O le a le suka o loʻo maua i le maʻisuka: tulaga faʻavae (toto kullukose)

Faailoga masani (faailoga) o le maʻisuka ituaiga 2:

  • matuai galala (naunau pea e inu vai i se aofaiga tele),
  • polyuria (faateleina le urination),
  • vaivai (vaivai masani masani),
  • faʻaleagaina
  • masani ona faʻamaʻi (aemaise lava le paʻu ma le urogenital organs).
  • afaina po o le tigaina o le paʻu i vae po o lima,
  • faʻaititia le tino vaaia (vaʻaia pe vaʻaia le vaʻai).

Faʻaiʻuga (atonu o faailoga muamua ia o le maʻisuka):

  • candida (fungal) vulvovaginitis ma paleitis (faʻamaʻi tino i fafine ma alii),
  • afaina o le faʻamalolo poʻo maʻi pipisi o le staphylococcal i luga o le paʻu (pustular rashes, e aofia ai le furunculosis i luga o le paʻu),
  • polyneuropathy (faʻaleagaina o fiva nerve, faʻaalia e le paresthesia - feʻaveaʻi ma fetoʻi i vae,
  • erectile le afaina (faʻaititia le penile ere i tane),
  • angiopathy (faʻaitiitia le paʻu o arteries o le fatu ma le tiga i le itu o le fatu o pito pito i lalo, lea e faʻaalia i le tiga ma le lagona o le malulu vae).

O faailoga iloga (faailo) o le maʻisuka ua tuʻuina atu i luga e le o matauina i taimi uma. IA FAʻAMATALAINA - MATAGALUEGA! O le maʻi maʻisuka e masani lava ona solomptomatic, o le mea lea, e manaʻomia ai le tele o lapataiga mai le fomaʻi.

Suʻe suʻa toto

Afai o fomai e maua i le maʻi suka, o le laasaga muamua i le sailia o le maʻi o se suʻega toto mo le suka. Faʻavae i luga o faʻamatalaga na mauaina, faʻamatalaga mulimuli ane ma isi togafitiga ua faʻamaonia.

I le gasologa o tausaga, ua toe faʻaleleia le taua o le kulukose o le toto, ae o le taimi nei, o vailaau faʻaonaponei ua faʻamautuina ai tulaga manino e le gata i fomaʻi, ae e tatau foi i tagata gasegase ona taʻitaʻia e.

I le a le maualuga o le suka toto e iloa ai e le fomaʻi le maʻisuka?

  1. O le anapogi o le toto suka e manatu mai e 3.3 i le 5.5 mmol / lita, lua itula pe a uma se taumafataga, o le kulukose e mafai ona tulaʻi i le 7.8 mmol / lita.
  2. Afai o le auiliiliga e maua ai taunuuga mai le 5.5 i le 6.7 mmol / lita i luga o se manava gaogao ma mai le 7.8 i le 11.1 mmol / lita pe a uma taumafataga, ua maua le toilalo o le kulukose.
  3. O le maʻisuka ua faamaonia pe afai e sili atu i le 6.7 mmol ma le lua itula pe a uma ona 'ai e sili atu i le 11.1 mmol / lita.

E faʻavae i luga o taiala ua tuʻuina atu, e mafai ona fuafuaina le faʻatusatusaina o le maʻisuka e le gata i puipui o le falemaʻi, ae i le fale, pe afai e te faia se suʻega toto e faʻaaoga ai se glucometer.

E faʻapea foʻi, o nei faʻataʻitaʻiga e faʻaaogaina e fuafua ai le aoga o le maʻisuka. Mo se faʻamaʻi, e sili ona lelei pe afai o le maualuga o le suka o le toto i lalo ifo o le 7.0 mmol / lita.

Ae peitai, o le ausia o ia faamatalaga e matua faigata, e ui i taumafaiga a tagata gasegase ma a latou fomaʻi.

Togi o le maʻisuka

O faʻafanua ua taua i luga ua faʻaaoga e fuafua ai le matuia o le maʻi. O le fomaʻi e fuafua le tikeri o le maʻisuka e faʻalagolago i le maualuga o le glycemia. O faʻalavelave faʻapitoa e iai foi se vaega taua.

  • I le maʻisuka o le tikeri muamua, o le toto toto e le sili atu i le 6-7 mmol / lita. Ma le isi, i le maʻisuka, o le hemoglobin glycosylated ma le proteinuria e masani lava. E le iloa le suauu i le urini. O lenei laasaga ua manatu o le tagata muamua, o le maʻi ua maeʻa totogi uma, togafitiga ma le fesoasoani o se togafitiga maloloina ma fualaau faasaina. O faʻalavelave i le tagata maʻi e le maua.
  • I le maʻisuka maualuga o le tikeri lona lua, o se vaega o taui o loʻo matauina. I se tagata maʻi, ua faʻaalia e le fomaʻi le solia o fatuga, fatu, mea faitino, vaʻa toto, pito i lalo ma isi faʻalavelave. O le maualuga o le kulukose o le toto e mai le 7 i le 10 mmol / lita, e le maua ai le suka toto. O le hemoglobin glycosylated e masani pe ono maualuga le maualuga. O le le lelei o le faʻaaogaina o totoga o le tino e le iloa.
  • Faʻatasi ai ma le maʻisuka o le tikeri lona tolu, o loʻo alu le maʻi. O toto o le suka toto e mai le 13 i le 14 mmol / lita. I le urine, protein ma le kulukose e maua i le tele o mea. O le fomaʻi e faʻaalia se faʻaleagaina tele i totoga i totonu. O le gasegase o le maʻi e paʻu lemu, faʻapupulaina le toto, vaivai ai le tino ma le maʻisuka ua leai se mafaufau i tiga ogaoga. O le hemoglobin glycosylated o loʻo tausia i se tulaga maualuga.
  • O le maʻisuka lona fa o loʻo maua i le maʻisuka, o le tagata gasegase e iai ni faʻafitauli matuia. I lenei tulaga, o le kulukose toto e oʻo atu i se tapulaa taua o le 15-25 mmol / lita ma le maualuga. O fualaau o le suālaʻau ma le inisalini e le mafai ona totogi atoatoa mo le faʻamaʻi. O le maʻisuka e masani ona atiina ae le le atoatoa, o le maʻi suka, gangrene o pito. I lenei tulaga, o le tagata gasegase e faigofie ona faʻaauau pea ona maua le maʻisuka.

Faʻaiʻuga o le faʻamaʻi

O le maʻisuka lava ia e le o se mea matautia, ae o faʻafitauli ma taunuuga o lenei maʻi e matautia.

O se tasi o aʻafiaga aupito sili ona ogaoga ua manatu o se maʻi suka, o ona faailoga e vave ona oʻo mai. O maʻi faʻalavelave faʻalavelave o le tali poʻo le le iloa. I faʻamaoniga muamua o se siama, o le maʻisuka e tatau ona falemai ile falemaʻi.

O le tele o taimi, o le maʻisuka ei ai le ketoacidotic coma, e fesootaʻi ma le faaputuputuina o mea oona i totonu o le tino o loʻo i ai se faʻaleagaga i siama namu. O le faitioga autu mo lenei ituaiga o misa o le manogi faifai pea o le acetone mai le gutu.

Faatasi ai ma se vailaʻau o le hypoglycemic, o loʻo maʻi foi le tagata maʻi, o le tino ua lilofia i le afu malulu. Ae peitai, o le mafuaʻaga o lenei tulaga o se faʻalavelave maualuga o le inisalini, lea e mafua ai le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le kulukose toto.

Ona o le faaletonu o le tino i le maʻisuka, ua aliali mai le fula o fafo ma totoga o totonu. E le gata i lea, o le nephropathy sili ona matautia o le maʻisuka, o le malosi o le fulafula o le tino. I le tulaga o le edema e tu ma le ala, e na o le tasi le vae po o le vae, o le tagata maʻi ua maua i le maʻisuka microangiopathy o pito i lalo, e lagolagoina e le neuropathy.

Faʻatasi ai ma le maʻi o le maʻisuka, e maua ai e le maʻisuka le tiga ogaoga i vae. O lagona tiga e faʻapupulaina i soʻo se malosi faaletino, o lona uiga o le maʻi e tatau ona taofi aʻo savali. O le neuropathy o le maʻisuka e mafua ai le tiga o le po i vae. I lenei tulaga, o le a vaivai le tino ma o le a le maua ai se lagona lelei. O nisi taimi e mafai ona matauina se lagona mumu mu i totonu ole vaega o le susulu poʻo le vae.

O le faʻavaeina o le maʻi o le gaʻo i luga o vae e avea ma se isi laasaga i le atinaʻeina o le angiopathy ma le neuropathy. O lenei mea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o se maʻi suka. I lenei tulaga, e tatau ona amata togafitiga pe a oʻo mai faailoga muaʻi o le maʻi, a leai o le faʻamaʻi e mafai ona mafua ai le tosoina o le tino.

Ona o le maʻi o le maʻisuka, ua afaina ai le ogaoga ma le ogaoga o ogalaau. O se taunuuga, o le toto e le mafai ona oʻo i vae, lea e tau atu i le atinaʻe o le gangrene. O vae e mumu, o lagona tiga e lagonaina, pe a mavae sina taimi e foliga mai le cyanosis ma lilo ai le paʻu i paʻu.

X - cholesterol

E lua ituaiga cholesterol i lou toto: LDL ma le HDL. O le muamua poʻo le "leaga" cholesterol e faʻaputu i luga o puipui o toto toto, o lea e poloka ai le tafe o le toto. O le tele o le "leaga" cholesterol e mafua ai ona osofaʻia le fatu poʻo le osofaʻi fatu.

HDL poʻo le "lelei" cholesterol fesoasoani e aveesea le "leaga" cholesterol mai au toto toto. "Lelei" cholesterol toe faʻaleleia meaʻai ma ituaiga olaga, o lea ou te toe fai atu - mea uma o loʻo i ou lima.

O le a se mea e mafai ona tupu pe a paʻu maualalo le kulukose o loʻu toto?

O nisi taimi e faʻaitiitia ai le kulūkose o le toto, lea e taʻua o le hypoglycemia (faʻaitiitia o le suka o le toto). Mo le tele o tagata e maua i le maʻisuka, o latou maualuga o le kulukose o le toto ua maualalo pe afai latou te paʻu i lalo ifo o le 70 mg / dl.

Latou te le ulavavale i le hypoglycemia, talu ai ona e lamatia ai le ola, o le mea lea, e tatau ona togafitia vave.

O le a le mea e tupu pe a maualuga tele le kulukose o loʻu toto?

Fomaʻi e taʻua lenei hyperglycemia.

Faailoga e faʻaalia ai o lou kulukose toto atonu e maualuga tele:

  • lagona o le fiainu
  • lagona vaivai pe vaivai
  • tiga o le ulu
  • faʻaauau faifaipea
  • faʻaaliga vavalalata

Afai e tele taimi e maua ai le maualuga o le suka o le toto poo le uiga o lenei mea, atonu e manaʻomia lou faia o suiga i au meaʻai, vailaʻau, poʻo le gaioiga faaletino.

O afea le maʻisuka ituaiga 2 ua maua?

Afai ei ai faitioga (silasila i le vaega muamua) e faʻamaonia ai le siama, e tatau ona lesitala se tasi pe a oʻo i le maualuga o le kulukose o le toto mai le tamatamailima i luga o le 11.1 mmol / l i le taimi (tagaʻii le laulau 5).

Laulau 5. Glucose faʻasalaga i faʻafitauli eseese o le gaʻo gaʻo gaʻo:

Le faailo i mmol / l

Glucose maualuga -
mai le capillary (mai le tamailima)

i le plasma toto -
mai le vein

O le tala i se tasi oa tatou au faitau, Inga Eremina:

O loʻu mamafa na faapitoa lava le atuatuvale, Sa tusa ma le 3 o le au fagatuaga tuufaatasia, e 92kg.

E faʻapefea ona aveese le mamafa o le mamafa? Faʻafefea ona feagai ma suiga o le hormonal ma le gaʻo? Ae leai se mea e leaga pe talavou i se tagata e pei o lona faatusa.

Ae o le a le mea e fai e leiloa ai le mamafa? Lasiga liposuction taotoga? Na ou iloa - e le itiiti ifo i le 5 afe tālā. Faʻamatalaga o masini - LPG massage, cavitation, faʻaliliuina RF, myostimulation? Aititi tau taugofie - o le tau e totogi mai le 80,000 rubles ma se tagata fai meaʻai. E mafai lava ona e taumafai e tamoe i luga o se lapisi, i le itu o le valea.

Ma afea e maua ai i taimi uma? Ioe ma e taugata tele lava. Ae maise lava i le taimi nei. O le mea lea, mo au lava ia, sa ou filifilia se isi metotia.

O le maʻi suka O le anapogi e 6.1 i le 6.1 2 itula pe a uma le TSH pe a maeʻa ona 'ai le 11.1 i le 12.2 Faʻamatalaga fuafuaina o le glycemia i soo se taimi, e tusa lava po o le a le meaʻai e 11.1 i le 12.2 Faʻalēaogāina le glucose

O tausaga taʻitasi, o le numera o tagata ua maua i le maʻisuka ua faʻateleina le tuputupu ae. O suʻesuʻega ua fuafuaina i le taimi mulimuli, o lea e le mafai ai ona faʻaumatia. O le le lava o le malosi o le mafaufau, o le atinaʻeina o faʻafitauli masani, le maualuga o le tino - o le mea lea ua mafua ai le maʻi.

O le maʻisuka e tele ituaiga, e mafai ona tupu i matua, fafine maʻitaga, ma e oo lava i tamaiti. O faʻamaoniga ma faailo o tulaga faʻaleagaina e tuʻufaʻatasia i le mea e tasi - hyperglycemia (faʻaopoopoga o le kulūkose i totonu o le toto), lea e faʻamaonia e se metotia suʻesuʻe. I le tusiga, o le a tatou mafaufau pe o le a le maualuga o le suka o le toto latou te iloa ai le maʻisuka, o le a le faʻavae mo le faʻamautinoaina o le ogaoga o le faʻamaʻi, faatasi ai ma faʻalavelave faʻapitoa o le siakiina o le faʻamaʻi.

O le maʻisuka ua leva ona taʻua o se maʻi faʻasolosolo ona o le le lava o le gaosiga o le insulin poʻo le gaioiga galue i le tino o le tagata. O le filifiliga muamua e masani lava mo le faʻamaʻi o le ituaiga 1 - inisalini e faalagolago. Mo nisi mafuaʻaga, e le mafai e le masini o le inisalini ona faʻapuʻupuʻu le aofaiga o mea e gaosia i le hormone-e tatau ai mo le tufatufa o molikula suka mai le toto i totonu o siaki i le itu.

I le fesuiaiga lona lua (e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka), o le uʻamea e maua ai le tele o le homone, ae o lona aʻafiaga i luga o siama ma gaʻo e le faʻamaoniaina ia lava. O le pito i luga e le "iloa" le inisalini, o lona uiga o le suka e le mafai ona ulu atu i sela ma lona fesoasoani. O le iʻuga, e maua e le tino le matelaina o le malosi, ma o kulūkose uma e tumau i totonu o le toto i le tele o mea.

O mafuaʻaga o foliga o le inisalini e faʻalagolago i le togafitiga o:

  • tamaʻaiga - afai ei ai se tagata maʻi, o le avanoa e "maua" le faʻamaʻi tutusa e faʻaateleina le tele o taimi,
  • faʻamaʻi o vailaʻau faʻataʻoto - tatou te talanoa e uiga i mumps, Coxsackie virus, rubella, uila,
  • o le i ai o faʻalavelave faʻapipiʻi i suauu pancreatic e aofia i le gaosia o le insulin.

O le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo i ai se lisi e sili ona taua o mafuaʻaga talafeagai. E aofia ai:

  • faʻasologa o togafitiga
  • maualuga le mamafa o le tino - o le mea e sili ona mataʻutia pe a faʻatasi ma le atherosclerosis, toto maualuga,
  • amio le taua
  • solia o tulafono o le soifua maloloina lelei,
  • maʻi o le cardiovascular system i le taimi ua tuanaʻi,
  • popolega faifai pea
  • togafitiga uumi mo togafitiga faapitoa.

O le siama o le maʻisuka ituaiga e fai i fafine maʻitaga, oe na afaina ai le maʻi i le pito i tua o lo latou tulaga "manaia". O tina faatalitalia e feagai ma togafitiga pe a mavae le 20 vaiaso o le fanauina o se pepe. O le atinaʻeina o le tino e talitutusa ma le ituaiga lona lua o faʻamaʻi, o lona uiga, o le pancreas o se fafine e maua ai le tele o mea o le hormone-active, ae o le a leai se mea e mafai ai ona latou maua.

O le a le mea o loʻo tupu muamua ma le auala e togafitia ai

O se faʻamataʻu faʻafefe o le maʻisuka o le faateleina o le suka i luga o le toto maualuga i luga aʻe o tulaga ua faʻamautuina pe a uma ona 'ai. I lenei tulaga, e mafai e le fomaʻi ona faʻamaonia togafitiga. I lenei tulaga, e mafai e tagata gasegase ona pulea o latou tulaga e aunoa ma fualaau. Ae e tatau ona latou iloa po o le a le mea e iloa ai faʻataʻitaʻiga ma o le a le togafitiga e faʻamatalaina e tusa ai ma le a le fuafuaga.

Tulaga o le Setete

O le faʻamautinoaina o prediabetes ua faʻatuina i mataupu e le tali lelei le tino i le tafe o le kulukose i totonu o le toto. Ole tulaga ole tuaoi: ole leai o se mafuaaga e maua ai se siama o le maʻisuka, ae o le tulaga o le maʻi o loʻo popole.

Ina ia iloa lenei faʻamaʻi, e manaʻomia nisi o suʻega suʻega. I le taimi muamua, e maua e le tagata maʻi le toto i luga o se manava gaogao ma siakiina le faʻaoʻoina o le kulukose.

O le isi laasaga o le faia lea o se suega o le faapalepale o le glucose (GTT). I le taimi o lenei suʻesuʻega, e mafai ona ave le toto i le 2-3 taimi.

O le pa muamua o loʻo faia i luga o se manava gaogao, o le lona lua itula pe a maeʻa ona inu e le tagata se vaifofo o le glucose: 75 g, faʻafefe i le 300 ml o le vai. Ua tuuina atu i tamaiti le 1.75 g i le kilokalama o le mamafa.

Aʻo anapogi, anapogi le suka toto e le sili atu i le 5.5 mmol / L. O le maualuga o le suka i le toto e oʻo atu i le 6 mmol / l ma vailaʻau. O le masani lenei mo le suʻeina o toto toto. Afai na faia le tui toto totoʻa, ona avea lea o le faʻatulagaga o le masani e oʻo i le 6.1, faʻatasi ai ma se laina laina ole laina ole laina ole laina ole 6.1-7.0.

I le taimi o le GTT, o faʻataʻitaʻiga e iloiloina e pei ona taʻua i lalo:

  • o le maualuga o le suka e oʻo atu i le 7.8 ua manatu o le masani,
  • o le kulūkose i le va o le 7.8 ma le 11.0 e masani lava mo vailaʻau muamua,
  • suka i luga aʻe o le 11.0 - maʻi suka.

O fomaʻi e le vavaeeseina foliga vaaia o ni mea sese po o ni sese le lelei, o lea, e faamanino ai le siama, e fautuaina e faia lenei suʻega faalua.

Vaega o lamatiaga

E tusa ai ma tulaga aloaia, e sili atu ma le 2.5 miliona tagata Lusia o maʻisuka. Peitai e tusa ai ma taunuuga o le siakiina ma suesuega a le epidemiological, na faaalia ai e tusa ma le 8 miliona tagata na mafatia i lenei maʻi. O lona uiga o le 2/3 o tagata gasegase e le oi le falemaʻi mo le tofiaina o le togafitiga talafeagai. O le toʻatele oi latou e le iloa e uiga i a latou siama.

E tusa ai ma fautuaga WHO, a maeʻa le 40 tausaga, e tatau ona siaki le glucose i le 3 tausaga. Pe a ulu atu i se vaega faʻafitauli, e tatau ona fai lenei mea i tausaga taʻitasi. O le iloa vave o le state predatebetic, faʻamaonia togafitiga, mulimuli i se taumafataga, faʻataʻitaʻiga togafitiga e mafai ai e oe ona faʻamalosia le maʻi.

O le vaega aʻafia e aofia ai tagata e mamafa tele. E pei ona faʻaalia i le faʻatinoga, e tatau ona e leiloa le 10-15% e faʻaleleia lelei ai le soifua maloloina. Afai o le tagata maʻi e sili atu lona mamafa, o lona BMI e sili atu ma le 30, ona matua faateleina lea o le gasegase e atiae le maʻisuka.

O tamaitai i le tulaga e masani ona atiae le maʻisuka ituaiga, lea o le anapogi o le glucose anapogi o loo i totonu o tapulaa masani, ae a uma ona taumafa, o loo i ai ni oso i luga o faailoga. O le tulaga ese o le maʻisuka o fafine maʻitaga o le a mavae atu le faʻamaʻi o le maʻi.

Faʻamatalaga o le maʻisuka i tamaiti

O le tele o taimi, e manaʻomia e mātua le tausiga faʻafuaseʻi pe afai e le malamalama le tamaitiiti. O se fomaʻi maʻomaʻi ma se tagata suʻesuʻe e faigofie lava ona iloa le ketoacidosis o le maʻisuka.

O le maualuga lea o le suka i le leai o togafitiga mo le gasegase o le kulukose. O le mafuaʻaga o le gasea, vomiting, le manogi o le acetone i le manava manava, ma isi faʻafitauli iloga.

O le fuaina o le kulukose o le toto e faigofie ai ona faʻamaonia le siama.

O nisi taimi i tamaiti o loʻo i ai suʻesuʻega masani, e maua ai le maualuga o le suka. Peitai, atonu e leai ni faailoga vaaia o le maʻisuka.

O faʻamaumauga faʻamaonia faʻapitoa e fautuaina i ia tulaga se suʻega o le faapalepale kulukose. Ae ui i lea, o se suʻesuʻega suʻesuʻe ma suʻesuʻe i suʻesuʻega i suʻesuʻega uumi ma popole.

E mafai ona faia se suʻega o le hemoglobin glycini ma toetoe lava tutusa le malosi. Matou te toe fai atu e le talafeagai le suʻeina o toto mo faʻamautau.

Aua e taugata ma le aoga. I le tele o mataupu, o le maualuga o le suka i tamaiti e afua mai i le maʻisuka 1 le autoimmune.

I totonu o atunuu CIS, ituaiga 2 o le maʻisuka e seasea ona tupu i tamaiti leaga.

O le maʻi suka. Faailoga, fatu, mafuaʻaga, faailo, meaʻai ma togafitiga.

O lo latou gaoioi e faigata, ma o ia gaioiga eo mai faatasi ma le tiga. O le tele o taimi, o vailaʻau faapitoa poʻo peni tui e faʻaaogaina mo inisua o inisalini.

Masalo, o le a vave ona i ai se togafitiga e mafai ai ona e lafoaia le taumafataga ma le iniseti o le inisalini i aso taitasi. I aso nei, e naʻo tagata aloaʻia e mafai ona ofoina mai le fofo sili mo lau tama mai le maʻisuka.

O se taunuuga o le faʻaaogaina o auala faʻaogaina, o le gasegase o le faʻamaʻi i tamaiti e matua faʻaleagaina - o se mea moni faʻalavelave. Ma e manaʻomia e oʻo lava i lenei taimi e le mafai e le tamaititi ona atiina ae ni faʻafitauli faigata.

O matua o se tamaititi o loʻo maua i le maʻisuka e aʻafia ai. O le aʻoaʻoina o se tasi mai fafo e suitulaga ia te oe atonu e le manuia.

  • Faailoga o le maʻisuka Uluai faailoga o le maʻisuka.
  • O le maʻi suka, ituaiga 1 ma le 2, faailoga, faailoga, togafitiga
  • Maʻi suka - mafuaʻaga, faʻamaoniga, togafitiga, togafitiga.
  • O le maʻi suka. Endocrinology -
  • O le maʻisuka e maua ai faʻamaoniga, faailoga ma togafitiga o le maʻisuka

O le siama o le maʻisuka ua iloa e le tele o tagata gasegase e pei o se faasalaga: o se faʻamaʻi e le mafai ona fofoina e manaomia ai le mataʻituina pea ma lamatia i ni faʻafitauli matuia. Tusa II i tamaiti i le gagana Rusia e seasea lava.

Neumyvakin ma le maʻisuka togafiti togafitiga

O le Hyperglycemia o se tulaga e fesootaʻi ma le maʻisuka, lea e faʻaalia i le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. E tele ni laasaga i lenei tulaga matautia:

  • ma se laʻititi laʻititi, o faʻamaumauga e mai le 6.7 i le 8.2 mmol / l (faʻatasi ma faʻamaoniga o loʻo i luga, e tutusa ma le faʻaaliga o le maʻisuka ituaiga 1),
  • ogaoga faʻamaoni - mai le 8.3 i le 11.0,
  • mamafa - mai le 11.1,
  • faʻamuamua atinae - mai le 16.5,
  • le atinaʻeina o le hyperosmola coma - mai le 55.5 mmol / l.

O le faafitauli autu i le faateleina o le kulukose i totonu o le toto, o tagata atamamai e le mafaufau i faʻamatalaga faʻapitoa, ae o aʻafiaga le lelei o le hyperinsulinemia i luga o le galuega a isi totoga ma mamanu. I lenei tulaga, o fatugaʻo, ogatotonu o le tino, system circulatory system, visual analyzers, system musculoskeletal mafatia.

Endocrinologists fautuaina e gauai atu e le gata i faailoga, ae faapea foi i vaitau pe a tupu mai ai suka. O se tulaga lamatia o lona maualuga e sili atu le maualuga nai lo masani masani lava pe'ā uma ona 'ai. I lenei tulaga, faʻatasi ai ma le maʻisuka ituaiga 2, o isi faʻamaoniga e aliali mai:

  • o manua e aliali mai i luga o le paʻu i foliga o manua, e le faʻamalolo faʻamalolo mo se taimi umi,
  • angulitis e aliali i luga o laugutu (lauiloa e pei o le "zaedi", lea e faia i tulimanu o le gutu,
  • na telefoni le tino
  • o se tagata ua avea ma mea e le aoga, ua faaitiitia ai galuega,
  • faʻafefe o lagona - o loʻo matou talanoa e uiga i faʻafitauli faʻalagona.

Faʻamatalaga o le maʻisuka ituaiga 1

O le suʻesuʻega lenei o toto toto faʻasolosolo toto, o se faʻalauteleina i le maualuga o lona uiga o le i ai o le maʻisuka ma / poʻo le le atoatoa o togafitiga.

O suʻega suʻesuʻega e tuʻuina atu ma se faʻamatalaga saoloto e se fomaʻi.

Maʻisuka Melius Uluai Suʻega.

Mūmū o le faʻamaina, auala o le enzymatic (hexokinase).

Mo le hemoglobin glyc -%, mo le glucose i plasma - mmol / l (millimol i le lita).

O le a le biomaterial e mafai ona faʻaaoga mo suʻesuʻega?

O le toto, toto toto.

Faʻapefea ona sauniuni mo le suʻesuʻega?

  • Aua nei 'ai mo le 12 itula aʻo leʻi ofoina toto.
  • Faʻaitiitia lagona faʻaletino ma faalelagona 30 minute aʻo leʻi faia le suʻesuʻega.
  • Aua e te ulaula mo le 30 minute aʻo leʻi suʻeina.

Suesuega Vaʻaia

O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka e mafai ona faʻamalo faʻamalo mo le tele o tausaga e aunoa ma le afaina ai o ni gasegase. O le soifua manuia o le faasolosolo lava ina sili atu le leaga, ae o nai tagata gasegase e vaʻai i se fomaʻi e uiga i lenei

O le maualuga o le suka o le toto e masani ona iloa e se faalavelave. Ina ia faʻamaonia le siama, e tatau ona e pasia se suega suʻesuʻe mo le hemoglobin glycated.

E le fautuaina e fai se suʻega toto mo le sugar sugar. O mafuaʻaga mo lenei mea o loʻo faʻamatalaina i luga.

O le maʻisuka e tatau ona fuaina i taimi uma i se glucometer i luga o se manava gaogao ma le maeʻa o taumafataga, ae le mo le faʻailoga, ae ia mataituina le lelei o togafitiga.

E leai ni faʻamatalaga iloga o faʻamaʻi pipisi o le maʻisuka ituaiga 2:

  • acanthosis nigricans (black acanthosis) - lanu paʻu uliuli i laʻau o le tino i luga o le ua, i totonu o le pito o le tino, i totonu o le tino ma isi vaega,
  • hirsutism - sili atu le ulu o lauulu i fafine e tusa ai ma le ituaiga tane.

A maeʻa ona maua le suʻesuʻega, e tatau i le tagata gasegase ona suʻeina se suʻega maeʻa.

Faʻamatalaga o le maʻisuka ituaiga 1 e masani lava e le tupu ai ni faigata mo fomaʻi. Talu ai ona o se faʻamaʻi tuga lea e vave ona atiina ae ma mafua ai ni uiga iloga.

E manaʻomia e le fomaʻi ona faʻataʻitaʻiina isi faʻamaʻi e le maua e faʻaleleia ai le suka toto, mafua ai le galala tele ma le masani ai. O lenei mea e mafai ona avea ma pancreatitis, gaioiga le atoatoa o le tino, faapea foi ma le toto o le endocrin e faateleina ai le gaosia o le hormone tupu, glucocorticoids, catecholamines, glucagon or somatostatin.

Matou te toe fai atu o nei solitulafono uma e seasea. O le tele o taimi, o le maʻisuka o le mafuaʻaga lea o le faateleina o le kulukose toto, galala ma le masani malaise.

E faʻapefea ona iloa le maʻisuka ituaiga 1 mai le ituaiga 2?

Fesili atu pe o le a le C-peptide ma pe faapefea ona fesootai ma le gaosia o le inisalini. I le maʻisuka ituaiga 1, o taunuuga o se suʻega toto mo lenei faailoga e maualalo, ma i le maʻisuka ituaiga 2, e masani pe maualuga. O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka e masani ona mamafa. Tagata mamai e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e tele lava ina faʻanoanoa ma le manaia. E ui o nisi taimi o lenei faʻamaʻi e faigata i le mamafa tele.

O le mea moni, o le tuaoi i le va o le ituaiga 1 ma le ituaiga maʻisuka ituaiga 2 e vaivai ma e le mautonu i le tele o tagata gasegase. Aua o osofaʻi a le autoimmune i luga o peta sosolo e maua i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, e pei o maʻi ma le maʻisuka ituaiga 1.

Mo le faʻataʻitaʻiga, e taua tele le maʻisuka, e tusa lava po o le a le faʻamalositino, e leai se aoga e faatonu ai fua o le suka. Latou te manaʻomia le fesuiaiga i se meaʻai laʻititi, ma vave amata ona tui le inisalini.

O tagata gasegase oona e tatau ona suʻe le metformin fualaau o se vavalalata i le va o meaʻai ma inisalini.

Maʻisuka Antibiotics

O faʻafitauli faʻapitoa i tagata mamai ma le "maʻi mama" o se mea taatele. E tatau ona vave amata togafitiga faʻamalosi mo togafitiga mo le taimi e faʻaumatia ai le taulasea. O le tele o tagata gasegase latou te fiafia i mea e mafai ona maua e le antibetic mo le maʻisuka.

  • Antibiotics ma le maʻisuka
  • O afea e faʻaaoga ai vailaau faʻamaʻi?
  • Iniseti o le paʻu ma masini mūmū
  • Iniseti respiratory tract

E tatau ona vave faamaninoina o le faaaogaina o lenei vaega o vailaau e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga a le fomaʻi mai le taimi atofaina. E suia e le Hyperglycemia le faagasologa masani ole metabolic. I le tele o tulaga, o le aʻafiaga o le vailaau faʻasaina atonu e ese mai le mea lava e tasi ma se tino maloloina.

E toaitiiti tagata e iloa e uiga i na ituaiga. O le mea lea, e masani ona i ai ni gaioiga e le manaomia pe a uma le faʻaaogaina o antimicrobials ma se "gasegase suamalie".

Antibiotics ma le maʻisuka

Aʻo leʻi faʻaaoga saʻo fualaau, e tatau ona suʻesuʻe uma mea lamatia e mafai ona faʻatali i le tagata maʻi pe a faʻaaoga fualaau faasaina.

E aofia ai:

  1. Taʻaloga o le faʻamaʻi.
  2. Tuai.
  3. Ua uma ona faia ni tuai o faʻafitauli o le faʻamaʻi (micro-ma macroangiopathy, retinopathy, nephro-ma neuropathy).
  4. Umi o le maʻi (˃10 tausaga).
  5. Le i ai o suiga i le galuega o nisi o vaega o le puipuiga o le tino ma le tino atoa (faaitiitia galuega o neutrophils, phagocytosis ma chemotaxis).

Afai e amanaʻia e le fomaʻi nei mea uma, o le a mafai ona ia faʻamautu lelei le vailaʻau e manaʻomia mo le maʻi ma puipuia le tele o aʻafiaga e le manaʻomia.

E le gata i lea, e le tatau ona galo se tasi i manatu taua nei:

  1. O vailaau faʻamalosi eseese mo le maʻisuka e le tutusa le aʻafiaga o fualaau oona (insulin ma pepa e faʻaitiitia ai le kulūkose). O le mea lea, sulfonamides ma macrolides e taofia ai le enzymes, lea e nafa ma le faʻamavaeina o mea oona o fualaau faasaina. O le iʻuga, o le a sili atu le malosi o le faʻaaogaina o le toto, ma o le aafiaga ma le umi o le latou galuega e faateleina. Rifampicin, i se isi itu, e taofiofia ai le lelei o le faʻaaogaina o vailaʻau oona.
  2. O le Microangiopathy e taʻitaʻia ai sikola o vaʻa laiti. O le mea lea, e fautuaina e amata togafitiga faʻamaʻi faʻamaʻi ma iniseti ogaoga, ae le o le injections i totonu o maso, pei ona masani ai. E naʻo le faʻamaʻaʻaina o le tino ma le fua talafeagai e mafai ona e fesuiai i vailaau faʻafofo ole vailaʻau.

O afea e faʻaaoga ai vailaau faʻamaʻi?

O microorganisms e mafai ona aʻafia ai toetoe lava o vaega uma o le tino.

E sili ona aʻafia:

  • Urinary system
  • Paʻu o le paʻu
  • Gaioiga maualalo maualalo.

O faʻamaʻi pipisi o le urinary (UTIs) e mafua mai i le fausiaina o nephropathy. O le pa puipui e le mafai ona taulimaina lona gaioiga e 100% ma o siama e osofaia ai le fausaga o lenei faiga.

  • Aotelega o le perinephric adipose tissue,
  • Pyelonephritis,
  • Papillary necrosis
  • Cystitis.

O vailaau faʻamaʻi mo le maʻisuka i lenei tulaga e mafua mai i mataupu faavae nei:

  1. Ole fualaau faasaina e tatau ona i ai le tele o ituaiga o gaioiga mo uluai togafitiga. Seia vagana ua faʻamautuina le sui sogasoloa, o le cephalosporins ma fluoroquinolones e faʻaaoga.
  2. O le umi o togafitiga o faʻalavelave faʻapitoa o UTI e sili atu i le masani pe a ma le 2 taimi. Cystitis - 7-8 aso, pyelonephritis - 3 vaiaso.
  3. Afai o loʻo agaʻi le maʻi i le nephropathy, e tatau ona mataʻituina pea le mataʻutia o galuega a gaʻo. Mo lenei mea, o le kiliaina o le creatinine ma le fua o le filtration e masani ona fuaina.
  4. I le toesea o le aʻafiaga o le vailaʻau faʻasaina o loʻo faʻaaogaina, e tatau ona e suia.

Iniseti o le paʻu ma masini mūmū

O se liona faapena e masani ona faʻaalia o ia lava i le tulaga o:

  • Furunculosis,
  • Carbuncle
  • Mate o le maʻi suka
  • Fasciitis.

Muamua lava, ina ia faʻaaogaina faailoga, e tatau ona faʻasalalau le glycemia. Ua faateleina le suka o le toto e mafua ai le alualu i luma o le faamai ma faagesegese ai le faagasologa o le toe faʻafouina o le tino.

Faʻaopoopo mataupu faʻavae o togafitiga:

  1. Faamautinoa le malologa atoa ma le maualuga o le utaina o le lala ua manua (i le tulaga o le vae o le maʻisuka).
  2. Le faʻaogaina o vailaʻau mamana malosi. Cephalosporins 3 augatupulaga, carbapenems, penisillins puipuia e masani lava ona faatonuina. O le filifiliga o vailaʻau e faʻalagolago i le lagona o le pathogen ma uiga o le tagata maʻi. O le umi ole togafitiga e le itiiti ifo ma le 14 aso.
  3. Le faʻaaogaina o taotoga (aveeseina o le tino maliu poʻo le faʻavaivai o le folenti foci).
  4. Faʻaauau pea ona mataituina galuega taua. Faatasi ai ma le faateleina o le faagasologa e ono avea ma fesili o le aveeseina o vae.

Iniseti respiratory tract

O vailaau faʻamaʻi mo le maʻisuka ituaiga 2 ma le pagatia faʻamaonia po o le bronchitis o loʻo faʻatulagaina e tusa ai ma le tulaga masani o se faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga. E tatau ona e amata i penicillin puipuia (Amoxiclav), faʻaopoopo i le tulaga. E taua le faʻaauau pea le siakiina o le x-ray i le tulaga o le mama. O isi togafitiga faʻapitoa e faʻaaogaina.

O le faʻamaoniaina o vailaau antibacterial mo le maʻisuka e manaʻomia ai le gauai tele ma le tausiga mai le fomaʻi. Talu ai o microbes e osofaʻia malosi le tino o le tagata ma le "maʻi manaia", e taua le mafaufau i le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina ma vailaʻau e puipuia ai le oti o la latou lava microflora.

Faʻatasi ai ma lenei auala, o le a mafai ona faʻasaʻo aʻafiaga o le tele o fualaau faʻamalosi.

O le ae fiafia e faitau le mea lenei:

E FAAPEFEA ONA MAUA TALI?

Glycemic load and nutritional secrets in the diabetes

O le tele o le soifua maloloina ole lauti tilo

FAʻAMATALAGA MO DIABETES

Maʻisuka? Ua oo i le taimi e fai ai ni uo i taaloga!

Auala e tausia ai le soifua maloloina: le fautuaga a le fomai sili Nikolai Amosov

Tulaga faʻamaonia mo faʻamaʻi i tagata e le o maʻitaga

E i ai le tele o faʻataʻitaʻiga i luga o le faʻavae e faamaonia ai le siama o le maʻisuka:

  • Le maualuga o le suka i le toto, lea e fuafuaina e ala i le ave o le biomaterial mai se vein pe a uma le 8 itula o le anapogi (o lona uiga, i luga o se manava gaogao), e maualuga atu i le 7 mmol / L. Afai tatou te talanoa e uiga i le toto capillary (mai le tamailima), o le ata e 6.1 mmol / L.
  • O le i ai o faʻamaumauga a le falemaʻi ma faitioga a le tagata gasegase e faʻatasi ma numera glycemic i luga aʻe o le 11 mmol / l i le taimi e ave ai mea i soo se taimi, e tusa lava poʻo le a le gaʻoina o meaai i le tino.
  • O le i ai o le glycemia e sili atu i le 11 mmol / l agai i tua o le suʻega o le sugar sugar (GTT), e lua itula pe a uma ona faʻaaogaina se vaifofo lelei.

O le HbA1c o se tasi lea o taʻiala e mafai ai ona faʻavaeina le i ai o le maʻisuka. O le glucolobin lenei (glycosylated), e faʻaalia ai le glycemia i le kuata kuata. O le HbA1c ua manatu o se faʻamaumauga tonu ma le mautinoa e faamaonia ai le i ai o le hyperglycemia masani. Faʻaaogaina, e mafai foi ona e fuafua le ono lamatia le atiaʻeina o faʻafitauli o le "maʻi mama" i le tagata maʻi.

Mo le faʻamautinoaina o le maʻisuka:

  • O se suʻesuʻega e faia pe afai o le numera e maualuga atu i le 6.5%. I le leai o ni faʻamaoniga o le faʻamaʻi, o se suʻesuʻega faifaipea e tatau ona faʻamautinoa o le mea na tupu talu ai e le o se mea sese.
  • O le auiliiliga o loʻo faia mo tamaiti e masalomia o le i ai o togafitiga o endocrine, e le o faʻamaonia e se ata faʻamaʻi ma le maualuga o le kulukose e tusa ai ma taunuuga o suʻesuʻega a le fale suʻesuʻe.

Le fuafuaina o le kulupu o tagata gasegase i luga o le lamatiaga o le atiaʻeina o le faʻamaʻi:

  • O tagata maʻi o loʻo i ai ni faʻailoga o le faʻavaivaia o le kulukosesese e tatau ona tofotofoina aua o se suʻega o le suka i le toto e le mafai ona atagia ai le faʻaauau pea o le atinaʻeina o le maʻi.
  • O le auʻiliʻiliga ua faʻataʻitaʻiina mo tagata mamaʻi o suʻesuʻega muamua o le hemoglobin glycosylated i le va o le 6.0-6.4%.

O tagata maʻi e le mafatia i faʻamaʻi patino o le maʻisuka e tatau ona tofotofoina i tulaga nei (e pei ona fautuaina mai e tagata tomai faapitoa faavaomalo):

  • maualuga le mamafa o le mamafa o le tino ma se olaga ola solo,
  • o le i ai o se ituaiga o le insulin-faalagolago o le faamai i aiga vavalalata,
  • fafine na fanauina se pepe e sili atu i le 4.5 kilokalama po o ua faʻasaina le maʻisuka ile maʻisaga aʻo maʻitaga,
  • maualuga le toto maualuga
  • polycystic ovary.

Taua! O tagata gasegase e sili atu ma le 45 tausaga e aunoa ma le tulaga maualuga e tatau ona tofotofoina e iloilo le maualuga o le hemoglobin glycosylated.

E lua vaaiga. I le tulaga muamua, o loʻo tauaveina e se fafine se tamaititi ma o loʻo i ai se faiga faʻamuamua o le faʻamaʻi, o lona uiga, o lona maʻi na tupu ao le i amataina le mafaufau (e ui lava e mafai ona ia iloa le i ai o le maʻisuka ao maitaga). O lenei fomu e sili atu ona lamatia uma mo le tino o le tina ma lana pepe, talu ai e lamatia ai le atinaʻeina o faʻalavelave faʻalavelave i le vaega o le fetus, tutoatasi tutoʻatasi o le maʻitaga, ua fanau mai.

O le festational forms e tupu i lalo o le aafiaga o hormones placental, lea e faʻaitiitia ai le aofaiga o inisalini e gaosia ma faʻaitiitia ai le lagona o lela ma masini. O fafine uma ua maitaga i le va o le 22 i le 24 vaiaso e tofotofoina mo le faʻapalepale kullukose.

O loʻo faʻatinoina i lalo. O se fafine e ave le toto mai se tamatamailima po o se vein, pe a fai na te le 'aina se mea i le 10-12 itula mulimuli. Ona inu lea e ia se vaifofo e faavae i luga o le kulūkose (e faatauina le paʻu i falemaʻi pe maua i totonu o fale suesue). Mo se itula, o le tina faʻamoemoe e tatau ona i ai i se tulaga toafilemu, e le savali tele, 'aua neʻi' ai se mea. A maeʻa le taimi, o le toto sampling e faia e tusa ai ma tulafono lava e tasi mo le taimi muamua.

Ma, mo se isi itula, e le 'ai le tagata suesue, alo ese mai le atuatuvale, laasaga ma isi avega, ma toe maua ai le biomaterial. O le taunuuga o le auiliiliga e mafai ona maua i le aso e sosoo ai mai lau fomaʻi.

O le ituaiga gasegase o faamaʻi ua faavaeina i luga o le faavae o vaega e lua o se sailiga o suʻesuʻega. Vaega I o loʻo faia i le uluai talosaga a se fafine i se fomaʻi mo le resitaraina. Ua faatonuina e le fomaʻi ia suega nei:

  • anapogi vevela toto,
  • filifiliga o le glycemia,
  • maualuga le hemoglobin glycosylated.

Faʻailoaina i le maʻisuka faʻateleselega ma fua nei:

  • toto toto mai se vein - 5.1-7.0 mmol / l,
  • hemoglobin glycosylated - sili atu i le 6.5%
  • random glycemia - luga aʻe o le 11 mmol / l.

Vaega II e faʻatinoina i le mavae ai o le 22 vaiaso o le maitaga, e aofia ai le tofiaina o se suʻega ma le suka (GTT). I faʻamatalaga e faʻamaonia ai le faʻamaonia o le faiga faʻavae:

  • glycemia i luga o se manava gaogao - luga aʻe o le 5.1 mmol / l,
  • i le faʻataʻitaʻiga lona lua (pe a ma le itula) - i luga aʻe o le 10 mmol / l,
  • i le pa lona tolu (o le isi itula mulimuli ane) - luga aʻe o le 8.4 mmol / l.

Afai na fuafuaina e le fomaʻi le i ai o se tulaga faʻaleagaina, e filifilia se togafitiga faʻapitoa mo togafitiga. I le avea ai ma tulafono, o fafine ua maitaga o loʻo faʻatulagaina togafitiga insulin.

Fautuaga faapitoa e suʻeina se tamaititi mo le i ai o se "faʻamaʻi maʻi" o le ituaiga 2 pe afai ei ai se mamafa le mamafa e mafai ona tuʻufaʻatasia ma soʻo se lua pito i lalo:

  • o le i ai o se inisalini tutoatasi tutoatasi o le togafitiga i se tasi pe sili atu foi ona vavalalata aiga,
  • taʻaloga i le maualuga le lamatia o le atiaʻe o faʻamaʻi,
  • le i ai o le maualuga o le toto, maualuga le cholesterol i le toto,
  • O le maʻisuka faʻamamaʻi o le tina i le taimi ua tuanaʻi.

O faʻamatalaga e tatau ona amata i le 10 tausaga ma toe fai soo i le 3 tausaga. Ua fautuaina e Endocrinologists le iloiloina o numera glycemic anapogi.

Afai o se faʻamaoniga o togafitiga o le maʻisuka ua faia, e tatau i le fomaʻi ona faʻamalamalama lona mamafa. E taua tele lenei mea mo le mataʻituina o le tulaga o le maʻi ma le saʻo lelei o filifiliga o togafitiga. O le maʻisuka maualalo e faʻamaonia pe a le maua e tagata o le suka le pasia o le laasaga o le 8 mmol / l, ma i le faʻasolosolo ua matua leai lava. O le taui o le tulaga e mafai ona maua e ala i le faasaʻoina o taumafa a le tagata lava ia ma lona olaga soifua. E le o iai ni faʻalavelave faʻafuaseʻi o le faʻamaʻi pe ua matauina le uluai laasaga o le faʻaleagaina.

O le agavaʻa faʻamalosi e faʻaalia i fuainumera o le kulukose e oʻo i le 14 mmol / L; o se vaega itiiti o le suka o loʻo mataituina foi i le urine. O tulaga Ketoacidotic atonu ua uma ona tupu. E le mafai ona faatumauina le maualuga o le glycemia ma se taumafataga e tasi. Ua fautuaina e fomaʻi le togafitiga o le inisalini poʻo le tagofia o fualaau o le suka.

E tusa ai ma le talaaga o se tikeri ogaoga, o le hyperglycemia ua maua i fuainumera i luga atu o le 14 mmol / l, o se aofaiga tele o le kulukose e maua i le urine. O tagata maʻi ua faitioina o le maualuga o le suka suka masani, ma i luga ma lalo, o le ketoacidosis e aliali mai.

Faʻavae i luga o suʻesuʻega ma mea faigaluega, e taua le faia o se eseesega. o le faʻafitauli e le gata i le va o le maʻisuka ma isi faʻamaʻi, ae faʻapea foʻi ma foliga o le "maʻi manaia" lava ia. O se siakiina o le eseesega ua faia pe a uma ona faʻatusatusa ma isi faʻamaʻi e faʻavae i luga o faʻasologa autu.

E ala i le i ai o faʻamaumauga a le falemaʻi (o le galala ma le gasegase), e tatau ona iloa le faʻamaʻi:

  • maʻisuka insipidus
  • gasegase masani poʻo gaʻo fatugaʻo,
  • muamua faamuamua,
  • gaioiga o le parathyroid glands,
  • fomaʻi faʻasolosolo ma le polyuria.

I le maualuga o le toto suka:

  • mai le suka suka,
  • Ona o le maʻi o Herenko-Cushing,
  • acromegaly
  • tumutumu o le tino,
  • neurogenic ma meaai hyperglycemia.

E ala i le i ai o le kulukose i le urine:

  • mai le inupia,
  • fatuga o fatugao
  • maitaga glucosuria,
  • meaai glycosuria,
  • isi faʻamaʻi o loʻo i ai le hyperglycemia.

E le na o se fomai, ae o se tausimaʻi maʻi. E ese mai i mea na tuʻuina e tagata atamamai e aofia ai e leʻo le igoa o le maʻi, ae o faafitauli autu o le maʻi. E faʻavae i luga o suʻega tausimaʻi, tausi maʻi e tausia lelei le tagata maʻi.

O se faʻataʻitaʻiga taimi e mafai ai ona e filifilia se togafitiga talafeagai lelei e mafai ai ona e vave oʻo atu i se setete totogi ma puipuia ai le atinaʻeina o faʻafitauli o le maʻi.

Faʻamatalaina o faʻamaoniga

O faʻamatalaga masani o le maʻisuka e le masani ona tupu. E mafai ona alu faalilolilo le maʻi. O le mea lea, e taua mo tagata e sili atu i le 45 le foaʻiina o le toto mo le auiliiliga o le suka, e tusa ma le tasi i le tausaga. Ae maise lava pe a e lagona le vaivai, vaivai. Ae i le tele o tagata gasegase e maua i le maualuga maualuga, o loʻo faʻaalia ai faʻamaʻi o le maʻi.

  • Manaʻo tumau e inu, mago le gutu.
  • Faʻaauau pea ma faʻateleina le faʻamalosia
  • O faʻasolosolo faifai pea o totoga o manu ma paʻu,
  • Numera o vae
  • Faʻaitiitia le faʻaaliga
  • Faʻitiʻitia le faʻasaina i alii,
  • Angiopathy - faʻaitiitia le faʻaogaina o le gaʻo. O se tasi o faailoga o le angiopathy o le maluluina o vae, tiga i totonu o le loto,
  • Polyneuropathy, poʻo le faʻaleagaina o le namu, lea o loʻo faʻaalia i le lagona o fetolofi fetolofi ma le paʻu o vae.

O le i ai o ni faailoga se lua mai lenei lisi e tatau ona faʻamaonia ai le tagata maʻi ma avea ma se avanoa mo le asiasi atu i se endocrinologist.

Togi o suʻega

Mai lenei laulau o le ae iloa ai le maualuga o le maʻisuka maualuga o le suka suka maua. Pe a fuafuaina se auʻiliʻiliga, e le tatau ona e 'ai pe inu ava uma mo le 8 itula aʻo leʻi suʻeina. O lona uiga, latou te 'ai i le afiafi, o le a momoe. I le taeao, a aunoa ma le 'aiga o le taeao, e tatau loa ona e alu i le falemaʻi.

Glucose concentration, mmol / l
O le toto atoaPlasma
vevelacapillaryvevelacapillary
Norm
I luga o se manava gaogao3,3 – 5,53,3 – 5,54,0 – 6,14,0 – 6,1
2 itula i le maeʻa o se taumafataga poʻo se PGTTe oʻo i le 6.7e oo i le 7.8e oo i le 7.8e oo i le 7.8
Faʻaleagaina le kulukosese
I luga o se manava gaogaoe oʻo i le 6.1e oʻo i le 6.1e oo i le 7.0e oo i le 7.0
2 itula i le maeʻa o se taumafataga poʻo se PGTT6,7 — 10,07,8 — 11,17,8 — 11,18,9 — 12,2
SD
I luga o se manava gaogaosili atu ma le 6.1sili atu ma le 6.1sili atu i le 7.0sili atu i le 7.0
2 itula i le maeʻa o se taumafataga poʻo se PGTTsili atu ma le 10.0sili atu i le 11.1sili atu i le 11.1sili atu nai lo le 12.2

O nei faʻamaumauga e tatau ona faʻaaogaina e tagata e sili ona manaʻo e suʻesuʻe ma togafitia i latou e aunoa ma fomaʻi. E mafai e tagata uma ona faʻatau se glucometer, pe nono mai mai uo. Afai o le suka toto i totonu o le masani masani, e mafai ona e ola i le filemu, pe na faapefea ona e ola, e aunoa ma le suia o se mea i lau taumafataga.

O le au pele o meaʻai mo le paʻu o le mamafa ua fautuaina foi e maua se glucometer. Talu ai ona o le faʻasaina o oloa o loʻo i ai vailaʻau faʻamalosi e mafai ona oʻo atu ai i le hypoglycemia, o lona uiga, o le faʻaitiitia o le suka o le toto, lea e aʻafia ai foʻi le setete o le soifua maloloina.

E le fautuaina e fua le suka

  • i se tulaga o le atuatuvale (ina ua maeʻa le faʻamalosia o le aso muamua),
  • pe a uma se pati lelei e te inu ai

O nei mea e aʻafia ai le maualuga o le suka i totonu o le toto, ma o le auiliiliga o le a maua ai se taunuuga maualuga. Faatali se aso poʻo se lua. I le auala, o le atuatuvale ma le ava malosi e mafai ona tautua, pe a le pei o se moli faʻamalosi, ona avea lea o se faʻamalosi mo le maʻisuka.

O le a le mea e le lelei le anapogi anapogi

O se faʻalavelave anapogi o le glycemia o se tulaga vavalalata o le maʻi e tatau ona mataala. O lenei tulaga i vailaau faʻapitoa e taʻua o vailaʻau.

O le tulaga e mafai ona faia i le muaʻi faʻasolosolo e faʻateleina i mea nei e manaʻomia muamua:

  • pe a faʻapea o masaga tutusa e iai matua, poʻo se tasi i le aiga e maʻi (poʻo maʻi) ma le maʻisuka,
  • O fafine na fanauina se pepe tele e sili atu i le 4 kilokalama,
  • Faʻaipoʻa oe na fananau pe leai, poʻo a latou fanau na fananau mai ma ni faʻafitauli faʻapitoa. O lenei vaega e faaalia ai o se fafine i le taimi muamua e i ai ni faaletonu endocrine.
  • Tagata e latalata i poʻo mafatia mai le mea oona,
  • Tagata faʻamaʻi ma le atherosclerosis ma le maualuga,
  • Tagata o loʻo aʻafia i le ate, pancreas, faʻatasi ai ma le mumū tumau o fatugaʻo,
  • Tagata gasegase e ono aʻafia i faʻamaʻi pipisi ma furunculosis,

O le lamatiaga o le atinaʻeina o le maʻisuka e faʻateleina i le tele o mea. O nisi o mea muamua na taʻua o se taunuuga o le solia o le glycemia ma le le mautonu o le suka o le toto.

Afai ei ai se faʻalavelave o le glucose concentration, o lona uiga e tatau ona suia se mea i lou olaga. Faʻateleina le gaioiga faaletino, ma le faʻaaogaina o meaʻai e aofia ai le maualuga o le carbohydrate, i se isi itu, faʻaitiitia. Faailoa atu le tele o fualaau faisua, otaota, vine e le o le suamalie i totonu o le taumafataga pe a mafai.

Afai e maua i totonu ole falesuesue, pe i luga o le glucometer, o le faateleina o le toto toto o le sili atu ma le 5.5 mmol / l, o le ae faia suʻega i taimi uma e te lagona ai le le lelei.

Afai o le suʻega o le toto i le taeao e faʻaalia ai se taunuuga e sili atu i luga o le 6.1 mmol / L, o se mafuaaga lelei lenei e faʻafesoʻotaʻi ai se tagata e finau. E le mafai ona faʻasaʻo le tulaga i mea taumafa, afu, ma gymnastics na o oe. Manaomia nisi vailaʻau.

Ma ia manatua, e tusa lava pe faʻafefea ona e fesoʻotaʻi ma lau lava vailaʻau, o le maʻisuka e le o se faʻamaʻi ia te oe lava. O le fomaʻi o le a fuafua le i ai o le maualuga maualuga o le suka i se tulaga faʻapolofesa, faʻamaonia le ituaiga o maʻisuka i lau mataupu, ma faʻamaonia togafitiga talafeagai.

Toa maualuga i le maitaga

O nisi taimi o le soifua mālōlōina, i le taimi muamua e tilotilo ai, o fafine o loʻo i ai le faateleina o le kulukose i totonu o le toto i le taimi o le taimi na te tauaveina ai le pepe. Ona matou talanoa lea e uiga i le maʻisuka faʻamaʻi. A maeʻa le fanau mai, toe foi mai le suka i le masani. Ae o le hyperglycemia i le taimi o le maitaga e lamatia ai faʻafitauli, mo le tina ma mo le pepe. O le faateleina o le suka i le tina e taʻitaʻia ai le mea moni o le pepe i totonu o le manava o loʻo maua le mamafa, ma o lenei mea, e pei ona e iloa, e faʻamalosia ai le fanau mai. E mafai foi ona maua le hypoxia o le fetus.

O le mea lea, pe a togafitia le maʻisuka ituaiga, e tatau i se fafine ona pipii atu i se meaʻai maualalo, ma mulimuli i faatonuga a le fomaʻi. I le togafitiga lelei o se fafine, o le faafitauli e mafai ona faʻamavae, ma o le a fanau saogalemu.

Faʻailoga faʻamaonia

O le i ai o se siama, o lona uiga, o se suʻesuʻega o le tagata maʻi, ma, i le mafaufau o le i ai o vailaʻau muamua poʻo le maʻisuka, o le endocrinologist o le a faasino atu le tagata maʻi i suʻesuʻega suʻesuʻe, e aofia ai:

  • faʻafeiloaʻi toto mo glucose. O lenei auʻiliʻiliga o loʻo faʻaalia ai le kulukose (sugar) content ma le toto aua e aveesea mai le tamatamailima,
  • Glucose toleni test
  • auiliiliga mo le fuafuaina o hemoglobin glycosylated,
  • faʻataʻitaʻiga.

O loʻo suʻesuʻeina foi toto toto mo le i ai o C-pepides. Pancreatic beta sela e maua ai le inisalini, lea e teuina iina i le foliga o le proinsulin. C-peptide (faʻafesoʻotaʻi le peptide) o le amino acids o le proinsulin. O le mea lea, o ona anotusi ua fesoʻotaʻi ma le faʻaogaina o le inisalini ma e avea o se faailoilo o le faʻaogaina o vela beta. O suʻesuʻega mo le i ai o C-peptides e mafai ai mo le siakiina o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka. O le maʻisuka ituaiga 1 e mafua ona o le leai atoa o le inisalini i le tino, ma le maʻisuka ituaiga 2, o le tino e maua ai le inisalini, ae leai se taimi e gaosia ai le kulukose i le glycogen.

Fuainumera Faamauina o le maʻisuka ituaiga 1 e aafia ai le 10-15% o le aofaiga o tagata gasegase. O nei tagata masani e le sili atu i le 35 tausaga. E iai le maʻisuka ituaiga 1 i tamaiti.

E mafai e se suʻega o le faapalepale kullusese ona ave le afa aso. I luga o se manava gaogao, o le tagata maʻi na te taofiofia le toto mo mea o loʻo i totonu o le kulukose i totonu. Ona ofoina atu lea o le tagata maʻi e inu le vai i le kulukose ua solo i totonu ma ua faia se suega lona lua. Afai o le toto kulukose o loo i le lautele o le 7.8 -11 mmol / l, ona faia loa lea o le siakiina o prediabetes. O le maʻisuka ua fuafuaina pe afai o le glukose e sili atu i le 11.1 mmol / L.

O le hemoglobin glycosylated or glycated (HbA1c) o le toto kullukose maualuga lea i le tolu masina talu ai. E faʻaalia i le pasene le tele o le hemoglobin e fusifusia i le kulukose. O lenei suʻesuʻega e mafai ai ona faia se suʻesuʻega i le amataga, ae masani ona faʻaaogaina e faasaʻo ai le togafitiga o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. Mo suesuega, o se auiliiliga e aveesea mai se manava le aoga.

O le laulau o loʻo i lalo e faʻaalia ai le fua o le hemoglobin glyc i le totoga o le suka i le toto:

HbA1c,%Glucose o le toto, mmol / l
43,8
4,54,6
55,4
5,56,2
67
6,57,8
78,6
7,59,4
810,2
8,511
911,8
9,512,6
1013,4
10,514,2
1114,9
11,515,7
1216,5
12,517,3
1318,1
13,518,9
1419,7
14,520,5
1521,3
15,522,1

Aiaiga WHO

Taʻiala faʻamaonia mo le faʻaleleia o le maʻisuka na talia e le World Health Organization:

  • Faailoga o le maʻisuka (talanoaina i luga) e uiga i se talaaga o le faateleina o le maualuga o le kulukose i le toto o le sili atu i le 11 mmol / L ma fua fua (i soo se taimi o le aso, e le aofia ai meaʻai)
  • O le mamafa o le kulukose o le toto e sili atu nai lo le 6.1 mmol / L, ma ile plasma - 7 mmol / L

I totonu o tulaga masani, o le toto o le kulukose o le mafaufau e itiiti ifo i le 6, 1 mmol / L.

I le faʻasalaga, o tagata gasegase e maua i le maʻisuka e tatau ona nofouta i le i ai o se polokalama ABC, lea e taua tele mo le faʻamautinoaina o se maʻi e maua i le maʻisuka:

A - A1C, o lona uiga, o se suʻesuʻega mo le hemoglobin glycosylated e faʻaalia ai le maualuga o le suka.

B - (toto maualuga) - toto maualuga. O le fuaina o lenei mea e taua ona o le maʻisuka e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le fatu ma fatuga fatu.

C - (cholesterol) - maualuga o le cholesterol.

E maitauina e faapea o le maʻisuka, o le lamatiaga o le maʻi cardiovascular e lua, o le mea lea, o le mataituina o nei faailo, ua taʻua o le ABC, e matua taua tele mo le maʻisuka.

O le a le suka o loʻo maua i le maʻisuka: tulaga faʻavae (toto kullukose)

Aʻo faia se suʻega toto, e mafai e le tagata gasegase ona iloa e maualuga lona suka. O lona uiga o loʻo maua e le tagata le maʻisuka ma o loʻo i ai pea le faateleina o le kulukose toto i le maʻisuka?

E pei ona e iloa, o le maʻisuka o se faʻamaʻi lea e tupu pe a leai se inisalini e gaosia e le tino poʻo ona o le le lelei o le faʻaogaina o le hormone e ala i siama feaveaʻi.

Inisalini, i le isi itu, ua gaosia e faaaoga ai le pancreas, e fesoasoani i le togafitia ma talepeina ai le suka o le toto.

I le taimi nei, e taua le malamalama pe a le mafai ona maua le suka ona o le iai o le faʻamaʻi. E mafai ona tupu lenei mea ma se mafuaʻaga o le maitaga, ma le ogaoga mafatiaga, poʻo le maeʻa foi o se gasegase tuga.

Faailoga ma faʻafitauli o le maʻi

O le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2 e mafua mai ile maʻi ole autoimmune.I le tulaga muamua, o le gaosia o le suka-lowering hormone ua taofi ona o se faaletonu o suauu peta o loʻo i totonu o le tamaʻi motu o le pancreas.

I le maʻisuka ituaiga 2, o loʻo i ai se faʻavevesi i le talafeagai o le malamalama o le inisalini e ni masini faʻapitoa. E ui lava e le muta le gaosiga o le hormone, o le maualuga o le kulukose o le toto e faasolosolo malie lava.

I lalo o ā tulaga e maua ai le maʻisuka? Muamua lava, e tatau ona e gauai atu i faailo e pei o le gutu maloʻo, fia galala tele ma masani ai. O nei suiga i le tino e tupu ona o le faateleina o le atuatuvale i fatugaʻo - o se okeni ua tuufaatasia e aveesea uma toxins mai le tino, e aofia ai le suka tele. I le faaopoopo atu i nei faailoga, e tele isi faailoilo o le tino e faʻaalia ai le faateleina o le suka toto:

  • vave le mamafa o le mamafa,
  • fiaʻai le mafaamatalaina
  • maualuga le toto maualuga
  • susu ma le ulu
  • afaina o le digestive (manava, gase, flatulence),
  • ita ma le moe,
  • paʻu o le paʻu ma le sasaina,
  • umi faʻamalolo o manua, foliga vaaia o maʻi pipili,
  • tulaga le mautonu,
  • faʻasologa o le erectile
  • tingling ma numera o vae.

Afai e te maua ia uiga i totonu ia te oe lava, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi. Afai e masalomia le maʻisuka, e faʻatonu e le fomaʻi le tagata gasegase e faia nisi suʻega. O taunuʻuga o le auʻiliʻiliga e fesoasoani i le faafitia poʻo le faia o se suʻesuʻega.

E le tatau ona tatou faʻagaloina o le le iloa ma le togafitiga o le maʻi e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻafitauli ogaoga. Faʻatasi ai ma faʻalavelave faʻalavelave faʻasoesa, aemaise lava o gaʻo, o patotia nei e aliali mai:

  1. Glycemic coma e manaʻomia se falemaʻi vave.
  2. Ketoacidotic coma e afua mai i le faaputuputuina o tino o le ketone o loo inuina ai le tino. O le faailoga sili ona mataʻina o lona atinaʻe o le manogi o le acetone mai le gutu.
  3. Micro ma macroangiopathies, e aofia ai le retinopathy, neuropathy, nephropathy ma le maʻisuka vae.

E le gata i lea, o isi faʻafitauli e matauina, e pei o le cardiovascular disease, glaucoma, cataract.

Faailoga o le Maʻisuka

O le auala pito sili ona lauiloa ma sili ona vave mo le fuafuaina o le maualuga o le kulukose o se suʻega toto. E lua toto toto ma le vevela e faʻaaoga mo le aoina. Muamua, e tatau i le tagata maʻi ona sauni mo le suʻesuʻega.

Ina ia faia lenei mea, e le mafai ona e 'ai tele naua ma sili atu lau galuega i le aso mulimuli ao lei ofoina toto. E masani lava, o le biomaterial e ave i luga o se manava gaogao, e ui lava e mafai pe a uma le taumafataga. I le tulaga lona lua, o le tagata maʻi e tuʻuina atu i ai le ipu vai ma le sugar diluted i le vaega 1/3. O lea suʻesuʻega e taʻua o se suʻega o le mamafa poʻo le suʻega o le kulukose.

O le tagata gasegase e tatau ona nofouta i mea e aafia ai le glucose faitau. O nei mea e aʻafia ai faʻamaʻi pipisi ma maʻi tumau, maitaga, vaivai, ma le atuatuvale. I ia tulaga, e tatau ona tolopo le suʻega mo sina taimi.

I faʻamaoniga nei, ua maua ai e le fomaʻi ni faʻamatalaga:

  • masani i luga o se manava gaogao, o le glycemic Index e mai i le 3.5 i le 5.5 mmol / l, pe a uma ona inu le suavai ma le suka e itiiti ifo i le 7.8 mmol / l,
  • ma faʻamatalaga i luga o se manava gaogao, o le glycemia indicator e mai le 5.6 i le 6.1 mmol / l, pe a uma ona inu le vai ma le suka mai le 7.8 i le 11.0 mmol / l,
  • faʻatasi ai ma le paʻu i luga o se manava gaogao, o le glycemic index is more than 6.1 mmol / l, pe a uma ona inu le suavai ma le suka sili atu i le 11.0 mmol / l

E le gata i lea, e mafai ona e faia se filifiliga o le suka i le fale e faʻaaoga ai se glucometer. Ae ui i lea, o le masalo o le a faʻaalia e le masini se sese sese o le 20%. O le mea lea, faatasi ai ma taunuuga le mautonu, aua le vave popole, masalo ua e faia se mea sese. Ina ia maua se suʻesuʻega e uiga i le maʻisuka i le taimi, ole WHO fautuaina ole tagata uma e lamatia ile suʻeina ole suʻega ia le itiiti ifo i le tasi ile ono masina.

O le a le taimi e maua ai le maʻisuka e ese mai i le suega o le toto? O le suega o le hemoglobin glycosylated (HbA1C) e faia foi. E ui i le mea moni e faapea o le suʻesuʻega saʻo e fuafua ai le maualuga o le suka, e faia mo le tolu masina. O le taunuuga o le auʻiliʻiliga o se fua o le kulukose i luga o se vaitaimi faapitoa (masani i le tolu masina). O faʻamatalaga nei e taʻu mai ai:

  1. E uiga i le leai o le maʻisuka - mai le 3 i le 5 mmol / l.
  2. E uiga i prediabetes - mai le 5 i le 7 mmol / l.
  3. E uiga i le maʻisuka aʻafia - mai le 7 i le 9 mmol / l.
  4. E uiga i le maʻisuka faʻamaʻi - e sili atu i le 12 mmol / l.

E le gata i lea, ina ia mafai ai e se fomaʻi ona iloa le maʻisuka, o le suʻega o le urine mo le suka o nisi taimi e faʻatulagaina. I se tagata soifua maloloina, o le kulukose e le tatau ona aofia ai i le tino. Ina ia iloa le ogaoga ma le faʻafitauli o le maʻi, o le suʻesuʻeina o le urine e suʻesuʻeina mo mea o loʻo maua i le acetone ma le protein.

Ina ia faʻamautu le ituaiga o maʻisuka o loʻo maua e se maʻi, o loʻo faʻaaogaina se suʻesuʻega C-peptide.

Faʻafefea ona taofia le atinaʻe o le maʻisuka?

Afai o le maʻisuka ituaiga 1 e tupu mai ona o se vaega o le kenera i le amataga o le matua, ona faʻataʻitaʻi ai lea o le maʻisuka 2 e mafua ona o le mamafa. E leai se mea e tatau ona faia i se togafitiga faʻapitoa, ae e mafai ma e tatau ona e tau atili pauna.

O se tasi o vaega autu o le puipuia ma le togafitia o le maʻisuka o se paleni taumafa ma tausia se mamafa masani.

Mo lenei, e tatau i le tagata maʻi ona faʻaesea mea leaga nei mai le taumafataga:

  • sukalati, paluga, keke ma isi suamalie,
  • fua suamalie: vine, faʻi, fugalaau, apricoti ma isi,
  • sausage, sausage, ulaula meaʻai, pasese, sprats,
  • soʻo se meaʻai ma gaʻo.

Ina ia ausia le pa'ū o le mamafa, o le maʻisuka e tatau ona auai i taimi uma i togafitiga faʻapitoa. O faamalositino mo le maʻisuka e mafai ona faia i aso uma. Afai e le o aafia le tagata maʻi i taaloga mo se taimi umi, e mafai ona e amata i ni auala faigofie. E tele auala e savali ai, mo se faataitaiga, Scandinavian poʻo terrenkur. I le aluga o taimi, e mafai e tagata gasegase ona faʻapupulaina le atuatuvale e ala i le puleaina o la latou kulupu. Ona e alu lea e aau, taʻaloga, tamoe, yoga, Pilates, ma isi. Ona o le faʻamalositino e faʻatupulaʻia ai le lamatiaga o le paʻu o le kulūkose, e tatau i le maʻisuka ona i ai pea se fasi suka, se kuki, poʻo se lole.

Ina ia aloese mai soʻo se taunuuga le lelei, e tatau i le tagata maʻi ona alu i le ofisa o le fomaʻi ma talanoa e uiga i taaloga ma meaʻai. Le faʻamautuina o meaʻai talafeagai pe a maua le maʻisuka, e tatau ona aofia i au meaʻai:

  1. Fua e le faʻamaonia: pi, lemoni, moli, lanumeamata lanumeamata.
  2. Fugalaau fou (greens, tamato, kukama).
  3. Mamoe susu.
  4. Meaʻai maualalo-gaʻo (povi, moa, hake, ma isi).
  5. Laʻu falaoa.

E le gata i lea, o tagata e lamatia i le maʻisuka e tatau ona siakiina o latou kulukose i taimi uma. Ina ia faia lenei mea, e te manaʻomia se masini kesi, lea e mafai ai e tagata gasegase ona vave iloa le maualuga o le glycemia. I luga o le mauaina o ni mea e le manaomia, o le suʻega a le fomaʻi e le tatau ona tuʻu ese le fata.

Ina ia mafai e se tagata tomai faapitoa ona iloa le ituaiga 2 o le maʻisuka, e tatau ona ia mautinoa i le faateleina o le kulukose. Ina ia faia lenei mea, o loʻo suʻesuʻeina suʻesuʻega. Ina ia maua se saʻoga saʻo, e fautuaina e faia se auʻiliʻiliga lua i le tolu taimi. E faʻatatau i le suʻega, e faia e le fomaʻi se faaiuga talafeagai.

E tatau ona maitauina e tele naua metotia mo le siakiina o le maʻi. O le mea sili ona taua o le fuafuaina lea o le filifiliga silisili mo oe lava ia. Lenei e tatau ona e mafaufau i le saoasaoa ma le lelei o le auiliiliga. O le mea lea, o le sili ona aoga o suʻesuʻega o le toto suka. O le vitio o loʻo i lenei tusiga o le a fesoasoani ia te oe e iloa ai le mea e masani ai o le suka mo le maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga