O le maʻisuka faʻamamafa i le maitaga - o se mea e ofo ai

Matou te ofoina atu ia te oe e faitau le tusiga e uiga i le autu: "maʻi maʻisuka ma maitaga, faʻafitauli, togafitiga" faʻatasi ma faʻamatalaga a tagata tomai faapitoa. Afai e te manaʻo e fai se fesili poo le tusitusi, e faigofie ona e faia lenei mea, pe a maeʻa le tusiga. O le a mautinoa lava le taliina oe e lo tatou tagata poto faapitoa.

Vitio (kiliki e taʻalo).

Suʻisu maʻi - faʻaaliga, pe ou te manaʻomia se meaai faapitoa?

O isi mataupu e 15 i luga o le autu: Faanatinati i le fomaʻi: faʻamaoniga matautia i le maitaga

Suʻisu maʻi - faʻaaliga, pe ou te manaʻomia se meaai faapitoa?

Afai e tulai mai le toto i le taimi o le maʻitaga, ona latou fai mai lea ua atiaʻe le maʻisuka faʻamaʻi. E le pei o le maʻisuka tumau, lea na muamua aʻo leʻi maitaga, ua maeʻa uma lava ina ua uma le fanau.

O le toto maualuga e mafai ona mafua ai faafitauli mo oe ma lau pepe. E mafai ona tupu tele le pepe, o le a mafua ai ona faigata i le fanauina. E le gata i lea, e masani ona leai se okesene (hypoxia).

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le mea e lelei ai, faʻatasi ai ma togafitiga tatau ma talafeagai, o le tele o tina faʻamoemoe o loʻo maua i le maʻisuka o avanoa uma lava e fanauina ai se pepe soifua maloloina na o latou lava.

Ua faʻamautuina oi latou na maua i le maualuga o le toto i le taimi o le maitaga e tupu tele le maʻisuka i le tele o tausaga. O lenei faʻafitauli e mafai ona faʻaitiitia faʻaitiitia i le faʻatonuina o le mamafa, o se soifua maloloina lelei, ma le faʻaauau pea o le tino.

E masani lava, o le maualuga o le suka o le toto e pulea e le insulin, o le mea lilo lea o le pancreas. I lalo o le aafiaga o le inisalini, o le kulukose mai meaʻai e alu i totonu o sela o o tatou tino, ma o lona tulaga i le toto ua paʻu.

I le taimi lava e tasi, o faʻataʻitaʻiga o le maitaga na natia e le placenta galue faʻafeagai ma le inisalini, o lona uiga, faʻateleina le maualuga o le suka. O le mamafa i luga o le pancreas e faʻapupulaina, ma i nisi tulaga e le o feagai ma lana galuega. O se taunuuga, o maualuga o kulukose toto e sili atu nai lo le masani.

O le tele o le suka i totonu o le toto e solia ai le metabolism ia i laua uma: o le tina ma lana pepe. O le mea moni, o le glucose e ulu i totonu o le placenta i totonu o le toto o le fetus ma faʻateleina ai le uta i luga o le placenta, lea o se mea itiiti, pancreas.

O le pancreas o le fetus e tatau ona galue faʻatasi ma le faaluaina o avega ma faʻamalosi atili inisalini. O lenei tui ile inisalini e televaveina ai le faʻafefe o le kulukose ma liliu ai i le gaʻo, lea e mafua ai ona tupu vave le tupu ole fetal nai lo le masani.

O lea faʻavavevave o le metabolism i totonu o se pepe e manaʻomia ai se aofaiga tele o le okesene, aʻo faʻamapulaʻa lona taumafa. E mafua ai le le lava o le okesene ma le hypoxia fetal.

O le maʻisuka faʻamamafa e mafua mai le 3 i le 10% o maʻitaga. O le tulaga sili ona maualuga le lamatia o tina faʻamoemoe o loʻo i ai se tasi pe sili atu foi o nei faʻamaoniga:

  • Maualuga maualuga
  • Maʻisuka i se maʻitaga talu ai,
  • Suga i le urine
  • Polycystic ovary syndrome
  • Maʻisuka i totonu o le aiga vave.

O i latou e sili atu le lamatia o le maʻitaga i le maʻisuka oi latou ia e faʻapipii uma tulaga taua:

  • Le itiiti ifo ma le 25 tausaga
  • Tausaga masani ao lei oʻo ile maʻitaga,
  • E leai se maʻisuka i aiga vavalalata,
  • E leai se toto maualuga maualuga
  • E leai lava ni faʻafitauli o le maitaga.

E masani lava, atonu e le masalomia e le tina o loʻo faʻamoemoe le maʻisuka faʻamaʻi, aua i mataupu maʻaleʻale, e leʻo faaalia mai. O le mafuaaga lena e taua ai le i ai o le suʻega toto i le taimi.

I le itiiti ifo o le faateleina o le suka o le toto, o le a faatonuina e le fomaʻi se suʻesuʻega maeʻaeʻa, lea e taʻua o le "glucose tolerance test", poʻo le "piko suka". O le aano o lenei auʻiliʻiliga i le fuaina o le suka e le o luga o se manava gaogao, ae a maeʻa ona ave se ipu vai ma le glucose ua masaa.

Toto masani anapogi toto toto: 3.3 - 5.5 mmol / L.

Mateʻo maʻisuka (faʻavaivaia le kulūkose toleni): anapogi toto toto nai lo le 5.5, ae itiiti ifo i le 7.1 mmol / L.

Maʻisuka: anapogi toto sugar sili atu i le 7.1 mmol / l pe sili atu nai lo le 11.1 mmol / l pe a uma le aoga o le kulukose.

Talu ai e eseese vaʻa toto i taimi eseese o le aso, o nisi taimi e le mafai ona iloa i le taimi o le suʻega. E i ai le isi suʻega mo lenei: hemoglobin glycated (HbA1c).

Glycated (o le glucose-bound) hemoglobin e le o atagia ai le maualuga o le suka toto mo le aso nei, ae mo aso 7-10 muamua. Afai o le maualuga o le suka e maualuga aʻe nai lo le sili atu ma le tasi i le taimi lenei, o le a iloa e le HbA1c lenei mea. Mo lenei mafuaʻaga, e masani ona faʻaaogaina e mataituina le lelei o le tausiga o le maʻisuka.

I tulaga tauagafau i tulaga ogaoga o le maʻisuka ile maʻitaga, o mea nei e mafai ona aliali mai:

  • O le fia inu
  • Faʻamatalaga faifaipea ma le faʻaaogaina
  • Tele le fiaai
  • Vaʻai matala.

Talu ai o fafine maʻitaga e tele lava ina fia inu ma fiaʻai tele, o le aliali mai o nei faailoga e le o lona uiga o le maʻisuka. Naʻo suega masani ma suʻesuʻega a le fomaʻi o le a fesoasoani e puipuia ai i le taimi.

Ou te manaʻomia se meaai faapitoa - meaʻai mo fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka

O le sini autu i le togafitia o le maʻisuka ile maʻitaga o le faatumauina lea o le maualuga o le maualuga o le suka i soo se taimi: i le taimi muamua ma le maeʻa o taumafataga.

I le taimi lava e tasi, ia mautinoa e le itiiti ifo ma le 6 taimi i le aso ina ia faʻaaogaina le meaʻai ma le malosi i le aso atoa ina ia aloese mai le faʻafuaseʻi ona oʻo i le toto suka.

O meaai mo le maʻisuka maʻitaga e tatau ona mamanuina i se auala e matua faʻaaogaina ai le faʻaaogaina o "mea faigofie" gaʻo (sugar, sweets, preserves, ma isi mea), faʻatapulaʻa le aofaʻi o meaʻai gaʻo ma le 50% o le aofaʻi o meaai, ma le 50 o totoe % vaevaeina i le va o proteins ma gaʻo.

O le numera o kalori ma se lisi patino e sili ona malilie i ai ma se meaʻai.

Muamua, o gaioiga galue i fafo e faateleina ai le tafe o le okesene i totonu o le toto, lea e le maua e le fetus. E faʻaleleia ai lona metabolism.

Lona lua, i le taimi o le faamalositino, o le maualuga o le suka e faʻaaogaina ma o le maualuga o le toto e paʻu ai.

Tolu, fesoasoani fesoasoani e faʻaalu ai calories leʻo, taofi le mamafa o tupe mama ma faʻaitiitia ai foi. O lenei mea e faʻateleina ai le galuega o le inisalini, ae o le tele o le gaʻo e faigata ai.

O se taumafataga faʻatasi ma faʻatinoga faʻatino e mafai i le tele o tulaga ona faʻamaluluina oe i uiga o le maʻisuka.

I le taimi lava e tasi, e le tatau ona e faʻavaivaia oe lava i aso taʻitasi pe faʻatau se kata kalapu i le falemaʻi mo le tupe mulimuli.

O le toʻatele o fafine e maua i le maʻisuka ua lava le maʻitaga e savali ai i se fua faatatau i le ea fou mo le tele o itula 2-3 taimi i le vaiaso. O le taumafaina o kalori ma sea savaliga e lava lea e faʻaititia ai le toto suka i le masani, ae tatau ona e mulimuli i se meaai, aemaise lava pe afai e te le o inuina le inisalini.

O se isi auala lelei i le savali e mafai ona avea ma vasega i le vaitaele ma vai papa. O ia gaioiga e faapitoa le talafeagai mo tina o loʻo faʻamoemoe, oe, ao leʻi oʻo i le maʻitaga, na i ai faafitauli i le mamafa, ona o le tele o meaʻai e taofia ai le gaioiga o le inisalini.

A faʻaaoga lelei i le taimi o le maʻitaga, e matua saogalemu le inisalini mo le tina ma le fetus. E leai se vaisu e atiaʻe i le inisalini, o lea pe a uma ona fanau mai e mafai ona toe faʻamaʻaʻaina ma le faʻamalosi.

O le inisalini e faʻaaogaina i mataupu e le maua ai le lelei o le taumafa ma le gaioiga faaletino, o lona uiga, o le suka e tumau pea le maualuga. I nisi o tulaga, ua filifili le fomaʻi e faatonuina vave le inisalini pe afai na te iloa e manaʻomia e le tulaga.

Afai e faatonuina e lau fomaʻi insulin mo oe, aua e te teena. O le tele o popolega e fesootaʻi ma lona faʻaaoga e leai se mea e sili atu nai lo le faʻaituau. Pau lava le tulaga mo togafitiga talafeagai ile inisalini o le faʻamalosia o le faʻatinoga o pepa uma a le fomaʻi (e le tatau ona e misia le fuainumera ma le taimi o le taliaina pe suia oe lava), e aofia ai le tuʻuina atu vave o suʻega.

Afai e te inuina le inisalini, e tatau ona e fuaina le suka i le tele o taimi i le aso ma se masini faapitoa (e taua o se glucometer). I le taimi muamua, o le manaʻomia mo se fua faatatau faapena e foliga mai e matua ese lava, ae e talafeagai mo le mataituina lelei o le glycemia (toto sugar). O faitauga o le masini e tatau ona tusia i totonu o se api ma faʻaalia i lau fomaʻi i le taimi e te mauaina.

O le tele o fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka e mafai ona fananau mai faʻapitoa. O le i ai o le maʻisuka ia te ia lava e le o lona uiga o le manaomia o le vaega o caesarena.

O loʻo matou talanoa e uiga i se vaega ua fuafuaina pe a fai e tupu tele lau pepe mo le fanau mai tutoʻatasi. O le mea lea, o tina faʻamoemoe o loʻo maua i le maʻisuka o loʻo faʻamatalaina le sili atu ona tele taimi o le fetus.

I le taimi o le fānauga, e manaʻomia e le tina ma le pepe le mataituina lelei:

  • Vaʻaia taimi uma o le suka i le tele o taimi i le aso. Afai o le maualuga o le kulukose, e mafai e le fomaʻi ona faʻatonuina le inisalini i se auala vavalalata. Faatasi ma ia e mafai ona latou faatonuina le kulukose i totonu o se kululu, aua e te popole i lenei mea.
  • Mataʻituina ma le faʻaeteete o le fatu fetal e le CTG. I le tulaga o se faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi i le tulaga, e mafai e le fomaʻi ona faia se faʻalavelave faʻafuaseʻi mo le vave fanau mai o le pepe.

I le tele o tulaga, o le maualuga o le suka e toe foi mai i aso masani masani pe a mavae le fanau mai.

Afai o loʻo maua oe i le maʻisuka faʻafesoʻotaʻi, ia e sauni e faʻaalia i lou isi maʻitaga. E le gata i lea, o loʻo i ai se faʻafitauli maualuga o le atiaʻe o le maʻisuka tumau (type 2) ma le matua.

O le mea e lelei ai, o le tausia o se soifua maloloina lelei e mafai ona faʻaitiitia ai lenei lamatiaga, ma o nisi taimi e puipuia ai le maʻisuka. Aoao uma e uiga i le maʻisuka. Taumafa na o meaʻai maloloina, faʻaleleia lau gaioiga faaletino, aveese le mamafa mamafa - ma o le maʻisuka o le a le matataʻu!

Vitio
Maʻisuka ma le maitaga fuafuaina

Maʻisuka I le taimi o le maʻitaga

O le au atamamai e matua mautinoa lava le avanoa o tagata talavou e maua i le maʻisuka ina ia i ai se aiga, fanau maloloina, fiafia i mea uma e aumai ai le alofa ma feusuaiga i le olaga o se tagata. O le maʻisuka ma le maitaga e fefaʻatasi ma le leaga. Soo se maitaga e manaʻomia ai le maualuga o lona tino. O le tino o se fafine e maua i le maʻisuka e le o taimi uma e feagai ai ma lenei mea, aua ua i ai ni ona faʻafitauli ole gasegase ma faʻaleaga. E masani lava, e faʻaalia e se fafine ni faʻafitauli o le maʻisuka aʻo maitaga, lea e oʻo atu ai i le le atoatoa. O le mea lea, e taua tele le aʻoaʻoina pe faapefea ona fuafua se maitaga ma faʻatinoina le taʻutaʻua o le maualuga o le suka i luma ma ao faagasolo le tulaga. E tatau lenei mea mo le fanau mai o se pepe soifua maloloina ma aloese mai faʻalavelave i le tina.

Ae o le maʻisuka muamua e aliali mai pe muamua faʻaalia i le taimi o le maitaga, e taʻua o le maʻisuka faʻaoga. E atiina ae ona o se faʻamautinoaga faapitoa o le hormonal ma foliga o le maʻitaga. I le 95% o mataupu, o lenei maʻisuka e mou atu pe a uma ona fanau. Peitai, mo nisi fafine, e tusa ma le 5 pasene o totoe. Afai ei ai se maʻisuka i le taimi o le maitaga, o le tulaga lamatia o le atiaeina mulimuli ane o le isi ituaiga o maʻisuka, lea e masani ona masani ai le 2, e faateleina mo ia.

E tusa ai ma fuainumera, o le ituaiga o gasegase e atiae i le tusa ma le 3% o fafine maitaga, e le gata i lea, e sili atu ona taatele i tamaitai ua sili atu i le 25 tausaga. O le mea lea, afai ei ai ou tulaga aʻafiaga e pei o le: matua poʻo le mamafa, fuafua o se maʻitaga e oʻo atu i le 25 tausaga le faʻaititia le lamatiaga o le atiaʻe lenei maʻi.

Faailoga ma faailo o le maʻisuka i fafine maʻitaga, o se tulafono, e agamalu ma e le lamatia ai le ola o se fafine. Ae ui i lea, o lenei tulaga e mafua ai faafitauli mo le pepe, e aofia ai le hypoglycemia (maualalo le toto suka) ma le faʻalavelave o le faʻalavelave o le manava. E le gata i lea, o fafine e maua i le maʻisuka o le a sili atu ona mafatia i le faʻamaʻi, lea e lamatia ai le tina ma le pepe.

Ina ia pulea le kulukose o le toto, e tatau i nisi o fafine ona ave insulin i le taimi faigata, ae o le tele o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma le faamalositino e mafai ona feagai ma le maʻisuka.

O faʻataʻitaʻiga o faʻamatalaga e mafai ai e oe ona siaki le auala e atiina ae ai e le embryo ma iloilo lona tele ma le mamafa. O lenei faʻamatalaga e mafai ai ona filifili pe tatau ona fananau i le masani masani poʻo pe a fai e manaʻomia se vaega faʻamaonia.

E taua le faia o se electrocardiogram e siaki ai le tulaga o le fatu, suʻega e pulea ai le gaioiga o gaʻo, ma le i ai o ketones i le urine. Faia suʻesuʻega masani o mata e puipuia ai le atinaʻe o le retinopathy o le maʻisuka. O tamaitai ua leva ona maua i le faʻatonu poʻo le ogaoga o le retinopathy e tatau ona siakiina ia le itiiti ifo ma le tasi i le masina, aua o le maitaga e vave faʻavaveina le atinaʻeina o lenei maʻi.

O suʻega faʻapitoa mo le maʻisuka e mafai foi ona faʻataʻitaʻiina, e pei o le maualuga o le alpha-fetoprotein, e faʻamaonia ai le mafai ona faʻaleagaina le vaʻa.

I le tulaga lautele, o fafine e masani ona maʻituka poʻo le maʻitaga maʻitaga e manaʻomia le tele o le gauai mai fomaʻi, aemaise lava i le puleaina o le toto ma gasegase e aʻafia ai le maʻitaga.

Malosiaga atonu o le a maitaga i tagata e maua i le maʻisuka

I le maʻisuka, e sili atu nai lo tagata taitoatasi e le maua lenei faʻamaʻi, o se togafitiga o le maitaga o loʻo matauina:

  • tuai faʻamaʻi
  • muamua
  • polyhydramnios.

I vaega eseese o le maʻisuka, e aofia ai le tulaga o vailaʻau, o loʻo i ai pea le oti o le fua. I falemaʻi taʻitasi, e mai le 7.4 i le 23.1%. Ae peitaʻi, pe a suʻesuʻeina le taunuʻuga o le maitaga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka, e tatau ona amanaʻia le setete o taui mo faʻafitauli o le tino i le taimi o le maʻitaga. I le taui na oʻo mai i le 28 vaiaso o le maʻitaga, o le maliu o le tamaititi o le 4.67%. O le tele o taimi o le maliu o le fetal na matua faatupulaia pe a fai e maua le taui i le maea ai o vaiaso e 28 vaiaso ma e oo i le 24.6%. I le vaega o fafine maʻitaga oe na taunuu mai ma le maʻisuka faʻamaʻi tuusao i totonu o le uarota, o le maliu o le fetal na i le 31.6%. Faʻasalaga na faia ile uluaʻi masina o le maitaga ma faʻamausaliina i isi taimi mulimuli ane, o le maliu o le tamaititi na faʻaititia i le 3.12%. O le maliu o le fetai i fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka na faʻamalosia i le taimi o le maitaga e tusa ma le 12.5%.

O se tasi o mafuaʻaga autū mo le maliu tele o le fetal i fafine e maua i le maʻisuka o le atinaʻeina o gaioiga ma le morphological suiga i le placenta, lea e masani ona faʻasaʻo ma suiga o le tino i le tino o le tina. I tagata mamai e maua i le maʻisuka, o le faateleina o le mamafa o le placenta e masani lava ona matauina e tutusa ma le atinaʻeina o fua tetele, o loo i ai faamaoniga o le faateleina o le maualuga o le lactogen placental i totonu o le toto.

Suesueina o mea mole microscopic eletise e mafai ona iloa ai le vevela o le paʻuulu pito i lalo i le placenta. O fesuiaiga o le pepe ma le degenerative e atiina ae i totonu, faatupuina ai se taufaamatau i le olaga o le tamaititi. O se faailoga le lelei e uiga i le fetal olaga o se faaitiitia i le maualuga o le lactogen placental i le toto ma se faaitiitia o le excretion o le estriol.

O le maʻi suka o le taimi lea e pasi ai le kulukose toto i le pa puipui ma ulufale atu i totonu o le tamaititi. O le aofaiga atoa o le vai i totonu o le tino ua faaitiitia, ae pe a uma ona fanau mai, ona o le faateleina o le glycogen, o le suavai e alu ese mai le moega lapisi i le avanoa faavave, lea e faamatalaina ai le edema o le tino gaʻo. I le tali atu i lenei mea, o le fetus amata hyperplasia o le pancreas. Ae talu ai ona o le inisalini e maua ai le malosi o anabolic, o fanau e masani ona fananau mai i le tele, o le le iloa o le natura e tupu i le fesootaʻi ma le hyperinsulinemia, e le tutusa:

  • faatasi ai ma se tauʻau tauʻau tele,
  • o le tamai faiʻai o le ulu,
  • fafati.

Latou te le fetaui ma o latou tausaga, o lona uiga, latou te lafoaʻi i tua ile atinaʻe e 2-3 vaiaso.

Tamaiti mai le maʻisuka tina ei ai le faʻasolosolo o le gasegase pepe i le taimi na fanau ai, pe a faatusatusa i tamaiti soifua maloloina, ma o le faagasologa o le suiga o le metabolic e sili atu le umi. O le acidosis matuia, e pei o le tulafono, ua tuufaatasia ma le hypoglycemia e sili atu i le hypoglycemia physiological o pepe fou. Faʻasolosolo i le hypoglycemia ogaoga, e mafai ona matauina le tele o faʻamaʻi o le neurological:

O nei faaletonu e masani lava ona mou atu pe a uma le puleaina o le kulukose. Ina ia puipuia tulaga o le hypoglycemic i pepe faatoa fananau mai oe ua maua e le tina le maʻisuka, e fautuaina e tui i le glucose solution e ala io latou gutu i le 2 itula. O faʻafitauli sili ona taatele i fanau e fananau i fafine e maua i le maʻisuka o ni faʻafitauli o le manava. E tele taimi e atiaʻe ai membrane membrane o mama, lea e mafai ona oo atu ai i le oti o pepe faatoa fananau mai. O le tino i aso muamua o le olaga i nei tamaiti e 4-10%. E mafai ona faʻaitiitia le faʻaititia e ala i le faʻasaʻoina o le faʻafitauli o le gasegase i le pepe faatoa fananau mai ma le totogia ma le faʻaeteete o le maʻisuka i le tina ao maʻitaga i le 1%.

O pepe faatoa fananau mai mai tina e maua i le maʻisuka e matua ese lava mai tamaiti maloloina. E ono i ai o latou faaletonu, o le ate lautele, ma le matuʻese o le gaʻo o totoga eseese. Ua faaitiitia la latou fetuutuunaiga, o le tino o le tino ua le o tausia, o le inisalini ua gaosia nai lo le mea e tatau ai, ma ua tupu le hypoglycemia. O loʻo tusia i se mea i le aso 10, ma o nisi ua siitia atu mo isi tausimai i isi falemaʻi.

I totonu o le tolu masina muamua, o le tele o fafine maʻitaga latou te le lagonaina se manaʻoga e suia le aofaʻi o le inisalini na faʻataʻatia e i latou, ae ui i lea, o nisi fafine e maua le hypoglycemia i le taimi lenei, ma o le aofaiga ole inisalini na faatonuina e i latou e tatau ona faaititia.

I lalo o le aʻafiaga o suiga o le hormonal i masina mulimuli mai o le maitaga, o le insulin resistance e mafai ona matauina, ma o le mea lea, e tatau ona faateleina lona aofaiga e tausia ai le maualuga o le toto mai le 4 i le 6 mmol / L. I le faaiuga o le maʻitaga, o le tele o le inisalini e ave i nisi tulaga e maualuga ile 2-3 taimi pe a faatusatusa i le aofaʻi ao lei maʻitaga. I mea uma, e iloa lelei o le maualuga o le toto suka e mafai ona suia i fafine maʻitaga e le maua le maʻisuka.

I le taimi o le maitaga, e tatau ona e siakiina e le na o le maualuga o le toto toto, ae faapena foi le gaioiga numera o ketones i le urine. O le foliga mai o tino o le ketone i le urine o lona uiga o la latou maualuga o le toto. Faatasi ai ma la latou tulaga maualuga, e mafai ona latou pasi atu i le placenta ma ulufale ai i le faiga o le totoga o le fetal, e aafia ai le atinaʻeina o lona faiʻai, ma le tele o ketones i le toto, o le a maliu le fetus. O le isi lea mafuaʻaga e matua taua tele ai le pule toto i le taimi o le maitaga.

Mo le faʻatuatuaina sili atu, e mafai ona e alu i le falemaʻi, o loʻo i ai tamaitai i lalo o le vaavaaiga faifaipea a fomaʻi ma, e tusa ai ma lea, o avanoa e tausia ai le maitaga ma le maua o se pepe soifua maloloina ma le maʻisuka ua matua faateleina. I le taimi nei, o le tele o fomaʻi e talitonu latou te togafitia ni tagata se lua i le taimi e tasi: o le tina ma lana tama. E tatau i le fomaʻi ona mataʻituina taimi uma le tulaga o le soifua maloloina o le fafine maʻitaga, ae faapea foi le atinaʻeina o le tamaititi: pe tuputupu ae ma atiina ae masani, siaki le fatu o le pepe ma le gaioiga. Mo lenei mea, e faʻaaogaina ai masini faapitoa, lea e maua ai e fomaʻi faʻamatalaga sao i le natura o le atinaʻe o le tamaititi.

I le taimi o le maitaga, e taua tele le mataʻituina o lou mamafa. O le tele o le atoatoa e le o se fafine, ae mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka o loʻo faʻamalosia e mataʻituina a latou toto suka, e lamatia foʻi le ola maloloina. I le tolu masina muamua o le maʻitaga, o le mamafa o le tupe maua e mafai ona aofia ai le 1 i le 2 kilokalama.

Maʻi suka ma maitaga: lamatiaga ma aʻafiaga

O le maʻi suka i aso nei o se tasi lea o faʻamaʻi sili ona mataʻutia na feagai ma tagata soifua. E fiaselau saienitisi na latou faia le faitau afe o suʻesuʻega suʻesuʻega e suʻe ai se fofo mo lenei maʻi. I le taimi nei, e tele tala e uiga i lenei faʻamaʻi. I lenei tusiga o le a tatou talanoa e uiga i le ono mafai ona maʻitaga ma le auala e gaoioi ai pe afai ua tupu se maʻitaga.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi o le tino o le endocrine, lea eo mai faatasi ma le le atoatoa po o le leai foi o le inisalini - o le hormone o le pancreas, e mafua ai le faateleina o le kulukose toto - hyperglycemia. I le na o le mea lava lea, o le luga o luga o le gutu o le a le toe faʻamalosi ai le inisalini, lea e faʻaaoga ai le kulukose, pe o le inisalini e gaosia, ae o le gaʻo e le mafai ona talia. E i ai le tele o faʻasoasoaga o lenei faʻamaʻi: ituaiga o maʻisuka ituaiga 1 poʻo le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, ituaiga 2 o le maʻisuka ma le maʻisuka e le o le inisalini, faʻapea foi ma le maʻisuka maʻi.

O le maʻisuka ituaiga 1, e taʻua o le inisalini, o le a tupu aʻe ona o le faʻaumatia o teineiti faapitoa - tamaʻitaʻi o Langerhans e maua ai le inisalini, e mafua ai le atinaʻeina o le le lava o le insulin e mafua ai le hyperglycemia ma e manaʻomia ai le puleaina o le hormone mai fafo e faʻaaogaina ai "inisalini" faapitoa.

O le maʻisuka ituaiga 2, poʻo le le inisalini, e le o faʻatasi ma suiga faʻavae i le pancreas, o lona uiga o le insulin e faaauau pea ona faʻapipiʻiina, ae i le laasaga o fegalegaleaiga ma fusi, o le "mea le lelei" e tupu, o lona uiga, e le o vaʻaia le inisalini ma o le mea lea e le faʻaaogaina le kulukose. O nei mea uma e tutupu i le hyperglycemia, lea e manaʻomia ai le faʻaaogaina o laupepa e faʻaititia ai le kulukose.

I fafine e maua i le maʻisuka, o le fesili e masani lava ona tupu mai le ala o le a amata ai ona maitaga ma o latou maʻi. O le tausiga o le maʻitaga o tina o loʻo i ai se maʻi o le maʻisuka e oʻo mai i le sauniuniga ma le faaeteete o le maʻitaga ma le tausisia o faʻataʻitaʻiga uma a fomaʻi i le taimi o ana faʻataʻitaʻiga uma: faʻataʻitaʻi suʻesuʻega, suʻesuʻeina o fualaau oona e maualalo ai le kulukose o le toto, ma pipii atu i meaʻai laiti-carb. I le maʻisuka ituaiga 1, o le pulea faʻatagaina o le inisalini e maua mai i fafo e talafeagai. O le eseesega i lona fua eseese e faʻalagolago i le tolu masina o le maʻitaga.

I le uluaʻi masina, e faʻaitiitia le manaʻomia mo le inisalini, talu ai o le placenta o loʻo faʻapipiʻiina ai hormones steroid ma o se ituaiga tutusa o le pancreas. E le gata i lea, o le kulukose o le punavai autu lea o le malosi mo le fomaʻi, o lea la ua faʻaitiitia ai lona taua i le tino o le tina. I le lona lua o masina, o le manaoga mo le inisalini e faateleina. O le tolu lona tolu o loʻo iloga i le faʻaititia o le faʻaititia o le insulin manaoga ona o le hyperinsulinemia fetal, lea e mafai ona taʻitaʻia ai le hypoglycemia. O le maʻisuka ituaiga 2 i le taimi o le maitaga e manaʻomia ai le soloia o fualaau o gaʻo ma le faʻaaogaina o le inisalini. E manaʻomia se taumafa e maualalo i gaʻo.

I le olaga atoa, atonu o le a le faʻavevesi le fafine ona o le le mautonu o le gaosiga o le gaʻo, o le faʻamaoniga i le auiliiliga e mafai ona i totonu o tapulaa masani, ae pe a pasia suega ile falemaʻi, o le a mafai ona iloa se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka o le maʻisuka - o le faʻalauiloaina o le kulukose toto mo le taimi muamua i le maʻitaga pasia pe a uma le fanau. E atiina ae ona o le le atoatoa o le hormonal lea eo faatasi ma le atinaʻeina o le tamaititi i le tino o se fafine e tetee atu i le talaaga o le tui o le insulin i le taimi nei, mo se faʻataʻitaʻiga, ona o le gaʻo.

O mafuaʻaga o le maʻisuka faʻamaʻi e mafai ona:

  • le i ai o le maʻisuka i totonu o aiga
  • vailaʻau faʻamaʻi pipisi o loʻo aʻafia ai ma faʻaleagaina ai galuega faʻamalosi,
  • fafine ei ai le ovary polycystic,
  • fafine o loʻo mafatia i le maualuga
  • fafine e sili atu ile 45 tausaga,
  • ulaula fafine
  • fafine e faʻaleagaina le ava malosi
  • fafine o loʻo i ai se talaʻaga o le maʻisuka ituaiga,
  • polyhydramnios
  • fua tele. O nei mea uma e lamatia ai le atiaʻeina o nei maʻi.

O faʻamaoniga o insulin e mafua mai i mea e pei ole:

  • faʻalauteleina le faʻasolosolo i totonu o le faʻaleagaina o le gaosio-hormonone cortisol,
  • faʻasalaga o hormones steroid placental: estrogens, lactogen placental, prolactin,
  • faʻafouina o le enzyme placental lea e faʻaumatia le insulin - insulinase.

O faʻamaoniga o lenei faʻamaʻi e leai se faʻamatalaga: seʻia oʻo i le vaiaso 20, ma o le taimi tonu lava lea e mafai ai ona maua le faʻamaʻi o le maʻisuka maʻi, e le popole le fafine. A maeʻa le vaiaso e 20, o le faailoga autu o le faateleina lea o le kulukose toto, lea e le i matauina muamua. E mafai ona fuafua e faʻaaoga se suʻega faapitoa e iloa ai le faʻapalepale kulukose. Muamua, o le toto e aveesea mai le vein i luga o se manava gaogao, ona ave lea e le fafine le 75 g o le kulukose i le vai ma toe ave le toto mai le vein.

O se faʻamaoniga o le maʻisuka ituaiga e faʻamautuina pe afai o le faʻamuamua e le itiiti ifo i le 7 mmol / L, ma le lona lua e le itiiti ifo ile 7.8 mmol / L. I le faaopoopo atu i le hyperglycemia, o faʻamaoniga e pei o le lagona o le galala, faʻalauteleina o le urination, vaivai, ma le leai o se mea e mafai ona maua.

O le isi ituaiga o maʻi suka, lea, e le pei o le maʻisuka ituaiga, e tupu i le uluaʻi tolu masina o le maitaga ma e tutusa ma le tulaga masani ma le faʻaaloalo o le atinaʻe o le maʻisuka o le ituaiga muamua ma le lua.

Gesational diabetes mitusitus (GDM): o le matautia o se maʻitaga "suamalie". Taunuʻuga mo le tamaititi, meaʻai, faʻailoga

E tusa ai ma le World Health Organization, e sili atu i le 422 miliona tagata e maua i le maʻisuka i le lalolagi. O lo latou numera o loʻo tuputupu ae i tausaga taʻitasi. O le faʻateleina, o le faʻamaʻi e aʻafia ai tagata talavou.

O faʻalavelave o le maʻisuka e oʻo atu ai i faʻamaʻi pipisi, fatugaʻo, o le retina e afaina, ma o le tino e puipuia ai. Ae o lenei maʻi e mafai ona faʻaaogaina. I le saʻo togafitiga, o aʻafiaga ogaoga e tuai i le taimi. E le o se tuusaunoaga ma maʻisaga o le maʻitagalea na atiaeina i le taimi o le gaioiga. O lenei maʻi ua valaʻauina maʻisuka maʻitaga.

  • E mafai e le maʻitaga ona maua ai le maʻisuka
  • O a ituaiga o maʻisuka ao maitaga
  • Vaega o lamatiaga
  • O le a le maʻisuka ile maʻisaga ao maʻitaga?
  • Taunuʻuga mo le tamaititi
  • O le a le lamatiaga i tamaitai
  • Faailoga ma faailo o le maʻisuka faʻamaʻi i fafine maʻitaga
  • Tests ma taimi faʻasolo
  • Togafitiga
  • Inisalini togafitiga: o ai e faʻaalia ma pe faapefea ona faʻatinoina
  • Meaʻai: faʻatagaina ma faʻasaina meaʻai, mataupu faavae o meaʻai mo fafine maʻitaga ile GDM
  • Faataʻitaʻiga faʻataʻitaʻi mo le vaiaso
  • Vailaau faʻapitoa
  • Faʻafefea ona fananau mai: fanau mai faʻanatura poʻo se vaega e le o iai?
  • Puipuia o le maʻisuka faʻamaʻi i fafine maʻitaga

O le American Diabetes Association e faʻamaonia mai e 7% o fafine maʻitaga ua atiaʻe le maʻisuka faʻamaʻi. I nisi o ia mea, a maeʻa ona tuʻuina atu, o le kulukoseemia e toe foʻi i le masani. Ae i le 60% i le tuanai ai o le 10-15 tausaga, faʻaaliga 2 o le maʻisuka (T2DM).

Gestation galue e avea o se faʻaosoosoga o le gasegase o le glucose metabolism. O le faiga o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga e latalata ile T2DM. O se fafine maʻitaga e atiina ae le faʻamalosia o le insulin i lalo ole aʻafiaga o mea nei:

  • synthesis o hormones steroid i le placenta: estrog, progesterone, lacene placental,
  • se faʻalauteleina o le faʻaogaina o le cortisol i totonu o le tino,
  • solia o le gaosiga o le inisalini ma se faaitiitia o ona aafiaga i totonu o masini,
  • faaleleia atili le faitalia o le inisalini e ala i fatugaʻo,
  • faʻafouina o le insulinase i le placenta (o se enzyme e faʻamavae le hormone).

O le tulaga e sili atu ona ogaoga i na fafine o loʻo i ai le malosi faʻapitoa (faʻamaʻi) i le inisalini, lea e le i faʻaalia i le tino. O nei tulaga e faateleina ai le manaomia mo se hormone, o peta beta o le pancreas o loʻo faʻapipiʻiina i se aofaʻiga tele. E faasolosolo lava, o lenei mea e oʻo atu ai i le faʻaogaina ma le lagolagoina o le hyperglycemia - o se faʻalauteleina o le kulūkose o le toto.

Eseese ituaiga o maʻisuka e mafai ona faʻatasi ma le maitaga. Faʻavasegaga o togafitiga i le taimi o le tupu e faʻaalia ai ni mea se lua:

  1. maʻisuka na i ai ao leʻi oʻo ile maʻitaga (ituaiga 1 maʻisuka ma le maʻisuka ituaiga 2) e muamua i le gasegase,
  2. maʻisuka gestation (GDM) i fafine maʻitaga.

Faʻalagolago i togafitiga talafeagai mo le GDM, o loʻo iai:

  • faʻasala i meaai
  • totogi i togafitiga ma le inisalini.

O le maʻisuka e ono i ai i le tulaga o taui ma le taufaasese. O le malosi o le maʻisuka muamua e faalagolago i le manaʻomia ona faʻaaoga auala eseese o togafitiga ma le ogaoga o faʻafitauli.

O le Hyperglycemia, lea na atiina ae i le taimi o le maitaga, e le o taimi uma e maʻisuka ai le maʻisuka. I nisi tulaga, atonu o se faʻaaliga o le maʻisuka ituaiga 2.

O ai e lamatia le atiaʻe o le maʻisuka aʻo maʻitaga?

O suiga o le Hormonal e mafai ona faʻalavelaveina ai le metabolism o le inisalini ma le kulukose i totonu o fafine uma ua maitaga. Ae e le o tagata uma o loʻo agai atu i le maʻisuka. O lenei mea e manaʻomia ai mea faʻapitoa:

  • mamafa poʻo le tele o meaʻai,
  • vaivaiga vaivai ole kulukose ole vaivaiga,
  • vaevaega o le suka e ala mai i luma o le maitaga,
  • Ituaiga 2 maʻisuka i matua maʻitaga
  • sili atu i le 35 tausaga
  • polycystic ovary syndrome,
  • talafaasolopito o le le mautonu, pepe,
  • fanau mai i le taimi ua tuanaʻi o tamaiti e mamafa atu i le 4 kilokalama, faʻapea foʻi ma le faʻaleagaina.

Ae o fea o nei mafuaʻaga e aʻafia ai le atinaʻeina o togafitiga i se tulaga sili atu e leʻo atoatoa ona iloa.

GDM ua taʻua o togafitiga na atiae pe a maeʻa le 15-16 vaiaso o le fanauina o se tamaititi. Afai e maua muamua le hyperglycemia i le taimi muamua, ona iai lea o le maʻisuka ua leva, lea sa i ai muamua aʻo leʻi maʻitaga. Ae o le mea pito i luga o loʻo matauina i le 3rd pilimera. O le synonym mo lenei tulaga o le maʻisuka maʻisuka.

O le maʻisuka faʻaalia i le gaioiga e ese mai le maʻisuka faʻamaʻi i lena mea pe a maeʻa se tasi o mea na tutupu i le hyperglycemia, o le suka e faasolosolo malie lava ona faateleina ma e le faʻavaivai. O lenei fomaʻi o le faʻamaʻi ma se maualuga maualuga e pasi i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2 i le uma o le fanau mai.

Mo le fuafuaina o auala i le lumanaʻi, o tina uma o tina failele ma GDM i le taimi o le vaʻalele ua i ai se kulūkose ua fuafuaina. Afai e le faʻasolosolo, ona mafai lea ona tatou manatu ua atiae le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2.

O le lamatiaga i le atinaʻeina o le tamaitiiti e faalagolago i le tikeri o taui o maʻi. E sili atu le ogaoga o taunuʻuga o loʻo mataituina i se foliga e le mafaatusalia. O le aʻafiaga o le pepe o loʻo faʻaalia i mea nei:

E le gata i lea, o fanau e fananau i tina e maua i le maʻisuka ituaiga e iai le tele o aʻafiaga o le faʻamaʻaloga o le fanau, maliliu faʻaletino, maʻi cardiovascular, faʻasologa o le tino, faʻafitauli o le calcium ma le magnesium, ma aʻafiaga o le neurological.

GDM poʻo le maʻisuka na muamua ona iai, e faʻapupulaina ai le avanoa e tuai ai le toxicosis (gestosis), e faʻaalia ai i ona lava ituaiga:

  • malulu o fafine maʻitaga
  • nephropathy 1-3 tikeri,
  • ulugalii,
  • eclampsia.

O aiaiga mulimuli e lua e manaʻomia ai le falemai i le potu maʻi tigaina, faʻamalositino, ma le vave tuʻuina atu.

O le faʻafitauli o le maʻi e faʻatasi ma le maʻisuka e oʻo atu ai i faʻamaʻi pipisi o le genitourinary system - cystitis, pyelonephritis, faʻapea foi ma le faʻaauau pea o le faʻapitoa o le maʻisuka. Soʻo se faʻamaʻi pipisi e mafai ona taʻitaʻia ai le pepe ile utero poʻo le taimi o le taimi fanau.

O faʻamaoniga autu o le maʻisuka faʻamaʻi ao maitaga

O faʻaʻailoga o le maʻisuka faʻateʻa e le faʻaalia, o le maʻi e amataina malie. O nisi o faailo o se fafine ua ave mo suiga masani o le setete i le taimi o le maitaga:

  • vaivai, vaivaiga,
  • fiainu
  • faʻaauau faifaipea
  • le lava le mamafa o le tupe maua ma le faʻailoa faʻalauiloa.

E masani lava o le hyperglycemia o se faʻalavelave faʻafuasei i le taimi o le suʻeina o le toto toto. O lenei mea o se faʻamatalaga mo se suʻesuʻega loloto.

Ua faatulaga e le Matagaluega o le Soifua Maloloina se taimi mo le faʻamaonia o le toto toto:

Afai o loʻo i ai ni aʻafiaga o aʻafiaga, o le suʻega o le toleniga o le glucose e faia i le 26-28 vaiaso. Afai o faʻaʻailoga o le maʻisuka e aliali mai aʻo maitaga, o le suʻega o le kulukose e faʻaalia.

O se suʻesuʻega se tasi e faʻaalia ai le hyperglycemia e le lava e faia ai se faʻamaoniga. E manaʻomia le puleaina pe a mavae ni nai aso. E le gata i lea, faʻatasi ai ma le faʻateleina o le hyperglycemia, o loʻo faʻatulagaina ai faʻamatalaga a le endocrinologist. O le fomaʻi e fuafuaina le manaʻomia ma le taimi o le suʻega ole toleniga o le kulukose. E masani lava e le itiiti ifo ma le 1 le vaiaso talu ona maeʻa le hyperglycemia tumau. O le suʻega e toe faia foi e faʻamaonia ai le siama.

O faʻataʻitaʻiga nei o suʻega e uiga i le GDM:

  • anapogi glucose sili atu i le 5.8 mmol / l,
  • itula pe a mavae le faʻaaogaina o le kulukose - i luga aʻe o le 10 mmol / l,
  • lua itula mulimuli ane, luga atu o le 8 mmol / l.

E le gata i lea, e tusa ai ma faʻamatalaga, o suʻesuʻega e faia:

  • hemoglobin glycosylated,
  • suega faʻamalosi mo le suka,
  • cholesterol ma talafesa lipid,
  • suʻeina o le toto,
  • coagulogram
  • hormones o le toto: gasegane, estrog, lactogen placental, cortisol, alpha-fetoprotein,
  • suʻesuʻega o le urine e tusa ai ma le suega a Nechiporenko, Zimnitsky, Reberg.

O fafine maʻitaga o loʻo maua muamua le maʻisuka muamua ma le gasegase o le gasegase e maua mai i le fomaʻi o fetal mai le 2 o le tolu masina, o le dopplerometry o le placenta ma vaa o le umbilical, CTG masani.

O le gaioiga o le maitaga ma le maʻisuka o loʻo i ai nei e faalagolago i le maualuga o le puleaina o le tagata lava ia ma le faasaʻoina o le hyperglycemia. O i latou e maua i le maʻisuka ao lei oʻo i le maʻitaga e tatau ona pasi i le aʻoga o le Maʻisuka, vasega faʻapitoa e aʻoaʻoina ai i latou i le auala e 'ai lelei ai, pe faʻapefea ona pulea lelei le kulūkose.

Tusa lava poo le a le ituaiga o togafitiga, o fafine maʻitaga e manaomia le matauina lea:

  • o se asiasiga i le fomaʻi i vaiaso uma i le amataga o le faʻataʻitaʻiga, vaiaso - mai le afa lona lua,
  • Endocrinologist's consultations tasi taimi i le 2 vaiaso, faatasi ai ma tulaga faʻatauvaʻa - tasi i le vaiaso,
  • suʻesuʻega a le tagata suʻesuʻe - soo se taʻi tolu, faʻapea foʻi ma le iloa o togafitiga extragenital,
  • ophthalmologist - faʻatasi i le tolu tausaga ma le maeʻa fanauga,
  • neurologist - faalua mo le maitaga.

Faʻatonuina falemaʻi mo suʻesuʻega ma le faʻamalosia o togafitiga mo se fafine maʻitaga ile GDM ua tuʻuina atu:

  • 1 le taimi - i le uluaʻi masina muamua poʻo le faʻamaonia o le togafitiga,
  • 2 taimi - i le 19-20 vaiaso e faasaʻo ai le tulaga, fuafua le manaʻoga e suia le togafitiga togafitiga,
  • 3 taimi - faʻatasi ai ma le maʻisuka 1 ma le ituaiga 2 - i le 35 vaiaso, GDM - i le 36 vaiaso e sauniuni ai mo le fānauga ma filifili le auala e tuʻuina atu ai.

I totonu o se falemaʻi, o le tele o suʻesuʻega, o le lisi o suʻega ma le taimi o le suʻesuʻega e fuafuaina taʻitasi. O le siakiina i aso uma e manaʻomia ai se suʻega o le urine mo le suka, toto kulukose, ma le puleaina o le toto.

O le manaʻomia mo le inisalini o inisalini e faʻamoemoeina taʻitasi. E le o tulaga uma o le GDM e manaʻomia ai lenei auala; mo nisi, o se soifua maloloina e lava.

O faʻamatalaga mo le amataina o togafitiga o le inisalini o faailo nei o le suka o le toto:

  • anapogi toto glucose ma se taumafataga e sili atu i le 5.0 mmol / l,
  • se itula talu ona 'ai i luga aʻe o le 7.8 mmol / l,
  • 2 itula ina ua uma le taumafaina, glycemia i luga aʻe o le 6.7 mmol / L.

Faʻalogo! O fafine maʻitaga ma faʻamaonia e faʻasaina ona faʻaaoga soʻo se vailaʻau o le suka, sei vagana ai le inisalini! O insulin umi e le faʻaaogaina.

O le faʻavae o togafitiga o le inisalini o sauniuniga mo le pupuu ma le faʻataʻitaʻiga. I le maʻisuka ituaiga 1, e faia ai se togafitiga masani. Mo le maʻisuka ituaiga 2 ma le GDM, e mafai foi ona faʻaaogaina le faʻalapotopotoga faʻale-aganuʻu, ae faʻatasi ai ma nisi fetuunaiga e faia e le endocrinologist.

I fafine maʻitaga e le lelei le togafitiga o le hypoglycemia, e mafai ona faʻaaoga pamu inisalini, lea e faafaigofie ai le puleaina o le hormone.

Taumafa mo le maʻisuka faʻamaʻi ao maitaga

O meaʻai a se fafine maʻitaga ile GDM e tatau ona tausisia mataupu faavae nei:

  • E masani lava ma sina mea laitiiti. E sili atu ona lelei le faia o ni meaai se tolu ma 2-3 tamaʻi meaʻai.
  • O le aofaʻi o vailaʻau faʻamalosi e tusa ma le 40%, protein - 30-60%, gaʻo e oo atu i le 30%.
  • Inu ia le itiiti ifo i le 1.5 lita o le vai.
  • Faʻateleina le tele o le fiva - e mafai ona faʻalauiloa le kulukose mai le inumaga ma aveese.

Meaʻai mo maʻisaga maʻitaga maʻitaga

O oloa e mafai ona vaevaeina i ni vaega se tolu, o loʻo tuʻuina atu i le laulau 1.


  1. Rozanov, V.V.V.V. Rozanov. Compositions. I le 12 volumes. Fuaiupu 2. Faatuatuaga faa-Iutaia. Saharna / V.V. Rozanov. - M.: Republic, 2011 .-- 624 p.

  2. Gubergrits A.Ya., Linevsky Yu.V. Meaʻai maloloina. Kiev, lomia le fale "Aoga Maualuga", 1989.

  3. Udovichenko, O.V. vae o le maʻisuka / O.V. Udovichenko, N.M. Grekov. - M .: Medicine Practical, 2015 .-- 272 itu.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

O le maʻisuka maʻisaga e maua i le taimi o le maʻitaga: o aʻafiaga ma mea lamatia

O le maʻi suka i le taimi o le maitaga e mafai ona afaina ai le atinaʻe o le tamaititi. Afai na tulai o ia i le amataga maʻitaga, o le lamatiaga o le fausiaina o le faateleina o le tino, ma, e sili atu ona leaga - o foliga vaaia o le faaletonu o le pepe i le pepe. O le tele o taimi e aʻafia ai o totoga pito sili ona taua o le paluga - o le fatu ma le faiʻai.

Gesational diabetes na amataina i le lona lua poʻo le tolu piliona maʻitaga, avea ma mafuaʻaga o le fafagaina ma le televave o le tuputupu aʻe o le tamaititi. E mafua ai ona maua i le hyperinsulinemia: pe a uma le fanau, pe a le maua e le pepe se aofaiga o kulukose mai le tina, o le maualuga o lona suka toto e pa'ū ifo i tulaga maualalo.

Afai e le iloa ma togafitia lenei maʻi, e mafai ona tupu i le atinaʻe maʻi o le maʻisuka - o se faʻalavelave i le fetus, atiae ona o le soli o le gaʻo gaʻo i le tino o le tina.

Faailoga o le maʻi o le maʻisuka i se tamaititi:

  • tetele tetele (mamafa i le 4 kg),
  • solia o vaevaega o le tino (tino vaivai, manava tele),
  • fula o le vevela, masini tele o gaʻo gaʻo,
  • lanu
  • tiga faʻafuaseʻi
  • hypoglycemia o pepe faatoa fananau mai, faateleina le viscosity o le toto ma le lamatiaga o paʻu o le toto, maualalo o le calcium ma le magnesium i le toto o se pepe fou.

E faʻapefea ona maua i le maʻisuka maʻisaga aʻo maʻitaga?

I le taimi o le maitaga i le tino o le tino, e le na o se vevela o le hormonal e tupu, ae o se afa o hormonal atoa, ma o se tasi o taunuuga o ia suiga o le vaivai le kulukose - o se tasi e malosi, o se tasi e vaivai. O le a le uiga o lenei mea? O maualuga o le suka i le toto e maualuga (luga aʻe o le tapulaʻa pito i luga o le masani), ae e le lava e faia ai se siama o le maʻisuka.

I le lona tolu o masina o le maʻitaga, o le maʻisuka faʻafomaʻi e mafai ona tupu ona o se taunuuga o suiga fou o le hormonal. O le faiga o lona tupuga e pei ona taua i lalo: o le pancreas o fafine maʻitaga e faʻatolu ona maua le inisalini nai lo isi tagata - ina ia taui ai le gaioiga o hormones patino i luga o le maualuga o le suka i totonu o le toto.

Afai e le mafai ona ia taulimaina lenei galuega ma le faateleina o le mamafa o hormones, ona i ai lea o se mea e pei o le maʻisuka ituaiga i le taimi o le maitaga.

Vaega o aʻafiaga mo le maʻisuka faʻamaʻi ao maitaga

E i ai nisi tulaga faʻalavelave e faʻaopoopoina ai le ono mafai e se fafine ona maua le maʻisuka faʻamalosi i le taimi o le maitaga. Ae ui i lea, o le iai o nei mea uma e le faʻamautinoa ai o le a maua pea le maʻisuka - e pei lava o le leai o nei mea leaga e le mautinoa 100% puipuiga mai lenei faʻamaʻi.

  1. O le mamafa o le mamafa o le tino na matauina i se fafine ao leʻi maʻitaga (aemaise lava pe a sili atu le mamafa o le mamafa i le masani e 20% pe sili atu),
  2. Nationality E foliga mai o loʻo i ai nisi ituaiga faʻalapotopotoga e sili atu le tele o le tausiga o le maʻisuka faʻatasi ma isi. O nei mea e aofia ai laumei, tagata Heripani, Native Americans ma Asians,
  3. Maualuga maualuga o suka mai suʻesuʻega o le urine
  4. O le le atoatoa o le kulukose (e pei ona matou taʻua, o maualuga o le suka e sili atu nai lo le masani, ae le lava e iloa ai le maʻisuka),
  5. Aiga. O le maʻisuka o se tasi o faʻamaʻi sili ona ogaoga faʻaleagaina, o lona lamatiaga e faʻatupulaia pe a fai o se tasi mai se aiga vavalalata i lou laina o le maʻisuka,
  6. O le fanau mai muamua o se tamaitiiti lapoa (sili atu i le 4 kilokalama),
  7. O le fanau mai muamua o se tamaititi na fanau mai,
  8. Ua uma ona maua oe i le maʻi suka i le taimi o le maʻitaga muamua,
  9. Suavai maualuga, o lona uiga, tele vai inu.

Faʻamatalaga o le maʻisuka ituaiga

Afai e te mauaina oe lava i le tele o faʻailoga e fesoʻotaʻi ma se faʻalavelave lamatia, logo i lau fomaʻi e uiga i lenei mea - atonu e mafai ona e faʻasalaina se suʻesuʻega faaopoopo. Afai e leai se leaga e maua, o le ae faia se isi faʻataʻitaʻiga ma isi fafine uma. O isi tagata uma e pasia suʻesuʻega suʻesuʻe mo le maʻisuka faʻataʻi i le va o le 24 ma le 28 vaiaso o le maʻitaga.

E faapefea ona tupu lenei mea? O le a talosagaina oe e faia se suʻesuʻega ua taʻua o le "suʻega ole glucose tolerance test". E tatau ona e inuina se suavai suamalie e aofia ai le 50 kalama o le suka. A maeʻa le 20 minute o le a le maua se mea e sili atu ona manaia - maua le toto mai se vein. O le mea moni, o lenei suka e vave ona gaogao, pe a uma le 30-60 minute, ae e eseese lava faʻamatalaga, ma o le mea lenei e fiafia i ai fomaʻi. O le mea lea, latou te iloa ai le lelei e mafai ai e le tino ona faʻaaogaina le vaifofo suamalie ma faʻafefe le kulukose.

I le tulaga e pei i le pepa o loʻo i le koluma "faʻamaumauga o suʻesuʻega" o loʻo i ai se ata o le 140 mg / dl (7.7 mmol / l) poʻo le maualuga, ua uma maualuga maualuga. O le isi auiliiliga o le a faia mo oe, ae o le taimi lenei - pe a mavae ni itula o anapogi.

Togafitiga mo le maʻisuka ituaiga

Mo le maʻisuka, tautala saʻo, o le olaga e le o le suka - i le moni ma le faʻatusa. Ae o lenei faʻamaʻi e mafai ona faʻamaonia pe afai e te iloa pe faapefea ma mulimuli i faatonuga faʻafomaʻi.

O lea, o le a le mea o le a fesoasoani e taulimaina le maʻisuka o le histories i le maitaga?

  1. Totoina o le suka i le toto. E fafa ona faia i le aso - i luga o se manava gaogao ma le 2 itula i le maea ai o taumafataga taitasi. Atonu foi e te manaʻomia ni siaki faaopoopo - aʻo leʻi 'aʻai,
  2. Urinalysis O tino pepe Ketone e le tatau ona i ai i totonu - latou taʻu mai ai o le maʻisuka e le o pulea,
  3. Faʻaaloalo i se taumafataga faapitoa o le a taʻuina atu e le fomaʻi ia oe. O le a tatou iloiloina lenei fesili i lalo,
  4. O le malosi faaletino i le fautuaga a se fomaʻi,
  5. Pulea o le tino
  6. Faʻaleleia o insulin pe'ā manaʻomia. I le taimi nei, i le taimi o le maitaga, naʻo le inisalini e faatagaina e faʻaaogaina e avea o fualaau faasaina,
  7. Puleaina o le toto.

Taumafa mo le maʻisuka ituaiga

Afai ua maua oe i le maʻisuka togafiti, e tatau ona e toe iloilo lau meaʻai - o se tasi lea o tulaga mo togafitiga manuia o lenei maʻi. E masani lava, o le maʻisuka e fautuaina e faʻaititia le mamafa o le tino (e fesoasoani e faʻaititia ai le inisalini), ae o le maitaga e le o le taimi e leiloa ai le mamafa, aua e maua e le fomaʻi uma meaʻai e manaʻomia. O le mea lea, e tatau ona faʻaititia le kalori o meaʻai, e aunoa ma le faʻaitiitia o lona taua.

1. Taumamafa i meaʻai laiti 3 taimi i le aso ma le isi 2-3 taimi meaai i le taimi lava e tasi. Aua le faʻafefe meaai! O le taeao e tatau ona 40-45% le carbohydrate, o le meaai i le afiafi mulimuli e tatau ona aofia ai gaʻo, pe a ma le 15-30 gr.

2. Aloese mai le falai ma le suamaliefaʻapea foʻi ma mea taumafa e maua mai i gaʻo vailaʻau māmā faigofie. O mea nei e aofia ai, mo se faʻataʻitaʻiga, mea e faʻafiafia ai, faapea foi ma pusa ma nisi o fua (faʻi, persimmon, vine, cherries, fig). O nei oloa uma ua vave ona gauai ma faʻafefeteina le maualuga o le toto suka, e leai ni meaʻai, ae tele calorie. E le gata i lea, ina ia faaitiitia ai le maualuga o le maualuga o le insulin, o le maʻisuka o se tau e le taliaina.

3. Afai e te lagona le maʻi i le taeao, ia teu se pulou po o kuki masi mama i luga o lau laulau i tafatafa o le moega ma 'ai sina mea ae e te leʻi alu ese mai le moega. Afai oe togafitia i le inisalini ma e te lagona le maʻi i le taeao, ia e mautinoa e te iloa le auala e taulimaina ai le toto maualalo maualalo.

4. Aua nei 'ai meaai vave. Latou te faʻaaogaina muamua le gaosiga o fale gaosi oloa ina ia faʻaitiitia ai le taimi oa latou tapenapenaga, ae o a latou faatosinaga i le faateleina o le faasinomaga o le faasinomaga e sili atu nai lo na o analogues masani. O le mea lea, faʻamalo ai ni noodle malogo, susu "i totonu o le 5 minute" mai se taga, vave pusa falaoamata, ma le pateta pateta masini pateta mai le meaai.

5. Faʻalogo lelei i meaʻai faʻamalosi.: pata, araisa, pasta, fualaau faisua, fualaau, falaoa atoa o le falaoa. E moni lenei mea e le gata mo fafine e maua i le maʻisuka ituaiga - o fafine uma ua maitaga e tatau ona 'ai 20-35 g kalama i le aso. Aisea e aoga ai le fiber mo le maʻisuka? E faʻamalosia ai le manava ma faʻagesegese ai le ave o le tele gaʻo ma le suka i le toto. O meaʻai faʻamalosi-meaʻai e aofia ai le tele o vitamini ma minerale taua.

6. Suauu mama i le taumafa i aso taitasi e le tatau ona sili atu ma le 10%. I le lautele, 'ai sina meaʻai e aofia ai' gaʻo '' natia 'ma' 'iloa. E le aofia ai saisi, sausage, sausage, bacon, ulaula meaʻai, puaa, tamai mamoe. Fagafulu manu e sili ona lelei: toso, povi, moa ma iʻa. Aveese uma gaʻo mai gaʻo: gaʻo mai aano o manufasi, ma paʻu mai moa. Kuki mea uma i se auala agamalu: kuka, tao, uila.

7. E le gaʻo le kuka, ma i totonu o le suauu gaosi, ae e le tatau ona tele.

8. Inu ia le itiiti ifo i le 1.5 lita o le vai i le aso (8 tioata).

9. E le manaʻomia e lou tino ia gaʻopei o le margarine, pata, mayonnaise, kulimi suamalie, nati, fatu, sisi kulimi, saula.

10. Faʻasalaga o paʻu? E iai foi oloa e mafai ona e faia e leai se tapulaa - latou te aofia ai nai calories ma gaʻo. O kukama ia, tamato, zuciniini, musigil, radishes, zucchini, seleri, letusi, pini lanumeamata, kapisi. Taumafa i latou i meaai autu po o ni meaʻai, e sili atu i le ituaiga o salati poo le kuka (faʻavela i le masani masani poʻo le vaʻaia).

11. Ia mautinoa o loʻo tuʻuina atu lou tino i vaega uma o vitamini ma mineraleManaomia i le taimi o le maʻitaga: Fesili atu i lau fomaʻi pe a manaʻomia ni vitamini faaopoopo ma minerale.

Afai e le fesoasoani le togafitiga o meaʻai, ma tumau pea le suka o le toto i se maualuga, pe i se tulaga masani o le suka i totonu o tino o le kineone urine e masani lava ona iloa - o le a faatonuina oe inisalini togafitiga.

O le inisalini e naʻo le iniseti e faia, talu ai o se porotini, ma afai e te taumafai e fusi i totonu o fualaau, o le a faʻavaivai atoa i lalo o le faatosinaga a a tatou enzymes digestive.

E faʻapipiʻi faʻamaʻi pipisi i tapenaga o le inisalini, o lea aua nei fufuluina le paʻu i le ava aʻo leʻi tui - inu le ava i le inisalini. E masani lava, e manaʻomia lou faʻaogaina o tui tui ma matau tulafono o le ola mama. O isi togafiti uma o togafitiga o le inisalini o le a taʻuina e lau fomaʻi.

Faamalositino mo maʻitaga maʻitaga maʻitaga

Mafaufau e le manaʻomia? I se isi itu, o le a latou fesoasoani e tausia le soifua maloloina lelei, faatumauina le leo o musika, ma toe faʻaleleia vave pe'ā uma ona fananau. E le gata i lea, latou te faʻaleleia le gaioiga o le inisalini ma fesoasoani e le sili atu le mamafa. O nei mea uma e fesoasoani i le faatumauina o le maualuga o le suka o le toto.

Auai i gaoioiga masani e te fiafia ai ma fiafia i ai: savali, taʻaloga, vai faʻalavelave. Leai se afaina i le manava - o le ae faʻagaloina au mea e sili ona e fiafia i ai mo le "gaioiolosi" mo le taimi nei. Aua e te auai i na taaloga e mafua mai i manuʻa ma le pa'ū - tietie solofanua, uila vilivae, faasee aisa, faasee, ma isi. Faitau atili e uiga i faʻataʻitaʻiga pepe →

O uta uma - i luga o le soifua maloloina! Afai e te lagona le leaga, ei ai tiga i le pito i lalo poʻo tua, taofi ma puʻe lou manava.

Afai oe feagai ma togafitiga o le inisalini, e taua le iloa o le hypoglycemia e mafai ona tupu i le taimi o le faamalositino, ona o le gaioiga faaletino ma le inisalini e faaitiitia ai le maualuga o le suka i totonu o le toto. Siaki muamua lou toto suka aʻo leʻi maeʻa lau aʻoga. Afai e amata ona e faia se itula pe a uma ona 'aʻai, pe a uma le vasega e mafai ona e' aina se sanuisi poʻo se apu. Afai e sili atu i le 2 itula ua mavae talu mai le taumafataga mulimuli, e sili atu le lelei ona maua se galu aʻo leʻi aʻoga. Ia mautinoa e aumai le suamalie po o le suka faatasi ma oe i le tulaga o le hypoglycemia.

Tisipisi gasegase ma le fanau mai

Le tala lelei: o le maʻisuka ituaiga e masani lava ona mou atu pe a uma ona fananau mai - e atiina ae i le maʻisuka i na o le 20-25% o mataupu. O le mea moni, o le fanau mai lava e ono faigata ona o lenei mea na maua. Mo se faʻataʻitaʻiga, talu ai ona ua uma ona faʻamatalaina le gasegase o le tamaititi, e mafai e le tamaititi fanau tele tele.

O le toatele, masalo, e mananao i se "toa", ae o le lapoa o le tamaititi e mafai ona avea ma faafitauli i le taimi o feeseeseaiga ma le fanauina: i le tele o nei tulaga, o se vaega lea e fai, ma i le tulaga o le faaooina mai o loo i ai se tulaga lamatia i le tauau o le tamaititi.

Faʻasoʻatoa le maʻisuka, tamaiti e fananau mai ma laʻititi laʻititi toto toto, ae o lenei mea e mafai ona faʻaaogaina i le fafagaina.

Afai e leai se susu, e le lava le laumei mo le tamaititi, e fafagaina le tamaititi i ni mea faʻapitoa e faʻaleleia le maualuga o le suka i tulaga masani. E le gata i lea, e vaavaaia pea e le aufaigaluega faafomaʻi lenei faailoga e ala i le fuaina o le kulukose i le tele o taimi, ae leʻi fafaga ma 2 itula mulimuli ane.

I le avea ai o se tulafono, e leai ni mea faapitoa e faʻamaonia ai le maualuga o le suka o le tina ma le tamaititi: o le tamaititi, pei ona uma ona tatou fai mai, o le suka e toe foʻi i le masani ona o le fafaga, ma i le tina - faatasi ai ma le faʻasalaga o le placenta, maua ai homoni.

Muamua taimi talu ona e fanau mai oe e tatau ona mulimuli mo meaai ma siakiina taimi le fua o le suka, ae i le aluga o taimi, e tatau ona faʻatulagaina mea uma.

Puipuia o le maʻisuka faʻamaʻi

E leai se faʻamaoniga 100% o le a le mafai ona e faʻafesoʻotaʻi le maʻisuka faʻamaʻi - e tupu ai o fafine, i le tele o faʻataʻitaʻiga lamatia, e le maʻitaga, ma le isi itu, o lenei faʻamaʻi e tupu i fafine e foliga mai, e leai leai ni mea muamua.

Afai ua uma ona maua oe i le maʻisuka ile maʻisaga aʻo e maʻitaga talu ai, atonu o le ae toe foi mai. Ae ui i lea, e mafai ona faʻaitiitia le lamatiaga o le maʻisuka ile manava i le taimi o le maitaga e ala i le faatumauina o lou mamafa ma le le maua tele i nei 9 masina.

O le faamalositino o le a fesoasoani foi i le faatumauina o le maualuga o le suka i totonu o le toto, pe a fai o latou masani ma e le afaina ai oe.

E iai foʻi se faʻafitauli o le atiaʻeina o le maʻisuka - ituaiga 2 o le maʻisuka. E tatau ona sili atu le faʻaeteete pe a uma le fananau. O le mea lea, e te le manaʻo e faʻaaoga fualaau faʻatele lea e faʻateleina ai le tui o le inisalini: acidic nicotinic, glucocorticoid drugs (e aofia ai, mo se faʻataʻitaʻiga, dexamethasone ma prednisolone).

Faamolemole ia matau o nisi fualaau o le fananau mai o tamaiti e mafai ona faateleina ai lou lamatia i le maʻisuka, e pei o le progesin, ae e le faaaogaina lea i fualaau oona maualalo. I le filifilia o se togafitiga pe a uma ona fanau mai, mulimuli i fautuaga a le fomaʻi.

Ituaiga o togafitiga i fafine maʻitaga

O le maʻisuka faʻamuamua, o lona uiga, o le mea na tupu ae leʻi oʻo i le mafaufauina o le pepe, o loʻo i ai le faʻavasegaga nei:

  • o se uiga malie o le faamai o se inisalini-tutoatasi-ituaiga (ituaiga 2), lea e lagolagoina e se taumafataga o le maualalo o meaʻai ma e le o faʻatasi ma faʻamaʻi pipisi,
  • ogaoga faʻamalosi - o se maʻi o le insulin-faʻalagolago pe leai-inisalini (faʻasologa 1, 2), e faʻasaʻoina e ala i togafitiga fualaau faʻamaʻi, faʻatasi ma le leai foi o ni faʻafitauli,
  • o se faʻafitauli matuia o le faʻamaʻi - faʻamaʻi, faʻatasi ai ma le tele o osofaʻiga o le suka i le toto tele ma le itiiti ifo, o osofaʻiga faifai pea a le setete o le ketoacidotic,
  • togafitiga o soʻo se ituaiga, faʻatasi ai ma faʻalavelave ogaoga mai le masini, mea e suʻesuʻeina ata, faiʻai, faʻalavelave o le tino, toto o le loto ma le toto o vali eseese.

O loʻo maua foi le maʻisuka:

  • e tauia (sili ona pulea),
  • i lalo o le ata (ata vitio manino),
  • (faʻamaʻi tigaina, faʻaauau pea o hypo- ma hyperglycemia).

O le maʻisuka ituaiga e masani ona tupu mai i le 20 vaiaso o le maʻitaga, e tele lava ina maua i suʻesuʻega o fale suʻesuʻe. O tamaitai latou te mafuta i le amataga o faailoga o le maʻi (fiainu, tele urination) ma o latou "fiafia" tulaga, e aunoa ma le tuuina atu ia i latou o se taua taua.

O le maualuga o le suka e aafia ai le tino o le tina

Mo soʻo se tagata, tusa lava pe o se fafine, o se tamaloa poʻo se tamaititi, o le hyperglycemia masani e manatu o se tulaga faʻaleaga. Ona o le mea moni o le tele o le kulukose e tumau i totonu o le toto, o sosoʻo ma gaʻo o le tino e mafatia i le leai o se malosi. Ua faʻavaeina auala faʻapitoa, ae, i le aluga o taimi, latou te faʻaleleia le tulaga.

O le maualuga o le suka e aafia ai nisi vaega o le tino o le fafine (pe a tatou talanoa e uiga i le taimi o le maitaga). O suiga o le taamilosaga o le toto e suia, talu ai e sili atu ona mausali le tele o le toto toto, e faʻavaivaia le faʻamaʻi. O vaʻaiga faʻapitoa ma vaʻaia e faʻaitiitia ai le lafoaʻi, e vavalalata o latou lumenia ona o le pipii i pusa atherosclerotic.

O aʻafiaga e aʻafia ai le masini faʻapitoa, e faʻaosofia ai le atinaʻeina o le le atoatoa, faʻapea foʻi ma le vaʻaia, faʻaitiitia faʻaititia ai lona maualuga. O le Hyperglycemia e mafua ai foliga o le ufiufi i luma o mata, o le afaina ma le fatuina o microaneurysms i le retina. O le alualu i luma o togafitiga e mafai ona oo atu ai i le tauaso. Faʻasagaga o le maʻisuka ituaiga, o ia suiga matuia e le tupu, ae afai e mafatia le fafine i se faiga faʻaogaina, e manaʻomia le faʻamaonia vave o le tulaga.

O fua maualuga o le suka e aafia ai foi le loto o se fafine. O le lamatiaga o le faatupuina o maʻi fatu fatu, e faateleina, talu ai e maua foi i vaʻa o le coronary ations o le atherosclerotic. O le faʻalavelave tutotonu ma le faʻalavelave faʻapitoa e aʻafia ai i le togafitiga faʻaleaga. O le lagona o le paʻu o pito pito i lalo e suia:

  • tiga i le malologa
  • leai se tiga lagona
  • lagona osooso
  • solia o le manatu o le vevela,
  • leai se lagona o le lagona vibrational pe, i se isi itu, o lona soona fai.

E le gata i lea, o se ketoacidotic condition e mafai ona tutupu i fafine maʻitaga i se taimi. O se faʻalavelave faʻalavelave lea o le "maʻi faʻamaʻi", lea e faʻaalia i fuainumera maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma le faʻaputuina o tino o le ketone (acetone) i le toto ma le urine.

Malosiaga o le maʻitaga e mafua ona o le maʻisuka faʻamaʻi

O fafine o loʻo i ai faiga faʻafeusuaʻiga o le faʻamaʻi e afaina mai i faʻafitauli eseese i le taimi o le fanauina o le tamaitiiti e sili atu taimi e sili atu nai lo tagata soifua maloloina. O le tele o taimi o le matua, eclampsia, fulafula, ma le faaleagaina o le masini tele. E matua taua tele le lamatiaga o le siama o le urinary system, le vave fanau mai.

O le fulafula o le tino o se tasi lea o faailo sili ona manaia o le tuai o le gestosis. O faʻasologa e amata i le mea moni o loʻo fetogi vae, ona i ai lea o le fulafula o le paʻu o le manava, pito i luga, foliga, ma isi vaega o le tino. Atonu o le a leai se faitioga a se fafine, ae o se tagata tomai faapitoa e matauina le faateleina o le mamafa o le tino i le tagata maʻi.

  • ei ai se tamatamailima taua i luga o mama,
  • o loʻo i ai se lagona ua amata ona laiti seevae,
  • i le po, e fafagu faʻatasi se fafine mo le alu i le faletaele,
  • o le oomiina ma se limatusi i le vaega pito i lalo o loo i ai se pito loloto.

Faʻaleagaina o fatuga ua faʻaalia e pei ona taua i lalo:

  • toto maualuga toto maualuga
  • fulafula e tupu
  • protein ma albumin e aliali i le suʻesuʻeina o urine.

O le ata o le falemaʻi e ono manaia pe laititi foi, faʻapea foi ma le maualuga o le porotini na faʻaaoga i le urine. O le alualu i luma o le tulaga maʻi e faaalia i le faateleina o le ogaoga o faailoga. Afai e tulai mai se tulaga talitutusa, e filifili tagata tomai faapitoa i se faʻavavevave faʻatagaina. O lenei mea e mafai ai e oe ona faʻasaoina le ola o le pepe ma lona tina.

O le isi faʻalavelave lea e masani ona tupu i le maʻisuka o le vaʻaia. Fomaʻi mafaufau i lona atinaʻe pe a oʻo mai faʻamaoniga nei:

  • gasegase matuia,
  • o se paʻu mataʻutia i mea faitino,
  • lago i luma o ou mata
  • tiga i le suʻesuʻeina o le manava,
  • afaina vomiting
  • mafaufau le lelei.

E mafai e fafine ona mafatia:

  • mai le maualuga o le vai
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi o le placental,
  • uterine atony,
  • faʻanofo faʻafuaseʻi, faapau pepe,
  • faʻanoanoa.

Le aʻafiaga o le hyperglycemia i le fetus

E le gata o le tino o se fafine, ae o loʻo maʻi foi le pepe mai le hyperglycemia masani. Tamaiti e fananau mai tina mamaʻi e tele taimi e ono aʻafia ai i tulaga faʻapitoa nai lo isi tagata uma. Afai o le fafine maʻitaga o loʻo i ai muamua le ituaiga o faʻamaʻi, o le tamaititi e mafai ona fanau mai ma se maʻi faʻapitoa poʻo le faʻaleagaina. E tusa ai ma le talaaga o se ituaiga o gasegase, o fanau e fananau mai ma le mamafa o le tino, o se tasi lea o faailoga o le fetopathy.

O le hyperglycemia masani o le tina e lamatia foʻi mo le tamaititi i lona taimi e faʻaaogaina ai le gaosiga o le inisalini. A maeʻa le fanau mai, faʻaauau ona galue lona tino i le auala lava lea e tasi, lea e mafua ai ona faʻaauau pea ona faʻasolosolo i le toto. O tamaiti e afaina i le maualuga o le bilirubin i totonu o le tino, lea e faaalia e le jaundice i pepe faatoa fananau mai, ma se faaitiitia o le numera o elemene toto uma.

O se isi faʻalavelave faʻalavelave mai le tino o le tamaititi o le maʻi faʻalavelave faʻalavelave faʻafuaseʻi. Ole mama ole pepe e le lava lona tuai - o se mea e faalavelave i le faagasologa o le taliaina o le alveoli i le taimi o le faʻaogaina o galuega respiratory.

Faʻafoega o se fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka

Afai o le tagata maʻi e maua muamua le maʻisuka aʻo faagasolo le taimi o le gasegase, o le togafitiga faafomaʻi mo le siakiina o ia maʻi o loʻo faamamafaina ai le manaʻomia mo falemai e tolu.

  1. O le taimi muamua lava e faʻamaʻi ai se fafine i le taimi lava e uma ai ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e uiga i le resitalaina mo le maitaga. O loʻo suʻesuʻeina le tagata maʻi, o le setete o metabolic process is corrected, ua filifilia se suʻega o le inisalini.
  2. O le taimi lona lua - i le 20 vaiaso. O le mafuaʻaga o le falemaʻi o le faasaʻoina lea o le tulaga, mataʻituina o le tina ma le tamaititi i le malosi, le faʻatinoga o faiga e puipuia ai le atinaʻeina o faʻafitauli eseese.
  3. O le taimi tolu o le 35-36 vaiaso. O se tina maʻitaga ua sauni mo le fanau mai o se pepe.

E iai faʻalavelave tutupu faʻafuaseʻi e mafai e se fafine ona alu i le falemaʻi. O nei mea e aofia ai le faʻaalia o se ata faʻapitoa o le faʻamaʻi, o se ketoacidotic state, fuainumera taua tele (luga ma lalo), ma le atinaʻeina o faʻafitauli masani.

E faʻapefea ona fanau le pepe i le i ai o se faʻamaʻi

O le taimi e tuʻuina atu ai e fuafuaina taʻitasi. Faʻataʻitaʻi e fomaʻi le matuia o le togafitiga, o le maualuga o le suka i le toto, o le i ai o faʻafitauli mai le tino o le tina ma le tamaititi. Ia mautinoa ia mataituina mea taua, iloilo le matua o le tino o le pepe. Afai o le alualu i luma o le faʻaleagaina o le masini faʻapitoa poʻo le faʻaaliga vaaia, e faia e tagata obstetric-gynecologists le faʻatagaina i le 37 vaiaso.

Faatasi ai ma se maʻitaga masani, o le mamafa o le pepe e 3.9 kilokalama o se faʻamatalaga mo lona vave fananau mai e ala i le vaega lenei. Afai e le o sauni le fafine ma le pepe mo le fanauina, ma o le mamafa o le fetus e le sili atu i le 3.8 kilokalama, o le maitaga e mafai ona faʻalautele.

Vasega o le tausoga

O le filifiliga pito sili ona lelei o le faʻaalia lea o le pepe e ala mai i le auala na fanau mai ai, e tusa lava pe maua e le tina se "maʻi mama". O le fananau mai i le maʻisuka faʻamalosi e tupu i le mataʻituina pea o le kulukose o le toto ma le inisalini taimi ole tui.

Afai ua saunia le gafa o le pepe fananau mai, o le fananau mai e amata i se pupu o le vevela o le amniotic. O le lelei o le galue e fai ma faʻamatalaga ina ia faʻaalia le faʻaalia o le tama i se auala masani. Afai e tatau ai, o le hortoone oxytocin o loʻo faʻatinoina. E faʻatagaina ai oe e faʻaosofia le faʻaaogaina o vavae.

Taua! O le maʻisuka e le o se faʻamatalaga mo le vaega caesareane.

A manaʻomia vave le faʻatagaina:

  • faʻamatalaga sese o le fetus,
  • macrosomy
  • solia le manava ma le fatu o le tamaitiiti,
  • taumatematega o le maʻi maualalo.

Lelei Caesarean mo le maʻi suka

Amata i le 12 i le taeao, e le tatau i se fafine ona faʻaaogaina vai ma meaai. 24 itula ao lei faia le taotoga, o le fafine maʻitaga ua faʻamalo le tui o le inisalini faaumiumi. I le taeao, e fuaina le glycemia e faʻaaoga ai fasi pepa. O le faiga lava lea e toe faia i le 60 minute.

Afai o le glukose i totonu o le toto e sili atu i le paepae o le 6.1 mmol / l, o le fafine maʻitaga o loʻo faʻafeiloaʻi atu i se vai o loʻo faʻaauau pea ona maua i se vai resitara. O le siakiina o le glycemia o loo faia i le malosi. O le auala tonu o le faʻapipiʻiina o taʻavale e fautuaina e faʻatino vave i le taeao.

Taimi o le Totogi

A maeʻa le fanau mai, ona faʻaumatia lea e le fomai le inisalini tui i le fafine. I nai aso muamua, o faailoga o le suka o le toto e tatau ona mataitu ina ia, pe a talafeagai ai, o le faʻasaʻoina o faʻafitauli o le gasegase e faʻatinoina. Afai e maʻi le maʻisuka ile maʻi, e otometi lava ona avea o ia ma se tasi o le vaega o aʻafiaga mo le atinaʻeina o se inisalini tutoʻatasi o faʻamaʻi, o lona uiga e tatau ona lesitalaina o ia i se suʻega o le maʻimau.

A maeʻa le 1,5 ma le 3 masina talu ona fanau mai, e tatau i le fafine ona toe foai atu le toto e iloilo ai fuainumera. Afai o le mea e mafua ai ona masalosalo le fomaʻi, o le suʻega ma le suālaʻau e faʻamaonia. O le tagata maʻi e fautuaina e mulimuli i se meaʻai, taitaia se olaga ola malosi, ma afai e te manaʻo e toe maitaga, fai se suʻega atoa o le tino ma sauniuni ma le faaeteete mo le fanauina ma le fanauina o se tamaititi.

Tina ma maʻisuka

I le taimi o le manavaina, o le gastrointestinal tract e faʻamavaeina ai gaʻo i totonu o sugarsu faigofie, e pei o le suka, sucrose poʻo le kulukose. Ona goto ai lea o le kulukose i totonu o le toto. O iina, inisalini, o le hormone e maua mai i le pancreas, e maua ai kulukose mole molemiso ma "tuleia" i latou i totonu o sela ina ia mafai ona faʻaaoga e avea o se punaoa malosi.

Afai e maua e le tino sina inisalini po o sela e le tali lelei i ai, o le a amata ona faʻapipiʻi le suka i le toto.

Maʻi maʻi maʻisuka

I totonu le atinaʻe o le maʻisuka i fafine maʻitaga o le ki o suiga o le hormonal i le tino. I le taimi o le maʻitaga, o le a sili atu le malosi o le siama i le insulin - ma e le o naunau e "tatala" le kulūkose i totonu, ma o le mea lea ua faateleina le manaoga mo lenei hormone.

Mo le tele o fafine, e le o se faafitauli - o le pancreas e faʻateleina ai le gaosiga o le inisalini. Ae peitai, e tupu e le mafai e le pancreas ona taulimaina le faʻamalolo o le tele o inisalini.

O le tele o fafine pe a uma ona fananau mai ei ai le faʻamaloloina o le maʻisuka faʻamaʻi ma kulūkose toe foʻi i le masani.

Mafuaaga ma tulaga lamatia mo le maʻisuka i fafine maʻitaga

O tagata suʻesuʻe e matua le ioe i le iloiloina o mafuaʻaga o le maʻisuka i fafine maʻitaga. Ina ia malamalama i mafuaʻaga o lenei maʻi, e tatau ona e vaʻavaʻai ma le totoa i le faagasologa o le metabolism o se kulumakose molecule i le tino.

At maʻisuka aʻo maitaga o le tino o le fafine e maua ai le tele o le inisalini, peitai, o hormones o le a poloka poloka ai le aafiaga o le inisalini, o le aofaiga lea e faateleina tele i le taimi o le maitaga (e aofia ai, mo se faataitaiga, progesterone, prolactin, estrog, cortisol).

O le atinaʻeina o le insulin resistance, o lona uiga, o le lagona lelei o sela i le gaioiga o le inisalini e faaitiitia. O siaki pancreatic e maua ai le faateleina o le inisalini e faatumauina le maualuga o le kulukose o le toto, e ui i tulaga leaga.

O se taunuuga, i le avea ai o se tulafono, i le tusa o le 24-28 vaiaso o le maitaga, latou te faʻateleina ma aveesea le puleaina o le gaosiga o le gaʻo. Ma ao tuputupu aʻe le placenta, e tele naua mea e maua mai i hormones, lea e faʻapupulaina ai le insulin. O le suka toto e maualuga i luga o tulaga o iai nei. O lenei tulaga e taua o le hyperglycemia.

Mafuaaga o le maʻisuka faigata ma e le o malamalama atoatoa. E manino lava le tele o suiga o galuega ma suiga i totonu o le tino o le maʻitaga maʻitaga, lea i nisi o fafine e mafai ona oʻo atu ai i le maualuga o le maualuga o le toto (glucose).

O le maʻisuka maʻi e mafai ona tupu i soo se fafine maʻitaga, ae e mautinoa lava tulaga lamatialea e faateleina ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka i fafine maʻitaga.

O nei mea e aʻafia ai:

  • sili atu i le 35 tausaga
  • tele
  • muai fananau i le taimi ua tuanai mo mafuaaga le iloa
  • o le faʻaalia o se tamaititi ua i ai ona faaletonu,
  • le fanau mai o se tamaitiiti e sili atu i le 4 kilokalama i se maʻitaga talu ai,
  • afaina
  • ituaiga 2 maʻisuka, poʻo le maʻisuka o fafine maʻitaga ile aiga,
  • maʻisuka o fafine maʻitaga i se maʻitaga talu ai,
  • toto maualuga

Faʻamaumauga Faʻateleina mo le maʻisuka

O nisi fomaʻi talitonu o nisi o vaega o fafine maʻitaga e mafai ona e musu e faʻamaonia le maʻisuka maʻi.

Ina ia i ai i lenei vaega, e tatau ona e faʻatumu uma tulaga nei:

  • ia i lalo o le 25 tausaga,
  • ia i ai le mamafa o le tino
  • E le o soʻo se ituaiga poʻo se faʻalapotopotoga e maualuga le lamatia o le maʻisuka (tagata Spaniards, Aferika, tagata Amerika Amerika ma Amerika i Saute, sui o Asia i Sautesasae, Atumotu o le Pasefika, tupuga o le atunuu o Ausetalia),
  • leai ni aiga vavalalata ma le maʻisuka i totonu o le aiga,
  • e leai se maualuga o le toto suka na tusia muamua
  • e leʻi faʻaalia ni faʻafitauli o le maʻisuka o fafine maʻitaga i maʻitaga talu ai ma se tamaititi e maualuga lona mamafa i luga o le 4-4.5 kilokalama.

E faapefea ona afaina le maʻisuka i le maitaga

O le maʻisuka lē pulea, e tusa lava pe naʻo le amataga o le maʻitaga poʻo le iloa muamua, e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le le mautonu. O tamaiti e maua tele le kulukose mai le tino o le tina e mafatia mai le gaʻo, macrosomia, o lona uiga, hypertrophy intrauterine.

O lenei maʻi o le tuputupu ae lea o le pepe i totonu o le manava. O tamaiti e sili atu nai lo le 4-4.5 kilokalama o se tasi lea o taiala mo le macrosomia. O tamaiti ei ai lenei faaletonu o loʻo i ai foliga vaaia - e masani lava ona sili atu le tele o le tino e faatatau i le ulu, o le paʻu ua mumu, ma o le fulufulu e foliga mai i taliga.

O le fananau mai e ala i auala masani e le fautuaina pe afai o se tamaititi ei ai se macrosomia. O le mea e leaga ai, i le faaopoopo atu i manuʻa, o le tamaititi ei ai le macrosomia foi e foliga mai o le encephalopathy, o lona uiga o le faaleagaina o le faiʻai. Encephalopathy e taʻitaʻia ai le mafaufau i le mafaufau poʻo le maliu o se tamaititi.

E le gata i lea, o le tamaititi e afaina i le hypoglycemia ogaoga (lea e mafai ona taitai atu ai i le maʻisuka coma), polycythemia (o lona uiga, maualuga maualuga o le toto (totola mumu) ma le hyperbilirubinemia (maualuga maualuga o le bilirubin i le toto).

Macrosomia faʻalauteleina le lamatiaga o isi faʻamaʻi i le lumanai o le tamaititi. O nei faafitauli e fesootaʻi ma le mamafa ma le gasegase, maʻi faʻasolosolo, gasegase maualuga, faapalese kullucose, faʻamalosia o le inisalini.

Matema ole tina faʻateleina le lamatiaga o le tamaititi, faʻapea foʻi ma faaletonu o le fanau, e pei o le:

  • loto vaivai
  • gasegase fatuga
  • afaina o le tino,
  • afaina o gasegase
  • vaivai le fausiaina o lapisi.

O le maʻisuka e le pulea pe le faʻamaoniaina e mafua ai:

  • polyhydramnios
  • fulafula
  • urinary tract infection
  • pyelonephritis,
  • maʻitaga o maitaga.

E faapefea ona aʻafia le fanau mai o le maʻisuka

Afai e atiaʻe e se tamaititi se macrosomia, lea e mafai ona faigofie ona iloa e ala i le faʻaaogaina o le ultrasound, ona tupu ai lea o le lamatiaga o le natura mo le fafine ma le fetus.

O tamaiti laiti e le mafai ona pasia le ala masani o le fanau mai. O le mea lea, o se faafitauli taatele o le umi o le galue ma e oʻo lava i lo latou tu. I tina ei ai le gasegase o le intrauterine, o le uterine lua, o le faaleagaina o le alafaʻa fanau, ma e oʻo lava i le vaeluaina e mafai ona tupu.

O faʻalavelave e faʻaaogaina i le fotua lava, lea e sili atu ona afaina i manua masani i le taimi o le fanau mai.

  • siakiina o tauau ma le maʻi pipili o le brachial plexus poo le nerve faanifo,
  • lafoaʻi o le tauau
  • sternum fracture
  • fusi o ponaivi o le tauau.

O faʻafitauli uma o le maʻitaga e faʻaititia ai le ono aʻafiaga o faʻafitauli ao fanau. Ina ia puipuia soʻo se tasi oi latou, e tatau ona manatua le suʻesuʻeina o le kulukose i le taimi o maitaga ma, i le tulaga o le maʻisuka, faʻamaonia le kulukose i le taumatau seia oʻo ina tuʻuina atu.

Togafitiga o le maʻisuka aʻo maitaga e iai se aafiaga tele i le gasologa o maitaga ma le fananau.

Faʻamatalaga o le maʻisuka i fafine maʻitaga

O suʻesuʻega o fafine maʻitaga o loʻo faʻatino e tusa ai ma le ADA. E le manaʻomia e ia le mataupu e le 'ai se mea mo sina taimi. O suʻega e faia e tusa lava po o le a le meaʻai ma le taimi o le aso.

I le asiasiga muamua i le fomaʻi, o fafine uma ua maitaga e tatau ona siakiina le kulukose toto. Afai o le taunuuga e le masani, ona tatau lea ona toe faia le suʻesuʻega. O le isi faʻasalaga e maua ai le aia tatau e faʻamaonia ai le maʻisuka.

O le suʻega suʻesuʻe e aofia ai le faʻaaogaina o le 50 g o le kulukose i le 250 ml o le vai, ma a maeʻa le itula (60 min.) Fuaina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

E tatau ona faia le suʻega i luga o se manava gaogao:

  • e saʻo le taunuʻuga pe a faʻatonu le glucose: 200 mg% faʻaalia le maʻisuka.

Faʻamatalaga saʻo mo nei suʻega, o le isi suʻesuʻega e faia i le 32 vaiaso. O taunuuga le lelei e faailoa ai le ono mafai ona maua i le maʻisuka.

E tupu le fomaʻi e le fomaʻi le suʻega suʻega ma vave ona faʻataʻitaʻiina se suʻega o le faapalepale o le glucose o loʻo maʻitaga.

Suʻi maʻi maʻisuka

I le tulaga o le siamaina o le maʻisuka i fafine maʻitaga, ua togafitia togafitiga, o le mafuaʻaga o le maua lea o le sao saʻo o le kulukose i le toto o le tina.

Togafitiga e amata i le maʻisuka taumafa faʻamapulaʻa i suga faigofie. Afai a maeʻa le 5-7 aso o le oti e le maua ai le tutusa o le kulūkose o le toto, e fautuaina le faʻaofiina o togafitiga insulin.

Inisopa injections o se mea e le maalofia le moni mo le tele o le maʻisuka

Lisi Ata: CC BY

Ole suʻesuʻega muamua ma le togafitiga o le maʻisuka ile maʻitaga e mafai ona puipuia ai faʻafitauli leaga ile taimi o maitaga, e pei ole:

  • ulugalii,
  • gasegase gastrointestinal
  • vaega faʻamaonia,
  • fetal maliu,
  • maʻi faʻamaʻi i se tamaititi.

Togafitiga o le maʻisuka ile maitaga e faʻavae i luga o le faʻaofiina o se taumafa ma le puleaina ole inisalini.

Taumafa mo fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka

O meaai o le suka i le taimi o le maitaga e tatau ona faia e le tagata lava ia ma fuafua ile:

  • mamafa o le tino
  • vaiaso o le maitaga
  • gaoioiga faaletino.

O se fafine e maua i le maʻisuka e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se tagata poto faapitoa i mea tau tausitusi poʻo le diabetologist o le a filifilia se polokalama faapitoa mo mea taumafa mo ia. Ae ui i lea, o taiala masani o taumafa e tutusa ma tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2.

E aofia ai:

  • se taumafataga i se taimi, 2-3 2-3 itula (mai le 4 i le 5 meaai i le ao),
  • o meaai e le tatau ona tele: o vaega laiti,
  • o le taumafa mo le maʻisuka o fafine maʻitaga e tatau ona mauʻoa i fiber, o le mafuaʻaga, o le mea muamua, o fua o le saito atoa, fualaau faisua ma fua,
  • o vailaʻau faʻasaʻo vave e maua i suamalie, sodas ma isi mea taumafa e tatau ona faʻatapulaʻaina i le taumafataga,
  • fualaau aina e tatau ona faʻaititia ona o mea e maua i suga faigofie,
  • e tatau ona aloese mai: meaʻai gaosi susu, sisi lanumoana, meaʻai manogi ma meaʻai ulaula, manu felelei (puʻu, geese), meaʻai, pata, kulimi 'aina, margarini mālū, mea faʻafiafia, mea taumafa faʻatau meaai ma isi meaʻai gaʻo,
  • O meaai faasaina e tatau ona suia i le: falaoa atoa o falaoa ma isi fatu gaosi atoa, meaʻai susu susu (aemaise lava meaai fugaina), meaʻai gaʻo maualalo, moa, iʻa, meaai lelei ulaula, fuālaʻau suamalie, margarine vaivai ma fualaau faisua,
  • O meaai a le tina e tatau ona i ai se masima masima masima e oo i le 6 kalama i le aso, o lea e tatau ai ona e faatapulaa le taumafaina o aano o manu, sausage, meaai kuka, fuluʻi mama, meaai sauniuni, sauga, mea suamalie pei o laau ma taofi le faaopoopo o meaai i luga o se ipu,
  • e tatau ona e manatua le fua saʻo o meaʻai i le taumafataga, lea e tatau ona maua ai e le protein le 15-20% o le malosi, o gaʻolaʻo ma le maualalo o le index 50-55%, ma gaʻo 30-35%.

Afai a maeʻa le vaiaso ole togafitiga ile maʻisuka taumafa e le faʻafaigofieina le glycemia, e tatau ona amata togafitiga ile inisalini. O le faʻamoemoega o togafitiga o le ausia lea o se tulaga lelei atoatoa o le metabolism o se fafine maʻitaga.

Le faʻaaogaina o le inisalini i le maʻitaga

Ole inisalini aʻo maitaga, ona tootoo ma le taimi o tui, e faia ile mafaufau i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, malosi le tino galue, uiga o le 'ai ma le taimi e' ai ai. O le inisalini e faʻaaoga i le vave ma le umi.

O le mea lea, o le nofoaga o inisiua e filifilia foi. Ua fuafuaina e le fomaʻi le fua o le insulin i taimi uma ina ia faʻaitiitia ai le faʻavavega o le glycemia. E taua tele le tausisi i le taimi faʻatulagaina o injections, meaʻai paleni, gaioiga faaletino.

O le inisalini ose anapogi e faia i le 15 minute muamua pe vave pe a uma se taumafataga. O lenei faatulagaga e mafai ai e le inisalini ona galue lelei ma taofia ai osofaʻiga osofaʻi vave i le hypoglycemia. O le faateleina o taumafaiga faaletino e manaʻomia ai le faateleina o le tui ole inisalini. O se fualaau tele e talafeagai foi i le tulaga o le siakiina o ketones i le urine po o le toto. O faʻamaʻi, e aofia ai le vomiting ma le teenaina o meaʻai, aua le tuusaunoa mai le inisalini.

Faʻatau e tamaitai togafitiga insulin i le taimi o le maitagaE tatau ona amanaia le mafai ona maua le hypoglycemia, e tusa lava pe latou te pipii atu i se taimi faapitoa o tui.

Atonu e mafua mai i:

  • faaseʻe meaai
  • tele le insulin
  • tele naua le gaʻo i meaai,
  • faateleina le faagaioiga faaletino,
  • faʻavelaina o le paʻu (i lenei tulaga, o le fua o le faʻaaogaina o le inisalini e maualuga).

Afai e aliali mai muamua faailoga, e tatau ona e inu pe 'ai se mea suamalie i se taimi vave e mafai ai.

Tuua Lau Faamatalaga