O le hemoglobin glycated, o le a lea ma pe faʻapefea ona faʻaitiitia?

O lenei faʻataʻitaʻiga e mafai ai e le fomaʻi ona fuafua mea na tutupu i faʻamaʻi faʻamaʻi i le 2-3 masina ua tuanaʻi, ma ia malamalama foi pe faapefea ona e pulea le maʻisuka.

Fuaina o le maualuga o le hemoglobin glycated e fautuaina ina ia faʻatino 2 taimi i le tausaga. Afai e le fetaui lau HbA1C ma le mea e gata ai, e mafai e lau fomaʻi ona faʻatulagaina lenei suʻega e sili atu - i taimi taʻitasi i le tolu masina.

O faʻataʻitaʻiga aupito sili ona maualuga o le hemoglobin glycini i lalo ifo o le 5.7%. HbA1C i le va o le 5.7 ma le 6.4% o faʻamaonia faʻamuamua. O le maʻisuka ituaiga 2 ua maua pe a sili atu le A1C i le 6.5%. O le A1C maualuga mo le maʻisuka e itiiti ifo ma le 7%.

O meaai mo le maʻisuka e tatau ona faapaleniina ma le lelei o le tausiga o meaai.

Taumafai e 'alofia meaʻai e faʻateleina ai lou toto suka vave. Le tele o mea ipu! Afai e te faʻaaoga se ipu salamata ae le o se meaʻai tele meaai, e mafai ona puipuia le faʻamaʻi. Aua neʻi 'ai meaai ma faʻafeeseese ai le sodas ma le sua o fualaau suamalie.

O le hemoglobin glycated, o le a lea ma pe faʻapefea ona faʻaitiitia?

O le suʻega o le toto mo le hemoglobin glycina e tatau mo i latou o loʻo taumafai e saili pe iai latou faʻamaʻi e pei o le maʻisuka, ma o a mafuaaga o lona atinaʻe. Afai ei ai sina masalosaloga o le i ai o le faamai, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi, pasia se suʻega lautele mo le cholesterol ma le suka toto, faia se suesuega o le hemoglobin glyc.

O le a le mea ma aisea e faʻapipiʻi ai lenei vailaʻau? O le hemoglobin glycated o loʻo faia i le tino o le tagata ona o le gaioiga o le kulukose. O lenei vailaʻau o loʻo faʻapipiʻiina i le 'elemene mūmū mūmū pe a noatia le hemoglobin ma le suka mai le mea e ulu ai i le toto.

E le pei o suʻega faʻamalosi maualuga, pe a aveesea le toto mai se tamatamailima, o lenei suʻesuʻega o le a faʻaalia ai le kulukose i le fa masina talu ai. Ona o lenei mea, e mafai e le fomaʻi ona iloa le fuainumera o le faailo, fuafua le faʻamalosia o le inisalini ma le tikeri o le maʻisuka. Pe a maua faʻamaoniga masani, e leai se mea e popole ai.

Fuafuaga o le hemoglobin glycated

O le tele o le maʻisuka e fiafia i le a le hemoglobin glyco, o le a le eseesega i le va o ituaiga eseese o siama o le maʻisuka ma pe aisea e manaomia ai ni suʻesuʻega se lua?

O se suʻega faapena o le toto e faia i luga o le faʻavae o le fale suesue ile fale Helix ma isi falemaʻi faafomaʻi faapena. O le auʻiliʻiliga e sili atu le sao ma faʻamaonia, e mafai ona faʻaalia le aoga o le togafitiga, o le a le ogaoga o le maʻi.

E maua e tagata maʻi le toto mo le hemoglobin glycated pe a iai se masalosaloga o le atinaʻeina o prediabetes poʻo le maʻisuka. E faʻatatau i iuga, e mafai e le fomaʻi ona faʻamaonia le maʻi pe faʻamaonia e leai se mafuaaga e popole ai.

  1. O le hemoglobin glycated poʻo glycosylated e taua foi HbA1C, hemoglobin a1c. O le a le uiga o lenei mea? O se tuufaatasiga tutusa o le hemoglobin ma le kulukose e mafua mai ona o le le o le enzymatic glycosylation. Pe a faʻamalolo le vailaʻau, o le hemoglobin ei ai vaega o HbA1 lea e 80 pasene o HbA1c.
  2. O lenei auiliiliga e fa fa taimi ile tausaga, o lenei mea o le a mafai ai ona e suʻeina le faʻaogaina o suiga i faʻamalama o le kulukose. O le toto i le HbA1C o le hemoglobin glycbin e tatau ona ave i le taeao i luga o se manava gaogao. I le i ai o le tafe toto, faʻapea foi ma le faʻaliliu toto, e fautuaina le suʻesuʻega ina ia faʻataunuuina pe a uma le lua vaiaso.
  3. E taua tele le faia o le auʻiliʻiliga i luga o le faavae o le tasi fale suesue, talu ai e mafai e le falemaʻi ona faʻaaoga auala eseese, o lea o le a maua ai e le auga o mea e maua. Ole suʻesuʻeina e le aunoa o le toto mo le hemoglobin ma le suka e le gata o le maʻisuka, ae faʻapea foi tagata soifua maloloina, o le a puipuia ai le faʻafuaseʻi o luga o le kulūkose, faʻaitiitia le cholesterol toto ma iloa ai le faʻamaʻi i se taimi vave.

E manaʻomia le faʻamalositino e iloa ai le maʻisuka pe suʻesuʻe le tulaga lamatia o le maʻi. Faʻafetai i faʻamatalaga e maua mai, e mafai e le maʻisuka ona malamalama i le lelei o le togafitiga e faʻaaoga, pe o iai le faʻafitauli o le tagata.

Le lelei ma le le lelei o le suʻesuʻega

Faʻamatala lou suka pe filifili se itupa mo fautuaga Suʻeina E leʻi maua Sailia e leʻi maua Sailiga e le maua

Afai o loʻo taʻitaʻia oe e ni iloiloga lelei, e mafai ona e malamalama pe o le a le lelei o sea auiliiliga.

Pe a faatusatusa i le tulaga masani o le maʻisuka, o le suʻe toto mo le HBA1C e lelei tele.

O le maʻisuka e mafai ona 'ai i le afiafi o le auʻiliʻiliga, ma o le suʻesuʻe lava ia e mafai ona faʻatino i soo se taimi, e tusa lava po o le a le meaʻai.

O le suʻega suʻega ma le toto na maua e mafai ona teuina mo se taimi umi. Afai o le suia o le maualuga o le toto suka suia ma le mafatia poʻo se faʻamaʻi pipisi, ona maua ai lea o le hemoglobin faʻamaumauga mautu ma e le o faʻalavelave. Ina ia fuafua le hemoglobin glyc, e le manaʻomia se sauniuniga faapitoa.

Afai e siitia maualuga le hemoglobin Hb A1c, e mafai e le fomaʻi ona suʻesuʻeina vailaʻau o le maʻisuka poʻo le maʻisuka i le taimi muamua o le maʻi, aʻo le suʻi e mafai ona faʻaalia le maualuga o le kulukose.

O le suʻeina o le toto mo le suka e le o taimi uma e iloa ai le amataga o le maʻi, o le mafuaʻaga lea e masani ona tuai ona togafitiga ma faʻalavelave faʻalavelave.

O le mea lea, o le auiliiliga mo le hemoglobin glycated, o ona taunuuga o loʻo faʻaalia i se laulau faapitoa, o se suʻesuʻega taimi o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka.

E le gata i lea, o sea suesuega e mafai ai e oe ona pulea le aoga o le togafitiga.

  • O le le lelei o ia ituaiga faʻamaʻi e aofia ai le tau maualuga, o le tau o ia togafitiga faafomaʻi i le falemai Gemotest, Helix ma isi faʻalapotopotoga e 500 rubles. O taunuʻuga o le suʻesuʻega e mafai ona maua i aso e tolu, ae o nisi falemai tuʻuina atu faʻamatalaga i ni nai itula.
  • O nisi tagata e maualalo le fesoʻotaʻiga i le va o le HbA1C ma le maualuga o le kulukose, o lona uiga o le taua o le hemoglobin glycene e mafai i nisi taimi ona fesuiaʻi. E aofia ai faʻamaʻi faʻamaonia le saʻo i tagata ei ai se faʻafitauli o le anemia poʻo le hemoglobinopathy.
  • E mafai ona faʻaitiitia le talaaga faʻapitoa pe afai o se tagata i le aso muamua na te maua se maualuga o vitamini C po o le E. O lona uiga, o le hemoglobin e faaitiitia pe afai e aloese mai meaʻai talafeagai ao leʻi faia le suʻesuʻega. O le auiliiliga ua faaalia ai se maualuga maualuga o le hemoglobin, pe afai o le faailoga o hormones thyroid i totonu o le maʻi suka ua tuutuu ifo, o le kulukose e tumau i le tulaga masani.

O se faʻafitauli faʻapitoa o le suʻesuʻega o le le mafai ona faʻaaogaina o tautua i le tele o falemai. Ina ia faia se suʻega taugata, e manaʻomia meafaigaluega faʻapitoa, lea e le maua i falemaʻi uma. O le mea lea, e le maua e tagata uma le siama.

Totoga o taunuʻuga tau faʻamaonia

Pe a filifilia le faʻamaumauga, o le endocrinologists o le Helix Center ma isi faʻalapotopotoga faʻapitoa e faʻaaogaina le laulau o le hemoglobin glycated. E mafai ona fesuisuiaʻi taunuuga o faʻamaʻi, e fuafua i le matua, mamafa, ma le tino o le maʻi.

Afai o le faailoga ua faʻaititia ma o le 5 1, 5 4-5 7 pasene, o le metabolism i le tino e le faʻavaivaia, o le maʻisuka i totonu o tagata e leʻi iloa ma e leai se mafuaaga e popole ai. Pe a maua le hemoglobin glycina i le 6 pasene, e taʻu mai ai e ono tulai mai le lamatiaga o le atiaʻeina o le maʻi. E taua le mulimuli i se meaʻai faapitoa e faʻamaonia ai le suka o le toto.

O le hemoglobin glycated o le 6.1-6.5 pasene lipoti o le tagata e maualuga le maualuga o le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2. E taua le mulimuli i se taumafa faʻasese, 'ai le mea saʻo, mataʻituina le masani i aso uma ma aua nei galo e uiga i le suka-faʻaititia o tino faʻaletino.

  1. Afai ole sili atu i le 6.5 pasene, e iloa ai le maʻisuka.
  2. Ina ia faʻamaonia le faʻamautinoaina, latou te suʻe i se suʻega lautele o le toto, o le suʻesuʻega o loʻo faia i auala masani.
  3. O le maualalo ifo o le pasene o loʻo faʻaalia ai le masini, o le itiiti ifo lea o le atinaʻeina o se faʻamaʻi.

I se isi faaupuga, o le HbA1c masani e iloiloina pe afai e mai i le 4-5 1 i le 5 9-6 pasene. O ia faʻamatalaga e mafai ona i totonu o soʻo se tagata maʻi, e tusa lava po o le matua ma le kenera, o lona uiga, mo se tagata e 10 tausaga, 17 ma le 73 tausaga, o lenei faailo e mafai ona tutusa.

Le maualalo o le hemoglobin

O le a le mea e taʻu mai e le maualalo o le index hemoglobin ma o le a le mafuaaga o lenei mea matautia? Afai e faia le suʻega ma ua tuʻuina atu le faʻailoga, e mafai e le fomaʻi ona iloa le i ai o le hypoglycemia. O se faʻamaʻi masani e tupu pe a maua e se tagata le paʻu o le pancreas, ona o lenei mea, o le inisalini ua faʻalauteleina le faʻasologa.

Afai e matauina se maualuga maualuga o le hormone i totonu o le toto, o le paʻu tele o le suka e tupu ma o le hypoglycemia e atiina ae. O le tagata gasegase o loʻo i ai faʻaʻailoga i vaivaiga, vaivai, faʻaitiitia o le faʻatinoga, o le vevela, puupuu le manava, faʻavaivaia, faʻaleagaina o le manogi ma le sogisogi, gutu malogo.

Faʻasolosolo le malosi i le faʻatinoga, atonu o maʻi se tagata ma faʻavela, faʻavaivaia, ua le lelei le mafaufau, ua vave ona vaivai le tagata, ma ua faʻalavelaveina le faʻafitauli puipuia.

I le faaopoopo atu i le i ai o insulinomas, o mafuaʻaga o lenei tulaga e mafai ona taoto i tulaga nei:

  • Afai o le maʻisuka, e aunoa ma le tui, e ave vailaau e maualalo ai le suka o le toto,
  • O loʻo mulimuli le tagata i se meaʻai maualalo-carb mo se taimi umi,
  • A uma le faaumiumi o le malosi faaletino,
  • I le tulaga o le le atoatoa o le tino,
  • I le iai o faʻamaʻi faʻasolosolo faʻafuaseʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatoʻateleina o le le faapalepale i le fructose, togafiti o Forbes, Herce's disease.

Muamua lava, o togafitiga e aofia ai se toe iloiloga o le meaai, e tatau ona toe faʻatumu le tino i vitamini taua. E taua foi le faia o malaga i fafo ma faʻamalositino i taimi uma. A uma le togafitiga, e tatau ona e faia se suʻega lona lua e faʻamautinoa ai o le metabolism e masani lava.

Afai o le suʻega na faʻaalia le maualuga o tulaga faatauaina, o lona uiga o se faʻaopoopoga faʻaopoʻopo o le toto suka. Ae ui lava i na numera, e le maua i taimi uma e le tagata le maʻisuka ma le maualuga o le cholesterol.

  1. O mafuaʻaga o le gasegase o le carbohydrate e le talafeagai e mafai foi ona fesootaʻi atu i le faʻavaivaia o le kulukosesese, faapea foi ma le vaivai o le kulukose.
  2. O le maʻi suka e masani lava ona maua pe afai o le iuga o le tasi suʻega e sili atu i le 6.5 pasene.
  3. O le fomaʻi o loʻo faʻaalia mai le vaʻaia pe afai o fuainumera o loʻo iai i le lautele mai le 6.0 i le 6.5 pasene.

A maeʻa ona maua le faʻamaʻi, o le maʻisuka e manaʻomia le faʻaalia o le talafaʻasolopito, mo lenei, i le lua itula i aso uma, o fua o le toto e fuaina e faʻaaoga ai le glucometer eletene.

E faʻapefea ona suʻe se suʻega toto

E mafai ona latou suʻe le toto mo suʻesuʻega ina ia mafai ai ona fuafua le maualuga o le hemoglobin glyc i le falemaʻi i le mea e nofo ai. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e ave se faʻamatalaga mai lau fomaʻi. Afai e le faia lea ituaiga o siama i le falemaʻi i le lotoifale, e mafai ona e faʻafesoʻotaʻi se falemai tumaoti, e pei o Helix, ma suʻe suʻega toto e aunoa ma se faʻamatalaga.

Talu ai o taunuuga o le suʻesuʻega e atagia ai le maualuga o le suka toto i le tolu masina talu ai, ae le o se taimi faapitoa, e mafai ona e sau i le fale suesue i soo se taimi, e tusa lava po o le a le meaʻai. Ae ui i lea, e fautuaina pea e fomaʻi le tausisia o tulafono faʻale-aganuʻu ma tuʻuina atu le toto i luga o se manava gaogao ina ia mafai ai ona aloese mai mea sese ma le le aoga o tupe.

Soo se sauniuniga aʻo lei faia le suʻesuʻega e le manaʻomia, ae sili atu le aua le ulaula pe faʻaalu oe i le tino i le 30-90 minute aʻo leʻi asiasi i le fomaʻi. Talu ai ona o nisi vailaʻau e mafai ona i ai iuga o le suʻesuʻega, o le aso ao le i fautuaina e ave le diuretic Indapamide, beta-blocker Propranolol, analiogio opioid Morphine.

  • O le toto mo le fuafuaina o le maualuga o le hemoglobin glycated e masani lava ona ave mai se vein, ae i le togafitiga faafomai o loo i ai se metotia pe a maua mai meaola mai le tamatamailima.
  • O le suega o le hemoglobin glycated e manaʻomia ona fai tasi mo le tolu masina. A maeʻa ona maua ia taunuʻuga, ona maua ai lea o le maʻi, mulimuli ane ua faatonuina e le fomaʻi togafitiga talafeagai. O lenei metotia o faʻataʻitaʻiga e muamua lava mo mea uma e manaʻomia e le tagata gasegase ia mautinoa ai lona tulaga o le soifua maloloina.

Togafitiga ma le puipuiga

Aʻo leʻi tuʻuina atu le hemoglobin glycated, e tatau ona faia taumafaiga uma e faʻamaonia le suka o le toto. Ina ia faia lenei mea, o le maʻisuka e tatau ona mulimulitaʻi i fautuaga faʻalesoifua maloloina uma, faʻatauvaʻa ma lelei ona 'ai, mulimulitaʻi i se faʻataʻitaʻiga masani.

E taua le aua nei faʻagaloina le faʻaaoga taimi o vailaau ma le puleaina o le inisalini, faʻaaloalo i le moe ma le faʻavevesi, aʻoga faʻapitoa faaletino. Faʻatasi ai ma oe e tatau ona e iloa lau talaaga faʻapitoa ina ia saʻo le faʻataʻitaʻiga.

E faʻaaogaina glucometers mo le siakiina e le aunoa o le kulukose i le fale. E tatau foi ona asiasi i se fomaʻi e mataʻituina suiga o suiga, fuafua le cholesterol ma mataʻituina le lelei o togafitiga.

E mafai foi ona faʻaititia le suka e ala i togafitiga faʻamaonia a tagata, o loʻo faʻamalosia e fomaʻi ma maua ai se lelei lelei. O se faʻavae lenei o togafitiga faʻapitoa ma togafitiga e faʻamaonia ai le tulaga o se tagata ma mafai ai ona faʻaititia lelei le maualuga ole kulukose o le toto.

O le a le hemoglobin glycini o le a taʻu atu i le tagata atamai i le vitio i lenei tusiga.

Faʻamatala lou suka pe filifili se itupa mo fautuaga Suʻeina E leʻi maua Sailia e leʻi maua Sailiga e le maua

O le hemoglobin glycated: o le masani i le suʻesuʻeina o le maʻisuka

A aʻafia se tagata i le maʻisuka, o le faailoga o meaola oona o le hemoglobin glycosylated. I se auiliiliga, o le hemoglobin glycosylated o se vailaau e aofia ai kulukose molekone ma lelatini mumu mumu.

Afai e maua e le tagata le hyperglycemia, o le suega lea e fuafua ai le hemoglobin mo le maʻisuka e faʻamalosia.

O lenei ituaiga o siama o loʻo i ai se aoga tele - e mafai ona e iloa le i ai o se faʻamaʻi pe a le o faʻaalia nisi faailoga o maʻi. E moni lenei mea, talu ai o le faʻamaʻi e sili atu le faigofie ona fofo i le amataga.

O se suʻesuʻega faafomaʻi e mafai ai ona iloa e uiga i le maualuga o le faʻamaʻi o faʻamaʻi ma pe o le a le aafiaga o le togafitiga togafitiga.

O le a le hemoglobin glycosylated?

O lea ituaiga o mea e maua i le toto e le gata i tagata ei ai se "faʻamaʻi" faʻamaʻi, ae faʻapea foʻi i mea maloloina.

O le eseesega, o tagata mamaʻi, o le maualuga o lea mea ua matua faateleina, ma e mafai ona fuafua pe o le a le tele o le maualuga o lenei laasaga e faʻaaogaina ai se suʻesuʻega faʻatautaia i tulaga suʻesuʻe.

O le eseʻesega o lenei metotia, o lona fesoasoani e mafai ai ona faʻavae le maualuga o le suka i le toto toto i le 2-3 masina ua tuanaʻi. O le mea moni o le toto e mafai ona ola mo 3-4 masina.

A maua e le tagata le hyperglycemia, ona faʻafesoʻotaʻi lea o le kulukose o le kulukose ma le hemoglobin, e fai ai se masini mausali, ma seia oʻo ina oti le toto mumu i totonu o le toto, e le malepe.

O le mea lea, o se faʻafitauli faʻalesoifua maloloina e mafai ona iloa i le amataga, lea e mafai ai ona e amata lelei togafitiga talafeagai.

Afai e te faʻatusatusa lenei metotia i suʻega faʻapitoa o le toto, ona oʻo lea i le amataga, latou te le faʻaalia le tele o suka i totonu o le toto.

Faʻafefea ona pulea le faʻamaʻi

Afai ei ai i se tagata se faʻamaʻi "suamalie," e le masani ona matauina le masani o le hemoglobin glygia pe afai e le tausisia e le tagata manaʻoga faʻapitoa. O le hemoglobin glycated, o lona masani i le maʻisuka e masani lava ona faʻavaivaia i tama talavou ma tamaiti, aua e masani ona latou le usitaia togafitiga faafomaʻi nai lo tagata matutua.

E masani lava, o tagata matutua matutua latou te agasala i lenei mea, latou te taumafai e aumai le setete o le glycemia i se tulaga masani ao lei faia se suʻega faafomaʻi. Ae e aoga le tofotofoina mo suiga i le toto mumu totola, ona faʻaalia loa lea o soliga uma i le togafitiga.

Ina ia faatumauina le pulea o le auala o le togafitiga, o suʻega talafeagai mo le hemoglobin glycosylated e tuʻuina atu ia le itiiti ifo i le tasi i le 90 aso. E ala i suʻesuʻega suʻesuʻega, na faʻamaonia ai afai e mafai ona faʻaitiitia ia faailoilo e le itiiti ifo i le 10 pasene mai le maualuga na muamua aʻo leʻi togafitia, ona faʻaitiitia ai lea o filifiliga mo le tupu ma le atinaʻeina o faʻafitauli mai se "maʻi" suamalie.

O le a fesoasoani le fomai e ausia le maualuga o le hemoglobin glycated, o le mea lea, pe afai ua sili atu le tagata i le masani o le hemoglobin glycolated mo le maʻisuka, ona lava lea o laasaga talafeagai i le taimi o le a fesoasoani e faasaʻo mea uma.

I le tautalagia o le a le mea e tatau ai, e tatau i se tasi ona malamalama o le faailoga e le o se mea e tasi, e faalagolago tele i itu eseese ma uiga taʻitoʻatasi o le tino o le tagata.

Ma o se meaʻai faapitoa mo le maʻisuka lea e faʻamaonia le hemoglobin glycosylated i le tino o le tagata o le a fesoasoani tele.

O le a le masani o le hemoglobin glycated mo le maʻisuka

E pei ona uma ona taʻua, o loʻo tatou talanoa e uiga i se ituaiga o meaola o meaola, o lona fuaina o loʻo faia i le pasene. E fuafua mai le numera o le toto i totonu o le tino o le tagata.

O nisi tagata e fesili pe o eseese tulaga mo le maʻisuka i tamaiti ma tagata matutua e eseese. Leai, e leai ni eseesega i vasega o tausaga.

O le fesili e fesiligia i nisi taimi pe iai ni eseesega i se vailaʻau i le maʻisuka ituaiga 2 ma le maʻisuka ituaiga 1.

O le sugar gated has such a property, o tulaga faatonuina mo le hemoglobin glyco i le maʻisuka malosi e tutusa lava mo se faamai o le ituaiga muamua po o le lua. E tatau ona faʻamatala auiliiliga faʻamaonia i le pasene:

  • 5.7 pasene - afai ei ai i tagata se faʻamatalaga, ona leai lea o ni faʻalavelave i le fefaʻatauaʻiga i le va o gaʻo. O sea tagata e leai ni faʻafitauli faʻalesoifua maloloina, o lea e leai se mea e manaʻomia e faʻataʻitaʻi ai togafitiga,
  • e oʻo atu i le 6 pasene - e leai lava se "faʻamaʻi" faʻamaʻi, ae ua oʻo i le taimi e faʻafetaui ai le olaga ma meaʻai. Afai e fetuunai e se tagata ana mea taumafa i le taimi o se vaitaimi, o le a le afaina le maʻi,
  • e oo atu i le 6.4 pasene - o se tagata ei ai se tulaga e taʻua e fomai o le vailaau. I se tulaga faapea, saili le fesoasoani a se endocrinologist e tutusa. Afai e le faia lenei mea, o le a le pine ae mafatia le tagata mai le hyperglycemia tumau,
  • e oʻo i le 7 pasene - e faʻaalia e le fomaʻi le maʻisuka i totonu o se tagata. I se tulaga faapena, e tatau ona manaʻomia vave togafitiga faafomaʻi, pe afai e le faia, o taunuuga e mafai ona sili ona leaga, e maliu se tagata i mataupu ogaoga.

O a ni uiga lelei ma le le lelei o sea suʻesuʻega?

Afai tatou te faʻatusatusa i le suʻega o le toto, o lona uiga o lenei metotia faʻataʻitaʻiga ei ai le tele o tulaga lelei. O le suʻega masani o le faapaleni o le glucose e leiloloa foi i le tele o auala. E tatau ona faʻamatala auʻiliʻilia e uiga i le lelei o se metotia faʻataʻitaʻiga:

  • o le suʻesuʻega e mafai ona faʻatinoina vave lava pe'ā uma ona 'ai se tagata, faʻamalositino, ma tusa lava pe a uma ona inu le ava malosi. Ae sili atu le faia o sea suʻesuʻega i le taeao, aʻo leʻi 'ai. O faʻamatalaga sili ona lelei e faʻaalia pe afai e faʻamaonia se suʻesuʻega faʻamaonia, ma e manaʻomia nei isi taualumaga,
  • o taunuʻuga e faʻatuatuaina, lea e le mafai ona taʻua i taimi uma e uiga i taunuuga o isi ituaiga o diagnostics, lea e masani ona faʻaalia iuga leaga, lea e mafua ai le togafitiga le talafeagai,
  • afai o suʻega suʻeina e le itiiti ifo ma le lua itula, ona vave tele lea,
  • e taua le matauina o mea taua e pei o le atuatuvale po o le malulu e le afaina ai le taunuuga, lea e le mafai ona taʻua e uiga i isi ituaiga o suesuega,
  • mo le faʻatonuga atoa, ua lava lea e faia ai se suʻesuʻega e le silia ma le tasi i le tolu masina.

Faatasi ai ma tulaga lelei uma o se metotia o le mafaufau, e le mafai e se tasi ona toilalo e fai atu e uiga i ona vaivaiga, lea e tupu foi, ae i ni aofaiga laiti:

  • o sea suʻesuʻega e le taugofie, faʻatusatusa i isi ituaiga o faʻamaʻi. E faʻalagolago lava i le nofoaga o le suʻesuʻega, ae o le itiiti ifo i le 500 rubles e leai se suʻesuʻega,
  • faatasi ai ma le fesoasoani o se metotia o faʻataʻitaʻiga, e le mafai ona iloa ni fomaʻi faʻapitoa o le hypoglycemic,
  • e le mafai ona faia sea ituaiga o siama mo fafine maʻitaga. O le a leai se afaina mai lenei mea, ae leai se aoga pe a. O le mea moni e faapea, o taunuuga lelei e mafai ona ausia i le valu masina o le maitaga, ma o le maʻi e amata ona atinaʻe malosi i le ono masina talu ona amata le pepe.

Faaiuga

O tagata e popole i lo latou soifua maloloina e fautuaina malosi e faia se suʻesuʻega ia le itiiti ifo i le 3 masina.

O le a le tele se taimi, ae o le tagata o le a mautinoa i taimi uma o loʻo soifua maloloina, ma afai e iloa le maʻi i le taimi, o togafitiga e maua ai le avanoa sili ona manuia.

Aua e te manatu o le soifua manuia o le teenaina lea o se suʻesuʻega - o se "maʻi manaia" e faʻalavelave tele, ma o ia ituaiga o siama e fesoasoani e aloese ai mai le ogaoga o taunuuga.

E i ai ni faʻaaliga - afai o loʻo i ai se faʻasolosolo manuia o se tagata, ona pasi lea na o se suʻesuʻega e le lava. Faatasi ai ma se suʻesuʻega faapea, e le mafai ona iloa le toto i vaega eseese i le taimi, mo se faataitaiga, pe a uma ona 'ai se tagata, o le maualuga o le suka i le toto e maualuga lona alu.

Faatasi ai ma le fesoasoani o sea suʻesuʻega, e mafai ai ona iloa faʻamaoniga o le ituaiga maualuga. O le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona tofotofoina faalua i le aso, ma ia taʻi 1 le maʻisuka ia le itiiti ifo ile fa taimi i le aso. O ai e foliga mai e faigata tele, ae e le gata i le soifua maloloina, ae masani lava e uiga i le ola o le tagata.

E tele tagata gasegase e iai se "maʻi" e oʻo mai i mafuaaga eseese mo le musu e fua le maualuga o le suka i totonu o le toto. O 'alofaga e matua ese lava - faʻalauteleina le atuatuvale lagona, o le malosi e mafai ai ona pipisi ma sili atu. E masani lava o le mataupu o loʻo i ai i le eleelea elemene, pe a le manaʻo le tagata e faʻaalu se taimi i luga o fuataga masani.

O le toto mo foai mo le hemoglobin glyo o le ituaiga e sili ona itiiti le taimi e maua ai siama, e le o se panacea mo faafitauli uma, ae fesoasoani e puipuia ai le toatele oi latou. Afai e le pulea le togafitiga, o le a le tatau ona faia se taimi e faʻaleleia ai le taimi, e tulai mai ni faafitauli ogaoga. Faatasi ai ma le faateleina o maualuga o suka, e le mafai e le tino o le tagata ona galue masani.

O le hemoglobin glycated o le masani lea mo hemoglobin glycosylated glycosylated diabetes glucose hemoglobin: lea e faʻaalia ai le masani i fafine pe faapefea ona pasi hemoglobin glycated i le maʻisuka

O le hemoglobin glycated: o le a, pe faapefea ona faʻaitiitia?

E tele igoa o le hemoglobin glycated - glycosylated, glycohemoglobin, HbA1c. O lenei faʻamaʻi maʻi ua fuafuaina e faʻaaogaina se suʻega o le toto. E taʻu mai ai le maualuga o le maualuga o le suka (glucose) i le plasma toto.

O le mea moni, o lenei ituaiga o hemoglobin na mafua lona igoa ona o le masini o le mea e tupu: o le glucose o loʻo i totonu o le plasma toto o le tagata e tuʻufaʻatasia ma le uʻamea i se vaega o le pasene (glycation).

O lenei faagasologa ua faaigoaina mo le saienitisi na muamua faamaumauina, o le tali a Meyer. O foliga o ia ituaiga o gaioiga o le umi, e le mafai ona suia ma faalagolago i le tikeri o le glycemia - o le i ai o le kulukose i le plasma toto.

Suga, i le tali atu i le hemoglobin, e mafai ona galue i totonu o le tino, faʻaleagaina le metabolism o le carbohydrate, mai le 90 i le 120 aso.

Ua iloa e saienitisi ituaiga e tolu o le glycogemoglobin: НbА1a, НbА1a, НbА1c. Ae i le plasma toto o le tagata, o le ituaiga lona tolu, HbA1c, e sili ona aoga, lea o loʻo taʻu mai ai le tulaga o le metabolism o le gaʻo i le tino o le tagata ua matauina. O lona faatasi mai ua fuafuaina e faʻaaoga suesuega faʻapitoa o meaola faʻapitoa.

E faʻafefea ona aʻafia le hemoglobin ma le maʻisuka

O loʻo iai i latou e gata i le endocrinologists le hemoglobin glycbin HbA1c o se fesoasoani i le siama. O lona i ai i le toto e fesoasoani e iloa se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka.

Sa faʻamaonia e le au saienitisi ni tulaga faʻapitoa o le glycogemoglobin, e faʻatusatusa ai ma le suega o suega ua maua, e mafai ai ona tatou mautinoa ituaiga eseese o le maʻisuka, ma le siakiina o le togafitiga ma iloilo le lamatiaga o le tele o faafitauli.

Manatunatu i tulafono faʻavae o faailoga HbA1c:

  • 5.5-7% - le ituaiga lua o le maʻisuka
  • 7-8% - maʻi suka ma taui lelei,
  • 8-10% - lelei le maʻisuka totogi,
  • 10-12% - totogi vaega,
  • sili atu nai lo le 12% o se ituaiga e le mafaatusalia o lenei faamai.

I le faaopoopo atu i le maʻisuka, o le hemoglobin glycide e mafai foi ona o faatasi ma se maʻi o le toto e pei o le anemia, lea e taua o le leai o se mea, ona o le mea moni o se tulaga maualalo o le mamafa o le uʻamea i le plasma toto.

Aiseā e fai ai suʻesuʻega o le hemoglobin glyc

O le toto mo foai suʻesuʻega o meaola mo le i ai o le HbA1c e tatau ona:

  1. Faʻailoa le maʻisuka.
  2. Mataitu le alualu i luma o togafitiga togafitiga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka.
  3. Iloilo le maualuga o taui mo le maʻisuka malosi (faʻamatalaga o loʻo i luga).
  4. Faailoaina o le tulaga o le faapalepale kullukose o le tino maʻi.
  5. Iloilo se fafine maʻitaga e aloese ai mai lamatiaga o faʻamaʻi eseese

E tusa lava pe manaʻomia e se tagata soifua maloloina ia suʻega, ma mo tagata mamaʻi e manaʻomia ona faia i le tasi kuata kuata. Faʻafetai i taunuʻuga na maua, o le tagata poto faapitoa endocrinologist o le a mafai ona fetuunai le togafitiga e ala i le filifilia o le fualaau sili ona lelei o fualaau.

E faʻapefea ona suʻe le hemoglobin glycated

Ina ia siaki le i ai o le glycogemoglobin i totonu o lou tino, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi le endocrinologist i le falemaʻi i lou nofoaga e nofo ai, o le a tusia se faʻamatalaga mo suʻega talafeagai. E ui lava i le taimi nei o loʻo iai le tele o falemaʻi faʻamaonia e totogi ai suʻesuʻega faʻapitoa o meaola (e le manaʻomia le faʻafesoʻotaʻia o nei falemaʻi).

O nisi o nuances o le suʻeina o le toto mo HbA1c:

  1. E mafai ona e foai atu le toto i soo se taimi o le aso.
  2. E le o se manava leai.
  3. O le toto e ave uma mai i le tino ma mai se tamatamailima (faalagolago i le metotia o suesuega).
  4. E leai se aafiaga o le malulu ma tulaga faigata.

E mafua lea ona o le suʻesuʻega o le a faʻaalia ai faʻamatalaga mo se vaitaimi e tusa ma le tolu masina, ae le o se taimi patino.

I le taimi o le maʻitaga, e mafai ona maua ni faʻasalaga ona o suiga o le maualuga o le hemoglobin i le tino i le vaitau lenei.

O a tulaga masani o le glycogemoglobin i le toto

E faʻamaonia e le au atamamai iuga o suʻega toto mo glycogemogabin, faʻavae i luga o tulaga faʻavae:

  • e oo atu i le 5.7% O le tala o le tala - faamaumauga le toesea o le glycemia ma le metabolism masani o le carbohydrate (e mafai ona e faia faʻataʻitaʻiga e le silia ma le tasi i tausaga uma),
  • 5.7-6.5% - faʻapitoa i le hyperglycemia, o le tagata maʻi e lamatia le ono gasegase i le maʻisuka (o le manaʻomia mo ia ituaiga faʻataʻitaʻiga i le tausaga),
  • 6.5-7% - atonu o se amataga muamua o le maʻisuka (i lenei tulaga, o faʻataʻitaʻiga faaopoopo mo suʻega suʻega o loʻo faʻatulagaina),
  • sili atu ma le 7% - ole maʻi maualalo alualu i luma, ole resitalaina ma se endocrinologist e manaʻomia.

E le gata i lea, sa atiae e saienitisi se laulau o fetusiaiga o glycogemoglobin o le ituaiga lona tolu Masalo pe a faatusatusa i le matua o le tagata ua matauina:

E pei ona molimauina i le maualalo o le nba1c

Ua matou iloa o maualuga maualuga o le glycogemoglobin o loo faailoa mai ai se predisposition (poo le i ai) i le maʻisuka. O se tulaga maualalo (e oo atu i le 4.5%) e le o se uiga lelei tele ma maloloina o le tino o le tagata maʻi, ae ia faamanino ai e le o mea uma e tatau ona faia ma le gaioiga o le tagata.

O le hemoglobin maualalo maualalo e iloa ai:

  • leai o le plasma glucose (o le atinaʻeina o le hypoglycemia),
  • eseese faʻaleagaga faʻaleaga (mo se faʻataʻitaʻiga, anemia hemolytic),
  • le ono mafai ona tafe le toto ona o le malosi o puipui o le toto (gasegase ma le gasegase o le gasegase).

Ma e le tatau ona galo ia i tatou i le taimi o le maʻitaga laʻititi iuga atonu e le o ni faʻamaoniga o nei faʻamaʻi. Ina ia faʻamaonia soʻo se suʻesuʻega, o le a mautinoa lava e te manaʻomia nisi suʻega.

Le faʻaalia o le hemoglobin glyc i tamaiti

O faʻasologa o faʻataʻitaʻiga HBA1C ua faʻatūina mo tagata matutua e talafeagai lelei mo tamaiti. O lenei suʻega e fautuaina mo pepe mo suʻesuʻega faʻamaʻi ma mo le mataituina o togafitiga o nisi faʻamaʻi (hyperglycemia, hypoglycemia, maʻisuka, ma isi).

Fautuaga a Mātua: Manatua o sikola o le hemoglobin glycesmic e faʻatusatusa i le tolu masina o lumanaʻi le toto foaʻi.

Hemoglobin Glycosylated - o le a le mea, ma aise pe afai e le masani le faailoilo?

O le maʻisuka o se maʻi faʻafefete, o lea e taua ai le malamalama i le hemoglobin glycated - o le a le uiga o lenei faailo ma le auala e pasia ai sea suʻesuʻega. O taunuʻuga na maua e fesoasoani ai i le fomaʻi e faʻataunuʻu pe o le tagata ei ai le suka maualuga pe o mea uma e masani ai, o lona uiga, o loʻo soifua maloloina.

O le hemoglobin Glycosylated - o le a?

Ua taʻua HbA1C. O lenei mea o se mea e iloa ai meaola, o taunuuga e faailoa ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le vaitaimi o suʻesuʻega o le 3 masina mulimuli lea.

O le HbA1C ua manatu o se faʻamatalaga sili atu ona faʻamatalaga nai lo le mea sili ona lelei mo le gaʻo. O le iuga, lea e faʻaalia ai le hemoglobin glyc, ua faʻamatalaina o se pasene. E taʻu mai ai o le sea o le "suka" e tuufaatasia i le aofaiga atoa o sela mumu.

Maualuga maualuga e fautua mai ai e maua e se tagata le maʻisuka, ma o le maʻi e ogaoga.

O le auiliiliga mo le hemoglobin glycosylated e tele naua tulaga lelei:

  • e mafai ona faʻatino le suʻesuʻega e aunoa ma se faʻamatalaga i se taimi patino o le aso, ma e le tatau ona faia i luga o se manava gaogao,
  • faamai pipisi ma faateleina le atuatuvale e le aafia ai taunuuga o lenei auiliiliga,
  • o se suʻesuʻega e mafai ai ona e iloa le maʻisuka i se taimi muamua ma amata togafitiga i se taimi talafeagai,
  • o le auiliiliga fesoasoani e faia se faaiuga e uiga i le aoga o togafitiga mo le maʻisuka.

Ae ui i lea, o sea metotia o le sailia o vaivaiga e le o se:

  • tau maualuga - e tele se tau e faʻatusatusa i le suʻesuʻega mo le siakiina o le suka,
  • faʻatasi ai ma se faʻaititia o maualuga o hormones o le thyroid, HbA1C faʻalauteleina, e ui o le mea moni, o le toto o le kulukose toto e laʻititi,
  • i tagata mamaʻi i le anemia, o le taunuuga e faʻasese,
  • afai e ave e se tagata le vitamini C ma le E, o le taunuuga e taufaasese.

Hemoglobin Glycosylated - pe faapefea ona foai?

O le tele o falesuesue o loʻo faia se suʻesuʻega faapena, faia le sampling samples i luga o se manava gaogao. O lenei mea e faigofie ai mo tagata tomai faapitoa ona faia le auʻiliʻiliga.

E ui o le 'ai e le faʻaseseina ai taunuuga, e taua tele le lipotia e le maua le toto i luga o se manava leai.

O le auiliiliga mo le hemoglobin glycosylated e mafai ona faia uma mai se vein ma mai se tamatamailima (e faʻalagolago lava i le ata o le analyzer). I le tele o tulaga, o loʻo maua iʻuga 3-4 aʻoga i le 3-4 aso.

Afai o le faailo o loʻo i totonu o le tulaga masani, e mafai ona faia se suʻesuʻega mulimuli ane ile 1-3 tausaga. Aʻo iloa le maʻisuka, o le toe iloiloga e fautuaina pe a uma le ono masina.

Afai ua uma ona lesitala le tagata maʻi ma le endocrinologist ma ua faatonuina o ia e togafitiga, e fautuaina e suʻe le suʻega i le 3 masina.

O le tele o taimi o le a mafai ai ona maua mai faʻamatalaga faʻamaonia e uiga i le tulaga o se tagata ma iloilo le aoga o togafitiga faʻataʻitaʻiina.

Glycated Hemoglobin Test - Sauniuniga

O lenei suʻesuʻega e tulaga ese i lona ituaiga. Ina ia mafai ona pasia se suʻega toto mo le hemoglobin glycosylated, e te le manaʻomia sauni. Ae ui i lea, o mea nei e mafai ona faʻagasolo ona faʻasese le iuga (faaitiitia):

Auiliiliga mo le glycosylated (glycated) hemoglobin e sili ona lelei ona fai i totonu o fale suesue ua faʻapipiʻiina meafaigaluega faʻaonaponei. Faʻafetai i lenei mea, o le a sili atu le sao.

E taua le matauina o suʻesuʻega i totonu o falesuesue eseese i le tele o mataupu, e maua ai faʻataʻitaʻiga eseese. E mafua lenei tulaga i le mea moni e faʻapea, o togafitiga eseese e faʻaaogaina i falemaʻi faafomaʻi.

E fautuaina e suʻe suʻega i totonu o le fale suesue ua faʻamaonia.

Fuafuaga o le hemoglobin glycosylated

E oo mai i le asō, e leai se tulaga e tasi e mafai ona faʻaaogaina e falemaʻi falemaʻi. O le naunautaiga o le hemoglobin glycosylated i le toto e faia i auala nei:

  • chromatography vai
  • immunoturbodimetry,
  • ion exchange chromatography,
  • suʻesuʻega a le nephelometric.

Glycosylated Hemoglobin - masani

O lenei faailo e leai se tausaga poʻo se vaʻavaʻaʻiga o alii. O le masani o le hemoglobin glycosylated i le toto mo tagata matutua ma tamaiti ua lotogatasi. E mafua mai i le 4% i le 6%. Faailoilo e maualuga atu pe maualalo ifo faʻasologa o togafitiga. Aemaise lava, o le mea lenei ua faaalia ai le hemoglobin glycosylated:

  1. HbA1C e mai le 4% i le 5.7% - o se tagata ei ai le metabolism o le carbohydrate i le faasologa. O le avanoa e atiaʻe ai le maʻisuka e faʻaletonu.
  2. 5.7% -6.0% - O nei taunuʻuga e taʻu mai ai o le tagata maʻi o loʻo i ai le tele o aʻafiaga o togafitiga. E leai se togafitiga e manaʻomia, ae o le a fautuaina e le fomaʻi se taumafataga o le maualalo o meaʻai.
  3. HbA1C mai le 6.1% i le 6.4% - O le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka e sili. O le tagata maʻi e tatau ona faʻaititia le aofaʻi o meaʻai gaʻo i le vave e mafai ai ma mulimuli i fautuaga a isi fomaʻi.
  4. Afai o le faailoga o le 6.5% - faʻamatalaga muamua o le maʻisuka. Ina ia faʻamaonia, o le a tuʻuina atu se suʻesuʻega faaopoopo.

Afai e tofotofoina le hemoglobin glycosylated i fafine maʻitaga, o le masani i lenei tulaga e tutusa ma isi tagata. Ae peitai, o lenei faailo e ono suia i le vaitaimi atoa o le fanauina o se pepe. O mafuaʻaga e faʻaosofia ai na oso:

  • anaemia i se fafine
  • fua tele tele
  • gasegase fatuga.

Vaavaai lau suka o le toto pei ona faatonuina

E tusa lava pe masani ona siakiina e le fomaʻi le maualuga o le hemoglobin glycated, e le o lona uiga e tatau ona taofi le siakiina ole tulaga ole glycemics i le faaaogaina o se glucometer.

Tausia se tusi o le maʻisuka ma faamaumauina iuga o fua o le suka o le toto. I le lumanaʻi, e mafai ona faʻaalia tonu po o fea o aʻafiaga e aʻafia ai au faʻamatalaga glycemia. O nei faʻamatalaga o le a faʻaaogaina foi i le fuafuaina o le mea sili ona lelei ma meaʻai e mafua ai le maualuga o le kulukose o le toto.

Na faateleina le hemoglobin glycosylated

Afai o lenei faailo e sili atu nai lo le masani, o lenei mea o loʻo faʻaalia ai faafitauli ogaoga e tutupu i le tino. O le hemoglobin glycosylated maualuga e masani lava ona o faatasi ma faailoga nei:

  • Vaʻavaʻai mamao
  • faʻamalolo umi le faʻamaʻi
  • fiainu
  • o se toso malosi pe faateleina le mamafa,
  • faʻaleagaina le puipuiga
  • faʻaoga faifaipea,
  • leai se malosi ma le moe,
  • vevesi o le ate.

O le hemoglobin Glycosylated i luga aʻe o le masani - o le a le uiga?

O le faʻaopoopoga o lenei faʻamaoniga e mafua mai mafuaʻaga nei:

  • toilalo i le gaosiga o le gaʻo,
  • aʻafiaga e leai ni suka.

O le toto mo le hemoglobin susu o le a faʻaalia ai e sili atu le maualuga o le faailoga nai lo masani, o mataupu ia:

  • i le maʻisuka malosi - ona o le mea moni o le faagasologa o le vaeluaina o meaʻai gaʻo o le a faʻalavelaveina ma maualuga le maualuga ole kulukose,
  • ma le ava malosi,
  • pe afai o le tagata maʻi e mafatia i le maʻisuka e leʻo lelei ona togafitia togafitiga,
  • faʻatasi ai ma le uamea vaivai o le anemia,
  • ina ua uma le tui toto,
  • i le siama, pe a fuaina le carbohemoglobin, o se mea e talitutusa lava i ona meatotino ma le fausaga ile HbA1C,
  • pe afai o le tagata gasegase ua aveeseina le tama, o le okeni e nafa ma le lafoaia o toto mumu mumu.

Na faateleina le hemoglobin glycated - o le a le mea e fai?

O fautuaga nei o le a fesoasoani i le faʻasaʻoina o tulaga HbA1C:

  1. Faʻaleleia o le taumafataga ma fualaau 'aina fou ma fualaau faisua, iʻa e maualalo le gaʻo, legumes, yogurt. E tatau ona faʻaitiitia le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, meaʻai.
  2. Puipui oe lava mai popolega e aʻafia ai le tulaga masani o le tino.
  3. Le itiiti ifo ma le afa itula i le aso e auai i aʻoga faʻale-tino. Ona o lenei mea, o le maualuga o le hemoglobin glycosylated o le a faaitiitia ma o le soifua maloloina atoa o le a faaleleia.
  4. Asiasi i le fomaʻi i taimi uma ma faia suʻega uma na faʻamatalaina e ia.

Afai o lenei faailo e itiiti ifo nai lo le masani, e lamatia tele pei o le faʻaleleia. O le hemoglobin gaselalolalo glycosylated (itiiti ifo i le 4%) e mafai ona faʻaalia e mafuaʻaga nei:

  • ogaoga o le toto na leiloa talu ai nei
  • faʻaleagaina o le pancreatic,
  • hypoglycemia,
  • foia le ate
  • maʻi faʻafuaseʻi lea e tupu ai le faʻaumatia vave o totola mumu.

Tuua Lau Faamatalaga