Faʻafitauli o le Selfimmune pancreatitis: faʻasologa o suʻesuʻega, togafitiga ma faʻasologa

Automomune Pancreatitis - o se ituaiga o pancreatitis, i le pathogenesis lea e aofia ai masimmune masini. I lenei ituaiga o pancreatitis, o le hypergammaglobulinemia ua matauina, maualuga maualuga o IgG, IgG4 i le toto toto, autoantibodies o loo i ai, o se tali manino manino i togafitiga ma corticosteroid ua faamaumauina.

E lua ituaiga o pancreatitis autoimmune ua iloga:

  1. Pusa 1 - lymphoplasmacytic sclerosing pancreatitis
  2. Ituaiga 2 - le faʻasolosolo o le pancreatit concentric ma faʻamaʻi epithelial granulocytic.

O faʻavae o le suʻesuʻeina o le pancreatitis pancreatitis o loʻo atagia mai i le Maliega Faʻavaomalo Faʻavaomalo i luga o le suʻesuʻega o le pancreatitis autoimmune, lea na faʻaaogaina i Iapani i le 2010. O le suʻesuʻega faʻavae autu (S1) mo le suʻesuʻega o le AIP na faʻamoemoe e mafaufau i le maualuga o le IgG4 maualuga o le sili atu ma le 2 faʻasologa masani, ma o se faitioga le mautinoa (S2) o se faʻaopoopoga o le faailoilo, ae le sili atu ma le 2 faʻasologa.

Faʻailoga suʻesuʻe

I tagata gasegase i le autocampitis pancreatitis i faʻapotopotoga eseese ma faatasi ai ma se fesuiaʻiga (30-95%), o faʻamaoniga ma faʻamalologa nei e matauina:
• faʻamaʻi tigaina faʻamaʻi,
• faʻaauau le faʻaauau pea o le ala e aunoa ma se faʻaaliga manino manino poʻo se faʻagasologa,
• faʻamaoniga o le gaogao faʻalavelave,

• faateleina i le aofaiga o gammaglobulins, IgG poʻo IgG4 i plasma,
• le i ai o autoantibodies,
• faʻalautele le faalauteleina o le pancreas,
• le faʻamaonia (faʻaletonu) vavalalata o le GLP,

• faʻamaʻiina o le vaega faʻapitoa o le talo, laʻititi le masani - aafia i le faagasologa o isi vaega o le biliary tract (sclerosing cholangitis), e tutusa ma suiga i le PSC,
• fesuiaiga fibrotic i le pancreatic parenchyma ma le faʻaaogaina o le lymphocyte ma le IgG4-positive plasmocytes,
• faʻaleagaina o le gaʻo,

• faʻatasi ai ma isi faiga faʻapitoa: PSC, ulioria cirrhosis, ulitisrative colitis, faʻamaʻi o Crohn, maʻi Sjogren, retroperitoneal fibrosis, faʻaleagaina o le masini faʻaoga ma masini o gaʻo, lauroidin chronic
• le aoga o glucocorticoids.

Talu ai ona o le numera tele o faailoga sikola CP, o nisi o ia mea e le o faʻamaoti faapitoa, i le 2002, mo le taimi muamua, na tuʻuina mai ai e le Pasefika Pancreatic Society ni faʻataʻitaʻiga mo le faʻaaogaina o CP CP ina ia faʻaleleia ai le tulaga o suʻesuʻega.

• Faʻamaumauga mai suʻesuʻega faʻapitoa: vavalalata o le GLP faʻatasi ai ma le lautele o le puipui puipui ma le faʻateleina le faalauteleina o le pancreas.
• Faʻamaumauga o le falemaʻi: faʻateleina le faʻasologa o le gammaglobulins ma / poʻo IgG poo le iai o autoantibodies i le plasma toto.
• Faʻamatalaga o suʻesuʻega faʻasolopito: fesuiaiga faʻasolosolo i le parenchyma ma le pancreatic ducts ma le faʻaaogaina o le lymphocytic ma le plasmacytic.

E tusa ai ma le faaiuga a le Sosaiete a Iapani o Pancreatologists, o le suʻesuʻeina o le pancreatitis autoimmune e mafai ona faʻamautuina pe afai o le faʻasalaga muamua e faʻatasi ma le lua ma / poʻo le tolu.

I le 2006, K. Kim et al. Fautuaga, ona o le maualuga o aafiaga o mataupu e le i taʻua o le faamaʻi i le faaaogaina o taiala a le Sosaiete a Iapani o Pancreatologists, o se faaleleia atili ma sili atu ona talafeagai mo suʻesuʻega a le fomaʻi o le pancreatitis autoimmune, e faavae i luga o le fuafuaga muamua na fuafuaina.

• Faʻatauga 1 (mataʻitusi) - faʻamaumauga mai meafaigaluega:
- faʻateleina le faateleina i le pancreas e tusa ai ma le CT,
- faʻasalalau poʻo se vaega faʻapitoa o le GLP.

• Faʻatauga 2 - faʻamaumauga ole suʻega suʻesuʻe (ia le itiiti ifo ma le tasi o suiga nei e lua):
- faʻatupulaʻia le faʻaoga o IgG ma / poʻo IgG4,
- le i ai o autoantibodies.

• Faʻatauga 3 - faʻamatalaga o suʻesuʻega o talafaasolopito: - fibrosis,
- faʻaaogaina o le lymphoplasmacytic.

• Faʻasalaga 4 - fegalegaleaiga ma isi faʻamaʻi o le autoimmune. O le suʻesuʻeina ole pancreatitis autocreatitis e mafai ona faʻavaeina i le tuufaatasiga o taiala nei: 1 + 2 + 3 + 4, 1 + 2 + 3, 1 + 2, 1 + 3.

O le suʻesuʻega e foliga mai pe afai o loʻo i ai se tuufaatasiga o le taʻiala 1 + 4, pe afai o le tali lelei i le togafitiga glucocorticoid o loʻo mataituina, o le suʻesuʻega ua faʻamauina ua faavaeina. E mafai ona maua se faʻamaonia pe a na o le numera 1 o loʻo i ai.

Togafitiga ma togafitiga

I tagata gasegase ei ai ni uiga vaivai o le CP CP, o togafitiga pei o le OP (fiaʻai, PPI, antibacterial drugs) e masani lava e le talafeagai. Afai e manumalo le faailo o le jagnice, o loʻo faʻaalia le vaʻavaʻaʻi poʻo le faʻasologa o le suavai toe faʻaleleia, aemaise lava i le tulaga o faʻamaʻi pipisi.

Faʻataʻitaʻiga e leai se manaʻoga mo le faʻataʻitaʻiina o le monotherapy ma le glucocorticoids, e fautuaina le faʻalauteleina o togafitiga ma le aofia i totonu o le tulafono (faʻaopoopoga i le prednisone) o faʻamalositili gastric block (IDN) ma teuteuga o le polyenzyme ma se mea e sui ai (tiga o le abdominal syndrome e leʻo faʻaalia )

Mo faamoemoega faʻatusa, e tusa ai ma faʻamatalaga, o vispasmodics ma non-steroidal anti-inflammatory drugs o loʻo faʻaaogaina.
O togafitiga faʻasolosolo e masani lava ona aoga mo le faʻaleagaina o alalele, vailaʻau faʻafefe, ma faʻaleagaina ai le paʻu o meaʻai. I nisi o gasegase, o le tulaga e faʻaleleia faʻapitoa e aunoa ma le faʻaaogaina o soo se vailaʻau. I nisi tulaga, pe a faigata le CP i le maʻisuka ituaiga 2, o le togafitiga ma glucocorticoids e mafai ona faʻaleleia ai le tulaga o le maʻi.

E fautuaina e faʻapea, i le CP CP autoimmone, e mafai ona aoga le azathioprine. O le togafitiga o le aoga na maua mai i le faʻaaogaina o le pursodeoxycholic acid (ursofalk) mo le CP-autoimmune, lea e tupu i le maʻi suka ma le maʻi o le cholestasis i le tala o le stenosis o le vaega mulimuli o le pulelele masani: o le numera o faailoga o le cholestasis ua faʻaitiitia, faʻaitiitia le palacreas ma le maʻi suka.

O le Ursofalk therapy mo le autoimmune CP e mafai ona avea ma se mea e ese ai i le glucocorticoids. E pei ona e iloa, e faʻaaoga lelei le faʻaaogaina o le biliary cirrhosis ma le PSC. O le vailaʻau e fesoasoani e faʻaleleia ai le tafe o le talo, ei ai le faʻamaʻiloga ma le faʻamalosia o le gaioiga, o le mea lea, e mafai ona faʻaaoga i le CP CP, aemaise lava i le faʻaaogaina o le faiga o le biliary. O le algorithm o loʻo mulimuli mai mo togafitiga faʻasolosolo e mafai (Fig 4-46).

Faatasi ai ma le umi o le togafitiga ma le prednisone, o le puleaina o le ala o le maʻi e tatau ai:
• Iloiloga o uiga taua,
• faʻamautinoaina o faʻafitauli o le exo and endocrine pancreatic function,
• mataʻituina o faʻamaoniga o le auiliiliga lautele ma le suʻesuʻeina o meaola o le toto,
• pulea o faailoga o le faʻamaoni,
• pulea le ultrasound, ESM ma le biopsy o le pancreas, CT poʻo le MRI.

O le fomaʻi mo le CP CP e faalagolago i le ogaoga o faʻalavelave, faʻalavelave faʻamaʻi maʻi ma le maʻisuka.

O le a le maʻi faʻamaʻi pipisi

Faʻaleagaina i le Autoimmune i le pancreas, poʻo le faʻaaogaina e taʻua ai, autoimmune pancreatitis, lea e faʻaalia i le faateleina o le puipuiga o le tino i se tulaga e amata ona galue agai i lona tino. I lenei tulaga, o le toilalo e aʻafia uma ai le paʻu o le tino ma le gaogao vaʻavaʻa, o le talo, o le pulmonary system of organs, o gaʻo, o le tui o le intestinal, lymphodes and other organs.

O le foliga o le pancreatitis o le autoimmune e faasino i se ituaiga masani o lenei togafiti e tumau mo le afa tausaga pe sili atu foi. I le tele o tulaga, e atiina ae i alii, e ui atonu o le a afaina foi tamaitai i lenei faamaʻi.

Mafuaaga

O mafuaʻaga o le tutupu o le pancreatitis autoimmune e leʻi amataina, ua na o le taimi e tupu ai se faʻaletonu o le tino, o le puipuiga o le a amata ona galue i le isi faʻafeagai, ma osofaia tino o lona tino.

O le atinaʻeina o se ituaiga autommune o le maʻi pancreatic e masani ona fesoʻotaʻi ma le atinaʻeina o faʻamaʻi o le vai, Sjogren's syndrome, faʻapea foʻi ma patholasia inflammatory i le vavalaʻau.

Faiga o togafitiga

O le alualu i luma o le faʻafitauli o le maʻi mimiti i le taimi o suʻesuʻega faʻasolosolo ua vaevaeina i:

  1. Le atinaʻeina o sclerosing lymphoplasmacytic pancreatitis, lea e faʻaalia i le tele o tulaga i tagata matutua. E faʻaalia i le faia o le lanu samasama o le paʻu ma tino mucous o le tino, faʻapea foʻi ma le faaleagaina o le paʻu. Lelei togafiti i vailaʻau faʻamaʻi.
  2. O le atinaʻeina o le pancreatitis o le ituaiga concentric ma le faaleagaina o le epithelium granulocytic. E sili atu ona tupu i tagata o se tupulaga laʻitiiti, tusa lava po o le a le itupa.

O nei ituaiga e lua e ese naʻo le suʻesuʻeina ole microscopic.

E ala i le i ai o faʻalavelave faʻaleagaina o le tino ma le tino e tupu pe a afaina ai isi totoga, o le pancreatic pancreatic pathology e vaevaeina i:

  • o le atinaʻeina o se ituaiga vaʻaia o le mimimune o le pancreatic leion o le gland, lea e aafia ai le liona naʻo le gland,
  • faʻapea foʻi ma le atinaʻeina o le maʻi pancreatitis syndrome, lea e aʻafia ai isi totoga i le faʻaopoopoga i le pancreas.

Faʻaleagaga faʻapitoa o totoga o totonu o le natura autoimmune:

  • o le faʻaalia o vevela maso i totonu o le pulmonary system of organs and fog,
  • solia o le faʻamaufaʻailogaina faʻamau i totonu o fatugaʻo, lea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o lo latou le atoatoa,
  • fulafula o le vevela, e taʻua o thyroiditis,
  • afaina o vailaau faasao, e taua o sialadenitis.

I le nofoaga o le liona, o le maʻi o loʻo fesiligia e ono iai:

  • felafolafoaʻi foliga, o loʻo faʻaalia i le faaleagaina i le toetoe o le valavala atoa o le pancreas,
  • foliga masani, lea i le tele o tulaga, o le taulaiga o loʻo i totonu o le itulagi o le ulu o le gland.

Faailoga ma faailoga o le maʻi

O le taimi o le pancreatitis o le autoimmune e manaia i le le faailoaina mai o ia ma faailoiloga ma se tulaga leaga o le soifua manuia lautele o le tagata maʻi, e oo lava i taimi o le faigata o le togafitiga. I nisi tulaga, e mafai ona tupu le faʻamaʻi e aunoa ma ni faailoga faʻaalia, ma o le suʻesuʻega ua uma ona faia i le taimi o le atinaʻeina o faʻafitauli.

O faʻamaoniga o lenei faʻamaʻi ua faʻaalia e pei ona taua i lalo:

  1. Le foliga mai o le le toʻa i totonu o le manava o le manava ma le fatuina o uiga iloga o le vevela o le herpes ma le vaivai ma le malosi o faʻaaliga.
  2. Faʻavaeina o le lanu samasama o le paʻu ma mucous membranes i le vavagana o le oral, ma e oʻo lava i le sclera o mata.
  3. O le lanu o feces e avea ma ni nai manogi e mama ma faanatinati sili atu le pogisa.
  4. Le atinaʻeina o le suamalie ile paʻu
  5. Faʻaitiitia le manaʻo.
  6. O le totoina ma se uiga lelei o le nausea, lea e masani ona oʻo atu ai i le malosi o le lafoaia o le vomit.
  7. I taeao, e masani lava ona lagona e le gasegase le susu ma le tofo o le oona.
  8. O se maualuga maualuga o le vaivai ma le faʻaitiitia vave o le mamafa o le tino faatasi ai ma le faʻaleagaina o le tulaga o le mafaufau o le tagata maʻi.
  9. O foliga vaaia o le manava o le manava, o le tiga i totonu o laufanua vavalalata e faasaga i tua o lo latou mumū. O le maʻi e oʻo i tiga pe a talanoa, faʻafefe meaʻai ma inu vai inu.

Faʻamatalaga o le maʻi

O le faʻamaonia saʻo ma saʻo e mafai ona faia na o le suʻesuʻega atoa o le tino o le tagata maʻi, pasia suega ma pasia isi faʻataʻitaʻiga faʻapitoa.

Ina ia maua se ata faʻataʻitaʻi atoatoa o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, ua fautuaina le faiga o faʻataʻitaʻiga nei:

  • fuafuaga o le faʻaogaina o le IgG4 immunoglobulin i le toto toto, faʻatasi ai ma togafitiga, e mafai ona faʻalauteleina le 10 taimi,
  • o suʻega masani a le falemaʻi ua faʻataʻitaʻiina: o le toto mo le biochemistry, faʻatalanoaga masani o urine ma feces,
  • suʻesuʻega suʻesuʻega o feces,
  • faailoaina o faailoga o le toto,
  • ia fuafua le tikeri o le faaleagaina ma le setete o le totoga o le parenchymal, o le auala o le suesuega ma le ultrasound ua fuafuaina, ua faatonuina,
  • ma e le mafai foi ona faia e aunoa ma le olaola ma le talaʻaga.

A maeʻa ona maua le ata atoa o le falemaʻi, e faia e le fomaʻi se faʻamaoniga saʻo, fuafua le faʻasolosolo o le maʻi, ma atiina ae le togafitiga sili ona mataalia ma le saogalemu.

E taua le matauina o se tamaititi laitiiti e ono aʻafia foi i le atinaʻeina o se faʻamaʻi faapena, e ui lava o se mea faigata. Aepeitaʻi, pe a faia i totonu o se pepe, e faʻaalia i le tele o le samasama o le paʻu, lea e le mafai ona le amanaiaina e fomaʻi.

Faʻamatalaga faʻamaonia

O faʻamatalaga faʻamalosi e mafai ona fua saʻo ai itu i fafo o le okeni na aʻafia, iloilo tulaga faʻavae ma le tikeri o le alualu i luma o togafitiga i le ogatotonu o le pancreas, ate ma le vaʻaia.

I le faʻaaogaina o lenei metotia suʻesuʻe, o mafuaʻaga e mafua ai le solia o le sau o le talo, faʻapea foʻi ma le i ai o ni neoplasms tumo ma maʻa i totonu o le pito i lalo.

Fuafuaina o le IgG4 immunoglobulin concentration

Aʻo faia suʻesuʻega suʻesuʻega o suʻesuʻega o le toto, e faʻapitoa le totogi ile IgG4 immunoglobulin. I se tagata soifua maloloina, o lona maualuga e le oʻo atu i le 5% o le aofaʻi o le toto toto. Faʻateleina le maualuga o lona faʻasoa, e mafai ona tatou talanoa saogalemu e uiga i le atinaʻeina o se maʻi faʻaleagaina i le tino o le tagata, faatasi ai ma le faagasologa o le faʻapalaina o totoga e faʻasaʻo ai lenei immunoglobulin.

I se isi faaupuga, o loʻo i ai se atinaʻe atinaʻe o le faʻaogaina o le filorosis i fausaga fausaga ma le faʻavaeina o fibrosis ma le taula.

I tagata gasegase i le atinaʻe o le pancreatitis autoimmune i le sili atu i le 88% o mataupu, o loʻo i ai le maualuga o le immunoglobulin i le 5 poʻo le 10 taimi maualuga atu nai lo le masani.

Faʻamaʻi faʻamaʻi

E toetoe lava a le mafai ona toe malosi atoatoa i le togafitiga o le pancreatitis. O le mafuaʻaga lea e faʻatautaia ai auala autu o togafitiga i le aveeseina o faailo faʻamaoniga ma le faʻalavelaveina o le faagasologa o togafitiga alualu i luma.

Muamua, o fautuaga mai ia tagata tomai faapitoa e pei o Igor Veniaminovich Maev (Gastroenterologist ma le Doctor of Science Sciences) ma le Yuri Alexandrovich Kucheryavy (PhD), o lo o tausisia ma le tausisia se taumafa taumafa e mautinoa ai le puipuia o le tiga ma le tele o le toomaga o le nutimomoia.

E le gata i lea, o le togafitiga o le immunosuppressive o loʻo faʻatulagaina, e aofia ai le faʻafoega o le cytostatics ma glucocorticoids. Ina ia faʻaitiitia le tiga lea e faʻaalia ia lava i taimi o le faʻavavevaveina o le faʻamaʻi, ua faʻataʻitaʻiina ai vailaʻau spasmolytic.

Faʻasalaga faigata o le talo ma le atinaʻe o le lanu samasama o le paʻu ma mucous membranes, o fualaau oona e faʻaaoga, e aofia ai le pursodeoxycholic acid.

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o faʻamaʻi i totonu o le ogatotonu o le popo, o loʻo togafitia ai togafitiga faʻapitoa.

Meaai taumafa

E fautuaina le faʻaaogaina o meaʻai susu, meaʻai i meaʻai, faʻapea foʻi ma mea taumafa o meaʻai e pei o mea taumafa aoga.

Tuusaunoaga e tatau ona:

  • meaʻai uma e iai le pasene maualuga o gaʻo, mea manogi, ulaula masima ma masima,
  • fale falaoa ma mea gaosi oloa,
  • ava malosi ma gaʻo meainu,
  • Kelati ma le kofe
  • malosi lauti
  • tele mea manogi ma taimi,
  • paʻu paepae, radisa, radisa, kalakeke ma aniani.

E tatau foi ona e fiu ulaula.

Faʻamaumauga ma Taunuuga talafeagai

O togafitiga le lelei o lenei faʻamaʻi ua afaina i faafitauli nei:

  • o le atinaʻeina o le hypovitaminosis ma le pala,
  • mamafa le mamafa o le mamafa, e mafua ai ona matua vaivai le tino,
  • faʻalauteleina o le maʻi
  • solia o le masima-masima metabolism,
  • o le alualu i luma o le jaundice,
  • siama o le tino, i foliga o sepsis, peritonitis, purulent cholangitis, inflammatory infiltrate,
  • faʻaleagaina ma le faʻaleagaina o mea leaga i le vaega o meaʻai,
  • faʻalavelave o le duodenum 12,
  • atinaʻe o luga o le pancreatogenic ascites,
  • maualuga le lamatia o le kanesa.

O aʻafiaga o togafitiga lē lelei o se ituaiga autoimmune o se faʻamaʻi pipisi matautia e mafai ona tele. Ae, e taua le matauina o, e tusa ai ma le tele o iloiloga, o le a fesoasoani sao ma taimi talafeagai togafitiga i se tulaga taua o le toe faaleleia o le okeni, ma le faaleleia atili o le soifua maloloina o le tagata maʻi.

  1. Bezrukov V.G. Faʻafoʻi o le Autoimmune i le pancreatite le tumau. Faʻailoga pancreatitis: Etiology, pathogenesis, foliga o le tino, faʻamaʻi faʻamaʻi, togafitiga. Omsk, 1995 pp. 34-35.
  2. Yarema, I.V. Selfimmune pancreatitis o le Matagaluega o le Soifua Maloloina o le Rusia Federation, faʻaauau aʻoga faafomaʻi ma vailaau faafomai. M. GOU VUNMTS Matagaluega o le Soifua Maloloina o le Rusia Rusia, 2003
  3. Bozhenkov, Yu. G. Practical Pancreatology. O se taiala mo fomai M. Honey. tusi N. Novgorod Publishing fale o le Novosibirsk State Medical Academy, 2003
  4. Bueverov A.O. Le aufaasālalau o le mumū ma le faaleagaina i le pancreas. Rusia Journal of Gastroenterology, Hepatology, Coloproctology. 1999, Nu. 4, pp. 15-18.
  5. Velbri S.K. Vaʻaia faʻamaonia o faʻamaʻi pipisi. M.: Medicine, 1985
  6. Midlenko V.I. Taua o le fomaʻi ma le pathogenetic o suiga faʻafomaʻi i tagata gasegase o le tino pancreatiti. Faʻamatalaga o faʻamatalaga. Barnaul, 1984

O faʻapogai autu o le maʻi

O le vaega laititi o lenei maʻi e toetoe lava a toesea. O nisi taimi o faʻamaoniga e le tupu. I ia tulaga, o le suʻesuʻega ua faia e tusa ai ma faʻafitauli faʻafitauli. O faailoga autu o le maʻi:

  1. Paga ma le le toʻa i le pito i luga, o nisi taimi i le pito i lalo. E mafai ona tumau mo le tele o minute, ma o nisi itula. O le tiga i ia tulaga e agamalu pe faʻalelei. E masani lava ona tupu lenei mea pe a taumafa i meaʻai, meaʻai vevela po o meaʻai faʻavela.
  2. Yellowing of the skin of the patient (jaundice), pupuʻu tautala, fulufulu, ma isi. E tupu pe a ulu le pipi i totonu o le duodenum poʻo pe a vavalalata alalaupapa papaʻi ma le faʻafefe o pati talo.
  3. O le fiafia i lenei ituaiga o pancreatitis e mama nai lo le masani, ma o le urine e sili atu le pogisa.
  4. I le tele o gasegase, e amata ai le sasa.
  5. Ua faʻaititia le manaʻo.
  6. O le manava o le manava, o loʻo maʻi, maʻi vomiting.
  7. I le taeao, o le tagata gasegase e malulu lona gutu ma le vevela, ma mai le oral mouth e manogi lemu, ma le le fiafia.
  8. O le maʻisuka e mafai ona tupu ma atiina ae.
  9. Paʻu le mamafa i le vave vaivai.
  10. Tele vaivaiga, moe ile aso, faaitiitia le faatinoga.
  11. O le atuatuvale, uiga leaga, na faateleina ai le le fiafia.
  12. Umi le manava ona o le faaleagaina o le tino.
  13. O le protéini i le urini o loʻo taʻu mai ai le lelei o galuega tau fatu.
  14. Eseesega eseese e tupu i le ate e aunoa ma le atinaʻeina o se tumo.
  15. Flammation o vaovao oona, tiga i lenei eria. Atonu ei ai se faigata i le inu, manava, ma le tautala.

Faitau e uiga i suiga eseese i le pancreas iinei.

Eseese ituaiga o pancreatitis

E lua ituaiga o faʻamaʻi e tusa ai ma suiga i totoga o loʻo matauina i lalo ole microscope:

  • faʻasolosolo i le lymphoplasmacytic pancreatitis,
  • ituaiga faʻasalaga faʻapitoa.

O eseesega i le va o nei ituaiga e lua e naʻo le taimi o suʻesuʻega o talafaasolopito. Afai o le tagata maʻi e iai isi ituaiga o faamaʻi autoimmune, ona vaevaeina lea ole pancreatitis i:

  • ituaiga ituaiga o maʻi,
  • autoimmune syndrome.

I le nofoaga o le faʻamaʻi, faʻasalalauina ma faʻalauiloaina ituaiga e faʻaalia.

Faʻamatalaga o le faʻamaʻi i auala eseese ma metotia

Faʻataʻitaʻi e fomaʻi le tagata maʻi ma faʻaalia le taimi (tusa) o le faʻaalia o se faʻamatalaga faapitoa o le maʻi. O le gasegase o se tagata maʻi e maua i taimi faʻamaʻi, o lona fatuga, masani leaga, ma isi, o loʻo suʻesuʻeina.

Ona faia loa lea o se suʻega faaletino: fuataga o le mamafa o le tino, siakiina o samasama, suʻesuʻega faʻaletausaga o le manava, o lona faʻasolosolo. O lapoa o le ate, pancreas, vaʻa e fuaina.

Ona amata lea o suʻesuʻega suʻesuʻe. O se suʻega lautele ma le toto o le toto, ua maua ai le maualuga o le kulukose i le tino o le maʻi, ua siakiina le hemoglobin glycini, o le lipid profile is drawn up (the presence of fat in the blood).

O le tagata gasegase e tofotofoina e faʻaaoga ai faʻamalama, faʻataʻitaʻiga o le urine, ma le aofaiga o le immunoglobulin e faʻamoemoeina. Ua faia se auiliiliga o feeseeseaiga a se tagata maʻi.

O suʻega faʻamalosi o le manava atonu e tatau ona suʻe le tagata maʻi. O le tagata maʻi e mafai ona tuʻuina atu e faʻamalamalama le faʻamaonia i luga o faʻatautalanoaga faʻasolosolo faʻatusatusa poʻo lona foliga tutusa resonance. Atonu e te manaʻomia le mea e taʻua o le retrograde cholangiography - suʻega o le tagata maʻi e faʻaaoga ai mea e faʻaoga ai le x-ray ma mea faʻalanu faapitoa. Ua faia lenei mea e siaki ai le faagaoioia o auala mo le aveeseina ole talo mai le tino o le tagata maʻi.

O se meaola o le pancreas, ate, faʻalelei, ma isi.

Afai e tatau ai, ona feutagai lea o fomai loia ma se fomaʻi ma se endocrinologist.

A maeʻa le aoina o faʻamatalaga uma, ona faia lea o se suʻesuʻega saʻo ma auala e faʻaitiitia ai faʻamaʻi.

Faʻafoega o le Selfimmune Pancreatitis Treatment

I nisi tulaga, o le faamaʻi e alu ese lava e aunoa ma le faʻaaogaina o fualaau. Ae o ia tulaga e seasea. Mo le tele o gasegase i le amataga o le faamai, o togafitiga e aofia ai le tofiaina o meaai Numera 5. E aʻafia ai le gasegase e 'ai le fafaga 6 taimi i le aso. Fried, vevela, gaʻo, ulaula, mauoa i meaʻai fiva e tele e tatau ona tuʻuese mai le taumafa. O le faʻaaogaina o le sodium chloride (sodium chloride) e tapulaʻa i le 3 g i le 24 itula. O meaai e tatau ona iai ituaiga uma o vitamini, suauu calcium ma phosphates. O le faia o lenei mea, e mafai ona e faʻaaogaina aano o manufasi ua tunu, meaʻai susu ma mea e maualalo maualalo, iʻa, fuamoa fuamoa ma soupeti e faʻalagolago ia i latou, ma isi. O nei fuataga e tatau ona faʻamalolo ai le maʻi maʻi.

Afai o maua e se tagata maʻi le maʻisuka, ona tatau ai lea ona faʻaitiitia le faʻaaogaina o le suka, sui i mea suamalie - suamalie. O se tagata e iai ma i latou i ia tulaga e tatau ona i ai lole poʻo le suka suamalie e toe faʻafoʻi, pe a talafeagai ai, se faʻailoga mo le kulukose i le plasma toto.

O togafitiga faasao e aofia ai le faʻaaogaina o glucocorticoids, immunosuppressants, antispasmodics. Mo le faʻaleleia atili o gasegase oona, atonu e talafeagai le folasia o le palacreatic enzymes i le tagata maʻi, ma ia faʻamautuina le gaioiga o le talo, o loʻo faʻaaogaina le acids ursodeoxycholic.

E fautuaina e faapea o tagata gasegase ma le pancreatite autoimmune e faatonuina ai le faapaleni o le pamu pama ma le inisalini, e le gata i le gaioiga ma le pupuu.

O le faʻaogaina o togafitiga e faʻaaogaina e faʻaitiitia ai le vavalalata o auala e faʻasolo ai le talo.

O le faia o lenei mea, o le taofiofi o le gaioiga ua faia: o se masini faapitoa o le meli ua tuu i totonu ia i latou, lea e faalauteleina ai le lautele o le auala. O le tele o tagata gasegase e faʻafitia le taotoga lelei

Faʻafitauli a le Selfimmune Pancreatitis

Faatasi ai ma le leai o se avanoa e maua ai fomaʻi, e mafai ona aliali mai ai faʻamaoniga nei:

  • o le tagofiaina o meaʻai eseese i totonu o fausaga o le intestinal ua faʻalavelaveina,
  • ei ai se mea e taʻua o le protein,
  • o le tino e leai ni vitamini
  • o le tino o le maʻi e faʻaitiitia, e oʻo atu ai i le atinaʻeina o vaivaiga,
  • o le tagata gasegase o loʻo i ai le fiainu,
  • maʻi inu o le tino maʻi atonu e amata,
  • oso mai ma le gaogao
  • o le jaundice e faateleina tele,
  • ei ai se faʻafitauli o faʻamaʻi ma inflammatory infiltrate o le pancreas lava ia,
  • masani ona atiina ae le mumū i le talo talo - purulent cholangitis,
  • afaina o le toto (sepsis) poʻo le peritonitis (faʻapipiʻi o le inflammatory i luga o le peritoneum) e mafai,
  • o le afaina e ono aliali mai i vaega eseese o le manava,
  • maʻi pipisi ma isi faaletonu o loʻo i totonu o le gastrointestinal tract,
  • vevela vevela vevela
  • o loʻo i ai le faʻalavelave i le duodenum, lea ei ai lona natura masani,
  • toto e le ulu atu i totonu o le manava o le manava, lea e amata ona faaputuputu ai le vai,
  • O le kanesa o le pancreatic e mafai.

O taunuʻuga o le faʻamaʻi ma le faʻasolosolo

Afai o le tagata gasegase e asiasi vave i fomaʻi, ona masani ai lea ma se faʻamautinoaga saʻo ma togafitiga talafeagai, pe afai o le maʻi i le amataga, e mafai ona toe faʻafoʻisia uma le fausaga ma galuega a le pancreas.

Afai e amata le togafitiga o le maʻi ile taimi mulimuli mai o le faamai ma togafitiga umi mo togafitiga ona o suiga e le mafai ona suia i totoga eseese, ona toe faaleleia atoa lea o le fausaga ma le galuega a le okeni e le tupu. Ae ui lava i ia tulaga, e mafai e fomai ona taofia le atinaeina o le faamai.

O le fomaʻi mo le amataina o lenei maʻi e faʻalagolago lava i faʻalavelave e tupu mai i le pancreatitis autoimmune ma maʻi faʻatasi na maua e le tagata maʻi (e pei o le maʻisuka).

E le o iai ni puipuiga mo lenei ituaiga o pancreatitis, talu ai e le o iloa le mafuaʻaga o le maʻi.

Faailoga o le Selfimmune Pancreatitis

O vaega taua o le pancreatitis o le autoimmune o le mamafa tele lea o faailoga uma ma le leai o ni osofaiga ogaoga (o vaega o le matuia o le maʻi ile maʻi). I nisi tulaga, atonu e leai ni faʻaʻailoga, ma o le faʻamautinoaga e faʻamautuina naʻo le atiina ae o faʻafitauli.

  • O le maʻi tigaina o le tino o le tino (faʻaauau pea o faʻamaoniga): tiga poʻo le faʻavauvau i le pito i luga, itiiti ifo i le itu ole lumbar, e tupu i le tusa ma le afa o maʻi, ma mafai ona tumau mo ni nai minute poʻo itula. O le malosi o le tiga e faʻatusa pe itiiti. I le avea ai o se tulafono, o le tiga e faʻaosofia e ala i le taumafa o meaʻai vevela, gaʻo ma falai.
  • Jaundice - lanu samasama o le paʻu, mucous membranes (mo se faʻataʻitaʻiga, vaʻa tautala) ma meaola ola (mo se faʻataʻitaʻiga, fuluvaʻa, vavalaʻau, ma isi). E atiina ae o se taunuuga o le solia o le tafe o le talo i totonu o le duodenum (o le vaega muamua o le tootoo laiti) ma le vavalalata o poncreatic ducts ma talo talo:
    • feces e sili atu nai lo le mea masani
    • o le urine e sili atu le pogisa nai lo le mea masani
    • lanu samasama o fuluvaʻa, suavai lacrimal, plasma (vaega vai) o le toto, ma isi,
    • vevela paʻu.
  • Faʻaaliga vailaʻau (faʻalavelave fomaʻi):
    • faaitiitia le fiaai
    • taoto ma vili
    • fufulu
    • oona ma le matagogo i le taeao,
    • leaga manava.
  • Faʻaleagaina o le galuega o le exocrine o le pancreas (o le vaevaeina o enzymes e aofia ai i le veleina o meaai) i le tele o tulaga e leai ni faʻaaliga, e mafai ona iloa e se suʻesuʻega faʻapitoa suʻesuʻega.
  • O le maʻi suka (o le solia o le metabolism o carbohydrates - suga) e vave ona tupu ona o le leaga o le galuega endocrine o le pancreas (o le gaosia o hormones e pulea ai le metabolism o gaʻo). O se vaega o le maʻisuka i le autocreatitis pancreatitis o lona ala lelei lea ma se toe fesuiaʻiina (toe faʻaleleia) e le aʻafia ai le togafitiga talafeagai.
  • Paʻu mamafa.
  • Faʻailoga Asthenic:
    • faaitiitia galuega
    • vaivai,
    • vaivaiga
    • moe i le aso
    • faaitiitia le fiaai
    • lagona atuatuvale.
  • O le toilalo o isi totoga.
    • Lunuka. E faʻaalia ai o ia o le puupuu o le mānava (faʻavavevave le manava), o se lagona o le le lava o le ea ona o le fausiaina o vaega o le faʻamalosi o le tino.
    • Fatuga. E faʻaalia e ala i le le faʻauʻu (o le solia o galuega tau fatuga) ma le foliga mai o le polotini i le urini (e le tatau ona masani).
    • Huna (pseudotumor o le ate) - o le atinaʻeina o le faʻamaʻi o le ate le tino e aunoa ma ni fulu o le tino. E iloa i le palpation (palpation) poʻo se auala faʻaogaina o suʻesuʻega. Me faʻatasi ma le faʻasolosolo umi i le saʻo saʻo, e le fesoʻotaʻi ma le 'ai.
    • Salivary gland (sclerosing sialadenitis) - o le mumū o fulufulaga faʻafefeteina ma le fesuiaiga o suauu masani i le tino o le tino. Faʻaaliga:
      • matagogo
      • tiga i vaovao,
      • faigata le inu, manava, ma le tautala ona o le susu.

E tusa ai ma le ata o le talafaasolopito(suiga i le fausaga o le pancreas ua faaalia i lalo o le microscope) e lua ituaiga o pancreatitis autoimmune ua iloga:

  • 1 ituaigalymphoplasmacytic sclerosing pancreatitis,
  • Ituaiga 2 - le faʻasolosolo o le pancreatit concentric ma faʻamaʻi epithelial granulocytic.

O eseesega i le va o nei filifiliga e naʻo le talaʻaga (o lona uiga, e faʻaalia i suʻesuʻega o suʻesuʻega - suʻesuʻeina o fasi okeni i lalo ole microscope).

Faʻalagolago i le iai o isi faʻamaʻi o le autoimmune (atinaʻe pe a faʻaleagaina aʻafiaga eseese e aʻafiaga o latou lava puipuiga - o le tino o le puipuiga o le tino) e lua ituaiga o pancreatitis autoimmune:

  • vaʻaia autoimmune pancreatitis - atiina aʻe i se tagata maʻi e le maua isi maʻi mama,
  • autoimmune pancreatitis syndrome - atiina ae i se tagata maʻi o loʻo i ai isi maʻi mama.

Faʻalagolago i le localization (nofoaga) o le liona iloagofie:

  • faasalalau foliga (faaleagaina le pancreas atoa)
  • foliga masani (faʻaleagaina o nisi o vaega o le pancreas, e masani lava ona ulu, pe a fai meafaigaluega, e foliga tutusa ma le kanesa (maʻi mumusu) o le pancreas).

O se gastroenterologist o le a fesoasoani i togafitiga o le faamaʻi

Faʻafoega o le Selfimmune Pancreatitis Treatment

I nisi o tulaga e le masani ai, o le faʻamaloloina o le tagata lava ia (o lona uiga, e aunoa ma le faaaogaina o vailaʻau).

O faʻavae o le togafitiga o le pancreatitis autoimmune.

  • Taumafa i meaʻai.
    • Taumafa Numera 5 - taumafa i le 5-6 taimi i le aso, e le aofia ai mea manogi, gaʻo, falai, ulaula, maoaʻe (mauʻoa i le fiber - faigata le eliina o laau) meaai mai meaai, faatapulaa sodium chloride i le 3 kalama i le aso. O meaai e tatau ona aofia ai ia vitamini, masini calcium ma fulukalama (mo se faʻataʻitaʻiga, iʻa, meaʻai ua tunu, o soupeti ile gaosi fualaʻau, oloa gaosiga o meaʻai gaʻo, ma isi). O le faʻamoemoe o lenei taumafataga o le faʻaitiitia o le mamafa i luga o le paʻu.
    • Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le maʻisuka (o le solia o le metabolism o carbohydrates - sugars) o se faʻaaliga o le pancreatitis autoimmune, e tatau ona faʻatapulaaina le faʻaaogaina o le suka, e mafai ona e suia i le suamalie.
    • I le atinaʻeina o le maʻisuka, o loʻo i ai se maualuga maualuga o le hypoglycemia (o se paʻu mataʻu i le maualuga o le toto (glucose faigofie), faatasi ai ma le le malamalama). O le mea lea, o le tagata gasegase e tatau ona i ai ni mea suamalie (suauʻu suamalie poʻo selu) faatasi ma ia e faʻafoʻi ai le maualuga ole kulukose o le toto.
  • Faʻatauga (e le o togafitiga) togafitiga.
    • Glucocorticoids (faʻamatalaga faʻapitoa o hormones o le tino oona) - o le faʻaaogaina o nei fualaau oona o le faavae lea o togafitiga. O le tele o tagata mamaʻi e manaʻomia le glucocorticoids i totonu o nai vaiaso. O nisi tagata gasegase atonu e manaʻomia le faʻalauteleina o le faʻaaogaina o togi laʻititi o nei vailaʻau.
    • Immunosuppressants - o se kulupu o fualaau oona e taofia ai le tele o gaoioiga a le tino puipuia (puipuiga a le tino), lea e faaleagaina ai ona lava totoga. E faʻaaogaina immunosuppress pe afai e le aoga le kullucocorticoids pe le mafai ona faʻaaoga (mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le atinaʻeina o faʻafitauli).
    • Antispasmodics (fualaau e faʻamalo ai musele mumu o totoga i totonu ma toto toto) e faʻaaogaina e togafitia ai le tiga e tupu pe a vaʻese le pito o le paʻu.
    • O le pancreatic enzymes e faʻaaogaina e faʻaleleia ai le 'aiina o meaai.
    • O sauniuniga o le vai o le Ursodeoxycholic e faʻaaogaina e faʻaleleia ai le tafe o le talo ma toe faʻaleleia ai sela o le ate.
    • O le faʻamalositili o le pomu o le Proton (fualaau e faʻaitiitia ai le gaosiga o le kulimi hydrochloric e le manava) e faʻaaogaina e toe faʻafoʻi ai le manava i le i ai o le faʻaleagaina.
    • Faigofie (puupuu) inisalini (o se vaifofo o le hormone inisalini e aunoa ma ni faʻaopoopoga faapitoa e faʻatele ai le umi o lana gaioiga) e masani ona faʻaaogaina e faʻafaigofie ai le kulukose toto i le atinaʻe o le maʻisuka malosi.
    • O iniseti umi (insulin hormone solutions) ma faʻaopoopoga faapitoa lea e faʻagesegese ai lona faʻamago) e mafai ona faʻaaogaina e faʻasaʻo ai le maualuga o le kulukose o le toto i le atinaʻe o le maʻisuka.
  • Tausiga togafitiga. O le faʻavaveina o le tino (toe faʻafouina o le lumanaʻi masani) o le pancreatic ducts ma le talo ole ala e faʻaaogaina mo le vavalalata o le ala, lea e le mafai ona togafitia i glucocorticoids. O le taofiofia o le gaʻo e sili ona lelei (faʻapipiʻi i le vavalalata o le gaʻo o le paʻu - o se faʻavalava e faʻalautele ai le lumen), talu ai o lenei taotoga e faigofie ona talia e tagata gasegase.

Faʻaiʻuga ma taunuuga

Faʻalavelave faʻalavelave o le pancreatitis autoimmune.

  • Le tagofia o mea taumafa i totonu ole manava.
    • Le atoatoa le puipuiga (o se tulaga e atiae ona o se faaitiitia po o le faamutaina o le faaaogaina o le protein).
    • Hypovitaminosis (le lava o vitamini i totonu o le tino), aemaise lava gaʻo-soluble (A, D, E, K).
    • O le mamafa o le paʻu i le cachexia (o se tulaga o le vaivai ma vaivaiga o le tino).
  • Faʻaleagaina o paleni vai-electrolyte ile tino.
    • Manava.
    • Fuʻa.
    • Faʻavalala (paʻu mago ma paʻu mucous).
    • Faʻasagaga (faʻafeiloaʻiga o le muscle i le paroxysmal).
  • Laʻau faʻamaʻi faʻamaʻi - lanu samasama o le paʻu, mumu mucous ma faʻalaʻau olaola (faʻataʻitaʻiga, fuluvaʻa, suamalie, ma isi mea) ona o le solia o le vevela o le talo.
  • Faʻafitauli faʻapitoa:
    • inflammatory infiltrates (o le faateleina o le maualuga ma le maualuga o nisi vaega o le okeni e mafua mai i le faaputuputuina o ni tino masani i totonu oi latou - mo se faataitaiga, microorganisms, suauu toto, ma isi) o le pancreas,
    • purulent cholangitis (mumū o le talo),
    • sepsis (faʻamaʻa toto - o se faʻamaʻi e mafua mai i le i ai i totonu o le toto o pathogens ma o latou toxins (otaota)),
    • faʻamaʻi - mumu o le paʻu (o le membrane e faʻapipiʻi ai le pito i totonu o le vaega o le manava ma ufiufi ai totoga o loʻo i totonu).
  • Erosion (leaga le lapopoa) ma le paʻu (mea leaga loloto) o vaega eseese o le vaega o meaʻai (esophagus, stomach, intestines).
  • Vailaʻau faʻasolo i luga o vaʻalele (faʻateleina le mamafa i le vein vein system (o se ipu e aumai ai le toto i le ate mai itutino o le manava) ona o le taofiofia o le tafe o le toto mai le ate).
  • Faʻalavelave faʻafuaseʻi o le duodenum ona o lona mumū ma le faʻalavelaveina o le faateleina o le pancreas.
  • Lesemaʻi o le ischemic abdominal (faʻavaivaia le toto i gaioiga o le tino) ona o le afaina o le tino.
  • Pancreatogenic ascites (faaputuputuina o le suavai saoloto i totonu o le manava abdominal).
  • Kanesa (o se maʻi vevela - o le toto e tupu aʻe ma le faaleagaina o mea vavalalata) o le pancreas.

O taunuʻuga o le pancreatitis pancreatite.

  • I le taimi talafeagai, togafitiga faʻasolosolo ma se taimi puupuu o le faʻamaʻi, o se faʻafouina atoatoa o le fausaga ma le gaioiga o le pancreas e mafai.
  • Faʻatasi ai ma se umi faaumiumi o le faʻamaʻi, suiga o le tino i le pancreas e oʻo atu ai i suiga e le mafai ona suia i lona fausaga ma le gaioiga, ae oʻo lava i nei tagata gasegase, o togafitiga atoatoa e mafai ai ona taofi le alualu i luma (alualu i luma) o le faagasologa.

Faʻaaligafaʻatasi ai ma pancreatitis autoimmune e faʻalagolago i le ogaoga o faʻalavelave e fesootaʻi ma faʻamaʻi autoimmune (faʻaleagaina au lava tino e le masini system - puipuiga o le tino) ma le maʻisuka (gaʻo gaʻo-gaʻo).

Faamatalaga lautele

E ui o le pancreatitis o le autoimmune e taʻua o se faʻamaʻi faʻafuaseʻi, o lona faʻasoa i le fausaga o le mumū o le pancreatic inflammation e oo atu i le 4-6%. O le taatele o le faamai e le sili atu i le 0,0008%. O le togafitiga muamua na faamatalaina muamua e le fomai Farani G. Sarles i le 1961. O le faamai na aloaia o se tasi o iunite nosologia i le 2001 ina ua maea le atinaʻeina o le tuufaatasiga etiological o le TIGAR-O pancreatitis. O le faʻaleagaina o le autoimmune i le pancreatic gland i tane e maua ile 2-5 taimi e sili atu nai lo tamaitai. E oʻo atu i le 85% o tagata mamaʻi e maʻi i le 50 tausaga. O le faʻamaʻi masani e fesoʻotaʻi ma faʻamaʻi vai, retroperitoneal fibrosis, sclerosing cholangitis ma isi metotia masimmu.

O le suʻesuʻega o le autocimone pancreatitis e le i faavaeina. O le masani lava, o le faʻamaʻi e maua i le faʻaaogaina pe a iloa le ituaiga G4 immunoglobulins ma le leai o nisi mafuaʻaga e ono mafua ai le faaleagaina o le pancreatic. O tagata faapitoa i le matata o le gastroenterology e talia le matafaioi autu o le avega, i le gasologa o suesuega faafomaʻi suesuega o le fesootaiga o le autoimmune process with the serotypes HLA DRβ1-0405, DQβ1-0401, DQβ1-57 na faavaeina. Mai i le toto o tagata mamaʻi masini vavalalata vavalalata e tusa ma le 13.1 kDa, lea e taua o se antigen.

Ole mea e mafai ona maua ile autoantigens o le carbonic anhydrase o loo i ai i totonu ole tino ole meaola, laau o le bronchial ma distal renal tubules, lactoferrin, e iloa i le pancreatic acini, bronchial and gastric glands, components o le cell nuclei ma lamolemole muscle, o le pancreatic trypsinogen inhibitor. E le mafai ona taofiofi le faʻamalosi o le tino ma faʻamaʻi pipisi - o le molimasi i le va o vailaau faʻamaʻi i le helicobacteriosis pathogen proteins ma le plasminogen-fusi e maua ai.

O le faʻaosoina o le masini o suiga i le pancreatic gland ma isi gaioiga maaleale o le fesoʻotaʻiga lea o le Ig G4 ma le autoantigens o sela o le acinar, o suauu epithelial masani o pancreatic, bile, salivary ducts, etc. Faʻaleagaina faʻamaʻi faʻamaʻi faʻatasi ma le solia o apoptosis o elemene feaveaʻi o le tino puipuia. O le sootaga autu i le pathogenesis o le pancreatitis autoimmune o le faaputuputuina lea o lymphocytes T, B neutraliols, ma le eosinophil i le suauu fesootai, lea e faaosofia ai faiga fibrosclerotic.

O se suʻesuʻega faʻavaomalo i le stroma pancreatic o loʻo faʻaalia ai faailoga o le fibrosis ma le sclerosis i le leai o pseudocysts ma le fuaina. Ona o le lymphoplasmacytic, neutrophilic, ma le eosinophilic infiltration, o puipui o le puipui ua fufusi, vaapiapi, ma vaevaeina i le umi o le faagasologa o le autoimmu. O le salalau o inflammatory infiltration i lobili o le pancreas e mafua ai le leiloa o le fausaga o le toto o le okeni ma e masani ona tuufaatasia ma palapeti. E pei o isi eseesega o le pancreatitis, o le faʻatulagaina o le parenchyma ma le stroma e mafai.

Faʻavasegaga

Pe a faʻaogaina foliga o le pancreatitis autoimmune, o le faʻaogaina o le fibro-sclerotic, o le i ai o le faʻamafanafanaga o faʻamaʻi o isi totoga, ma le faʻaogaina o le tino o le mumū o loʻo amanaia. I le faʻalauteleina o le faʻamaʻi, o vaega taʻitasi o le pancreatic parenchyma, e masani lava o le ulu o le okeni, ua faaleagaina. E masani lava, e le itiiti ifo i le 1/3 o le gland e aafia ai (vaega o pancreatitis). Mo le tele o ituaiga o togafitiga, o le aʻafiaga o le okeni atoa o se uiga taua.

I le toesea o isi maʻi mama, e taʻua le pancreatitis e vavae ese. I le tulaga o faʻamaʻi pipisi o nisi o okeni, latou te talanoa i le syndromic autoimmune pancreatic inflammation. Ona o le ata o le talafaasolopito, e lua ituaiga eseese o le faamai ua iloga, o nei mea taitasi e ese mai i ona foliga taua:

  • Lymphoplasmacytic-sclerosing form of pancreatitis. O le faʻaleleiaina o vailaau e gaosia ai le immunoglobulin, o le filorosis faʻamalosi o le okeni ma le faʻamaina o le phlebitis. Faʻatasia ma le IgG4 e fesoʻotaʻi ma le togafitiga autoimmune. O le toe faʻaleleia o le ala ma le alualu i luma o suiga mataʻutia o uiga ia.
  • O le pancreatitis o le gaosal-concentric concentric. O le telefoni e faʻaalia ai o ia lava o le faʻaaogaina o le neutrophilic faatasi ai ma fusi puʻu e pei o microabscesses. Phlebitis ma le fibrosis e le faʻailoaina. O le maualuga o le kuluma IgG4 e masani lava masani. I le 30% o mataupu, e fesootaʻi ma le ulcerative colitis. E maua e aunoa ma le toe faʻafoʻi. E tupu i le 3.5-4 taimi e faʻaitiitia ai le tele.

Faailoga o le pancreatitis pancreatitis

O le ata o le faʻamaʻi e ese mai le afaina o le pancreas. I le fesuisuiai o le sui ole afaina o le okeni, o le tiga e le malosi tele, le malie, e le fesootai ma mea sese i le taumafataga. O le tiga o le tiga e atiina ae i na o le afa o tagata gasegase. O le isi faʻamaoniga sili o le pancreatitis autoimmune o le faʻamalosi faʻamalosi, lea e tupu i le averesi i le 60-80% o tagata mamaʻi ma e faʻaalia i le faʻaaogaina o le paʻu ma le sclera, paʻu o le paʻu, ma le faʻavasegaina o feces.

E masani lava ona maua mai faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi ma le faʻaleagaina o le tino: o le nausea, o se suiga i le natura o le fale (stouse stool stool). Faatasi ai ma le alualu i luma o le faamai, malabsorption ma le faaletonu o meaʻai, lea e faaalia i le faaitiitia o le mamafa o le tino o le tagata maʻi, o le edema free-protein o foliga ma pito i lalo. I taimi mulimuli o le pancreatitis, o le galala i taimi uma e atiina ae, polyuria (faailoga o le gasegase glucose metabolism).

Forecast and Prevention

O le taunuʻuga o le faʻamaʻi e faalagolago i le maualuga o le faaleagaina o le tino, le mamafa o faʻafitauli. E ui lava o le steroid fomaʻi e mafai ai ona maua le faʻamagaloina i le sili atu i le 90% o tagata mamaʻi, o le faʻasolosolo o le pancreatitis autoimmune e matua leaga lava, i nisi o gasegase o loʻo i ai se faʻaitiitia le faʻafitia i le endocrine ma le exocrine organ functions. Ona o le le lava o suʻesuʻega o le etiopathogenetic, e leʻo faʻatautaia ni puipuiga patino. Ina ia puipuia ni faʻalavelave, e taua le iloa ma togafitia faʻamaʻi autoimmune o le vaega o meaʻai i se taimi tatau.

Tuua Lau Faamatalaga