Le fua o le suka i le aso e leiloa ai le mamafa

Pe a oo mai i le oona ma isi faafitauli o le soifua maloloina, e masani lava ona tuuaia e tagata le gaʻo meaʻai. O le mea moni, o le suka e tuuai. O le 'ai tele o tino e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le vave maliu mai faʻamaʻi fatu. O le ae ofo i le iloa o le suka e mafai ona faʻaumatia i le aso.

E na o le tasi le fagu vai inu vai inu 10 teaspoons o suka. Ma afai e te inuina se mea inu ma 'ai ai meaʻai, ona faʻamaua tele lea nai lo le mea e te manatu i ai. O suga natia e mafai ona maua i mea uma mai le vaitau ma sau ai i falala ma falaoa. O le suamalie e mafai ona maua i meaʻai e le lelei i le tofo.

Ole aofaiga lenei e mafai ona 'ai i le aso e le afaina ai le soifua maloloina. Faʻaopopo le suka - o le mea lea e te sasaa i le lauti, kofe pe faaopoopo i le paʻu mo le suamalie. E tusa lava po o le a le mea e fai i - fulu poʻo le falala.

O se aofaiga tele o lenei mea tatou te 'ai mai meaai masani:

  • fualaau aina - o le tele lava o faʻi, persimmons, vine, peaches, etc.,
  • fualaau mamago - faitau e uiga ia i latou i se mea eseʻese "o le a le tele e mafai ai ona e 'aina fua mamago i le aso",
  • mea e gaosia ai - chocolati, marmalades ma sili atu,
  • mea suamalie,
  • fale falaoa - aemaise lava i falaoa ma faasologa,
  • saisi
  • oloa faʻapipiʻi
  • suauu ma fufulu suamalie.

O lenei lisi e faʻaauau pea. O le isi taimi, ia tilotilo i le tuufaatasiga o oloa taitasi e te ave. Ou te manatu o le ae ofo - o le suka o loʻo i ai i soo se mea. O le mea lea, i le averesi, e faʻaaogaina e se tagata le fa faʻatulagaina masani ile aso - 22 teaseti i aso uma! Ioe o lenei mea ua tumu.

E leai sou malosi

Afai e te lagona le le lava i taimi uma, o se faailoga mautinoa lea o le maualuga o le suka. O meaai suamalie e mafai ona tuʻuina atu muamua le faʻamalosi i le malosi. Ae ui i lea, o se mea le tumau, ma o le a afaina ai taunuuga.

Malosiaga e sili atu ona mautu pe a masani le maualuga o le suka toto. Faatasi ai ma le tele o le taumafaina o laʻau suamalie, o lona maualuga ile oso toto. E mafua ai le maualuga ma le maualalo o le malosi. O ia fesuiaiga e afaina i le soifua maloloina. O le auala o fafo o le a avea ma paleni paleni ma paleni.

Taumamafa i meaʻai manogi i taimi uma

E i ai se manaʻoga mo lauvaʻa? O se faʻamaoniga mautinoa lea o loʻo e 'ai tele. Ma o le sili atu ona e ai ai, o le tele foi lena e te manao i ai. O se liʻo malosi lea e avea ai le suamalie ma fualaau faasaina. O nei meaʻai e taʻitaʻia ai i se tali faʻafofo. Ma o le tino o le a mafua ai ona e 'ai ma sili atu laʻau suamalie.

Manua pe popole

O le tele o suʻesuʻega ua faʻaalia ai se sootaga malosi i le va o le maualuga o le suka e faʻaaogaina ma le lamatiaga o le atuatuvale. E aofia ai foi le faanoanoa, le vafealoaloai, ma le le fiafia.

Masalo e te matauina pe a uma ona e 'aina le tele o mea suamalie e te lagona lagona vaivai? E faaletino ma faalelagona. O se lagona o le atuatuvale, popolega faifaipea, popolevale o lona uiga ua oo i le taimi e faatonutonu ai au meaʻai suamalie.

Ua tele le laei

Suauu maualuga - sili atu calories. E leai ni meaʻai maloloina, fiber, protein. O le a le faʻasaoina oe, o le mea lea e sili atu ona e 'ai tele. O lenei auala e te faʻasaʻoina ai le inisalini, o le hormone lea e tāua tele i le gaioiga mamafa. E tuʻuina atu le suka i totoga ina ia mafai ona faʻaaogaina e gaosia ai le suauu.

O le tele o le suamalie e te 'ai, o le tele o le inisalini e gaosia e le tino. I le iuga, o le inisalini e ono tulaʻi mai. O le tino o le a le toe tali atu lelei i ai. O le tele o le calorie o le mafuaaga o le maua o le mamafa.E maua ai le tele o galuega i le pancreas, faʻateleina ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka.

Na amata ona foliga leaga le paʻu

Afai o loʻo e mafatia i taimi uma i le paʻu, ua oʻo i le taimi e iloilo ai au meaʻai. O le faʻaaogaina tele o laʻau suamalie e mafai ona oʻo atu ai i paʻu o le paʻu: siama, eczema, tele gaʻo poʻo le matutu.

Faaaogaina o fualaau e togafitia, ae le suia lau meaai, o le ae le foia le faafitauli. E toʻatele ua latou iloaina o le taofiofi o suka o le a faʻaleleia lelei ai foliga uma o le paʻu ma le soifua maloloina.

Loto nifo

Ou te mautinoa na taʻu atu e ou matua ia te oe o le tele o le suamalie e leaga mo ou nifo. Ma e le o se tala fatu lenei. I se tulaga lautele, o ia o le na tuuaia mo mea uma na tumu ai ma tiga o le auala.

E tumau pea siama i meaʻai i le va o nifo. Ua fausia le acid, lea e tau atu i le pala o nifo. Saliva fesoasoani e faatumauina le paleni paleni o siama. Ma o le tele o le taumafaina o selu e mafai ona aafia ai le maualuga o le eletise. O le a mafai ai e le siama ona olaola ma uluola.

5 laasaga taua e faʻaitiitia ai le suka

Afai oe latalata i faʻamaoniga o loʻo i luga, e tatau ona e faia ni laasaga e faʻaitiitia ai le faʻaaogaina o lenei oloa leaga. Ona mafai lea ona e fiafia i le soifua maloloina lelei.

  1. Aua nei inu le suka. Afai e te inuina mea inu suamalie, fualaau suamalie, suafefe suamalie, e te maua ai le tele o kalori gaogao. Nai lo le inu ava, filifili vai. E mafai ona e faaopoopo le lemon, lime po o le moli moli i totonu mo se manogi lelei. Po o le faia o fualaau aina.
  2. Aloese mai meaʻai gaʻo maualalo. Talu ai e toetoe lava o taimi uma latou te faatumuina i le suka, lea e faʻaaoga e suia ai le gaʻo.
  3. Faitau le lisi o mea taua. Pe a ave ni mea afifi, ona faitau lea o le lisi o mea aoga. O le suka faaopoopo e mafai ona natia i igoa: fructose, tila, maltose, malt malt, etc.
  4. Taʻitaʻi se soifua maloloina. Faaitiitia le mamafa e ala i le faamalositino, mafaufau loloto, manava loloto. Ma maua le 7-8 itula o moe i po uma. Ona faʻaitiitia ai lea o le manaʻonaʻoina o laʻau suamalie.
  5. Sui i isi mea faʻalelei. Mo se faʻataʻitaʻiga, fua suamalie - faʻi, vine, persimmons, fasi keke tilo poʻo le meloni. Ae aua neʻi faʻaaogaina le tele.

Talitonu mai ia te au, a aunoa ma lenei oloa e mafai ona e faia. Faia se suʻega - aua e te 'ai suka mo le 1 vaiaso. Matau lou tino. Sa i ai foi loʻu malepelepe e aveese atoatoa le suka, aemaise i le taeao se sipuni i le lauti. Ina ua mavae se vaiaso, sa masani ona ou inuina meainu e aunoa ma ia. Ma e te iloa, o le la e foliga mai e ese i le tofo 🙂

E fia le suka e te 'ai i le aso? Tusi au faʻamatalaga ma teu i faʻamatalaga. O loʻo i ai pea aʻu le tele o autu manaia mo talanoaga. Vaʻaia vave oe!

I le 2013, e tusa ma le 178 miliona tone suka na gaosia i le lalolagi. I le averesi, o se tagata e tusa ma le 30 kilokalama suka i le tausaga (pe tusa ma le 45 kilokalama i atunuu ua atiaʻe), e tutusa ma le 320 kalori i tagata taitoatasi i aso taitasi. Ma o lenei aofaʻiga e faʻatuputeleina mai lea tausaga i lea tausaga.

Suga O se igoa lautele mo kemikolo e faʻafefiloi ai mea suamalie suamalie suamalie e faʻaaogaina i meaʻai. O i latou uma lava o ni gaʻo popo e aofia ai le carbon, hydrogen ma le okesene.

O le a le suka?

E pei o meaola uma, o sugars e aofia ai "vaega" eseese, o le aofaiga e mafai ona eseese i suga eseese. E fuafua i le numera o ia "iunite" o suka ua vaevaeina i:
1) monosaccharides (suga faigofie), e aofia ai le tasi le iunite faigofie,
2) lē faʻasauā lea e aofia ai le lua monosaccharides,

1) Masiva faigofie (monosaccharides):
glucose (lea e lauiloa o le dextrose poo le vine vine)
fructose
galactose.
2) Faʻailogaina:
Sucrose o se faʻasalaga e aofia ai le fructose ma le kulukose (cane poʻo le suka sugar),
Maltose o se faʻasalaga e aofia ai le lua glucose o totoe (malt sugar),
Lactose o se mea e le faʻasalaina lea o loʻo faʻavaiina i le tino i le kulukose ma le galactose (susu suka).
E iai suga e aofia ai le 3 pe sili atu monosaccharides. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻasolosolo o se mea faʻapitoa lea e aofia ai toega o le fructose, glucose ma galactose (maua i le suka beets).

I o tatou olaga i aso uma, tatou te taʻua le sukari, ona e masani ona faʻaaogaina e avea o se mea suamalie mo meaai.

O fea e mafai ona ou maua ai le suka?

I le tele o laau, o ituaiga ituaiga suga e mafai ona maua. Muamua, i le faagasologa o le photosynthesis, o le kulukose mai le carbon dioxide ma le vai ua fausia i totonu, ona liliu ai lea i isi sugars.
Ae ui i lea, i ni faʻatulagaga talafeagai mo le toe faʻaleleia lelei, o suga e na o le suka suka ma le suka suka o loʻo i ai.
I lona mama (faamamaina), o le suka e paʻepaʻe, ma o nisi o ona ituaiga e lanu enaena i le sugar-by-product, molasses (molasses).

O vailaau eseese e mafai foi ona i ai se tofo suamalie, ae latou te le pau i totonu o le faʻamatalaga o le suka. O nisi o ia mea e faʻaaogaina e pei o le suka ma e masani lava (stevia, suauu suamalie, honey, malt sugar, xylitol, ma isi mea) poo le meaʻai (saccharin, aspartame, sucralose, ma isi mea) suamalie, o isi o mea oona (chloroform, acetate lead).

O a meaai matou te maua ai le suka?

Ina ia mafai ona fuafua pe o le a le maualuga o le suka i le aso tatou te taumafaina ma mai ai punaoa, e tatau ona tatou amanaʻia lena mea suka e mafai ona masani ma faʻaopoopoina .
Toa faanatura - O le mea lea o loʻo maua i fualaau faisua fou, fualaau 'aina, meaʻai susu.
Suʻa faaopoopo - suga uma o loʻo faʻaaogaina i le faagasologa o le saunia o se taumafataga ma se tagata e faʻapipiʻi faʻaopoopo i meaʻai poʻo meainu. E taua foi o "tatalaina ».
E i ai foi se manatu Soa natia - o se tasi tatou te le iloa i nisi taimi, ae maua i oloa maeʻa (ketchups, sauces, juice, etc.).

O le suāuʻu e fesoʻotaʻi ma le oona tele. E talitonuina foi o se tasi lea o mafuaʻaga o le maʻisuka, maʻi o le fatu cardiovascular, dementia ma caries.
E tele suʻesuʻega na faʻatautaia e faʻamaonia ai nei avanoa, ae faʻatasi ai ma le tele o taunuʻuga. E mafua lenei mea ona o faigata i le sailia o tagata taitoatasi mo le kulupu e puleaina e le o 'ai le suka. Ae ui i lea, e manino lava o tagata e faʻateleina le suka e sili atu ona mafatia i faamaʻi o loʻo i luga.

E le gata i lea, tatou te le o talanoa e uiga i le suka tatou te faaopoopoina i meaai ma e mafai ona tatou pulea lona tele, e pei o le suka lea e faaopoopo atu i meaʻai gaosia i meaʻai, meainu vevela, ketchups, sau sau, ma mea e leʻi maeʻa. O le mea lea ua taua o le "natia" suka.
O tagata gaosi oloa e faʻaopoopoina i le toetoe lava o meaʻai uma, e aofia ai mea na e leʻi i ai muamua. Ua fuafua e saienitisi e tusa ma le 25% o calories i aso taʻitasi tatou te maua ai na o le suka, e aunoa ma le iloaina.

Suga - O le maualuga o le kalori oloa e faigofie ona faʻaogaina e le tino ma o se punavai o le vave faʻafouina o le malosi.
O lona aoga o le aoga o le 400 keneka mo le 100 g 1 teasini e aunoa ma le pito i luga e 4 g le suka, o lona uiga. 16 kcal!

O le fua o le suka e fautuaina i aso uma mo se tagata soifua maloloina e le sili atu ma le 90 g . E le gata i lea, o lenei fuainumera e aofia ai ituaiga uma o suga - ma le suauu, ma le fructose, ma le galactose. E aofia uma ai suga masani faʻapea faaopoopo mo meaai.

I le taimi lava e tasi, o le aofaʻi o le suka i totonu o meaai e le tatau ona sili atu i le 50 g - o le tutusa lea ma le 13 teaseti (e aunoa ma le pito i luga) o suka i le aso. Faatasi ai ma le mamafa o galuega faaletino, o lenei aofaiga atonu e laʻititi tele.
(1 sipuni e aunoa ma le pito i luga e 4 g le suka, o lona uiga 16 kcal!)

WHO o loʻo faʻaaogaina le suʻega o le "free" suga i aso taitasi i le aofaiga o le 10% o le faʻaogaina o calorie i aso taitasi. Manatua o le "saolotoga" e taua o le suka, lea e faʻapipiʻi e se tagata i meaʻai poʻo meainu. O lena suka, o se vaega o sua, fua, fualaau, e le "saoloto" ma e le o amanaiaina.O le mea lea, e tusa ai ma WHO, pe afai o le calorie i aso taitasi e lua calories, ona 200 calories = 50 kalama e tatau ona maua mai le "free" sugar.
I le taimi lava e tasi, o cardiologists i Amerika e fautuaina le faʻaitiitia o lenei fualaau i le afa - e oo atu i le 5% o le tau o caloric.

O le a le tele o le suka na e tuʻu i le ipu inu i lau taeao? Lua, tolu sipuni? Faamoemoe laitiiti. O tagata e taumafa fualaau taumafa ua faatulaga se tapulaa i le suka i le aso atoa, ma e le o se mea tele.

Faʻatonu mea uma i. Sugar e tuuaia mo isi pauna. O ia na te faʻamafanafanaina oe i se aau.

Afai e te le taofi le manava le pulea o le suka, i le lumanaʻi o le ae maua ai le maʻisuka ma le maʻi fatu.

O suka taitasi ei ai lona lava masani.

E aofia uma ai le suka. O lona uiga, o le suka na gaosia e tagata gaosi oloa (kuki, ketchup poo susu ma sukalati).

E toetoe lava tutusa le malosi o le suka i luga o la tatou faiʻai e pei o le kokeni. O le mafuaaga lena e taua ai le pulea o lou manava mo le suka. Ata: Unsplash / pixabay / CC0 Domain Domain

Ae ui i lea, o le suka o loʻo i totonu o fualaau faisua, fualaau faisua ma isi mea masani e le faʻaogaina iinei. Mo i latou, e le o faʻatapulaʻaina e tagata tausi meaʻai.

O meaai masani e aofia ai fiber, vitamini, antioxidants, ma minerale. O le mea lea, e le tatau ona faatapulaaina. Faʻatapulaʻa faʻaaoga e na o le faaopoopo o suka.

E faʻapefea ona e iloa le suka

Vaavaai mo suka i totonu o le lisi o mea taua. E mafai ona natia i lalo o le igoa le sucrose, suka lanu enaena, syrup suama tele, dextrose, na o le fructose, mea manogi po o le sipuni.

Afai o ia mea o loʻo i luga o le lima pito lima, ona lelei lea ona filifili se isi mea.

Soa faanatura pe faaopoopo?

Ina ia malamalama pe o le a le tele o le suka o loʻo i totonu o le oloa, faʻatusatusa i se mea masani. Mo se faʻataʻitaʻiga, ave le yogurt o le natura e leai se suka ma masani ona suamalie mai le fata.

O oloa gaosi susu e aofia ai le suka - lactose, pe afai e leai se isi mea ua faaopoopo iai.

100 g o le yogurt masani e aofia ai le 4 g lactose (suka o susu). Ma afai e suamalie le yogurt, ona faaopoopo lea o le suka.

Ioe, tatou te le o ni robots, ma o nisi taimi e mafai ona e tausia oe lava ia. Ae e le tatau ona avea pea oe ma nifo fiafia.

O le a le tele o le suka e mafai ona fai i le aso, ona o lenei oloa o le mea sili lea ona leaga i meaʻai faʻaonapo nei.

E maua ai calories e aunoa ma le faʻaopoopoga o meaʻai ma e mafai ona faʻalavelaveina ai le gataifale i le umi.

O le taumafaina o le tele o le sologa lelei e fesoʻotaʻi ma le mamafa o meaʻai ma faʻamaʻi eseese, e pei o le maʻisuka II ma le maʻi fatu.

O le a le suamalie e mafai ona e 'ai?

E ui o le suamalie e le afaina ai le tino, e le manaʻomia e le tino se tele o lenei oloa mo se soifua maloloina lelei. Faʻaopoopoga faaopoopo nisi kalori faaopoopo ma leai ni meaʻai i au mea taumafa. O se tagata e manaʻomia le leiloa o le mamafa pe afai e mamafa, maualuga, maʻisuka poʻo mafatiaga mai isi faʻamaʻi faʻamaʻi, i soo se tulaga, e tatau ona e aloese mai lenei oloa i le tele e mafai ai.

O le a le tele o le suka e tatau ona e 'aina i le aso:

  • Mo tane: 150 kcal i le aso (37.5 kalama poo 9 teasisi).
  • Tina: 100 kalori i le aso (25 kalama poo le 6 teaseti).
  • Tamaiti e taʻi 4 i le 6 tausaga e le sili atu i le 19 g poʻo le 5 teaseti o mea suamalie i le aso
  • Tamaiti e taʻi 7 i le 10 tausaga e le sili atu i le 24 g poo le 6 teaseti o mea suamalie i le aso
  • Tamaiti 11 tausaga ma luga e le tatau ona sili atu i le 30 g poo le 7 teaspoons o suka i le aso

Ina ia malamalama i lenei mea, o se mea masani e 330 ml o le vai inu suamalie atonu e aofia ai le 35 g poo le 9 teaspoons o le suka.

O a meaai e maualuga i le suka?

Ina ia faʻaitiitia le sukari i le taumafataga, e tatau ona aloese nei meaai, i le taua tele:

  1. Meainu suamalie: o meainu suamalie o se oloa matautia ma e tatau ona aloese mai le mala.
  2. Fualaau suamalie: atonu o le mea e ofo ai, ae o fua o fualaau suamalie e tutusa le aofaʻi o le suka e pei o mea inu gaʻo!
  3. Selu ma suamalie: e tatau ona faʻatapulaaina le taumafaina o suti.
  4. Meatisi oloa: kuki, keke, ma isi. Latou te taumafai e maualuga tele i suka ma gaʻo suavai mama.
  5. Fualaau tipi i le siva: nai lo le pikiina o fualaau aina fou.
  6. O meaʻai e maua ai le gaʻo e masani lava ona i ai se mea e sili ona maualuga le sologa lelei.
  7. Fualaau 'Ato: Aloese mai fualaau mamago i le tele e mafai ai.

Inu le vai nai lo le sua suamalie ma itiiti le suamalie i lau kofe poʻo le lauti. Nai lo lena, e mafai ona e taumafai i mea e pei o le kinnamon, nutmeg, almond extract, vanilla, ginger poʻo lemoni.

O le a le tele o meaai ma meainu

O lenei oloa taumafa e faaopoopo i le toetoe o ituaiga uma o meaʻai ma meainu ina ia suamalie lo latou tofo pe taofi lo latou tofo. Ma o lenei mea e le gata i mea e pei o keke, kuki, mea feinu ma meainu. E mafai foi ona e maua i pi tao, falaoa ma falala. O le mea lea, e tatau ona e mautinoa ma siaki le lisi o mea e aofia ai i le pepa o igoa o le a le tele o lenei oloa.

O le mea moni, o le tele naua o le a iai se aʻafiaga i le soifua maloloina:

  • O le oloa e maua ai le tino ma gaogao gaogao e maua ai le malosi e aunoa ma ni meaʻai. O se taunuuga, matou te 'ai atili e aunoa ma le lagonaina o le atoatoa. O lenei mea e mafua ai le faateleina o le aʻafiaga o le maua o le mamafa, i nisi o faʻamaʻi ma se taamilosaga o maualuga ma le maualuga i le maualuga o le malosi, lea e maua ai se lagona o le le lava ma le fia inu mo le sili atu ona suamalie
  • E masani ona faʻaaogaina e mafai ona taʻitaʻia ai le nifo.
  • E mafai foi ona taʻitaʻia ai le maʻisuka ituaiga 2, o ona maualuga ua maualuga tele i tausaga talu ai nei. O le mamafa poʻo le mamafa foi e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atiaʻeina o lenei maʻi.

Faaigoa e aofia ai

O le igoa o le suka e aofia ai fuaitau e fesoʻotaʻi ma laʻau manogi. O nisi nei o upu masani ma o latou uiga:

  • Brown suka
  • Sweet Corner Corn
  • Suauu o le kulimi
  • Fua o Fualaau Suafa
  • Suauu Suauu Fructose
  • Faʻasaga
  • Malt
  • Molasses
  • Soa lapoa
  • Dextrose, fructose, glucose, lactose, maltose, suauu)
  • Suauu

I le 30 tausaga ua tuanaʻi, e masani lava ona faʻaaogaina e tagata i lalo ifo o latou taumafataga le maualuga o le mamafa o le mekasini o le tino, lea e fesoasoani i le faʻamaʻi o le gaʻo. Faʻaititia o meaʻai gaʻo e faʻaititia ai kalori ma e mafai ona fesoasoani e faaleleia le soifua maloloina o le tino ma pulea lou mamafa.

E fautuaina e le itiiti ifo nai lo le 5% o lou faʻaaogaina o le suamalie i aso taitasi o le aofaʻi o le malosi o le malosi. Mo le tele o fafine, e le sili atu i le 100 kalori i le aso ma e le silia le 150 kalori i le aso mo alii (pe tusa o le 6 teaseti i le aso mo fafine ma le 9 teaset i le aso mo alii).

I au meaai i aso uma, o calorie mai laʻau suamalie e manaʻomia se mea itiiti, ma o loʻo i ai isi meaʻai e faamalieina ai mea e te manaʻomia.

E toatele ua faalogo i le upu: "Sugar o se paʻepaʻe paepae." O lenei faʻamatalaga e leʻi faʻafuaseʻi ona tupu, ona o le suka e aofia ai le tele o calories ma aʻafia ai le faʻaogaina o metabolic process. O le sili atu i le taumafataga e taʻitaʻia ai le maua o le malosi, maua ai le mea oona, faʻafitauli o le fatu ma le maʻisuka. Ae o le tele o loʻo faʻaaogaina i le faʻaaogaina o le "paʻepaʻe paʻepaʻe" e le mafai ona latou mafaufauina i se aso e tasi e aunoa ma lenei oloa. O le a le tele o le suka e mafai ona e 'ai i le aso e aunoa ma le lamatia ai o lou soifua maloloina?

Ituaiga o suka ma ona anotusi i oloa eseese

E oo lava i ē e faʻatuatua i se olaga soifua maloloina e le mafai ona faʻaaogaina atoatoa le meaʻai. O ni vaega o fualaau aina, vine, nisi fualaau faisua. Ma o le a se mea e mafai ona tatou fai atu e uiga i pasta ma isi meaai suamalie? Ua aʻoaʻoina e le au gaosiga le faʻailoga o le paʻu paepae i lalo o isi igoa. Fructose, glucose, dextrose, sucrose, lactose, honey, maltose, syrup, tiolasses o ituaiga uma ia suka.

E mafai ona vaʻaia le suka i ni vaega e tele: fafagaina, lanu, foliga vaaia ma le lau. O le sili ona lauiloa o le sugar granulated ma o lona siʻomaga - faʻafefe. O ituaiga uma e lua e faia mai beets ma e faʻaaogaina lelei i le mea e faʻafiafia ai ma meaʻai. O le sugar sugar e sau i le isi. E selesele mai le suka. E faʻaaogaina mo le faʻaogaina ma le faʻafefe.

I totonu o ituaiga meaola, e le mafai ona iloagofie. O le vai e tutusa ma e aofia ai vaega tutusa o le fructose ma le kulukose. E sili atu le suamalie nai lo le suka masani. E faʻaaogaina mo le gaosia o mea inu ava malosi poʻo le meli faʻailoa.

O le isi ituaiga meaola ese o le suauʻu manogi. O le sipopo e aoina i le taimi o le gaioiga o sua suamalie i le mumu po o le mafiafia uliuli. E lua ituaiga suauu manogi: Kanata ma Amerika. Ona o faigata o le aoina o sea ituaiga meaʻai e le taugofie, o le mea lea, e leʻi faʻaaogaina lautele i le kuka.

I le faʻaopoopoga i luga, o loʻo i ai isi ituaiga suka: pama, sorghum, lole, ma isi mea faapena. Po o le a lava le eseesega e te filifilia, latou te tutusa uma: latou te maua le maualuga o le kalori. 100 g o oloa e aofia ai le 306 i le 374 kcal. E taua le manatuaina aʻo le i ai lenei mea poʻo lena ipu.

O se lisi lenei o meaai lauiloa ma a latou suka.

Faʻaleagaina ma Faamanuiaga

Feteʻenaʻiga e uiga i le matautia o le suka:

  • Faʻaleagaina le lipid metabolism. O le iʻuga, e maua nisi pauna, e atiaʻe le atherosclerosis.
  • Ua faateleina le manaʻoga. E i ai se manaʻoga le pulea e 'ai se isi mea.
  • E maualuga le maualuga o le suka i le toto, lea e mafua ai le maʻisuka.
  • E fufulu le suka mai le ponaivi.
  • E faʻaitiitia le faʻaleagaina ma faʻaitiitia le soifua maloloina, e tulai mai ni faafitauli ma ni nifo, e faʻateleina faʻamaʻi pipisi.
  • Ua matua faateleina ma faaumiumi ia tulaga. I lenei tulaga, e mafai ona faʻatusatusa le suka i le ava malosi. Muamua e sau le malolo, ona pa'ū lea o se tagata i se faʻalavelave sili atu.
  • O le leai o se tulaga mausali ma le elasticity o le paʻu, afu o foliga, seti le matutua i le.

Ae peitai, e le o ituaiga uma o suka e leaga. O le tuufaatasiga o se oloa e leʻi faʻamaonia e aofia ai vitamini ma minerale (o nisi taimi i ni aofaiga tele). E le gata ina leaga le taumafaina, ae e iai foʻi ni faʻamanuiaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ai e oe vave ona toe maua mai pe a maeʻa le mamafa o le tino ma le mafaufau poʻo le ofoina atu o le toto o se tagata foai. O le mea lea, pe afai e mafai, ia faʻaaogā ituaiga lau o le uʻu lanu moana i aso uma.

E faʻapefea ona tipiina oe lava oe

O lea la ua e iloa le tele o le suka e mafai ona e 'aina i le aso e aunoa ma le afaina ai o le tino, e taua le mafaufau pe faʻapefea ona faʻaititia le faʻaaogaina. Taumafai e mulimuli i nisi o tulafono.

Faʻatau le inu suamalie suamalie ma fualaau suamalie mai le gaosiga o fale gaosi oloa. Latou te maua le maualuga o le suka. Inu vai manino pe inu.

Faʻaititia lou faʻaaogaina o lau suti, sipuni, ma pusa. Afai e faigata le vave tuʻuina atu o togafitiga, faʻaititia faʻaitiitia vaega. Suia fualaau aina ma sitaili e teuina i le sipuni i mea fou.

Afai e faigata le tuʻuina atoa o suka, faʻaaoga lona lanu enaena poʻo le stevia o se mea suamalie.

Aua neʻi 'ai sina meaʻai po o mea taumafa taumafa. Ina ia sili atu ona lelei, o tagata gaosi oloa e faaopoopo i ai le tele o suka. Aua le faalagolago i luga o fualaau mamago. Ua tumu foi i latou i suga.

2. O le afaina o le taumafa maualuga o le suka.

O le afaina o le suka i aso nei e manino ma faamaonia e le tele o suʻesuʻega o saienitisi.

O le mea sili ona leaga i le suka mo le tino, o le mea moni, o na faʻamaʻi e mafua ai. Maʻisuka, Mamalu, ...

O le mea lea, e leai se mea e fautuaina e sili atu i le taumafa o le suka i aso taitasi.

Ua faatusatusa e tagata ola o meaolaola o Amerika se vaisu oona e sili atu ona tele i le inu malosi, aua o nei tuinanauga uma e aafia ai le tele o faamaʻi masani.

Ae ui i lea, e le tatau ona e vavaeeseina atoa le suka mai le meaai - e fafagaina ai le mafaufau ma e tatau ai mo le tino ona galue lelei. O le a le ituaiga suka o le a talanoaina? O le a ou taʻu atili atu.

3. O le fua o le suka i le aso mo se tagata.

E le mafai ona tali le fesili ma le manino - o le a le saogalemu o le suka i le aso mo se tagata? E faʻalagolago i le tele o mea taua: tausaga, mamafa, itupa, faʻamaʻi o loʻo iai ma sili atu.

E tusa ai ma se suesuega a le American Heart Disease Association, o le maualuga o le taumafa i aso taitasi mo se tagata maloloina ma malosi o le 9 teaspoons o le suka mo tane ma le 6 teaspoons mo tamaitai. O nei fuainumera e aofia ai le suka faaopoopo ma isi mea suamalie e faʻaalia i oloa e te faʻaaogaina i lou mafaufau (mo se faʻataʻitaʻiga, pe ae faaopoopo le suka i le lauti poʻo le kofe) pe faʻapipiʻiina e le kamupanī.

Mo tagata e mamafa tele ma maʻisuka, e tatau ona faasaina pe faʻaitiitia le taumafa o meaʻai suka ma soʻo se mea suamalie. O lenei vaega o tagata e mafai ona maua a latou suka suka mai oloa maloloina e aofia ai suga masani, mo se faataitaiga, mai fualaau aina ma fualaʻau. Ae e le o lona uiga o lo latou faʻaaogaina e mafai ona faia i le tele o mea.

Ae ui i lea, o se tagata soifua maloloina e tatau ona taumafa i meaʻai uma lava, ma tuʻuina atu ia i latou le fiafia i luga o oloa faʻatasi ma le suka poʻo le gaosiga o oloa i se auala gaosi oloa.

I le averesi, e masani ona 'ai se tagata masani. Ma e le o tuusao, ae e ala i le faatauina mai o sau, sasala suamalie, sausa, soupasi vave, yoghurts ma isi oloa. O lenei aofaiga o suka i le aso e lamatia ai le tele o faafitauli o le soifua maloloina.

I totonu o Europa, o le taumafa matua matutua e eseese i atunuu eseese. Ma e fai, mo se faʻataʻitaʻiga, 7-8% o le aofaʻi o le kalori i Hungary ma Nouei, e oo atu i le 16-17% i Sepania ma Peretania. Faatasi ai ma tamaiti, o le taumafa e maualuga atu - 12% i Tenimaka, Slovenia, Suetena ma toeitiiti 25% i Potukale.

O le mea moni, o tagata o loʻo nonofo i le taulaga e sili atu le suka nai lo tagata nonofo i nuʻu. E tusa ai ma fautuaga lata mai a le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi, o le taumafaina o le "free sugar" (poo le suka faaopoopo) e tatau ona faaititia i lalo ifo o le 10% o le taumafaina i aso taitasi. Faʻasaʻoina i lalo ifo o le 5% i le aso (lea tutusa tutusa ma le 25 kalama poʻo le 6 teaseti) o le a mafai ai e oe ona faʻaleleia lau soifua maloloina.

Latou te fai ma sui sili ona leaga, talu ai latou te ave le suka i le tino atoa vave.

4. Auala e faʻaititia ai le suka. Nai lo le suia.

Ae faʻapefea pe afai e le mafai ona e faʻapulaaina lau meaʻai i le suka i le aso faʻatulagaina fautuaina? Fesili ifo ia te oe lava i se fesili: pe ua e nofo sauni ea ma le loto malie e tuʻu atu i le "pologa polo", ma, i le lamatia ai o lou lava soifua maloloina, tuʻuina atu le fiafia i taimi fiafia? Afai e leai, ou te fautua atu e te tosoina oe lava ma amata ona suia ou uiga ile mea o loʻo e 'ai nei i le taimi nei.

  • Ina ia faʻaitiitia le meaʻai o lou suka, taumafai se meaʻai mo aso e 10-detox. I nei aso e tatau ona e lafoai mea uma e maua ai le suka, ma i le taimi tutusa mai ma. O lenei mea o le a fesoasoani ia te oe e faamama ai le tino ma aveesea ai le tagofia o mea ua fai ma vaisu.
  • O lau suka o le a ono oʻo mai i se faʻasalaga taliaina pe afai e te tasi. O suʻesuʻega e faʻaalia ai o le leai o naʻo le lua itula o le moe e faʻaosofia ai manaʻoga mo meaʻai gaʻo. Afai e lava lau moe, o le a sili atu ona faigofie le foia o le naunau mo le sitaili. A le lava le moe, matou te taumafai e fai mea mo le le lava o le malosi ma e otometi lava ona maua mo meaai. O le iʻuga, matou te gaogao ma avea ma le mamafa, lea e leai se aoga i soo se tasi.
  • E le masalomia, o lo tatou olaga i aso nei ua tumu i le atuatuvale. O lenei mea ua mafua mai i le mea moni o le maualuga o le cortisol i totonu oo tatou tino ua faateleina, ma mafua ai ona le pulea lelei osofaʻiga o fiaai. O le mea e lelei ai, o loʻo i ai se auala, ma e faigofie. Ua fautuaina e saienitisi e faataitai le auala o le manava loloto.Faʻaalu mo ni nai minute, manava manaia, ma se nerve faapitoa - o le nerve nerve - o le a suia ai le ala o gaioiga faʻasolosolo. Nai lo le faia o ni gaʻo susu i luga o le manava, o le a amata ona latou mu, ma o le mea tonu lava lea e te manaʻomia.

Suga, o aogā ma faʻamaʻi e tatau ona malamalama atoatoa i ai le tagata faʻaonapo nei, e le tatau ona avea. O mea uma lava e lelei i le faʻaogaina lelei, ma le faʻaaogaina o se mea e le o se mea saogalemu atoatoa - e sili atu.

Matamata i se vitio pe fia le suka e mafai ona e 'ai i aso taitasi:

Sugar o se oloa e toaitiiti i aso nei e aunoa ma. E masani ona faaopoopo i ipu eseese. E masani lava ona le mafai e tagata faʻamafanafana ona mafaufau i le olaga e aunoa ma ia. I aso nei, o lenei suamalie o loʻo faʻatau atu i tulimanu uma. Ae ua fai mai le au atamamai o lona soona faaaogaina e matautia i le soifua maloloina. O le mea lea, e tatau ona e iloa le tele o le suka e mafai ona e 'ai i le aso. O le a matou talanoa e uiga i lenei mea i la matou tusiga.

E i ai se suka?

O faʻataʻitaʻiga o laʻau suamalie e faigata ona faʻamaonia o lona faʻaaoga tele e matautia. O nisi e le mafai ona mafaufauina se kofe po o se lauti e aunoa ma ni nai sipuni tiogo. Seʻio tatou faʻataʻitaʻiina: o lenei paʻu paepae paʻu pe leai?

Ua faaopoopo i aso nei i le tele o oloa, ma i nisi o mea masani (mo se faataitaiga, i fua) o loo i ai muamua.

O faʻamatalaga o suka o loʻo gaosia i totonu o alamanuia o:

I le faaopoopo atu i fua, o le suka masani e mafai ona maua i falaoa ma pasta. E foliga mai e leai se manaʻoga moni o se tagata! Sweets ua liua i se fualaau faasaina, ma e leai se tasi e mafai ona teena. O le tele o suka na gaosia:

  • otaota
  • sorghum
  • uʻamea
  • maple
  • pama
  • ma isi.

Ae ui i lea, e tusa lava pe o le a le ituaiga o oloa e te aveina, ae o le mea moni e foliga mai o tagata uma lava e tutusa le mea o le kalori. O lenei fili papae e afaina ai le tino atoa i aso uma.

Faʻaleagaina poʻo le lelei

Ae o le a le tele o le suka e mafai ona e faʻaaogaina i le aso? Faʻaopopo sina tamai pou i le kofe, tii, o loʻo i totonu o se pai ma isi meaʻai. O lona uiga, matou te faʻaaogaina le le mautonu. Ioe, mo se taimi umi e le mafai ona faaauau lenei mea e aunoa ma ni taunuuga leaga. A uma, o le suka:

  • o se mea mamafa mo le tino, lea, pe a faʻavaivaiina, e oʻo atu ai i le le lava o le calcium, talu ai ona fufulu le ponaivi o ponaivi, ona o lenei mea ua tupu ai le osteoporosis ma nifo,
  • 'ua faʻapipiʻi faʻapipiʻiina i totonu o le ate, faʻafouina i le glycogen, lea e aofia ai kulūkose molekone, ma pe a faʻateleina le faʻatagaina o le masani, e amata ona fausia faleoloa,
  • o loʻo i ai se lagona o le matelaina, e le masani, ma o le faateleina o le inisalini ma kulūkose e mafua ai le fafaga,
  • o se taunuuga, o gasegase cardiovascular e atiina ae, o le lamatiaga o le fatu fatu ma le stroke ua faateleina - e matua suamalie le nifo mo lo latou alofa,
  • I le faʻaopoopoga, o le faʻalauteleina o le 'aina o laʻau e taʻitaʻia ai le matua, e pei o le mausali o le paʻu ma le elasticity ua leiloloa, e vave ona maua mai faʻamaʻi saoloto i le tino ma maunu,
  • o le suka o se vailaau moni, o le faasolosolo malie ona mafua ai se malosi o mea ua fai ma vaisu,
  • sweets e faʻavaivaia ai le tino puipuia, ma tatala ai le faitotoa i le maʻisuka ma le lamatiaga o le tele o faʻafitauli.

Fua o suāuʻu

Afai, a maeʻa uma faʻamatalaga na maua, o le fesili e aoga mo oe: o le a le tele o le suka e mafai ona faʻapalaina i le aso, ona tatou matauina lea o tagata tomai faapitoa e maua numera eseese. O lenei ma le 9-10 sipuni i aso uma, poʻo le 30 i le 50 kalama. Ae a maeʻa ona e aʻoaʻo e uiga i aʻafiaga uma lava, e tusa lava pe o le a le tele o kalama o le suka e mafai ona e 'ai i le aso, o le a manino le le lelei. Afai e leai se aoga i lenei oloa, pe aoga ea i ai? Ma afai e te filifili e lafoaʻi le suka, o le a le auala e faʻaesea ai mai le meaai, pe afai e mafai ona aofia i totonu o mea masani o loʻo masani ona tatou 'ai i aso uma?

Ina ia mafai ona e iloa le tele o le suka e mafai ona e 'ai i le aso, ina ia le afaina ai lou ola maloloina, muamua e te manaʻomia le suʻeina o le suauu masani o loʻo i totonu o mea masani, ma le laulau, o mea uma e faʻalavelave ai ma faʻafitauli. Afai e te aloese mai le lua ituaiga o suka, ona mamafa lea o le avega i le tino. Ma afai e te maua se suiga masani mo ia, ona le tumau lea o le le fiafia o le nifo malie.

O a tala faʻailoga e taʻu mai ia i tatou e uiga i le suka?

Fans o sweets tali atu i lona finagalo, ma taʻua le mea moni o le suka e tumau pea le gaioiga masani o le faiʻai. Ae afai e te tilotilo i le mataupu, e aliali mai o lenei mea o se tala fatu. E manaʻomia e le tino le glucose, e saʻo. Ae ui i lea, na te maua mai i gaʻo vailaʻau faʻapitoa e maua uma i fua ma fualaʻau, fualaʻau ma isi mea masani. E le gata i lea, o le vaevaeina lemu, o le a le vave aʻafia le toto, o le mea lea, o le suka e faʻaitiitia lemu, ma e le manaʻomia le toe faʻaleleia atili o laʻau.

O tagata suamalie e pei o Neotam, Aspartame ma Sucralose e lauiloa i le maketi. O le fesili e tulaʻi mai i le taua tele mo le tino ma pe latou te taulimaina a latou galuega. Ae o tagata tomai faapitoa latou te le tuuina mai se tali le mautonu. Suesuega e faifai pea. E tasi le mea e mautinoa: o fafine maitaga ma tamaiti e faasaina.

O le isi fesili manaia e faaosofia ai i latou e mananao e aveesea le mamafa: o le a le maualuga o le suka i le aso e mafai e se tagata ona 'ai ai ina ia le toe maua ai paʻu faaopoopo? O le tali mo le nifo manogi o le a le fiafia. Mo lenei mafuaʻaga, e tatau ona e lafoai atoa le suka ma amata ona 'ai lelei meaʻai maloloina.

Ae faapefea i latou e le mafai ona mafaufauina o latou olaga e aunoa ma le suka? E mafai ona suia i le itiiti ifo o le meli? E ui i le mea moni o le meli e aofia ai le itiiti ifo o kalori nai lo le suka, o se mea aoga tele mo le tino ma e le afaina ai. O le mea lea, ioe, nai lo le suka, e sili atu le faʻaaoga o se sipuni o le meli.

Ae o le tele o mea faʻafiafia ma gaʻo e masani lava ona pa'ū i totonu o le "lisi uliuli". O le mea lea, o le ae faʻagaloina ituaiga uma o faʻamau, pusa, meaʻai talafeagai, sua o fualaau suamalie ma fualaau kuka. Ae atonu o le a mafai e tamaiti ona faʻamatalaina le afaina o laʻau suamalie. O le mea lea, pe a filifili pe o le a le maualuga o le suka e mafai e le tamaititi ona 'ai i aso taʻitasi, e tatau ona e mafaufau i le mea muamua, e uiga i le fomu o loʻo maua i oloa masani. O le suka faʻamalosi, e tusa ai ma nisi o tagata atamamai, e manaʻomia mo tamaiti ei lalo ifo o le 3 tausaga i le 10 g i le aso, ma mai le 3 tausaga - 15 g.

Ae a le o ia

Nai lo le sailia o le tali i le fesili, pe fia le tele o le sipuni o suka e mafai ona faʻapalaina i le aso, e sili atu le maua o mea masani ma faʻaaoga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le vaovao vaovao ei ai lona tofo suamalie. E mafai ona faaopoopo i meaai e aunoa ma le afaina ai o le soifua maloloina o se tagata.

O se "suamalie" sili ona matagofie o le meli na taʻua i luga. Ae e sili atu le aua le soona fai, ona o le numera o kalori i lenei oloa e le o iai.

Faaiuga

O le mea lea, e sili ona lelei le tuʻuina atu o lagomalie. O meaola faalenatura e aofia ai mea e sili atu nai lo mea e manaʻomia mo le ola o tagata. O le mea lea, e le tatau ona e talitonu o sugar ma sweets e maua ai kamupanī e maua mai tala eseese e uiga i le aoga o lenei oloa, ma le tele o le suka e mafai ona e 'ai i aso taitasi mo le maʻisuka ma isi faʻamaʻi. Tali sili: leai.

O le a le tele o le suka na e tuʻu i le ipu inu i lau taeao? Lua, tolu sipuni? Faamoemoe laitiiti. O tagata e taumafa fualaau taumafa ua faatulaga se tapulaa i le suka i le aso atoa, ma e le o se mea tele.

Faʻatonu mea uma i. Sugar e tuuaia mo isi pauna. O ia na te faʻamafanafanaina oe i se aau.

Afai e te le taofi le manava le pulea o le suka, i le lumanaʻi o le ae maua ai le maʻisuka ma le maʻi fatu.

O le a le suka?

e faatatau i se tasi o mea e sili ona lauiloa i meaai. E masani ona faʻaaogaina e fai ma faʻaopoopoga i ipu eseese, ae le o se oloa tutoʻatasi.Tagata toetoe lava o taumafataga uma (e le aofia ai ma teteʻe ma le mafaufau) e 'ai ai le suka. O lenei oloa gaosi na oʻo mai i Europa e tusa ma le 150 tausaga talu ai. Ona taugata tele lea ma le mafai ona maua e tagata lautele, na faatauina atu i le mamafa i falemaʻi.

Muamua, o le suka na faia faapitoa lava mai le suka, i totonu o ona ogalaau ei ai le maualuga o le sua suamalie, e talafeagai mo le mauaina o lenei mea suamalie. I se taimi mulimuli ane, na aʻoaʻoina ai le suka e aumai mai le suka. I le taimi nei, o le 40% o suka uma i le lalolagi e faia mai beets, ma 60% mai le suka. Sugar o loʻo i ai le mama siaki, lea e mafai ona vave vaevaeina i totonu o le kulukose ma le fructose, lea e gauai i totonu o le tino i totonu o ni nai minute, o lona uiga o le suka o se puna sili lea o le malosi.

E pei ona e iloa, o le suka e naʻo se mea e sili ona lelei le gaʻoina o le gaʻo, o lenei mea e faapitoa lava mo le suka mama. O lenei oloa e leai sona aoga faʻapitoa, sei vagana ai kalori.100 kalama o le suka e aofia ai le 374 kcal.

Sugar Harm: 10 Faʻamatalaga

O le suauu e sili atu le tele o le taumafa e tele ai le faʻalavelave i le atiaʻe o faʻamaʻi o le cardiovascular system. E tatau ona maitauina i tagata e taʻua o le nifo nifo, ona o le maualuga o le taumafaina o le suka, o le tino puipuia o le tino e faʻalavelave ma faʻavaivaia (silasila). E aʻafia foi le suka i le matua o le paʻu ma faʻaleagaina ai ana meatotino, lea e mafua ai ona leai se mea e gafatia. O aʻafiaga o le a oʻo mai, o suiga tetele.

A maeʻa ona iloa le faʻamaumauga o suʻesuʻega, e mafai e le tasi ona taʻua le suka "suamalie suamalie," talu ai ona o le a faʻagasolo le gaioiga o le tino i le soifuaga o se tagata, ma afaina ai le tino. Ae na o ni nai tagata e mafai ona tuʻuina atu lenei oloa ina ia tausia ai lo latou ola maloloina.

Mo i latou e le iloa, e tatau ona faapea o le tele o le palasio e faʻaaluina i le faʻaaogaina o le suka mama i totonu o le tino o le tagata, lea e fesoasoani i le lafoaia o le minerale mai le ponaivi. E mafai ona oʻo atu i le atinaʻeina o faʻamaʻi pei o le, ie. faateleina le avanoa o ponaivi ponaivi. O le suga e mafua ai le faaleagaina i le nifo, ma ua avea lenei mea ma se mea moni, e le o se mafuaʻaga e fefefe ai matua uma mai i le amataga o le aʻoga, ma fai mai "afai e te 'ai tele, e tiga ou nifo," ei ai ni mea moni i nei tala mataʻutia.

Ou te manatu e toatele tagata na maitauina o le suka e masani ona pipiʻi i nifo, mo se faataitaiga, pe a faʻaaoga le kāmasi, o se fasi mea e pipii i le nifo ma mafua ai le tiga - o lona uiga ua uma ona faaleagaina le limamatua i le nifo, ma pe a ulu atu i le nofoaga faaleagaina, "pisinisi e ala i le faaleagaina o nifo. O le suauu e fesoasoani foi e faateleina le malosi o le tino i le gutu, lea e maua ai tulaga lelei mo le faʻalauteleina o siama leaga, lea, i le itu, na o le afaina ai o le nifo, faʻaumatia ai. O nifo e amata ona pala, tiga, ma afai e te le amata i le taimi, o taunuuga e mafai ona matua le lelei, e oʻo i le aveeseina o nifo. Ole tagata ua iai ni faafitauli ogaoga o le nifo e iloa lelei e mafai ona tiga le tiga ile maʻi, ma o nisi taimi e le mafai ona faʻafitia.

1) O le suka e mafua ai le teu

E tatau ona manatuaina o le suka o loʻo faʻaaogaina e tagata e teu i totonu o le ate e pei o le glycogen. Afai o le glycogen i totonu o le ate e sili atu i le masani masani, o le suka gaʻo e amata ona teuina i le tulaga o faleoloa gaʻo, e masani lava o vaega nei i sulu ma le manava. O loʻo i ai nisi faʻamaumauga o suʻesuʻega e fautua mai ai afai e te 'ai le suka ma le gaʻo, e faʻaleleia le absorption o le lona lua i le tino. I le na ona tuʻuina atu, o le faʻaaogaina o le tele o le suka e tau atu ai i le oona tele. E pei ona taʻua muamua, o le suka o se oloa maualuga-kalori e leʻo iai vitamini, fiber ma minerale.

2) O le suka e fatuina ai se lagona o le matelaina sese

Sa mafai e saienitisi ona maua ni siama i le faiʻai o le tagata e nafa ma le puleaina o le fiaai ma e mafai ona mafua ai se lagona sese o le fiaaai. Afai e te 'ai meaʻai ma le maualuga o le suka, ona amata loa lea ona faʻalavelave i le masani masani, o le galue masani o neu, lea e oʻo ai i se lagona o le matelaina sese, ma o lenei mea, e pei o se tulafono, e muta i le gasegase ma le matuia matautia.

E i ai le tasi mafuaaga e mafai ona mafua ai se lagona o le matelaina sese: pe a oʻo mai le maualuga o le kulukose i le tino, ma pe a maeʻa foi le pa'ū, e manaʻomia loa e le faiʻai le le atoatoa o le kulukose o le toto. O le tele o le faʻaaogaina o le suka e mafua ai ona televave le maualuga o le insulin ma le kulukose i totonu o le tino, ma o le mea mulimuli e tau atu ai i se lagona sese o le fia aai ma le gasegase.

3) O le suka e faʻateleina le matua

O le tele o le taumafaina o le suka e mafai ona afaina ai le paʻu i luga o le paʻu i luma atu o le taimi, ona o le suka o loʻo teuina faʻapitoa i totonu o le paʻu o le paʻu, ma faʻaitiitia ai lona malosi. O le mafuaaga lona lua e mafua ai le suka i le matua o le suka e mafai ona tosina mai ma taofiofia ai fualaʻau saoloto e fasiotia ai o tatou tino mai totonu.

5) Suʻa e le suka le tino o vitamini B


O vitamini B uma (aemaise vitamin B1 - thiamine) e tatau mo le faʻamaʻiina lelei ma le faʻamaʻiina e le tino o meaʻai uma e aofia ai le suka ma le maso. Vailaʻau White B e le o iai ni vitamini B Mo lenei mafuaaga, ina ia mafai ai ona gaosia le suka suka, e aveese e le tino vitamini B mai maso, ate, fatuga, fatuga, manava, fatu, paʻu, mata, toto, ma isi. E manino lava o lenei mea e mafai ona taʻitaʻia ai le mea moni o totonu o le tino o le tagata, o lona uiga i le tele o okeni o le a amataina se faaletonu ogaoga o vitamini B

Faatasi ai ma le tele o le faaaogaina o suka, o loo i ai se "tele" tele o vitamini B i totoga uma ma suauu. O lenei, i le itu, e mafai ona oʻo atu ai i le atuatuvale o le le fiafia, le faʻavevesi o le faʻafefeteina, le lagona o le vaivai faifaipea, faʻaitiitia le lelei o le vaʻaia, ania, muscle ma le paʻu o maʻi, fatu fatuga ma le tele o isi mea le lelei.

I le taimi nei e mafai ona matou fai atu ma le mautinoa atoa, i le 90% o mataupu na mafai ona alofia ia soliga pe afai e faasaina le suka i le taimi. A iai le faʻaaogaina o meaʻai i le tino, o le vailaau B1 le lava, e pei o se tulafono, e le tupu, aua o le gaiamine, lea e talafeagai mo le malepelepe o le suka poʻo le suka, e maua i mea taumafa. E manaʻomia le siama e le gata mo le tuputupu aʻe o le fiaʻai lelei, ae faʻapea foʻi mo le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o meaʻai.

6) E afaina ai le fatu i le suka

Mo se taimi umi, na faʻatulagaina se fesoʻotaʻiga i le va o le tele o le faʻaaogaina o le suka (paʻepaʻe) ma le gaioiga o le cardiac (fatu). E malosi tele le suka sugar, e le gata i lea, e matua leaga lava le aafia o le gaioiga o le fatu. E mafai ona mafua ai le leai o se siama, ma e mafai ona taʻitaʻia ai le fatu o le musika, ma mafai ai foi ona atinaʻe le faʻapipiʻi o le suavai, lea e mafai ona oʻo atu ai i le faʻamalosi o le loto.

7) Suʻu e le suka le malosi

O le toʻatele o tagata e talitonu afai latou te taumafaina le tele o suka, o le a latou maua le tele o le malosi, talu ai o le suka o le autu o le malosi o le malosi. Ae e taʻu atu ia te oe le mea moni, o se manatu sese lenei mo mafuaaga e lua, sei tatou talanoa e uiga ia i latou.

O le mea muamua, o le suka e mafua ai le le atoatoa o le siama, o le mea lea e le mafai e le tino ona muta le metabolism o gaʻo, ona o le mea e maua mai le malosi e le mafai ona faʻaalia le auala e mafai ai ona faʻamautuina meaai. O lenei mea e mafua ai le faʻaalia e se tagata o faʻafitauli o le vaivai ma ua faʻaitiitia ai le gaioiga.

Lona lua, o le maualuga maualuga o le suka, o se tulafono, e mulimuli mai i le faʻaititia o le maualuga o le suka, lea e mafua ona o le vave faʻapupulaina o le toto o le inisalini, lea, e mafua mai ona o le maualuga o le maualuga o le suka. O lenei liʻo mataʻutia e taʻitaʻia ai le mea moni e faapea i totonu o le tino o loʻo i ai le faʻaitiitia o le maualuga o le sukū e sili atu nai lo le masani. O lenei mea mataʻutia ua taua o se osofaʻiga o le hypoglycemia, lea e tuʻuina atu i ai faʻamaoniga nei: o le valea, le le fiafia, vaivai, leisa, ogaoga le faʻavevesi ma le vevesi o le tino.

8) O le suāsusu o se mea e faʻaolaina

O suauu i ona meatotino o se mea moni moni lava. A iai se faʻalauteleina o le suka o le toto, e lagona e se tagata le faʻatupulaia o le gaioiga, o loʻo i ai se tulaga o le fiafia, o le gaoioiga a le faʻalavelave faʻalogo popole ua faʻagaoioia. Mo lenei mafuaʻaga, a maeʻa le 'ai o le suka paʻepaʻe, matou te iloa uma lava o le fatu fatu e faʻapupulaina ma le faʻalauiloaina, o le maualalo o le maualuga o le toto, o le manava e faʻavavevave, ma o le leo o le popolega atoa o le tino.

Ona o se suiga i le biochemistry, lea e le o faʻatasi ma soʻo se gaioiga mamafa faaletino, o le malosi na maua e le faʻapalasi mo se taimi umi. O se tagata ua i ai se lagona o se popolega i totonu. O le mafuaʻaga lea e masani ona taʻua ai le suka e fai ma "taumafa mamafa."

O le suka e mafua ai se suiga i le fua o le phosphorus ma le calcium i totonu o le toto, e masani lava ona maualuga le maualuga o le calcium, ae o le maualuga o le maukalama e faaitiitia. O le fua i le va o le calcium ma le phosphorus o loʻo faʻaauau pea ona le saʻo mo le silia ma le 48 itula pe a uma ona faʻamaina le suka.

Ona o le mea moni o le fua o le calcium i le phosphorus e matua afaina ai, e le mafai e le tino ona faʻaaogaina atoa le kesi mai meaai. O le mea aupito sili ona lelei, o le fegalegaleaiga o le calcium ma le phosphorus e tupu i le fua faatatau o le 2.5: 1, ma afai o nei fuainumera ua solia ma ua maitauina le tele o le calcium, o le a le mafai ona faʻaogaina ma faʻaogaina le konisini faaopoopo e le tino.

O le masini eletise o le a faʻateleina faatasi ma le urine, pe mafai foi ona faʻapipiʻi ai le tino i totonu o soʻo se masini mumu. O le mea lea, o le faʻaaogaina o le calcium i totonu o le tino e mafai lava ona lava, ae afai e sau le kesi i le suka, o le a le aoga. O le mea lea ou te manaʻo ai e lapatai atu i tagata uma o le pata i le suasusu suamalie e le o aʻafia i totonu o le tino pe a tatau ai, ae, i le isi itu, faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atiaʻe o faʻamaʻi e pei o le siaki, ma isi faʻamaʻi e maua i le calcium deficiency.

Ina ia mafai ai ona saʻo lelei le faʻaaogaina o le suka i le tino, ma o le mea moni e leai ni minerale i le suka, o le calcium e amata ona nono saʻo mai ponaivi. O le mafuaʻaga mo le atinaʻeina o se faʻamaʻi e pei o le osteoporosis, faʻapea foʻi ma faʻamaʻi nifo ma le vaivai o ponaivi, o le mea moni, o le le lava o le konateko i totonu o le tino. O se faʻamaʻi e pei o siaki e ono aʻafia ona o le tele o le faʻaaogaina o suka paʻepaʻe.


Suafa e faʻaitiitia ai le malosi o le tino puipuia i le 17 taimi! O le sili atu o le suka i totonu o lo tatou toto, o le vaivai o le tino puipuia. Aisea

Talaʻu 1: suka tatau ona faʻaaogaina uma mai le meaʻai.

E lei leva tele, sa ou tietie i se nofoaafi ma faitau se tusiga e uiga i se nuu o tagata na lafoai atoa le suka ma fautuaina tagata uma ia mulimuli ia latou faataitaiga. I le toe foi mai, na pauu ai i loʻu lima se nusipepa o loo i ai le ulutala: "Ua faamaonia e fomaʻi Polani o le le lava o le suka i le meaai e matua afaina ai tagata." "O nisi ituaiga o le gaogao," na ou mafaufau, ma tuu i lalo le nusipepa, na amata ona ou aoina mai faamatalaga e uiga i le faafitauli o le aafiaga o le suka i luga oo ma tino.

Aisea tatou te fiafia tele ai i nei suka?

E le saʻo le talitonu na amata e se tagata ona faʻaaogaina le suka i meaai. E pei o le sukari na faʻaalia i le lalolagi e aunoa ma se totogi, ona le avea lea o le lauti ma lauti e aunoa ma se mea, ma o maʻa faʻatasi ma ia e sili atu ona suamalie ma sili atu ona lelei. O le mea lea na masani ai le tagata ia te ia i se olaga suamalie.

Leai, o le tino o le tino e manaʻomia le suka mai le fanau mai. Sugar mo i tatou o se oloa e le gata o fiafiaga gastronomic, ae faapea foi le manaomia o le physiological, ma o le mafuaaga lena.

  1. Glucose (suka) e maua ai se lagona o le atoatoa.
  2. Glucose o se mea e vave maua ai le malosi tele mo se tagata: mo le galuega a le faiʻai, faʻalavelave faʻalogo, toto mumu mumu.
  3. Glucose e faaosofia ai le gaosiga.

O le serotonin o se mea faapitoa e aafia ai le 40 miliona o lela o vaega eseese o le faiʻai oe nafa ma lagona, galuega feusuaʻiga, moe, mafaufauga, tomai e aʻoaʻo ai, vevela, meaʻai, ma isi. Afai e leai se serotonin le tino, ona iloa lea e se tagata: o le le lelei o le lagona, faateleina le atuatuvale, leai se malosi, faalavelave, leai se fiafia i le isi itupa ma le atuatuvale.

  1. Suga e faafaileleina le faiai. A aunoa ma lea, e le mafai ona ia galue atoatoa. Manatua pe na faapefea e lou tina ona tuu se sukalati i totonu o lau ato faafafa mo le suʻega e fesoasoani ia te oe e foia atili ai faafitauli?
  2. O le taimi lava e lagona ai e le faiʻai le leai o se kulukose, e vave lava ona tuuina mai se faailo e manaʻomia e le tino le suka, ma i luga o le tulaga faaletino, i le taimi nei tatou te lagona ai le malamalama. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, o le tua o loʻoi luga o le faiʻai e nafa ma le gaioiga o le mafaufau o se tagata ma tali vave atu i le le lava o le kulukose. Ae o le taimi lava e ulu ai le kulukose i le toto, e taofi le faʻailoga fiaʻai.

O fea oi ai vae mai le tala o le suka e tatau ona vavaeeseina mai le meaai?

O le mea moni o le tagata faʻaonapo nei e faʻaaluina le tele o le malosi. E afua ona o se olaga nofo filemu ma le le taua. Sucrose lava ia o se carbohydrate vave lea e faʻamalosia ai le gaosiga o le inisalini ma faʻavave ona siitia maualuga le kulukose toto. O le mafuaʻaga lea ua manatu ai le suka o le auala pito sili ona faigofie e maua ai le malosi, ma o mea e maua ai suka e matua lauiloa lava.

Ae e tasi le taua "ae." O le suka o le suka toto e afua mai i le vave o le gaʻo gaʻo, e vave lava ona pa'ū, ma e le o toe umi ae toe foʻi, ma faʻamalosi le nifo manogi e 'ai tele atu nai lo le mea e tatau ai. O se taunuuga, o le glucose (suka) e ulu atu i le tino e leai se taimi e faʻatafuna ai, ma o le suka sili atu i le toto e amata ona faʻaumatia le mea e laina ai puipui o toto toto.

O vailaau gaosi vave e maua e le gata i suamalie, ae o fualaau aina foi, fualaau faisua ma oloa gaosiga. O meaʻai o le falaoamata, meaʻai ma fries farani o loʻo aofia ai gaʻo meaʻai, lea, pe a faʻaogaina, malepe i suga faigofie, e taʻitaʻia ai le fesuiaiga o le suka i le suka i le suka. E mafai foi ona natia le suauu i le ketchup, sau fasi keke, sashetti sauce ma e oo lava i laei salati.

O isi mea tutupu e atiaʻe e pei ona taua i lalo: e 'ai tele lava le tagata i le sipuni, o loʻo teuina nei kalo i le lumanai e leai sona taimi e faʻaalu ai. O le mea lea na matou maua ai le aʻa moni o le leaga: o le taumafaina o le suka i le tele o gaʻo ma le maualalo o le tino e mafua ai, ae le o le suka. O le mea lea, na amata ai ona salalauina tala e faapea o le suka o le fili sili lea o le soifua maloloina ma e tatau ona vavae ese atoa mai le lisi o meaʻai maloloina i aso uma.

E leai se uiga e taumafai ai e vavaeese le suka mai le meaai, faʻapea foʻi ma le faʻamaonia o lenei oloa e pei o se faʻalumaina. E tatau ona e iloa lau fua ma vaʻavaʻai ma le totoa i sugu natia o loʻo natia i meaʻai ua saunia, ma o le mea lea e sili atu ai le suka nai lo o matou tino.

Myth 2: o le suka enaena e sili atu ona maloloina ma sili atu le maualuga i le kalori nai lo le suka masani

Talu ai nei, ua sili ona lauiloa le suka suka. E tutusa le finau a tagata 'ai mea taumafa e iai le tele o meaʻai e manaʻomia mo le atuatuvale ma le cardiovascular system nai lo le suka gaosia, ma e faʻamalosia e tagata gaosiga le mamafa o le suka e faatauina ai le suka suka, aua o se gaʻo gaʻo ma le manatu liliu atu i le gaʻo i totonu o le tino.

Afai e te talitonu pea i vaega faʻamalolo o le suka lanu enaena, ou te manaʻo e te le fiafia: e tusa ai ma o latou uiga lelei, ituaiga uma o suka, beet and cane sugar, e le eseese tele le tasi. O le suka o le Brown e tutusa lava le faigofie o le carbohydrate e pei o le suka paepae masani, ma e vave lava ona gauai i le tino ma vave ona teuina i totonu o se mea gaʻo. Ma o calories i le suka enaena sili atu nai lo le paʻepaʻe:

100 g suauu enaena - 413 kcal
100 g o le suka paepae - 409 kcal

Ae i se tasi tulaga: afai o le suka na e faʻatauina o le mea tonu lava e tasi e le mafai ona faʻamatalaina le suka, ma e le o se mea sese, aua e le mafai ona taʻua uma le suka suka. E lei leva tele, o suʻesuʻega ma faʻamatalaga mai Rospotrebnadzor na faʻaalia ai e le o tele le suka gaosi i totonu o fale ma o le tele o '' sugar 'supermarkets shelves e paʻe lanu paʻu.

Manatua: ole suka e le mafai ona taugofie. Afai e te iloa o lona tau e latalata i le tau o oloa faʻapitoa masani, o lona uiga o loʻo i ai lau oloa ua gaosia e tagata e le lelei le gaosiga.

O le malamalama i na tau e faigofie lava. Sugarcane e tatau ona gaosia i totonu o le 24 itula talu ona vaeluaina, e le gafatia le teuina, ma o le tupe lenei. O gaosi suauʻu e gaosia i fafo, i Rusia e mafai ona tuʻuina i le tele e mafai ai i afifi, ma o le mea lenei o se tau tele. Ia, e le mafai ona faʻatau atu i le tau tutusa e pei o le suka.

O lea, matou te faʻatalanoa le tala o le suka enaena o se meaʻai fua. Ae ui i lea, e le mafai e se tasi ona taʻutaʻu atu o le gaosiga o le suka e sili atu ona maloloina nai lo le sugar sugar masani ona o le molasses o loʻo aofia ai. Ma afai e le mafai ona e faafitia oe lava sina sipuni ti suka i le lauti poo le kofe, ona taumafai lea e taofi le manaia o le suamalie ma le sili atu le manogi i le gaʻo moni, ae le o le lanu ulaula.

Faʻatau lenei tusi

Faʻamatalaga i le tusiga "O le a le tele o le suka e mafai ona e 'ai i le aso? 2 tala fatu e uiga i le suka, tootoo ma masani ai"

I le taeao i Pyaterka Sa ou maua se suka taua ma le kinamona i ni fasi pepa. O le ata i luga o le atigipusa e foliga mai o se lole lole :), ae i le ala, e matua lelei lava :) E mafai ona e tuʻuina i le kofe, mo se faʻataʻitaʻiga poʻo le lauti nai lo le suamalie :) Faʻalūlū lemu i lou gutu, ma tuʻu ai le kinnamon aftertaste. Aoga 69 toe. I le avea ai ma ponesi, o se pusa paepae e sau o se meaalofa. Ma na ou manatuaina le ata tuai a tamaiti e uiga i le # 13 :) "E te manao i le suka, eh?"

Girls, ma o ai e suia le suka i le tao tao i le a? Ma o le taimi o aso fanau i totonu o le aiga, e masani ona ou kuka keke, ma e tele naua sugar i soo se mea ua ou fefe ai i le puimanava o loʻu aiga :)

E i ai loʻu meli mo sina mea laiti, e pei o pies, ae afai e tele naua) e ui lava na ou faʻalogo e le tatau ona e faaopoopoina le meli i le tao, talu ai e le mafai ona vevela tele, o mea leaga e faia.

Ou te ave Prebiosvit Fiber, o loo i ai o ia i togafitiga, ma inulin (e pei o le chicory), e aunoa ma se tofo ma le gaogao. O le a ou le fai atu se isi mea e uiga i le vaega o totoe, o lea ua na ona ou taumafai lava i lenei mea, o loo iai se afifi tau tupe, ou te le iloa po o afea ou te faamaeaina ai)

A fai ni vaiaso e totoe aʻo leʻi amataina le Tausaga Fou, e amata ona vave osofaʻi manatu mai le tasi manatu mo meaalofa latalata i le isi. O le sukalati maualuga o se meaalofa masani mo soo se aso malolo, i le taimi nei o loʻo i ai isi auala - sili atu ona aoga mo le soifua maloloina ma mo le agaga. Fesoasoani i tagata ei ai manaoga faapitoa e faigata ona maua galuega e le gata i aso malolo, ae o le taimi nei e mafai ona e faia lenei mea e ala i le faʻatonuina o sukalati natura o se meaalofa i uo, faiaoga, ma au paaga. O le a le sukalati i luga o le sukalati meli i luga o le meli.

Suesuega o Nofoaga Autu mo le Pulea ma le Puipuiga o Faʻamaʻi ua faʻaalia ai o le tino o le tagata e aofia ai 212 kemisi. O nisi o nei mea e maua ai le acrylamides i le taimi o le faʻavelaina poʻo le taoina o meaʻai, meaola o le siosiomaga, mea faʻapipiʻi e faʻaaogaina ai mea e kuka ai meaʻai, mea faʻalaʻau eleelea e maua mai vailaʻau o fale, mea teuteu ma vali. Latou te faaputuputu i le tino, ate, ma fatuga. A aunoa ma le faʻamamaina poʻo, pei ona taʻua ai, o le faʻamamāina.

Ua tele felafolafoaiga i le mataupu o meaʻai lelei mo le silia ma le tausaga. O le meaʻai ma le au tusitala e feauauaʻi e taʻusalaina agasala uma a le tino mo gaʻo, carbohydrates, sugar, gluten ... O le lisi e faʻaauau pea.O lenei autu e sili ona tiga pe a oʻo mai i meaai pepe. Matou te malamalama i tala e sili ona lauiloa. Tina a Tinamatua Atonu o le a manatuaina e tagata uma na taimi na avea ai le mamafa o se meaʻai i se tamaitiiti o se faailoga sili ona lelei. Na matua fiafia o matou matua.

I soo se fua, e mafai ona suia le meli i le suka - tootoo poʻo le masani (mu). O le faafitauli o le paluga falaoa, i le mataupu faavae, e le mo se tamaitiiti maʻi, o iina, e faaopoopo atu i le meli, ma mea manogi. ma afai e suia le meli i le suka ma aveese mea manogi - o le a uma.

O tagata tomai faapitoa o le Rusia o le lalolagi na manumalo i le faatoilaloina o oe lava - faiaoga o le soifua maloloina Irina Turchinskaya, tagata paleni o Yulia Bastrigina, tagata suesue o le mafaufau o Andrei Kukharenko ma Irina Leonova - na faasoa mai a latou mealilo ma fautuaga aoga. E tusa ai ma mafuaʻaga mo le mamafa o le tupe Irina Leonova: Afai e leʻi aʻoaʻoina se tamaititi ao laʻititi, faʻafitauli o le lalolagi i fafo e itiiti lona faʻaalu o le malosi, e lamatia lona maua o le faʻalagolago i meaʻai. O le seti o ia mea e matua patino lava. Taua tele.

LE AUALA E FAAMALOSIA AI LE TAMAITI O LE TAMAITI E mananao matua uma ia maua e a latou fanau le malosi o le puipuiga ma ia le tele ina ia maʻi. Ae o vailaʻau faʻasaina i le ituaiga o meaʻai, faʻafefe ma vailaʻau mai le fale talavai e le manaʻo e faʻatoʻa le pepe. E sili atu ona lelei le faʻaogaina o auala aoga ma aoga mai le faleoloa o le natura. 1. O le tuʻuina atu o se vai inu o le Rosehip broth Rose is o se siamupini i le vitamin C, e mafai ona tuʻuina atu i tamaiti mai le taʻi fa masina. Ae e tatau ona manatuaina o lenei oloa, lea e sili ona aoga mo le puipuiga, aveese le potassium mai le tino.

Ina ua matou faatauina mai se pamu lapoa latalata i Saraisk, sa ou mafaufau - O le a le mea e fai i ai? I le taimi muamua, e masani lava ona ou faatauina ni fasi pepa i le kilokalama, ae iinei. e tusa ma le 10! Ma, i luga o le initaneti, na ou maua ai se fua mo se keke ma se pauka! E leʻi taoto le fua mo se taimi umi (i le ala, i le taimi na ou kuka ai le 10 kilokalama, ua uma ona ou fatuina, ua lelei ia i matou), o lea na ou toe faatauina mai ai se fasi keke mo le keke i le maketi. Ma o le a le mea na tupu! O le kuka e le faigata, e le tele se taimi. TUSI! :) Laʻau - 360g. Suauu o le fualaʻau -218.

E te manatu pea e mafai ona e le maua le mamafa e ala i le faʻalavalaina o oe lava i meaai ma le fiaaai pea? Manatua! E mafai ona e le maua le mamafa, iloa lagona lelei ma e le faʻafitia oe e se mea ... lelei, pe a le o le falaoa, ona fai lea o se isi oloa. E tatau ona e iloa poʻo fea meaai ma ipu e le faʻaopopoina kilokalama ia te oe. E leai se mea e tatau ai ona 'ai se pasili - i le lalolagi ei ai isi mea maualalo-kalori, ma, e ui i lea, o mea aoga ma mea lelei. Soup Soup o se ipu vai e leai se mea ola maloloina nai lo.

E tusa lava pe e te le manaʻomia le leiloa o le mamafa, e taua lava le mataituina o le meaai. O se paleni paleni taumafa mo aso uma e fesoasoani i le faatumauina o le ola maloloina ma le maualuga o le malosi, i se faaopoopoga, e matua faaleleia ai le lelei o le olaga. E masani lava ona faatauina e tagata ni meaai faapitoa, kuka mo le vaiaso ma 'ai monotonously. Matou te fautuaina oe e kuka ni ipu mai le seti o cereals, aano o manufasi, fualaau faisua ma faaopoopo fualaau faisua ma fualaau aina i lau lisi o aso taʻitasi. Aua nei galo e tatau ona e inu.

Leai, tusa lava po o le a le tele na ou taumafai ai i le suamalie, e le mafai ona ou 'ai, e foliga mai e leaga le leaga i le tofo. Ma afai e te manaʻo moni e togafitia oe lava, ona ou manaʻo lea e faʻaoga le calorie o le "vaega 2". E mafai ona e 'ai faʻatasi ma ia (e aunoa ma le faʻanoanoa, e moni) ma e le o gaʻo.

Na ou taofia le faaaogaina o suka. Ou te 'ai le suka masani - sina mea itiiti, pe mafai foi ona ou togi.

Na ou tilotilo i se taimi puupuu ananafi e uiga i le suka gaosi - i se aotelega, e le o iloa mai le amataga (o lona uiga, e mafai ona avea ma sela, pe o le sugar sugar masani), lea e faigofie lava ona fufuluina i luga o nila, o lona uiga, o faamanuiaga o sea suka.

O ananafi sa ou tilotilo puupuu e uiga i le suka galala enaena - i se aotelega, e le mailoa le amataga (o lona uiga, e mafai ona avea ma sela, pe o le sugar sugar masani), lea e faigofie ona fufuluina i le tilatila, o lona uiga, o aoga o sea suka, pe fia le masani, ma o le tau e tele taimi e maualuga.

Ae a faʻasusu le tamaititi i ni mafuaaga e le mafuatiaina, na fautuaina e le fomai o le tamaititi o se tasi o mea i luga o le taumafataga o le hypoallergenic e suia ai le suka masani ma le tootoo poʻo le suka o le suka. 1 le ipu i le aso e mafai, ae le tele.

Nai lo le masani ai o le suka, fructose, sugar cane. Ma e mafai ona e faʻataʻitaʻi mea uma i sina mea itiiti.Na taʻu mai e le fomai e mafai ona maua mai le kalama, sugar, kuki (Na ou faitau i se mea o kuki po o buns e mafai ona oo i le 150g i le aso), e mafai foi ona i ai le jam.

Ou te 'ai ma inu faʻamaoni mea uma o loʻo maitaga ma aʻo lei maʻitaga. IMO, e tatau i le tamaitiiti ona maua mea uma i susu o le tina, ma afai e leai se mea, ona amata lea ona e fafagaina, ona i ai lea o se allergy i mea uma. E le gata i lea, mo le tusa o le tolu masina, sa ou 'ai keke i le tele o mea, na ou manao lava i ai, ma o le mea lena

Taumafai sina mea itiiti, ae le o mea uma i le taimi e tasi, ia iloa le tali. Suga, jam mai non-allergenic berries / fruits, o sukalati lelei e aunoa ma ni mea faaopoopo "E" e matua mafai lava. Marshmallows ma marshmallows, e tusa ai ma le GOST, faia e aunoa ma ni laupepa, o meaʻai, e mafai foi ona puipuia.

Aisea e sili atu nai lo mea masani? enaena ma le totoa o le mea lava e tasi? E i ai le manatu sese e uiga i le suka enaena e sili atu lemu le tino, ma e le mafai ona mafua ai le mamafa.

leai se mea lelei. teineitiiti galue i Egelani - gaosiga, faʻatasi ma le gaosia o suka. ulaula puupuu o le mea o totoe pe a uma le paepae. i se tulaga masani - aoga aoga ma e leai se mea e manaʻomia, ae o le faasalalauga mo lea mea e sili.

E foliga mai ua fesuisuiai o tatou tofo i le manao e manao i le suka, ma afai e le suamalie a tatou meaai, e le lelei tele mo le tele o tagata. Ae ui i lea, o loʻo i ai tala lelei: e mafai ona faʻafetaui ia tofo, lea e mafai ona fesoasoani ia i tatou e faʻaumatia le manaʻoga tele e faʻaaoga le tele o suka, ae pe faapefea? Faitau faʻatasi e aʻoaʻo uma e uiga i le faʻaitiitia o le suka ma le tele o le suka e mafai ona e 'aina i le aso mo se soifua maloloina lelei.

E fia karaka o le suka e mafai ona faʻapalaina i le aso

E fia ni laulau sipuni o suka e mafai ona faʻaumatia e alii ma tamaitai matutua? fai mai:

  • le masani o suka i le aso mo le tele o fafine - e le silia le 100 kalori i le aso e tatau ona maua mai le suka (ono teaspoons poo le 20 kalama),
  • le masani o suka i le aso mo le tele o tagata - e le sili atu ma le 150 kalori i le aso mai le suka e tatau ona maua (pe tusa ma le iva teasene pe 36 g).

  • E fia karamu o le suka i totonu o le sipuni - 1 sipuni o le 4 kalama o le suka.
  • E fia karamu o le suka i totonu o se sipuni sipuni - 1 sipunipuni e tutusa ma le 3 teaspoons ma e tutusa ma le 12 kalama o le suka.
  • 50 kalama o le suka - E itiiti ifo i le 4 sipuni tele.
  • 100 kalama o le suka - E itiiti ifo i le 8 sipuni tele.
  • I totonu o se ipu vai moli (240 ml) - e aofia ai le 5.5 teaspoons o le suka, lea e silia ma le 20 kalama.

O le mafuaʻaga lea e fautuaina ai faʻalaʻau uma, nai lo le sua moli. Se isi filifiliga - suamalie le vai i le vai 50/50, ae e le tatau ona e inu e sili atu i le 120-180 ml i le aofaʻi atoa. Ma ia manatua o le tele o meainu ma meainu e gaosia i fale gaosimea e aofia ai le lua servings per pack. Aua e te le amanaiaina le igoa.

Aua nei galo ia i tatou tamaiti . E fia le suka e mafai e tamaiti ona fai? E le tatau i tamaiti ona taumafaina le tele o le suka e avea ma tagata matutua. E le tatau ona silia le 3 teaspoons i le aso, e 12 kalama. Na e iloa o le tasi pesini o le vave o le taeao o le cereal e sili atu nai lo le 3.75 teaspoons o le suka? E sili atu nei nai lo le alauni fautuaina o aso taitasi mo tamaiti. O le taimi nei ua e iloa le mafuaʻaga e le o se filifiliga sili ona lelei mo tagata uma.

Ua e maua nei se lagona pe fia kene o le suka i le aso e mafai, ae pe faʻapefea ona siaki lona taumafa? O le auala sili lava o le tausia o se api o talaaga. E tele naua laina i luga ole initaneti e mafai ona e faʻaaogaina, ma e sili ona aoga i tulaga e le o aofia ai faʻamatalaga e uiga i meaʻai o le oloa poʻo pe a faʻaaogaina meaai uma e pei o fualaau aina fou.

Sufulu intake

Sei o tatou suʻesuʻe i totonu o le a le suka, o le a le tele o le suamalie e mafai ona e 'ai i le aso, ma pe o le a le maualuga o lona taumafa e sili atu. E tusa ai Amerika Heart Association , i la tatou meaʻai, e lua ituaiga suga:

  1. Suga faanatura e sau mai meaai e pei o fualaau faisua ma fualaʻau.
  2. Faʻaopopo le sugars ma mea suamalie, e pei o lanu moana lanu moana, lanu samasama, ma le piniki o loʻo maua i luga o le kofe, sugar sugar, sugar brown, ma e oʻo lava i le gaosia o suga, e pei o le syrup sua tele. O nei gaosiga-faia sugars o mea ia e maua i meaʻai e pei o meainu vevela, meainu suamalie, suamalie, keke, kuki, ice cream, yogurt suamalie, o solo, oloa tao, ma cereals.

O nisi o igoa lautele mo suga faaopoopo poo ni suka suka faaopoopo o:

  • Agave
  • lanu enaena
  • suauu sana
  • suauu sana
  • fualaau suamalie
  • Suauu manogi suamalie maualuga
  • meli (silasila.) O le faʻaleagaina o le meli - o a tulaga e afaina ai le meli?)
  • felafoaʻi gaʻo
  • malt sugar
  • Molasses
  • suauu e le faʻamaonia
  • suka
  • sugala suka e faaiʻu i le "oz" (dextrose, fructose, glucose, lactose, maltose, suauu)
  • syrup

O lenei la e te iloa e uiga i suga faaopoopo, o le a le mea e uiga i na sau mai puna masani e pei o fua? O latou mafaufauina? Ia, ituaiga o. Ioe, o le filifiliga sili lea, ae o nisi meaai e aofia ai le tele o suka, o lea e manaʻomia ai pea ona e faʻamautinoa le taumafaina - aemaise lava pe afai e te mafatia i le maʻisuka poo nisi o faʻamaʻi e gaʻo i le suka.

E sili le lelei le 'aina o fua lelei, ae o le filifilia o fua saʻo e taua pea. O le moli eletise e tusa ma le 12 kalama o le suka masani. O se tamai pesini o strawberries e aofia ai le afa o lena aofaiga. O fualaau aina suamalie ma fualaau aina atoa e aofia ai le aofaiga tutusa o kalori ma le suka, ae o fualaau mamago e tele mea e aoga ona o le leai o se vai i le faagasologa o le faamamaina.

Oranges ma strawberries e maualalo i calories ma maualuga i meaʻai. E aofia ai le 3 kalama o le fiber, 100% o le taumafa fautuaina i aso taitasi o le vitamini C, gaʻo siama, potassium ma isi vaega.

Afai e te manaʻo i se fagu suauʻu moli eletise 500 ml, o le mea lea e te mauaina ae:

  • 225 kalori
  • 0 meaʻai
  • 60 kalama o le suka faaopoopo

O le fea filifiliga e sili atu ona matagofie? Suauu po o le moli i le strawberries?

E ui lava i le i ai o le suka i meaai masani, o se filifiliga lelei lea aua e aofia ai le fructose, lea e lelei mo le gaosiga o le malosi. A maua mai le suka mai meaai, e leai se fiva taumafa e tumau, ma o le tele o meaʻai e matua faʻaititia. Taumafai e 'ai meaai o meaʻai - ma leai, e le o Coca-Cola.

Le sosaiete oona Lipoti mai i le silia ma le tolu tausaga talu ai, ua faateleina le faateleina o le suka i le sili atu i le 30%. I le 1977, i atunuu atiaʻe, o le taumafaina o le suka e tusa ma le 228 kalori i aso taitasi, ae i le 2009-2010 na oso i luga i le 300 kaloli, ma o lea e mafai ona sili atu, ma o tamaiti e sili atu ona faaaoga. O nei suga, lea e faʻaopoopo i le sau, falaoa ma pasta, e faaopoopo atu i le tele o laʻau suamalie, meainu ma popo o le taeao, faʻaopoopo nisi o kalori i le taumafataga ma mafua ai le mumu, maʻi ma sili atu. E ui o lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i se taimi puupuu i le malosi, e faʻaitiitia ai le faʻaaogaina o meaʻai taua i le tino.

O suʻesuʻega e faʻaalia ai o le faʻaititia o le suka e mafai ona faia ai se eseesega tele i lo tatou soifua maloloina, ae maise lava i le maʻisuka ituaiga 2 ma le gaʻo. Ua fautuaina e le au failotu tagata e ala i le faaaogaina o se tapulaa tapulaa, o le suka e faaopoopo i meaai e gaosi oloa e mafai ona faaitiitia i le fua faatatau o le 1 pasene i le tausaga, lea e mafai ona faaitiitia le gasegase e 1.7% ma le afaina o le maʻisuka ituaiga 2 i le 21.7 mataupu mo le 100,000 tagata mo le 20 tausaga.

US Centres for Disease Control and Prevention maua nisi faʻamatalaga auʻiliʻili i le tele o tagata suka e faʻaaogaina:

  • Mai le 2011 i le 14, na faʻaumatia ai e tagata talavou 143 calories, ae o tagata matutua na faʻaumatia le 145 kalori mai meainu suamalie.
  • O le taumafaina o ia meainu e sili atu le maualuga i tama, talavou poʻo tupulaga talavou o loʻo nonofo i aiga maualalo.
  • Faatasi ai ma tagata matutua, o le taumafaina o sugary carbonated drinks e sili atu ona maualuga i le va o alii, tupulaga talavou, poʻo tagata matutua maualalo.

E mafai ona maualalo le maualuga o le suka? O le matautia o le suka maualalo

O le suka maualalo e mafai ona oʻo atu ai i le le mautonu tele, aemaise lava pe afai o loʻo maua oe i le maʻisuka. O le kulukose o le toto maualalo, lea e lauiloa o le hypoglycemia, o se tasi lea o faafitauli taatele e fesootai ma le suka maualalo o le toto, ma ua faauigaina o le maualuga o le kulukose o le toto i lalo ifo o le 3.86 mmol / L (70 mg / dl). E masani ona mafua lenei mea i le inuina o vailaau, le lava o meaʻai, pe afai e leʻi 'ai se mea mo se taimi umi, tele gaioiga faaletino, ma o nisi taimi o le ava malosi.

O aʻafiaga e ono aofia ai se lagona o le gatete, vevela, ma le vave o le fatu. O lenei tulaga e masani lava e laʻititi, ae o le hypoglycemia ogaoga e mafai ona mafua ai le le mautonu, amioga le fiafia, le iloa, po o le faoa faamalosi.

O le toto maualalo maualalo e mafai ona atiae i soo se tasi, ma o siaki masani e mafai ona avea o se auala lelei e pulea ai. E tele taimi e suʻe ai suega, ae o le toʻatele o tagata e maua i le maʻisuka latou te suʻeina a latou suālaʻau i luma o le 'aiga o le taeao,' aiga o le aoauli, 'aiga o le afiafi, ma toe foʻi ao le i momoe Afai e te masalomia o loʻo i ai ou faafitauli i le maualalo o le toto suka, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e mafai ona fesoasoani e tausia le suāsusu masani.

O le matautia o le maualuga o le toto suka

Le leai o se suka e mafai ona mafua ai le hypoglycemia, ae o le sili atu o lea mea e mafai ona oo atu ai i se tulaga e taua o le hyperglycemia. O le Hyperglycemia e mafai ona mafua ai ni faʻafitauli matuia, e pei o le:

  • cardiovascular disease
  • aʻafiaga namu e taʻua o neuropathy lautele
  • gaʻo fatugao
  • maʻisuka neuropathy
  • toe faʻaleagaina o le toto toto - faʻasolo i le maʻisuka e mafai ona mafua ai le tauaso
  • faʻataʻapeʻapeʻa po o le uila o le tioata
  • faaletonu o le vae na mafua ona o le faaleagaina o neura pe le lelei le taamilosaga
  • faafitauli i ponaivi ma sooga
  • paʻu o le paʻu, e aʻafia ai siama siama, fungalfections, ma manua e le faʻamalolo
  • faʻamaʻi pipisi i nifo ma nifo
  • hyperglycemic hyperosmolar syndrome

E le gata i lea, o loʻo i ai se tulaga matautia o le toto maualuga, o lea e taua ai le iloa le tele o le suka e mafai ona e 'ai i aso taitasi.

1. O le tele o suka e mafai ona mafua ai ni fatu fatuga.

E tusa ai Jama I nisi tulaga, toetoe o le tasi vaetolu o calories e 'aina i le aso e sau mai le suka. O se aofaiga tele lenei o le suka! I totonu Le soifua maloloina o le atunuu ma Fuaina o Suʻega o Taumafa faamatalaga na aoina na fesoasoani e iloa ai faafitauli i le tele o suka. O taunuʻuga o loʻo faʻaalia ai o le tele o tagata matutua e sili atu le faʻaopopoina o suka nai lo le fautuaina mo se taumafataga maloloina, lea e oʻo atu ai i le faateleina o le tino mai maʻi o le cardiovascular.

2. O le suka e mafai ona mafua ai le maʻisuka, gaʻo ma le maʻi pipisi

O le maʻi suka atonu o se tasi lea o faʻamaʻi masani e fesoʻotai ma le taumafaina o le sili atu o le suka, fale gaosi meaʻai, meaʻai vave ma se olaga le talafeagai. A tatou taumafaina le tele o suka, e mafai e le ate ona faia mea uma e mafai ai ona liliu le suka i le malosi, ae le mafai ona liua tele naua lenei oloa. Talu ai e le mafai e le ate ona faʻapalapalaina le suka uma e ulu i totonu o le tino, ona o lona tele, o le faʻamuamua o le inisalini e amata ona atiaʻe, lea e mafai ona oʻo atu ai i se maʻi gasegase.

3. Suauu maualuga e mafai ona faaleagaina ou nifo.

Ioe, e moni e tele naua le suka e mafai ona e faia le tele o asiasiga i le fomai nifo. E tusa ai American Dietetic Association ma lipoti Tomai tipitipi Aoao o le soifua maloloina Oral Health i Amerika O le mea e te 'ai e matua afaina ai le soifua maloloina o lou gutu - e aofia ai ou nifo ma mea. O le maualuga o le suka e mafai ona mafua ai le tuputupu aʻe o le siama, lea e oʻo atu ai i le faʻaumatia ma faʻamaʻi pipisi ma ponaivi.

4. Suga e mafai ona faaleagaina lou ate

E tusa ai American Diabetes Association O le maualuga o le suka e mafai ona mafua ai faafitauli i lou ate. A e faʻaaogaina le maualuga o le suka i soo se ituaiga, e teuina i totonu o le ate e pei o le kulukose seia manaʻomia e le tino mo le lelei gaioiga o totoga eseese, e pei o le faiʻai. Ae afai o le tele o suka e sau i totonu, e le mafai e le ate ona teuina uma. O le a le mea o loʻo tupu? O le ate ua lofituina, o lea ua avea ai le suka ma gaʻo.

E ui lava o le suka mai punaoa faalenatura, e pei o fualaau suamalie, e sili atu le lelei nai lo le teuteuina o le fausaga, e le iloa e le ate le eseesega. E le gata i lea, o se faʻamaʻi e taʻua o le faʻamaʻi le gaʻo e le o le ava malosi e mafai ona mafua ona o le tele o le inu o meainu inu - e mafua ai le faʻamalosia o le inisalini ma faateleina ai le faʻamaʻi o le oxidative i le ate. I le isi itu, afai e le lava le suka i le tino, o le a faʻaaogaina gaʻo e maua ai le malosi. O lenei tulaga e taua o le kososis.

5. O le suka e mafua ai le kanesa

O le afaina i le suka mo le tino o le tagata o loo taoto foi i le mea moni e faapea, o lona soona taumafa e ono mafua ai kanesa . O suʻesuʻega e faʻaalia ai e mafai ona fesootaʻi atu i le oti ona o le tele o vailaʻau ona o le inisalini e pei o le tuputupu ae o le tino e mafai ona faateleina le tuputupu ae o sela tumora. E le gata i lea, o le maʻi gasegase, faatasi ai ma le mumū tumau, e mafua ai le tuputupu ae o le tumutumu ma le alualu i luma.

E tusa ai ma se suʻesuʻega na lolomiina Fesoʻotaʻiga Vaʻaia o le Kanesa , o loʻo i ai se mafutaga i le va o le insulin ma lona aʻafiaga i luga o le kanesa o le kolone, prostate, pancreas ma le susu. E foliga mai o le suka e mafai lava ona faʻalavelave i togafitiga o le kanesa, lea e faʻaitiitia ai le aoga. I le faʻaaogaina o meaʻai sili atu ma itiiti le suka, faʻaaoga masani ma faʻaitiitia le mamafa o le mamafa, e mafai ona faʻaitiitia le lamatiaga o le atiaʻe o le kanesa ma ituaiga uma o le tino.

Ae o loʻo i ai se itu lelei - o le faʻaaogaina o le suka i le aofaiga talafeagai e mafai ona fesoasoani i tagata taʻaalo. E ui lava e mafua mai i lo matou iloa e mafai ona avea gaʻo ma gaʻo e pei o faʻi e faʻaleleia atili ai le faʻatinoga o tagata taʻaalo ma le toe faʻaleleia, e foliga mai o se auala sili atu le atamai e maua ai le faʻatinoga ma le toe faaleleia nai lo le suka.

O suʻesuʻega e faʻaalia ai nisi ituaiga o suka e sili atu nai lo isi. Mataupu na iloiloina i le maeʻa ai o le aau 90-minute poʻo le 24 itula itula anapogi. O iʻuga na aliali mai e le o le fugafiti le filifiliga sili mo le toe faʻaleleia, ae o le faʻaaogaina o le kulukose ma le fructose, e vave lava ona faʻaleleia le glycogen i le ate, lea e mafai ona fesoasoani e toe faʻaleleia maso ma faʻatagaina ai le tagata taalo ia saunia atili mo le isi taʻaloga.

O a meaai e lilo ai le suka

O nisi o meaai e manino lava e aofia ai le suka, ae i le tele o meaai e ono le manino le suʻela. Afai e te fia iloa po o fea meaai e aofia ai le suka lilo, faitau ia igoa.

Sugar Products:

  • taaloga ma mea inu inu
  • sukalati suka
  • meaʻai e pei o keke, pies, pastries, donuts, ma isi.
  • lole
  • kofe ma le suka
  • lauti tiiti
  • fuʻa
  • Granola pa
  • polotini ma malosi malosi
  • ketchup, fasi keke ma isi sau sauʻai
  • sasotti sauce
  • yogurt
  • faleʻai malo
  • fualaau mamago
  • fualaau suamalie ma isi meainu e pei o vai faʻamalosia
  • fualaau kuka
  • keke pi
  • falaoa ma falaoa
  • lamolemole ma cocktails
  • malosi malosi

Auala e faʻaititia ai le suka

O le faʻaitiitia o le suka e le faigata e pei ona e manatu ai, ae afai o oe o se vaisu, atonu e manaʻomia ai se faiga masani ma se tautinoga, pei o soʻo se suiga. Amerika Heart Association fefaʻasoaaʻi nisi o fautuaga sili i le faʻaitiitia o lou suka. Faataitai nei manatu i se tulaga faifaipea, ma i se taimi vave lava e te faʻaititia ai lou suka ma faʻaitiitia ai lou lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka, maʻi fatu cardiovascular, syndrome male syndrome and obesity.

  • Aveese sugar, syrup, honey and glasses from cabinet and table in the kitchen.
  • Afai e te faaopoopo le suka i le kofe, tii, cereal, pancakes, ma isi, faʻaitiitia lona faʻaaogaina. Ina ia amata, faʻaopopo na o le afa o le aofai e masani ona e faʻaaoga ma sili atu le taimi e faʻaitiitia ai lona faʻaaogaina atili. Ma e leai ni mea suamalie faʻamalosi!
  • Inu vai ae le o meainu vevela ma sua sua.
  • Faʻatau fualaau aina suamalie nai lo fualaau kuka, aemaise lava i sipuni.
  • Nai lo le faaopoopo o le suka i lau taeao o le taeao, faʻaaoga faʻi fou po o vine.
  • Pe a tao, taofi le suka i le tasi vae tolu. Tau lava o le faʻataʻitaʻi! Atonu o le ae le matauina.
  • Taumafai e faʻaaogā mea manogi e pei o le faʻaoʻo, namamona poʻo le nutmig, nai lo le suka.
  • Taumafai e faʻapipiʻi le aano e le faʻasiliina nai lo le suka pe a taofi.
  • Mafaufau e faʻaaoga le stevia, ae i le faʻalelei. E matua suamalie o ia, o lea e te le manaʻomia tele ai.

Lapataiga ma aʻafiaga itu

E pei ona taʻua i luga, afai o loʻo maua oe i le maʻisuka pe iai foi ni faʻaʻailoga e iloa ai le maʻisuka, afai ei ai ou faʻafitauli fatu, kanesa, poʻo soʻo se faʻamaʻi, ia vave ona e feiloai ma lau fomaʻi. Suga, i le ala, e mafai ona leaga mea. Faʻaiʻuga saʻo ma sosoo ai ma se soifua maloloina lelei e maua i meaʻai ma faʻaitiitia ai le suka e mafai ona i ai se aafiaga ofoofogia i lou soifua maloloina.

E le gata i lea, o le suka e mafai ona mafua ai faafitauli ole ate ma le gaʻo. O lau fomaʻi ma le tausimaʻi meaʻai e mafai ona fesoasoani ia te oe i le faia o ni suiga lelei i au mea taumafa e ala i le faʻaitiitia o le suka ma faʻaopopo meaai faʻapitoa.

Manatu faaiu i le tele o le suka e mafai ona faʻaaogaina i le aso

Suga i mea uma - o lea ia faʻaeteete le tagata faatau! E mafai ona aloese mai naʻo le faia o le filifiliga saʻo. O le tele o meaʻai e le manaʻomia le suka e 'ai le lelei. Faʻaalu le taimi e aʻoaʻo ai pe faapefea ona kuka e aunoa ma lena.

O kuka gaosi tao ma isi mea taumafa i le fale e mafai ona fesoasoani e faʻaititia ai lou suka. Saili suʻega o loʻo iai sina tele pe leai. E ui o le taimi muamua atonu e foliga mai e le afaina pe afai e te pipii i ai, pe a mavae sina taimi o le ae lagona le sili atu ona lelei ma o le a avea oe ma tagata atamai i le matata o le suʻeina o suka i meaʻai.

E tusa ai ma le taumafa o le suka i aso uma e tatau ona e 'ai - Amerika Heart Association fautuaina e sili atu i le tele o tamaitai e le silia ma le 100 kalori i le aso mai le suka (ono teaspoons poo le 20 kalama) ma e le sili atu ma le 150 kalori i le aso mo alii (e tusa ma le 9 teaspoons pe 36 grams). O le a le tele o le suka e mafai ona faʻapalaina i aso taʻitasi e le afaina ai le soifua maloloina - i se tulaga lautele, o le suka faaopoopo e tatau ona itiiti ifo ma le 10 pasene o au mea taumafa.

E toatele ua faalogo i le upu: "Sugar o se paʻepaʻe paepae." O lenei faʻamatalaga e leʻi faʻafuaseʻi ona tupu, ona o le suka e aofia ai le tele o calories ma aʻafia ai le faʻaogaina o metabolic process. O le sili atu i le taumafataga e taʻitaʻia ai le maua o le malosi, maua ai le mea oona, faʻafitauli o le fatu ma le maʻisuka. Ae o le tele o loʻo faʻaaogaina i le faʻaaogaina o le "paʻepaʻe paʻepaʻe" e le mafai ona latou mafaufauina i se aso e tasi e aunoa ma lenei oloa.O le a le tele o le suka e mafai ona e 'ai i le aso e aunoa ma le lamatia ai o lou soifua maloloina?

E fia le suka ou te 'ai i le aso?

E tatau ona manino lelei le va o le mana masani ma le suka i luga o le suka, lea tatou te faaopoopoina i meaai. O le suka moni e maua i fualaau aina ma fualaʻau, e le afaina. E le gata i lea, o fualaau aina e aofia ai vai, fiber, vitamini ma minerale. O lenei mea e faʻatagaina ai oe e 'ai fualaau aina ma fualaʻau e aunoa ma se afaina i le ola maloloina

O le a le maualuga o le suka e mafai ona 'ai e se alii ma se tamaitai matua soifua maloloina i le aso

O le suālaʻau maualuga ua manatu e leaga, ma e tatau ona faʻagata oe i totonu. O le a le tele o kalama o le suka i le aso e mafai ona e 'ai:

  • Tamaiti 2-3 tausaga - 25 g poo le 5 tsp.
  • Tamaiti 4-8 tausaga - 30 g poo le 6 tsp.
  • Tina 9-13 tausaga, fafine matutua atu i le 50 - 40 g poo le 8 tsp.
  • Tamaʻitaʻi 9-13 tausaga, teine ​​14-18 tausaga, fafine 30-50 tausaga - 45 g po o le 9 tsp.
  • Tinaʻitaʻi 19-30 tausaga, tagata e sili atu i le 50 - 50 g poo le 10 tsp.
  • Tagata 30-50 tausaga - 55 g poo le 11 tsp.
  • Tagata 19-30 tausaga - 60 g poo le 12 tsp.

Faamolemole ia matau o faamatalaga i le laulau e mo tamaiti soifua maloloina ma tagata matutua e le mamafa. Afai o loʻo maʻi se tagata, pe faʻapena foi, o le fua o le meaʻai o le suka e fuafuaina faʻapitoa.

Aisea e leaga ai le 'ai o le suka?

Afai oe faʻaleagaina pea le suka, ua faʻaitiitia le faʻamaʻi ile 17 taimi! O lenei mea e sili ona mataʻituina i tamaiti. O nifo susua e mafatia i le malulu tele atu nai lo na tamaiti o loʻo 'ai meaai maloloina.

Faʻaaogaina o le suka e tau atu ai i le tele o meaʻai. O fualaau aina suamalie e teuina i luga o itu, sulu, manava i foliga o fatite palapala. Ma afai e te faʻaaogaina le gaʻo i le suka, o le a sili atu le vave gauai. Ae o le tuufaatasiga o le gaʻo ma le suka e, mo se faataitaiga, e pele i le tele o keke suamalie ma kulimi.

Suga e mafua ai se lagona sese o le matelaina. I le aluga o taimi, o le nifo manogi e le mafai ona pulea o latou tuinanau

Sugar o se tasi lea o meaʻai sili ona taua o loʻo faʻaaogaina e chefs o aso nei o atunuʻu uma ma tagata. Ua faaopoopoina i soo se mea: mai mea malie i. Ae e le o taimi uma lava ...

I Rusia, i le amataga o le 18 senituri, o tagata vailaau mo le 1 sugar spool (4.266 grams), e taua o lo latou fefaʻatauaʻiina o suka i na aso, na manaʻomia ai le gable atoa! Ma e ui lava i le mea moni e faapea i lena taimi sa mafai ona faatau mai le sili atu i le 5 kilokalama o cavaiar salima po o le 25 kilokalama o le aano o manufasi lelei mo le pala!

I totonu o Europa, ona o lona lava "fale o le suka", o le tau o le suka sa sili atu ona maualalo, ae o iinei na o tamaoaiga aupito sili ona tamaoaiga ma tagata e ona fanua e mafai ona gafatia mo se taimi umi.

I le isi itu, ina ua mavae le tasi le seneturi (i le amataga i le ogatotonu o le 19 seneturi), o Europa uma ua mafai ona maua le taumafa e tusa ma le 2 kilokalama o suka i le tausaga. O le taimi nei, o le sugar sugar sugar i Europa ua toetoe lava a oʻo i le 40 kilokalama i le tagata, ao Amerika, o lenei ata ua latalata i le 70 kilokalama i le tagata. Ma o le suka na suia tele i le taimi lenei ...

Faʻaaogaina o kalori ma vailaau faʻamalosi o le suka

O le vailaʻau kemikolo o le suka suka (faamamaina) e matua ese lava mai le tuufaatasiga o le suka suka. O le sugar sugar e toetoe lava o le 100% o gaʻo, ae o le suka enaena e aofia ai le tele o eleelea, lea e mafai ona fesuiaʻi tele e fuafua i le lelei o le meaʻai ma le tikeri o le faʻamamaina. O le mea lea, matou te ofoina atu ia te oe se laulau faʻatusatusa ma le tele o ituaiga suka. Faafetai ia te ia, o le ae malamalama i le auala e mafai ai ona i ai le suka.

O le mea lea, o le faʻataunuuga o le kalori ma le vailaʻau o le suka:

Faʻailoga Sugar Suamalie Faʻamaʻa
(mai soʻo se meafaitino)
Brown lae
suauu e le faʻamaonia
Lanu enaena
(Mauritius)
Gur
(Initia)
Faʻafiafiaga kalori, kcal399398396
Carbohydrates, gr.99,899,696
Puipuia, gr.000,68
Fats, gr.001,03
Calumaum mg315-2262,7
Phosphorus, mg.-3-3,922,3
Magnesium, mg.-4-11117,4
Zinc, mg.-e leʻi faʻamaonia0,594
Sodium, mg1e leʻi faʻamaoniae leʻi faʻamaonia
Potassium, mg.340-100331
Uʻamea, mg.-1,2-1,82,05

E faʻamamaina le suka mai le suka mai le suka mama?

Faʻamalo, leai. E ui lava, e moni, e mafai e se tasi ona fai mai o le sugar cane e sili atu lona suamalie, suamalie ma le maaleale, ae o le mea moni o nei mea uma ua na o ni taufaasese ma ni manatu autu e uiga i se suka faapitoa. Afai o se "taster" e faatusatusa ituaiga suka e le masani ai ia te ia, atonu o le a le mafai ona ia iloaina le suka mai le cane, pama, maplese poo le sorghum.

O faʻamanuiaga ma aʻafiaga o suka (paʻepaʻe ma paʻepaʻe)

Muamua lava, e tatau ona fai mai e leʻo malamalama atoatoa lelei le aofaʻi ma le suka o le suka mo le tino o le tagata. O lona uiga o le mea moni taeao o le a mafai ona faia se ituaiga o suʻesuʻega e feteʻenaʻi uma ai talosaga a le au saienitisi i aso nei e uiga i lamatiaga ma mea aoga o tioata suka.

I le isi itu, o nisi o taunuuga o le tele o le suka e mafai ona faʻamasino e aunoa ma suʻesuʻega faasaienisi - mai o tatou lava poto masani. O lea, mo se faʻataʻitaʻiga, o le aʻafiaga manino o le suka o loʻo faʻaalia i le mea moni e faapea:

  • e faʻalavelave ai le gasegase o le lipid i totonu o le tino, lea e iu lava ina tau atu i se seti faaopoopo o pauna ma le atherosclerosis (aemaise lava i le masani ai o le faasiliga o le sugar sugar)
  • faʻalauteleina le manaʻo ma faʻaosofia ai le manaʻo e 'ai se isi mea (ona o osofaʻi oso i le kulukose o le toto)
  • faʻavae le suka toto (o lenei mea e masani ona iloa e le maʻisuka)
  • oso mai le calcium mai ponaivi, talu ai o le calcium lea e faʻaaogaina e faʻaleagaina ai le malosi o le suka i le toto
  • pe a faʻaleagaina, e faʻaitiitia ai le tetee atu o le tino i siama ma siama (aemaise lava i le tuʻufaʻatasiga ma gaʻo - i keke, pusa, cholati, ma isi)
  • faʻapeteleina ma faʻaʻumiʻumi le faʻavaivai (i lenei itu, o le aʻafiaga o le suka i luga o le tino e talitutusa lava ma le aafiaga o le ava malosi - muamua e "toe faʻafesoʻotaʻi" le tino, ona faʻateleina ai lea)
  • e maua ai se siosiomaga lelei mo le faʻateleina o siama i totonu o le vavagana o waha, lea i nisi tulaga o le palasi e oʻo atu ai i faafitauli i nifo ma ni gutu
  • e manaʻomia ai le tele o vitamini B mo lona faʻasalaga, ma o le tele o le suamalie e afaina ai le tino, lea e oʻo atu ai i faafitauli faʻalesoifua maloloina eseese (faʻaleagaina o le paʻu, otaota, faʻaleagaina, faaleagaina o le cardiovascular system, etc.)

E tatau ona maitauina o mea "leaga" uma i luga o la tatou lisi, sei vagana ai le mea mulimuli, e popole e le gata o le faamamaina o le suka paepae, ae o le lanu enaena foi e le o faamatalaina. Talu ai ona o le mafuaaga autu mo le toetoe lava o aʻafiaga leaga uma o le maualuga o le suka mo le tino, o le faateleina tele lea o le toto suka.

Ae ui i lea, i le taimi lava e tasi, o le suka e le faʻasalaina e sili atu ona afaina ai le tino, talu ai o loʻo i ai se aofaiga faapitoa (o nisi taimi e sili ona taua) o minerale ma vitamini, lea e faʻaitiitia ai le faaleagaina na mafua mai i le tele o kulukose. E le gata i lea, o le lelei ma le aʻafia o le suka cane e masani ona paleni le tasi i fafo. O le mea lea, pe afai e mafai, faʻatau ma 'ai le suka e le o faʻasaina ma le maualuga o vailaʻau o le vailaʻau-mamala.

Ae mo meatotino aoga o le suka, i le faaopoopo i le saturating o le tino ma nisi vitamini ma minerale, o lenei oloa e mafai ona manuia ai se tagata i mataupu nei (ioe, ma le faʻaaogaina tatau):

  • i le i ai o faʻamaʻi o le ate o le tamaʻi (na faia i luga o le fautuaga a se fomaʻi)
  • i le maualuga o le mafaufau ma le faaletino
  • pe afai e tatau ai, avea ma se tagata foaʻi toto (vave ona tuʻuina atu le toto)

Ioe o mea uma lena. O lea ua ia te oe uma faʻamatalaga e te manaʻomia e fai ai se filifiliga e tusa pe lelei le suka mo oe poʻo le leaga.

Ae ui i lea, o le suka e manino lava ua vave tele e tapuni i lenei mataupu. A o mea uma, e manaʻomia pea ona tatou iloa le auala e iloagofie ai le suka moni e le faʻamaina mai le gaʻo faamamaina, ma pe aoga le faʻaaogaina o le suka ...

Brown sugar: e faapefea ona iloa se mea sese?

E i ai se manatu (e le o le mea moni, moni) o le suauu e le faʻamatalaina masani e seasea lava i le maketi i totonu o le atunuu. O le masani lava, o le suauu faamamaina "faatau" ua faatauina atu. Ae peitai, o nisi ua talitonuina: e le mafai ona iloa se mea sese!

Ma o le mea pito sili ona faanoanoa, o se mea e saʻo, aua o le mea saʻo i totonu o le faleoloa o le a le aoga e iloa ai le suka e leʻi filifilia mai le suka mama.

Ae e mafai ona e siaki le natura o le oloa i le fale! Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e iloa lena mea:

O le faʻaaogaina o oloa gaosia e masani lava mo tamaʻitaʻi ma alii, ae o loʻo i ai le tele o le suka (sucrose), lea e mafai ona afaina ai se tagata i lona mamanu, talu ai i le aso e mafai ona 'aina e le sili atu nai lo le masani masani, fuafua i le kalama. O le faafitauli ogaoga o lenei oloa o le leai o se mea naʻo ni calories valea, lea e leai ni mea aoga, o lea e tiga ai le metabolism.

E taua le matauina o faafitauli e maua e se tagata ma le ola maloloina ona o le sili atu i le taumafa i aso uma o le suka, aua afai e te faʻaaogaina i au mea taumafa i aso uma, o le a avea ma mafuaʻaga mo le toilalo i faiga faʻavave. O faʻasalaga i la latou galuega e mafai ona oʻo atu ai i le tele o taunuuga, mo se faʻataʻitaʻiga, o le manuʻa, o le maʻisuka, faʻapea foi ma faafitauli o meaʻai ma le cardiovascular system.

E masani lava e le faigofie ona fuafua le tele o le suauu e mafai ona 'ai i le aso, e aunoa ma le afaina ai o le tino, aua o loʻo i ai foi ona lava ituaiga. I se tulaga faapena, e tatau ona e aʻoaʻo ia malamalama i le eseesega i le va o le suka na faatauina i totonu o le faleoloa ma lona tagata natura, lea e mafai ona maua mai fualaau faisua, fualaau aina ma fua.

Ua gaosia le sugar sugar (sugar granulated) i lalo o tulaga tau alamanuia, ma e leai se mea e faia i le togafitiga masani, lea e aofia ai vai ma meaʻai e tatau ai mo le tino e gaoioi lelei. I se faaopoopoga, e sili atu ona faigofie ma sili atu ona gauai. Mo lenei mafuaʻaga, oi latou e manaʻo e aveesea le mamafa e tatau ona taofi i se faʻalaiga masani.

Fuafuaina o fua o le suka i le aso

Mo le tele o tausaga, o le tele o aʻoga na tauivi ma le faʻataʻitaʻiga tutusa o le sugar sugar i aso taitasi, lea e mafai e se tagata soifua maloloina ona faʻaaogaina i le aso e aunoa ma le afaina ai o lona soifua maloloina, ma i le taimi nei o:

  • Alii - 37.5 gr. (9 teaseti), e tusa ma le 150 kalori,
  • Tina - 25 gr. (6 teaseti), e tusa ma le 100 kalori.

E mafai ona sili atu lou malamalama i nei numera e faʻaaoga ai le faʻataʻitaʻiga o se Coke. E iai le 140 calories, ma Snickers - 120. E le gata i lea, afai o se tagata o se tagata taʻalo pe taitaia se olaga ola malosi, o le a latou le afaina ai o ia, aua o le a vave ona susunuina.

E taua le matauina o le isi itu o le tupe siliva, aua afai ei ai tagata e leai ni galuega ma le le toaga, latou te foliga mai o le mamafa poʻo le 1-2 susu o le maʻisuka, o lona uiga e tatau ona e faʻamaʻaʻaina uma oloa e maua ai le suka mama. Afai e te manaʻo moni i se mea faapenei, ona mafai lea ona e faʻaaoga se tasi o nei oloa i le aso, ae le sili atu ma le 2 taimi i le vaiaso.

O tagata e tumau pea le malosi o le loto malosi e tatau ona lafoaia uma ia oloa e mauoa i le gaosiga o le sucrose, aua o soʻo se suamalie e tumu i ai o le ai ai se aafiaga leaga i le tino. E sili atu le sui o meaʻai gaosi, pusa ma isi meaʻai e maua ai meaai maloloina ma mea masani. I lenei tulaga, e mafai ona galo ia te oe mea leaga i le metabolism ma fiafia ai i le olaga i se tulaga fiafia ma maloloina.

Auala e taofi ai le taumafaina o meaʻai e maua i le suka

O le toʻatele o tagata atamamai e faʻapitoa e talitonu o meainu ma meaʻai e maua ai le suka, o mea ua fai ma vaisu e le sili atu ona leaga nai lo fualaau. Mo lenei mafuaʻaga, o le toʻatele o tagata e le mafai ona pulea i latou lava ma faaauau pea ona gauai atu i meaʻai vave, sneakers ma Coke.

Ua matauina foi e fomaʻi o le sauaina o nei oloa mo se taimi umi ma le le lava o le manao e suia a latou meaʻai e mafai ona faailoa ai le malosi o le faalagolago i le siaki. O lenei tulaga o mataupu o le a afaina tele ai faʻamaʻi o loʻo tutupu i lenei taimi, ma o le a avea ma tasi o mafuaʻaga mo le faʻaalia o patho fou.

E mafai ona e aluese mai lenei tulaga na o le lafoai atoa o oloa ma le maualuga o le suka ma le maeʻa o le masina o se taumafataga faapena, o le a amata ona faʻaitiitia le faʻalagolago.

Faʻaititia le tagata lava ia i le sologa manuia

E le mafai e tagata uma ona faia lenei mea e aunoa ma le fesoasoani a se fomaʻi, ae afai ua amata le faagasologa, ona tatau lea ona e lafoaia nei oloa:

  • Mai soʻo se mea inu suamalie, ona o le mea o loʻo i ai i totonu o le suka i totonu o le mea e maualuga tele. E sili atu le faʻagataina oe lava i sua masani masani o lau oe faia,
  • I le faʻaopoopoga, e manaʻomia ona faʻaititia le aofaʻi o meaʻai meaʻai i au mea taumafa,
  • O mea uma e mafai ona tao ma tao taofi e tatau ona faʻaaogaina atoa mai le meaai, aua i le faaopoopo atu i le sugar granulated o loʻo i ai foi le tele o le sao o meaʻai gaʻo i totonu ia i latou,
  • E taua foi le teenaina o fualaau suamalie i le suka suka. O le tuusaunoaga iinei e mafai ona na o le fructose jam,
  • Meaʻai maualalo le gaʻo e leaga foi aua o mea e gaosia e faaopoopo ai le tofo ia i latou i le suka,
  • E taua le matauina o le suka i totonu o fualaau mama, lea e tatau foi ona lafoai.

Muamua lava, o loʻo i ai se auala e faʻaʻoleʻole ai i le manava, e ala i le sui o meaʻai ma meainu faatasi ma isi, ae leai se suka. Mai le vai e sili atu le inu vai mama e aunoa ma ni suamalie. E le gata i lea, o le lauti suamalie ma le kofe e sili atu ona lelei le aloese. E mafai ona e suia pastry ma suamalie suamalie ma ipu ma lemoni, togafiti ma almonds.

I le taimi muamua, e foliga mai e faigata le toe faia o se meaai i aso taitasi, ae naʻo le ulufale i le fesili talafeagai i luga o le Initaneti ma le fiaselau o ipu suamalie ma le maualalo o le gasegase o le a foliga mai i taunuuga. Afai e te le toe maua le malosi e tumau ai i le suia o le suka, e mafai ona e vaovao vao, lea e manatu o le tagata masani, ae e afaina ai le tino.

Mea e faʻaaogaina Semi-maeʻa

O le mea e tatau ai, e tatau ona vaʻavaʻavaʻavaʻaia oloa uma e leʻi faʻaaogaina mai lau lisi. Mo se faʻataʻitaʻiga, nai lo suti, e mafai ona e 'aina nisi fualaau aina ma fua. E mafai ona 'aina e aunoa ma ni tapulaa ma e le tatau ona e suʻeina pe fia ni calories oi ai, ae afai e uiga i le maʻisuka, ona tatau ai lea ona lelei uma meaai.

Mo le mamafa tele o tagata, o le teenaina o oloa e leʻi faʻaaogaina e le mafai, ma i se tulaga e tatau ona e filifili ma le faaeteete mo oe lava, saili mo le aofai o kalori ma mea o loʻo i luga o igoa. I totonu, o le suka e valaʻaulia eseese, mo se faʻataʻitaʻiga, suauu poʻo le sipuni.

E taua le manatuaina o le tulafono taua e sili atu ona le lelei le faʻatau o oloa e maua ai le suka i le amataga o le lisi, ma sili atu pe a iai ni ituaiga suka.

I se tulaga ese, e tatau ona maitau mea e masani ai le analogues o le sucrose, e taʻua o le fructose, le meli ma agave, e aoga mo le mamafa o tagata ma le maʻisuka.

Ole fua ole fua ole suka ole fuainumera ma e tatau ona e pipii i ai pe a fatuina lau meaai mo se aso. E le gata i lea, e iai ana analogues natura e le maualalo i calories ma o le a le afaina ai le tino.

O sina talaaga laitiiti: ia 'ai pe leai foi

Na te faia ipu ma meainu suamalie, ma le paʻu paʻu e fai ai keke ma meaʻai i aso uma e tosina ai le tele o tagata na aafia, o ē na filifili e faʻasao latou lava suti mo le lelei o se ata. E mafai ona ola e aunoa ma se fasi mea mama, ma e manaʻomia e le tino lenei oloa?

Soo se mea lava e leai se mea e maua ai le suka - o le soda, ma le meaai vave, ma fualaʻau ma fua. Ma o nisi taimi e mafai ona maua i totonu o le ... sose. Aua le faateia: o le lisi o oloa, lea e aofia ai le suamalie lauiloa, e matua tele lava, ma e mamao mai meaai uma, o loo i ai i le foliga masani ia i tatou.

I le gaosiga o fale gaosi oloa, o loʻo faʻaaogaina ai meaʻai suka nei:

O lenei carbohydrate tino maualuga e mafai ona le gata ina faʻamalosia - o se faʻaopoopoga ua silafia e i tatou taitoatasi - ae faʻapitoa foi. Na lafi o ia i falaoa ma pasta. O le mea lea e amata ai le vaega e sili ona manaia, pe a uma ona 'ai fatu, peaches, honey, matou te faʻaaogaina se meaai, o le aoga faʻaletagata e ofoofogia - 375 kcal mo le 100 g!

E aliali mai e leai se manaʻoga mo le suka mama atoatoa e faʻaaogaina i aso uma. E na o le faʻaaogaina o tatou lava malosi, o le faoa faamalosi o se uiga leaga, ae le o le malosi e lafoai ai le masani masani. Faaopopo 3-4 leotele punoto o le paʻu i le lauti, nofo i luga o suauu suamalie ma suamalie ... O le mamafa e tupu i luma oo tatou mata - mai se ata matagofie ua na o manatuaga.

E tele naua ituaiga o suka e na o le mea saʻo le leiloa le faitau:

  • uʻamea
  • otaota
  • pama
  • maple
  • sorghum, ma isi.

O le mea moni, o le faʻataunuuga o kalori o ia oloa e tutusa lava. Aisea e afaina ai o tatou nifo ma foliga, ae o le tino atoa, ma e iai se aoga mai le faaaogaina i aso taitasi o se mea suamalie?

E fia Suga o Sugar e mafai ona e 'ai i le Aso: Fiafia Manuia Sweetener

Puipuiga o se lauiloa iloga, e fiafia i mea suamalie: o ni nai fasi suāsusu mama i aso taitasi o se fua talafeagai e faatumauina ai le gaioiga o le faiʻai. Ae ui i lea, o se faamatalaga mataga e na o se tala fatu. Tatou te manaʻomia le kulukose, ae maua mai e le tino mai gaʻo gaʻo faigata e maua i fualaau, fualaau, vine ma fualaʻau, cereals ma isi meaʻai fila-tamaoaiga. I le taimi lava e tasi, o se mea taua o le a faasolosolo malie lava i totonu o le toto - o le faaitiitia o le maualuga o le suka o le toto o le a tupu malie, ma o le ae le masani ai i le manaomia mo le "fafagaina" o suamalie.

O oloa e sui ai oloa faamamaina saogalemu - aspartame, neotam ma sucralose? E le mafai e tagata faʻapitoa ona taliina lenei fesili ma le manino. O suʻesuʻega o loʻo faʻaauau pea ma o feeseeseaiga e siosiomia ai mea suamalie e leʻi faʻavaivai. Ae ui i lea, o le mea e tasi e mautinoa ma mautinoa - o nei faʻaopoopoga e faʻaseseina i tamaiti ma fafine maʻitaga.

E fia grams o suka e mafai ona e 'ai i le aso e leiloa ai le mamafa? O le mea e leaga ai, o le a matua le fiafia lava le nifo o le nifo - o se taumafa maualuga o le kalori o le a fesoasoani i le maua o le mamafa ma maua ai ni maʻi fou. E te manaʻo e faʻaumatia ni pauna faaopoopo, ma i le taimi lava lea e tausi ai lou soifua maloloina? Suʻe i se soifua maloloina ma maloloina lelei e ala i le faʻamamaina o suka mai au mea taumafa poʻo lou faʻaititia o lau meaʻai i aso taitasi i se mea maualalo.

Ae faʻapefea pe afai e sili atu le malolosi o amioga masani nai lo oe? Nai lo le faʻamamaina, tuʻu le afa o le sipuniti o le meli i le lauti. O lona kalori mea e leʻo maualuga, ae e mautinoa o le a le afaina ai lou soifua maloloina. E leai, e le mafai ona taʻua lenei mea e uiga i laʻau suamalie ma mea faʻafiafia, syrups ma suauu.

O oloa nei e pauu atu i le "lisi uliuli":

Fualaau suamalie mai fale teu oloa - toe sui i ni mea fou ma suʻe se mea inu vitamini aʻo leʻi 'aʻai.

Pasi (Snickers, Mars) - nai lo le ave o le koko sukalati pouliuli ma le tumu o fatu pi mai le 70% ma luga atu. Manatua: 5-10 g o sea ituaiga meaai e mafai ona faʻatagaina seia aulia le 16:00.

Fafaga - i keke, cheesecakes ma keke e tele naua suka ma gaʻo gaʻo vave lea e mafai ona faigofie ona liu gaʻo.

Fualaau tipi - filifili naʻo le pito sili ona lelei ma sili ona masani.

Meaʻai ma mea taumafa faigofie - latou te le maua se nofoaga i se soifua maloloina ma paleni.

E taua foi le faatapulaaina o le taumafaina o fualaau mamago - o se luutaga o vine vine ma le 5-4 fualaau aina suamalie po o le apricots ua mamago ua lava mo o tatou tino. O le vaega o totoe o le a alu i le "mea gaʻo" ma nofo i totonu o "paʻu". Iloa le fua i mea uma - ma o lau ata o le a faigofie, ma o le soifua maloloina - malosi.

E fia le suka ou te 'ai i le aso: saili mo se sui

O le a le mea e faʻaopopo i le lauti ma le fiafia ile fale nai lo le mea masani? E tele filifiliga e mafai:

I le mea muamua o le vaovao stevia. E i ai se manaia o le natura masani ma faʻafetaia lelei au mea e sili ona e fiafia i ai e aunoa ma le afaina ai o lou soifua maloloina.

O le meli o se mea lelei tele i le suauu faamamaina. Faʻaeteete ma aua le faʻaaogaina: o le caloric content of this delicacy delicacy is 360 kcal per 100 g. ½ sipuniti o le a lava mo se ipu o le susu susu oolong.

O le filifiliga mulimuli o se mea suamalie. Ae ui i lea, o lenei oloa o loʻo i ai se toso maualuga - e matua faasaina lava i tamaiti.

Faʻatau le mea manogi suamalie - filifili fua masani ma soifua maloloina o le kulukose. Ma o tagata faapitoa o la matou falemaʻi o le a fesoasoani i lenei mea. O le a matou talanoa e uiga i foliga o meaʻai talafeagai, filifili se polokalama ma tusi se mea paleni, faafetai lea o le a faʻagaloina ai oe i le faafitauli o le mamafa o le mamafa, faʻaitiitia le mamafa e aunoa ma le tuʻuina atu o meaʻai e sili ona e fiafia i ai. Filifili sina talatala ma le soifua maloloina. Laasaga i se olaga fou faatasi ma i matou!

O le a le suka i le tulaga o metotia o meaola, ma aisea e taua ai le malamalama pe a mafaufau i lenei mataupu?

Ina ia mafai ona taliina atoa lenei fesili, e tatau ona iloa poo le a le vailaau o le "suka" mo o tatou tino - i lenei tulaga, ioe.

O le mea lea, o le kulukose o loʻo gaosia i totonu o sosolo o tagata, e mafua ai ona i ai le faʻamalolo o le malosi e tatau ai e faʻamautinoa uma ai metabolic processes (o lona uiga, oi latou o loʻo manaʻomia le malosi - o le tele lava o mea e fai).

O le gaosia o kilojoules e le na o le faʻamavae, latou te faʻapipiʻiina i vailaʻau macroeric - adenosine triphosphate (ATP). Ae peitai, o lenei tuufaatasiga e le mafai ona i totonu o le tino o le tagata mo se taimi umi, o le mea lea, o le sifi o gaʻo e tupu, sosoo ai ma le latou teuina.

Le maualuga o le maualuga o le suka mo alii

I le tulaga lena, afai tatou te mafaufau lelei i meaʻai e faia i le fale, e mafai ona tatou faapea atu ma le saogalemu o le faʻaaogaina o "meaola gaʻo vave" e le talafeagai i mataupu faavae, ma o le suamalie e mafua ai le faaleagaina o le soifua maloloina.

Ioe, o mea uma e feteʻenaʻi ma talitonuga o tagata fai meaʻai e talitonu e manaomia e se tagata sina sipuni tele o suka i le aso.

E faigofie lava ona faʻamatalaina - o le mea atoa lava o le aofaʻiga o le kulukose e manaʻomia e se tagata faʻapipiʻi le ATP ma maua ai le malosi ma isi meaʻai uma.

Fausia se lisi e faʻamalieina uma ai manaʻoga mo le suka e aunoa ma se afaina i le soifua maloloina

E fautuaina e tagata e taumafa mea taumafa le tausisia o meaai masani e lima-taimi, lea e aofia ai le aiga o le taeao, aoauli, aoauli, aoauli o le afiafi ma le 'aiga o le afiafi.

E faʻatagaina e faʻaaoga le compote mai poʻo, faʻapea foʻi ma oloa gaosi susu.

E tasi le tioata o le compote poo le kefir na te faʻamalieina atoatoa manaʻoga o le tino o le tagata ona o le leai o le kulukose (ma e te le manaʻomia le faaopoopo o suka iina). Malamalama lelei, i le tuufaatasiga o le tele o feeseeseaiga, lea i le taimi o le vevela o togafitiga e paʻu i totonu o le kulukose ma le fructose. O le taimi nei e faigofie lava ona mate pe aisea e suamalie ai le teuteu o vine o le a le suamalie e aunoa ma le faaopoopoina o suka i ai.

O lea, ia galo uma lau laʻau ma pusa - o lou lava soifua maloloina e sili atu ona taugata.

O loʻo i ai se tala masani lautele o le meli masani e sili atu le soifua maloloina nai lo le teuina o suka ma e le mafai ona i ai ni gaʻo pe a faʻaaogaina lenei oloa. Faʻasalaga.

I le mea uma, e aofia ai le 99% o le "vave" carbohydrates (glucose ma le fructose), ma o mea uma e aʻafia ai ma lona taumafa e le ese mai mea o loʻo matauina ma le "naunau" mo laʻau suamalie. Ae peitai - i le mea moni, e leai se aoga mai le meli. E feteenai ma le manatu o tagata sili ona taua.

Mataupu pe a faatagaina le suamalie

O le mea taua o le kulukose (pei o isi "gaʻo" vave) o le vave faʻapalapalaina pe a oʻo i totonu o le tino, ma o le malosi na maua e mafua mai i le afaina o gaioiga faʻasolosolo e tatau ona vave faʻaaogaina ina ia aua neʻi gaʻo. A leai, o le a faʻamaonia le tau o le mamafa.

Ona o le mea moni e faapea, o se tamaloa, taumafa fualaau suamalie, ma e le o faʻaumatia lona malosi i le taimi lava lena, e maua ai e ia se vaega faʻapitoa o le tino.

Ina ia taofia lenei mea, e mafai e tagata fai meaʻai ona faʻaaogaina se tasi pe lua teaspoons o suka (o lona uiga, o se oloa mama, e le o suamalie, kuki poʻo isi oloa gaosia, e aofia ai foʻi le tele o le gaʻo) i le taimi lava lea ao leʻi oʻo i le atuatuvale mamafa faalemafaufau . I lenei tulaga, o le malosi faaopoopo e maua mai ona o le gau o le kulukose o le a na ona tuuina atu ai le malosiaga faaopoopo i le tagata ma o le a mafai ai ona maua ni taunuuga taua.

O nai mea taua

O alii e popole i lo latou ola maloloina e tatau ona faia ni faaiuga:

  • pe a fuaina le aofaʻi o le taumafaina o le suka, e tatau ona naʻo le faʻasalaga o le kulukose e ulufale i totonu o le tino o le tagata, talu ai o isi mea gaosi uma e le o avea ma se vaega taua i faiga faʻavave. O le a talafeagai le manatu e faapea, pe a faʻapipiʻiina le lisi o mea latou te le o amanaiaina,
  • o le aofaʻi o "meaʻai gaʻo faʻataʻavalevale" e faʻaopopo i le taumafa autu e tatau ona faʻaitiitia, ma matua tuʻuina faʻatasi ma mataupu faavae. E saʻo lenei mea mo tagata uma - tane ma fafine. E faʻatagaina e faʻaumatia sina siʻosiʻomaga pe afai ei ai se avega taua o le mafaufau i se taimi lata mai, le mea e taʻua o le "faiʻai o le mafaufau",
  • o le fuaina o le aofaʻiga o le suka e tatau ona faia i se tulaga mama aʻiaʻi, talu ai o tagata taʻitoʻatasi ei ai ona lava uiga o le physiological, o lona lava malosi o metabolic processes, eseesega i le faʻaaogaina o le malosi.

I se isi faaupuga, e le manaomia e se tagata le suka, ae afai e manaʻomia, 1-2 teaseti i le aso e faʻatagaina, ona sosoo ai lea ma le uta.

Aisea tatou te fai ma vaisu i laʻau suamalie?

Ua tatou fai ma vaisu le afaina mai le fanau mai. Tuna o tina e aofia ai le lactose - o le mea e tasi e le malie. Faʻaaogāina e pei o se tamaititi, o se tagata i lea tulaga, i luga o se laʻasaga laʻasaga, faʻafegalegaleaiga ulavaʻa ma se mea lelei ma talafeagai.

O le manaʻoga e le faʻasaʻoina ua faʻamatalaina i le tulaga o le hormonal. O le mea moni, o le suka faamamaina e tasi le mea e tutusa ma fualaau faasaina - o ia mea uma o ni mea e faaosofia ai, o lona uiga. mea e mafua ai le faʻamalolo o le hormone o le olioli - serotonin. Taunuʻuga: e tele lava ina tatou mananao e lagona le fiafia ma le fiafia, ma le faʻalagolago e amata ona atiaʻe.

Ae o le suka faamamaina o se mea e faʻaleleia, o lona uiga. i le aluga o taimi, o le a taofia ai le faʻavevesiina o serotonin, ma lagona lelei e mafai ona suia e ala i suiga o lagona.

O le tagofia o mea ua fai ma vaisu e mafai ona faatoilaloina e se tasi lava taumafaiga. Suʻe i se paleni paleni, 'ai na o le tele o meaai e fautuaina i lou tausaga. Ma o le vaega manaomia o le hormone o le fiafia e mafai ona maua i isi auala. Mo se faataitaiga, taʻalo taʻalo pe na o le savavali ma uo.

Suga: faʻamanuiaga ma faʻaleagaina le tino

Saienitisi ma tagata fiafia na taitaia le tele o suʻesuʻega ma suesuega na oo mai i ni faaiuga le mautonu: o lenei oloa e mafai ona taʻua, e aunoa ma se faaupuga, o se "pomafana taimi". I fualaau taitasi, e le manaomia, ma o nisi taimi e afaina ai, e aafia ai vaega eseese oo tatou tino. O le tele lava o taimi, tatou te le o maitauina lenei mea, ae i se tasi o taimi sili ona taua na te faʻaaliina ai o ia, faʻaalia ituaiga uma o faʻafitauli o le soifua maloloina.

Ae e oo lava i le faanoanoa faanoanoa o le faitau miliona o tagata i luga o le paneta e aafia i oloa gaosi e le faamalosia ai i tatou e lafoai lenei "mea manogi suamalie". Ae ui i lea, ao lei amataina le faʻaaogaina, e tatau ona e sailia poʻo le a le uiga patino e afaina ai o tatou soifua maloloina.

Le tele o mea matautia

  • Avea ma mafuaʻaga autu o le oona ma le mamafa. A 'ai, e masani lava ona tuʻu i totonu o sela o le ate. Ae ui i lea, o le taimi lava e tumu uma ai sela (e tupu lenei mea pe a faʻaleagaina le oloa), ona faʻasolosolo lea o le a alu i le gaʻo, faʻaputu i totonu o le manava ma sulu. O le mea moni e mafai foi ona faamatalaina i se lagona o le "fiaaai" fiaai. O le mea moni, i le pito i luma o le faiʻai o loʻo i ai se saite e mafua ai le fiaai ma le manaʻo. Sue, faia i luga o lenei vaega o le faiʻai, faia ai le le malamalama o le fiaaai. Ma e tusa lava pe ua uma ona e 'ai, o le ae manao e' ai se isi meaʻai. O le faavae lenei o le afaina o le suka i tagata.
  • Aafiaga i luga o le fatu. Ona o le mea moni e aveesea le vine (vitamini B1) pe a faʻamamaina, e tiga le fatu o le fatu. Ma o le miamine, faatasi ai ma isi mea, e maua ai le metabolism masani i luga o fatu-muscular tissues, o lona leai o se mafuaʻaga o le solia o lenei faiga - dystrophy.O le taunuʻuga o lenei mea: o le galuega fatu e sili ona leaga, o tiga e aliali mai, ma i se tulaga e le masani ai e oʻo lava i le puʻeina o le loto.
  • Lafoaia o le calcium. I le faʻaaoga soo o le suauu, o le fua o nisi o elemene taua, e pei o le calcium ma le phosphorus, ua faʻalavelaveina. faʻaaogaina i meaʻai suamalie e le faʻafefeteina. Ona amata ai lea ona ia "nono" mai ponaivi lava ia, lea e mafua ai ona palasi ma pala, ao le nifo, e mafai foi.
  • Aveesea o le tino o nisi vitamini. E le gata o lenei oloa e leai se meaʻai, e faʻamafiesea ai foi vitamini o loʻo i ai nei. O le faafitauli e mafua ona o lona masani masani, o le tino e tatau ona aveese vitamini B mai totoga eseese (ate, fatuga, fatu). O lenei faaletonu e tau atu i le masani ai o le ulu tiga, vaivai, faaitiitia le fiaai ma le le lava.
  • Faʻaitiitia le faʻamaʻi. A maeʻa ona faʻaaogaina se fua tele, o le lelei o sela o le toto, e faʻaumatia ai siama leaga mai le lalolagi i fafo, e paʻu malie. I totonu o le 3-5 itula, o le tino puipuia o le tino ua vaivai i le toeitiiti 2/3. I le taimi nei, e faigofie lava ona maua soʻo se faʻamaʻi. A maeʻa sina taimi, e toe manuia le faʻamaʻi.

Faʻailoga lamatia

  • Faʻataunuʻuga o le soifua matua. O oloa gaosi i le tele o aofaʻiga e faʻaputuina i totonu o le paʻu. O le iʻuga, o le paʻu e leiloa se polotini taua - collagen, lea e oʻo atu ai i le leai o se mea elasticity o le tino ma, mulimuli ane, i foliga vaaia o maunu. E faaleagaina ai foi puipui o toto toto, e faʻaleagaina ai, o le solia o le tino i le tino, e mafai ona afaina, aemaise lava i matua.
  • Faʻaitiitia o le malosi o le tino. O loʻo i ai se manatu sese e masani ona maua ai le tele o le malosi. I le tasi itu, o mea uma lava e moni, aua o gaʻo gaʻo o le malosi autu lea, ae i le tulaga o le suauu, e ese le tulaga. Muamua, o le le talafeagai o le metabolism e mafua mai i le le atoatoa o le vitamini B1 e le mafai ona soli atoa ai gaʻo meaʻai ma faʻamalolo le malosi, vaivai le vaivai. Lua, afai o le maualuga o le sucrose e maualuga tele, ona amata ai lea o le hypoglycemia - o se tulaga lea e amata ai ona faʻaitiitia le kulūkose i le toto, ma tatou maua ai le le fiafia ma le le fiafia.

E faapena foi ona i ai i le "mea paʻepaʻe" ni mea aoga? Ioe, ae e toalaiti lava. E le gata i lea, latou te le totogiina mea leaga uma o lenei oloa. O vala lelei nei e mafai ona taʻua:

  • E faaitiitia ai le ono tupu mai o le thrombosis,
  • Puipuia faʻamaʻi faʻatasi
  • E faʻamalosia ai le tafe toto i le faiʻai.

O le fea mea sili ona leaga?

I le lalolagi faʻaonapo nei, e lua ituaiga o meaola e masani ai: pipi ma le fatu. E mafai ona e vaʻaia, muamua lava, i le lanu: muamua le paʻepaʻe, o le lona lua e paʻepaʻe. O le isi, o le eseesega e sili ona taua o le mea e sili ona taua. I le masani papaʻe e sili atu ma le 99%, i totonu o le uʻamea - 90% (o le 10% totoe o le uaea poʻo le vai). E faigofie le mateina o le gas production o se mea e le afaina, ae leai se eseesega faavae i nei ituaiga meaola.

Afai tatou te talanoa e uiga i vaega - glucose ma fructose - ona sili atu lea ona matautia le mea mulimuli. O ia lea na mafua ai le afaina tele i le suka, lea e mafai ona avanoa mo se tagata, avea ma mafuaʻaga o le oona ma vasesal.

Laʻau o mea taumafa

Tane ma tausaga o se tagataFua o suāuʻu
I le kalamaI teasusu
Tamaiti mai le 2-5 tausaga255
Tamaiti 5-9 tausaga307
Tina 10-14408
Tamaʻitaʻi 10-1440-458-9
Tamaiti 14-185010
Tina 19-305511
Alii 19-306012
Tina 30-50459
Alii 30-505511
Tina pe a uma le 50408
Alii pe a uma le 505010

Peitai, e tusa lava pe tele naua, o le oloa e ono afaina tele ai le soifua maloloina o tagata. Ina ia aua le faʻalavelaveina ae aua le popole, e fautuaina e faʻaititia le faʻailoga pe sili atu faalua. Manatua e tatau ona 3.3-5.5 mmol / L.

Faʻafefea ona sui?

O a mea e mafai ona suia ai le "mea papaʻe"? Faatasi ai ma meaai, e masani ona faʻaaogaina ai suka suka, ae o lo latou saogalemu e leʻi faʻamaonia.

O le taimi nei e sili ona lauiloa, o se vailaʻau faʻauʻu suamalie.E le maua ai le fesuiaiga, o lea e matua saogalemu lava le faʻaaogaina. Stevia, e ui lava e manaia lona tofo, e le faigofie ona faʻaaoga, pei e maua ai se taimi oona. O le mea lea, o laʻau e masani ona inu, mo se faʻataʻitaʻiga, lauti.

O oloa faamamaina ua suia foi i oloa nei:

  • Agave Syrup
  • Wedge syrup
  • Molasses
  • Xylitol
  • Fualaau aina
  • Sucralose,
  • Saccharin.

Licorice o se isi natura. Ona o lona suamalie suamalie, e masani ona faaopoopo i keke, keke ma meainu. Laisene foi ei ai sona aoga aoga i lo tatou soifua maloloina, e fesoasoani i le manava ma mama e galue.

Aso syrup, e ui lava e le mafai ona mitamita i le leai o se mea, talu ai ona o loʻo i ai ni mea lelei, ae e tele mea aoga. Aso faʻatumu ai le siva ma vitamini A, C, E.

Vaega o lamatiaga

Faʻafetai i faʻamanuiaga e le faʻafitia mo le tino, e manaʻomia e tagata uma le suka. Ae ui i lea, o nisi vaega o tagata e tatau ona aloese mai le faʻaaogaina i le ituaiga o tioata sosolo faasamasamanoa masani. E aofia ai:

  • Gasegase O le faʻaaogaina o le suauu ma le kulukose e mafua ai le le lelei o le soifua maloloina i lenei vaega o tagata, faʻapea foi le atinaʻeina o tulaga e lamatia ai le ola maloloina ma le ola, e aofia ai le sugar coma,
  • Tamaiti ma tagata matutua ei ai le genetic predisposition i le maʻisuka. E i ai lo latou aʻafiaga tele o le faʻaleagaina o le pancreatic,
  • O le malosi atoa ma le gaogao. E i ai le maualuga o le lamatiaga o le mauaina o le mamafa faaopoopo, faapea foi ma le atinaʻeina o thrombophlebitis ma mea leaga i le gaosiga o le inisalini,
  • Faʻapena i malulu ma faʻamaʻi pipisi. O le masani ai le tele o le suka i le aso e fesoasoani e faʻaitiitia ai le puipuiga a le tino,
  • Tagata e taʻitaʻia olaga ola. O latou tino e faʻaaluina le tele o le malosi i le aso nai lo le maua mai i oloa. O le malosi o loʻo totoe ua liua i gaʻo ma teuina faʻaagaga. O se taunuuga, e vave ona tupu le gaʻo o le tagata ma maua ai vaʻa toto ua pisia i le cholesterol.

E tatau ona e aloese mai le suka malosi i le atuatuvale ma ituaiga eseese o mea ua fai ma vaisu. O lenei vaega o tagata e faigofie lava ona faʻaaogaina i le faʻateleina o le serotonin ma e le o toe umi ae amata ona inu le suka i ni aofaiga e matua sili atu i le masani i aso uma, ma afaina ai le tino.

Sugar Consumption

E leai ni tulafono faʻavae maloloina e faʻamaonia ai le maualuga o le taumafa o le suka i aso taʻitasi. Ae ui i lea, o tagata atamamai mai le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi (WHO) na faʻataʻitaʻiina ma le faʻavasegaina se maualuga o le suka i le aso.

WHO o loʻo faʻasolosolo fuaina le maualuga o le suka mo tamaiti ma tagata matutua. Ole maualuga ole aofaʻi o lenei gaʻo i calories e le tatau ona silia ma le 10% o le numera o kaloli e manaʻomia mo le tino e galue ai i le aso. Ae peitai, ina ia mautinoa o se soifua maloloina lelei, o le aofaiga fautuaina o le suka e faʻaaoga i le aso e le tatau ona sili atu i le 5% o calorie e manaʻomia ile aso mo le tino o le tagata.

O le kalori o le 1 g o le suka e 4 kcal.

Mo tagata matutua

E faʻatatau i le matua ma le itupa o le tagata matua, o tulaga masani o le suka o loʻo faʻaumatia e ia i le aso o ni faailoilo ia i le kalama:

  • Mo tamaʻitaʻi ma fafine mai le 19 i le 30 tausaga - 25 g (5 tsp), o le maualuga o le 50 g (10 tsp),
  • Mo tamaitai mai le 30 i le 50 tausaga - 22.5 g (4.5 tsp), maualuga o le 45 g (9 tsp),
  • Mo tamaitai e silia i le 50 tausaga - 20 g (4 tsp), maualuga 40 g (8 tsp),
  • Mo tama ma alii mai le 19 i le 30 tausaga le matua, o le suka i le aso e 30 g (6 tsp), maualuga 60 g (12 tsp),
  • Mo tagata mai 30 i le 50 tausaga - 27.5 g (5.5 tsp), maualuga 55 g (11 tsp),
  • Mo tagata e silia i le 50 tausaga - 25 g (5 tsp), maualuga 50 g (10 tsp).

O ia tulaga faʻapitoa e talafeagai mo tagata o loʻo galulue i galuega faaletino mo le itiiti ifo ma le 30 minute.

O le fua o aso taitasi o le suka i tamaiti e faalagolago foi i tausaga o le tamaititi:

  • Mo tamaiti 2-3 tausaga - 12.5 g (2.5 tsp), maualuga o le 25 g (5 tsp),
  • Tamaiti 4-8 tausaga - 15-17.5 g (3-3.5 tsp), maualuga 30-35 g (6-7 tsp),
  • Tina 9-13 tausaga - 20 g (4 tsp), maualuga 40 g (8 tsp),
  • Tamaʻitaʻi 9-13 tausaga - 22.5 g (4.5 tsp), maualuga 45 g (9 tsp),
  • Tina 14-18 tausaga - 22.5 g (4.5 tsp), maualuga o le 45 g (9 tsp),
  • Tina 14-18 tausaga - 25 g (5 tsp), maualuga 50 g (10 tsp).

Faʻatapulaaina le faʻaaogaina o le suka i le taimi o le tamaitiiti ma o le talavou e na o le fomaʻi faʻatau. A le o lea, e tatau ona e usitai i fautuaga faʻavae, talu ai e faʻaalu e tamaiti le tele o le malosi i le ao i le aʻoga ma gaioiga gaioiga. Ae e taua le manatua o le suka o loʻo maua i le tele o oloa lauiloa.

Pe a mafaufauina pe o le a le masani o le suka i le aso e talia mo le taumafaina, e tatau ona manatuaina o le aofaiga fautuaina e aofia ai i le taimi lava lea ituaiga ituaiga suka uma e faaaoga i meaʻai, e aofia ai le sucrose, glucose, dextrose, maltose, molasses, syrups ma le fructose.

Mo 100 g uma o meaai, o lenei aofaiga o suka o loʻo iai:

  • Areto - 3-5 g
  • Milu 25-50 g
  • Ice cream - mai le 20 g,
  • Kuki - 20-50 g
  • Selu - mai le 50 g,
  • Ketchup ma faleoloa faʻatau - 10-30 g,
  • Fagalaʻau tuʻuina - mai le 4 g,
  • Sisi fufulu, loin, ham, sausages - mai le 4 g,
  • Se paʻu o le susu sukalati - 35-40 g,
  • Faʻatau kvass - 50-60 g,
  • Beer - 45-75 g
  • Macaroni - 3.8 g
  • Yogurt - 10-20 g,
  • Fatu fou - 3.5 g,
  • Puni - 15 g
  • Lemon - 3 g
  • Fualaʻau - 6.5 g
  • Rasipi - 5 g
  • Apricots - 11.5 g
  • Kiwi - 11.5 g
  • Apples - 13-20 g,
  • Mango - 16 g

O mea inu suamalie e maua ai le tele o suka, o le mea e aofia ai, e tusa lava pe itiiti se vai, e mafai ona sili atu nai lo aso masani mo se tagata matua:

  • Coca Cola 0.5 L - 62.5 g,
  • Pepsi 0.5 L - 66.3 g,
  • Red Bull 0.25 L - 34.5 g.

E faʻafefea ona faʻateʻa ese meaʻai o le suka

O le faʻaumatia o meaʻai o le suka, pei o isi lava, e tatau ona tupu i laasaga. A leai, o le tino, e masani ona taumafaina ni vaega maualuga o le kulukose i le aso, faafuasei ona le maua le fua masani o le suka, o le a tali atu ma se lagona o vaivaiga ma le le fiafia. O le togafitiga o le a avea ma se popolega ogaoga mo se tagata, ma e mafai foi ona oo atu ai i le vevesi o le ita ma le loloto o le atuatuvale.

Ina ia lalaga lelei le tino mai se tulaga matautia o le kulukose, e tatau ona e tausisia nei tulafono:

  1. Liligi le suka i totonu o se ipu aʻo lei sasaaina le inu i totonu. I le taimi lava e tasi, mo 2-3 aso uma, faʻaitiitia le aofaʻi o le suka na sasaa e 0.5 tsp. E mafai ona e faʻasesē oe lava i le sasaa muamua o le 2-4 teasetetini i totonu o le ipu, ona ave lea o le afa o le sipuni mai iina. A maeʻa le faʻatulagaga 2-3 aso, 1.5-3.5 sipuni tele o le suka o loʻo sasaa atu i totonu o le ipu ma le 0.5 kalama puneteni ua toe aveese.
  2. Faailoa le autu o le suka, ma amata ona faʻaitiitia le faʻaaoga. O le tele lava o taimi, o nei oloa o mea inu suamalie suamalie, cholati, suamalie ma suka ua faaopoopo i le lauti ma le kofe.
  3. O le manaʻo e 'ai fualaʻau e faateleina i le le lava o vitamini i totonu o le tino. Ina ia foia lenei faafitauli, e fautuaina e amata ona faʻaaoga togalaau. Ina ia aveesea le vaisu o le suka, e taua le toe fuina o le magnesium, iodine, vitamini B6, C ma D.
  4. Inu i le 1.5-2 lita o le vai i le aso. Lago e fesoasoani e aveesea le toxins mai le tino ma faʻaumatia le fiaaai.
  5. E fufulu ou nifo i le taeao ma le afiafi ma le mint toothpaste, ma a maeʻa ona 'aʻai, aʻo leʻi' ai le sisi, fufulu lou gutu i solo mama. A maeʻa ona faʻaaogaina nei oloa, o mea suamalie e foliga le lelei i le tofo.
  6. Moe 8 itula i le aso. O le moe maloloina lelei e faʻaleleia ai le soifua lelei ma faʻaitiitia ai le manava mo laʻau suamalie.
  7. Taumafai e 'ai fualaau faisua, fualaau' aina ma meaʻai gaʻo ma le susu. Ae peitai, e le tatau ona e faʻaaogaina oloa e aofia ai le suamalie aspartame. O lenei vailaʻau e afaina ai le fatu o le muscle ma le pancreas.

I le faagasologa o le teena o le taumafa tele o laʻau suamalie, ua fautuaina e suia i latou i 2-3 tamai sikuea o sukalati ma fualaau malulu.

O le maualuga o le suka o le sasa lea o le 21st seneturi.

O le tele ma le faigofie o le maua o oloa ma le tele o mea e maua mai i gaʻo kulū faigofie e taʻitaʻia ai le le pulea lelei o le suka, lea ei ai le aafiaga leaga i le tino o le tagata.

O faʻalapotopotoga taʻutaʻua a le lalolagi e faʻaalu miliona miliona tālā i luga o suʻesuʻega, i luga o le mafuaʻaga e maua mai ai fuainumera o le aofaʻi, e aofia ai le suāsusu o meaʻai mo fafine.

I le avea ai o se tulafono, o fafine uma lava e ofoofogia le nifo.E tusa ai ma o latou natura, latou te sili atu ona faigofie i le alofa mo le suamalie ma le faatosinaga a le vaega mulimuli i lo latou soifua maloloina.

E le mafai e se tasi ona faafiti ia te ia lava se pa, e le mafai e se tasi ona mafaufau i le olaga e aunoa ma le sukalati, tuu atu i se tagata. O le taumafa ma le sili atu laʻau suamalie, ou te manaʻo tele ma sili atu ma ia le motusia lenei liʻo.

O le mea moni o le tino o le tagata e le o faʻatautaia ina ia faʻaaogaina ni atunuʻu tetele o ni meaʻai gaʻo. Ona o le vave faʻaaogāina o le sucrose, o le maualuga o le kulūkose i le toto e maualuga le malosi, o le inisalini ua faʻasaʻolotoina.

O se taunuuga, o le aafiaga o le "matelaina o le gaʻo" e tupu. Mai le vaaiga o le tino, o mea uma lava na maua na vave ona gauai ma manaʻomia pea. O le mauaina o se vaega fou e mafua ai se isi siva, ma maua ai se liʻo mataʻutia. E le mafai e le faiʻai ona malamalama o le mea moni o le malosi fou e le manaʻomia ma faʻaauau pea ona faʻamaonia.

E le gata i lea, o le suka e aafia ai le polokalama dopamine o le nofoaga autu o le fiafia o le faiai, ma mafua ai le tutusa o le aoga i le faaaogaina o le aufaipese. O lea, i nisi itu, o lona faʻaaoga tele e talitutusa ma vaisu o fualaau faasaina.

O le vaega aʻafia e aofia ai tagata e maitauina le faʻaitiitia o le kulūkose o le toto.

O le tele lava o lenei mea e mafua mai i le uiga o le tino ma e le o se faailoga o le vaivai vaivai poʻo le vavalalata.

O le faʻaitiitia o le kulūkose e taʻitaʻia ai le faʻaogaina o lagona, lea e mafua ai ona manaʻo le faiʻai mo sitaili, lea e mafai ona fesoasoani i le faia o le hormone o le fiafia serotonin ma faʻamaʻo ai le tulaga.

Sue lemu

O le faʻaaogaina o le suka i le tele o mea e mafua ai le tele o faʻalavelave i le gaioiga o le tino atoa.

O le vaivai o le faʻalavelave faʻafuaseʻi o loʻo tupu, o le faʻaitiitia o meaʻai o minerale ua faʻaitiitia, mamafa o foliga, glucose ma le inisalini ua faateleina, o se siosiomaga lelei mo maʻi faʻaleagaina, ua faʻateleina suiga o tausaga.

Faʻasagaga o nei faʻalavelave, o faʻamaʻi faʻaalia e tupu i luga o le taimi: faʻamaʻi pipisi, atherosclerosis ma le gasegase, maʻi o le maʻisuka, ma le vevela o le paʻu.

Suiga o le suka i aso taitasi mo tamaitai

E tusa ai ma le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi, o le maualuga fautuaina o le suka i le aso mo tamaitai e 25 g (5%), o le maualuga e mafai ona faatagaina 50 g (10%).

O nei fuainumera e tutusa ma le 6 ma le 12 teaspoons. O numera o loʻo tuʻuina i puipui o pasene o le aofaʻi o le kalori o meaʻai na faʻaumatia e se fafine i le aso.

Mo se faʻataʻitaʻiga, mo se fafine, o le averesi o aso taitasi e 2,000 calories. O nei mea, e mafai e le suka ona faʻamaonia mo le sili atu i le 200 kcal (10%). Afai tatou te manatu i le 100 g o le suka e tusa ma le 400 kcal, o lona uiga o le 50 g. E tatau ona manatua o le aofaʻiga atoa lea o le suka e faʻaaogaina, e aofia ai mea o lo oi totonu o oloa, ae le o le mamafa o le paʻu o le suka.

O le masani o suka i le aso mo tamaitai e mafai ona fesuisuiai e faalagolago i tulaga patino o le tagata lava ia. O le mea lea, o fafine o loʻo aʻafia i taʻaloga ma taʻitaʻia se olaga ola malosi e mafai ona faʻateleina kalori e le afaina ai le soifua maloloina, aua o le a vave ona susunuina. Afai latou te le toaga pe faʻapitoa i le mamafa, e sili atu le lafoaia atoatoa o le faaaogaina o suka ma gaʻo.

Mea manogi e lafi ai

E masani ona le iloa e tamaitai le i ai o se gaʻo maualuga i totonu o nisi oloa. O le mea lea, e oʻo lava i le taumafai e 'ai saʻo, latou te faʻaauau pea ona latou le faʻamalamalamaina le' ai o meaʻai.

O oloa maualuga o suka e aofia ai:

  • faʻavavevave faʻavave: granola, oatmeal moa, cornflakes, taga maʻa, ma isi,
  • ituaiga uma o sauʻai (e aofia ai ketchup ma),
  • ulaula ma kuka kuka,
  • fale falaoa ma mea gaosi oloa,
  • oloa faʻapipiʻi
  • meainu (e aofia ai meainu malosi): suamalie, suamalie suamalie, pia, ava malosi, vine suamalie, ma isi.

Vitio faʻatalanoa

O a meaai ei ai le suka sili ona natia? O le tali i le vitio:

E mafai ona feagai ma le tele o le suka.E tele auala ma auala e tetee atu ai i faaosoosoga ma le malosi o le aʻoga. I le taimi nei, o laulau faʻapitoa o le suka i totonu o meaʻai, fua faʻatatau mo le fuafuaina o meaai i aso uma ma le tele o isi mea ua tuufaatasia. O le taʻitaʻiina o se soifua maloloina lelei e aoga ma faʻalelei, o lea e le tatau ai ona e tolopoina suiga i le umi. Afai e te faitau i lenei tusiga, atonu na e mafaufau e uiga i le manaʻomia ona suia se mea. Ma o lona uiga e tumau pea e naʻo ni nai laasaga e agai i se lumanaʻi manuia.

Suga o se meaʻai suamalie suamalie e aofia ai vailaʻau gaʻo. O suga faigofie e taua o monosaccharides ma aofia ai le kulukose, e lauiloa foi o dextrose, fructose ma galactose. O le faʻamalosi (sucrose poʻo le suka o le suka) e masani ona faʻaaoga mo meaai. E mafai foi ona i ai se suamalie suamalie o vailaʻau eseese, ae le faʻavasegaina o suga. O nisi o ia mea e faʻaaogaina mo se suka poʻo se mea suamalie.

Le masani o le suka i le aso - 50 kalama

E tusa ai ma taiala a le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi, o le suga i aso taitasi mo se tagata matua (alii poʻo le tamaitai) ma se faʻamaumauga masani o le tino (BMI) e tatau ona itiiti ifo nai lo le 10% o le aofaʻi o calories i aso taʻitasi e 'ai, pe tusa ma le 50 kalama (12 teaseti). O le faʻaitiitia o lenei faʻaaliga i le 5% o le a aumaia ai faʻasanuiaga faaopoopo i le soifua maloloina o le tagata.

O lenei taʻiala e faʻavae i luga o se suʻesuʻega o faʻamatalaga faʻasaienisi aupito lata mai i le tulaga o le mamafa poʻo le manua. Mo se faʻataʻitaʻiga, o suʻesuʻega o loʻo faʻaalia ai o tamaiti e inu palu i aso uma e sili atu le mamafa nai lo tamaiti latou te inuina mai lea taimi i lea taimi. E le gata i lea, o le faʻaaogaina o suga e leai se totogi i luga atu o le fua faatatau fautuaina e faʻaititia ai le ono lamatia o le nifo ma nifo nifo.

Suga le vaaia

O le Vaeluaga o le Vaeluaga o le taimi lea e tumu ai falaoamata faleoloa i le sukalati i le afifiina o le laulaau, ma o tagata uma o loʻo faʻataina ma. O le Tausaga Fou ma le malologa taumalulu e le mafai foi ona faia e aunoa ma le faateleina o le suamalie. E fia le suka e mafai ona 'aina e aunoa ma se afaina i le soifua maloloina? O fea e sau mai ai fautuaga e faʻaaoga atoa ai le suka mai le meaai? Ma o le a le suka e sili atu pe afai e te le sauni e ola atoatoa e aunoa ma le suka?

E tutusa uma sugar?

O nisi taimi e faigata tele ona malamalama i le maualuga o le suka e mafai ona faʻamalosi i le aso e aunoa ma le afaina ai o lona ola maloloina. E le gata i lea, e taua tele le malamalama manino i le eseesega i le va o le suka tatou te sasaa atu mai le ato ma le suka masani i fualaau faisua ma fua.

O nei oloa e eseese uma mea. O le suka gaosi o le taunuuga lea o le gaosiga o mea tau gaosiga ma e leai sona aoga i le suka moni, lea e mauʻoa i le vai, fiber ma meaʻai eseese e aoga tele mo le tino.

O i latou e mataituina ma le totoʻa lo latou ola maloloina ma mananao e aveesea le mamafa e tatau ona filifili mo le filifiliga lona lua ma faalagolago i le suka i lona tulaga masani.

Sugar Consumption

E tusa ai ma faʻamaumauga na aoina i le 2008 i Amerika, o le tagata masani e sili atu i le 28 kilokalama o suka gaosia i le tausaga. O fualaau suamalie ma meainu ua gaosia e le o aofia ai i le fuaina, lea e taʻu mai ai o le aofaiga na faailoaina o le suka e le o manatu i ai.

I le taimi lava e tasi, na tonu ai o le fua faatatau ma le aofai atoa o meaʻai suamalie na faʻaumatia e 76.7 kalama i le aso, e tusa ma le 19 teaspoons ma 306 kalori. E mafai ona tatou fai atu o le masani lenei poʻo le fua ole aso mo se tagata.

I tausaga talu ai, e taua tele mo se tagata ona 'ai saʻo, ma o loʻo faia e tagata mea uma e faʻaitiitia ai le fua o le suka, ae o lenei ata e mamao lava mai le taliaina. E saogalemu le faapea atu o le faitau aofaʻi o tagata na amata ona faʻatau le inu o meainu suamalie, lea e le mafai ona fiafia, ma o le aso masani o lona taumafaina e paʻu.

Ae ui i lea, o le faʻaaogaina o le sugar granulated e maualuga pea, lea e mafua ai le atinaʻeina o le tele o faʻamaʻi, faʻapea foi ma le faʻamalosia o mea o iai. O le maualuga o le suka i meaʻai e mafua ai faʻamaʻi nei:

  • maʻisuka
  • afaina
  • fomaʻi vascular
  • nisi o ituaiga o manua tuga,
  • nifo nifo
  • foia le ate.

E faapefea ona fuafua le aofaiga saogalemu o le suka?

O le Academy mo le Suesueina o le Loto Na faʻatautaia e faʻamaʻi ni suʻesuʻega faapitoa lea na fesoasoani e faʻamautu le maualuga o le aofai o suka mo le taumafaina. E faʻatagaina tagata e faʻaalu 150 calories i le aso (lea e tutusa ma le 9 teaset poo le 37.5 kalama). Mo tamaitai, o lenei aofaiga o le a faaitiitia i le 100 kalori (6 teaspoons poo le 25 kalama).

Ina ia sili atu ona manino le mafau- fau i nei uiga le mautonu, e tatau ona maitauina o le tasi o tamaʻi Coca-Cola o le a aofia ai le 140 calories, ma i totonu o le Snickers bar - 120 calories o suka, ma e mamao ese mai le masani o le suka.

Afai e siakiina e se tagata lona foliga, e malosi ma fetaui, o le a le afaina ai o ia i le tele o suka suka, aua o nei calories e mafai ona susunuina vave.

I mataupu o loʻo iai le mamafa o le mamafa, o le gasegase poʻo le maʻisuka, e manaʻomia ona e aloese mai meaʻai sugary ma faʻaaoga meaʻai suka e maualuga i le faalua i le vaiaso, ae leʻo aso uma.

O i latou e iai le malosi e mafai ona lafoaia atoa na meaʻai o loʻo tumu i le suka. Soʻo se mea inu gaʻo, pusa falala poʻo meaʻai faʻaogagofie e aofia ai le suka ma aʻafia ai le lelei.

Mo lou lava soifua maloloina ma le saogalemu, e sili atu le 'ai i meaʻai faigofie. O se tasi o meaʻai e tasi o le a fesoasoani e faatumauina le tino i foliga lelei.

E faapefea ona tetee atu i faaosoosoga?

O le fomaʻi ua faapea mai o mea inu ma meaai e mafai ona faaosofia ai vaega tutusa o le faiʻai o le tagata o fualaau faasaina. O le mafuaaga lena e le mafai ai e le toʻatele o tagata ona pulea ma faʻaaogaina fualaau suamalie i le tele o mea.

Pau lava le ala e te alu ese ai mai le faʻalavelave o le faʻamaʻi atoa ma matua faʻapulaaina ai le aoga o lou suka. E na o le pau lava lenei tulaga e mafai ona tatou talanoa ai e uiga i le aveesea o le faʻalagolago i le pathological.

Faʻafefea ona sui?

Ina ia faaseseina lou manava, e mafai ona e taumafai e inu naʻo le vai mama e aunoa ma le faaopoopoina o mea suamalie i ai. O le a lelei le teena o le lauti suamalie, kofe ma suamalie. Nai lo meaai e le tatau ai mo le tino, e tatau ona e filifilia mea e aofia ai lemoni, onamon, ginger poʻo almonds.

E mafai ona e faʻateleina au mea taumafa e ala i le fatufatuaʻi ma le atamai. E tele suʻega e aofia ai le aofaʻi maualalo o suka. Afai e te manaʻo moni i ai, e mafai ona e faʻaopopo i meaʻai se natura masani o sugar granulated - o se siʻosiʻomaga o le vavave stevia poʻo.

Suga ma meaʻai talafeagai

O se auala lelei e faʻateʻa ese ai meaʻai o le suka o le lafoai atoa lea o le faʻaaogaina o meaai faigofie. E sili le faamalieina o manaʻoga o lau siʻosiʻomaga ma fualaau 'aina, vine, ma fualaau faisua. O ia mea taumafa e mafai ona faʻaaogaina i soʻo se aofaiga ma e le maua ai le faʻatulagaga o kalori ma suʻesuʻega faifaipea o igoa ma igoa.

Afai, e ui i lea, e leai se auala e faʻaumatia uma ai mea faʻapipiʻi, ona tatau lea ona e filifilia ma le faʻaeteete. Muamua lava, e taua le malamalama o le suka e mafai ona valaʻau eseese: sucrose, sugar, glucose, syrup, etc.

E leai se tulaga e tatau ona e faʻatau ai le oloa i le lisi o vaega o le suka o loʻo i ai muamua. E le mafai ona e filifilia se oloa e leʻi maeʻa pe a fai e sili atu ma le tasi le ituaiga suka.

E le gata i lea, e taua le gauai atu i suga maloloina, mo se faataitaiga, o le meli, agave, faapea foi ma le suka o le koko o le koko na faamaonia mai e matua lelei lava mai le meaʻai.

Tuua Lau Faamatalaga