E faʻafefea ona aʻafia ai le cholesterol i hormones?

O totoga uma i totonu o le tino o le tagata e faʻalagolago i galuega a le tasi. Cholesterol ma le thyroid gland e fesootaʻi ona o le fesuiaiga o molelaʻau olaola i luga o le mole mole ma le somatic levels. O lenei fesoʻotaʻiga o loʻo faʻaalia manino i le faʻaleagaina o soʻo se okeni. O le mea lea, o suʻesuʻega taimi ma togafitiga talafeagai e mafai ona faʻaleleia atili ai le faʻasolosolo mo le toe faʻaleleia ma faʻavave ona faʻatuina se tulaga o le le atoatoa o meaola.

O fea oi ai le mafutaga?

O le faateleina o le cholesterol ma le hypothyroidism e mataituina ona o se le atoatoa i le faagasologa o metabolic. O thyroxine thyroids and triiodothyronine e faʻamalosia ai le fesuiaʻiga o meaola o le maualuga, le maualalo, maualalo le lipoproteins, triglycerides ma molekomela. Pe a faʻaitiitia le aafiaga o le vevela e ala i le faʻaitiitia o le faʻasalaga i le toto, o isi fausaga faʻapitoa o loʻo faʻaaogāina e faʻatino i luga o galuega o mea oona. Ae latou te le mafai ona tuʻuina atu taui atoa. O se taunuuga, o le atherosclerotic faagasologa e amata ile puipui tele.

O le a le mea e fusifusia ai le cholesterol ma le vevela?

O le thyroid gland e maua ai hormones thyroid. Latou te nafa ma le puleaina o le metabolism ma le malepe o gaʻo. I totonu o le hormone e aofia ai iodine, lea e aʻafia ai foi i vailaau faʻasolo o le lipid metabolism. O le faʻasalaina o le toto o le thyroid e mafua ai le faʻaitiitia o lemoni, lea e aʻafia ai le solia o le paleni o le lipid system o le tino.

Fomaʻi vaevaeina le cholesterol i ni ituaiga se lua:

  1. LDL ("leaga" cholesterol). Afai o le maualuga o le cholesterol e sili atu i le masani o le 4 mmol / l, ona amata loa lea ona faaputuputu i totonu o puipui o le eleele ma lapisi. O le faaputuputu o le pulu e faia ai se atherosclerotic plate - totoina o toto toto. O le Thrombi foi e amata ona fai, atiaʻe le atherosclerosis e amata ona atiaʻe. O le maualuga o le cholesterol o le "leaga" ituaiga e sili ona matautia mo tagata e maua i le maʻisuka. Afai e te le faia fua i lalo ifo o le cholesterol, o le a mafai ona oʻo atu ai i ni aʻafiaga ogaoga: faʻamaʻi, afaina o le fatu, ma oʻo lava i le oti. O nisi taimi e mafai ona e faʻaititia le cholesterol e ala i le tausisi i se taumafataga faapitoa, ae ei ai taimi e manaomia ai le taotoga o taotoga.
  2. HDL ("lelei" cholesterol). O se tulaga masani o le "lelei" cholesterol e faʻaitiitia ai le ono mafai ona atiaʻe mala o le fatu. Ae afai ole faʻaitiitia o lona maualuga i tua atu o le 1 mmol / l, ona faʻavaivai tele ai lea o siama kululu ma e le mafai ona mautinoa se metabolism masani.

O a faʻamaʻi e tulai mai pe a faaletonu le okeni

O le toe foi atu i le lomiga o le thyroid gland and cholesterol, faapea foi ma le sootaga i le va oi latou, e taua le matauina o le le talafeagai o le galueaina o hormones e faaoso ai suiga i le tuufaatasiga o le toto, ma e solia ai le gaioiga o totoga uma. O le cardiovascular system e sili atu ona lamatia.

O le mea lea, o le maualuga o le "leaga" LDL e mafua ai faafitauli nei:

  • vavalalata o le lumena vascular e atiina ae,
  • atherosclerotic plate form
  • toilalo fatu
  • o loʻo i ai se avanoa o le atinaʻe,
  • afaina o le fatu ma le taʻavale,
  • galuega le lelei o le fatu (fatu fatu).

E mafai ona faʻauʻuina o cholesterol ma le thyroid gland e tasi lava le tino, ma afai e leaga le vevela o lauroid, ona amata ai lea ona afaina le tino atoa. E mafai ona aloese mai nei faʻamaʻi pe afai e te faia i taimi uma se suʻega toto mo le cholesterol. I sina mea itiiti mai le masani, e tatau ona e vaʻai i se fomaʻi. A uma mea uma, o le solia o le paleni o lipids o se faailoga lea e faʻaalia ai le le lelei o le lauroid.

O le faʻaititia o le maualuga o le "lelei" HDL e iai foi sona aafiaga leaga i le tino o le tagata. Afai e te le amata togafitiga i taimi talafeagai, e mafai ona mafua ai le tele o taunuuga le lelei, e aofia ai:

  • afaina
  • faafitauli i manaoga tau feusuaiga,
  • le ono le mafai ona fanau mai
  • le atinaʻe o le osteoporosis,
  • le lelei le galueaina o le gastrointestinal tract,
  • faaletonu mafaufau.

Faʻalogo lelei pe a mulimulitaʻi se tagata i se soifua maloloina lelei: e 'ai ma taalo taʻalo lelei, o lona uiga, o le faʻamaʻi o le endocrine poʻo le faʻaleleia o le tino e i ai sona aafiaga i le maualalo o le cholesterol. I soʻo se tulaga, e tatau ona e vaʻai i se fomaʻi mo suʻesuʻega. O lenei mea o le a mafai ai e oe ona faʻamaonia saʻo ma faʻatonu se togafitiga.

O lou maʻi maʻi

O lenei vaega o faʻamaʻi e matua eseese lava. Talu ai nei, o faʻamaʻi gaselase ua sili atu ona taatele, lea e mafua ai le popole tele i fomaʻi. Faʻaleagaina o le gaosiga o hormones thyroid e oʻo atu ai i le le atoatoa o ituaiga tino eseese, e aofia ai le cholesterol.

O le le mautonu o hormones thyroid e afaina ai le tuufaatasiga o lipids toto, lea o loo atagia mai i le lipid profile. O le mea lea, o se paleni paleni o hormones o le thyroid i le toetoe lava o mataupu uma e mafua ai suiga lelei i le lipid profil, e ui lava e ono mafai ona faia mea e tutupu i nisi tulaga. O loʻo i ai se mafutaga faʻapitoa i le va o thyroid (thyroid) hormones ma le cholesterol atoa, LDL, HDL ma isi lipid.

Ina ia malamalama i le fegalegaleaiga i le va o hormones thyroid ma le toto toto, e tatau ona i ai sou manatu e uiga i le aʻafia o hormones i luga o lipid metabolism.

O le enzyme e taua o le 3-hydroxy-3-methylglutaryl coenzyme O le reductase (HMGR) e taua mo le faʻalapotopotoga o le cholesterol. Faataitaiga e faaalia ai o le faʻaaogaina o fuainumera i lalo ifo o le cholesterol e faʻalavelave ai le gaioiga o lenei enzyme. O horromoni o le thyroid, i le isi itu, e taua tele i le tulafono faatonutonu o le HMGR.

Aafiaga i le aofai o Cholesterol

E ui o le tele o fomaʻi o loʻo fautuaina pea le faʻaaogaina o fuainumera i lalo ifo o le cholesterol atoa, e taua le malamalama o se tulaga maualalo o lenei tuufaatasiga e le o se filifiliga sili lea. A maeʻa, o le cholesterol o se vaega taua o siama siaki, o lona uiga o loo i ai i vaega uma o le tino. E fesoasoani i le tausisia o le amiosaʻo, ma le faʻamaoni o siama. Cholesterol o se vailaʻau taua o hormones steroid ma e aʻafia foi i le tuufaatasia o vitamini D. A aunoa ma lenei tuufaatasiga, e le mafai e le tino ona faʻapipiʻi le gaseterone, estrogen, testosterone, cortisol, ma isi hormones steroid. I le ate, o le cholesterol ua liua i le talo, e talafeagai mo le faʻaaogaina o gaʻo. O le mea lea, e le tatau ona e taumafai e faʻaititia le mea o loʻo i totonu o lenei tuufaatasiga i le maualuga, ua lava lea e ausia ai lona tulaga masani.

O se tulaga e taʻua o le hypothyroidism o loʻo faʻaalia i le maualalo o fua o hormones thyroid. Afai o le a faʻaitiitia lau galue, e masani ona taʻitaʻia ai i le faʻaitiitia o le HMGR. O se taunuuga, o tagata e iai le hypothyroidism ma le thyroiditis a Hashimoto e masani ona faamatalaina e le maualuga o le cholesterol.

O le faateleina o le maualuga o le homone i le tagata maʻi ma le hyperthyroidism o le a fesoasoani i le maualalo o le cholesterol atoa, ma le LDL. Ae ui i lea, o tagata gasegase o le hyperthyroidism ma le bazedovoy maʻi e masani lava ona faʻaalia i tulaga masani o le aofaʻi o le cholesterol ma le LDL.

Aafiaga ile LDL ma le HDL

E pei ona taua i le igoa, lipoprotein e aofia ai lipids ma pulu. Lipoproteins felaʻuaiga gaʻo i vaega eseese o le tino. O le LDL e gaosia ai gaʻo i puipui o le faga, lea e mafai ona oʻo atu ai i atherosclerotic plate. Faʻatasi ai ma le hypothyroidism, o le maualuga o le LDL maualuga, e mafua ona o le faʻaitiitia o le malepe o lenei tino. I le tulaga o le hypothyroidism ma le faʻamaʻi masani, o le faʻateleina o le LDL i le toto e masani lava i le masani poʻo le faʻateleina.

Maualuga lipoproteins siitia le cholesterol mai puipui o arteries i le ate. Ona o le maualuga o le HDL e mafua ai ona maualalo le lamatia o le atherosclerosis, o lenei ituaiga o cholesterol e taua "lelei." I le hypothyroidism, o le maualuga o le HDL masani lava masani. Faʻatasi ai ma le malosi o le faʻamaʻi, e mafai ona faʻateleina mea o loʻo i totonu o lenei faʻapotopotoga.

O le mafuaʻaga o le faʻateleina o le faʻateleina o le HDL i le ogaoga o le hypothyroidism o le faʻaitiitia o le gaioiga o le 2 enzymes: lipase valetala ma le cholesteryl ether transfer transfer. O le gaioiga o nei enzymes e faʻatonutonuina e hormones thyroid. O le faʻaititia o gaioiga o nei enzymes i tulaga ogaoga o le hypothyroidism e mafai ona faateleina ai le maualuga o le HDL.

Aafiaga i luga o Triglycerides

O tagata e maua i le hypothyroidism e masani lava ona faʻaalia i mea masani pe maualuga i le toto. O maʻi e maua i le hyperthyroidism i le tele o tulaga e iai le masaniga masani o nei mea. O se suʻesuʻega faafomaʻi e suʻesuʻeina ai le metabolism faʻamaʻi i tagata gasegase e le masani ai faʻafitauli na faʻaalia ai o faʻamaʻi e masani lava i tagata mamaʻi e iai le hypothyroidism (manatu mamafa i le tino) ma hyperthyroidism. O maʻi na maua i le hypothyroidism, oe na gasegase, e masani ona siitia maualuga.

O le faʻaopoopoga o mea e maua i faʻamaʻi i totonu o le toto e mafai ona mafua e le gata i le hypothyroidism, ae faʻapea foʻi le faʻaaogaina o le tele o meaʻai gaʻo ma meaai. O le faateleina o le maualuga o le triglycerides e masani lava ona matauina i tagata ei ai le tui o le insulin, le maʻisuka ituaiga 2. O le maualuga o triglycerides i le toto o se faailoga le lelei.

Ole tino vaivai ole lipoproteins o se vaega ole tuufaatasiga e faʻapipiʻiina e le ate. La latou galuega o le felauaiga o gaʻo ma le cholesterol i le faʻamalosi totoga. VLDL, pe a faʻatusatusa i isi ituaiga o lipoproteins, o loʻo i ai le maualuga maualuga o triglycerides, o lona uiga, o se ituaiga o "choma" o le cholesterol. O le faʻatupulaia o le VLDLP, e pei o triglycerides, e masani lava pe masani ona maualuga i le hypothyroidism. O maʻi e maua i le hyperthyroidism e masani lava ona faʻaalia i fua masani o lenei tuufaatasiga. Tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2, faʻaalia e le inisalini, e masani lava ona maualuga le faʻatupulaia o VLDL.

Faʻamatalaga faʻamatalaga lipid

O a ni taga e tatau ona faia mo tagata e le lelei a latou lipine? O fautuaga nei mo fautuaga lenei.

  • Ausia le paleni o hormones thyroid. Tagata o loʻo mafatia i le hyperthyroidism, o se faʻamaʻi pipisi, e masani ona faʻamautuina hormones. Ae ui i lea, o se faaletonu i le lipid profile e sili ona matauina i tagata taitoatasi e iai le hypothyroidism, o le maʻi o Hashimoto. O tagatanuu e faigofie ona tuu i lalo ifo o hormones e sili atu ona maualuga le maualuga o le cholesterol, LDL, ma le VLDL. Afai o nei tagata o loʻo mamafa pe mamafa, ona i ai lea o se maualuga maualuga o le maualuga o triglycerides. O le faateleina o mea o loʻo i totonu o mea faʻavave i le tino o le a fesoasoani i le faʻamaoniaina o le maualuga o le taua o le lipid profile. I lalo ifo o triglycerides, o le faʻavaeina o meaʻai lelei e sili ona taua.
  • Faʻaititia o le faʻaaogaina o le carbohydrate. Faʻatasi ai ma faʻamaufaʻailoga lipid markers, o faʻataʻitaʻiga e sili atu ona pulea e ala i fetuunaiga o meaʻai. Afai e maualuga lou tino, ona sili atu lea ona e taumafaina le tele o gaʻo. Masalo e tatau ona e sui i se taumafataga lelei e aofia ai meaʻai uma, faʻapea foi le faʻaititia o le faʻaaogaina o meaai mama ma suga. Faʻatasi ai ma lenei auala, ua faʻaitiitia ai aʻafiaga o le tele o meaʻai gaʻo.
  • Uiga masani. O faʻamalositino lelei ma faʻaauau e mafai ona faʻaitiitia ai triglycerides, e ui lava o taunuʻuga sili ona lelei e masani lava ona ausia e ala i le tuufaatasiga o faamalositino ma meaʻai.
  • Faaaoga malosi o fiva. I le tele o tulaga, e le o fesoʻotaʻi le maualuga o le cholesterol i le meaʻai. Ae ui i lea, o le taumafaina o meaʻai fila-tamaoaiga e mafai ona maualalo ai le cholesterol. O le tele o suʻesuʻega ua faʻaalia ai le fiva solu e aoga i le faʻaitiitia o le cholesterol atoa, LDL. O le aafiaga o le hypocholesterolemic e faʻaaogaina i le tuufaatasiga o le gaʻo gaʻo o oloa gaosia ma le i ai o fiva i totonu. Mo se faʻataʻitaʻiga, o loʻo faʻaalia lenei mea i le faʻaaogaina o almonds, lea e faʻaitiitia ai le faʻailoaina o le lipid ua taʻua, faʻapea foʻi ma le faateleina o le HDL.
  • Fesoasoani mai nisi mea faaopoopo o mea taumafa. O nisi o mea taumafa fesoasoani e mafai ona fesoasoani e faʻaititia le maualuga o lipid. O le tele lava latou te aʻafia le faateleina o le maualuga o le cholesterol ma le LDL. O nisi o mea taumafa fesoasoani e fesoasoani ai i lalo ifo o triglycerides, ae o fetuunaiga o meaʻai e sili atu ona aoga. O maʻi e pagatia mai le leai o se faʻafitauli o hormones thyroid, e oʻo atu ai i tulaga faʻaleagaina o faailoga o le lipid, e mafai ona faʻaaogā meaʻai e faʻasaʻo ai gaʻo toto.
  • O le kele. O le tele o suʻesuʻega e faaalia ai o le aveina o le garlic e fesoasoani e faʻasaʻo ai le lipid composition o le toto. O se suʻesuʻega i tamaloloa na faʻaalia ai o le 'aina o le galati laititi na faʻaitiitia le glucose, triglycerides, ma le cholesterol. O le faʻaaogaina o le siloti kuka na faʻamalamalamaina i se faʻafitauli vaivai. O tagata mamaʻi e maua ai le gaʻo o le gaʻo pe a oʻo i le afa afa o le kalama i aso taitasi e maua ai se faʻaitiitiga taua o le cholesterol atoa. O suʻesuʻega tutusa sa faia i luga o le uila paʻu ma le suauu, ma o le iʻuga na faʻamalosia.
  • Coenzyme Q10. E ui i le mea moni o le coenzyme Q10 o loʻo aʻafia i nisi o vailaʻau faʻatau e faʻaitiitia ai le cholesterol, o faʻamatalaga i luga o lona gafatia e faʻafaigofieina ai le lipid composition o le toto e le taua. Ae ui i lea, o nisi suʻesuʻega ua faʻaalia ai o le coenzyme Q10 e fesoasoani tele i le puipuia ma togafitiga o le atherosclerosis. O le faʻaaogaina i aso taitasi o lenei faʻalapotopotoga e faʻaleleia ai le gaioiga o elemene antioxidants ma faʻaititia ai le mea o loʻo i totonu o faailoga o le inflammatory i tagata o loʻo ave fuainumera. Ae peitai, o nisi suʻesuʻega e manaʻomia e faatatau i le aafiaga o lenei faʻaopoopoga i le lipid profile o le toto. E i ai nisi faʻamaoniga e mafai e le coenzyme Q10 ona fesoasoani e faʻaitiitia le toto.
  • Niacin. Ua faaalia i suʻesuʻega e faapea, o le niacin e faʻaitiitia ai faʻamaʻi, LDL, VLDL. E maua lenei mea ona o le: faʻaititia o le faʻaaogaina o gaʻo gaʻo mai faʻasalaga o triglycerides i mea faʻapitoa, faʻasaina o le faʻasologa o triglycerides i hepatocytes, lea e mafua ai le faʻaitiitia o le intracellular apolipoprotein B ma le faʻaitiitia o le faʻasologa o VLDL ma le LDL. E mafai foi e Niacin ona faateleina le maualuga o le HDL. O nisi o suʻesuʻega ua faʻaalia ai o le aveina o ni togi o le niacin e mafai ona faʻaaogaina e avea o se auala taugata e faʻaleleia ai le HDL. O faʻamatalaga faifai pea ua faʻaalia ai o le tau o le malakonia o maʻi fatu. Ae ui i lea, o le masini o lenei mea e le o manino, masalo e le fesootai i le tulafono faatonutonu o le HDL. E tatau ona manatua i le mafaufau e tele sauniuniga olecin. O nisi vailaʻau o lenei vailaʻau e mafai ona mafua ai lagona le lelei o le tino. O le maualuga o laasaga o le sosolo lemu o le niacin e mafai ona afaina ai le ate.
  • Phytosterols. O vailaʻau o loʻo i ai se vailaʻau vailaʻau pei o le cholesterol. Ae peitai, latou te le maua se vaega faʻapitoa poʻo le methyl group. O le eletosterols e faʻaitiitia ai le faʻamalamalamaina o le cholesterol i le vaega o meaʻai, lea e mafua ai ona paʻu i le toto. I le faʻaopopo i le faʻaitiitia o le aofaʻi o le cholesterol, o nei faʻalapotopotoga atonu e aoga i le faʻaitiitia o LDL.

O le a le mea e fai i le thyroid maʻi?

Afai o loʻo mafatia se tagata i faafitauli o thyroid po o le maualuga o le cholesterol, ona manaʻomia lea ona feutagai ma se fomaʻi.E masani lava ona mulimuli lenei i se faasologa o suʻega o le toto mo mea o loʻo iai i hormones ma lipid. O taunuuga o nei suʻega o le a fesoasoani i le fomaʻi e faʻamalamalama le natura o faafitauli o thyroid.

O le togafitiga faafomaʻi o le suia o vailaʻau faʻataʻitaʻi i nisi tulaga e fesoasoani i le faʻaitiitia o le cholesterol. A faʻaitiitia le faʻaitiitia o lou gaoioi, atonu e leai se manaʻomia mo togafitiga toe sui. Nai lo lena, e mafai e lau fomaʻi ona faatonu ia statins poʻo isi vailaʻau cholesterol. Faatasi ai ma le hyperthyroidism, o togafitiga ma iodine o le leitio e mafai ona faatonuina ina ia faaitiitia ai le gaioiga o le thyroid gland. O nisi tagata e faʻaaogaina i ai antithyroid e ono manaʻomia le aveeseina o le vaega autu o le lauroid.

Faaiuga

O le tusitusiga ua faamaninoina le sootaga i le va o le le atoatoa o hormones thyroid ma le lipid composition o le toto. O le faʻaitiitia o le maualuga o le hormone levels e masani ona taʻitaʻia ai le tele o le cholesterol ma le LDL. E mafai foi ona oʻo atu ai i se faʻaopoopoga o faʻamaʻi, lea e sili ona taatele i tagata taʻitoʻatasi o loʻo mamafa pe mamafa.

O tagata taʻitoʻatasi e iai le hyperthyroidism, o se faʻamaʻi pipisi e masani lava ona maua ai le cholesterol masani pe maualalo. Ae peitai, pe a ave ni vailaʻau antithyroid, e ono tulai mai le hypothyroidism le tumau, e mafua ai le faateleina o LDL. Ina ia faʻamaopoopoina le lipid composition o le toto, e tatau ona faʻaleleia lau galuega, faʻaitiitia le faʻaaogaina o le carbohydrate, faamalositino masani, ma le faʻaaogaina o fiva. O nisi faʻaopoopoga o mea taumafa e mafai ona aoga, mo se faataitaiga, keke, coenzyme Q10, niacin, phytosterols.

Saili po o le a le mea e faʻafefiloi e tuʻuina atu i se fafine

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Mo le tino o le tagata, o le ki i le soifua maloloina o se mafutaga talafeagai lea i le va o le faiga o mea uma, ao le tasi o tulafono o le gaoioiga o le thyroid gland - o le organoc endocrine, o meaola o le biologically-hormones - ua faia ma mulimuli ane natia i totonu o le toto. Latou te faia se vaega malosi i gaioiga o le fatugalemu o le popole, cardiovascular, reproductive systems, tulafono faatonutonu o le vevela o le tino, lagona ma le mamafa o se tagata. O taunuuga lē lelei e mautinoa lava e faʻaalia i latou lava i soʻo se eseesega mai le masani masani o hormones thyroid. Malamalama i le mafuaʻaga ma le tele o soliga e mafai ai faʻataʻitaʻiga mo nei hormones. O le a matou iloa po o fea omoni, pe faapefea ma le taimi e avatu ai se fafine.

O tuʻutuʻuga nei e mafai ona avea o se mafuaaga mo masalosaloga o le solia o le faiga o le endocrine:

  • Taunuʻuga o le mamafa po o le paʻu faʻafuaseʻi o le mamafa mo le leai o se mafuaaga,
  • Manatua le mafaufau, gauai atu, mafai ona aʻoaʻoina,
  • Faʻaitiitia galuega, leai se malosi,
  • Leotele le leo, fai lemu le tautala,
  • O le gafatia o lagona i le foliga o le faateleina o le popole, loimata, fefe le mafaamatalaina, le fiafia, atuatuvale,
  • Faʻanoanoa po o le moe umi,
  • Paʻu o le fatu, faʻalauteleina le toto, fatuga o le fatu,
  • Le faʻaleagaina o le gastrointestinal tract - constipation poʻo le manava,
  • Lulu o lauulu, fao fao, paʻu vevela poʻo le vevela tele,
  • Muscle ma tiga faʻatasi
  • Lulu o lauulu i luga o le ulu,
  • Tigā masani
  • Faʻateleina le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi o le manava ma isi faʻamaʻi pipisi, lea e fesoʻotai ma se faʻaitiitia o puipuiga,
  • O le faasolosolo malie o le taamilosaga, o le tigaina tigaina o le tino, faʻailoa mai le maʻi o le muaʻi maʻi,
  • Faʻaitiitia po o le leai o se manaʻoga tau feusuaiga, faʻalavelave faʻafuaseʻi, le le mafai ona fanauina se tamaititi.

O fomaʻi nei e mafai ona faʻamatalaina - o se fomaʻi, fomaʻi, tagata cardiologist, neurologist - ma isi.

E faʻalagolago lava i le mea tonu e faitio ai le fafine.

O a suʻega latou te tuʻuina atu?

Ole suʻeina ole suʻega e manaʻomia e fafine uma i le taimi muamua.

Faʻamolemole faʻaalia iinei se lisi o nei hormones ina ia mafai e se tagata ona vaʻavaʻai vave atu ia i latou, ma na o le taimi lava lena, afai e te manaʻo e faitau mea ua tusia i lalo

O le hormone teu-faʻamalosi (thyrotropin) o loʻo gaosia moni lava i le pituitary gland - o se okeni o loʻo i totonu o le totoga tutotonu. O le faʻaitiitia o le faʻasalalau o hormones o le fulufulu oona - T3 ma le T4 - e oʻo atu ai i se faʻalavelave tele o faiga e faʻateleina ai le gaioiga o le pituitary gland, lea e fesoasoani e faʻaleleia ai le gaosia o le hormone thyroid-stimulating.

I le tafe mai o le toto, e oʻo atu le TSH i le vevela ma fusi i faʻamaumauga faapitoa, faʻamalosia ai tali e lua:

  1. sosoʻo faateleina o hormones T3 ma le T4,
  2. o se faʻaopoopoga i le gaioiga o le vavae o le toto, e mafua ai le tuputupu ae o le okeni atoa.

TSH e tatau lava ona ave pe a iai se masalosaloga o le ulaula o le thyroid, talu ai o loʻo galue o le hormonone malosi i la latou pule.

O hornemones o le thyroid (T4 ma le T3) i totonu o masini ma totoga o loʻo i ai le pule o tulafono faatonutonu o le malosi o le puleaina o le gataifale, o le faʻatinoina o mea e tupu e tusa lava po oa gaoioiga a le tagata. I se miti, e galue foi le tino aua o le fatu e masani ona fai konekarate, o musika respiratory e faʻamaʻoina ai mama, ma le gasegase o le iniseti. A aunoa ma nei faiga, e le mafai ona ola le ola, lea e nafa ai nei hormones.

O le tele o lauroid meaʻai e maua ai le T4 hormone (thyroxine) - e oo atu i le 91-92%. O le vaega totoe o loʻo nofoia e le hormone T3 - 8-9%, lea e tele lava ina gaosia i fafo atu o le tino mai lona muamua -

T4 - e ala i metotia o meaola, faʻamalosi malosi i le malosi o le metabolism, talu ai e tele taimi e sili atu lona malosi nai lo le thyroxine.

E tatau ona tusia se laina taua i le va o mataupu o le "T4 saoloto", "T3 saoloto", "T4 masani" ma "T3 tutusa".

O le felauaiga o hormones e ala i le vascular bed e faia i le faaaogaina o thyroxin-binding globulin (TSH), lea, pe a uma ona oʻo i le toto o T4 ma le T3, "faoa" i latou ma ave i latou i vaega e sili atu ona manaʻomia. Hormones e fesoʻotaʻi ma le TSH e le mafai ona faʻatinoina a latou galuega seia oʻo ina latou "faʻagasolo" a latou uila. Iloiloga mo le "T4 atoa o le homone" "T3 le aofaiga atoa o le hormon" o le aofaiga o hormones saoloto ma saoloto. O le mea lea, o le tele o faʻamatalaga o le tuʻuina atu o le "hormone T4 free" ma "hormone T3 e aunoa ma se totogi", talu ai latou te faia ni galuega faʻavae biological.

Faatasi ai ma le faailoaina o le maualuga o le hormone, o loo i ai se faauigaga o auupega e faasaga i le taliaina, enzymes ma thyroid components, lea e masani ona taua tele mo le faamaninoina ma le siakiina.

O faʻauiga e lua i le laina mo suʻesuʻega.

Matamata i se vitio i lenei autu

Vaʻaia i lau peroxidase

Thyroperoxidase (TPO) e aafia i le gaosia o hormones thyroid, e pei o se enzyme. A oʻo ina faʻalavelaveina le faʻalavelave faʻafuaseʻi, o le a amata ona fai le fomaʻi i le enzyme ua faʻamaonia, lea e aʻafia ai le sosoʻo o le T4 ma le T3, e mafua ai le faʻaitiitia o le maualuga o le toto. O se auiliiliga o mea faʻamaʻi i lauroid peroxidase o se tasi o fesoasoani mo le siakiina o faʻamaʻi faʻamaʻi: faʻamaʻi faavae, Hashimoto thyroiditis.

Faʻafeiloaʻiga i mea e faʻamalosi ai le faʻaleleia o le hormone receptors

O le siakiina o auupega i meaola e faʻamalosi ai le hormone (rTTG) e tatau ona na o maʻi e faʻasalalauina le oona oona (malala bazedova). O taunuʻuga o suʻesuʻega eseese e faʻaalia ai le maualalo o le malosi e faʻamalolo ai lenei faʻamaʻi i fualaau faʻasaina ma le maualuga o mea faʻapipiʻi i le TSH receptors.

I se tulaga faapea, o masaniga masani o togafitiga faʻapitoa e sili ona manaʻomia.

Vaʻalele i lauroglobulin

O se faʻaopoopoga i faʻamaʻi i lauroglobulin e mataituina ma faʻasalalauina le toso oona ma le Hashimoto thyroiditis, ae o le faateleina o le taua o nei meaola faʻapitoa o le togafitiga o nisi o ituaiga o kanesa cancer. O lauroglobulin o se vailaau o hormones o le thyroid ma e mafai ona gaosia naʻo gaʻo ma o sela o papillary ma le follicular thy cancer cancer. O se taotoga e aveese ai se okeni ma se paʻu uaua e taʻitaʻia ai le mea moni o mea o lauroglobulin e oʻo atu i se tulaga maualalo pe leai foi.

A leai, o loʻo i ai se lamatiaga o le toe faʻaleagaina o le kanesa. Ae peitai, o nei tagata gasegase e iai le lamatiaga o le gaosia o se fuainumera tele o auupega i lauroglobulin e sela o le polokalama puipuia o le a noatia ai, lea o le a mafua ai se suiga i le fausaga o lauroglobulin lava ia ma le le mafai ona fuafuaina i le toto e faaaoga ai auiliili.

O le mea lea, mo le saʻo o le auʻiliʻiliga, e masani lava e tatau ai le tuʻufaʻatasia o le faʻamatalaga o lauroglobulin ma auupega.

Isi gamoni talafeagai

O le isi ituaiga o kanesa - feusuaʻiga - e maua ai se aofaiga tele o le hormone calcitoni, lea e masani lava ona maua e suauu C o loʻo i totonu o le vaomalo.

O le galuega autū o le faʻatusatusaga i le tino o le faʻatonutonuga lea o le tulaga masani o le ponaivi ma le tulaga talafeagai o le konisini i totonu o le toto. O le kanesa medullary e maua mai i siama o le tino C, o le mea lea, o le faateleina o le maualuga o le calcisini i le toto e masani ona avea o se tasi o faailoga o le tumo. O le vave iloa o le kanesa e oʻo atu ai i le taotoga o le taotoga taimi - o le mea sili ona lelei ma toetoe lava o le auala e tasi e togafitia ai lenei maʻi.

Fautuaga a Europa e manaʻomia le faia o se filifiliga tasi o le maualuga o siaki i totonu o tagata maʻi taʻitasi i le gao gland, ma le mafai ona liua i le kanesa medullary.

Tapenaga talafeagai mo le suʻesuʻeina

Sauniuniga mo foai toto mo suʻega o se faiga e sili ona talafeagai. O le tausisia o tulafono nei e mafai ai e oe ona puipuia faʻamaʻi faʻamaʻi ma taʻu saʻo le faʻamaʻi ma le filifiliga o auala mo togafitiga mulimuli ane:

  1. O le totoina o le toto saʻo e faia mai i le vein vein i le taeao i le va o le 7:00 ma le 10:00, e pei o, muamua, e tatau ona aloese mai le 'ai mo se vaitau 10 i le 12 itula, ma lona lua, o loʻo i ai le faʻamaoniga e oʻo atu i le sili ona maualuga o le gaioiga i le taeao.
  2. E fautuaina le taunuu mai i le fale suesue 20-30 minute aʻo le i fuafuaina le taimi o le faʻasalaga ina ia toʻafilemu ai.
  3. O le toto e naʻo luga o se manava leʻo. I le taeao, inu le vai mama i ni vaega laiti e faatagaina.
  4. I le tolu aso ao leʻi faia le suʻega, e tatau ona faʻaesea meaʻai vave, falai, faʻafefe, ulaula, oloa gaosi, muffins, mea faʻafiafia, mea inu suamalie suamalie, kofe ma isi mea inu e iai caffeine mai le meaʻai.
  5. Mo le masina e tasi, e taofia ai vailaau iodine, ma mo le 7-10 aso e te manaʻomia e taofiofi ai le faʻaogaina o le toʻafilemu, faʻamaʻi vavalalata, aspirin, hormones, ae leai se faʻasalaga e mafai ona e faʻaaogaina oe lava. E tatau ona faʻatalanoa se fomaʻi.
  6. O le teena o le ava i le 2-3 aso, e tatau ona aloese mai le ulaula i le taeao i le aso o le suʻega.
  7. E le tatau i se tagata ona mafatia i faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi, talu ai o soʻo se isu vaivai e mafai ona faʻasese taunuuga o suʻega.
  8. O suʻesuʻega e le masani ai i le tolu i le fa aso ao lei faia le toto: MRI, ultrasound, radiography. O togafitiga o le tino e le fautuaina foi.
  9. Taaloga taʻaloga (faʻamalositino, masini eletise), le maalili poʻo le vevela (sauna, bath), faʻafesoʻotaʻi feusuaʻiga e tatau ona faalēaogāina le aso ao leʻi faia le suʻesuʻega.
  10. O le a matuai aoga lava le aloese mai le tele o le atuatuvale, feteenaiga 7-10 aso aʻo lei faia le auiliiliga, e tatau ona e mataʻituina le toʻafilemu o le tino.

O le a le aso o le taamilosaga e ave?

E mafai ona e faia suʻega i soʻo se aso o le faʻataʻitaʻiga, ae mo le saʻo aʻiaʻi, e fautuaina e le Association o Tagata Fomaʻi Fomaʻi samples samples e iloilo ai le maualuga o hormones thyroid mai le aso 3 e oʻo i le 8 aso o le maʻa.

O ā tulaga masani?

E masani ona faʻatusatusa masani o fuataga o suʻega e faʻalagolago i le tele o nuances: o le matua o le tagata, reagents, meafaigaluega faʻapitoa o le fale suesue, lea e fuafua ai ona lava faʻatusatusaga (faʻatusatusa). Ae ui lava i lea, o eseesega i tulaga falesuesue e le tele naua, o lea e mafai ai ona iloga faailoga nei:

  • TSH - 0.4 - 4.0 μMU / L,
  • T3 le aofai - 1.3 - 2.7 nmol / l,
  • T3 saoloto - 2.3 - 6.3 pmol / l,
  • T4 aofaiga - 54 - 156 nmol / l,
  • T4 saoloto - 10.4 - 24.4 pmol / l,
  • Faʻafeiloaʻi i le TVET - O fea e mafai ona tofotofoina ai au?

I le asō, o le a mafai ona faia se faʻataʻitaʻiga atoa o suʻega i le tele o falemaʻi-fale suesue, lea e teu ai taimi ma tupe.

O faʻalapotopotoga nei o loʻo faʻatinoina nei gaioiga e iloa i Moscow: O le Falemaʻi Faafomaʻi Faavaomalo "He Clinics", "Invitro", "Lab 4 U", "Tomai Faʻapitoa", CELT, "CDS Clinics", "ProfMedLab", "Diamed", "IsceLine ".

I St. Petersburg, latou te faʻatautaia le Nofoaga Faʻatonu a le Falemai, le Nofoaga i Matu-West mo Endocrinology, Nofoaga Faʻapitoa mo Falemai, Family World, Labtest, Avanta, Madis, Doctor Yavida, Helix ma isi.

O le filifiliga a le fale suesue e tumau pea i le maʻi.

O tau e faʻatulagaina e faʻatatau i le tau o meafaigaluega faʻapitoa, reagents, saosaoa suʻesuʻega. E masani lava, o se suʻesuʻega sili atu ona taugofie o le a faia i nisi o taimi vave nai lo se filifiliga tau tupe. Ole tau faʻatusatusa ole tau mo auaunaga na tuʻuina atu:

  • Analysis i le T3 ma le T4 - mai le 300 i le 550 rubles,
  • I luga o le TTG - mai le 250 i le 510 rubles,
  • Vaʻalele i TPO - mai le 350 i le 620 rubles,
  • Vaʻaia i le TSH receptor - mai le 500 i le 1500 rubles,
  • Vaʻalele i lauroglobulin - mai le 350 i le 620 rubles,
  • Mo lauroglobulin - mai 450 i le 830 rubles,
  • Mo le calcitonin - mai le 1100 i le 1250 rubles.

I le faaiuga, e tatau ona fai atu e uiga i le taua o le vaʻaia lelei o lou soifua maloloina.

E mafai ona faʻatusatusaina o tatou tino i le vaʻavave fetuunai ma le vaeluaina o soʻo se moli felaʻiaʻi e tau atu ai i aʻafiaga alualu i luma.

O hormones ma o latou ulavavale e leaga tele pe a mafai, o moli felavasaʻi i totonu o le tino. Siaki i taimi uma "meafaigaluega" ma tausi oe lava ia.

E maualuga le cholesterol ma lauroid?

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Masalo e iloa e tagata uma e faʻafetai i le thyroid gland ma le cholesterol, o le tino o le tino e faʻatulagaina. Ona o le mafutaga, latou te aafia ai le gaioiga o totoga uma, ae o le itiiti lava o le leai o se tulaga, e mafai ona afaina ai. Faatasi ai ma le faateleina o le cholesterol, o le gaioiga o nisi o totoga, e aofia ai le vevela, ua faaleagaina.

O le hormone o loʻo gaosia i le vevela o loʻo aofia ai i le metabolism o gaʻo.

O lenei hormone e aʻafia i le vaega o hormones thyroid. O le tuufaatasiga e aofia ai iodine, lea e mafai ona gaoioi i luga o le lipid metabolism reactions. O le gaosia o le hormone atonu e faʻaitiitia i le tulaga o le le lelei o le vevela.

I le i ai o ia ituaiga o togafitiga, e tupu foi le le atoatoa o lipid.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Fomaʻi fomai tipitipi vaevaeina le cholesterol i ni ituaiga:

  • HDL poʻo le cholesterol lelei. Faʻatasi ai ma se tulaga masani o lenei cholesterol, o le mea e ono tupu i le fatu poʻo le maʻi vascular ua matua faʻaititia. O le tulaga masani e oʻo ile 1 mmol / L. Afai e pa'ū lenei faailo, e faʻalavelave le metabolism, talu ai o lenei vaega o se vaega o le fausaga o paʻulaʻau. Mo galuega masani a le tino, o le fua o lenei cholesterol i le leaga e tatau ona fiafia i le muamua.
  • LDL poʻo le cholesterol leaga. I lalo o tuutuuga e sili atu lenei ituaiga cholesterol i le maualuga o le 4 millimita i le lita, o le faaputuputuina o le vailaʻau i le toto e tupu.A maeʻa sina taimi, e teuina le cholesterol leaga i luga o puipui o toto toto ma liua i se atherosclerotic plaque, e tapunia ai le moli o le gaʻo, lea e le mafai ai ona ave le toto i sulu o okeni i le masani masani. I le maea ai o le tuʻuina o paʻu, faʻapipiʻi toto, lea e faʻaosoina ai le atherosclerosis.

O tagata e maua i le maʻisuka e manaʻomia ona matua faʻaeteete i le vevela ma le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto. Afai o le cholesterol ma se faʻamaʻi o le a maualuga i luga o le masani mo se taimi umi, ona iai lea o le lamatiaga o le fatu fatu ma le taʻavale, faʻapea foi ma se tulaga sili atu ona ono tupu mai i se taunuuga matautia.

E tele auala e faʻaitiitia ai cholesterol - meaʻai, vailaʻau, togafitiga faʻatoʻaga.

Aisea e manaomia ai iodine mo le tino?

O mea uma ole micro ma elemene e manaʻomia mo le faʻaogaina masani o le tino o le tagata.

O se tasi o elemene o le iodine, lea e tele sona aafiaga i luga o le faagaioia o le tino o le tagata.

O le elemene e ulufale atu i le tino mai le siosiomaga mai fafo ma meaʻai ma vai. E tatau i se tagata matua ona maua le 150mkg o le iodine i le aso. Afai e aafia se tagata i taʻaloga masani, ona faʻateleina lea o le fualaau ile aso ile 200 micrograms.

O nisi tagata atamamai e faatonuina se taumafa iodine e mafai ona maualalo ai le cholesterol leaga ma faateleina le cholesterol lelei. O hormones e maua mai i le thyroid gland e masani lava ona faʻaaogaina pe a lava le iodine i le tino.

E tusa ma le 30% o tagata gasegase ua maua i le gasegase o le thyroid ua faʻaleagaina le cholesterol. I sina masalosaloga o se faaletonu o le tino, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi tagata tomai faapitoa, suʻe suʻega, faʻatalanoa se fomaʻi e uiga i le faʻaaoga o iodine microadditives.

E le fautuaina le faʻaaogaina o supa o le iodine e aunoa ma le vitamini E ma le D, talu ai e le o aʻafia e le tino e aunoa ma latou.

Ua maua e saienitisi suʻesuʻe e faapea o radishes, mustard, cauliflower, kāpeti lanumumu e mafai ona taofia le ave o le iodine. E faavae i luga o lenei, e le fautuaina e 'ai ia mea i supa.

Ae o oloa o loʻo i ai le manganese, apamemea, cobalt e fautuaina ina ia faʻaaogaina i le iodine, aʻo latou faʻavaveina lona faʻaaogaina.

Faatasi ai ma le le lava o nisi o mea amino i totonu o le tino, o le tuufaatasiga o hormones thyroid e faagesegese. Lea e aʻafia ai lipid metabolism ma cholesterol i totonu o le toto.

O le faʻagesegeseina o le faʻaogaina o le biosysehesis i le thyroid gland e i ai sona aafiaga le lelei i le tulaga o le lauulu, fao ma le paʻu o le tino.

Ina ia mafai e le iodine ona ulu i totonu o le tino i le tele o aofaiga, e tatau ona e puleaina le meaai.

O vai e tusa ma le 15 mcg / 100 ml o le iodine. O le mea lea, a itiiti ifo ma le tasi le lita o le vai oona e tatau ona onā i le aso.

O oloa e maua ai le maualuga o le iodine (o nei faailoga e fuafuaina i le 100 kalama o le oloa):

  • salmon -200 mcg,
  • cod ate - 350 mcg,
  • cod - 150 mcg,
  • gaogao -200 mcg,
  • e le o le tilotilo apu -75 mcg,
  • fagota iʻa -650 mcg,
  • sami kale -150 mcg,
  • susu - 25 mcg.

E le gata i lea, sa i ai se tele o meaola iodine na maua i totonu o persimal. O lenei fualaau aina e aofia ai le 35 mcg o le elemene i le 100 kalama o le oloa.

O le a le alanine aminotransferase e tatau ai ma pe o fea foi o iai

Alanine aminotransferase i totonu o le tino e taua tele le sao e ala i le auai i le metabolism o amino acids, aemaise lava le amino acid alanine taua. O ia, i le isi itu, o loo i ai sona sao i le tuuina atu o le malosi i le tino tutotonu o le tino, faamalosia o le puipuiga, faatonutonuina o le metabolism ma le gaosia o le lymphocytes.

O loʻo i ai le ALT:

  • Foʻu (tele)
  • Fatuga
  • Lunuka
  • Pancreas
  • Muscle
  • Loto

ALT faʻatalanoaga, tulafono faʻapipiʻi ma tulafono

O le ALT o loʻo aofia i le suʻesuʻeina o le toto faʻatasi ma isi faʻasologa. E tatau ona ave le auʻiliʻiliga i luga o se manava gaogao, i le taeao. Faʻesea le ava i totonu o le vaiaso. E le itiiti ifo ile valu itula e tatau ona pasia pe a uma le 'aiga o le afiafi O nei mea uma e taua tele mo le mauaina o faʻamaumauga mautinoa. O le faʻamaonia o fualaau e aʻafia ai le fua o le ALT, o le mafuaʻaga lea pe a fai ni tui faʻamataʻu, aspirin, paracetamol, warfarin, ia mautinoa e logo lau fomaʻi e uiga i lenei mea.

E masani lava, o le mea e maua ai le ALT i tane e oʻo atu i le 40 iunite / lita, i fafine e oʻo atu i le 30 iunite / lita. I tamaiti, e faalagolago i tausaga, o le masani e mafai ona oʻo atu i le 49 iunite / lita i pepe faatoa fananau mai, e oʻo atu i le 59 iunite / lita i lalo o le tausaga e tasi le tausaga. Mai le tolu i le ono tausaga, o le pito i luga e tusa ma le 33, ona faasolosolo lalo ifo lea. I le 12 tausaga le matua - o le masani e le sili atu i le 39 iunite / lita.

Mafuaaga mo le faateleina o le ALT

O le faateleina o le ALT i totonu o le toto e tupu mai o se taunuuga o le faaleagaina o le cell. O ā faʻamaʻi e taʻitaʻia ai lenei mea?

O le hepatitis o se gasegase ogaoga poʻo le faʻasolosolo i le ate o se mea faʻafefeteina poʻo mea taumafa oona. O le hepatitis vaka e tupu pe a aafia i siama o le hepatitis (A, B, C, D, E ma le F). E le gata i lea, o le maʻi e mafai ona faʻasolosolo mo se taimi umi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le vailaʻau o le hepatitis C e taua lea o se "fasioti tagata mama," talu ai mo se taimi umi, o le faaleagaina o sela ate, e le faʻaalia mai. I le mea mulimuli, o le cirrhosis e atiina ae. O le vailaʻau faʻamaʻi o le hepatitis e atiina ae i lalo o le aʻafiaga o mea e faʻaumatia ai lela. Aemaise lava, o le taumafa ava malosi i taimi uumi e taʻitaʻia ai.

O le cirrhosis o le lapoa o le taunuuga lea o le faʻaleagaina uma o le ate, pe a faʻatamaia le tele o lela i le fesoʻotaʻiga, ma e le mafai ona toe faia ana galuega. O nei mea uma e oʻo atu ai i le toilalo o le ate ma faigata matuia.

E taua le matauina o lena mea, e faaopoopo i le ALT, o le mai faamaʻi pipisi faatasi ma le faateleina o isi gasegase (AST, GGTP), ma le maualuga o le bilirubin.

Pancreatitis - faʻaleagaina le pancreas ma le necrosis o lona tino. O mafuaʻaga mo le atinaʻe o le faʻaleagaina o meaʻai gaʻo ma le ava po o maa i totonu o le piliati. O maʻi e maua i le masani ole pancreatitis e tatau ona siakiina lenei faailo io latou olaga e puipuia ai le vevela.

O le faateleina o le faateleina o le ALT i luga o le AST o le ai ai i le ate, ma afai e ese mai - ma le fatu.

O le myocarditis o se maʻi mumusu o le fatu, e mafua ai le faaleagaina o le muso o le fatu. I lenei tulaga, o le suʻeina o le toto ei ai foi le maualuga o le ALT ma le AST.

Fuʻu, suluʻi, afaina tele o okeni, manua ogaoga - o nei tulaga uma eo mai faatasi ma se faʻaopoopoga tele o ALT.

E le gata i lea, o gaioiga e le o le tino i vaega ua taua i luga o mafuaʻaga ia ua siitia ai ALT.

Toto

I le taimi o le maitaga, i le uluaʻi masina, o se laʻititi laʻititi i ALT e mafai. E leai se mea mataʻutia i lenei mea, e faʻapitoa i le tino ma fesootai ma le maitaga lava ia. Afai e maualuga le ALT, ma o foliga vaaia e aliali mai, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi mo suʻesuʻega.

Faailoga o le alanine transaminase i le toto e eseese. O le falemaʻi e mafua ona o le afaina ua afaina ma le faʻamaʻi na mafua ai ona tupu lenei mea.

Mai le ate

Faʻasalaga o le ate, o le tiga i le sao o le hypochondrium, leu, vomiting e mafai. Lanu samasama o le paʻu, sclera. Faʻatasi ai ma vailaʻau vailaʻau, atonu o loʻo i ai le faʻasalalauga. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o gasegase, o le faʻavevelaina o le ituaiga o vaʻavave veins e foliga mai i luga o le tino, o le faateleina o le manava ona o le maualuga (faaputuga o le vai i totonu o le manava).

Vailaau vevela (esophagus, manava), lea e ono faigata i le toto. E faasolosolo lava, ona tupu aʻe le tele o le okeni.

Mai le fatu

E leai se afaina o le fatu o le fatu, pe mafai foi, pe a afaina le tiga i le manava, pe o le a tupu ai se dyspnea ogaoga. I le faaopoopo atu i le tiga, o se mea e ono solia ai le fatu, o se mataua o le toto. Faʻamatalaina le vaivai, popole i le oti, faʻavauvau.

I le i ai o se faʻaoga i luga o le tino i le okeni ua aʻafia, o le mamafa o le mamafa o le mamafa i se taimi pupuu, vaivaiga, ma le vaivai tele e mafai.

Faʻailoga

Faʻamatalaga o le faʻamaʻi, mafuaʻaga o le faateleina o le ALT, o loʻo faʻatinoina e fomaʻi e faʻaaoga ai metotia suʻesuʻe uma. I le tele o tulaga, i luga o se faʻalavelave faʻafuaseʻi, talu ai oi latou o loʻo i ai faʻamaʻi e lamatia ai le ola ma taʻitaʻia ai le le atoatoa.

O se faʻamatalaga saʻo ole suʻega o le toto e mafai ona taʻitaʻia ai le ala saʻo. O lea la, o loʻo i ai le manatu o le Retis index, o le fua faatatau lea o le faateleina o le AST ma le ALT. O lona masani e 0.91-1.75.

Afai e sili atu i le lua, ona mafua ai lea o le maso o le fatu. Afai e itiiti ifo i le tasi, ona aʻafia ai lea o le ate.

I totonu o le falemaʻi, o loʻo faia ai se suʻesuʻega atoa, e aofia ai le faʻaopopoina o le MRI poʻo le CT suʻesuʻega, suʻesuʻega o toto ma suʻesuʻega o le urine. E faʻaaogaina metotia faʻaleagaina, e pei o le pipisi biopsy ma le angiography o toto toto o le fatu. O nei mea uma e mafai ai e oe vave ona faia le faʻamaonia saʻo ma amata togafitiga.

Ina ia faʻaitiitia le maualuga o le ALT, e tatau ona togafitia le faʻamaʻi lea na oʻo atu ai i lenei mea, mulimuli ane o le a toe foʻi mai le tulafono a le ALT ia ia lava.

O faʻamaʻi pipisi e pei o le pancreatic necrosis, faʻaleagaina o le myocardial, faʻasalaga ogaoga, faigata i le tele o le toilalo o le tino, ua togafitia i le potu maʻi tigaina.

O le togafitiga o faʻamaʻi taitasi e patino ma e le talafeagai le valiina. O nai upu e mafai ona fautuaina i tagata o loʻo faʻaaogaina fualaau faʻamalosi lea e aafia ai le ate, faʻapea foʻi ma le 'ava malosi. I ia tulaga, o le a aoga le inu i se taimi taimi i se kosi o le hepatoprotectors (Karsil, Essential) ma le itiiti ifo o le puipuiga o le ate mai i le faaleagaina, ma faʻaitiitia ai ALT.

I le tele o faʻamaʻi, e pei o le pancreatitis, le fiva siama, meaʻai e taua tele. Faʻaitiitia le faʻaaogaina poʻo le faʻaaogaina atoa o gaʻo, meaʻai, ulaula, salima ma le ava malosi. I le puipuia o mea e sili atu, o se olaga ola maloloina e tatau ona avea ma au sini ia lava!

Faamai i tua atu o soliga

Fomaʻi ma saienitisi faʻamaonia le faʻapitoa o togafitiga faʻapitoa e matauina ma le faʻamalamalamaina faʻamatalaina:

  • O le penefiti ma le maʻi tigaina i le vevela. Latou te le faʻasalaga, ae faʻaleagaina lelei le galuega a le okeni, faʻaititia ai lona gafatia e maua ai hormones.
  • Autoimmune thyroiditis. O lenei faʻamaʻi e faʻaalia ai o ia o le faʻamalolo ma e mafua mai i se osofaʻiga o ana lava siama puipuia i luga o laulava glandular, pe a le mafai e le thyroid gland ona maua atoatoa le T3 (triioneothyronine) ma le T4 (tetraiodothyronine).
  • Faʻafitauli o le faʻaoga o le hypothalamic-pituitary. O le taulasea faʻapitoa o loʻo i totonu o le faiʻai. O le gaosiga o le TKM ua paʻu lemu, lea e mafai ona faʻapipiʻi i le faʻaleleia o vaega faapitoa o le gland ma faʻagasolo ai le tuʻufaʻatasiga o meaola moli i totonu.
Toe foʻi i le laulau o mea

Faʻamaumauga o faʻamaʻi

O le maualuga o le cholesterol ma le maualalo o T3 ma T4 e mafai ona fuafuaina e faʻaaoga ai suʻega suʻesuʻe. Ae o suʻesuʻega faʻapitoa e masani ona faʻaaogaina e mafai ona faʻatuina ai le mafuaaga, ma o se taunuuga o lea mea ua i ai le faateleina o nisi mea ma le le lava o isi. Fai faʻatulagaga faʻataʻitaʻi nei:

  • Suesuega i fafo ma le palpation o le ua. I le i ai o ni pona, e masalomia le nifo multinodal ma le autoimmune thyroiditis.
  • Suʻega o le toto. O le faagasologa o le autoimmune e masani ona afaina ai le lymphocytic ma le lecycyte e tupu, ma o le taunuuga o le a faateleina ai.
  • Hormonal panel. E mafai ai ona e suesue le fua o le thyroxine, triternothyronine, hormone stimulating thyroid (TSH) ma isi mea e aofia ai i le filifili faʻaleaga.
  • Lipidogram. O lenei faʻataʻitaʻiga o suʻesuʻega o le a atagia mai ai le sootaga i le va o le maualalo o le lipoproteins maualuga, o le triglycerides ma le "lelei" cholesterol.
  • Suesuega ole toto. A oʻo i le va o vailaʻau eseese e solia i totonu o le tino, o le biochemistry e faʻateleina ai le faʻaogaina o siama i totonu o le toto - alanine aminotransferase, aspartate aminotransferase, alkaline phosphatase ma gamma-glutamyl transferase. E le masani ona tulaʻi mai i luga o le indirect bilirubin.
  • Iloiloina o le ua. E mafai ai e oe ona iloa faʻamaufaʻailoga faʻapitoa ma hypoechoic uaea.
  • Faatusatusaga ma le magnetic resonance imaging. O nei tulaga maualuluga tonu o le a mafai ai ona faʻatuina se faʻamaoniga saʻo.
Toe foʻi i le laulau o mea

Talosaga togafitiga

E mafai ona faʻaitiitia le cholesterol ma le hypothyroidism faatasi ai ma le fesoasoani o meaai paleni, vailaau, ma e oʻo lava i togafitiga faʻapitoa. I le lisi ole maʻi, ua fautuaina e faʻaititia le mea e aofia ai meaola manu, meaʻai gaʻo ma falai. E tatau ona e faateleina le fuainumera o fualaau aina ma fualaʻau e aofia ai fiva, antioxidants ma vitamin manaomia. Faatasi ai ma vailaʻau, e tuʻuina atu i ai e pei ole Eutirox ma le thyroxine. O loʻo faʻapipiʻiina mai i totonu o tisipenisione o vaovao o meaola ma e mafai ona totogi mo la latou lava vaivaiga i le tino o le tagata.

O loʻo faʻatulagaina faʻataʻitaʻiga i le tulaga o se autoimmune thyroiditis Hashimoto poʻo Riterel goiter. O lauroidectomy e faia foi mo neoplasms mama. Mo le toe faʻaleleia o togafitiga pe a maeʻa ona tuʻuina atu, e fautuaina Eutirox.

Cholesterol faʻataʻitaʻi pe a aveese le vevela

I le taimi o le faʻasalalauga, e tatau ona faia faʻataʻitaʻiga masani suʻesuʻega suʻesuʻe i fale suʻesuʻe ina ia mafai ai ona faʻataʻitaʻiina le tala i le tino. Afai e maualuga le maualuga o le cholesterol maualuga, o le a fautuaina o ia e ave fualaau lipid-lowering - statins ma le "Nicotinic acid" mo le ola. E le gata i lea, o le tagata gasegase e tatau ona tausisia se meaai malosi ina ia le aʻafia ai le atherosclerotic i totonu o pa puipui lapopoa. Suʻega o togafitiga o analogic thyroid hormones e mafai ai e oe ona ave le puleaina o le maʻi.

Le mafutaga i le va o le thyroid gland ma le cholesterol

Ina ia iloa po o le a le mea e faia e thyroid hormones i le tulafono faatonutonu o le lipid metabolism, e taua, a itiiti ifo i luga ifo, ia faamasani oe lava o le tino masani o le cholesterol metabolism.

  1. O se vaega taua o le cholesterol (1/5 o lona aofaiga atoa) e sau mai fafo ma oloa o meaola. I totonu o sela o le mucosa o le intestinal, e fusifusia i le puipuia o palatini, talu ai e le mafai ona vavalalata i totonu o le toto. Mai totonu o le iniseti, poloka masini-lipid e ulufale i totonu o le ate mo nisi suiga.
  2. O le ate synthesizes cholesterol (o totoe 4/5). O le maila ma le synthesized cholesterol, ua fusia nei ma isi protein. Muamua, o le tuufaatasiga e tele le cholesterol ma sina polotini (lipoproteins e maualalo tele). Ona faʻaopopo ai lea e lela o le ate sina tamaʻi palatini, e mafua ai lipoproteins maualalo. O mea ia e tatau ai mo le tele o suʻa tino.
  3. O le LDL e ulufale i totonu o le toto ma ulu i totonu o sela o mea e manaʻomia. O loʻo faʻaaogaina mulimuli le aofaiga talafeagai o le cholesterol e fausia ai a latou lava suauu, faʻamalosi malosi, synthesize hormones steroid, ma liliu mai provitamin D i vailaau mulimuli. Ole LDL e leʻi faʻasalaina e faʻaauau pea ona faʻasalalauina i totonu o le toto, ma o loʻo faasolosolo lava ona tuʻuina i puipui o maʻa. O le mafuaaga lena ua taua ai i latou o le "leaga" cholesterol.
  4. Le lipoproteins maualalo maualalo e ulu atu i totonu o sela e lafoai ai le cholesterol, ma siitia ai lo latou tulaga: o aʻafia ua uma ona avea ma vaega tele o latou, ma o le cholesterol o se vaega itiiti. O ia ituaiga HDLP e le talafeagai ma ua faʻasaʻolotoina i totonu o le toto mo le faʻaaogaina.
  5. O le ate e toe ulufale i le gaioiga, lea e maua ai le faʻaaogaina o gaʻo-gaʻo ma faʻasoa le vaitafe o le cholesterol i itu e lua: o le vaega e alu i le isi aotelega o le LDL, ma o le vaega e alu i le gaosia o le suka.
  6. O le kulimi o le pulu i totonu ole talo e teuina i totonu o le otaota, ma i le taimi o taumafataga e tuʻuina atu i le lumen o le duodenum. O iina o loʻo aofia ai i latou i le gaosia o le meaʻai o loʻo sau.Ae tusa lava pe a uma ia "mea tutupu" e le o uma le cholesterol e faʻaumatia: o lona toesega e faʻasalalauina i le feves, ma o nisi vaega ua toe faʻafefeteina i le ate.

Lenei liʻo mataʻutia o loʻo i ai se ola atoa: o le taamilosaga o le cholesterol e tupu i taimi uma. Ae faʻafefea ona iloa e lelasela le tele o mea e maua ma o fea e lafo ai le lipoproteins? O iinei latou te o ai i le tulaga lipid metabolism regulators, e aofia ai vailaʻau faʻasolosolo o meaola o le thyroid gland: tri- ma tetraiodothyronine. Latou te iloiloina le faʻaogaina o le toto i meaola uma-gaʻo-fualaʻau, o latou fua faatatau i le tasi ma le isi, ma faʻagaoioia ia leptotecyt e tatau ona maua.

Hypothyroidism ma le Cholesterol Maualuga

Ua manino nei o le hypothyroidism ma le cholesterol ei ai se sootaga tuusao.

I le faʻaititia o lauroid function, e tele mafuaʻaga o le hypercholesterolemia ua faia:

  • o lou valen deficiency e taʻitaʻia ai le faʻaitiitia o le numera o tagata faʻalogo e iloa le LDL, ma o le ate, e ui lava i le tele, e faʻaauau ona faʻapipiʻi le "leaga" cholesterol,
  • ma le hypothyroidism, o le fausaga o le "lelei" cholesterol (HDL) ua faʻalavelaveina, ma o le ate e le iloa ma e le maua, o lona uiga e le aveesea,
  • o le le lava o hormones thyroid e faʻaitiitia ai le gaioiga o le enzymes o le ate lea e faʻateleina ai le fesuiaiga o vaega i le va o lipoproteins eseese, o le taunuuga e leai se liua o le "leaga" cholesterol i le "lelei",
  • ma i le avea ai o se faʻataʻitaʻiga: faʻatasi ai ma le hypothyroidism, e leʻo maua e le ate se mea e sili ona maua mai le tino o le tino, lea e tatau mo le suiga i luga. A uma, o le cholesterol e filifilia mai le lipoproteins maualuluga e suia i mole mole o nei mea e tasi.

E ui i le hypercholesterolemia ma le hypothyroidism, o le faateleina o le lamatiaga o le atherosclerosis i nisi taimi, o le alualu i luma o le meaola o meaola e le tupu muamua. E mafua ona o le le lava o le galuega o le thyroid gland e mafua ai le faʻaitiitia o le manaʻomia o masini mo le okesene ona o le faʻaitiitia o gaioiga faʻasolosolo i totonu. Ae i le lumanaʻi, o le maualuga o vailaʻau cholesterol e maua ai le faʻaititia 5-10 taimi. O lenei mea e matua faʻamalosia ai le matuia o suiga o le atherosclerotic. O le vavalalata maoaʻe o maʻa o le a amata ona aliali mai i le fatu fatu o maʻi fatu, cerebral hypoxia, ma le gasegase o le gasegase o le tino.

Televave cholesterol

O le faʻaaogaina o le vevela o loʻo faʻamaonia mo le maualuga o le tino o le tino, gasegase ogaoga poʻo le faʻaaogaina o le toto o lapopoʻa lapoa, faʻasalaga faʻataʻatia le fausaga o loʻo siomia ai. O le mea sili ona lelei, ma sili atu le agamalu, o le taotoga o se mea faʻapisinisi e na o se vaega fesuiaʻiina o le lauroid. I lenei tulaga, afai e tulai mai le hypothyroidism, o le a filemu.

  1. A maeʻa ona aveese e manaʻomia e le tino le togafitiga o le homone i le olaga atoa ma se suʻesuʻega faifaipea o suʻesuʻega i totonu o le tino.
  2. Faʻasalaga foliga faʻapitoa foi e manaʻomia le fuafuaina i lea taimi ma lea taimi le maualuga o thyronins, e tusa lava pe a maeʻa le taotoga, o totonu lava ia o tapulaa masani. A maeʻa, pe a mavae sina taimi, o le toe totoe o le thyroid gland atonu e le toe faʻafetaia ona tiute. E le gata i lea, i lona tino e leʻi suia, e mafai ona toe faʻafoʻi maʻi, lea na faʻatino ai le taotoga. O se faʻamaʻi o se uiga eseʻese, fou, natura e le faʻateʻaina.

I le le atoatoa o togafitiga, ma sili atu ona leaga - pe a leai, o le a tulai mai le hypothyroidism. Ma e tusa lava pe o le maualuga o le TSH (gaoioiga pamuitary-stimulating activity o le thyroid gland) o loʻo i ai i le tulaga masani, o le mea o totoe o le a le faʻaleleia ai lana galuega. O se okeni na misi o le a le tali mai i mea uma e faaosofia. O le taunuuga o se maualuga o le maualuga o le hypercholesterolemia ma ona taunuuga uma.

O le mea lea, i tagata ua maeʻa ona faʻasolosolo, o le mea e tatau ona suʻesuʻeina e le tatau ona na o le lauroid fland ma ona hormones, ae o le cholesterol foi. O ona mea e iloiloina e ala i le lipid profil: o le naunautaiga o le maualuga o le lipoproteins maualuga, maualalo, maualalo le mamafa, triglycerides ma le cholesterol atoa i le plasma toto, faapea foi ma palatini o femalagaiga. O le auiliiliga e aofia ai foi le fuaina o le atherogenic coefficient, lea e faʻaalia ai le tele o le maʻi o loʻo i ai le lamatiaga o atherosclerotic plate.

O le a le mea e fai pe'ā iai ni faʻafitauli i le thyroid ma lipid metabolism

E amata ona e faia se mea e aunoa ma le talanoa i se tagata tomai faapitoa e le mafai. E na o se fomai poto e mafai ona malamalama i faagasologa o loʻo faia i totonu o le tino, faʻatonu se suʻega talafeagai ma le talafeagai togafitiga. Ma afai o le mafuaaga o le hypercholesterolemia ua na o le faʻaititia o lauroid function, o le togafitiga autu o togafiti toe faʻaleleia paleni o mea faʻamaoni.

O togafitiga o fesuiaiga o thyroid fesuiaʻiina e mafai ona faʻamaopoopoina ai le tuufaatasiga o le cholesterol. O le lavelave o togafitiga togafitiga e aofia uma ai sauniuniga mo vailaau faafomai, ma metotia faafomaʻi ma meaʻai. O le aoga o vaega muamua muamua e lua e faʻalagolago lava i agavaa o le fomaʻi, le mea mulimuli - i le maelega ma le tiute o le maʻi. Ia, afai e le faʻaitiitia le le atoatoa o le lipoproteins, o le togafitiga o le a aofia ai vailaʻau e maualalo ai le cholesterol ma le toto totoʻa - statins ma fibrates. O le matafaioi o le taumafa i lenei tulaga e le o amanaiaina foi.

Ma talu ai o le maualuga o le cholesterol ma le vavalo vaivai o le tino e manaʻomia ai le faʻamaʻoina o meaʻai, e sili atu le taua o le talanoaina o le taumafa i auiliiliga.

  1. E fesoasoani le Hypothyroidism iodine le lava i meaʻai po o le sili atu i mea taumafa o vailaʻau e puipuia ai lona aʻafiaga e ala i le thyroid gland (thiocyanates ma isocyanates). Seafood, susu o le vaomao, pi pi, puluni, apu, feijoa, persimmons, cranberries, strawberries, ma laumei e mafai ona mitamita ai se mea maualuga iodine. E tele le thiocyanates ma le isocyanates i ituaiga uma o kāpeti, turnip, radish, turnip, swede, millet, soya, faʻapea foi i le sikaleti sikaleti ma le ava malosi.
  2. O se aofaiga e lava e manaʻomia e faʻamaonia ai le toto o le thyroid. calcium. O le mea lea, o le meaai e tatau ona aofia ai le kulimi malosi (parmesan, edam, cheddar), cheese cheese, milk, garlic, pasta, hazelnuts, almonds, fatu sesame. E mafai ona e 'ai le ½ tsp i le aso. fuamoa fuamoa fuamalie.
  3. O le Hypothyroidism e faigata feʻai, lea o ia lava o se tulaga lamatia mo le atinaʻe o le hypercholesterolemia. I le taimi nei, o mataupu faavae o togafitiga o meaʻai e faʻafeiloaʻi: e tatau ona e taulimaina le mamafa o le mamafa. O le mea lea, filo fuamoa (fatuga atoa, legumes, greens, fualaau faisua, fualaau aina) ma le polotini maualalo-calorie (moa po o le susu, povi vela vevela, vela, povi, ituaiga paʻu paʻepaʻe) e le tatau ona muta i luga o le laulau.
  4. O le isi fesoasoani masani o le vai manino. Ina ia faatelevave le metabolism e faʻasaina e le hypothyroidism, e tatau ona faʻaaoga se aofaʻiga talafeagai. A maeʻa uma, e aunoa ma se faʻasesega, o gaioiga o le vailaʻau i totonu o le tino e tupu i le siosiomaga o le vai. Ina ia puipuia le faaleagaina o totonu o puipui o puipui lapisi ma puipuia ai le thrombosis, e tatau ona e totoina le toto. O le a faia foi e le vai-e leai se suamalie, leai se gaosiga, poʻo se lauti, poʻo se kofe, poʻo ni fualaau suamalie! Ma e tatau ona e inuina ia le itiiti ifo i le 30 ml i le 1 kg o le mamafa i le aso.
  5. Mo le puipuia o le hypercholesterolemia e tatau aloese ituaiga gaʻo o meaʻai ma meaʻai susu, saula, ulaula vevela, suauu vevela, paluga, taʻavale vave ipu.

O le taunuʻuga o se lisi e mulimulitai i mataupu faavae o taumafa talafeagai. O le a tumau pea e faaopoopo atu i ai i le tino faaletino ma le teenaina o masaniga leaga, ma, masalo, o le a le manaʻomia ni togafitiga faigata o togafitiga.

Iodine aafiaga

O le mea e ofo ai, o loʻo maua mai i le maulalo ma le maualuga o le cholesterol le taumafa "iodine". O le mea moni e faapea o le tino o le hormonal o le thyroid gland ua i ai se aafiaga lelei i luga o le lipid compound na o le taumafa atoatoa o iodine i le tino.

O le iodine sapalai o le tino ua fuafuaina mo le silia ma le 14 aso. E mafai ona e faʻatumu le "'auupega" o iodine e ala i le' ai o meaai o loʻo aofia ai lenei mea. O lenei:

  • sami kale,
  • iʻa
  • sea ​​sea
  • fuamoa
  • fualaau faisua: galati, meaʻai, eggplant, sorrel, beets, tamato, ma isi,
  • vine ma fualaau aina: vine, faʻi, persimmons, pineapples, strawberries ma melonini,
  • musipolo, aemaise lava siva.

Faʻafefea ona pulea le cholesterol pe a maeʻa ona e faʻafefe?

O le gau o le thyroid gland o se popolega ogaoga mo le tino o le tagata, ae le o se faasalaga oti. O vailaau faʻaonapo nei e leʻo tumau ma ua uma ona faia se laasaga tele i le togafitiga o faʻafitauli o le hormonal. I lenei itu, o se tagata pe a uma ona aveese le toto o le thyroid e tatau ona mataʻituina lo latou ola maloloina, tausisia se meaai lelei, faʻasaʻoina i latou mai le popolega ma vaelua taimi mo se moe maloloina.

Faʻaaloalo uiga i lou lava soifua maloloina ma le tausisia o fautuaga faʻafomaʻi uma o le a mafai ai e oe ona ola i se olaga masani ma atoatoa.

Tuua Lau Faamatalaga