Faailoga o le toto maualuga i tane: togafitiga

9 minute Faʻasalalau e Lyubov Dobretsova 1238

O le maualuga o le suka (i le vailaau - glycemia) e atagia ai le tulaga o le gaosiga o le gaʻo, ma le tikeri o le gaosiga ma le faʻaaogaina o le insulin. I se tino maloloina, o le glycemia o loʻo i ai faʻamau mautu e faatatau i le tumau o le siosiomaga totonu o le tino.

O le maualuga o le suka (hyperglycemia) e faʻaalia ai le faʻalavelave faʻaleagaina ma le leai o se tulaga. I le tele o tulaga, o lenei faʻataʻitaʻiga o loʻo maua i le maʻisuka poʻo le prediabetes (o se tulaga o le faaletonu o le kulukose).

O faailoga autu o le maualuga o le toto i le tane ma le fafine e foliga tutusa. O le eseesega i le va o male faailoga faʻapitoa e fesoʻotaʻi ma le faʻaleleia ma le faʻaleleia o auala, oa latou galuega e faʻalagolago i le faʻamautuina o le tala faʻasolopito.

E le mafai ona galue masani le tino e aunoa ma le glucose. O le punavai autu o le malosiaga ma le punavai o mea taumafa mo tisipesa namu ma le faiʻai. Le faʻamalolo o le kulukose i totonu o le tino e tupu i le taimi o le malepelepe o gaʻo i totonu o le vaega o meaʻai, ma i le faagasologa o le gluconeogenesis (faʻavaeina mai amino acids).

O le kulukose e mafua ai ona gaosia i le ate i totonu o se fanua gaʻo (glycogen), i se vaega - o loʻo feaveaia i le toto i gaʻo ma siama e faʻaaoga ai le inisalini. Aisea ua i ai se toilalo i le mautu o le tino o le glucose? O le vaega autu e faia e le inisalini le lava.

A le maua e le pancreas le numera manaʻomia o le hormone, e le o le kullukose, ae faʻapipiʻi i totonu o le toto, ma e tumau pea ona 'fiaaai' ia. Faʻaopoopoga faʻateleina o isi hormones (adrenaline, glucagon, thyroxine) e mafai ona taofiofia ai galuega masani a le insulin.

E le gata i lea, i le tulaga o faʻalavelave faʻaleagaina, o le a le mafai e le tino ona gauai atu i le inisalini, ma e aunoa ma se "faʻataʻitaʻiga" e le mafai e le kulukosese ona ulu atu i totonu o le masini feaveaʻi ma tumau i totonu o le toto (sili atu).

Suga masani

O le maualuga o le glycemia e fuafua i se suʻega toto (capillary - mai le tamatamailima po o le ita). O le eseesega i le faamatalaga e 12%. O le fua o loʻo faʻaaogaina i suʻesuʻega faʻataʻitaʻi ile millimole i le lita (mmol / l), o le concentrated molar concentration of glucose.

I le leai o ni faʻafitauli o le gataifale ma le faʻaleagaga, o le maualuga o le sukū i le toto paʻu o loʻo i ai se faʻamautu masani masani:

  • mai le 3.3 i le 5.5 mmol / l i se tulaga fiaai,
  • leai se sili atu nai lo le 7.8 mmol / l - i le maeʻa o taumafataga.

Faʻamatalaga taua mo suʻesuʻega faʻapitoa o le toto:

  • mai le 3.7 i le 6.1 mmol / L - i luga o se manava gaogao (o le maualuga o le kulukose o le toto mo tamaloloa tamaoaiga o le 4.2-4.6 mmol / L),
  • leai se sili atu i le 8.7 mmol - pe a uma se taumafataga.

O le siʻitia pe a uma le 'ai e mafua mai i le natura masani o le kulūkose i totonu o le faʻagasologa o le taamilosaga mo isi faʻalavelave i le tino atoa. Faʻamatalaga auiliiliga o le suka i le toto capilla mo alii:

  • tama e oʻo i le lalelei - 3.3-5.4 mmol / l,
  • tama ma tama - 3.3-5.6 mmol / l,
  • tagata matutua - 4.6-6.4 mmol / l.

Mo tagata ua pasi atu i le ono sefulu tausaga le maualuga, e mafai ona faatagaina le itiiti o le maualuga o le suka (e le sili atu i le 0.4-0.9 mmol / l). E afua ona o le laʻititi o le matua i le tausaga i le lagona o le tino ile inisalini.

Mafuaaga o le faateleina o le kulukose o le toto

O le faateleina o le maualuga o le kulukose o le toto e mafai ona i ai se tulaga faʻaleagaina ma le faʻatino. I le tulaga muamua, o mafuaʻaga o le soliga o faiga o meaola oona ma faʻamaʻi faʻamaʻi. I le lona lua, o olaga ma masaniga o se mea taua. O mafuaʻaga autu o le toto maualuga i tane e fesoʻotaʻi ma le atinaʻe o le maʻisuka ma le setete.

Preditebetes

Preditebetes o se tulaga o le faaletonu o le glucose, o loʻo faʻaalia e anapogi glycemia - 6.1 mmol / L. O le suʻesuʻega o prediabetes o loʻo faia e tusa ai ma taunuuga o se suʻega toto ma le GTT (suega o le toleniga o le glucose). Tofotofoga o:

  • i le fuaina o le uluai fua o le sugar sugar,
  • tauaveina o se "uta o le kullukose" (o le tagata inu e inu i se vaifofo suamalie o le 75 g / 200 ml o le vai),
  • toe faʻaleleia le toto i le maea ai o le 2 itula.

O le taumafa e fuafuaina le tikeri o le faasasaina o le suka i siama tino. Prediabetes, o lona uiga, le faʻavaivaia o le kulukose, e tutusa ma le maualuga o le glycemia mai le 7.8 i le 11.1 mmol / l (120 minute pe a maeʻa).

O le maʻi suka

E lua ituaiga o faʻamaʻi. O le ituaiga muamua e mafua mai i le maeʻa atoatoa o le inisalini ma ua taʻua o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, talu ai o le tagata maʻi ua faatonuina le ola-umi togafitiga ma injections o le inisalini faafomaʻi. O le faʻavaeina o le maʻi e tupu i le laʻititi ma le talavou ona o se genetic predisposition.

Mo tagata matutua, o le ituaiga lona lua o le maʻisuka o se lamatiaga. O le faʻafitauli aʻafia e aofia ai tagata e 40 tausaga ma matutua atu. I le ituaiga lona lua o le maʻisuka, o le faʻamalosia o le inisalini e taʻalo i le autu - o le le lava o le telefoni i le inisalini. O galuega faʻapitoa o le pancreas ua faʻasaoina, o le inisalini e gaosia, ae le faʻapalaina.

O le mea lea, o le kulukose e faʻapupula i totonu o le toto. O lenei ituaiga o maʻisuka e aʻafia i le talaaga o le mamafa o le maʻisuka, o le inu malosi, o maʻi faʻapitoa o pancreatic pathologies. O le togafitiga e faia i fualaau o le hypoglycemic (hypoglycemic). O se ituaiga o faamaʻi e taua o le maʻisuka e le o le insulin e faalagolago ile maʻisuka.

Isi mafuaaga o se natura faʻaleaga

I le faʻaopopo i le atiaʻe o le maʻisuka, o le faateleina o le kulukose i tagata e mafai ona afaina i isi tulaga faʻaleagaina:

  • afaina o le ate i luga o le ate (hepatitis, cirrhosis, gasegase gaʻo) ona o le le mautonu ma le oti o hepatocytes (faʻava o le ate),
  • afaina o le garola ma fomaʻi oona e fesootaʻi ma le gaosiga o le hormone (hyperthyroidism, Cushing syndrome, Conn's syndrome),
  • pancreatitis, pancreatic necrosis, hemochromatosis, cystic fibrosis (pathology o le pancreasis),
  • maʻi o le pancreatic ma aʻafiaga o faʻalavelave taotoga i luga o le okeni (pancreatectomy - aveeseina o le gland poʻo le vaeluaina),
  • maualuga maualuga ma le gaioiga o gaioiga fatu.

I nisi tulaga, o le manua ogaoga o le faiʻai (TBI) e mafai ona mafua ai le hyperglycemia, aemaise lava le faaleagaina o le masini i le hypothalamus (o le vaega o le faiʻai e pulea ai le faiʻai ma le tumau o le siosiomaga o le tino).

Ituaiga 2 maʻisuka

I le maʻisuka ituaiga 2, o le a le mafai ona gauai le masini i le inisalini. O se taunuuga, o le kulukose e faʻapupulaina i totonu o le toto ma e le ulufale i sela.

E masani lava, o le atuatuvale e faaosofia ai le puipuiga a le tino. O le cortisol o le hormone, lea e gaosia i le taimi o le mafaufau, e faʻamalosia ai le faʻamaloloina o maʻi, faʻaleleia le faʻatinoga, faʻasolo i vaʻa toto, ma aafia ai le gaosiga o le gaʻo. Faʻasalaga o le hormone, faʻaitiitia le gaosiga o le inisalini, o le gastrointestinal tract ua taofia, o le 'ai ma amioga feusuaʻi. Ma o le tino e faʻalavelave faʻalavelave i le puleaina o le inisalini ma faʻasao ai le suka mai le mea e lafo ai. O le iʻuga, o le maualuga o le tulaga o le gasegase ma le inisalini. Faʻatasi ai ma faʻalavelave tumau, o le faʻafeteina o le tino i le inisalini e faʻaitiitia.

Faʻafitauli o le tino o le hyperglycemia

O se aafiaga tuusao i le kulukose ma le inisalini e faia e se tagata soifua. O mea taua o amioga le lelei ma vaisu le lelei:

  • sili atu le maelega mo oloa e aofia ai se aofaiga tele o meaʻai gaʻo popo e aʻafia ai le faʻaaogaina o metabolic ma e oʻo atu ai i le meaʻai,
  • o le faʻamalosi o le ava e faʻaleagaina ai siama faʻalavelave e maua ai le inisalini,
  • o se mea e le paleni taumafa e mafua ai le polyavitaminosis o vitamini B ma le D, lea e le mafai ai ona galue atoatoa le tino.

O le suka toto e masani lava ona faateleina i se tulaga faigata, talu ai ua tapunia le tapenaina o le insulin i le taimi e faamatuu atu ai i le toto le adrenaline ma le cortisol. O le tele o le neuropsychological overload, mafatiaga i isi mea, e mafai ona mafua ai le maʻisuka ma le maʻisuka lona lua pita. O le faaletonu o le Hormonal ma le hyperglycemia lē tumau e ono mafua ai le togafitiga le saʻo ma fualaau oona.

Faailoga o le hyperglycemia i alii

O suiga faʻapitoa i le paleni faʻasalaga ma le gaosiga o le gataifale i le taimi muamua latou te le faʻaalia ai o latou lava o ni faʻafitauli matuia. O le tulaga ua faateteleina i le mea moni e faapea o le toatele o tagata e le amanaia faailoga faapitoa o le tino ma saili fesoasoani faafomai pe a tupu le tuputupu aʻe o le maʻisuka o le mauaina o le malosi. Ole mafuaʻaga autu lea mo le tuai ona faʻamaonia le faʻamaʻi.

O maʻi e te manaʻomia e te faʻalogo iai e aofia ai:

  • Faʻaitiitia le malosi o le tino ma le mafaufau. O le vaivai, o le faaitiitia o le taulai atu o le gauai ma le gafatia galue o loo matauina. E mafua lenei mea i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma lona leai o sela o le mafaufau ma le tino. O se tagata aʻoga e leai se malosi e faʻaleleia mo le tino atoa ma le mafaufau.
  • Moega o le moe. Disya e faʻaalia i le moe pe a uma ona 'ai, aua o le glucose ua faʻamalolo e le o faʻaumatia. O le faʻanoanoa i le po e mafua ona o le le lava o meaʻai o le nerve fiber ma le faiʻai.
  • Faʻalauteleina o faʻaaliga o cephalic syndrome (maʻi tigaina). O le le lava o le toto i le faiai e mafua ai le maualuga o le toto (faateleina le toto), lea eo faatasi ma le ulu o le ulu (o nisi taimi nausua).
  • Maualuga maualuga, pe o le isi polyphy. O le lagona o le nofo lelei ma le maualuga o le fiaʻai e faʻatulafonoina e ala i le gaosiga ma le faʻasologa ole gaosiga ma le faʻaaogaina o le inisalini. O le taofiofia o le faagasologa o le matafaioi lea o le mafaufau, lea, e iai le faafitauli o le inisalini (le lava po o le leai o se avega), ua le toe lava le iloiloina o manaʻoga o le tino.
  • O le fia inu o le polydipsia. E tulaʻi ona o le manaʻomia o le kulukose e faʻafesoʻotaʻi pea i le vai. Faatasi ai ma le hyperglycemia, o le tele o le vai e manaomia, o le mea lea e taumafai le tino e taofia le faamalolo (faamalolo).
  • Faʻavave le faʻaogaina o le vevela - pollakiuria. O le aʻafiaga o le maualuga o le suka i luga o le gaioiga o le masini faʻapitoa e faʻaalia i le solia o le galuega o le faʻaaogaina o le suavai saoloto. Tuuina atu le faailoga o le polydipsia, o le faateleina o le urination.
  • Faʻapitoa o le faʻamalosi (keratinization) o vae, a leai - hyperkeratosis. E tupu ona o le faʻalavelaveina o le tino o meaola e mafua mai i le hyperglycemia. Faatasi ai ma le faʻaopoopoga o se faʻamaʻi lona lua, o le a tupu aʻe ai se afu (mycosis o vae).
  • Faʻasolosolo le utiuti o mea faʻaleagaina i le paʻu. I le soliga o faiga faʻavae, o le gafatia o le paʻu e toe faʻaolaina ua faʻaitiitia.
  • Faʻasologa masani o faʻamaʻi ma le malulu. Latou te tulaʻi ona o le faʻavaivaia tele o aʻafiaga puipuia e mafua mai i le le lava o vitamini ma meaʻai.
  • Faʻasalaga o galuega mausali o le fatu. Faʻateleina le rhythm (tachycardia) ona o se faʻaogaina o le myocardium ma meaʻai ma le okesene.
  • Suafa tele (hyperhidrosis). O le aʻafiaga o le hyperoclycemic i luga o le endocrine ma le faʻaogaina o le tino o le tino e le maua ai le tino o le puleaina o le saluina.

O faailoga o le faateleina o le maualuga o le toto toto, o uiga o tagata, e faaalia i le taofia o le manao feusuaiga (libido) ma le faaitiitia o le gafatia tauctile. I le tulaga o le faʻavevesi o le totoga e mafua mai i le hyperglycemia ma le fuluina o capillaries e tioata tioata tioata, gasegase vascular ma le faʻaitiitia o le gaioiga.

O le iʻuga o le le lava o le toto ma faʻaitiitia le faʻalogoina o totoga tino, e le mafai e se tamaloa ona ausia se faʻavae atoatoa. Ona o le le atoatoa o le tala o le tino i totonu o le tino, o le gaosia o le malemone e nafa ma le libido ma le malosi (testosterone) ua faaitiitia.

I le aluga o taimi, o le a faateleina ai faailoga. O faʻalavelave faʻalavelave o le tino e aofia ai nei faailoga:

  • mafaufau le mafaufau-faalelagona,
  • malala o le asthenic (le mai le neuropsychiatric),
  • faatelegese le faʻagasologa o mafaufauga, faʻafitauli le mafaufau, faʻaitiitia le tino vaaia,
  • faʻalavelave le pulea o le aoauli o vevela o le tamai povi (manava) ma le paresthesia (numera o vae).

O suiga mai fafo e faaopoopo atu i faailoga o le mafaufau: alopecia (paʻu), vaivai o pepa fao, o foliga vaaia o vevela vevela i foliga ma vae (telangiectasia).

E faʻapefea ona iloa le hyperglycemia?

O le suʻega o le toto mo le kulukose i tagata matutua o loʻo faia e avea o se vaega o se suʻega faafomaʻi faafomaʻi i le 3 tausaga. E le gata i lea, o se siaki siaki o le suka o loʻo aofia i totonu o le suʻega o le toto, lea e mafai ona faʻamaonia pe ae faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi ma faitioga e le fesoʻotaʻi ma le faateleina o le suka. I lenei auala, o le tele o taimi e iloa e se tagata e uiga i le solia o le maualuga o le maualuga.

Afai o le a le maua le aoga, o le suʻesuʻega e tatau ona toe fai, talu ai e le o se faʻataʻitaʻiga se tasi e maua ai le suʻesuʻega. O le tumau pea o le hyperglycemia tumau e manaʻomia se suʻesuʻega faaopoopo. Mo suʻesuʻega o prediabetes ma le maʻisuka, ua faʻamatalaina:

  • Glucose toleni testing (GT-test or GTT),
  • suʻesuʻega lata mai o le suka toto - suʻesuʻega o le hemoglobin glycosylated (HbA1C),
  • faʻataʻitaʻiga
  • suesuega lautele o le toto
  • o le ultrasound o le afaina o le manava.

Glycosylated (glycated) hemoglobin o se tuufaatasiga o le porotini o le toto mumu ma le kulukose. O le vailaau o loʻo teuina i totonu o le toto i le faagasologa o le olaga o toto mumu mumu (toto mumu mumu), o lona uiga, 120 aso. Pe a suʻesuʻeina, o le maualuga o le glycemia mo se taimi tuʻufaʻatasia ua fuafuaina.

O le HbA1C masani e itiiti ifo i le 6.5% mo alii talavou, e itiiti ifo i le 7.0 mo tagata e 40+ ma le itiiti ifo i le 7.5 mo alii ua sili atu i le 60 tausaga. O le maualuga e faatagaina e sili atu i le 0.5% (7%, 7.5%, 8%, faasologa).

Iʻuga o se faʻataʻitaʻiga, e taulaʻi atu le mafaufau i le i ai o kulukose ma tino o le ketone. O se suega masani o le toto e maua ai se manatu o le i ai o se faʻafitauli le lelei. O le faʻasologa o le afaina o le manava e faia e iloilo ai le tulaga o le pancreas ma le ate.

Filifiliga

E mafai ona e siakiina le toto maualuga o le suka i le faʻaaogaina o se glucometa feaveaʻi ua faʻapipiʻiina i fasi pepa (fasi sikola). Ae peitai, o sea suesuega e le o se faavae mo le siama o le maʻisuka. Afai e sili atu le maualuga o tulaga faatauaina masani, e tatau i le tagata gasegase ona faia se suesuega faaopoopo.

O le maualuga o le suka o le toto i totonu o tane o se faailoga o le gasegase o gasegase gaʻo ma le le atoatoa o le hormone. O le mafuaaga autu o le hyperglycemia o le ituaiga 2 e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka poo le prediabetes.

O aʻafiaga e aʻafia ai le atinaʻega o le faʻamaʻi o le tele o le ava malosi, vaisu i meaai suamalie ma mea inu, mamafa tele, maʻi faʻasolosolo o le pancreas ma le ate. O se suʻesuʻega faaopoopo e manaʻomia e faʻamaonia ai le siama. O le tasi le taimi o le le fuaina i le va o faailoga o le suka ma le masani o se mea e suia ai amioga masani ma ituaiga olaga.

O le maʻi suka o se togafitiga e le togafitia o le tino o le endocrine, faʻatasi ai ma le tele o faʻafitauli faigata. Faatasi ai ma se suʻesuʻega le mautonu ma le le amanaiaina o togafitiga, o le faamaʻi e mafai ona faaitiitia ai le olaga o se tagata i le afa.

Toto masani toto

O le faateleina o le kulukose i se tasi atonu e le o se lamatiaga maloloina. E masani lava o nei fesuiaiga le tumau i faailoilo, o se taunuuga o isi mataupu lautele.

Ae ui i lea, mo le suʻesuʻega ma le puipuiga o taunuuga talafeagai, e taua le iloa o tulaga taua o faailo o le kulukose i totonu o le toto. O a latou tulafono e eseese e faalagolago ile itupa; i alii, o tulaga faatauaina e eseese:

Numera o tausagaLe fua fua, mmol / l
18-203,3 — 5,4
20-403,3 — 5,5
40-603,4 — 5,7
60 ma luga3,5 — 7,0

O le maualuga atu o le matua, o le sili atu lea ma le faʻaeteete e tatau ona e fesoʻotaʻi ma le faateleina o le suka i le tane. O le tele lava o taimi lamatia o sui o le malosi malosi pe a uma le 40 tausaga.

E tatau ona faia se suʻega suʻega ia le itiiti ifo ma le tasi i le 6 masina, o le a fesoasoani lea e tali atu i le taimi i le faateleina o faailo.

Aisea e tulai mai ai le toto toto

O le mea moni, o le mea muamua e oʻo mai i le mafaufau i se maualuga maualuga o le i ai o le maʻisuka. Ae e leai lava se suiga i kulūkose i taimi uma e manino lava.

Afai e leʻi faia le siama o le maʻisuka, e tatau ona e tilotilo i isi mafuaʻaga o lenei mea faʻaleaga faʻafuaseʻi i alii:

  • tausisi meaai masani o taumafa gaʻo,
  • afai e le o auai se tagata i gaoioiga faaletino, sili atu le mamafa o le mamafa,
  • masani ona faʻaaogaina ava malosi,
  • aafia i tulaga faigata,
  • faʻalavelave i le gaioiga o totoga o le loto (ate, paʻu ma le garoid gland),
  • Cushing's syndrome (o le sili atu o le gaosia o le hormone ona o le faafuasei ona tupu i le suka).

O mafuaʻaga o le maualuga o le toto i le tane e faʻalagolago foi i ituaiga o faʻamaʻi:

Faʻafouina i le maʻisuka - na ona inu i aso uma.

  • O le ituaiga 1 o loʻo faʻaalia i le maeʻa atoa poʻo le tuʻuina atu o le gaosiga o le inisalini,
  • O le ituaiga 2 e amataina lemu, o le gaosiga o le inisalini e tupu, ae e le faʻaaoga lelei e lela.

I le tulaga muamua, o loʻo i ai se mafuaʻaga, o le maʻi ua aliali mai i le taimi o le tamaitiiti. O le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2 e fesoʻotaʻi vavalalata ma le tele o meaʻai, le paleni o meaai, ma se olaga masani. I le avea ai o se tulafono, o mafuaʻaga autu ia o le maualuga o le suka i le tane.

Le matafaioi o le kulukose i le tino

Aua le manatu faatauvaa i aoga o le kulukose i faiga o meaola o aso taitasi. O se mea sese le mafaufau i le teena atoatoa o lona faʻaaogaina, e tatau lava ona e iloa pe faapefea ona "faauo" faʻatasi ma ia.

I le uma, o le suka e auai i ni faiga e pei o:

  • metabolism
  • suauu
  • faʻasologaina o le polokalame cardiovascular,
  • afaina o le faiʻai,
  • aveeseina o tulaga faigata, faaleleia o galuega,

E le gata i lea, o le kullukose e faʻapupula ai le malosi o le tino, faʻaputuina i totonu o masini ma okeni. Faʻatasia le galuega faakonekarate o maso, o le fatugalemu o le tino.

O aʻafiaga o le suka maualuga

O le mea pito sili ona ogaoga ma le matautia e mafai ona tupu, o se coma ma le hyperglycemia. O le puleaina o le aofaʻi o le kulukose o le a fesoasoani e puipuia ai taunuuga leaga o togafitiga.

Afai o le a le mafai ona faʻataʻitaʻiina faailoga, faʻaauau:

  • Faamai o le tino vaaia. O le lisi e matua lautele lava, e oo lava i le faatoilaloina atoatoa o le mata,
  • Faʻafitauli o gaioiga o loʻo i totonu, faʻapitoa masani,
  • Paʻu o le fatu, taʻavale, faaleagaina o faiʻai,
  • Le faʻafanoga o le moega lapisi.

I tane, o le maualuga maualuga o le kulukose e aʻafia ai le gaosia o le pepe ma le soifua maloloina o le faʻaleleia. E faasolosolo lava, o se faʻaitiitia o le testosterone e tupu, lea e iai foʻi le tele o aʻafiaga leaga.

I le tulaga maualuga o le faʻamaʻi, o le toto totoʻa ua matua vaivai lava le atiaʻe o le vaivai.

O se mea masani lauiloa e taʻua o le "maʻisuka vae" e mafai ona maua ai alii. O le tulaga e faʻaalia i le faʻaitiitia o le lagona o le vae, o le mea mulimuli o le maʻi o le necrosis o le tino.

Soʻo se manua po o se mea e afaina ai i ni faʻamaʻi pipisi, o se tulaga ogaoga e tau atu i le vavaeina o le tino. O le mea lea, o soʻo se faailoga o le faateleina o le suka i totonu o tane e le tatau ona le amanaiaina.

Matou te ofoina atu se faʻaititia i le au faitau o la matou 'upega tafaʻilagi

Suʻe suʻa toto

Ae paga lea, e le o tagata uma ua faanatinati e foai toto mo le puipuia o faamaʻi matuia. Ae o loʻo i ai faailo e tatau ona uunaʻia ai se tagata e suʻeina a latou kulūkose.

O aʻafiaga o le toto maualuga i tane o:

  • suiga faʻafuaseʻi o le mamafa (e mafai ona alu maualuga ma amata ona faʻaitiitia),
  • fiaaai, le mautonu e le tumau umi,
  • faateleina le galala, faateleina le urination,
  • lagona faifai pea o le le mautonu ma vaivaiga maso.

Afai e iai ni faafitauli mo se taimi uumi, o le le lelei o le vaai, o le afaina ogaoga e mafai. O le faʻalavelave o le faʻamaʻi o loʻo taʻoto i le mea moni e faʻapea, mo le tele o tausaga, e leʻi faʻaalia ai ni faailoga o lona i ai.

O aʻafiaga o le toto maualuga i tane e mafai ona i ai le paʻu o le paʻu, furunculosis. E tele taimi e maua ai e tagata gasegase le malosi o le faʻaletonu o le puipuiga, faʻasalaga feusuaiga.

Afai o nei mea poʻo isi faʻamaoniga e masani ona faʻalavelave, e talafeagai le alu i le fale suesue ma maua se suʻega toto. E faʻataunuʻuina i luga o se manava gaogao i le taeao. O le aso ao lei faia oe e tatau ona aloese mai le inuina o le ava malosi, meaʻai gaʻo.

E mafai ona faʻatino le faʻatinoga e faʻaaoga ai se glucometer - o se masini faapitoa mo le fuaina o le kulukose toto. O le faʻaaogaina o lenei metotia o le vave maua ma le le maua o le mauaina o le auiliiliga.

Faʻamaʻoina o Meaʻai mo le Faʻaitiitia o le Suga Sugar

O le mea moni, fomai e fautua e suia atoa o latou olaga, usitai i se olaga ola malosi. Taumafai e puipuia oe lava mai popolega le tatau, masani leaga.

Ae o se vaega autu i le faasaʻoina o le suka o se suiga lea i amioga masani:

  • O le faʻaaogaina o sukalati ma sipuni e le aofia ai. O le taoina, meainu suamalie o loʻo iai foʻi meaʻai matautia, e pei o meaʻai falai, faʻatoʻaga.
  • O le meaai e faʻamaoaigaina i fua masani ma fualaʻau, cereals.
  • O le tele o meaai e le tatau ona sili atu nai lo le masani ai i aso taitasi, e mafua mai i le oona.
  • E fufulu aisa, e ala i le kukaina poʻo le taʻavale.

Faʻaaloalo uiga i lau taumafataga, o le faʻaaogaina o mea leaga e fesoasoani e faʻaitiitia ai uiga uma o le maualuga o le suka i le toto i alii.

Faʻatau togafitiga

Afai e le maua e le togafitiga fua le mea e manaʻomia, e faatonuina e le fomaʻi se fomaʻi faafomaʻi o le maʻi. E faʻalagolago i le mafuaʻaga o le faateleina o le suka o le toto i totonu o tane, e mafai ona avea ma vailaʻau o sulfonamides ma vaega tetele.

I totonu o le falemaʻi fesoʻotaʻiga o loʻo faʻatusalia ai i latou e se lisi tele o igoa tau fefaʻatauaʻiga. O sauniuniga o nei vaega e mafai ai ona maualalo le maualuga o le suka mo se vaitaimi umi.

I le faʻaopopo atu ia i latou, o isi auala e faʻaaogaina e faʻavasega ai le suka. E fou lava le faiga o tulafono a le malo, lea e faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

Thiazolidinedione inhibitors ma fualaau faasaina lea e mafai ona faʻaleleia ai le glucose poʻo le faʻaaogaina o le suka.

I le maʻisuka ituaiga 1, o vailaʻau inisalini ua faʻamaonia e maualuga le maualuga o le suka i le maualuga.

Aʻo leʻi amataina fualaau, e tatau ona fuafua pe o le a tonu le faʻateleina o le toto toto i tane. Afai e mafai ona e maua i metotia o ausilali, ona e le tatau ona faʻaalia le ate i le avega le talafeagai mai togafitiga faafomaʻi.

Puipuiga ma fautuaga

O se mafutaga lelei na maua i le va o le gaioiga faaletino ma le maualuga o le suka. E oʻo lava i le tasi vasega aʻoga e mafai ona faʻaititia ai lona fuainumera ma faʻaleleia le tafe toto. O se lesona faʻaleleia i totonu o le faletaalo, taʻalo solo i le fale poʻo na o taʻaloga e fesoasoani e faatumauina le musika masani ma le vascular tone.

E le tatau ona tutusa:

  • overeat
  • 'ai meaʻai suamalie ma meaʻai,
  • faʻaleagaina le suamalie.

Laʻau faʻamaʻi ma le teas e mafai foʻi ona faʻaititia le kulūkose ma maua ai se aoga aoga i luga o le tino.

Soo se faateleina o le suka i alii e tatau ona mataala ma vave vave ona togafitiga faafomaʻi. Suesuega o le toto suʻesuʻe ma faʻamalamalamaga o faʻamaoniga o le a fesoasoani e fuafua le mafuaʻaga o le tulaga, fuafua po o le a le ituaiga togafitiga e talafeagai mo le maʻi.

E taua le manatua o le maualuga o le suka o se fili tele mo le soifua maloloina ma le lumanaʻi. Faʻaaloalo i faatonuga a le fomaʻi o se faʻamaoniga o le iai o le faʻamaʻi.

O le maʻisuka e masani ona oʻo atu ai i faʻalavelave matautia. O le maualuga o le suka o le toto e sili ona matautia.

Aronova S.M. na tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i togafitiga o le maʻisuka. Faitau atoa

Fafaga meaai

E tusa ai ma amioga masani, e sili atu ona taatele i tagata ona faʻaleagaina le ava malosi. Faatasi ai ma le faʻaaogaina pea o le ava malosi, o le pancreas galuega e faʻavaivaia, lea e mafua ai le le atoatoa o le tino ma le atinaʻeina o le inisalini. O lea, o le ava e faateleina ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka.

Teu vailaau

O le faʻaaoga umi o hormones i le tagata e mafai ona mafua ai le maʻisuka lona lua o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka. I tagata e lelei le gaosiga o le gaʻo, o le tulaga e faʻamaonia pe a uma le faʻamavaeina o fualaau. Ae i se vavave, o le atiina ae o le maʻisuka ua mafai. O loʻo aʻafia le faʻafitauli i tagata mamaʻi o loʻo faʻamalosi e ave le maualuga o le steroids mo se taimi umi, faʻapea foʻi ma i latou e mamafa tele. O sauniuniga faʻalavelave e aofia ai le dexamethasone, prednisone, hydrocortisone.

O faʻamaoniga o le maualuga maualuga o le suka i tane e aofia ai le galala tele, faʻanatinati faifaipea, faateleina le vaivai, ma le tiga o le ulu.

O nei kulupucocorticoids e faʻaaogaina i le togafitiga o le fulafula o le bronchial, o le gasegase o le rūmato, maʻi o le autoimmune, le tele sclerosis.

Fua o suāuʻu

O le masani masani o le kulukose o le toto mai le 3.3 i le 5.5 mmol / l, ae e le tutusa mo ituaiga eseese o tagata. O le gaosiga o le kulukose e faʻatatau i le pancreas. O lenei faailoga e ese mai i sui o le tamaʻitaʻi ma tamaʻitaʻi, ma e eseese foʻi ma le matua. O loʻo faʻasalalau faʻasalalau i le laulau lea.

Faailoga o le Suga Sili

  • matuai galala
  • faʻaauau faifaipea
  • vaivai,
  • tiga o le ulu.

Faʻateleina le faateleina o le kulūkose i totonu o se tamaloa, o mea nei e mafai ona maitauina:

  • faʻanoanoa vaaia
  • oso faafuasei o le fiaaai
  • faafitauli faʻalautele,
  • vevela paʻu
  • afaina o laugutu ma foliga,
  • sili atu le le fiafia.

O se tulaga alualu i luma e mafua ai:

  • vaivai o le tino puipuia,
  • faʻafouina o faʻamaʻi pipisi ma siama,
  • le mautonu o le toto toto.

Le mea e fai

I nisi tulaga, ina ia togafitia se tamaloa, ua lava lea e aveese ai le mea na afaina ai:

  • mulimuli i se taumafataga gaʻo gaʻo
  • tausia se tulaga lelei o gaoioiga faaletino,
  • tuu le ulaula ma le ava malosi,
  • pulea le atuatuvale
  • faʻamaonia le mamafa o le tino.

Faʻailoga o le hyperglycemia, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi lau endocrinologist ma suʻe suʻe. Ua faatonuina e le fomaʻi togafitiga mo faamaʻi, lea na mafua ai le faateleina o le suka. Afai e le mafai ona faasaʻo faailoga, o le kulukose e pulea e inisalini injections.

O le faateleina o le kulukose toto e taua foi o le hyperglycemia. O le mea masani e masani lava ona matauina ma le le atoatoa o le gaosiga o le gaʻofale ona o suiga eseese o le physiological. E ulu atu le suka i le tino o le tagata faatasi ai ma meaai, ona aveina lea e le toto i totoga uma. E i ai tulaga faʻapitoa mo le i ai o le kulukose i totonu o le toto. I se tagata soifua maloloina, o se fua faatatau o le 3.3-5 mmol / L o le a masani ai. O lenei faiga masani ua faʻatuina mo le auʻiliʻiliga na maua mai le tamatamai lima o le tagata maʻi, o le toto vevela e masani ona maualuga lona maualuga.

O le maualuga o le glycemia o se faailo taua o le aoga lelei o le tino o le tagata. O suiga i le faailo i le itu o le paʻu / faʻalautele e mafai ona avea ma faailoga o se faʻamaʻi. Hormones mataʻituina le maualuga o le glycemia i totonu o tapulaa talafeagai. O le hormone autu e gafa ma le suka o le inisalini, lea e gaosia e le pancreas. Afai o le faateleina o le maualuga o le sugar sugar o loʻo tausia i totonu o le tino, ona faʻaleleia ai lea e le pancreas le gaosia o le homone e manaʻomia. O le inisalini e faʻateleina ai le gaʻoina o le suka i totonu o sela o tagata, ma faʻaitiitia ai ona anotusi.

Faatasi ai ma le hyperglycemia, e tatau ona faavaeina le punavai o lenei mea matautia. O mafuaʻaga e masani ai pe faʻaleagaina. O le auai o togafitiga e le faamasinoina i se tasi o auiliiliga. Afai e maua se maualuga maualuga, e fautuaina e toe faia le suʻega. Afai e le fetaui lelei le toe faia o mea e masani ai, ona tatau loa lea i le fomaʻi ona iloa pe aisea ua ala ai le faʻaʻailoga kulūkose.

Faʻamaumauga masani o le Glucose Maualuga

O nisi taimi o le faʻasaʻoga o le suka i tagata soifua maloloina e masani ona tulaʻi. Afai a maeʻa ona 'ai se le lava o le taimi ua uma ona pasia, ona leai lea o se faʻatuatuaina o le auiliiliga. Mai le taumafataga mulimuli i le auiliiliga e tatau ona pasi ifo i le 10 itula. O le maualuga o le glycemia e masani lava ona faateleina i le atuatuvale, malosi tele, popole. I tamaitai, o se maualuga maualuga ao lei faia le taotoga o se mea e masani ai. O le faailo e afaina foi i le ulaula tapaa, malosi malosi faaletino.

E tatau ona aoina faʻamatalaga e faʻatatau i mafuaʻaga masani o le faʻateleina o le faʻatupulaia. E tatau ona tofotofoina oe i le vaveao, i luga o se manava gaogao. E taua le tuʻuina atu o ulaula aʻo leʻi suʻeina.

Mafuaʻaga faʻapitoa o le hyperglycemia

O le mafuaaga sili ona taatele o le pathological mafuaaga mo le faateleina o le suka o le maʻisuka. O le maʻisuka e eseese ituaiga. O ituaiga taitasi ei ai se masini mo le faateleina o le suka.

Faʻatasi ma le faʻafitauli 1, o le faateleina o le maualuga o le kulūkose e mafua mai i le mea moni e le mafai e le pancreas ona taulimaina le gaosiga o le inisalini. Faatasi ai ma lenei ituaiga o maʻisuka, o le tino puipuia o le tino e faaleagaina ai sela e faʻapipiʻi ai le inisalini.

Faʻatasi ma le faʻamaʻi 2, o le uʻamea e maua ai le aofaʻi sao ole inisalini, ae le mafai e le hormone ona fegalegaleai ma sulu o le tino. I le taimi lava e tasi, o le maualuga o le kulukose i le toto e tulaʻi, ma ua lagona e sela se leai.

Se isi vaega e aofia ai le maʻisuka o fafine maʻitaga. I le taimi o le maʻitaga, e le lava le gaosiga o le inisalini, ma, mulimuli ane, toto maualuga o le toto, pe a uma le fanauina o le tulaga masani masani. O le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi i le vave amata e mafai ona mafua ai faʻafitauli, faʻaleagaina o le tamaititi. Afai ei ai faailoilo o le faateleina o le toto toto i tamaitai i le taimi o le maʻitaga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa.

E iai isi mafuaʻaga o le faateleina o le suka toto e ese mai le maʻisuka. E aofia ai:

  • togafiti faʻamaʻi,
  • faaletonu o le tino,
  • eseese faʻamaʻi ate
  • le tupuga o faʻamaʻi pipisi
  • ave ni fualaau faapitoa.

O le siitia le tumau o le faailo e mafai ona matauina i le mu o le eseesega tikeri, i le taimi o le faoa faamalosi, ma le tiga tele.

Faailoga o le Hyperglycemia

O faʻapogai autu o le toto maualuga i le tagata matua:

  • faʻaauau faifaipea
  • masani ai, fia inu,
  • masani ai le fiaai
  • lagona o le vaivai tele, vaivai,
  • numera o vae
  • foliga vaaia o le vevela
  • faatelegese le faʻamaloloina manu
  • taʻavale
  • ulu matua ulu
  • vave le mamafa o le mamafa
  • vave vave le vaaia o le vaai.

Afai o faʻamaoniga o loʻo taʻua i luga o loʻo faailoaina, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa ma vave ona suʻeina le toto mo le glycemia. O le matuia ese o le tulaga mai le masani e mafai ona taitai atu i le faoa faamalosi, le manava le manava ma le fatu. Faailoa i taimi o faailoilo o le toto maualuga maualuga o le a fesoasoani e maua ai le fesoasoani taimi talafeagai.

O nisi taimi o le faateleina o le matuitui e le o faailoa mai e nisi o faailoga, e lagona e se tagata le masani, ae o le maʻisuka e atiina ae i se foliga le tumau. O lenei ituaiga o maʻisuka e masani lava ona maua i se avanoa i le taimi o se suʻesuʻega masani.

O aʻafiaga o le maualuga o le kulukose

O se maualuga maualuga maualuga e mafai ona tupu ni faʻalavelave ogaoga.E mafai e se tagata ona paʻu i totonu o se tulaga e faʻaalia i le faʻaleagaina o le tino tutotonu. O lenei tulaga e aliali mai o ia lava i le atinaʻeina o le faʻalavelave o le tino, e mafai ona o mai faatasi ma le leai o se malamalama, faigofie faʻafiti.

O le faateleina o le suka i le toto e mafai ona mafua ai le le atoatoa o le tino, ma mafua ai ona tupu. O tulaga o Coma e ono lamatia ai, o lea e taua ai le sailia o fesoasoani faafomaʻi tusa lava pe ua faʻaalia muamua faailoga.

O le faʻalauteleina o le kulūkose e mafua ai ona oʻo i taimi faigata, e pei o le:

  • uluaʻi faʻataʻi,
  • maʻi o le maʻisuka (gangrene development),
  • toe le manuia.

Auala e maualalo ai glucose

Afai o le mafuaʻaga o le faateleina o le toto toto o le atinaʻe lea o le maʻisuka, ona muamua laasaga lea e faʻafaigofieina ai le glycemia e tatau ona: atiina ae o se meaʻai talafeagai ma faʻamaonia vai talafeagai.

I le tulaga o le maʻisuka ituaiga 1, e tatau i le tagata maʻi ona tui inisalini i aso uma o se tui. O le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 e aofia ai le masani ona faʻaaogaina fualaau faʻatau e faʻaosofia ai le gaosiga o le inisalini ma toe faʻaleleia ai le mafai o sela e ave ai le hormone gaosia.

Afai e tatau ai, faʻamaonia le kulukose mai le taumafataga e aofia uma ai le sipuni, mea faʻafiafia, falaoa paʻepaʻe, ava malosi, fua.

Ina ia ausia se maualuga o le kulukose i totonu o le toto, e tatau ona mulimulitaia tulafono faigofie:

  • tausia o se fuafuaga tatau lelei o taumafa,
  • siaki faifai pea o le faʻaogaina e faʻaaoga ai se glucometer,
  • faamalositino
  • masani ona faaaoga fualaau faasaina.

Mo faamoemoega puipuia, ina ia aloese mai le faateleina o le suka toto, e fautuaina e mataʻituina le taumafa ma faateleina le gaioiga faaletino. O le faia o faʻamalositino faigofie i aso uma o le a fesoasoani e faʻaititia le fua faatatau. O se gasegase o le maʻisuka ua uma ona avea ma faʻamatalaga mo meaʻai lelei ma se soifua maloloina lelei.

I le muamua ma le itiiti foi o faailoga o le hyperglycemia, e tatau loa ona e faafesootai se fomaʻi. Aua e te taumafai e fai se mea e te iloa ai oe, ma e sili atu ona e le manaʻomia ona e mafaufau loloto.

O le lisi masani o faailoga i fafo o le kulukose maualuga e aofia ai:

  1. O le fiainu lava.
  2. Faafuasei le le faateleina o le faateleina po o le.
  3. Uiga masani.
  4. Faʻailoga vaivai vaivai.
  5. Paʻu paʻu ma foliga mucous.
  6. Vaʻaia o le vaʻai, faʻavalea o maso o le falemaʻi.
  7. E le afaina le tali atu i faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi manuʻa manuʻa.
  8. Le manava o le pisapisao, o le ituaiga o gasegase.
  9. I ituaiga gasegase o le hyperglycemia, o le gasegase ogaoga, ketoacidosis, le mautonu le malamalama, ma i nisi o tulaga, e matauina.

E tatau ona malamalama o faʻamaoniga o loʻo i luga e mafai ona avea ma faailoilo o faʻamaʻi o faʻamaʻi eseese, o le mea lea, afai o le tele o faʻamatalaga leaga e iloa, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma suʻe suʻega e iloa ai le faʻamaoniga saʻo.

Mafuaʻaga talafeagai

O le tele o taimi, o le mafuaaga o le faailoga o le:

  1. . I le tele o mataupu, o le faʻalauiloa faʻaalia o le hyperglycemia o le autu autu lea o lenei maʻi.
  2. Taumafa le lelei. Faʻalavelave matuia o taumafa masani, faʻapea foi ma le maualuga o le maualuga o le kalori i meaʻai, e mafai ona oʻo atu ai i gasegase o le hyperglycemia ma e le o faʻatasi ma lona maʻisuka.
  3. Manatua. O le hyperglycemia o le post-stress e masani lava mo tagata mamaʻi i le malosi o le puipuiga, e masani lava ona tetee i le talaaga o le atinaʻeina o se faʻalapotopotoga faʻapitoa.
  4. O faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi pipisi o se telefoni.
  5. Taliaina o le tele o vailaʻau - rituximab, corticosteroids, niacin, vaʻavaʻavavale vaʻaia, beta-blockers, 1-2 antiopressants, inhibitors protease, thiazide diuretics, fentimidine.
  6. O le faaletonu i le tino, vitamini o vaega B.

Mafuaʻaga o le Suga Suga i Tagata Matutua ma Tina Fafine

E pei ona faaalia i le fomaʻi, i le 90 pasene o mataupu o loʻo tumau pea le maualuga o le hyperglycemia i tagata matutua o se faʻaaliga o le maʻisuka malosi, e masani lava o le ituaiga 2. O isi mea le lelei e masani lava ona le lelei le mamanuina o le pati o le moe ma le ala, o le atuatuvale i le galuega, ma le ola le mama e ogatasi ma le oona.

O le faateleina o le maualuga o le suka toto e tatau ona i ai le faapitoa faapitoa - o le hyperglycemia iinei e ono le tumau, e fesootai ma le toe fetuunaiga o le tino i suiga atoa ma suiga i le tino (faapitoa o le tino), ma avea o se ituaiga faapitoa o le maʻisuka - o le maʻisuka ituaiga e tupu i le taimi o le maitaga ma e masani ona mou ese atu pe a uma ona fanau. Afai o le tulaga muamua o le mataʻituina masani o le maʻi o le maʻi, ua lava, i le tulaga lona lua, o se faamaʻi e iloa i le 4-5 pasene o tamaitai i se tulaga manaia e mafai ona afaina uma ai le fomaʻi ma le soifua maloloina o le tina o loo faatalitali, maʻi.

Mafuaaga o toto maualuga i tamaiti ma tamaiti

I tamaiti o aoga amata ma le talavou, o le hyperglycemia e masani lava ona fesoʻotai ma le tele o mea - o le le paleni, le popole ma le atinaʻeina o gaioiga pisapisao ma le fomaʻi, e mafua mai i le faʻamalosia o le faʻaleleia o hormones o le contra-hormone, lea e maua mai i le tele o le tuputupu ae o le tino. E na o mataupu taʻitasi, pe a uma le faʻatagaina o mafuaʻaga o loʻo i luga, e maua fanau i le maʻisuka, e masani lava o le ituaiga 1.

O le vaeluaina o pepe faatoa fananau mai e tatau ona gauai faapitoa i ai - e mafua mai i le tele o itu, e masani lava e le fesoʻotaʻi ma mafuaʻaga masani o faʻamaoniga i tamaiti ma tagata matutua. I le tele o mataupu, o le faateleina o le toto suka e mafua mai i le malosi o le puleaina o le kulukose i pepe faatoa fananau mai ma sina mamafa o le tino. I pepe amata i aso popofou o le olaga, o le hyperglycemia o se faʻaaliga o le le lava o le hormone e malepe ai le proinsulin, e masani lava ona le tusa ai ma le tulaga o le le atoatoa o le tetee atu i le inisalini lava ia.

Ole ituaiga ole hyperglycemia e mafai foi ona mafua mai i le amataina ole glucocorticosteroids, lepsis, respiratory syndrome, hypoxia. E pei ona faaalia i fuainumera o fuainumera faafomaʻi, e sili atu ma le afa o pepe faatoa fananau mai e maua mai se tasi mafuaaga poʻo se isi i le potu maʻi tigaina e maua ai le maualuga o le suka o le suka. E ui lava i le mea moni o maualuga maualuga o le kulukose e le masani ai nai lo le hypoglycemia masani, o le ono tulai mai o faafitauli ma le lamatiaga o le oti e sili atu.

Faʻailoga

O se seti o metotia faʻamalosi e iloa ai le maualuga o le suka i le toto e aofia ai tusitusiga ma suega. Afai o loʻo e maualalo le hyperclycemia, e faigata tele ona e fuafuaina oe lava ia ma le fesoasoani a se glucometer talafeagai. I lenei tulaga, e sili atu le faʻafesoʻotai o se fomaʻi o le a ia faʻatonuina suʻega talafeagai.

  1. i luga o se manava leai. O le masani masani o le orthotoluidine, lea e fuafua ai le faʻaogaina o le kulukose i le plasma e aunoa ma le amanaia o isi vaega faʻaititia. E tuʻuina atu i le taeao i luga o se manava gaogao (12 itula ao lei faia le auʻiliʻiliga e talafeagai e teena ai mea taumafa, vailaau ma gaioiga faaletino). Afai o le uluaʻi suʻesuʻega e faʻaalia le vavaeese mai le masani, o le tagata poto faapitoa e taʻitaʻi le tagata maʻi i suʻesuʻega faaopoopo.
  2. Auala totogi. O loʻo faʻatinoina lava i tulaga o se falemai i le aso / aotelega. I le taeao, e maua le toto i luga o se manava gaogao, faʻapipiʻi i tulafono o le auala muamua, pe a uma ona tuʻuina atu le kulukose i totonu o le tino ma a maeʻa ni nai itula, ona faia ai lea o se faʻataʻitaʻiga lona lua. Afai e sili atu le maualuga o le siaki lona lua o le 11 mmol / L, o le fomaʻi e masani ona maua le "hyperglycemia".
  3. Faʻamalamalamaina le faʻaitiitia o metotia. Toto toto mo le auiliiliga e amanaʻia isi vaega - aemaise lava, uric acid, ergonin, creatinine. Faʻatagaina oe e faʻamalamalama le faʻamautinoaga ma iloa ai faʻafitauli e aʻafia ai - mo se faʻataʻitaʻiga, le nephropathy o le maʻisuka.

Taunuuga talafeagai

O le Hyperglycemia ua na o se faailoga lea e faʻaalia ai se faaletonu i tino poʻo le maʻisuka. Ae peitai, e le o lona uiga o le faateleina o le suka o le toto e leai ni faʻafitauli. O le itu sili ona leaga o lenei tulaga faʻaleagaina o le ketoacidosis. O lenei soliga o le gasegase o le gaʻo e matua faateleina ai le maualuga o le tino o le ketone i le plasma o le toto, e masani ona tetee i le tala o le maʻisuka i soo se ituaiga o le taufaasese, lea e mafua ai le ketonuria, arrhythmia, faaletonu o le manava, le vave le alualu i luma o gasegase vaivai o loo i ai i le tino, faamalolo. I nisi o tulaga, i le leai o se fomaʻi talafeagai talafeagai, e maua ai le gaʻo maʻi / hyperglycemic, ma pe a mavae le pa'ū o le pH (tino o le tino) i le 6.8, maliu maliu.

E faapefea ona faʻaititia le toto suka?

O le togafitiga o le Hyperglycemia e faʻamoemoe e faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose maualuga, ma le togafitia o le maʻi na mafua ai lenei tulaga faʻaleaga.

Fomaʻi ma vailaʻau e faʻaititia ai le suka o le toto:

  1. Faʻatonu le tuiina o le inisalini. O le suʻega e filifilia taitoatasi, i le tulaga o se faʻamuamua, o fualaau faʻamaʻi faʻamaunuʻu e vave ona mafai ona faʻaaogaina - faʻaaogaina, humulin.
  2. Le faʻaaogaina o vailaʻau o le hypoglycemic oral. Vaega o fualaau faasaina e faavae i luga o fesoasoani o benzoic, tagata saogataoloa, inhibitors A-glucosidase, amino acids phenylalanine, sulfonylureas - maninyl, metformin, ma isi.
  3. Inu tele. O se vaifofo vaivai o le suāuʻu masini i ituaiga ogaoga o le hyperglycemia.
  4. I le taimi o le taimi - o se taumafataga maloloina.

Meaʻai ma Meaʻai

Talu ai o le hyperglycemia faifai pea i le tele o mataupu o se faʻaaliga o le maʻisuka, o se taumafa lelei e taua mo le togafitiga lelei o le faafitauli.

E taua tele le tausisia o se taumafa i le tulaga o le siakiina o le maʻisuka ituaiga 1. O le faavae o se tuusaunoaga i le taumafataga e faʻavae i luga o vailaʻau faʻamalosi faigofie, ma le paleni maualuga ole taumafa i calories, gaʻo ma pulu.

Suauu toto e faaitiitia ai meaai

O le tele o oloa i le maketi i totonu o le lotoifale, ma le maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto, e tatau ona filifili i latou o loʻo i ai le numera sili ona maualalo. E tatau ona malamalama e leai se meaai e maualalo ai le suka - o mea uma e masani ona iloa o meaʻai laiti-glycemous e masani ona le faʻatupulaia lona maualuga, ae le mafai ona tutuli ese le tagata mai le hyperglycemia.

  1. Seafood - o lobsters, crabs ma spiny lobsters o loʻo i ai se tasi o faʻamaulalo sili ona maualalo.
  2. Sogi faʻasusu - aemaise lava tofu.
  3. Kapisi, zucini, elekini, letus leaves.
  4. Laʻau, soya, broccoli.
  5. Musika.
  6. O nisi ituaiga o fualaau aina - lemoni, avocados, vine, cherries.
  7. Kukama, tamato, pepa logo, seleni, kapiti, asparagus, horseradish.
  8. Aniani tupu fou, Ierusalema atisikoke.
  9. O nisi o ituaiga o mea manogi - faʻamaʻi, pepe, namonona.
  10. Ouau - linseed poʻo raspovye.
  11. O meaʻai faʻamalosi e aofia ai leki, nati (walnuts, cashews, almonds), ma cereals (oatmeal).
  12. Lentils

O oloa uma o loʻo i luga e aofia i le "lanu meamata" ma e mafai ona e faʻaaogaina e aunoa ma le fefe mo tagata e maua i le hyperglycemia.

O vailaau faʻaonaponei e faʻasoa ai le taumafataga o se tasi o mea autu i le faʻamaoniaina o le lelei o le ola ma le soifua maloloina o tagata gasegase i le hyperglycemia, lea e taʻalo ai se vaega taua i le togafitiga o le maʻisuka ma mafai ai ona maua se taui lelei mo le gaʻo.

Mo tagata mamaʻi ua maua i le ituaiga muamua o le maʻisuka, o mea taumafa e taua ma taua. I le maʻisuka ituaiga 2, o mea lelei e tatau ona masani ai le faasaʻoina o le mamafa o le tino.

O le manatu faavae o se taumafataga o se areto falaoa, e tusa ma le 10 kalama o meaʻai. Mo tagata ua maua i le hyperglycemia, ua faʻatautaia ai laulau faʻataʻitaʻiga e uiga i lenei tulaga mo le tele o meaai i aso nei o loʻo i ai i le taumafataga.

Pe a fuafuaina le faʻaaogaina i aso taitasi o nei oloa, e taua tele le vavaeeseina o soʻo se meaʻai, suamalie, suka ma faʻatapulaʻaina le pasta, falaoa paʻepaʻe, rice / semolina, faʻapea meaʻai ma gaʻo vailaau, faʻalauiloa ile meaʻai gaʻo ma le tele o meaʻai ma e le faʻagaloina le paleni o gasegase oona gaʻo / faʻamalolo.

E fautuaina le 'ai faʻatasi o mea taumafa, faia o se meaʻai mo aso taʻitasi mo le tolu vaega ma 2-3 faʻatagaga faaopoopo. O se seti i aso taʻitasi mo le 2,000 calories mataʻutia mo se tagata e maua i le hyperglycemia e aunoa ma ni faʻalavelave faʻafuaseʻi ma o se lisi faʻaalia e aofia ai:

  • Breakfast 1 - 50 kalama o le falaoa uliuli, tasi fuamoa, 5 kalama o pata, o le ipu susu, 40 kalama o gaʻo susu.
  • Breakfast 2 - 25 grams o le falaoa uliuli, 100 kalama o le fualaau aina suamalie ma le maualalo.
  • Taʻotoga - 50 kalama o falaoa faʻatagaina, 100 kalama o le aano o aano ma pateta, 20 kalama o fualaau mamago, 200 kalama fualaau faisua ma le 10 kalama o le suauu manogi.
  • Snack - 25 kalama o le falaoa uliuli ma le 100 kalama o fualaau suamalie / susu.
  • Taumafa - 25 kalama o le falaoa, 80 kalama o iʻa o ituaiga o meaʻai maualalo po o iʻa o le sami, 100 kalama o pateta, fualaau faisua ma fualaau aina, 10 kalama o le suauu manogi.
  • A o lei alu i le moega - 25 kalama o falaoa ma se ipu malulu o le terf.

Soo se suiga o oloa e mafai ona maua e le kalori tutusa i totonu o vaega faavae autu e fa:

  1. Fualaau faisua, fualaau aina / suamalie, falaoa, falala.
  2. Palu le laumei, iʻa laititi-gaʻo / aano o manu.
  3. Paʻu kulimi, kulimi, pata.
  4. Milu / fuamoa ma isi mea e aofia ai meaʻai eseese.

O le faʻaaogaina o suamalie, lauiloa tele i le amataga o le seneturi fou, o loʻo faitioina nei e le tele o vaega o tagata fai meaʻai ona o le maualuga o lo latou kalori, o lea matou te le fautuaina ai le faʻaaogaina, i tulaga ogaoga, faʻaaogaina le faatapulaaina i au meaai i aso taitasi.

Elena Malysheva. Togafiti

Glucose o se malosiaga malosi tele mo okeni. O lona faʻaauau i le toto e faʻatonutonuina e le inisalini o lemonis. Faatasi ai ma le faaitiitia o le lagona lelei i le inisalini, ua faateleina ai le toto toto. I tane, o faailoga e leai se tulaga patino, o lona uiga, e tutusa ma tamaitai.

Suauu toto glucose mataupu . O oloa autu o le kulukose o gaʻo ia. Glucose metabolism e pulea e insulin, lea e maua mai e le pancreas. Afai o nisi mafuaʻaga e faʻavae ai e le tagata le inisalini, ona tulaʻi loa lea o le suka. O se tulaga lea o loo i ai le faateleina o le suka i le toto ua taʻua o le hyperglycemia.

O fua masani o le suka e manatu e tusa ma le 5 mmol / L pe a fua i luga o se manava gaogao pe tolu itula pe a uma ona 'ai. Afai o le kulukose e sili atu nai lo le 6 mmol / l, o lona uiga o le hyperglycemia lenei. E tolu tikeri o le malosi:

  • Malamalama - suka 6-10 mmol / l.
  • O le averesi e 10-15 mmol / l.
  • Mama - sili atu i le 15mmol / l.
O le tasi taimi e le o avea ma se faailo o le maʻi ma e mafai ona pasi i ni nai itula.

Mafuaaga mo le faateleina

Suafa o loʻo alu aʻe pe a faʻaaogaina meaʻai gaʻo . Afai ole maualuga o le sukū e le faʻaititia ni nai itula pe a maeʻa se taumafataga, o loʻo taʻu mai ai le solia o le tino.

O mafuaʻaga o le faateleina o le suka toto i tane o:

  • Pancreatic inflammation (pancreatitis).
  • Tumama o le pancreas.
  • Faamai o le Endocrin
  • Maʻi faʻamaʻi (mumps, rubella).
  • Aiga.
  • Mafuaaga
  • Aveina o vailaʻau (diuretics, glucocorticosteroids).
  • Maʻi faʻasolosolo masimimune lea e iloa ai e le tino ona lava sela e pei o fafo ma faʻaumatia ai.
  • Faʻi maʻi (cirrhosis).
  • Faʻailoga o fatugaʻo (glomerulomephritis, pyelonephritis).
  • Manua, fatu fatu.
E le gata i lea, o le maualuga o le suka e faateleina i le mamafa.

Tagata taʻavale ei ai le maualuga o le kulukose o le toto tumau tumau ona o le tele o faamalositino i le taimi lea e gaosia ai le tele o cortisol.

I mataupu uma ua taua i luga, o le faateleina o le suka o le lona lua, o lona uiga, pe a faʻaitiitia mea e faʻaosofia ai, o le kulukose e toe foʻi i le masani. O le mafuaaga autu mo le faateleina o le suka o le maʻisuka. I le maʻisuka, o le pancreas e le lava le insulin pe o le tino e faʻaaogaina le inisalini e "le sao".

Fesili atu i lau fomaʻi i se suʻesuʻega fale suʻesuʻe

Anna Ponyaeva. Na faauu o ia mai le Nizhny Novgorod Medical Academy (2007-2014) ma le Residency in Clinical Laboratory Diagnostics (2014-2016).

Mo le gaioiga masani o totoga, e amata i le faiʻai ma tagata, e aofia ai gaioiga e tutupu i totonu o siama o le tino, o le kulūkose i totonu o le toto e taua tele. Mo le tausia lelei o le soifua maloloina, e taua tele le faatumauina o le kulukose masani i tagata o vaitausaga eseese.

O le matafaioi o le suka i le tino

I le tulaga o le le lava o le kulukose e sau mai fafo, o le tino o le tagata na te faia ona lava gaʻo. O lenei faʻatinoga e tuʻuina mai faatasi ma le faʻasaʻolotoina o tino o le ketone, lea e mafai ona faʻafefe ai le tino i le faʻaopoopoga tele. Muamua lava, o faiʻai faiʻai e maua mai i lenei mea. Afai o le kulukose e sau i le taimi o le taumafataga e leai se taimi e tatau ona gaosia i sela, ona tuʻuina atu lea i le ate, o loʻo teuina i le glycogen. O le taimi lava e tulaʻi mai ai le manaʻoga, ua toe liua i mea inu gaʻo ma auina atu e fetaui ma manaʻoga o le tino. O le laulau i lalo o loʻo faʻaalia ai le masani o le kulukose toto i alii (i le matua).

Auala e saunia ai mo le suʻesuʻega

E i ai ituaiga ituaiga o suʻega mo le suka o le toto (general, biochimium, sugar, immunological), o le mea lea sauniuni mo i latou e tatau ona ese. Aʻo leʻi tuʻuina atu mea mo le suʻega, e le tatau ona e 'ai meaai ma meainu. A 'ai, inosia le inisalini e faʻafaigofie ai monosaccharides. E le gata i lea, e tatau ona e gauai atu i le lisi ao leʻi pasia le suʻega. O meaai e aofia ai meaai maualuga-gaʻo ma maualuga-carbohydrate faateleina le kulukose e tusa lava pe a uma le 10-12 itula. I lenei tulaga, e tatau ona 14 aso talu mai le taumafataga mulimuli.

Ae e le na o le pau ia o mafuaaga e aafia ai le taunuuga o le auiliiliga lautele. O isi faʻataʻitaʻiga e aofia ai le faamalositino, o faʻalapotopotoga faʻalagona, faʻamaʻi pipisi, ma tulaga faigata. O le taunuuga o le auiliiliga o le a suia pe afai e te savalivali aʻo lei alu i le falemaʻi. Ma o toleniga i taaloga ma le malosi o galuega faaletino o le a matuia tele ai le suʻega, o lea e fautuaina ai e teʻena lenei aso e tasi aʻo le i faia ni faʻataʻitaʻiga. A leai, o taunuuga o le auiliiliga o le a le atagia ai le ata moni.

E fautuaina e te moe lelei i le po, ma e le tatau ona e popole i le taeao, ona saʻo ai lea o taunuuga. Ma e le tatau foi ona faatali mo le malaga fuafuaina i le fomai, e sili atu le faia o suʻega nai lo le taimi faatulagaina pe afai ei ai ni uiga e mafua ai le atuatuvale. E aofia ai:

  • vevela paʻu
  • matuai galala
  • faʻaauau faifaipea
  • avega mamafa mamafa mo leai se mafuaaga
  • furunculosis i luga o le paʻu,
  • mala.

O nei faailoga e faʻaalia ai le amataina o le maʻisuka. I lenei tulaga, e faaopoopo i le auʻiliʻiliga mo le kulukose, e tatau ona suʻe le toto mo le hemoglobin glyc, lea o le a fesoasoani e faʻamaonia saʻo. E faalua i le tausaga, e tatau ona e alu i le falemaʻi e suʻe se suʻi mo se tagata soifua maloloina. Mo maʻi e maua i le maʻisuka, o nisi taimi o suʻega e faia i le tele o taimi i le aso (ma se glucometer) e faʻamaonia ai le inisalini ma se meaʻai faapitoa. O le masani o le suka toto i tagata pe a uma le 40, 50 ma le 60 tausaga o loʻo tuʻuina atu i luga.

Glucose toleni

O lenei suʻega e pasia pe a uma le suʻega muamua o le kulukose. I totonu o le vai mafanafana (i totonu o le 200 ml), 75 g o le kulukose e tatau ona faʻaitiitia ma inu. A mavae le lua itula, toe ave le toto. I lenei tulaga, e tatau i le tagata maʻi ona le 'ai, aua le inu, ae naʻo le nofo mo le lua itula, a le o lea, o le taunuuga o le auiliiliga o le a le saʻo. Afai e faʻavaivaia le faʻafitauli, o lona uiga o le maualuga o le suka o le a 7.8-11.1 mmol / L. Afai ua uma ona atiaʻe le maʻi, o le a sili atu le maualuga o nei fuainumera.

O le faateleina o le suka o le toto e tupu mai i patotia nei:

  • fatu fatu
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular,
  • acromegaly.

O se laʻititi laʻititi e mafai ona o le foliga mai o se paʻu o le natura endocrin o le pancreas poʻo le insulinoma ma le tele o le gaosiga o le inisalini.

E faʻafefea ona faʻatulafonoina le suka

O le maualuga maualuga o le suka toto mo tane, faʻapea foi ma tamaiti ma tamaʻitaʻi, e faʻatulafonoina e se mea oona - insulin. O le tulaga maualalo maualalo o loʻo faʻamaopoopoina e le faʻalavelave nei:

  • glucagon - auina atu ni siama faapitoa o loʻo aofia ai i le pancreas,
  • adrenaline ma norepinephrine, faʻapea foʻi ma hormones glucocorticoid e maua mai i le eleele,
  • o le vevela vevela ei ai ana lava pu faapitoa na e faateleina le kulukose,
  • Polokalame mai le hypothalamus ma le pituitary gland e faʻagaoioia ai gland.

I le faʻaopoopoga, o le visceral nervous system e mafai foi ona aʻafia ai le gaioiga o le faʻasalaga. O le vaega sosoʻo e faʻaititia ai le aofaʻi o le suka, aʻo faʻalauteleina le vaega o le tigā.

O le maualuga o le kulukose o le toto i tane e 3.3-5.5 mmol / L. E le fesootaʻi le tane ma le mea o loʻo i ai i lenei mea. O le suʻesuʻega e faia i luga o se manava gaogao. O le taimi sili mo lenei faiga o le taimi taeao, e tatau ona toesea meaʻai i le tino o le tagata mo le valu itula. O siama ma le leai o se moe e mafai ona aafia ai le taunuuga. I le tele o tulaga, o le biomaterial e aveesea mai i le tamatamai lima. O le a le fua faatatau o le kulukose o le toto i tane?

E le tatau ona faʻasalaga le faʻasalaga o le 5.6 mmol / L. A oʻo ina ave le toto vevela, o le maualuga o le maualuga o le a iai i le va o le 4.0 i le 6.1. O le faaletonu o le gasegase o le glucose e lauiloa i se tulaga e 5.6-6.6 i luga o se manava gaogao. O lenei tulaga e taʻua o le faapalepale ma e manatu o se tagata e masani ona maʻi tigaina e taʻua o le maʻisuka. Mo le faʻamaonia saʻo, e tatau ona faia se suʻega suʻega mo le glucose papapu toleniga.

Afai e sili atu i le 6.7 mmol / l o taunuuga o se suʻega lautele o le toto, oi latou ia o le maualuga o le kulukose o le toto i tane, ona faʻaalia ai lea o le i ai o le maʻisuka. Ae ui i lea, e manaʻomia ni suʻesuʻega faaopoopo e faʻamautinoa ai e saʻo le faʻamaonia:

  • suesuega faapitoa o le faapalepale glucose,
  • toe iloiloga faifai pea e tatau ona faia i luga o se manava gaogao,
  • faʻamautinoa le aofaʻi o le hemoglobin glycosylated.

A maeʻa ona 'ai, o le faʻatagaina o le sugar sugar should not exceed 7.8 mmol / L. Afai o le maualuga e sili atu i le masani, ona faʻaalia ai lea o faailoilo o se faʻafitauli i le tino.

Mafuaaga o Suga Suauu Maualuluga

O le tulafono e malepe i totonu o le toto i alii, e mafai ona faateleina, ae e le tupu lea mea e pei o lena. Afai e le maua e se tagata ni masaniga leaga ma 'ai lelei, ona mafai loa lea ona avea ma faailoga o le maʻi. O mafuaʻaga autu o le maualuga o le kulukose o le:

  • ulaula
  • ava malosi
  • le tele o le taumafaina o meaai, lea e aofia ai gaʻo vailaʻau faigofie faigofie,
  • maʻisuka malosi
  • faʻalavelave masani
  • le faʻaaogaina o togafitiga, vailaau faʻamalosi, ma faʻamaʻi,
  • faamai pipisi
  • faʻamaʻi o totoga i totonu, mo se faʻataʻitaʻiga, gaʻo, pancreas.

Taumafa i le maualuga o le suka

E mafai ona aveesea le suka maualuga e ala i le faʻaaogaina o se taumafataga faapitoa, o lona uiga o le faʻaumatiaina o vailaʻau gaʻo faigofie, ma maua i oloa nei:

  • meaʻai vave
  • mufini, mea 'aisa ma suka,
  • falai, mea ulaula,
  • afu
  • suamalie mai mata,
  • gaʻo faʻamalosi ma ava malosi.

Ina ia maua ni metabolic processes i le masani masani, e fautuaina e faʻaaoga mea nei:

  • fualaau faisua ma fuga,
  • vine ma fua
  • lanu meamata
  • meaʻai fou
  • sea ​​sea
  • nati.

O le faamalositino poʻo le savaliga sopo e tatau foi ona faaopoopo i meaʻai talafeagai.

Toto toto maualalo

E masani ona i ai foi le maualuga o le kulukose i totonu o le toto (o le masani i alii o loʻo faamatalaina i luga), e itiiti ifo i le tolu mmol / l. O lenei maʻi e taʻua o le hypoglycemia. O mafuaʻaga e mafua ai: faʻalavelave, faʻalauteleina le fiaai, malosi malosi faaletino, ava malosi ma le maʻisuka. O le hypoglycemia o se faʻamaʻi tuga, ma o le taunuuga lea ua faʻalavelaveina ai le masini o le okesene i vaʻa o le faiʻai. O se taunuuga o le matelaina o le okesene, e mafai ona tupu se coma. Faailoga o le faʻaitiitia o le suka o le toto:

  • vaivaiga ma vaivaiga lautele,
  • paʻu
  • mausali faʻamau
  • ogaoga malale, afu,
  • E foliga mai o spasms.

Ina ia pulea le maualuga o le toto, e tatau i alii soifua maloloina ona suʻeina faalua i le tausaga.

E faʻapefea ona toe faafoi le suka i le masani

Faʻasalaga laiti mai tulaga faʻatagaina, e mafai ona faʻasaʻoina e ala ile mana. O le Hyperglycemia e masani lava ona iloa pe a uma le siakiina o le kulukose toto i alii. O le tulaga masani e sili atu ona maualuga le maualuga, o lea e fautuaina ai e faʻaititia le aofaʻi o meaʻai gaʻo i totonu o meaai. Mo lenei mea, e le tatau ona e 'ai i falaoa paʻepaʻe, oloa e aofia ai suka, pasta, pateta, uaina, mea inu suamalie. E fautuaina ina ia faateleina le taumafa o meaai e maualalo ai le suka. O nei mea e aofia ai tamato, kapisi, kukama, aniani, pi, uka, seleni.

Aua le popole tele pe afai e iloa le hypoglycemia pe a uma le suʻega o le kulukose toto i alii. O le masani, e pei ona uma ona taʻua, e tusa ma le tolu mmol / l, ae afai o le taunuuga e laʻititi laʻititi, e fautuaina le faateleina o le faʻaaogaina o protein, lea e maua i le tele o meaʻai i le gaosiga, i mea taumafa, pi, ma nati. O fua puipui o le maualuga ma le maualalo o le toto suka o le a faʻamautinoa e ala i le lelei o taumafa ma le malosi faaletino. Faʻatasi ai ma le faateleina o le suka e fesootaʻi ma le faʻamaʻi o tino i totonu o loʻo aofia ai i le glucose, e tatau foi ona togafitia le maʻi faʻavae (faʻamaʻi o le ate, pancreas, pituitary gland).

I le maualalo o le maualuga o le hyperglycemia, o le tagata maʻi ua faatonuina vailaʻau e faʻaitiitia ai le maualuga o le suka i totonu o le toto, ae le faʻateleina le faʻavaeina o le inisalini. I le tulaga o le le atoatoa o le inisalini, o le a faia se vailaau taʻitasi o le vailaʻau mo maʻi taʻitasi, lea e faʻatonuina i se auala faʻapitoa.

Faaiuga

O le iloa le tele o le suka i le toto e taua tele. O lona masani e faʻalagolago lava i le matua ma ei ai ni tapulaa faʻapitoa, o lea e mafai ai e tagata uma ona mataʻituina o latou tulaga ma, pe a fai o soʻo se eseesega, talanoa i la latou fomaʻi. O le vave ona maua e se tagata maʻi maʻi se tagata poto faapitoa i se falemaʻi, o le tele o avanoa e tatau ona ia maua ai le soifua maloloina.

Tuua Lau Faamatalaga