Glucose, fructose, succase: o le a le eseesega? o le fea e sili atu ona afaina? O le a le eseesega i le va o le suka ma le kulukose

Atonu na fesili tagata uma pe o le a le eseesega i le va o le fructose ma le suka? O le a le mea e suamalie i le tofo?

Sugar, poʻo le igoa lona lua mo le sucrose, o se vailaʻau o se faʻalavelave faʻalavelave faʻapitoa. E aofia ai molelami, lea e aofia ai ma totoe o le fructose ma le kulukose. Sucrose ei ai sona aoga tele, o se carbohydrate.

O ituaiga autu o le suka

E faʻamaonia ai, ina ia faʻaitiitia le mamafa o le tino poʻo le mamafa o le mamafa, e tatau ona faʻaitiitia le aofaʻi o aso o gaʻo.

O le taumafa i aso taitasi o le a itiiti ifo le caloric.

O i latou uma o tagata fai meaʻai e fautuaina e fesuiai i se isi mea taumafa ma faʻatau meaai laiti-calo e uiga i lenei mea moni.

O ituaiga e sili ona taatele o gaʻo gaʻo o:

  1. Fructose, o se mea e mafai ona maua i le meli po o fualaau suamalie, e toetoe lava o le autu o le suka. E i ai ona uiga faʻapitoa: e le ulufale i le toto i le taimi lava e uma ai ona faʻaaogaina, o le a faʻaalu malie e le tino. Ua salalau. I le tepa muamua, o le fructose e mafai ona fesoʻotaʻi ma fualaau aina e tele mea aoga, vitamini. Afai e te faʻaaogaina e avea o se vaega faaopoopo, ona avea lea o se meaʻai fua. Afai e faʻaaogaina lenei vailaʻau i lona mamanu lelei, o loʻo i ai se tikeri maualuga o le kalori, ma e leai se eseesega mai le suka masani.
  2. Lactose o le isi igoa mo le suka susu. Faʻaaogaina i meaʻai susu ma susu. I le tulaga lona lua, o le laukose e itiiti ifo nai lo le susu. O le tuufaatasiga e aofia ai le galactose, glucose. Mo le faʻamalieina e le tino, e tatau ai se vailaʻau o le ausilali. O lenei enzyme e mafai ona talepe ai molimula suka, lea e fesoasoani i le faʻaaoga atili o le inumaga. Afai e leai se laukate enzyme i totonu o le tino, o le itu i tua o le gaioiga e tupu, lea e mafai ona oʻo atu ai i le manava, manava, ma le pusi i totonu o le manava.
  3. Sucrose o le igoa faigofie mo le suka suka. E aofia ai le kulukose ma le fructose. Latou te gaosia se oloa mai ituaiga eseese: paʻu, tioata. Faʻanofoina mai le isu, beets.
  4. Glucose - o se suka faigofie. Pe a faʻamalosia, e vave ona toso i le toto. E masani ona faʻaaogaina le faʻamatalaga glucose. I se isi itu, o le mea lea.

E le gata i lea, ei ai le maltose - o lenei ituaiga suka e aofia ai le 2 kulukose molekone. E mafai ona maua i cereals.

Latou te gaosia pia pia e faavae i le maltose, lea e fesoasoani i le faateleina o le toto suka.

O le a le mea e suitulaga ai le suka?

O le fructose ma le kulukose o gaʻo ia ma o le sui o le vaega o monosaccharides. O nei vaevaega e lua e masani lava ona maua i le tuufaatasiga i le tele o oloa. E masani ona maua le suka (sucrose) i le 50/50% fructose ma le kulukose.

E iloa e tagata uma o le tele o le faʻaaogaina o suga, o nisi faʻalavelave matuia i le faiga o gasegase e mafai ona tupu i le tino.

O taunuuga o nei faʻalavelave o le atinaʻe lea i le tino:

Ina ia aloese mai nei faafitauli, ua maua e tagata atamamai se tali - o se mea suamalie. Pe a faatusatusa i le suka masani, o le suamalie ei ai le faatulagaga o le maualuga maualuga tau.

E lua ituaiga o tofo suamalie e maua mai:

E ui lava i la latou tuufaatasiga, toetoe lava o nei mea uma e afaina ai le tino o le tagata, e aofia ai mea masani.

Saccharin - na muai fuafuaina ma gaosia e tagata Siamani. Sa sili ona lauiloa i taimi o le taua.

Sorbitol - o lenei vailaʻau e faʻaaogaina e sui ai le sugar autu mo tagata e maua i le maʻisuka. O le tuufaatasiga e aofia ai vai inu vai. Aua le faʻaaogaina caries; afai e ulufale i totonu o le manava, o le faʻafefe i totonu o le toto e tupu malie. E i ai aʻafiaga o le itu: pe a faʻaaogaina le tele, manava ma manava manava e mafai ona tupu. E mafai vave ona pala i luga o le vevela. I aso nei, o le maʻisuka e le toe faʻaumatia le sorbitol.

A e faʻaaogaina le suka, e maua e le tino se aofaiga o le insulin, faatasi ai ma le fesoasoani lea ua tumu ai le tino. O le meli e faʻaaogaina e togafitia ai nisi faʻamaʻi, ona e aofia ai vitamini, fructose, glucose, ma le sucrose.

Ae paga lea, e le mafai ona afaina le inisalini, e ui lava e maualuga le kalori, e le pei o le kulukose. Fualaau suamalie: mafai ona liu gaʻo, e aunoa ma le inisalini.

55 kalama o le fructose e 225 kcal. Tulaga maualuga maualuga. Fructose o se monosaccharide (C6H12O6). O sea ituaiga molelaʻau ei ai le kulukose. Glucose, i nisi itu, o se tutusa o le fructose. O le fructose o se vaega o le sucrose, ae i ni vaega laiti.

  • o se oloa e mafai ona faʻaumatia e tagata, e tusa lava poʻo le a le tulaga o le soifua maloloina,
  • e le afaina ai ni nifo,
  • tuʻuina atu se tele o le malosi, e fautuaina e faʻaoga mo tagata e iai le faʻafitauli faaletino ma mafaufau,
  • fafagu le tino

Ua faamaonia e saienitisi e faapea, o tagata e faʻaaoga le fructose latou te lagona le vaivai tele.

Mea aoga ma leaga o le sologa lelei

E i ai le suka o le suauu pe suitulaga?

O lenei fesili e taatele. E pei ona iloa e tagata uma, o le sologa lelei o le gaʻo maualuga. E aofia ai: 99% carbohydrate ma 1% vaega fesoasoani.

O nisi atonu na latou vaaia le suka enaena. O le suka lea e leʻi faʻamaina pe a uma ona mauaina mai meafaitino (e le taʻua). O lona faʻatautaia o kalori e maualalo ifo nai lo le faʻamamaina o paʻepaʻe. E i ai sona maualuga taua. O loʻo i ai se manatu sese e le o faʻamalamalamaina, o lona uiga, o le suka e sili ona aoga, ma e le lava le maualuga o kalori, e mafai ona 'aina faʻatasi i spoons i aso uma, oi latou e taunuu mai i lenei mataupu e afaina ai le ola maloloina.

E maua mai i le cane poʻo le suka suka. Muamua ave le sua, lea e tapenaina seia oʻo ina faia se sipuni suamalie. A maeʻa lenei mea, e faia faʻamalosiga faaopoopo, ona faʻauʻuina ai lea o tioata tetele i tamaʻi laiti, lea e mafai e se tagata ona iloa i luga o fata o le faleoloa.

I le suka, o le isi gaioiga e tupu i totonu o le manava. Ona o le suavai o le alpha - glucosidase, o le fructose e maua faatasi ma le kulukose.

O le mea e leaga ai, o le maualuga o le faʻaogaina o le suauu e aʻafia ai le fuainumera, nifo, ma le soifua maloloina o le tino. Afai tatou te mafaufau i le pasene, o le vaiinu masani e aofia ai le 11% le sucrose, lea e tutusa ma le lima punetini o le suka i le 200 kalama ti lauti. I le masani ai, e le mafai ona inu sea lauti suamalie. Ae e mafai e tagata uma ona inupia mea inu malolosi. O se pasene maualuga o le suauu e aofia ai le yogurt, mayonnaise, lalaga salati.

Sugar ei ai se mea e sili ona maualuga lona kalori - 100 g / 400 kcal.

Ma o le a le tele o calorie e 'ai pe a inu i le tasi ipu ti lauti? E tasi le sipuni e aofia ai le 20 - 25 kcal. 10 sipuni tele o suka e suia ai le kalori o se taumafataga o le taeao. Mai nei mea uma, e mafai e se tasi ona malamalama o aoga o le suauu e itiiti ifo nai lo le afaina.

O le iloa o le eseesega i le va o le sucrose ma le fructose e faigofie. O le faʻaogaina o le siaki e maua ai faʻamaʻi eseese, toeitiiti lava afaina ai le tino. Fructose o se mea maualalo-kalori e le afaina ai le soifua maloloina, ae faʻaaogaina mo faʻamaʻi eseese.

O tagata e pagatia i le maʻisuka e tatau ona manatua o le faʻaogaina o le suauu i le tele o mea e mafua ai ona faʻaleleia i le tino ma le tupuga o ni faʻafitauli matuia o le maʻisuka.

O se faʻatusatusaga o le fructose ma le sogasoga o loʻo maua i le vitio i lenei tusiga.

Glucose, fructose, sucrose: eseesega i tulaga o le kemisi. Faʻamatalaga

Mai i le tulaga o le matamata i le kemisi, o ituaiga uma o suga e mafai ona vaevaeina i monosaccharides ma le faʻafefete.

Monosaccharides o ituaiga faigofie ia o suga e le manaʻomia ai le gaʻoina ma e faʻafefe pei o le vave ma vave. O le faagasologa o le faʻasaumalie ua amata nei i totonu o le gutu, ma faaiʻu i le faʻailoga. E aofia ai glucose ma fructose.

E le gata i lea, e lua ni monosaccharides ma e tatau ona vaevaeina i totonu o latou tino (monosaccharides) i le taimi o le otaota. O le sui sili ona lauiloa o le faʻasalaga e manuia.

O le a le mea e manuia?

Sucrose o le igoa faasaienisi mo le suka.

Sucrose o se faʻasalaga. O lona molimula e aofia ai mai le tasi kulukose mole mole tasi ma le fructose . I.e. e avea o se vaega o la matou suauʻu laulau masani - 50% kulukose ma le 50% fructose 1.

O lona uiga masani o loo i ai i le tele o fua faalenatura (fualaau faisua, fualaʻau, pata).

O le tele o mea o loʻo faʻamatalaina e le "suamalie" i la tatou gagana e mafua mai i le mea moni o loʻo i ai suauu (suamalie, ice cream, mea inu gaʻo, oloa o le falaoamata).

E maua mai le suka gaosi mai beets suka ma le suka.

Sucrose tofo itiiti le suamalie nai lo le fructose ae sili atu le suamalie nai lo le kulukose 2 .

O le a le kulukose?

Glucose o le punavai taua lea o le malosi mo o tatou tino. E tuʻuina atu i le toto i siama uma o le tino mo a latou meaʻai.

O lea ituaiga o toto e pei o le "toto suka" po o le "toto suka" e faamatalaina ai le maualuga o le kulukose i totonu.

O isi ituaiga suga (fructose ma le sucrose) e aofia ai glucose i la latou tuufaatasiga, pe tatau foi ona liua i totonu mo le faʻaaogaina o le malosi.

Glucose o se monosaccharide, o lona uiga E le manaʻomia ai le faʻalaumalieina ma e vave faʻavave.

I meaai faanatura, e masani lava o se vaega o vailaau faʻamalosi faʻamalosi - polysaccharides (malolo) ma le faʻasaʻo (sucrose poʻo lactose (tuʻuina atu le suamalie i le susu)).

Mai ituaiga uma suga e tolu - glucose, fructose, sucrose - glucose o le pito sili lea ona suamalie i le tofo 2 .

O le a le vailaʻau?

Fructose poo "fualaau suamalie" o se monosaccharide foi, e pei o le kulukose, o lona uiga. vave faʻaleleia.

O le suamalie suamalie o le tele o fualaau aina ma le meli e mafua mai i a latou fua o le fructose.

I le foliga o se suauu, o le fructose e maua mai i le sugar sugar, cane ma le sana.

Pe a faatusatusa i le suauu ma le kulukose, O le fructose e sili ona manaia lona tofo 2 .

O le foseose ua sili ona lauiloa i le maʻisuka i le taimi nei, ona o ituaiga uma o suga e itiiti sona aafiaga i le suka suka 2. E le gata i lea, pe a faʻaaoga faatasi ma le kulūkose, o le fructose e faʻapupulaina ai le fua o le kulukose o loʻo teuina i le ate, lea e mafua ai ona faʻaititia i lona maualuga i le toto 6.

Sucrose, glucose, fructose e tolu ituaiga suga e eseese i le taimi o le faʻasalaga (faʻaitiitia mo le kulukose ma le fructose), tikeri o le suamalie (maualuga mo le fructose) ma le aʻafiaga o le suka (totolo mo le fructose)

E faʻafefea ona aʻafia le kulukose

A oʻo mai le kulukose i le toto, e faʻaosofia ai le faʻasaʻoina o le inisalini, o se hormone felauaiga o lana galuega o le tuʻuina atu lea i totonu o sela.

O loʻo i ai, o le a faʻaponaina i le ogaumu "mo le liua i le malosi, pe teuina e pei o le glycogen i maso ma le ate mo le faʻaaogaina mulimuli ane 3.

Afai o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e maualalo ma e leai ni meaʻai e maua mai i meaai, ona mafai lea e le tino ona gaosia mai le gaʻo ma le polotini, e le gata mai mea e maua i meaʻai, ae mai i mea e teuina ile tino 4.

O loʻo faʻamatalaina ai le tulaga musika o le muscle poʻo le malepelepe maso lauiloa i le bodybuilding foi gaʻo gaʻo aʻo faʻatapulaʻaina le mea e maua ai kalori meaai.

TALIINA O CHINA

O taunuʻuga o suʻesuʻega sili ona tele i le va o le soifua maloloina ma le soifua maloloina

O taunuʻuga o suʻesuʻega sili ona tele o le va i le va o meaʻai ma le soifua mālōlōina, taumafa meaola manu ma .. kanesa

"Numera numera 1 i dietetics, lea ou te fautuaina tagata uma e faitau, ae maise lava o se tagata taʻalo. O le fiasefulu o suʻesuʻega a se saienitisi iloga-lalolagi ua faʻaalia ai mea ofoofogia e uiga i le va o le va o le faʻatau meaola manu ma .. kanesa "

Andrey Kristov,
nofoaga autu

E ono maualuga tele le palabolism musele i le taimi o se taumafataga maualalo: o le malosi ma gaʻo ma gaʻo e maualalo, ma e mafai ona faʻamaʻi aʻafiaga maso e faʻamautinoa ai le aoga o totoga taua (faiʻai, mo se faataitaiga) 4.

Glucose o le punavai autu o le malosi mo siama uma i totonu o le tino. A faʻaaogaina, o le maualuga o le insulin i totonu o le toto e tulaʻi, lea e faʻapipiʻi le kulukose i totonu o siama, e aofia ai sela maso, mo le liua i le malosi. Afai e tele naua le kulukose, o se vaega o ia mea e teuina e pei o le glycogen, ma o se vaega e mafai ona liua i le gaʻo

E faʻapefea ona gaosi le fructose?

E pei o le kulukose, o le fructose e vave faʻavave.

E le pei o le kulukose, pe a uma ona faʻaaogāina le fructose toto maualuga le maualuga o le suka ma e le oʻo atu ai i se oso malosi i le maualuga o le inisalini 5.

Mo tagata maʻisuka oe na faʻaleagaina le tui o insulin, o se mea lelei tele lea.

Ae o le fructose o loʻo i ai se tasi vala taua tele.

Ina ia mafai e le tino ona faʻaaoga le fructose mo le malosi, e tatau ona liua i le kulukose. O lenei liua e tupu i le ate.

E talitonuina e le mafai e le ate ona gaosia le tele o le fructose, ma, afai e tele naua i le taumafataga, o le sili atu ua liua i triglycerides 6, lea ua latou iloa aʻafiaga le lelei o le soifua maloloina, faateleina le aʻafiaga o le oona, faia o le ate, ma isi. 9.

O lenei manatu e masani ona faʻaaogaina o se finauga i le feeseeseaiga "o le a le mea e sili atu ona leaga: sugar (sucrose) or fruitruct?".

Ae ui i lea, o nisi suesuega faasaienisi ua fautua mai ai o le meatotino e faateleina le maualuga o triglyceride i totonu o le toto e maua i le tutusa lava o le fructose, ma le suauu, ma le glucose, ma na o pe afai e sili atu le tele (e sili atu nai lo mea e manaomia i le aso) ae le o taimi faatasi ai ma la latou fesoasoani, o se vaega o calories ua suia, i totonu o le tulafono faatagaina o le 1.

Fructose, e le pei o le kulukose, e le tele naua le maualuga o le inisalini i le toto ma e faasolosolo malie lava. O se mea lelei lea mo le maʻisuka. O le faateleina o le toto ma le ate ma le ate, e masani ona finau mo le sili atu ona afaina i le fructose pe a faatusatusa i le kulukose, e le o se faamaoniga manino.

E faʻafefea ona aʻafia le sogi

Sucrose e ese mai le fructose ma le kulukose i le mea e le o se faʻasalaga, o lona uiga. mo le faʻasusuina o ia e tatau ona talepe i totonu o le kulukose ma le fructose . O lenei laasaga e amata i se vaega o le oral, e faʻaauau pea i le manava ma faʻauʻu i totonu o le tootoo laiti.

Ae ui i lea, o lenei tuufaatasiga o suga e lua e maua mai ai se faʻaopoopoga faʻapitoa: i le i ai o le kulukose, o le tele o le fructose o loʻo faʻaaogaina ma o le maualuga o le inisalini e maualuga , o lona uiga o le faateleina tele o le gafatia mo le teuina o gaʻo 6.

O le fructose lava i le tele o tagata e le lelei le uuina ma, i se vaega patino, e teenaina e le tino (fua o le le gaogao). Ae peitaʻi, pe a faʻaaogaina le kulukose i le fusi, o le tele o le mea e faʻaaogaina.

O lona uiga pe afai e te 'ai i le fructose ma le kulukose (o le tulaga lea ma le suka), aʻafiaga le lelei o le soifua maloloina atonu e malosi nai lo taimi e 'aina faʻatasi ai.

I Sisifo, o fomaʻi ma saienitisi i aso nei e faapitoa lava le le mautonu i le lautele o le faʻaaogaina o le "syrup corn" i meaʻai, o le faʻasologa lea o ituaiga o suka. E tele faʻamatalaga faʻasaienisi e faʻaalia ai lona ogaoga leaga i le soifua maloloina.

Sucrose (poʻo le suka) e ese mai le kulukose ma le fructose i le mea o se tuufaatasiga o ia mea. O le afaina i le soifua maloloina o sea ituaiga (aemaise lava i le fesoʻotaʻi ma le mea oona) e mafai ona sili atu ona ogaoga nai lo ona vaega taʻitasi

O le a le mea e sili atu (itiiti le afaina): sucrose (suka)? fructose? poʻo le kulukose?

Mo i latou e ola maloloina, atonu e leai se mafuaaga e fefe ai i suga ua uma ona maua i mea masani: o le natura o se mea ofoofogia ma atamai meaʻai i se auala, e naʻo na mea, e matua faigata lava ona faʻaleagaina oe lava ia.

O mea e aofia ai na paleni, e tumu i le fiber ma le vai ma e toetoe lava a le mafai ona gaosia.

O le afaina i suga (o le laulau ma le fructose) o loʻo talanoa tagata uma e uiga i aso nei o se taunuuga o le latou faʻaaogaina i le tele naua .

E tusa ai ma nisi fuainumera, o le lautele o le Western Western e ai pe tusa ma le 82 g suka i le aso (e le aofia ai mea ua maua i oloa masani). E tusa ma le 16% o le aofaʻi o le kalori o meaʻai - sili atu nai lo mea ua fautuaina.

Ina ia faamanino atili, tatou te faaliliuina i le gagana o oloa: 330 ml o Coca-Cola e aofia ai le 30 g o le suka 11. O lenei, i le mataupu faavae, o mea uma lava e faatagaina ...

E taua foi le manatua o le suka e faaopoopo atu e le gata i meaai suamalie (ice cream, sweets, chocolate). E mafai foi ona maua i "mea manaia": sauga, ketchups, mayonnaise, falaoa ma le soisi.

Mo i latou, o le taumafa o le fructose e sili atu le leaga nai lo le suka. poʻo le kulukose mama, talu ai o loʻo i ai se faasinomaga o le faasinomaga ma e le mafua ai le faateleina o le toto suka.

O le fautuaga lautele lenei:

  • faaitiitia, ma e sili atu le aveese mai le taumafataga i soo se ituaiga ituaiga suga (sugar, fructose) ma oloa faamamaina na gaosia ei latou i ni aofaiga tele,
  • aua neʻi faʻaaogaina soʻo se mea suamalie, talu ai o le sili atu o soʻo se tasi oi latou ua afaina i aʻafiaga o le soifua maloloina,
  • fausiaina lau meaai e faʻapitoa i meaʻai uma ma aua nei fefefe i suga i la latou tuufaatasiga: o mea uma lava o "tagata faigaluega" i le saʻo saʻo i iina.

O ituaiga uma o suga (o le laulau ma le fructose) e afaina i le soifua maloloina pe a faʻaaogaina i ni aofaiga tetele. I o latou foliga moni, o se vaega o mea masani, e le afaina. Mo le maʻisuka, o le fructose e sili atu le leaga nai lo le sosolo.

Faaiuga

Sucrose, glucose ma fructose e maua ei latou uma le suamalie, ae o le fructose o le suamalie.

E tolu ituaiga suka e faʻaaoga i totonu o le tino mo le malosi: glucose o le punavai autu o le malosi, o le fructose ua liua i le kulukose i le ate, ma ua malepelepe le solo i le lua.

O ituaiga uma o suka - glucose, fusi, ma le suauu - e masani lava ona maua i le tele o meaai masani. E leai se mea solitulafono i lo latou faʻaaogaina.

O le afaina i le soifua maloloina o lo latou sili atu lea. E ui i le mea moni o taumafaiga e masani ona faia e maua ai se "gaʻo sili atu ona leaga," o suʻesuʻega faasaienisi e le faʻamaonia le mautinoa o loo i ai: ua matau e saienitisi aafiaga le lelei o le soifua maloloina pe a faʻaaoga soʻo se tasi oi latou i ni fua tele.

E sili le aloese mai le faʻaaogaina o soʻo se mea suamalie, ma fiafia i le tofoina o mea masani faʻapitoa (fualaau 'aina, fualaʻau).

O meatotino o le sologa lelei e tatau ona iloiloina i tulaga o le fisiki ma le kemisi. O le mea o se mea e le masani ai, o le mea sili lava o loʻo i ai i le suka suka ma beets.

Pe a ulu atu i totonu o le gastrointestinal tract, o le fausaga o le sucrose e faʻamavaeina i totonu o ni mea gaʻo sili atu - fructose ma glucose. O le punavai autu o le malosi, e aunoa ma le masani ai o le tino e le mafai.

O le a le meatotino o se uiga o se mea, ma pe o le a lona aʻafiaga i le tino, o loʻo faʻaalia i lenei mea.

Faʻavae ma meatotino o le vailaʻau

Sucrose (isi igoa - suauu gaʻo poo le sologa) o se faʻasalaga mai le vaega o oligosaccharides o loʻo i ai 2-10 mosaccharide residues. E lua elemene - alpha glucose ma le fructose beta. O lona metotia kemikolo o le C 12 H 22 O 11.

O le vailaʻau i lona mamā foliga o loʻo faʻatusalia mai i tioata tioata manino. Pe a faʻamausali le solusulusili, faʻavaeina le karmeli, o lona uiga. amorphous formless color. O suauu suka e sili ona solu i totonu o le vai (H 2O) ma le ethanol (C 2 H 5 OH), e faigofie ona soluu i le methanol (CH 3 OH) ma toetoe lava a le mafai ona fofo i le diethyl ether ((C 2 H 5) 2 O). E mafai ona faʻamausua le mea i le vevela o le 186 ℃.

Sucrose e le o se aldehyde, ae ua manatu o le mea sili ona taua le le taliaina. Afai e vevela le sucrose i se vaifofo o le ammonia Ag 2 O, o le mea lea o le a le tulai mai se "faʻata siliva". O le vevelaina o le vailaʻau i le Cu (OH) 2 e le taitai atu ai i le faʻamaʻiina o le paʻu kopa. Afai e te faʻapalaina se vaifofo o le sucrose faatasi ma le hydrogen chloride (HCl) poʻo le sulfuric acid (H 2 SO 4), ona faʻamavae faʻatasi ai lea ma alkali ma faʻavevela le vevela ma Cu (OH) 2, ona maua ai lea o le avega mumu i le iuga.

I lalo o le malosi o le vai, glucose ma le fructose ua faia. Faatasi ai ma isomer Successes e tutusa ma le fuamulami, o le laose ma le maltose ua vavae ese.

O a fua o loʻo aofia i totonu?

I le natura, o lenei mea e le masani ai. Sucrose e maua i fua, fua, ma vine.

I fuainumera tetele, e maua i le suka suka ma le suka. O le sugarcane e taatele i totonu o tropics ma Amerika i Saute. I ona gaʻo e 18-21% le suka.

E tatau ona maitauina e mai i le cane e maua le 65% o le gaosiga o le suka i le lalolagi. O atunuu taʻitaʻia mo le gaosia o le oloa o Initia, Pasila, Saina, Thailand, Mekisiko.

O le Beetroot e tusa ma le 20% sugase ma e lua tausaga le matua. Na amata ona tuputupu aʻe fua o fualaau aina i le malo o Rusia, amata i le XIX senituri. I le taimi nei, o loʻo totoina e Rusia ia beka suka e fafagaina ai ma faʻatau atu le suka i fafo.

E le iloa e se tagata i lana masani masani o loʻo i ai le fesuiaiga. E maua i nei meaʻai:

  • aso
  • grenades
  • paʻu
  • kuki kosi
  • marmalade
  • vine
  • aʻafia
  • apple marshmallow,
  • numera
  • bee honey
  • sua suamalie
  • sua manaia
  • mati mamago
  • birch sap
  • meloni
  • le malamalama

E le gata i lea, o le tele o le sucrose e maua i kāloti.

Le aoga o le suauu mo tagata

O le taimi lava e maua ai le suka i totonu o le mea oona, o le a gagau i lalo i totonu o gaʻo siliva faigofie. Ona latou aveina lea i totonu o le toto i potu uma o le tino.

O le taua tele i le gau o le sucrose o le kulukose, aua o le punavai autu o le malosi mo mea ola uma. Faafetai i lenei mea, 80% o tau o le malosi e totogi.

O le mea lea, o le aoga o le solasolo mo le tino o le tagata e pei ona taua i lalo:

  1. Faamautinoa le atoatoa o le faʻatinoina o le malosi.
  2. Faaleleia atili o le faia o faiʻai.
  3. Faʻafoʻisia le galuega puipui o le ate.
  4. Lagolagosua i le galuega o neurons ma fatuga maso.

O le faaletonu o le tino e mafua ai le le fiafia, se tulaga o le le atoatoa, le lava, leai se malosi ma le atuatuvale. O le sili atu o le vailaau e mafua ai le gaogao (oona), faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻaleagaina o nifo nifo, togafiti o le ooto, vevela, faʻamaʻi tino, ma faʻapupulaina ai le avanoa i le hyperglycemia ma le atinaʻe o le maʻisuka.

Faʻaauau le faʻateleina o le faʻateleina o le tagata pe a faʻaauau pea le gaioiga, faʻapupulaina i galuega faʻale-mafaufau, pe faʻaalia foi i le soona inu.

O faʻamanuiaga o sui o le suauu - fructose ma glucose - e tatau ona vaʻaia ese.

Fructose o le mea lea e maua i le tele o fua fou. O loʻo i ai se mea manaia mulimuli ane ma e le afaina ai le glycemia. O le faʻamatalaga faʻapitoa e na o le 20 iunite.

O le fructose excessive e oʻo atu ai i le gasegase, le mamafa, le atoatoa o le fatu, gout, ate ate, ma le matua matua. I le faagasologa o suesuega faasaienisi, na faamaonia ai o lenei mea e vave tele atu nai lo le glucose e mafua ai faailoga o le matua.

Glucose o le mea sili ona taatele o gaʻo i luga o la tatou paneta. E mafua ai le televave o le glycemia ma faʻatumu ai le tino ma le malosi talafeagai.

Ona o le mea moni o le kulukose o loʻo faia mai i le 'au faimalaga, o le tele o le faʻatauina o oloa o loʻo i ai ni meaʻai faigofie (rice ma le falaoamata o le falaoamata) e mafua ai le faateleina o le toto suka.

O lea ituaiga o togafitiga e aʻafia ai le faʻaitiitia o le puipuiga o le tino, gasegase o le tino, gasegase, faateleina o le lipid, faʻamaʻi manuʻa, faʻalavelave popole, afaina ma fatuga o fatu.

O faʻamanuiaga ma faʻamaʻi o mea suamalie

O nisi tagata e le mafai ona 'ai le suka o loʻo masani ai mo isi. O le faʻamatalaga sili ona taatele mo lenei maʻi o le maʻisuka o soʻo se ituaiga.

E tatau ona ou faʻaoga masani ma. O le eseesega i le va o mea manogi ma suamalie e masani ona eseese calories ma aʻafiaga i le tino.

O mea suamalie (aspart and sucropase) o loʻo i ai ni faʻafitauli: o la latou vailaʻau faʻamaʻi e mafua ai felauaiga ma faateleina ai le ono mafai ona atiaʻe ni maʻi mama. Naʻo le faʻatasi ma suamalie suamalie ua na o sina mea e maua ai le kalori.

Faatasi ai ma mea suamalie masani, sorbitol, xylitol ma le fructose e sili ona lauiloa. E maualuga tele-kalori, o le mea lea, o le tele o taumafa e mafua ai le mamafa.

O le mea sili ona aoga e sui ai le stevia. O lona aoga aoga e fesoʻotaʻi ma le faʻaopoopoga o puipuiga a le tino, faʻasaʻoina o le toto, faʻamalosia o le paʻu ma le faʻaumatiaina o le au faʻasalalau.

O le faʻateleina o le taumafa o mea suamalie e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻega o mea leaga e tutupu:

  • taʻavale, maʻi inu, allergies, le lava le moe, atuatuvale, arrhythmia, totogia (faʻaaoga aspartame),
  • afaina o le tino, e aofia ai le dermatitis (faʻaaogaina o suklamat),
  • atinaʻeina o neoplasms mama ma le leaga (faia saccharin),
  • maʻi kanesa (faʻaaogaina ma le gasegase),
  • solia o le paleni-faavae faavae (faʻaaogaina o le fructose).

Ona o le lamatiaga o le atinaʻeina o faʻafitauli eseese, o mea suamalie e faʻaaogaina i ni tapulaa faʻaitiitia. Afai e le mafai ona faʻaaogaina le sucrose, e mafai ona e faʻaopoopoina le meli i le meaʻai - o se mea saogalemu ma maloloina. O le faʻaitiitia o le taumafa o le meli e le faʻapogai ai le oso i luga o le glycemia ma faateleina ai le puipuiga. E le gata i lea, o le sua suamalie, lea e na o le 5% sucrose, e faʻaaogaina e avea o se mea suamalie.

Glucose ma le solasolo o vailaʻau oona. Faatasi ai ma le tele lava o le tele o mea inu oona, e tele naua mea tutusa. I le taimi nei, mafaufau i le eseesega i le va o le kulukose ma le suauu.

Faʻamatalaga

Glucose - monosaccharide, o se gau o meaʻai o nisi o mea faʻalauteleina.

Sucrose - o se vailaʻau i lona fausaga e fesoʻotaʻi ma vailaʻau faʻamalosi faʻapitoa.

O le fausaga o le suauu

O mea uma e gaosia ai le gaʻo e aofia ai vaega e taʻua o sikoa. O lea ituaiga iunite o nisi taimi e tasi. O se faʻataʻitaʻiga o se mea e iai se masini o le kulukose. Atonu e tele vaega, e lua foi. O le filifiliga mulimuli e fetaui ma le sologa manuia.

O le mea lea, mai le tulaga o le kemisi, o le eseesega i le va o le kulukose ma le suauu e taoto i le tikeri o lo latou faigata. E maitauina iinei o le mea muamua o se vaega taua o le lona lua. I se isi faaupuga, glucose ma le isi vaega, fructose, faʻatasi ai ma le sogasoga. Ma pe a ulu atu i le tino, e faʻamavaeina ai le vailaʻau gaʻo i ona vaega e lua.

I se isi faʻataʻitaʻiga o le kulukose ma le suauu, e mafai ona maua ai o le faʻapitoa o le faʻalapotopotoga ma faigofie faʻafefe i le vai e taatele ia i latou. Ae o le suamalie o le vailaau e ese. I le fesuiaiga, o lenei uiga e sili atu ona aloaia ona o lona fusi.

Mo le mauaina o le tasi ma le isi gaʻo, e tatau ona e liliu atu i punaoa faanatura. O mea o loʻo fesiligia o loʻo faʻapipiʻiina i laau. Muamua, ua faia le kulukose i lalo o le la. Ona sosoo ai lea ma le fructose. O le taunuuga o le sologa manuia i vaega o le laau ua faamoemoe mo le faaputuputuina o mea faasao.

Ae ui i lea, sei o tatou iloiloina auiliiliga pe o le a le eseesega i le va o le kulukose ma le suauu e tusa ai ma a latou gaosiga e tagata. E moni lava o le muamua oi latou e valavala i lona tulaga mamā e sili atu ona faigata. O le meafaitino mo le gaosia o le kulukose, o le tulafono, cellulose poʻo le malo.

I le isi itu, o le suka (o le igoa o le fale mo le lona lua o le carbohydrate) e faigofie atu ona maua. E le gata i lea, i lenei tulaga, o mea faʻaleaganuʻu e faʻaaogaina, lea e masani ona faʻaaogaina pipi poʻo vao.

I le taimi nei, e mafai ona maua le tali pe afai e te liliu i le mataupu aoaoina a le aʻoga ma mafaufau i le vailaʻau vailaʻau o vaega uma e lua.

E pei ona taʻua e le aʻoga, o le suka, poʻo le taua foi o le saienitisi, o se mea faʻapitoa faʻapitoa. O lona molemulamu e aofia ai kulūkose ma fualaʻau fructose, ia o loʻo iai i le tutusa tutusa.

O le mea lea, e aliali mai o le 'ai o le suka, e' ai e se tagata le kulukose ma le fructose i tutusa tutusa. Sucrose, i le isi itu, e pei o ona vaega uma e lua, o loʻo taʻua o le carbohydrate, lea e maualuga lona malosi.

E pei ona e iloa, afai e te faʻaititia le taumafa i aso taitasi o gaʻo, e mafai ona faʻaititia le mamafa ma faʻaititia le caloric. I le uma, o loʻo talanoa mai le au fai meaʻai i lenei mea. o loʻo fautuaina e 'ai na o meaai maualalo-calori ma faʻatapulaʻaina oe lava i laʻau suamalie.

Le eseesega i le va o le sucrose, glucose ma le fructose

O le fructose e ese le ese mai le kulukose i le tofo, e sili atu lona manaia ma le suamalie. Glucose, i le isi itu, e mafai ona vave gauai, aʻo galue o se puna o le soona taʻua o le malosi. Faʻafetai i lenei mea, e mafai e se tagata ona vave faʻafouina le malosi pe a maeʻa ona faia ni mea faaletino poʻo mafaufau.

E iloagofie ai le kulukose mai le suka. E le gata i lea, o le kulukose e mafai ona faateleina le suka o le toto, lea e mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka i totonu o tagata. I le taimi nei, o le kulukose i totonu o le tino ua malepe i lalo na o le aafia i le insulin.

I le isi itu, o le fructose e le gata ina suamalie, ae e itiiti foi le saogalemu mo le soifua maloloina o tagata. O lenei vailaʻau e faʻafefiloi i totonu o faʻalaʻo ate, pe a fai o le fructose e liua i gaʻo gaʻo, lea e faʻaaogaina i le lumanaʻi mo tupe mama.

I lenei tulaga, e le manaʻomia le faʻalialia o le inisalini, o le mafuaaga lea o le fructose o se oloa saogalemu mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

E le afaina ai le kulukose toto, o lea e le afaina ai le maʻisuka.

  • E fautuaina le fructose e fai ma faʻaopoopoga i meaʻai faʻamalosi nai lo le suka mo le maʻisuka. E masani lava ona faaopoopo lenei suamalie i lauti, mea inu ma ipu autu i taimi o kuka. Ae ui i lea, e tatau ona manatuaina o le fructose o se oloa maualuga-kalori, o lea e mafai ona afaina ai i latou e fiafia tele i sipuni.
  • I le taimi nei, o le fructose e aoga tele mo tagata e mananao e aveesea le mamafa. E masani lava ona sui i le suka poʻo se vaega e faʻaitiitia ai le aofaiga o le suauu e faʻaumatia ona o le faʻaofiina o se mea suamalie i taumafa i aso taitasi. Ina ia aloese mai le lafoaia o sela gaʻo, e tatau ona e mataituina ma le faaeteete ia mea o le kalori i meaʻai i aso taitasi, talu ai e tutusa uma le malosi o nei oloa.
  • E le gata i lea, o le fatuina o se suamalie suamalie o le fructose e manaʻomia ai le itiiti ifo nai lo le manuia. Afai e lua pe tolu punetini o suka o loʻo tuʻuina i le lauti, ona faʻapipiʻiina lea o le fugaose i le sipuni tasi sipuni taʻitasi. O le fua faatatau o le fructose e sui ai, e tasi i le tolu.

O le fructose o se mea sili lea e sui ai le suka masani mo le maʻisuka. Ae ui i lea, e tatau ona mulimuli i fautuaga a le fomaʻi, matau le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, faʻaaoga se mea manogi i le faʻalelei ma aua neʻi galo e uiga i meaʻai talafeagai.

Suga ma le fructose: faʻaleaga pe manuia?

O le tele o le maʻisuka e le faʻafefe i mea taumafa suamalie, o lea latou te taumafai ai e saili se sui talafeagai mo le suka nai lo le lafoaia o meaʻai suka.

O ituaiga autu o mea suamalie o le suauu ma le fructose.

E aoga pe afaina ai mo le tino?

Mea aoga o le suka:

  • A uma ona ulu le suka i totonu o le tino, ona gagau lea i totonu o le kulukose ma le fructose, lea e vave ona uuina e le tino. I le isi itu, o le kullukose e taua tele - o le ulu atu i le ate, o le mafuaʻaga lea o le gaosia o mea faʻapitoa e aveesea ai mea vevela mai le tino. Mo lenei mafuaʻaga, faʻaaogaina le kulukose i le togafitiga o faʻamaʻi ate.
  • Glucose e faʻaleleia le faia o le faiʻai ma ei ai sona aoga aoga i le faagaioia o le tino.
  • Sugar foi e avea o se vaifofo sili ona lelei. Faʻasalaga o faʻalavelave faʻalavelave, popolega ma isi faaletonu mafaufau. E mafai lenei mea e ala i le gaoioiga o le serotonin hormone, lea e aofia ai le suka.

Mea leaga o le suka:

  • Faatasi ai ma le tele o le taumafa o laʻau suamalie, e le maua e le tino le taimi e gaosia ai le suka, lea e mafua ai le teuina o sima gaʻo.
  • O le tele o le suka i totonu o le tino e mafai ona mafua ai le atinaʻeina o le maʻisuka i tagata na muai oso i lenei maʻi.
  • I le tulaga o le faʻaaoga soo o le suka, o le tino foi e faʻaaoga lelei le calcium, lea e manaʻomia mo le gaosiga o le suauu.

O aoga aoga o le fructose

  • O lenei suamalie e le faateleina le kulukose o le toto.
  • Fructose, e le pei o le suka, e le faʻaumatia ai le nifo nifo.
  • O le fructose o loʻo i ai se fuainumera maualalo, ae o le tele o taimi e sili atu le suamalie nai lo le sosolo. O le mea lea, o le suamalie e masani ona faaopoopo e le maʻisuka i meaai.

Mea leaga o le fusi:

  • Afai e suia atoa le suka i le fructose, e mafai ona tupu le tagofia o mea ua fai ma vaisu, o se taunuuga o le a amata ona afaina ai le tino. Talu ai ona o le tele o le faʻaaogaina o le fructose, o le kulūkose o le toto e mafai ona paʻu i lalo ifo.
  • E le o aofia ai le glucose, o le mafuaaga lea e le mafai ai ona tumu le tino i se mea suamalie e oʻo lava i le faʻaopoopoga o se fua taua. O lenei mea e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi.
  • O le masani ai ma le le pulea lelei o le 'ai o le fusi fualaʻau e mafai ona mafua ai le faʻaaogaina o gaʻo i totonu o le ate.

E mafai ona vaʻaia e taua tele e taua tele le filifilia o suauu mo le maʻisuka ituaiga 2 ina ia aua le faʻamalosia le faafitauli.

Afai e te le iloa po o le fea e sili ona lelei, ona 'ai lea o le meli! O laʻu fautuaga lenei mo tagata uma! Me ma le sulu e sili ona lelei.

O le mea e mataʻina ai, o le tagata na sau ma le manatu e sili atu le suamalie o le fructose nai lo le sukari na latou tofoina i latou?

Na ou faitauina le tusiga, ma ou te lei malamalama i le mea sili ona aoga ma mea e sili atu ona leaga

Glucose ma le laulau suka - pe faapefea ona eseese?

O le fesili i le eseesega i le va o le suka ma le kulukose mo se tagata atamai e foliga ese. O le mea moni, e tele suga i le natura, ma o le kulukose e leai se mea ae o se ituaiga suka. O lona uiga o le suka o se mataupu lautele, ma o le kulukose o se tulaga faapitoa. E tele ituaiga o suka e fesuisuiai i le auala gaosia. E le gata i lea, o le tele o suga o se vaega o vailaʻau faʻasolosolo e faavae i luga o se mole kulukose faigofie. Ae seʻio tatou tilotilo i le suka masani, o le mea tatou te faʻatau i totonu o le faleoloa ma tuu i le kofe ma le lauti.

O le igoa faasaienisi mo sea suka e manuia, e maua i le tele o laau totő, ae o beets ma cane e matua taua lava, lea e maua uma ai le suka i la tatou laulau. Pe a faʻaumatia, o le suauu e paʻu i lalo i totonu o le vaega o meaʻai i le fructose ma le glucose. Glucose, i le isi itu, ua uma ona avea ma ituaiga o suka e mafai e le tino ona faʻaaoga e vave vave ona maua ai le malosi, o le suka sili ona faigofie.

Laʻau vailaʻau

Suga sa faatauina i totonu o le faleoloa e lua ituaiga: cane ma pi. O loʻo faʻatauina i foliga o tioata manino poʻo le paʻu. E mafai ona faʻatau faʻatau le suka. Ona o lea, o loʻo i ai se lanu uliuli, e manatu sese e sili atu ona aoga, ae o ona meatotino e le ese mai le suka. Uiga aoga o mea ia e mafai ona maua i le kulupu (B) i le suka suka, ae o ona anotusi e le o faʻamatalaina i soo se mea ma e masani lava ona le amanaia. I le tulituliloaina o aoga, ua sauni tagata e totogi malosi mo suka suka.

O le isi mafuaaga e faʻamalosia ai tagata e faʻatau le suka cane o lona tofo le masani ai, ae o le tele o tagata fai meaʻai ua matauina i le leai o le faʻamamaina, o le cane suka mafai ona aofia ai mea leaga e faaopoopo i vitamini. Pau lava le mafuaʻaga e le ulu ai le oloa gaosi i totonu o fata i se tulaga e le o faʻamaoniaina, o le mea muamua e leʻi faʻamamāina, o loʻo i ai se foliga le talafeagai ma o se tofo ese. E mafai foi ona e mauaina le fuafasi i le faatauina atu, ae mo le tagata faatau mulimuli e leai se eseesega iloga i le tofo.

Glucose o le mono-suka ma o le oloa faaiu lea o le vaevaeina o suga sili ona faigata, e pei o le suka suka - sucrose. O se oloa o le photosynthesis ma o loo i ai i totonu o fualaau totino uma o fualaau oona i ituaiga eseese. I totonu o le tino o le tagata, o le kulukose o se tasi lea o punavai autu o le malosi, o le auai malosi i le metabolism.

Glucose e gaosia e le tino e puipuia ai le ate mai le tele o mea leaga. E teuina foi i totonu o le ate o loʻo faʻaagaga i le tulaga o se kulupu kesi, lea e mafai mulimuli ane ona liua i le kulukose ma faʻaaogaina e le tino. Glucose, pei o le suka suka, e faigofie ona solo i le vai.

O faʻamanuiaga ma mea leaga o suka

E masani ona matou faʻalogo i faʻamatalaga a fomaʻi o le suka o se mea leaga mo tagata. E faʻafefea pe a uma, o le laʻau 'aina' aina 'eseʻese ua liua i le kulukose e aoga ma e tatau foʻi mo le tino o le tagata. E tusa uma lava le aofai o suka, e tatau ona e malamalama o suga eseese o loʻo i ai i le tele o mea i totonu o se lisi tele o meaʻai. O mea taumafa uma e maua ai le suka e aofia ai le suka ma le maso, ae tatou te taumafai e faʻaopoopo atili le suka ia tatou meaʻai.

Tatou te aai i pastries, e leai se mea e sili atu na i lo gaʻo i totonu o latou mamanu. Carbohydrates, i le isi itu, mo se vaega lelei e aofia ai sugars o se fausaga sili ona faigata. I le faaopoopo atu i nei mea uma, tatou te faaopoopoina le suka i meaʻai uma e le o iai se masima. O nisi taimi i totonu o le oloa o se aofaiga saʻo o le masima ma le suka. I ia ituaiga, o le suka e matua leaga lava. O le tino e faigofie lava ona liua molimoli suka i totonu o fualaʻau gaʻo ma teu faʻapolopolo.

Aisea tatou te fiafia ai i le suka?

Aisea tatou te 'aina ai le tele o suka? O le tulaga o le alualu i luma, oa tatou meaola e leai se taimi e faʻaleleia ai le saoasaoa o le atinaʻe faasaienisi ma le suiga o le olaga. O o tatou augatama na aina le suka i le tulaga o vine, fualaau aina ma le meli. O le tofo o le suka ua faʻailoa atu ia i latou e aoga, o se malosiaga mama, o lea e matua suamalie lava. Sa faigata ona maua le suauu, ma o lea na taua ai. Ae i lo tatou taimi, o le suka e le o se mea manaia, e maua mai i le tele o mea, ua faigofie tele ona maua. Ae o le fausaga o le tino o le tagata e lei suia, o le tofo o le a faatulagaina i le auala lava e tasi. O se tasi lenei o mafuaʻaga o le manumanu i le lalolagi faʻaonaponei.

Faʻaaogaina o le kulukose

E faʻaaogaina i vailaau mo le puleaina o le tino i le tulaga o se lola. O le mea lea, o mea taumafa le lelei o se tagata i se tulaga e le iloa, ua vaivai pe matua maʻi tigaina, e mafai ona faatinoina. O le faʻafoega o le kulukose e fesoasoani foi i le tino e faʻafeiloaʻi ai le inisua na mafua mai i se faʻamaʻi pipisi poʻo le faʻamaʻi. Ina ia maua le maʻisuka, e faʻaaogaina se suʻega e faʻaaoga ai le tele o le kulukose ma toe iloilo ai le tino.

Eseesega manino

I le lautele, afai e te faʻamaʻoina le kulūkose ma tuʻu ni atigi pusa se lua i tioata o suka ma kullukose masani, e mafai ona e faia se suʻega, tuʻuina atu se tasi e taumafai e fai ni fesili. O se tagata masani, i le tofotofoina o le kulukose, o le a fai mai e na o se suka sili ona suamalie. Pe a faatusatusa i le suka o le suka, o le kulukose o le a avea pea ma se mea manino ma le mama, ae o sina sugary, ma suamalie. Glucose o se suka faigofie lea e amata ona gauai i totonu o le toto e oo lava i le ooto tautala.

O le a le eseesega i le va o le suka ma le kulukose?

O le fesili e masani ona fesiligia, sugar ma glucose, o le a la latou eseesega? O nei uiga e lua e fesootaʻi ma le tasi. Ae o le toʻatele atonu latou te le iloa o loʻo i ai se eseesega tele i le va oi latou.

O lenei vailaau ei ai sona suamalie manaia, e aofia ai le vaega o mea inu. O lona aofaiga tele o loʻo maua i fua ma fua. Ona o le malepelepe o le tino o le tagata, e mafai ona faia i le ituaiga o kulukose ma le fructose. E foliga mai o tioata e le taua ma e le lanu. Ua lelei le solo i le vai. E ui lava i le suamalie suamalie, e le o se mea sili ona suamalie o le carbohydrate, e sili atu nai lo le faamanuiaina i nisi taimi i le tofo. Glucose o se elemene taua o meaai paleni. E silia ma le limasefulu pasene o le malosi o le tagata e lagolagoina e ia. Ma le isi, o ana galuega e aofia ai le puipuia o le ate mai ituaiga uma o mea oona.

E tutusa lava le manuia, e na o le igoa puupuu tatou te faaaogaina i le olaga i aso faisoo. E pei ona tatou talanoaina i luga, o lenei elemene i totonu o le tino o le tagata e le o se mea e tasi, ae o le lua - kulukose ma le fructose. O le sucrose e iloga i ona uiga faaalia i le le mautonu, talu ai e aofia ai nisi o vailaʻau gaʻo:

"Faʻamatalaga" sugars o ni meaʻai, faʻapea foi ma mea na maua mai i beets. O sea oloa e maua mai i lona tulaga mamā, pe afai o loʻo i ai se pasene maualalo o mea le mama. O lenei vailaʻau ei ai mea taua e pei o le kulukose - o se mea taua i le taumafataga, lea e maua ai le tino o le tagata ma le malosi. O se pasene tele e maua i sua mai vine ma fua, faʻapea foʻi ma le tele o fua. O beets ei ai le tele o le sucrose, ma o le mea lea ua faʻaaogaina o se oloa o le gaosiga. E matua suamalie i le vai. O lenei oloa e tele taimi e suamalie ai.

Glucose ma suka e sili ona manaia

O le kulukose ma le suka e tutusa lava? O le mea muamua e eseese ona o se manosaccharide, e pei ona molimauina e le i ai i totonu o lona fausaga o le 1 carbohydrate. Suga o se mea e le ioeina, aua o loo i ai le 2 gaʻo i le tuufaatasiga. O se tasi o nei mea -ona o le kulukose.

O nei mea e fetaui ma o latou natura masani.

Juices, fualaau suamalie, fualaʻau - o punavai e sili ona lelei ai le gaosiga o suka ma glucose.

Pe a faatusatusa i le faagasologa o le gaosia o le suka (lea e maua mai i se fua tele mai se aofaiga maualalo o meafaitino), ina ia maua ai le kulūkose i lona tino mamā, e tatau ona faʻaaogaina se telefoni ma le gaioiga o galuega. O le mauaina o le kulukose i luga o se gaosiga o mea tau gaosiga e mafai ile fesoasoani ole cellulose.

E uiga i aoga o vaega e lua o meaʻai

Glucose po o le suka, o le fea o le a lelei? E leai se tali tasi i lenei fesili. O le a matou taulimaina meatotino.

I so o se taumafataga, e 'ai e se tagata le suka. O lona faʻaaogaina ua lauiloa o se faʻaopoopoga mo ituaiga uma o ipu. O lenei oloa na maua lona lauiloa 150 tausaga talu ai i Europa. E le gata i mea leaga o lenei pamu.

  1. Tino gaʻo. Manatua o le suka tatou te faʻaaogaina o loʻo avea ma glycogen i le ate. I le tulaga pe afai e maua le maualuga o le glycogen i se tulaga maualuga atu nai lo le mea e tatau ai, o le suka taumafaina e aofia ai le tele o ituaiga le lelei o le faʻafitauli - o le gaʻo susu. I le tele o mataupu, o nei teugatupe e mafai ona iloa i totonu o le manava ma sulu.
  2. Tupu matua. O le faʻaaogaina o se aofaiga tele o le oloa e fesoasoani i le faʻavaeina o uʻamea. O lenei mea e teu i le palakene e fai ma se faʻaagaga, lea e faʻaitiitia ai le galasticity o le paʻu. E i ai foi se isi mea e tupu mai ai le matua matua - o aʻafiaga faʻapitoa e tosina mai i le suka, e aʻafia ai le tino, ma faʻaleagaina ai mai totonu.
  3. Faʻaauau. E tusa ai ma faʻataʻitaʻiga i tama, ma faʻaaoga soo, o se faʻalagolago tele e aliali mai. O lenei faʻamatalaga e aafia ai foi tagata. Faʻaaoga e faʻaalia ai suiga faapitoa i le faiʻai e tutusa ma cocaine poʻo le nicotine. Talu ai o se tagata ulaula e le mafai ona oʻo i se aso e aunoa ma le asu o le nicotine, e aunoa ma ni selu.

O le faaiuga e taʻu mai ia te ia lava o le tele o le suka e matautia mo le tino o le tagata. E sili atu le faʻaitiitia o le taumafa ma le tele o le kulukose. O nei sailiiliga na maua e tagata faigaluega o le Iunivesite o Kalefonia. A maeʻa ona faia le tele o suʻesuʻega, ua faʻamaonia e saienitisi faapea, o le faʻaaoga soo o le fructose, faʻamaʻi o le fatu, e faʻapena foi ona maua i le maʻisuka.

Sa faia se suʻega lea na faʻaaogaina ai e tagata na faʻaaogaina pia ma maualuga maualuga o suka suka faaalia ai suiga e le manaʻomia i le ate ma le gaʻo. E le fautuaina e fomaʻi le aveina o lenei vaega. Ma o mea uma ona ua tele suiga o olaga o tagata, ona ua matou le toaga, ona o le i ai pea o le teuina o gaʻo, lea e aʻafia ai faafitauli tau soifua maloloina. E toatele e tatau ona mafaufau i lenei mea.

O le a se mea sili ona suamalie?

Ma le fesili o le eseesega i le va o le suka ma le glucose ua faatulaga i fafo. Ia tatou talanoa nei po o fea e suamalie, glucose poʻo suka?

Suga mai le fualaau suamalie e suamalie i le tofo, ma e lelei foi lona lelei. Ae o le gasegase e tele taimi e televave, ma e faaopoopo atu le malosi. E i ai le manatu e tasi e le mafai ona tali atu e sili ona suamalie. Ae afai e te tilotilo, o le taimi la e ulu atu ai i le vavalo o le tagata, e fai ai le kulukose ma le fructose i luga o le faʻafesoʻotaʻi ma le fulufulu, mulimuli ane o le tofo o le fructose lea e lagona i le gutu. E manino lava le faaiuga: o le suka i le gaosiga o le suavai e sili atu ona lelei le fua, ma o le mea lea e sili atu ona suamalie nai lo le kulukose. O mafuaʻaga uma ia e mafua ai ona manino pe faapefea ona ese le kulukose mai le suka.

O faʻamatalaga i luga o le 'upega tafaʻilagi e tuʻuina atu mo naʻo aʻoaʻoga faʻaaloalogia, e le o se faʻamatalaga ma faʻamaonia saʻo, e le o se taʻiala i le gaioiga. Aua e te mafaufau ia te oe lava. Faʻatalanoa i lau tausi soifua maloloina.

O le a le kulukose?

Glucose o se mea suamalie e fesootaʻi ma monosaccharides ma gaʻo. E maua i le tele o fualaau aina suamalie ma meaʻai - aemaise lava i vine. E mafai ona faia i totonu o le tino o le tagata ona o le gau o le sucrose (o lona uiga, suka - e uiga i le mea mulimuli ane) i le kulukose ma le fructose.

Faʻaalia mai tioata e leai ni lanu ma se manogi. Ua lelei le solo i le vai. O le i ai o se tofo suamalie, e le o se suamalie aupito sili ona suamalie o gaʻo, e maua ai le tusa ma le 2 taimi pei o le sologa lelei e tusa ai ma le malosi o le vevela.

Glucose o se mea taua tele. E sili atu ma le 50% o le malosi e tuʻuina atu i le tino o le tagata. Glucose e faia se galuega taua i le puipuia o le ate mai toxins.

O le a le suka?

Sugar o se puupuu, masani ona faʻaaogaina le igoa mo le sucrose. Matou te maitauina i luga atu o lenei mea gaʻo, pe a ulu atu i le tino o le tagata, ua gauia i le kulukose ma le fructose. Saccharose e masani lava ona taʻua o le le tali mai - ona o loo i ai le 2 isi ituaiga o gaʻo: o mea tonu lava ia e faʻaumatia ai.

Faatasi ai ma le "faasinomaga" sugars - cane, faapea foi ma le maua mai i beets. E toetoe lava o le lelei atoatoa ma se pasene laitiiti o mea le mama.

O le mea o loʻo fesiligia, e pei o le kulukose, o se kulimi taua ma e maua ai le malosi i le tino. Sucrose, pei o le kulukose, o loo maua i fualaau suamalie ma sua sua, i fua. O le tele o suka o loʻo iai i beets ma cane - o loʻo i ai i totonu o ituaiga sili ona lauiloa o mea gaosi e gaosia mo le gaosiga o le oloa tutusa.

I foliga vaaia, o le siaki e tutusa ma le kulukose - o se tioata le lanu. E mafai foi ona suavai i le vai. Sucrose e faalua ona suamalie e pei o le kulukose.

Le eseesega i le va o le kulukose ma le suka

O le eseesega tele i le va o le kulukose ma le suka, o le mea muamua o se monosaccharide, o lona uiga, e na o le 1 le carbohydrate o loo i ai i le fausaga o lona fua. Suga o se mea e le malie, o loʻo i ai le 2 carbohydrates, ma o le tasi o ia o le kulukose.

O faʻapogai masani o mea o loʻo fesiligia e tele lava tutusa.E maua uma le kulukose ma le suka i fua, vine, sua. Ae o le mauaina o le kulukose mama mai ia i latou, o le tulafono, o se faiga sili atu ona galue malosi ma tekinolosi, e ese mai i le mauaina o le suka (lea e maua mai ai le pisinisi mai se lisi faatapulaa o mea e gaosia i le laau toto - e masani lava mai beets ma cane). I le isi itu, o le kulukose e faʻapisinisi e maua mai i le suavai o le masini poʻo le cellulose.

I le fuafuaina o le eseesega i le va o le kulukose ma le suka, matou te atagia ai faaiuga i le laulau.

O le a le eseesega i le va o le kulukose ma le suka? O a aʻafiaga?

O le toʻatele o tagata e taʻitaʻia se olaga soifua maloloina e sili e faʻaaoga glucose e avea o se mea suamalie. E manatu o se aoga aoga i le suka. O le mea moni, o le kulukose e le o se suka e suia, ae o se fesuiaiga. Ma o le faigofie. O le isi suʻesuʻega faasaienisi mo le kulukosese o le dextrose.

Soo se ituaiga suka e ulu i totonu o le tino ua gauia i totonu o enzymes lea e toso i totonu o le toto. O le tino o le tagata, pe a ulu i ai le suka, talepeina i lalo, liliu i le kulukose, aua o loo i ai i lenei faiga e mafai ai ona maua le suka. O le fua o le faʻasiliina o le suka e le tino e masani ona taʻua o le numera o le glycemic index. O le maualuga o faʻamaoniga o le glycemic index is glucose, aua e sili ona vave faʻafefe.

O le faʻaaogaina o le kulukose, e pei o le suka, e mafua ai le tele o meaʻai gaʻo e maua ai le gaʻo, e mafai foi ona mafua ai le maʻisuka. Mo nei mafuaaga, o le suka ma ona mea e masani ona taʻua o le "maliu papaʻe".

O le a la le eseesega i le va o le kulukose ma le suka? O le kulimi suka e taʻua o le disaccharide e aofia ai ni molikino se lua-kulukose ma fructose. O se tuufaatasiga lea na fausia e le tagata; o le sosolo e seasea maua i le natura. Meaʻai e manatu o le suka o le gaʻo sili atu ona afaina ai le gaʻo, e maua ai na o mea faigofie e faigofie ona maua. Glucose o se uiga masani. E aofia ai le tasi mole mole ma e itiiti lona suamalie nai lo le suka.

I le natura, e masani ona maua i fua.

O a mea e aafia ai le kulukose? Ona o le saoasaoa tele o le ulufale atu i totonu o le toto, o le kulukose e avea ma punavai o le "malosi vave," ae, o le mea e leaga ai, o le malosi tele o le malosi e mafai ona mafua ai le pa'ū tutusa, lea e masani ona tupu ai le le malamalama (ona o le leai o le kulukose i le mafaufau )

Faatasi ai ma lona maualuga o le faasinomaga o le faasinomaga, o le kulukosese o le sili ona matautia o le suka i tulaga o le maʻisuka.

I le faaputuputuina, e taua le matauina o le suka ma le kulukose e afaina ai le ata ma le soifua maloloina o tagata. O le mea e leaga ai, e leʻi oʻo mai le tagata soifua ma se sui agavaa mo nei elemene. Na pau le mea na totoe o le matauina o le faʻaleleia pe a faʻaaogaina le suamalie. I le auala, pe a tuʻufaʻatasia ma isi elemene i meaʻai, e pei o meaola ma gaʻo, o le fua o le suka faasili e faʻaititia sina mea, ae o loʻo tumau pea le maualuga. Taumafai e faʻaaogaina i se taimi e le masani ai ma laʻititi.

O le a le eseesega i le va o le fructose ma le suka ma e mafai mo le maʻisuka?

Fructose o se monosaccharide. O se gaʻo faigofie e maua i vine, fualaau aina ma le meli. E tele feeseeseaiga i le fructose e fesootaʻi atu i isi gaʻo.

Talu ai o se vailaʻau faʻamalosi faigofie, e ese mai i mea faigata e fusia ma o se elemene o le tele o faʻasalalauga ma sili atu faʻalavelave polysaccharides.

Eseesega mai isi gaʻo

Faatasi ai ma le isi monosaccharide ua taʻua o le kulukose, fualaau fructose forms sucrose, lea e aofia ai le 50% o nei mea taʻitasi.

O le a le eseesega i le va o le fructose sugar and glucose? E tele taʻiala mo le faʻamaoniaina o nei meaola e lua faigofie.

O le vailaʻau o loʻo i ai le eseesega mai isi ituaiga o gaʻo, e aofia ai le sucrose, lactose. E 4 taimi e sili atu le suamalie nai lo lactose ma 1.7 taimi sili atu ona suamalie nai lo le sosolo, o se vaega lea. O le vailaʻau e maualalo ifo ile kalori pe a faatusatusa i le suka, lea e avea ai ma suamalie lelei mo le maʻisuka.

O le suamalie o se tasi o mea e sili ona masani ai gaʻo, ae na o ate e mafai ona gaosia. O le mea e ulu atu i le ate o le a suia e le tino i le gaʻo.

O le taumafaina e tagata o le fructose e le oona, e pei ona tupu i isi gaʻo. O le sili atu i le tino e mafua ai le gaʻo ma faʻamaʻi faʻatasi ai ma le cardiovascular system.

Faʻavae ma le kalori

O le tuufaatasiga o le vailaʻau e aofia ai meaola ninii o elemene nei:

O le kalori mea o lenei carbohydrate e matua maualuga, ae faʻatusatusa i le sucrose, e itiiti ifo kalori.

100 kalama o le carbohydrate e aofia ai le 395 kalori. I le suka, o laʻititi kalori e laʻititi maualuga ma e silia ma le 400 kalori i le 100 kalama.

O le soona inu i totonu o le inumaga e mafai ai ona e faʻaaogaina le vailaau nai lo le suka i oloa mo le maʻisuka. E itiiti se sao i le gaosiga o le inisalini.

O fea oi ai?

O loʻo i ai le vailaʻau i oloa nei:

O le meli o se tasi lea o taitai i totonu o le mea o loʻo iai lenei gaʻo. O le oloa e aofia ai le 80% o lea oloa. O le taʻitaʻi i totonu o le mea o loʻo iai i lenei vailaʻau o le sipuni sana - i le 100 g o le oloa e aofia ai le 90 g o le fructose. O le suka faamamaina e aofia ai le 50 g o le elemene.

O le taʻitaʻi i totonu o fualaau aina ma fua i totonu o mea o monosaccharide o loʻo i ai le aso. 100 g o aso e aofia ai le 31 g o mea.

Faatasi ai ma fualaau aina ma vine, mauoa i mea, tu ese (mo le 100 g):

E matua taua lava i vine o vine mamago. O se taua tele o le monosaccharide i le fuamū mumu ua matauina. O se aofaiga tele o lea mea o loʻo i totonu o vine ma faʻamago apricots. Muamua tala mo le 28 g o le carbohydrate, le lua - 14 g.

I le tele o fuālaʻau manogi, o loʻo i ai foi lenei elemene. O se vaega itiiti o le monosaccharide o loo i ai i le kapisi paepae, o ona mea maualalo maualalo e matauina i le broccoli.

Faatasi ai ma cereals, o le taitai i le mataupu o le suka o le fructose o le sana.

O le a le mea lenei o le gaʻo? O filifiliga sili ona taatele e mai le sana ma le suka.

Vitio i luga o meatotino o le fusi:

E mafai mo le maʻisuka?

O loʻo faʻamatalaina i se fuainumera maualalo maualalo. Mo lenei mafuaaga, e mafai ona faia e tagata e maua i le maʻisuka. O le tele o le fructose e faʻaaoga tuusaʻo e faʻalagolago i le ituaiga o maʻisuka i le tagata maʻi. E i ai le eseesega i le va o aafiaga o le monosaccharide i luga o le tino o se tagata e mafatia i le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2.

E sili ona aoga mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, ona o lo latou maualalo o le hyperglycemia. O lenei vailaʻau mo le gaosiga e le manaʻomia ai le tele o inisalini, e le pei o le kulukose.

E le fesoasoani le Carbohydrate i na gasegase oe ua faʻaitiitia le maualuga o le toto i le taimi o togafitiga. Monosaccharide e le mafai ona faʻaaoga e latou e le o le tala o le hypoglycemia.

O le faʻaaogaina o suka i le suka i le maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia ai le tausiga tele. E masani lava o lenei ituaiga o siama e atiaʻe ai i luga o le mamafa o tagata, ma o le suka o le sukamalu e mafua ai le manava le pulea ma le gaosia o le gaʻo i le ate. A faʻaaogaina e tagata gaʻo mea taumafa i le sukari vine i luga atu o le masani, o le faʻaitiitia o le soifua maloloina ma foliga mai o faʻafitauli e mafai.

  • tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e faatagaina i aso taitasi o le 50 g o monosaccharide,
  • 30 g i le aso e lava mo tagata ei ai le faʻamaʻi 2, ma mafaufau i le siakiina pea o le soifua manuia,
  • ua fautuaina le maualuga o le gasegase o tagata gasegase e matua faatapulaa lo latou faaaogaina o mea gaʻo.

O le le mafai ona pipii atu i le fua o le sukari fua o le sukari e mafua ai le oʻo mai o faʻalavelave ogaoga faʻamaʻi i le maʻisuka i le ituaiga o gout, atherosclerosis, ma le faʻailoga.

Manatu ole maʻi

Mai i iloiloga o tagata maʻisuka e masani ona 'ai le fructose, e mafai ona faʻamauina e le maua ai se lagona o le atoatoa, e pei ona masani ai ma le suamalie masani ma le suka, ma o lona tau maualuga foi e matauina.

Sa ou faatauina le fructose i le ituaiga o suka. O le au faaopoopo, ou te matauina e leai se malosi o le malosi i le nifo, e le pei o se suka faigofie, ma e aoga tele i le paʻu. E uiga i le gaioiga, ou te fia matauina le tau sili ona maualuga o le oloa ma le leai o se satu. Ina ua uma le inu, sa ou toe inu i le lauti.

Roza Chekhova, 53 tausaga

E iai loʻu maʻisuka ituaiga 1. Ou te faʻaaoga le fructose e fai ma sui i le suka. E fai sina suiga i le tofo o lauti, kofe ma isi meainu. E le o se masani lelei. E le taugata tele ma e le afaina i le saturation.

Anna Pletneva, 47 tausaga

Sa ou faʻaaogaina le fusila nai lo le suka mo se taimi umi ma ou faʻaaoga i ai - E iai loʻu maʻisuka ituaiga 2. Ou te lei matauina le eseesega i lona tofo ma le tofo o le suka masani. Ae sili atu le saogalemu. E aoga mo tamaiti laiti, aua e faasaoina ai o latou nifo. O le mea le lelei tele o le tau maualuga e faatusatusa i le suka.

Elena Savrasova, 50 tausaga

O le kopiina o mea e faʻatagaina naʻo le faʻamatalaga o le punavai.

Auai matou ma mulimuli i talafou i fesoʻotaiga vavave faʻaneionapo.

O le fesili e masani ona fesiligia, sugar ma glucose, o le a la latou eseesega? O nei uiga e lua e fesootaʻi ma le tasi. Ae o le toʻatele atonu latou te le iloa o loʻo i ai se eseesega tele i le va oi latou.

O lenei vailaau ei ai sona suamalie manaia, e aofia ai le vaega o mea inu. O lona aofaiga tele o loʻo maua i fua ma fua. Ona o le malepelepe o le tino o le tagata, e mafai ona faia i le ituaiga o kulukose ma le fructose. E foliga mai o tioata e le taua ma e le lanu. Ua lelei le solo i le vai. E ui lava i le suamalie suamalie, e le o se mea sili ona suamalie o le carbohydrate, e sili atu nai lo le faamanuiaina i nisi taimi i le tofo. Glucose o se elemene taua o meaai paleni. E silia ma le limasefulu pasene o le malosi o le tagata e lagolagoina e ia. Ma le isi, o ana galuega e aofia ai le puipuia o le ate mai ituaiga uma o mea oona.

E tutusa lava le manuia, e na o le igoa puupuu tatou te faaaogaina i le olaga i aso faisoo. E pei ona tatou talanoaina i luga, o lenei elemene i totonu o le tino o le tagata e le o se mea e tasi, ae o le lua - kulukose ma le fructose. O le sucrose e iloga i ona uiga faaalia i le le mautonu, talu ai e aofia ai nisi o vailaʻau gaʻo:

"Faʻamatalaga" sugars o ni meaʻai, faʻapea foi ma mea na maua mai i beets. O sea oloa e maua mai i lona tulaga mamā, pe afai o loʻo i ai se pasene maualalo o mea le mama. O lenei vailaʻau ei ai mea taua e pei o le kulukose - o se mea taua i le taumafataga, lea e maua ai le tino o le tagata ma le malosi. O se pasene tele e maua i sua mai vine ma fua, faʻapea foʻi ma le tele o fua. O beets ei ai le tele o le sucrose, ma o le mea lea ua faʻaaogaina o se oloa o le gaosiga. E matua suamalie i le vai. O lenei oloa e tele taimi e suamalie ai.

Tuua Lau Faamatalaga