Tulaga lelei o le ola mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e le mafai ona faʻaumatia atoa. O le mea lea, ei ai sona aafiaga i le olaga o le tagata. O le 'ai, faʻaitiitia o gaioiga faaletino, fafagu ma momoe, faʻaaogaina o fualaau o le suka poʻo le tuiina o le inisalini - uma nei aʻoga a se tagata, faʻamalosia o ia e mafaufau e ala i ana fuafuaga o aso taitasi ao leʻi oʻo i luma.

Atonu e ono foliga faigata tele i le taimi muamua. Ae afai e te mulimuli i taiala ole falemaʻi mo le maʻisuka, e mafai ona e 'aina le eseese ma le fiafia, taʻalo i taaloga ma lagona le lelei.

E faʻapefea ona faatulaga se taumafataga?


Ole fuainumera o meaai mo le maʻisuka e 5-6 taimi, i ni vaega laiti. E taua tele le maualalo o le kalori o mea taumafa, ma o le faʻamatalaga glycemic e laʻititi pe laitiiti.

E tatau lea mea ina ia le maua e se tagata le mamafa o le tino ma mafai ona aloese mai suiga taua i le kulukose i totonu o le toto.

E le gata i lea, o sina vaega itiiti o meaai e mafai ona faʻaititia ai le avega i luga o le meaʻai. O le gasegase o le gastric ma le intestinal e le manaomia ai le maʻisuka. O tagata atamamai o Amerika e saʻo le taumafai e aloese mai le upu "taumafa", sui i se "fuafuaga paleni."

E sao atoatoa lenei mea, talu ai o le faaupuga "meaʻai" o lona uiga o se mea le tumau. O le faia o se lisi sili ona lelei mo le tagata maʻi, o le endocrinologist e amanaia ana mea e fiafia i ai, tausaga, mamafa o le tino, ma foliga faʻaleaga.

Mo nisi o gasegase, o se paleni taumafa ma le faʻaititia o calorie mea e talafeagai, mo isi - o se meaʻai maualalo-carb, ma mo le lona tolu - mea taumafa faʻatasi ai ma le faʻaititia o le gaʻo. O le sili atu o le taumafataga e talafeagai mo se tagata faapitoa, o le faʻaitiitia o le aʻafiaga o mea sese i le taumafataga ma faʻalavelave.

O mataupu faavae nei o le fuafuaina o taumafa:

  • O le taeao e tatau ona aofia ai mea taumafa ma le gaʻo susu. E taua lenei mea ina ia tumu le tino i le malosi mo le aso atoa o sau,
  • o le vaitaimi maualuga i le va o 'aiga e 3 itula,
  • afai ei ai se fiaaai, e tatau ona e fua le kulūkose ma maua se meaʻai ma se mea aoga (mo se faʻataʻitaʻiga, 'ai se apu po o ni nai nai). Afai o le masini e faʻaalia ai le suka maualalo, ona tatau lea ona e 'ai se ipu e aofia ai vailaʻau faʻataʻavale,
  • E sili le lelei ona 'ai le aano o le maʻisuka e aunoa ma le falaoamata, ae faʻatasi ai ma se' apa o fualaau faisua, aua e sili atu ona lelei,
  • e le mafai ona e moe i le fiaʻai. O le tasi tioata o le yogurt e le faʻasusu ma le gaʻo-fat kefir i le po o le a fesoasoani e aveesea lenei lagona.

Meaʻai e pei o le kefir, paluga, po o ni beets kuka e fesoasoani i le faʻalaumalie. Mo le faamoemoega lava e tasi, e aoga tele le inu 250 ml o le vai i totonu o le 15 minute. ao leʻi faia le taeao. O meaai o le a sili atu ona lelei.


O se uluai fetuunaʻiga o meaʻai e manaʻomia e tusa lava pe o le a le ituaiga maʻisuka o loʻo e maua.

O le taumafa i tagata e maua i le maʻisuka e mafua ai le maʻisuka, e fai si laʻititi.

E mafai e le tagata gasegase ona fuaina le fua ole inisalini e faʻalagolago i le a le mea tonu e fuafua e ai. Ae ui i lea, o maʻisuka uma e tatau ona aloese mai mea taumafa ma se uta maualuga o le gaʻo. O faʻaeseesega o kulūkose mafuaʻaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi e faʻaititia ai le ono aʻafiaga o faʻafitauli.

O le faavae o le taumafa o le maʻisuka o fualaau faisua ia. Muamua lava, aua latou te saofaga i le saoasaoa o le metabolism. I le maʻisuka, o le gasegase faagasolo e faʻagesegese, o lea e tatau ai ona e 'aina fualaau faisua 3 i le 4 taimi i le aso. I lenei tulaga, e maua uma e le tino vaega uma o vitamini, minerale ma elemene.

Fualaau faisua ma ipu mai ia i latou e faʻaleleia ai otaota, faʻaitiitia le tulaga lamatia o le taofiofia ma le inisiua. E aoga foi fua i lenei itu, ae e tatau ona e gauai atu i le faasino igoa. E le tatau ona maualuga tele.

O le faamamafa autu i mea taumafa e sili ona lelei i fualaau faisua fou

O iʻa ma aano o manufasi e tatau ona filifilia mo le sauniuniga o meaʻai maualalo. E sili le kuka i totonu o le ogaumu ma sina vaega o suauʻu, kuka pe uʻu. O iʻa e tatau ona i ai i le taumafataga e tusa ma le 2 taimi i le vaiaso, aano o manu - i aso uma.

Ituaiga eseese: moa po o le kuliki (aunoa ma le paʻu), o le lapiti. O ituaiga iʻa sili ona aoga mo le maʻisuka o le hake, tilapia ma pollock. E matua manaia, e mauoa i mea aoga.


E sili atu ona lelei le aloese mai le 'ai o povi moa, puaa, patoʻi, fusi ma iʻa gaʻo, ona o ipu mai nei oloa e faʻapupulaina ai le faʻaogaina o le "leaga" cholesterol ma tuʻu ai se faʻalavelave i luga o le paʻu.

O ituaiga o meaʻai e sili ona aoga o: buckwheat, pea, saito ma le suka.

O le faasinomaga o le fuainumera o nei oloa o loo i se tulaga maualalo, latou te aofia ai se aofaiga tele o minerale ma vitamini. Ae o le laisa ma le semolina mai le meaai e tatau ona le aofia ai. Latou te maua le maualuga o le kalori, ae o nai mea aoga aoga.

Glucose toto

O se tasi lenei o vaega sili ona taua i le togafitiga o le maʻisuka ma le puipuia o faʻafitauli. Faatasi ai ma le masani ona faʻaaogaina le mita, e mafai ona e iloa le hyper- poo le hypoglycemia ina ia mafai ai ona faia ni fua talafeagai.

O le vave ona iloa o se tulaga tiga, o le tele o togafitiga faafomai, o le tele o avanoa e i ai le faatumauina o le soifua maloloina o le maʻi.

Ina ia mafai e le masini ona faʻamaonia le saʻo aʻiaʻi, e tatau ona faʻavasegaina i taimi taʻitasi ma faia fua faʻatatau. E le mafai ona e faʻaaogaina le suʻega o le suʻega o le suʻega, aua o le taunuuga o le a mamao mai le mea moni.

E taua le suia i taimi uma o le masini i totonu o le masini, talu ai o le moni o faitauga e faalagolago i ai.

Fomaʻi togafitiga

O loʻo maʻi le maʻi suka i lenei fofo, e pei o le afi!

E naʻo lou manaʻo e faʻaaoga ...


O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e tatau ona mulimulitai i le tulafono o inisua.

Faatasi ai ma lenei ituaiga o le faamai, e le mafai ona faia e aunoa ma ni inisiua, talu ai e le lava le manava o le inisalini. E leai se mea taumafa paleni o le a fesoasoani i le tagata maʻi pe afai na te faia ni mea e le faia pe lafoai atoa ia i latou.

E taua le iloa e le maʻisuka le auala e fuafua ai le metotia o le hormone e faʻatonuina, fuafua i meaʻai o le a ia 'ai. E le gata i lea, o le maʻi e manaʻomia le malamalama pe faapefea ona ese le aafiaga mai le inisalini puupuu ma faaumiumi.

O le tulaga ese o le maʻisuka ituaiga 2 o le faʻamalositino o le inisalini e masani lava, ma afai e faʻaititia, e leai se aoga. I lenei tulaga, e le manaʻomia e le tagata gasegase ni inisiua.


O le mea autu e maua i le maʻisuka ituaiga 2 o le lelei o meaʻai ma aʻoga faaletino.

Afai e le lava lenei mea e faʻamautinoa ai le maualuga o kulūkose, o meaʻai e maua ai le suka e faʻamaonia mo le maʻi. E naʻo se tagata tomai faapitoa e mafai ona piki vailaʻau.

Taumafai i togafitiga a le tagata lava ia ma vailaʻau e le puleaina e faatoa faʻaleagaina ai le tulaga o le maʻi.

O nisi taimi e faatonuina ai e se fomaʻi injections inisua mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2. E masani lava o se fua le tumau, ma e le tatau ona lafoaia.

Le suʻesuʻega o le ata o le faʻamaʻi. Iloiloga o auala sili ona lelei o le soifua maloloina atoatoa, faʻaleleia o le mafaufau ma le agafesootai o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. Le mafutaga o le lelei o le olaga faatasi ai ma togafitiga faafomaʻi ma mafaufauga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka.

UlutalaFomaʻi
Vaʻaipepa taimi
GaganaRusia
Aso Faʻaopoopo22.07.2015
Tele le tele566.8 K

Pepa tali tutusa

O le maʻisuka o se tasi o faafitauli i le lalolagi o tatou taimi. Se filifiliga o tala faʻasolopito o tagata gasegase maua i le maʻisuka mo le 2005-2007. Le maualuga o le pulea e le tagata o ia lava i le maʻisuka maloloina. Le ono iai ni faʻafitauli. Le tele o le cholesterol i meaʻai.

pepa pepa 529.4 K, faaopoopo 3/11/2009

Suesue ma auʻiliʻiliga o le faʻatinoina o faiga faʻavae a le setete i le tulaga o le soifua maloloina ma le puipuiga lautele o tagatanuu ei ai le maʻisuka i le Primorsky Territory. Fautuaga mo le faaleleia atili o fualaau faasaina mo le Polokalame Faamuamua a le Soifua Maloloina.

Suesuega 82.9 K, faaopoopo i le 05/14/2014

Suesuega o le taamilosaga o le gasegase o le maualuga o le toto maualuga i tagata mamaʻi. O le tuufaatasiga o le maualuga o le maualuga o le toto ma le maʻisuka ua avea ma mafuaaga autu o le maliu o tagata mai mai faafitauli o le cardiovascular. Le natura o le siaki i aso taitasi o le toto maualuga.

Faataitai le lipoti 54.9 K, faaopoopo i le 02.10.2014

Vaega tau fomai o le faafitauli o le maʻisuka. Uiga tau mafaufauga o uiga o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. Aiaiga lautele mo le fesoasoani i le mafaufau i tagata e iai ni faaletonu o le mafaufau. O mataupu faavae o le psychotherapy mo maʻi o le mafaufau.

suʻesuʻega 103.6 K, faaopoopo le 03/17/2011

Suesueina le aafiaga o le sukalati i luga o le suka, le maualuga o le cholesterol maualuga, mamafa o le tino, toto toto, fua o le fatu. Iloiloina o le galuega faapolofesa o se tausisoifua i le tausimaʻi tausiga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2.

suʻesuʻega 2,2 M, faʻaopoopo 06/16/2015

Etiology, pathogenesis, laasaga o atinaʻe ma faʻamaoniga o le maʻi. Metotia o togafitiga, faʻaleleia o le puipuiga, faʻafitauli ma faʻalavelave faʻafuaseʻi tulaga o tagata gasegase e maua ile maʻisuka. O mataupu faavae o taumafa ma fualaau faasaina. O aoga o le gaioiga faaletino.

pepa pepa 637.3 K, faaopoopo 10.26.2014

O le maʻi suka, o ona ituaiga ma mafuaʻaga. Iloiloina fuainumera ma le auiliiliga o faailoga o le aafia o le maʻisuka faatasi ai ma le fesoasoani a le STATISTIKA package. Auiliiliga o le tuufaatasiga ma le faapaleniina, fausia o le tele o le amio pulea.

pepa pepa 1000.6 K, faaopoopo i le 07/06/2008

Tausisoifua e avea ma faavae o le soifua maloloina soifua maloloina. Faʻaalia o le maʻisuka. Faʻalapotopotoga o le galuega a le falemaʻi ma le tausi maʻi mo tamaiti o loʻo mafatia i le maʻisuka i le matagaluega sili. Vaega o le fesoasoani a le tausimaʻi.

pepa pepa 470.2 K, faaopoopo i le 07/10/2015

Etiology ma faʻamatalaga faʻapitoa o le maʻisuka. Ituaiga o tulafono o le teuina o inisalini. Le faʻataʻitaʻiga ma tulafono o togafitiga insulin. Le suʻesuʻega o faʻalavelave e tulaʻi mai pe a uma le tuiina o le inisalini. Le matafaioi a le tausisoifua i le aʻoaʻoina o tagata mamaʻi ile maʻisuka.

pepa pepa 30.1 K, faaopoopo 1/6/2016

Faʻaalia o le maʻisuka o se faafitauli i le lalolagi. Suesue i le faʻavasegaga ma laasaga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi. Vaega o le tausimaʻi i le maʻisuka. Tekonolosi Tausi maʻi. Fesoasoani Muamua mo le tulaga o le hypoglycemic.

pepa pepa 509.8 K, faaopoopo 08/17/2015

O galuega i totonu o fale teu oloa ua matagofie ona mamanuina e tusa ai ma manaoga o iunivesite ma o iai ata, ata, fua faʻatatau, ma isi.
PPT, PPTX ma PDF faila na tuʻuina atu i totonu o faamaumauga.
Fautuaina e sii mai le galuega.

Mafuaaga o togafitiga

O le suʻesuʻega o le faʻamaʻi e ese mai i le ituaiga o togafiti.

O le maʻisuka ituaiga 2 e atiae ona o ia tulaga:

  • genis predisposition
  • eseese tikeri,
  • vave maʻitaga
  • amio le taua
  • 'ai meaʻai
  • aveina fualaau oona
  • lauiloa
  • mala o le endocrine.

Faʻasologa o faʻamaʻi

O le pathogenesis o le faʻamaʻi o le faigata i le faʻafefiloi o le kulukose i totonu o sela o okeni, lea e tau atu i lona faaputuga i le toto. E mafai ona tupu lenei mea ona o le le atoatoa o le inisalini pe pe a le maua e le tagata o le masini eletise lo latou lagona i le hormone.

E faavae i luga o eseesega i le faiga o le atinaʻeina o le faamaʻi, ua vaevaeina le maʻisuka i ni ituaiga:

  1. O le maʻisuka ituaiga 1 o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka. E atiina ae e avea o se taunuuga o le faʻafanoga o le tino o le tino e gafa ma le gaosiga o le inisalini. O se taunuuga, ua le lava le aofaiga o le hormone ua maua ma o le maualuga o le kulukose i le toto plasma e amata ona faateleina. O le maʻisuka ituaiga 1 o se maʻi faʻamaʻi ma e masani lava ona maua i fanau ma tamaiti mai le fanau mai i le 12 tausaga.
  2. O le maʻisuka ituaiga 2 o se ituaiga o inisalini-tutoʻatasi tutoatasi. I lenei tulaga, e leai se inisalini, ae o le siama e le aʻafia i le hormone ma le inu o le kulukose i totonu o le tino e faigata. E mafua ai foi le faateleina o le suka i le tino. O le maʻisuka ituaiga 2 i le tamaitiiti e masani ona le iloa ma atiae i le olaga atoa. O tagata matutua matutua e sili atu i le 35-40 tausaga e sili atu ona faigofie i le maʻi.

O faʻataʻitaʻiga e faʻavasegaina e tusa ai ma le ogaoga o le vasega:

  • 1 tikeri - o se foliga malu ma se maualuga o le maualuga o le suka i le plasma maualuga e le sili atu i le 8 mmol / l,
  • 2 tikeri - tulaga faʻapitoa ma se fesuiaiga o faailo o le kulukose i le gasologa o le aso ma le oʻo atu i le 14 mmol / l,
  • Vasega 3 - o se faʻalavelave ogaoga ma le maualuga o le kulukose maualuga maualuga i luga atu o le 14 mmol / L.

I le tali atu i togafitiga, o le maʻisuka e eseese i vaega:

  • vaega o taui - i le taimi o le togafitiga, o faailoga o le suka e tausia i le maualuga o tulaga talafeagai,
  • vaega o faʻasologa - o sina laʻititi o le kulukose e mafua mai i togafitiga,
  • Taumafaiga o le tauloto - e le tali atu le tino i le faʻaauau pea togafitiga ma fua o le suka e maualuga atu.

Taʻiala mo togafitiga o le maʻisuka i tamaiti

O le maʻisuka ua leva ona maua i le taimi o le tamaitiiti ma e lua lona lua i le taimi o mataupu i faʻamaʻi o tamaiti matutua.

O lenei togafitiga faʻasolosolo ma e le mafai ona faʻaleleia e mafua mai i le gasegase o le gaosiga o le carbohydrate ma e faʻaalia i le faateleina o le maualuga o le suka i le plasma toto.

O le soifua maloloina o se maʻi maʻi ma le ono mafai ona tupu ni faʻafitauli matuia e faʻalagolago i suʻesuʻega ma togafitiga talafeagai.

Faʻamatalaga ma togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2

Association o Fomaʻi Aoao (Fomaʻi Aiga) o le Malo Rusia

DIAGNOSIS, TAITAI MA LE VAEGA

I LE FUAFUAGA FAATINO FUAFUAGA

Atinaʻe: R.A. Nadeeva

2. Talosaga e tusa ai ma le ICD-10

3. Epidemiology o le maʻisuka ituaiga 2

4. Faʻatonu ma faʻafitauli faʻafitauli

5. O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka

6. Faʻavasegaga o le maʻisuka. Manaoga mo le faia o le siama o le maʻisuka.

7. Taiala faavae o le faʻamaonia o se faʻamaʻi i tagata matutua i luga o se falemaʻi. Vaʻaia faʻafitauli.

8. Taʻiala mo vave suʻesuʻega

9. Faʻavasegaina o faʻafitauli o le maʻisuka.

10. Taiala lautele o togafitiga faafomaʻi

10.1. Algorithm mo le filifilia patino o togafitiga mo togafitiga mo HbA1c

10.2. Faailoga o le lipid metabolism control

10.3. Tausiga o le Tausiga o le Toto

10.4. Soifuaga o le olaga

10.5. Fomaʻi togafitiga

10.6. Stratification o togafitiga togafitiga e faalagolago i le uluaʻi HbA1c

10.7. Inisalini togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 2.

10.8. Vaega o togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 i le matua.

10.9. Vaega o togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 i tamaiti ma tamaiti.

10.10. Vaega o togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 i fafine maʻitaga.

11. Faʻaaliga mo fautuaga faufautua

12. Faailoga mo le falemaʻi ile maʻi

13. Puipuiga. Suesuega o maʻi

15. Mataituina o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e aunoa ma ni faʻafitauli

AH - maualuga maualuga

AGPP-1-glucagon-like peptide agonists 1

Hiona - toto maualuga

GDM - maʻisuka gestation

DKA - maʻi ketoacidosis

DN - maʻi o le maʻisuka nephropathy

DR - maʻi o le maʻisuka retinopathy

IDDP-4 - dipeptyl peptidase inhibitors

ICD - inisalini puupuu (ultra-short) insulin

BMI - numera numera o le tino

IPD - le tui o le inisalini (umi) gaioiga

NGN - faʻaleagaina le anapogi glycemia

NTG - faʻaleagaina le glucose toleni

PGTT - suʻega o le faapalepale o le glucose

PSSP - fualaau oona hypoglycemic

RAE - Lotu Rusia o Endocrinologists

O le maʻi suka

MSP - fualaʻau maualalo o le suka

TZD - thiazolidinediones (glitazones)

CKD - ​​faʻamaʻi faʻamaʻi fatu fatu

XE - keke falaoa

HLVP - maualuga lipoprotein cholesterol

HLNP - lipoprotein cholesterol maualalo

HbA1c - hemoglobin glycosylated

O le maʻisuka (DM) o se vaega o faʻamaʻi o le gasegase (metabolic) e mafua mai i le hyperglycemia masani, o le taunuuga o le gasegase o le inisalini, o aʻafiaga o le inisalini, poʻo mea uma nei e lua. O le maualuga o le hyperglycemia i le maʻisuka eo faatasi ma le faaleagaina, le lelei ma le le atoatoa o totoga eseese, aemaise o mata, fatuga, neura, fatu ma toto.

E10 Inisalini e faalagolago i le maʻisuka

E11 E leai se inisalini e faalagolago i le maʻisuka

E12 Meaʻai taumafa

E13 O isi ituaiga o maʻisuka faʻamalolo

E14 O le maʻi suka, e le o taʻua

O24 Sisuka gasegase

R73 Glucose maualuga maualuga

(e aofia ai le faʻavaivaia o le kulukose ma le faʻavalea o le kulukose)

3. Epidemiology o le maʻisuka ituaiga 2.

I le fausaga lautele o le maʻisuka, o le maʻisuka ituaiga 2 o le 90-95%. I le 30 tausaga ua tuanaʻi, o le fua faatatau o le faateleina o le aafia o le maʻisuka ua mafua ai ona aafia faʻamaʻi pipisi pei o le tuberculosis ma le HIV.

O le numera o tagata mamaʻi i le lalolagi i le 10 tausaga talu ai e sili atu nai lo le faaluaina ma ausia le 371 miliona tagata i le 2013. O le natura o le faʻamaʻi o le faateleina na mafua ai le Malo Aufaatasi ia Tesema 2006 e faʻataunuʻu ai se iugafono e valaau ai "le faia o polokalame a le atunuʻu mo le puipuia, togafitiga ma le puipuia o le maʻisuka ma ona faʻafitauli ma le aofia ai i polokalama faʻalefitisi a le malo."

E tusa ai ma le Setete Resitara o Tagata Malisi o loʻo maua i le maʻisuka e pei o Ianuari 2013 i le Rusia, o loʻo i ai le 3.779 miliona tagata mamaʻi i le maʻisuka e uiga i le avanoa i falemaʻi. Ae ui i lea, o le tulaga masani e 3-4 taimi sili atu nai lo le "faamauina". E tusa ma le 7% o le faitau aofaʻi. I le faitau aofaʻi o Europa, o le faʻaogaina o le maʻisuka ituaiga 2 e 3-8% (faʻatasi ai ma le faʻavaivaia o le kulukose - 10-15%).

O aʻafiaga aupito sili ona leaga o le faʻafitauli o le maʻisuka i le lalolagi atoa o ona faʻalavelave faʻafomaʻi lautele - nephropathy, retinopathy, faʻaleagaina o vaʻa autu o le loto, faiʻai, vaʻa i luga ole pito i lalo. O nei faʻafitauli o le mafuaʻaga autu o le le atoatoa ma le soifua maloloina i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

4. Faʻatonu ma faʻafitauli faʻafitauli.

Faʻamatalaga o aʻafiaga mo le maʻisuka ituaiga 2

- O le mamafa ma le isesa (BMI ma25 kg / m2 *).

- Talafaʻasolopito o aiga o le maʻisuka (matua poʻo uso ma le maʻisuka ituaiga 2)

-Ua faʻaititia le tino faaletino.

- Faʻasalaina le anapogi faʻasolosolo poʻo le faʻalavelave talafaasolopito o le faʻapalepale kullukose.

- O le maʻisuka poʻo le fanau mai o se tamaʻi maso i le talafaasolopito.

-E maualuga le maualuga o le toto (≥140 / 90 mm Hg po o se vailaʻau faʻamalosi).

-5 HDL cholesterol ≤0.9 mmol / L ma / poʻo le triglyceride maualuga ≥2.82 mmol / L.

O le faagasologa o tausimaʻi e matua taua lava i le taimi muamua o le suʻeina o le maʻisuka i tamaiti.

E fesoasoani le tausimaʻi i le aoina mai o faʻamatalaga talafeagai e faʻapipiʻi ai se ata manino o mafuaʻaga talafeagai o le faʻamaʻi, fai se sao i le sauniuni o le maʻi maʻi mo suʻesuʻega ma meafaigaluega, ma tuʻuina atu tausiga tausi maʻi i togafitiga i le falemaʻi ma i le fale.

O le maʻisuka ituaiga 2 (e le o le insulin-faalagolago) o se togafitiga e mafua mai i le gaosiga o gaʻo gaʻo i le tino. I le tulaga masani, o le tino o le tagata e maua ai le inisalini (o le hormone), lea e gaosia ai le kulukose i suauu mama mo tino o le tino.

I totonu o le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka, o nei siama e faʻasaʻolotoina sili atu ona malosi, ae o le inisalini e le faʻasoaina saʻo le malosi. I lenei tulaga, o le pancreas e amata ona maua ma se tauimasui. O le faʻateleina o le faʻamalositino e faʻaogaina ai sela o le tino, o le suka o totoe e faʻapipiʻiina i totonu o le toto, faʻalauteleina i le autu autu o le maʻisuka ituaiga 2-hyperglycemia.

Tusa 1 maʻisuka inisalini togafitiga

Fautuaga mo le maʻisuka i tamaiti e faʻalagolago i ituaiga o faʻamaʻi ua maua.

Manatu taua o togafitiga o:

  • fualaau faasaina
  • meaai meaai
  • faateleina i gaoioiga faaletino,
  • physiotherapy.

Faʻatasi ai ma togafitiga 1, o le faavae o togafitiga o le inisalini togafitiga. Injections ua faia i lalo o le paʻu o loʻo i ai se tui o le inisalini poʻo le pamu. E faʻamamaina le paʻu i se sauniuniga inu ava malosi.

E tatau ona faʻatino lemu le hormone ma e tatau ona sui le nofoaga o iniseti, aloese mai le ulu atu i le vaega e tasi o le tino.

E mafai ona faia ni tui i le lafu o le manava, vaega o le umbilical, i le ogavae, lima ma le tauau o le tauau.

Ua fuafuaina e le fomaʻi le fuainumera ma le numera o injections i aso taitasi, ma o le faasologa mo le pulega o le insulin e tatau ona matua matauina.

E le gata i lea, o nei vailaʻau e mafai ona faʻatulagaina:

  • suka maualalo maualalo,
  • faʻamaʻi vai
  • anti-inflammatory and antibacterial drugs,
  • faʻasolosolo faʻatoʻa
  • sulfonylurea
  • tele o vitamini.

O le tausisia o meaʻai o se mea e manaʻomia muamua mo le olaga o se maʻi maʻi.

O mataupu faavae autu o le taumafa e pei ona taʻua i lalo:

  • tolu taumafa autu ma tolu taumafataga i aso taitasi,
  • o le tele o carbohydrates i le afa muamua o le aso,
  • aveese atoa le suka ma sui i fuamalie masani,
  • mumusu e 'ai mea taumafa e faʻamaua i meaʻai gaʻo, suti ma meaʻai gaʻo,
  • aveese meaʻai ma meaʻai tao mai le falaoamata saito mai le taumafataga,
  • faatapulaa lou faaaogaina o fua suamalie,
  • faʻalauiloa atili lautini lauusiusi, fualaau faisua, suamalie ma fualaau e le faʻasalaina i le taumafataga,
  • sui falaoa paʻu ma le falaoa po o le falaoamata o le saito atoa,
  • aano o manufasi, iʻa ma meaʻai susu e tatau ona maualalo le gaʻo,
  • faatapulaaina masima, mea manogi ma mea manogi vevela i le taumafataga,
  • inu i aso taitasi le masani o le vai mamā e tatau ai mo le faatumauina o le paleni o le vai, i le fua faatatau o le 30 ml i le kilokalama o le mamafa.

O mea taumafa paleni paleni e tatau ona avea ma auala o le ola ma o le a tatau ona tausisia i taimi uma. E manaʻomia le aʻoaʻoina o se tamaititi matua i tomai o le fuafuaina o le XE (iunite falaoa) ma le tagofiaina o se tui o le inisalini poʻo le peni.

E naʻo le tulaga lenei, e mafai ona e faʻamauina lelei le maualuga o le suka i le plasma toto ma fuafua i le soifua manuia o le tamaititi.

I le avea ai o se tulafono, pe a fai o le maʻi o loʻo i ai se faamaʻi o le ituaiga muamua, ona avea lea o le fautuaga autu a le fomaʻi ma le faʻaaogaina o le inisalini. E tatau ona malamalama o le tulafono o togafitiga o le inisalini e tatau ona faʻamaonia ma talafeagai mo se tagata maʻi faapitoa.

E masani lava, faʻateleina togafitiga o insulin i le togafitiga, o lona uiga, o le tui ole aso ole inisalini e vaevaeina ile tele o atopa, aʻo:

  • ma le tasi vaega o le inisalini, e tatau ona e lafoai uma kullukose,
  • o le fualaau o le inisalini e tatau ona faʻaaogaina ai le faʻaaogaina autu o le pancreas.

O le togafitiga o insulin e aofia ai le faʻaofiina o se fualaau faasaina, o le umi o le gaioiga e ese ai.

I le taeao ma ao le i momoe, o le tagata maʻi ua tui i le umi o gaioiga o insulin, ma a uma ona 'ai, e faʻaaogaina insulin faʻamalosi. O le tui o le inisalini e masani lava ona ese, ma e faalagolago i le maualuga o le suka i totonu o le toto ma gaʻo i le meaʻai taumafa.

Ole inisalini e tui i se vailaʻau faafomaʻi. Alu ma se pine syringe faapitoa. Soʻo se tagata maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e tatau ona faʻapipiʻi peni tui i le tau o le setete.

O meaʻai a tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e le ese mai le masani masani, o lona uiga, proteins, gaʻo ma gaʻo gaʻo e tatau ona tuʻuina i le aofaʻi tutusa e pei o se tagata soifua maloloina. O le tele o taimi, e fuafua ai le faʻamamaina o meaʻai gaʻo, o fomaʻi e faʻaaogaina se faiga o falaoa.

I le maʻisuka ituaiga 1, toetoe o tagata maʻi uma e faʻamatalaina a latou lava taʻaloga. O lona faʻaaogaina o le a le faʻaitiitia ai le suka toto, ae o le a fesoasoani e faʻaleleia le tulaga faaletino o le maʻi. E i ai tulaga pe a solia soʻo se gaioiga faaletino.

Afai e amata le alualu i luma o le maʻisuka ituaiga 2, ona lapatai mai lea o fomaʻi e uiga i le manaʻomia mo togafitiga insulin.

Galvus - faatonuga mo le faʻaaogaina, tali i fesili masani e fesiligia e uiga i vailaʻau

E le gata i lea, o fautuaga a le falemaʻi e tuʻuina mai e le fomaʻi pe a faʻamaonia le maʻisuka e aofia ai le malosi faaletino.

O aʻoaʻoga faʻapitoa e faʻatinoina faaletino e fesoasoani i:

  • gaioiolosi gaʻo gaʻo,
  • paleni mamafa
  • tausia le masaniga masani o le polokalama cardiovascular.

O faʻatinoga e filifilia e le fomaʻi auai. O loʻo taʻitaʻia e ia itu e pei o tausaga o le maʻi, o le maʻi ma le tulaga lautele. O le taimi e faʻatonu ai totogi e mai le afa itula i le itula. O le tapulaa maualalo o taʻaloga i le vaiaso e tolu taimi.

Galvus o se sui o le hypoglycemic e mamanuina le glycemia i le maʻisuka ituaiga 2. O le vaega taua o le vailaʻau o vildagliptin. O le vailaau faʻasaina e tuʻuina atu i le tino o laupepa. Na maua e le fomaʻi ma le maʻisuka ia tali mai lelei mai Galvus.

E pule malosi ai le manava o le inisalini ma le glucagon. O le European Antidiabetic Association e faapea o Galvus i le monotherapy e fautuaina e faʻaaoga pe afai e solia le metformin i le maʻi. Mo maʻi o le maʻisuka e faʻasolo i le insulin ma le faʻamaʻi 2, Galvus fesoasoani e faʻaitiitia le numera o populu ma le aofaiga ole inisalini ua togi.

4-5.11. II Konafesi Uma-Lusia ma le auai faavaomalo "O le maʻisuka: macro-and microvascular complications" o le a faia

O le faateleina o le maualuga o le suka i totonu o le toto e tau atu ai i le atinaʻeina o faafitauli ogaoga ma faigata. E tele ni taunuuga e faia i totonu o ni nai aso ma e oo lava i itula, ma i lenei tulaga, e manaʻomia fesoasoani faʻapitoa mo togafitiga faʻafuaseʻi, a leai o le a oʻo i ai le lamatiaga o le oti.

Federal State Budgetary Institution "Endocrinological Scientific Center" o le Matagaluega o le Soifua Maloloina o Rusia ma le faalapoto- potoga lautele "Russian Association of Endocrinologists" faasalalau

II Konafesi Uma-Rusia faatasi ma le auai faavaomalo "Maʻisuka: Macro- ma Microvascular Complications"

ASO: Novema 4-5

MAUAINA O MEA: seia oo i le aso 25 o Setema,

FAʻAMATALAGA MUAMUA: seia oo i Oketopa 01,

VENUE: Moscow, st. Dmitry Ulyanov, Fale 11, Fale 3 (FSBI Endocrinological Research Center o le Matagaluega a le Malo o Rusia)

Meaʻai mo le maʻisuka

O meaai mo le maʻisuka o le auala autu lea o togafitiga (pule) o le faʻamaʻi, le puipuia o faʻalavelave matuia ma faʻalavelave tumau. O le a le meaai e te filifilia, o taunuuga e sili atu ona faalagolago i mea uma.

E tatau ona e filifili po o fea meaai o le a e 'ai ma e le aofia ai, e fia taimi i le aso ma pe o le a foi le taimi e ai ai, faʻapea foi pe o le ae faitauina ma faʻatapulaʻa kalori. O le faʻaaogaina o pepa ma insulin e faʻafetaui i le meaai ua filifilia.

O sini o togafitiga ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 o:

  • tausia le suka toto i totonu o tapulaa talafeagai,
  • faaitiitia le lamatiaga o le fatu, osofaia, isi faafitauli ogaoga ma le tumau,
  • maua lelei le ola lelei, teteʻe ile malulu ma isi faʻamaʻi pipisi,
  • leiloa le mamafa pe afai o le tagata maʻi e mamafa tele.

O gaioiga faaletino, vailaau ma injections inisalini e taua tele i le ausiaina o sini o loʻo lisi atu i luga. Ae o le mea muamua e sau ai le meaai.

Suʻesuʻega o le Maʻisuka-Med. Com e galulue e faʻaleleia se taumafataga maualalo o le gaʻo i totonu o tagata e tautala i le gagana Rusia i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.

E fesoasoani tele, e le pei o le numera masani o le numera 9. O le faʻamatalaga i luga o le 'upega tafaʻilagi e faʻavae i luga o mea a le fomai Amerika lauiloa o Richard Bernstein, o ia lava na ola i le maʻisuka ituaiga 1 mo le silia ma le 65 tausaga.

O ia, e silia ma le 80 o ona tausaga, e lelei lona lagona, o loʻo punouai i aʻoga faaletino, e faʻaauau ona galue ma tagata gasegase ma lolomiina tusiga.

Ituaiga o maʻi suka

O le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo mafua mai i le le lava o le insulin ona o le faʻaumatia o peta paneta, o le mea lea e mafua ai le le lava o le hormone. E tele taimi e iloa ai lenei ituaiga o togafitiga i tupulaga talavou, e tuʻuina mai ai faʻamaoniga: o le televave, gau o le mamafa, atinaʻe o le kososis, o le fia inu tele.

Ae ui i lea, o le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona tupu i soo se matua, faʻagasolo lemu. Faʻatasi ai ma le maʻisuka mimiti autoimmune i tagata matutua, o le le lava o le insulin e tupu i luga o le tele o tausaga. I tagata gasegase e maua mai i le apocreatic beta-cell autoantibodies, o se faʻaaliga iloga o le maʻisuka malosi poʻo le tele o lona atinaʻe e mafai ona matauina.

O le maʻisuka ituaiga 2 e faʻaalia i le le lava o peta peta, lea e fesoʻotai ma le matua tele o le eseʻesega o le agavaʻa, o se olaga olagata. I le taimi muamua, o le gaosiga o le inisalini e le afaina, lea e mafua ai le postprandial hyperglycemia. A maeʻa lenei mea, ona tupu ai lea o le anapogi tele.

O le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona tupu i tagata matutua matutua, e tusa ma le 90% o le maʻisuka e maua mai i lenei ituaiga faapitoa o le maʻi. Aʻo salalau atu le meaʻai, fai mai fomai:

  1. se tausaga laʻititi mo le amataina o le maʻisuka ituaiga 2,
  2. uluai faʻaaliga o le maʻi.

E i ai se isi ituaiga o maʻisuka - faʻagasolo, e atiina ae i fafine aʻo maʻitaga. O le lamatiaga o le atiae o le maʻisuka ituaiga 2 e faateleina i totonu o tamaitai na i ai faafitauli i le suka o le toto ao aveina se tamaititi.

Isi ituaiga o le faʻamaʻi: tasi mataupu o gafa, gasegase maualuga, maʻisuka poʻo le maʻisuka faʻamaʻiina.

O le National Register of Diabetes e faʻamaonia ai lenei mea moni.

O a mea e mafai ona avea ma faafitauli

Sugar levelManWomenSpecify lau suka pe filifili se itupa mo fautuagaLevel0.58 O le sailiga e le mauaSpecify le tausaga o le tagataAge45 SailigaAu mauaA faʻamalamalama le tausaga o le fafineAge45 SuʻesuʻeTa maua

E pei ona masani ai, o le tulaga lamatia e le o le maʻisuka lava ia, ae o ona faʻafitauli, ma o ia faʻafitauli o le soifua maloloina e mafai ona ese le mamafa. O le tele o taimi, e faitio le tagata maʻi i le vave vave o le mafaufau, le gaioiga o le faiʻai, suia le mamafa o le tino.

Ua taʻua e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina (WHO) o le tagata maʻi e maua i le maʻisuka o le a vave ona faʻalavelaveina i le gaioiga o le urogenital sphere, o fafine ei ai le gasegase e ono oʻo i le faʻavalea, e mafai ona avea le fafine ma se tamaʻitaʻi, ma mafai ai e se tamaloa ona vaivai.

O se faʻalavelave matautia o le faʻamaʻi o le a faʻaitiitia ai le lelei o le vaʻaia, o lona atoa atoa ma le tauaso e le faʻateʻaina. Faatasi ai ma faʻalavelave i le suka o le toto, o aʻafiaga ogaoga e amata i nifo, o le gaʻo tautala, paʻu, ate, fatuga. O le tagata gasegase e le o toe umi se lagona i le maualuga ma le maualalo o le vevela, o le tiga o le eseesega o le mamafa.

Tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka tusi faʻamaonia:

  • vevela tele o le paʻu,
  • o le faʻaalia o maʻi pipili, vavave ma isi paʻu o le paʻu.

E le gata i lea, o le toto totoʻa e matua faʻaleagaina, o le elasticity o vaʻa toto ua leiloa. I le maʻisuka, i ni tausaga mulimuli ane, o lapalapa pito i lalo ua leaga, o faafitauli matuia e tutupu i le vaega o le cardiovascular system. Ona o faʻafitauli o le toto, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le atiina ae o le neuropathy o le maʻisuka, gangrene o pito, ma o se taunuuga - o le toesea o le vae ua afaina. I le avea ai o se tulafono, e tupu lenei mea i le atinaʻeina o le maʻisuka muamua pe lua ile tagata e sili atu i le 50 tausaga.

Afai o se faafitauli le puipuia o le maʻisuka o le ituaiga muamua, ona mafai lea ona puipuia le atinaeina o se faamai o le ituaiga lona lua, aua ua saunia e WHO lenei fautuaga mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ma mo maʻi ua mananao e taofia le alualu i luma o se tulaga faaletonu. E moni lava lenei mea mo tagata mamaʻi oe ua vaʻaia i eseesega i le glycemia ma le faʻavaveina o le maualuga o le toto toto i le suka, e tupu lenei mea:

  1. faatasi ai ma uiga leaga leaga,
  2. ma faʻamaʻi o le pancreas.

E mafai ona e puipuia oe lava mai le maʻisuka ituaiga 2 pe afai e te mulimuli i faatonuga uma a fomaʻi.

Auala e puipuia ai le maʻisuka

Afai e te vave lafoaʻia mafuaaga o le hyperglycemia, lea e le mafai e se tagata ona aʻafia, ona mafai lea ona puipuia le atinaʻe o le maʻisuka i le toeitiiti 99% o mataupu. Endocrinologists e fautuaina tagata maʻi e taumafai e aveesea le mamafa pe afai e tele atu.

Afai e te leiloa le mamafa pe a itiiti ifo i le 5 kilokalama, e mafai ona e puipuia faʻamaʻi vave 70%.

Fomaʻi fautuaina tagata e tausisia se soifua maloloina lelei, gaioiga faaletino, aua o ia fuafuaga e aoga i taimi uma.

Atonu e lava lelei i aso uma:

  • umi savali
  • tietie i se uila
  • e tamoe.

O sea avega o le a faʻamalosi malosi ai le masini, ma e fesoasoani foi i le faʻamautuina o fua o le mamafa. Ua faʻamaonia e fomaʻi o metotia fuafuaina e faʻaitiitia ai le lamatia o le maʻisuka. O le gaioiga faʻaletino o le 30 minute i le aso o le a faaititia ai le maʻisuka e tusa ma le 80%.

I le taimi o le savali, o le faʻamaʻiina o le siama o le insulin e faʻaleleia, e matua aʻafia lava i sela. O le mea lea, o le faaputuputuina o le kulukose ua talepeina ma ua soloia e ala i le faapipiiina o puipui o toto toto.

O se isi metotia ua fautuaina e le WHO (Health Health Division) o le faʻaaogaina o togafitiga e le togafitia. Ae ao le i faʻaaogaina ia ituaiga meaai, e tatau ona e faamasani ia oe lava i lona fatufatuga, sailiili i le glycemic index, sugar content. E i ai isi togafiti mo le maʻisuka i le auala e puipuia ai le maʻisuka ma ona faʻafitauli.

O le atinaʻeina o le maʻisuka o le ituaiga lona lua o le a fesoasoani e puipuia le lafoaia o le masani o le faʻaaogaina o meaʻai talafeagai, talu ai e leai se meaʻai naʻo se mea e afaina ai. E tatau foi ona vavaeeseina:

  • meaʻai vave
  • ituaiga uma o meaai ua mafai,
  • isi oloa gaosi oloa.

E manaʻomia le lafoaʻi o meaʻai gaʻo, suia i latou ma moa, fualaʻau mata. Fomaʻi fautuaina e tatau ona sailia le sootaga i le va o le maʻisuka ma gaʻo gaʻo i le tele o le cholesterol. O le itiiti ifo o lenei mea i totonu o le toto, o le tele lava o le faʻasolosolo lelei o le soifua manuia ma faʻasaʻo le maʻisuka.

O lenamamoni e fesoasoani tele i tagata e maua i le maʻisuka, o lona aoga ua faamaonia e le tele o suʻesuʻega faasaienisi. Mo i latou na faʻaumatia le kinamona, o le ono mafai ona maua i le maʻisuka ma suia i le maualuga o le maualuga o le paʻu e tusa ma le 10%. O se aafiaga lelei faapena e mafai ona faigofie ona faamatalaina e ala i le i ai o se enzyme faapitoa i le tuufaatasiga o le kinamona, lea ei ai sona aafiaga lelei i le tino, ma fesoasoani ai foi i sela e fegalegaleai lelei ma le insulin. O le mea lea, o le fautuaga a fomaʻi - e taua le aofia ai o le kinamoni i le taumafataga ina ia puipuia ai le maʻisuka.

E tutusa lava le taua o le malolo e le aunoa, saili taimi mo se moe lelei, ma aloese mai le atuatuvale, lea o le a faaleleia atili ai le tulaga o le maʻi. Afai e te le usitai i se tulafono, o le a amata e le tino ona faaputu le malosi mo le tali, e masani lava ona i ai le le mautonu, o le tino o le tagata e faateleina le lemu, o lona ulu ua tigaina, ma lagona le mautonu o le atuatuvale e le uma. O le faʻatulagaga fuafuaina e fetaui ma le puipuia o mafuaʻaga ma faʻamaoniga o le maʻisuka i maʻi o soʻo se matua.

Faatoilaloina le atuatuvale o le a fesoasoani:

  • vasega o yoga (faʻafiafia le tino i le taʻaloga, faʻapipiʻi mo galuega faʻamaopoopoina),
  • faia mea uma e aunoa ma le faanatinati (aʻo leʻi faia se gaioiga, ua faʻaalia e ave sina manava loloto ma le faʻasalaga),
  • e faʻavae se taimi mo le malolo (faʻa-tasi i le vaiaso e aoga le ave se aso e aunoa ma le mafaufau e uiga i faafitauli).

E taua foi le lava o le moe, o le moe e taua tele mo se tagata, o se fua sili lea e puipuia ai le maʻisuka. I le averesi, e tatau ona e moe mai le 6 i le 8 itula i le aso, pe afai e le lava le moe a se tagata, o le ono mafai ona tuputupu aʻe le maʻisuka ua sili atu i le lua taimi. E le gata i lea, o le moe umi tele e afaina foi, o le umi o le moe o le sili atu ma le 8 itula i le aso o le a faateleina ai le lamatiaga o le hyperglycemia vave faatolu.

O fesootaiga masani ma tagata o le aiga o le a fesoasoani i le maʻisuka ituaiga 2. Ua leva ona maitauina e fomaʻi ua tele naua le tagofia o mea ua fai ma vaisu e tagata nofo toatasi, o lenei mea ua faʻaleagaina ai o latou tulaga.

E fautuaina mai lea taimi i lea taimi e fua i faailoga o le suka o le toto, e tupu o le maʻisuka e tupu i se fomaʻi, e le maua ai ni uiga iloga. Ina ia fuafua le togafitiga i laʻasaga muamua, e tatau ona e faia suʻega mo fua o le suka.

E sili ona lelei le foaʻiina o le toto ia le itiiti ifo ma le tasi i le tausaga.

Faailoga Algorithm

O le tagata maʻi e tatau ona mataʻituina le glycemia i aso uma, a itiiti ifo ma le fa taimi i le aso. Fofo le toto ia le itiiti ifo ma le 1 le taimi i le kuata e fuafua ai le hemoglobin glyc. I le ono masina, o le ae manaomia le suʻeina o le toto ma faʻamalosi mo le suka. E tasi i le tausaga, e tuʻuina atu e le tagata gasegase le toto mo le suʻesuʻeina o meaola.

O faʻataʻitaʻiga o le maʻisuka a le National e ogatasi ma taʻiala WHO. O se suesuega a le WHO na faaalia ai o le maʻisuka e le gata o se atunuʻu, ae o se lalolagi atoa foi. Ua faʻatulagaina e le faʻalapotopotoga taʻiala mo togafitiga o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 i totonu o le falemaʻi soifua maloloina. O nei fautuaga e maua ai algorithms masani mo le faʻamaʻiina o le maʻisuka ma tuʻuina atu fesoasoani muamua i tagata gasegase. I le 2017, o se vaega galulue o fomaʻi na atiaʻe le 8th lomiga o "Algorithms mo togafitiga faʻapitoa faapitoa mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka."

Faʻatasi ai ma faʻamaʻi pipisi, e tatau i le maʻisuka ona mulimuli i fautuaga a le fomai. E tatau ona taofiofia oso i le toto. O le diagnostic algorithm o lona uiga o le tumau tumau o le maʻisuka i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi. E mafai foʻi e le fomaʻi ona faʻamaonia togafitiga. Ina ia maua se faʻamaoniga saʻo, e tatau ona e suʻesuʻeina. O maʻi maʻisuka e manaomia ai le ultrasound o le peritoneum, o le electrocardiogram ma le tataina o le toto o Holter. Fautuaga mo le tagata maʻi e asiasi i se fomaʻi maʻi, cardiologist, fomai poʻo le urologist, neurologist ma le geneticist (pe a iai ni maʻi faʻamaʻi).

Maʻisuka Meaʻai

Aso anapogi ma taumafa, faatasi ai ma lenei ituaiga o faamaʻi, o loʻo aofia i totonu o manaʻoga faʻatulafonoina.

O le tulafono autu e le o le faateaeseina o meaai ma 'ai sina mea itiiti, ae masani (5-6 taimi i le aso). O aso anapogi mo le maʻisuka e manaʻomia. Mo maʻi o le insulin, e taua le tausia o le insulin i tulaga masani. E tatau i le tagata maʻi ona faʻaeseese oloa gaʻo mai le meaai. I le tulaga o le maʻisuka ituaiga 2, latou te mulimuli i se taumafa faapitoa - laulau Numera 9. O meaʻai e mafai ona faʻamautuina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

Faʻalogo i le tele o gaʻo, polotini ma gaʻo i le lisi. E le tatau ona sili atu i le 60% o meaʻai e gaʻo ai meaai, ma e le tatau ona sili atu i le 20% le sili atu i le 20%. O le tagata gasegase e le aofia ai gaʻo manu ma mea inu gaʻo faigofie. I tamaiti e maua i le maʻisuka, e mafai ona faʻafefeteina meaai. O le maʻisuka e sili ona manao i cereals (buckwheat, rice, wheat), fualaau faisua ma fualaau 'aina e maua ai le gaʻo maualalo.

Nai lo le suka, e lelei tele le faʻaaogaina o suka - xylitol ma le sorbitol, saccharin poʻo le fructose. O le maʻisuka e faʻatatau mea o loʻo i luga o le kalori i meaʻai ma tausia se tusi talaʻai. A maeʻa ona 'ai, o le maʻisuka e mafai ona inisiua ile inisalini pe a uma le 15 minute. O le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ai ona e inu i nisi taimi 100-150 g o le uaina poʻo le laulau (leai se silia ma le 5% malosi). I le maʻisuka ituaiga 2, o le ava ua solia. O oloa faapitoa mo le maʻisuka ua faatauina i faleoloa.

Gaʻo suka - suamalie, suti, mea susu - e fetaui ma tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka o ituaiga uma. Latou te faʻatagaina oe e faʻasalalau le lisi o maʻisuka.

Maʻisuka i fafine maʻitaga


Mo fafine maʻitaga ei ai le maʻisuka ituaiga 1, o le manaʻomia mo le inisalini i vaitau ese o le maitaga e ese. E mafai e se fafine mo sina taimi ona faia e aunoa ma se inisiua.

E na o le fomai e mafai ona fetuunai le fua o injections ma filifili vailaʻau.

O se suiga o mea taumafa o le a manaʻomia foi, talu ai i le taimi o le gaioiga, o le manaʻomia mo meaʻai e faʻaleleia. O se isi vaega o le maʻisuka faʻamaʻi, lea e atiina ae aʻo maʻitaga. I lenei tulaga, e le o tusia le inisalini, ma o le kulūkose masani e tausia e faʻaaoga ai se meaʻai.

Afai e tausisia e le fafine maʻitaga fautuaga uma a le fomaʻi, o le gaosiga o le gaʻo i le gaʻo e masani lava ona toe foi i tulaga masani pe a mavae le fanau mai o le pepe.

Maʻisuka vae

O le maʻi suka o se tasi lea o faʻafitauli o le maʻisuka. O lona uiga autu o se suiga i le fausaga o le tino o vae. O faʻamuamua o le faʻamaʻi o lo o tingling i vae, faʻavasegaina o le paʻu, o se vaega o le le lava o lagona.

Afai e leʻi faia se gaioiga, o loʻo alu le faʻamaʻi. O le gasegase o le maʻi papala e aliali i luga o vae, faʻamalolo ma le faigata tele. O le pipii i se faʻamaʻi e mafai ona tupu i le atinaʻe o le gangrene, e oo lava i le maliu o le maʻi.


O le puipuia o vae o le maʻisuka e aofia ai.

  • uila mama lelei
  • le faʻafesoʻotaʻi o le tagata lava ia i aso uma e faʻasaʻo ai le toto,
  • iloiloga masani o vae mo mea laiti laiti ma manuʻa,
  • laei seevae lelei e aunoa ma se mulivae,
  • Faʻafouina i taimi uma le faʻamamaina o le paʻu o vae e iai ni mea faʻapitoa poʻo ni kulimi e puipuia ai le faʻamago.

O le endocrinologist i le faatalatalanoaga e iloiloina ai le tulaga o le paʻu o vae ma, pe afai e tatau ai, e faatonuina ai fualaau faasaina e faatulaga ai le toto i le gaʻo.

Faʻaiʻuga o fatuga ma mata: faʻafefea ona taofia

O le isi faʻateleina o le maʻisuka o le maʻisuka nephropathy. Faatasi ai ma se maualuga maualuga o le kulukose, o le viscosity o le toto e faateleina, ma le filigaina e fatugaʻo e faigata.

Afai o nei mea faʻalavelave eo mai faatasi ma le maualuga o le maualuga, o loʻo i ai se maualuga maualuga o le atiaʻeina o le le atoatoa. I lenei tulaga, o le a manaʻomia e le tagata gasegase se masini e fai ai fatugaʻo e faʻamalosi ai le ola.

Ina ia aloese mai faʻafitauli, e tatau ona e:

  • tausisia le suka i se tulaga maualuga, ia siaki pea le kulukose,
  • faaitiitia le aofaiga o le masima e faʻaaoga. O lenei mea o le a aloese mai le edema ma faʻamautinoa le masani ai o le toto,
  • aloese mai le maualuga o le "leaga" cholesterol i le toto,
  • matua tuʻuina atu le ulaula tapaa ma meainu malosi.

O nei fuataga o se puipuiga lelei o le loto ma faʻamaʻi pipisi.

O osofaiga o le fatu ma le sasaina i le maʻisuka e sili atu ona ogaoga ma lamatia i ni aʻafiaga matautia. Faʻatelega ma faʻalavelave faʻapitoa i mata. O se suiga i le retina e tusa ai ma le talaaga o le maʻisuka e mafua ai ona faaitiitia le faʻaaliga, e oʻo atu i le tauaso. E le mafai ona aloese mai le retinopathy, ae o lona alualu i luma e mafai ona faʻagesegese.

Vitio faʻatalanoa

E uiga i auala e puipuia ai le maʻisuka i le vitio:

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e suia atoa ai le olaga o se tagata. Ae ui i lea, o le tausisia o fautuaga a fomaʻi ma le pulea lelei o le soifuaga lelei e mafai ai e oe ona aʻoaʻo pe faʻapefea ona ola faatasi ma lenei maʻi. Faʻatasi ai ma le maʻisuka totogi, o le soifua maloloina o le tagata maʻi ma le soifua lelei e lelei, ma o le ono tulaʻi mai o faʻafitauli e laʻititi.

Mataupu e faatatau i ai

I le lalolagi i aso nei o loʻo i ai se faʻamaʻi o le maʻisuka - o le numera o mataupu o loʻo tuputupu ae faʻafuaseʻi, ae o le matua o le iloa o le faʻamaʻi o loʻo faʻaitiitia faʻaitiitia. O lenei mea e manaʻomia ai le setete e faʻalauiloa polokalame faʻapitoa e faʻaalia ai le soifua maloloina lelei ma le puipuia o le maʻisuka ma faʻamaʻi tutusa.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi pipisi e mafua ai le maualuga o le kulukose o le toto.

O lenei mea e mafua mai ona o le solia o le gaosiga o le inisalini e le pancreas, poʻo le mafuaʻaga o le soliga o le gaioiga o le inisalini, poʻo lalo ole aʻafiaga o nei mea uma e lua.

O le a matou taʻu atu ia te oe le maʻisuka, o fautuaga a le falemaʻi e fesoasoani ai i se fomai faapitoa ia iloa lelei ma faʻamaonia togafitiga talafeagai, lea e mafai ona faaleleia atili ai le lelei o le olaga o le maʻi.

ICD-10 tulafono a le maʻisuka

Taʻiala o aso faʻamaʻi

Taʻiala mo le maʻisuka ituaiga 2 e aofia ai le mulimuli i le maʻi. O le tulafono i aso uma o le a faʻatagaina ai oe e aoina, ae le o le faʻamalosi ma ia malosi faaletino i le aso atoa. Tulai i luga ma alu e moe i le taimi e tasi. O meaai e fuafua mo tagata gasegase e oo lava i vaeluaga i le va oi latou. O se gasegase e maua i le maʻisuka e le mafai ona faʻalavelave mafaufau ma faaletino. I le taeao, e aoga tele le malolo pe asiasi i le falemaalo. I le aoauli, ma sili atu ao lei moe, e aoga le savali, manava le ea fou. O le tausisia o tulafono, o le maʻisuka e mafai ona taʻitaʻia ai se olaga masani masani lea e latalata i le faʻataʻitaʻiina o le aso soifua maloloina o tagata ma e leai se eseesega.

O le maʻi suka: faʻamatalaga falemaʻi

O le maualuga o le hyperglycemia i le maʻisuka e mafua ai le faaleagaina, le afaina ma le atinaʻeina o le le atoatoa o totoga ma tino eseese - mata, fatu, gaʻo, neura, vaʻa toto.

E amataina e le DM le auai o le tele o togafitiga - mai le faaleagaina o le tino i sβ β o le pancreas faatasi ai ma le atinaʻeina o le le atoatoa o le inisalini i maʻi e mafua ai le atinaʻeina o le insulin i le gaioiga o le tino.

Faʻavasegaga o le maʻisuka

E lua ituaiga o maʻisuka:

1st ituaiga (faʻatafunaina o β-sosolo, e masani ona oʻo atu ai i le leai o le insulin):

  • immun-mediated
  • mataʻutia.

Tusa 2 (faʻatasi ai ma le malosi o le inisalini ma le soliga o le inisalini e fesoʻotaʻi faʻatasi pe i ai foi le solia o le inisalini i le inisalini pe leai foi le inisalini).

☆ Telefoni feaveaʻi i le togafitiga o le maʻisuka faʻamaʻi. E uiga i le masini siaki mamao, o le a tatou taʻuina i le tusi o talaaga "Sui Fomai Sili"

Isi ituaiga o maʻisuka:

  1. Faʻasalaga faʻaleagatino i le gaioiga o sē ß.
  2. Faʻasolosolo faʻaleagaga i le gaioiga o le inisalini.
  3. O faʻamaʻi pipisi o le exocrine pancreas.
  4. Endocrinopathy.
  5. Maʻisuka, faʻaosofia e ala i le faʻaaogaina o nisi vailaʻau poʻo vailaau.
  6. Faamai pipisi.
  7. Faiga e le masani ai o le maʻisuka puipuia.
  8. Isi faʻasalaga faʻasolosolo faʻatasi ma le maʻisuka.
  9. Gsational diabetes mitusitus (e tupu i tamaitai ao maitaga).

Faailoga o le faʻateleina o le glucose toto:

  • faʻaoga faifai pea,
  • fia inu pea
  • leiloa o le mamafa e aunoa ma taumafaiga taulai, o nisi taimi e tuʻufaʻatasia ma le fiaʻai tele,
  • vaivai le galue, vaivai, vaivaiga,
  • sasaa i luga o le paʻu ma foliga mucous,
  • faaitiitia i le tino vaaia,
  • tuputupu aʻe faʻatupulaia (i tamaiti ma talavou),
  • faʻaitiitia le faʻamaʻi, faʻafitauli i faʻamaʻi pipisi.

Ituaiga 2 maʻisuka

O le maʻisuka ituaiga 2 o le 95% o mataupu uma o le maʻisuka. I aso nei, o lenei faʻamaʻi pipisi na faʻaalia ai naʻo faʻamaʻi tuga e pei o le HIV ma le tuberculosis i le masani ai. I le 10 tausaga ua tuanaʻi, o le numera o tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka ua faaluaina.

I lenei itu, mai le tele o atunuu o le lalolagi, o polokalame a le atunuu ua faia mo le puipuia ma togafitiga o le maʻisuka ma ona faafitauli, ia o loo aofia ai i polokalama o le soifua maloloina o le setete.

Fautuaga o le Clinical-2019 i luga o le maʻisuka silasila i vaega nei o togafitiga mo lenei maʻi:

  • faʻasaʻoga o le ola, e aofia ai le iloiloga o mea taumafa ma le faʻatinoina masani o le tino,
  • ave fua o le suka,
  • puipuiga o faʻalavelave, pulea o aʻafiaga o aʻafiaga (toto maualuga, faʻasologa o fatu gaʻo tumau, ma isi),
  • aʻoga onosai, pulea lelei o oe lava.

O le togafitiga o le maʻisuka e faʻamoemoe i le faʻamautuina o le gaʻo gaʻo ma le gaʻo gaʻo, faʻapea foʻi ma le faʻaitiitia o le toto.

Falemaʻi togafitiga faʻasoifua maloloina

Faʻataʻaiga o le taumafa o le vaega sili lea ona taua o togafitiga o le maʻisuka. O meaai e tatau ona mulimulitaʻia e tagata gasegase, e tusa lava pe faʻaaogaina le fua o le suka.

I le taimi lava lea, o tagata gasegase e le manaʻomia le faʻamapulaʻaina o le kalori mea o latou lisi o aso taʻitasi.

Fautuaina o mea taumafa:

  1. I le mamafa tele, o se mea e manaʻomia muamua o le pa'ū o le mamafa o le mamafa o le 5-7% o le mamafa muamua o le tino i le ono masina i le tausaga, e maua mai i le calorie deficit o le 500-1000 kcal i le aso, ae le itiiti ifo i le 1500 kcal i le aso mo tagata ma le 1200 kcal i le aso fafine.
  2. E tatau ona faʻatapulaʻaina le tele o meaʻai gaʻo ma gaʻo, e fautuaina e tausisi i meaʻai e taʻua o le "Mediterranean" ma le tele o greens, vegetables, fish.
  3. E matua faasaina le fiaai.
  4. O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1, e faʻaaogaina ai le inisalini, e faʻaalia ai le mataʻituina o mea o lo o gaosia ai gaʻo e tusa ai ma le XE.
  5. E mafai ona e 'ai i nisi taimi mea e leai ni meaʻai.
  6. E fautuaina e aofia ai mea taumafa i aso taʻitasi o mea taumafa e maua i le fiber diet (fatuga atoa, otaota, fualaʻau, bran) ma gaʻo gaʻo faʻasaina (iʻa, fuālaʻau manogi i vaega laiti).
  7. E tatau ona faʻapulaʻa le faʻaaogaina o gaʻo tumu (e le tatau ona sili atu ma le 7% o le aofaʻi o le kalori), gaʻo gaʻo.
  8. O le inuina o le ava malosi e mafai ona sili atu ma le tasi le tasi le aso i aso taitasi mo tamaitai ma 2 vaega masani mo alii (1 iunite masani = 15 g o le ethyl alcohol), pe afai e leai se pancreatitis, le neuropathy, hypertriglyceridemia, ava malosi.
  9. E le fautuaina e ave vitamini C ma D e avea ma antioxidants ona o le mea moni e leʻo suʻesuʻeina iʻuga umi o le latou pulega.

Taiala o Gaoioiga Faaletino

O gaioiga faʻale-tino e mafai ai ona faʻamautuina le metabolism gaʻo. Latou te fesoasoani foi i le mamafa o le gau ma le faatumauina o le mamafa masani.

Fautuaga mo falemaʻi mo le maʻisuka ituaiga 2 e fautuaina ai le faʻaauau pea o le malosi o le tino (50-70% o le maualuga o le fatu) mo le itiiti ifo i le 150 minute i le vaiaso.

O le tino tele poʻo le faaumiumi o le gaioiga faaletino e mafai ona faʻaosofia ai le gasegase o le hypoglycemia, o lea e fautuaina ai e gasegase le faʻaaogaina o le antihyperglycemic agents ao le i faʻamalositino. I le maualuga o le toto i luga atu o le 13 mmol / l, o le gaioiga faaletino e faʻasaina.

Le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 e faʻavae ile:

  • faʻaleleia o le ola, faʻapitoa, o se toe iloiloga o le taumafa ma le faʻatupulaia o gaioiga faaletino a se tagata,
  • sosoʻo togafitiga togafitiga faʻalagolago i le uluai laasaga o le hemoglobin glycated sa iloa i taimi o suʻesuʻega,
  • o le aoga o le faʻaititia o le suka-siama e mataʻituina e le maualuga o le hemoglobin glyc i le 3 masina,
  • iloiloga o le fua faatatau o le paʻu i le hemoglobin glyc,
  • o se suiga i togafitiga o le tino ma lona le atoatoa (i le leai o se ausia o sini a le tagata lava ia o le hemoglobin glyc) e le silia i le ono masina mulimuli ane.

Inisalini togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 2

Faʻailoga mo le tofiaina o inisuasiga i le iniseti o le maʻisuka ituaiga 2:

  • maualuga le hemoglobin glycated o le sili atu i le 9% i le faʻatasi ai ma faʻamaʻi ogaoga o faʻasologa o le tauvaga,
  • leai se ausia o sini taitasi o le pulea lelei i le tuufaatasiga o togafitiga ma gasegase aupito maualuga o isi fualaau o le suka,
  • o le i ai o faʻasolega i le tofiga poʻo le le faapalepale i isi vailaau faʻasaina o le suka,
  • ketoacidosis
  • le manaʻoga mo le taotoga, tulaga faʻalavelave faʻalavelave ma faʻateleina o faʻamaʻi faʻamaʻi, faatasi ai ma le faʻateleina o le gaʻo gaʻo (gasegase le tumau i togafitiga insulin).

Faʻaiʻuga o le maʻisuka: fautuaga a le falemaʻi

O aʻafiaga sili ona ogaoga ma matautia o le maʻisuka, e mafua ai le le atoatoa ma le maliu o le maʻi, o ni gasegase vailaʻau faʻaonaponei:

  1. Nifaeropathy
  2. Retinopathy
  3. Le faʻatoʻilaloina o vaʻa e mate ai maliu.
  4. Faʻaleagaina o vaʻa o le faiʻai.
  5. O le faʻatoʻilaloina o vaituloto o vaʻa pito i lalo.

Tulaga lamatia mo le atiaeina o le maʻisuka ituaiga 2:

  • 45 tausaga poʻo sili atu,
  • mamafa, oona,
  • mamafa mafatiaga mo le maʻisuka,
  • amio le taua
  • faʻaleagaina le glycemia i luga o se manava gaogao, faʻavaivaia le kulukose o le kulukose,
  • maʻisuka maʻisuka, o se tamaʻi fausua i le talafaasolopito,
  • ogaoga maualuga
  • maualuga le cholesterol maualuga
  • polycystic ovary syndrome,
  • le i ai o faʻamaʻi o le fatu ma toto toto.

Vaevae mo le maʻisuka

O loʻo iai ni seevae faʻapitoa mo le maʻisuka, e pei ona sili atu ona faigofie le manua i vae.

Tusa 2 Taʻiala o le Maʻisuka o loʻo taʻu mai ai o le soifua maloloina o le maʻisuka e faalagolago i le filifilia o seevae. O seevae faʻamafanafana e tatau ona ofuina. Talu ai o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e iai ona vae - o se vaivaiga, o seevae faʻamalosi e faʻapupulaina ai le lamatiaga i le pito i lalo. O vae e tatau ona puipuia, aua o loʻo i ai ni faʻamamaga ma ni tamai toto. Pe a tui le vae i seevae mausali, o loʻo i ai se soliga o le toto toto i vae. O le mea lea, o le vae e le mautonu, e masani ona manuʻa, ma manua mo se taimi umi. Uluai maʻi e aliali mai i luga o vae mai le faiga e fai ai seevae mausali. O lenei mea e lamatia ai le gangrenia ma le toesea o pito pito i lalo. E mafai e le tagata gasegase ona faʻaaoga ni fautuaga faigofie e fesoasoani ai e aloese mai faʻafitauli i pito pito i lalo:

  • ao leʻi tuʻuina seevae, faia se suʻevae seevae,
  • i aso uma e asiasia vae i luma o le faʻata,
  • aloese mai seevae seevae poʻo i latou e faʻapipiʻiina igoa,
  • faia faamalositino i aso uma poʻo taʻaloga gymnastic mo vae,
  • tata lelei ou fao e aunoa ma le tipiina o tulimanu ole fao,
  • Aua le faʻaaogaina seevae o isi tagata
  • vevela susu susu ina ia le salalau le galo,
  • togafitia le afu fao i le taimi,
  • afai e te maua le tiga i vae, ia e mautinoa e asiasi i se fomaʻi.

O le maʻisuka ua faʻaseseina i le ofuina o mulivae maualuga. O se tuusaunoaga o tagata gasegase i le neuropathy, ua faasaina ona latou faia seevae i le maualalo o le saoasaoa. Pe a filifilia ni seevae, o loʻo i ai ni fautuaga mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka, lea e tatau ona mulimulitaia:

  • taumafai i seevae i ni nai taimi,
  • savali faataamilo i le faleoloa i seevae fou.
  • i totonu o le paʻu lava e filifili ai le paʻu lamolemole, e le o le lavelave.

Taaloga ma gaioiga faaletino

Pe a togafitia le maʻisuka ituaiga 1, e tatau ona mulimulitaia fautuaga mo taaloga. O gaoioiga faaletino e le faʻasaina, ae ua manatu o se togafitiga faaopoopo. A taʻalo taʻaloga i le maʻisuka ituaiga 1, o le a faʻaitiitia le faʻaititia o le inisalini. I le maʻisuka e faalagolago i le insulin, ua faʻaititia le fua o le inisalini. O le galue malosi e faaleleia ai totoga o totonu. Mo le maʻisuka, fesuiaiga, faʻavavevave savali ma le malosi e sili atu ona aoga. E sili atu le auai i se faletaalo ma se faiaoga. O le a ia filifilia se seti faapitoa o faʻatinoga poʻo le atinaeina patino mo se tagata. O taʻaloga e faʻaseseina i tagata mamaʻi ma faʻamaʻi faʻamaʻi. O le mea lea, faatasi ai ma le retinopathy, o faatinoga e sili atu ona faʻalavelave i faʻalavelave i vaʻa i vae, faʻaleagaina le tulaga. E faʻasutonuina le auai i faʻamalositino mo tagata mamaʻi e iai ni faʻamalositino faʻaalia o le maʻi.

Tulafono mo le fesoasoani i se osofaiga

O maʻi e manaʻomia ai le tausisia o se meaʻai paleni, pei o le fiaai e mafai ona fasiotia se tagata maʻi.

O se osofaiga faʻapomaʻi e mafua ona o le fiaai. O lenei tulaga e matautia mo se maʻisuka. O aiga o le tagata maʻi e tatau ona iloa mea taua o le fesoasoani i le tagata maʻi - o se mea taua. Faʻatasi ai ma se faʻasologa o le hypoglycemic, o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka e tatau ona faia se taumafataga. O le maʻisuka e tatau ona i ai se "pusa meaai" faatasi ma ia - 10 pcs. suauu faamamaina, fagu lita-lita o le Lemonade, 100 g keke suamalie, 1 apu, 2 sandwiches. O se tagata gasegase e maua i le maʻisuka e manaomia le faʻailoaina vave o meaʻai gaʻo (honey, sugar). E mafai ona e faʻaaogaina se paʻu o le 5% kulukose i le 50 g vai. I le hypoglycemia matautia, e sili atu mo le maʻisuka e taoto i tafatafa o le ala; e le tatau ona i ai se mea i totonu o le ooto. O se vaifofo 40% glucose (e oo atu i le 100 kalama) o loʻo tui malosi i le tagata maʻi. Afai o lenei faiga e le fesoasoani i le toe faʻaleleia, o le tagata maʻi e tuʻuina atu i ai le kululu vevela ma o le isi 10% kulutose solution e faʻatonutonuina. O maʻi suka e manaʻomia ile falemaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga