O le a le uiga o le auiliiliga o le cholesterol 3?

  1. Cholesterol: faʻamatalaga lautele
  2. Faʻamaumauga mo le Fuafuaina o Cholesterol masani
  3. Normal Cholesterol i fafine
  4. Normal cholesterol i alii
  5. Faailoga o le cholesterol i tamaiti
  6. Vaega Maualuga o le Cholesterol Risk Group
  7. Auala e aumai ai le cholesterol i tua masani
  8. Faaiuga

Mo le tele o tausaga le tauivi ma le CHOLESTEROL?

Ulu o le Inisetiute: "O le ae maofa i le faigofie o le faʻaitiitia o le cholesterol e ala i le ave i aso uma.

E toatele tagata e talitonu o le cholesterol e afaina ai le tino, talu ai o lona faaputuputu i luga o puipui o toto toto e mafai ona afaina ai fatu fatu ma atherosclerosis. E le saʻo lenei tulaga, ona e na o cholesterol maualuga i totonu o le toto e mafai ona mafua ai le le lelei o taunuuga.

E lua ituaiga o cholesterol - lelei ma leaga. I lenei tusiga o le a tatou mafaufau i ituaiga ituaiga cholesterol, o le a le masani o le cholesterol i le toto ma pe faapefea ona ausia.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Cholesterol: faʻamatalaga lautele

Cholesterol (gaʻo gaʻo) e maua i pa puipui uma o meaola ola, faia se vaega tuusaʻo i le faʻasologa o mea taua. E maua e se tagata le tele o le cholesterol mai meaʻai, ae o se vaega tele o lea mea o loʻo faʻapipiʻiina i le ate.

O le maualuga o le cholesterol toto maualuga e le o faʻatasi ma faʻamaoniga, ma o togafitiga e na o le fesoasoani o se suʻega faapitoa e mafai ona iloa.

E feteʻenaʻi ma manatu o tagata lautele, o gaʻo matuia i tamai tofo e le afaina, ae aoga. O le tuufaatasiga o gaʻo gaʻo ma vaega o complex protein complexe o le HDL (lipoproteins) e manatu lelei o le cholesterol lelei.

O le cholesterol leaga o loʻo i totonu o le toto i le tino o selaʻau lapopoa o le LDL (lowopes lipoproteins).

Latou te taumafai e faʻafefe ipu ona o le afaina o vaega. O le a le masani masani o le cholesterol i le toto, ua fuafuaina e le tele o le faʻateleina o gaʻo susu i le tino.

Aʻo faia se suʻesuʻega o le toto talatala o le toto, ua vaevaeina faailoga o le cholesterol - o lenei mea e mafai ai ona e siaki la latou numera ma le paleni tatau.

Faʻamaumauga mo le Fuafuaina o Cholesterol masani

O le fua o le cholesterol i totonu o le tino o le tagata ua fuafuaina i luga o le tagata lava ia, e fuafua i lau itupa, mamafa, tausaga, maualuga ma uiga o le tino. I tamaiti, o lenei faailoga masani o le a maualalo ifo nai lo tagata matutua. O le faʻataʻitaʻiina o se faʻasologa se tasi e toetoe a le mafai.

I tane, o le a maualuga le tulaga maualuga nai lo tamaitai o le vaitausaga lava e tasi, ae a maeʻa ona faia ni misaopaʻu i totonu o tamaitai, o le faateleina o lenei faailoga e matauina.

O le toto o le cholesterol maualuga e mafai ona siitia tele i tamaitai aʻo maʻitaga ma o le a masani lava.

I tagata o loʻo mafatia i faʻamaʻi pipisi ma le maʻisuka, o le masani e tatau ona itiiti ifo nai lo tagata o le vaitausaga tutusa, ituaiga ma uiga, ae le o se mea e afaina ai nei faamaʻi.

O mea uma e mama aʻiaʻi ma faʻamatalaga i luga o le mea e tatau ona maua i le falemaʻi i le cholesterol pe a maeʻa suʻesuʻega faasaienisi talafeagai o lou tino.

E mafai ona e vaʻai i faʻataʻitaʻiga faʻatatau o le masani o le toto cholesterol toto i luga o le laulau i le matua, ae peitai, e leʻo saʻo faʻamaumauga ma e na o le taʻitaʻia, ae le mulimuli. Seʻio tatou tilotilo i le mea e tatau ona maua e le tagata cholesterol.

Afai tatou te iloiloina faʻamaumauga lautele o loʻo tuʻuina atu i le laulau, o le tulaga saogalemu ma le masani mo le soifua maloloina o le a 3.5-5 mmol / l. O le faʻateleina o tapulaʻa o lenei faʻaaliga o le a manatu o se vavaeese mai le masani, ae o lea e tatau ai foi ona amanaia ou lava uiga o le tino.

Mo tagata e maua i le fatu fatu poʻo le maʻisuka, e masani ona talafeagai le maualuga o le cholesterol toto o le 4-5 mmol / L. O le faailoga lenei o le a le fesoasoani i le toe faʻafoʻi ma le faʻaleagaina.

E i ai le tele o mafuaʻaga e mafai ai ona suia le masani masani o le cholesterol. O le mafuaʻaga lea, pe a filifilia le tulaga masani o le cholesterol i totonu o se tagata, e tatau ona gauai atu e le gata i le tuputupu ae ma le itupa, ae o isi foi itu.

Sei o tatou tilotilo i nisi o vaega e mafai ona faateleina le cholesterol masani:

  1. O le vevela o le tau i fafo atu o le faamalama e aafia ai e le gata o tatou uiga, ae mafai foi ona faateleina pe faaitiitia le maualuga o le gaʻo i totonu o le toto,
  2. O le faataamilosaga o le faasologa o le tamaoaiga e iai foi sona aafiaga i le fua o le cholesterol i tagata,
  3. O le maʻitaga e mafai ona faʻatupulaʻia le cholesterol e oʻo i le 12-15%,
  4. O gasegase leaga e faʻaitiitia ai le aofai o le cholesterol ma e mafai mulimuli ane ona taʻitaʻia ai le tupu aʻe o siama faʻamaʻi,
  5. O le maualuga o le cholesterol i le toto, o lona masani foi e faalagolago i le maʻi, e mafai ona ese. Afai o loʻo maua oe i le maʻisuka, angina pectoris, siama gasegase ogaoga, afaina o viral respiratory infections, maʻi fatu cardiovascular po o se vevela vevela lautele, ona mafai lea ona faaitiitia le masani ile 15%.

E le gata o le maualuga o le cholesterol e matautia mo le tino, ae o le maualalo o le cholesterol e mafai ona tau atu i taunuuga leaga. O le mea lea, e tatau ona i ai se masani o le cholesterol i le toto o se tagata, lea o le a le faʻaitiitia ma faʻaititia.

Normal Cholesterol i fafine

O le a le mea e tatau ona i ai le cholesterol masani i fafine o nisi tausaga, matou te aʻoaʻo mai le laulau o loʻo i lalo:

O le faʻaopoopoga o taʻaloga masani faʻatasi ma le matua e mafua mai i gaioiga faʻasalalau e fesootaʻi ma le amataina o se taofi vave.

Normal cholesterol i alii

Faailoga o le cholesterol masani toto mo alii e mafai ona vaʻaia i lenei laulau:

E taua le taulaʻi i le tulaga masani o le toto cholesterol i tagata matutua - o lona faʻaalia o loʻo i ai se vaega taua tele. O le tino o le tane e sili atu ona faigofie i le faaputuputuina o le cholesterol leaga ona o ona uiga faʻamalo.

Faailoga o le cholesterol i tamaiti

Ua fananau mai tamaiti ma le cholesterol o le 3 mmol / L. O le a le masani o le cholesterol i tamaiti o se mea e leai se mea, e talitonuina e 2.5-5.2 mmol / l.

E tatau ona mataʻituina le meaʻai a le tamaititi ina ia le faʻaumatia ai le tele o mea leaga ma gaʻo. O puna lelei o le gaʻo tumu o le a avea ma meaʻai susu, o meaʻai mūmū mūmū mūmū ma moa.

Vaega Maualuga o le Cholesterol Risk Group

O le tulaga masani o le cholesterol i totonu o le toto e tatau ona aafia ai e le gata i tagata ua leva ona i ai ni mea sese mai le masani. O le toʻatele o tagata e leai ni faʻafitauli o le soifua maloloina i le taimi nei e tatau ona gauai atu i mea nei e mafua ai le faateleina o le cholesterol:

  • Soifuaga masani
  • Peʻa pe mamafa
  • Aiga
  • Le faʻaaogaina o fualaau oona lea e faʻaosofia ai le faateleina poʻo le faʻaitiitia o le cholesterol,
  • Uiga leaga (ava malosi, sikaleti),
  • Faʻateleina pe le lava le faʻaogaina o oloa e pei o: kulimi, pata, gaʻo mūmū mumu, kusi cheese, susu, meaola,
  • E ausia le 40- ma le 50-tausaga i alii ma tamaitai, i le faasologa.

I le lamatiaga o tagata o loʻo i ai faʻamaʻi o le cardiovascular system ma eseese faʻafitauli faaletonu o le loto.

Auala e aumai ai le cholesterol i tua masani

O suiga laiti e faʻavaveina vave ma faigofie, o le mea autu o le faailoaina lea i taimi. O le cholesterol masani e mafai ona "maua" ona o meaʻai talafeagai, faamalositino ma isi tulaga manaomia mo se olaga ola maloloina.

E tatau ona faʻatapulaʻa au mea taumafa, ia 'ai naʻo meaai maloloina ma lelei lelei, savali atili i le ea fou, maua se moe maloloina lelei ma faʻatino faaletino faaletino. E foliga mai e leai se mea faigata, ae o le tausiga lelei ma le taimi o le tino i le faasologa, o le taunuuga o le a le mafai ai ona e faʻatali.

Ua matou saunia se lisi o oloa e sili ona fiafia i ai tagata e maua i le hypercholesterolemia ma o le a fesoasoani vave e aumaia le cholesterol i le masani:

  • Fualaau faisua ma salamato e faʻalagolago ia i latou (faʻaaogaina lelei ile olive poʻo isi mea manogi),
  • Lafumanu gaʻo susu,
  • Aʻa, vevela pe tao faʻatasi ma sina gaʻo itiiti, vaomatua, lapiti, moa ma isi meaʻai gaʻo,
  • Paʻu falaoa ma le paʻu
  • Porridge i soo se ituaiga,
  • Pulotini paletini,
  • Laʻau suamalie maualalo
  • Soya oloa o soo se ituaiga,
  • Fua.

Afai e maualuga lou cholesterol maualuga, o le a le fesoasoani nei tulafono ia te oe e aumaia le toto cholesterol i tulaga masani. O lona uiga o le manaʻomia mo togafitiga faafomaʻi e se fomaʻi e mafai ona taʻuina atu ia te oe vailaʻau manaʻomia.

E le tatau ona e fefe i meaai o cholesterol, aua e aoga mo o tatou tino. E taua tele le ava malosi mo o tatou tino, ae na o le taimi e masani ai le maualuga o le cholesterol.

A maeʻa ona e faitauina lenei tusiga, na e iloa le mea e tatau ona i ai le cholesterol, o le a lona tulaga masani ma le auala e puipuia ai le lamatiaga o lona faateleina. Le faʻaaogaina o lenei malamalamaaga e talafeagai, ae e tatau foi ona siaki e se fomai i le taimi ma mulimuli i ana fautuaga.

O le a le mea e fai pe afai o le cholesterol 3 ma le laina mai le 3.1 i le 3.9?

Cholesterol o se mea-gaʻo pei o le, e sili atu, mafua ai le fausia o ni atherosclerotic plate ma se faʻamaʻi matautia o le atherosclerosis. O lenei vaega e faʻamatalaina o le lipid, e gaosia e le ate ma mafai ona ulufale i le tino e ala i meaʻai - gaʻo manu, aano o manu, pulu.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

E ui lava i manatu sese o le lautele, o le cholesterol o se mea taua tele mo sela ma o se vaega o siama. E fesoasoani foi i le faia o hormones autu e pei o le cortisol, estrogen, ma le testosterone.

I totonu o le tino, o le vailaau o loʻo iai i foliga o lipoproteins. O ia mea faʻamalosia e mafai ona maualalo le mamafa, e taua i latou o le LDL cholesterol leaga. O lipids ma maualuga maualuga o le HDL e i ai se galuega lelei ma e talafeagai mo soʻo se mea ola.

Ituaiga o Cholesterol

E toʻatele tagata e talitonu o le cholesterol e leaga, ae e le o se faʻamatalaga saʻo lea. O le mea moni e faapea o lenei mea e tatau mo le tino mo le masani ai o gaioiga ole tino ma tino. Ae afai e tele naua lipids, latou te faaputuputu i totonu o toto toto ma fai ni atherosclerotic plate.

O le mea lea, o le cholesterol e mafai ona leaga ma lelei. O mea e afaina ai i luga o puipui o arteries e taua o le maualuga ma le maualalo o lipids density. E mafai ona latou tuʻufaʻatasia ma se ituaiga faapitoa o le porotini ma fausia ai se gaʻo-gaʻo LDL.

O nei vailaʻau e lamatia mo le ola maloloina o le maʻisuka. Afai o le iuga o le auʻiliʻiliga o loʻo faʻaalia ai le cholesterol 3.7, o le mea masani lenei. O faʻasologa o le faateleina o le faailo i le 4 mmol / lita pe sili atu.

O le faafeagai o le cholesterol leaga o le mea e taʻua o le lelei, lea e taua HDL. O lenei vaega e faʻamamaina puipui o totonu o toto toto o mea leaga e aveesea ai i le ate mo le gaioiga.

O lipine lelei e nafa ma galuega nei:

  • Laʻau siama gaosia,
  • Vitamin D production
  • Le faʻasologa o estrogen, cortisol, progesterone, aldosterone, testosterone,
  • Faʻaauauina le masani masani o le kulimi kulimi i totonu o le manava.

Mafuaaga o le Cholesterol Maualuga

I le maualuga LDL, o le lamatiaga o le atiaʻe o le atherosclerosis o le a faateleina, lea e oʻo atu ai i le vavalalata o le lumenia o arteries, o le fatu ma le stroke. Cholesterol e mafai ona pulea pe afai e te 'ai lelei ma taʻitaʻia se olaga ola maloloina.

Talu ai o le mafuaaga autu o le solia o le faʻaleagaina lea o meaʻai gaʻo, e taua le vavaeeseina o aano o manu, sipisi, fuamoa, saturated and trans fat from the diet.

Nai lo lena, ia 'ai mea taumafa i luga o fiber ma pectins.

O le faʻasalalau o mea leaga e mafai ona faateleina i le tele o le tino po o le gaʻo.

Ina ia puipuia lenei mea, e tatau ona e faia masani, taumafa mea taumafa taumafa ma taumafai e aveese le mamafa o le mamafa.

O le maualuga o le cholesterol e mafai ona faʻaalia ai le i ai o:

  1. O le maʻi suka,
  2. Faʻi ma le ate
  3. Faʻasologa o le Faʻasologa o le Polycystic
  4. Hypothyroidism,
  5. O le maʻitaga ma isi suiga o le hormonal i fafine.

E le gata i lea, e sui suiga i le ulaula tapaa, ava malosi i le ava, le atoatoa le malosi o le tino, aveina o le corticosteroid, faʻamaʻi o le steroid poʻo le gaseterone.

Suʻe toto

E mafai ona e iloa le faateleina o le cholesterol pe afai e te faia se suʻega toto i se fale suesue. E le gata i lea, o le tele o le maʻisuka e faʻatautaia lenei faiga e faʻaaoga ai le masini mita mita, lea e maua ai lenei galuega. O loʻo fautuaina le suʻesuʻega ina ia faia i taimi taʻitasi mo tagata taʻitasi i le silia ma le 20 tausaga.

Ina ia maua ni taunuuga mautinoa, o le auʻiliʻiliga e faia i luga o se manava leai. E le mafai ona e 'ai meaai ma lipid-lowering drugs 9-12 itula aʻo leʻi asiasi i le falemaʻi. O le toto e aveesea mai se vein poʻo se faga. E faʻavae i luga o faʻamaʻiga, e maua e le fomaʻi faʻamaoniga o HDL, LDL, triglycerides ma le hemoglobin.

Lelei mo se tagata soifua maloloina atonu o le cholesterol 3.2-5 mmol / lita. I le mauaina o se taunuuga o le sili atu i le 6 mmol / lita, ua faaali mai ai e le fomaʻi hypercholesterolemia. O lenei mea e aofia ai le tulaga lautele, o le i ai o faʻamaʻi, le matua o le maʻi.

  • Afai o le maʻisuka e leai se vailaʻau i faʻamaʻi o le cardiovascular system, LDL mai le 2.6 i le 3.0-3.4 mmol / lita e manatu e masani.
  • O le maualuga maualuga o le taliaina o le cholesterol leaga o le maualuga o le 4.4 mmol / lita, faatasi ai ma le tele o fuainumera, o le fomaʻi e maua ai togafitiga.
  • Mo tamaitai, o cholesterol lelei e 1.3-1.5, ma mo alii - 1.0-1.3. Afai e maualalo ifo le tau, e tatau ona e faia se suʻega ma faailoa le mafuaaga, talu ai e leaga.
  • I lalo ifo o le 30 tausaga le matutua, o le aofaʻi o cholesterol e faʻapitoa pe afai o loʻo iai i le va o le 2.9 i le 6.3 mmol / lita. O le masani o LDL o le 1.8-4.4, HDL 0.9-1.7. I le matua, o le cholesterol atoa e 3.6-7.8, leaga - mai le 2.0 i le 5.4, lelei - 0.7-1.8.
  • I tamaitai talavou, o le cholesterol atoa e mafai ona maua i le 3.5, 3.10, 3.12, 3.16, 3.17, 3.19, 3.26, 3.84, o le maualuga e mafai ona faatagaina ile 5.7 mmol / lita. I le matua, o nei taamilosaga e siitia i le 3.4-7.3 mmol / lita.

E i ai se vaega patino o tagata e tatau ona iloa le tele o le cholesterol oi ai. E manaʻomia le suʻeina o le toto tumau:

  1. gasegase e maualuga le toto maualuga
  2. tagata ulaula mamafa
  3. gasegase ma le mamafa o le mamafa o le tino,
  4. maʻi gasegase
  5. tagata matutua
  6. oi latou e taʻitaʻia se olaga le ola,
  7. fafine faʻasalau
  8. alii sili atu i le 40 tausaga.

E mafai ona ave se suʻega o le toto o meaola i soʻo se falemaʻi poʻo le fale faatasi ai ma le fesoasoani a se glucometer matua faʻapitoa.

Totoga togafitiga

Ina ia mafai ona taofia le atinaʻe o le atherosclerosis, ma, o se taunuuga, osofaʻi o le fatu poʻo le stroke, e taua mo le maʻisuka ia pipii i meaʻai lelei, tausia se soifua maloloina, taʻalo i taaloga, ma le lafoaʻi o amioga leaga.

Ina ia maua le cholesterol uma 3.9, e tatau ona e toe iloilo lau lisi ma e le aofia ai meaʻai e tumu i gaʻo.Nai lo lena, ia 'ai fualaau faisua, fualaʻau, fatu o fatu fatu atoa.

Afai o suiga e le tupu, o le fomaʻi o loʻo faʻatulagaina ai fuainumera, lea e faʻaitiitia ai le cholesterol toto, ae mafai ona mafua ai aʻafiaga itu. O togafitiga e mafai ona faʻatino i le faʻaaogaina:

  • Lovastatin,
  • Simvastatin,
  • Fluvastatin,
  • Atorvastatin,
  • Rosuvastatin.

Faʻatasi ai ma togafitiga, o ituaiga uma o metotia eseese o togafitiga e sili atu le fesoasoani. E aoga pe a faʻamamā le fua o le toto toto "susu susu".

Ina ia saunia le vailaʻau, lua fuālaʻau punumu o le turmeric lūlū o loʻo sasaa atu i totonu o se ipu vai, faʻafefete i luga o le vevela mo le 10 minute ma malulu. E tasi le sipuni sipuni o le oloa e faʻafefiloi i le susu mafanafana, o lenei inu e onā i aso uma mo le lua masina.

Ina ia faia se taotoga faamālōlōina, ia tipi ni samii se fa ma se ulu o le kalakeke i totonu o se mea e gaosia. O le tino maeʻa tuʻuina i totonu o se fagu e tolu lita, tumu i le vai mafanafana ma faʻaoga mo aso e tolu. A uma ona fufulu vailaʻau ma teuina i totonu o le pusaaisa. Faʻaaʻi faatolu tolu i le aso, 100 ml mo le 40 aso.

E uiga i le cholesterol o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

Cholesterol 3.0-3.9: masani pe leaga?

O le tutusa o le cholesterol maualuga e mafai ona leaga ma lelei e fuafua i tausaga

Pe a suʻesuʻeina le cholesterol, e faʻavae i luga o le matua o le maʻi. Faʻalagolago i tausaga, e mafai ona e fuafuaina le masani. E eseese foi tau mo le tamaʻitaʻi ma le tamaʻitaʻi.

O se taunuuga o suʻesuʻega faafomaʻi, o le laulau na faʻamautuina e aofia ai: vaitausaga, aofaʻi o le cholesterol, lipoproteins maualalo, maualuga lipoproteins maualuga.

Le lipoprotein maualalo maualalo e manatu sili atu ona matautia. O mea maualalo maualalo o loʻo faʻaputu i le va o puipui o vaʻa ma fai ai se mea e faʻamalosi, ona sosoo ai lea ma se toto toto.
O le maualuga o le lipoproteins e fesoasoani i le aveese vave o vaega o atherogenic mai le tino. I iloiloga uma, o le maualuga o le cholesterol ua faʻaalia o le maualuga o tulaga.
O le maualuga o le aofaiga o le cholesterol mai le 3 i le 3.9 millimili i le lita o loʻo faʻamaonia ai le masani o le tama tane o le faitau aofaʻi e oʻo i le 40 tausaga. Afai ei ai se faailoga i le va o le 40 ma le 45 tausaga, e manatu foi o le masani, ae e manatu e taua ma e manaʻomia le faasaʻo.

Mo tamaitai, o le maualuga o le cholesterol e masani lava sei vagana ua oʻo i le 45 tausaga. O le vaega o fafine i le mavae ai o le 45 tausaga ma le faʻamalama o le cholesterol o le 3.94 o le a manatu e taua ma e tatau ona faʻaumatia.

Mo tamaitai e sili atu i le 50 tausaga, o le maualalo o le cholesterol o le a faʻaalia ai le solia o le toto.

Taunuuga e ono tulai mai pe afai e le togafitia

O le i ai o le maualalo o le cholesterol i totonu o le tino e mafai ona avea ma mafuaʻaga o soliga:

  • o le le atoatoa o le hormone, lea e afua ona o le le lava o le gaosiga o nisi o hormones,
  • faaitiitia feusuaiga, masani ina ua mavae se tausaga patino,
  • o le lamatiaga o le atiaʻe poʻo le maua i le maʻisuka, o le aʻafiaga ua faʻalauteleina i le i ai o le oona,
  • leai se aofaiga o vitamini manaomia: A, D, E,
  • faʻavaitaimi pe faʻaleagaina le galala.

E masani lava, o le maualalo o le cholesterol e mafua ai nisi o ituaiga o taamilosaga e le masani ai, e mafua ai le paʻu malie o le mimiti, ona sosoo ai lea ma le gaʻo maso ma le pito i fafo o le vaa.

Ua maitauina o le maualalo o le cholesterol e mafua ai le le atoatoa o le hormonal, lea e faateleina ai le lamatiaga o le pule i le ola e oo i le 6 taimi. O le lamatiaga o le fausia o le oncology e faʻapupula foʻi.
O le cholesterol maualalo i le tino e mafai ona mafua mai i faʻafitauli eseese ma faafitauli.

O le okeni autu na gaosia e le cholesterol o le ate. E tusa ma le 70-75% o le cholesterol o le tele o le mamafa e ulu atu i totonu o le toto ona o mea e faʻaaogaina o lenei okeni. O maʻi i le ate e mafua ai le maualalo o le cholesterol ma isi faʻamaʻi.

Veganism ua avea ma mafuaaga masani o faafitauli cholesterol.Mo se tulaga masani o le cholesterol, o le faʻaaoga pea o gaʻo o mea totino ma meaola e mafua mai i le tino.

Le lava o meaai paleni ma le le lelei o le taumafa meaai e tau atu ai i faafitauli faalilolilo. O le iʻuga, o le cholesterol e sau mai meaʻai e le mafai ona faʻafefeteina ma ulu i totonu o le tino.

Low cholesterol maualalo, mai le 3 i le 3.9, e ono mafua mai i le oona. O le afaina e mafai ona aafia tuusao le gaosia o le cholesterol maualalo maualalo ma le maualuga, ma e le tuusao e ala i le faamutaina o mea taumafa paleni po o le le mafai ona fesoasoani lelei i meaai.

Cholesterol tele feteʻenaʻi ma faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi: gasegase, tuberculosis. Sepsis, o le masani ona maua i le toto ma faʻamaʻi pipisi, ei ai sona aafiaga sili ona malosi i cholesterol maualalo maualalo.

Aua neʻi galo pe a suʻesuʻeina le auʻiliʻili o se vailaau i gasegase o le cholesterol.

O le a le mea e fai e faʻafaigofie ai le cholesterol toto?

Fualaau faisua ma fualaau aina e aofia ai le fiber ma faʻamaonia le cholesterol

Ina ia faʻamaonia, pe afai o le cholesterol e 3 millimili i le lita, muamua lava, e tatau ona e faia se meaʻai.

I le taimi lava e tasi, o le taumafa e le o lona uiga o se tapulaa i le taumafaina o meaai, ae o le faʻaaogaina o oloa e fesoasoani i se punavai faaopoopo: polotini, gaʻo susu ma fiber.

O le taumafataga o lona uiga o le siitia malie o le cholesterol mai le 3-3.9 i le 4-4.5 millimita i le lita. Mo lenei mea, e tatau ona faʻaopopo i taumafa faalevaiaso i se faʻaopoopoga:

  • Meaola lafumanu: ate, faiʻai, lafumanu. Latou te tamaoaiga i le cholesterol ma e lava le fiva ma le polotini.
  • Egg yolks. O moa moa taitasi e aofia i le 139 miligrams o le cholesterol.
  • Seafood: iʻa caviar ma sea. O iʻa iʻa ei ai i le va o le 30 ma le 360 ​​milligrams o le cholesterol.
  • Pulu. A faʻaaogaina le pata, e manaʻomia lou faʻaeteete. 100 kalama o suauu e aofia ai le 215 milligrams o le cholesterol. E taua le manatua o le suauu e tamaoaiga e le gata i le cholesterol, ae i isi mea. O le tele o taumafa e aafia ai le tikeri o le oona.
  • Walnuts. E le o iai i totonu o le cholesterol, ae oʻo i le 7 kalama o le fiber ma oʻo atu i le 15 kalama o le porotini e mafai ona maua i le 100 kalama.
  • Fualaau faisua ma fua. E pei o walnuts, latou te aofia ai fiber ma le protein.

Ina ia faʻamaonia le cholesterol, e tatau ona faʻaaoga faʻamaʻi faʻamaʻi - antioxidants. O le tele o antioxidants e mafai ona maua i laulaʻau: letusi, dill ma isi laau lanumeamata e faʻaaogaina i meaai.

Faʻatasi ai ma meaʻai talafeagai, e mafai ona ausia se tulaga maualalo o le cholesterol pe a uma le 1-2 masina. Mo le faʻatulagaina atoatoa, atonu e ono oʻo atu i le 6 masina o se taumafa malosi.

Cholesterol e tutusa ma le 3 i le 3.9 e manatu e masani lava e oʻo i le 40 - 45 tausaga, faʻalagolago i le itupa. Le leai o meaʻai taua i totonu o le tino: polotini, fiber ma gaʻo gaʻo e mafua ai ona solia le cholesterol.

O le mulimuli i se taumafataga e mafai ona toe faʻaleleia tulaga masani. Aʻo leʻi amataina se taumafataga, e fautuaina e suʻe suʻega ma suʻega. O le mea lea, e mafai ona e maua se seti sili atu saʻo o oloa talafeagai.

O le cholesterol maualalo maualalo: faʻamaoniga, mafuaʻaga

O le cholesterol toto, e ui i iloiloga mataʻutia, o se vaega sili ona taua o lo tatou tino ma le soifua maloloina lautele. E taua foi le maitauina o le maualuga o lenei mea i totonu o le toto e le o le mafuaaga autu lea o maʻi fatu. O le mea lea, e saogalemu le faapea atu o le i ai o sina faʻateleina o le cholesterol i le toto e le o se mafuaʻaga o le atuatuvale.

E taua foi le amanaia o le vaeluaga o le HDL ma le LDL. O lenei tusiga o le a suʻesuʻeina le maualuga o le cholesterol atoa, aemaise lava le maualalo o lona fua, lea atonu o le mafuaaga o le atinaʻeina o nisi faʻamaʻi.

I aso nei, i togafitiga faafomaʻi, ei ai le tele o itu e mafai ai ona latou fuafuaina le maualalo o le cholesterol maualuga i totonu o le toto. Ae o le fua faatatau o le aofai o tau aofaʻi mai le 3.1 i le 5.2 mmol / L. Afai o lau suʻega e iai i totonu o na tapulaʻa, ona mafai lea ona e toʻa, talu ai e taliaina le maualuga o lou toto cholesterol.

O le tele lava o taimi e iai faʻamatalaga pe'ā iai ni faʻamaoniga o le faateleina o mea e aofia ai, ma o auiliiliga e faʻaalia ai e lelei mea uma.

I ia tulaga, e fautuaina e faia se auʻiliʻiliga e le gata mo le aofaʻi o le cholesterol, ae faʻapea foi mo isi ituaiga. O lenei mea o le a fesoasoani e faʻatūina se ata saʻo o le siama ma faia se fuataga o togafitiga.

Talu ai ua maua mai le cholesterol i le ate, o mafuaʻaga mo le i ai o nisi o faʻamaoniga atonu e mafua ona o le le lelei o le ate.

Afai o le suʻega na faʻaalia ai le faateleina poʻo le faʻaitiitia o le maualuga, ona e le tatau ona e agasala naʻo meaai, talu ai na o le 25% e sau mai meaʻai i totonu o le tino, ma o le isi mea e gaosia i le ate.

O galuega autu a le cholesterol

  1. Faʻaauau le faʻamaoni o paʻu, lea e puipuia ai sela o le tino atoa mai manua eseese. I le maualalo o le cholesterol, o faʻamaʻi fatu eseese, ma e oʻo lava i le kanesa, e mafai ona tupu.

  • Auai i le gaosia o nisi o homone i le va fealoai, o le mea lea, o le le lelei o le tino o le tino e mafai ona mafua ai le maualalo o le cholesterol i totonu o le toto.
  • O le cholesterol talafeagai o se tuusaʻo tuusaʻo o vitamini D, lea e sili ona taua mo le tulaga masani o ponaivi.

    O faʻamaʻi e fesootaʻi ma le tiga i totonu o sooga poʻo le pine e masani ona taʻu mai ai le le lava o lenei mea. Cholesterol e aofia i le gaosia o mea taua, gaʻo meaʻai ma le metabolism o vitamini taua - E, K, A ma D.

  • O meaai cholesterol e aofia ai i le tulaga soifua maloloina ma le amio saʻo o le inumaga, o lona uiga, o faʻamaoniga o nei faʻamaʻi e mafai ona fesootaʻi ma lenei.
  • Le matautia o le cholesterol maualalo

    I le lisi e mafai ona afaina ai le maualuga o le cholesterol maualuga, ei ai mafuaaga e mafua ai ona maualalo le fua faatatau. E i ai ni faʻafitauli masani e mafai ona tupu ma se faaletonu o lenei mea. O lenei:

    1. Faʻanoanoa faʻafitauli faʻalagona - atuatuvale poʻo le popole.
    2. O le taua tele o se taunuuga o le le mafai ona gaosia lelei gaʻo.
    3. O le faʻamaʻi o le hemorrhagic o se faʻalavelave lavelave o le lolomiina i totonu o le faiʻai lea e mafai ona atiaʻe ai le gasegase.
    4. Faʻaitiitia le libido ma le le mafaufau.
    5. Maʻi o le faʻateleina o le intestinal permeability poʻo le galala faʻalaumalie.
    6. Osteoporosis
    7. Hyperthyroidism - faʻaalia i le vevela vevela.
    8. Le lava o meaʻai eseese e avea ma mafuaʻaga o le mativa vaivai o vailaʻau gaʻo.

    Mafuaaga o le afaina o le gasegase

    I le fomaʻi, ua faʻamautuina le mea moni e tusa lava pe i ai se mea e masani ai ile cholesterol, e mafai ona tupu le inisalini o le hemorrhagic.

    O le a popole pe aisea e tupu ai lenei mea pe afai e masani le tulaga, ae o mafuaaga mo lenei mea e mafai ona ese uma. Mo se faʻataʻitaʻiga, o loʻo i ai se tasi o nisi.

    Talu ai ona o le cholesterol e taua tele i le faʻamautinoaina o le saʻo o sela, o lo latou vaivai o loʻo taʻitaʻia ai aʻafiaga.

    E tele fomaʻi e fai mai e manaʻomia pea ona e maualuga le maualuga o le cholesterol, aua o laʻititi laʻititi e mafai ona lamatia. Toeitiiti atoa le 10 tausaga talu ai, i le salafa o le lalolagi, o laʻasaga masani o le cholesterol sa iloiloina ile 5.17 mmol / L. Ma o le aso nei, o le mea e leaga ai, e tele fomaʻi e ono finau i le faʻafeagai.

    Mafuaaga o Cholesterol Toto Tele

    O le tele o taimi, o le mafuaaga lea o le faʻaaogaina o vailaau e faʻaititia ai lenei faʻaaliga. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona avea ma se statin. I lenei foi mea e mafai ona tatou faaopoopo i ai le mea moni e faapea o isi mea e mafai ai ona faʻaititia le cholesterol. O lenei:

    • se taumafa maualuga i le suka ma maualalo le gaʻo,
    • nisi o faailo o maʻi o le ate,
    • faʻalavelave masani
    • genis predisposition
    • o le le lelei o le taumafa paleni po o le mativa leaga,
    • hyperthyroidism - o faʻamaoniga o le faʻatupulaia o gaioiga o le vevela.

    Low Cholesterol Diet

    I lenei tulaga, o le a tatou taulai atu i oloa o ausilali ua fautuaina ina ia faʻaumatia i le tele e mafai ai, ina ia mafai ai ona sao le cholesterol i le tulaga saʻo. manaʻomia ona 'ai atili:

    • caviar ma le pipifana, talu ai o le 100 kalama o ia ituaiga meaai e aofia ai le 2 kalama o le cholesterol,
    • togi leisi kulimi
    • fuamoa fuamoa, o le maualuga pito i ai
    • beef kidneys ma le ate o le a fesoasoani e faateleina le maualuga,
    • e lelei le 'ai le pata i aso uma,
    • E mafai ona faʻatagaina sina gaʻo susu.

    O le toʻatele o tagata e manatu, ina ia mafai ai ona faʻaleleia le cholesterol, e tatau ona 'ai na o meaʻai ma meaʻai.

    Ae o lenei mea e matua sese lava, aua e tatau ona e 'ai i meaai saʻo, ina ia le tupu le maualuga o le faailo ile toto ona o gaʻo afaina, ae manaʻomia mo le tino.

    O le mea lea, ina ia puipuia lou tino mai se mea taua, e tatau ona e aofia ai le tele o laʻau ma fualaʻau, aemaise lava le pasesa ma le dill, i lau meaai.

    O se kapisi masani, seleni ma le talotala salati pepa o le a sili ona aoga. O lenei salatisi o se meaʻai lelei o le puaa, fuʻu poʻo le ogaumu.

    E leai se mea e te manaʻomia e faʻaalu i meaai falai, aua o na ituaiga cholesterol o le a faʻaleagaina ai le toto.

    Filifilia lenei ituaiga meaai e mafai ona e faʻaleleia ma tausia i se tulaga talafeagai i le toto ma e le fefefe mo le atinaʻeina o nisi faʻamaʻi.

    O le mea autu o le mataituina o meaʻai ma tuʻuina atu i lou tino se aofaʻiga talafeagai o vitamini talafeagai. O se taunuuga o lenei mea, o le tino o meaʻai ma le ate o le a lelei tele, ma o le mea lea, o le sili atu o lenei mea i le toto o le a le matauina pe a pasia ia suʻega.

    Cholesterol e lelei ma leaga. Taunuuga o le Toto

    Faʻafefea ona malamalama i se suʻega toto mo le cholesterol

    Laasaga o le cholesterol (faʻatonuga) e masani ona faʻaalia i milligrams o le cholesterol i le 100 ml (deciliter) o le serum poʻo le plasma (i le faapuupuuina o le mg / 100 ml, poo le mg%, poo le mg / dl, o lona uiga o le mea lava e tasi) ma le afe o le tasi mole o le cholesterol i le 1 lita o le serum (faapuupuu mmol / l).

    E tupu i totonu o le potu suesue e tasi, o taunuuga o le auiliiliga na maua i mg%, ma i le isi - i le mmol / l. E mafai ona e faʻatusatusa nei faʻaaoga e faʻaaoga ai se felagolagomaʻi o le suiga o le 38.6. Ua faia e pei o lea.

    Afai ole maualuga o le cholesterol i le auiliiliga e maua ile mg%, poo le mg / dl, poo le mg / 100 ml, ma e tatau ona e faaliliuina lenei tau i le mol / l, ona taua lea o le tau o le cholesterol concentration i mg% (mg / 100 ml, mg / dl), e tatau ona vaevaeina i se fesuiaiga ole fesuiaiga (38.6), ma o le ae mauaina le iuga ile moli / l.

    Afai o faitauga o loʻo tuʻuina atu i le moli / l ma e tatau ona alu i le mg%, ona tatau lea ona faʻateleina le tau i le mmol / l i le fesuiaiga o le fesuiaiga.

    Normal cholesterol:

    e oo i le 20 tausaga le matua 120-150 mg% (3.1-3.9 mmol / l)

    20-35 tausaga 150-200 mg% (3.9-5.2 mmol / L)

    35-59 tausaga (tane) 205-220 mg% (5.3-5.7 mmol / L)

    30-65 tausaga (fafine) 195-235 mg% (5.0-6.0 mmol / L)

    Mo se faʻataʻitaʻiga, e tusa ai ma WHO, o le maualuga o le maualuga o le cholesterol (OH) i tane e tatau ona 200 mg%. Faʻataʻitaʻi lenei faʻamaoniga i le mmol / l e pei ona taua i lalo: 200: 38.6 = 5.2.

    O le aʻafiaga o le atherosclerosis e le gata naʻo le maualuga o le cholesterol atoa, ae o le paleni lipid o le toto, o lona uiga, o le LDL ma HDL cholesterol i le cholesterol atoa.

    O le mea sili ona lelei o le LDL cholesterol e le sili atu i le 80% o le cholesterol atoa, ma le HDL cholesterol e le itiiti ifo ma le 20% o le cholesterol atoa.

    I se tasi o lomiga lata mai o le Tusitaulima i le Pharmacotherapy of Diseases Cardiovascular, M.G. ma le G.A. Glazers e maua ai le maualuga o le aofaʻi o le cholesterol, faʻapea le LDL ma le HDL cholesterol, lea e mafai ona e faʻatautaia e ala i le iloiloina o taunuʻuga o lau auʻiliʻiliga i tulaga taufaʻatau o le atherosclerosis.

    Masalo o le faʻamatalaga sili ona faʻamaonia o le coefficient cholesterol o le atherogenicity (CCA). I le fuafuaina o lenei fuataga, e manaʻomia ona e iloa na o le lua faʻailoga - o le cholesterol atoa ma le HDL cholesterol. E fuafua i le fua faʻatatau:

    Kenneth Cooper, o se fomaʻi lauiloa Amerika, o le tusitala o le lauiloa lauiloa "Aerobic for Well-Being," e taua faapitoa i le manaomia ona fuafua le coefficient cholesterol o le atherogenicity. I lana tusi, na ia tuuina mai ai ni nai faataitaiga faʻaaʻoaʻo.

    O se tasi o sui o le vaega o mea tau vaalele o loo i totonu o lana Nofoaga Tutotonu o Aerobics i Dallas ei ai le maualuga o le cholesterol levels e 200 mg%. E foliga mai e leai se mafuaaga e popole ai e uiga i le mafai ona atiaʻe le atherosclerosis.

    Ae ui i lea, i le taimi o le taamilosaga o le marathon, o lenei tagata na i ai le faʻaleagaina o le myocardial. Ina ua amata ona latou malamalama i le mea na tupu, na foliga mai o le masani masani o le cholesterol, HDL cholesterol e na o le 25 mg%.

    O le coefficient o le toto cholesterol i le atherogenicity i lenei tagata e tutusa ma le fitu. I se isi faaupuga:

    (OH - HDL): HDL = (200-25): 25 = 7.

    Afai tatou te liliu atu i le laulau, o le a tatou vaʻaia lena mea faatasi ai ma le taua o le sili atu i le 6 tagata o loʻo maualuga le lamatia o le faʻamaʻi. O lona uiga, faatasi ai ma se foliga taua o le aofaʻi o le cholesterol, o le maualuga o le cholesterol HDL na maualalo, lea na mafua ai ona osofaʻia le fatu i le taimi o le tamoe.

    I le tautalagia e uiga i lenei mataupu, ua faamamafaina ai e Cooper: e le mafai e se tasi ona faaalia le le faamalieina i se tulaga maualalo po o le masani foi o le toto cholesterol toto, e tatau ona fua le maualuga o le HDL cholesterol, fuafua le atherogenic coefficient o le cholesterol tasi, ma faia nisi laasaga e puipuia ma togafitia ai le atherosclerosis ma isi maʻi cardiovascular o loʻo i luga ia te ia, ae le o le cholesterol atoa.

    Cooper e toe manatua se isi mataupu pe a oʻo atu ia te ia se tagata matua o le vaega o fomaʻi, na matua maofa i taunuuga o le suʻega o lona toto mo le cholesterol - o lona toto atoa o le cholesterol toto na sili atu i limita na faatagaina ma tutusa ma le 365 mg% (maualuga maualuga le 240 mg%).

    Na manatua e Cooper o lenei tamaloa na ola lelei ma e leʻi faitio e uiga i lona loto. Na ia toe auina atu o ia mo se suesuega o le toto e fuafua ai le maualuga o le HDL cholesterol, lea na foliga mai e 66 mg%.

    Ina ua latou fuafuaina le tuufaatasiga o le toto cholesterol i le atherogenicity mai nei faamatalaga:

    sa i ai o ia i le pito i lalo o le maualuga o le tulaga lamatia o le atherosclerosis, lea sa saogalemu atoatoa i lona matua. O le mea lea, e tusa lava pe maualuga le aofaʻi o le cholesterol, aʻo leʻi faʻalogoina le faailo, e tatau ona e fuafuaina le maualuga o le HDL cholesterol ma fuafua le tele o le toto atherogenicity.

    E tatau ona gauai atu i se isi tulaga taua tele pe a iloiloina le maualuga o le cholesterol i le toto.

    O tulaga uma o loʻo taʻua i luga o le maualuga o le lipoprotein cholesterol, ma le coefficient o le cholesterol o le atherogenicity o le toto, e faʻaaoga i tagata e le o iai ni mea faʻalavelave faʻafuaseʻi mo le atherosclerosis ma o ē na leʻi faʻamaʻiina i le maʻi fatu.

    Afai ua uma ona faavaeina le IHD ma / pe e lua pe sili atu faʻafitauli faʻafitauli mo le atherosclerosis (mo se faʻataʻitaʻiga, maualuga maualuga o le toto maualuga, ulaula, faʻaleagaga leaga, le lava o le tino, le mamafa, maʻi o le maʻisuka, ma isi.

    ), ona tatau loa lea i tagata ona taumafai mo se maualuga maualuga o le cholesterol atoa e tutusa ma le 200 mg% (5.2 mmol / L), HDL cholesterol e tatau ona itiiti ifo i le 40 mg% (1.03 mmol / L), ma le cholesterol atherogenic coefficient e le sili atu i le 4.0, o lona uiga, o le tele o le cholesterol HDL i le aofaʻi o le cholesterol e tatau ona le itiiti ifo i le 20%, ma sili atu le maualuga.

    O le "Taiala i le Pharmacotherapy of Diseases Cardiovascular" ua maua ai se laulau ma fautuaga mo le filifilia o le togafitiga o le atherosclerosis e fuafua i le uluai laasaga o le LDL cholesterol ma le i ai poo le leai foi o nisi tulaga lamatia.

    Ina ia mafai ona faʻaaoga lenei laulau, e tatau ona e iloa lau maualuga o le LDL cholesterol. O lenei faailo e faigofie ona fuafuaina e ala i le fuafuaina. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faia se suʻega atoa o le toto mo le cholesterol ma lipids ma fuafua ni faailoga se tolu - le aofai o cholesterol, HDL cholesterol ma le maualuga o le toto triglycerides (TG). LDL cholesterol e fuafua e tusa ai ma se tasi o fua faʻatatau:

    mo iunite o fua "mg%"

    mo iunite o fua "mmol / l" XC-LDL = OX- (XC-HDL) -TG / 2.

    Cholesterol correction

    O le tele o faʻamaʻi pipisi o le fatu i le Iunaite Setete ma le maualuga o le soifuaga faaletino mai le faʻaumatia o le myocardial ua oʻo i se tulaga maualuga lea ua latou manatu o se faʻalavelave faʻafuaseʻi. O le mea moni, o tausaga taʻitasi i le Iunaite Setete e tusa ma le tasi ma le afa miliona mataupu o le faʻaleagaina o le myocardial ma sili atu i le 520,000 maliu ona o faʻamaʻi fatu fatu.

    O aʻafiaga ogaoga mo le atherosclerosis ma maʻi o le fatu fatu o le toto maualuga o le cholesterol ma le toto maualuga.

    Iloiloina o mea lamatia na faaalia ai o le tele lava o tulaga o latou o le taunuuga o le le lelei o taumafa (e masani lava le tele o taumafa gaʻo), popolega faalemafaufau ma le tino, ulaula, maualalo le tino.

    Ole gaioiga o nei mea faʻafitauli e mafai ona faʻaumatia naʻo suiga o olaga, lafoai o amio leaga, ma e manaʻomia ai le lautele o le faʻaleleia o se olaga ola maloloina. O nei mataupu uma o loʻo atagia mai i le National Cholesterol Education Program.

    Le Polokalame a le US National Cholesterol Education Program e ofoina atu ai taiala o taumafa e fesoasoani e faʻasaʻo le maualuga o le cholesterol toto. O meaai autu e tatau ona avea ma fualaau 'aina, fualaau aina ma fatuga atoa o fatu o fatu (cereals, breadmememe atoa ma le faʻaopoopoga o le paʻu, ma isi.

    ) O le taumafaina o aano o manufasi, moa ma iʻa e tatau ona tapulaa (pe tusa ma le 200 g i le aso), e sili atu le fiafia i aila ma iʻa. Meaʻai gaʻo ma gaʻo moa ua faʻaumatia atoa. Meaʻai gaosiga (kisisisi, kefir, yogurt, susu) e sili ona lelei mai le susu po o susu susu.

    O mea faʻamaʻi, suka, masima, mea manogi, lauti, ma le kofe ua gata.

    O tagata e le o faʻatagaina le ava malosi e mafai ona inu i le 2 fagu paʻu poʻo le 1 ipu ipu uaina po o le 50 kalama o vodka i le aso. E talitonu le fomaʻi o le Western Western European ma Amerika o lenei mea e saofaga i le siʻitia o le tusa ma le 5% i le maualuga o le HDL cholesterol - "lelei", anti-atherogenic cholesterol.

    O le polokalama a le malo e fautuaina ai faamalositino masani. O tagata ua faʻavaivaia pe i ai ni faʻafitauli faʻafitauli, faʻapea foʻi ma gasegase e maua i le faʻamaʻi faʻamaʻi e tatau ona filifili ma le faaeteete le avega ma matua mataʻituina lo latou soifua maloloina - fuaina le pulupulu aʻo leʻi faia le avega, i le taimi ma a maeʻa faamalositino, fuaina le toto.

    O nisi nei o fautuaga masani mo le gaioiga faaletino ina ia faʻamaonia ai le maualuga o le cholesterol e tuʻuina mai e le polokalama:

    - gaoioiga faaletino (faagaioiga, savali, tamoe) e tatau ona faia i taimi uma, sili atu ile 3-5 taimi i le vaiaso,

    - gaoioiga faʻaletino e tatau ona mafua ai le vaivai ma le malosi, ae le o le vaivai, aemaise lava le vaivai,

    - O gasegase faʻamalosi ma gaioiga i le ea fou po o totonu o se vaʻa lelei (taʻavale, sopo, faaseʻe, aau, uila, siva, ma isi) e sili ona lelei.

    O lesona savali e tuʻuina atu o se faʻataʻitaʻiga. Taimi e savali ai - 30-45 minute, savali faʻasolosolo - 120-130 laasaga i le minute (6-6.5 km / h). O le pulupulu i le taimi o se savaliga e tatau ona tusa ma le 70% o le maualuga mo le tausaga tutusa.

    O se tasi o filifiliga mo le fuafuaina o le pulusiga: o le matua i tausaga ua toesea mai le faailo 220, o le eseesega e mafua mai ai o le maualuga pito i luga o le tausaga ma le 70% ua aveesea mai lenei fuainumera - o le mea lea o le a tatau ona tupu i le taimi o faamalositino.

    Mo le 50 tausaga

    maualuga pulse 220-50 = 170,

    70% o le maualuga o le fatu fatu o le 170 × 0.7 = 1.19.

    Mo le 70 tausaga

    E tatau ona avea lenei mea ma pulupulu i lalo o le avega.

    E tele le taulaʻi atu i le polokalame ma le puipuia o le leaga o mafaufauga faalemafaufau. O gaioiga o le mafaufau e avea ma auala aoga e tetee atu ai i le faʻalavelave, puipuia o vase vascular, ma le faʻamalieina o le atuatuvale.

    7 tausaga talu ona tuʻuina atu le polokalame i le Iunaite Setete, na faʻamaʻotoina ai uluai taunuuga o lona faʻatinoga.

    O se suʻesuʻega o le toatele o tagata na auai i lenei polokalame na faaalia ai o le maualuga o le aofaʻi o le cholesterol na faʻaititia e tusa ma le 20-25%, ma le maualuga o le "leaga" - Atherogenic LDL cholesterol - toetoe o le tasi vae tolu! O le faʻatusatusaga o tagata mamaʻi na maua i le fatu fatu o maʻi na aafia i vaega i lalo o le Polokalame a le Atunuu faatasi ai ma le kulupu o tagata na gasegase i le fatu na le auai i lenei polokalame, na faʻaalia ai le faʻaitiitia o le angina osofaʻi i latou na aofia ai i le polokalame, e 90%, ma le umi na vaeluaina.

    O le mea lea, o se polokalama e faʻaitiitia ai fualaʻau o le cholesterol e leai se vailaʻau e mafai ona maua ai le manuia tele i le puipuiga ma le togafitiga o le atherosclerosis, ae faʻapea foi ma le maʻi fatu fatu.

    I mataupu e afaina ai le atherosclerosis ma le gafatia o le polokalame ua tatou suʻesuʻeina e puipuia ai le tele o faʻalavelave faʻafuaseʻi o le atherosclerosis - e le lava le afaina o le fatu poʻo le stroke e faʻaitiitia ai le maualuga o le atherosene cholesterol ma isi faʻamaʻi tiga o le atherosclerosis (tupuga o spasms vascular, toto clots, ma isi) e tatau ona faʻaaoga vailaau faʻapitoa. E tele metotia o togafitiga faʻaleagafesa e mafai ona aoga.

    I lo tatou atunuu, o le mea e leaga ai, o le fuaina o le toto cholesterol ma lipoproteins (o lona uiga o le faia o se suʻega toto mo le cholesterol) e matua faigata.

    E le o falemaʻi uma, e le o taʻua ai faʻamalosi masani, pe a togafitia i matou e aunoa ma se inisiua inisiua, faia ia suʻega.

    O lea e tatau ai ona e matua mausali, aemaise lava pe a iai nisi tulaga lamatia e faia ai se iloiloga faapena.

    I Moscow, o le suega atoa o le toto mo le cholesterol i le itu o le falemaʻi e mafai ona faia i le City Card Dispensary ma i le Nofoaga Faʻapitoa mo le Atherosclerosis i le Research Institute of Physicochemical Medicine o le Matagaluega o le Soifua Maloloina o le Rusia.

    Ae ui i lea, o nei falemaʻi faʻapitoa faapitoa ua matelaina.

    I totonu o falemaʻi faʻapitoa falemaʻi ma falemaʻi o falemaʻi poʻo i falemaʻi a le matagaluega, o ia ituaiga o suʻega e ono faia, ae e le o se mea e puipuia ai.

    E faapefea ona faʻaitiitia le cholesterol toto?

    O le maualuga o le cholesterol o le toto e oʻo atu ai i le viscosity o le toto ma le faʻapipiʻiina o fusi e faʻapipiʻi i puipui i totonu o laʻau ma faʻalavelave i le masani ai o le toto.

    O le Cholesterol o nofoaga o le faaputuputuina o mea e pei o le gaʻo (lipids) ma gaʻo vailaʻau faʻamalosi, lea e mulimuli ane tupu aʻe i mea fesoʻotaʻi ma e mafai ona vaʻaia pe poloka atoatoa le lumena o le faga.

    I le nofoaga o lo latou faʻasagaga, ua atiina ae ai le suʻesuʻega, lea e mafua ai le matelaina o le okesene, le lelei o taumafa ma metabolic process in tissues. E le gata i lea, o sea faʻavevesi o le mafuaʻaga e mafua ai le atinaʻeina o le tele o pathologies cardiovascular: faʻamaʻi o le myocardial, strokes, angina pectoris, vevela vascular o pito maualalo, ma isi.

    Ina ia taofia le tupu o nei faʻamaʻi tuga e mafai ona mafua ai le le atoatoa ma le oti, e mafai ona e faʻaogaina metotia eseese e faʻaitiitia ai le cholesterol. Mo lenei, e le mafai ona faʻaaogaina metotia e le o faʻatau fualaau ma fualaau faasaina.

    I lenei tusiga, o le a tatou taliina le fesili "pe faapefea ona tuuitiitia le cholesterol o le toto?" Ma mafaufau i ni auala e faaitiitia ai ona anotusi e aunoa ma le faaaogaina o fualaau faasaina.

    E aoga tele ma e mafai ona fesoasoani e aloese mai le atiina ae o faʻamaʻi masani o faʻamaʻi o le fatu ma toto toto.

    O afea e amata faʻaitiitia ai le cholesterol?

    O le faavae mo le faasaʻoina o le lipid metabolism o se suiga i le suesuega o mea toto o le toto, e pei o le faateleina o le maualuga o le cholesterol ma lipoproteins maualalo.

    E mafai ona e aʻoaʻo e uiga i le faʻateleina o le cholesterol mai le faʻamatalaga o se suʻega o le toto, lea e fuafua ai le aofaʻi atoa o le cholesterol. O ona faailoga e masani lava mai le 5.0 i le 5.2 mmol / L.

    Faatasi ai ma le faateleina o nei tulaga faatauaina, e manaomia ai se talaaga lipid e atagia mai ai le maualuga o le HDL ("good cholesterol") ma le LDL ("leaga cholesterol"). O a latou faailo e masani lava ona taua i lalo:

    • aofaʻi cholesterol - 3.0-6.0 mmol / l,
    • HDL - i tane, fesuiaiga i le 0.7-1.73 e faatagaina, i tamaitai - e oo atu i le 0.86-2.28 mmol / l,
    • LDL - i alii, o fesuiaiga e oo i le 2.25-4.82 e faatagaina, i tamaitai - e oo atu i le 1.92-4.51 mmol / l,
    • triglycerides - itiiti ifo i le 1.7 mmol / l (o faʻamaoniga e faʻatupulaia i le faʻatusatusa i le matua).

    I le fuafuaina o le lamatiaga o pusa cholesterol ma le atiaʻe o le atherosclerosis, o le atherogenic coefficient (CA) e fuafua mai le lipid profile:

    (aofaiga cholesterol - HDL) / HDL = KA

    O lona faailo e le tatau ona sili atu nai lo le 3. I le matua, e faasolo malie lava, ma i le 40-60 tausaga e mafai ona ausia le 3.0-3.5. I le mavae ai o le 60 tausaga, o le atherogenic coefficient e mafai ona maualuga.

    Afai o le atherogenic coefficient ua sili atu, e tatau ona amata ona e faʻaitiitia le cholesterol. Auala e "tau ai le fili" e tatau ona fuafuaina e le fomai. I le avea ai o se tulafono, latou te amata ona faʻaitiitia le maualuga o le "cholesterol leaga" ma le fesoasoani o metotia e leai ni fualaau faʻatau, ma pe afai latou te le aoga, latou te faʻaaogaina le faatonuina o fualaau faasaina.

    O auala autu mo le faʻaitiitia o le cholesterol e aunoa ma fualaau

    Ina ia taofia le fausiaina o pusa o le cholesterol, e tatau ai ona faʻaaoga mafuaʻaga o le faateleina i le maualuga o lenei mea. Mo lenei, o metotia nei e faʻaaogaina:

    1. Faʻamalosia o aʻafiaga.
    2. Faʻaititia le maua o le suka.
    3. Faateleina gaioiga faaletino.
    4. Tulaga masani o le mamafa.
    5. Meaʻai talafeagai.
    6. Siʻitia le maualuga o le "cholesterol lelei."
    7. Faʻalēaogāina masani leaga.
    8. Faʻatau auala.

    E taua le tuʻufaʻatasia o nei metotia, ona e na o le latou tuufaatasiga e mafai ona fesoasoani i le ausia o taunuuga manaomia i le faaitiitia o le "cholesterol leaga." Mo se faʻataʻitaʻiga, tau lava o le tau faasaga i le faʻamalosia poʻo le faʻaaogaina o togafitiga o fualaau oona e le fesoasoani i le faʻaleleia o vaʻa toto.

    Mafaufau i nei mea uma i auiliiliga.

    Faʻamalosia o aʻafiaga

    I le taimi o mafatiaga, o tulaga lelei ua faia mo le fausiaina o pusa o le cholesterol. O mea nei e tutupu i le tino:

    • O tulaga faigata e mafua ai le faasaolotoina o hormones e pei o le adrenaline, angiotensin ma le serotonin i totonu o le toto, lea e vevela ai le gaogao, ma mafua ai ona vavalalata, saofaga i le faatuina o le cholesterol deposits,
    • I le tali atu i le atuatuvale i totonu o le toto, o le maualuga o gaʻo gaʻo e tulaʻi mai, ma o le ate e faʻaaogaina ai i latou i le "cholesterol leaga," lea e faasolosolo malie ona nofo i luga o puipui o arteries ma taʻitaʻia ai i latou.

    E manino lava, o le pulea o le mafatiaga e mafai ona puipuia ai le maualuga o le cholesterol mai le siitia.
    Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e saunia oe lava i se malologa lelei, aloese mai se aso faigaluega le lelei, faʻamaonia le moe ma faʻaalu lau vaiaso i le ea fou.

    O tulaga faʻalavelave e mafai foi ona puipuia e ala i le suia o uiga i tulaga paʻu ma aafiaga.

    Faʻitiʻitia se lagona maualuga o le tiute, o se uiga lelei i soʻo se tulaga ma faʻaitiitia ai le tafe mai o aʻafiaga mai fafo - o galuega faapena i luga o le tagata lava ia o le a fesoasoani moni e faʻaitiitia le aofaʻi o le atuatuvale.

    Sugar Reduction

    I le taimi o suʻega o suʻesuʻega suʻesuʻega, na maitauina ai ina ua maeʻa le 'aina o selu, na maualuga le maualuga o le cholesterol. E mafua mai i le mea moni e faapea, o le faateleina o le kulukose o le toto e mafua ai le liuaina o se vaega taua o le "cholesterol leaga."

    O nei faiga e mafai ona puipuia e ala i le faatapulaaina o le faaaogaina o meaai sugary ma le suka. E sili atu ona sui i mea masani: meli, fualaau mamago, stevia, fualaau fou ma fua.O na mea suamalie o le a sili atu ona leaga i le fua, ae o la latou taumafa e tatau foi ona talafeagai.

    Faʻatupulaia le gaioiga faaletino ma le faʻatulagaina o le mamafa

    O gaioiga faaletino e fesoasoani e talepeina ai le "cholesterol leaga" ma faʻamamaina le toto o le tele gaʻo lea e sau ma meaai. E maitauina o le taʻavale lea e fesoasoani i le vave faʻaitiitia o le cholesterol. Mo tagata e masani ona faʻasolosolo, o a latou vaʻa e faʻaumatia faʻamaʻi le lelei 70% vave nai lo i latou e naʻo latou faia faʻamalositino.

    O galuega faʻale-tino i le ea fou, siva, taʻaloga, tino vaivai ma savali i totonu o le paka - o nei gaoioiga uma e le gata ina faʻateleina ai le gaioiga faaletino, ae faʻaleleia ai foi lagona, faʻalautele lagona ma musika. O lea ituaiga tuufaatasiga e fesoasoani foi i le tuuitiitia o le cholesterol ma e aoga tele i le setete toto.

    I le faʻaopopo i le faʻaitiitia o le cholesterol, o le faateleina o le gaioiga faaletino e fesoasoani i le tau faasaga i le mamafa o le mamafa.

    Mo se faʻataʻitaʻiga, o le toʻatele o tagata e faʻatapulaʻaina le latou motusia ona o le litaea poʻo le natura o le galuega e faʻaauau pea ona faʻaaogaina le taumafa tutusa o meaai e pei ona i ai aʻo le i suia le tulaga.

    I le aluga o taimi, latou te atiina ae le oona, lea e masani ona saofaga i le faateleina o le cholesterol ma faateleina ai le avega i luga o le fatu ma toto toto. I ia tulaga, o le a fesoasoani le tino i le faʻaitiitia o le mamafa o le tino i tulaga talafeagai.

    O le masani o le mamafa e tatau ona faia ma le fesoasoani o se taumafa paleni. E le tatau i se aso o le paʻu o le mamafa ona amata ona pipii atu i "meaʻai faʻalelei," aua o le toʻatele oi latou e le lelei ma mafai ona afaina. O le tau faasaga i le meaʻai e tatau ona amata i le lafoaia o le masani o le taumafa ma le fatuina o se lisi o meaʻai.

    Meaʻai talafeagai

    Faʻateleina o le taumafataga ma fualaau faisua ma fualaau aina (faʻapipiʻi ma fautuaga a isi fomaʻi) o le a fesoasoani e faʻasalaina le cholesterol toto.

    O le mea e leaga ai, o le taumafa a le toʻatele o tagata faʻaonapo nei ua tumu i gaʻo ma gaʻo. O lenei mea mautinoa e mafua ai le faateleina o le cholesterol ma le atiina ae o le loto ma faamaʻi vascular.

    Ina ia faʻaitiitia le maualuga o le "cholesterol leaga," e tatau ona e mulimuli i nei tulafono:

    1. I meaai i aso uma e tatau ona i ai i le 10-15% o protein, 30-35% o gaʻo ma le 50-60% o carbohydrates.
    2. O le taumafataga o tagata soifua maloloina e tatau ona aofia ai le le faʻamamaina, sau mai meaʻai gaʻo susu, moa ma iʻa, ma tumu, o mai ma le ate, meaʻai ma le pata, gaʻo, ae o le vaega o le le faʻamamaina e tatau ona manumalo. O tagata mamaʻi e tatau ona vavaeeseina atoa le taumafaina o meaʻai e maua ai gaʻo tumu.
    3. Ina ia maualalo le cholesterol, e tatau ona tuuese le puaa, aano o le suavai, sisi ma buns mai le taumafataga.
    4. Afai e te manaʻomia le faʻaitiitia o le cholesterol, e le tatau ona e faʻamavae atoa fuamoa moa ma sisi mai le meaai. O lo latou taumafaina e mafai ona faatapulaa.
    5. Taumafa vela (lapiti, moa, vela ma toki).
    6. O oloa gaosi susu uma e le tatau ona vaivai.
    7. O meaai i aso uma e tatau ona aofia ai meaʻai e fesoasoani e faʻaititia le cholesterol.

    O le maualuga o le cholesterol levels e fesoasoani i:

    • sami kale,
    • sea ​​sea
    • iʻa gaʻo
    • suauu lili
    • vine popo vine
    • olive suauu
    • leki: peʻa lanumeamata, lentils, pi,
    • soya
    • fatu atoa
    • oona
    • flax fatu
    • avoka
    • kaluka
    • greens
    • sea ​​buckthorn
    • mūmū mū
    • fugalaau
    • vine
    • rimoni
    • chokeberry,
    • strawberries
    • lanu
    • peanesi
    • paʻu paepae
    • fualaau faisua mata ma fua,
    • lanu meamata.

    Ae a pe afai o le cholesterol 9 ma luga?

    Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

    O le a le mea e fai pe afai o le cholesterol e 9 mmol / l ma le maualuga? E faʻapefea ona faʻaitiitia ma o le a le mea e ono oʻo i ai lona maualuga maualuga? E talitonuina le maualuga o lona maualuga, o le tele lava o le mauaina o le atherosclerosis poʻo ona faʻalavelave i le tulaga o le faʻaleagaina o le myocardial.

    Afai o le cholesterol e sili atu i le masani, e mafai ona tupu i ni taunuuga le lelei. O se taunuuga, pe a amata ona aliali uluaʻi faailoga, e le iloa e le tagata maʻi le mea e fai ma tau ai faʻatasi ma faailoga na faʻaalia, le amanaʻiaina o aʻa o le maʻi lava ia. O le mea lea, o le faʻamaʻi e le o se tagata e faateia ai, e tatau ona amata ona popole e uiga i lona soifua maloloina mai lava i le amataga, fetuunai lana lava meaai. E mafai ona faia lenei mea taʻitoʻatasi pe faʻatasi ma se tagata tomai faapitoa.

    O a faailoga o le cholesterol e tutusa ma le masani?

    O le faʻaogaina o le vailaau i le plasma toto, lea e tutusa ma le faʻatagaina e mafai ona tuʻuina, e mafai ona aofia ai le 3.6 i le 7.8 mmol / L. Ae ui i lea, e talitonu le au atamamai o Peretania o soʻo se tasi o le "leaga" cholesterol, e sili atu i le paepae o le 6 mmol / l, e mafai ona mafua ai le lamatia o se atherosclerotic maʻi. O le mea lea, latou te fautuaina e tausia i totonu oo latou tino le aofaiga o lenei vailaau, e le sili atu i le 5 mmol / l.

    Ole lisi o loʻo i lalo o se lisi ole maualuga ole cholesterol ma faailoga e faʻaaoga e fomai e faʻavasegaina ai ile mmol / L (millimol / lita) ma mg / dL (milligram / deciliter):

    • fautuaina - pe a ma le 200 mg / dl,
    • maualuga foliga - mai le 200 i le 239 mg / dl,
    • maualuga - sili atu i le 240 mg / dl,
    • o le masani masani e itiiti ifo i le 5 mmol / l,
    • sina siʻitia - o le aofaiga i le va o le 5 ma le 6.4 mmol / l,
    • siitia i le averese o le - i le va o le 6.5 ma le 7.8 mmol / l,
    • tulaga taua - e sili atu i le 7.8 mmol / l.

    Mataʻutia ma Faailoga o le Cholesterol Maualuga

    Afai e te faatagaina le faateleina o le cholesterol, e mafai ona mafua ai le tele o taunuuga le lelei.

    O se maualuga maualuga o lenei vailaau e mafai ona faaosofia ai mea nei:

    • Atherosclerosis o se faʻalavelave poʻo se faʻalavelave faʻaletonu o le fesoʻotaiga i tua o le tino.
    • O le gasegase o gasegase o fatu fatu e faateleina - faʻaleagaina o le tino, faʻalavelaveina le tuʻuina atu o le toto plasma ma le okesene i le muscle autu.

    • Faʻaleagaina o le myocardial - e mafua ona o le okesene poʻo le matelaina o le toto o le muscle tagata autu. E masani lava, pulou o le thrombus i maʻa o loʻo matelaina ai siama e taofia ai lenei mea. O lenei mea e mafua ai le oti o le okeni.
    • Isi faʻamaʻi o le cardiovascular system.
    • O maʻei ma taʻaloga laiti - e aliali mai ona o le tapunia o se toto toto i totonu o se vein poʻo se faga, e puipuia ai le tafe toto i le mea o le faiʻai o le tagata. E tupu foʻi pe a vaʻaia toto toto o le faʻamaʻavale, pe a maeʻa ona mate le tino o le faiʻai.

    A oʻo ina sili atu le faʻamaoniga o le cholesterol i le faʻatagaina, o le aʻafiaga o le fausia o le IHD e faʻatupulaia tele.

    E leai ni faailoilo patino e faʻaalia ai le maualuga o le maualuga o se vailaau tuʻuina i le tino o le tagata. E le mafai e le fomaʻi poʻo le maʻi ona iloa lenei tulaga i le palpation poʻo le vaai i ni suiga e faʻaalia ai se faafitauli. Faailoga e amata ona faʻaalia pe a atiaʻe e le tagata atherosclerosis. O lenei maʻi na faia ona o le maualuga o le cholesterol plasma maualuga.

    Faailoga o le faʻamaʻi e aofia ai:

    • vavalalata o gaʻo o le fatu fatu,
    • tiga i le pito i lalo ifo o le tino pe a uma le faʻamalositino e mafua mai i mataʻitusi,
    • le faʻavaeina o le toto ma le vaeluaina o toto toto, lea e mafai ona oʻo atu ai i ni taʻaloga laiti poʻo le taʻavale,
    • faʻaumatia o paʻu - e mafai ona mafua ai le thrombosis coronary. Faʻataʻutia le leaga o le fatu, o lona gafatia faʻatino e mafai ona faʻavaivaia ma ogaoga le faaletonu fatu,
    • Atinaʻe o le xanthoma - faʻataʻitaʻiga o le paʻu ma le samasama, aemaise lava i le eria i tafatafa o okeni o le faʻaaliga. Latou te tulaʻi mai ona o tupe teu o le cholesterol i le plasma toto.O lenei faailoga e masani lava ona matauina i tagata gasegase ei ai le gasegase o le gasegase i le gasegase o le cholesterol.

    O a meaai e maua ai le maualuga o le cholesterol

    O le gaʻo gaʻo e pei o le cholesterol e tafe i totonu o le toto i le tulaga o ni mea se lua - maualuga lipoproteins (HDL) ma le maualalo (LDL). E manaʻomia e le tino tagata vaega uma e lua. A aunoa ma le lelei o le cholesterol, o le fesuiaiga o gaʻo, proteins ma gaʻololosi e le mafai. Le LDL Bad o loʻo faʻapipiʻiina e hormones ma fafine. Latou te faia le placenta - o le okeni lea e amata ai le olaga. O le faʻamatalaga o le vailaʻau D ma mea uma e totoe e le maeʻa e aunoa ma latou. O le atigi o sela uma o lo tatou tino e aofia ai. I le solia o le fua faatatau o vaega uma e lua, o le a tupu aʻe ai faʻamaʻi.

    Cholesterol e maua mai i le ate, ae 20% e maua mai i meaʻai ma meaʻai susu. O le tele o mea uma o lo oi totonu o ia oloa:

    • trans fats - margarine, suauʻu kuka,
    • kulimi mumu, pata, kulimi,
    • ate, fatuga, mafaufau,
    • povi gaʻo, tamaʻi mamoe, puaa,
    • fuamoa fuamoa
    • meaʻai vave
    • gaogao.
    • meaʻai gaosia - ham, ham, sausage, sausage, aano o manu ma iʻa.

    O se tagata soifua maloloina e mafai ma e tatau ona faʻaaoga uma nei oloa, ae i le aofaiga o le 300-400 mg o le cholesterol i le aso.

    O nei meaai e gata mo le maualuga o le cholesterol ma le manua. O lo latou faʻaaogaina e le fautuaina faʻatasi ma se faʻaitiitia o le matua o le tausaga o le toto cholesterol toto.

    Tulaga masani o le tapulaʻa maualalo ole aofaʻi o le cholesterol

    Taimi maualalo o le aofaʻi o le cholesterol i alii / tamaitai i mmol / l:

    • 20-25 tausaga le itiiti ifo i le 3.16 / 3.16,
    • 25-30 tausaga 3.44 / 3.32,
    • 30-40 tausaga 3, 57 / 3.63,
    • 40-50 tausaga le itiiti ifo i le 4.09 / 3.94,
    • 50-60 tausaga le itiiti ifo i le 4.09 / 4.46,
    • 60-70 tausaga - 4.12 / 4.43,
    • 70 tausaga ma le matua - e le itiiti ifo i le 3.73 / 4.43.

    E taua tele le faatumauina o tulaga masani o le cholesterol. Ina ia iloa le maʻi i le taimi, o le suʻega toto mo le aofaʻi o le cholesterol e tatau ona amata i le 20 o ona tausaga.

    Faamatalaina o le cholesterol

    O le mea e sili ona lelei ile cholesterol o le 3.3-5.2 mmol / lita. E leai se fuainumera saʻo mo le masani. O le maualuga o le aofaʻi o le cholesterol mo tagata taʻitasi e eseese e faʻatatau i le itupa ma le matua. Mo tamaitai mai le 20 i le 35 tausaga, cholesterol o le 3.0-3.3 mmol / L o le masani. Mo tagata, o lenei vāega e manatu e masani e oʻo atu i le 30 tausaga.

    I le tulaga o le solia o le metabolism o le cholesterol, o loʻo teuina i totonu o puipui o toto toto, o le fausia o le calcula ma isi suiga faʻaleagaina

    Mo tamaitai i le vaitaimi o le gaioiga, o le cholesterol i le maualuga o le 3.0-3.3 mmol / l ua faauigaina ua faaitiitia, aua o le cholesterol e maualuga lona tino i le taimi o le maitaga. E talafeagai mo le fausiaina o le placenta ma le atinaʻe o le faiʻai fetal. O le le lava o lenei mea i se fafine e leaga le afaina o le maitaga ma le atinaʻe o le tamaititi.

    Mo tagata pe a uma le 30 tausaga le matutua, o le cholesterol i le va o le 3.0-3.3 mmol / L e mafai ona aʻafia ai le gaosia o le fanau. Sperm faʻaitiitia le gaioiga o le afi, lea e aʻafia ai le afaina o tama.

    Mo tamaitai pe a mavae le 40 tausaga, ma alii pe a uma le 35 tausaga, o le maualuga o le cholesterol o le 3.0-3.3 mmol / l e mataʻutia. O mafuaʻaga e mafai ona avea ma mafuaaga taua:

    • maʻi ate
    • ulaula
    • ava malosi
    • anapogi
    • vailaʻau valea valea
    • le atoatoa le taumafa o gaʻo ma meaai mai meaai vaivai mo le mamafa o le mamafa,
    • mafaufau le mafaufau - amio faʻatau, tulaga faʻamalosi,
    • senile senility.

    I nisi tulaga, o le mafuaʻaga atonu o se genetic predisposition, faʻapea foʻi ma tulaga faigata.

    O aʻafiaga e mafai ona maua i lenei tulaga o le cholesterol i le mavae ai o le 40 tausaga

    Afai o tagata pe a uma le 40-50 tausaga o loʻo i ai le cholesterol o le 3 mmol / L pe itiiti, o le uiga o lenei mea o se faaletonu i le tino. A oʻo i le taimi o le cholesterol o loʻo maua mai i le 3.0 i le 3.33 mmol / l i tagata pe a mavae le 40-50 tausaga, e mafai ona atiaʻe faailoga nei:

    • O le faʻaitiitia o le paʻu o le ponaivi e mafua ona o le faʻapitoa o le vailaʻau D e le mafai ona fai e aunoa ma le cholesterol, lea e mafua ai le faʻaaogaina o le calcium ma lona ulu atu i ponaivi.
    • O le faʻaitiitia o le gasegase lautele, lea e fetaui tonu ma le maualuga o le HDL. O lenei mea e mafua ai le solia o le gaioiga o le cerebral o le eseesega o le matuia.
    • Faʻaitiitia le faiga faʻafeusuaiga ma le libido, aua o le gaosia o hormones sex provides LDL.
    • Ona o le faaitiitia o le tetee o le tino i le inisalini, e mafai ona faaosofia ai le atiina ae o le maʻisuka.
    • A aunoa ma cholesterol, o vitamini Aano ma S e mafai ona suauu, o le a le afaina, e mafua ai le le lelei o le vaai, paʻu lauulu, paʻu vevela.
    • E mafai ona mafua ai amioga le talafeagai - o le atuatuvale po o le malosi o le tino, ma i le matua ua faateleina ai le ono tulai mai o le faamaʻi o le Alzheimer.
    • Le atinaʻeina ole maʻi ile malabsorption syndrome. Totoina oloa i totonu o le totini e le lelei ona aveesea mai le tino. O le faʻaaogaina o vailaau aoga e gata lava.

    A maeʻa le 40-50 tausaga, e le tatau ona faatagaina se maualuga o le cholesterol o le 3-3.33 mmol / L. Afai e le o togafitiga, o le a pauu le cholesterol i se tulaga matautia.

    I le maualuga o le cholesterol o le 3-3.33 mmol / l pe a uma le 40-50 tausaga, e oʻo mai tagata mamaʻi i tomai faʻapitoa e faʻatatau i le faafitauli na tupu. E mafai ona avea ma tagata e finau, o neurologist, fomaʻi ma fomaʻi. Ua faatonuina e le fomai ni mea faafomai, e fuafua i le matua o tausaga. O le lisi e aofia ai meaʻai e maua ai gaʻo tumu ma gaʻo faʻamalosia, fib, ma le porotini.

    Afai e sili atu le maualuga o le cholesterol nai lo le masani, ole togafitiga o le a faʻaaogaina e le gata i le tuʻuina atu o faʻataʻitaʻiga, ae faʻapea foi i le togafitia o faʻamaʻi ua uma ona i ai ma mafai ai ona faʻaleagaina ia mea

    O le taumafa e aofia ai meaai nei:

    • Foʻu, faiʻai, fatugaʻo, ate.
    • Poa, moa.
    • Meaʻai gaosi susu 9% gaʻo, sisi Dutch, kulimi, kirimi kirī.
    • Palu iʻa mama, caviar.
    • O Olive, suauu suauu.
    • Walnuts, fatu.
    • Fua i soo se ituaiga.

    O sea ituaiga meaai e tatau ona eseese i le fiber. E maua i fualaʻau, fua, ma leki. O le antioxidant Vitamin C o loʻo maua i le suauu e faʻaitiitia ai aʻafiaga o lipoproteins maualuga. E ui lava i le eseesega o le taumafataga, ae o loʻo i ai pea tapulaa i le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamalosi e faigofie ona maua - sugar, muffins ma pasta. O meaai paleni e tatau ona tausia seia oʻo ina faasaʻo le fua o le LDL i le HDL.

    I le faaiuga, matou te faamamafaina. Cholesterol i le va o le 3.0-3.33 mmol / L o le masani mo fafine i lalo o le 35, ma alii i lalo o le 30. Ae peitai, mo tagata uma o le itupa e lua pe a uma le 40-50 tausaga e fesoʻotai lenei mea i se tulaga maualalo ma e mafai ona oʻo atu i ni aʻafiaga matautia. O le mea lea, e faʻatatau i tausaga o le matua, e faʻaaogaina e fomaʻi meaʻai faʻamalositino ao le i faasaʻo le LDL ma le HDL. Ina ia faia lenei mea, o le lisi e aofia ai gaʻo manu ma fiber.

    E itiiti ifo i le 3.9 le aofai o le cholesterol - o le a le uiga

    O le maualuga o le cholesterol i le tino o se faailo taua o le soifua maloloina lautele ma le tulaga o le tino o le tino.

    O le taua masani o lipids i totonu o le toto e tele lava ina fuafuaina i le matua. Cholesterol 3 mmol / L o se faailoga o le masani mo alii i lalo ifo o le 30 ma fafine i lalo o le 35 tausaga. O le taunuuga o le auiliiliga ua manatu leaga e le lelei mo tagata mamaʻi:

    • tamaitai pe a mavae le 40 tausaga,
    • alii, sili atu i le 35 tausaga,
    • ao maitaga.

    Faʻataʻitaʻiga faʻaletausaga le taua o le Cholesterol. I le avea ai o se tulafono, luga. O le mea lea, e toetoe lava a le mafai ona e tautala faʻamaoni e uiga i se tagata faapitoa o le masani.

    E le tatau i tagata maʻi ona lamatia. Ina ia foia lenei faafitauli, e tatau i le tagata gasegase muamua, asiasi i se fomaʻi faapitoa. Faʻamatalaga o faʻamaumauga ole auiliiliga e tatau ona faia e se tagata tomai faapitoa ile soifua maloloina. O le tagata tomai faapitoa o le a ia fuafuaina foi le mafuaʻaga o le maualuga o le lipid downs ma faatonuina ai se togafitiga lelei.

    O le suʻesuʻeina o faafitauli faʻafitauli e fesootaʻi ma le le atoatoa i le toto cholesterol e faʻavae i luga o le atherogenic coefficient - le fua faatatau o le aofaiga atoa o lipids (toto triglycerides, LDL ma le VLDL) ile HDL (lelei cholesterol). O lona tau e le tatau ona sili atu nai lo le 3 iunite.O le maualuga o le aofaʻi o le cholesterol i lenei tulaga, i le averesi, o le 3-5.2 mmol / L. O le faateleina o le lipids i totonu o le toto ua taʻu mai ai se lamatiaga o le atherosclerosis vascular. La latou faaletonu faʻamatalaina o se faʻaaliga o le faʻafitauli o le gaosiga o le hormone ma le faʻavaeina o le skeletal system.

    E itiiti ifo i le 3.0 mmol / l

    Tusa tutusa e seasea lavaI le avea ai o se tulafono, e togafitia e fomai se fomaʻi ma se faafitauli o le maualuga o le cholesterol. Cholesterol 2.9 ua manatu o le masani masani mo nisi tagata gasegase:

    • tamaiti ei lalo o le 5 tausaga
    • tama mai le 14 i le 18 tausaga.

    O le cholesterol maualalo (2.4-2.9) o le faʻaaliga sili lea o le hypocholesterolemia. O le saoasaoa o le toe faʻaleleia e faalagolago i togafitiga faʻasolosolo, pe a le mafai e le tagata maʻi ona tupu ni faʻafitauli i le ituaiga o le gasegase faʻasolosolo ma isi faʻamaʻi o le endocrine.

    Faateleina le Cholesterol Lelei

    O gaʻo eleelea faʻamamaina e fesoasoani e faʻaititia ai le maualuga o le "cholesterol leaga" ma maua ai se aʻafiaga o le choleretic, lea ei ai foi sona aoga aoga i le tuufaatasiga o le toto. Ina ia faateleina le "cholesterol lelei," e tatau ona aofia i au mea taumafa meaai e aofia ai omega-3 o gaʻo gaʻo, vitamini C, E ma le B3 (nicotinic acid):

    • suauu lili
    • olive suauu
    • alimi suamalie
    • solo suauu
    • nati
    • falaoa atoa
    • moa puʻamu mamago
    • kāloti
    • vela
    • fefete
    • fualaau suamalie
    • logo ata
    • vine
    • rose lapisi
    • meaʻai

    E faapefea ona faʻaititia le cholesterol?

    O le faʻaitiitia o lona faʻatinoga, o le teenaina o meaʻai maualuga i le "leaga" cholesterol e le lava. E taua foi le faavaeina o se taumafataga tutusa, ma taulaʻi i oloa e maua ai le gaʻo ma le omega-polyunsaturated fatty acids, faapea foi ma fiber ma pectin, ina ia faaleleia ai le tuufaatasiga o le "lelei" cholesterol ma faamalosia ai le gaioiga o le "leaga" sili.

    O oloa e mafai ona e maua ai se "mea aoga" ma faʻaitiitia le aofaiga o le "leaga":

    1. Eseese o iʻa o le gataifale ma se pasene maualuga o le gaʻo e pei o le tuna poʻo le togafiti. Ina ia faʻatuina le gaosiga o se mea masani, ua lava lea e faʻaaogaina ai le 100 g iʻa 2 taimi i le vaiaso ina ia mafai ai ona faʻamautinoa le tulaga o le toto i se pepa faʻaaogaina. O lenei mea o le a taofia ai le faʻavaeina o pupuni toto, ma, e tusa ai ma lea, faʻaitiitia le ono mafai ona atiaʻe le atherosclerosis.
    2. O le mea muamua e tilotilo i ai o se oloa gaʻo tele, ae o gaʻo o loʻo i totonu o lenei fualaau e tele lava ina faʻasalalau, o lona uiga e aoga mo le tino o le tagata. E fautuaina e tagata popoto ia taumafaina le 30 g nati 5 taimi i le vaiaso. Mo le faia o lenei mea, e mafai ona e faʻaogaina le tele o nei oloa, ma e faʻapopoʻopo foʻi faʻatasi ma fatu fatu, fatulaʻau ma le flax.
    3. O ituaiga eseese o fuālaʻau fuālaʻau, e sili atu le tuʻuina atu o le fiafia i le soya, linseed, olive ma le sesame. E taua tele le manatuaina o le seleseleina i luga o ia mea e le fautuaina, ae e tatau ona faaopoopo i meaai saunia. Ina ia aveese le "leaga" cholesterol mai le tino ma taofia lona faaputuputuina, e mafai foi ona e 'ai i olive ma mea soya. Ae ao le i faatauina mai, e fautuaina e gauai atu i le pusa i fafo ona e le o se vaega o le GMO.

    3.0 - 3.9 mmol / L

    E le tatau i tagata maʻi ona matataʻu pe a fai o latou suʻesuʻega e faʻaalia ai le cholesterol e itiiti ifo i le 3.9 mmol / L. O le itu aupito sili ona lelei o le numera mulimuli lea o le cholesterol atoa - 3.3 - 5.2. I lenei tulaga, e faia e le fomaʻi se faaiuga e uiga i le cholesterol masani ma e taulai atu i le faʻalagolago i le masani i le matua ma le itupa o le tagata maʻi.

    O le taunuʻuga o le 3-3.9 mmol / l e le o se faʻaaliga o le atinaʻeina o tulaga faʻaleagaina o le loto ma toto toto i alii ma tamaitai i lalo o le 40 tausaga. Cholesterol mai le 3.7 o se vavaeese mai le masani ma e manaʻomia le feutagaiga ma se fomai faapitoa mo vaega nei o tagata gasegase:

    • alii e sili atu i le 45
    • fafine i le mavae ai o le 40 tausaga.

    Faʻalēaogāina masani leaga

    O le ulaula ei ai le aʻafiaga leaga e le gata i luga ole toto toto ma le tino atoa, ae e fesoasoani foi i le faateleina o le "cholesterol leaga" ma le faaitiitia o le "lelei".

    O lenei mea moni na faamaonia i le taimi o suʻesuʻega na faia i se vaega o tamaiti ulaula ulaula. Ina ua uma le faʻaaogaina o tapaa, e vave lava ona toe foʻi mai le maualuga o le cholesterol i le masani.

    O le mafuaʻaga lea e tatau ai ona vave amataina le taua faasagatau i le vaisu o le nicotine i tagata taʻitoʻatasi oe na muaʻi faʻavae i le faʻavaeina o pulu cholesterol.

    O le inuina o le ava malosi e mafai foi ona aafia ai le cholesterol.

    O nisi fomaʻi ua manatu e faapea i tagata soifua maloloina o le taumafa i aso taitasi o le 50 ml o se ava malosi malosi poo se ipu malamalama o le uaina mūmū masani e mafua ai le faateleina o le maualuga o le "cholesterol lelei" ma le faaitiitia o le "leaga".

    O le tele o nei atopaʻu ei ai le faʻafeagai ma faʻaumatia le tino atoa. Ae o lenei metotia o le tetee atu i le "cholesterol leaga" e matuai le taliaina lava i tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o le maualuga o le maualuga o le maʻisuka ma isi pathoces lea ua solia ai le ava malosi.

    Faʻamaulalo maualalo i le masani ona amanaʻia tausaga ma kenera

    O tulaga faatauaina o le masani e tulaga. Muamua, o le masani e faʻatulagaina i le matua ma le itupa. Lona lua, o fomaʻi e siakiina i aso taʻitasi faailoga o le masani.

    O pepe e fananau mai ma le namolerol o le 3 mmol / L. Mo tamaiti ei lalo ifo o le 5 tausaga le matutua, o lona tulaga pito i lalo e 2.9 mmol / L. Faatasi ai ma le matua, ei ai le faaputuga o le cholesterol i le toto. I le gasegase o tane, o lona maualuga e oʻo atu i le 35 tausaga. I le 60-65 tausaga, o le pito i luga o le seti, mulimuli ane ua faʻaititia le masani. E le gata i lea, o le a sili atu ona maua e tamaloloa lipoproteins maualalo i totonu oa latou vaa.

    Cholesterol concentration o tamaitai e masani ona maualalonai lo alii. O le tele o mea e maua i luga o le lipid fafine e tupu i le taimi o le maʻitaga ma ina ua mavae le 40-50 tausaga.

    Faailoga o le cholesterol i fafine ma alii o vaitausaga eseese o loʻo tuʻuina i totonu laulau taua lalo. I le koluma "Cholesterol Level" le numera muamua o le pito i lalo le tau o le cholesterol masani i tamaitai / alii i se iunite o fuamol / L.

    Liliu o le iunite: mg / 100 ml x 0.0113 ==> mmol / L.

    Mafuaʻaga mafuaʻaga ma taunuʻuga o le faʻaititia o tulaga faatauaina

    O le mafuaʻaga o le le lava o le faʻamalosi e talafeagai ma e na o le fomaʻi faʻalilolilo e maua mai ai. E le mafai e le tagata lava ia ona maua le mea e manaʻo ai, talu ai o mea uma lava e patino i lenei mataupu.

    Pe a faia se suʻesuʻega, e amanaʻia e le fomaʻi iuga o suʻesuʻega a le fale suʻesuʻe, faʻamalositino o masini, faʻapea foʻi ma foliga o le talafaʻasolopito. O le faʻamaonia vave o le mea na mafua ai le vavaeese mai le masani e mafai ai e oe faʻavavevave le toe faʻaleleia e aunoa ma le lamatiaga o le faatupuina o faʻamaʻi faʻamaʻi.

    Faatasi mafuaaga talafeagai tulaga maualalo maualalo e aofia ai:

    1. Le atoatoa o le gaʻo o manu. O le tino e maua ai le 80% o le cholesterol, o le isi mea e ulufale atu i le tino ma meaai. O le le lava po o le le lava o gaʻo, o le faʻaaogaina o meaai maualalo-kalori e taʻitaʻia ai le hypocholesterolemia. O lenei faʻamaʻi e masani lava ona aafia ai tagata e masani ona 'ai po o fiaai.
    2. Faʻamatalaga masani. O le vaivai o le tamaititi o se tasi lea o mafuaʻaga taatele o le maualalo o le cholesterol.
    3. Faʻafitauli o le ate. O le synthesis o le cholesterol e 75% faʻatonutonuina e le ate. Soʻo se faʻamaʻi ate e afaina ai lona gaosiga.
    4. Faaaogaina o fualaau faasaina. O le le lelei o le faaaogaina o vailaau faapitoa, e pei o fuainumera, e faaitiitia ai le maualuga o le lipid content in the blood.

    O le taimi lava e iloa ai e le fomai le mafuaʻaga o lenei tulaga, e ave loa loa o ia mo togafitiga. O le le sailia o fesoasoani faafomai agavaa e mafai ona taitai atu ai i ni taunuuga matuia. O faʻalavelave i le leai o se faʻamalositino lelei e aofia ai:

    • solia o le gaosiga o le hormone, e mafua ai ona atiaʻe se faʻaitiitia o le gaosia o le gaioiga ma le hyperthyroidism,
    • le lamatiaga o le maʻisuka
    • le lamatiaga o le faatupuina o le afaina o le gasegase,
    • mafaufauga o le mafaufau
    • fatu oso i se talavou,
    • mativa leaga
    • mafaufau le mafaufau
    • le atoatoa o elemene taua - vitamini A, E ma D.

    Faʻafefea ona toe aumaia le faailo i le masani

    Ole togafitiga o le le lava o le lipid concentration e manaʻomia ai le faʻafelagolagomai. Faʻaleleia le faʻaleleia e ala i le oti, faʻapea foʻi suiga o olaga. O meaai a le tagata maʻi e tatau ona aofia ai meaai e tumu i gaʻo, palatini ma fiber:

    • povi manu ma le ate,
    • yolks
    • iʻa gaʻo
    • oloa faʻanatura masani,
    • pepa.

    O suiga o le soifua maloloina e fesoasoani foi i le faʻamautuina o le cholesterol. Ua fautuaina e le au atamamai o tagata gasegase ma lenei siama e gaoioi atili, savavali soo i le ea fou ma mataituina faiga masani i aso taitasi ma mataitu a latou meaai.

    Cholesterol: o le masani i fafine i le matua ma mafuaaga mo ona fesuiaiga

    1. "Lelei" ma le "Lelei" Cholesterol
    2. Cholesterol: o le masani i tamaitai i le matua
    3. Toto Cholesterol ma le maʻitaga
    4. Faailoga o faʻalavelave
    5. Auala e faasaʻo ai le maualuga o le cholesterol

    O le tele o lo tatou soifua maloloina e faʻalagolago lava i le vailaʻau o le toto. O lona suiga e faʻateleina ai le toe foi mai o mea e manaʻomia ai le falemaʻi. Faatasi ai ma tausaga taʻitasi, o le cholesterol e sili atu ona faʻaalia ma le faʻamalosi - o le ava malosi.

    O le lipid levels e eseese mo le tele o mafuaaga. Mo fafine, mo se faʻataʻitaʻiga, o le masani e faʻalagolago i le matua, maʻi male ma le endocrine, maitaga, faʻatoʻa, puipuiga.

    "Lelei" ma le "Lelei" Cholesterol

    O se tino gaʻo e pei o le gaʻo o loʻo faia ai se galuega taua i totonu o le tino, faʻaleleia le faʻafouina o le epithelium o le paʻu ma okeni.

    1. O, e pei o le sima, e lagolagoina le faʻavaa o le siaki,
    2. O le faʻaogaina i totonu o le membrane e faʻateleina ai le maualuga ma faʻamalosi,
    3. I luga o le faavae o le cholesterol, progesterone, androgens, estrogen, testosterone ma isi hormones o loʻo faʻapipiʻiina,
    4. O le pepe, mo lona atinaʻe, e maua le cholesterol mai susu susu,
    5. Cholesterol o se vaega tāua o le talo, lea e fesoasoani e gaʻo gaʻo, ma, o le mea lea, cholesterol,
    6. O se mea taumafa fesoasoani e fesoasoani e faatumauina le mucosa o le intestinal masani,
    7. Vitamin D, faʻaaogaina mo le tuputupu ae, lagolago o le puipuiga, faʻasologa o inisalini, hormones steroid, e gaosia mai le cholesterol ma le fesoasoani o le susulu o le la.

    I totonu o fatugaʻo, ate, vaʻa oona, intestine, 80% o le cholesterol ua fausiaina. E maua e le tino le isi 20% i meaai. Ole mea e le solo i le vai, o le mea lea, e tuʻuina atu i le toto faatasi ai ma palatini, lea e fausia ai se pepa e mafai ona sosolo. O lenei vailaʻau e taʻua lipoprotein.

    E tele vasega o lipoproteins: maualalo, maualalo, maualuga, triglycerides, chylomicrons.

    O ituaiga taʻitasi e faʻatino lana galuega. O le LDL e le mafai ona folasia, o le mea lea, e masani ona toso ese ma faia ni faʻamaufaʻailoga i totonu o vaa, faʻateleina ai le lamatiaga o le atherosclerosis. I le olaga i aso faisoo, latou te taʻua o le "leaga" cholesterol. HDL transports cholesterol i le ate, mai le mea e aveese ai le soʻo mai le tino.

    O lenei vasega o lipoproteins e leai se athegenic aʻafiaga, o lea ua taua ai i latou o le "lelei" cholesterol. O le lagiga e le o lona uiga o le ituaiga muamua na mafua ai le afaina o le tino, ao le isi e aoga ma le manuia.

    O le maualalo o le lipoproteins e matautia ona e le ausia i taimi uma le sini (felauaiga o le cholesterol i totonu o le suauu) ma nofo i totonu o le ogalaau lapoa i foliga o pusa papa. O le maualuga tele o se faʻamaoniga e le gata i femalagaiga tatau, ae faʻapea foi le mafai ona aveese se vaega o pusa o le cholesterol faʻaputuina.

    E ui o le LDL e mafai ona vaaia o se tagata e tuʻuina atu, e avea le HDL ma taʻiala e pulea ai le tele o cholesterol. Afai e tupu se faʻafitauli, ma o le ituaiga muamua o le lipoprotein e puleaina, faʻalavelaveina le gaoioiga o le lona lua, faʻamalositino suʻesuʻega faʻaalia le faateleina o le cholesterol.

    E le gata e tatau ona iloa e le fomaʻi nei foliga - o tagata gasegase e tatau ona faia ni faʻalavelave faʻafuaseʻi.

    Cholesterol: o le masani i tamaitai i le matua

    Sa suesue e saienitisi i le iunivesite o Boston le ala e aafia ai le mafaufau i le cholesterol. Mai tagata volenitia e 1894 na auai i le suʻega, o le toʻatele o fafine.

    O faʻamoemoega o suʻega na faʻaalia ai o tagata na i ai le maualuga o le cholesterol na faʻatoʻilaloina le atuatuvale faalemafaufau e 49% sili atu le lelei nai lo i latou na maualalo le tau.

    O se taunuuga, o le toʻatele ua i ai le lagona o le maualuga o le cholesterol e lelei. Ae o le a le mea moni?

    E leai se ola e aunoa ma le cholesterol, ae a oʻo i lona faʻasalaga e tuʻuina atu ai se pa puipui, e faʻamalosia ai puipui ma paʻu ai vaa. A oʻo mai se tui toto i totonu, e lamatia ai i le paʻu, le faʻaogaina o le myocardial poʻo le gangrene limb.

    E mafai e le cholesterol ona fesiitai le gaʻo i le pe mai se vaa, faʻalagolago i faailoga e suʻesuʻeina e le fomaʻi i le masani o le cholesterol. O le masani o le cholesterol atoa e 5.5 mmol / l. Mo triglycerides (TG) i fafine, o le taʻiala o le a avea ma faailoga o le 1.5 mmol / L, i tane - e oo atu i le 2 mmol / L. O gaʻo na maua e le tino (masani lava i le puimanava) e avea o se punavai o le malosi mo sela maso.

    Afai latou te le mu, e tupu aʻe le atuatuvale. O fea e faʻaaogaina ai lenei laumei o le cholesterol? E faʻalagolago i itu e lua: "leaga" cholesterol - LDL ma "lelei" - HDL. O le fua faatatau o nei vaega uma e fuafuaina pe a iloagofie le atiaʻe o atherosclerosis.

    O le malamalama i nei faiga o le a fesoasoani e puipuia ai maʻi tuga.

    Afai tatou te suʻeina faʻamatalaga e faʻaalia ai le cholesterol masani i fafine i tausaga taʻitasi i le laulau (aofaiga atoa o le faailo o le aofaiga o tau o le LDL ma le HDL), e mafai ona e iloa o le tele o le cholesterol masani e suia ma le matua.

    Ina ia pulea le vailaʻau faʻasolo, e tatau ona e foaʻiina atu le toto mo suʻesuʻega o meaola. Mo tamaitai e sili atu i le 35 tausaga, e tatau ona taofiofia faailoga ile 2 tausaga.

    O tagata uma e lamatiaina e faʻataʻitaʻiina i tausaga taʻitasi. O le suʻega e faia i luga o se manava gaogao (8 itula e aunoa ma ni meaai).

    I le iai o faʻamaʻi faʻamaʻi o le endocrin system mo le 2 aso aʻo lei ave le toto mai se vein, e tatau ona e mulimuli i se meaʻai, aloese mai le popole. E oo lava i lalo o tuutuuga uma, o nisi taimi e fautuaina e fomaʻi le toe faia o le suesuega o meaola oona i le maea ai o le 2 masina.

    O nisi o foliga o tausaga o le faʻatagaina o fafine i le / 40/50/60 / tausaga:

    • E oʻo atu i le 30 tausaga, o tulaga taua o le HDL ma le LDL i teineiti e masani lava ona maualalo, talu ai o le faʻavavevaveina o le metabolism e sili atu ona aʻafia i le lipids, e oʻo lava i meaai le talafeagai. O mea e le masani ai e saʻo ai le masani: maualuga o le kulukose o le toto, le atoatoa, toto maualuga. O se faʻamaoniga iloga: aofaʻi cholesterol - 5.75 mmol / L, HDL - 2.15 mmol / L, LDL - 4.26.
    • A maeʻa le 40, o le cholesterol atoa i le va o le 3.9-6.6 mmol / L e manatu e masani. Mo lipoproteins maualalo - 1.9-4.5 mmol / L, maualuga - 0.89-2.29 mmol / L. O se taʻiala talafeagai lea, o le mea moni, o fomaʻi e iloilo le tulaga o le soifua maloloina e faʻaaogaina ai isi faʻataʻitaʻiga. O le ulaula tapaa, e maua ai le tele o mea taumafa e mafai ona faʻaopopoina ai nei faailoilo, talu ai o le a le toe toʻaga le faiga o le gataifale.
    • A maeʻa le 50, o le suiga o le faʻauluuluga o le cholesterol e mafua mai i le faʻaitiitia o le gasegase lautele ma le elasticity, faʻapea foi ma le loto mama ma isi faʻamaʻi. I le tulaga lautele, 4.3-7.5 mmol / L ua faatagaina. pe a uma le faʻaitiitia o galuega faʻatino, o le faʻasalaga o le estrogen lea e puipuia ai tamaitai mai le lipid levels e faʻaitiitia ai faʻaititia.
    • I le mavae ai o le 60 tausaga, e le na o faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga e amanaia, ae faʻapea foi le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi. Faateleina le faʻaogaina o le "leaga" cholesterol ma le menopause. I lenei tausaga, e taua le siakiina e le aunoa o le toto toto ma le mamafa. O mea uma e sili atu nai lo le 4.45-7.7 mmol / l ua fetuunai e fualaau ma mea taumafa. Mo HDL ma LDL, o tulaga masani i lenei tausaga e 0.98-2.38 mmol / L ma le 2.6-5.8 mmol / L, i le faasologa.
    • A maeʻa le 70, e tatau lava ona faʻaitiitia le faʻavasegaina o lipid. Afai o au faailo e le fetaui ma le mea ua fautuaina, e tatau ona avea ma se taimi e suʻe ai. Tausaga o tausaga mo tamaitai o lenei vaitausaga: e oo atu i le 2.38 mmol / L "lelei", e oo atu i le 5.34 mmol / L "leaga" ma e oo atu i le 7.35 mmol / L - aofaiga atoa o le cholesterol.

    O le cholesterol toto, o le masani i fafine i le matua, e faigofie ona faʻatusatusa i le laulau.

    Tau tausagaAofaʻi cholesterol, mmol / lLDL, mmol / lHDL, mmol / l
    20-253,16-5,61.48-4,120,95-2,04
    30-353,37-5,961,81-4,040,93-1,99
    40-453,81-6,531,92-4,510,88-2,28
    50-554,2-7,42,28-5,210,96-2,35
    60-654,45-7,72,6-5,80,98-2,38
    Mai le 704,48-7,252,28-5,210,85-2,38

    O le uiga o le maualuga o le cholesterol i fafine e mafai ona faʻatoʻateleina. Aʻo leʻi faia ni toesega, o le a le fefefe mo le tamaʻitaʻi ona o le maualuga o le HDL i totonu ia i latou e sili atu nai lo alii.

    Talu ai o tuaoi o le moa o tagata taitoatasi (e pei o foliga o lona faʻaaliga), e taua i le vaitau lenei le pulea o mea taua uma, e aofia ai le gaʻo gaʻo i totonu o le toto.

    O le a le tele o faʻataʻitaʻiga o le cholesterol o loʻo talanoa e uiga (masani i tamaitai) e mafai ona maua i le polokalame "Ola Soifua Maloloina," o loʻo fai mai ai Polofesa E. Malysheva ia i latou.

    Toto Cholesterol ma le maʻitaga

    O le vailaʻau o le toto o loʻo i ai i tina o loʻo i ai ona lava uiga e fesoʻotai ma le toto faʻaluaina totoʻa, vaega mamafa, tausaga, ma avega mamafa ile tino. I le 25-30 tausaga i le uluaʻi tolu masina o le maʻitaga o le masani masani e mai le 3.3 i le 5.8 mmol / L. Mulimuli ane, e faalua le faʻasalaga o triglyceride.

    Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

    I fafine maʻitaga e silia ma le 40, o le cholesterol masani e latalata i le maualuga o le 7 mmol / L. Faatasi ai ma le faateleina o le tausaga o le tauga, o le suʻeina o le toto mo le cholesterol e suia ai le masani, talu ai o le a tupu foi ona faailoga.

    O nei tulaga faʻamaonia e mafai ona faʻaaogaina e na o se mea e iloa ai, talu ai o le faʻateleina o le lipids e eseese i lalo o le faʻaosofia o le faʻaosoina o mea.

    Faailoga o faʻalavelave

    Faailoga o faʻalavelave i le setete o toto e aliali mai pe a oʻo i le atuatuvale, maualuga maualuga o le toto maualuga, ma le leai o se faʻalavelave e faʻaalia ai foliga o le toto, pupu, ma le vavalalata o vaʻa toto. O le faʻasalaina o le toto i le faiʻai e faʻaalia i le le mautonu, tiga o le ulu, faafitauli i le faʻamaopoopoina, le manatuaina o le mafaufau. I le aluga o taimi, e mate ai siama, e mafua ai le taofiofia.

    Afai ei ai faafitauli i vaevaega o vae, o le uiga o le mafiafia o le tiga ma le musele o le tino (aemaise lava ma savali), paʻu o tamatamailima, suiga i le vevela o vae ma le lanu o le paʻu o le paʻu.

    I le aluga o taimi, o le tiga e faʻateleina e oʻo lava i se tulaga faʻasaga, o loʻo maua i luga o le paʻu le maʻi suka. Afai e le taofia le faagasologa, e mafai ona vavaeeseina le lima.

    I luga o foliga, o faailoilo o le cholesterol e mafai ona vaaia i mata i foliga o lanu samasama ma faamaufaailoga i luga o laumata. Faʻafouina faʻapipiʻi o mea leaga e le faʻamaonia ai le faʻamaloloina e aunoa ma se togafitiga atoatoa o le faafitauli.

    Auala e faasaʻo ai le maualuga o le cholesterol

    I le avea ai o se tulafono, o suʻega o le lipid metabolism disorders suʻesuʻeina fafine ei ai tulaga maualuga, talu ai o le maualalo o le faʻatonuga o se mea e le masani ai. E mafua ona o mafuaaga e tele:

    • O le le atoatoa i le taumafataga i le teenaina o gaʻo mo le fiafia i mea inu,
    • Faʻafitauli i lauroid
    • O faʻasologa o maʻi o le ate,
    • Faʻasolosolo lelei le paleni o le tino i le leai atoa o le gaʻo i le taumafataga,
    • Faateleina le faʻamalosia o talaaga.

    E tele mea e faateleina ai le maualuga o le cholesterol. Talu ai e na o le 20% o le cholesterol e ulufale i totonu o le tino ma meaai, o le taumafataga e leai sona aoga i lona siʻitia, seʻi vagana, o le mea moni, vave ona sola ese. Muamua lava, e tatau ona e gauai atu i lau tino, faatulaga le mamafa, pulea lagona.

    Afai e le lava nei fua (genetic predisposition, maʻi o le maʻisuka, maualuga maualuga, atherosclerosis ma isi faʻamaʻi e faʻaosofia ai le fausiaina o pusa cholesterol), e tatau ona e sailia fesoasoani fesoasoani.

    O le filifiliga o togafitiga togafitiga ma mea taumafa e i ai le agavaa o tagata tomai faapitoa, ona o le le pulea lelei o le faaaogaina o nei ituaiga o vailaau matautia e mafai ona fesoasoani i le faaputuputuina o aafiaga itu. O le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le cholesterol e le itiiti ifo le lamatia nai lo le faʻaleleia.

    O le toe faʻaleleia o le faagasologa e umi, e masani ona mulimulitaia fualaau ma mea taumafa mo le olaga. O auala eseese ua atiaʻe e faʻasalalau ai HDL ma LDL:

    • Faiga o vailaʻau - fuainumera faatonuina, fibrates, acidic nicotinic, probucol,
    • Suiga o le 'ai e masani ai i le faʻamautuina o gaʻo,
    • O le tau faasaga i le meaʻai, o le faʻamautuina o galuega a le vaega o meaʻai,
    • Le faʻaaogaina o isi metotia faafomaʻi,
    • Soifuaga ola malosi.

    O fualaau faʻamaʻi ua faʻavaeina o ia lava o se auala mautinoa e faʻafaigofie ai le cholesterol. Mo lenei mafuaʻaga, faʻaaoga faʻaogaina o fugalaau linden, aʻa o le taulaʻau, fatu o le flax.

    E aoga le faʻaaoga fou mai apu, kāloti ma kukama, e maua i tutusa tutusa. E tatau ona inu le ipu vai i aso uma mo le vaiaso.

    O vine, pi, pineapple juice o loʻo i ai le malosi e tutusa. O se pauna o fualaau faisua ma fualaau aina i aso taʻitasi e faamamaina ai vaʻa toto, faʻamaonia faiga faʻavaomalo.

    O tagata e taumafa meaai e faaopoopo atu le lanu lanumeamata, o le suauʻu iʻa, garlic, cinnamon, faʻafefe, ma le gaogao i nei fautuaga. O le faʻamoemoeina o faailoilo e faʻaitiitia ai le taimi ole taumafa (itiiti ifo ma le 3 taimi i le aso). E tatau foi ona e mataʻituina le taimi e tatala ai le inumaga.

    Faʻamatalaga faʻapitoa i auala e faʻafaigofieina ai cholesterol, vaʻai i lenei vitio

    Na faʻataʻitaʻiina faʻapitoa e faapea o le masani o le cholesterol o se mea taua tele. E faʻalagolago i le matua, faʻasalaga faʻasalalau, maʻi o le tino o le endocrine. O le masani o le HDL ma le LDL mo tamaitai e 60-tausaga e foliga mai ua faateleina mo teineiti e 30-tausaga.

    O le maʻitaga ma le migao e aʻafia ai le gaʻo gaʻo. O le umi o loʻo faʻagasolo ai hormoni o le sex, o le sili atu foi lea o le faʻatinoga o le faʻafitauli.

    O le gaioiga agavaa o le toto e faalagolago i le aofaʻi o le cholesterol ma le tele o le "leaga" ma le "lelei". O le tumau pea o le HDL mataupu e tatau ona gauai. O lona taua i le masani e le suia i le tele o tausaga. Mataʻituina au faʻamatalaga (lipine profile) o le a fesoasoani e puipuia faʻamaʻi pipisi i ni faʻalavelave matuia.

    O le a le masani o le cholesterol i alii

    Afai e masani le cholesterol i tane, o le masani masani o le galueaina o glandislan, lea e maua ai le cortisol, e tatau mo le malosi o feusuaiga. O le gaosia o malemoni e faʻapitoa foi ma e leai ni faʻafitauli faʻapitoa.

    Sei o tatou iloilo atili auiliiliga o le masani o le cholesterol i alii, lea e fesoasoani i le sili atu o faailoga, ma le a le tulaga lamatia e mafai ona tulai mai pe afai e sili atu le tau faatagaina.

    Auala e iloa ai le cholesterol toto

    Ina ia iloa le cholesterol i tane, o faʻataʻitaʻiga nei e tofotofoina:

    O se auʻiliʻiliga auiliili e maua ai se manatu i faʻamaoniga talafeagai uma e mafai ai e oe ona fuafua le masani o le cholesterol mo alii.

    O le mea lea, mo se tagata matua matua, o faailoga o loʻo mulimuli mai o loʻo taʻua o tulaga talafeagai mo le aofaʻi o le cholesterol:

    • Normal cholesterol i tane - mai le 3.15 i le 6.6 mml,
    • O le maualuga o le "lelei" cholesterol e mai le 0.6 i le 1.95 mml,
    • O le maualuga o triglycerides e mai le 0.6 i le 3.6 mml,
    • O le maualuga o le "leaga" cholesterol e mai le 2.3 i le 5.4 mm.
    • O le atherogenicity coefficient, lea e faʻaalia ai le maualuga o le lipoproteins maualuluga e tusa ai ma le aofaʻi o le cholesterol, e manaʻomia ai le gauai faapitoa. Taliaina mo tamaʻitaʻi mai le 22 i le 32 tausaga o se faailoga mai le 2.1 i le 2.9, mai le 32 tausaga - mai le 3.1 i le 3.6, pe afai o faʻamaufaʻailoga e mai le 3.9 ma le maualuga - e mafai ona taʻu mai ai maʻi faʻamaʻi loto ma isi maʻi mai le cardiovascular system.

    O faʻamaumauga ua tuʻuina atu e manatu lautele. E mafai e suʻega taʻitasi ona tuʻuina atu ona lava tulaga faʻafeiloaʻia, e fuafua i metotia faʻavae ma suʻega e iloa ai mea faʻapitoa o le toto.

    O ai o loʻo lamatia

    E i ai ni vaega o alii ua fautuaina e siaki le maualuga o le cholesterol ma isi faailoilo ina ia aloese mai le atinaʻe o faaletonu o le hormonal ma pathoces mai le cardiovascular system:

    1. Alii e taʻitaʻia se olaga le lelei: amio le mama, le lelei o meaai, faʻaleagaina o masani leaga,
    2. O se talafaasolopito o le predisposition e faateleina le cholesterol ma le atiaʻe o le atherosclerosis,
    3. Afai ei ai se talaʻaga o nisi faʻamaʻi: faʻafitauli o le masani ai o le gaiola, toto maualuga, maʻi o le maʻisuka.
    4. O tagata maʻi o loʻo lamatia e tatau ona siaki pe a ma le tasi i le ono masina.

    Cholesterol: masani pe vavae ese?

    E tusa ai ma nisi o saienitisi, o mea e le taua mai le masani o le cholesterol i tagata e sili atu i le 65 e le taua tele ma e le amanaiaina pe a faia se mea e iloa ai. Mafaufau i le masani o le cholesterol masani i alii o vaitausaga eseese o loʻo saunia e se fale suʻesuʻe ole Europa i aso nei:

    Tagata matutuaAofaʻi cholesterolMaualuga Lipoprotein (HDL)Laʻu maualalo Lipoprotein (LDL)
    I lalo o le 5 tausaga2,96-5,260,99-1,93
    5 i le 103,12-5,260,95-1,91,7-3,4
    10 i le 153,07-5,260,79-1,641,7-3,5
    15 i le 202,9-5,20,79-1,641,6-3,4
    Mai le 20 i le 253,15-5,60,81-1,641,7-3,9
    25 i le 303,43-6,30,7-1,641,8-4,3
    30 i le 353,56-6,60,74-1,62,01-4,9
    35 i le 403,75-6,80,73-1,62,2-4,8
    40 i le 453,9-6,90,7-1,632,52-4,81
    45 i le 504,1-7,180,79-1,672,53-5,24
    50 i le 554,8-7,160,71-1,622,32-5,12
    55 i le 604,05-7,160,71-1,832,29-5,3
    E silia i le 70 tausaga3,7-6,90,81-1,952,5-5,4

    O auala autu o togafitiga

    E pei ona mafai ona iloa mai le laulau, o le cholesterol masani i tane e sau mai le 3.15 i le 6.6 mm. I le tulaga e sili atu le tapulaʻa pito i luga, e fautuaina le tagata maʻi e tausisia nisi fautuaga e uiga i meaʻai.

    E pei ona tatau ai, e mafai ona faʻataʻitaʻiina vailaʻau e fesoasoani e faʻasalalau le cholesterol:

    1. Tulafono - poloka le fausia o le cholesterol i le ate, lea e maualalo ai le maualuga o le lipoproteins ma taofia ai le atiaʻe o le atherosclerosis,
    2. O fualaau e fesoasoani i le faʻamautuina o triglycerides: o le fibroic acid ma ona fua,
    3. Meaʻai suamalie ma minerale. E faapitoa lava le maitau o faʻalavelave e aofia ai vitamini B,
    4. I le tulaga o le tagata maʻi o loʻo iai se talaʻaga o le maʻisuka faʻamalosi poʻo se faʻaleleia atili o le toto, e mafai ona faʻamautuina togafitiga faʻamaʻi e faʻamavae ai se tasi o mafuaaga o le faateleina o le cholesterol i le toto.

    E le gata i lea, e tatau ona faʻaitiitia le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo ma faʻafeiloaʻi le suāuʻu, fiber ma le pectin i le meaʻai. O nei oloa e fesoasoani i le faʻasaʻoina o le lipeta metabolism, cholesterol ma triglycerides i le plasma toto. I le tulaga ei ai se nofoaga e sili atu ona mamafa, ona tatau ai lea ona toe aumai i le masani. O le mamafa o le avega i le ituaiga o kilokalama sili atu e taʻitaʻia ai le mea moni o le tino ua amata ona sili atu le malosi e maua ai le cholesterol talafeagai.

    I le tulaga o le suega o suʻega o loʻo faʻaalia ai ni mea sese mai le masani, e le tatau ona e mafaufau ia te oe lava ma taumafai e filifili lau vailaʻau. O le tofiga e faia e se fomaʻi pe a maea se suʻega maeʻaeʻa, ia amanaʻia mea uma e manaʻomia ma uiga o le tagata maʻi.

    Aisea e tulai ai cholesterol

    O le cholesterol maualuga i alii e mafai ona atiae mo ni mafuaaga se tele:

    • O le taumafataga e aofia ai le tele o meaola manu, meaʻai vave, suauu pala ma isi meaʻai leaga,
    • Afai e faʻaleagaina e se tagata amioga leaga: ulaula, inu tele,
    • Afai e taʻitaʻia e se tamaititi se olaga ola solo, e le auai i le faʻaogaina o le tino,
    • I le tulaga e matauina le mamafa o le mamafa: o le maualuga o le "lelei" cholesterol e faaitiitia ma le maualuga o le "leaga" cholesterol ua faateleina,
    • Afai ei ai se mea na mafua mai i le gasegase o le lipid Metabolism and the obesity.

    Le matautia o le cholesterol maualalo

    E tatau foi ona manatua o le maualalo o le cholesterol i tane e manatu o se vavaeesega ma e mafai ona oʻo atu ai i le faʻafitauli o le hormonal ma le tele o isi itu le lelei. Afai o le faʻamaoniga e sili atu ona lelei i le masani ai, e mafai ona oʻo atu i le oti.

    E feteenai ma nisi o suʻesuʻega e lipotia ai o le faʻaitiitia o le cholesterol e faʻaitiitia ai le ono mafai ona atinaʻe maʻi o le prostate, e le o le tulaga lea. Soʻo se vavaeese mai le masani o se faʻafefe i le soifua maloloina o tagata.
    O le faʻaaogaina o vailaʻau e fesoasoani e faʻamaonia ai le cholesterol ma triglycerides ei ai se aafiaga lelei i le gafatia. I le tulaga e mulimuli le tagata maʻi i se meaʻai ma lafoaia le ulaula ulaula, o le lamatiaga o le faatupuina o fatu fatuga ma le sasaina ua faʻaitiitia.

    O toto toto mama ma le cholesterol masani o se faʻamaoniga o le soifua maloloina, ola umi ma le lelei o galuega a le tino tane.

    Faʻatau auala

    O vailaʻau faʻapitoa e ofoina atu se fuainumera tele o fualaʻau e fesoasoani e faʻamamā faʻamaʻi mai pusa cholesterol ma le cholesterol maualalo. Pe a filifili e faʻaaoga, e tatau i se tasi ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi, aua e mafai ona faʻasalaina i isi faʻamaʻi faʻasalaga poʻo le mafuaʻaga o le le faapalepale.

    Faʻatau togafitiga

    O le aveina o le 5 aso o fualaau faisua ma fualaau suamalie, e mafai ona faʻaitiitia le maualuga o le "cholesterol leaga." Ina ia faia lenei mea, ave fua nei:

    • Aso Muamua: 130 ml o Karoti ma le 70 ml o le sua o seleni,
    • 2 aso: 70 ml o kukama, 100ml o kālati ma 70 ml o paʻu (e tatau ona tuʻu i totonu o le pusaaisa mo 2-3 itula aʻo leʻi faʻaaogaina),
    • 3 aso: 130 ml o Karoti, 70 ml o le apu ma le 70 ml o le sukalati,
    • 4 aso: 130 ml o Karoti ma 50 ml o kapisi,
    • 5 aso: 130 ml o le moli.

    Tulu mata

    Faʻasalaina vave gutu le 300 g o le karika ma faaopoopo i ai le 500ml vodka. Sook le tincture i se nofoaga manaia mo le masina ma le faʻalavelave. Fai e pei ona taua:

    • amata i le tasi mataua ao leʻi oʻo i le taeao, lua pata i luma o le 'aiga o le afiafi ma tolu mataʻu aʻo leʻi faia le taumafataga o le afiafi,
    • faʻaleleia le fualaau i aso uma ao leʻi oʻo i taumafataga taʻitasi ile 1 mataʻu ma aumai i le taeao i le 6 aso i le 15 pata,
    • mai le aoauli i le aso lona ono, amata ona faʻaititia le fualaau ile 1 mataua ma ao le i faia le taumafataga i le aso 10, faʻaititia i le 1 le pa'ū,
    • mai le aso 11, amata ona tago i le 25 pata i luma o le taumafataga seia oʻo ina maeʻa.

    O le faagasologa o togafitiga faʻatasi ai ma le faʻamalosia o le kalaka e tatau ona faʻatinoina i le 1 taimi i le lima tausaga.

    Taʻu i le Olive Oil and Lemon Juice

    Uu le ulu o le sikalo, tuʻimomomoina ma tuu i totonu o se fagu tioata. Faaopopo se ipu vai o le suauʻu olive ma tuu ai mo se aso. Somi le sua mai le lemoni e tasi ma faʻaopopo i le mea e tupu mai ai. Faʻamalosia se vaiaso i se nofoaga pogisa. Ave le 1 teaseti i le afa itula ao le i ai. O le togafitiga e 3 masina. A maeʻa le masina, toe fai le ala o le pulega.

    Laau siaki aʻa

    2 sipuni tele o aʻa o le eleele e sasaa ai le 500 ml o le vai inu ma vevela ile vevela vevela mo le 10 minute. Lui ma ave le 1/3 ipu pe a uma meaai. O le togafitiga e 2-3 vaiaso. A maeʻa le masina, toe fai le kosi.

    O le faʻaitiitia o le toto o le cholesterol toto o le a puipuia ai le atinaʻe ma le alualu i luma o le tele o faʻamaʻi o le cardiovascular system.

    Faʻaaloalo i tulafono faigofie mo suiga o le olaga ma meaʻai, le faʻaaogaina o togafitiga faʻasoifua masani ma le teenaina o masani leaga - o nei mea uma, i le tele o tulaga, e mafai ona faʻaitiitia le maualuga o le "cholesterol leaga" e aunoa ma le faʻaaogaina o fualaau. Manatua lenei mea ma ola maloloina!

    O le muamua auala, o le polokalame "Taugofie ma fiafia" i luga o le autu "Auala e maualalo ai cholesterol. Cholesterol meaʻai maualalo:

    Le faʻaitiitia o le cholesterol toto o Cholesterol e maualalo ai oloa

    O le cholesterol maualalo maualalo: o lona uiga ma pe aisea e tupu ai

    O lamatiaga o le maualuga o le cholesterol maualuga e mafai ona faʻalogoina mai faʻasalalauga, ata televise ma mai tagata.

    E tusa o le a le mea e oʻo i ai le faʻafeagai faʻafeagai, e seasea ona latou fai mai.

    O le mea moni, o le faʻaitiitia o le toto cholesterol levels e ono aʻafia ai lau soifua maloloina ma e oʻo atu i ni ogaoga ogaoga.

    Tulaga masani masani i tamaiti ma alii ma tamaitai matutua

    O fua masani o le cholesterol i le toto e le mafai ona tutusa i tagata o vaitausaga eseese. O le tele lava o le tagata e matua, o le maualuga e tatau ona avea. O le faaputuga o le cholesterol o masani pe afai e le maualuga le maualuga nai lo le faʻatagaina.

    • Teselapelu toto maualalo pepe fou pepe - 54-134 mg / l (1.36-3.5 mmol / l).
    • Mo tamaiti matutua e oʻo atu i le 1 le tausaga isi fuainumera ua manatu o le masani - 71-174 mg / l (1.82-4.52 mmol / l).
    • Vasega lelei mo teine ​​ma tama mai le 1 tausaga i le 12 tausaga - 122-200 mg / l (3.12-5.17 mmol / l).
    • Tulaga masani mo talavou mai le 13 i le 17 tausaga - 122-210 mg / l (3.12-5.43 mmol / l).
    • Malie faatagaina i tagata matutua - 140-310 mg / l (3.63-8.03 mmol / l).

    Mafuaaga mo le faaitiitia o le tulaga

    O mafuaʻaga e mafua ai ona faʻaitiitia le cholesterol o le toto e aofia ai:

    • uiga faʻamaoni
    • anorexia
    • taumafa faigata
    • maualuga le gaʻo ma maualuga le suka i le taumafataga,
    • faʻamaʻi o le gastrointestinal tract, o loʻo faʻaalia ai faafitauli o le faʻasalaga o mea taumafa ua 'aina,
    • faʻamaʻi pipisi, o lona uiga o le fiva (tuberculosis, ma isi),
    • hyperthyroidism
    • gaioiga o le ate,
    • faʻafitauli o le faʻalavelave faʻavaivai (faʻavaivai tumau, ma isi),
    • mamafa mamafa oona,
    • anaemia

    Taua i le siamaina o le maʻi cardiovascular

    O le faʻaitiitia o le maualuga o le cholesterol e aʻafia ai le faʻaaogaina o le cardiovascular system. E mafai ona faʻaosoosoina ai le tele o le solia o ana galuega. O sina vaega itiiti o le cholesterol i le tino e taitai atu ai i le tele o taunuuga, ifaʻaosoina faʻamaʻi o le fatu ma toto toto:

    • Mafuaaga. Pe a mamafa, o le mamafa i luga o le fatu e faateleina.
    • Le mautonu o le tino. Manatua, atuatuvale, ma isi. afaina ai le loto.
    • Vailaʻau A, E, D ma K. E i ai se aafiaga lelei i luga o le fatu ma toto toto, o le mea lea e afaina ai le cardiovascular system i lo latou le lava.

    O le faʻavaivai e mafai ona mafua ai le afaina o le tino. O le taamilosaga o le toto i totonu o le faiʻai ua faasolo ina leaga, ua faaleagaina ai vaʻa toto, ona oʻo mai ai lea o le toto i lona tino mamā i totonu o le faiʻai - o le mea lea o se mea e mate ai mo le tino.

    Suesuega faaopoopo

    Afai, i le siamaina o faʻamaʻi fatu cardiovascular, o le cholesterol toto ua maualalo, e aoga le gauai atu i isi faailo:

    • Platelets. O a latou mea e sili atu e taʻitaʻi atu ai i le fuga o toto toto.
    • Laʻau toto mumu (aofaiga atoa). Afai latou te laiti, o le a fafagu ma faʻaosooso le fatafata ma avea atili ma masani.
    • Laʻau toto mumu (fua o le pala). I le faaleagaina o le myocardium, e faʻaleleia atili ai.
    • Laʻau paʻepaʻe toto. O latou toto maualuga e matauina ma le fiafia o le loto.

    Faʻamatalaga i fua maualalo

    O le suʻesuʻega e faia pe a uma le suʻega o le toto. Ua fesili foi le fomai e uiga i mafuaaga talafeagai o le paʻu ma ona faailoga. O le cholesterol maualalo maualalo e fesootaʻi ma faʻamaoniga.:

    • fulufulu fulufulu fulafula
    • faʻaleagaina o lagona (faʻasauā, atuatuvale, tuinanau, ma isi),
    • feces ma le gaʻo, i ai le faʻamalosi (steatorrhea),
    • mativa leaga
    • mativa leaga,
    • lagona le lava
    • tiga o le muso mo le leai o se mafuaʻaga
    • leai se manao feusuaʻi.

    Vitio e fesoʻotai i ai: toto maualuga o le cholesterol - o le a le uiga ma le matautia?

    Togafitiga: auala e siitia ai le "lelei" cholesterol

    O le faʻaleleia o le cholesterol e faʻaaogaina ai togafitiga fale e sili ona faʻavaivaia. Faʻamatala togafitiga ma faʻataʻitaʻiga e tatau ona iai se tagata tomai faapitoa.

    E mafai ona taʻua le faʻamaloloina o le tagata lava ia i lenei tulaga e mataʻutia. Afai o le faʻaitiitia o le cholesterol e aʻafia ai iʻuga leaga, o le tagofiaina o fualaau faasaina ua mafai ona afaina ai lou ola maloloina.I le faʻaopoopoga, e tofu lava le totoga ma uiga taʻitasi, lea e le faatagaina ai le tele o fualaau mo togafitiga.

    E mafai ona e fesoasoani ia oe lava i le fale e ala i le fetuunai o lau meaai. E fautuaina e faʻaaoga nei oloa:

    • le mafaufau, laulaufaiva ma le ate o se povi,
    • fuamoa
    • sea ​​sea
    • sami
    • olive suauu
    • pata masani
    • laʻau mumu ma pamu,
    • sisi
    • pepa.

    Ina ia maua ai le tele o aoga o oloa fautuaina, e manaʻomia ona saunia lelei. O aano o manu e tatau ona tao, kuka ma uu. E mafai ona kuka i totonu o se pani, ae naʻo le suāuʻu olive ma e aunoa ma le tipi. A o nei mea taumafa e tatau ona toe faʻaitiitia mai le taumafataga:

    • ava malosi
    • vela
    • pasta
    • meaʻai fafie,
    • falaoa lanu papaʻe.

    Faʻatau le tele o gaʻo o se mea sese tele. Aua nei galo o le cholesterol e mafai ona leaga ma aoga. O le sini i lenei tulaga o le faʻateleina lea o le maualuga o le lona lua.

    Ma o le taimi e te taumafai ai e faateleina le cholesterol toto, e le mafai ona e faʻaaogaina ma e te le faʻalavelaveina le tulaga, faʻafeiloaia fualaʻau C i totonu o le meaai. E faʻavaivaia le aʻafiaga o le cholesterol leaga ma tupu i fualaau suamalie uma.

    Faʻaleleia le saogalemu o le Cholesterol lelei meaai fesoasoani a le kāpeti. O lona natura e faigofie - faʻaaoga le koko koko ma le sukalati pe afai e le afaina i lenei fualaau faisua.

    Afai o le mea na tupu na iloa e se suʻega o le toto, e taua ia amanaʻia fautuaga uma a le fomaʻi. O le cholesterol maualalo o se mea e mafai ona oo atu ai i ni mea faanoanoa. O le mafuaaga lena pe a e mauaina, e tatau ona e tausia lelei lou soifua maloloina.

    Tuua Lau Faamatalaga