E faʻapefea ona sauniuni mo le toto mo foai mo le hemoglobin glyco? E tatau ona fia ai?

O le hemoglobin glycosylated o se vaega o hemoglobin atoa o loʻo faʻasalalau i le toto e fesootaʻi ma le kulukose. O lenei faailoga e fuaina i le pasene ma e iai foi isi igoa: hemoglobin glycated, HbA1C poo le faigofie A1C. O le tele o le suka i totonu o le toto, o le maualuga o le pasene o le fulatini uʻamea e faʻafefiloi.

Afai e te masalomia le maʻisuka pe afai oe maua i le maʻisuka, o se suʻega toto mo HbA1C e taua tele. E mafai ona iloa le faʻamaʻi ma mataʻituina le lelei o togafitiga e ala i le fuafuaina o se faʻaaliga e pei o le hemoglobin glycosylated. O le faʻaaliga A1C atonu o manino mai le igoa. E faʻaalia le maualuga o le kulukose plasma i le tolu masina talu ai. Faʻafetai i lenei faʻaaliga, e mafai ona iloa le maʻisuka i se taimi talafeagai ma amata togafitiga ile taimi. Po o le mautinoa ua leai se maʻi.

Mo tamaiti uma ma tagata matutua

O se suega masani i le lalolagi atoa o suʻega toto mo le hemoglobin glycosylated. O le masani masani lava mo tagata matutua ma tamaiti. Ae ui i lea, o le faʻaleleia ma le iloa lelei o le a le aoga. E tupu mai na o gasegase ae leʻi oʻo i le suʻesuʻeina faʻatulagaina o le mafaufau ma faʻaititia ai a latou suka suka ina ia lelei ai taunuuga. O lenei fuainumera o le a le aoga iinei. O se suega o le hemoglobin glycosylated o le a fuafua pe afai ua mulimuli le maʻisuka i faʻasologa uma a le fomaʻi mo le tolu masina mulimuli pe leai.

O faʻamanuiaga

O se suʻesuʻega faapena e faigofie mo fomaʻi ma gasegase. O a mea e sili ona lelei i luga o se suʻega o le toto toto ma le suʻega o le kulukose?

  • e mafai ona faia le suʻesuʻega i soʻo se taimi o le aso ma filifili i luga o se manava gaogao,
  • auʻiliʻili mo le hemoglobin glycosylated e sili atu le sao nai lo isi faʻataʻitaʻiga ma mafai ai e oe ona iloa le faʻamaʻi muamua,
  • o le suʻesuʻega e sili atu ona faigofie ma vave faʻatusatusa i isi suʻega ma mafai ai ona e tuuina atu se tali manino i le fesili pe maua e le tagata le maʻisuka,
  • o le auʻiliʻiliga e mafai ai ona mataituina le lelei o le siama o le maʻisuka ile toto toto i le tolu masina mulimuli,
  • o le naunautaiga o le hemoglobin glycosylated e mafai ona faia, e ui lava i aʻafiaga o mea e pei o tulaga faʻalavelave pe malulu.

O le taunuuga o le auiliiliga e tutoatasi:

  • pe latou te tuʻuina atu i luga o se manava gaogao pe a uma ona 'ai,
  • mai le taimi o le aso pe a latou ave le toto,
  • mai le malosi faaletino muamua,
  • mai le tagofia o vailaʻau, sei vagana ai papa maʻa mo le maʻisuka,
  • mai le tulaga o lagona o le maʻi,
  • mai le iai o faʻamaʻi pipisi.

Faʻafitauli

Faatasi ai ma mea e iloagofie ai, o le suʻesuʻega ile hemoglobin glycosylated e tele mea leaga. E aofia ai:

  • maualuga le tau o le auiliiliga pe a faatusatusa i suega mo le toto kulukose,
  • faʻalavelave faʻaleagaina o le taunuʻuga i tagata mamaʻi ma le hemoglobinopathies ma le anemia,
  • mo nisi tagata, o se faʻasalaga laʻititi i le va o le kulukose maualuga ma le maualuga o le hemoglobin glycosylated o se uiga,
  • i nisi o itulagi e leai se auala e pasia ai sea iloiloga,
  • o le suʻesuʻega e ono faʻaalia ai le faateleina o le hemoglobin glycosylated pe afai o se tagata e maualalo le maualuga o hormones o le thyroid, e ui o le mea moni e tumau pea le suka o le toto i totonu o tapulaa masani,
  • afai e maua e le tagata maʻi vitamini E ma le C i ni atopaʻu tetele, o le suʻega e mafai ona faʻaalia se tulaga taufaasese maualalo o HbA1C (o lenei faʻamatalaga e tumau pea le finauga).

Aisea e faia ai se auiliiliga?

O le suʻesuʻega e mafai ai ona e iloa le maʻisuka i totonu o se tagata, faʻapea foi le iloiloga o le lamatiaga o le mauaina. Mo i latou ua uma ona maua i le faamai, o se suesuega o le hemoglobin glycosylated ua faaalia ai le lelei o latou pulea le faamai ma pe latou te pulea le faatumauina o le suka toto i se tulaga latalata i mea masani. O lenei faailoilo mo le siama o le maʻisuka ua faʻaaogaina talu mai 2011 i luga o le fautuaga a WHO. Ua uma ona mafai e le au gasegase ma fomai ona iloilo le faigofie o le auiliiliga.

Hemoglobin Glycosylated: masani

  • Afai o le maualuga o le HbA1C i le toto e itiiti ifo nai lo le 5.7%, ona i ai lea i se tagata mea uma ua ogatasi ma le metabolism o gaʻo ma mea lamatia o le maʻisuka e itiiti.
  • Afai o le maualuga o le hemoglobin glycosylated i totonu o le toto e maua i totonu o le 5.7-6%, o lona uiga e leai se maʻisuka, ae o le tele o le gasegase o lona atinaʻe ua faʻalauteleina. I se tulaga faapea, e tatau ona pipii atu i se taumafa-maualalo o meaʻai mo le puipuia. E fautuaina foi e aoao e uiga i mataupu e pei o le "inisalini" ma "metabolic syndrome".
  • Afai e maua o le maualuga o le HbA1C i le toto e i le lautele o le 6.1-6.4%, ona oʻo lea i le sili ona maualuga le lamatia o le maʻisuka. E tatau i se tagata ona vave amata ona mulimuli i se taumafataga maualalo-carbohydrate ma taitaia ai se olaga ola maloloina.
  • Afai e maua o le maualuga o le hemoglobin glycosylated i le toto e sili atu i le 6.5%, o le maʻisuka muamua lava e togafitia. Ina ia faʻamaonia lenei mea, taitaia se numera o suʻesuʻega faaopoopo.

Ma oa faailoga i tagata ua mafatia i le maʻisuka e tatau ona maua i le hemoglobin glycosylated? E leai se tulaga masani i lenei tulaga: o le maualalo o le maualuga o le maʻi ile HbA1C, o le lelei foi lea o le maʻi i le tolu masina talu ai.

Glukose o le toto i le taimi o le maitaga

A o faagasolo le vaitaimi, o se auiliiliga o le HbA1C o se tasi lea o filifiliga talafeagai mo le puleaina o le suka o le toto. Ae, e tusa ai ma tagata atamamai, o se suʻesuʻega i le maitaga o se filifiliga leaga, ma e sili atu le siakiina o le aofaʻi o le kulukose i se isi auala. Aisea? Ia tatou faʻaali nei.

Muamua, seʻi o tatou talanoa e uiga i le lamatiaga o le maualuga o le toto i le fafine o loʻo aveina se tamaititi. O le mea moni e faapea o lenei mea e mafai ona taʻitaʻia ai le mea moni o le fetus o le a telē tele, lea o le a faʻalavelaveina ai le faagasologa o le fanauina ma mafai ai ona faʻamalosia i latou. E matautia lenei mea mo le tamaititi ma le tina. E le gata i lea, faatasi ai ma le sili atu o le kuluseko ile maʻitaga i totonu o le toto, ua faaleagaina ai toto toto, galuega fai fatugao ua le lelei, ma ua le lelei le vaai. E ono le vave iloa vave lenei mea - o faʻafitauli e masani lava ona aliali mulimuli mai. Ae mulimuli ane, o le fanauina o se tamaititi ua na o le afa o le taua, e manaʻomia pea ona faʻatupulaia, ma e manaʻomia ai le soifua maloloina.

I le taimi o le maʻitaga, e mafai ona faateleina le suka toto i auala eseese. O nisi taimi o lenei tulaga e le afaina ai ni faailoga, ma e le masalomia foi e le fafine le i ai o ni faafitauli. Ma i le taimi nei, o le fusi o loʻo tupu vave i totonu ia te ia, ma o se taunuuga, ua fanau le pepe ma le mamafa o le 4.5-5 kilokalama. I isi tulaga, e maualuga le kulūkose pe a uma meaai ma tumau maualuga mo le tasi i le fa itula. Ona ia faia lea o lana galuega faataumaoi. Ae afai e te siaki le aofaiga o le suka i totonu o le toto i luga o se manava gaogao, o lona uiga o le ai ai i totonu o tapulaa masani.

HbA1C suʻesuʻega i fafine maʻitaga

Aisea la e le fautuaina ai tamaitai e fanauina se pepe e fai se suega o le hemoglobin glycosylated? O le mea moni o lenei faʻamaoniga e faʻapupulaina pe afai o le kulukose i totonu o le toto na faʻatūina mo le itiiti ifo i le lua i le tolu masina. E masani lava i fafine maʻitaga, o le maualuga o le suka e amata ona naʻo le ono o masina, o lea, o le hemoglobin glycosylated o le a faʻapupulaina na o le valu i le masina lona iva, pe a fai e itiiti se taimi e totoe ae leʻi tuʻuina atu.I lenei tulaga, o le a le toe aloese mai taunuuga le lelei.

O a mea e tatau i fafine maʻitaga ona faʻaaoga nai lo le suʻeina o HbA1C?

O le suʻega e lua-itula le toleniga o le kulukosesese e sili ona lelei. E faia i totonu o le fale suesue i aso taʻitasi i le lua vaiaso pe a uma se taumafataga. Ae ui i lea, atonu e foliga mai o se galuega faigata tele, o lea e mafai ai ona e faatauina se mita o le kulukose o le toto ma fua le maualuga o le suka i le afa itula, itula ma le itula ma le afa pe a uma le 'aiga. Afai o le taunuuga e le sili atu i le 6.5 mmol i le lita, ona leai lea o se mea e popole ai. Afai o le glucose o loʻo i le lautele o le 6.6-7.9 mmol i le lita, ona mafai lea ona taʻua le tulaga faamalieina. Ae afai o le suka o le suka e mai le 8 mmol i le lita ma le luga, ona manaʻomia vave lea o fuafuaga e faʻamoemoe e faʻaitiitia lona maualuga. E tatau ona e fesuiaʻi i se meaʻai maualalo-carbohydrate, ae i le taimi lava e tasi e 'ai ai Karoti, beets, fualaau aina i aso uma e aloese ai i le ketosis.

O le a le maualuga ole HbA1C e tatau ona tauivi le maʻisuka?

Fautuaina o tagata e maua i le maʻisuka e oʻo atu i le maualuga o le hemoglobin glycosylated i lalo o le 7% ma tausia. I lenei tulaga, o le maʻi ua manatu lelei ua tauia ma ua faaitiitia le tulaga lamatia. E tusa lava pe sili atu, o le maualuga HbA1C e tatau ona laʻititi ifo i le 6.5%, ae o lenei ata e le o se tapulaa. I le soifua maloloina o tagata e maua i le gaosiolosi gaʻo, o le tele o le hemoglobin glycosylated i le toto e masani lava ona 4.2-4.6%, e fetaui ma le glucose o le 4-4.8 mmol i le lita. O le mea lea e tatau ai ona taumafai mo ia ituaiga faailoilo.

Hemoglobin Glycosylated: faʻapefea ona tofotofoina?

E pei ona taʻua i luga, e mafai ona faia le suʻesuʻega i soo se taimi o le aso. O le taunuuga o lenei mea o le a le faʻaseseina. E le gata i lea, e le afaina pe afai e te suʻe i se manava gaogao pe a uma ona 'ai. Mo le fuafuaina o le maualuga o HbA1C, o le samples masani o le toto mai se vein poʻo le tamatamailima e faia (faʻalagolago i le faʻaaogaina o le hemoglobin glycosylated analyzer). Afai o le suʻesuʻega muamua e faaalia ai o le maualuga o le HbA1C o loʻo i lalo ifo o le 5.7%, i le lumanaʻi o le a lava lea e faʻamautinoa ai lenei faʻaaliga i le tasi taimi i le tolu tausaga. Afai o le mea e maua i le hemoglobin glycosylated o loʻo i le lautele o le 5.7-6.4%, ona tatau lea ona faia se suʻesuʻega lona lua i totonu o le tausaga. Afai ua uma ona iloa le maʻisuka, ae o le maualuga o le HbA1C e le sili atu i le 7%, e toe faia suʻesuʻega i ono masina. I mataupu na amata ai le togafiti o le maʻisuka talu ai nei, ua suia ai le togafitiga poʻo le tagata maʻi e le mafai ona pulea le tele o le kulukose i totonu o le toto, o le siaki e faʻatulagaina ile tolu masina.

I le faaiuga

I se taumafaiga e pulea le maualuga o le hemoglobin glycosylated, o le maʻisuka ua faamalosia e faapaleni le va o le manaomia o le maualalo o le suka toto ma le lamatiaga o le hypoglycemia. E aʻoaʻoina e tagata maʻi lenei mea taua i lo latou olaga atoa. Ae afai e te pipii atu i se taumafa maualalo o le gaʻo, e mafai ona e faafaigofieina lou ola. O le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o gaʻo, o le itiiti ifo o le maʻisuka e manaʻomia le inisalini ma le kulukose-faʻaitiitia o fualaau faasaina, ma le maualalo o le hypoglycemia. Ia soifua maloloina!

O le a le hemoglobin glycated ma pe faapefea ona tofotofoina

Afai e maua le maualuga o le suka maualuga nai lo le masani, e masani ona siaki e le fomaʻi le toto ma e le o tagata maʻi uma e iloa le auala e foai atu ai le hemoglobin glyc and pe manaʻomia le sauniuniga mo lenei faiga. Ae o le mea saʻo lava mai nei mea e masani ona faalagolago i le naʻo le iloagofieina poo le faʻamaoniaina o le siama, ae ia mataituina foi le aoga o le togafitiga.

O le mea moni, o le hemoglobin glycated o se porotini o loʻo i totonu o se toto mumu toto lea na faʻaalia i le kulukose mo sina taimi. O le olaola o le hemoglobin candy e faalagolago i luga o le toto mumu toto. I le averesi, o lona soifua auaunaga e 120 aso.Ole umi ole taimi o le mumu toto, e mafai ai ona e iloa ni faaletonu i totonu o le tino ile tolu masina talu ai.

E taua le iloa o le auʻiliʻiliga mo le hemoglobin glycel e le mafai ona tuʻuina atu faʻamatalaga saʻo e uiga i le maualuga o suka o loʻo i ai i se aso faapitoa. E naʻo le 3 masina lona aofaʻi na mafai ai ona ia faʻaalia le fua faatatau o le pasene.

O le tofiaina o le auiliiliga mo le hemoglobin glycina atonu e le o taimi uma e ala i le filifiliga a se fomaʻi. O se auiliiliga e iloa ai le maualuga o le suka i le toto mo sea taimi, e mafai ona tuuina atu i le talosaga a le tagata maʻi, popole i lona soifua maloloina. Faʻalagolago i le mea na tuʻuina ai le auʻiliʻiliga, o lona taunuuga o le a saunia i le amataga o le aso e sosoo ai, mulimuli ane i le aso. E le masani ona faʻataʻitaʻiina se suʻesuʻega pe a maua le suka o le toto i aso talu ai nei. I nisi o tulaga, ua faʻamatalaina mo faitioga faʻaletonu e uiga i le faʻaalia o se tasi pe sili atu faʻamaoniga e faʻaalia ai le atinaʻe o le maʻisuka.

E taua le iloa o le suʻega o le toto mo le hemoglobin glycosylated e mafai ai e oe ona maua se saʻoga saʻo nai lo le suka na tuʻuina atu i luga o se manava gaogao.

I le taimi nei, o le toto sampling mo lenei ituaiga o suesuega e faia i ni auala se lua, mai se vein ma se limatusi. Mai le metotia ua filifilia ma le ituaiga o tagata suʻesuʻe na faʻaaogaina, o le taunuuga e mafai i nisi taimi ona i ai ni mea taua. O le mea lea, e fautuaina e suʻe le auʻiliʻili faʻatasi ma le auala lava e tasi ma i totonu lava o le fale suʻesuʻe.

O a mataupu e tatau ona tuʻuina atu ma le auala e saunia lelei ai

E tele ni faʻaʻailoga e taʻu mai ai e iai i le tino ni faʻafitauli i le maualuga o le suka. O le mea lea, e mafai e se fomaʻi ona fautuaina se auiliiliga mo le hemoglobin glycated i le mataupu o:

  • E masani ona galala ma gaʻo le gutu
  • Faʻateleina ma faʻaalia i se taimi umi ole urination,
  • Vaivai,
  • Faʻamamaʻi faʻamaʻi manuʻa
  • Faʻaleagaina faʻaletonu mata,
  • Faateleina le manaʻo.

I le faʻaopopo atu i nei faʻaʻailoga, o loʻo faʻamatalaina foi lenei auiliiliga:

  • Mafatiaga mai le mamafa o le mamafa (maualuga),
  • O le taʻitaʻia o se olaga le atoatoa,
  • O i latou e maualalo le maualuga o le cholesterol
  • O fafine ua maua i le ovary polycystic,
  • Afai ei ai se maʻi cardiovascular.

Tusa lava pe o le a le mafuaʻaga na tuʻuina atu ai le auiliiliga, o le faagasologa atoa o sauniuniga mo le faʻatinoga o loʻo faʻatinoina e tusa ai ma le faʻaaliga tutusa. E ui i le mea moni o le tele o ituaiga o auiliiliga e manaʻomia ai le ogaoga sauniuniga i le faiga o le faʻaitiitia o meaʻai gaʻo mai le taumafataga, gaoioiga faʻaletino ma tulaga faʻalavelave. Ina ia mafai ona sao toto i le hemoglobin glycosylated, e le tatau ona mulimulitaia ia tulafono.

E taua le iloa o le taunuuga o se suesuega o le toto na faia i luga o le hemoglobin glycosylated e leai sona aoga i le taumafaina o mea taumafa. O le mea lea, e mafai ona e suʻeina le suʻega toto ma le manava atoa ma luga o se manava gaogao. I tulaga uma e lua, o le auiliiliga o le a maeʻa saʻo.

O le ulaula, inuina o le ava malosi ma faʻaitiitia ai le faʻamaʻi ona o le atinaʻe, mo se faʻataʻitaʻiga, o se faʻamaʻi pipisi, e le o ni mea e ono aafia ai le taunuuga o le auiliiliga. Na o le pau lava le mea e manaʻomia e tatau ona fetaui i le tele o itula ao lei faia le suʻega o le taofi lea o le faʻaitiitia o le suka. O se faʻapitoa faʻapitoa o lenei auiliiliga e mafai ona e foaʻiina le toto mo le suʻesuʻeina e le gata i le taeao, ae o isi foi vaitaimi.

O le a le mea e aafia ai le iuga, pe faapefea ona aloese mai le avanoa o se tali sese

E ui lava i le mea moni o le sampling samples mo le suʻega mo le hemoglobin glycosylated e mafai ona faʻataunuʻuina e le o luga o se manava gaogao. Ma e tusa lava pe a maeʻa le taumafataga o le taeao po o le taumafataga o le afiafi, o le auiliiliga o le a maua ai se sao saʻo. E i ai nisi mea e mafai ona aʻafia ai le saʻo ole iuga:

  • Anemia
  • Kino, ate, maʻi o le toto,
  • Toto toto
  • O lou maʻi maʻi.I lenei tulaga, o se tagata e maua i taimi uma le hemoglobin glycosylated i se maualuga maualuga nai lo masani. Mo lenei mafuaʻaga, o le tele lava o lenei faʻatonuga e faʻatatau mo le atinaʻe o le maʻisuka,
  • Hormones i le taimi o le maitaga e aʻafia ai nisi oso, o lenei mea e afaina ai le taunuuga. O le mea lea, e le fautuaina tamaitai tinā e suʻe lenei auiliiliga.

E taua le iloa, pe afai ei ai se paʻu uʻamea i totonu o le tino, o le taunuuga i le hemoglobin glycosylated o le a faʻaalia ai foi le i ai o se faʻaopoopoga faateleina o latou tino.

Ina ia mafai ona i ai le faʻamatalaga saʻo, e tatau ona e filifilia muamua le fale suesue saʻo lea o le a ave ai le toto mo le suʻega. I le uma, o se taunuʻuga sesē e le maua i taimi uma ona o se tagata e le amanaʻiaina le taimi sauniuni mo le suʻega. O le mafuaaga mo le le saʻo le iuga e ono avea ma masini faʻaaogaina i le suʻesuʻega. O le mea lea, e tatau ona tuʻuina atu i le falemaʻi e faʻaaoga meafaigaluega faʻaonapo nei. E naʻo le auala lenei o le ai ai se tulaga maualuga o le suʻesuʻeina o le toto na saʻo ma o le taunuʻuga e aofia ai faʻamatalaga sao.

E le tatau ona e faʻataʻitaʻi ma faia se auiliiliga i taimi uma i totonu o se fale suesue fou. O metotia patino e faʻaaogaina i faʻalapotopotoga taʻitasi o le a eseese tele i le auiliiliga o auiliiliga. Ma o le auʻiliʻiliga e faia i taimi uma ma saʻo lelei, e tatau ona e faʻatuatuaina se suʻega toto i totonu o le tasi fale suʻesuʻe.

O le a le mea e faʻaalia ai le suʻesuʻeina o le hemoglobin glycini?

Hemoglobin o se uʻamea mumu mūmū mūmū. O lona aʻafiaga o le fesuiaiga o le okesene. I le aluga o fegalegaleaiga ma le kulūkose, ua fausia ai se foliga glycated poʻo glycosylated (HbA1c). O sea ituaiga o gaioiga e le o se togafitiga, i ni mea laiti, o nei laumei umi ma e le mafai ona mafai ona faʻafeteina faʻaalia i le olaga atoa o le toto mumu toto (100 aso i le fua).

O le tele o suka suka i totonu o le toto (glycemia level) mo le 3 masina, o le tele o hemoglobin o le ai ai i se tulaga le toaga. O le mea lea, o le faasinomaga o le protein o le ata ua atagia ai le aofaiga o fesuiaiga uma o le kulukose i le taimi ua tuanaʻi. Afai e oʻo i le fua o le glycemia o le maʻi, ona le tupu loa lea o le suiga i le HbA1c, o le a itiiti se masina e manaʻomia e faʻaitiitia ai.

O le hemoglobin glycated o le faʻamaoniga aupito sili lea ona mautinoa o taui o le maʻisuka. I lona taua, e mafai ona iloilo le sao o le togafitiga faʻasolosolo, o le tikeri lea e fiafia ai le tagata maʻi i meaʻai ma gaoioiga faʻaleaoaoga faʻapitoa, o le ono ono tupu mai ni faʻafitauli o le maʻisuka.

Faatasi ai ma se faaitiitiga e na o le 1%, o le lamatiaga o le maliu vave ua faaitiitia e toetoe lava o le lona tolu, nephropathy (faaleagaina o fatuga) - e 45%, ma faaletonu vaaia, tauaso ona o le retinopathy (suiga toeititi) - e 37%.

Faʻaauauina o faʻataʻitaʻiga latalata i mea masani, maua ai le maʻisuka o le tupulaga talavou ma le matutua o se soifuaga malosi, mafai ona galue, ma le maualalo o le lamatiaga o togafitiga. I tagata matutua, e mafua mai i le faʻaaogaina o mataua mataʻituina i le kulūkose, e faʻatagaina ai le sili atu o le maualuga o le faʻaaogaina o le gaioiga o le HbA1c.

Ma o iinei e sili atu ile inisalini i le maʻisuka faʻamaʻi.

Faailoga mo le suʻesuʻeina o le hemoglobin glycated

O se suega o le hemoglobin glycobin ua fautuaina mo faailoga e iloagofie ai le maʻisuka:

  • fia inu, tumau le susu
  • faateleina elemene,
  • fulafula faifaipea o le paʻu, furunculosis, pyoderma (maʻi o le tino), aʻa,
  • fungal infections
  • faʻanoanoa vaaia
  • faateleina le 'ai.

Faʻatasi ma se faʻamaoniga o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, lua poʻo le faʻataʻitaʻiga (i totonu o fafine maʻitaga), e taua tele le suʻeina o le toto mo le mataʻituina o le maʻi, faʻamatalaina le lamatiaga o faʻafitauli ma le faʻamalositinoina o togafitiga.

HbA1c o se tagata vavalo (parakalafa o mea e ono tutupu) mo:

  • maʻisuka retinopathy,
  • nephropathy,
  • vascular vasions (microangiopathy ma macroangiopathy), fiva nerve (neuropathy),
  • suiga i le faiʻai (lecephalopathy, stroke),
  • faʻaleagaina o le myocardial
  • le alualu i luma o faiga o le tuma i totonu o le inumaga ma le maʻisuka ituaiga 2.

Afai o le mataupu e leai ni faailoga o le maʻisuka, o le masani o le glycemia e maua i totonu o le toto pe laʻititi foi le maualuga nai lo le masani, ona mafai lea e le naunautaiga o le hemoglobin glycosylated ona fesoasoani e iloa se maʻi na natia.

O se suʻesuʻega faapena e manaʻomia mo mea e ono aʻafia ai aʻafiaga:

  • mafatia i le faʻamaoni mo le maʻisuka,
  • tausaga pe a ma le 45 tausaga,
  • afaina
  • ogaoga maualuga
  • solia o le fua faatatau o lipoproteins maualalo ma maualuga e tusa ai ma le lipid profile, maualuga cholesterol,
  • A o maitaga, sa maua e fafine le maʻisuka faʻafesoʻotaʻi, o le tamaititi na fanau mai ma le mamafa o le 4.5 kilokalama pe sili atu foi, o loʻo i ai ona faʻanoanoa poʻo le pepe,
  • faʻalauteleina le faʻaaogaina o togafitiga o le hormone,
  • faʻamaʻi o le toto o le thyroid, pituitary, slanderland,
  • le atinaʻe o le atherosclerosis e oo i le 45 tausaga,
  • faʻataʻapeʻapeʻa (faapupulaina o mata o le mata),
  • faʻaauau pea o le neurodermatitis, eczema, lematic dermatitis,
  • pe a uma le faʻamaonia o le pancreatitis.

Sauniuniga pe faʻapefea ona foaʻiina le toto mo le auʻiliʻili ile hemoglobin glycini

O se tasi o mea taua taua o le auiliiliga i le hemoglobin glycina o le leai lea o le aafiaga o mea e ese mai fafo - ulaula, ava malosi, gaioiga faaletino, faamamafa i le aso ua tuanai, o le mea lea, e le manaʻomia ai sauniuniga faapitoa. E mafai ona faia suʻesuʻega i soʻo se taimi talafeagai, e tusa lava po o le a le taumafataga, o le tuufaatasiga o le taumafataga i aso na muamua atu.

O le toto e aveesea mai se vein i totonu o se potu togafitiga poʻo se nofoaga e aoina ai toto. Faʻaalia ata o masini e mafai ona faʻaaoga i le fale. O lo latou le lelei, e pei o le suʻega atoa, o le tau maualalo.

E taua le mafaufau i le metotia mo le fuafuaina o le hemoglobin glycated. E mafai ona matua fesuisuiai i totonu o potu suʻesuʻe. Talu ai ona e matua taua lava le taulimaina e tusa lava pe i ai ni suiga laiti i le faailoilo, o fua uma mulimuli ane e tatau ona faia i totonu o le fale lava e tasi.

Le fua o le hemoglobin glycide i se auiliiliga lautele mo se tagata soifua maloloina e ala ile matua

O fua faatauaina mo le metotia o chromatography vai o le 4.5-6.5%. Latou te le eseese e fuafua i le itupa o le mataupu ma tausaga. O le aofaʻi o foliga faʻapipiʻi e fuafuaina i le tuufaatasiga o le toto mo le tolu masina. O le mea lea e le fautuaina e faʻamaonia maʻi na gasegase le toto o le toto atoa, toto toto mumu, taotoga tele.

Faʻamatalaga e mafai ona faʻaaogaina ai le taunuuga o le suʻega o le hemoglobin glycated

O mafuaaga mo le faʻaitiitia o le hemoglobin glycated aofia ai:

  • Talosaga umi mo le kalori, meaʻai laiti-carb,
  • umi ma le malosi o toleniga i taaloga, galue malosi faaletino,
  • maualuga o le inisalini po o fua o fua o le suka,
  • anemia pe a mavae le tafe toto poʻo le hemolytic (faʻaumatia o totola mūmū), selesitila, thalassemia,
  • suiga i le fausaga o le hemoglobin (hemoglobinopathies),
  • insulinoma - o le maʻi mumcreatic e maua ai le inisalini, ae o le maualuga o le glycemia i tagata mamaʻi e maualalo i taimi uma.

Matamata i le vitio i le hemoglobin glycated:

E le o faʻamaonia le suʻega mo tamaiti ei lalo ifo o le 2.5 tausaga, talu ai o loʻo aofia ai le hemoglobin fetal i totonu o le toto, lea e le o noatia e kulukose. E mafai foi ona i ai i se taimi mulimuli ane - i fafine maʻitaga, ma maua ai le kanesa o le toto, ma le matelaina o le okesene tumau i faʻamaʻi o le fatu poʻo mama. Faatasi ai ma suiga i le toto, o le maʻisuka ua tofia i le faʻamatalaga o le fructosamine.

I le siitia le tumau o le faailo taʻitaʻia:

  • iron deficiency anemia
  • tosoina,
  • o le faʻaaogaina o le vitamini B12, uʻamea, mea faʻamalosi o le erythropoiesis (o le faʻavaeina o sela mumu i le gaʻo ponaivi).

Aisea ua faateleina ai le hemoglobin glycated

Afai e silia ma le 6.5% le vavave o le l11, o le ituaiga muamua poʻo le lua o le maʻisuka ua manatu e sili ona talafeagai.

Afai o se tau aogā i le va o le 5.7 ma le 6.5 pasene o loʻo maua i le mataupu, o loʻo taʻu mai ai se ala natia o le maʻisuka. I ia tulaga, e talafeagai le tausisia o fautuaga paleni (teena o suka ma falaoamata papaʻe, gaʻo manu), le faʻaaogaina o gaioiga faaletino. O nisi taimi o vailaʻau (faʻataʻitaʻiga Siofor) o loʻo faʻatulagaina mo faamoemoega faʻasolosolo.

O le hemoglobin Glycosylated e oʻo atu i le 5.7% o se faʻamaoniga o le masani i le kuata talu ai. O le maʻisuka talavou e tatau foi ona taumafai mo lenei tau (pe a ma le 6%).

Mo tagata matutua, o loʻo i ai se faʻalavelave faʻafuaseʻi o le faʻasolosolo o le tino e le afaina ai le tafe o le kulukose i le faiʻai. O le mea lea, mo i latou, o se taui lelei mo le maʻisuka ua taʻua o le HbA1c i le lautele o le 6.2-6.5%.

Faʻalagolago i faʻamaumauga (i le pasene), e mafai e le fomaʻi ona fuafua ni mea taua o le puleaina o maʻi:

  • mai le 7.5 - o se suiga i togafitiga togafitiga e manaʻomia, o le togafitiga talu ai e le aoga, o le maʻisuka o loʻo i ai se auala faʻaseseina, o le tagata maʻi e maualuga le lamatiaga o le faʻaleagaina o ituaiga uma o vaa,
  • Vaitaimi 7.1-7.5 - Faʻavaega, o le mea e ono tupu i faʻalavelave ogaoga ma tumau, o le faʻaopoopoga i fualaau oona, mea taumafa o mea taumafa mama, gaioiga faaletino, suʻesuʻega loloto o le fatu, vaʻa faiva, fatugaʻo, tupe, gafa lautele o pito pito i lalo e manaʻomia,
  • luga aʻe o le 6.5, ae i lalo ifo o le 7.1 - e tatau ona iloilo le lamatiaga o le paʻu ma le faʻaleagaina o le myocardial, e puipuia ai le alualu i luma o le atherosclerosis.

E faʻafia ona fai

Aʻo faia le togafitiga o le maʻisuka ma le mataʻituina o le vasega o vailaʻau muamua, e tatau ona faia suʻega a itiiti ifo ma le tasi i le 3 masina. Afai ei ai se faasaʻoga o togafitiga, ona tatau loa lea o fua i le 4 pe 6 vaiaso. Afai e maua i se tagata gasegase ni tulaga taua, e fautuaina le toe siakiina pe a maeʻa le tausaga.

I le vaitau o le fuafuaina o le maitaga, o fafine o loʻo i ai tala faʻasolopito mamafa (lapoa lapoa, polyhydramnios, pepe pepe, faʻalavelave faʻalavelave tupu, ogaoga faʻamaʻi) poʻo se vaʻaia o le tino e tatau ona pasi le suʻega 6 masina ao lumanaʻi manatu. Ona tatau lea ona latou mataʻituina ia faailoilo ia le itiiti ifo i le tasi i le 4 masina i le masani ai НbА1с.

I le lautele, ua fautuaina e matua matua matutua lava e faia se auiliiliga ia le itiiti ifo i le 1 le taimi i le tausaga

Maʻeu le tele o suʻesuʻega a le hemoglobin

I le averesi, o le auiliiliga e faia ile 4-5 aso. Afai e le o iai le fale suesue i totonu o le taulaga, o le taunuuga e mafai ona faʻatali mo se vaiaso, pe afai e le maua le auaunaga o le auina mai i le imeli.

Ma o iinei e sili atu i le maualuga o suka i le maʻisuka.

Totogi toto mo le hemoglobin glyno ua fautuaina mo tagata matutua ma tamaiti o loʻo lamatia, faʻapea foi ma maʻi muamua i le maʻisuka, ina ia mafai ai ona siaki suiga o le suka i le 3 masina mulimuli. E le gata i lea, o lenei auʻiliʻiliga o loʻo atagia ai le tele o mea na aʻoaʻoina e le tagata maʻi e tausia ai fua masani masani.

O le suʻega o le toleniga o le kulukose e faia pe afai e masalomia le maʻi suka. E mafai ona le faʻafefe, e le afaina. E manaʻomia se sauniuniga itiiti aʻo leʻi pasia le suʻega. O le masani i fafine maʻitaga e mafai ona fesuisuiai, ma o le taunuuga e mafai ona eseese ona o ni mea taua. O a taimi faatalitali mo iuga?

Sugar mo le maʻisuka ua naʻo totonu o fale suesue. O le maʻisuka e mafai ona tupu i fua masani o suka. E i ai se faʻamatalaga maualalo, talia ma taua. O le a le faʻamautinoaga o? O le a le ituaiga sugar mo le maʻisuka faʻamaʻi?

O le inisalini mo le maʻisuka ituaiga e faʻamaonia pe a le fesoasoani meaʻai, o gaʻo, ma suiga o olaga.O le a le mea e manaʻomia mo fafine maʻitaga? O a ni vailaau ua faatonuina mo le ituaiga o maʻisuka?

O loʻo i ai le maʻisuka i tupulaga talavou ona o le fesuiaiga o mea, gaʻo, ma le faʻamaoni. O faʻamaoniga e faʻaalia i le galala, faʻateleina le urination, ma isi. O le maʻisuka i le leva o le talavou i tamaitai ma alii e togafitia i meaʻai, fualaau faʻasaina, tui inisalini.

Ia mautinoa ia i ai suʻega o le hormone aʻo leʻi faia le vasega. E masani lava o loʻo faʻamatalaina e se endocrinologist. O le a le mea e tatau ona ou pasia aʻo lei amataina le alualu i luma o le homone growth, steroids?

O le a le hemoglobin glycated?

O le avea ai ma se mole moletini faʻapitoa, o le hemoglobin o se vaega o le toto mumu. O lona autu autu o le tuʻuina atu o le okesene mai mama i tino uma o le tino, ma mai ia i latou - o le toe foi mai o le carbon dioxide (CO2) toe foi atu i mama. O lenei mole moletini o se vaega o meaola uma e iai le suauu.

Ua vaevaeina Hemoglobin i ni ituaiga, ae o le hemoglobin-A e sili ona taatele. O lenei ituaiga tala mo 95% o le hemoglobin atoa i le tino. Hemoglobin-A e vaevaeina foi i ni vaega, o le tasi o le A1C. O ia lea e mafai ona fusifusia i le kulukose, lea e taua o le glycation poʻo le glycation. Ma o le tele o tagata e masani ona latou taʻua nei faiga o le tali a Maillard.

O le taua o le hemoglobin glycini e fesoasoani e fuafua pe vaivai le metabolism o le carbohydrate, aemaise le maʻisuka o soo se ituaiga. O loʻo i ai se faʻamaonia saʻo i le va o le kulukose ma le fuaina o le toto: o le maualuga o le suka o le toto, o le tele o le glycation.

O le umi o le suʻesuʻega e mafua mai i le mea moni e faapea, o le vaitaimi o le ola ma le gaioiga o le toto mumu e pe a ma le tolu masina.

O le mea lea, o le faʻatonuga o le kulukosese e mataʻituina saʻo i lenei taimi.

O ai e tatau ona tofotofoina?

Afai tatou te faʻatusatusa se suʻega toto mo le suka ma se suʻega o le toto mo le hemoglobin glycated, ona mautinoa lea o le mea sili ona saʻo.

Pe a pasia se iloiloga masani, e tele mea e mafai ona aʻafia ai taunuuga, mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai e se tagata maʻi ona sola mamao ma lau sima, maua se faʻamaʻi pipisi poʻo se viral vailaʻau, ola ai i lagona faʻafefe, ma tutusa. O suʻesuʻega mo le hemoglobin glyculated, e faʻatinoina i luga o se vaitaimi o le tolu masina, e mafai ona faʻaalia sao ai le suka i le tagata maʻi.

E i ai tulaga masani o lenei suʻesuʻega mo tagata soifua maloloina. Ae o le atinaʻeina o le maʻisuka, o maualuga o le suka e sili atu nai lo tulaga taua masani. O le suʻesuʻega e faia e le gata ina ia mafai ai ona fuafua le ituaiga o togafitiga, ae ia iloiloina foi le lelei o togafitiga. I le tulaga o suega maualuga, o le fomaʻi e fetuunai le togafitiga o le maʻi, pe o le inisalini togafitiga poʻo le faʻaaogaina o vailaʻau faʻasolosolo.

O le mea lea, o le tagata tomai faapitoa o loʻo auai e faʻamatalaina le auala o le suʻesuʻega i tulaga nei:

  • faʻamaoniga ma le faʻamaonia o le aoga o togafitiga,
  • vaavaaiga umi o le togafiti o le maʻisuka,
  • faʻamatalaga faaopoopo i luga ole suʻesuʻega o le faapalepale kullukose,
  • suʻesuʻeina o se fafine aʻo fānau se tamaititi e fuafua le maʻisuka.

E pei lava o isi suesuega, o le suega o le hemoglobin glycene ei ai ona lava uiga ma tulafono o le faʻafeiloaʻiga, lea e tatau ona mulimulitaia ma ogaoga.

Tulafono mo le saunia mo le auiliiliga

O le mea moni, o sauniuniga mo toto foaʻi e leai ni tulafono faʻapitoa. E toatele e naunau i le auala e ave ai: i luga o se manava gaogao pe leai? E le afaina, o lea e le tatau ona e popole pe afai e faafuasei ona inu se tagata i se ipu ti lauti po o le kofe i le taeao. O se suesuega na faia mo le tusa o le tolu masina o le a mafai ona fuafua le aofaʻi o le hemoglobin glycated.

O le toto toto na ave mo le auiliiliga, e masani lava o le maualuga o le samoa e 3 kupita senitimita. Ma le isi, e mafai ona tuʻuina atu i soo se taimi o le aso, ae le na o le taeao. O le suʻega o le a le aʻafia i le fiafia o le tagata maʻi poʻo fualaau. Ae o le leiloa tele o le toto ao le i suʻesuʻeina le faʻamaonia o ona taunuuga. E faʻaaoga foi lenei mea i tamaitai o loʻo i ai taimi mamafa.O le mea lea, i se vaitaimi, e tatau i le tagata maʻi ona talanoa ma le fomai, o le a tolopo le suʻega mo sina taimi.

A maua e le tagata maʻi le taunuʻuga o se suʻega lima, ma e masani ona le sili atu i le 3 aso, na te vaʻai i le "HbA1c" - o le igoa lea mo se suega o le hemoglobin glyc. O tau e mafai ona faʻaalia i vaega eseese, mo se faʻataʻitaʻiga, i le%, mmol / mol, mg / dl ma le mmol / L.

O le mea e popole ai tagata gasegase o loʻo feagai ma suʻesuʻega mo le taimi muamua o le tau lea.

Afai e te foai toto i totonu o se falemaʻi, o lona uiga o le a tatau ona e faʻaaluina mai le 300 i le 1200 ru.

Tulaga masani o le hemoglobin glycated

Faailoga o le hemoglobin glyco e tutoatasi mai le itupa ma tausaga.

I tagata soifua maloloina, o fua faʻatatau mai le 4 i le 6%.

E mafai ona faʻamaonia le solia o le gaosiga o le gaʻo ma le maʻisuka i le faʻaaogaina o le faʻamaoniga i luga poʻo lalo.

O faʻataʻitaʻiga o le hemoglobin glycated o loʻo taua ai le tulaga o le tino:

  1. Mai le 4 i le 6% o le masani.
  2. Mai le 5.7 i le 6.5% o le solia lea o le faapaleni o le kulukose, lea e mafai ona taʻu mai ai le atinaʻe o prediabetes.
  3. Mai le 6.5% - maʻisuka.

E le gata i lea, e tusa lava pe maloloina se tagata, e tatau ona latou faia lenei suʻega mai lea taimi i lea taimi pe ai ai o latou aiga e maua i le maʻisuka.

O fafine maʻitaga e manaʻomia foʻi ona tofotofoina ona o le maʻisuka faʻamaʻi o se mea taatele. I le taimi o le fanauina o se tamaititi, o nisi suiga e tupu i totonu o le tino o le tina faatalitali, aemaise lava o le hormonal. O le placenta e maua ai hormones e aʻafia ai le inisalini. O se taunuuga, e le mafai e le pancreas ona taulimaina le avega, ma ua le afaina ai le gasegase o le fafine. Latou te faia suʻesuʻega muamua pe a:

  • genetic predisposition i le maʻisuka,
  • mamafa tele
  • polyhydramnios
  • polycystic ovary,
  • fomaʻi fananau mai.

O a tulaga masani o le hemoglobin glycated mo le maʻisuka? O lenei faʻamaʻi e sili ona aafia ai tamaitai nai lo alii. E talitonuina o le sili ona lelei mo le maʻisuka e 6.5%, o lea e tatau ai i tagata ona taumafai e ausia lenei faailoga. O isi faailoilo e mafai ona taʻu mai:

  1. E silia ma le 6% - maualuga le maualuga o le suka.
  2. E sili atu ma le 8% - le manuia o togafitiga.
  3. E sili atu i le 12% - manaʻomia vave ile falemaʻi.

I le faʻatinoga, o le mea moni, e le mafai e tagata uma ona ausia le 6.5% o le faʻaaliga, ae aua le ita, aua o itu taʻitasi ma faʻamaʻi pipisi e aafia ai le maualuga o le hemoglobin glyc.

I soʻo se tulaga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi o le a faʻamatalaina mea uma i se auala faigofie.

Mafuaaga mo le faateleina poo le faaitiitia o faailoga

O le maʻisuka e le na o le pau lea o le mafuaʻaga o se suiga ile maualuga HbA1c.

Ina ia fuafuaina le mea e aafia ai ona anotusi, e tatau ona faia se suʻega atoa.

I le faaopoopo atu i le "faamai pipisi," o le faapalepale o le kulukose e mafai ona aafia ai le faateleina o le hemoglobin glycated.

O le faʻavaivaia o le kulukose o le masani ona mafua mai i:

  • leai se ua i totonu o le tino,
  • faʻaleagaina o le pancreatic,
  • toe le manuia
  • se maualuga maualuga o le hemoglobin fetal i pepe faatoa fananau mai, lea e toe foi mai i totonu masani ile tolu masina.

O le faʻaitiitia o mea o loʻo maua i le hemoglobin glycel e le masani ona tupu, ae o se mea mataʻutia lea. O le faaitiitia o le faailo i lalo ifo o le 4% e mafai ona aʻafia i:

  1. hypoglycemic condition,
  2. Faʻamaulalo ma / poʻo le ate,
  3. O le taua tele o le toto
  4. Faʻafitauli le lelei o le faʻaogaina o le tino,
  5. Hemolytic anemia,
  6. Pancreatic disruption.

E masani lava ona i ai le maualalo o le kulukose i totonu o le toto, e lagona ai e le tagata maʻi le vaivai, moe, le mautonu. I ni faʻalavelave ogaoga, e ono iai ni faaletonu o le neurologia ma le faʻaleagaina o mea. Ae ui i lea, o lenei tulaga e sili ona matautia, aua e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o le coma poʻo le oti foi.

E faʻapefea ona faia se auʻiliʻiliga mo le hemoglobin glycated poʻo le leai

O le a le A1C? O le suʻega toto mo le hemoglobin glycini (HbA1C, A1C) e faʻaaogaina e fuafua ai le i ai / toesea i se tagata o se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka.

O le glycated (glycosylated) hemoglobin faasinomaga lava ia e faailoa ai le toto toto. O se vaega taua tele o le toto o meaola.

O le suʻega toto mo le hemoglobin glycosylated o se faailoga o le fesoʻotaʻiga o le kulukose ma le hemoglobin i le toto o le tagata.

Talu ai ona o le hemoglobin o se porotini, ma o le kulukose o le suka, o le taimi la e fetaui ai nei mea e lua, o se tuufaatasiga e tupu, o se tuufaatasiga fou e aliali mai. E iloa i le gaioiga o le kulukose i le toto.

Tulafono mo le suʻesuʻeina o le hemoglobin glyc

O le hemoglobin glycated o loʻo i totonu o le toto o tagata ola maloloina ma maʻi. Ae na o tagata mamaʻi o lona maualuga e sili atu le maualuga, o se mea e manaʻomia mo le amataina o le maʻisuka. O le tele o le suka i totonu o le toto, o le maualuga o le maualuga o le glycation.

Talu ai nei, e tatau ona faia lenei suʻesuʻega i taimi uma, e fesootaʻi ma se faʻaopoopoga o le numera o tagata e maua i le maʻisuka.

O lenei suʻega e taua mo le mauaina o le faʻamaʻi i le taimi muamua, pe a leʻi amataina le alualu i luma, o lea e fautuaina oe fomaʻi e siaki i le taimi e faʻamalo pe faʻamaonia ai le i ai o le faʻamaʻi, e amata vave vave togafitiga. O lenei faʻamaʻi e mafai ona oʻo atu ai i ni taunuuga matuia.

Talu mai le 2011, ua toe iloiloina e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi lenei auiliiliga mo le amanaiaina o le maʻisuka.

E fautuaina e le au atamamai le siakiina o tagata mamaʻi ma le maʻisuka ia le itiiti ifo ma le fa'fa i le tausaga. O se tagata soifua maloloina e tatau ona asiasi i le fale suesue e suʻe lenei suʻega ia le itiiti ifo ile tasi i le 12 masina.

Faailoga e tatau ona foai atu ai le toto mo le hemoglobin glyc:

  1. Mataga le lelei. E sili atu le leaga i le taimi.
  2. Le i ai o faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi masani.
  3. Paʻu gutu po o le fiainu.
  4. Le lava le malosi ma le leiloa o le faatinoga.
  5. O taimi faʻamalolo faʻamalolo umi.

E masani lava ona fai mai le fomai e fai se auiliiliga mo le hemoglobin glyc, pe faapefea ona saʻo? I luga o se manava gaogao pe leai? O le mea moni o nisi suʻesuʻega e naʻo luga o se manava gaogao e faia.

I lenei tulaga, e mafai ona e foaʻiina le toto i luga o se manava gaogao i le auala lava lea e tasi pe a uma le 'aiga o le taeao, aua o le taunuuga e fuafuaina e le o le taimi, ae sili atu ile tolu masina. Ae peitaʻi, mo se faʻamoemoega sili atu ona faʻatuatuaina, e ono fautuaina oe e fomaʻi e faia se suʻesuʻega i le taeao ao leʻi oʻo i le taeao.

Leai se isi sauniuniga e manaʻomia. Totoina o le toto e faia mai se tamatamailima pe mai se vela.

O le faʻamaoniga ua i ai le tele o faʻamanuiaga:

  • le avanoa e ave i luga o se manava gaogao ma pe a uma le 'aiga o le taeao,
  • faʻamaonia saʻo
  • o le sao o taunuuga e le faalagolago i luga o le iai o faʻamaʻi faʻapitoa, tulaga faʻapitoa ma le mafaufau, popolega, taimi o le tausaga ma le aso, vailaʻau, ava malosi ma ulaula. O faailo e pei o le atuatuvale, atuatuvale ma isi o le a le aafia ai le taunuuga,
  • faigofie i le faatinoina
  • saoasaoa o le gaosiga o taunuuga
  • auiliiliga e tuʻuina atu e le gata ina ia iloa ai le maʻisuka, ae ia mataʻituina le tulaga lautele o le tino,
  • saʻo o le taunuʻuga i le amataga o le maʻisuka.

O lenei ituaiga suʻesuʻega e iai ni faʻafitauli:

  • le ono mafai ona tupu se mea le saʻo i tagata gasegase e maua i le mama,
  • maualuga tau faʻatusatusa i paaga
  • O le mea e leaga ai, e le o nofoaga uma i totonu o le atunuʻu e faia lenei suʻega,
  • faʻalavelave faʻaleagaina o faʻamaoniga pe a maua le vaitamini C.

O le suʻesuʻega e seasea ona i ai ni faʻamaoniga ma sese. Pe a faatusatusa i mea lelei uma, o lenei auiliiliga ei ai ni nai faaletonu, ma e le taua.

E faʻapefea ona faia se auʻiliʻiliga mo le hemoglobin glycated, matou te suʻeina. O le a le umi e tatau ona faʻatali mo le iuga? Ua lauiloa o ia i le aso talu mai le auiliiliga.Ae e iai ni mea e le masani ai pe afai e umi se taimi e fuafua ai le hemoglobin glycosylated, ma o le taunuuga e iloa pe a mavae le tolu i le fa aso.

E tatau ona maitauina o tulaga masani o faailoilo i tagata matutua ma tamaiti e tutusa. E tutusa foi i latou uma mo alii ma tamaitai. O le faʻamaʻi lava e masani ona le gata i tagata matutua ma tagata matutua, ae faʻapea foi i tamaiti.

O le laulau o loʻo faʻaalia ai faʻamatalaga autu ma le faʻamatalaga o le auʻiliʻiliga, faʻatasi ai ma fautuaga i luga o faailoilo o le hemoglobin glycosylated i le toto. Faʻapefea ona vavae faʻamaumauga o suʻesuʻega?

Maualuga%Faamatalaina
‹5,7Le tulaga masani o le tino. Faatasi ai ma le metabolism, o mea uma e lelei. O le lamatiaga o se faʻamaʻi e itiiti lava.
5,7-6,0Tulaga lamatia, ie. o le tagata ua lamatia. E tusa ai ma fautuaga a le fomaʻi, e tatau ona e sui i se meaʻai maloloina.
6,1-6,4O loʻo i ai se lamatiaga tele o le maʻi, e ui lava o le faʻamaʻi e le oi ai iina. E tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i se taimi vave lava ma amata ona faʻaaoga uma ana fautuaga. O meaai gaosi, gaioiga ma savali i le ea o le a aoga.
≥6,5Le i ai o le maʻisuka. E ono manaʻomia ni suʻesuʻega faaopoopo e faia ai se faʻamaonia saʻo.

Afai o le faailo e lalo ifo i le 4% - faʻapea foi se soliga, lea e faʻaalia ai se hypoglycemia talafeagai. O le tele o taimi e tupu lenei mea ona o le i ai o se paʻu i le pancreas, ma o le taunuuga e mafua mai ai le tele o inisalini.

E le gata i lea, o lenei aafiaga atonu e mafua mai i le tele o mafuaaga:

  • gaoioiga faaletino ma le atuatuvale,
  • leaga meaai paleni po o le maualalo o taumafa gaʻo,
  • o le sili atu o le maualuga o le suka-lowering drugs,
  • nisi o faʻafitauli faʻapitoa.

Fautuaga ma togafitiga aoga mo le auiliiliga:

  1. E sili atu le siakiina i falemaʻe faapitoa e maua ai ni iloiloga lelei mai tagata o loʻo faʻatau. I totonu o ofisa a le malo, o le a le faʻalagolago pea iʻuga.
  2. I uluai faʻamatalaga e le mafaamatalaina, e pei o le fiainu, vili, tiga i totonu o le manava, e aoga le feutagai ma se fomaʻi, pe afai e mafai ona suʻeina atoa ma faia se suʻega.
  3. Aʻo leʻi faia, e mafai ona e faʻaaoga vailaʻau.
  4. O tagata e lamatia e tatau ona siakiina e le aunoa (tusa o le tolu taimi i le tausaga).
  5. I le mauaina o le maʻi, e tatau ona e faʻatau mai se glucometer, lea o le a fesoasoani i le siakiina o le malosi o togafitiga.

E taua i tina maʻitaga ona faia lenei suʻega e le aunoa. O le lumanai o le tama ma le tina e faalagolago ia te ia.

O le auiliiliga o le a aoga i na o le amataga o le maʻitaga, ona e manaʻomia lea ona e suʻeina se kulupu o le faapalepale, ona o suiga i totonu o le fafine e vave suia.

E taua le faatumauina o le maualuga o le hemoglobin glycated levels. I le tulaga o le vavaeeseina, e manaʻomia le fautuaga faʻapitoa.

Auala e faʻaitiitia ai HbA1c

Talu ai o le maualuga o le hemoglobin glycated ma le glucose o ni faailoilo e faalagolago i le tasi ma le isi, o le faaitiitia o le sugar sugar e aofia ai se faaitiitia i le HbA1c.

E leai ni faʻamatalaga maʻoti.

E tatau ona e tausisi i tulafono faavae mo le faatumauina o le kulukose masani i le maʻisuka.

Ina ia faia lenei mea, e fautuaina e matau:

  1. Meaʻai talafeagai. O le tagata maʻi e tatau ona faʻaesea mai le taumafataga soʻo se mea suamalie, paluga, meaai falai ma gaʻo. E tatau ona ia 'aina fualaau faisua fou, fualaau faisua, ma meaʻai e maua i le fiber. Mulimuli i mataupu faavae o togafitiga o meaʻai mo le maʻisuka ma faʻaaogaina le suavai.
  2. Soifuaga ola malosi. E le o lona uiga e tatau ona e faʻavaivaia oe lava i le tele o faʻatinoga. I le taimi muamua, e tele lava le savali i le ea fou pe a ma le 30 minute i le aso. Ona mafai lea ona e faʻavasegaina au gaoioiga i fafo i taaloga taʻavale, aau, yoga ma isi.
  3. Faʻaauau le siakiina o le suka. O maʻi e maua i le ituaiga 1 faʻamaʻi e manaʻomia le siakiina o le maualuga o le kuluma i luma o togafitiga o insulin, ma le ituaiga 2 - a itiiti ifo ma le faatolu i le aso.
  4. Taimi faʻatonutonuina o vailaʻau faʻamalosi ma le inisalini.E tatau ona pipii i saʻo saʻo ma taimi e faʻaaoga ai fualaau faasaina.

E le gata i lea, e tatau ona e asiasi masani i se fomaʻi mo fautuaga ma fautuaga.

O aʻafiaga o le le faʻaleagaina

O le tagata gasegase e mafai ona tumau faʻamaʻi o le maʻisuka ma isi faʻamaʻi mo se taimi umi, ae aua le sailia le fesoasoani a se fomaʻi.

O uiga le faaaloalo i lou tino e mafai ona i ai ni taunuuga matuia.

Faʻatasi ai ma le le mautonu o le maʻisuka, o faʻatautaia auala e faʻalauiloaina lea e salalau atu i le toetoe lava o totoga uma a le tagata.

O le alualu i luma o togafitiga e mafua ai faʻafitauli:

  • Nifropathy, o lona uiga o le gasegase o le fatu i le maʻisuka,
  • O le retinopathy o le maʻisuka o se mumu o le retina lea o loʻo vaʻaia ai le vaʻai,
  • angiopathy - vascular damage lea e taʻitaʻia ai le gaioiga o le galue,
  • maʻisuka vae - numera ma le tingling o pito i lalo ma le lamatiaga o le gangrene.
  • eseʻese faʻalavelave ole microcirculation vascular,
  • faʻataʻaloga o le mafuaʻaga autu lea o le gau o le vaai i le maʻisuka,
  • encephalopathy - faʻaleagaina o le faiʻai na mafua ona o le okesene, leai se faʻafitauli o le toto, maliu o nila mama,
  • arthropathy o se faʻatasi faʻamaʻi na mafua ona o le leiloa o suauu calcium.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o maʻi lisi ua lisiina e matautia tele ma e manaʻomia ai se gauai faapitoa. O le mea lea, e taua tele le faia e le gata o se suega mo le hemoglobin glyc, ae o isi foi suʻega talafeagai. I le tali, o le a faʻamatala atu e le fomai i le tagata maʻi le auala e sao ai, ona faʻamatalaina lea o taunuuga o le suʻesuʻega. O sea faiga o le a fesoasoani i le saʻo e faʻamaonia ai le maʻisuka poʻo le gaʻo gaʻo i le maʻi gasegase i se tagata maʻi.

I le vitio i lenei tusiga, o le autu o le suʻesuʻeina o le hemoglobin glycated o loʻo faaauau pea.

O faʻavae o togafitiga, faʻalautele le hemoglobin glycated

A maeʻa faʻamaonia le faʻamaoniga, e tatau ona faʻamaonia le saʻo togafitiga.

O lona sini autu o le faʻaitiitia o le hemoglobin. O togafitiga e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi, mulimuli i ana fautuaga uma. O le mea e sili ona taua i togafitiga o le lelei tatau lea.

I le taimi o se taumafataga fuafuaina mo tagata gasegase, e tatau ona e 'ai:

  • tele fualaʻau maloloina ma fualaau aina o le a faʻaleleia ai le tele o fiva i totonu o le tino,
  • pi, iʻa ma nati. O nei meaai e taofia ai le maualuga o le suka,
  • tele oloa gaosi susu ma susu susu. Latou te faʻaleleia le faʻafefeteina ma fesoasoani e aveesea le mamafa, ma faʻalavelave ai foi le tuputupu ae o le suka,
  • lenamamone, lea e aoga foi mo le maʻisuka (e mafai ona faʻaopopo i au mea e fiafia i ai),
  • e pei o nai meaʻai falai ma gaʻo pe a mafai ai. O meaai anapogi e tatau ona lafoaia atoa,
  • vine ma fualaau aina ae le o fuʻa suamalie,
  • vai masani faamamaina, lafoai otaota.

I le faaopoopo atu i meaʻai, e tatau ona mulimulitaʻi tulafono nei:

  • siaki taimi uma lau kulūkose i le fale,
  • alu i se feutagaiga ma se fomai tipitipi,
  • tele le taimi e moe ma malolo ai,
  • ave vailaau e pei ole insulin faatonuina e lau fomaʻi.

O le faamalositino ma le ea fou e fesoasoani i le maualuga o le hemoglobin maualuga. E tatau ona e faʻagaloina le atuatuvale ma le atuatuvale, aua o lenei mea o le a faʻaleagaina ai le tulaga ma faʻateleina le kulūkose. O le mea autu e le o le faaputuputuina o lagona le lelei i totonu ia te oe lava.

Leai se mea e tatau ona e gaoioi, e tatau ona e malolo atili ma mafaufau lelei. I se tulaga faigata, faitauina o tusi, savavali ma se taifau, aau pe faia yoga o le a fesoasoani.

O faʻamaʻi o le maʻisuka e faʻamalieina, o lea e taua ai le faʻamalosiina o le maʻisuka, lea e fesoasoani e puipuia ai aʻafiaga ogaoga.

O le mea autu e le o le tuai ona alu i le fale suesue ma faia se auiliiliga, e aofia ai le faʻamautuina o le maʻisuka. I soʻo se tulaga, e tatau ona faʻaalia i le fomaʻi iuga.

O le hemoglobin glycated

O le a le mea e glycated, poʻo le glycosylated, hemoglobin i se suʻega o le toto ma mea e faʻaalia? O le vailaau e maua i le tuufaatasia o le hemoglobin ma le kulukose.

O le aoga o le suʻesuʻega o le mafai lea ona fuafua fesuiaiga faʻamalosi i luga o le 3 masina mai ona taunuuga. I uluaʻi laʻasaga o le maʻisuka, o le faateleina o le maualuga o le suka e matauina pe'ā uma ona 'ai ma e le toe foʻi mai mo se taimi umi.

Afai o le taunuuga o se auʻiliʻiliga na faia i luga o se manava gaogao e le sili atu i tulaga taua - o se suʻesuʻega i le hemoglobin glycated o le a faʻaalia ai soliga.

Mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, e fesoasoani le faiga e fuafua ai le maualuga o le kulukose i le toto mo le 3 masina mulimuli. O taunuuga e iloilo ai le lelei o togafitiga ma, afai e tatau ai, fetuutuunai e ala i le filifilia saʻo o fualaau o le suka.

Sauniuniga mo suʻesuʻega i fale suʻesuʻe

E faʻapefea ona sauniuni mo se suʻega toto mo le hemoglobin glycated (HbA1C)? Ole suʻesuʻega e le manaʻomia se sauniuniga faapitoa. Tuʻu i luga i soʻo se taimi o le aso, e tusa lava po o le a le meaʻai. O aʻafiaga e le afaina i le malulu, faʻamaʻi viral, popolega muamua ma mea inu ava na faʻaumatia le aso na muamua atu.

O se auiliiliga o le hemoglobin glycosylated i le toto e fautuaina ina ia ave faʻatasi i le tausaga i tagata o loʻo lamatia: o gasegase o loʻo i ai se olaga e le tauagafau ma maua ai se gasegase faʻatoʻateleina, mamafa, vaisu i le ulaula poʻo le ava malosi. O se suʻesuʻega e aoga foi mo fafine ua maua i le maʻisuka faʻateʻa aʻo maʻitaga.

O le a le sauniuniga mo suʻesuʻega o meaola mo le hemoglobin glycated? Latou te foaʻiina le toto, tusa lava po o le a le taimi o le aso poʻo le umi o le taumafataga. E leai se vailaʻau poʻo soʻo se maʻi faʻalavelave e aafia ai le iuga. E manaomia e le maʻisuka le faia e le aunoa o le faʻatinoga, e tusa lava po o le a le maualuga o le taui o le maʻi.

HbA1C Iloiloga

E faʻapefea ona suʻeina le hemoglobin glycated (glycosylated)? Mo suʻesuʻega, e ave le toto capillary (mai le tamailima). O le taimi sili o le aso o le taeao. Taua: aʻo leʻi asiasi i le fale suesue, tuʻu le gaioiga faʻaletino. O le a saunia iʻuga i le aso e sosoo ai.

Iloiloga auʻiliʻili mo le hemoglobin glycated:

  • Afai ole sili atu i le 6.5% o le faailoilo, ua maua ai se setete prediabetic. O togafitiga faʻapitoa e amata ona aloese mai le atinaʻeina o le faʻamaʻi pe faʻatuai ai mo se taimi umi. Ina ia faʻamaonia le siama, o loʻo faʻaalia se suʻega o le faapalepale kullusese.
  • O se taunuuga lata mai o le 6.1-6.5% o loʻo fautua mai ai e leai se faʻamaʻi ma lona tulaga muamua, ae o loʻo i ai le maualuga o le lamatiaga o lona atinaʻe. E fautuaina tagata maʻi e faʻalauteleina le tino, faʻaitiitia le mamafa ma toe faʻaleleia le taumafataga, faʻamalo faʻamalosi tino gaʻo ma gaʻo manu.
  • O maʻi e maua mai i le 5.7-6.0% e iai le lamatiaga. Ua fautuaina i latou e sui o latou olaga, liliu i meaʻai talafeagai, ma auai malosi i aʻoaʻoga faʻapitoa.
  • O le tali o le 4.6-5.7% o lona uiga o le tagata e matua ola maloloina, o le metabolism i lona tino e le faʻavaivaia.

E faʻapefea ona tofotofoina mo le hemoglobin glycated? O le a le mea o ia faaalia? E faʻapefea ona faʻamaonia taunuuga? O le suʻesuʻega e fuafua ai le maualuga o le taui o le faʻamaʻi ma le talafeagai o le suia o le togafitiga ma se tali le faamalieina. O le aoga masani e 5.7-7.0%; mo tagata matutua, o se siitaga e oo atu i le 8.0% e faatagaina. Mo tamaiti ma fafine maʻitaga, o le taunuuga lelei o le 4.6-6.0%.

O le puleaina o le glycemia mo le tagata maʻi o se tulaga taua lea o togafitiga, talu ai e maualuga lava le maualuga o le suka poʻo le oso i le suka e mafua ai ni aʻafiaga ogaoga. O le faʻaitiitia o le kulukose e faʻaitiitia ai le ono tulai mai o faʻafitauli i le 30-40%.

E saʻo le auʻiliʻili HbA1C?

Alexander Myasnikov: O le maʻi suka e togafitia i se fualaau fou i le 1 masina!

A. Myasnikov: E tatau ona fai mai o le 50% o mataupu o vailaau o loʻo iai i le maʻisuka. O lona uiga, o tagata uma lava e lua o loʻo i ai sina sina maualuga o le suka i le toto e maua i le maʻisuka. O le tulaga lamatia e maualuga pe a iai se tasi o mea taua.

O le a le saʻo o le suʻesuʻeina o le faʻamalamalamaina o le hemoglobin glycated? O le suʻesuʻega o loʻo faʻaalia ai le tulaga lautele o le glycemia mo le 3 masina, ae le faʻaalia ai se faʻateleina o le maualuga i totonu ole taimi faʻatulagaina. O eseesega i le suka o le suka e lamatia mo le tagata maʻi, o le mea lea, e tatau ai ona faaopoopo atu le toto capillary i luga o se manava gaogao, ia fua i se glucometer i le taeao, muamua ma pe a maeʻa taumafa.

Afai i le filifiliga, o le auʻiliʻiliga mo le hemoglobin glycosylated e faʻaalia ai se maualuga maualuga o le atiaʻe o le maʻisuka, pasia se suʻega o le tui insulin. O sini autū o togafitiga o le faʻamautuina o le metabolism, faʻateleina le gasegase o siama i le hormonone protein, toe faʻafoʻisia le gaioiga o le mea faʻapipiʻi.

E tatau ona ou aveina le HbA1C ao ou maitaga?

O le maʻisuka faʻamaʻi i fafine maʻitaga o se faʻamaʻi matautia lea e mafua ai le ogaoga o aʻafiaga mo le tina ma le tama. O le mea lea, o le pulea lelei o se faiga faʻapitoa i le vaitau o le fanauina o se tamaititi. O le suka maualuga e mafua ai le fanau mai faigata, o le atinaʻeina o se fetus tele, faʻaleagaina o le tino, male pepe pepe.

O le tino o le manava o le manava o le manava i le taimi o togafitiga e tumau pea, o le suka e tulai mai pe a uma se taumafataga, ma o lona maualuga maualuga e tumau mo se taimi umi. O se suʻesuʻega i le HbA1C e le aoga mo tina faʻamoemoe, talu ai latou te faatagaina le mauaina o faʻamatalaga mo le 3 masina mulimuli, aʻo maʻi le maʻisuka e faʻaleleia pe a maeʻa le 25 vaiaso o le maʻitaga.

Siaki le glycemia i le fuaina o le suka pe a uma le taumafataga. O le auiliiliga e faia e pei ona taua i lalo: o se fafine e ave toto i luga o se manava le aoga, ona tuuina atu lea o se kulukose e inu ma mataitu i le 0.5, 1 ma le 2 itula. O taunuʻuga e fuafua ai le maualuga o le suka ma le vave ona toe foʻi i le masani. Afai e iloa mea leaga, o loʻo togafitia togafitiga.

E faʻafia ona manaʻomia suʻesuʻega faʻapitoa

O tagata soifua maloloina e sili atu ma le 35 tausaga le matutua e fautuaina e faatino le faʻatinoga tasi i le 3 tausaga, aʻo lamatia - faʻa-tasi i le tausaga.

O maʻi suka e mataʻituina le glycemia ma maua se HbA1C lelei e tatau ona fofo i le tasi taimi i le ono masina. Mo tagata mamaʻi e le mafai ona pulea le maʻisuka ma ausia taui, e tatau ona faia se suʻesuʻega i le 3 masina, e faaopoopo atu i le masini mata o le suka ma se glucometer.

Suesueina o suʻesuʻega mo le hemoglobin glycobin fesoasoani e iloa ai le maʻisuka i se taimi muamua ma amata togafitiga ile taimi.

Mo tagata e maua i maʻi, o le auʻiliʻiliga e mafai ai e oe ona siaki le tele o mea e mafai ona latou puleaina ai le maʻi, pe i ai se tulaga lelei mai le togafitiga e faia pe afai e tatau ona faia faasaoga.

Faia ni suʻesuʻega ile HbA1C ile falemaʻi poʻo faleoloa tumaoti.

Suesueina o le hemoglobin glycated: i luga o se manava gaogao pe leai foi

Ae o le mea e leaga ai, o le fuainumera o mataupu o le maʻisuka ua le fiafia - i tausaga uma lava o le maʻi e "laʻititi", e le gata i le tino o tagata matutua ma tagata matutua, ae faʻapena foi ona faʻatalanoa i tupulaga talavou ua le atoa le 12 tausaga.

O le faʻamaʻi mulimuli o le maʻisuka e naʻo latou na pasia le suʻega talafeagai i le sili atu ma le tasi, ao le maualuga o le suka e masani lava pe toetoe lava o taimi uma e sili atu ona maualuga.

Mo le vaai i le ata atoa o le maʻi ma fuafua le ituaiga o maʻisuka, ua tuuina atu i tagata gasegase se iloiloga faaopoopo mo le hemoglobin glyc. O le a le uiga o lenei ituaiga o togafitiga faafomaʻi? Muamua lava, o le fomai ma oe lava ia o le a mafai ona e iloa pe o le a le maʻisuka glucose e mo le kalena mulimuli, o lona uiga, mo le 3 masina.

O le auʻiliʻiliga e faʻataʻitaʻiina e aunoa ma le faʻamaonia e oo lava mo i latou e leʻi maua i le maʻisuka, ae o loʻo i ai faʻamatalaga faʻapitoa o togafitiga, ma o le maualuga o le suka o loʻo totoe le tele o manaʻoga mai lea taimi i lea taimi.

Faʻafefea ma le taimi e faia ai suʻega

Afai o iai oe i se tulaga lamatia pe na maua i le maʻisuka tasi, e tatau ona e suʻeina e le aunoa le suega o le hemoglobin glycated, ma e masani ona lava, pe ae alu i auiliiliga, ia le itiiti ifo ma le tasi i le 3 masina. O le mataituina pea o le setete o le tino i lenei mataupu o le a mafai ai ona e pulea tulaga taua o le tele o faailo taua, o lona uiga e mafai ona vave togafitia oe pe a manaʻomia.

A maeʻa ona matou filifilia le tele o taimi e tatau ai le faia o se auʻiliʻiliga mo le hemoglobin glycated, e taua le malamalama i mea e tatau ona faʻamalieina ina ia maua ai le toto e le tatau ona toe faia, ona o le le saʻo o le suʻega o le suʻega mo le taimi muamua.

O lea la, o le toto i luga o le hemoglobin glycini e tatau ona foaʻi faʻapitoa i luga o se manava gaogao. E leai se afaina i meaʻai, fualaau faisua poo fualaau e le i faʻasalaina, e faatagaina i totonu o le 5 itula aʻo leʻi aveina le mea mai le maʻi, inu faʻatagaina lauti, soda ma tonic pia.

Afai ei ai se vaʻaiga umi o se fafine i le taimi na te pasia ai se auiliiliga, o le taunuuga e ono sese. Faʻaaloaʻi loa lenei faʻavasegaga mo le fomaʻi ma tolopo le suʻega mo le hemoglobin glyco mo se vaitaimi e 2 i le 3 vaiaso.

E fautuaina e te filifilia se potu suesue se tasi mo le masani o le toto, aua o nisi taimi o metotia eseese e faʻaaogaina i falemai faʻapitoa eseese, o lona uiga o taunuuga e ono eseese uiga.

Tulaga masani masani

Faʻafetai i suʻesuʻega faasaienisi, sa mafai e saienitisi ona iloa tulaga masani o suega: afai o le hemoglobin glyc varies from 4 to 6%, e mafai ona finau e te alu ese mai le lamatiaga ae le maʻi i le maʻisuka. O le matua tausaga ma le tane poʻo le fafine e le afaina iinei.

O isi numera le aoga e avea ma mafuaʻaga e popole ai, ona tatau lea ona e faamanino le mea na afua ai le maʻi ma le auala e taulimaina ai. O le vaitau o le 6-6.5% o loʻo fautua mai ai e leai se maʻisuka, ae ua uma ona mataʻituina togafitiga.

O pasene mai le 6.5 i le 6.9% e faailoa ai: o le maʻisaga o le maʻisuka e maualuga tele. O lona uiga o le toto toto e foliga mai e suia mai lea taimi i lea taimi e le mo le sili atu.

O se tagata aoga i luga atu o le 7% e leai se mea e itiiti ifo nai lo le i ai o le maʻisuka i se tagata maʻi ua togafitia i le ituaiga 2.

Mafuaaga o hemoglobin maualuga ma maualalo maualalo

Aiseā e ese ai, i le faaopoopo i le maʻisuka, e mafai ona faateleina le hemoglobin glycated:

  1. Afai o le tagata maʻi na faʻavaivaia le faʻapalepale o le kulukose.
  2. Afai e solia le faailo o le kulukose, e tatau ona e faia naʻo le taeao i luga o se manava gaogao.

O se laʻititi laʻititi, i le itu, o loʻo faʻaalia ai se faʻaititia o le suka i totonu o le biomaterial. O le tele lava o taimi, o lenei tulaga e tupu ma faʻamaʻi faʻamautinoaina o se maʻi mumcreatic e maua ai le tele o inisalini.

E faʻapefea ona pasia se suʻega toto mo le hemoglobin glycated?

Hemoglobin o se vailaʻau o loʻo i totonu o le toto ma e nafa ma le tufatufa o le okesene i le tino atoa. O le hemoglobin lea e faia ai le toto mumu - o lenei mea ona o le uʻamea o mea uʻamea.

Hemoglobin o se vaega o le toto mumu mumu - toto mumu toto. Glucose e aafia i le fatuina o le hemoglobin. O lenei faagasologa ua leva, talu ai ona o le toto mumu mumu ua faia i totonu o le 3 masina. O se taunuuga, ua maua mai le hemoglobin glycated (glycosylated), lea e faaalia ai le maualuga o le glycemia i le 3 masina.

Ina ia iloa ai lau maualuga, e tatau ona e suʻeina se suʻega toto.

O le mea e leaga ai, afai o le suʻega e taʻu mai ai le maualuga o le glycogemoglobin, o lona uiga o loʻo i ai le maʻisuka, e tusa lava pe agamalu ma e le iloa i lenei laasaga, e aunoa ma le faʻavaivai.O le mafuaaga lena e matua taua ai le malamalama pe faapefea ona saʻo le pasia o lenei auiliiliga ma le mea e tatau ona e iloa e aloese mai ai i ni faafitauli.

O le a le glycogemoglobin?

O le hemoglobin glycated o le molemolo hemoglobin e fesootaʻi i le kulukose. O luga o le faʻavae o ona faailoga e mafai ona tatou faʻamaonia e iai faʻamaʻi e pei o le maʻisuka.

O le maualuga o le hemoglobin glycini e mafai ona maua ai faʻamatalaga i luga o le maualuga o le suka i totonu o le 2-3 masina ua mavae, o le mafuaaga lea e manaʻomia ai e tagata e iai se maʻi e pei o le maʻisuka ona faia se taualumaga i le taimi sili lea.

O lenei mea o le a fesoasoani e mataituina le togafitiga o togafitiga ma nofouta i suiga i le taimi e puipuia ai faʻalavelave. O le maualuga o le maualuga o le glycogemoglobin, o le tele lava o taimi e maualuga ai le maualuga o le glycemia i masina talu ai, o lona uiga o le aʻafiaina o le maʻisuka ma le maua o faʻamaʻi faʻamaʻi.

Faatasi ai ma se maualuga maualuga o le hemoglobin glycosylated, o mea nei o le a fesoasoani e faʻamaonia le tulaga:

  • inisalini togafitiga
  • suka o le suka i le tino o pepa,
  • taumafa.

Ole auiliiliga o le hemoglobin glycini o le a fesoasoani i le faia o se suʻesuʻega saʻo ma le mauaina o le maʻisuka, e ese mai le fua masani masani ma se glucometer, lea e faʻaalia ai le suka i le taimi o le faʻatinoga.

O ai e manaʻomia le toto foaʻi mo HbA1c?

O le faʻataʻitaʻiga mo sea suʻesuʻega ua faatagaina e tuuina atu e fomaʻi eseese, ma e mafai foi ona pasi tuusaʻo i soo se suʻesuʻega suʻesuʻe.

Ua tuʻuina atu e le fomaʻi se faʻamatalaga mo le auiliiliga i tulaga nei:

  • afai e masalomia le maʻisuka,
  • ia mataitu le auala o togafitiga,
  • ia faatonuina nisi o vaega o fualaau faasaina,
  • ia mataʻituina faiga faʻasolosolo i le tino,
  • pe a ave se tamaititi (pe a iai se masalosaloga o le maʻisuka ituaiga)

Ae o le mafuaaga autu o le siakiina o le maʻisuka, i le i ai o faailoga:

  • matagogo
  • o le faateleina o le manaomia mo le alu i le faletaele,
  • suiga o tulaga faalelagona,
  • faateleina le vaivai i le maualalo o le malosi faaletino.

O fea e mafai ona ou maua ai se auiliiliga? O suʻega mo le hemoglobin susu e mafai ona faia i soo se fomaʻi poʻo se falemaʻi tumaoti, o le eseesega e na o le tau ma le lelei o le auʻaunaga. E tele faʻalapotopotoga tutoʻatasi nai lo o le setete, ma e faigofie tele, ma o le ae le faʻatali i laina. O le taimi o le suʻesuʻega e mafai foi ona eseese.

Afai e te faia se suʻesuʻega i taimi uma, ona tatau lea ona e faʻafesoʻotaʻi se falemaʻi se tasi ina ia mafai ai ona mataʻituina lelei taunuuga, ona o mea taʻitasi ua i ai ona lava tulaga sese.

Tulaga masani o le hemoglobin glycosylated

Ina ia malamalama i le masani, e tatau ona e malamalama pe o le a le mea tonu e aafia ai lenei faailo.

O le masani e faalagolago ile:

Se eseesega tele i le tulaga masani ma eseesega o tausaga. O le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi poʻo le maitaga e afaina foi.

Le masani i le% i tagata ei lalo ifo o le 45 tausaga le matua:

Le masani i le% i tagata pe a mavae le 45 tausaga:

Le masani i le% i tagata i le 65 tausaga:

E le gata i lea, afai o le taunuuga o loʻo iai i le tulaga masani, aua le popole. Pe a faʻamalieina le tau, ona tatau ai lea ona amata amata ona e auai i lou soifua maloloina. Afai o le fomu o loʻo i ai se mea maualuga, ona tatau loa lea ona e talanoa i se fomaʻi, atonu o loʻo iai oe i le maʻisuka.

Tulaga masani ile% aʻo maʻitaga:

Afai o le taunuuga o le auiliiliga

O le a le hemoglobin glycated: o le masani o le faailo, pe faapefea ona faia se auʻiliʻiliga

O lenei faailo e faʻaalia ai le suka toto mo se vaitaimi umi lava, masani 3 masina.

I faʻamatalaga faafomaʻi, nai lo lenei manatu, e mafai ona e vaʻavaʻai e pei o: glycohemoglobin, hemoglobin glycini HbA1C poʻo le glycolized poʻo le A1C.

E leʻi pine ae tuʻuina atu e tagata uma se suʻega toto mo le suka, ae o lona taua e taua tele pe a iai se masalosaloga o le maʻisuka. A uma mea uma, e iloa e tagata uma o le vave faʻamatalaga i nisi taimi e faʻapupulaina ai avanoa o le fofo ma le faʻaleleia o tulaga o le maʻi.

E taua le iloa o tagata ola maloloina uma ei ai le kulukose i totonu o le toto, ae o loʻo i ai se masani o le hemoglobin glycina i le toto, o se mea taua tele e mafai ona taʻu mai ai le maʻisuka. O ai e popole pe o le a le uiga o le suega o le hemoglobin glycated: o le a le mea e faʻaalia ai le masani, pe faʻapefea ona tofotofoina, faʻaauauina le faitauina o lenei tusiga.

O le a le hemoglobin glycbin hba1c ma le mea e faʻaalia

O le Hemoglobin e maua i le toto, e taʻua i le toto - totola toto mumu, i le foliga o se polotini e ave le okesene e ala i totoga ma vaega o le tino. E ulu foi le kulukose i le tino ma meaai, masani lava o le carbohydrate.

Pe a faʻafefiloi le glucose ma molemoa hemoglobin, e maua ai se tuufaatasiga o HbA1C glycated hb (hemoglobin).

O se "fusi" i totonu o le toto o se tagata mo le pe tusa ma le 120 aso, seia oʻo ina oti le toto tuai mumu, ma o le a suia e tagata fou.

O le tuʻuina atu o le toto mo le hemoglobin susu o lona uiga o le iloa o lau kulukose toto i le lua i le tolu masina. O lenei faailoga e fuaina i le%, ma o le maualuga atu, o le maualuga o le mea.

O lenei faailo e tulaʻi mai e le gata i le maʻisuka, ae o mataupu foi o faamaʻi o le fatu, gaʻo, mata, faapea foi ma le faaletonu o le fatugalemu o le tino (fatugalemu tutotonu).

E le gata i lea, o le maualuga o le HbA1C e matua taua tele mo le mataʻituina ma le faʻaaogaina o faʻafitauli poʻo faʻafitauli i le maʻisuka.

Le maualuga o le maualuga o le glycemia (toto sugar), o le maualuga o le aʻafiaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi, e pei o le retinopathy, lea e ono mafai ai ona faʻaleagaina le vaʻai.

Tulaga masani i se tagata soifua maloloina

O le fua o le hemoglobin glycini i se tagata soifua maloloina e mai le 4.5%, ae le tatau ona sili atu i le 6% o le aofaʻi atoa o le suka.

E maualuga le maualuga o le hemoglobin glycated pe a oʻo i lona maualuga e oʻo atu i le 7%, o se uiga lelei lenei o le maʻisuka ituaiga II.

I suʻesuʻega falesuesue, ua faʻavaeina vaega ninii HbA1 ma HbA1c, e mafai ona eseese mai le tasi. Seʻi o tatou faʻalogo i se laulau o fetusiaiga i le va o le hemoglobin glyc and the level of sugar in the blood.

HbA1c,%HbA1,%Fua o le suka, mmol / l
44,83,8
4,55,44,6
565,4
5,56,66,2
67,27,0
6,57,87,8
78,48,6
7,599,4
89,610,2
8,510,211
910,811,8
9,511,412,6
101213,4
10,512,614,2
1113,214,9
11,513,815,7
1214,416,5
12,51517,3
1315,618,1
13,516,218,9
1416,819,7

E pei ona mafai ona iloa mai le laulau, o faitauga i lanu meamata e masani ona masani ai. Lanu samasama faailogaina tapulaʻa, ae o loʻo i ai se faʻafitauli o le atiaʻe o le maʻisuka. Ma o fuainumera mumu e maualuga le maualuga o le glycogemoglobin, lea o le a manaomia ai e le tagata gasegase ona ulufale nisi togafitiga ma togafitiga.

E faʻapefea ona tofotofoina mo le hemoglobin glycated?

Mo suʻesuʻega faifaipea o le maualuga o le kulukose o le toto ma ia mataʻituina le tulaga o se tagata maʻi gasegase i le maʻisuka malosi poʻo ua leva ona mafatia i lenei faʻamaʻi, ua fautuaina e foai atu le toto mo le glycogemoglobin i le tai 3-4 masina. Afai o le faitauga e le sili atu i le tulaga faatauaina masani, e mafai ona e aveina i latou ile afa tausaga. E manaʻomia e tagata soifua maloloina lenei mea ina ia mafai ona mataʻituina, faʻatonutonu ma tausia a latou suka.

Ina ia faia le suʻega, e ave le toto mai se vein, e masani ona masani mai le tamatamailima.

E toatele tagata e fiafia i le fesili - ia faia se auiliiliga o le hemoglobin glyc i luga o se manava gaogao pe leai? O sauniuniga faʻapitoa ao le i pasia le suʻega e le manaʻomia, ma e mafai ona e foaʻiina le toto mo suʻesuʻega uma i luga o se manava gaogao ma luga o le faafouga, o le a le afaina ai le iuga.

E le gata i lea, o le taunuuga o le auiliiliga o le a tutusa lava, e tusa lava pe o le a le taimi o le aso, o lagona faʻalagona o le maʻi, o le i ai o malulu poʻo faʻamaʻi vailaʻau, faʻapea foʻi ma le taimi e inu ai vailaʻau.

E foliga mai o le maualuga o le hemoglobin glycated o le a faaitiitia pe afai o le tagata e maua i le anemia, sasolysis poo le gasegase faifaipea. Ma o le mafuaʻaga o le fua faatatau o le televave e mafai ona avea ma se faʻafouina o le toto poʻo le leai o se uʻamea i totonu o le tino.

Na o le pau lava le taunuʻuga e mafai ona laʻititi laʻititi i totonu o fale suʻesuʻe, e faʻalagolago lava i metotia eseese suʻesuʻega.

O le mea lea, afai o le malosi o lau faailo e taua ia te oe, e sili atu le faʻaaogaina o auaunaga a le tasi nofoaga autu poʻo le falesuesue, e sili pe afai o se falemaʻi tumaoti, e ui lava o le tau o se suʻega toto mo le hemoglobin glyesa o le a maualuga atu nai lo se ofisa faitele.

Faʻatasi ma le maʻisuka

Ina ia pulea lou tulaga, e manaʻomia lau suʻega masani. I le uma, ua na o le pau lea o le ala e faia ai ni auala talafeagai ma puipuia ai ni faʻafitauli.

Ae, e le o tagata uma e maua i le maʻisuka latou te tausisia se taimi manino o le foai toto, e faatatau i le leai o se taimi, lelava po o ni aafiaga malolosi ma le maualuga o fua. O le masani a le HbA1C mo le maʻisuka e 7%. Afai e oʻo atu le maualuga i le 8-10%, e mafai ona faʻaalia ai le le saʻo le filifilia pe le lava le togafitiga.

O le hemoglobin glycated o le 12% pe sili atu, o lona uiga o le maʻisuka e le totogiina, ma atonu o le a toe foi mai le kulukose i le tino pe a mavae ni nai masina.

I le taimi o le maitaga

E le o se mea e le maua ai e se tina i le lumanai le foaʻi toto mo suʻesuʻega eseese. O se suʻega o le toto mo le hemoglobin o se tasi lea o mea sili ona taua pe a ave se tamaititi.

Faʻaitiitia le hemoglobin i le taimi o le maitaga o se mea sili ona le lelei, aua i lenei itu, o le tulaga ma le atinaʻeina o le tamaititi ma le tina lava ia atonu o le a sili atu ona leaga, o le tuputupu ae o le pepe e tolopo, vave le fanau mai ma oʻo lava i le faamutaina o le maitaga.

O le suka maualuga o le toto e faaleagaina ai toto toto o tina, faateleina le mamafa o fatuga ma faavaivaia ai le vaai.

Ae o le mea e leaga ai, o le fua o le hemoglobin glyc i fafine i le taimi o le maitaga e masani ona faʻaititia ona o le leai o se uʻamea. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea o le vaitaimi lea e manaʻomia ai e se fafine ona 'ai e tusa ma le 15-18 mg i le aso, pe a oʻo i le taimi e manaʻomia e se tagata le 5 i le 15 mg.

O le mea lea, ina ia puipuia ai le le lelei o taunuuga, e tatau ona mataituina le maualuga o le hemoglobin i le toto, ma pe afai e tatau ai, ia faaopoopo i manaoga o le uamea ma vitamini faapitoa, ma ia 'ai fualaau aina ma fualaau faisua ae aua le taumafa i falaoa ma suamalie.

I le taimi o le maitaga, e le sili atu i le 6.5 mmol / L le faʻamaoniga, e mafai ona mafaufauina e tusa ma le 7.9 mmol / L, ae afai o le maualuga e sili atu i le 8 mmol / L, e tatau ona ave fua i lalo o le suka ma faʻalauiloa se taumafataga e maualalo ai le gaʻo.

Tau lava ia e iloa o le maualuga o le hemoglobin glycated i tamaiti e le ese mai tagata matutua. O lenei suʻega e talafeagai foʻi mo le vave iloa o le maʻisuka i totonu o se tamaititi.

Afai mo se taimi umi, o le faasinoupu o le hemoglobin glycemy o loo tausia i se maualuga maualuga o le itiiti ifo ma le 10%, e tatau ona faia ni fua e faaleleia ai le tulaga.

Ae, e te le manaʻomia le taumafai malosi e sui le tulaga, talu ai o le vave faʻaitiitia o le faailo e mafai ona afaina ai le ata vaaia.

O lenei ua e iloa glycogemoglobin pe o le a lea ma pe aisea e te manaomia ai e siaki lenei faailoga. Mataʻituina lou ola maloloina!

Fuataga mo le hemoglobin glycated: pe faapefea ona foai, o loʻo faʻaalia?

Ina ia mafai e le fomaʻi ona malamalama i le ituaiga o maʻisuka o le a ia taulimaina, na te tofia le tagata maʻi se auiliiliga mo le hemoglobin glyc.

Faʻafetai i lenei suʻesuʻega, e manino ai le mea e mafai e le maʻi ona tupu. O le fomaʻi e faia ni faʻamatalaga e uiga i le gasegase o le faamaʻi e faʻavae i le kulukose i totonu o le plasma toto mo le 3 masina.

Faʻamatalaga sauniuniga

E mafai e lau fomaʻi ona fai atu ia te oe e suʻe se toto mo le hemoglobin glycated pe afai e te masalomia o maʻi le maʻi ile maʻi suka.

O lenei faitioga o loʻo faʻaalia mai i faitioga faʻalesoifua maloloina e pei o le susu ma le fiainu e fesoʻotaʻi i ai, toe faʻafoʻi le gaogao o le vevela, vaivai, alualu i luma myopia, faʻamalolo umi o manua ma le gasegase i faʻamaʻi pipisi.

Ina ia faʻamautu le mea o loʻo iai i le hemoglobin glycini i totonu o le toto, e mafai e tagata tomai faapitoa ona faia se faʻataʻitaʻiga o se mea faʻapitoa e fesoʻotai ai tagata mai se ulu i se tamatamailima pe mai se velo i le faga o le tulilima.

Aʻo le i tuʻuina atu faatonuga i lenei auʻiliʻiliga, o faʻamalamalamaga manino e masani lava ona maua mai le fomaʻi pe tatau ona tuʻuina le toto i luga o se manava gaogao pe leai foi.

O se suʻesuʻega e faʻatatau i le faʻamaonia o le tele o le hemoglobin glyc i totonu o le toto e faia e tusa lava poʻo le a le meaʻai a le tagata, lea e le mafai ona faatagaina pe a suʻeina le suka.

Afai e tatau ona e fuafuaina le pasene o hemoglobin glycated, ona mafai lea ona ave le toto i soo se taimi o le aso.

E le gata i lea, o le faia o se pa o se aofaiga faapitoa o le fesootaiga o le suavai e le mafai ona faʻalavelave i le mafaufau poʻo le tulaga faʻaletino o le tagata maʻi.

E oʻo lava i le taimi talu ai nei faʻalavelave faʻalavelave, o le malulu poʻo vailaʻau faʻaleagaina o le a le avea ma faʻalavelave mo auiliiliga.

O se tagata e masani ona inuina fualaau o le a le faʻatagaina le toto sampling mo le siakiina o fulatini uʻamea uamea.

O taunuuga o le auiliiliga, lea e fesoasoani e iloa ai le maʻisuka, e mafai ona aʻafia i le toto, o se faʻafitauli o le faʻaitiitia i le maualuga o le hemoglobin i le toto, ma se maʻi e mafua ai le faʻaumatia o le toto mumu.

O i latou o loʻo aʻafia i le maʻisuka e le tatau ona iloa pe faapefea ona tofotofoina mo le fuafuaina o le hemoglobin glycated.

O loʻo matou talanoa e uiga i tagata o loʻo mamafa tele pe ua fai ma vaisu le ava ma le sikareti. Latou te manaʻomia ina ia logoina le tele o taimi e tatau ai ona faia se suʻesuʻega.

Mo le puleaina o lou soifua maloloina, e fautuaina e faia se suʻesuega i le 3 masina e fuafua ai le faʻaogaina o le fulatini uʻamea.

Sini suʻesuʻega

Ina ia iloilo auga, e tatau ona e malamalama muamua pe o le a le hemoglobin glyc, o se tasi lea o ituaiga o lelatini uʻamea.

Hemoglobin mole molemiti o loʻo tuʻuina i totonu o toto mūmū mūmū e feaveaia le okesene i sosoʻo uma o le tino.

O se fusi uʻamea e uʻamea e fai ai ni fusi ma le kulukose pe a ulu atu i se tali lemu-e le enzyme.

Mo le tuʻuina i totonu o le fomaʻi faasaienisi, o lenei faagasologa e mafai ona taʻua o le glycation, na o le faia o se hemoglobin faapitoa, ma glycated.

O le vave vave ona maua e le uʻamea i le uʻamea suiga, e faalagolago i le maualuga o le suka i le toto. O le tikeri o le glycation e tatau ona fuafuaina i luga o se vaitau e 120 aso, talu ai o le taimi tonu lava lea o le taamilosaga o le toto o le toto.

O le mea lea, ina ia iloiloina le tele o le toto e "suamalie," e ave e fomaʻi i le mavae ai o le 3 masina, pe a amata ona toe faʻafouina uma lela toto mumu.

O le fua masani o le hemoglobin glycated e mai le 4 i le 6%. O le tele o palatini e uʻamea i le uʻamea e tatau ona i totonu o le toto o le tagata, tusa lava po o le a le itupa poʻo le matua.

O taunuuga o se suʻesuʻega e fuafua ai le mea o loʻo maua i le hemoglobin glycini i le toto e masani lava ona lipotia i le aso.

Afai e faaalia mai e 5.7% o le filalaʻau uʻamea, lea e faʻafefiloi ma le kulukose, o loʻo i ai i totonu o le mea e fesoʻotaʻi ai le suavai, ona leai lea o se mafuaaga mo popolega, talu ai o le gaosiga o le gaʻo o le carbohydrate e faia i le masani masani.

Afai ua uma ona maua i le toto ua maua muamua le hemoglobin 6%, lea o le a faailoa i iuga o le auiliiliga e ala i le fua HbA1C, e tatau ona popole, talu ai o lenei faailoga e faailoa ai le lamatia o le maʻisuka.

A faʻaalia e le auʻiliʻili o le toto e aofia ai le 6.1 i le 6.4% o le uʻamea uʻamea e fesoʻotaʻi ma le kulukose, e le mafai e fomai ona faia se siama o le maʻisuka.

Ae peitai, o le a talanoa fomaʻi ma le tagata maʻi e uiga i le faia o fetuunaiga taua i le taumafataga. O tagata e sili atu ona maua i le maʻisuka o le a manaʻomia le alu i se meaʻai e faʻasaina ai le faʻaaogaina o mea taumafa maualuga i gaʻo.

Mafuaaga mo le vavae ese mai le masani

E tupu e le solia le hemoglobin glycated i le toto ona o le maʻisuka.

O le faʻaopoopoga faʻaopoopoga o laʻasaga lextrose e mafai ona mafua ona o le vaivai o le kulukose o le kulukose poʻo, i se isi faaupuga, prediabetes.

O faʻamaʻi pipisi e aʻafia ma le le lelei o le gaʻo vine e naʻo le mauaina pe afai ole sili atu i le 6.5% le mea o loʻo i ai i totonu o le popo i totonu o le toto.

Afai e itiiti ifo i le 4% le hemoglobin glycina o loʻo aofia i totonu o le tino o loʻo fesoʻotaʻi le tino, e siaki e fomaʻi pe o loʻo maʻi le maʻi mai le hypoglycemia.

O se tulaga e mafua mai i le faaitiitia o le maualuga o le kulukose i le lymph e masani ona mafua ai le insulinoma - o se neoplasm leaga i le pancreas, ona o le tele o le hormone o le natura peptide e natia i totonu o le tino.

I isi tulaga, o le maualuga o le suka o loʻo fesoʻotaʻi ma le umi o meaʻai gaʻo ma le mamafa.

O maʻi ogaoga nei e mafai ona mafua ai le hypoglycemia, lea e matua faʻalavelave ai le masani o mea o loʻo maua i le hemoglobin glycini i le toto:

  • le atoatoa o le tino
  • o le maualuga o insulin ma le suka-lowering tablets,
  • lona maʻi
  • faʻasologa o le pala o le pala,
  • von Girke maʻi,
  • ituaiga III glycogenosis.

Afai o se aofaiga tele o le hemoglobin glycina o loo maua i se suʻega o le toto i se fafine maʻitaga, ona tatau lea ona faʻamoemoe o le a fanau le fanau.

Pe a sili atu i le fafine le tulaga masani o le mea o loʻo i totonu o le faʻamalama e uʻamea ma uʻamea ma le kulukose i totonu o le toto, o le pepe ile manava e tupu tele.

O lenei mea e mafua mai i le tulaga lamatia mo le pepe ma le tina o loʻo faʻamoemoe, ona o le tele o suka i totonu o le vai o loʻo faʻasalalau i totonu o vaʻa, ua faʻaumatia fatugaʻo ma ua faʻaleagaina le vaʻai.

O fafine maʻitaga, ina ia faʻamaonia le i ai o faafitauli o le soifua maloloina, o se auiliiliga mo le glycogemoglobin e le tatau ona faia i luga o se manava gaogao, ae pe a uma se taumafataga.

I lenei tulaga, e fautuaina e toe faia le suʻega i vaiaso uma. O se tamaitai i se tulaga e sailia ai pe lelei mea uma ma fautuaina le pepe e suʻe se suʻega 2 toleni toleniga kulukose i totonu o le fale suesue.

Auala i le Lower Glycogemoglobin

Afai o le auʻiliʻiliga mo le hemoglobin glycini na faʻaalia ai o le toto e aofia ai le sili atu le tele o le porotini uʻamea e fesoʻotaʻi ma le glucose, o le togafitiga e le gata i le faia o fualaau.

Ina ia aumaia le fua o le glycohemoglobin i mea masani, e tatau ona e 'ai i ni vaega laiti. I le faʻaitiitia o le maualuga o le fila e uʻamea, faʻapipiʻi i le glycation, e tatau ona e lafoaia le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, ulaula meaʻai ma meaʻai falai.

Suauu maualuga i le mea o loʻo tafe i totonu o vaʻa e le o se mafuaaga e togafitia ao taoto i le moega. Nai lo lena, e tatau i le tasi ona galue i se ituaiga o faafitauli - faia ni taʻaloga gymnastic ma faʻaalu le tele o taimi i le ea fou.

O le masani masani o le faʻamalama uʻamea e fesoʻotaʻi ma le kulukose o le a toe faʻaleleia pe afai e mafai ona fetuunai le faiga o galuega ma malolo.

O le alu i le moega e fautuaina i le itula lava e tasi, ina ia le se ese ai le paʻu o mea ola.

O fualaau na faatonuina e le fomaʻi e tatau foi ona ave i se auala manino. E ala i le fetuunaiga o mea inu glycogemoglobin i fualaau faasaina, e tatau ona e fuaina le fua o lou toto i lea taimi ma lea taimi.

I nisi tulaga, o le vavaeeseina o mea mai le hemoglobin glycini mai le masani e faailoa ai le le aoga o togafitiga mo le maʻisuka, ma o le mea lea, e mafai e le fomai ona faatonuina se isi tagata maʻi se isi vaifofo mo le faatonutonuina o le suka pe suia le fualaau o le insulin.

Faʻafetai i le auʻiliʻiliga, o fua uma o loʻo i luga o le a faia i le taimi.

Ina ia mafai ona gaoioi vave i le tulaga o le solia o le masani o le hemoglobin glycated, e tatau i tagata soifua maloloina ona siaki le maualuga HbA1C i le 3 tausaga.

O i latou o loo i luga o le atinaʻe o le maʻisuka ua fautuaina e faia se suʻesuʻega faapitoa i le 12 masina.

E manaʻomia le maʻisuka e asiasi atu i se fomaʻi ina ia maua ai se faʻamatalaga mo se auiliiliga, lea latou te fuafuaina ai mea o loʻo i totonu o le glycogemoglobin i le toto, i le ono masina.

Ae oi latou e le mafai ona taofiofia le maʻi ile taofiofia e manaʻomia le siakiina pe afai e le solia le faʻamalosi o le melatini uʻamea e fesoʻotaʻi ma le kulukose, 2 taimi e sili atu.

O le mea lea, o le auiliiliga, lea e fuafua ai mea o loʻo maua i le hemoglobin glyco i totonu o le toto faatasi ai ma le igoa HbA1C, e faʻamoemoe i le mauaina o se faʻamaʻi tuga - maʻi o le maʻisuka.

Faʻafetai i le suʻesuʻega, e mafai ona iloa se maʻi i se taimi muamua, lea e mafai ai e le fomaʻi ona vave faʻafoʻi le soifua maloloina o le maʻi.

O se suʻega toto mo le hemoglobin glycated - o lona uiga

O lenei faailo e taʻua foi o le glycosylated (hemoglobin glycosylated) poo le glycohemoglobin, ma i le decoding laboratory e taua o Hba1c. O le faʻavaeina o le glycohemoglobin e maua i le tuufaatasia o le suka ma le hemoglobin i totonu o se toto mumu toto. Ole aofaiga o le kulukose e le fesoʻotaʻi ma le hemoglobin e le lava ma o le a le faʻaalia se tulaga saʻo ma le mautinoa.

Saunia mo le suʻega

E faʻapefea ona faʻafesoʻotaʻi saʻo le toto i le hemoglobin glycated?

O lenei suʻega toto e le manaʻomia ai aʻoaʻoga faʻapitoa ma aofia ai le aoina o le toto mai le tamatamailima ma le vein. Meainu inu, inu ava malosi, meaai, faʻalagona lagona ma le vaivai faaletino e le afaina ai le auiliiliga o le suʻega.

O le tapulaa ua naʻo le puleaina o fualaau faasaina. O isi fualaau e mafai ona ave e aunoa ma le fefe.

Ae mo le faʻatuatuaina sili atu, o se suʻega toto mo le hemoglobin glycina ua fautuaina e ave i le taeao ma luga o se manava gaogao.

Ina ia aloese mai mea sese faʻapitoa, e fautuaina e faia le suʻega i totonu o le fale suesue lava ia i taimi uma, talu ai o auala ma auala e eseese.

Faailoga mo le auiliiliga

O le suʻega o le toto mo le glycogemoglobin e mafai ona faʻamatalaina e se fomaʻi faapitoa o soʻo se itu - o se fomaʻi maʻi, o se endocrinologist, o se tui puipuia, ma isi.

O faʻamaoniga autu mo le auʻiliʻiliga o faʻamaʻiga o le maʻisuka, le siakiina o togafitiga ma le iloiloga o faʻafitauli faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2.

E le gata i lea, o le auiliiliga ua faʻataʻitaʻiina mo tamaiti i le togafitiga o le faʻafitauli o le maʻisuka ma tamaitai o loʻo i ai se talaaga o le maʻisuka poʻo le na mauaina i le faagasologa o le fanauina o se tamaititi.

Suesue soo

O le gaoioiga o le toto mumu mumu e fa masina. Ole taimi o le suʻesuʻega mo le glycogemoglobin e faʻalagolago i lenei mea moni - i le averesi faatolu i le tausaga. Ae faʻalagolago i manaoga o tagata taʻitoʻatasi, o le auʻiliʻiliga e mafai ona faʻateleina ona faia.

Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e sili atu i le 7% taunuʻuga o le suʻesuʻega, ona tutusa lea o le taimi o le toto i le tasi taimi i le ono masina. Ma afai o le suka toto e le maluelue ma e le lelei ona pulea, ona fautuaina lea o se auiliiliga ile tolu masina.

O faʻamanuiaga o se suega o le hemoglobin glycated i luga o isi suʻega toto

O lenei suʻega falesuesue e mafai ona faʻatinoina e tusa lava po o le a le aso, o le manava atoa, poʻo le taimi e tago ai i fualaau. O le a le maua ni eseesega tele mai i le auʻiliʻiliga na faia e tusa ai ma tulafono. O lenei mea e matua faigofie lava mo na gasegase e le mafai ona toilalo i vasega o togafitiga poʻo tagata e mulimuli i se meaai faapitoa e faʻasaina ai le fiaai taimi pupuu.

O se tasi o metotia e faʻamautinoa ai le maʻisuka i le amataga ma i se fomu latene. E fesoasoani lenei mea e amata vave togafitiga ma faʻaitiitia ai le avanoa e atiae ai le le manaʻomia o taunuuga o le maʻi.

O faʻamaʻi faʻamaʻi (e aofia ai le faʻaleagaina ma le viral nature), e faaopoopo atu ile pathologies o le thyroid gland, e masani lava e le aʻafia ai taunuuga.

O le taua o le suka e aʻafia i le tele o mea - taumafa, faʻalavelave, gaioiga faaletino, fualaau. O le mea lea, o se suʻega masani o le toto e le mafai ona faʻaalia ai le i ai po o le leai o se togafitiga.

Contraindications i le auiliiliga

Talu ai o le taunuuga o le auʻiliʻiliga e faʻatatau tonu lava i le tuufaatasiga o le toto ma le i ai o lela mumu i totonu o le toto, o faʻamaualuga faʻamaoni o le tuiina o toto, totoʻa totoʻa ma le faʻamaogaina o lela mumu. I le suia o le auʻiliʻiliga, e mafai ona faʻaalia o se faʻaopoopoga sese pe faʻaitiitia i le hemoglobin glycated.

I nisi tulaga, o le inu o le vitamini B ma le C e mafai ona aafia ai le iuga mulimuli.

Le fua faatatau o le hemoglobin glycina i le matua - laulau

O le a se mea o faʻaalia i le tino o le hemoglobin i le tagata?

O le aofaʻi atoa o le paneta, e tusa lava poʻo le a le itupa, faʻamaʻi o loʻo i ai nei (sei vagana ai le maʻisuka) ma le matua o le 45 tausaga, o le maualuga o le hemoglobin glycated e le tatau ona sili atu i le tau e 6.5%.
Faatasi ai ma le matua, ua suia lenei faailoga.

Mai le 45 tausaga i le 65 tausaga, o lona maualuga e tatau ona i totonu o le 7%. O tagata ei ai le faʻamaoniga o le 7 i le 7, 5% e faʻafuaseʻi lava ona lamatia le atiaʻe o le maʻisuka ma e mataituina lelei e se endocrinologist. I le afa o mataupu, e maua e le tagata maʻi se faʻamaoniga - muaʻi maʻisuka.

O le faʻavae mo le glycogemoglobin i tagata matutua ua oʻo atu i le 65 tausaga le matua ma suiga. E le sili atu i le 7.5% le taunuʻuga e pei o le masani. O le maualuga o le maualuga e oo i le 8% e faamalieina ma e le mafua ai se popolega ogaoga.

Faʻataunuʻuina taunuuga le lelei o auiliiliga

E ui lava i le mea moni o loʻo i ai ni faʻamaoniga manino o faʻamatalaga masani ma mea e vavaeeseina mai ia i latou, o le faʻamatalaga o le auiliiliga e tatau ona tuʻuina atu i se fomaʻi agavaa. Talu ai, faʻalagolago i le mamafa o le tino, ituaiga o le tino, tausaga, o le faʻamatalaina o taunuuga e mafai ona ese.

E pei ona e iloa, o le maualuga o le glycogemoglobin e faalagolago i luga o le kulukose i totonu o le toto, o lona uiga, glycemia. O le maualuga atu o le suka, o le sili atu lea o le numera o le hemoglobin o le a ulu atu i se sooga ma ia. O se taunuuga, o le a faateleina le maualuga ole glycogemoglobin. O le mafuaaga lenei mo le faʻatalatalanoaga o le endocrinologist, e lua mo se tagata ua maua i le maʻisuka ma mo se tasi sa maloloina muamua.

Faʻalagolago i le tulaga, e fautuaina le tagata maʻi i se meaʻai e aofia ai sina vaega tele o gaʻo, o fautuaga e tuʻuina atu i suiga o olaga, poʻo togafitiga fualaau faasaina.

Mafuaʻaga o le maualuga o le Hemoglobin Glycated

  1. Faʻasalaga o le gaosiga o le gaʻo, gaʻo vaivai le anemia.
  2. Splenectomy
  3. Toto toto.
  4. Faʻailoga o fatugaʻo.
  5. Faʻatau faʻatasi ma inu ava malosi.
  6. Le tausiga ole maʻisuka le talafeagai.
  1. Manava.
  2. Uiga masani.
  3. Faʻaitiitia le faʻaaliga.
  4. Fafaga anapogi ma faamalolo umi o nai manu laiti i luga o le paʻu.
  5. Lē vaivai, moe.
  6. Se suiga tele i le mamafa i le tasi itu poʻo le isi.

Glycogemoglobin faʻaititia

E pei ona i ai i le mataupu talu ai, e le o le masani, ma e mafai ona tupu mo mafuaaga eseese. O se faaitiitia o lenei faailo e seasea ona tupu.

  1. Tele le toto gau.
  2. Toto toto.
  3. Anemia, lea e matua faʻaitiitia ai le ola o sela mumu.
  4. Hypoglycemia, o lona uiga o le le lava o le kulukose i totonu o le toto. E tele taimi e maua ai lenei tulaga i le taua o le hemoglobin glycated ma totonu ifo o le 4%.
  5. Faʻaaogaina tele o vailaau oona poʻo le faʻaleagaina o meaʻai laiti-carb.
  6. Faʻasologa o le natura.
  7. O faʻamaʻi, tino o le pancreas, fatugaʻo, ate.
  8. Malolosi malosi faaletino.

Faailoga o le faʻaititia o le hba1c

  1. O lagona masani o vaivaiga, vaivai.
  2. Faʻasolosolo ona atiaʻe le faʻaletonu o le vaai.
  3. Tauvalea.
  4. Fesoʻotaʻiga masani.
  5. O le popole, ita.

Faʻavae i luga o faʻamatalaga o loʻo i luga, e mafai ona faʻataunuʻuina o le suʻega toto mo le hemoglobin glygia e sili atu ona lelei i luga o suʻesuʻega tutusa ma o se fua talafeagai mo tagata soifua maloloina ma i latou e maua i faʻamaʻi endocrine.

Tuua Lau Faamatalaga