faia foi.

O le fuafuaina o le kulukose i le toto e faia i le taeao, i luga o se manava gaogao, pe a uma ona matelaina mo le 8-10 itula. Aʻo le i faia le suʻega, e le tatau ona e inuina le lauti poʻo isi meainu suamalie. O le toto e aveesea mai se vein pe mai se tamaʻi lima.

Faia o se suʻega toleniga o le kulukose - faʻapefea ona faia lenei mea? Glucose toleni test

O le suʻega o le toleniga o le kulukose e faʻatinoina i le tulaga o masalosalo o le glycemia e faʻamalamalama ai le maʻi. O le suega o le toleniga o le kulukose o se naunautaiga lea o le anapogi i le toto ma le lua itula pe a uma le utaina o kulukose.

E le faia se suega o le faapaleni kulukose pe afai o le anapogi o le toto glucose maualuga e maualuga atu nai lo le 6.1 mmol / L. O le mamafa o le kulukose mo tamaiti ma tagata matutua e eseese.

Mo tagata matutua, 75 g o le glucose ua solo i le 300 ml o le vai, ma o lenei fofo ua onā mo le 3-5 minute. Mo tamaiti, o le 1.75 g o le kulukose i le 1 kilokalama o le mamafa o le tama (ae le sili atu ma le 75 g) ua soloia i le 300 ml vai.

O le fofo e tatau foi ona onā mo le 3-5 minute. Pe a faʻatino se suʻega o le faapalepale kullu, e fai taga nei:

  1. anapogi e ave mai le toto mai se tamatamailima po o se vein ma le kulukose toto
  2. tuʻuina atu se vaifofo glucose e inu ai
  3. 2 itula i le maeʻa ai o le vaifofo o le kulukose, toe maua mai le toto mai le tamatamailima po o vein ma o le toto o le kulukosese ua fuafuaina

I se tagata soifua maloloina, o le maualuga o le kulukose o le toto i le lua itula pe a uma le utaina o le kulukose e itiiti ifo i le 7.8 mmol / L.

Afai e le faia se suega o le kullusesese

O le suʻesuʻega o le glycemia e le o faia i le talaaga o faʻamaʻi faʻalavelave, faʻalavelave o le myocardial, faʻasolosolo poʻo le taotoga, faʻapea foi ma le liver cirrhosis. E le gata i lea, o le maualuga o le kulukose o le toto e le fuafuaina i le talaaga o le faʻaaogaina o vailaau e faʻaʻateleina ai le maualuga ole kulukose o le toto. O nei vailaau e aofia ai glucocorticoids, hormones oona, adrenergic blockers.

Laʻasaga o le gasegase o le carbohydrate le lelei e aofia ai le anapogi glucose, le faʻavaivaia o le kulukose, ma le maʻisuka.

Faʻavasegaina o faʻafitauli o le gaosiga o le gaʻololosi e faalagolago i faʻamaoniga o le anapogi glucose ma le glucose tolerance test

E le gata i lea, e fuafua i le taua o le maualuga o le kulukose i le toto ma le glucose tolerance test e fuafua ai le maualuga o le solia o le gaosiga o le gaʻo. I le taimi nei, e tolu ituaiga maualuga o le metabolism o le carbohydrate e iloga:

  • vaivai le kullucose anapogi (IHN)
  • faʻavaivaia le glucose toleni (NTG)
  • maʻisuka maʻi (maʻisuka)

O le mea lea, o le maʻisuka e le vave tupu, ae e tele ni laasaga. I nei laasaga - faʻaleagaina le glucose anapogi ma faʻavaivaia le glucose toleni, e mafai lava ona e taofia le atinaʻeina o se faʻamaʻi tuga.

Afai ua uma ona atiaʻe le maʻisuka, e tatau ona e matua faʻaeteete i togafitiga o lenei maʻi. O le mea lea, o le a tatou iloiloina pe faʻapefea ona iloga le maualuga o le faʻafitauli o le gataifale.

O le faʻavasegaga o le maualuga o le metabolism o le carbohydrate e faʻavae i luga o le anapogi o le toto glucose concentrations ma le test tolerance (glucose concentration two hours after glucose loading).

Malosiaga o gasegase gaʻoTausiga o le toto glucoseO le kulūsese o le toto e lua itula pe a uma ona utaina le kulukose
le masani4.0-6.1 mmol / Litiiti ifo i le 7.8 mmol / l
anapogi glucose anapogi6.1-7.0 mmol / Litiiti ifo i le 7.8 mmol / l
vaivai le kulukose4.0-7.0 mmol / L7.8-11.0 mmol / L
maʻisuka malosisili atu i le 7.0 mmol / lsili atu i le 11.0 mmol / l

O le a le mea o loʻo faʻaalia e le taumafa o le glucose anapogi (o le a le maualuga o le kulūkose ma le kulupu o le faapalepale)?

O le mea lea, o se faʻalavelave anapogi o le kulukose o loʻo faʻaalia ai se faʻaopoopoga o le anapogi o le toto kulukose. Ae ui i lea, o le inisalini lava e lava le gaioiga e faʻafetaui ai le kulūkose ma ia aumaia le toto maualuga i le maualuga o le suka ile lua itula pe a uma le utaina o kulukose.

O le a le mea e faʻaalia e le faʻavaivaia o le kulukose (o le a le maualuga o le kulūkose ma le kulupu o le faapalepale)?

O le isi ma sili atu le ogaoga o le maualuga o le gaosiga o le carbohydrate gasegase e faʻavaivaia le faapaleni o le kulukose. Faatasi ai ma lenei maʻi, o le maualuga o le kulukose anapogi e mafai ona masani pe sili atu ona siitia - e oo atu i le 7.0 mmol / L.

Ae ui i lea, lua itula pe a uma le utaina o le kulukose, o le toto o le suka o le toto ua faateleina. O lona uiga o le inisalini i totonu o le toto e le mafai ona feagai ma le kulukose na maua.

O lona uiga, e le mafai e le inisalini ona faʻaaogaina lona gaioiga i se fua masani masani, ma o le taunuuga lea ua faʻaititia ai le fua o le kulukose, ma o se maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto e taofia mo se taimi umi. Laititi o le "gafatia" o le inisalini e ono mafua ona o le le lava o le toto poʻo le faʻamalosia o le inisalini ma le tele o le hormone.

O le a le uiga o le maʻisuka (o le a le maualuga o le kulūkose ma le kulupu o le toleniga o le kulukose)? O le mea mulimuli, o le gasegase o le carbohydrate le lelei e mafai ona oʻo i le tulaga mulimuli - maʻisuka. O le maʻi suka o se soliga matuia o le gaosiga o le gaʻo, lea e faʻavaivaia uma ai le glucose ma le glucose toleni.

O le maualuga o le kulukose o le anapogi e sili atu i le 7.0 mmol / L, ma o le toto toto i le lua itula i le maea ai o le utaina o le kulukose e sili atu i le 11 mmol / L.

Faʻamatalaga o tagata faʻasolosolo - fuafuaina o fomaʻi faʻamaʻi i sē β o le pancreas. E faʻapefea vave ona mafai ona iloa atu le faʻamuamua?

O le auala autu mo suʻesuʻega mo le maʻisuka e mafai ona taʻua o suʻega suʻesuʻe i fale suesue mo le kulukose toto. I le avea ai o se tulafono, o ia ituaiga suʻesuʻega e aofia ai pe a fai ni fomaʻi.

Ma le isi, o ia suʻesuʻega e mafai ona faia i le fale. O falemaʻi ei ai le tele o ituaiga suʻega suʻega poʻo masini faaeletonika e fua ai le suka o le toto.

I faʻataʻitaʻiga o fale suʻesuʻe, o faʻamatalaga autu o faailoga nei:

  • Glucose o le toto
  • Urine sua
  • Urine acetone
  • Le i ai o le hemoglobin glycosylated.

Glucose o le toto i se tino soifua maloloina e le sili atu i le 3.3-5.5 mmol / L. I le taimi nei, o le faʻaiuga ua fai si laʻititi lava ma o se mea e oʻo i le 8 mmol / l e mafai ona faatagaina. I le vaega totogi, o le faailo atonu e masani pe sili atu i le 8 mmol / L.

Suga i le urini e aliali mai pe a maeʻa le maualuga o le kulutose (maualuga atu i le 14 mmol / l) ma faʻaalia ai se faʻalavelave o le faʻaleagaina o togafitiga. O se iloiloga lelei o loʻo faʻaalia ai se laʻasaga o le faʻamaʻi.

O foliga mai i le mimilo o le acetone e tupu pe a uma le ketoacidosis i le toto. Ketoacidosis poʻo le faʻasologa o tino o le ketone e tupu pe a amataina le gaioiga o gaʻo faʻatasi ai ma le fausiaina o tino o le ketone.

I le ketoacidosis, o le sosolo o le paʻu ma se manogi manogi mai le gutu e aliali mai. O sea faagasologa o se uiga lelei o le tulaga o le taufaasese ma se maualuga o le toto toto.

O se tasi o metotia faʻamalosi sili ona mataalia o le suʻesuʻega o le hemoglobin glycosylated i le toto. O le a lenei mea

O le hemoglobin glycosylated e maua i le tuufaatasia o le hemoglobin ma le kulūkose molecule. O lea faʻapitoa e tumau ma tumau i le toto i le taimi atoa o le hemoglobin (120-125 aso).

O lenei faailo e mafai ai ona iloilo le maualuga o le kulukose i totonu o le toto mo le fa masina ma faia ai se iloiloga faʻatusatusa o ona oso.

O le mea lea, mo se suʻesuʻega auiliili, ina ia iloa ai le tulaga o le faʻamaʻi poʻo le fetuunaiga o togafitiga, ua faatonuina le toto e fuafua le hemoglobin glycosylated.

O le suʻega o le faapalepale o le glucose e faʻaaoga i le amataga o le maʻi. O le malosi o le kulukose e fuafua e faʻaaoga ai se fofo tuʻufaʻatasiga i le fua faatatau o le 75 g mo le 1 kg o le mamafa o le tino.

E fua le suauu i luga o se manava gaogao ma pe a uma le itula lona lua pe'ā uma ona fai le fofo. Afai e le sili atu le maualuga o le kulukose i le 8.1 mmol / l, ona latou fai mai lea o se suega le lelei.

E tusa ma le 8, 1 mmol / L i le 11.2 mmol / L o loʻo faʻaalia ai le le atoatoa o le kulukose. O le mea lea, o se suʻesuʻega faʻapalepale fesoasoani e faʻamaonia ai le maʻi i le vaega totogi o le maʻisuka.

Le aofaʻi o suka i le toto ma le urine

O togafitiga talafeagai o le maʻisuka e aofia ai le mataʻituina pea o le suka i le uila ma le toto, faʻapea foi le siakiina o le tau o le acetone i le urine. Fua o le kulukose e tupu pe a ma le 5 taimi i le aso.

Manatua e leʻo taimi uma e mafai ai ona siaki kulūkose, ona 2 fua lea o loʻo faia i le taeao ma le afiafi e manatu o le tau maualalo e manaʻomia. E faʻaaogaina se glucometer mo le faʻatinoga ile fale.

O le suʻesuʻega mo le acetone o loʻo faʻaaogaina e faʻaaoga ai vaega faapitoa, i le fesootaʻi ma le urine, latou te suia lanu.Afai e tumu le lanu, ona maualuga lea o le mea o loo i ai, ma, i se isi itu, afai o le fasipepa e pala, ona le maualalo lea o le mea. O le maʻisuka e le mafaamatalaina o loʻo faʻaalia e ala i le faateleina o mea o le glucose ma le acetone i suʻesuʻega.

Faamatalaga o faʻamaoniga o auiliiliga ma fuagafanua

Mo le fuaina o le toto i le fale, faʻaaoga se glucometer poʻo se suʻega. Latou te fesoasoani e faʻatonutonu ni faʻailoga se lua i le taimi e tasi: o le kulukose lenei i luga o se manava gaogao ma le suka 1.5-2 itula pe a uma ona 'ai meaai (postprandial glycemia).

O le mea muamua e taua e siaki i aso uma i le taeao, le lona lua 4-5 taimi i le aso atoa. O ia metotia e fesoasoani e faʻaauau ai ona faʻatonutonu le maualuga o le kulukose, ma i sina mea itiiti - e faasaʻo ai i meaʻai poʻo vailaʻau.

O tagata uma e maʻoti e filifili pe fia ni mea i le aso e tatau ona ia faia, ae i soo se tulaga lava, e taua le faia o le togafiti pe tusa ma le 2 taimi - i le taeao i luga o se manava gaogao ma pe a uma le taumafataga muamua.

A faʻaaogaina fualaau faʻasaina fou mo le maʻisuka, poʻo le sese foi i meaʻai, e taua le faia o fua i taimi uma e mafai ai.

Faʻailogaina o le kulūkose i totonu o le toto, e mafai ai ona fuafua le suka i le iniseti e le silia ma le 1-2 taimi i le masina. Ae afai o le glucose e sili atu i le 12 mmol / L, e taua le siakiina vave o le suka i totonu o le urine. E tatau ona manatua i le mafaufau e tatau ona toesea le suka o le maʻisuka, ma afai ei ai le tasi, o le a faailoa mai ai le tulaga o le faʻavae, poʻo le taui.

I ia tulaga, e taua le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e fetuunai le fua o le suka poʻo le insulin. Mo le suʻesuʻeina e le tagata lava ia o le urine, o faʻataʻitaʻiga faʻapitoa faʻamalositino ma se faʻaaliga lanu o loʻo faʻaaogaina. O le lanu e mafua ai le laasaga o le suʻega e faʻatusatusa i fuainumera lanu lanu eseese (o loʻo tuʻuina i luga o le mea faʻapipiʻi mo le suʻega).

Afai ei ai le suka i le mimi, e tatau ona e suʻeina e fuafua ai le i ai o le acetone (tino ketone) i totonu. Mo lenei suʻesuʻega, o loʻo faʻaaogaina foi vaega o tofotofoga faʻapitoa (o le lanu paʻu o lona uiga o le maualuga o le acetone content, itiiti le loloto e maualalo). O lea togafitiga e na o ni nai minute, ae o ona faailoilo o le a mafai ai e oe ona amata vave togafitiga ma puipuia le atinaʻeina o le tele o faʻafitauli.

O le ituaiga totogi o le maʻisuka o loʻo i ai se laʻititi laʻitiiti o le faʻaleagaina o le maʻi. O suiga mai isi totoga ma polokalama e le o iai. E mafai ona pulea le suka i le toto i togafitiga.

E tele taimi e iloa ai lenei ituaiga o le faamai i le ituaiga o maʻisuka II, aua o le maʻi e amata lemu ma faasolosolo malie. Faʻamataʻu faʻamatalaga, e mafai ona fetuutuunai le kulūkose e faʻaaoga ai se meaai lelei filifilia.

O le auala autu o togafitiga mo le maʻisuka totogiina o le togafitiga o meaʻai.

Puipuiga o Faʻafitauli

Mo le puipuia o le fesuiaiga o le maʻisuka laʻititi e faʻateleina, e tatau ona faia se suʻesuʻega a le tagata lava ia ma faia suʻesuʻega faʻapitoa. O le maʻisuka faʻatoʻilaloina o le maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia ai mea taumafa.

Ole faʻasolosolo masani o suʻesuʻega e faapitoa lava le talafeagai mo tagata mamaʻi e faʻavaivaia le glucose toleni. O suʻega faʻapitoa e taua foʻi mo tagata ei ai le faʻasologa o mea e fai. E tutusa foi le moni mo tamaitai ua fananau mai i se tamaititi ua maliu poo se pepe ua mamafa lona tino.

O tagata e maua i le maʻisuka e manaʻomia le faia o se suʻesuʻega ultrasound o fatugaʻo, iloilo le tulaga o vaʻa ma faʻatino le rayumu o le pusa. O faʻatalanoaga faʻapitoa ma se cardiologist, o le dermatologist, ma le fomai nifo e manaʻomia foi. O lenei mea o le a fesoasoani e aloese ai mai taunuuga le lelei.

Faʻavae o le maʻisuka o se tulaga vavalalata lea e tumau ai le fiafia o le soifua maloloina o le tagata.

Ina ia aloese mai faafitauli ogaoga ma le atinaʻeina o le vaega o le taufaasese, e taua tele le faia o suʻega ma ia mulimulitai i fautuaga a fomaʻi.

Faʻasaga i tua o le le lava o le taui pe i le toesea, o aʻafiaga ogaoga ma le tumau poʻo taunuuga o le le lava o le inisalini ma le maualuga o le maualuga o le suka e leʻi tapaina.

Aotelega osofaʻiga

O le gaioiga ogaoga o le tino e faʻaalia i tulaga ogaoga e tupu i totonu o ni nai itula poʻo ni minute foi. Fesoasoani faʻafuaseʻi i lenei mataupu e tatau ona vave, a leai o le a faigata le maʻi.

Faʻalavelave faʻafitauli e fai i totonu o se taimi pupuu, i totonu o nai minute poʻo itula. I le taimi lava e tasi, e taua le faanatinati ona faia ni auala e faʻalavelave ai i se mea e afaina ai: o le hypoglycemia - o le amataga o le vave, o le maʻi e faitio i le vaivai tele ma le lagona fiaaai. Le mafai ona fesoasoani i le taʻitaʻia o le tino, faatasi ai ma uluai faailoga e mafai ona e toesea le tagata maʻi i nai mea inu gaʻo.

O le Hyperglycemia o se faʻavave faʻafuaseʻi i le suka o le toto. E lagona e le tagata maʻi le vaivai, galala ma le fiaai. O le faʻaosoosoina o le inisalini e manaʻomia.

O le maʻi suka - faʻatasi ai ma le le iloa o le mafaufau ma manaʻomia ai le vave faʻamaʻi ile falemaʻi.

O faʻalavelave faʻalavelave e aofia ai: retino, nephro, neuro, cardio-, encephalo ma angiopathies.

I le faaopoopo atu i le siakiina e le tagata lava ia o le setete o le soifua maloloina, o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona asiasi soo atu i se endocrinologist ma maua suʻesuʻega faafomaʻi. Muamua lava, e tatau ona faia e na gasegase o loʻo faʻavaivaia le gasegase o le kulukosesese (immunity).

I taimi taʻitasi, e manaʻomia le faia o suʻega mo tagata taʻitoʻatasi o loʻo i ai se avega mamafa o tamaʻitaʻi, fafine o loʻo i ai se tamaititi ua oti, poʻo se pepe e mamafa tele (sili atu i le 4 kilokalama). O maʻi suka e tatau ona i ai se ultrasound o fatugaʻo, o le ECG o le fatu, mataʻituina le tulaga o vaʻa, ma ave se x-ray o le fata.

O se tagata gasegase e maua i le maʻisuka e tatau ona matauina e le gata o se endocrinologist, ae faapena foi i isi tagata vaapiapi - o se cardiologist, fomai nifo, fomai tipitipi, tagata tomai faapitoa i faamaʻi pipisi, ma se tagata o le dermatologist.

Taui o Taui

FaailogaTogiaso o taui
maʻisuka totogimaʻisuka faʻaogainamaʻisuka faʻamaʻi
Suauu toto
("sailiiliga o le fiaai")
4.4-6.1 mmol / L6.2-7.8 mmol / L> 7.8 mmol / L
Suauu toto (suʻesuʻega o le faapalepale glucose)5.5-8 mmol / Le oʻo atu i le 10 mmol / l> 10 mmol / l
Hba1c7,5%
Urine sua0%0,5%
Cholesterol6.5 mmol / l
Triglycerides2.2 mmol / l
Faʻamaumauga o le tino mo tane27
Faʻamaumauga o le tino mo tamaitai26
Toto toto160/95 mmHg Art.

* I punaoa eseese, o tulaga faatauaina o faailoilo o le laulau e ono ese lava.

Faʻafefea ona ausia le lelei lelei?

  • 'eseʻese le aofia ai suka-aofia ai, meaʻai, falaoamata (e le aofia ai le wholemeal), meaai gaʻo ma gaʻo mai le taumafataga,
  • o le faʻaaogaina o meaʻai falai e matua le manaomia; e tatau ona 'ai e masani ona kuka, fufulu pe tao tao,
  • taumafa soo ma i ni vaega laiti,
  • tausia le faapaleni o kalori e 'aina ma' ai,
  • tuuina atu ia oe lava se avega faaletino talafeagai,
  • aloese mai tulaga atuatuvale
  • taumafai e aua le soona galue, matau le moe ma le sola.

E manino lava, o tagata gasegase e iai soʻo se ituaiga o maʻisuka, faʻapea foi ma tagata o loʻo lamatia (faʻamaonia le glucose toleni poʻo le faʻateleina o le agavaʻa), e tatau ona mataʻituina le soifua maloloina, faʻaauau ona faia suʻega tatau ma feutagai ma a latou fomaʻi.

I le faaopoopo atu i le fomaʻi ma le endocrinologist, e aoga le asiasi soo atu i ofisa o le cardiologist, fomai nifo ma le dermatologist ina ia mafai ai ona taofiofia le atinaʻeina o faafitauli matautia.

E tatau ona manatuaina o le siama o le maʻisuka ua leva ona le toe foliga e pei o se fuaiupu. O le mea moni, na te faʻateleina ni faʻasalaga i luga o le tagata maʻi, ae ui i lea, o mea uma lava e mafai ona mafai.I le tausisia atoatoa o fautuaga o loʻo i luga, o le tulaga lelei ma le ola o le tagata maʻi e tumau i se tulaga tumau maualuga.

Toto faʻamalosi: ole a?

O le maʻisuka faʻatupeina o se ituaiga o le maʻisuka lea e latalata i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i se tagata maloloina.

E masani lava, o lenei tulaga e tupu pe a uma togafitiga togafitiga, o se taunuuga o le mulimuli i se taumafataga ma tausia i se tulaga talafeagai o gaoioiga faaletino. I se tulaga talitutusa, latou te talanoa e uiga i le amataga o taui.

Faʻatasi ai ma le KSD, e faʻaititia le tulaga lamatia o faʻafitauli, ona o le faʻatuputeleina o le ola o le tagata maʻi. Faʻatasi ai ma se taui lelei, e mafai ona faʻaitiitia le faʻaalia o le faʻamaʻi i le toetoe lava leai ni faʻataʻitaʻiga.

I mataupu faʻapitoa i falemaʻi, o le mulimuli i se taumafataga ma le faatinoina o galuega e totogi ai, e le lava. I lenei tulaga, ua fautuaina le inulin injections e faasaʻo le tulaga ma tausia i se tulaga sili ona lelei.

E tolu laasaga o le faʻamaʻi faʻamaʻi: totogi, faʻaogaina, faʻatauvaʻa.

I le maʻisuka totogi, e leai ni suiga taua mo le leaga mo le maʻi. I lenei tulaga, o le maualuga o le suka o le toto e toe maua i le masani, o le tagata maʻi o loʻo i ai i se tulaga faamalieina, o le ono ono tulai mai ni faʻafitauli e faʻaititia i le leai.

O le laʻasaga laʻasaga o se fesoʻotaʻiga vavalalata i le va o se tulaga vavalalata i mea masani ma tuʻuina mai ma suiga ogaoga o le pathological. I lenei tulaga, o le suka o iai i totonu o le toto e itiiti lava nai lo masani masani (e le silia le 13.9 mm / l).

Faʻatasi ai ma le maʻisuka laiti, e leai se acone i totonu o le uila, ma le suka i le taimi e le sili atu i le 50 g. I le taimi lea, e ono oʻo mai ni faʻafitauli, ae o le a tupu malie atu lo latou atinaʻe nai lo le maʻisuka.

O le laʻasaga o le faʻaaogaina o se faafitauli faʻapitoa mo tagata tomai faapitoa, talu ai e faigata ona faʻasaʻo le tulaga o le maʻi ma le potu suesue.

E oʻo lava i togafitiga faʻamalosi, o le toto maualuga o le suka i lenei laasaga e faʻapupulaina pea (sili atu i le 13.9 mm / l), o le suamalie glucose e sili atu i le 50 g. I le taimi lava e tasi, o loʻo maua foi le acetone i le urine.

O ia faailoilo e sili atu ona lamatia e le gata mo le soifua maloloina, ae faapea foi mo le ola o le tagata, aua e mafai ona oʻo atu ai i le maʻi suka, lea e mafai ona oʻo atu ai i le oti. I le avea ai o se tulafono, o le faʻavavega o le laasaga e tupu pe afai o le maʻi o loʻo i ai i se tulaga ua le amanaiaina.

Vaega o le tulaga

Afai o le tagata maʻi e maualuga le maualuga o le suka o le toto, e tatau ona mulimuli i fautuaga a le fomaʻi ma tuʻuina atu lona malosi uma e faʻaleleia ai lenei faʻataʻitaʻiga ina ia maua ai se taui maualuga. O le mea moni, faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le manuia i togafitiga mo le 80% e faalagolago i le tagata maʻi, ma e na o le 20% e pau i vailaʻau ma le fesoasoani a se fomaʻi.

O le toe foi atu i tulaga masani o le a le gata ina faaleleia ai le soifua maloloina, ae e aloese foi mai le atinaeina o faafitauli e mafai ona oo atu ai i se gasegase tuga, le atoatoa, ma e oo foi i le oti. O lea la, o a foliga o le ituaiga olaga e tatau ona e taʻitaʻiina e faʻamautinoa ai le maualuga o le suka?

Muamua, oe manaʻomia se meaai malosi, lea e tatau ona e mulimuli i tulafono nei:

  • aloese oloa mai le falaoamata o saito,
  • 'alofia meaʻai, vevela, falai, meaʻai ma mea suamalie,
  • faia se filifiliga e fiafia i meaai kuka ma kuka,
  • ia faʻaaoga i nai vaega laiti ma taumafa vaevae (e oo i le 6 taimi i le aso),
  • pulea le aofaʻi o meaʻai gaʻo faʻaaoga i le aso,
  • aua le taumafaina le sili atu ma le 12 g masima i aso taitasi,
  • Aua nei sili atu le numera maualuga o calories seti i aso taitasi.

E matua taua lava le lafoai o masaniga leaga ma le faʻatagaina o le faʻamalosia o le gaioiga faaletino i le tele o ituaiga o gaoioiga. O le savali i totonu o le ea fou pe a uma le 'aiga o le afiafi, uila, aau ma le tele o isi ituaiga o gaioiga faʻale-tino e mafai mo oe o le a sili ona aoga.

E le gata i lea, o le maʻi, taumafai e maua se taui, e tatau ona fua le maualuga o le suka. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga se masini faapitoa.

Afai e oʻo atu le tagata maʻi i le tulaga o taui, pe a maeʻa suʻega a le laboratory, o le a ia maua iuga nei:

  • o le suka maualuga o le a le sili atu ma le 5.5 iunite,
  • Hiona - e le sili atu i le 140/90,
  • o le maualuga o le cholesterol e le sili atu i le 5.2 iunite,
  • o le hemoglobin glycini e le sili atu nai lo le 6.5%,
  • 2 itula pe a uma le taumafataga, o le maualuga o le suka o le toto e le silia le 8 iunite.

O le tausisia o faʻamatalaga na maua mai i le suʻesuʻega ma faʻamaumauga ua lisiina o se faailoga lelei lea. I le lumanaʻi, ina ia faʻamautinoa le taunuʻuga, e tatau ona faʻaauauina pea le mulimuli i le taumafa ma le faʻatinoina o faʻatinoga faaletino. I lenei tulaga, o le a mafai ona tausia le taui ma aloese mai tulaga e ono tulaʻi mai ai faafitauli.

Vitio faʻatalanoa

5 laasaga e totogi ai le maʻisuka ituaiga 1:

Afai e iloa atu faailoga o le maʻisuka, o le mea autu o le faia lea o fuafuaga i le taimi ma maua ai taui. A leai, e te ono lamatia le mauaina o le hyperglycemia masani, lea o le a toetoe lava a le mafai ona aveeseina e tusa lava pe matauina uma manaoga o le fomaʻi.

O le ausiaina o se tau totogi i le amataga o le atinaʻeina o le faamai e le o se galuega faigata. Ae ui i lea, o le mafai ona faʻamaonia le tulaga e faigata ona o le ogaoga o le faʻamaʻi ma foliga mai o faʻalavelave faʻalavelave ua faateleina.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Aoao atili. E le o se fualaau faasaina. ->

Fructosamine

O le tasi lea o faailo sili ona taua e faʻaaogaina e fuafua ai le maualuga o taui mo le maʻisuka o soo se ituaiga. O lenei vailaau e maua mai i le fusia o le plasma protein i le kulukose. Afai o le faʻasalaga plasma o le fructosamine, ua faʻamaonia mai i vaiaso talu ai, ua maualuga le maualuga o le suka i le toto.

O lona uiga, o faʻamaoniga o mea o loʻo iai i le fructosamine e fesoasoani e le gata ina faʻamaonia saʻo le tulaga o le maʻi ma le ituaiga 1 maʻisuka ituaiga 1, ae ia maua foi se manatu i le gasegase o le maʻi.

O le masani masani o le fructosamine i le toto e le sili atu i le 285 μmol / L. I lenei tulaga, e mafai ona faʻamalosia le tagata maʻi - na ia mauaina se taui lelei mo le maʻi.

Afai e maualuga atu le faailo, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le atinaʻeina o le maʻisuka faʻasolosolo poʻo le faʻamaʻi. E taua le manatuaina o le tele o aʻafiaga o le faʻalavelave o le myocardial ma isi maʻi o le cardiovascular system.

Lipidogram

O lenei faailo e le taua tele, ae faʻaaoga foi e fuafua ai le maualuga o taui mo le faʻamaʻi. E faʻaalia ai le tele o lipids (gaʻo) i vaega eseese o le toto. Pe a tuʻuina atu se suʻesuʻega, o le fomu e faʻaalia ai le fomaʻi a le fomaʻi. Mo le auʻiliʻili, e faʻaaoga le metotia photometric. O iunite o le millimole i le lita.

Ina ia mafai ona faia lenei ituaiga auʻiliʻiliga, e maua mai se toto toto mai se vein. Ae leʻi faia lenei mea e le mafai ona e:

  • Taumamafa mo le 12 itula
  • Le ulaula
  • Maua le popole ma le popole.

Afai e le ausia nei manaʻoga, e sili le tolopoina o le auiliiliga. O lenei suʻega o le a faʻavaeina foi faailoilo e pei o le cholesterol, triglycerides, coefficient atherogenic ma le maualuga, maualalo ma maualalo le lipids density.

Afai e sili atu le maualuga o mea e taliaina, o le aʻafiaga o faʻamaʻi e pei o le atherosclerosis, infarction myocardial, stroke, ma le faʻaleagaina o tamaiti.

Suga i le mimi ma le toto

O le siakiina e le aunoa o le maualuga o le kulukose i le urine ma le toto, faapea foi ma le acetone i le urine, o se mea muamua e manaomia mo togafitiga manuia. E mafai ona fuaina le suka i le fale e faʻaaoga ai se masini faʻapitoa, e tatau ona e faia lenei mea a itiiti ifo ma le 5 taimi i le aso.

Afai e le mafai, e tatau ona e fuaina a itiiti mai faalua i le aso: vave ona maeʻa i luga o le taeao, i luga o se manava gaogao, aʻo le i ai, ma ao le i momoe, pe a uma se 'aiga o le afiafi.

E tusa lava pe mafai ona maua le maʻisuka, e fautuaina e faʻaauau pea ona asiasi i tagata tomai faapitoa e pei o le cardiologist, endocrinologist, fomaʻi, fomaʻi faʻamaʻi pipisi mo se suʻesuʻega masani.

Taui mo lenei faʻamaʻi

O se tagata gasegase e maua i le maʻisuka totogiina, ei ai lona maualuga o le kulukose o le toto e lata i masani. O lenei tulaga e mafai ona ausia pe afai e te mulimuli i se meaʻai, o le maʻisuka masani ma fai ni faʻafitauli faaletino. O se taumafataga mo tagata mamaʻi taitoatasi e atiina ae faʻapitoa, mafaufau i gaoioiga faaletino ma galuega. O meaai i aso taitasi e tatau ona lava maualuga e faʻaalu ai le tau o le malosi. E tatau ona 'ai faʻatasi - 5-6 taimi i le aso,' ai sina vaega itiiti i le taimi. Suamalie ma gaʻo gaʻo ua faʻaumatia atoa.

O nisi taimi o nei fuataga e le lava e faatumauina ai le maualuga ole kulukose. Ma, e faʻatonutonuina le maualuga o le glycemia, o le inisalini e faʻatinoina i le tagata maʻi poo le suka e maualalo le suka e faʻamaonia.

Togiaso o taui

O taiala mo le iloiloga o le maʻisuka totogi, o fructosamine ma le hemoglobin glycated. Pe a togafitia se faʻamaʻi, o le taulaiga o loʻo i luga o le tikeri e totogi ai. Talu ai ona o le faʻafitauli o le gasegase o le tino e pei o se faʻalavelave faʻapupulaina lemu i le faʻasalaga o le faʻamaʻi, ona faʻapipiʻi ai lea o le maʻisuka e le mafua ai le le atoatoa o le vaai ma le le mautonu o le tino. Ma o le taui taui ua maua i le ituaiga 2 o le maʻisuka fesoasoani e fesoasoani e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le faʻaleagaina o le myocardial.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka e le aʻafia, maua ai le hyperglycemia masani, lea e fesootaʻi ma le maualuga maualuga o le suka i totonu o le toto. O se taunuuga, o le kulukose e fusifusia i mea eseese o loʻo salalau i totonu o le toto. O na faʻaaliga o le vailaʻau faʻasolosolo o le kulukose o loʻo atagia i mata ma fatuga.

O le oloa o le glucose faʻamalosi e faʻapipiʻi le hemoglobin. O le taunuuga o le fusifusia o le kulukose i le molemoa hemoglobin e tupu i lela mumu toto. O le hemoglobin glycated e fesootaʻi ma le hyperglycemia mo se vaitaimi e 4 masina. O le tele lena o vailaʻau mumu e ola. O lona uiga, pe afai, i le faaiuga o lo latou olaga, o le hemoglobin e tumau pea i le glycosylated, o lona uiga, mo le 4 masina maualuga na maitauina ai le maualuga o le kulukose i le toto.

O lenei faailo e faʻaaogaina e iloilo ai le matuia o le maʻi, le aoga o le togafitiga, faʻapea foi ma le maualuga o le taui mo le maʻisuka.

Auala e fuafua ai le maualuga o le hemoglobin

Mo le fuafuaina o le maualuga o le hemoglobin glycosylated, o le metotia o le fesuiaʻiga o chromatography poo le auala e faʻaaogaina ai le immunokemical o loʻo faʻaaogaina.

I le suʻesuʻega muamua, o le maualuga o le hemoglobin glycosylated i tagata soifua maloloina atoatoa o le 4.5-7.5% o le hemoglobin atoa. I le suʻesuʻega lona lua, o nei fuainumera e 4.5-5.7%.

O maʻi e maua i le maʻisuka faʻamalosi i taui masani e 6-9% hemoglobin glycated. Afai o lenei faailoga e sili atu i le 9%, o loʻo taʻu mai ai o loʻo maua le maʻisuka faʻateleina. O le a le uiga o lenei mea? O lona uiga o le tulaga masani o le kulukose i totonu o le toto e le mafai ona tausia i soo se auala lava. O le laʻasaga o le taufaasesega atonu o se taunuuga o mea sese i le taumafataga, faʻaaoga sese o fualaau o le suka, ma isi.

Carbohydrate metabolism o taui faʻalelei:

  1. o le pasene o le hemoglobin glycated i le taui e 6-7%, ma le faʻasalaga - 7.1-7.5%, faatasi ai ma le decompensation - sili atu i le 7.5%,
  2. o le pasene o le anapogi anapogi ma taui o le 5.0-6.0%, faatasi ai ma le faʻasalaga - 6.1-6.5%, faatasi ai ma le decompensation - sili atu i le 6.5%,
  3. o le pasene o le glycemia postprandial i le taui e 7.5-8%, ma le faʻasalaga - 8.1-9.0%, faatasi ai ma le decompensation - sili atu i le 9.0%,
  4. o le pasene o le glycemia i le taimi e momoe ai e 6.0-7.0%, faatasi ai ma le suʻega - 7.1-7.5%, faatasi ai ma le decompensation - sili atu i le 7.5%.

O le faʻailoga lona lua lea e fuafua ai le tikeri o le maʻisuka o le fructosamine. O lenei vailaau ua faia i le taimi o le fusia o le kulukose i masini plasma. Afai o le faʻateleina o le fructosamine i le plasma toto ua faʻalauteleina, o lona uiga i le 14-21 aso mulimuli, o le maualuga o le kulūkose sa maitauina i le toto. Ona o le malosi e fuafua ai le maualuga o le fructosamine, e mafai ona mataitu le tulaga o le maʻi.

E masani lava, o le fructosamine i le toto e le sili atu i le 285 μmol / L. I le tele o le fructosamine ma le hemoglobin glyc i totonu o le toto, e mafai e se tasi ona faʻamasino le lamatiaga o le atinaʻeina o faʻafitauli eseese o le cardiovascular system. Faatasi ai ma le tulaga tauia o le maʻisuka, o lenei lamatiaga e itiiti, faatasi ai ma se foliga e le masani ai, o se auala, ma o se foliga e le mafaatusalia e maualuga.

Fuafuaga o le kulukose i totonu o le toto ma le urine

O le tulaga o lona soifua maloloina e faʻalagolago i le taua o le tagata maʻi e iloa ona pulea lona maʻi. O le tagata maʻi e tatau ona fuafua i taimi uma le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o le maualuga o le kulukose i le urine ma le aofaiga o le acetone i le urine.

O le glucose toto e siakiina 4-5 taimi i le aso. Ae o lenei mea lelei. E le mafai e tagata uma ona fai lenei faʻataʻitaʻiga i le tele o taimi, ae e tatau ona manatua o le itiiti ifo o suʻesuʻega e manaʻomia ona fai 2 taimi i le aso: i le taeao i luga o se manava gaogao ma le afiafi. E mafai ona fesoasoani i le tagata maʻi le kulupu ma le suʻega.

O maʻi e maua i le maʻisuka taui taui e mafai ona fuaina le suka i le masina. Ae peitaʻi, afai o suʻega faʻasolosolo e faʻamoemoeina le i ai o le suka i le urine i se faʻamoemoega o le 12-15 mmol / l, o ia suʻesuʻega e tatau ona faia i taimi uma. O le mea lelei, o le suka i le urini e le tatau ona i ai, o lona auai o loʻo faʻaalia ai le atinaʻeina o le tulaga o le taufaasese o le maʻisuka. Afai e maua le suka mimi, e tatau i le maʻisuka ona toe iloilo ana meaʻai ma meaʻai, ma e tatau i le fomaʻi ona faatonu se eseesega o le inisalini poʻo le suia o le papalama ua uma ona faatonuina.

Afai e maua le suka i le urine, e manaʻomia se suʻesuʻega faaopoopo e fesoasoani ai e iloa tino tino (acetone) i le urine. Mo lenei suʻesuʻega, o loʻo faʻaaogaina foʻi fasi pepa faʻapitoa. O le tuʻuina atu o sea ituaiga i totonu o le uila, e mafai ona e vaʻai pe faapefea ona suia le lanu. Faʻalagolago i le saturation lanu, o le mea e maua i le acetone i le urine ua fuafuaina. E tusa ai ma nei faailoilo, e faatonuina e le fomaʻi togafitiga e fesoasoani e faaleleia le tulaga o le maʻi.

Faʻailogaina le maʻisuka faʻamaonia, o loʻo matauina faailoga nei:

  • toto sugar 3.5-8 mmol / l,
  • urine sugar sugar 0-0.5%,
  • toto maualuga e le sili atu i le 130/80 mm Hg,
  • mamafa o le tino i totonu o taʻaloga masani.

Taumafa faʻamaʻi ma ona foliga

A maua se tagata maʻi i le maʻisuka ituaiga 1, o le mea muamua lava e fai i lenei tulaga o le tuʻuina atu lea o taumafaiga uma e faʻamautinoa le suka o le toto o le tagata maʻi i le tulaga manaomia. O le mea e leaga ai, e ui e mafai ona tufatufaina atu i le maʻisuka ituaiga 2, o le ituaiga muamua e manaʻomia ai le puleaina o le insulin hormone.

Ae ui i lea, o le maʻisuka ituaiga 2, o nisi taimi e maua ai le inisalini. Ae na o le pau lava pe a le tausisia e le tagata maʻi fautuaga a le fomaʻi: e leʻi suia lana meaʻai, e le auai i le gaioiga faaletino.

I le avea ai o se tulafono, i taimi uma i se poloaiga a le tagata e taʻu mai ai e le fomai mea e mafai ona faʻaumatia meaai, e fia ni taumafataga e tatau ona faia i le aso. Faʻalagolago i le tulaga lautele o le maʻisuka, o faʻamalositino faʻapitoa e faʻamatalaina.

Po o le a lava le ituaiga o maʻisuka o loʻo i ai i le tagata maʻi, e fautuaina ia tausisia ia mataupu faavae nei:

  • O oloa gaosi falaoa e aofia ai le falaoamata saito e le aofia ai.
  • E le mafai ona e 'aʻai i meaʻai, meaʻai suamalie, pipi, mea manogi ma gaʻo.
  • E fautuaina e teena meaʻai na kuka e ala i le seleina. E faʻatagaina e 'ai naʻo meaai ua uma ona tunu pe suʻe.
  • E tatau ona e 'ai na o ni vaega laiti, e oo i le ono taimi i le aso.
  • E le mafai ona faʻamaunuʻu masini gaʻo, e tatau ona e faʻatusatusa le aofaʻi o meaʻai gaʻo e faʻaumatia i le aso.
  • E tatau i le masima ipu i se tapulaa faʻapulaʻa, o le fua aupito maualuga o le sodium chloride e tatau ona le sili atu i le 12 kalama.
  • O le kalori o meaʻai kuka kuka e tatau ona fetaui i le malosi na faʻaalu i le aso, ma leai.

E taua le matauina o fautuaga uma e tatau ona matua tausisia. Ma o lenei mea e le gata o se suiga ia latou meaʻai, ae o le olaga atoa i le lautele. O le mea e leaga ai, o le maʻisuka o se maʻi tumau ma e le mafai ona faʻaleleia, o le mea lea e tatau ona faʻaaloalogia lenei tulafono i le gasologa o le olaga.

Ina ia tumau le maʻisuka i le vaega o taui, e tatau ona e siakiina e le aunoa le kulūkose i totonu o le tino. Ina ia faia lenei mea, ua fautuaina e faʻatau se masini faapitoa mo le fuaina o le suka toto - o le One Touch Ultra mita, mo se faʻataʻitaʻiga.

O gaioiga faaletino e mafai ona aʻafia lelei ai le ala o le maʻi, ae mafai foi ona afaina ai se faʻalavelave matuia. I lenei itu, o gaioiga faaletino uma lava e tatau ona i totonu o tapulaa talafeagai.

O le mea lelei, e fautuaina e maua e le maʻisuka le savali i le ea fou i aso uma ma faia galuega i le taeao.

I nisi o tulaga, e tupu mai e matua tausisia e le tagata maʻi uma tofiga ma fautuaga a le fomaʻi, ae o le maʻisuka taui e le tupu. O le mea e leaga ai, na o le filifiliga lava lea e fesoasoani e faʻamaonia le ata o le faʻaofiina o le inisalini.

Afai e mafai ona oʻo i le tulaga o taui, ona mataituina ai lea e le tagata maʻi faailoga nei:

  1. Suga i luga o se manava gaogao e le silia le 5.5 iunite.
  2. O faailoilo o le toto e le sili atu i le 140/90.
  3. O le maualuga o le cholesterol ole maʻi e oʻo i le 5.2 iunite.
  4. Ole pasene o hemoglobin glycated e le sili atu i le 6.5%.
  5. Ole maualuga o le suka ile tino ile lua itula pe a uma se taumafataga e le silia le 8 iunite.

I le isi itu, i togafitiga faafomaʻi, o tulaga tau taui o le maʻisuka ituaiga 2 o loo iloa foi, e faalagolago i luga o faailoga eseese.

O le a le tulaga o le maʻisuka?

Sugar levelManWomanA faʻamatalaina lau suka pe filifili se itupa mo fautuagaLevel0.58 E le maua le suʻesuʻegaAlaʻi le tausaga o le tagataAge45 SuʻesuʻegaTa mauaA faʻamalamalama le tausaga o le fafineAge45 SuʻesuʻeTa maua

O le iloa o le maʻisuka e le oʻoi ai, e tatau ona e talanoa e uiga i vaega o taui. O le vaʻaia e totogi ai le maʻisuka o loʻo taʻu mai ai pe faapefea ona faʻaalia le togafitiga o le togafitiga faʻatulagaina.

Afai e mafai ona ausia se tulaga lelei o taui, o se tulaga faʻaleagaina e pei o se maʻi faʻaleagaina e toetoe lava a le matauina. O maʻi e maua i se faʻamaʻi o le ituaiga muamua atonu e le fefefe i le atinaʻeina o pathoces o fatuga ma okeni o le ata vaaia.

E tusa ai ma lenei talaaga, afai e mafai ona oʻo i le tulaga o le taupulepulega, ona faʻataʻitaʻi ai lea o le maʻisuka o le maʻisuka maualuga o tupe maua e aunoa ma ni faʻafitauli, e mafai ona faʻaaogaina atoa faafitauli i le cardiovascular system.

Afai o le taui mo le maʻisuka e naʻo le afa, o lona uiga, o le maʻi o loʻo i ai se faʻafitauli o le maʻi, o le tulaga lamatia o le atinaʻeina o maʻi o le cardiovascular system e maualuga tele.

I lenei itu, o le maualuga o le toto suka e taitai atu ai i isi faafitauli.

I le aluga o taimi, o loʻo faʻaleagaina le faʻaitiitia o toto toto ma capillaries, o se taunuuga, ua le lelei le iloa o le vaaiga, ua le mafai ona matauina le le atoatoa.

O le a le mea e taʻu mai e le hemoglobin glycini?

O le Hemoglobin o se porotini lea o se vaega o le toto, ma o lana galuega autu o le felauaiga o le okesene i le tino o le tagata. O se uiga iloga o lenei polotini e mafai ona "puʻe" mole molelane, ona toe tuusaʻo lea i le mea e tatau ai.

Ae ui i lea, i le itu, o le polotini e mafai ona puʻeina molītini suka. I lenei tulaga, o le tuufaatasiga e pei o le suka - glucose ua fausia (i le togafitiga faafomaʻi, o lenei tuufaatasiga ua taua o le hemoglobin glyc).

O lenei tuufaatasiga e malosi tele, o le mea lea, o le umi o lona ola e mafai ona fuafua e le gata i minute, aso poʻo vaiaso, ae o masina foi.

O le mafuaʻaga lea e mafai ai e le mea o loʻo maua i le hemoglobin gia i le tino o le maʻi ona iloa le maualuga o le suka i le maʻisuka mo le tele o masina. O lenei faailo e mafai ai e oe ona iloilo mea nei o le faʻamaʻi:

  • O le ogaoga o le faʻamaʻi e suʻesuʻeina.
  • O le aoga o le togafitiga faatonuina ua iloiloina.
  • Le maualuga o le taui o le togafitiga ua fuafuaina.

I le tagata gasegase o loʻo i ai se taui lelei mo le maʻisuka, o le aofaʻi o le porotini glycated e ese mai i le 6 i le 9 pasene. Pe a faʻaalia e le auʻiliʻiliga le maualuga o le maualuga, o loʻo faʻamaonia ai e le aoga le togafitiga faʻasolosolo.

I le taimi lava e tasi, o le maualuga o le suka i totonu o le tino o le tagata maʻi e tumau maualuga, ma o le taunuuga lea e mafai ona faapea mai o le tagata maʻi o loʻo i ai se ituaiga o togafiti.

O mafuaaga mo le leai o se taui e ono le lelei le puleaina o le hormone, le tausia o le togafitiga fautuaina o inisalini poo ua filifilia sese, soliina o se soifua maloloina lelei, le lava le malosi o le tino faaletino.

O le a le maʻi o le maʻisuka?

Faʻatasi ai ma le maʻisuka o soo se ituaiga, o se aganuʻu le iloa o vala eseese e tolu o le faʻafitauli o le maʻi:

  • Vaega o taui
  • Faiga faʻavae
  • Taʻaloga faʻasalaga.

O le maʻisuka faʻamalosi o le ala lea o togafitiga lea e latalata tele ai le maualuga o le suka i le masani ma, e tusa ai ma lea, e leai se lamatiaga o le atiina ae o faʻafitauli o le maʻisuka. E mafai ona ausia lenei mea e ala i le faʻaaoga pea o vailaʻau faatonuina, mulimuli i se taumafataga ma faʻaauau i se ituaiga olaga.

Ole vaega o le maʻisuka o le taunuuga o le le lava o togafitiga poʻo lona toesea atoa. I lenei laasaga o le faʻamaʻi, o le ono mafai ona atiaʻe le ketacidosis, o le hyperglycemic coma.

O le tumau o mea o le kulukose i totonu o le toto i le tele o mea e mafua ai le faʻaleagaina faʻaleagaina, lea e oʻo atu ai i le faʻaaogaina o le tino, galuega vaaia, ma le cardiovascular system. O le tauvaga e faigata ona fesuiaʻi le atinaʻe, o tagata maʻi o loʻo le lelei le soifua maloloina, o le togafitiga o maʻi e le lelei.

O le maʻisuka tausisia o le maʻisuka o se laina tuaoi lea i le va o taui ma le faʻasalaga o se faʻamaʻi. Faailoga o le alualu i luma o le maʻi, ua faateleina le tulaga lamatia o ni faafitauli ogaoga.

Faatasi ai ma se vaitaimi faaumiumi e aunoa ma le alu i totonu o se tupe totogi, o le a ono tulai mai ai le tuai o faafitauli o le maʻisuka. O tagata mamaʻie maua i le maʻisuka e manaʻomia le toe iloilo togafitiga ma togafitiga.

O le taui o le maʻisuka e sili atu ona faigofie ona ausia ma le maʻi lona lua e le o le insulin. O togafitiga ituaiga 1 e mafua ai le faʻaumatiaina o sela e maua ai le inisalini, ma o le togafitiga o lenei ituaiga o maʻisuka e sili atu ona faigata.

I le maʻisuka laʻitiiti, sili atu i le afa o tagata gasegase e ola. Ina ia puipuia le fesuiaiga o le faamaʻi i le vaega ua faʻatauvaʻaina, e tatau ona suʻesuʻeina i taimi uma ma, faʻavae i luga o iloiloga, fetuunai le togafitiga.

Taʻiala mo le faʻavaeina o le laʻititi o le maʻisuka

Pe a fuafuaina le tulaga o taui mo le maʻisuka, o le suʻesuʻeina o suʻesuʻega suʻesuʻe ma suʻesuʻega faʻasolosolo.

Suesuega i fale suʻesuʻe e aofia ai:

  • Anava toto toto. I tagata soifua maloloina atoatoa, o lenei faailo e tatau ona iai i le va o le 3.3 i le 5.5 mmol / g. Afai o tagata mamai e maua i le maʻisuka o le auiliiliga e faʻaalia ai tulaga faatalatalata i mea masani, o le mea lea o loʻo faailoa mai ai se tikeri lelei o taui mo togafitiga,
  • Glucose toleniga suʻesuʻega. Faia ni lua itula pe a uma le faʻaaogaina o le kulukose i le maʻi. O le masani e 7.7 mmol / l. I le faʻaopopo i le tauia o le maʻisuka, o le auʻiliʻiliga e faʻaaogaina e fuafua ai le vaʻaia o le maʻisuka,
  • O le hemoglobin glycated (HbA1c). Faʻaalia le vaʻaiga i le va o molemololo mole molelaʻau na faʻaalia i kulūkose molekone ma le vaega o le hemoglobin. O le masani mai le 3 i le 6%, HbA1c e fuafuaina le maualuga o le kulukosesese e tusa ma le 3 masina aʻo leʻi faia le suʻega,
  • Suga i le urine. E masani lava, e leai se glucose i le urine. O le tapulaa faatagaina e 8.9 mmol / L, ao tumau pea le gaioiga o le gaosiga,
  • Cholesterol. "Leaga" cholesterol, o lona tau e le tatau ona sili atu i le 4 mmol / l. O faʻasesega faʻamaoniga o loʻo taʻu mai ai le amataga o suiga faʻapitoa i totonu o vaa,
  • Triglycerides. O se auiliiliga ua faatonuina ina ia iloa ai le ono mafai ona suia le lapisi o le maʻisuka. I le maʻisuka, o le triglyceride sili ona lelei e oʻo atu i le 1.7 mmol / L.

Taui mo le maʻisuka e faʻalagolago foi i le mamafa o le tagata. I le maʻisuka, e tatau ona iai le numera o le tino i le 24-25, e fuafua i le fua lea e vaeluaina ai le mamafa i kilokalama i le maualuga i mita.

E tutusa lava le tāua o tulaga taua o le toto. O se faailoga masani o se tapulaa e oo atu i le 140/90 mm. Hg. Art. O le maualuga o le maualuga e faailoa ai se tulaga le lelei o vaa.

O le maʻisuka faʻamaonia o loʻo faʻapea o le taimi e le o sili atu ai faʻamaumauga o loʻo lisiina atu i luga atu o tulaga masani poʻo le latalata atu ia i latou. E mafai ona fuafua le tauvaga mai le laulau o loʻo i lalo.

Tuua Lau Faamatalaga