Maʻisuka i tamaiti: faʻapefea ona puipuia se tamaitiiti mai maʻi?

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e iloa ai le maualuga o le kulukose o le toto. O le maʻi suka muamua e muamua i faʻamaʻi pipisi e aafia ai tamaiti. O lenei faʻamaʻi i tamaiti e masani lava ona mamafa, pe afai e le togafitia, e maua ai se auala alualu i luma. O lenei natura o le atinaʻeina o le faʻamaʻi i tamaiti e mafua mai i le mea moni o loʻo ola vave tamaiti, o loʻo i ai le faateleina o le metabolism.

Latou te iloa le maʻisuka i tamaiti e faʻavae i luga o faʻamaʻi o le faʻamaʻi, faʻapea foʻi ma le suka o le toto. Togafitiga o le maʻisuka i tamaiti e aofia ai se meaai, faamalositino masani, le faʻaaogaina o le inisalini.

O le asō matou te fautuaina e talanoa e uiga i mea e tatau i matua uma ona iloa e uiga i le maʻisuka i tamaiti ina ia puipuia ai le maʻi o se tamaititi pe tali atu i le taimi i uluai faailoga o le maʻi.

O le a le maʻisuka?

Eseese le maʻisuka o le ituaiga muamua ma le lua. O le maʻisuka ituaiga 1 o le maʻisuka e faʻalagolago i le insulin, ituaiga 2 o le maʻisuka e le o le insulin-faalagolago.

I tagata matutua, o le maʻisuka ituaiga 2 e sili ona matauina, i tamaiti, i le tele o tulaga, o le maʻisuka 1 e maua.

O le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo faʻaalia i se tulaga maualalo o le inisalini i totonu o le toto, ona o lea, o se tamaititi e maʻi i le maʻisuka e faalagolago i togafitiga ma le inisalini.

Vaega o le maʻisuka i tamaiti

O le pancreas o le pepe, lea e maua ai le insulin, e matua laitiiti. I le sefulu o ona tausaga, o le mamafa o le gland o le tamaititi e faaluaina, e oʻo atu i le mamafa o le silia ma le 50 kalama ma le tele o le 12 senitimita. O le gaosiga o le inisalini i totonu o se tamaititi e mulimuli ane faia i le lima o le lima tausaga.

E amata mai le lima tausaga i le sefulutasi tausaga o tamaiti e sili ona faigofie ona maua i le maʻisuka, talu ai ona o faiga faʻasolosolo i lenei vaitau i tamaiti e vave ona tutupu vave, e le o se mea e faʻaaogaina ai le suka. O le mea lea, e manaʻomia e le tamaititi ona faʻaumatia pe tusa ma le 10 g o sukavapi i le 1 kg o le mamafa i le aso. Masalo ona o lenei mea e fiafia tele ai tamaiti uma i le sipuni.

E le gata i lea, o le metabolic system i le tino o le tamaititi e afaina i le tino o le tino, lea e lei atoatoa ona faia i pepe, e mafai ona le lelei ma aafia ai le maualuga o le suka o le suka.

O le faʻafitauli o le faʻamaʻi i tamaiti e faʻatatau i le matua na amata ai. O le laʻitiiti o le tamaititi, o le a sili atu ona faigata le ave o le faʻamaʻi ma o le sili atu foi le ono ono tupu mai i faʻafitauli o le maʻi. E masani lava, afai o loʻo maʻi se tamaititi i le maʻisuka, o le a le mafai lava ona faʻaumatia lenei maʻi, o le a manaʻomia e le pepe togafitiga faʻapitoa i lona olaga.

Fiafia!

E taua le maitauina o le taumafaina o le tele o mea suamalie i le taimi o le tamaitiiti e le maua ai le atinaʻe o le maʻi suka, ei ai isi mafuaʻaga mo le amataina o le maʻi.

Mafuaaga o le maʻisuka i tamaiti

O le mafuaʻaga autu o le maʻisuka i tamaiti o se faʻamaʻi pipisi lea e faʻaleagaina ai sela o le pancreatic, pei o mumps, rubella, measula ma isi faʻamaʻi pipisi.

E aofia ai foi i isi mafuaaga o le maʻisuka o:

- O le maʻisuka e masani lava ona aʻafia e tamaiti fananau mai e silia ma le 4.5 kilokalama,

Faailoga o le maʻi

O faʻamaʻi o le maʻisuka faʻamalosi i fanau e toetoe lava a le eseese mai aʻafiaga o le faʻamaʻi i tagata matutua: o le galala, gau o le mamafa, faʻateleina pea o le maʻi, faʻalavelave tele o faʻamaʻi pipisi, faʻalauteleina le vaivai, sasaina o le mucous membranes.

I pepe laiti, o le maʻisuka eo mai faatasi ma maʻi faʻaogaina, popolega, e mafai e le pepe ona fofo tele ma fafagaina ma le naunautai.

Faʻavae i luga o mea na muamua atu, e mafai ona faʻamaonia e le faigofie tele ona matauina faailoga o le maʻisuka, o le mea lea e tatau ai i matua ona matua faaeteete ma aua le amanaia sina masalosalo o le maʻisuka i totonu o se tamaititi, ae vave fesili i se fomaʻi.

Togafitiga o le maʻisuka i tamaiti

Ole togafitiga o le maʻisuka i tamaiti e faigata tele, e tatau ona aofia ai le inu, faamalositino masani, ma vailaʻau.

Meaʻai

I totonu o le maʻisuka, o falaoa meaʻai mai le falaoamata o le saito, pateta, cereals (semolina ma le araisa), gaʻo, mea manogi ma salima sauce, suamalie suafeʻe e tatau ona tuʻuese mai le taumafa a le tamaititi.

E mafai ona tuʻuina atu i le tamaʻi fatulaʻau kuka mai fatuga atoa (mo se faʻataʻitaʻiga, buckwheat). E aoga foi mo tamaiti o loʻo mafatia i le maʻisuka e 'ai fualaau faisua, o fualaau faisua e tatau ona avea ma se vaega taua o le meaai a pepe.

E tatau ona tusia se meaai mo se tamaititi maʻi ma le fomaʻi o loʻo auai.

Faatinoga faaletino

O le faamalositino e taua tele mo tamaiti o loʻo maua i le maʻisuka, aʻo latou faʻapupulaina le lagona o le tino i le inisalini ma faʻaitiitia le maualuga o Sasar i le toto. I le maʻisuka, e faʻaaogaina le tele o mea e aoga.

O avega mo se tamaititi e maua i le maʻisuka e tatau ona faʻatulagaina lelei: e manaʻomia e tamaititi ona faʻaaogaina nisi o gaʻo i luma ma pe a uma vasega, faʻapea foi le siakiina e le aunoa o le suka toto.

O se seti o faʻatinoga e tatau ona avea ma se fomaʻi, faʻavae i luga o le tulaga, tomai ma tausaga o le tamaititi.

Faʻatau togafitiga

Toeitiiti lava o tamaiti uma e maua i le maʻisuka e togafitia i le inisalini. Ua amata nei ona fausia fualaau faasaina lea e mafai ona faia i lea taimi i lea aso.

Togafitiga ma fualaau e maua ai se aafiaga lelei i tagata matutua, ae seasea ona aoga i le togafitia o le maʻisuka i tamaiti. Pusa e talafeagai mo le faʻaaogaina i ituaiga o le maʻisuka poʻo le faʻaogaina o le maʻisuka.

O le filifiliga o le fualaau faasaina, o lana metotia, o le faasologa o le pulega e tatau ona fuafuaina na o le fomaʻi o loʻo auai. Aua e te mafaufau ia te oe lava, e matautia mo le tamaititi!

Afai e te filifilia le togafitiga saʻo, siaki i taimi uma le tulaga o le tamaititi, o le a fesoasoani lea ia te ia e faʻaitiitia ai faʻamaoniga o le maʻi ma ola ai i se olaga atoatoa.

Vaʻai oe lava ia ma e le maʻi!

Faailoga o le maʻisuka i tamaiti, pe pe faapefea foi ona le misia le amataina o le maʻi

Afai e te maitauina o le tamaititi e fia inu sili atu nai lo mea masani - atonu o le mea muamua lea o le faʻamaoniga sili. I le masani ai, pe a inuina le tele o le vai, o le a alu soo le tamaititi i le faletaele. E tusa lava pe ua uma ona pasia le vaitaimi o le aioi mai i le po, o le toe foi mai o le enuresis e tatau foi ona mafua ai le atuatuvale i matua.

Atonu o le tamaititi o le tino paʻu ma paʻu mucous. E le o se mea e ofo ai, ona o le vai uma mai le va o le intercellular e alu ma le urine.

O se faʻafitauli matautia o le maʻisuka i tamaiti o se suiga i le mamafa o le tino i luga pe lalo. Faʻasaga i tua o se suiga i le mamafa, e mafai e le tamaititi ona oʻo i le vaivai tele, toilalo i le atinaʻeina o le tino, ma le faʻaleagaina o mea.

O se faʻalavelave faʻapitoa e aʻafia ai tamaiti e maua i le maʻisuka i totonu o le aiga. Faatasi ai ma se gasegase o le maʻisuka, o le maʻisuka i tamaiti e mafai ona oʻo i le 3 tausaga le matua, e matua taua tele mo se tamaititi o loʻo i ai le maʻi maʻisuka e suʻesuʻeina e se endocrinologist i tausaga uma.

Auala e puipuia ai le maʻisuka i se tamaitiiti

I lo tatou faanoanoaga sili, o le tele o ituaiga o le faamai e le o faaalia i latou lava i soo se auala, ma o le muamua, o loo faamatalaina i luga ae o le maʻisuka e oo lava i se avega masani o le faamai. Ae o loʻo i ai le tele o tulafono, o le tausisia lea e faʻaititia ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻi. O lea, ina ia taofia le amataina o le maʻisuka i tamaiti, e tatau i matua ona:

- ia mautinoa o loʻo faʻamaonia le tamaititi ile taimi e faʻataʻi ai faʻamaʻi viral,

- faʻafeiloaʻi le tamaititi i meaʻai lelei ma faamalositino, faʻapea foi ma le avea ma faʻataʻitaʻiga mo le pepe,

- fatufatu se tala lelei o le mafaufau-faʻalogona ile aiga.

O le mea moni, o na ituaiga o gaphylaxis o le a le fesoasoani i le aveesea o le genetic predisposition, ae o le mulimuli i nei fautuaga faigofie e mafai ona e alofia ai faʻafitauli o le maʻisuka i tamaiti.

Laʻau afaina leaga o se mafuaaga o le maʻisuka i tamaiti

O le maʻisuka e fesoʻotai saʻo ma le meaʻai, ae o nisi matua e galo atoa ma faʻatagaina le tamaititi e 'ai se mea. Selu, sukalati, popo mai ala tetele, mea inu suamalie suamalie. E le o se mea e ofo ai le 'ai uma o lenei mea, e le mafai e le tamaititi ona maua vave le mamafa. Manatua, matua, tamaiti i lalo ifo o le tolu e le tatau ona 'ai le sukalati ma ona faʻataʻitaʻiga uma! O loʻo aofia ai le tele o gaʻo, ma faia ai le tele o avega mo lenei tausaga i luga o le faiga o le enzymatic o le manava ma le pancreas.

Aoao lau tama i laʻau moli maloloina: fualaau faisua, fualaau faisua, granola ma cereals ma fualaau mamago, kosi sisi. Ioe, e te le iloa lelei lelei lelei e mafai ona saunia pe afai e te faʻaaogaina mafaufauga! Ma 'aua le' aina fualaʻau leaga - aua nei e avatu i le tamaititi se faʻataʻitaʻiga leaga.

E manino lava e le mafai ona vavalalata lauʻau suamalie mai le taumafataga. Ae afai e masani ona masani lau tama i se manatu e pei o le "galue i se aso", o le faʻaitiitia o le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka.

O le a le mafuaʻaga o le maʻisuka i tamaiti?

E pei ona e iloa, o mafuaʻaga o se maʻi matautia ma le ogaoga i pepe e mafai ona avea ma se tagata moni. O autu autu e:


  1. genis predisposition
    . O le faamai, o se tulafono, muamua e tupu i le aiga vave. O matua o loʻo mafatia i le maʻisuka o le ai ai tamaiti e maua i se tasi o maʻi ma se maʻi faapena. E mafai ona faʻaalia i le uma o le fanau mai ma i le matua o le tolusefulu tausaga. E leai se aso saʻo. E fautuaina e mataʻituina le toto toto i fafine o loʻo tauaveina se pepe i lalo o le pule malosi. E mafua lenei mea ona o le placenta e faʻamamaina atoa le meaola ma fesoasoani i lona faʻapipiʻiina i totoga totoga ma fausaga o le fetus,
  2. faʻafeiloaʻi faʻamaʻi pipisi. I le taimi nei, ua faamaonia e le au atamamai o aso nei e faapea o faʻamaʻi e pei o le rubella, moa, paʻu ma le hepatitis viral e i ai se aafiaga leaga malosi i le gaioiga o le pancreas. I lenei tulaga, o le faiga o le atinaʻeina o le faamai o loʻo tuʻuina atu i se auala e mafai ai ona faʻaumatia le hormone (inisalini) i le faʻaaogaina o le tino o le tino puipuia. O se faʻamaʻi muamua e mafai ona oʻo atu ai i le faʻaalia o lenei faʻamaʻi o le endocrine i le tulaga o se gasegase o le gaʻo mamafa,
  3. faateleina le 'ai. O le taumafataga lea e mafai ona avea ma mafuaaga autu o le maua o le mamafa. I le avea ai ma tulafono, e faʻaaoga lenei mea i carbohydrates, lea e faigofie ona faʻapalaina ma maua ai galala gaogao: suka, sukalati ma pusi e faia mai ai, solo, suamalie, keke, pusa. I le tulaga o le faʻaauau pea ona faʻaaogaina nei mea taumafa, o le mamafa o loʻo faʻatuputeleina i luga o le pancreas e faʻateleina. E faasolosolo lava, ua faʻaitiitia le tele o sela o le inisalini, lea e oʻo atu ai i le mea moni ua maeʻa ona tuʻuina atu,

  4. malulu faifai pea
    . A masani ona maʻi le tamaititi, o lona puipuiga, tuusaʻo feagai ma se faʻamaʻi, e amata ona maua faʻamalosi faʻatoʻilalo tutusa e tau ai. I le tulaga o le toe fai soo o lenei tulaga, o galuega puipui o le tino ua matua vaivai lava. O le iʻuga, o faʻamaʻi, e tusa lava pe leai se siama, e faʻaauau pea ona gaosia, amataina le faʻaumatia oa latou lava siama. O le mea lea, o loʻo i ai se faʻafitauli ogaoga i le gaioiga o le pancreas. Mulimuli ane, o le fausiaina o le inisalini e faasolosolo ina mou atu,
  5. faʻaitiitia le gaioiga o le afi. O le hypodynamia e mafua ai le maua o se tupe maua vave. E taua le maitauina o le gaioiga faifaipea e faʻaleleia ai le gaioiga o siosiomaga faʻapitoa e nafa ma le gaosia o le hormone pancreatic. O le mea lea, o le suka toto o loʻo i totonu o le mea e taliaina.

Aiga

Afai oi ai ni matua poʻo ni aiga e vavalalata ma lenei maʻi, o le avanoa e maua ai le maʻi e faateleina i le 75%.

E le gata i lea, faatasi ai ma le ituaiga muamua o le maʻisuka, e ono mafai ona amata le maʻi, e tusa lava pe matua maloloina le tina ma le tama. O lenei mea e fesoʻotaʻi tonu ma le mea moni o lenei ituaiga faʻamaʻi e faʻasalalauina e ala i le tasi augatupulaga. I le taimi lava e tasi, o le avanoa e atiaʻe ai na o le inisalini e faʻalagolago i le tino o le faʻamaʻi i pepe e tusa ma le 7%, ae mo matua e na o le 3%.

E taua le matauina o se mea taua se tasi e faapea i luga o le tane, o le lamatiaga o le maʻi e sili atu le maualuga nai lo le itu a le fafine. E toaitiiti tagata e iloa o le sootaga i le va o matua ma a latou fanau e le malosi tele i le va o masaga. O le lamatiaga o le maʻisuka i le i ai o le ituaiga muamua i le tama po o le tina e tusa ma le 4%. Ae afai latou te mafatia uma i lenei maʻi o le endocrin, ona oʻo lea i le 19% le tulaga o le maʻi.

I le avea ai o se tulafono, faʻatasi ma le matua, o le avanoa e atiaʻe ai le maʻisuka ituaiga 1 e matua faʻaititia.

Pe a iloa le ono tulai mai o le faʻamaʻi o loʻo fesiligia, e tatau ona amanaʻia e le gata o le i ai o lenei faʻamaʻi i le isi aiga. E fautuaina e faia se auiliiliga auiliili o tagata uma o aiga ma lenei maʻi. O le tele o le fuainumera, o le tele foi lea o le mauaina o lenei solitulafono matautia.

Vailaʻau faʻamaʻi


E pei ona taʻua muamua, o faʻamaʻi faʻamaʻi e mafai foi ona faʻaleagaina le tamaititi.

O le mafuaaga lena e taua ai le puipuia o ia i le tele e mafai ai mai lenei faigata.

O lenei itu e leʻo maeʻa suʻesuʻeina, ae o le mamanu o le suʻesuʻeina o mataupu fou o le maʻisuka ina ua maeʻa faʻamaʻi o faʻamaʻi faʻamaʻi ua matauina e se numera ofoofogia o endocrinologists.

O le lavelave o se filifiliga sili atu ona lelei o le afaina tele e faigata ai le tali i le fesili faanatinati: o le a le siama o le maʻisuka? O le tele o tagata gasegase e fiafia i le mea tonu e mafai e meaola ninii ona faʻafefe ai se faʻaleagaina tele o fausaga faʻapitoa o le pancreas.


I le avea ai o se tulafono, o siama atonu e nafa ma le atinaʻe o le maʻisuka i tamaiti e aofia ai mea nei:

  • vailaau o le congenital rubella,
  • encephalomyocarditis,
  • leovirus o le ituaiga lona tolu,
  • mumu,
  • hepatitis C

Fafagaina


Afai o se tamaititi o faʻaaogaina meaʻai leaga, o mea taua e le mafai ona ulufale i totonu o lona tino. Carbohydrates e faigofie ona eli e le aumaia ai ni faʻamanuiaga taua.

I le tulaga o le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago ile maʻisuka, e mafai ona tatou manatu e foliga mai o se taunuuga o le iai o le mamafa o le mamafa i le pepe.

O le mafuaʻaga lea e tatau ai ona e mataʻituina ma le totoʻa mea na te 'ai. E taua le faʻamaoaigaina o ana meaai ma meaai saʻo, lea e le maua ai le suamalie, falaoamata, gaʻo ma meaʻai faʻavela.

O le gasegase umi e mafai ona tupu i le faateleina o mea o loʻo i totonu o le kulukose ma le cholesterol i le plasma toto o le tamaititi.

Afai e filifilia gaʻo meaʻai, o lona uiga e tatau ona faigata. E naʻo le auala lenei o le a tumu ai le tino o le tamaititi i se aoga aoga o mea e le mafai ona faʻaaoga.

Tulaga maualalo ole gaioiga faaletino

A oʻo ina taʻitaʻiina e le pepe se olaga le lelei, o lona uiga, e le minoi, e le alu i le taʻavale, ma e le auai foi i taʻaloga, ona amata loa lea ona vave maua le mamafa. E afaina ai foi lona soifua maloloina. O se taunuuga, e mafai ona ia maua le maʻisuka ituaiga 1.

O faʻatinoga faʻatinoga o le a sili atu le puipuia o le maʻisuka.

O le puipuia o lenei maʻi o le endocrine o le gaioiga ma le auai i soʻo se taaloga e mafai ai e oe ona faʻaalu le malosi. Soo se gaioiga faʻale-tino e iai sona aafiaga lelei i le soifua maloloina, lea e taofia ai le gaʻo mai le gaʻo mai le gaʻo.

E taua le maitauina e tusa lava pe puupuu le savaliga i le ea fou mo le afa itula e lava i le aso. O le a fesoasoani lea i le faaleleia atili o le tulaga lautele o le tino o se tamaititi maʻi.

O le faamalositino e faateleina ai le gaioiga o le homone o le pancreas, faapea foi le faaitiitia o lona manaoga ma faaleleia ai le lagona lelei i le suka.

Faʻaauau le malulu

Ina ia puipuia le ola maloloina o le tamaititi, e taua mai masina muamua e puipuia ai o ia mai foliga vaaia o malulu malulu lea e mafai ona faʻaleagaina ai le tino tuputupu ae. Ae maise lava e manaʻomia le puipuia o le pepe i le taumalulu, pe a na o vailaau faʻamaʻi pipisi o loʻo i ai.

I le i ai o le faʻaumatiaga o le endocrin, o nisi fautuaga a tagata tomai faapitoa e tatau ona mulimulitaia:

  1. oe manaʻomia e pulea le maualuga o le suka i le toto o se tamaititi. E tatau ona faia ni fua pe tusa o le lima taimi i le aso. O lenei mea o le a mafai ai e oe ile vave ona mataʻituina soʻo se suiga i le faʻamasinoga o le kulukose i le tino,
  2. pe a ma le tolu aso, e tatau ona e faia se suʻega mo le acetone i le faʻasolosolo. O lenei mea o le a fesoasoani e aʻoaʻo ai e uiga i faʻafitauli o le gasegase i se tamaititi,
  3. ma faʻamaʻi viral viral and flu, o manaoga mo le hormone pancreatic faateleina. O le mafuaaga lena e tatau ai ona fuafua se fualaau talafeagai o se mea.

A oʻo mai faailoga muaʻi o se maʻi, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi vave oe i se tagata poto faapitoa oe o le a fesoasoani ia te oe e taulimaina le tulaga. Tamaiti e matua vaivai lava, o lea e taua ai le mataʻituina pea o latou soifua maloloina.

Vitio faʻatalanoa

Aisea e maua ai e tamaiti le maʻisuka:

E pei ona mafai ona malamalama mai lenei tusiga, o loʻo i ai le tele o mafuaʻaga mo le tupuga o le faʻamaʻi o le endocrine i tamaiti. O le mafuaʻaga lea i le faʻaleagaina o le agavaʻa, o le aʻafiaga vaivai o le tamaititi e tatau ona puipuia i soo se auala. E na o le pau lea o le auala e puipuia ai o ia mai le atinaʻeina o le maʻisuka, lea e manatu ole maʻi e le mafai ona faʻaleleia ma ogaoga.

I le i ai o le faamai, e taua le usitai i fautuaga uma a le fomaʻi, lea e mafai ona faaitiitia ai faʻamaoniga ma isi faʻaauau le alualu i luma o le faamaʻi, e mafua mai i le le atoatoa o le metabolism carbohydrate.

Tuua Lau Faamatalaga