Ituaiga o maʻisuka ituaiga 2: faailoga i fafine, togafitiga ma aʻafiaga o le faʻamaʻi

O le maʻi suka o se maʻi endocrine lea e le o atoatoa le inisalini pe ua natia foi i le tele o mea. O le faʻaaliga iloga o le maʻi o le toto maualuga.

E masani lava, o le maʻisuka ituaiga 2, lea e le o nofouta ai sela o le tino i le inisalini, e tupu i fafine nai lo alii. O le mea moni, i le isi itupa, o le tala o le hormonal e le maluelue, ma e suia i vaitau eseese o le olaga.

O se ituaiga insulin-tutoatasi o faʻamaʻi e sili atu ona taatele nai lo le maʻisuka ituaiga 1. E le gata i lea, 80% o tagata gasegase e mamafa tele. I ia ituaiga o gasegase, e masani ona faaputuputu i totonu o le pusa ma le peritoneum le tino o le tino, ma o le foliga e pei o le apu, lea e taua o le lapisi o le manava.

Faʻamaumauga o mea tutupu

O mafuaaga o le maʻisuka ituaiga 2 i fafine e eseese. O le mea lea, e mafai ona avea ma matua matua o le tino, ona o lona matua, o le tino e mafai ona gaosia le suka e faʻaitiitia.

Ma o se tasi o itu autu i le atinaʻeina o togafitiga o le autoimmune o le oona tele. I le i ai o le mamafa o le mamafa, o le toto ua afaina, o le tele o le cholesterol e aoina i totonu, tuu i luga o puipui lapoa, lea e fesoasoani i le atiaʻe o le atherosclerosis. O le iʻuga, o vaʻa pisia e taofi le tuʻuina atu o le okesene ma meaʻai i totonu o masini ma okeni i le aofaiga manaʻomia, o lea na amata ai e le siama ona gauai le kulūkose ma le inisalini.

O isi mafuaaga masani o le faʻaaogaina o le gaʻo. O le faʻalauteleina o mea o lo o gaʻo i totonu o le toto e oʻo atu ai i le faʻaogaina o le pancreas, faʻatuai o le inisalini na maua i luga o siama uma.

O faʻamaʻi pipisi, aemaise lava, faʻamaʻi faʻafesoʻotaʻi i le tamaitiiti, e mafai foi ona oʻo atu ai i le foliga mai o le maʻisuka ituaiga 2. O le mea lea, afai ei ai se gasegase o le genetic, e oʻo lava i le masani masani e mafai ona fesoasoani i le hyperglycemia masani.

O isi mafuaaga o le maʻisuka e taoto pea i taimi uma o le atuatuvale ma le soona galue. O lenei mea e sili ona moni mo tamaitai e silia i le 30 tausaga. E le gata i lea, o vaisu e pei o le ulaula ma le ava malosi e fesoasoani i le amataina o le maʻi.

O mafuaʻaga autu nei o le maʻisuka, ae o loʻo i ai foi nisi tulaga lamatia e aʻafia ai:

  1. afaina
  2. maʻi faʻamaʻi (neurodermatitis, eczema),
  3. faʻasologa o togafitiga
  4. amataga vave o le atherosclerosis, angina pectoris ma le toto maualuga,
  5. faʻaauauina o le faʻaaogaina o glucocorticosteroids,
  6. tulaga e afua ai le faateleina o le faʻateleina o le kulukose o le toto i le taimi o le maʻitaga, taʻavale poʻo le fatu oso,
  7. pituitary poo le tumo o le gland,
  8. maʻitaga o le maʻitaga poʻo le fananau mai o tamaiti e sili atu i le 4 kg.

Ata faʻaleleia

E masani lava, o faʻamaʻi o le maʻisuka ituaiga 2 i fafine e atiaʻe i le matua (40-55 tausaga). O se vaega faapitoa o lenei ituaiga o faamai o le tupu malie lea, o le mea lea o loo sili ona lamatia ai.

O faʻamaoniga muamua o le maʻi o le galala tele. O le tagata gasegase e masani ona fia inu ona o le le atoatoa i hormones ma le kulukose i le tino. Faatasi ai ma lenei mea, e mafai e le teine ​​ona lagona le susu ma le tiga. E maitauina e faʻapea o le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, e le mafai ona faamalieina atoatoa le fia inu e tusa lava po o le a le tele o le vai inu.

O le isi faʻatelega faʻaalia o le faʻamaʻi o le masani lea o le faʻasolosolo, lea e tupu mai i le talaaga o le faateleina o le faʻaaogaina o le vai. Ae o lea ituaiga faʻamaʻi e mafai foi ona o faatasi ma isi faʻamaʻi, mo se faataitaiga, cystitis. Ole lapisi o le urine i aso taitasi e tusa ma le 2-3 lita ma sili atu i le 12 faʻasalaga i aso taitasi e tatau ona avea ma mafuaaga e popole ai.

O faailoga o le maʻisuka ituaiga 2 o le le fiafia, moe, ma le vaivai. O foliga vaaia o lenei tulaga e faafaigofieina e ala i le faaletonu o mea tau lemoni. Ae ui i lea, o le vaivai ma le leaga o lagona e mafai ona faʻaalia ai isi faʻamaʻi faʻamaʻi mata.

O isi faʻaʻailoga o le maʻisuka i fafine o loʻo faʻamamago le paʻu. O le mea moni, o le inu tele o vaiinu ma lelei meaʻai e afaina ai le tulaga o le paʻu. Aʻogogo, ona afaina ai lea o manua ma fusi, lea e faʻamalolo mo se taimi umi lava, ma o nisi taimi e liua ai i le maʻi suka.

Faʻasolosolo malie ona maua le maʻisuka ituaiga 2, o le faʻaaliga e masani ona faʻaititia, lea e tuʻuina atu ma se faʻamaoniga uiga ese:

  • fusi nifo,
  • pogisa i mata
  • afaina o vae ma tamatamailima,
  • tamaʻi povi,
  • leai se tamatamai lima.

E le gata i lea, o le tele o le maʻisuka e masani ona popole e uiga i le paʻu o le paʻu, ma i tamaitai e sili ona lagona i totonu o le itutino. E le gata i lea, o lo latou liua e faaitiitia, e mafua mai ona o le le atoatoa o le tino, ae faapea foi i se tulaga lautele o le tino.

O faailoga muamua o le maʻisuka i fafine o loʻo faʻaletonu i le faasologa o le maʻi, lea o se vaega tāua o le soifua maloloina e nafa ma le saunia o galuega faʻatino mo le fanau mai o tamaiti. Ae afai e faʻaleagaina le tala o le hormonal, o lona uiga o lenei mea e fesoasoani i le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi. O le mea lea, e faaopoopo atu i faʻalavelave faʻaleagaga, o le tagata maʻi e iai isi faʻamaʻi o le tino (amenorrhea, oligomenorrhea).

O le vaʻai amata e amata i le 50-60 tausaga, e masani lava ona taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le ituaiga lona lua o le maʻisuka. I lenei vaitau, o le tino o le fafine e aafia i suiga, lea o loʻo tuʻuina mai ma faʻamaoniga:

  1. tiga i totonu o le loto ma vae vaivai,
  2. malaise
  3. mimiti
  4. sosolo
  5. suiga i le mamafa
  6. vavao.

A o faagasolo lenei vaitaimi, ua fautuaina e le endocrinologists togafitiga o hormonal e taulai i le faatumauina o le gaioiga o le pancreas ma le puipuia o le atinae o le maʻisuka i le lumanai.

Ae o a isi fautuaga e tatau ona mulimulitaʻia e se fafine ina ia mafai ai ona taofia le gaʻo maualuga o le hyperglycemia?

Taofiaga

O lenei ituaiga o maʻisuka, e pei o se inisalini-tutoatasi, e le mafai ona puipuia i le faailoga muamua o se faaletonu o le gasegase. Ae o le tele o tagata gasegase e tuai ona latou sailia le fesoasoani faafomaʻi ona latou faʻaalu lea o togafitiga lagolago io latou olaga atoa.

O le mea lea, ina ia mafai ona taofia le amataina o le maʻisuka pe ia tolopo foi lona atinaʻe, e tatau ona aua nei faʻagaloina togafitiga puipuia. E taua le faʻamautuina o le paleni masani o le vai i le tino, lea o le a faʻamaonia ai le gaioiga o le pancreas ma faʻamautinoa ai le faʻaaogaina o kulukose masani i totonu o siaki. O le mea lea, ao lei faia taumafataga taitasi, e tatau ona e inuina se ipu vai mama, ma e tatau ona e teena kofe, ipu inu pia, lauti ma pia.

Ina ia aua le atiae le maʻisuka ituaiga 2 i tamaitai, e taua mo i latou le mataʻituina o le meaai. Muamua lava, e tatau ona e faia le faʻatusatusaga o kalori o meaai i aso uma ina ia le itiiti ifo ma le 1200, ae le sili atu ma le 2500, ma ia mafaufau i le faateleina o le tino faaletino.

E le gata i lea, e fautuaina le vavaeeseina o meaʻai gaʻo mai ia mea ma faʻatamaoaigaina i fua fou, fualaau faisua, fualaau aina, otaota, nati ma isi meaʻai, tele i fiber, vitamini ma minerale. O meaai e tatau ona vaevaeina i le 6 taimi i le aso, ao meaai e tatau ona faʻaaogaina i ni vaega laiti.

O togafitiga lelei o le maʻisuka e aofia ai:

  • siaki teuteu e faavae i luga o arasi, viburnum, hawthorn, ash ash,
  • vela
  • fualaau suamalie
  • falaoamata o falaoamata atoatoa o falaoamata,
  • fualaau faisua (pepa logo, susulu, beets, kapisi) ma leki.

E le gata i lea, o maʻi maʻisuka uma e manaʻomia le faʻatinoina o faʻatinoga. O lenei mea o le a puipuia ai le lamatiaga o le oona, fesoasoani i le faʻaumatiaina o le cholesterol leaga, faʻamalosia le vascular and muscular system, puipuiga ma faʻaleleia le soifua manuia lautele.

Ina ia maua lenei taunuʻuga, ua lava le alu i totonu mo taʻaloga i aso uma mo le 30 minute, lea o le a fesoasoani e faʻamautu ai nila i foliga lelei ma faʻasalalau le toto toto. I le faaopoopo atu i ai, e aoga le savali i le fogafale i luga poʻo le alu ile itula i le afiafi e savali i le ea fou, a itiiti ifo faalua i le vaiaso.

E le gata i lea, e tatau i tamaitai uma ona faʻamalosia le tino. I le uma, o le atuatuvale o se mafuaaga taatele o le atinaʻe o pathoces cardiovascular, lea e matua faateleina ai le aʻafiaga o le toilalo i le metabolism.

Afai ei ai se tasi o aiga e maua i le maʻisuka i le aiga o se fafine, ona tatau lea ona puipuia mai le taimi o le tamaitiiti. O le mea lea, o se teine ​​mai le 4 tausaga e mafai ona tusia i le vaega taʻalo pe auina atu i siva.

Afai o le togafitiga o le maʻisuka ma taaloga ua le mafai ona aoga ma o le maʻisuka ua amataina, ona togafitia lea o fualaau faasaina i le faaitiitia o le maualuga o le kulukose o le toto. I lenei tulaga, o faʻamaoniga ma togafitiga o le maʻisuka ua faʻaumatia ma le fesoasoani a le sulfonylurea, fualaau fou e faafouina ai le malosi o siama i insulin, taʻavale, dipeptidyl peptidase inhibitors ma isi vailaʻau.

O faʻaʻailoga o le maʻisuka ituaiga 2 i fafine e mafai ona iloa i le vitio i lenei tusiga.

Ituaiga 2 maʻisuka: faʻamaoniga i fafine, suʻega ma suʻesuʻega

Ina ia aua le faʻaleagaina oe lava i masalosaloga ae le o le tilotilo i aso taʻitasi mo faailoga o le faʻailoga i luga o ou foliga, ma le masalomia o le maʻisuka o le vaega 2, e sili atu le suʻeina o le suʻega toto i fale suʻesuʻe faʻapitoa - o se auiliiliga mo le pasene o hemoglobin glycated. Aʻo le i faia le suʻega, e leai se mea e tatau ona faʻanoanoa ai le tino (o loʻo matou talanoa e uiga i le suʻega i se manava gaogao, i le mataupu pe a faatonuina e le fomaʻi se auiliiliga o le sugar sugar), ma e mafai ona faia i soo se taimi talafeagai.

O le mea e ofo ai, i le mea moni, e le fautuaina e fomaʻi tagata gasegase e suʻe lenei suʻega pe a togafitia le maʻisuka, ma e aunoa ma le 'ai. O sea suʻesuʻega mo le tele o tausaga e mafai ona masani i se tagata maʻi, ae o se faʻamaʻi ua i ai ma faʻafitauli e mafai ona iai i le tino o se fafine. O le suʻesuʻeina o le hemoglobin A1C e le mafai ona fesoasoani i le teuina o le paketi a le aiga, ae o le a laveaiina ai le fafine mai popolega le talafeagai mo lona soifua maloloina.

Tusa 2 maʻisuka: faʻamaoniga i fafine, taunuuga

O le maʻisuka ituaiga 2 i totonu o tamaitai e lamatia pea i taimi uma i le gasegase (faʻafitauli) poʻo aʻafiaga, i nisi o tulaga e mafua ai le le atoʻatoa, ma le vave maliu. O le faamai ua lauiloa i tagata lautele i lalo o le igoa "fasioti lemu". O lenei tuufaatasiga o upu e fesootaʻi ma lona ala: o le leai o ni tiga faaletino i le taimi atoa o lona ala. Afai e aliali mai le tiga, e pei o se tulafono, e le mafai ona toe faʻaolaina le tagata maʻi. O le faʻamalosia o le faʻaosofia o le manaʻoga e pulea le metabolist metabolism i le tino o le tino o le a fesoasoani e aloese ai mai ia taunuuga, e faʻaaoga ai faʻamalamalamaga manino mo le taofiofia o faʻafitauli poo le togafitia.

O le European Journaliovascular Journal, na faavae i luga o ana suʻesuʻega i le 2007, lomia se tusiga e uiga i aʻafiaga o le maʻisuka i le tamaʻitaʻi ma le tama. Na fai mai o le faʻamaʻi e sili atu ona leaga i le tino o fafine nai lo alii. E pei ona faʻaalia i suʻesuʻega, o le faʻaitiitia o le taua o meaola i tagata mamaʻi ma le maʻisuka i fafine ua i ai se faailoga o le 8.2 tausaga, pe a ma le 7.5 tausaga o tagata. O foliga vaaia o le maʻisuka i tagata o se maualuga maualuga o le mauaina mulimuli ane o faamaʻi cardiovascular i se tulaga lautele e se vaega o le 2-3, ae i tamaitai, i se vaega o le 6. O le osofaʻi o le fatu i sui o le "faiva sili ona vaivai" o loʻo mafatia i le maʻisuka o le vaega 2, e sili atu ona lamatia nai lo tagata maʻi.

Togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 i fafine

O le suʻesuʻega o loʻo i luga o le kata ma faʻamaʻi mai e le fomaʻi le maʻisuka vaega 2? Aua le faʻavaivai, e tatau loa ona e tago i le togafitiga o lenei maʻi. O se laasaga filifilia saʻo mo le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 o le a fesoasoani e faʻaitiitia le lamatiaga o faʻalavelave i lona auala i le leai.

E fautuaina le faʻaaogaina o togafitiga faʻafesoʻotaʻi le 4-togafitiga:

  1. Faʻailoaina i aso taʻitasi le taumafataga o le maualalo o le carbohydrate.
  2. I le faʻaopopo atu i se taumafataga maualalo-carbohydrate, gaioiga faaletino e faia ma le fiafia.
  3. O se meaʻai maualalo ole tino gaʻo ma gaioiga faʻaletino ma faʻatasi ai ma vailaʻau faapitoa ua faatonuina e se fomaʻi mo le maʻisuka. Latou te fesoasoani e faateleina le lagona o le tino o le tino i le inisalini.
  4. Afai ei ai mataupu faʻalavelave ma faʻatamala, ona tatau lea ona mulimuli i ai fautuaga a le fomaʻi.

O mataupu ma mulimuli i le taualumaga e tatau ona vaevaeina e faalagolago i le iuga o le tau maualalo ile tau o le tagata maʻi. O lona uiga, e faʻaaogaina se taumafa maualalo-carbohydrate, ma e leai se faʻaitiitia o le toto toto, ona tatau lea ona e alu i le tulaga lona lua. O faamalositino faaletino e le fesoasoani i le tasi, ona tatau ai lea ona faʻaaoga fualaau, ae afai latou te le totogia le maʻisuka, ona le mafai lea ona e faia e aunoa ma le inisalini.

O lenei vitio o loʻo faʻamatalaina ai mataupu faavae o meaʻai mo le maʻisuka. E faʻapefea ona tausia le talavou ma le lalelei e tusa lava po o le faʻamaʻi? Soʻo se faʻamatalaga po o fautuaga?! Ia mautinoa e tusi e uiga ia i latou i faʻamatalaga i le tusiga!

Faʻaalia

O mafuaʻaga ma faailoga o le maʻisuka ituaiga 2 i fafine, o le faʻamaoniga lea e mafai ai e oe ona faʻatuina le maʻi i le taimi muamua, e tele. I le faʻaleagaina o meaʻai gaʻo, o le maʻisuka e mafai ona tupu. I le uma, o le pancreas e amata ona faʻamaʻaʻa, faʻaleagaina le gaioiga o le inisalini talini. Afai o loʻo maʻi le tino o se tamaititi i faʻamaʻi pipisi faʻapitoa i le tamaitiiti, o le maʻisuka ituaiga II e mafai ona tupu pe a uma ona faʻavae le tino. O se gasegase o le gasegase i le faʻamaʻi e taʻu mai ai e tatau i fafine ona tausisi i se meaʻai mai le laʻititi. E ui lava e masani lava ona mafai ona maua e le flu le masani ai le hyperglycemia.

Isi mafuaaga

O faʻalavelave faifaipea o loʻo aafia ai tamaitai e mafai ona mafua ai lenei maʻi. O le mea lea, i le mavae ai o le tolusefulu tausaga, o le tino o le feusuaiga lelei e mafai ona aʻafia i le tele o faʻafitauli o le tino. O le ava malosi ma le ulaula ulaula e ono mafua ai le maʻisuka ituaiga 2. O nisi faʻamaʻi pipisi o fafine e saofagā i foliga o le faʻamaʻi o loʻo fesiligia. O nisi taimi o faʻasologa o maʻi i le taimi o le maʻitaga e mafua ai le maʻisuka ituaiga 2.

Faailoga ma faailoga o le maʻisuka ituaiga 2 i fafine

Faailoga i fafine o lenei faʻamaʻi e masani lava ona iloa pe a uma le 40 tausaga. Uluaʻi faailoga o le maʻisuka ituaiga 2 i fafine:

  • O le mamafa. O le tele o taimi e mafua mai lenei mea ona o le le paleni o meaai, faʻalauteleina o le 'ai, lea e faʻaosofia ai foi le atinaʻe o le faʻamaʻi,
  • o le faasolosolo faasolosolo faataamilosaga e faʻalavelaveina, o le faʻasaina e mafai ona utiuti pe tele,
  • o le susu e tupu mai i lea taimi ma lea taimi, o le fia inu malosi e tupu,
  • fiaai e tusa lava pe a uma se taumafataga lata mai,
  • afaina o le paʻu mafua ona o siama ua aliali mai, e tuʻuina mai faatasi ma le vevela ma le susunuina,
  • o manua e le toe malolo mo se taimi umi,
  • popole i le le mautonu ma le paʻu o vae,
  • vaaiga faʻapitoa, faʻapena ona faʻaalia,
  • urination avea o se mea e tupu soo
  • faʻailoga fao e tali atu foi i le faʻamaʻi, faʻaleagaina o latou fausaga,
  • lauulu e mafai ona paʻu'ū tele, vevela ma le toe maua ai lona malamalama lelei,
  • faʻalavelave faʻavaivai tumau ma le vaivai, faʻavavevave faʻafuaseʻi.

E matua malosi le malosi o vaʻa i le faʻamaʻi, ma o le mea lea, i le tulaga o le gasegase o le tino, o mafatiaga foi o mucous:

  • o le a latou vevela, e maua i luga o latou microcrack, lea e faʻagesegese ona faʻamalolo ma e masani ona avea ma punavai o vailaʻau faʻamaʻi ma fungal,
  • totonu o le vaʻa, o le paleni o le acid-base e amata ona sui,
  • foliga mataga.

E oo lava i uluaʻi faailoga o le maʻisuka ituaiga 2 i fafine o: lafoaia o lauulu i luga o vae, ae o le tuputupu ae iloga i luga o foliga, laiti tuputupu ae samasama, o le soona taua o xanthomas, o loo i luga foi o le tino, o le fesuisuiai e faasolosolo lava ina salalau i totonu o le tino. O suʻesuʻega i fale suʻesuʻe o le a sili atu ona manino le faʻamaonia o le maʻi.Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e suʻeina le mea o loʻo iai i le suka i le toto ma le urine i luga o se manava gaogao ma pe a uma ona 'ai. Afai o le auiliiliga na pasia i le manava gaogao na faaalia ai se taunuuga o le sili atu i le 120 mg%, ma a maeʻa ona faatumuina le manava - sili atu i le 140 mg%, ona tupu ai lea o le maʻi ma ua oo i le taimi e amata ai togafitiga.

Faʻailoga

O le gaioiga o suʻesuʻega falesuesue o le maʻisuka ituaiga 2 i tamaitai (mo faailoga vaaia i luga) o le sailia poʻo le faʻamaoniga o le beta cell non-functionality (o le leai o se inisalini). O faʻamaumauga autu o le biobetic o le beta cell dysfunction:

  • hyperglycemia i luga o se manava gaogao po o se faʻaopoopoga i le tikeri o le kulukose pe a uma meaai i tua atu o tuaoi o tulaga lautele ua taliaina,
  • glucosuria
  • ketonuria
  • le atoatoa po o se laʻititi laʻititi o le C-peptide i totonu o le toto po o le urine.

I le i ai o faailoga, e manaʻomia suʻesuʻega suʻesuʻe suʻesuʻe i suʻesuʻega falesuesue e faʻamaonia ai le faʻamalositino. I le leai o ni faailoilo, na o le suʻesuʻeina ole fale suʻesuʻe e mafai ai ona masalomia le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka poʻo le filifilia foi o se faʻamaoniga manino (mo se faʻataʻitaʻiga, pe afai o le mataupu e maualuga lona totoga i luga o se manava gaogao ma tino ketone i le urine). Mo lenei mafuaʻaga, e matua taua lava le suʻesuʻeina o suʻesuʻega falesuesue pe a suʻeina tagata i le vailaau o le faʻamaʻi. I totonu o fale suesue, o se tulafono, o le tikeri o le kulūkose i le plasma o le toto vevela ua fuafuaina e faʻaaoga ai faʻamaumauga, ae peitai, talu ai nei, mo le vave faʻamalositino, vaega o suʻega poʻo glucometers e fuaina ai le tikeri o le kulukose i le toto sosolo ua faʻaaogaina pea.

Faʻatau togafitiga

O le ituaiga lona lua o le maʻisuka i fafine o se maʻi faʻasolosolo e masani lava ona atiae i tagata e televave i le tino. O lenei faʻamaʻi e le mafai ona faʻamalolo atoa, ae e taua tele le faia! Ina ia togafitia faʻamaʻi o le maʻisuka ituaiga 2 i fafine, o vailaʻau e masani ona faʻaaoga e fesoasoani ai e pulea le maʻi.

Thiazolidinediones ma meglitinides

Meglitinides e faaosofia ai le gaosia o hormones e le pancreas, ma faʻaititia ai foi le suka toto. Latou te gaoioi i luga o le paʻu o le siama, ae leʻo luga o sela latou lava, e le mafai ai ona taofia le biosysese. O sui autu o lenei vaega o fualaau faasaina o Starlix ma Novonorm, lea e aofia ai le numera i la latou tuufaatasiga.

O le Thiazolidinediones e iai se uiga pepelo, e le faalavelave i le gaosiga o le inisalini, e faaosofia ai le tusiga o kenera, ma faʻaitiitia ai foi le lamatiaga o le atinaʻeina o faʻalavelave faʻalavelave ma fatuga. O fualaau e masani ona faʻaaogaina mo fafine ei ai le maʻisuka ituaiga 2, o: Troglitazone, Pioglitazone ma Rosiglitazone.

Sulfonylurea

I le faaaogaina o nei fualaau faasaina, e mafai ona faaosofia ai le gaosiga o suauu peta pancreatic, faateleina le mafai ona gafatia o siama o nisi o lela, faavaivaia le sootaga o palatini ma mea matautia o le hormonal, faateleina le lagona o le insulin i le lipid ma muscle tissue, ma isi. I vailaau faʻaonapo nei, "Carbutamide", "Glipizide", "Tolazamide" ma le "Gliclazide", faapea foi ma tupe e faaaoga ai glimepirides.

Faʻafetai i lo latou faʻaaogaina, e mafai ona faateleina le aofaʻi o le inisalini o le a tuʻuina atu i le toto. O nei vailaʻau e taofia ai le gluconeogenesis, faʻamalosia ai le glycolysis ma le gaʻo gaʻo e ala i siama. Ae e tatau ona matauina o biguanides e le maua vave le maualuga o le suka i le vave! O fualaau autu e faʻaaogaina le maʻisuka ituaiga 2 i fafine o Formetin, Glucophage ma Siofor.

Faʻasalaga ma le faʻamaonia o le glucosidase

O le vevela o le hormone o le vaega o meaʻai e faʻateleina ai le faʻamalosia o le inisalini. E amata lana galuega pe a lava le kulukose i totonu o le toto. Ona o lenei mea e le maua ai e se fafine le hypoglycemia. O sui lauiloa o faʻalauiloa o Yanumet, Metglib ma Bagomet. O le atiata o Alpha glucosidase e poloka ai le gaosiga o se enzyme maʻoti i totonu o le inumaga lea e mafai ona mafua ai le faʻamavaeina o masini gaʻo. O lenei mea e fesoasoani e faʻagesegese ai le faʻaogaina o polysaccharides i totonu o le toto. Ole vaega o fualaau faʻamalosi e aofia ai Glucobay, Acarbose ma Miglitol.

Pe a togafitia e fomaʻi le maʻisuka ituaiga 2 i fafine, latou te faʻamaonia ni vailaʻau e togafitia ai lenei maʻi. Ae peitai, e le tatau i se tasi ona galo e uiga i meaai faapitoa mo le maʻisuka. Talu ai e le mafai e le tino ona toe faʻaleleia lelei soʻo se oloa. E le gata i lea, e le mafai ona toe malosi atoatoa mai le faʻamaʻi o loʻo fesiligia. A uma, o loʻo i ai se faʻalavelave faʻalavelave o le metabolism glucose. Ae ui i lea, e tatau ona e mulimuli i lenei, matauina o se meaʻai. Na o le taimi lena o le a mafai ai ona aloese mai faʻafitauli faigata.

Vaega o le taumafa ua fuafuaina

Ina ia tumau le maualuga o le suka i le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona e faʻatapulaʻa le aofaʻi o meaʻai gaʻo. I lenei tulaga, e tatau ona e filifili gaʻo maloloina ma le maualuga o palatini mo lau meaʻai. I le masani ai, aua le galo le aoga o vitamini, elemene ma minerale. O le suiga i le ituaiga o meaai o loʻo iloiloina e tatau ona faifai malie. Ae ui i lea, o suiga o tagata gasegase pe a uma se taumafataga maualalo maualalo e matauina i ni nai aso. O le mea lea, e le mafai e gaʻo ona totoina le suka toto, e le pei o gaʻo. Ma o aʻafiaga e masani lava e le tupu aʻe ai le suka. O lenei taumafataga ua faamaonia lelei i le faiga masani.

O taunuuga

O le mea e leaga ai, o taunuuga o le maʻisuka ituaiga 2 i totonu o tamaitai (faailoga o le maʻi e tatau ona iloa i se taimi talafeagai) e maitauina i le toetoe o mea uma, ma e masani ona faʻagasolo i luma le togafitiga. E le gata i lea, e tusa lava pe mulimulitai se fafine i fautuaga a le fomaʻi, faʻaaogaina le inisalini saʻo ma e aunoa ma ni gaʻo, fuafua vaega ole falaoa, ma siaki pea le maualuga o le suka, o faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona tupu i nisi taimi.

O aʻafiaga o le maʻisuka e masani lava ona tupu ona o le faaleagaina o nisi o totoga - o fatugaʻo, vaʻa toto ma mata, faʻapea foi ma le tino o le tino. Sei o tatou nonofo i luga ia i latou i auiliiliga.

Maʻisuka Nifropathy

O lenei tulaga e taʻu mai ai le amataga o le faagasologa o le faaleagaina o lapisi ma le palanyma tele. I le taimi lava e tasi, o le gasegase gasegase mai le tino ua faʻaititia, ma e oʻo lava i le le mafai ona faʻalautele. O le toto o loʻo i ai mea e maua mai ai le eletise, lea e mafua ai le inupia o le tino. Ina ia faasaʻo le tulaga, e manaʻomia e le fafine ona faia e le aunoa le faʻamamaina o le toto e ala i le totogia poʻo le suia o se fatuga maloloina mai se foaʻi.

Polyneuropathy o le maʻisuka

O le faaleagaina o neura lautele o pito i tua o loʻo matauina. I le taimi muamua, e ono lagona e le tagata maʻi le tingling, faamafanafana ma le le mautonu, ae a mavae sina taimi, o le lagona o le tino e mafai ona faaititia. O se faʻalavelave matautia o se vae o le maʻisuka, ona o le gangrene ma le maʻi o le maʻi. A aunoa ma se togafitiga tatau ma talafeagai, atonu o le a faʻaalia se fafine o se lima poʻo se vae.

Maʻisuka Angiopathy

O lenei taunuuga o le maʻisuka ituaiga 2, o le faaleagaina ma le le atoatoa o le galueaina o toto toto ma capillaries e tupu, o lo latou gafatia e faaitiitia ai, o le a mafai foi ona avea ma mea vaivai, mafua ai le atinaʻeina o le gasegase vascular poo le thrombosis.

O aʻafiaga o le ituaiga lona lua o le maʻisuka e le vave tutupu, ae pe a maeʻa se vaitaimi patino. Ae e tatau i tamaitai uma ona iloa e uiga ia i latou ina ia mafai ona faʻaumatia i le taimi. O lenei aʻoaʻoga e aʻoaʻoina e le aʻoga o le maʻisuka, ma le endocrinologist.

Puipuiga

O le maʻi suka o se maʻi lautele, aemaise i fafine. E afua ona o le itiiti ifo o galuega o le endocrin system. Ina ia taofia le tupuga o le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona siakiina e le aunoa le maualuga o le viscosity o le toto, cholesterol, toto toto, lafoai amioga leaga ma faaitiitia le mamafa.

O se taumafataga lelei, atonu, e mafai ona taʻua o le mea autu, talu ai e aunoa ma le toe mafai ona leai se aoga o isi vaega. Muamua lava, e tatau ona faʻaitiitia le taumafaina o gaʻo vailaau faʻamalosi, talu ai latou te tuʻuina atu le tele o mea uma, i le maualalo o le tau aogā.

E le masalomia, o faʻalavelave masani e faʻalavelaveina le gaioiga o le tele o siama ma okeni, lea e mafai ona oʻo atu ai i le tele o faʻamaʻi. O le mea lea, e tatau i se fafine ona aoao e pulea ona lagona ma aua le toe ita.

Pe a faʻamalūina, o le pancreas e maua ai le inisalini i se tau maualalo. O le mea lea, o fafine e mafatia i le maʻisuka ituaiga 2 e fautuaina e inu le 200-250 ml o le vai aʻo leʻi 'ai. E le mafai ona suia le vai i le lauti, kofe, vai poo vai suamalie.

Ina ia aloese mai le oona, o le mafuaaga lea o lenei ituaiga o maʻisuka, ua fautuaina tamaitai ina ia faia i taimi uma ni faamalositino faaletino faigofie.

O suʻega suʻega fesoasoani e faʻaitiitia ai aʻafiaga leaga o le maʻisuka i le tino o le fafine, ma o le vave lava ona iloa o le maʻi, o le faigofie foi ona pulea ma togafitia.

Faamatalaga lautele e uiga i le faamai

Fai mai fomai o fafine e sili atu ona afaina i le maʻisuka. O le le atoatoa o le gasegase o le gaʻo lea e mafai ona avea o se mea e faʻaosofia ai le maʻi.

E taua foi le taua o le ituaiga o maʻisuka, lea e na o tamaitai i le taimi e maitaga ai na tupu. O le lagona o le tino i le inisalini e faaitiitia ona o le faaletonu o le hormonal failure.

Ae ui i lea, o le kulūkose e toe faʻaleleia masani i totonu o le 2-6 vaiaso talu ona fanau le pepe. E tusa ai ma lea, o togafitiga mo le maʻisuka faʻamalosi e le o faʻamatalaina, ae manaʻomia le vaavaaiga faʻalefitiga.

E talitonuina o le toʻatele o tamaitai i le 40 tausaga ma le mamafa pe ua maeʻa ona avea ma afaina e afaina i le maʻisuka i fafine.

Ae peitai o le suʻesuʻeina o le faʻamaʻi i se amataga vave e toetoe lava a le mafai.

O fomaʻi i lenei mataupu na faʻalauiloaina le manatu o "prediabetes." O se tulaga lenei pe a faʻaititia le maualuga o le suka, ae leai se isi faʻaaliga o le maʻi. O le maualuga ole inisalini e masani foi. Afai e te le o gauai i lenei mea moni ma aua nei mulimuli i fautuaga a le fomaʻi, ona maua ai lea o le maualuga o le tulaga o le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka.

Faailoga ma faailo o le faʻamaʻi i fafine

O nisi o faailo autu o le maʻisuka ituaiga 2 e tulaga ese i tamaitai o:

  • faʻaaliga masani o faʻamaʻi pipisi (e pei o le candidiasis),
  • faafitauli i le faʻaleleia o le tino (le mafai ona fanau se tamaitiiti),
  • sili atu le afu (o le manogi o le afu e mamao ese mai le sili ona manaia),
  • o se faʻaopoopoga o le mamafa ma le masani ai gaosiga o androgens (pe ua leva ona faia i le taimi o le menopause) ma le mulimuli i se taumafataga maloloina.

A le o lea, o faailoga ma faʻamatalaga o falemaʻi e taatele:

  • o manua e le toe malolo mo se taimi umi,
  • fia inu pea
  • urination,
  • tuinanau i le toto maualuga,
  • faʻanoanoa vaaia
  • tingling poʻo le faʻalavelaveina o fautuaga a tamatamailima po o tamatamai vae,
  • faitioga o le mausali o le paʻu o le paʻu (ona o le faʻaititia o le tino i teteʻe faʻamaʻi pipisi).

Tusa ma togafitiga o gasegase

O le faavae o le tausiga o le maʻisuka o le faʻateʻaina lea o faʻataʻitaʻiga, lea e mafua ai le faateleina o le suka o le toto, o le leaga o le lagona i le inisalini.

I le tele o tulaga, e fautuaina le taumafa lelei, faʻapea foi ma le physiotherapy. O nei mea uma e tatau ona faʻaitiitia ai le mamafa o le tino ma faʻamaonia le faʻaogaina o le tino.

O le taumafataga e fuafua e faʻatapulaʻa le tele o meaʻai gaʻo ma suamalie. I le tele o tulaga, ua faatonuina le numera o le taumafataga Pevzner 9, lea e fuafua tonu i le vave vave ona leiloa le gaʻo ma le faʻavaveina o le metabolism, talepeina gaʻo. Mo nisi auiliiliga i lenei mataupu e tatau ona feutagai ma se tausinisia.

I tulaga maualuga o le maʻisukale leaga e tatau ona faʻateleina le maualuga ole inisalinie faʻaosofia ai le faʻalavelave masani o le kulukose. E mafai ona aloese mai lenei mea i le faʻatinoga tonu o fautuaga faʻafomaʻi i le tulaga o vailaʻau.

I le aotelega, o le maʻisuka ua sili ona maua i tamaitai pe a mavae le 30-35 tausaga le matua, ae o lona foliga vaaia foi e tupu (e seasea lava). E masani lava o le tele o teineiti atoa ma galuega faʻapitoa (faatasi ai ma le vaivai faaletino). Ina ia faia se suʻesuʻega mulimuli, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi lau endocrinologist mo se fesoasoani.

I lenei tusiga, o le a ou suʻesuʻeina po o a faailoga o le maʻisuka ituaiga 2 i totonu o tamaitai e tatau i se fafine ona gauai totoʻa i le taimi e faia ai se gaioiga. O le a se mea o le a fesoasoani ia te oe e taulima ai lenei maʻi. A uma mea uma, o le puipuia o se faʻamaʻi e sili atu ona faigofie nai lo le togafitia mulimuli ane.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi matautia lea e taatele i totonu oo tatou tupulaga, ae le o le oti, pe afai e mafai ona e fetaui lelei ma se faʻamaʻi. O le a le lamatiaga o le maʻisuka mo le afa o le tagata soifua? Aisea e tupu ai na ituaiga o faʻamaʻiloga i nisi o taimi?

Muamua lava, o le maʻisuka e matautia aua e faʻaumatia ai le metabolism saʻo i le tino ma le maualuga o le kulukose, ma e aʻafia foi i le fatu o capillaries, lea, mulimuli ane, ona le toe lelei le "tuʻuina atu" o le toto.

Faailoga o le ituaiga 2 Tisuka i Fafine

O lenei ituaiga e aofia ai le gasegase o le faamai, lea e atiina ae le tele o tausaga ma e masani lava ona matauina i tamaitai matutua. O loʻo faʻaalia i:

  • vaivai
  • faʻaititia le faʻaaliga
  • mafaufau le mafaufau,
  • faaaliga o le fiainu
  • faʻaauau faifaipea.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le gaogao e aliali mai i fafine, lea e toetoe a le mafai ona faʻamalolo. O nisi tagata i lenei laasaga e itiiti lava ni mea e iloagofie ai, o lea ei ai se tulaga lamatia o se fatu fatu poʻo se taʻavale.

O faʻamuamua muamua o le maʻisuka ituaiga 2 i totonu o fafine e taua:

  • matagogo
  • fiainu
  • tupe mama po o le gau o le mamafa
  • e masani ona fai, aemaise i le po
  • vaivaiga lautele ma faaitiitia le faatinoga
  • paʻu mago ma mucous membranes
  • faailoga i fafo o le paʻu (siama, dermatopathy, lipomalosis, ma isi)
  • vevela paʻu
  • faʻaitiitiga o mea faʻapitoa
  • tulaga le mautonu

O tamaʻitaʻi ei ai se isi faʻamaoniga taua lea e tatau ona vave logoina tagata gynnecologists ma venereologists. Ou te faauigaina o le gaoi.

Faailoga o le gasegase i fafine e maua i le maʻisuka o:

  • lē mafaʻatau le sasaina
  • mumu o le perineum ma le gaogao
  • lafoaʻi

E masani lava, e le manuia taumafaiga a fomai e togafitia le gasegase, aua o ia ituaiga o gasegase e taumafai e toe foi, ma o mea uma e te manaomia e fai o le faapaleniina o le toto suka. Ae o le maʻisuka e le na o le pau lea o mafuaʻaga o le faʻamaʻi pipisi a le fafine.

O le faʻamaoniga o le maʻisuka i lenei laasaga e masani ona tupu i se faalavelave. I le faaopoopo atu i nei ituaiga e lua, o le maʻisuka 3,4,5, ma le maʻisuka ua taʻua o le maʻisuka ituaiga, ae o lenei faʻavasegaina e seasea lava.

Afai e te matauina le le lava po o isi foi foliga tutusa, siaki lau maualuga o le suka suka ma afai e maualuga, aua le faatuai e togafitia. O le le taliaina o togafitiga i le taimi e tasi o le a mafua ai ni faigata ogaoga, e pei o le gau o le fatuga, o le leiloa o vae ona o le gangrene ma le tauaso.

Ituaiga 2 maʻisuka i fafine

O le tulafono pito sili ona taua o le tausisia lelei o le lisi ma meaai, ma na o le tulaga lenei o le ae aloese mai faafitauli ma maua ai taunuuga lelei.

E tusa ai ma fuainumera, e tusa ma le valusefulu pasene o le maʻisuka ituaiga 2 o tagata oona, ma o le meaʻai e tatau ona maualalo i calorie ina ia vave ona faʻamautu le mamafa o le maʻi ma toe foʻi i le masani.

O le tulafono lona lua o le taofia lea o le faateleina o le suka pe a uma ona 'ai, i se isi faaupuga, e le tatau i maʻi ona faatagaina le tupu mai o le hyperglycemia postprandial.

A faʻamavaeina e se tagata o loʻo i ai le maʻisuka ma ua le maua le mamafa, e le gata ina ausia le sini autu - faʻaitiitia le suka o le toto, ae faʻaititia ai foi le cholesterol ma faʻamautuina le toto maualuga.

Tagata mamai e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona 'aina sina mea taumafa 5-6 taimi i le aso, lea e fesoasoani i le faʻailogaina o le fiaai ma faʻaleleia le maualuga o le suka. E faʻaititia le tulaga lamatia o le hypoglycemia. I le taimi lava e tasi, e mafai ona 'ai e le tagata maʻi i le tolu taimi i le aso, ma maua tutusa lelei taunuuga, ae o lenei mea e faʻalagolago lava i uiga o le tagata maʻi i le maʻisuka.

Afai o le maʻisuka e le sili atu le mamafa o le tino, o lona uiga e le tatau ona faʻatapulaʻaina lau kalori i meaʻai, e tatau lava ona e matua vaʻaia le suka toto i le masani - meaʻai faʻasolosolo ma le mumusu e 'ai sina mea inu.

I le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona e mulimuli i le taimi o taumafa meaai:

  • Mo le aso e te manaʻomia e faʻaaogā ai meaai 5-6 taimi, i vaega laiti, vaevaega, sili atu i le taimi e tasi,
  • Afai o se lagona o le fiaai ua tupu i le va o meaʻai autu, e tatau ona e 'ai se meaʻai, mo se faataitaiga, o se apu, se ipu malulu o le gaʻo leʻo,
  • O le meaai mulimuli e tatau ona sili atu nai lo le 2 itula ao le i momoe,
  • Aua e te faimalaga le aoauli, aua o le a fesoasoani e faatumauina le maualuga o le suka i le aso atoa,
  • E faasaina le inuina o le ava, e mafai ona mafua ai le hypoglycemia (o se paʻu faafuaseʻi i le suka)
  • E taua tele le pulea o le tele o au auʻaunaga, aua o lenei ipu ua vaevaeina i ni vaega se lua, salati, greens (e aofia ai fiber) e tuʻuina i le tasi vaega i le lua α ma le palatini gaʻo.

  1. Tusa 2 maʻisuka: faʻamaoniga i fafine
  2. Ituaiga 2 maʻisuka: faʻamaoniga i fafine, suʻega ma suʻesuʻega
  3. Tusa 2 maʻisuka: faʻamaoniga i fafine, taunuuga
  4. Togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 i fafine

O suʻesuʻega ua faʻaalia ai e fomaʻi le fomaʻi o le maʻisuka o le maʻisuka ituaiga 2 i le 90-95% o tagata gasegase na maua ai. O lenei faʻamaʻi e sili atu ona taatele nai lo le maʻisuka ituaiga 1. I le tele o tulaga, o nei mea e mafai ona mafua i le 80 mai le 100%, o gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e mamafa tele. O le mamafa o le mamafa mamafa o le 20% o le masani masani taliaina. O le gasegase o le tino i tagata gasegase e sili atu i le pusa o le pusa ma i totonu o le manava. O le foliga o le tagata gasegase e foliga tutusa ma le apu ma ua taʻua o le mea lilo o le manava.

Tapulaʻa i mea taumafa ma gaioiga eseese (e masani lava ona faatatau i le gaioiga faaletino) fesoasoani e taulimaina le faʻamaʻi, mo ni nai itula ile aso atoa. E le faigofie lenei mea, ona o galuega mamafa i le galuega, i le aiga poʻo le sosaiete lautele, ae o ia ituaiga mea e fesoasoani i tagata gasegase e aunoa ma le puleaina o le inisalini.

O le toʻatele, o loʻo maua i le maʻisuka ituaiga 2, teena le gaioiga faaletino ma tapulaa meaʻai, e tusa lava pe iai ni faʻafitauli i taimi o maʻi. O loʻo i ai auala faʻalelalolagi e faʻaititia ai le maualuga o le suka i totonu o toto i le masani masani i le maʻisuka ituaiga 2 ma faʻamaoniga i fafine, talafeagai i soʻo se matua.

Tusa 2 maʻisuka: faʻamaoniga i fafine

O faʻamaoniga o le maʻisuka i le va o tamaitai e le eseese tele mai le faʻaʻailoga i le vaeluaga o tama. O se tuusaunoaga atonu e na o le faʻaauau pea ona i ai i totonu o le vevela poʻo le gaogao. E mafua lenei mea i le mea moni o le suka e sili atu i le toto e fiafia i le toe gaosia o sigi i le tino. O faʻatoʻa faʻafefete faʻafuaseʻi e le gata ina faʻalavelave ai se fafine i mea faalilolilo, ae o loʻo faʻatasi foi ma faʻamaʻi faʻamaʻi. E faigata mo fafine ei ai le maʻisuka ituaiga 2 e feagai ai ma le gaogao, aua e faigata ona togafitia.

Faailoga masani i vaʻavalea vaivai ma le maʻisuka ituaiga 2:

  • Tele le galala
  • Uiga masani,
  • Le faʻaalia o fungalfections i totonu o le oral poʻo le vae,
  • Faʻafuasei le paʻu o le gau poʻo le leaga, maua i totonu,
  • O le vaivai vaivai,
  • Vaʻai mataʻitusi
  • Galuega le mafaufau leaga.

O le mea mulimuli i totonu o faʻamaoniga o loʻo i luga e masani ona le amanaiaina, e faasino i le matua, i le mea moni - e le saʻo atoatoa lenei. O le isi faailoga o faailoga o le maʻisuka ituaiga 2 o le foliga mai o le matutua i totonu o lima ma foliga, ma o lauulu ma fao e afaina ai foi i le le mautonu. I lenei tulaga, aua nei faʻafememeai faʻamaʻi "faʻamalosolo" faʻatasi ma na ituaiga masani o le faʻamaʻi, o la latou faʻaaliga e le masani ona i ai i maʻi.

Ae e te leʻi maitauina fao fagu po o vaitau o tausaga, o le a lagona e se fafine faʻafitauli o le tino faaletino:

  • Maitau le vaivai
  • Le lava le vaivai
  • Suafa e le uma.

I lenei vitio, e mafai ona e aʻoaʻo atili e uiga i faʻamaʻi o le maʻisuka i fafine.

Ituaiga 2 maʻisuka: faʻamaoniga i fafine, suʻega ma suʻesuʻega

Ina ia aua le faʻaleagaina oe lava i masalosaloga ae le o le tilotilo i aso taʻitasi mo faailoga o le faʻailoga i luga o ou foliga, ma le masalomia o le maʻisuka o le vaega 2, e sili atu le suʻeina o le suʻega toto i fale suʻesuʻe faʻapitoa - o se auiliiliga mo le pasene o hemoglobin glycated. Aʻo le i faia le suʻega, e leai se mea e tatau ona faʻanoanoa ai le tino (o loʻo matou talanoa e uiga i le suʻega i se manava gaogao, i le mataupu pe a faatonuina e le fomaʻi se auiliiliga o le sugar sugar), ma e mafai ona faia i soo se taimi talafeagai.

O le mea e ofo ai, i le mea moni, e le fautuaina e fomaʻi tagata gasegase e suʻe lenei suʻega pe a togafitia le maʻisuka, ma e aunoa ma le 'ai. O sea suʻesuʻega mo le tele o tausaga e mafai ona masani i se tagata maʻi, ae o se faʻamaʻi ua i ai ma faʻafitauli e mafai ona iai i le tino o se fafine. O le suʻesuʻeina o le hemoglobin A1C e le mafai ona fesoasoani i le teuina o le paketi a le aiga, ae o le a laveaiina ai le fafine mai popolega le talafeagai mo lona soifua maloloina.

Tusa 2 maʻisuka: faʻamaoniga i fafine, taunuuga

O le maʻisuka ituaiga 2 i totonu o tamaitai e lamatia pea i taimi uma i le gasegase (faʻafitauli) poʻo aʻafiaga, i nisi o tulaga e mafua ai le le atoʻatoa, ma le vave maliu. O le faamai ua lauiloa i tagata lautele i lalo o le igoa "fasioti lemu". O lenei tuufaatasiga o upu e fesootaʻi ma lona ala: o le leai o ni tiga faaletino i le taimi atoa o lona ala. Afai e aliali mai le tiga, e pei o se tulafono, e le mafai ona toe faʻaolaina le tagata maʻi. O le faʻamalosia o le faʻaosofia o le manaʻoga e pulea le metabolist metabolism i le tino o le tino o le a fesoasoani e aloese ai mai ia taunuuga, e faʻaaoga ai faʻamalamalamaga manino mo le taofiofia o faʻafitauli poo le togafitia.

O le European Journaliovascular Journal, na faavae i luga o ana suʻesuʻega i le 2007, lomia se tusiga e uiga i aʻafiaga o le maʻisuka i le tamaʻitaʻi ma le tama. Na fai mai o le faʻamaʻi e sili atu ona leaga i le tino o fafine nai lo alii. E pei ona faʻaalia i suʻesuʻega, o le faʻaitiitia o le taua o meaola i tagata mamaʻi ma le maʻisuka i fafine ua i ai se faailoga o le 8.2 tausaga, pe a ma le 7.5 tausaga o tagata. O foliga vaaia o le maʻisuka i tagata o se maualuga maualuga o le mauaina mulimuli ane o faamaʻi cardiovascular i se tulaga lautele e se vaega o le 2-3, ae i tamaitai, i se vaega o le 6. O le osofaʻi o le fatu i sui o le "faiva sili ona vaivai" o loʻo mafatia i le maʻisuka o le vaega 2, e sili atu ona lamatia nai lo tagata maʻi.

Togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 i fafine

O le suʻesuʻega o loʻo i luga o le kata ma faʻamaʻi mai e le fomaʻi le maʻisuka vaega 2? Aua le faʻavaivai, e tatau loa ona e tago i le togafitiga o lenei maʻi. O se laasaga filifilia saʻo mo le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 o le a fesoasoani e faʻaitiitia le lamatiaga o faʻalavelave i lona auala i le leai.

E fautuaina le faʻaaogaina o togafitiga faʻafesoʻotaʻi le 4-togafitiga:

  1. Faʻailoaina i aso taʻitasi le taumafataga o le maualalo o le carbohydrate.
  2. I le faʻaopopo atu i se taumafataga maualalo-carbohydrate, gaioiga faaletino e faia ma le fiafia.
  3. O se meaʻai maualalo ole tino gaʻo ma gaioiga faʻaletino ma faʻatasi ai ma vailaʻau faapitoa ua faatonuina e se fomaʻi mo le maʻisuka. Latou te fesoasoani e faateleina le lagona o le tino o le tino i le inisalini.
  4. Afai ei ai mataupu faʻalavelave ma faʻatamala, ona tatau lea ona mulimuli i ai fautuaga a le fomaʻi.

O mataupu ma mulimuli i le taualumaga e tatau ona vaevaeina e faalagolago i le iuga o le tau maualalo ile tau o le tagata maʻi. O lona uiga, e faʻaaogaina se taumafa maualalo-carbohydrate, ma e leai se faʻaitiitia o le toto toto, ona tatau lea ona e alu i le tulaga lona lua. O faamalositino faaletino e le fesoasoani i le tasi, ona tatau ai lea ona faʻaaoga fualaau, ae afai latou te le totogia le maʻisuka, ona le mafai lea ona e faia e aunoa ma le inisalini.

Togafitiga o le maʻisuka faʻatasi ai ma togafitiga faʻa-aganuu: faʻataʻitaʻiga faʻamaonia.

Faailoga o le maʻisuka i se tamaititi: aua nei misia le maʻi!

O lenei vitio o loʻo faʻamatalaina ai mataupu faavae o meaʻai mo le maʻisuka. E faʻapefea ona tausia le talavou ma le lalelei e tusa lava po o le faʻamaʻi? Soʻo se faʻamatalaga po o fautuaga?! Ia mautinoa e tusi e uiga ia i latou i faʻamatalaga i le tusiga!

Tuua Lau Faamatalaga