Faʻaiʻuga pe a maeʻa le siama insulin i le maʻisuka

Laʻau insulin O se masini faafomai mo le puleaina o inisalini i togafitiga o le maʻisuka, ma ua lauiloa foi o le inisalini faifaipea o le inisalini. O le masini e aofia ai:

  • o le pamu ia lava (faatasi ai ma pule, masini faagasolo ma maa)
  • vailaʻau inisalini toe sui (i totonu o le pamu)
  • fesuiaʻiga faʻafefeteina faʻapipiʻi e aofia ai se taifau mo pulega faʻapitoa ma se faiga o paipa mo le tuʻuina o le vaʻai i le taifau.

O le pomu insulin e fai ma sui i le tele o injections o le inisalini i se inisalini insulin poo penisini insulin ma mafai ai ona togafitiga malosi ile inisalini pe a faʻaaogaina i le siakiina o kulukose ma le gaʻo.

Faʻasologa

Ina ia faʻaaogaina se pamu insulin, e tatau ona e faʻatumu muamua le vaʻai ma le inisalini. O nisi pamu e faʻaaogā faʻataʻavale e tuʻuina atu muamua na faʻamatuina e suia pe a uma le gaogao. Ae ui i lea, i le tele o tulaga, o le tagata maʻi na te faatumuina le faatanoa ma le insulin faatonuina mo le tagata faaaoga (masani ia Apidra, Humalog poo Novorapid).

  1. Tatala se vai fou e leai se meaola.
  2. Aveese le piston.
  3. Faʻaofi le nila i totonu o le faʻamalama ma le inisalini.
  4. Faʻailoa mai le ea mai le faatanoa i totonu o le faʻamalama e aloese ai mai le mimiti i le moli pe a inosia le inisalini.
  5. Faʻaofi insulin i totonu o le vaʻa faʻaaoga se piston, ona aveese lea o le nila.
  6. Faʻasalaga mai le ea mai le faatanoa, ona ave lea o le piston.
  7. Faʻafesoʻotaʻi le atigi vai i le faʻasolosolo seti faʻamau.
  8. Faʻapipiʻi le iunite faʻapipiʻi i totonu o le pamu ma faʻatumu le pu (avelaina o le inisalini ma (pe afai e maua) faʻaleleia o le ea i totonu o le masini). I lenei tulaga, e tatau ona vavae ese le pamu mai le tagata ina ia aloese ai mai le faʻafuasei o le inisalini.
  9. Fesoʻotaʻi atu i le nofoaga o inisiua (ma toe faʻaaogā le cannula pe a fai ua tuʻuina se atigipusa fou).

Faʻasologa

Ole pamu ile inisalini e le faʻaaogaina ile inisalini ose taimi umi. I le inisalini basal, o le inisalini o gaioiga puupuu poʻo le faʻasolosolo e faʻaaogaina.

O se pamu insulin e maua ai le ituaiga ituaiga o inisalini i ni auala se lua:

  1. bolus - o le fualaau tuʻuina i meaai poʻo le faasaʻoina o le maualuga o le kulukose toto.
  2. o le toto basal e faʻaauau ona faʻaauau ona faia i se tulaga faʻavae Basal e maua ai le inisalini i le va o meaʻai ma le po.

Ketoacidosis

O se faʻafitauli taua o le togafitiga o le inisalini o le maualuga le lamatia o le atiaʻe o le ketoacidosis i le tulaga o le toilalo o le faʻaaogaina o le inisalini. E mafua lenei mea i le mea moni o le pamu e maua sina insulin i le auala basal, ma e leai foʻi se inisalini ua faʻateleina.

O se taunuuga o lenei mea, e na o se tamai sapalai (fale) o le inisalini i le gaʻo gaʻo. O le tele o taimi e tupu lenei mea ona o le le lava o le fuaina masani o le kulukose i totonu o le toto pe ona o le faaumiumi o le faʻaogaina o le faʻaogaina o le tino. Ole fuaina masani o le kulukose i totonu o le toto o le a mafai ai e oe ona iloa le faateleina o lona maualuga i le taimi muamua, ma o le ae maua le taimi e puipuia ai foliga vaaia o ketones.

Faʻatasi ai ma le faʻalauteleina o le faʻaaogaina o le faʻaogaina o le tino, o le inisalini i totonu e ono leiloloa ai ana meatotino, lea e mafua ai ona soli le sapalai (poloka) e ala i se pusa poʻo se canlaula i lalo o le paʻu. E le gata i lea, o le faʻalauteleina o le faʻaogaina o le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o le faʻalaʻau e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻe o le mumū i luga o le nofoaga o le faʻapipiʻiina o le taifau, e faʻalavelaveina ai le ave o le inisalini mai lenei nofoaga ma faʻaleagaina ai ona aafiaga.

Laulau 1. Faʻapogai o le faateleina o le kulukose toto ma foliga mai o ketones

E faʻapefea ona vave oʻo mai le ketones pe a iai se soliga o le faʻatagaina o le inisalini?

Talu ai ona o le umi o le gaioiga o le inisalini e maualalo ai le gaioiga o gaioiga pe a faatusatusa i le inisalini o le tagata fai pupuʻu, o faafitauli i le faʻamaʻiina o le inisalini e mafua ai le faʻaalia o ketones i le toto vave pe'ā faʻaaogaina ana faʻalogo insulin. A faʻaaogaina le faʻaaogaina o le inisalini, o le faateleina o ketones e vave amata i le pe a ma le 1.5-2 itula.

A maeʻa le solia o le tuʻuina atu o inisalini, e vave lava ona tulaʻi le maualuga o ketones. O le taofiofia o le pamu mo le 5 itula e mafua ai le faateleina o le ketones i le mavae ai o le 2 itula, ma a maeʻa le 5 itula, o le maualuga e toetoe lava a oʻo i tulaga taua e tutusa ma le ketoacidosis.

Ata 1. O le faateleina o le maualuga o ketones (betahydroxybutyrate) i totonu o le toto pe a uma ona tape le pamu mo le 5 itula

Fuafuaga o Ketones

Pe a faʻaaogaina se pamu insulin, o le fuafuaina o ketones e fesoasoani e iloa ai le le lava o le inisalini i totonu o le toto, faʻapea foi ma filifili nisi gaioiga. O le toʻatele o loʻo faʻaaogaina pea ni faʻataʻitaʻiga e fuafua ai le urine ketones. Ae ui i lea, o le taimi nei e mafai ona e faʻatauina ni glucometers e fua ai ketones i le toto. Latou te fuaina se isi ituaiga ketone, betahydroxybutyrate, ma a e fuaina ketones i lau urine, e te fuaina le acetoacetate.

O le fuaina o ketones i le toto e mafai ai ona e iloa faafitauli i le inisalini na vave faʻapipiʻi ma faia ni auala e puipuia ai le ketoacidosis!

Ketones e aupito sili ona fuaina i le toto, talu ai i le faanatinati o latou tulaga e suia mulimuli ane ma e mafai ona latou iloa pe a lava le maualuga o le ketones i totonu o le toto. O le taimi e mafai ona iloa ai le kososis i le fuafuaina o ketones i le urine e sili atu ona umi le umi nai lo le fuafuaina o ketones i le toto. A e vaʻai i ketones i le urine, e le mafai ona e iloa tonu le taimi na latou fatuina ai.

Ketones i le urine e mafai ona iloa e sili atu i le 24 itula i le maeʻa ai o se mea o le ketoacidosis. O le faʻamautuina o le ketonesini toto i tagata e faʻaaogaina ai le insulin pump e mafai ona sili ona aoga, aua o le a fesoasoani e iloa ai faʻafitauli i le inisalini muamua muamua, puipuia le atinaʻe o ketoacidosis poʻo le amata togafitiga.

Laulau 2. Faʻapefea ona iloilo taunuʻuga?

O le faateleina o le kulukose toto o le sili atu i le 15 mmol / L ma le faʻaalia o ketones i le toto (> 0.5 mmol / L) poʻo le urine (++ poo le +++) o loʻo faʻaalia ai le leai o insulin i totonu o le tino. E mafai ona mafua lenei mea ona o le le lelei o le pamuina o le inisalini poʻo le faateleina o le manaʻo mo le inisalini, mo se faʻataʻitaʻiga ona o maʻi poʻo le atuatuvale. I lenei tulaga, e tatau ona e ulufale i le insulin correction bolus ma se peni.

E le fautuaina e faʻaaoga le pamu, talu ai e le mafai ona e mautinoa atoatoa o loʻo galue. A maeʻa lenei mea, e tatau ona siakiina ma le totoa le pamu. Faʻasese le masini eletise mai le afu ma "ulufale" (e tatau ona vavae ese le pamu mai le tino!) O nisi o iunite o inisalini ma bolus masani.

O le inisalini e tatau ona vave faʻaalia mai le pu. Afai ole inisalini e le tuʻuina atu pe fafaga faʻanenefu, o lona uiga o le atoatoa poʻo le vaeluaina o le paipa. Sui le faʻasalaga atoatoa o faʻafusi (seti ma pusa). Siaki mo faailoilo o le mumu poʻo le lūlūina o le inisalini i le nofoaga o le canlaula.

O nisi o cannula e iai ni "faamalama" faʻapitoa e iloa ai le vaega o le nila, vaai pe i ai le toto. Afai o le inisalini e fafaga lelei i le paipa, toe sui na o le taifau. Afai e maua mai ketones, inu atili vaiinu, faʻaaoga nisi insulin, ma talanoa i se fomaʻi pe a manaʻomia. Afai o le kulukose i totonu o le toto e itiiti ifo ma le 10 mmol / L ma o loʻo i ai konesona, e tatau ona inu se vai o loʻo i ai le kulukose ma faʻaaoga nisi inisalini.

Ata 2. O le a le mea e fai i le faateleina o le maualuga o le kulukose toto?

Puipuiga o ketones i le faʻalauteleina o le pamu

I le tulaga o se lamatiaga o ketones (mo se faʻataʻitaʻiga, o le manaʻomia mo se faʻalosologa faaumiumi o le pamu i le taimi o le faamalositino pe aʻo malolo i le sami), e mafai ona tuʻuina atu se tui faaopoopo o le inisalini. O le a lava lea e faʻamalosi ai le inisalini e faʻaauau, e tusa ma le 30% o le tui ole aso ole aso.

I.I. Dedov, V.A. Peterkova, T.L. Kuraeva D.N. Laptev

E faʻapefea ona galue le pamu o le insulin?

O se pamu o le inisalini faʻaonapo nei o se masini mama le tele o se pager. Inisalini e ulufale atu i le tino o le maʻisuka e ala i se faiga o masini faʻalanuʻu faʻafefe (o se pusi e muta i totonu o se taifau). Latou faʻafesoʻotaʻi le vaʻa ma le inisalini i totonu o le pamu ma gaʻo pala. O le reservoir reservoir ma le kesi e taua uma lava o le "faʻaogaina o le tino." E tatau i le tagata maʻi ona suia i aso uma e 3. Pe a suia le faʻaogaina o le tino, o le nofoaga o le faʻatagaina o le inisalini e suia i taimi uma. O se pulu tioata (e le o se nila!) E tuʻuina i lalo o le paʻu i vaega lava ia e masani ona tuiina le inisalini i se tui. O le manava, pulou, totoa ma tauau.

O le pamu e masani lava ona tosoina se faʻasolosolo insulin i lalo o le paʻu (Humalog, NovoRapid poʻo Apidra). O le mea e masani ona faʻaaogaina o le inisalini puupuu e faia i tagata. Inisalini e tuʻuina atu i ni laʻititi laʻititi, i le 0.025-0.100 iunite i taimi taʻitasi, faʻalagolago i le faʻataʻitaʻiga o le pamu. E tupu lenei mea i se vave saoasaoa. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le saoasaoa o le 0.60 PIECES i le itula, o le paluga o le a pulea le 0.05 PIECES o le inisalini i le 5 minute poʻo le 0.025 PIECES i le 150 sekone.

O le tui o le inisalini e faʻataʻitaʻiina ai le paʻu o se tagata soifua maloloina. O lona uiga e puleaina e ia le inisalini i ni auala se lua: basal ma bolus. Faitau atili i le tusiga "Polokalame Faʻaleleia o Inisalini". E pei ona e iloa, i taimi eseese o le aso, o le pancreas e faʻamalo le basal insulin i vaʻavave eseese. O pamu o inisalini i ona po nei e mafai ai ona e faʻatulaga le fua faatatau o le puleaina o le insalini basal, ma e mafai ona suia i se faasologa i afa uma itula. E foliga mai o taimi eseese o le aso o le "talaaga" o le inisalini e ulufale atu i le toto i vitio eseese. A o leʻi 'ai, o loʻo faʻaauau pea ona faia i taimi taʻitasi se pusa o le insulin. E faia lenei mea e le tagata maʻi ma le lima, ioe, e le otometi lava. E le gata i lea, o le tagata gasegase e mafai ona tuʻuina atu le pamu ma se "faailoga" e faʻaopoopoina ai le faʻasolosolo tasi o le inisalini pe afai o le suka o le toto pe a maeʻa fua.

O lona aoga mo le maʻi

I le togafitiga o le maʻisuka ma le tui o le inisalini, e naʻo se faʻalogo tutusa o le inisalini-iniseti e faʻaaogaina (Humalog, NovoRapid poʻo seisi). E tusa ai ma lea, e le faʻaaogaina le inisalini e faʻateleina. O le pamu e saunia vave le vaifofo i le toto, ae i nai tootoo, ma faafetai i lenei mea, o le inisalini e alu vave i le vave lava.

I le maʻisuka, o le fesuiaʻiga o le suka i le toto e masani lava ona tupu ona o le umi o le inisalini e mafai ona gauai i fua eseese. A faʻaaogaina se pamu insulin, e aveese lenei faafitauli, ma o lona aoga sili lenei. Talu ai e na o le "puupuu" insulin e faʻaaogaina, lea e matua galue malosi lava.

Isi faʻamanuiaga o le faʻaaogaina o se pamu insulin:

  • Laititi laasaga ma le saʻo maualuga o metotia. O le laasaga o le pulus dose o le inisalini i pamu nei ua na o le 0.1 PIECES. Manatua o peni tui - 0.5-1.0 PIECES. O le fua ole fafaga o le insaline basal e mafai ona suia i le 0.025-0.100 PIECES / hour.
  • Ole numera o punctures paʻu e faʻaititia i le 12-15 taimi. Manatua e tatau ona suia le faʻaaogaina o le pamu insulin i le 1 taimi i le 3 aso. Ma faʻatasi ai ma togafitiga masani ile inisalini e tusa ai ma le faʻatupulaia o le fuafuaga, e tatau ona e faia le 4-5 injections i aso uma.
  • O se pamu insulin e fesoasoani ia te oe e fuafua ai lau dose o le insulin. O le faia o lenei mea, o le maʻisuka e tatau ona suʻeina ma ulufale a latou taʻitoʻatasi taʻitasi i le polokalama (coefficient o carbohydrate, lagona o le inisalini i taimi eseese o le aso, faʻataunuʻu maualuga le maualuga o le toto). E fesoasoani le tino e fuafua le fua saʻo o insulin bolus, e faavae i luga o fua o le fuaina o kulukose i totonu o le toto aʻo le i ai ma le fia o meaʻai gaʻo e fuafua e 'ai.
  • Faʻapitoa faʻapitoa. E mafai ona faʻamalosia le pamu inisalini ina ia le mafai ai ona faʻaaogaina se pulus dose o le inisalini i le taimi e tasi, ae faʻalautele ile taimi. O se mea taua lenei pe a 'ai e le maʻisuka mea inu gaʻo o le faʻagesegese lemu, faʻapea foʻi ma le meaʻai o se taumafataga umi.
  • Faʻaauauina pea le siakiina o le kulukose toto i le taimi moni. Afai o le suka o le toto e leai se mea - o le tui o le insulin e lapatai ai le tagata maʻi. O faʻataʻitaʻiga lata mai nei "maualuga" e mafai ona suia ai le fuainumera o le pule o le insulin e faʻasaʻo ai le suka o le toto. Aemaise lava, latou te tapeina le tafe o le inisalini i le taimi o le hypoglycemia.
  • Teuina o se faamaumauga o faamaumauga, fesiitai atu i se komipiuta mo le gaosiga ma le auiliiliga. O le tele o pusa insulin e teuina i totonu o latou manatua se faamaumauga o faʻamaumauga mo le ono 1-6 masina. O lenei faʻamatalaga o le a le tui o inisalini ma o le a le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. E faigofie ona suʻeina nei faʻamatalaga uma mo le maʻi ma lona fomaʻi.

Pump insulin therapy: faʻamaoniga

O faailo nei e iloga mo le suiga i le pamu o le inisalini togafitiga:

  • le manaʻo o le tagata maʻi
  • e le mafai ona ausia se taui lelei mo le maʻisuka (o le faasinomaga o le hemoglobin glycated o loo tausia i luga atu o le 7.0%, i tamaiti e sili atu i le 7.5%),
  • o le kulukose i le toto o le tagata maʻi e masani lava ma e matua fesuisuiai,
  • ei ai faʻaaliga faifaipea o le hypoglycemia, e aofia ai mea matuia, faʻapea foi i le po,
  • o le taeao o le taeao
  • inisalini i aso eseese e aafia ai le tagata maʻi i auala eseese (faʻaalia fesuiaiga o le gaioiga o le inisalini),
  • O le tui o le inisalini e fautuaina e faʻaaogaina i le taimi o le maitaga o le maitaga, pe a fanau mai, i le taimi o le taimi fanau ma i le taimi o le vaʻalele,
  • tausaga o tamaiti - i Amerika e tusa o le 80% o tamaiti o le maʻisuka e faʻaaoga pamu insulin, i Europa - e tusa ma le 70%,
  • isi faailoga.

O le togafitiga o le insulin i le pump e matua talafeagai lelei mo tagata uma e maua i le maʻisuka e manaʻomia le inisalini. E aofia ai, ma le maʻisuka mumu i le leva o le amataga ma le monogenic ituaiga o maʻisuka. Ae o loʻo i ai faʻamaoniga i le faʻaaogaina o se pamu insulin.

Contraindications

O pamu penisini faʻaonapo nei ua mamanuina ina ia faigofie ai i tagata gasegase ona fai polokalame ma faʻaaogaina. Ae ui i lea, o le faʻamalosia o le inisalini e maua i pamu e manaʻomia ai le auai malosi o le tagata maʻi i la latou togafitiga. E le tatau ona faʻaaogaina se pamu insulin i mataupu pe a le mafai ona auai.

O le togafitiga o le inisalini o le pomu e faʻateleina ai le lamatiaga o le maʻi ile hyperglycemia (o le maualuga o le maualuga o le suka o le toto) ma le atinaʻe o le ketoacidosis o le maʻisuka. Talu ai ona o le faʻaaogaina o se pamu insulin i le toto o le maʻisuka, e leai se inisalini e faʻateleina. Afai e faafuasei ona tuʻuina le inisalini puupuu, ona tupu ai lea o faʻafitauli ogaoga pe a mavae le 4 itula.

O faʻamaoniga mo le pamu o le inisalini togafitiga o tulaga ia e le mafai ai e le tagata maʻi ona le mafai ona ia aʻoaʻoina auala e togafitia ai le maʻisuka togafitiga, o lona uiga o tomai o le siakiina o le kulukose i totonu o le toto, fuaina o gaʻo e tusa ai ma le faiga o meaʻai, fuafuaina o le tino, fuafuaina o vailaʻau o bolus insulin.

Pump insulin o togafitiga e le faʻaaogaina mo tagata gasegase ei ai maʻi faʻaleafaufau e mafai ona taʻitaʻia ai le le lava o le taulimaina o le masini. Afai o le maʻisuka o loʻo faʻaitiitia le faʻalauiloaina o le faʻaaliga, ona i ai lea o ona faafitauli i le iloaina o tusitusiga i luga o le lau o le inisalini.

I le taimi muamua o le pamu o le inisalini togafitiga, e manaʻomia le vaavaaiga faʻapitoa o togafitiga faafomai. Afai e le mafai ona tuʻuina atu, ona tatau loa lea ona tolopo le fesuiaiga i le togafitiga o le insulin i pamu "seia oʻo i taimi lelei".

E faʻapefea ona filifili se pamu insulin

O mea e tatau ona e gauai i ai pe a filifilia se pamu insulin:

  1. Tanie voluma. E lava le insulin mo le 3 aso? Manatua e tatau ona suia le seti faʻasolo e le itiiti ifo i le tasi i le 3 aso.
  2. E faigofie ona faitau tusi ma numera mai le mata? O lelei le pupula ma le eseesega?
  3. Faʻaogaina o le bolus insulin. Faʻalogo i le tapulaa maualalo ma le maualuga o le bolus insulin. E saʻo mo oe? E moni lava lenei mea mo tamaiti e manaʻomia ni laʻititi maualalo.
  4. Faʻatulagaina o le calculator. Pe mafai ea e lau tui ile inisalini ona faʻataga oe e faʻaogaina au faʻagata? O se vaega lenei o le lagona o le insulin, coefficient o le carbohydrate, le umi o le gaioiga o le inisalini, maualuga o le kulukose toto.Pe saʻo le saʻo o nei aofaʻiga? E le tatau ona lapotopoto tele?
  5. Alaga E mafai ona e faʻalogoina le faʻailo poʻo le vevesi pe a amataina faafitauli?
  6. Suavai faʻasao. E te manaʻomia se pamu o le a leai se suavai?
  7. Fegalegaleaiga ma isi masini. E iai pamu inisalini e mafai ona faʻafesoʻotaʻi faʻapitoa ma glucometers ma masini mo le faʻaauau pea ona mataituina le kulukose o le toto. E te manaʻomia se tasi?
  8. E faigofie ona fai se pamu i le olaga i aso faisoo?

Iloiloina o tui inisalini mo le fufuluina o le inisalini togafitiga

Manatua o fualaau o vailaau mo le pamu o le inisalini togafitiga i aso nei o ni mea e sili ona puupuu le faia o inisalini. I le avea ai o se tulafono, faʻaaoga Humalog. Mafaufau i tulafono mo le fuafuaina o tui insulin mo le puleaina ma se pamu i le basal (background) ma le bolus mode.

O le a le fua faatatau e te faʻatinoina ai le insulin? Ina ia fuafuaina lenei mea, e tatau ona e iloa po o le a le tui ole inisalini na maua aʻo leʻi faʻaaogaina le pamu. O le aofaʻi o aso uma o le insulin e tatau ona faʻaititia e 20%. O nisi taimi e faʻaititia e tusa lava pe 25-30%. Pe a faʻamamaina le togafitiga o le inisalini i le auala basal, e tusa ma le 50% o le tui ole aso ole inisalini e faia.

Mafaufau i se faataitaiga. O le tagata maʻi na mauaina le 55 iunite o inisalini i aso taitasi i le tulaga o le tele o injections. A maeʻa ona faʻaaogaina se pamu insulin, e tatau ona ia mauaina le 55 iunite x 0.8 = 44 iunite o inisalini i le aso. Ole fua ole vai ole insulin o le afa o le aofaʻi ole aofaʻi ole aofaʻi, ole 22 iunite. O le fua muamua o le pulega o le insalini basal o le 22 U / 24 itula = 0.9 U / itula.

Muamua, e faʻafetaui le pamu ina ia tutusa lelei le tafe o le insalini basal i le aso atoa. Ona latou sui lea o lenei saoasaoa i le ao ma le po, e tusa ai ma taunuuga o le tele o fua o le kulukose i le toto. O taimi uma lava, e fautuaina e suia le fua faatatau o le puleaina o le insalal basal e le silia ma le 10%.

O le fua faatatau o le faʻalialia o le inisalini i le toto i le po e filifilia e tusa ai ma iuga o le pule toto i le taimi e momoe ai, pe a maeʻa ma i le ogatotonu o le po. O le fua faatatau o le puleaina o le insalini basal i le taimi o le aso e faatonutonuina iʻuga o le siakiina e le tagata o le kulukose i totonu o le toto i lalo o tulaga o le faaseʻeina o meaai.

O le tui o le bolus insulin, lea o le a tuʻuina atu mai le pamu i le toto aʻo leʻi 'ai, e saunia e le tagata maʻi i taimi uma. O tulafono mo le faʻatulagaina e tutusa ma le faʻamalosia o le inisalini togafitiga faʻatasi ai ma inisiua. E ala i le faʻamatalaga, o le fuaina o le fua o le insulin o loʻo faʻamatalaina auʻiliʻili auiliiliga.

Pomu insulin o le itu lea tatou te faamoemoeina ai ni tala fou i aso uma. Talu ai o le atinaʻeina o se pamu insulin i lalo, lea o le a galue lelei, e pei o se pancreas moni lava. Pe a aliali mai se ituaiga masini, o le a avea ma suiga i le togafitiga o le maʻisuka, o le fua tutusa lea e pei o foliga o glucometers. Afai e te manaʻo e te iloa i le taimi lava lena - teu i la matou nusipepa.

Le aoga o le togafitia o le maʻisuka ma se pusa insulin

Laititi le inisalini siaki vai mama i le maʻisuka:

  • O le tau muamua o le pamu e taua tele.
  • O le tau o sapalai e sili atu le maualuga nai lo le faʻaaogaina o tui inisalini.
  • O pamu e leʻo faʻatuatuaina, o le tuʻuina atu o le inisalini i le maʻisuka e masani ona faʻalavelaveina ona o faafitauli faʻapitoa. E mafai ona avea lenei mea ma faʻalavelave faʻaletonu, faʻamalositino ile inisalini, o loʻo tafe mai le tai mai lalo o le paʻu, ma isi faafitauli masani.
  • Ona o le le faamaoni o pamu insulin, o le ketoacidosis i le po i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 oe faʻaaogaina e sili atu ona tupu nai lo i latou e tuiina le inisalini i syringes.
  • E toatele tagata latou te le fiafia i le manatu o se cannula ma pulumu o le a tumau pea i totonu oo latou manava. E sili atu le faʻaitiitia o le auala o le inisiua inisiua ma se tui tui inisalini.
  • O nofoaga ole gaʻo pipisi e masani ona afaina. E i ai foi isi mea e leai se mea e manaʻomia.
  • Gaosia e le au gaosi "saʻo maualuga le tui", ae mo nisi mafuaʻaga e tupu tele ai le hypoglycemia i le faʻaaogaina o pamu insulin i le tele o taimi. Masalo ona o le faʻaaogaina o masini masini o le faiga o suʻega.
  • O tagata faaaoga o le pumpulin insulin ei ai faafitauli pe a latou taumafai e moe, taʻele, aau po o le feusuaʻi.

Faʻailoga mataʻutia

Faatasi ai ma le lelei o pamu insulin, ua faailoa mai ai o loo i ai le laasaga o le aoina o le toto o le insulin - na o le 0.1 iunite. O le faʻafitauli o le faia o lenei fualaau e sili atu ma le tasi i le itula! O le mea lea, o le laʻititi maualalo o le insulin o le 2.4 iunite i le aso. Mo tamaiti ei ai le maʻisuka ituaiga 1, e tele naua. Mo tagata matutua o le maʻisuka oe mulimuli i se taumafataga maualalo o le gaʻo, e mafai foi ona tele.

Faapea o lau manaoga i aso taitasi mo le insalini basal e 6 iunite. I le faʻaaogaina o se pamu insulin i se seti seti o le 0.1 PIECES, e tatau ona e faia insulin basal 4.8 PIECES i le aso poʻo le 7.2 PIECES i le aso. O le a iu i se paʻu pe pisapisao. E i ai ata faʻaonapo nei o loʻo i ai se laasaga seti o le 0.025 iunite. Latou te foia lenei faafitauli mo tagata matutua, ae le mo tamaiti laiti o loʻo togafitia mo le maʻisuka ituaiga 1.

I le aluga o taimi, o fusi (fibrosis) e faia i luga o nofoaga o le inisiua o le tuilaʻau. E tupu lenei mea i tagata uma e maua i le maʻisuka o loʻo faʻaaogaina le tui insulin mo le 7 tausaga poʻo le umi. O ia foliga e le gata e le foliga foliga matagofie, ae le afaina ai le inisalini absorption. A maeʻa lenei mea, o le inisalini e faia ma le le mautinoa, ma e oʻo lava i ona maualuga gase e le mafai ona toe aumaia le toto suka i le masani. O faʻafitauli o le togafiti o le maʻisuka lea tatou te foia lelei ma le fesoasoani o le auala o nai avega mamafa e faʻaaoga ai le insulin pump e le mafai ona foia i soo se auala.

Pump insulin therapy: faaiuga

Afai e te mulimulitaʻia se polokalame o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo se polokalame ole togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 ma mulimuli i se meaʻai maualalo ole gaʻo, ole tino ole inisalini e le maua ai le sili atu le pulea o le suka i le toto nai lo le faʻaaogaina o tui. O le a faʻaauau pea seia oʻo ina aʻoaʻoina le pamu e fua le suka o le suka i le maʻisuka ma faʻamaonia vave lava le fua o le inisalini e faʻatatau i iuga o nei fua. Seʻia oʻo i lenei taimi, tatou te le fautuaina le faʻaaogaina o pamu insulin, e aofia ai mo tamaiti, mo mafuaʻaga ua taʻua i luga.

Faʻafeiloaʻi se tamaititi e iai le maʻisuka ituaiga 1 i se taumafataga maualalo maualalo i le taimi vave e te taofia ai susu. Taumafai e faʻataʻitaʻi ia te ia le auala o le inisalini o le inisalini e leai se aoga ma se tui i se auala malie.

Tuua Lau Faamatalaga