O le maʻi suka - ituaiga, togafitiga ma le puipuiga

O le maʻi suka o se tulaga o le hyperglycemia masani e mafua mai i le le lava o le inisalini po o le tele o mea e aʻafia ai lona gaioiga. Faʻaalia o le maʻisuka e aofia ai le faʻasologa o le tino, gaʻo, ketoacidosis, faʻaleagaina faʻavalea i le capillaries o gaʻo, retina, faʻaleagaina o neura lautele, ma le atherosclerosis ogaoga.

O le autu faʻaaliga o le maʻisuka - hyperglycemia, o nisi taimi e oʻo atu i le 25 mmol / l, glycosuria ma le kulukose i le urine e oʻo atu i le 555 - 666 mmol / aso (100 - 120 g / aso), polyuria (e oʻo i le 10 - 12 lita o le urine i le aso), polyphagy ma le polydipsia.

Etiology. O le mafuaaga o le maʻisuka o le le lava o le insulin. E tusa ai ma le masini o le mea e tupu, e le mafai ona i ai le insulin pancreatic- e fesoʻotaʻi ma le biosysese o le tino ma le faʻamalositino o inisalini, poʻo faʻaopoopoga (aiga) - faʻatasi ai ma le faʻaaogaina masani o le inisalini e tamaʻitaʻi palacreatic.

O le le atoatoa o le inisalini e mafai ona mafua mai i le kenera poʻo le mauaina o mea taua.

Faʻalagolago i mafuaʻaga ma le tikeri o le le lava o le insulin: muamua ma le lua (symptomatic).

I le mea muamua maʻisuka ua faʻaalia inisalini faalagolago (Ituaiga I) ma inisalini tutoʻatasi (Ituaiga II).

Maualuga e fesoʻotaʻi ma nisi o faʻamaʻi: acromegaly, maʻi o le Itenko-Cushing, faʻamaʻi pipisi, le gaioiga o vailaʻau, vailaʻau, gasegase o le kenera.

O vasega vavaeese o le maʻisuka e aʻafia ma le le lelei o meaai, ma le maʻisuka o fafine maʻitaga.

O le maʻisuka Peraimeri e taatele. Faʻatasi ai ma aʻafiaga o le kenera, o se vaega patino i lona amataga na faia e ala i auala puipuia ma aafiaga o le siosiomaga.

Inisalini faalagolago ile maʻi suka (IDDM) o loʻo faʻaalia e insulinopenia, o le le atoatoa o le inisalini, faʻatasi ai ma faʻafitauli o le gasegase e faʻapitoa i le ketoacidosis. O lenei fomu e atiaʻe i le tauleʻaleʻa, ua tuufaatasia ai se vailaau o genetic ma nisi o antigens o le HLA. E tele taimi (HLA-B8-DR3 ma B15-DR4). E iai faʻatasi ma isi faʻamaʻi faʻamaʻi (insulinitis, thyroiditis), o le i ai o siama i insulin, sβ-sela. O le amataina o le faʻamaʻi e fesootaʻi ma se faʻamaʻi faʻamaʻi muamua (o le misela, rubella, hepatitis, mumps). O le sootaga i le va o genetic and immune mechanisms o loʻo faʻamatalaina e le nofoaga o genes o le HLA faʻalapotopotoga latalata i le nofoaga e tali atu i le tali a le tino i le 6th chromosome. O le i ai o nisi o antigen leukocyte e faʻaalia ai uiga o le tino o le tino. O se vaega o le saofaga e fesoasoani i le mauaina o se togafitiga faʻavae i le maʻisuka: faʻamaʻi ma le faateleina o le peta tropism i tagata taʻitoʻatasi o loʻo tauaveina ni antigens HLA. Virus e faʻaumatia ai β-sela poʻo, faʻaleagaina, maua ai se faʻagasologa o le autoimmune.

O le maʻisuka e le o le insulin e faalagolago i le maʻisuka (NIDDM) o loʻo faʻaalia i nai faʻalavelave faʻasoesa. E faʻavae i luga o le aʻafia o le inisalini e mafua mai i le gasegase, gaʻo, ma le faʻaitiitia o le aofaʻi o suʻega insulin. E le o toesea tagata faʻamaʻi i peta suauu ma inisalini. O le maʻisuka e aliali mai ia lava ina ua mavae le 40 tausaga, o loʻo i ai se tulaga e sili atu ona faʻaalia.

Toto. O le le atoatoa o le inisalini i le maʻisuka e aofia ai ma le solia o ituaiga uma o metabolism. O le gaʻo-faʻaalia hyperglycemia ma glycosuria.

O le faʻaaogaina o le maʻisuka o le gasegase o le gasegase o le maʻisuka, o le faʻaitiitia o le fua o le hexokinase tali ona o le faʻaitiitia o le mafai ona mafai ona faʻaogaina o le siama ma le glucose i totonu o siama, ma le faʻaitiitia o le gaoioiga o le hexokinase i totonu o le ate ma le ate e saoloto saoloto i le glucose. O le mea lea e mafua ai ona fai le glucose-6-phosphate (G-6-F), ona faʻaaogaina lea o le metabolite metabolism muamua i auala uma o le liua i totonu o siama - faʻamatalaga glycogen, pentose phosphate cycle ma le glycolysis. I le ate, o le G-6-F faaletonu e totogiina i lona faatulagaina i le taimi o le glyconeogenesis. O le faateleina o le gaoioiga o le phosphorylase ma le glucose-6-phosphatase o le ate e mafua ai le faateleina o le kulūkose ma le faaitiitia o le fausia o glycogen i totonu.

O le faʻafouina o le glyconeogenesis, o loʻo faʻamatalaina e le tele o le glycocorticoids, faʻateleina le faʻasologa o enzymes talafeagai mo lenei mea.

O le faʻaleagaina o le maʻisuka i le maʻisuka e faʻamalieina i le natura, aua ma le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o lona faʻaaogaina o meaʻai e faʻaleleia. O le Hyperglycemia e le lelei foi, o se mea e faʻaleagaina. maʻi faʻamaʻi. O faʻalavelave faʻalavelave e tupu i le maʻi suka ma se umi umi ma le le atoatoa le taui mo le le lava o le inisalini. Faʻaalia i foliga o le sclerosis, faʻaleagaina ma isi liona o le toto toto. Faʻamaumauga o le aʻafiaga: vailaau faʻasolosolo, gasegase o hormones contrainsular ma suiga ole gasegase, hyperglycemia ma hypercholesterolemia. O le Hyperglycemia e faʻatasi ma le faʻaopoopoga o le maualuga o le glyco-ma mucoproteins, lea e paʻu i totonu o le mea e fesootai ai, e mafua ai le fausia o le hyaline ma le faaleagaina o le puipui vascular.

O le gasegase ma le faʻavaivaia o le glucose phosphorylation ma le dephosphorylation i le nephron tubules e taitai atu ai glycosuria. O le faateleina o le mamafa o le urine e fesoasoani i le polyuria, lea e afua ai le faamalolo o le tino ma le faateleina o le galala (polydipsia).

- faʻavaveina le gaoia o nifo tumau i tamaiti, faʻaalia i teine, o le teething e faʻatasi ma gingivitis.

- fesuiaiga o le fesuiaiga o eleele, o le solia o le salivation ma le biochimium suiga i le tuufaatasiga o le fulu, lea e mafua ai le xerostomia ma le atinaʻeina o faafitauli: tele caries, candidiasis, creatosis.

- O le faateleina o le gasegase i le caries, i tamaiti e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o le muamua ma le loloto o leona ua faaalia, i tagata matutua e maua i le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo i ai se maualuga maualuga o caries, e matauina ai le pala o le nifo, o le lua elemene matautia e oʻo atu ai i le atinaʻeina o le taimi, le numera o le faʻamaʻi pipisi o faʻamaʻi ma faʻateleina togafitia o nifo, atonu o le a faateleina le gau o nifo, o le maualuga o le PPU i tane e fesootai ma le maualuga o le hemoglobin glycated (HbA1).

E le gata i lea, o le a le umi se taimi e toe faaleleia ai le taotoga i le taimi o le taotoga. .

-Nourologic disorders (mumunuina i le gutu ma le laulaufaiva), o le tofo o le tino, faʻalavelave i le tumama o le tumama, ma le tosina o le tino e oʻo atu ai i le hyperphagia ma le oona tele, faʻalavelave le pulea o le glycemic.

- O le tuufaatasiga o le microflora i tagata mamai e maua i le maʻisuka pulea e tutusa lava ma le le tumau, faatasi ai ma le maʻisuka le pulea - e suia: o le pasene o malo TM7, Aqqreqatibacter, Neisseria, Gemella, Eikenella, Selenomonas, Actinomyces, Capnocytophaga, Fusobacterium, Veillonella ma Streptococcus genera tulaʻiPorphyromonas, Filifactor, Eubacterium, Synerqistetes, Tannerellaand Treponema genera - ua faʻaitiitia.

- O le aʻafiaga o faʻamaʻi pipisi o faʻamaʻi pipisi (gingivitis, periodontitis) ua faʻateleina.

O le faiga o le atinae (pathogenesis)

O le maʻisuka o se maʻi faʻafitauli. O lenei soliga e afaina ai le metabolism o gaʻo i totonu o le tino. I se tulaga maualalo, o le metabolism o gaʻo (lipids) ma palatini e aʻafia. E tusa ai ma le atinaʻeina o le tino, e lua ituaiga o vailaʻau o le gaosiga o gasegase e iloagofie:

  • Tusa 1 (faʻalagolago i le inisalini) o se faʻamaʻi pipisi o le endocrine lea e aʻafia ai sela maso o le pancreas, e nafa ma le gaosia o le insulin. O se faʻatonuga taua o le metabolism o le kulukose i totonu o le tino. A faʻamalosia le inisalini i faʻamaumauga patino o siama uma i totonu o le tino, faʻaleleia le kulūkose e faʻaleleia ma ua malepe i lalo ma le faʻamalosia o le malosi. Faatasi ai ma lenei ituaiga o maʻisuka, o le faʻaititia o le inisalini, faasolosolo malie, o le kulukose o le faʻaitiitia o siama e faʻaitiitia ma maualuga lona maualuga.
  • Tusa 2 (leʻo le inisalini-tutoʻatasi) - faʻaalia i se tulaga masani o le inisalini, ae o le masini responsive cell e leiloa le gafatia e fusifusia ai, lea e faʻaitiitia ai foi le aveʻeseina o le kulukose mai le toto.

E tusa lava po o le a le mea e faʻavaeina ai, o le maʻisuka e aʻafia ai le lipid ma le protein metabolism. E masani lava ona faʻaalia mai i se tulaga o le mamafa tele ma le gau mulimuli ane, aemaise lava le faʻamaʻiina i le maʻisuka ituaiga 2.

O se eseesega eseese o le solia o le gaosiga o le carbohydrate o le maʻisuka maʻisuka. E na o tamaitai maʻitaga e atiina ae ma o se faʻailoga lea e mulimuli ane e ono maua e se fafine se faʻaaliga o lenei maʻi. O le maʻisuka, o le maʻisuka ituaiga e leʻo faaalia mai, e na o luga lava o le suʻega a le suʻega o suʻega e maua ai le suka.

Etiology (mafuaʻaga)

O le maʻi suka o se faʻamaʻi faʻasolosolo. O lona uiga o vala eseese e iai sona sao i lona atinaʻeina. Ma o le solia o le gaosiga o le gaʻo i le carbohydrate ona o le faʻaitiitia o le inisalini e faʻaosofia ai ia tulaga:

  • O le agavaʻa - o le galuega faʻatino o le pancreas endocrine (sela o tamaʻi motu o Langerhans) e faʻatonutonu e nisi ituaiga. Suiga oi latou (tusi suʻega) e mafai ona tuʻufaʻatasia mai mātua i tamaiti. Afai e maʻi se tasi o matua i le maʻisuka, atonu o le a maua e le tamaititi lenei maʻi.
  • Infection - o nisi faʻamaʻi e mafai ona faʻalelei i totonu o sela o le pancreas, faʻapipiʻi i totonu o latou genome i le gaioiga o galuega galue ma le maualuga o le inisalini faʻasologa.
  • Faʻaleagaina o le masimimune i sē o le pancreas - mafua mai i le le atoatoa i le tino puipuia o le tino, lea e gaosia ai siama i sela o gaʻo endocrine.

O nei mea uma e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o togafitiga faʻapitoa pe tuʻufaʻatasia. O mea e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le ituaiga lona lua o faʻafitauli o le gataifale e ese lava le ese. E aofia ai:

  • Faʻasologa o le gasegase - o le lagona o le inisalini o loʻo talia e le tele o genes, o suiga i se tasi oi latou e mafua ai ona faʻaitiitia le lagona.
  • O le faʻaaogaina o laʻau suamalie - o le gaosia o se aofaiga tele o le kulukose (mea faʻafiafia, falaoamata, suka) e oʻo atu ai i le alualu i luma o le gaosiga o le inisalini ma le "faʻaaogaina" o le faʻaaliga.
  • Faateleina le mamafa o le tino - o se aofaiga tele o adipocytes (cellular adipose cell) e faʻaitiitia ai le mamafa o le insulin.

O nei mea taua e mafai ona fetuʻunaʻi - e mafai ona faʻatapulaʻaina o latou aʻafiaga i le tino i le gasologa o le olaga, lea e puipuia ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2 i le lumanai.

Mo faʻafitauli o le gaosiga o le gaʻolaʻau ma le faʻateleina o le maualuga o le suka, o faʻamatalaga nei o uiga taua ia:

  • Paʻu o le paʻu mo se vaitaimi pupuu mo taimi pupuu e aunoa ma se suiga.
  • O se lagona faifai pea o le fiaaai, lea e aveesea mo se taimi puupuu e ala i le 'ai.
  • O le fia inu - o se tagata e sili atu i le 2 lita o le vai e faʻaaoga i le aso.
  • Faʻalauteleina o gasegase - o le faʻafia ona fai o le urination e faʻateleina ma se faʻaopoopoga i le voluma o le urine ua faʻateleina.
  • Nocturnal diuresis o se faailoga e patino mo le maʻisuka. E tatau i se tagata ona fafagu i luga o le po mo ni nai taimi e taulimaina ai se manaoga laitiiti o le physiological.
  • O le faʻaleagaina o le tino o se faʻaaliga o se maʻi umi o le maʻisuka, o loʻo faʻaalia e le uila o le tioata ma le solia o le toto i le retina.
  • Faʻaitiitia le faʻafouina o le tino - faʻaalia i le le lelei o le faʻamālōlōina o le paʻu pe a uma ona tipi, laiti abrasions.
  • O le faʻaopoopoga o faʻamaʻi pipisi e mafua mai i siama ma sigi e sui o microflora faʻatautaia o le taunuuga o le faʻaitiitia o le gaioiga o le tino o le mucous membranes ma le maualuga maualuga o le suka i totonu ia i latou, lea e mafua ai tulaga lelei mo microorganisms. O le tele o taimi, e tupu ai le dysbiosis, i tamaitai e ono i ai se gase (candidiasis) o le va.

O nei faʻaoga uma e toetoe lava tutusa mo ituaiga uma o togafitiga. O le maʻisuka ituaiga 2 e faʻaalia i le tolopoina o le leai o se faʻaaliga. Ma, talu ai o le faʻaleagaina o le faagasologa e faʻateleina, o faʻataʻitaʻiga e atiaʻe.

Faʻaiʻuga

O se tasi o faʻafitauli faigata i lenei maʻi o se faʻalautele tele lea o le maualuga o le suka, lea e mafai ona taʻitaʻia ai le ketoacetonemic coma. I le taimi lava e tasi, o se aofaiga tele o acetone (o se mea faʻapitoa o le metabolism) o loʻo faia i totonu o le toto ona o maʻi faʻaleagaina i le tino. I totonu o tagata, o le mafaufau e le afaina. Le manava manava manava o le acetone. O le faʻalauteleina o le kulūkose i totonu o le tino e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o ia faʻafitauli matuia:

  • Faʻafomaʻi faʻamaʻi pipisi - e suia i le fausaga o toto toto i totonu o le microvasculature ma le faʻaogaina o toto ma meaʻai.
  • O le faapipiiina o le tioata o le taunuuga o le kulukose e fusifusia i mea o loʻo faia ai le tioata. E faʻaalia i le faʻaletonu o le tino.
  • O le faʻaleagaina o vaʻa o vae, fatu ma le faiʻai - e faʻaalia i le solia o le meaʻai ma le toto o nei totoga ma faʻamaʻo tutusa.

O se faʻalavelave mataʻutia o se faʻalavelave maualuga o le inisalini i taimi o togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1. O le tele o inisalini i totonu o le toto e mafua ai le paʻu tele i le kulūkose ma le le lava o meaʻai o le mafaufau. Faʻaalia i le leai o se malamalama - o le hypoglycemic coma.

Faʻailoga

O le faʻamautinoaga ua faʻatuina i luga o le faʻavae o faʻamatalaga o faʻamaʻi ma le faʻamaonia o suʻesuʻega. faateleina le toto suka. E le gata i lea, o le fuafuaina o le umi o maʻi, e faʻamautu ai le hemoglobin glycosylated.

Togafiti

O togafitiga faʻapitoa mo le maʻisuka e faʻamuamua i le faʻasaʻoina o kulūkose concentrations. E maua lea i auala eseese, faʻalagolago i le ituaiga o gasegase o le tino gaʻo. I le maʻisuka ituaiga 1, o le le lava o le inisalini ua faʻaleleia i ana faʻaoga faʻapitoa poʻo le faʻapalapala, lea e faʻaalia e se tagata i taimi uma e ala i tui tui. O le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 e aofia ai fualaau faasaina lea e faateleina ai le lagona o gasegase masini i inisalini - otaota Siofor, Glucofage, Diaformin. O le togafitiga e faia i lalo o le vaavaaiga faavaitaimi o le mataituina o le kulūkose. Mo lenei mea, o loʻo i ai glucometers patino e mafai ai e oe ona fua le suka o le toto i le faʻaaogaina o se suʻega faʻapitoa faapitoa.

Faatasi ai ma le fesoasoani a tekinolosi faʻainisinia faʻainisinia, ua ausia ai se faʻaititia o le tau o le inisalini. I le toetoe lava o atunuʻu uma, o le vailaʻau e tuʻuina atu i tagata e maua i le maʻisuka e aunoa ma se totogi.

Maʻisuka - meaʻai ma fautuaga

O le faavae o le togafitiga mo le maʻisuka o mea lelei ia e tatau ona lelei, o lona faamoemoega o le faʻapulaʻaina o le faʻaaogaina o le gaʻo i totonu o le tino. Mo lenei mea, o mea suamalie, mea faʻapitoa, fua o le falaoamata, ma paluga e le aofia mai le taumafataga. Ina ia pulea le aofaʻi o meaʻai gaʻo mai meaʻai, na atinaʻe ai e le au fai meaʻai a Siamani se meaʻai (XE) - o se tuufaatasiga masani e tutusa ma le 12 g o gaʻo poʻo le 20 g falaoa. O oloa taitasi i se aofaiga faapitoa (voluma ma mamafa)
o loʻo i ai se numera ese o iunite falaoa. Faatasi ai ma le fesoasoani o laulau faʻapitoa lea e faʻaalia ai oloa autu ma a latou mea e tutusa ai le XE, e mafai e se tagata ona pulea le faʻaaogaina o gaʻo i totonu o le tino. E fautuaina foi e te mulimuli i se faasologa o fautuaga lautele:

  • Lava le gaioiga o le afi - faʻaleleia le faʻaaogaina o le kulukose e sela.
  • Lava le moe mo le itiiti ifo ma le 8 itula i le aso.
  • Faʻalēaogāina masani leaga (ulaula, faʻaaogaina o le ava).
  • Tapulaʻa o le mafaufau ma le atuatuvalega, lea e faaosofia ai le gaosia o hormones (adrenaline, glucocorticosteroids).
  • Aloese mai le manua o le paʻu e puipuia ai faʻalavelave faʻavavevave ma faʻamaʻi faʻamaʻi umi.

O nei mea uma o le a fesoasoani foi i le puipuia o le maʻisuka ituaiga 2. I le tulaga o le ituaiga 1 o lenei fomaʻi, o le atiina ae o le maʻisuka e tupu e tusa lava po o le a le aʻafiaga o mea tau le siosiomaga.

O ituaiga autu o le maʻisuka i totonu o le tino

O le maʻi suka o se faʻasologa lea e matauina ai le alualu i luma o se faʻalavelave faʻafitauli o le tino.

E lua ituaiga o maʻisuka:

O le ituaiga muamua o le inisalini. O lenei ituaiga o suka suka amata ona tupu i totonu o le tino pe afai o aʻafiaga faʻaleaga tagata e aʻafia ai siama e maua ai le insulin. O nei siama o peta paneta o peta.

Tusa 2 e le o le insulin e faalagolago i le maʻisuka. O lenei ituaiga faʻamaʻi e faʻaalia i se tulaga masani o le inisalini e maua mai i peta paneta.

O le faʻavae o le faiga o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2 o le leai o se malosi o sela o le tino o le tino e fegalegaleai ai ma le inisalini. O lenei mea e mafua ai le faaitiitia o le mafai ona fusia le glucose ma, e tusa ai, o le faateleina o le maualuga o suga i le plasma toto.

Tusa lava pe o le a le faavae o le atinaʻe i le maʻisuka, o faʻafitauli e afaina ai le metabolism o protein ma gaʻo. O ia toilalo e oʻo atu ai i le faʻaalia o le atoatoa ma le mamafa o le mamafa. O lenei tulaga e masani lava mo le maʻisuka ituaiga 2.

O se filifiliga tuʻufaʻatasi mo le atinaʻeina o le maʻi o le maʻisuka maʻisuka. O lenei ituaiga faʻamaʻi e tupu i na o fafine maʻitaga.

O le maʻamaʻi, o foliga mai o lenei ituaiga o faʻamaʻi e leʻo faaalia mai ma o lona faʻamaoniga e naʻo totonu lava o le potu suʻesuʻe, e faʻavae i luga o le faʻatalanoaina o samples toto mo le suka.

Faʻaiʻuga e aʻafia ai le atiaʻe o le faʻamaʻi

O le faʻagasologa o le alualu i luma o le maʻisuka e mafai ona faʻaalia ai vaega eseese o le tino.

Faʻaleagaina o le suka i le suka ona o se faʻaitiitia o le aofaiga o inisalini na faia i totonu o le tino e ono faʻaosoina ai mea nei:

Vaʻaiga faʻasologa. O le maualuga o le gaioiga o suauu peta pancreatic e faia i nisi ituaiga. O le aliali mai o le fesuiaiga o fesuiaiga i nei ituaiga fatu e mafai ona faʻatoʻateleina e ono faʻaosofia ai le atinaʻeina o faʻamaʻi i le galuega a le tamaititi.

Maʻi faʻamaʻi - o nisi o siama e mafai ona mafua ai le atinaʻeina o se faamaʻi viral i totonu o le tino ma le tupu mai o faʻalavelave i le endocrine o vaega o pancreatic cells i tagata. O nisi faʻamaʻi e mafai ona tuʻufaʻatasia i le genome o suauu beta ma faʻalavelave ai a latou gaioiga galue, lea e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le inisalini faʻasologa.

Faʻaleagaina le autoimmune i siama pancreatic, lea e mafua mai i le le lelei o le gaioiga o le tino o le tino. o sea solia ua faamatalaina i le atinaʻeina o se puipuiga o le puipuiga o siama i siama o okeni endocrin.

O nei mafuaaga o mafuaʻaga o le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1 i le tino o le tagata.

Faʻamatalaga mo le tupuga o le maʻisuka ituaiga 2 i le tino e ese. O autu autu o mea nei:

  1. O le mea na mafua mai i le tino o le aʻafia lea o le faʻaleleia o le suʻega ile inisalini e faʻatonutonuina e le tele o genes. O suiga i nei kenera lea e mafai ona faʻatoʻa mafai ona faʻaosoina ai se faʻaitiitia o le lagona faʻalogo.
  2. O le faʻaleagaina o laʻau suamalie ma falaoamata e mafua ai le faia pea o le tele o inisalini e le pancreas, lea e oʻo atu ai i le tagofia o mea ua fai ma vaisu o faʻaleleia i faʻalautelega o le inisalini i totonu o le tino.
  3. O le mamafa - o le tele o sima gaʻo i le tino e taʻitaʻia ai i le faʻaitiitia o le totoga o le insulin i le tino o le tagata.

O nei tulaga e manatu e mafai ona fetuunai, o lona uiga, oi latou e mafai ona faatapulaaina a latou gaioiga i le tino i le gasologa o le olaga.

O lenei tapulaa fesoasoani e puipuia ai le tupuga o le maʻisuka ituaiga 2.

O le matafaioi o le oona ma le le atoatoa o le tino i le atinaʻeina o le faamai

O le masani ona fai togafiti ma le tausia o se olaga eleelea e faaosofia ai le tupuga o le oona i totonu o le tino, lea e faaitiitia ai le malosi o le insulin. O le faaitiitia o le lagona o le inisalini e mafua ai le gaioiga o kenera e nafa ma le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2 i le tino.

I le maʻisuka, o le faiga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi e masani ona fesoʻotaʻi ma le toilalo e le gata i le gaʻo, ae faʻapea foi i le lipid metabolism. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, i le visa-adipatetes, e le pei o gaʻo gaʻo, o le lagona o le inisalini, o loʻo i ai le aʻafiaga o le gasegase, e matua faʻaitiitia ao faateleina le lagona i le lipolytic o le catecholamines.

O lenei mea moni e faaosofia ai le ulu atu i totonu o le toto o se aofaiga tele o gaʻo gaʻo.

O le malosi o le tui o le isu o le skeletal o loʻo taʻoto i le mea moni e faapea, i le malologa, o le tino o le tino e faʻaaogaina ai gaʻo gaʻo. O lenei tulaga e tau atu ai i le mea moni e le mafai ona faʻaaogaina kulukose mai le plasma toto, e mafua ai ona faateleina le maualuga o le suka, ma o lenei mea, e oʻo atu ai i le faateleina o le gaosiga o le inisalini e le pancreas.

O le faateleina o le anotusi o mea aoga gaʻo maualalo i le tino e taofia ai le faia o sootaga i le va o le faʻaleleia o suauu ate ma le insulin. O le faʻaleagaina o le faʻavaeina o se faʻalavelave i le va o faʻamaʻi ma le inisalini e faʻalavelave ai le faagasologa o le gluconeogenesis i le ate.

O se taunuuga, o le faateleina o le maualuga o gaʻo gaʻo e faʻaleleia ai le tuputupu ae o le insulin o le tui o le insulin i le tino, ma o le faateleina o le puipuiga o le tino e faʻaleleia ai le gaioiga o le lipolysis ma le hyperinsulinomy.

Pe a taʻitaʻia se olaga lē galue mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le a faʻaopoopoina le faʻaleagaina o le mea faʻafuaseʻi, e pei o le inisalini ma le inosia.

O mafuaʻaga autu mo le atinaʻeina o le inisalini

O le faʻamalosia o le insulin i le maʻisuka o se tulaga lea o loʻo i ai le le lava o tali o suauu e faalagolago i le insulin i le insulin pe'āfai e maua se inisalini masani. O le tulaga e aʻafia i le talaaga o le masani ai o le inisalini.

O le mafuaʻaga autu o le atinaʻeina o le inisalini o le fausia lea o se setete o le hyperinsulinemia, hyperglycemia ma le dyslipoproteinemia. O le faʻaleagaina o le maʻisuka o loʻo tupu i totonu o le tino e tele sona sao i le tupuga o le lē maualalo o le inisalini ile tagata maʻi ile maʻisuka ituaiga 2.

I tagata ei ai le maʻisuka ituaiga 2, o le gafatia o suauu peta pancreatic e taui ai mo le faaletonu o le insulin i le tino ua gata ona o se toilalo i le fausaga o le glucokinase ma le GLUT-2. O nei vailaʻau faʻamalosi i totonu o le tino e nafa ma le faʻafouina o le gaosiga o le inisalini i lalo o le malosi o le faateleina o le maualuga o le kulukose.

O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona i ai ni mea e le masani ai i le gaosiga o le insulin i vela beta.

O nei faaletonu ua faaalia i mea nei:

  • o loʻo i ai se faʻalavelave i le vaega amata o le tali faalilolilo i le avega i luga o le tino ma le kulukose pe a faʻatonuina faʻavave,
  • e i ai le faʻaitiitia ma le tuai i le tali faalilolilo i le faʻaaogaina o meaai fefiloi e le tino,
  • faʻaalia le maualuga o le tino o le proinsulin ma oloa na fausia i le taimi o lona gaosiga,
  • le mautonu o le fesuiaiga o fesuiaiga i le gaioiga o le inisalini e iloagofie.

O le mafuaʻaga sili ona leaga i le faagasologa o le inisalini o le faʻapitoa o le faʻaalia o le gasegase o le tino i siama peta, faʻapea foʻi ma faʻafitauli e mafua mai i foliga o le lipo ma le glucose toxicity.

Faʻaalia o le amataga o le faʻafitauli o le inisalini

O suiga i le faagasologa o le puleaina o le inisalini i le tulaga o vailaʻau e mafai ona tupu ona o le faateleina o le mea o loʻo maua i mea aoga gaʻo maualalo. O le siʻitia i le faʻamasinoga o lenei mea e taʻitaʻi atu ai i le faʻasaina o le pyruvate dehydrogenase, ma, i se taunuuga, i le faʻaitiitia o le faiga o le glycolysis. Faʻailogaina o le faʻaogaina o le glycolysis i suauʻu pancreatic e nafa ma le faʻasiga o le inisalini, lea e faʻaititia ai le faʻaitiitia o le faʻaogaina o le ATP. O le le lava o le ATP i tino o le pancreatic e mafua ai le faʻaitiitia o le manava o le inisalini.

O le gasegase o le kulukosesese o se faʻalavelave o taualumaga o le biomolecular lea e mafua ai le sili atu o le kulukose i le soli o le inisalini ma le faʻaitiitia o le lagona o le inisalini e faalagolago i le insulin.

O le atinaʻeina o le hyperglycemia i le tino o le tagata maʻi o se tasi lea o mafuaʻaga i le alualu i luma o le maʻisuka ituaiga 2 i tagata e mafua mai i le alualu i luma o le maʻisuka.

O le atinaʻeina o le kulūsese o le kulūsese e mafua ai le faʻaitiitia o le lagona o suauu e faalagolago i le insulin i le insulin. Mai mea uma o loʻo taʻua i luga, e mafai ona faʻauʻuina o le ausiaina o faailoga faʻapitoa o le tino o le kulukose i le plasma toto ma le tausisia o nei faailoilo i le tulaga lava e tasi e fesoasoani e toe faʻafouina ai le lagona o siama o le tino o le insulin-toto i le insulin.

O le Hyperglycemia e le gata o le faailoga autu mo le fuafuaina o le maʻisuka i totonu o le tino, ae o le sootaga sili ona taua i le pathogenesis o le maʻisuka malosi. O le Hyperglycemia e mafua ai le faʻalavelave o faʻalavelave i le faagasologa o le inisalini e maua mai i peta beta o le pancreas ma le faʻaaogaina o le kulukose e siama o loʻo faʻalagolago i le insulin. O lenei mea e mafua ai le tutupu o soliga i le faagasologa o le gaosiga o le gaʻo.

O uluai faailoga o le atinaʻe o le maʻisuka o le faateleina o le kulūkose anapogi i le tino o le maʻi, ona o le faateleina o le gaosiga o suka i sulu o le ate. O le vitio i lenei tusiga o loʻo faʻaauau pea le autu o le maʻisuka.

Le faiga o le atinaʻeina o le maʻi

E sili ona lelei le malamalama i le oleiology ma le pathogenesis o le maʻisuka malosi pe a mafaufau i uiga o le metabolism i le tino.

p, blockquote 6.0,0,0,0,0 ->

O nisi faʻafitauli faʻapitoa e aʻafia ai le metabolism o gaʻo, ma o le metabolism o protein ma gaʻo e le afaina.

p, blockquote 7,0,0,0,0 ->

O ituaiga o le maʻisuka e iloga, ma e tofu i latou ma ona lava atinaʻe:

p, blockquote 8,0,0,0,0 ->

  1. Tusa 1 (insulin dependent). O le maʻisuka ituaiga 1 o se faʻamaʻi pipisi o le endocrine lea e aʻafia ai siama glandular o le pancreas e pulea le gaosiga o le inisalini.

O le hormone lea e puleaina ai le metabolism o le kulukose i le tino o le tagata. A faʻamalosia le inisalini i luga o tagata faʻaleleia o sela, o le faagasologa o le glucose ma le faʻamaʻi mulimuli ane ma le faʻamalolo o le malosi o loʻo faʻateleina.

p, blockquote 9,0,0,0,0 ->

I le ituaiga 1 o le faamai, o le polokalame o le pathogenesis o le gaosiga o le inisalini e faaitiitia ma o le mea lea, o le gaosiga o le kulukose i suauu ua faagesegese.

p, blockquote 10,0,0,0,0 ->

O le taunuuga o lenei etiopathogenesis o le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o le kulukose mai le toto ma lona faʻaopoopoga i ni aofaiga tetele.

p, poloka 12,0,0,0,0 ->

Tusa lava poo le a le tulaga o le atinae o le maʻisuka, o faafitauli e tulai mai ma le metabolism o lipids ma proteins. O lenei mea o loʻo faʻaalia mai i le mea moni o loʻo amata e le tagata ona faʻavave ona maua le mamafa pe aveesea le mamafa.

p, blockquote 13,0,0,0,0 ->

O se eseesega eseese o le solia o le gaosiga o le gaʻo i totonu o le tino ua taʻua o le GDM (o le maʻisuka gestation diabetes).

p, blockquote 14,0,0,0,0 ->

O lenei faaupuga e masani lava ona faʻaaogaina i fafine i le taimi o maitaga ma maua ai le faʻamaʻi i luga o le suʻega o suʻe toto mo le suka.

p, blockquote 15,0,0,0,0 ->

p, blockquote 16,0,0,0,0 ->

Faatasi ai ma ituaiga uma o faamaʻi masani, o le vavalalata e mafai ona avea ma se tasi e sili atu ai le alualu i luma o le tulaga o le togafitiga autu.

p, poloka poloka 17,0,0,0,0,0 ->

Ae ui i lea, o faʻamaʻi pipisi e mafai ona faʻalavelaveina le ala o le maʻisuka e faʻamoemoeina foi.

p, poloka poloka 18,0,0,0,0 ->

Mo se faʻataʻitaʻiga, e maʻi le maʻi mai le maʻi fulafula ma e maʻi ma le SARS, ma o le faʻamaʻi mulimuli lea o le a faʻalavelave.

p, blockquote 19,0,0,0,0 ->

I le avea ai o se tulafono, i se paga, e masani lava ona tupu mai le maʻi pipisi i le maʻisuka.

p, blockquote 20,0,0,0,0 ->

O le pipiiina o le maʻisuka o faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi pipisi e matua faʻaleagaina ai le ala o togafitiga faʻavae.

p, blockquote 21,0,0,0,0 ->

I se tulaga faapena, o le togafitiga ma le faaeteete o le maʻi pipisi e tatau ona manaʻomia e avea o se vaega o le siama, ma e oʻo lava i le faateleina i aso uma o le inisalini.

Faatasi ai ma le atinaʻeina o faʻafitauli o se faʻamaʻi masani ma le faʻaopoopoga o pathologies faʻapitoa, e taua le mataʻituina ma le totoʻa le tulaga o le tagata gasegase i le maʻisuka, talu ai o loʻo i ai se maualuga maualuga o le mafai ona mafai ona maua i le tino ma le foliga mai o le acidosis.

p, blockquote 23,0,0,0,0 ->

Vaʻaiga faʻapitoa

O se vailaau o le faʻamaʻi e mafai ona i ai i tagata i le i ai o se vaega o le kenera. E le o le mea mulimuli i le aliali mai o le maʻisuka o lona tino.

p, blockquote 25,0,1,0,0 ->

O togafitiga faafomaʻi ua faaalia ai e na o se vaega toalaiti o tamaiti na fananau mai ei ai le faʻaogaina o foliga o le maʻi insulin i le tina.

p, blockquote 26,0,0,0,0 ->

p, blockquote 27,0,0,0,0 ->

p, blockquote 28,0,0,0,0 ->

I le taimi lava lea, i luga o le vaega a le tama, o le predisposition e taʻi 1 le maʻisuka e faateleina ma e tusa ma le 10%.

p, blockquote 29,0,0,0,0 ->

O nisi taimi o le maʻisuka e mafai ona tuʻuina e tagata matutua uma. I lenei tulaga, o le lamatiaga o se tamaititi e atiaʻe se togafitiga e faʻaateleina ona tele taimi ma e mafai ona ausia le 70%.

p, blockquote 30,0,0,0,0 ->

Le faʻaumatia o motu o Langerhans

O peta Beta, o loʻo faʻalauiloa i le pancreas i tamaʻi motu o Langerhans, e maua ai le inisalini i totonu o tagata.

p, blockquote 31,0,0,0,0 ->

O le mafuaʻaga o le maʻisuka e mafai ona avea ma faʻaumatiaga o le tele o siama beta e ala i le tino puipuia.

p, blockquote 32,0,0,0,0 ->

E iloa lelei o nisi ituaiga o faʻamaʻi o se natura viral, faʻaleagaina o le agavaʻa ma le vave amataina o le susu o le povi i totonu o meaai a pepe e mafai ona faʻaosofia ai se tali.

p, blockquote 33,0,0,0,0 ->

Tulaga leaga o le siosiomaga

O se faʻafitauli le lelei ona o le faʻaleagaina o le siosiomaga e mafai ona faʻaleagaina ai maʻi.

p, blockquote 34,0,0,0,0 ->

O nisi fomaʻi o loʻo fautua mai e le mafai e le tamaoaiga o le soifua maloloina ona faʻaumatia naʻo peta i na o gasegase e iai le genetic predisposition i le maʻisuka.

p, blockquote 35,0,0,0,0 ->

O isi tagata atamamai e finau e faapea, o mea faʻaleaganuʻu leaga e faʻaauau pea ona faia i le togafitiga.

p, blockquote 36,0,0,0,0 ->

Le aʻafiaga o faʻamaʻi viral

O le atinaʻeina o togafitiga e masani lava ona maitauina i le taumalulu, pe a masani ona taatele faʻamaʻi pipisi.

p, blockquote 37,0,0,0,0 ->

p, blockquote 38,0,0,0,0 ->

Vailaau e ono afaina ai le maʻisuka:

p, blockquote 39,0,0,0,0 ->

  • lapisi
  • mamanu
  • cytomegalovirus,
  • adenovirus.

Ua faailoa mai e saienitisi auala e mafai ai e siama, pe a oo atu i le tino, ona faaleagaina pe faatamaia ia faletusi beta, faapea foi ma le faaosofia ai o le tali atu i le tagata e ono aafia.

p, blockquote 40,0,0,0,0 ->

Fafagaina pepe fou

O suʻesuʻega ua faʻaalia ai o meaai patino e mafai ona avea ma mafuaaga o le maʻisuka ituaiga 1.

p, poloka poloka 41,0,0,0,0 ->

I tamaiti laiti o loʻo suʻeina vitamin D, o le tulaga lamatia o le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga 1 e matuā faʻaitiitia.

p, blockquote 42,0,0,0,0 ->

Ae ui i lea, o le lamatiaga o ia togafitiga e faateleina pe afai o le susu susu ma fualaʻau o fatu e aofia vave i le taumafa a se tamaititi.

p, blockquote 43,0,0,0,0 ->

Pancreas manua ma faʻamaʻi

O faʻamaʻi pipisi e pei o le oncology, pancreatitis ma le tele o manuʻa e mafai ona faʻalavelave ai i le peta pancreatic beta poʻo le faʻaitiitia o le gaosiga o le insulin.

p, blockquote 44,0,0,0,0 ->

Pe a aveeseina se paʻu ua faaleagaina, o le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona tupu ona o le leiloa o vela beta e maua ai le inisalini.

p, blockquote 45,0,0,0,0 ->

Fualaau faʻamaʻi

I nisi o tulaga, o le ituaiga 1 faʻamaʻi e maua ai ni vailaʻau faapitoa.

p, blockquote 46,0,0,0,0 ->

p, blockquote 47,0,0,0,0 ->

Pentamidine o se fualaau faasaina lea e mafai ona faateleina ai le lamatiaga o le faatupuina o le pancreatitis ma le maʻisuka ona o le faaleagaina o sela beta.

Glucocorticoids e taua o hormones steroid lea e mafai ona faʻateteleina ai aʻafiaga o le inisalini, ma faʻaosofia ai le faʻamaʻi.

p, blockquote 49,0,0,0,0 ->

O le aʻafiaga o se tulaga faʻaleagaina i le maʻisuka ua faʻateleina foi i le faʻaaogaina o le tele o vailaʻau oona.

p, blockquote 50,1,0,0,0 ->

Aiga

E tatau ona e malamalama e le o se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka lea e faʻasalalauina, ae o se vailaau i le atinaʻeina o se ituaiga o togafitiga.

p, poloka poloka 53,0,0,0,0 ->

O le maʻisuka type 2 o le maʻisuka o se fomaʻi faʻasolosolo, ma o lona atinaʻe ua fuafuaina e le i ai o le tele o mea.

p, blockquote 54,0,0,0,0 ->

O lea faʻamaʻi e masani lava ona maua i tagata gasegase ma e fesootaʻi atu i le teteʻe o le tino i le insulin.

p, poloka poloka 55,0,0,0,0 ->

O le maʻisuka ituaiga 2 e faʻaalia i se maualuga maualuga o le avanoa e maua ai le tofi, aemaise lava pe afai e mafatia matua uma.

p, blockquote 56,0,0,0,0 ->

O le maʻisuka ma le faʻamaoni e tatau ona mafaufau i ai pe a fuafuaina se aiga ma filifili se galuega.

p, blockquote 57,0,0,0,0 ->

Mea e le lelei

I le maʻisuka ituaiga 2, o le lagona o le tino i le insulin e faaitiitia.

p, blockquote 58,0,0,0,0 ->

O suʻesuʻega ua faʻaalia ai o le tele o meaʻai ma le le lelei o mea taumafa e manatu i ai o mafuaʻaga ogaoga mo le faʻamaʻi.

O le mafuaʻaga o le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona avea ma faʻaaogaina o meaai mama ma e maualuga i le gaʻo.

p, poloka poloka 60,0,0,0,0 ->

p, blockquote 61,0,0,0,0 ->

O le mamafa

O se tasi o mafuaʻaga autū o le maʻisuka e taua o le meaʻai ma, aemaise lava, faʻatasi ai ma se faʻasologa o togafitiga, o se olaga faʻavalea ma le maualuga o le maualuga.

p, poloka poloka 62,0,0,0,0 ->

O le taua taua e le gata i le moni o le i ai o le oona, ae faapena foi i le natura o lona tufatufaga.

p, blockquote 63,0,0,0,0 ->

I le vevela o le visceral, o le tino o le tino i le tele o le aofaʻi e faʻapupulaina i totonu o totoga o le tino ma le tele o meaola faʻalauiloa e pei o faʻatoʻa faʻamalolo.

p, poloka poloka 64,0,0,0,0 ->

O a latou gaioiga e mafua ai le soliina o metabolic processes, ma mauaina ai le maʻisuka e atiae.

p, blockquote 65,0,0,0,0 ->

I totonu o tagata, o le lagona o le tino i le inisalini e faaitiitia, faateleina le mamafa ma lipid metabolism malfunctions.

p, blockquote 66,0,0,0,0 ->

I le aluga o taimi, o suiga uma faʻapitoa i le pathological e mafua ai le atinaʻe o pathoces cardiovascular, oncology ma le maʻisuka.

p, blockquote 67,0,0,0,0 ->

Taʻaloga taʻaloga

O loʻo maua le maʻisuka o se faʻamaʻi e manaʻomia ai se toe iloiloga o lou olaga.

p, poloka poloka 68,0,0,0,0 ->

E manaʻomia e le tagata maʻi ona faʻapipiʻi lona aso i se auala e puipuia ai le alualu i luma o le faʻamaʻi ma le atinaʻeina o faʻafitauli.

p, blockquote 69,0,0,0,0 ->

O mataupu faavae autu e tatau i se tagata ona tausisi i ai o mea lelei tatau lelei, o le malologa lelei ma taʻaloga.

p, poloka poloka 71,0,0,0,0 ->

Faatasi ai ma le faʻaauau pea o le tino, o musika e sili atu ona faʻaalu lelei le kulūkose, ma o le faʻaitiitia o le suka toto e tupu malie lava.

p, blockquote 72,0,0,0,0 ->

Gaoioiga faifai pea e fesoasoani i le maʻisuka e faʻaitiitia ai le manaʻoga mo le inisalini ma isi fualaau o le suka.

p, blockquote 73,0,0,0,0 ->

I lalo o le atuatuvalega, o le tino na faʻaaogaina ana galuega ma faʻaaoga mea e lua. I se isi faaupuga, o le tino e taulai atu i le mea autu, o lona uiga, i se tulaga faigata.

p, blockquote 74,0,0,0,0 ->

I se tulaga faigata, faʻasaʻolotoina o le inisalini ma le galue o le gastrointestinal tract, faʻapea foʻi ma amioga tau feusuaʻiga ma meaʻai.

O le aʻafiaga e taʻitaʻia ai le mea moni o loʻo i ai se faʻalavelave faʻalavelave o le puleaina o le inisalini ma i le taimi lava lea e tasi, o le faʻasaoina o le suka mai le nofoaga e faʻanatinatiina.

p, blockquote 76,0,0,0,0 ->

O taunuʻuga o lenei tulaga faʻaleagaina o se faʻafitauli maualuga ma le le lava o le inisalini.

p, blockquote 77,0,0,0,0 ->

Tau tausaga

I le tele o tagata, o le faapalepale o le glucose e faʻaitiitia i le matua, ma sili atu nai lo le leai, o ia suiga e le mafai ona faʻafitia.

p, poloka poloka 78,0,0,0,0 ->

O le lamatiaga o le atiaeina o togafitiga i le 50-60 tausaga ua matua faateleina, ae le o lona uiga o faailoga muamua o le maʻi o le a foliga mai.

p, blockquote 79,0,0,0,0 ->

O tagata uma e suia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i auala eseese ma o lenei faagasologa e faalagolago i le olaga, meaai paleni, faamaʻi masani ma gaoioiga faaletino.

I tagata matutua, o faailoga o le hypoglycemia e masani ona le faalauiloaina ma e mafai ona iloa tino atoa i maʻi.

p, blockquote 81,0,0,0,0 ->

O faʻamaoniga faʻaalia o le faʻamaʻi atonu e foliga mai, ae o le maʻi e masani ona le gauai atu ia i latou.

p, blockquote 82,0,0,0,0 ->

I lenei tulaga, o le hypoglycemia o le a faʻasolosolo ma o loʻo i ai se lamatiaga o le maʻisuka ma le fatu, oso i le toto ma nephropathies.

p, blockquote 83,0,0,0,0 ->

Mafuaʻaga o faʻafitauli o le maʻisuka

O le mafuaʻaga autu o faʻafitauli i le maʻisuka o le faʻalauteleina o le kulūkose i le tino.

p, poloka poloka 84,0,0,0,0 ->

p, blockquote 85,0,0,0,0 ->

O lenei mea e mafua ai le faaleagaina o lapisi ma le faʻateleina o le faʻamaʻi o le maʻisuka. I le taimi muamua, e mafatia le microcirculation, o lona uiga, o le felauaiga o le toto e ala i nai tamai vaa e faʻalavelaveina.

p, blockquote 86,0,0,0,0 ->

O faʻafitauli nei e tuʻuina atu i faʻalavelave faʻafitauli:

p, blockquote 87,0,0,0,0 ->

ketoacidosis
hypoglycemia,
cystitis faʻatasi
hyperosmola coma,
lactic acidotic coma.

I faʻafitauli faifai pea, o fatugaʻo, vaʻa toto, tino paʻu ma le tino e mafatia.

p, poloka poloka 88,0,0,0,0 ->

O faʻafitauli faʻafuaseʻi o le maʻisuka e aofia ai faʻamaʻi e pei o le retinopathy, angiopathy, polyneuropathy, ma le maʻisuka vae.

p, blockquote 89,0,0,0,0 ->

O le maʻisuka insipidus

O le maʻi suka poʻo le maʻisuka ua manatu o se togafitiga e le masani ai, lea e atiina ae pe a faaletonu le pituitary poo le hypothalamus.

p, blockquote 90,0,0,0,0 ->

O le faʻaalia autu o lenei faʻamaʻi o le gasegase tele ma le faʻateleina o le urination. Mafuaʻaga o le maʻisuka insipidus e mafai ona:

p, blockquote 91,0,0,0,0 ->

  • pitisitary and hypothalamic tumors,
  • afaina o le faiʻai
  • fuainumera
  • faʻasalaga faʻasalaga i le vateatea o loʻo faʻaleleia ai ia ituaiga o mafaufau,
  • faʻamaʻi fatu.

O le ogaoga o faʻamaoniga e faʻamoemoeina e le tikeri o le leai o se siama o le antidiuretic.

p, poloka poloka 92,0,0,0,0 ->

Faailoga o le faʻamalalaina o loʻo faʻaalia, o lona uiga, o loʻo i ai vaivaiga, faʻavauvau o le loto ma le faʻamalologa.

p, blockquote 93,0,0,0,0 ->

Aisea ua e fia inu ai?

O le mafuaaga autu o le fia inu pea i le maʻisuka ua manatu o le faateleina o le urination, lea e mafua ai ona matua le mavave.

p, blockquote 94,0,0,0,0 ->

p, blockquote 95,0,0,0,0 ->

O tagata mamaʻie maua i le maʻisuka latou te faitioina le faʻateleina o le susu o le mucous membranes ma le paʻu.

p, blockquote 96,0,0,0,0 ->

O le mafuaʻaga o le fia inu pea e mafai ona maua i le toto maualuga, ma o le tino o loʻo taumafai i soo se auala e mafai ona faasaoloto ai o ia mai le glucose. Ina ia faia lenei mea, o loʻo ia taumafai malosi e faʻafoʻi atu i le urine, lea e oʻo atu ai i foliga o le fiainu.

p, blockquote 97,0,0,0,0 ->

O le faateleina o le maualuga o le suka i totonu o le toto e mafai ona tosina ese ai vai, ave mai i sela. Pe a aveesea le kulukose ma le urine mai le tino, o le a leiloa le tele o le vai.

p, blockquote 98,0,0,0,0 ->

O le isi mafuaaga mo le galala i taimi uma mo le maʻisuka o le mea moni o le maualuga o le kulukose e mafua ai le faaleagaina o gata.

p, blockquote 99,0,0,0,0 -> p, poloka poloka 100,0,0,0,1 ->

O lenei mea e mafua ai le gaioiga o le gaioiga o gaioiga eseese o le loto aemaise ai le vevela.

O le a le mea e tupu i le maʻisuka?

Ona o le le lava o le gaosiga o le inisalini, o le kulukose i totonu o le toto e maualuga atu nai lo le tulaga masani, ae o sene o le tino i lenei tulaga e lagona ai le le atoatoa o le glucose.

Ua tupu le maʻisuka:

  • Faʻasologa o le natura faʻavae
  • Fua o le maʻisuka.

Mai le gau o le kulukose i totonu o masini, o ia ituaiga o maʻi e tupu:

  • Paʻu o le paʻu o le ituaiga fao,
  • Ua gaui le membrane mucous
  • Ua faʻaumatia le faʻamafana o le nifo
  • Atiaʻe le atherosclerosis maʻi,
  • O le faasinoupu o le toto maualuga ua tulai mai - maualuga maualuga,
  • O faʻasolosolo e atiae i fatugaʻo,
  • Vaaiga vaaia o le pau
  • O loʻo i ai se faʻamaʻi o angina pectoris,
  • Faʻafitauli i le fiva o le tino.
O le mea e tupu i le maʻisuka

ICD-10 numera

E tusa ai ma le faʻavasegaina faavaomalo o faʻamaʻi o le faʻavasegaga lona sefulu o le ICD-10 - o lenei maʻi e aʻafia i le vasega o "Maʻisuka" ma e iai le tulafono:

  • E10 - ituaiga 1 maʻi maʻisuka,
  • E11 - ituaiga 2 maʻi suka suka,
  • E12 - maʻi suka ma le leai o se meaʻai,
  • E13 - isi ituaiga faapitoa ole maʻisuka,
  • E14 - le maʻisuka e le o taʻua.

Atinaʻe Atinaʻe

Glucose o se tasi lea o elemene autu eletise o le meaʻai i sela o okeni uma. Afai ei ai se eseesega i le gaosiga o le inisalini ona o se maʻi i le gaioiga o le pancreas, ona amata ai lea o faalavelave i le metabolism o le tino.

Glucose e le ulu i totonu o sela, ae e faʻaputu i le toto.

Ona o se faaletonu o siama kullukose, o faʻamaʻi pipisi e faʻatasi ma le maʻisuka e amata ona tupu - faʻalavelave i le toto totoʻa, fatu fatu, pathologies o le paʻu, faʻalavelave i le gaioiga o fiva, faʻapea foʻi ma le faʻaaogaina o le tino.

O le Hyperglycemia e faʻaleagaina le tuufaatasiga o le toto, e oʻo atu ai i faʻafitauli i le hematopoiesis ma le tino o le hemostatic system.

O lenei faagasologa o le sili atu o le kulukose i totonu o le toto ua taua o le maʻi suka.

O le a le maʻisuka matautia mo le tino?

O le maualuga o le faasinomaga o le suka o le toto e mafua ai le le lelei o sosoʻo totoga uma. O le maualuga atu o le faasinusili o le suka, o le sili atu ona logoina o lona aafiaga le lelei i le tino.

Faʻasologa o loʻo atiaʻe i le maʻi suka:

  • Paʻa mamafa - Oona,
  • Organic glycosylation,
  • Faʻaipoʻaina o siama o fiva namu, e taʻitaʻia ai le faʻaleagaina o le tino,
  • Faʻaleaga faʻaleagaina i luga o puipui o toto toto o le toto totoina o le tino,
  • O le atinaʻeina o faʻamaʻi lua e aʻafia ai le toto o le fatu, faiʻai, faʻapea foi le okeni ma le ate,
  • O le faʻaogaina atoa o le tino e faʻalavelaveina,
  • E i ai le faʻaumatiaga o sela o musika, faʻapea foʻi ma le feʻau o le paʻu,
  • Le mautonu
  • O le gasegase oona, lea e sili ona afaina.

Ituaiga o maʻi suka

Afai e le lava le gaosiga o le inisalini i totonu o le tino ma o loʻo i ai se faaletonu, ona le tumau ai lea i luga o iunite normative e le o lalo ifo o le 3.30 mmol / lita ma e le maualuga atu nai lo le 5.50 mmol / lita.

O lenei tulaga ile tino ua taʻua o le maʻisuka - maʻisuka.

E iai ituaiga o maʻisuka:

  • O le pancreas e le maua ai le inisalini (atoa lona toesea). Faatasi ai ma le solia o le okeni o le endocrine, o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka o le ituaiga muamua (IDDM) ua faia,
  • Le maualuga o le inisalini na gaosia e le okone (endocrine organs) (leai se inisalini). O lenei tulaga ma le le lava o le inisalini e faʻalavelaveina ai le gaosiga o le gaʻo ma gasegase faʻatasi ma le insulin-tutoatasi o le maʻisuka mitusitus (NIDDM).

O le atinaʻeina o le maʻisuka e tupu i laasaga ma pe a iai se faʻaopoopoga tele i le kulūkose o le toto, ona oʻo mai ai lea o faailo o le maʻisuka ma faʻaalia ai faʻamaʻi. O faʻasalaga e tupu atoatoa i le gasegase o le tino, o le gaioioiga o totoga e faʻalavelaveina mai lenei mea.

O le togafitiga faʻaleagaina e aʻafia ai galuega uma a le tino i le tino o le maʻisuka. O le maʻi suka e faʻapitoa ma aʻafia ai siama uma.

Le fua faatatau o le alualu i luma o le maʻisuka e fesootaʻi ma le setete o le endocrin system ma le aofaiga ole inisalini pancreatic na gaosia.

Manatu lua

O lenei maʻi e amataina i le mumū o le okeni endocrin (pancreatitis), faapea foi ma se faamai lona lua o ia ituaiga o pathologies:

  • Maligi neoplasms i le gland,
  • Faʻatasi ai ma togafitiga o le cirrhosis, tao i totonu o se faʻalavelave matuia ma ogaoga,
  • O le faʻamaʻi faʻamaʻi - faʻateleina le gaosiga o faʻataʻitaʻiga o le hormonone insulin hormone e le gaʻo o le endocrine,
  • Cushing's Disease,
  • Faʻailogaina o le natura o le uiga o le pheochromocytoma,
  • Faʻailoga ma faʻamaʻi i le vevela.

E le gata i lea, o le isi ituaiga o maʻisuka e mafai ona tupu ona o le faʻaaogaina o vailaʻau mo se taimi umi:

  • Aveina o togafitiga
  • O fualaau faasaina,
  • Faʻailoga faʻamatalaga o le gaʻo tautala.

Vaʻai faʻavaʻaiga

E atiina ae i le taimi o le maitaga i tamaitai. O le mafuaʻaga o le faʻaalia mai o lenei ituaiga meaola, o le pani o le mea e tupu i le pepe utero e amata ona maua lona lava inisalini, lea e faʻalavelaveina ai le gaioiga o le insulin.

Mo lenei mafuaʻaga, o le tupuga o se ituaiga o gasegase o le maʻisuka ua tupu.

I le maea ai o le faagasologa o le fanau mai, o le uluai laasaga o le maʻisuka e tupu i tamaitai, ae pe tusa ma le 40.0% le sili atu i le 7 i le 8 tausaga ua i ai le alualu i luma o le maʻisuka o le ituaiga lona lua e le o insulin.

Ituaiga o maʻi suka

Faailoga o togafitiga

O se mea e seasea ona tupu, o le a vave ona amata le maʻisuka, lea e vave siitia ai le glucose o le toto i se maualuga maualuga, ma mafai ona lamatia ai le hyperglycemic coma.

O le tele o taimi, o le atinaʻeina o lenei maʻi faʻafuaseʻi e faasolosolo lemu ma i laʻasaga, o le mea lea, o faʻamaoniga o le maʻisuka o loʻo faʻaalia i tulaga.

O laasaga muamua o le atinaʻeina o le faamai e faʻaalia i faʻamaʻi nei:

  • O le gutu pala, lea e lagonaina e le maʻisuka i taimi uma,
  • O le fia inu, lea e matua faigata lava ona tineia. I le maʻisuka, o gasegase e inu i le 5 lita o le vai,
  • Faateleina le urination mai le tino. O le faateleina o le mamina i aso taitasi e faateleina ai,
  • Pau le mamafa o le mamafa i meaai masani,
  • Faʻateleina le mamafa o le tupe maua ma le tele o mea taumafa 'aina,
  • Paʻu paʻu ma le vevela, lea e faʻateleina ai le maʻisuka,
  • E i ai ni abscesses i luga o le paʻu,
  • O le vevela o le tino,
  • Vaivai vai
  • O manuʻa o soʻo se natura e faʻamalolo lelei.

O lenei faailoga e atiaʻe i le amataga o le maʻisuka ma avea o se faailoga e asiasi i le endocrinologist ma amata togafitiga vave o le maʻi.

O togafitiga faʻapitoa e taofia ai le alualu i luma o le maʻisuka, lea e oʻo i se foliga faigata ma aafia ai le ola atoa o totoga lagolago.

Faʻatasi ai ma se faʻafitauli faigata o le maʻisuka, o le inu o le tino e tupu, lea e mafai ona oʻo atu ai i le glycemic coma.

Faailoga o le Maʻisuka

Faailoga o se maʻi faigata o le maʻisuka

  • O le gaioiga o le okeni vaaia e le afaina - o loʻo i ai se soliga i le lelei o le vaʻaia, ma e mafai ona taʻitaʻia ai le tauaso,
  • Paʻa i le ulu, o nisi taimi e matua faaalia manino, ma e leai se localization patino o le tiga,
  • Neurological disorders e tutupu ona o le le paleni o fiva namu,
  • O faʻasologa i le fatu o le fatu e atiina ae, o siakone myocardial e le maua le kulukose,
  • O se faʻaopoopoga o le okeseni o le okeni e tupu ma o le cirrhosis e atiina ae i ona sela,
  • O le le lava i totonu o le maso o le pito i lalo, lea e faʻalavelave ai galuega a le afi,
  • O le numera o pito i tua e mafua ona o le le talafeagai o le faʻaogaina o le toto toto,
  • Ua paʻu puipui o toto toto o le toto toto, o le vavaeeseina o le faagaoioia o lenei faiga ua tupu ma ua faaitiitia le maualuga o le toto. Ae maise lava o le gaioiga lautele o loʻo aʻafia mai i lenei - vaʻaia o le gataifale ma capillaries o pito pito i lalo,
  • E faʻaitiitia le faʻalogona o le paʻu, e matua iloga lava i luga o vae o vae,
  • O le maualuga o le maualuga o le toto ma ua maualuga le alualu i luga o le toto maualuga. O loʻo i ai se osofaʻiga mai le mea moni o le maualuga o le faasino igoa i le toto o le kulukose e aʻafia ai le afaina o vaʻa ma faʻaalia ai i le sclerosis. O le mea lea, e le mafai e vaa ona gafatia ma mafai ona faʻalautele i se taimi tatau,
  • Fufulu o vae, faʻapea foʻi foliga. Ona o le mea moni o le maʻisuka e faʻaaogaina le tele o vai i le aso ma ona o le le lelei o le okeni o le fatu, o le suavai uma e le o lalo ifo i le urine ma o le fulafula e amata muamua i pito i lalo, ona sosoo ai lea ma foliga,
  • O le manogi o le acetone e sau mai le maʻisuka,
  • Le iloa le mafaufau
  • O le maʻisuka o le maʻisuka,
  • Faʻaiʻuga mataga.

O faʻafitauli o le maʻisuka faigata e maua mai i togafitiga le talafeagai ma vailaau, poʻo mai le le togafitiga, pe a vave ona tupu le alualu i luma o le maʻisuka.

Mafuaaga o le maʻisuka

O mafuaʻaga masani o le maʻisuka:

  • O se tasi o mafuaʻaga autū e taʻitaʻia ai le maʻisuka o le fatuga o le fatu. Faatasi ai ma le taua o le pepelo, o mea e totoe e le taua tele i lenei atinae o togafitiga,
  • O le vaega o le mamafa o le mamafa o le oona tele. Faatasi ai ma le taimi talafeagai e tetee ai i le mamafa o le mamafa, e mafai ona e aloese mai le solia o le tino i le endocrine, ma puipuia le amataina o le maʻisuka,
  • Faʻasologa o mea e faʻamaia ai sela i le pancreas e maua ai le inisalini. E mafai ona avea o se faagasologa o le mumū i totonu o le gland, faʻapea foʻi ma tuputupu aʻe faʻalavelave e faʻaumatia ai nei siama,
  • O faamai o isi totoga o le endocrin system - o selu oona, faapea foi ma le thyroid gland,
  • Maʻi faʻamaʻi - chickenpox, ma le maʻi. O vailaau e mafai ona mafua ai se soliga i le endocrine ma amata ai le atinaʻe o le maʻisuka,
  • E mafua ai foi le afaina i le gasegase ma le pisapisao pipisi - ituaiga o faamai pipisi, siama pipisi.

Tulaga e manaʻomia mo le mea na tupu

  • Natu mafatiaga. Faatasi ai ma le le mautonu o le popole, e tupu ai se faaletonu o le hormonal i totonu o le tino, talu ai ona o le moa o le endocrine ua taofia ai le maua o hormones i le aofaiga tatau. Faʻatasi ai ma le le atoatoa o le insulin, o loʻo aʻafia ai aʻafiaga o le tino, ma o lenei mea e faʻateleina ai le ala o le maʻisuka.
  • O le faʻaaogā masani o le ava malosi, lea e faʻafefe ai le mumū i le pancreas,
  • Natura Nicotine. Faatasi ai ma se taimi uumi o le ulaula i se tagata maʻi, e le gata o maʻi o le toto, ae o le endocrine foi, e mafua ai le maʻisuka, agai i luma
  • Le vaitaimi o le matua o le tino. Faatasi ai ma le matua, ua faateleina le lamatia o le maʻisuka i le tino. O le tagata matua, o le sili atu lea o le avanoa e maua ai le maʻisuka.

O le lisi e le aofia ai mafuaʻaga e fesootaʻi ai le atinaʻe ma isi faʻamaʻi, ma o le maʻisuka ua taʻua o se maʻi lua.

O le maʻisuka lona lua e le moni, ma o lona togafitiga e sili atu ona taulai i le togafitia o le mafuaaga o le maʻisuka ina ia mafai ai ona faʻamaloloina faailoga o le maʻisuka.

E masani lava o le tulaga lona lua o le maʻisuka e atiina ae i totonu o le tino, i le avea ai o se maʻi tutoatasi, o le alualu i luma vave.

Suesuega faʻamalosi

Pe a faʻaalia le maʻisuka ma o loʻo i ai mea e manaʻomia muamua, ona tatau ai lea ona fai se suʻega ma ni tagata tomai faapitoa:

  • Endocrinologist,
  • Cardiologist
  • Neurologist
  • Ophthalmologist,
  • Fomai tipitipi fomai
  • Fomaʻi faʻamaʻi pipisi
  • Oncologist
  • Pediatrician suesueina tamaiti.

Ae o le asiasiga muamua e tatau ona i ai i le endocrinologist, o le, e tusa ai ma taunuuga o le suʻega, e tofia nisi faʻatalatalanoaga faʻapitoa faapitoa. A maeʻa se suʻega suʻesuʻe, e aoina e le fomai se siama, ma faʻamautu ai se tala o mea muamua e manaʻomia mo le maʻisuka.

O le mea autu lava, i le taimi muamua o le tofiga, e tatau ona faʻamautuina pe oi ai le maʻisuka i totonu o aiga gafa.

Ina ia faʻamaonia le faʻamautinoaina o le maʻisuka, o le tele o suʻesuʻega faʻataʻitaʻi ma suʻega suʻega o le toto mo le kulukose o loʻo faʻatinoina.

Suʻega o suʻega

  • Iloiloina o le toto i luga o se manava gaogao,
  • Suʻeina le tuufaatasiga o le toto mo le faapalepale o le kulukose - ua ave le toto i luga o se manava gaogao, ona tuuina atu lea i le tagata maʻi se vai inu o le kulukose. Ma a mavae le 2 itula, toe tosina mai le toto ma faʻaaogaina le index glucose,
  • Glycemic profile profile - ole fuainumera o le glucose e fuaina i le tele o taimi i le aso. O lenei suʻesuʻega o loʻo faʻatinoina e iloilo ai le tulaga lelei o togafitiga faʻapitoa o le maʻisuka,
  • Suesueina o suʻesuʻega i le fale suʻesuʻe mo le siakiina o le kulukose i totonu o le urine, faʻapea foʻi ma se faʻamatalaga o leʻo paʻepaʻe toto ma le protein,
  • I le ketoacidosis i le maʻisuka, o le index of body ketone body and acetone is determined in urine,
  • Suesueina o meaola o le toto mo le siakiina o le hemoglobin glycated. O le maualuga o le hemoglobin glycated, o le maualuga atu lea e mafai ona maua i le maʻi maʻisuka faigata,
  • O le biochemistry toto mo suega o fatugao, faʻapea foi le biochemistry o faʻataʻitaʻiga o le ate,
  • Suesueina faʻamalosi suʻesuʻeina o le toto ma le maualuga o le maʻisuka,
  • Robert testing - faʻaalia le leaga i le okeni o fatugaʻo,
  • Fuafuaina o le faasinoupu o le ituaiga o inisalini i totonu o le toto.
Suesuega o meaola o le toto

Faiga faʻavae

O faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻi e faʻamoemoe i le suʻeina pe aisea e maua ai le maʻisuka ma le maualuga o lona faʻalavelave i totoga o totonu:

  • Suesue i le tulaga o le tupe,
  • ECG (electrocardiography),
  • ECHO cardiography
  • O le faʻasologa o le toto o le fatu,
  • Faʻasologa o fatugaʻo
  • Ofo o le ate,
  • O le faʻasolosolo o okeni o le endocrine,
  • MRI (faʻataʻitaʻi faʻamaʻi magnet) o toto toto ma potu faiʻai,
  • Rooovasography o capillaries o vae,
  • Faʻasalalau faʻasalalau,
  • Faʻafanua o vaʻa ma capillaries.

O lenei suʻesuʻega faʻamaonia maeʻaeʻa o le a le gata ina faʻamautuina ai le siama o le maʻisuka, ae faʻamautinoa foi le ituaiga o maʻisuka ma lona tikeri o le atinaʻe.

Pe a togafitia, e mafai ona faʻamalamalamaina atoatoa faʻamaoniga o le maʻisuka i totonu o totoga.

E taua tele le faia o suʻega masani e iloa ai le maualuga o le alualu i luma o togafitiga ma vave ona fetuunai le togafitiga o le maʻi.

Serum Glucose Index

O le faailoga muamua lava o maʻi o le maʻisuka o le faasinoupu lea i le tuufaatasiga o le kulukose toto. E iai faʻamaoniga masani o le kulukose e faalagolago ile tausaga o le tagata.

I pepe faatoa fananau mai, e le fuaina le suka toto, ona e le mausali a latou ata ma o le a eseese pea. Ole faʻamaoniga o le kulukose i le toto ua fuafuaina mai le 3 tausaga.

Lisi o faʻamaumauga masani o le toto glucose e ala i tausaga o matua:

Tausaga tausagaSerum glucose index i mmol / L mai le
tamaiti mai le 3 i le 6 tausagafaailoga mai le 3.3 i le 5.40
mai le ono tausaga i le 11 tausagaglucose index 3.30 i le 5.50
le tupulaga laʻitiiti o tama ma teineiti e oo i le 14 tausaga kalenamaualuga le suka mai le 3.30 i le 5.60
tagata matutua i lalo o le 60 tausagafaailoga 4.10 ma le oo atu i le 5.90
mai le 60 tausaga faakalena ma sili atutoto kulukose toto - 4.6 i le 6.4

I tamaitai i le moaopa, o faailoga e ono eseese mai tulaga faatauaina, ona o suiga o le hormonal i le tino ma le faaitiitia o le gaosiga o le hormone.

I le taimi foi o le maitaga, e le tatau ona maua lalo ifo le index glucose i lalo ifo o le 3.30 mmol / lita o le toto ae le silia le 6.60 mmol i le lita o le toto toto.

Lisi o faʻamaumauga masani o le kulukose o le toto i luga o se manava gaogao, faʻapea foi ma le maeʻa o se uta o meaʻai gaʻo:

anapogi glucosecarbohydrate lokaina glucose index after 2 hoursle lamatiaga o le maʻisuka
5.5 mmol - 5.70 mmol7.8 mmol / lTagata soifua maloloina atoatoa, e leai se lamatiaga o le maʻisuka
7.8 mmol / L na faateleina le faasinoupu7.9 - 11.0 mmol i le 1 lita o le totoe leai se faapalepale i le tino o le maʻisuka lautele
maualuga atu nai lo le 7.8 mmol i le litasili atu i le 11.1 mmol i le lita o le totoTautala i le maʻi suka

Le tikeri o togafitiga o le maʻisuka

Pe a faʻavasegaina togafitiga o gaioiga endocrin, o le maʻisuka, e taua tele le vavaeeseina e tusa ai ma le tikeri o togafitiga. Pe a vaevaeina i ni tikeri, e le na o le glucose index e amanaʻiaina, ae o le taui foi o le maʻisuka, faapea foi ma taunuuga o lona auala ile tino.

O le maualuga o le kulutose glucose index, o le faigata ma le faigata o le tikeri o le maʻi, ma le sili atu foi le ono mafai ona atiaʻe le maʻisuka faigata.

Tulaga o le maʻisukaLe uiga o lona ala
muamua tikeri o le maʻisukaI le laasaga muamua o le maʻisuka, o lona tulaga sili ona lelei o le uiga. I le togafitiga o togafitiga, e tatau ona taumafai mo le faʻamaʻi e alu i le taimi lava e aunoa ma ni osofaʻi mataʻutia i le faʻateleina o le kulupu o le glucose. Glucose i le tuufaatasiga o le toto toto e le sili atu nai lo le 7.0 mmol / l, e leai se lafoaia ma le urine (e leai se faailoga o le glucosuria). O le hemoglobin glycated o loʻo maua i vaega masani.
Faailoga ma faʻamaoniga o taunuuga o le maʻisuka e le o iai i le tino:
Faʻailoga angiopathy,
Faʻaiʻuga o le faʻamaʻi
Faailoga o le polyneuropathy,
Faʻailoga o nephropathy,
· O faamaʻi o le fatu fatu - cardiomyopathy.
Togafitiga e aofia ai taumafa ma fualaau.
2 tikeri o le maʻisukaI lenei laasaga, o faʻalavelave faʻafuaseʻi o maʻi, e amata ona tupu,
Vaʻa mata
Faiga faʻavae
· Vailaʻau o meaʻai fatu,
Loto o le fatu
Nerve fibers
· Soosoo o vae.
Glucose index e le sili atu i le 10.0 mmol i le lita. O le hemoglobin glycated i totonu o le faailoga masani, e leai se kulukose i le urine.
E leai ni faʻalavelave ogaoga i totoga.
Vaega 3 le maʻisukaO se tikeri ogaoga o le maʻisuka, pe a le mafai e le togafitiga fualaau ona faʻaitiitia le kulukose, lea e oʻo i le sikuea 3 e oo i le 14.0 mmol / L. Glucosuria e atiina ae, o le porotini e maua i le urine, ma faaleagaina ai le okeni. O patotia nei e atiaʻe:
· Faʻaitiitia le lelei o le vaʻaia,
Tigā toto maualuga
O le numera i vae e tupu
· O manua tuga e aliali mai i luga o le paʻu, o se taunuuga o le vevela mamafa.
O le hemoglobin glycated i se maualuga maualuga.
Faailoga lona fa o le alualu i luma o le maʻisukaO le tikeri o le decompensation o le maʻisuka ua mafua ona o faigata ogaoga ma le maualuga o le kullucose - mai le 15.0 i le 25.0 mmol i le lita. O lenei tikeri o togafitiga e toetoe lava a le mafai ona gafatia i togafitiga faafomaʻi. Suʻeina i le urine protein. O le atinaʻeina o ia ituaiga maʻi faʻafuaseʻi e tupu:
Faʻatau le fatu
Loto o le fatu
Faʻasalaga o vae.
i lenei laasaga, ei ai le maualuga o le lamatiaga o le tupu mai o sea maʻi o le maʻisuka:
O le gasegase oona,
O le hyperosamola coma
Ketacidotic diabetic coma.

Le ituaiga muamua o togafitiga ma le inisalini

O le maʻisuka ituaiga 1 e naʻo le inisalini e togafitia.

I aso nei, o loʻo iai le inisalini e tasi mo togafitiga, lea e vaevaeina i totonu o vaega faʻapitoa faʻamalositisi:

  • O le inisalini ole fualaau ole inisalini e iai se faʻataʻitaʻiga faʻasolosolo faʻapitoa e faʻafefiloi ma le vailaʻau o le insulin i le tino o le tagata. O lenei ituaiga inisalini e sili atu ona lelei i luga o le inisalini o meaola e tupuga mai i manu. E leai se faʻailogaina i lenei vaega o inisalini, faʻapea foʻi ona aʻafiaga,
  • Laasaga faʻapitoa o le inisalini, lea e maua mai le faʻamavaeina o le paʻu o manu (i puaa). Afai e te faʻaaogaina lenei vaega o le inisalini togafitiga, ona e manaʻomia lea ona faʻatupulaia le metotia e 15.0%.

Ituaiga 2 togafitiga

Togafitiga o le ituaiga lona lua o le maʻisuka, o le muamua e aofia ai se taumafa faasaina, faapea foi ma le saunia o laulau e faaitiitia ai le kulupu o le kulukose i le toto.

O meaai mo lenei ituaiga o maʻisuka o le auala autu lea, aemaise lava pe a fai o le glucose index i le taimi muamua o le atinaʻeina o le maʻi.

Afai e te faapaleni lelei meaʻai i le taimi muamua o le maʻisuka, ona mafai lea ona e faʻaititia lalo o le kulūkose latalata i vaega faʻavae, poʻo le alu i le tulaga o le maʻisuka masani.

O le taumafa ma le mataʻituina faifai pea o le kulukose ma le fetuunaiga vave o ona vailaau o le a faatagaina ai le maʻisuka ia ola i se olaga atoatoa.

Vailaʻau mo togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2

Mo le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 ma le maʻisuka ituaiga, o loʻo faʻaaogaina vaega o vailaʻau faʻataʻitaʻi o vailaau faʻasaina lea e mafai ona faʻaititia le glucose index i le toto:

vaega o vailaʻautogafitigaigoa o fualaau faasaina
sulfonylurea vaegae faʻaosofia ai galuega faʻamalosiGlyclazide
Glycvidone sauniuniga
Vailaau Faʻamaʻi.
meglithinide vaegae faaosofia ai le gaosiga o le insulini homone e le organoc endocrine· Sauniuni o le Repaglinide
· Numera.
vaega teteleia faateleina le tino e iloa ai le inisalini. Aua le tagofia fualaau faʻasaina ma le le atoatoa - o le fatu ma fatuga fatu.Siofor tapenaga
Glucophage drug
Medication Metformin.
Thiazolidinedionesia faateleina le faʻamalosia o le inisalini i le tino maso· O le fualaau faasaina Avandia,
Fomaʻi Pioglitazon.
vaega o le Initaneti DPP - 4gaoioiga faʻamalosi e mafai ona faʻaititia le kulūkoseVildagliptin
Medication sitagliptin.
peptide receptor group attack - 1faaitiitia le toto sukaDrug Liraglutid,
· Faʻasalaga.
alpha glucosidase inhibitorspoloka le afaina o le sukaFualaau faasaina

Meaʻai ma mea taumafa mo le maʻisuka

Pe a togafitia le maʻisuka, e taua tele le mulimuli i se taumafataga, faapea foi ma se meaai tatau.

O le ute o le taumafa mo le maʻisuka:

  • O le taumafataga ma lenei togafitiga e faapaleniina ina ia leai se leai o se aoga o le malosi o ipu ua maeʻa,
  • O le aofaʻi o calorie e faʻaaogaina e tatau ona fetaui ma le taumafa. O lenei mea o le a fesoasoani e faʻaititia le mamafa.
  • O le taumafataga o le taumafataga e tatau ona matauina - 'ai i le taimi e tasi,
  • E tatau ona e 'ai 6 taimi i le aso,
  • Ole aofaiga ole taumafa i le taimi e tatau ona laʻititi,
  • Taumafa lau laʻau fou ma fualaau faisua i taumafataga uma. E tele a latou fiber, ma faʻaitiitia ai le fua o le absorption o le kulukose,
  • Aua le faʻaumatia faʻataʻavale gaʻo faigofie,
  • Malosiaga o gaʻo gaʻo e taumafa faʻatapulaʻa
  • Aua le 'ai le gaʻo manu
  • Faatapulaa le aofaiga o masima
  • Tuʻu ava malosi
  • Faʻaaogaina le suavai i le aso - e le sili atu ma le 1500 mililiters.
E le gata i lea, o le maʻisuka, e taua tele le faʻatusatusa i taimi uma le faʻasologa o fuainumera o oloa.

Mea e mafai ma e le tatau ona faʻaumatia

Maʻisuka MeaʻaiMea e le mafai ona 'aina
TomatoPaʻu paepae
Fugalaau fou, aniani,Teu
GreensSukalati
· Kapisi ma fualaau faisua,Alu
BerriesPasta
NatiSweets
PeniJam, jams,
Apricot, cherry, plum, piach, apples,Faʻamafa i oloa
Laʻau, apricots mago,Meaʻai mama
LentilsFaʻi vine
· Keli - palesi karite, karite, fala,Puni
Miliki· Meaʻai afaina - pepa, sinapi.
Strawberry
Kāreti
Oranges
Lemoni
Pamekaisa.

Taofiaga

Ina ia aloese mai le maʻisuka, e tatau ona mataʻituina nisi togafitiga:

  • Vaavaaia mataʻituina le mamafa, puipuia le maua o le mamafa, ma afai e tatau ai, fetuunai le sili atu pauna,
  • Siʻitia atili ma auai i taaloga taʻavale - tietie i se uila, alu i le vaitaele,
  • Faʻaauauina se aganuu - aua le 'ai meaʻai e mafai ona faʻaleleia ai lau kulumacose toto,
  • Faʻatapulaa le faʻaoga o masima,
  • Faʻaaogā faʻapitoa fualaau o le vitamini-minerale,
  • Taumafa fualaau faisua fou, fualaau aina ma fua,
  • Pulea le paleni o le vai i le tino,
  • Mataitu le maualuga o le cholesterol i le tino, puipuia le faateleina o le faailo o le cholesterol leaga i le toto,
  • Mataituina le toto maualuga ma asiasi atu i le cardiologist,
  • Vaʻaia vave faʻamaʻi faʻamaʻi i le tino ma faʻamaloloina faʻamaʻi pipisi,
  • Tuuina atu vaisu le nicotine,
  • Aua e inu ava malosi
  • Aloese mai tulaga faigata ma popolega popole,
  • Faʻaavanoa i taimi uma i le ea fou,
  • Vaʻaia ma le mataʻituina le glucose index i totonu o le toto, ina ia mafai ai ona vave iloa le siitia o le tauʻafe.

Le faʻataʻitaʻiga mo le ola faʻatasi ai ma togafitiga

O le faʻataʻitaʻiga mo le ola ma se faʻamaʻi o le tino o le endocrine - o le maʻisuka e faalagolago i mea taua:

  • Mai le ituaiga o maʻisuka
  • Mai le tulaga o le atinaʻeina o togafitiga,
  • Mai le olaga
  • Mai le saʻo togafitiga ma le faʻatinoga o tofiga uma o fomaʻi.

O le maʻisuka e faatatau i na faʻamaʻi e le mafai ona faʻamalolo atoatoa, ae ma le togafitiga talafeagai, e mafai ona puipuia lona fesuiaiga i se faiga faigata.

I le maʻisuka o le ituaiga lona lua i le taimi muamua o le maʻi faʻatasi ai ma le fesoasoani o se taumafa tatau a le tagata lava ia, e mafai ona e faʻaititia le glucose index i faʻamaufaʻailoga tulaga. Faatasi ai ma lenei taumafataga, o le fomaʻi mo le olaga e lelei.

I le maʻisuka o le ituaiga muamua, e masani lava ona agai i luma i tulaga sili ona ogaoga o le matuia o maʻi - o le togafitiga e le lelei.

I le maʻi maʻisuka faigata, pe a afaina uma totoga taua ma togafitiga fualaau e le maua ai se aafiaga lelei, o le maualuga maualuga o le maʻi suka, lea i le tele o tulaga e oʻo atu ai i le oti, o se faʻataʻitaʻiga le lelei.

Tuua Lau Faamatalaga