E mafai ona gafa le maʻisuka?

O le maʻi suka o se tasi lea o faʻamaʻi sili ona matautia ma matautia o lo tatou taimi, o le numera o tagata mamaʻi o loʻo faʻateleina i tausaga taʻitasi.

O le tino o tagata uma lava e aafia i lenei faʻamaʻi, o le mea lea, o le mauaina o le tali i le fesili pe o le maʻi o le maʻisuka ua aʻafia o se faʻafitauli faʻafuaseʻi.

O faʻafitauli o le faʻamaʻi e masani lava ona faalauiloa, e fuafua i le fesuiaiga o le maʻi.

Tusi mai a matou au faitau

O loʻo maʻi loʻu tinamatua i le maʻisuka mo se taimi umi (ituaiga 2), ae talu ai nei o faʻafitauli na oʻo i luga o ona vae ma totoga o totonu.

Na ou maua se mea na tupu i luga o le Initaneti na faasaoina moni ai loʻu olaga. Sa ou faʻatalanoa i ai iina e aunoa ma se telefoni ma tali uma fesili, taʻu mai le auala e togafitia ai le maʻisuka.

2 vaiaso talu ona uma le togafitiga, o le tina matua na suia ai lona uiga. Fai mai o ia, e le toe afaina ona vae ma e leʻi alualu i luma le maʻi o le tino maliu; o le vaiaso a sau o le a matou oi le ofisa o le fomaʻi. Lasa le sootaga i le tusiga

Aiga ma le maʻisuka

O vailaau faafomaʻi, e pei o se saienisi, e le mafai ona filifili ma le le mautonu pe o le maʻi o le maʻisuka e leai se mea na tupu. I lenei tulaga, e mafai e le tamaititi ona maua se vailaau mai se tasi o ona matua, e faalagolago ile ituaiga o faʻamaʻi. Soʻo se ituaiga o lenei maʻi e mafai ona faʻatoʻatasi ma ona lava uiga.

Ua iloa e fomaʻi filifiliga nei mo le atiaʻeina o le maʻi suka i le i ai pe leai foi i matua:

  • Afai e lelei le soifua maloloina o matua, e ono maua e le latou tama le maʻisuka ituaiga 1 pe afai oi ai o latou maʻisuka io latou aiga. E mafua lenei mea i le malosi o le faʻamaʻi e faʻaalia ai e oʻo lava i augatupulaga. E tusa ai ma fuainumera, mai le 5% i le 10% o tamaiti e mafai ona maua se tali tutusa.
  • Afai o se faʻamaʻi o le ituaiga 1 e maua i se tasi o matua, o le pasene o faʻamaʻi o le tamaititi e le maualuga - mai le 5% i le 10%.
  • A maʻi le tina ma le maʻi i le tui o le inisalini, ona oʻo lea i le 20-21% le lamatiaga o le pepelo.
  • Tusa 2 o le inisalini le faʻalagolago i le va o le aiga e sili atu le vave ma faigofie. Pe a maʻi se tasi o matua, o le tulaga lamatia o se tamaititi e masani ona maua se tutusa o le maʻi e tusa ma le 80%.

I le fanau mai o masaga, e pei o se tulafono, o le ata lava lea e tasi o faʻamaʻi faʻamaʻi e matauina. Afai o se tasi o pepe ao laiti o ia na maua i le maʻisuka malosi, faʻaleagaina pe maua mai ona o se vailaʻau, o le a iloa foi i lana masaga vave.

O nisi taimi o matua na o lo o tauaveina le gutu mo le faamai, ae latou te le mauaina i latou lava.

O se tamaititi masani e maualuga le lamatiaga mo le maua o le maʻisuka. Ina ia iloa le faalagolago ile hormonal insulin, o le malosi e tatau ona i ai i le tulaga o se olaga le talafeagai ma le le lelei o meaai. O le faʻaauau pea o se soifua maloloina lelei e faʻatuai ai le taimi ole suʻesuʻega, talu ai e leʻo faʻaalia i le maʻisuka i soo se auala.

O le faʻafitauli o le tuʻuina atu o le maʻisuka i le tina ma le tamaitiiti

O le maualuga o le tulaga lamatia o le gasegase i le gaosia o le insulin hormone e ala i le mafuaʻaga o le 80% o mafuaʻaga uma o le faʻaleagaina o le tino e le insulin le faalagolago. E le gata i lea, o le tofi o le maʻisuka e tele lava ina matauina i le itu o le matua, nai lo le itu o le tina.

O le avanoa o le tamaititi e faʻamaʻi ai se maʻi maʻi maʻisuka muamua mai lona tina e toetoe lava a leai se mea, ae afai e mafatia le tamaloa i le faʻamaʻi, o le lamatiaga e faateleina i le 5%.

O le tulaga e mafai ona faʻateleina i mea e afaina tele ai le soifua maloloina - taumafa le lelei ma meaai paleni.

O le lamatiaga o le atiina ae o le maʻisuka ituaiga 1 e faateleina pe afai na maua e le pepe se maʻi pipisi i le taimi o maitaga, mo se faataitaiga, chlamydia poo le toxoplasmosis. E mafua ai le le atoatoa i le gaosiga o le inisalini ma le vave gasegase o le pepe i le taimi lava e maeʻa ai. E masani lava, o le faʻamaʻi e aumai i le pepe i le falemaʻi pepe, lea e matua faʻavaivaia ai ana togafitiga.

Faʻafouina i le maʻisuka - na ona inu i aso uma.

Afai e maua i le tina o le tamaititi le maʻisuka, e le o lona uiga o le pepe faatoa fananau mai o loʻo aʻafia i le faʻamaʻiina o lenei maʻi. O le mea moni, e oʻo lava i fafine e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e maua fanau e aunoa ma le insulin.

Auala e faʻaitiitia ai lou lamatiaga o le maʻisuka

O fomaʻi e le talitonu o le maʻisuka e tuusao saʻo mai matua i tamaiti. O togafitiga faʻaonapo nei e ono manatu ai o le lamatiaga o le felauaiga o le mea tonu lava lea o se vavave, lea e mafai ona tupu ona o ni mea eseese. O le felauaiga e faalagolago i le vasega o faamaʻi, e tofu lava ma ona lava uiga.

O ituaiga uma o inisalini e faʻalagolago i ai e mafai ona tuʻufaʻatasia i le polygenically; e tusa ai ma lea, o se vaega o genes e afaina ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻi.

E mafai e matua ona faaitiitia le lamatiaga o le faia o se konekarate o le maʻisuka e ala i le matauina o tulafono nei:

  • E tatau ona faʻasauā pea le puipuiga o le tamaititi, talu ai o le faʻaletonu vaivai e oʻo atu ai i faʻamaʻi viral viral. O le malulu ma fomaʻi masani, i le isi itu, o le faateleina o le lamatiaga o le atinaʻeina o le insulin e faalagolago i le i ai o se genetic predisposition i lona atinaʻe mai se tasi o matua.
  • Mai le laʻititi, e fautuaina e faʻapipiʻi le pepe i se olaga ola maloloina, mo se faʻataʻitaʻiga, ia iloa o ia i le vaega taʻalo mo soʻo se taʻaloga. O taʻaloga po o taʻaloga e sili ona lelei.
  • E taua le gauai i le paleni paleni o mea taumafa a le tamaititi, e pulea ai lona mamafa ma le fua o mea taumafa e 'aina i le tino. E le fautuaina le auai i mea taumafa vave ma faʻafefe ai se tamaititi, talu ai ona o le tele o le mamafa e faʻateleina ai le ata ma o se tasi o mafuaʻaga ogaoga mo le atinaʻeina o le insulin.
  • E le tatau i le tamaitiiti ona aafia i ni tulaga ogaoga faigata ma suiga faalelagona. Ole faʻafitauli ole tino ole tino e masani ona taʻitaʻia ai le maʻisuka.
  • O le faʻaaogaina o soʻo se vailaʻau e faʻamaonia ai maʻi faʻamaʻi masani e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi, i ni faʻataʻitaʻiga saʻo. O fualaau le lelei i nisi fualaau faasaina e mafai ona mafua ai le maʻisuka i tamaiti ma le faʻataʻitaʻiga.
  • E tatau ona totogia faapitoa le tulaga o le tamaititi o le tamaititi. E masani lava, o le faʻaogaina o le maʻisuka pe a fai o iai se vailaʻau.
  • Mataʻutia o faʻafitauli uma o le toto e mafai ona iloa i le taimi o le maitaga. I le iai o faʻafitauli faʻapitoa i le tino vascular system, e tatau ona e siakiina pea le maualuga o le suka i le toto o le tamaititi. Le gasegase le atoatoa e fesoasoani i le vaivai o le gaosiga o le inisalini, poo lona aafiaga ile maualuga o le suka o le a itiiti.

E le tatau i matua ona faʻatagaina se olaga nofofua o le tamaititi, e sili atu le taua i tamaiti na e fia faʻaalu itula e lata ane i le komepiuta poʻo luga o le televise.

I lenei tulaga, ei ai le maualuga o le lamatiaina o le fatuina o le maʻisuka ituaiga 1, sei vagana ai o loʻo i ai se togafitiga faʻapitoa, aemaise lava pe a maua e se tasi o matua le maʻisuka. Faʻatasi ai ma se olaga ola pea, o le atrophy o glands e nafa ma le gaosiga masani o le insulin e tupu.

Puipuiga ma fautuaga

Afai e le manuia le matua, o le tagata e taumafai e atiaʻe le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka e manaomia ona mulimuli i nisi o togafitiga i lona olaga atoa. I le tele o tulaga, e mafai ona aloese mai le faʻaalia ma le atinaʻeina o le faʻamaʻi, pe a faʻapea e mulimulitai tulafono faʻale-soifua maloloina. O le tele o taimi, e mafai ona taofia le atinaʻeina o se maʻi o le tikeri lona lua.

O se mea tāua i le puipuia o le maʻisuka o le faʻaleagaina o le fetuunaiga o meaʻai. O mataupu nei e tatau ona matauina:

  • O le musu mai i meaʻai gaʻo e ese le faigofie i digestibility. O nei mea e aofia ai: pastries, oloa gaosi mai le tao falaoamata, suamalie o soo se ituaiga, suauu faamamaina.
  • Alu i le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamalosi, ae e mafai ona e 'ai na o le taeao, aua o le taimi o le vavaeina o le faʻagasologa o le faʻamalosi. O lenei mea e mafua ai le faaosofia o le gaosiga o le kulukose ma fesoasoani i le masani ai o le gaioiga.
  • Le pulea o le faʻaoga o masima, o le tele o le mea e afaina tele ai le tulaga o le vascular system ma le toto.

I le faaopoopo atu i meaʻai, o se tagata o loʻo i ai le gasegase o le maʻisuka i soo se ituaiga e manaʻomia le suʻesuʻeina faafomaʻi masani ma le mataʻituina o le maualuga o le suka i totonu o le tino. I le vaveao o le maʻi, e mafai ona taofia, ae le o le alualu i luma.

Matou te ofoina atu se faʻaititia i le au faitau o la matou 'upega tafaʻilagi

O le mea lea, e ui lava i le i ai o se gasegase o loʻo maua i le maʻisuka, e mafai lava ona aloese mai foliga vaaia ma atinaʻe. E fautuaina e mataʻituina lou soifua maloloina ma usitai i tulafono faigofie.

O le maʻisuka e masani ona oʻo atu ai i faʻalavelave matautia. O le maualuga o le suka o le toto e sili ona matautia.

Aronova S.M. na tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i togafitiga o le maʻisuka. Faitau atoa

Tuua Lau Faamatalaga