O le a fesoasoani i le maʻisuka: o fualaau ma togafitiga

O le tagata ua maua i le maʻisuka e matua popole lava pe o le a le ituaiga o suka suka, o le a le mafuaaga o le amataina ma le atiina ae o le maʻi i le tino ma mea e fesoasoani e toe maua ai mai le maʻisuka.

O le atinaʻeina o le maʻisuka i le tino e fesootaʻi ma le le lava o le inisalini poʻo le faʻaalia o le puipuiga o siama o siama e faalagolago i le insulin i lenei hormone ma se tino masani ile tino o le maʻi.

E lua ituaiga o faʻamaʻi:

  1. O le maʻisuka ituaiga 1 o se maʻi o le insulin, lea o loo i ai le mutaaga o le gaosiga o le inisalini po o le faaitiitia o le gaosiga o le inisalini i se aofaiga tele. O lenei ituaiga o maʻi e sili ona ogaoga ma faigata tele ona pulea.
  2. O le maʻisuka ituaiga 2 e taʻua o se faʻamaʻi e masani ona atiina ae i tagata matutua. O le faamaʻi e mafua ona o le faifai malie o le gaosiga o le inisalini ma le tupuga mai o le tui o le insulin e mafua ai ona puipuia le tui puipuia o le inisalini.

O le atinaʻeina o le maʻisuka e mafai ona mafua mai i mea le lelei ma le le talafeagai, o le faʻalavelave masani o le faʻalavelave faʻafuaseʻi, o le mamafa, o le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi i le tino, o faʻafitauli ma le faʻamaʻi ma gasegase gastrointestinal.

O faʻamaoniga autu o le faʻamaʻi e faapenei:

  • o le tulai mai o se lagona malosi o le fiainu,
  • le faʻasaʻolotoina o se aofaiga tele o le urine,
  • i nisi tulaga, o se taunuuga o le faʻasaʻolotoina o se aofaiga tele o le urine, faʻaleagaina le maʻi.

O le faʻamalositino o le faʻamaʻi o loʻo faia i se metotia falesuesue i le faagasologa o le fuaina o le maualuga o le suka i le plasma toto.

O le maʻisuka ituaiga 1 e le mafai ona faʻaleleia ma manaʻomia le togafitiga o le insulin i le gasologa o le olaga. O le kulukose o loʻo pulea i se tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 1 e faʻatinoina e ala i le faʻaogaina o le faʻataʻitaʻiga o faʻataʻitaʻiga saʻo o le inisalini.

Ole faʻamaʻi pipisi e mafai ai ona e aloese mai le atinaʻeina o faʻalavelave i le tino na mafua mai i le maualuga o le kulukose i le tino.

Afai e maua e le tagata maʻi le maʻisuka ituaiga 2, e manaʻomia le inisalini ina ia faʻaofiina i totonu o le tino i na o faʻalavelave faʻafuaseʻi.

Faatasi ai ma se laʻititi laʻititi i le kulukose plasma, ua lava lea e ave ai vailaʻau tatau e faʻamalosia ai le galue o suauu peta pancreatic, faʻateleina le gaosiga o le inisalini.

O le a le mea e fai pe'ā maua le maʻisuka ituaiga 1?

O le faia o togafitiga togafitiga e le maua ai se fofo atoatoa mo le faamaʻi ma pe a uma ona aliali mai le maʻisuka i totonu o le tino e le mafai ona togafitia atoatoa, e tumau pea i le tagata mo le ola.

O le togafitiga o le faamai e faia e se endocrinologist, o le ituaiga togafitiga e faia e faalagolago lea i le ituaiga o maʻisuka ua iloa ma uiga patino o le tino o le tagata.

I le maʻisuka ituaiga 1, o le togafitiga o le inisalini o se mea taua tele. O le faʻaofiina o le inisalini e mafai ai e oe ona pulea le maualuga o le kulukose i totonu o le tino. I aso nei, o ituaiga ituaiga insulin e maua mai. Faʻalagolago i le umi o le gaioiga, o insulin e vaevaeina i ni vailaau pupuu, ma le umi ma le umi.

O le faia o togafitiga o le insulin i le maʻisuka e manaʻomia ai le puleaina o le 0.5-1 iunite o le inisalini i le kilokalama o le mamafa o le tino i le leai o se manua.

Togafitiga mo le maʻisuka e manaʻomia ai se meaai talafeagai. O meaai a le tagata gasegase e faʻavae i luga o le faʻaititia o le gaʻo gaʻo. O le faʻaitiitia o taumafa o le cholesterol e iai foi mea e manaʻomia. O nei oloa e aofia ai:

  1. pata
  2. fuālaʻau manogi,
  3. gaʻo
  4. fuamoa fuamoa

E tele fualaau aina ma fualaau faisua e tatau ona faaopoopo i le meaai. E faʻasaina le faʻaaogaina poʻo le faʻaititia o le taumafa i le itiiti ifo o le faʻaogaina o mea nei o fua o laau:

O le faʻaaogaina o suamalie suamalie ma mea inu gaʻo, lea e aofia ai le tele o suga, e le fautuaina.

I le olaga atoa, ia faʻaleleia le tulaga o le tino e tatau ona auai i aʻoga faʻale-tino. O gaioiga faaletino e mafai ona faʻaleleia le tulaga o le maʻi.

O le tausisia o fautuaga uma na maua mai le fomaʻi ua mafai ai ona e faatumauina le maualuga o suga i totonu o mea e fuafua i le mafaufau ma e le fefe i le atinaʻeina o faʻalavelave matuia ma faʻalavelave i le tino.

O le a le mea e fai pe a maua le maʻisuka ituaiga 2?

I le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2, e le manaomia le inisalini, i se tulaga e le masani ai, o sauniuniga o le hormone e faʻaaogaina e faʻaititia ai se maualuga maualuga o suga i totonu o le tino, lea e mafai ona oʻo atu ai i le hyperglycemic coma. I togafitiga, faʻaaoga togafitiga ma le faʻaaogaina o le tino, faʻaopoopo i lenei, faʻaaoga togafitiga fualaau faasaina, lea e aofia ai le tagofia o vailaʻau faʻasolosolo.

O nei fualaau oona e faateleina ai le lagona o suauu e faalagolago i le insulin i le inisalini, lea e faateleina ai le ulu o le kulukose i totonu o siama e ala i le membrane. Faatasi ai ma nei metotia, o galuega puipuia e faia e taofia ai le atinaʻeina o faʻalavelave i le tino.

Mo le pulea e le tagata o le suka i le tino, e faʻaaoga ai glucometers.

Laʻau e matua aoga tele i le togafitia o le maʻi. O fualaau aoga mo le maʻisuka, o le faʻaaogaina o mea e fautuaina e fomai ma fomai faapitoa i vailaau masani, e faapea:

  • toeaina toeaina
  • mauga mauga
  • fugalaau
  • strawberries
  • blackberry
  • paʻe paʻepaʻe,
  • alfalfa fatu
  • fua o le sana
  • 'oti
  • fogalaau aʻa ma isi.

O togalaau e le gata ina fesoasoani i le faʻaitiitia o le suka i le toto, ae aʻafia ai foi le aʻafiaga o gaioiga o totonu ma a latou tino.

Vailaʻau faʻaaogaina e togafitia ai le maʻisuka ituaiga 2

O togafitiga faʻamaʻi e tatau ona faia i se tagata gasegase e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka i le mea e tupu ai pe afai o le ausiaina o se taunuuga lelei e le mafaia ma le fesoasoani i meaʻai ma faamalositino.

Ina ia ausia taunuuga lelei i le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona faʻapipiʻiina e le gata o meaʻai talafeagai ma le tuʻuina atu o le tino masani i le tino, ae ia faʻaaoga foi fualaau.

O le gaioiga o vailaʻau e faʻamoemoe i le faʻamautuina o le suka i le tino o le tagata maʻi e ala i le faaosofiaina o le gaosia o le insulin poo le fatuina o se mea e taofia ai le pisia o le kulukose mai le lumen o le gastrointestinal tract i totonu o le toto.

O vaega sili ona taatele ma lauiloa o fualaau oona ua faʻaaogaina i togafitiga o mea nei:

  1. alpha glucosidase inhibitors
  2. sulfonylurea vaega sauniuniga,
  3. biguanides.

O le filifiliga o fualaau faasaina o se tasi po o se isi vaega e faalagolago i le tele o mea, aemaise lava le maualuga o le hyperglycemia, o le tulaga o le maʻi, o le i ai poo le leai o ni faʻafitauli ma faʻamaʻi faʻatasi ma maʻi faʻafeiloaʻi.

O le filifiliga o fualaau faasaina e aʻafia foi i foliga o le talosaga ma le i ai o aʻafiaga o aʻafiaga, tausaga ole maʻi ma le mamafa o le tino.

Uiga o fualaau faʻaaogaina i le togafitiga o le maʻisuka

O inhibitors Alpha glucosidase o ni vailaau fou, o nei fualaau oona e maua ai i le tino le faʻaitiitia o le faʻafefe o gaʻo i totonu o le togafiti laiti.

O fualaau sili ona lauiloa i lenei vaega o Glucobay. O lenei vailaʻau o le acarbose pseudotetrasaccharide. O le meafaigaluega i le faagasologa o le talosaga ua faamaonia ai le maualuga o lona aoga, o lenei fualaau faasaina e maua ai le tele o le gasegase o le sugars mai le lumenia o le inumaga laiti, ma le isi, o le vailaau e puipuia ai le tuputupu ae o le kulukose i le toto ma le tupuga o le hyperglycemia i le tino.

O le faʻamaoniga sili mo le faʻaaogaina o lenei mea faigaluega o le le lava lea o le puleaina lelei o le suka i le tino o le tagata maʻi ma mea taumafa taumafa.

O le vailaʻau e faʻaaogaina i le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 i tagata gasegase ma le tulaga masani o le pancreatic beta-cell synthesis.

E mafai ona faʻaaogaina le vailaʻau i le puleaina o le suka i le taimi o le insulin i togafitiga ma faʻaititia ai le fua o le insulin e faʻaaogaina.

E le fautuaina Glucobai mo tagata gasegase e maua i le gastrointestinal diseases, ma o le fualaau faasaina ua solia i luma o le gastroparesis i le maʻi ona o le neuropathy o le maʻisuka.

O se tasi o fualaau sili ona lauiloa ma mataalia o le sulfonylurea. O nei sooupu e faateleina le aofaiga o le synthesized insulin, faʻamalosia le inisalini o le tino ma faaitiitia le aofaʻi o glycogen i le ate.

O le sili ona lauiloa, mataalia ma taʻutaʻua o vailaʻau nei i lenei vaega:

Gliclazide e sili atu lona lelei i ana gaioiga pe a faʻatusatusa i le glibenclamide. O lenei fualaau faasaina e faaosofia ai le amataga o le tuufaatasiga o le insulin. E le gata i lea, o lenei vailaʻau e faʻaitiitia ai le viscosity o le toto, lea e faʻaleleia ai le toto.

Ole fualaau o le group biguanide e le masani ona faʻaaoga ona o le i ai o se lisi tele o faʻasolega.

O nei tupe e le faʻatagaina e faʻaaoga pe afai o gasegase o gasegase tumau o gaʻo, fatu, ma le ate. E le gata i lea, o vailaau o lenei vaega e le fautuaina mo le faʻaaoga e tagata matutua.

Biguanides e aʻafia ai le metabolism, faʻalavelaveina le faagasologa o le gluconeogenesis ma faʻalautele ai le tali mai o sela o le tino i le inisalini.

Meaʻai ma le faʻaaogaina o togafitiga faʻaleaganuʻu mo le maʻisuka

O togafitiga faʻapitoa mo le maʻisuka e faʻaogaina e ogatusa ma togafitiga faafomaʻi. Soo se fesoasoani i le togafiti o togalaau i le maʻisuka e tatau ona suia i 2-3 masina. O le faʻaaogaina o togafitiga faʻaleaganuʻu mo le maʻisuka e taofia ai le tupu o lino o le cardiovascular system, elemene o le okeni o le faʻaaliga, o le urinary system ma le ate.

Afai e le mafai ona taofia le tupu mai o faʻafitauli, o le faʻaaogaina o togafitiga faʻaleaganuʻu mo le maʻisuka e mafai ona faʻatuai ai le amataina o ia faʻafitauli. O fualaau o togalaau e faʻaaogaina faʻatasi ma isi fualaau o togafitiga faʻatau togafitiga masani.

Faʻaleleia le tulaga o le tino pe a faʻaaoga togalaau sauniuni lava ia lava 3-4 vaiaso talu ona amata le ave o fualaau. A e leʻi amata ona e inu i se vailaʻau, e tatau ona faʻatalanoa lau fomaʻi. E le gata i lea, e tatau ona e faamasani ma oe i le lisi o faitioga o vaega uma o loʻo aofia ai i le togavao.

O togafitiga faʻamaʻi mo le maʻisuka o loʻo atiaeina e se tagata fai meaʻai po o se diabetologist.

Pe a faʻavaeina se taumafa mo le maʻisuka, o tulaga taua lautele e tatau ona mulimulitaia:

  1. Mai le taumafataga e tatau ona faʻaaogaina le suka ma meaʻai uma e iai le tele o suga.
  2. E tatau ona faʻaaogaina le suamalie e faaopoopo ai se tofo lelei i meaai.
  3. Ina ia faafaigofieina le gaioiga o gaʻo, e fautuaina e faʻaaoga mea manogi.
  4. E fautuaina e faʻaaogaina atili galaiki, aniani ma kapisi, seleni ma le sipuni.
  5. Mai le meaai e tatau ona vaʻaia le kofe, lea e tatau ona suia i le chicory.

Faaaogaina o togafitiga e togafitia ai le maʻisuka

Fesoasoani lelei i le faʻaitiitia o le maualuga o le suka i le plasma toto o se tagata gasegase e maua i le maʻisuka togafitiga ma togafitiga faaletino i le tino.

O tagata faʻapitoa i le vaega o le tino ua atiaʻe ni seti o faʻamalositino e fautuaina e fai pe'ā iai le maʻisuka i le tino.

O ia faʻatinoga e fautuaina mo tagata gasegase e leai ni faʻalavelave matuia i le tino.

O faʻataʻitaʻiga sili ona faigofie ma sili ona taatele e pei ona taʻua i lalo:

  1. Faʻapipiʻi i le pito i tua o se nofoa poʻo se puipui, e tatau i le tagata maʻi ona sii lona tino i luga o ona tamatamaivae 15-20 taimi.
  2. O le taofi o tua o le nofoa, e tatau ona e nofo i lalo i le 10 taimi.
  3. O le tagata maʻi e taoto i lona tua ma sii ona vae i le maualuga o le 60 tikeri, mulimuli ane e tatau ona tuʻi ona vae i le puipui ma taoto i lenei tulaga mo le 3 i le 5 minute.
  4. O le tagata maʻi e tatau ona nofo i luga o se nofoa e faʻapipiʻi le tagata vavao i luga o tamatamai vae ma faʻagasolo vae i tulivae tulivae mai le 8 i le 15 taimi ile tasi auala.
  5. A maeʻa aʻoaʻoga faʻale-tino e fautuaina e taʻavale i le ea fou. A o savali, e fautuaina e sui i le va o le vave ma le faanatinati.

O le faamalositino e tatau ona faia i le tele o taimi e pei ona faia e le maʻi, ae le tatau ona vaivai le tino.

I le faagasologa o le faia o faʻamalositino, o le avega e tatau ona faʻatupulaia lemu, e aunoa ma le faʻavaveina o le tino.

Folafolaga masani mo vailaau faʻaleaganuʻu

O le faʻamalosiina o le gaosiga o le inisalini o se tasi lea o mafuaʻaga mo le manuia o se tagata maua i le maʻisuka. O se tasi o auala aoga o vailaau faaleaganuu e faaosofia ai le gaosiga o le inisalini e le pancreas o se taʻi tolu ituaiga o le maʻisuka o soo se ituaiga.

E tolu vaega e aofia ai le tolu tolu, o le sauniuniga o loʻo i lalo.

300 ml vodka e tatau ona sasaaina i le 50 kalama o aniani, nutimomoia i se seti o le falaoʻo, ma o le mea e tatau ai ona faʻafefiloi e tatau ona tausia mo le 5 aso i le pogisa. A maeʻa lenei mea, e tatau ona fufulu le paluga.

300 ml vodka ua sasaa atu i le 50 kalama o laulaau launiu, ma ua maeʻa ai le paluga mo le vaiaso i le po. A uma ona faʻamalosia le faʻafefiloi e tatau ona faʻamamaina.

Ina ia saunia le vaega lona tolu, e tatau ona e olo le mutia vao ma faʻatumu i le 300 ml vodka. O le mea e tupu mai ai e tatau ona faʻafefiloi mo le vaiaso i se nofoaga pogisa, pe a maeʻa, ona faʻamamaina le paluga.

Ina ia saunia le vailaʻau mulimuli, e tatau ona e aveina le 150 ml o le mea muamua, faʻafefiloi ma le 60 ml o le lona lua ma le 40 ml o le tolu. O le mea e maua ai e tatau ona tasi le sipuni tele i aso uma 20 minute aʻo leʻi 'ai i le taeao ma ao le i momoe.

I le togafitiga o le maʻisuka e faaleleia ai le gaosiga o le inisalini, o le faʻaaogaina o le oak oak i le ituaiga o le paʻu, Brussels e totogo ai le suamalie, o le faʻafefiloi o le sua o le lemoni ma fuamoa, suamalie ma le tinisi o lemon peel e maua ai se lelei sili atu.

I totonu o le vitio i lenei tusiga, e tele togafitiga faʻataʻitaʻi mo le maʻisuka ua tuʻuina mai.

Tuua Lau Faamatalaga