O le tamaititi ua i ai se faʻalavelave maualuga: mafuaʻaga ma faʻamaʻi mafai

O maʻi pancreatic e tutupu i pepe ma le atinaʻeina o faʻamaoniga le lelei. I nisi tulaga, e ono lamatia ai i latou ma e oʻo atu ai i le atinaʻeina o ni faʻafitauli ogaoga. O lenei tusiga o le a taʻu atu ai i matua mea e tatau ona fai pe afai o le la tamaititi ua i ai sona faʻalavelave maualuga.

O le tino o le tamaititi o loʻo galue pea e ese lava mai i tagata matutua. O le tele o mafuaʻaga e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻeina o faʻalavelave faʻaleagaina ao laʻititi. O nei mea taua, o le faʻaaogaina o le aafiaga i luga o le pancreas, e saofagā i le atinaʻeina o lona faʻalauteleina. O fomaʻi e taʻua lenei tulaga faʻaleagaina o le pancreatite poʻo le mumū o le pancreas.

O lenei tino e tulaga ese. E le gata e fesoʻotaʻi atu i le faʻaogaina o le tino, ae o loʻo faʻatinoina foi le tele o galuega mulimuli. O le pancreas e aofia ai i le metabolism ma tumau ai le tulaga masani o le kulukose i totonu o le toto. O faʻasalaga i lana galuega e mafai ona taʻitaʻia ai le maʻi o le tamaititi.

O lenei tulaga faʻaleagaina e faʻaalia i le faateleina o le maualuga o le suka o le toto.

E masani lava, o le pancreas maloloina e tolu vaega tele - le ulu, tino ma le siʻu. O nei faʻatulagaga faʻatekonolosi e faʻatino ai faʻamalamalamaga faʻamaonia. A aunoa ma le pancreas, o le gaogao atoa e le mafai. O lenei okeni e faʻasaʻo ai le tele o enzymes oona i totonu o le toto e tali atu i le taumafaina o meaai. O lenei gaioiga e faʻateleina ai le faʻalaumalie.

O le tele o mafuaʻaga e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le mumu faʻamalosi i totonu o lenei okeni:

Taumafa ai le maʻi. O le faʻaleagaina o meaʻai gaʻo ma falai o se mafuaʻaga faifai pea o le mumū i totonu o le tino paʻu. O le le lelei o le taumafa paleni e fesoasoani i le mea moni o le tino ua faʻamalosi e faʻamautu se numera tele o enzymes i luga o se vaitaimi uumi. O lenei tulaga e taʻitaʻia ai le faʻaaogaina o le enzymatic activity o le pancreas, lea e faʻaalia ona o le faateleina o lona telē.

Lactose deficiency. O lenei tulaga faʻaleagaina e sili atu ona aʻafia i tamaiti laiti. O lenei maʻi e tulaʻi mai i se tamaititi i le vaitau o le atinaʻeina o intrauterine. O lenei tulaga e faʻaalia i le puipuiga o le tino o le tama i soo se meaʻai e maua ai le susu o povi.

Faamai o le tino. O le faaleagaina o meaʻai e mafua ai le faaleagaina o le okeni, lea e mafua ai ona faateleina le lapoa ona o le ogaoga ma le mumu o le pala.

Faʻafitauli faʻapitoa. O faaletonu faʻaanatura i totonu o le fausaga o laʻau o le pancreatic o loʻo tuʻuina atu ma faʻafitauli eseese i le gaioiga o le okeni. O nei maʻi faʻamaʻi e sili atu ona faʻamaumau i pepe ua leva. O faʻamatalaga muamua faʻaleagaga e amata ona aliali, o se tulafono, i tamaiti ei lalo o le 1 tausaga.

Le i ai o le faʻalavelave faʻainisinia i le tafe o le talo i luga o le vaeluala. I le tele o tulaga, o maʻa poʻo vailaʻau o loʻo ola i totonu o le alaleʻele e taʻitaʻia ai lenei tulaga i pepe. O le maualuga o le maʻi na tupu i le matua o le 9-14 tausaga.

Faʻasologa masani totoga o le gastrointestinal tract. O faʻamaʻi o le manava ma le gaʻo, e mafua ai le solia o le gaʻoina o meaʻai, e fesoasoani foi i le faʻalavelaveina o le pancreas. O sea faʻalapotopotoga tuʻufaʻatasia o faʻamaʻi pipisi e mafai ona tupu i se tamaititi ma le atinaʻeina o le tele o faʻamaʻi pipisi.

Faaaoga umi o fualaau. O nisi vailaau faʻaaoga e togafitia ai maʻi maʻi ma isi faʻafitauli o le neurology e mafai ona saofagā i le atinaʻeina o mea e faaleagaina ai le tino i se tamaititi.

Faʻaleagaina i totonu o le konetiomu metabolism. O le faateleina o lenei elemene i le tino o tamaiti e masani ona fesootaʻi ma le le atoatoa o le gaosiga o le vaitamini D. O le maualuga o lenei vailaau e mafai foi ona faaosofia ai le atinaʻeina o le mumu faʻamaʻi o le pancreas i le tamaititi.

O le afaina i le pancreas, lea na atiina ae i totonu e mafua mai i le aafia i soo se mafuaʻaga, e mafua ai le foliga mai o le tele o ituaiga o faʻamaʻi ile pepe. O le tele oi latou e fesoʻotaʻi ma le faʻaleagaina o le tino. O le mea lea, i totonu o se tamaititi o loʻo i ai se lapisi maualuga ma mumū, e ono foliga mai tiga i le manava. E masani lava ona faʻaleleia pe a uma le 40-60 minute mai le taimi o le 'ai.

E taua le maitauina o le tiga o le tiga e faateleina tele pe a fai e 'ai e le tama le meaʻai po o le falai.

Taʻitaʻia le nofoa - faʻapea foi ma se faailoga masani e aliali mai i se tamaititi ua i ai se paʻu tele. I lenei tulaga, e sili atu ona popole le pepe i le manava. Faʻasalaga taʻitasi i le pancreas e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o lenei faailoga. O le le lava o le aoga o enzymes digestive i totonu o le toto e fesoasoani i le mea moni o meaai e 'ai e le tamaititi e le o faʻamalosi atoa. O lenei mea e faʻaalia i le manava.

Faʻailoga pancreatiti pepe masani ona le maua le mamafa. E masani lava o lenei faailoga e iloa lelei lava i tamaiti laiti. O ia tamaiti e mafai ona lafoaʻi a latou uo i tulaga o le atinaʻeina o le tino. O le mamafa o le paʻu i se gasegase ogaoga e mafai ona taua. O le manaʻoga o le tamaititi i lenei tulaga, i le avea ai o se tulafono, ua uma ona puipuia.

O fea e alu i ai?

E tatau i fomaʻi ona faia ni suʻega e faʻavae ai se faʻamaoniga. O le suʻesuʻega pito sili ona taua palpation o le manava. O lenei suʻesuʻega e faia e se tamaititi aʻo faia se feutagaiga. O se suʻega faʻapitoa lea e mafai ai e le fomaʻi ona fuafua le tele o le pancreas i totonu o se tamaititi.

Ina ia faʻatūina le tikeri o le faʻaleagaina o galuega, e tatau ona faʻamaonia suʻega o le toto. I lenei tulaga, ua fuafua le maualuga o le amylase. O lenei faailoga faapitoa e mafai ai e fomaʻi ona iloilo pe leaga le faaleagaina o le tino o le tino, faʻapea foi ma le fuafuaina o le ogaoga o le maʻi. O le faateleina o le amylase o le toto o se faailoga lea o le pancreatitis.

O le faalauteleina o pancreatic e mafai foi ona fuafuaina e ala i le faaaogaina o suʻesuʻega faʻaonaponei. E aofia ai Faʻaauau, faʻataʻitaʻiina ma faʻataʻitaʻi faʻamaʻi foliga. O nei suʻesuʻega e maualuga le maualuga ma e mafai ona iloa toetoe lava o ni faʻafitauli faʻaanatura.

E mafai ona e faʻaogaina ia metotia i pepe e oo lava i le uii, aua latou te le aumaia ni faʻafitauli ma tiga i le tamaititi.

A maeʻa ona tuʻuina atu le suʻesuʻega, ona faʻamatalaina lea o le pepe i togafitiga. Le togafitiga o tamaiti o loʻo mafatia i faʻamaʻi pipisi e masani lava ona faia e fomaʻi gastroenterologists. E mafai foi e tamaititi maʻi ona togafitia ia tulaga faʻaleagaina.

O se mea e manaʻomia mo togafitiga o oti. E faʻateʻa ai le faʻaogaina o le gaʻo, falai ma meaʻai vevela. O ia ituaiga mea taumafa lelei e pei ona faatonuina, o se tulafono, mo tamaiti mo le olaga. Soʻo se mea sese i le taumafataga e mafai ona taʻitaʻia ai se tulaga ogaoga i le tulaga lautele ma le soifua manuia o le tamaititi.

O le faʻavae o le taumafa i aso taitasi o pepe e iai faʻamaʻi eseese o le pancreas polotini ma oloa gaosi. Pe a filifilia ni ipu, e tatau ona e tuʻuina atu se mea e te fiafia i ai e le o se mea suamalie. O oloa e aofia ai le polotini, e mafai ona e faʻaaogaina le piki, moa, vela, sami ma le vaitafe, iʻa o le sami, faʻapea foʻi ma meaʻai susu susu. E mafai ona e faʻasolo atu ia i latou i soʻo se itu o ipu e faia mai fualaʻau ma fualaʻau.

O le pata i le fafagaina o pepe ma le mumu o le pancreas e tatau ona matua faatapulaaina.

Faʻaopopo atili ipu ma lenei oloa e tatau ona matua faʻaeteete. E sili atu le sui i fualaau faisua. Faaaoga i le taumafataga o se pepe o loʻo mafatia i le lactase deficiency e le tatau ona i ai sea oloa.

Afai o se tamaititi e le gauai i mea e gaosi mai le susu, ona tatau lea ona vavae ese mai meaʻai i aso taitasi. O se isi auala sili ona lelei i lenei tulaga meaai e maua mai i le palatini. E mafai ona aofia i totonu o le taumafa o pepe mai se matua laʻititi. E tatau i le tamaititi ona ulufale ma le totoa i nei oloa, matauina lona tulaga masani ma le nofoa.

Ina ia faʻaleleia le faʻapalapalaina o le pepe ma le galuega a lana tama, ia mautinoa ia mulimuli i le meaai. E tatau ona 'ai le tamaititi i le taimi e tasi. Mo le gaioiga masani a le tino, e tatau ona ia maua le 5-6 taumafataga i le aso. "O meaʻai mamago" e matua vavaeeseina. O se meaʻai e sili atu ona le suamalieina po o le susu.

Afai o le togafiti o le pancreas e tuʻuina mai ma le soliga o le enzyme gaoioiga, ona i ai lea i nei tulaga ua faatonuina ai vailaʻau eseese. Ua faatonuina i latou, e fai ma tulafono, mo sina taimi umi. I lea tulaga enzymani sologa faʻamatala Mezim, Creon, Feso ma le tele o isi. Faaaoga nei vailaʻau e tatau ona i ai faatasi ma taumafataga, inu tele vai.

E naʻo le fomaʻi o loʻo faʻamatalaina ia fualaau faasaina, aua e ono tele a latou faʻailoga mo le faʻaaogaina.

I nisi tulaga, e faʻaitiitia ai faʻaleagaga leaga, taotoga togafitiga. I le tele o tulaga, e faʻaaogaina i pepe o loʻo i ai ni faaletonu faʻaanatura i le fausaga o le pancreas. E le gata i lea, o gaioiga faʻapitoa e faʻaalia e faʻamalo ai faʻamaʻi pipisi e faʻapogai ai le faʻaogaina o maʻi oona. Filifili le manaʻoga mo togafitiga faʻapitoa mo se fomai tipitipi o le fomaʻi pepe.

Vaʻai pe faʻapefea ona lamatia le afaina o le pancreas, vaʻai i le isi vitio.

Matou te iloa le mafuaaga, matou te iloa le tali

Muamua, o le a tatou taulimaina vaega o lenei tino. E talafeagai lenei mea ina ia iloa ai mafuaaga o le maʻi. O lea, o le uʻamea e aofia ai le tino, ulu ma le siʻu. E mafai ona faʻaleleia e pei o le okeni atoa - o lenei mea o le a taʻua o le faateleina o le siʻitia, poʻo le lotoifale, pe a fai o le telē suiga, mo se faʻataʻitaʻiga, o le siʻusiʻu po o le tino. O le mea lea, o ituaiga taitasi o le faateleina o ona lava mafuaʻaga. Sei o tatou vaai pe aisea e masani ai ona i ai i le fanau le tele o le faateleina o le pancreas.

Faʻamatalaga o faʻamaʻi pipisi

  • Faʻasaga i tua o le faʻagasologa o le autoimune.
  • Faʻatasi ma se manua tuga.
  • Faʻatasi ma se maʻi pipisi - cystic fibrosis, lea e faʻaalia i le faʻasaʻoina o vaʻavaʻa malupuipuia.
  • O se taunuuga o le tagofia o fualaau faasaina.
  • I le iai o ni faʻalavelave faʻalavelave. Mo se faataitaiga, o le uʻamea e pei o se solofanua.
  • Faʻatasi ai ma faʻamaʻi o le duodenum, lea eo mai faatasi ma ni manuaga ulia o le mucosa.
  • I le faʻagasolo poʻo le ogaoga o le faʻailoga.

E taua le taʻuina atu o le faateleina o le pancreas e mafai ona avea ma se mea e masani ona masani ai ile tamaititi. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le vaitau o le tuputupu ae o totoga uma. I lenei tulaga, o lenei mea matautia o le a le tumau ma, afai oe popole e uiga i lenei faagasologa, e mafai ona e alu mo se faʻatautaia ultrasound. I le taimi o le suʻesuʻega, o se tulafono, i tamaiti ao faia le uʻamea o le ai ai se lapopoa e fetaui lelei ma isi totoga.

O lenei, seʻio tatou tilotilo i mafuaʻaga o se faʻaopoopoga i le lotoifale, o lona uiga, pe a suia le tele o le siʻu poʻo le tino o le okeni. O le mea lea, o se suiga e le masani ai e mafua ona o:

Le faʻavaeina o maa i totonu o le pancreas

Le faʻavaeina o se uila (faʻaʻoleʻole ma moni).

  • Faiga o le Tumo (o le faʻavaeina o vaega uma o le gland ma le duodenum).
  • O se suiga i meatotino o totoga o le okeni e faasaga i le talaaga o le pancreatitis.
  • Le tupuga o se toesega (suppuration).
  • Le faʻavaeina o maa.
  • E taua le taʻu atu iinei e naʻo le suʻesuʻega e mafai ona faʻamautinoaina mafuaaga moni o le tiga i se tamaititi. Matou te faapea foi o le taimi o le tamaitiiti o faʻamaʻi pipisi, faʻataʻitaʻiga, cystic fibrosis, e masani lava ona maua. O le togafitiga o nei faʻamaʻi o le a manaʻomia ai le faʻafelagolagomaʻi. Ae o le auala lea e "faʻalogo" ai le logo muamua ma i le taimi e iloa ai le faafitauli, o le a tatou mafaufau atili.

    Lima faailoga atonu e ono mataala

    I se tamaititi, o faailoga o suiga tetele o le pancreatic e mafai ona tupu i le vevela ma le natia e aunoa ma ni faʻafitauli manino. Ae e tele "logo ma pulu" e mafai ona faʻamaonia ai le i ai o se faʻamaʻi masani poʻo faʻafitauli i le lotoifale.

    Faailoga o faʻamaʻi pipisi i tamaiti

    Fusiua ma se lagona oona.

  • Le lava le fia ai ma le taotoga pe a maeʻa taumafataga taitasi.
  • Vomiting
  • O le le lelei poʻo le suia i le nofoa (masani lava i foliga o le manava).
  • Le faʻaalia o le tiga i 'auʻau poʻo le manava. E mafai ona tuʻuina le tiga i le pito i lalo poʻo le lima. E mafai e se tamaititi ona fai mai o loo "mu o ia i le manava."
  • Afai, i se talaaga o le mu i totonu o le manava, gasegase ma le vomiting, ua maualuga le vevela, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le i ai o le mumū - pancreatitis. I le avea ai o se tulafono, faʻatasi ai ma se faʻamaʻi, o le a faʻavave vave ona faʻaalia ma e matuia. Ae i le faateleina o le lotoifale, o se suiga i tisipese o le siʻusiʻu poʻo le faagasologa o autoimmune, o faʻamaoniga e mafai ona faʻaali malie ma lemu. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se tamaititi e faʻalavelaveina i nisi taimi i se lagona mu i totonu o le manava ma le gaioiga. Afai e toe faʻaalia pea ia faʻaauau i taimi uma, e matua taua lava le faʻafesoʻotaʻi o se fomaʻi e saili mafuaaga.

    Aisea e taua ai le sailia o se mafuaaga? O le mea moni o le pito i tua o le okeni, o le tino ma le siʻu o le pancreas e latalata i isi totoga ma vaʻa e mafai ona aʻafia ai le ola maloloina ole tino. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le ulu o le gland e mafai ona "taomi" luga o le duodenum ma mafua ai le taofia o le manava.

    "Taimi umi" mo le pancreas

    Mafuaaga o le faalauteleina o le pancreatic

    Na faailoa mai e fomaʻi ni vaitaimi e ono lamatia ai le paʻu i le taimi e ono faalavelaveina ai le gaioiga o le okeni i le tamaititi. O lenei:

    • le folasaga o le fafaga muamua,
    • le suiga mai le fafagaina i meaʻai paleni,
    • folasia atu o fusi i le aoga maualuga,
    • masina muamua
    • talavou.

    I le taimi o nei "suiga i le olaga" i tamaiti, o le siosiomaga faalelagona ma meaʻai e suia. O le mea moni, o le solia o le taumafataga e mafai ona mafua ai le faateleina o le paʻu.

    I le auala, i le vaitau o le talavou, o se suiga i le tele o le okeni e mafai ona aʻafia ma le faʻaleagaina o mea faʻaleaga.

    O le a le mea e fai i taimi faigata faapena? Muamua o le mataʻituina o meaai a pepe ma aso masani. O le lona lua o le matauina o suiga i le manaʻo ma lagona. Afai e te vaʻaia le faʻalavelaveina o faʻamaoniga, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻaauau pea i totonu o se pepe po o vomiting, faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa ma maua se ata o le ultrasound, faʻapea foʻi ma se suʻega toto e faʻalavelave ai le atinaʻe o togafitiga faʻaleaga.

    "Taimi Uo" - pancreatitis

    Ioe, ioe, o se faʻamaʻi lea e masani lava ona maua i tamaiti o loʻo i ai se faʻalavelave maualuga. O le pancreatitis o se faʻamaʻi pipisi lea e masani ona tupu ona o meaai le lelei. I pepe laiti, o le pancreatite e mafai ona faʻaalia e avea o se mea faʻafefe i meaʻai. O le pancreatitis e matautia ona e mafai ona aʻafia ai totoga tuaoi - ate, fatu ma fatuga, aua o le a le mumu o le gland? O se faagasologa lea e aliali mai ai se leona ua afaina i le okeni. O lenei taulaiga e lafoina ai enzymes oona lea e ulu i le toto ma e mafai ona afaina ai isi totoga. O a ni faailoga o pancreatitis?

    • E mafai e le tamaitiiti ona faitio i se oona oona i le gutu.
    • Vomiting poʻo le manava manava e tupu pe'ā uma ona 'ai.
    • E mafai e le pepe ona faitio i le tumau o le tiga ma le mu i lalo o le ivi.
    • Lanu mumu po o le piniki e ono aliali mai i le ogatotonu o ivi, le manava.
    • I totonu o le gutu o loʻo i ai se lagona o le matutu, ma i tulimanu o le gutu - faʻamaʻo.

    E le gata i lea, i tamaiti, o le pancreatitis e mafai ona faʻaalia mai i le foliga o le malosi o le vevela ona o suiga i le ogaumu poʻo le tiga o le manava vaivai. O le a se mea e fai pe afai e te matauina ia uiga i se tamaititi? Muamua, aua le faʻamaonia togafitiga oe lava. O le mea moni, atonu e te manatu o lenei mea o se meaʻai e masani ai le taumafa pe na o se pepe e faʻasusu falai. Lona lua, ia tatou gaoioi poto ma talanoa i se fomaʻi. O le a se mea o le a ia tofiaina oe? O le tamaititi o le a faia se suʻega toto ma se ultrasound o le pancreas. Atonu o le a faatonuina e le fomai se ultrasound o totoga vavalalata - o gaʻo ma le ate, talu ai ona e mafai ona faateleina le uʻamea ona o se faʻamaʻi o se isi okeni. O le isi, o le a faʻasoa e le fomaʻi se togafitiga o le a aofia ai se taumafa malosi ma nisi vailaʻau.

    Faʻapitoa o togafitiga

    Pulea meaai mo tamaiti

    O le mea moni, o togafitiga mo se gland lapisi o le a faalagolago i luga o le mafuaʻaga. O lenei mea e mafai ona avea ma se meaʻai filemu ma togafitiga faʻapitoa. E manino lava e mafai ona fesootaʻi se faʻalautele i le lotoifale i se uila poʻo se neoplasm, lea e tatau ona muamua aveʻeseina ma toe faʻafoʻi i galuega a le okeni. E tele mataupu faavae lautele o togafitiga:

    • Se meaai malosi. I le faʻaogaina o le faʻaogaina, o mea uma e gaʻo, vevela, falai ma suamalie e le aofia ai le taumafa a le tamaititi. E mafai ona faʻaaoga fualaau 'aina, fualaau faisua, iʻa, lafumanu ma le aano o manu.
    • Le faʻaaogaina o vailaʻau e taofia ai le failautusi. E mafai ona avea ma vailaau faʻamalolosi poʻo se tagata e faʻaaogaina le histamine receptor.
    • Le faʻaaogaina o enzymes faaopoopo e faʻasaʻo le microflora o le intestinal ma toe faʻafoʻi le pancreas.

    O nisi taimi o togafitiga e aofia ai le lafoai atoa o meaai mo ni nai aso, ma i le pancreatitis masani, o le a manaomia e le tamaititi ona tausisia i taimi uma se taumafataga. Manatua e mafai ona e aloese mai le tupu mai o ni mea le lelei pe afai e te mulimuli i le taumafataga ma aso masani a le tamaititi. Fried, meaʻai vevela ma ulaula e faʻalauteleina ai le mamafa i le tino, ona o loʻo i ai se tulaga lamatia o pancreatitis. E te iloa e sili atu le faigofie ona puipuia se faʻamaʻi nai lo le faia o se togafitiga uumi ma le faigata.

    Flammation

    O le afaina o le pancreas i totonu o se tagata matua ma se tamaititi e o faatasi ma se maʻi tigaina tele. O le tiga e masani lava o le fusipau, ma e galo, pe afai e te faia se mea e tasi. I le tulaga pe a iai se taimi umi o le faʻafitauli o le faʻamaʻi, o le siʻitia o le vevela o le tino e mafai. Faatasi ai ma le mumū o le pancreas, e faateleina ai le tele.

    O le tulaga o loʻo taʻua i luga o loʻo faʻaalia ai le atinaʻeina o se ituaiga o pancreatitis. Afai e toe faia osofaʻiga o le tiga, e faia e le au atamamai se suʻesuʻega talafeagai - o le pancreatitis e masani ai. O mataupu taʻitasi e manaʻomia vave togafitiga faafomai ma moe ai. O nisi taimi e faʻasinoina ai le falemai ile falemaʻi.

    E taua le manatuaina o faʻamaʻi le ate e mafai foi ona taʻitaʻia ai lenei okeni. Faʻasalaina i le pancreas, o le ate o se meaola taua tele.

    Faʻailoga

    O le pancreatic mumū naʻo totonu o le laasaga laititi e maua ai faʻamaoniga manino:

    • vomiting ma le gaioiga
    • iloagofie le avanoa o le paʻu,
    • se paʻu mafiafia i lalo ifo o le ivi,
    • osofaʻiga vaivai o le puipui pito i luma,
    • fiva
    • soona inu tele ma vaivaiga.


    A oʻo i le faʻaleagaina o le faagasologa o le faʻamagaloina, e ono lagona e se tagata le vaivai, matauina le soona vevela, o le foliga mai o le manava ma le gasegase o fualaau. Ae ui i lea, o le a lagona le soifua manuia atoatoa.

    O faailoga muamua o le mumu e masani lava ona aliali mai ina ua uma ona 'ai na o le 2 itula, ma ua faamatalaina o le mamafa i totonu o le manava. E le gata i lea, o loʻo i ai se faʻaitiitiga taua o le manava, vaivave, ulu o le ulu e masani ona tupu. O suiga faʻapitoa o se uiga le lelei e tupu i lenei taimi faapitoa.

    Faatasi ai ma le mumu o le pancreas i tamaiti, o mea tutusa e matauina, ma e foliga mai e le itiiti ifo nai lo tagata matutua. Toeitiiti lava o solitulafono uma o le talo mai le gallbladder i se tamaititi e fesoʻotaʻi ma le lamatiaga o le faʻauʻuina o peptides ma le sua oona. O le tupuga o faiga le lelei ma le atinaʻeina o microflora pathogenic e tupu tonu lava e faasaga i le pito i luga.

    I le olaga o se tamaititi, o taimi pito sili ona matautia mo le tamaititi e matauina:

    • folasaga o meaai faaopoopo ma taumafa faaopoopo,
    • fesuiaiga mai le fafagaina i se mea e faʻaogaina pe faʻafefiloi,
    • leething,
    • matata (matata amata),
    • vasega muamua (aoga),
    • tausaga tau soloaiga (talavou).


    O le mea e malie ai, i le talavou, e toetoe lava o maʻi uma e atiae e tetee atu i se talaaga o le faaletonu matautia o mea leaga. O le vaitau lea o le maʻisuka e sili ona faʻaalia e ia lava.

    O le faateleina o le pancreas e mafua mai i lona afaina i tamaiti e mafai ona tupu ona o le le lelei o le taumafa paleni, o le leaga o tulaga o le siosiomaga ma se olaga ola solo. O nei mea uma o loʻo i ai se aʻafiaga leaga e le gata i le pancreas, ae faʻapea foʻi i le tino atoa.

    O le malosi o le tino i faʻamaʻi faʻapitoa e faalagolago i le gaioiga o le tino puipuia. Pancreatitis i tamaiti mai lenei talaaga o se maʻi taatele e mafai ona afaina i soo se faʻamaʻi, poʻo se siama na "ulu" i le tino.

    O le afaina o le pancreas, ma, o lona uiga, o lona faateleina i le telē, i tamaiti, o se tulafono, mafuaaga nei:

    • meaʻai oona
    • mumps (mumps), cystic fibrosis (o faʻamaʻi faʻamaʻi o le tino), soʻo se faaletonu o le gastrointestinal tract,
    • aveina o se fuainumera tele o fualaau oona, aemaise lava apalai,
    • meaai, e aofia ai meaʻai gaʻo ma ulaula, o le tele o mea suamalie, meaʻai vave. O le tele lava o taimi, o le mafuaaga o le mumu o le pancreatic i se tamaititi o se taimi umi i le va o taumafataga,
    • manuʻa i le tua ma le manava, faʻapea foʻi ma le malosi faʻaletino.

    Pancreatic maʻi

    E tele taimi e teu ai matua i luga o laʻau suamalie mo a latou fanau. O le mea moni, e le mafai ona e fesoasoani i le vevesi o le tamaititi, ae o le tele o le taumafaina o selu ma isi mea suamalie e sili atu nai lo le afaina o le pepe, lea e tau atu i faamaʻi eseese o le pancreas. E muamua atu i latou i faʻafitauli o le tino.

    E tatau ona maitauina le solia o le metabolism e le gata i suamalie, ae faapea foi i mea ulaula, faapea foi ma "mea le lelei" meaai, ia e leʻi leva ona avea ma tagata lauiloa ma manaomia, mo se faataitaiga, mea meataalo po o soo se meaʻai.

    A maua e le tamaititi se paʻu mumū, o le a ia faʻanoanoa le tiga o le manava, manava, vomiting, ma le gaioiga. O le taimi lava e aliali mai ai nei uiga, e tatau ona e vave sailia se fesoasoani faafomaʻi, e taʻua o se fomai agavaa.

    O le mumū o le pancreatic mumū, lea e taua ai o le pancreatitis, e faʻaalia i tamaiti i le tutusa o taimi pei o tagata matutua. O lenei faʻamaʻi o se lino gasegase o se okeni ma se natura mumū ma le faʻaleagaina. E fesootaʻi ma le faʻamaʻi o le enzymatic ma le faʻafouina o enzymes pancreatic i totonu o le gland. O mataupu nei e iloga:

    Faʻamatalaga faʻafuasei o le pancreas i tamaiti, o se ituaiga o pancreatitis. E maua mo se taimi umi, ma e seasea maua ona maua, talu ai e toetoe lava o taimi uma e faʻatasi ai ma togafitiga o le manava ma le gaogao. Tagata faʻapitoa e iloagofie vaega o le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻamaʻi i se tamaitiiti:

    • faʻaauau
    • tumau, ma le tiga faifai pea,
    • latent.

    I tamaiti, o faʻamaʻi pipisi e mafai ona atiaʻe:

    • siʻusiʻu ma le kanesa o le tino - o se faʻafitauli leaga,
    • uila - o se mea lelei,
    • maʻa
    • lipomatosis - faiga e le mafai ona faʻaaogaina e ala i le afifiina o se okeni ma le tino o le tino ma le tupuga mulimuli mai o le vevela gaʻo.

    O le kanesa o le tetelē o le faʻamaʻi matautia lea o lenei okeni.

    Afai e iai ni faʻamaoniga e faʻaalia ai soʻo se faʻamaʻi pipisi i totonu o se tamaititi, e tatau ona saili le fesoasoani a se fomaʻi e mafai ona faia se faʻamaonia saʻo ma faʻatonu le ala talafeagai o togafitiga.

    I le faagasologa o le togafitia o se tamaititi, e tatau ona e fafagaina naʻo ia oloa faʻatagaina e tusa ai ma fautuaga a le fomaʻi. E tusa ai ma se taumafataga faapitoa, e faʻatagaina e 'ai fualaau faisua, fualaau mamago, fualaau suamalie e leʻi faʻasalaina, falaoa lanu, failaʻau, kirimigi, kisisisi ma susu susu.

    O faʻamaʻi o le pancreas e mafai ona oʻo ai i ni aʻafiaga ogaoga, o lea e taua ai le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi pe'ā tatau ona iai ni faʻamaoniga. O se suʻesuʻega taimi faʻataʻitaʻiga ua oʻo i le afa o le manuia i togafitiga o soʻo se faʻamaʻi.

    Vitio aoga e uiga i faafitauli ma le paʻu ma le gall vesch i tamaiti

    Mafuaaga o le faalauteleina o le pancreatic

    E i ai mafuaʻaga faʻapitoa e mafua ai ona i ai i le tamaititi se paʻu tele. O tulaga nei e pei ole:

    • o le uluai amataga o le tino,
    • sui o nofoaga o pancreatic ma meaola laloid e le mafai ona faʻamalosi faʻamalosi,
    • faʻaleagaina le masini o le faʻalavelave o le taʻitaʻia le felauaiga o vai inu i totonu o le manava,
    • le le atoatoa o le enzyme
    • gasegase o le pancreatitis.

    E mafai foi ona maua le faalauteleina o pancreatic ona o se meaai le paleni e tumu i oloa matautia e aofia ai mea inu, emulsifiers, thickeners, flavoring and other additives. E le gata i lea, o le solia o galuega a le pancreas, lea na mafua ai lona faateleina, e mafai ona mafua ona o le soona inu.

    O gastritis taimi, colitis, dysbiosis ma isi tulaga faʻaleagaina o le inumaga, faʻamaʻi siama ma viral infections, faʻapea foʻi ma manua faʻainisinia o le manava e afaina ai le tulaga o le gland. O le mafuaʻaga o le paʻu i le gaioiga o le gland e mafai ona avea ma se soliga o le gaioiga o le afi i le vaega o meaʻai.

    O se mea e mafua ai le faateleina o le paʻu i totonu o se tamaititi o nisi taimi o se faʻamaʻi o isi totoga o le gastrointestinal tract, talu ai ona o fesoʻotaʻiga vavalalata ma e iai le fefaʻatauaʻiga o le tasi i le isi.

    Ua iloa e le tino le le lava o le galuega o le enzyme o se faailo mo le tele o gaosiga ma ua tauia mo le le lava o le lelei ma le tele. O se taunuuga, o le uʻamea ua mamafa ma ua amata ona faateleina le tele. O lenei faagasologa e le mafai ona faaauau mo se taimi umi; i le aluga o taimi, o le gaosiga o enzymes ua faʻaititia.

    E taua tele le matauina o le togafitiga faʻaleagaina i se taimi tatau ma amata togafitiga talafeagai. O le faʻaalia o se faʻafitauli i se tamaititi e faʻaalia i le natura o feces:

    • vai faʻatasi
    • suauʻu manogi, foliga vaaia o se ata tifaga i luga,
    • o se ituaiga o manogi leaga.

    O faʻalogona faʻalavelave o le le mautonu ma le pallor o le tamaititi, faʻaalia le paʻu o le mamafa. O le faʻavevesiina o le faʻaogaina o meaʻai e mafua ai le afifi, o le paʻu tiga, le nausea.

    Faʻasologa o le pancreatic i le lotoifale

    O le mumusu poʻo le faʻasolosolo o le mumū o mafuaʻaga autu ia o se faʻalavelave maualuga. O ituaiga uma o le siama e mafai ona o mai faatasi ma le supercreatic hypertrophy. O le togafitiga faʻaleagaina e mafai ona faʻalauiloaina i se tasi vaega o le gland, lea e oʻo atu ai i se faʻaopoopoga le mautonu. O le foliga masani o le pancreatitis e le o taimi uma e faʻaalia ai faʻamaoniga, e maua faalilolilo ma masani ona oʻo atu ai i ni faʻafitauli matuia.

    Afai o le siʻusiʻu o le pancreas ua faʻateleina, ona mafai lea ona taʻusalaina tulaga nei:

    • osofaʻiga tele faʻatasi ma le edema,
    • pseudocyst
    • cystic adenoma,
    • fomaʻi pancreatic
    • fuainumera i totonu o le pule.

    A oʻo ina faʻalauteleina le ulu o le gland, ona mafua ai lea o le mafuaʻaga o lenei faʻafitauli:

    • maʻila ma papa o papilla laiti o le duodenum,
    • se pseudocyst o loʻo i le ulu o le pancreas,
    • se fao i le ulu o se okeni,
    • maʻi o le pancreatic poo le gasegase mai isi totoga,
    • cystic adenoma,
    • duodenitis
    • fua faʻatatau e faʻatatau i le taʻavale.

    O isi tulaga faʻaleagaina e mafai ona mafai ona maua ai le malosi o se vaega o le gland. O le tele o taimi e mafua mai i le mumū, ae mafai foi ona maua ai le tino o le tino i le pancreatic tissues, o le mea lea, pe a fai e iloa se faʻateleina o le okeni, o le a manaʻomia se suʻesuʻega faaopoopo e faʻaaogaina ai faʻamatalaga.

    Taimi sili

    E i ai taimi e matauina ai le sili ona lamatiaga o pathoces pancreatic. E fautuaina e tamaititi maʻi le tausia ma le totoʻa le soifua maloloina o le tamaititi i le taimi o:

    • le uluai folasaga o taumafa felagolagomai,
    • faʻafeiloaʻi pepe i meaʻai paleni,
    • o le vaisu a le pepe i le aʻoga,
    • uluai masina o aoga,
    • vaitau o le tagata sili ona taʻavale.

    I le taimi o nei suiga tetele, e masani lava ona masani le fanau i le popole ma le le fiafia, i se faaopoopoga, suia a latou meaʻai ma aso masani. O le solia o meaai ma le leaga i le tulaga lelei o meaʻai e mafai ona taʻitaʻia ai le faateleina o le gland. I le pala, o le hypertrophy o le okeni e masani ona afua ona o faaletonu o le tino.

    I nei vaitau faigata mo le paʻu, e taua le mataʻituina ma le totoʻa tulafono ma mea taumafa a le tamaititi, faʻalogo i lona manaʻo ma lona lagona. Faailoga o popolega e aofia ai le pallor, manava, paʻu o le mamafa, vomiting, poʻo le faʻalavelave faifai pea. I lenei tulaga, o le a fautuaina oe e le fomaʻi e te faia se suʻega ina ia e iloa ai le faʻaleagaina o le faagasologa i le pancreas i le taimi ma puipuia ai faʻafitauli.

    Totoga togafitiga

    O togafitiga o se togafitiga e faalagolago i mea o le tupu ma le tikeri o le faaleagaina. I tulaga maʻaleʻale, o togafitiga e faʻamapulaʻa i le faatonuina o se meaʻai, ma i mataupu faigata, o le togafitiga o nisi taimi e manaʻomia.

    A faʻapena ona faʻaopopoina soʻo se vaega o le pancreas ona o se tumutumu poʻo se uila, e muamua ona faʻaalia le togafitiga o maʻi, ona toe faʻafouina lea o galuega a le okeni. O togafitiga e tele vaega taua:

    • Le tofiaina o fualaau faasaina.
    • Aveina o sauniuniga o le enzyme ma capsules e faʻaleleia ai le microflora o le intestinal.
    • Se meaai malosi. O mea uma e sili atu le gaʻo, mea vevela, meaʻai e faʻamavaeina atoa mai le tamaititi meaai. Meaʻai e mafai ona fufulu, palu e aunoa ma le suauu pe kuka i totonu o le vai.

    I le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le maʻi, o le taumafataga e amata i se vaitaimi o le anapogi atoa mo le 4 aso, ma e masani ona aofia ai le faʻaaogaina o le soifua maloloina mo mea umi. E mafai ona aloese mai faʻasalalauga e ala i le faʻaaloalo i pepa faʻasologa a le fomaʻi, matauina o tulafono ma meaʻai.

    Taumafa faafomaʻi

    O le faʻamoemoe o le taumafataga i lenei vaitau o le faʻamautinoa le filemu mo se pancreas le lelei. E mafai ona ausia lenei mea e ala i le faʻaaogaina o masini ma vailaʻau: togafitiga vevela (faʻaputu ma uila) ma faʻamaeʻaina lelei (oloina, gaosia i totonu o se mea e gaosia). I lenei tulaga, e tatau ona tuufaatasia le lisi autu i se auala e le faalavelaveina le paleni o le BJU.

    O le taumafataga faatasi ma le faateleina o le pancreas e manaomia ai le tumau ma le mausali. I taimi ogaoga ma le tumau o le faamai, o oloa nei ua matua faasaina:

    • sukalati sukalati,
    • keke meataalo ma mea manogi ma mea manogi,
    • oloa e maua ai faʻamatalaga faapitoa ma mea inu,
    • meaʻai, ulaula ma falai meaai,
    • gaʻo gaʻo ma aano o manufasi,
    • mea inu gaʻo
    • saisi,
    • gaʻo susu ma aisa kulimi,
    • fualaau fou.

    A o faagasolo le vaitaimi o le faamagaloga, o le taumafataga e faʻalautele, ae o le tele lava o oloa o loo lisiina o loo faasaina pea. E mafai ona e tuʻuina atu i lau tama fualaau suamalie, paluga pateta poʻo meaʻai gaʻo, o iʻa faʻanoʻa, fuʻu fualaʻau, sua.O laulau fou taitasi e tatau ona faʻafeiloai malie, aemaise lava pe afai o le tamaitiiti e laʻititi lava. Afai e te aʻafia i le gaioiga poo le manava, e tatau ona e iloilo ma le faaeteete le meaai ma le aofia ai le ipu na mafua ai lenei tali.

    I se taimi filemu, o le taumafataga e aofia ai fualaʻau fualaʻau, paluga masima, fualaʻau ma aano o manufasi, meaʻai susu o mea maualalo maualalo. E mafai ona e faʻapipiʻi sina susu i masini, ole lapalai e faatagaina i ni mea laiti (jam, meli). E taua tele le masani o meaai, o le umi o malologa ma le tele o taumafataga e ave ai se okeni le lelei e le taliaina.

    Pancreatitis Prevention

    Ina ia puipuia le toe faʻafoʻi o le maʻi, e tatau ona usitaia fautuaga nei:

    • o le tamaititi meaai e tatau ona fetaui lelei mo ona tausaga ma manaʻoga o le tino,
    • e tatau ona iloa ma togafitia faʻamaʻi gastrointestinal i se taimi talafeagai, e puipuia ai foliga o helminthiases ma faʻamaʻi pipisi,
    • vailaʻau e tatau ona tuʻuina atu i le tamaititi e tusa ai ma le faʻataʻitaʻiga a le fomaʻi.

    Aʻo amata ona faʻateleina le pancreas, o le a le mafai ona toesea atoa pe faʻaleagaina. E tatau ona gauai atu i faailoga aupito sili ona leaga o le soifua maloloina (faʻaaogaina, pallor), ma i le tulaga o le iloagofie o faʻamaoniga o le faʻamaʻi (tiga, vomiting, leu), saili fesoasoani faafomaʻi vave. O tamaiti e iai le faʻalauteleina o le pancreatic manaʻomia le togafitiga faafomaʻi a le fomaʻi gastroenterologist ma togafitiga toga.

    Tuua Lau Faamatalaga