Faʻafefea ona maua le mamafa i le maʻisuka ituaiga 2

O le maʻisuka ituaiga 2 o se faʻamaʻi lea e masani ona matauina ai le maualuga o le mamafa o le tino. O le mea taua, i le isi itu, e ono mafua ai foi se faamai. O le mamafa o le pa'ū i le maʻisuka ituaiga 2 e seasea, ae o ia tulaga e mafai.

E afua mai i le mea moni e faapea, o le maʻi o le endocrine e tupu i le taimi e faʻaitiitia ai le gaosiga o le inisalini ma o le tino e le lava le kulukose, lea e tatau ona liua i le malosi.

O se taunuuga, o le mu malosi o le gaʻo o le tino e amata mo le galueaina o lo latou malosi.

O le taofiofi o le gaosiga o le inisalini e sili atu ona faʻamaonia i le ituaiga muamua o faʻamaʻi, pe a faʻaumatia ia sela beta o le pancreas, ma le inisalini e le toe gaosia.

O le mea lea, o lenei ituaiga o gau o le mamafa lea e masani ona matauina. Ae mafai foi ona tupu i le maʻisuka ituaiga 2, ae ui i lea, e seasea lava.

I lenei tulaga, o le tagata maʻi e iai se fesili pe faapefea ona toe maua mai le maʻisuka ituaiga 2, ona o le mamafa o le mamafa e mafai ona taua tele.

Taumafa o mea leaga

O le taua ma / poʻo le toʻilaina o le mamafa o le tino e mafai ona oʻo atu ai i le tele o aʻafiaga le lelei mo le tino. O le mafuaʻaga lea o mafaufau ai le maʻisuka pe faapefea ona maua le mamafa i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2.

  • Faatasi ai ma le mataua o le aofaʻi o le kulukose e ulufale mai i le tino (lea e tupu ma le le lava o le inisalini), e le gata o le tino, ae o le muscle foi e amata ona susunuina malosi. Faʻaitiitia le aofaʻi o le maso o le tino e oʻo atu ai i ni aʻafiaga ogaoga, e oʻo atu i le dystrophy,
  • O le taua ma le televave o le paʻu o le mamafa i tupulaga talavou e sili ona leaga. I lenei vaitau, o le tulaga e ono mafai ona atiaʻe ai (cachexia) maualuga. Matua o tamaiti ei ai le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona mataʻituina ma le totoʻa le mamafa o pepe ao laiti,
  • O le Ketoacidosis e atiina ae (o le pa'ū o le toto o tino o ketone),
  • Atrophy o vae e tau atu i le leiloa o le gaioiga afi.

I lenei tulaga, e leai se auala masani e togafitiga ai le vaivai. E maua e tagata gasegase togafitiga ogaoga. Ae ui i lea, o le faamamafa autu o le lelei o taumafa. O tagata mamaʻi latou te fafagaina meaʻai ma 'ai e tusa ai ma se polokalame na faʻatinoina lelei e tagata tomai faapitoa.

O le mea lea, afai o se tagata e iai le tele o le mamafa o le suka i le maʻisuka, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi vave se fomaʻi.

Mo le mausali ma le gafataulimaina o le mamafa, e taua tele le 'ai lelei o gaʻo. O le faʻaaogaina o le a oʻo atu ai i le mea e manaʻomia ma o le a le mafua ai ona maua le mamafa o le mamafa. Taumafa ia gaʻo i le tele o tulafono:

  1. Ia 'ai le gaʻo paluga mo le 24 itula, e le mafai ona e ave se fualaau tele o gaʻo, mo se faʻataʻitaʻiga, mo le' aiga o le taeao, laitiiti mo le 'aiga o le aoauli ma le itiiti mo le' aiga o le afiafi,
  2. O meaai autu - o le taeao, le aoauli ma le 'aiga o le afiafi e tatau ona 25-30% o le faʻaogaina o calorie i aso uma,
  3. O isi taumafataga - o le taeao a taeao ma le 'aiga o le afiafi, e tatau ona 10 - 15% o le aso masani masani.

E ui lava o le mamafa lautele o taumafa ma meaʻai maualuga-kalori e mafai ona faigofie tele, o lenei metotia e le talafeagai mo le maʻisuka. I lenei tulaga, e taua le 'ai lelei, aua o le faʻaaogaina o gaʻo ma faʻatoʻaga e faʻaleagaina ai le metabolism ma mafai ona faʻaititia le gaosiga o le inisalini sili atu. E le gata i lea, o le faʻaaogaina o le taumafaina o taumafa (vaitau taimi) e taua e pei ona taua.

O meaai i aso uma, o gaʻo e tatau ona 25%, 60% o le gaʻo ma le 15% o le palatini. I le maitaga, o le sili atu ile 5 - 10% e sili atu le faʻaleleia o le protein. I le matua, o le gaʻo gaʻo e pa'ū i le 45 - 50%.

Faʻaaliga Faʻapitoa

Fautuaga mo le mauaina o le mamafa i le maʻisuka ituaiga 1 o le a fesoasoani foi i le maʻisuka ma le maʻisuka ituaiga 2. E talafeagai le tuʻuina atu o le fiafia i meaʻai ma se tamaititi GKI (glycemic index). O le maualalo o le oloa o loʻo i ai se faailoga, o le itiiti ifo o le kulukose o le a tuʻuina atu i totonu o le toto pe a faʻaumatia.

O taiala faʻavaomalo ua atiaeina e fesoasoani i le maʻisuka e maua ai le mamafa. Ae ui i lea, o sea lisi o oloa e tatau ona fetuutuunai e le fomaʻi i tulaga taitasi, aemaise lava i tulaga ia e maʻi ai le tagata maʻi ma faʻamaʻi faʻamaʻi, poʻo faʻafitauli faigata o le maʻisuka.

Mafuaaga o le gau i le maʻisuka ituaiga 2

Afai e faitio le maʻi i le paʻu o le paʻu i sina taimi puupuu, o le mea muamua lava e masalomia e le fomaʻi o le atinaʻeina lea o se neoplasm. Ae o le maʻisuka ituaiga 2, o mafuaaga e eseese.

  1. O le leiloa o le mamafa o se tasi o faʻamaoniga o le atinaʻeina o le maʻisuka,
  2. Maʻega faʻamaʻi faʻasotoma.

Tuuina atu masani masani a tagata mamai i le maʻisuka, o le mauaina o le mamafa o le a le faigofie. Ae le faigata.

O le tino o tagata taitoatasi o le tagata lava ia. E mafai ona ese le tali atu i le le lava o le gaosiga o le inisalini. E mafai ona iai se tulaga e mafai ai ona puipuia le faiga o le liua o le kulukose i le malosi. E le lava le (glucose) mo le galuega atoa o totoga uma ma tino o le tino.

O le mea lea, o le puipuiga (faatasi ai ma le auai o le faiʻai) e faia ai le filifiliga e maua le malosi e ala i le gaosia o sosoʻo gaʻo. O lenei faʻatauga o loʻo i ai i taimi uma ma faʻaaogaina i faʻalavelave faʻafuaseʻi. I lenei tulaga, e amata e le tagata ona faʻaitiitia le mamafa i luga o se vaitaimi pupuu tele.

Fautuaina Mea

Taʻu ipuFualaau faisuaDessert
Legumes (pini uliuli, pi pi) Kato saito totoa atoa (pelesara, karckwheat), sei vagana ai le araisa, aua o loo i ai se faasinomaga maualuga e faatusa i isi meaʻaiTomatoes Cucumbers Cabbage Asparagus Saladia Saina Redis Bell pepaOle yogurt e leai ni gaʻo (tino masani ma e aunoa ma ni faʻasao) Paʻu o le applesGreen faʻi Fugalaau apricotisi O isi fualaau suamalie Walnuts Honey honey

O le susu o le susu ma se gaʻo gaʻo e le sili atu ma le 2% e mafai ona onā. Ae o se auala lelei e maua ai le mamafa i le maʻisuka o le faʻaaoga lea o le susu o le susu.

Faʻafefea ona maua le mamafa i le maʻisuka

I lalo ifo o le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka o se mea e le masani ai. E mafua mai i le faʻamaʻi o le endocrine e fesootaʻi ma le faʻamaʻi.

O lenei mea e faʻaalia i le faʻaitiitia o le manava o le inisalini o le insulin ma le le lava o le kulukose e ulufale atu ai i le tino. O lona uiga, o le tino e leai ni vailaʻau oona o le a maua ai le malosi.

E mafai ona taofi vave le mu o gaʻo gaʻo ma pe faapefea ona maua le mamafa i le maʻisuka ituaiga 2?

O le a le mea sese i le vave faʻaletonu o le mamafa

I le tele o tulaga, o le mamafa o le tino o loʻo mataʻituina i le maʻisuka ituaiga 1, pe a faʻaitiitia le numera o seta beta, ma ua muta le gaosia o le insulin.

O le leiloa o le mamafa i se tulaga faapena e le itiiti ifo le lamatia nai lo le gaʻo, talu ai e mafai ona afaina ai le tino ma mafua ai faʻafitauli nei:

  • pa'ū i le kulukose o le toto. O lenei mea e mafua mai i le vevela e le gata i mea faʻapitoa, ae faʻapea foi ma le muscle, lea e mafai ona oʻo atu ai i le dystroph,
  • vaivai i le amataga. Ina ia taofia le faʻatuai o atinae, e manaʻomia e matua ona pulea le mamafa o le tamaititi o loʻo mafatia i le maʻisuka ituaiga 2,
  • faaitiitia le numera o tino o le ketone i totonu o le toto,
  • atrophy o vae. E mafai ona tau atu i le le mafaia ona feaveai ese.

Le mea e fai

Maua ma taofi mamafa. E na o le pau lea o le ala e puipuia ai le tino mai le amata ona '' ai 'ia lava. Ae o le le mafaufauina o mea uma i le tele o vaega e le o se filifiliga, talu ai o meaai maualuga-calorie e aofia ai le tele o meaʻai, gaʻo, preservatives ma additives e mafai ona faʻalavelaveina faiga faʻavae ma faʻateleina ai le faʻaititia o le inisalini.

O le faʻaaogaina e lamatia ai le ola maloloina.

E tatau, faatasi ai ma se meaʻai, e faia ai se meaʻai e faʻatatau i se tupe maua faifaipea ma tumau. E mafai ona e toe faʻafoʻi le mamafa o le tino, matauina o nisi o tulafono o amioga taumafa:

  • E taua le tufatufaina atu o le taumafa o gaʻo. O le aofai o le kulukose o loʻo faʻaaogaina i le aso e tatau ona vaevaeina i ni tutusa tutusa.
  • E tatau foi ona fuafua le kaloka ma tufatufa tutusa tutusa mo taumafataga taitasi.
  • O meaʻai i le va o le taeao, taumafataga o le aoauli ma le afiafi e tatau ona mafaufauina. E tatau ia i latou taʻitasi ona faʻamatala pe a ma le 10-15% o taumafa i aso taʻitasi.

E taua tele le faatumauina o le paleni o meaʻai. O le mea lea, e tusa ma le 60% o le fualaau o meaʻai e faʻaaogaina i gaosisini, 25% i gaʻo, ma le 15% i faʻamalosi.

Togafitiga ma mea taumafa i lenei tulaga o le a pei o le filifiliga lea e faaaoga e tagata gasegase i le ituaiga muamua o faamaʻi.

E mafai ona e maua le mamafa e aunoa ma sasala ma keke

O le fautuaga muamua i le filifilia o meaai o le gauai atu lea i le faasino igoa. O le lalo ifo, o le sili atu lea. O lona uiga o le itiiti ifo o le suka o le a ulufale atu i le toto. I le aluga o taimi, o lenei auala i le filifilia o oloa o le a avea ma se masani.

E iai foi se lisi lautele o mea fautuaina mo le kukaina, ae tatau ona malilie faatasi ma le fomaʻi, talu ai o le maʻi, faaopoopo i le maʻisuka, atonu o le a le afaina i ni meaʻai faapitoa poo faamaʻi masani, lea e matua faasaina ona faʻaaoga se tasi o le lisi i lalo.

O lea, saogalemu ma aoga mo se maʻisuka o:

Meaʻai mo le maʻisuka ituaiga 1

  • fatuga atoa o sana (sei vagana ai alalaisa ei ai se faasinomaga maualuga),
  • pi
  • tamato
  • kukama
  • kapisi
  • asparagus
  • radis
  • logo ata
  • Saladi Saina
  • apu moli
  • lanu meamata
  • mati, apricots mago,
  • meli
  • pepa
  • vailaau masani e leai se gaʻo.

O le maʻisuka meaai e mafai ai e oe ona faʻatau le susu susu, ae o ona gaʻo e tatau ona le sili atu ma le 2%. O se filifiliga sili ona lelei mo le mamafa o le maʻisuka e taua o le susu o le lapisi.

O se tagata maʻi e taumafai e faʻamalosi pe mamafa le mamafa e tatau ona iloa o le mea lea e tatau ona e siakiina pea le tele o kalori e faʻaaogaina.

Faʻamatalaga mo le Soifua Maloloina

Iloiloina o le sili ona lelei o le malosi e faʻaaogaina e faigofie:

  • o le fua mo tamaitai o le 655 + (2.2 x le mamafa i le kg) + (10 x le maualuga i le cm) - (4.7 x le matua i tausaga),
  • o le fua faatatau mo tane e 66 + (3.115 x mamafa i le kg) + (32 x maualuga i le cm) - (6.8 x tausaga i tausaga).

O le taunuuga e tatau ona faʻateleina:

  • i le 1.2 pe a tausisia se olaga ola solo,
  • i le 1,375 ma sina gaioiga faaletino,
  • i le 1.55 i avega mama,
  • i le 1,725 ​​ma se olaga malosi tele,
  • 1.9 ma le malosi tele o le tino.

I le numera e maua ai, e tumau ai pea e faaopoopo ai le 500 ma maua ai le numera sili ona lelei o kalori e te manaʻomia e faʻaalu i le aso ina ia faʻaopopo ai le mamafa.

Suga le fua

E tutusa lava le taua o le tausia o faamaumauga o le toto o le kulukose. E mafai ona e suʻeina i latou i le fale e faʻaaoga ai se glucometer.

O le itu sili ona lelei e mai le 3.9 mmol / L i le 11.1 mmol / L.

O le maualuga maualuga o le suka e iloa ai o meaai e le avea ma malosiaga ona o le faaitiitia o le gaosiga o le inisalini.

O se pasene laiti o tagata gasegase e faʻamalosia e tauivi ma le mamafa ma le popole i taimi uma i le auala e maua ai le mamafa i le maʻisuka ituaiga 2. O le mulimuli i faʻamatalaga faigofie o mea taumafa o le a fesoasoani i le ausia o taunuuga lelei, faatumauina le mamafa i le tulaga manaomia ma aloese mai le atinaʻeina o faʻafitauli o le maʻi.

O a ma pe faʻapefea ona 'ai e maua ai le mamafa i le maʻisuka?

O le maʻi suka o se faʻamaʻi pipisi masani, lea o nisi tulaga e tuʻuina mai ma le paʻu mamafa i le mamafa.

O le mauaina o le mamafa o se faʻafitauli, talu ai e eseese lava le tino o le tagata maʻi. O faʻasalaga o lenei ituaiga e tupu ona o se faʻaitiitia o galuega faavae o le finocrine gland.

I lenei tulaga, o le kullukose e le ulufale i sela i le aofaʻi saʻo. O le mea lea, e le o gaosia i le malosi talafeagai. Mo lenei mafuaʻaga, amata ona faʻaaogaina e le tino le faʻaaogaina o gaʻo avanoa. O se tulaga talitutusa e tupu i le tele o gasegase o le tui insulin.

Ae ui i lea, i nisi tulaga, o le faʻamaʻi e faʻaalia i lenei auala i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2. Ina ia tausia le soifua maloloina masani, e fautuaina e faʻalogologo i le fautuaga a le fomaʻi, faʻapea foi ma le mulimuli i se meaʻai faʻapitoa.

E manaʻomia e le siaki le maua o le mamafa o le maʻisuka?

O le mamafa o tupe maua e tatau mo le faʻavave o le mamafa. Afai e le amanaia le tulaga, e mafai e le tagata maʻi ona amata ona atiina ae le oona.

O le mea lea, o le faafitauli o le gau o le mamafa i le maʻisuka e tatau ona faʻatalanoaina i se taimi talafeagai. E taua tele le iloa i le taimi.

Afai e vave faʻaitiitia le mamafa o le maʻi, e tatau ona sailia le fesoasoani mai se fomai tomai faapitoa i se taimi vave e mafai ai. O le tuʻuina ifo o le kulukose e fesoasoani e faʻamama ai le tino. O lenei mea e masani ona oʻo atu ai i le faʻamaeaina o le atrophy o le pito i lalo, o le tino i lalo.

Mo le pulea o lenei tulaga, e tatau ai ona fua le maualuga o le suka ma le mamafa. A leai, o le vaivai o le tino e mafai ona tupu. I se tulaga ogaoga, o sauniuniga mo hormonal ma faʻamalosi tino eseese ua faʻataʻitaʻiina i le maʻi (talu ai o le lamatiaga o le atiaʻe o le ketoacidosis e maualuga tele).

E faʻapefea ona maua le mamafa i le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2?

E taua tele le mauaina e le tino o le tele o kalori. E le fautuaina e faaseʻe se taumafataga se tasi.

A uma mea uma, e mafai ona mafua ai le leiloa o le tusa ma le 500 kalori i le aso. E le mafai ona e faimalaga le aoauli, ma le 'aiga o le aoauli,' aiga o le afiafi.

I lenei tulaga, e tatau ona e fuafuaina i aso uma. I le maʻisuka, e tatau ona e 'ai soo - e tusa ma le 6 taimi i le aso.

O meaʻai i le va o meaai autu e taua tele. Faatasi ai ma la latou fesoasoani, o le a mafai ona faʻamamaina le tino ma kaloni i faʻaopoopoga. O meaʻai e tatau ona le itiiti ifo i le tolu.

O a meaai e tatau ona 'ai ai le maʻisuka maualalo?

E i ai fautuaga faapitoa e fesoasoani ia te oe e maua ai le mamafa i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. O le lisi e tatau ona aofia ai mea taumafa ei ai le faasinomaga o le faasinomaga, ona le maualuga ai lea o le maualuga o le suka.

E fautuaina e faʻamaopoopo se taumafataga ma se fomaʻi. O se tagata tomai faapitoa o le a fesoasoani ia te oe e faia se meaai e aunoa ma se afaina tele i le soifua maloloina.

I le tulaga o le vaivai, e fautuaina e faʻaaoga le meli, susu susu. O nei oloa o loʻo i ai faʻalapotopotoga faʻamalolo, latou te faʻaoga lelei le tino. A maua le mamafa o le tino i le aso, e le tatau ona sili atu le mamafa o le gaʻo i le 25%. E le gata i lea, e tatau ona tufatufa atu a latou voluma i taumafa uma o loʻo i ai.

O maʻi suka e faʻateleina ai le mamafa o le tino e mafai ona 'ai i autafa o ipu (saito, oat, buckwheat, faʻapea foi le araisa, o le karite bela). Ae o fualaau faisua fou, o lenei kulupu e aofia ai tamato, kukama fou, pi piʻamea, ma le fulufulu fulu fou.

O tagata mamaʻi e iai sina mamafa o le tino e mafai ona faʻaaogaina ai yoghurts, aganuʻu amata, meaʻai (meaʻai gaʻo lelei), faʻapea foʻi apu, nati, kusi cheese.

Mea taumafa

Mo se oloa mausali tumau, ma o loʻo fautuaina ai gaʻo. E taʻitaʻia ai iʻuga e manaʻomia. O le tele o tupe e mafua mai i lenei mea o le a le tupu.

E tatau ona faʻatinoina le faʻaaogaina o gaʻo e tusa ai ma ia tulafono:

  • faʻaaoga e tatau ona laugatasia i le 24 itula. E fautuaina e 'ai se tele tele mo le' aiga o le taeao, mo le 'aiga o le aoauli ma le' aiga o le afiafi e faʻaitiitia ai le taumafa o lenei meaʻai,
  • taumafa autu e tatau ona oʻo i le 30% o le faʻaogaina o le kalori i aso taʻitasi (taʻitasi taumafataga),
  • E tatau ona faʻapitoa le tausiga i taumafa talafeagai. O le lona lua o le taeao, meaʻai i le afiafi e tatau ona 10-15% o le masani i le aso (taʻitasi taumafataga).

E pei ona e iloa, o le mauaina o le mamafa ma le fesoasoani o meaai maualuga-kalori e le faigata. Peitai, o lenei metotia o le mamafa o le tupe e le talafeagai mo le maʻisuka.

A uma mea uma, o le faʻaaogaina o gaʻo, o le tele o faʻatoʻaga e faʻaleagaina ai le metabolism, ma faʻaititia ai foi le gaosiga o le inisalini. O meaʻai i aso uma, o gaʻo e tatau ona 25%, o meaʻai gaʻo - e oo atu i le 60%, paletini - 15%. Mo tagata matutua, o le fua o le gaʻo e faʻaititia i le 45%.

Teena le vai ao lei 'ai

E talitonuina ao le i ai le vai e le mafai ona faʻaumatia. E moni lava. Aemaise lava, o lenei tapulaa e faatatau i le maʻisuka.

O lenei vaega o tagata gasegase e le mafai ona faʻaleagaina le tulaga o le gastrointestinal tract, talu ai ona o le inu malulu aʻo leʻi ai le aʻafiaga e afaina ai le lelei o le gaʻoina.

I le avea ai o se tulafono, o meaʻai e i totonu o le manava mo le tele o itula. I lenei tulaga, ua faasolosolo malie lava ona vaevae. Afai e sasaa meaʻai i le vai malulu, e alu i totonu o le manava aʻo leʻi faʻamavae. O se palatini e le lelei ona totoina i totonu o le manava.

Ona o lenei mea, ua faia ai le colitis, o le dysbiosis ua faaosofia. O mea o loʻo i totonu o le manava e vave ona pasia i totonu o le manava. E tusa ai ma lea, e toe amata ona lagona e se tagata se lagona o le fiaaai.

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le maʻisuka, o le vevela e matua lamatia, faʻapea foi ma le matelaina. O le mea lea, o ia tulaga e le mafai ona faatagaina.

Meaʻai Taua mo Pusa

O se meaʻai poo se meaʻai mama mo le maʻisuka o se vaega taua o meaʻai. A maeʻa, o le numera o taumafataga ma lenei maʻi e tatau ona le itiiti ifo i le lima. E fautuaina le meaʻai i meaai laiti-kalori.

Kefir - o le fofo lelei mo se meaʻai

O mea nei e lelei mo se meaʻai: kefir, salu, falaoa suamalie, yogurt, sina siʻisi gaʻo, lanu uliuli, fuamoa, moa, siaki, fuamoa, lanu meamata, meaʻai fualaʻau.

Faʻasalaga Filifili

I le maʻisuka ituaiga 1, ituaiga 2, aʻo faʻaitiitia le mamafa, e fautuaina e usitai i mataupu faavae o se paleni paleni taumafa.

Faʻalagolago i uiga taʻitasi o le tagata maʻi, atonu o le a fai sina fetuunaiga o fautuaga.

O le filifilia o se taumafataga i ia tulaga e faia e le endocrinologist. O le lisi e puleaina e fualaau faisua fou, fualaau aina, faʻapea foi ma iʻa, aano o manu (gaʻo maualalo), meaʻai susu ma sina pasene itiiti o le gaʻo.

E tatau ona vavaeese laʻau suamalie, meainu malosi, mea manogi, ulaula, gaʻo, gaʻo susu, puaa, meaʻai mai le meaʻai. O le faavae o le taumafataga o le faʻasaina o gaʻo, gaʻo i le meaʻai.

O meaai e tatau ona saunia na o le lua o aano o aano o manu. Mo a latou tapenapenaga, e fautuaina foi e faʻaaoga mea teuteu fualaau faisua. O le maʻisuka oe mananao e maua le mamafa e tatau ona tuuese le matelaina, mataʻituina le faʻatulagaga masani o taumafa.

O a vailaʻau o le a fesoasoani ia te aʻu e lelei ai?

I le tulaga o se taumafataga e faʻatinoina e ala i gaioiga faaletino e le fesoasoani e maua ai le mamafa, o sauniuniga faʻapitoa e faʻamaonia mo maʻi. O le maʻisuka MB e maua i lenei vaega.

Laupapa Diabeton MV

Faailoga mo lona faʻaogaina - leai se aoga o togafitiga o meaʻai, ituaiga faʻapitoa o le tino, o le paʻu malie o le mamafa o le tino. O le maʻisuka MB o loʻo faʻatulagaina faapitoa mo tagata matutua.

O le fua fautuaina e tatau ona faʻaaoga i le taeao o le taeao. Ole fua muamua o le 30 mg, ua fuafuaina e le fomaʻi e fuafua i le maualuga o le kulukose i le toto ole maʻi.

E faʻapefea ona maua le mamafa i le maʻisuka?

O lenei tusiga e mo i latou e le manaʻomia ona popole e uiga i le mamafa. Atonu e faateia oe, ae o loʻo i ai tagata maʻisuka oe mananao e sili atu i tau uma. Talu ai o lo latou mamafa o loʻo i lalo ifo o le masani. O nisi taimi, i le tuliloaina o numera sao, ua galo ia i tatou lapataiga. E faʻafefea ona e mauaina ni nai pauna ma aloese mai maualuga maualuga o suka?

Ole maualuga o le hyperglycemia e mafai ona taʻitaʻia ai le gau, ma tuʻu ai lou tino ile tulaga matautia. Afai o le leiloa o le mamafa poʻo le le mafai ona maua e tupu faʻafuaseʻi, faʻafesoʻotaʻi loa lau fomaʻi. E ono mafai ona fetuutuunai au togafitiga mo le lelei o le pulea lelei.

Afai e masani le maualuga o le suka, ona faʻaaoga lea o ni fautuaga o le a fesoasoani ia te oe e maua ai le mamafa e aunoa ma le lamatia ai o lou soifua maloloina:

1. Taumafa e tolu i le aso

E masani ona tupu o tagata o loʻo taumafai e maua le mamafa ma galo le 'ai e lava. Gaoioiga galue, tele popolega poʻo se tulaga leai se taimi.

O lea la, afai e te manaʻo e maua le mamafa, ona e manaʻomia lea e faʻalautele le numera o kalori e 'aina. O le faimalaga i se tasi meaai, o le a leiloloa le 400 - 500 calories i aso uma.

Afai e tupu lenei mea, o le a le mafai ona e aloese mai le leiloa tumau.

E tupu foi e faapea "i le taeao e leai se mea e alu i le faai." E tupu. E eseese i tatou uma. Taumafai e suʻe na oloa e mafai ona e faʻaaoga nai lo le 'aiga o le taeao. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se milkshake, o se fasi pikiapu poʻo se sipuni sina sisi (luga o le falaoa o le falaoa).

2. Fai se meaʻai

O meaʻai ma meaʻai laiti i le gasologa o le aso o le a fesoasoani ia te oe e faʻalatalata ai i lau tele o mea e manaʻomia ile calories. O le auala lava lea e tasi e mafai ona faʻaaogaina ei latou e vave ona 'ai. Atonu o lau fuafuaga e foliga pei o lenei:

  • 8:00 - sina tamaʻi taeao
  • 10:00 - faatulaga meaai
  • 12:00 - malologa
  • 15:00 - o le taumafataga lona lua
  • 18:00 - taumafataga o le afiafi
  • 20:00 - pau mulimuli

I le faʻaogaina o meaʻai, filifili meaai saʻo e aumai ai kalori, ae aua nei faʻaleagaina le gaʻo sili atu. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le apu, nati, se fasi moa, sisi, fatu sisi atoa.

3. Faatau fua ole soifua maloloina

O gaʻo maloloina e aofia ai gaʻo mamafatu ma fuluʻi mama, lea e lelei mo le soifua maloloina o le tino. O nei gaʻo gaʻo maualuga, o le a latou fesoasoani e maua le mamafa. O mea e mafai ona e mauaina ai gaʻo maloloina: i le olive ma le suauʻu popo, avocados, almonds, walnuts, sunflower ma le pumpkin fatu, faʻapea foʻi ma le kulimi nut.

4. Taumafai Fafagaina

Ia mautinoa e te 'ai meaʻai mai kulupu eseese. E talafeagai lenei mea e faʻaaoga ai le aofaʻi sao o kalori ma faʻamautinoa le paleni paleni o meaʻai.

Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e te 'ai se mea susu, ia mautinoa ia tuʻuina atu i se fatu atoa (muesli, popcorn) poʻo se mea gaosi. Afai e te 'ai i le apu, aua nei galo e gaʻo i se fasi sisi.

E tatau ona e maua le sao o le faʻafefiloi o proteins, gaʻo ma gaʻo.

Le matautia o le mamafa o le mamafa o le mamafa

O le vave faʻaitiitia o le mamafa o le tino e le gata e lelei, ae faʻaleagaina i tagata uma, e aunoa ma se faʻasesega, o totoga ma tino. O lenei tulaga e masani lava ona iai ni aʻafiaga le lelei o le soifua maloloina I le le lava o le faʻapitoa o le tino o le tino, o le tino e amata ona susunuina maso maso, lea e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻe o le dystroph. O le mea lea, e taua tele le iloa pe faapefea ona maua le mamafa i le maʻisuka.

Siaki foi

E mafai ona ou 'ai ni faʻi mo le maʻisuka? Endocrinologists ma nutritionists latou te fai mai o lenei fua o lo o faailoa mai mo le maʻisuka malosi. O pulu oona e sili ona lelei o latou tofo, e le gata i lea, e matua maloloina ma aoga mo le tino atoa.

Millet ma le maʻisuka ituaiga 2 o se mea aoga, o lona faʻaaogaina e fautuaina i tagata maʻi e fomaʻi. O tagata e maua i le maʻisuka e faigata tele pe a oʻo mai i meaai.

Fesili: o le inuina pe le inu pia ma le ituaiga 2 o le maʻisuka o le faʻasalalauga, aua e tasi lava le tali mo le tagata na maua i lenei maʻi. O le faafitauli o le maeʻa lea o le faaiuga a le endocrinologist, o le tagata maʻi, e pei o le tulafono, e le lagona se lagona tiga faʻapitoa, ona e tatau ona ia faʻagataina o ia lava i se mea.

E mafai ona ou faʻaaoga le araisa mo le maʻisuka ituaiga 2? E taua tele mo le maʻisuka e le gata i le faʻaaogaina o vailaʻau i le taimi, faia suʻega ma asiasi i se fomaʻi, ae ia tausisia foi le faiga o meaai.

O a mea suamalie e faatagaina mo le maʻisuka? Ua faʻalogo tagata uma e uiga i le maʻisuka. Afai e te fesili i se tagata masani po o le a le maʻisuka, o le a vave ona ia fai mai o se faʻamaʻi lea e le mafai ai ona e 'ai fua.

O le filifiliga o vitamini o se galuega taua. E taua le taulai atu i na mea o le a aoga i lou tino. O le a matou suʻesuʻeina ma le fesoasoani a se faʻauʻuga o meaʻai o le filifiliga o vitamini o loʻo i ai i le maʻisuka ma pe aisea ua avea ai le multivitamin ma le "Multivita faaopoopo e aunoa ma le suka" e mafai ona avea ma tali sili ona lelei.

Faailoga o le maʻisuka i fafine e manino lelei e uiga ia i latou lava, pe afai ei ai sou manatu e uiga i le maʻi. O faʻamaʻi e mafua ai le faaleagaina o capillaries ma toto toto, lea e maumau ai le mafai gafatia e masani ai.

O se tasi o faafitauli masani masani e faʻavaivaia le faapalepale o le kulukose, o le atinaʻeina o se tulaga e muamua atu i le maʻisuka, lea e maualuga ai le maualuga o le suka i luga o le maʻisuka, ae e le oʻo lava i le maualuga e maua ai le maʻisuka.

I nisi taimi ua mavae, na matou ofoina atu ia matou au faitau se avanoa uiga ese e tofotofoina ai le televise faaopoopo ai le vitamini fua mo le maʻisuka mo le saoloto, faapea foi ma le faamaoni e faasoa mai o matou lagona e uiga i lenei mea e masani ona galue ai meaai.

E fautuaina le fualaau mo le maʻisuka ituaiga 2. Ua fautuaina e fomaʻi pe afai o le faateleina o le faamalositino, faatasi ai ma se meaai paleni, ua le mafai ona faamautuina le maualuga o le kulukose o le toto.

Mafuaaga o le maʻisuka i tagata matutua. O le maʻisuka, mafuaʻaga ma togafitiga e faʻalagolago i le tele o mea. O se matafaioi autu e faia i le tulaga o le faamaʻi ma lona ituaiga.

Faʻatasi ai ma le solia o le metabolism i le tino, o le mea e taʻua o le inisalini o le atiaʻe: o le a le mea ma o le a le mafuaʻaga e tupu ai ia ituaiga maʻi? Muamua lava, e tatau ona faʻamalamalama atu o lea ituaiga o togafitiga e masani lava ona tupu i tagata mamai e maua i le maʻisuka, ma e oʻo lava i le mamafa (gaʻo tino i totonu o le manava ma faʻapogai ai foliga tutusa). Ae peitai, e le naʻo le pau lenei o mafuaaga, o le mea lea, e le mafai ona tufatufaina atu se suʻesuʻega atoa.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi matautia lea e aʻafia ma le faʻagataina o le gaosiga o le inisalini e le tino. Faailoga o le maʻisuka i tagata e mafai ona eseese.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi matautia lea e le aʻafia ai gasegase, ma o faailoga o le maʻisuka i tamaiti e ese lava nai lo tagata matutua.

O mafuaaga o le maʻisuka i fafine ma alii e le eseese, o nisi eseesega o loʻo i ai i faʻaaliga o le maʻi. Ae o lenei mea e le afaina ai le metotia o togafitiga, lea e tele lava ina faalagolago i faailoga a tagata taʻitoʻatasi.

O le maʻisuka faʻateleina o le maʻisuka o le maʻi o le maʻi lea e le faʻafetaui ai le suka o le toto i le tagofia o fualaau. O le maʻisuka o se faʻamaʻi ogaoga ogaoga o le endocrine, lea e faʻavae i luga o le gaosiga o le inisalini.

O le a le mafuaʻaga o le maʻisuka, pe faʻapefea ona iloa faʻapitoa? O lenei faʻamaʻi e fesootaʻi ma le solia o le carbohydrate ma le paleni o le vai i le tino. O lenei tulaga e mafua ona o le faaititia o le gaioiga o le pancreas.

Pe o le le atoatoa i le maʻisuka ituaiga 2, o le a le vaega o le le atoatoa o loʻo iai i le taimi e tasi, o fesili faapena e aafia ai tagata ua maua i lenei maʻi.

O mea gaʻo e manaʻomia mo se tagata e maua ai le malosi. Latou te ulu i le tino ma ni meaʻai ma ua gauai i le gastrointestinal tract. O le pancreatic hormone e tufatufa atu mea i totonu o sel ma tissu.

Afai ei ai le maʻisuka o lou aiga, e tatau ona e iloa poʻo a gaioiga e aofia ai tausiga faʻafuaseʻi mo le hypoglycemic coma. O le hypoglycemic coma, o se faʻalavelave masani o le maʻisuka na mafua mai i le paʻu o le glucose plasma.

O le faʻamaʻiina o le maʻisuka i fafine o se faʻataʻitaʻiga tutusa. E aliali mai ona o se faʻalavelave faʻaleagaina, e aʻafia ai le gaioiga o totoga uma, e aofia ai le paʻu.

Talu ai nei, o le tele o tala na faʻaalia i luga o le upega tafaʻi o aniani i le maʻisuka, o se meafaigaluega sili lea e mafai ai e oe ona toe maua le maualuga o le kulukose o le toto i mea masani, lea e fesoasoani i le faʻaleleia atili o le tulaga o le maʻi.

O le maʻi o le maʻi suka o vaʻa pito i lalo O le maʻi o le diabetic o se ituaiga o igoa tuʻufaʻatasia, lea o loʻo taoto ai le faʻaleagaina lautele o toto laiti i le tino atoa, o se taunuuga o le alualu i luma o le maʻisuka.

O le mutia mai le maʻisuka, o le 'oti, e matua lauiloa lava. O le isi igoa masani mo le laau o le galega. O se taʻutaʻua lenei mai le aiga lauiloa legume, e taatele i le tele o atunuu.

Tupe maua (pe a suia i le inisalini) mo le maʻisuka ituaiga 2

A: Ioe, o le taumafa o le ki lea i togafitiga.

O ia fesuiaiga o le mamafa, e pei o oe, e masani ona fesootai ma lenei mea: i le maualuga o le suka (aʻo lei togafitiga), e "faʻavaivaia" le tino ona o le maʻisuka, ma o le maʻi e le maua le mamafa (ao le vaega o mea taumafa e le aʻafia, ae tuu le tino siama suamalie).

Soʻo se togafitiga e faʻamaonia ai le suka (pauna poʻo le inisalini) e faʻaumatia ai lenei "tuʻuina atu o oloa i totonu o le uila" ma le "faʻaleleia," ae faʻatasi ai ma le taua o caloric o meaai, o nisi o oloa e le o toe leiloloa, ma o lea ua faateleina ai le mamafa.

Muamua auala (sili ona saʻo, e ui lava e manaʻomia le taumafaiga) - ia suia le meaʻai ina ia amata ona paʻu le mamafa. E moni lenei mea, ae mo lenei mea e tatau ai le tele o calorie faʻamalosi e avea ma LESA nai lo le tau o le malosi (lea e matua laiti).

I le olaga moni, e faigata tele i se tagata matua ona matua faʻatupulaia le gaioiga faaletino, o lea la, o se suiga i meaʻai o le fua sili ona aoga. O lenei mea o le a fesoasoani ia te oe i se meaʻai paleni mo le maʻisuka ituaiga 2.

Ioe, i luga o le auala i le mamafa o le gau (ma e tele ni masina), o le fesoasoani faifaipea a se fomaʻi e te talitonu e taua.

Lua ala (lea e masani ona faʻaaoga i fafo) e faʻaaogaina pe afai e le mafai ona iloa le muamua, ma e leʻi faʻaitiitia le mamafa.

E aofia ai i le mea moni e sili atu le lelei o le mamafa ma le suka sili atu nai lo le mamafa o le mamafa, ae maualuga le suka (o le suka lea e nafa ma faʻafitauli o le maʻisuka ma le manuia). I lenei tulaga, o fua o fualaau faasaina e faateleina seia oo ina masani le suka.

I lou tulaga, e mafai ona avea ma 4-5 lita glibometa i le aso poʻo se tuufaatasiga o isi vailaʻau e lua (maninil (poʻo le novonorm) + siofor, mo se faʻataʻitaʻiga), ma le leai o se aoga - o le faaopoopoina o le inisalini i papa.

Afai e te manaʻo e faitau mea e sili ona manaia e uiga i le lalelei ma le soifua maloloina, faʻapipiʻi i le nusipepa!

Fautuaga aoga

Atonu e foliga ese, ae o le gaioiga faaletino e saofaga moni lava i le mamafa o tupe maua. O le mea moni, o le tele o le malosi e faʻaalu e se tagata, o le tele foi lea o lona manaomia o calories ma isi vaega taua. Ae ui i lea, i le maʻisuka, o ia taumafaiga e le tatau ona soona tele, o le mea lea e tatau ona faatapulaaina i aso uma, faamalositino o le taeao.

I le tautalagia o fautuaga faaopoopo, e matua fautuaina lava e gauai atu i le mea moni o le a sese le amata ona faʻaaoga mea uma ina ia maua ai le mamafa. O lenei mea e matua le manaʻomia pe afai e talafeagai e tali le fesili i le auala e maua ai le mamafa i le maʻisuka ituaiga 2.

O le mea lea, afai o le ituaiga muamua poʻo le lua o faʻamaʻi ua uma ona faailoaina, e fautuaina e talanoa e le gata i le endocrinologist, ae faʻapea foʻi ma le tagata fai meaʻai.

O le mea lea, o le mamafa o le gaʻo i le maʻisuka o se mea taua ma faʻaaoga.

E tatau ona e 'ai saʻo, ia' ai i meaai sili ona lelei ma lelei, o meaʻai maualuga ia kalori. E le gata i lea, e le tatau ona galo se tasi e uiga i le faʻamalositino, lea e tatau ona faʻatinoina se tasi pe sili atu taimi i le aso.

E tatau ona tusi saʻo le meaai. O aso uma e talafeagai ai le faia o se lisi o mea e mafaufau ai i le pasene o gaʻo ma protein, gaʻo. E tutusa foi le faaaogaina o le kalori o meaai.

E tatau ona faʻamamaina kulimi gaʻo, i le aso atoa. E le mafai ona e 'ai le tele o meaʻai mo le' aiga o le taeao.

Aua le inu ao leʻi 'ai. O lenei mea leaga e afaina ai lou manava.A uma ona inuina le vai, o le lagona o le faʻavevesi e aliali mai ao leʻi oʻo i le aofaʻi tatau o meaai ua 'aina. Pe a ma le afa itula ao leʻi 'ai, e te le manaʻomia inu.

E taua tele le tuʻufaʻatasiga o le tino i totonu o taʻaloga masani. O se faailoga lenei o le tusitusi o le maualuga ma le mamafa. O le tele o calorie e faʻaaogaina e se tagata, o le televave o le mamafa o le mamafa. O le mea lea, mo i latou e mananao e maua kilokalama, e tatau ona aofia ai meaʻai maualuga-kalori i lau taumafataga.

E tatau ona e fuafua pe fia ni calories o loʻo faʻaaogaina i aso uma ile taimi. Ona tatau lea i aso uma mo le vaiaso ona faaopoopo le lima selau calories i le aso. E taua tele le pulea o paʻu iinei. Afai e le mafai ona e maua le mamafa e manaʻomia, e tatau ona e faʻaopoopo le aofai o calories i le aso - i se isi vaiaso.

E tatau ona faia lenei mea seia oʻo i le taimi e amata ai ona tupu le mamafa. E le gata i lea, e tatau ona tausia le maualuga o le kalori seia oʻo ina maua le mamafa o le tino. Ina ia maua le mamafa, e tatau ona e 'ai e tusa ma le tolu ma le afa afe kalori i le aso.

E taua mo le maʻisuka le maua saʻo le mamafa, o lona uiga, e le ona o meaʻai gaʻo ma gaʻo gaʻo e aofia ai le cholesterol leaga. Latou te nonofo i lalo e le amanaia lenei fautuaga, ona le mafai lea ona taofia le tulaga o le fatuina o le hyperglycemia ma le vascular blockage.

O le taumafa mo le maʻisuka i tagata matutua e tatau ona paleni ma maua ai oloa o meaola ma meaola. Mea taumafa ma vailaʻau faʻamalosi faʻapitoa e manaʻomia i soo se taumafataga, ae le naʻo le 'aiga o le aoauli poʻo le taumafataga o le afiafi, e pei ona faʻataʻitaʻiina mo togafitiga o le maʻisuka.

E taua foi le 'ai i taimi masani, i ni vaega laiti. O le paleni o le vai e le itiiti ifo ma le lua lita i le aso.

E taua tele le faʻaoga 50 kalama o le kululu i aso uma mo se faafitauli o le paʻu mamafa. O loʻo i ai faʻamalosi e toetoe lava a gauai atoa i le tino. E le gata i lea, o sea oloa e maualuga i le kalori ma e maualalo le faasinomaga igoa (GI).

Mai i luga, e mafai e se tasi ona iloatino ia ituaiga o meaʻai mo le maua o le mamafa:

  • meaai e le itiiti ifo ma le lima taimi i le aso,
  • o le aofaʻi o vailaʻau faʻamalosi ua faʻaaogaina e tutusa lava le vaevaeina i taumafataga taʻitasi,
  • taumafa i aso uma 50 kalama o nati,
  • e tasi i le vaiaso ona faatagaina le 'ai o iʻa gaʻo i totonu o le kuka poʻo le vaʻa - tuna, meli poʻo le pusa,
  • 'ai i taimi masani,
  • o meaai uma lava e tatau ona i ai le maualalo o le GI ina ia le aʻafia ai le toto i le maualuga o le suka,
  • e tusa lava pe leai se tuinanau e te le lafoaia se meaai.

O nei fautuaga o le a fesoasoani ia te oe e maua ai le mamafa i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.

I se tulaga ese, e tatau ona e gauai atu i le GI ma fuafua pe faapefea ona filifili mea mo le maʻi.

Mafuaʻaga o le Faʻasoloina o le Mama o le Mama i le Maʻisuka

O le taua ma / poʻo le toʻilaina o le mamafa o le tino e mafai ona oʻo atu ai i le tele o aʻafiaga le lelei mo le tino. O le mafuaʻaga lea o mafaufau ai le maʻisuka pe faapefea ona maua le mamafa i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2.

  • Faatasi ai ma le mataua o le aofaʻi o le kulukose e ulufale mai i le tino (lea e tupu ma le le lava o le inisalini), e le gata o le tino, ae o le muscle foi e amata ona susunuina malosi. Faʻaitiitia le aofaʻi o le maso o le tino e oʻo atu ai i ni aʻafiaga ogaoga, e oʻo atu i le dystrophy,
  • O le taua ma le televave o le paʻu o le mamafa i tupulaga talavou e sili ona leaga. I lenei vaitau, o le tulaga e ono mafai ona atiaʻe ai (cachexia) maualuga. Matua o tamaiti ei ai le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona mataʻituina ma le totoʻa le mamafa o pepe ao laiti,
  • O le Ketoacidosis e atiina ae (o le pa'ū o le toto o tino o ketone),
  • Atrophy o vae e tau atu i le leiloa o le gaioiga afi.

I lenei tulaga, e leai se auala masani e togafitiga ai le vaivai. E maua e tagata gasegase togafitiga ogaoga. Ae ui i lea, o le faamamafa autu o le lelei o taumafa. O tagata mamaʻi latou te fafagaina meaʻai ma 'ai e tusa ai ma se polokalame na faʻatinoina lelei e tagata tomai faapitoa.

Ina ia maua le mamafa, e tatau ona e faia suiga i le taumafataga.

O le tulafono autu, lea e le tatau ona fesiligia mo le maʻisuka ma soo se ituaiga faʻamaʻi, e tatau ona taʻua o taumafa masani. Muamua lava, e matua fautuaina lava e 'ai meaai a itiiti ifo i le lima i le ono taimi i totonu o le 24 itula.

E fautuaina e fai lenei mea i taimi masani e tuʻuina atu ai i le tino le avanoa e maua uma ai le tau talafeagai o le malosi. E taua tele lenei mea mo le maʻisuka ituaiga 2, aua e maua ai le glucose sili ona lelei.

I le faaopoopo atu i ai, e taua tele le faʻaaogaina o meaʻai maualuga-kalori ma oloa i au mea taumafa ina ia maua ai le atoatoa. E ui i lea, i le tautala i lenei mea, o le a sili atu ona saʻo le matauina o le manaʻomia ona faʻaogaina ia mea, ia e le gata na aofia ai se tele o kalori, ae faʻapea foʻi le natura.

E taua tele, e tusa lava pe tatau ona maua le mamafa, ia aloese mai le faʻaaogaina o meaai ma soʻo se vailaʻau oona i meaʻai, aua o le a aʻafia ai le galuega a le tino atoa. I le lumanaʻi, o le mea tonu lea e mafai ona faʻafefe ai le gau o le maʻisuka ituaiga 1.

Ina ia aloese mai lenei, e matua fautuaina lava:

  • aofia ai mea taumafa e pei o cereals po o pasta i lau taumafataga. E le tatau ona galo ia i tatou falaoa ua faia mai fatu atoatoa - o nei oloa uma e le tatau ona i ai ni uiga o soʻo se gaioiga faaopoopo,
  • faʻaaogaina se fua taua o fualaau aina ma fualaʻau, mea e gaosi ai susu. E le gata i lea, o fatu, o fatu eseese ma laano manu e aoga.
  • faʻafeiloaʻi le sogasoga i lau lisi autu mo aso uma (o se meainu inu fualaau aina po o ni vine faʻatasi ma se mea e sili ona manaia).

O le mea lautele, o le mataituina o lau lava meaai e tatau foi ina ia mafai ai ona faatumauina le maualuga o le suka o le toto.

E le gata i lea, e matua vaivai lava le inuina o mea inu eseese ao le i taumafa. E mafua ai lenei mea i le taufaasese taufaasese o le tino, ma o se taunuuga, o le maʻisuka e le mafai ona 'ai se mea. O lenei mea e matua sese lava, ona o se taumafa atoatoa lelei ma talafeagai o le a mafai ai ona maua le faateleina o le mamafa o le tino.

E le tatau ona e inuina se mea mo le itiiti ifo i le 30 minute o le 'ai o meaai. Afai e le mafai ona e faia e aunoa ma lena mea, e matua fautuaina lava e avea le inu ma maualuga-kalori pe a mafai ma aofia ai le tele o meaʻai ma fualaʻau. E matua talafeagai lava mo le maʻisuka e faʻagata ai le gau o le mamafa i le ituaiga 1 faʻamaʻi.

O le a le taua o le maiʻai mo se maʻisuka?

E tatau ona taulai faapitoa i meaʻai, lea o le a faʻamamafa ai le tino ma faʻaititia ai le tele o le malosi. I le tautala ai e uiga i lenei mea, ua taulaʻi faapitoa le au atamamai i le manaʻomia ona faʻaaogaina ia oloa ia e lelei tele pe a mafai ai.

E leai se tulaga e tatau ona avea ma ni faʻalavelave le lelei - i se isi itu, o le sili atu o le natura latou te oʻo i ai, o le sili atu lea. O le mea lea, i le lisi o meaʻai e ono talia mo le maʻisuka ituaiga 1, o loʻo i ai mea e pei o nati, sisi, pata pipi.

E le gata i lea, e matua taliaina lava le faaaogaina o le avoka ma soo se fualaau mamago. O nei mea uma o le a mafai ai e oe ona ausia se meaʻai lelei ma fesoasoani e tali le fesili i le auala e maua ai le mamafa i le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2.

O a meaai e tuʻuina atu ai le fiafia

O mataupu faavae ua faʻamatalaina i luga pe faapefea ona maua le mamafa i le maʻisuka ituaiga 2 ma le maʻisuka ituaiga 1. O lea e tatau ona e iloa po o le a le ituaiga o meaai e tuʻuina atu i ai ma le auala e fuafua lelei ai au mea taumafa.

O le mea lea, o fualaau faisua o le oloa autu lea mo le maʻisuka, lea e oʻo atu i le afa o meaai i aso taitasi. O la latou filifiliga e lautele, lea e mafai ai ona e faia ni ipu e tofo e pei o ipu a se tagata soifua maloloina.

Ia faaeteete

E tusa ai ma le WHO, o tausaga taʻitasi i le lalolagi e 2 miliona tagata e maliu mai le maʻisuka ma ona faʻafitauli. I le leai o se lagolago talafeagai mo le tino, o le maʻisuka e oʻo atu ai i ituaiga eseese o faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻavave ona faʻaleagaina le tino o le tagata.

O faʻafitauli sili ona taatele e aofia ai: gangrene faʻamaʻi, nephropathy, retinopathy, maʻi o gaʻo, hypoglycemia, ketoacidosis. O le maʻisuka e mafai foi ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o tumutumu oona. I le toetoe lava o mataupu uma, o le maʻisuka e mate, o loʻo tauivi ma se maʻi tigaina, poʻo le liliu atu i se tagata moni ei ai maʻi le atoatoa.

O a mea e fai e tagata e maua i le maʻisuka? O le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Science Sciences ua manuia i le faia o se vaifofo lea e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka.

O le polokalama fomaʻi o le "Healthy Nation" o loʻo amata nei, i totonu o le faʻatulagaga na tuʻuina atu ai lenei vailaʻau mo tagata uma o le Russian Federation ma le CIS. Mo nisi faʻamatalaga, tagaʻii le 'upega tafaʻilagi aloaia a MINZDRAVA.

Tusi ni faaiuga

Afai e te faitauina nei laina, e mafai ona e faʻamaonia o oe poʻo oe pele ia oe maʻi i le maʻisuka.

Afai na maua uma vailaʻau, e naʻo se taunuuga le tumau, o le taimi lava e taofi ai le meaʻai, o le faʻateleina o le faʻamaʻi.

Pau lava le fualaau na maua ai se taunuuga taua o Diagen.

I le taimi nei, ua na o le pau lenei o fualaau faasaina e mafai ona fofoina atoatoa le maʻisuka. O Diagen na maua se aafiaga malosi tele i le amataga o le maʻisuka.

Ma mo le au faitau o la tatou 'upega tafaʻilagi ua i ai nei le avanoa e maua ai Diagen mo le FREE!

Faʻalogo! O mataupu o le faʻatau atu o se drug drug Dagen ua sili atu ona masani ai. I le faʻatonuga mai i luga o laina o loʻo i luga, ua faʻamaonia oe e maua se oloa lelei mai se gaosiga faʻapitoa. E le gata i lea, pe a faʻatonuina i luga o le upega tafaʻilagi aloaia, e te maua se faʻamaoniga o se tupe faʻaalu (e aofia ai tau o femalagaiga) i le mea e le o iai se togafiti o togafitiga.

Maua ma taofi mamafa. E na o le pau lea o le ala e puipuia ai le tino mai le amata ona '' ai 'ia lava. Ae o le le mafaufauina o mea uma i le tele o vaega e le o se filifiliga, talu ai o meaai maualuga-calorie e aofia ai le tele o meaʻai, gaʻo, preservatives ma additives e mafai ona faʻalavelaveina faiga faʻavae ma faʻateleina ai le faʻaititia o le inisalini.

E tatau, faatasi ai ma se meaʻai, e faia ai se meaʻai e faʻatatau i se tupe maua faifaipea ma tumau. E mafai ona e toe faʻafoʻi le mamafa o le tino, matauina o nisi o tulafono o amioga taumafa:

  • E taua le tufatufaina atu o le taumafa o gaʻo. O le aofai o le kulukose o loʻo faʻaaogaina i le aso e tatau ona vaevaeina i ni tutusa tutusa.
  • E tatau foi ona fuafua le kaloka ma tufatufa tutusa tutusa mo taumafataga taitasi.
  • O meaʻai i le va o le taeao, taumafataga o le aoauli ma le afiafi e tatau ona mafaufauina. E tatau ia i latou taʻitasi ona faʻamatala pe a ma le 10-15% o taumafa i aso taʻitasi.

Calorie Calculation

O se tagata maʻi e taumafai e faʻamalosi pe mamafa le mamafa e tatau ona iloa o le mea lea e tatau ona e siakiina pea le tele o kalori e faʻaaogaina.

Iloiloina o le sili ona lelei o le malosi e faʻaaogaina e faigofie:

  • o le fua mo tamaitai o le 655 (2.2 x le mamafa i le kilokalama) (10 x le maualuga i le cm) - (4.7 x matua i tausaga),
  • o le fua mo tane o le 66 (3.115 x le mamafa i le kilokalama) (32 x maualuga i le cm) - (6.8 x tausaga i tausaga).

O le taunuuga e tatau ona faʻateleina:

  • i le 1.2 pe a tausisia se olaga ola solo,
  • i le 1,375 ma sina gaioiga faaletino,
  • i le 1.55 i avega mama,
  • i le 1,725 ​​ma se olaga malosi tele,
  • 1.9 ma le malosi tele o le tino.

I le numera e maua ai, e tumau ai pea e faaopoopo ai le 500 ma maua ai le numera sili ona lelei o kalori e te manaʻomia e faʻaalu i le aso ina ia faʻaopopo ai le mamafa.

Faʻafefea ona toe maua mai le maʻisuka ituaiga 1

E tutusa lava le taua o le tausia o faamaumauga o le toto o le kulukose. E mafai ona e suʻeina i latou i le fale e faʻaaoga ai se glucometer.

O le itu sili ona lelei e mai le 3.9 mmol / L i le 11.1 mmol / L.

O le maualuga maualuga o le suka e iloa ai o meaai e le avea ma malosiaga ona o le faaitiitia o le gaosiga o le inisalini.

O se pasene laiti o tagata gasegase e faʻamalosia e tauivi ma le mamafa ma le popole i taimi uma i le auala e maua ai le mamafa i le maʻisuka ituaiga 2. O le mulimuli i faʻamatalaga faigofie o mea taumafa o le a fesoasoani i le ausia o taunuuga lelei, faatumauina le mamafa i le tulaga manaomia ma aloese mai le atinaʻeina o faʻafitauli o le maʻi.

Fepuari 25, 2016 Ituaiga ma ituaiga

O nisi tagata gasegase e maua i le maʻisuka ei ai faafitauli ma le mamafa o le mamafa, agai atu i le gaʻo, ae o isi, i se isi itu, e matua leai se mamafa ma e manaʻo e sili atu i soʻo se tau. I soo se tulaga, e tatau ona e matua faaeteete i le filifilia o se meaai, ia mautinoa e faia se suʻega, ia iloa le mafuaaga tonu o le paʻu o le mamafa ina ia mafai ai ona maua saʻo le mamafa, e aunoa ma ni faʻafitauli mo lou tino.

E faʻafefea ona maua le mamafa i le maʻisuka ituaiga 1 faʻapitoa e mafai ona tuʻuina atu fautuaga i na o tagata fai meaʻai ma endocrinologists. O le hyperglycemia e le pulea e masani ona oʻo atu ai i le mamafa o le mamafa ma e tatau ai ona faʻasaʻo.

Faʻafefea ona toe maua mai le maʻisuka e nai kilokalama

  1. Ona o se olaga malosi ma leai se taimi, e toatele e galo pe le lava le taimi e ai ai. E faʻapefea ona maua le mamafa i le maʻisuka, pe afai e le lava le calories e maua ai e le tino? A uma mea uma, afai e te lafoaia le itiiti ifo ma le 1 le meaai, o le tino o le a leiloa e tusa ma le 500 kalori i le aso. Pe a oʻo ina faʻaogaina nei meaʻai, ona oʻo lea i le faasolosolo lelei o le gau. O le mea lea, e tatau ona e fuafua lou aso ina ia le misia se taumafataga se tasi. Ma o le maʻisuka e tatau ona 'ai e tusa ma le 6 taimi i le aso.
  2. Aua nei galo e uiga i meaʻai i le va o meaai autu, lea o le a fesoasoani foi e maua se aofaiga faaopoopo o kalori. O se meaai e tatau ona avea ma se aso pe a ma le 3 taimi. O le taimi lava e amata ai ona 'ai e le maʻisuka 6 taimi i le aso (faʻatasi ai ma meaai faʻatauina), ona amata loa lea ona mou ese atu fesili o le auala e maua ai le mamafa i le maʻisuka.
  3. O gaʻo eleelea ma gaʻo, o loʻo aofia ai le tele o kalori, o le a fesoasoani foi i le mamafa o le maʻisuka. Naʻo le taimi o le faʻafefe ma e mafai ona e faʻaaogaina. O nei pepa o palasi, almonds, paluka fatu. O nei gaʻo maloloina e maua mai i le suauʻu olive, lea e tatau ona faaopoopo i le taumafataga autu, mo se faataitaiga, i suauu poo fualaau aina.
  4. Meaʻai e tatau ona paleni ina ia maua ai le mamafa i le maʻisuka. Ona maua lea e le tino le paleni paleni o meaʻai aoga ma le numera manaomia o kalori. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e 'ai le sisi i le taimi o se meaʻai, ona e manaʻomia lea e faʻaopoopo se isi apple laʻitiiti i ai. O meaai uma e tatau ona aofia ai vaega eseese o oloa ina ia i ai se tuufaatasiga masani o gaʻo, carbohydrates ma proteins.

E le tatau ona galo ia i tatou meaai faasaina mo le maʻisuka, tusa lava po o le a le tele e te manao e maua ai le mamafa vave. O meaai faasaina e aofia ai laʻau suamalie, paluga, meaʻai talafeagai, ulaula meaʻai, sukalati, gaʻo ma iʻa.

O le mea lea, o le taumafai e maua le mamafa i nei oloa e faʻasaina. Ma ina ia mafai lelei ona pulea lau kulūkose o lou toto, e le tatau ona e faʻagaloina le gaioiga faaletino talafeagai.

E manaʻomia le taamilosaga mo le itiiti ifo i le 40 minute. i le aso, aau ma le malosi e lelei tele.

O nisi taimi e fesiligia fesili pe faapefea ona sili atu le lelei i le maʻisuka ituaiga 2. O fautuaga e toetoe lava leai se ese mai i latou mo le maʻisuka ituaiga 1. O le mea autu e le o le faateaeseina o meaʻai, taumafa i vaega, maualuga le maualuga o le suka.

Faʻafefea ona maua le mamafa pe afai o loʻo e maua i le maʻisuka

E taua tele le maua o calories. E le mafai ona e faʻafefeina se tasi meaai. A maeʻa, o le a oʻo mai i le leiloa pe a ma le lima selau calories i le aso. E le tatau ona e faimalaga le taeao, aoauli, taumafataga, fuafua i aso uma. O le 'ai ma le maʻisuka e masani ona taua - tusa o le ono taimi i le aso.

O meaʻai i le va o le taeao, le aoauli ma le 'aiga o le afiafi e taua tele. O le a latou fesoasoani i le saturate o le tino ma kalori. O meaʻai e tatau ona le itiiti ifo i le tolu.

Mo i latou e fiafia i le fesili: pe faapefea ona toe maua mai mai se gasegase suamalie, o gaʻo polyunsaturated o se filifiliga sili ona lelei. O le mea lava lea e tasi mo le faʻasalaga. E tele a latou calorie. I le taimi o se meaʻai, o le a le mafai ona faʻaaogaina. O nei oloa e aofia ai:

  • pepa
  • alimoni
  • pikiapu fatu.

E i ai suauʻu maloloina i le olive olive - e tatau ona faʻaopopo i le 'au o le kuka poo le fualaau aina.

Faatasi ai ma se maʻi mama, e tatau ona e 'ai i se paleni paleni.O lenei mea e faʻaopopo ai le mamafa o le tino. O le tino o le a tele i calories ma meaʻai maloloina. O vaega eseese o oloa e tatau ona aofia i totonu o le taumafataga. E taua tele le tele o fuatini, gaʻo ma gaʻo.

Inisalini Suiga Mea

Ovi susu, soya, suauu paʻu, fualaʻau lanumeamata - o nei oloa uma o le a fesoasoani i le maua o le mamafa i le maʻisuka ituaiga 2 ma le muamua. A fai le lisi, o le tasi vaetolu o meaai i aso uma e tatau ona gaʻo. Ae o gaʻo, o le luasefulu pasene o le a lava. Afai e te 'ai faʻamalosi ma pulea le maualuga o le suka i totonu o le toto, o lona uiga e moni lava le vave maua o le mamafa o loʻo manaʻomia.

O le gau o le mamafa o se tasi o faʻamaoniga sili o le maʻisuka. I tagata e le o maʻisuka, o le tino e liua meaʻai i sugars, ona faʻaaogaina lea o le kulukose o le toto.

I le maʻisuka, e le mafai e le tino ona faʻaaoga le suka o le toto mo le suauu ma talepeina au meaʻai gaʻo, lea e oʻo atu ai i le paʻu mamafa. O le auala sili e maua ai le mamafa pe afai oe maua i le maʻisuka o le fuafuaina lea o le tele o calories e te manaʻomia ma tausia lou maʻisuka ia pulea ina ia faʻaogaina e le tino le kalori mai le kulukose i totonu o le toto, ae le mai faleoloa gaʻo.

Faʻapefea ona maua le mamafa?

Fuafua le aofai o kalori e te manaʻomia e tausia ai lou mamafa.

• Fuafuaina o kalori mo tamaitai: 655 (2.2 x pauna i le kilokalama) (10 x le maualuga i le cm) - (4.7 x le matua ile tausaga).

• Fuafuaina o kalone mo tane: 66 (3.115 x mamafa i le kg) (32 x maualuga i le cm) - (6.8 x tausaga i tausaga).

• Faʻateleina le iuga i le 1.2 pe afai o loʻo e toesea, e 1.375 pe afai e te galue malosi, i le 1.55 pe afai e te galue malosi, i le 1.725 pe afai e te malosi tele, ma e 1.9 pe afai e te le o malosi.

• Faʻaopopo 500 i le iuga mulimuli e fuafua ai le tele o calories e tatau ona e faʻaaogaina ina ia maua ai le mamafa.

Faʻaauau le faitauina o le kulukose toto i taimi uma. O nei faitauga o le a fesoasoani ia te oe e siaki ma pulea lou kulukose toto.

• O fua masani o faitauga o le suka i le toto e i le va o le 3.9 - 11.1 mmol / L.

• Afai o maualuga le maualuga o lou suka, o lona uiga e te le lava le insulin e faʻaaoga ai meaai mo le malosi.

• Afai o le maualuga o lou suka e maualalo i lalo, atonu o lona uiga o loʻo e tele naua le inisalini.

Faʻaaoga vailaʻau e tusa ai ma faatonuga a le endocrinologist. Atonu e manaʻomia lou tuiina o le inisalini i le tele o taimi i le aso e faʻaleleia ai le maualuga o lau suka.

Taumafa i se soifua maloloina, paleni meaai ina ia maua ai le mamafa mo le maʻisuka.

• Faʻaaoga lelei le carbohydrates. E faigofie lava ona liua gaʻo kulūkose i le kulukose ma mafai ai ona faʻapupulaina le suka o le toto. Afai e leai sou inisalini, o le tino o le a le mafai ona faʻaaogaina le suka mo le malosi ma faʻaumatia ai gaʻo.

• Taumafai e 'ai mea taumafa ma le maualalo o faʻamaufaʻailoga. O le faʻamalamalamaga faʻamaonia e iloa ai le vave vave ona momotu o meaʻai i sugars. O le maualuga o le fuainumera, o le vave ona liua i le suka. Lean proteins ma fatuga atoa ua i ai se faasinomaga matagofie nai lo tagata sinasina papaʻe.

• Taumafai ni nai taumafataga i aso taitasi. O le taumafaina o nai taumafataga e mautinoa ai e te maua kalolu e te manaʻomia ma ia e tausia lau siama toto.

Fai faamalositino i taimi uma e pulea ai lou suka toto.

• Fai ia le itiiti ifo ma le 30 minute i le aso o gaoioiga faʻaleaforopi, e pei o le savali, vaivai-malosi, poʻo le aau.

• Faʻaauau le faʻamalositino ia le itiiti ifo ma le 2 taimi i le vaiaso ma galue i vaega autu o muscle: pusa, lima, vae, abs ma tua.

I le taimi nei i le Fono

Faʻataʻutia, e le o tagata uma e le maua le mamafa. E i ai i latou e manaomia le toe faʻaleleia ma togafitiga faafomaʻi, ma faʻamaoniga o le tino. O filifiliga sili o loʻo faʻamatalaina i le tusiga. Ou te manatu o le tausia o se paleni paleni o se filifiliga sili lea mo le mamafa o le tino ma le tino atoa.

O fautuaga e faigofie ma aoga, ae e faigata tele ona faʻaaogaina i la latou faatinoga i aso taitasi. Ou te leʻi malamalama pe aisea ua faʻamalosia ai e loʻu fomaʻi se faamalositino i aso uma, ma e suia ai le aʻafiaga o le suka!

O le tele o taimi, pe a faʻatusatusa atu i le tele o meaʻai, o le maʻisuka e amata ona mamafa le mamafa ma televave, lea e ono mafua ai le vaivai. E mafai ona foia le faafitauli pe afai e te puleaina au mea taumafa, ona o oloa na maua e se tagata le inisalini, lea e le lava mo tagata mamaʻi, ma calories e fesoasoani e maua ai le mamafa.

Laasaga 1. Filifili o oloa saʻo

O le tulafono faavae mo i latou oe mananao e maua le mamafa i le maʻisuka ituaiga 2, o le tuʻuina atu lea o mea e sili ona fiafia i ai oloa e maualalo le faʻasologa o igoa. O se lisi laʻititi lea, ae aofia ai mea uma e tatau ai mo le masani ai o le tino. O fua nei e aoga:

  • O fatu fatu atoa, sei vagana ai araisa,
  • O laumei, aemaise lava pi pi ma pi pi,
  • O fualaau aina lauiloa uma: tamato, kukama, susulu, pepa logo,
  • Greens fou, sili ona fiafia i ai mo salakeke,
  • Asparagus
  • Laʻau mumu lanu meamata (e tatau ona i ai se peel, talu ai ona o se mea taua o le acurusic acid o loo maua i totonu, lea e fesoasoani i le gaosiga o le inisalini),
  • Fuaʻau ma apricots malogo,
  • Meli



Mai fua o susu gaʻo, non-fat yogurts ma le susu lava e tasi e aoga tele mo le mamafa. O meaai e iai le maualuga o mea taumafa ma le malosi o le malosi e tatau ona i ai i le taumafataga. O le falaoa lenei mai le falaoa lelei, kuka ma meaʻai gaʻo, susu susu.

Laasaga 2. Suiga le taumafa o meaai

O i latou e le iloa le auala e maua ai le mamafa i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2 e tatau ona manatuaina se tasi o tulafono taua e fesoasoani e foia ai le faafitauli: ia e 'ai e le aunoa, ae laitiiti lava. O au meaai i aso uma e tatau ona vaeluaina i le 6-8 taumafataga. Ae tatau ona avea na o ni meaai, ae le o ni meaʻai i le alu, mo se faataitaiga, o se apu po o se sanuisi.

Laasaga 3. Faʻaitiitia le maua o le susu aʻo leʻi 'aʻai

Inu aʻo leʻi 'ai meaai e matua le manaʻomia. Muamua, e mafai ona faʻaitiitia lou manaʻo. Ma le lona lua, e aʻafia ai le faʻagasologa o le faʻaogaina o meaai. Afai e leai se auala e suia ai le masani o le inu i luma poʻo le taimi o taumafataga, e tatau ona e suia ia meainu.

E tatau ona avea ma mea lelei ma aoga pe a mafai ai.

Laasaga 4. Filifili le meaai saʻo meaai

Mo le maʻisuka 1 poʻo le ituaiga 2, fualaʻau maualalo maualalo, ole laititi ole pata i aso taitasi, sina sisi falaoisi, kulimi kulimi e aoga. E mafai ona e faia oe lava sandwiches poʻo le pusa. Mai meaʻai, meaʻai ma isi meaʻai o le faʻaaogaina fesili, e tatau ona e teena. E mafai ona e 'ai fualaʻau, e aofia ai le fusi.

Tuua Lau Faamatalaga