O le a le tele o le cholesterol i susu ma kulimi kirimoli?

O le fesili pe i ai le cholesterol i kirimi kirimoli ma isi oloa e tatau ona fesiligia aʻo le i maua lona maualuga maualuga i le toto. O le mea moni, o lenei mea, lea e tatau mo le tino i ni nai aofaiga, pe a faaputuputu ma sili atu, e mafai ona sili atu le leaga o le soifua maloloina i le toto, e teuina i totonu o toto toto i foliga o pusa ma faaleagaina ai le toto.

I le maualuga o le cholesterol, o loʻo i ai le maualuga o le lamatiaga o le fatu, faʻamaʻi pipisi, ate, maʻi mata, ma isi.

Mea gaosi susu

O le faʻalogoina o le cholesterol lelei o se punaoa malosi ma mea faufale mo le tino, e toʻatele e tauamiotonuina lenei mea e ala i le taumafaina o gaʻo maualuga o le cholesterol. I le taimi nei, e sili atu i le afa o le elemene talafeagai e gaosia e le ate, ma e na o le 1/3 o le mea e ulu atu i le tino ma meaʻai.

O le mea lea, o se taumafataga lelei e aofia ai le faʻasaʻo tele i le taumafa i mea uma e faʻaleleia ai le cholesterol - o mea nei e maua ai le gaʻo maualuga (sei vagana ai iʻaʻoloa), e aofia ai le susu:

  • kulimi
  • gaʻo kulimi gaʻo
  • susu atoa
  • kulimi mumu 15% gaʻo ma sili atu.

Ma o nisi taimi e te manaʻo ai e te faʻaogaina oe lava ile kirimigi kulimi fale! Ae o le pata, gaʻo kulimi kulimi ma le kusi falaologa e le mafai ona afaina, o le faʻaaogaina o le cholesterol leaga i le tino o le tagata.

E le mafai ona lafoaia atoatoa le faʻaaogaina o meaʻai susu. O le fesili pe tasi pe o le isi meaʻai susu e mafai ona 'aina e tatau ona faʻavae ese: o le a le ituaiga o lenei oloa e filifilia.

  • kusi falaoa, ae le gaʻo-gaʻo,
  • kefir 1%,
  • pe a fai o le sisi, ona o le kulimi muamua,
  • susu (aemaise lava mo le faia o pipi) e faigofie lava ona suia i le pata, pe a faʻatau foi yoghurts, ia faia se filifiliga e fiafia ai i mama, ma sina mea e maua ai le gaʻo.

O a kulimi kirimoli e filifili

100 g o le kirimigi suamalie 30% e silia ma le afa o le masani ole aso ole cholesterol. O le mea lea, afai e te manaʻo e maua se maliega e uiga i "kulimi-cholesterol oona," e tatau ona e taui mo lenei "faʻaleagaina" o le gaioiga faʻale-tino, lea e matua aoga tele i le faatonutonuina o lenei vailaau i le tino o le tagata.

O le toʻatele, o loʻo tauivi mo meaʻai lelei ma maloloina, filifili e lafoaʻi le mayonnaise ma sui i le kiripulu oona (20%, mo se faʻataʻitaʻiga). Ae o le filifilia mai i mea leaga e lua, e mafai ona e faʻatumu le salatusi i le kulimi kulimi nai lo le mayonnaise (na o oe e manaomia le filifilia o se oloa o mea maualalo le gaʻo - e le sili atu ma le 10%), ae tele lava isi filifiliga mo laei.

Mo se salatisi fualaʻau, o le suauʻu fuālaʻau (olive poʻo le faʻasolosolo e sili ona lelei) e atoatoa. Ma o le kulimi mumu e pei o se laei o le a suia ai le yogurt Eleni, lea e manatu o se tasi o oloa maloloina i le lalolagi. E faʻaleleia le faʻamaʻiina ma fesoasoani i le faʻaaogaina o elemene aoga e ulufale atu i le gastrointestinal tract.

E tusa lava pe lua te 'ai faatasi ma i latou e le ogatasi ma mataupu faavae o le soifua maloloina lelei, aua le faʻavaivai. E mafai ona faʻamalo pe faʻapipiʻi oloa gaʻo susu i isi. Mo se faʻataʻitaʻiga, e sili atu le kuka o le falaoʻo ma susu susu, faʻaaoga leisi siʻisi i le sua, faaopoopo le susu i le lauti, ma faʻafefiloi le kefir i falaoa taumafa.

Vaega o le gaʻo susu

Taliina le fesili pe ono mafai ona 'ai le kulimi kulimi ma le maualuga o le cholesterol ma le susu, e mafai ona e tuuina atu se tali lelei, ae o le faʻaaogaina o nei oloa e tatau ona faatapulaa.

O le tuufaatasiga o lenei ituaiga o meaai e aofia ai le tele o vaega e tatau mo le tino, ae i le faaopoopo atu i lenei mea, o oloa susu e aofia ai le tele o le gaʻo matua i le ituaiga o triglycerides.

O le kulimi mama o le susu e fesuisuiai e fuafua i le ituaiga o povi, o ana meaʻai, vaitau ma eseesega faʻafanua. O le iʻuga, e mafai ona tuʻuina atu le gaʻo gaʻo i totonu o le susu. E masani lava e mai i le 2.4 i le 5.5 pasene.

O le maualuga o le gaʻo i totonu o le susu, o le tele foi lea o le maualuga o le LDL.

O se maualuga maualuga o le cholesterol leaga i le tino e tau atu i lona teuina i luga o puipui o toto toto, lea e tau atu ai i le fausia o palesla cholesterol. O nei tupe teu, faateleina i le lapoa, faasolosolo malie le vavao o le vaʻa seia maeʻa atoa. I se tulaga faapea, o se tagata e atiina ae i totonu o le tino se togafitiga matautia e taʻua o le atherosclerosis. O le le faʻaleagaina o le maʻi e mafua ai le faʻalavelaveina o le faʻafefe o le toto ma faʻapogai ai le faʻalavelave i le tuʻuina atu o le tino ma le okesene ma mea taumafa.

I le aluga o taimi, o le atherosclerosis e mafai ona faʻaleagaina ai le tagata gasegase i totoga eseese, o lona uiga o le fatu ma le faiai ua faaleagaina.

O se taunuuga o le faaleagaina o nei totoga ua atiina ae:

  • ma le le atoatoa o maʻi
  • angina pectoris
  • toilalo o le fatu
  • taʻavale
  • fatu fatu.

O susu ma meaʻai susu o nisi ia o oloa e sili ona fiafia i ai le tele o tagata nonofo i Rusia. O le mea lea, o le lafoaia atoa o lenei meaai e faigata. Mo tagata amata, e tatau ona e filifili fua-gaʻo. E le gata o le susu e maualalo le gaʻo, ae o le sisi poo aisa kulimi.

E tasi le ipu o susu atoa e tolu taimi e sili atu le gaʻo nai lo se mea e leai se mea e maua. E toatele tagata atamamai e fautuaina le sui o susu susu i le soya poo le araisa e inu faʻamafanafanaina i le calcium, vitamini D ma le uʻamea. E le gata i lea, e sili atu ona lelei le faatauina o le margarine, lea e maualalo ai le cholesterol, nai lo le pata.

I le tautala pe mafai ona inu le susu i le maualuga o le cholesterol, e tatau ona maitauina afai e te faʻamavae atoa i le taumafaina o lenei oloa, ona e manaʻomia lea e faʻaopopo atili le maua mai o le calcium mai isi meaʻai. E mafai ona faʻaaogaina le kalama fualaau suamalie e mafai ona faʻaaoga mo lenei faʻamoemoe. I le faaopoopo atu i ai, e fautuaina le faateleina o le faʻaaogaina o fualaʻau lanu meamata, iʻa ma nati. O nei meaʻai e tamaoaiga i le calcium. A o le i suia le meaai, e fautuaina e feutagai ma lau fomaʻi e uiga i lenei mataupu. E mafai e le fomai tipitipi ona fautua atu mea sili ona lelei ma mea e sili ona lelei e toe faatumu ai elemene o loo iai i le susu pe a musu e faaaoga.

O le lisi e tatau ona aofia ai mea taumafa ma mea taumafa e aofia ai vitamini D.

O le a le cholesterol?

Cholesterol, poʻo cholesterol i se isi itu, o se tino gaʻo o se natura natura. O se vaega o le tino o le tino ma e aʻafia ai i le faʻavaeina o siama siaki, ma lagolagoina foi le tino maso o le tino. Ua lauiloa o le cholesterol e maua i na o meaola manu. E manaʻomia e le tino, talu ai e toetoe lava o hormoni uma o loʻo faʻapipiʻi mai ai, e aofia ai testosterone ma cortisol.

O nei 2 hormones e aafia ai le puipuiga o tagata. O le gaosia o le vailaʻau D e mafai foʻi ona aunoa ma le cholesterol. E maua i le susu susu, talu ai e talafeagai mo le atinaʻe masani o le tamaititi. O lenei vailaau o le lipid o se vaega foi o le ate. Ua faʻamaonia e suʻesuʻega e sili atu ma le 70% o le vailaau e gaosia e le tino na o ia lava ma na o le 30% e maua mai i meaai.

Ae ui i lea, ua fautuaina e le au atamamai le faatapulaʻaina o le taumafa o mea taumafa ma le maualuga o mea e gaʻo e puipuia ai le atinaʻe o se faʻamaʻi tutusa pei o le atherosclerosis. O le Cholesterol ua vaevaeina i ituaiga e lua: maualuga ma maualalo. O le lipoproteins maualalo maualalo e fesoasoani i le atinaʻeina o le maʻi.

Ae o le tulaga autu mo le amataina o le togafitiga o le faʻaleagaina o le tino, talu ai e le mafai ona fauina ma faapipiiina se pepa atherosclerotic i se puipui lapisi. O lenei mea e taʻu mai ai o le mafuaʻaga o pusa cholesterol e le gata o le cholesterol, ae faapena foi i le setete toto. Ae o le cholesterol e na o le lelei lava i le faʻaogaina. O le paleni i le va o le maualuga ma le maualalo o le cholesterol e taua, o la latou pasene e tutusa.

Mo tamaitai ma alii, o faailoga eseese o le masani o le vailaau i le toto ua faavaeina:

  • le aofaʻi cholesterol: mo fafine ma alii - 3.6-5.2 mmol / l,
  • low density cholesterol (LDL): mo tamaitai - e le silia le 3.5 mmol / l, mo alii - 2.25-4.82 mmol / l,
  • maualuga cholesterol (HDL): mo tamaitai - 0.9-1.9 mmol / l, mo alii - 0.7-1.7 mmol / l.

E i ai le susu i le cholesterol?

O le a le tele o le cholesterol i le susu susu, o le tali i lenei fesili o loʻo mulimuli mai (mo le tele o le inu i le 100 g):

  • 3.2 mg i le susu ma se gaʻo gaʻo o le 1%,
  • 9 mg i totonu o se vaiinu ma se gaʻo gaʻo o le 2%
  • 15 mg i le susu ma se gaʻo gaʻo o le 3.5,
  • 24 mg i le 6% susu.

O le mea lea, o tagata ua leva ona maua i le maualuga o le cholesterol maualuga e tatau ona gauai atu i le gaʻo gaʻo o le meainu. I totonu o le tasi ipu tioata o loʻo i ai le gaʻo o le 6% e aofia ai le 8% o le faʻaaogaina o le cholesterol i aso taitasi. Ole lava aofaiga e aofia ai le 5 g o gaʻo susu, lea e liua i le LPPN. Mo le faʻatusatusaga: 1 le ipu susu faʻatasi ai ma mea maualalo maualalo o meaola e aofia ai le 7% LDLP poʻo le 20 mg, ma le gaʻo faʻamatuʻu - 3 g, e tutusa ma le 15%.

Ole aofaʻi o vailaʻau i ituaiga ituaiga oloa

E le gata i lea, o lenei suasusu e mauoa i meaola gaʻo susu, e pei o le linolenic ma le linoleic acid. O i latou, o le a fesoasoani i le faʻamautuina o le gaʻo gaʻo i tagata e maualuga le cholesterol. O le fiafia i le susu o le susu o loʻo faʻaalia ai se faʻalauteleina o mea o loʻo maua i le calcium. O lenei vailaʻau e puipuia ai le teuina o le LDL, faʻaleleia le gaioiga o le fatu maso ma le tino cardiovascular system.

Ua matauina e le au atamamai o le susu o le 'oti e lelei ona gauai ma e le afaina ai i totonu o le vaega o meaʻai. E mafai ona inu i le 3-4 mata tioata i le aso. O le mea la, o le susu o le lapoa e le gata o le a solia i le faateleina o le cholesterol, ae e iai foi sona aoga aoga, aemaise lava:

  • faʻamaopoopoina le gaʻo gaʻo i le maualuga o le cholesterol,
  • faʻaleleia le malosi o le tino i faʻamaʻi pipisi,
  • e puipuia ai le teuina o pusa atherosclerotic,
  • aoga aoga i luga o le cardiovascular system.

O le pasene maualalo o le cholesterol o loʻo i totonu o le susu susu - 0%, o lona uiga e le o iai iina. O le tele o le gaʻo tumu o le 3% poo le 0.5 g. E le o aofia ai le LPPN ma le susu o le niu, talu ai o loʻo i ai foi lona fatu. E ui o le pasene o le gaʻo gaʻo e maualuga tele - 27%.

O lona masani masani e fesoasoani i le maualalo o le cholesterol. Ole suamalie suamalie e le o iai foi le cholesterol. Nai lo lena, o lona aoga aoga i le tino ua faamaonia. O le maualuga maualuga o le lipoproteins maualalo maua i le susu susu - 88 mg i le 100 g inu.

  • 100 g o kirimi oona, o le gaʻo o loʻo i ai e silia ma le 20% e aofia ai le 100 mg,
  • 100 g o kefir - 10 mg,
  • 100 g o le sisi siʻi 18% gaʻo - 57 mg,
  • 100 g o le sisi kulimi ma le gaʻo oona e 9% - 32 mg,
  • 100 g o le sisi kesi e leai ni gaʻo - 9 mg.

E tatau ona maitauina o mea o loʻo maua i le lipoproteins o le maualalo i totonu o le susu o oloa e itiiti ifo nai lo le kirimoli ma le sisi poʻo le susu atoa.

E faʻafefea ona inu susu i LDL maualuga

E le tatau ona e vavaeese atoa susu mai lau meaai, ae e le manaʻomia foi e faʻaleagaina. Faʻatasi ai ma le maualuga o le LDL, o le susu atoa o le gaʻo maualuga o mea gaʻo o loʻo faʻasaina. O le faʻaitiitia o le caloric o le susu atoa, faʻapea foʻi ma le faʻaititia o mea o loʻo iai i mea leaga, e mafai ona e faʻafefe i le vai. Afai e te mulimulitaia le taumafataga o le maʻamalala, ona tatau lea ona sili atu i le 2% le gaʻo gaʻo o le susu o loʻo faʻaaogaina.

Mo se tagata matua e auai i se galuega faʻapitoa faapitoa, e tolu ipu tioata e maualalo le inu e mafai ona onā i le aso. O le sili atu i lenei aofaʻiga o le a le aoga, talu ai o le a le faʻaumatia le sili atu. E le gata i lea, i le matua, o le gafatia e suʻe suasusu susu o loʻo faʻaitiitia, o lona uiga e masani ona tupu mai faʻaʻailoga e pei o le manava, afaina ma le manava.
O le masani mo tagata matutua o le 1.5 kapu i le aso.

O se faʻaopoopoga pe faʻaitiitia i lenei fua faatatau e faalagolago i le maualuga ole LDL ile toto. E sili le inu susu i luga o se manava gaogao e tusa ma le 30 minute ao lei faia se taumafataga. O le susu ua faaopoopo i le kofe e faamaluluina ai lona aafiaga faamalosia. Ae mo le taimi e inuina ai le susu, e sili atu le tuʻuina atu mo le malologa po o le aoauli. Afai e te inu mo lau 'aiga muamua o le taeao, o lona uiga o le a le mafai ona gauai atoa.

O lea la, faatasi ai ma se maualuga maualuga pe maualuga le maualuga o le cholesterol, e leai se manaoga malosi e lafoaʻi oloa susu. E taua lenei mea mo i latou e le mautonu i le fesili: o le a tatou inu susu o susu pe leai. Ae e tatau ona e filifilia le mea e itiiti le gaʻo. E tatau ona tuʻuina atu i le tasi pasene lefir, 5% kusi falaoisi, kulimi kulimi maualalo ma le yogurt natura. O le susu gaʻo susu e aofia ai mea aoga tutusa, ae o le lipoproteins e maualalo le maualalo.

Le tuufaatasiga o kirimi kirimigi

O le kulimi suamalie e aofia ai vai, ma o loʻo aofia ai foi gaʻo ma gaʻo, gaʻotinitini ma le palu.

O le tuufaatasiga o oloa gaosi susu uma, e aofia ai kirimi oona, e aofia ai le tele o microelements, vitamini, macroelements ma minerale. Faatasi ai ma le maualuga o le cholesterol index, o le kulimi kirimulu e tatau ona faʻaaogaina i se aofaiga faʻatapulaʻa.

Vitamin meaʻai manogi manaia:

  • Vitamin PP ua tauivi ma se numera o le triglyceride ua faateleina, ma ua faaitiitia ai le faasologa o latou toto,
  • B vitamini e toe faʻafoʻi le tulaga o le mafaufau o le maʻi, ma faʻamalosia le galuega o sela o faiʻai,
  • Folk acid (B9) e fesoʻotaʻi ma le faʻasologa o le hemoglobin i le hematopoietic system of corpuscles red. Le le lava o lenei vaega i le tino e tau atu ai i le anemia,
  • Vitamin E faʻagesegese le faagasologa o le matua i le tulaga o le cellular, ma faʻapupulaina ai foi le saoasaoa o le tafe toto i le tino, ma taofia ai le fausiaina o paʻu o le toto i le aʻau,
  • O le vitamin D e manaʻomia mo le tino e faʻavae ai le ponaivi ma fiva musika,
  • O le vailaʻau C e tetee atu i vailaʻau faʻamaʻi ma vailaau vailaʻau, ma faʻafouina ai foi le tino,
  • O le vailaʻau A e faʻaleleia ai le gaioiga o le okeni vaaia ma faʻaleleia le gaioiga o le faiʻai.

O le kalori o le kulimi kirimoli e faalagolago i le pasene o lona gaʻo:

  • O le gaʻo o le kulimi kulimi e le sili atu nai lo le 10.0% 158 kalo i 100.0 kalama o le oloa
  • Paʻu o le kulimi kulimi 20.0% 206 kalori i le 100.0 kalama o le oloa.

O le kulimi kulimi lelei e le o iai ni meaʻai faaopoopo

Mea aoga mo le cholesterol maualuga

O le kulimi suamalie o se mea e sili ona lelei, ma e fautuaina e faʻalauiloa i totonu o le soifua maloloina o tagata gasegase o loʻo mafatia i le anemia.

Afai e te faʻaaogaina se susu susu susu ma se gaʻo oona e le sili atu i lo le 10.0% faʻatasi ai ma se numera o le cholesterol faateleina, ona mafai lea ona e maua isi aoga aoga o le oloa mo le tino:

  • Faʻaleleia le faʻatinoina o le faiga o meaʻai e ala i le faʻalauiloaina o siama aoga i totonu o le vaega o meaʻai,
  • Faʻaleleia le faʻafouina o le tino pe a uma ona mumu i luga o le paʻu,
  • E i ai se aafiaga lelei i fiva musika,
  • Toe faʻafouina le tala i le tino,
  • E faʻamalosia ai le gaioiga o faila o faiʻai,
  • E faʻaleleia ai le gaioiga o le faʻaogaina o le tino ma toe faʻafoisia ai le paleni ole mafaufau ma lagona,
  • Fafagu luga paʻu paʻu, faʻaleleia lona lanu,
  • Toe faʻafouina sela o le tino,
  • E faʻamalosia ai le alofilima o le nifo, fao pepa ma lauulu.

Mea gaosi susu

Faatasi ai ma se numera faateleina o le cholesterol, o meaʻai e tuuina atu i ai le gauai tele, ma meaola o manu lea e faasaina ai le faateleina o le gaʻo e faʻaaoga mo le taumafa.

E aofia ai ma le faʻaaogaina o nei susu susu i oloa e faʻasaina foi:

  • Fuʻu kulimi mumu pe kulimi
  • Lisi kulimi e le gaʻo-leai,
  • Sua susu susu,
  • Faʻasalaina togafitiga ma faigata.

Ae e le tatau ona e lafoaia atoatoa le faʻaaogaina o mea faʻamalami ma se faʻamaufaʻailoga maualuga o le cholesterol, e tatau ona e filifilia meaʻai gaʻo susu:

  • E tatau ona maualalo le gaʻo,
  • Kefir ma le yogurt e leai se gaʻo poʻo le gaʻo oona e le silia ma le 1.0%,
  • O le kulimi suamalie e tatau ona i ai i se gaʻo gaʻo e le sili atu ma le 10.0%,
  • Nai lo le gaʻo susu, filifili kulimi i le talo ma le maualalo o le pasene o le gaʻo i totonu,
  • E mafai ona sui le kulimi i le pata pata ma kuka ai le falaoa.

Vaega o le kirimimi

Le aofaʻi o le cholesterol i kirimi kirimoli

O loʻo i ai le cholesterol i kirimi kirimoli, ma o lona aofaiga i lenei mea susu susu e fuafua i le pasene o gaʻo i totonu:

  • I se oloa ma le 10.0% gaʻo 30.0 milligrams o le cholesterol
  • I le kulimi kirimoli 15.0% gaʻo 64.0 milligrams o gaʻo
  • I le 20.0% oloa gaʻo 87.0 milligrams o fualaʻau o le cholesterol,
  • I se oloa ma le 25.0% gaʻo 108.0 milligrams
  • I le 30.0% kulimi mumu 130.0 milligrams o le cholesterol.

O le a le tele o le numera o le cholesterol e faʻateleina?

O le taumafaina masani o le cholesterol i aso taitasi mo se tagata soifua maloloina o le 300.0 miligrams, mo se tagata maʻi e maua i le maʻi toto ma maʻi mamaʻi ma se numera o le cholesterol faateleina e le sili atu ma le 200.0 milligrams i le aso.

O le kulimi suamalie e faatatau i luga o lipid products. E mafai ona e faʻaaoga le kulimi oona i le hypercholesterolemia e sili atu i le 25.0 kalama ma e naʻo le taeao e oʻo i le aoauli.

Afai tatou te faʻatusatusa le kulimi suamalie ma le pata pata, pe a faʻatusatusa i le pata, kirimoli kulimi poʻo le kulimi, o le cholesterol index e le faʻapupulaina tele, ma afai e te faʻaaogaina se oloa e maualalo le gaʻo, o lona uiga o le siʻitia o molelaʻau o le cholesterol i le toto o le a le taua.

O meaʻai gaʻo susu e mafai ona faʻaseseina ma le hypercholesterolemia, faʻatasi ai ma na mea taumafa e mafai ona faʻaititia le index cholesterol:

  • Mo le faʻafefe, faʻaitiitia le susu atoa i le vai,
  • Faʻaaoga leisi kulisi ma fualaau suamalie poʻo suamalie,
  • E mafai ona faaopoopo le susu i le lanu meamata ma tuu se fasi keke o lemoni i totonu,
  • Kefir poʻo le yogurt e faʻaaoga i le tuʻufaʻatasiga ma le falaoa o meaʻai po o le oatmeal.

O le kulimi suamalie e afaina ai le tino o le tagata

Mea taumafaLe i ai o le cholesterol i le 100.0 kalama o le oloa, vaega o fuataga - milligrams
Meat products
Laʻau o le povi2400
Loto Tui490
Laʻau o povi800
Pork meat380
Veve veal400
Loto oʻi170
Foʻu fuʻu pepe169
Veala laulaufaiva150
Pig's ate130
Faʻasusu Sisi Sisi112
Saua sipuni100
Ram meaʻai98
Pusi susu90
Meaʻai o le Rabbit90
Paʻu paʻu90
Paʻu mumu89
Goose manu86
Salu salami poʻo cervelat85
Manuʻa solofanua78
Lafumanu a le tamai mamoe70
Paʻu paʻu60
Salu vao60
Loto o le puaa50
Turkey60
Poula40
Faʻatau ma mea tau gataifale
Fugalaʻau fou360
Fusi iʻa300
Vaitafe o le vaitafe270
Ovsters170
Eʻa ivi190
Lago fou144
Laʻau sasiina i le suauu140
Pollock iʻa110
O le vao vao97
Fusi87
Mussel sea seafood64
Laʻau auro56
Fagati tuna55
Clam squid53
Sea sea sea gagana50
Vaʻa suavai50
Vaʻa45
Horse pillowl fish40
Cod fillet30
Fuamoa
Uu fuamoa (i le 100.0 kalama o oloa)600
Laʻau moa (i le 100.0 kalama o le oloa)570
Mea gaosi susu
Pulu 30.0% gaʻo110
Suauu suamalie 30.0% gaʻo100
Pulu 20.0%80
E le gaʻo le gaʻo kulupu40
Teu 10.0%34
Paʻu kulimi 10.0% gaʻo33
Laʻu susu30
Lau susu o le susu 6.0%23
Curt 20.0%17
Milu 3.5.0%15
Milk 2.0%10
Lefir e le gaʻo-leai10
Yogurt8
Kefir 1.0%3.2
Fatisi e leai se totogi1
Fualaau suamalie
Hard cheese Gouda - 45.0%114
Salu o le kulimi 60.0%105
Chester Cheese 50.0%100
Salu togafiti 60.0%80
Lisi sisi - 45.0%60
Sisi fufulu57
Kostroma cheese57
Tisaga faagasolo 45.0%55
Camembert cheese - 30.0%38
Tisit cheese - 30.0%37
Līsia Edam - 30.0%35
Tisaga faagasolo - 20.0%23
Lamboo Lamisi - 20.0%20
Romadur cheese - 20.0%20
Mamoe po o le 'oti - 20.0%12
Tasi e faia i le fale - 4.0%11
Manu o manu ma fualaʻau
Ghee Cow Butter280
Manuʻa Fuga Maʻa240
Pulu pata povi Peni180
Leʻamea meaʻai110
Popo gaʻo100
O le gaʻo mamago gaʻo100
Vailaʻau Fualaau0

E faʻapefea ona filifili kulimi kirimoli?

Ina ia filifilia se kulimi suamalie lelei, e tatau ona e suesue i le afifi. I luga o le afifiina e le tatau ona tusia se mea ae o le kulimi kulimi ma kulimi fou. O le kulimi kirimigi lea e masani ma o le a manuia ai le tino.

E tatau foi ona e mafaufau:

  • O le vaitaimi o le tausiga o se oloa maualuga maualuga e le sili atu ma le vaiaso,
  • O le faifai pea o se meaʻai gaʻo susu e tatau ona mafiafia,
  • O le malulu o le teuina o le oloa masani e le sili atu nai lo le 4 tikeri.

Le tuufaatasiga ma meatotino aoga o le oloa

O le kulimi suamalie e afaina ai le tino o le tagata

Ina ia tali pe o le kulimi kirimoli e maualuga ai le cholesterol toto, e tatau ona suʻesuʻeina lana tuufaatasiga. O le susu gaosia o le gaosiga o le gaosiga e maua mai i le kulimi, lea e faʻafefiloi ma siama faapitoa. O le kulimi mumu e aofia ai le vai, e iai foʻi gaʻo, carbohydrates, proteins ma le pefu.

Ae e te leʻi malamalama pe i ai le cholesterol i gaʻo kulimi gaʻo, e tatau ona e faamasani ia oe lava i lona fatu, lea e aoga tele mo le tino. O lea la, i totonu o se gaosiga susu susu o loʻo aofia ai le tele o micro ma elemene elemene. Smeena ma le maualuga o le cholesterol e mafai ona faʻaumatia i le faʻaogaina, e pei ona tele ai vitamini:

O le aofai o calories ma le cholesterol i le kirimi kirimulima e fuafuaina i lona gaʻo gaʻo. Afai o le oloa e maualalo le gaʻo, ona maua ai lea o lona kalori - 158 kcal mo le 100 kalama. O le kulimi suamalie ma le gaʻo gaʻo o le 20% e aofia ai le 206 kalori.

O le kulimi suamalie e maualalo le gaʻo ma le maualuga o le cholesterol e tele isi aafiaga aoga:

  1. E faʻapupulaina ai le iniseti ma le microflora aoga lea e faʻaleleia ai le vaega o meaʻai.
  2. Faʻaleleia le faʻamālōloina o le paʻu pe a uma ona susunuina.
  3. Aafiaga aoga i luga o le mascular system.
  4. E faʻamalosia ai le mafaufau.
  5. Faʻateleina tulaga maualuga o le hormonal.
  6. Faʻaleleia le tulaga o le mafaufau-lagona.
  7. Faʻafeiloaʻi, faʻailoa le paʻu, faʻaleleia lona lanu.
  8. Faamalosia fao, nifo, ponaivi.

Lapataiga! O le kulimi suamalie e sili atu ona lelei le 'ai ao leʻi' aʻai. O lona faʻaaogaina i le afiafi e afaina ai le ate, o le mea e gata ai. E le o se mea lelei foi le taumafaina o le susu susu mo le gasegase o le gastrointestinal tract, obese, maualuga o le toto, galuega le lelei o le fatu ma toto toto.

Le aʻafiaga o kulimi kulimi i le cholesterol

Ina ia malamalama pe mafai ona 'ai le kulimi kulimi ma le maualuga o le cholesterol, e tatau ona e iloa muamua pe o le a le cholesterol. O le ava malosi, o le tele o ia mea e gaosia i le tino. O le vailaʻau o loʻo i ai le tele o mea aoga: o se vaega o siama siaki, faʻalauteleina le pulefaʻatasia o hormones o feusuaiga ma nisi vitamini, faʻamaoʻese ai le fusi o le nerve, faʻateleina le faʻamalosi o le talo.

Cholesterol e aofia lipoproteins o eseesega eseese. O le mea lelei, o la latou fua faatatau e tutusa. Afai e maualuga le lipoproteins i le tino, ona manatu lea e aoga. Ma o le tele o le lipoproteins maualalo i totonu o le toto e tau atu i le faaputuputuina o le cholesterol lamatia i puipui o toto. O lenei mea e mafua ai le maʻi fatu cardiovascular, lea e mafai ona iu ai i le paʻu poʻo le fatu oso.

O suauʻu susu o loʻo i ai le cholesterol, talu ai ona o se meaola manu. Ae o le a le tele o le cholesterol o loʻo i totonu o le kulimi kulimi? O lona aofaiga ua fuafuaina e le gaʻo gaʻo o le oloa:

  • 10% - 30 mg
  • 15% - 64 mg
  • 20% - 87 mg
  • 25% - 108 mg
  • 30% - 130 mg.

E faateleina le kulimi kirimoli le cholesterol toto? Fomaʻi fautuaina se tagata soifua maloloina i se aso e 'ai le 300 mg o le cholesterol, pe a iai ni faafitauli i le loto ma toto toto - e oo atu i le 200 mg. Talu ai o le faʻateleina o lipids mataga i gaʻo susu gaosiga o susu o loʻo maualuga tele, e mafai ona faʻaumatia i ni vaega laiti i le taeao.

E taua tele pe a faʻatusatusa i le pata, o le kulimi kirimoli e maualuga ai le cholesterol. E le gata i lea, o lenei oloa o loʻo faʻaleleia e le tino sili atu ma vave. Ae ui i lea, faatasi ai ma le hypercholesterolemia i le aso, e fautuaina e le au fai meaʻai paleni e le sili atu nai lo le sipuni (25 g) o le kirimi kirimati.

Auala e filifili ai se oloa lelei

O le kulimi kulimi lelei e le o iai ni meaʻai faaopoopo

O le mea lea, o le kulimi kulimi ma le cholesterol i totonu o le toto e le o ni faʻataʻatiaga tutusa. O le mea lea, o se meaʻai susu e mafai ona faʻaumatia na o taimi taʻitasi ma i totonu o se mea itiiti. E taua tele le mataʻituina o le lelei o kulimi kulimi.

Filifili se oloa na fai mai ai lona faʻailoga e na o le pau ma le kulimi e aofia ai. Po o le a lava pe o le kulimi kirimoli o loʻo i ai le cholesterol, aua e te 'aina pe afai o loʻo i ai ni mea faʻamalosi, emulsifiers, gaʻo vine ma isi mea faʻaopopo.

A filifilia se mea susu susu, e tatau ona mafaufau isi tulafono:

  • E le sili atu i le 5-7 aso le ola o le oloa.
  • O le oloa e tatau ona i ai le tutusa, mafiafia ma le manogi lelei.
  • O le teuina o le malulu o le kulimi suamalie maualuga e le tatau ona sili atu i le 4 ± 2 ° C.

Talu ai o le kulimi suamalie e faʻatupulaʻia le cholesterol, e faʻapupulaina ai le aʻafiaga o le fatuina o pathoces cardiovascular. O le mea lea, e mafai ona 'ai i ni tapulaa faʻatapulaʻa i le taeao. Ae o le faʻaaoga tatau, o le kulimi vailaau o le a avea ma se meaʻai lelei ma lelei mo meaʻai, o aʻoga autu ma faʻatoʻaga.

Taumafa tau taumafa

O le kulimi suamalie, e pei o oloa gaosiga uma, e mafua mai i meaola, o le mea lea, o loʻo i ai moni vaega o le cholesterol. Ae o le paleni le tuufaatasiga, aemaise le tulaga maualuga o lecithins, o le fili o le cholesterol, ua avea ai o se vaega taua o le taumafa o tagata o mafatia mai le atherosclerosis, maualuga maualuga, hypercholesterolemia, oona, ma le lipid metabolism disorders.

O le kulimi suamalie e vave ona faʻafefe, e faigofie ona faʻafefe, e faʻaleleia ai le manaʻo. E le pei o le pata, e aofia ai le itiiti ifo o le gaʻo, e mafai ona faʻaaogaina e fetaui i le sauniuni o ipu eseese.

55-80% o kulimi kulimi e aofia ai le vai, e tusa ma le 3-4% o lona tuufaatasiga o le polotini, 10-30% le gaʻo, 7-8% o carbohydrates, 0.5-, 07% le efuefu. E aofia ai foʻi:

  • vitamini A, C, D, E, K, thiamine, riboflavin, niacin, pyridoxine, siama pepa, cyanocobalamin, choline,
  • calcium, potassium, phosphorus, sodium, magnesium, iron, iodine, zinc, copper, seleni, isi minerale,
  • gaʻo gaʻo, phospholipids, e taʻua o lecithin.

Faatasi ai ma le faʻaaogaina tatau, o le kirimi kiripulu e i ai sona aafiaga lelei i le tino:

  • faʻamaonia le galuega a le manava, faʻaleleia le faʻalaumalie,
  • saturates le tino i vitamini, minerale, meaola faʻasaina,
  • faʻagaoioia le faia o faiʻai,
  • faʻafeiloaʻiga e aʻafia ai le tala faʻasolopito,
  • faʻamalosia ponaivi, nifo, faʻaosofia le tuputupu aʻe o fao,
  • toe faʻafouina, faʻailo le paʻu, faafouina i foliga (faʻaaogaina fafo),
  • faaleleia le tulaga o le mafaufau-lagona.

O le oloa e sili ona lelei, o 100 g uma e aofia ai le 120 i le 290 kcal, e fuafua i le pasene o mea oona.

O le a le tele o le cholesterol o loʻo i totonu o le kulimi kulimi?

O le faʻatonuina o le cholesterol e faʻatatau tonu i le gaʻo o mea o loʻo gaosia i le meaʻai susu. O faʻamatalaga i le fua faatatau o nei faailoilo ua tuʻuina atu i lalo:

O le gaʻo gaʻo o kulimi kulimi,%Cholesterol maualuga, mg / 100 g
1030-40
1560-70
2080-90
2590-110
30100-130

O 100 g pata uma e aofia ai le 240 mg o le cholesterol. O le lava voluma o le kulimi kulimi sili ona lelei e aofia ai le 130 mg o lenei vailaʻau. O le faailo e laiti, ona e masani ona le faʻaaoga i tioata, ae na o ni nai sipuni e faʻaaogaina e fai ma laei.

O se tagata soifua maloloina e faatagaina e faʻaaogaina i le 300 mg o le cholesterol i le aso. 100 g o kulimi oona o meaʻai gaʻo (4-5 sipuni) e aofia ai le tolu o le alauni o aso taitasi.

Aafiaga i luga o le faʻamalosia o le cholesterol

O le kulimi kulimi o loʻo i ai se maualuga maualuga o phospholipids mai le kulupu lecithin. O mea uma e lua - cholesterol ma lecithin - o gaʻo, ae o se tino e ese le faiga o gaioiga.

Faʻaaogaina tele o le muamua faʻaosoina le atinaʻe o le atherosclerosis. O le lona lua o loʻo i ai se aafiaga lelei. Lecithin o se tagata faʻatautau o le cholesterol. Ona o le gaioiga o le choline ma le phosphorus, e puipuia ai le teuina o pusa atherosclerotic i luga o puipui puipui, ma:

  • faʻaosofia le galuega a le hematopoiesis,
  • faʻaleleia le faʻaogaina o le tino,
  • faʻalauteleina le tali a le tino i le gaioiga o mea oona,
  • faʻataʻitaʻiina lipid metabolism,
  • faʻaitiitia le lamatiaga o le hypercholesterolemia.

O le mamafa o le faagasologa o gasegase o le atherosclerotic e le faalagolago tele i le aofaiga o le cholesterol na maua i meaai, ae o lona tumau - vai poo le mafiafia. O le suavai cholesterol e toetoe lava a le teuina i luga o puipui o toto toto, ae e alu ese mai le tino. Lecithin, lea, faatasi ai ma isi mea, o se tagata e faʻaleleia le natura, e fesoasoani foi e faatumauina le vailaʻau i lenei setete. Talu ai ona o lenei phospholipid, o kulimi oona o loo i ai tonu le cholesterol vai.

Filifiliga filifilia

O le maualuga o le kirimigi o le kulimi e faia i le tuufaatasia o kulimi masani ma le bacteria lactic acid. I aso nei, teu fale falaoʻo e tumu i taʻavale e leai se mea e fesootaʻi ma le oloa faʻapitoa. I le taimi lava e tasi, o nisi o tagata gaosi oloa latou te puleaina le faʻaaogaina o le susu i le fua masani. E masani lava, e le tatau ona faʻamoemoeina le aoga o faʻataʻitaʻi paʻu.

E mafai ona e mauaina oloa lelei pe a e gauai atu i manatu nei:

  1. Faʻavae. O le kulimi suamalie e sili ona lelei, faʻamaonia e le GOST, faʻatasi ai ma mea e faʻamalamalamaina lelei, e aofia ai kulimi o lactic acid, aganuʻu ma susu. Soʻo se isi mea e faʻaititia ai meatotino aoga. O le mea lea, o se mea masani e le tatau ona i ai ni stabilizers, faʻasao, mea e uu, mea inu, isi mea faʻaopopo.
  2. Le igoa. Ulutala ulutala, faaupuga iloga e pei o le "100% faanatura", "Mai le kulimi fou", "Mumu - o le sipuni o loʻo tu" - e masani lava o se auala e faʻafefe ai le tagata faʻatau. I le faʻatinoga, o ia oloa e avea ma se kulimi kirimigi lea e leai se mea e faia i le natura. I le auala, e tatau i le kamupanī ona faʻaalia lenei mea moni i luga o le afifi.
  3. Faʻaauau, lanu, tofo. E le o se faailoga o le lelei o le malosi. O le saturation manaomia e mafai ona ausia e ala i le faaopoopoina o le malulu (maso). O se mea maualuga e maua ai le faʻaauau o le vai-vai, lanu paʻepaʻe, se paolo malulu malamalama. O lona pito i luga e manaia, e tusa lava pe leai ni pulumu. E i ai se laʻau malosi lactic acid, ma pe a 'ai, faʻapipiʻi le laulaufaiva, ma e le o taoto i luga.
  4. Faʻataunuuga o mea. O le taimi nei ua ofoina atu le kulimi suamalie o tikeri eseese o le gaʻo gaʻo: maualalo le gaʻo - mai le 10 i le 19%, faʻamaʻi - 20-34%, gaʻo - mai le 35 i le 58%. O maʻi e maua i le atherosclerosis, maualuga maualuga, ma le mamafa o tagata ma le maualuga o le cholesterol e tatau ona filifilia oloa e iai le aoga o mea taumafa e le silia ma le 20%.
  5. O le ola o se gaʻo susu o le gaʻo e le sili atu i le 10-14 aso. O se vaitaimi umi atu e faʻaalia ai le i ai o ni mea faʻaopopo i luga o luga, e mafai ona e faʻalautele le ola ola i le 1 masina.

O se suʻega lelei suʻesuʻega mo i latou e fiafia i le suʻega o le suʻega iodine mo le natura. Faaopopo i ai ni nai mataua o iodine e togi ai le kulimi. Afai e aliali mai se lanu, o lona uiga o le oloa o le suʻega e aofia ai le malo, o lona uiga, ua na o se faʻataʻitaʻiga masani.

Contraindications

E leai se mea e manaʻomia e faʻamaʻaʻaʻese uma ai kulimi kulimi mai le meaai. Faʻatapulaaina lona faʻaaogaina mo tagata e ono aʻafia i le gaʻo, maʻisuka, toto maualuga, maʻi ma le atherosclerosis. I le maualuga o le cholesterol maualuga, e le sili atu i le 1 sipunipuni aso masani. O se isi suiga sili i se mea suamalie o le suauu manogi, le yogurt Eleni.

O le "faʻaleagaina" o le kulimi oona e faʻaleagaina le lipid (gaʻo) metabolism o le tino, lea e mafai ona aʻafia ai le gaioiga o le ate ma le gall vladder. Fautuaga sili mo i latou e le mananao e lafoaia, ae mananao e faatumauina se ata faatauvaa - e totogi ai le tele o calories e ala i gaioiga faaletino faaopoopo.

Mea na saunia e le tusitala o le poloketi
e tusa ai ma le faiga faʻavae a le saite.

Tuua Lau Faamatalaga