Suʻisu maʻi - faʻaaliga, pe ou te manaʻomia se meaai faapitoa?

O le maʻisuka faʻamamaʻi o se ituaiga o maʻisuka e tupu i tamaitai i le maitaga. A uma le fanau, pe a mavae sina taimi, e masani ona pasi. Ae peitai, afai e le o togafitia se solitulafono, amata, ona mafai lea ona avea le faafitauli ma se maʻi ogaoga - ituaiga 2 maʻisuka (ma o le tele o faigata ma le le lelei o taunuuga).

O tamaitai taʻitasi ua amata le maitaga ua faamauina i totonu o le falemai i le nofoaga o nofo ai. Ona o lenei mea, i le taimi atoa o le fanauina o se tamaititi, o le soifua maloloina o le fafine ma lana tamaititi e mataʻituina e tagata tomai faapitoa, ma o le mataituina taimi o suesuega o toto ma urine e taua tele mo le mataituina.

Afai e faafuasei ona maua le maualuga o le kulukose i le totoga po o le toto, o le mea e tasi e le tatau ona mafua ai le atuatuvale poo soo se fefe, aua o fafine maʻitaga ua manatu lenei mea o se tulaga masani o le tino. Afai e sili atu i le lua ituaiga o suʻega, o le glucosuria (sugar i le urine) poʻo le hyperglycemia (toto sugar) e leʻo iloa pe a uma ona 'ai (lea e manatu o se mea masani), ae faia i luga o se manava gaogao i suʻega, ona mafai loa lea ona tatou talanoa e uiga i le maʻisuka faʻamalosi i fafine maʻitaga.

Faʻaiʻuga o le maʻisuka faʻamaʻi, o ona aʻafiaga ma faʻamaoniga

E tusa ai ma fuainumera, e tusa ma le 10% o fafine e pagatia i faʻafitauli i le taimi o le maitaga, ma oi latou o loʻo i ai se vaega o aʻafiaga e ono mafua ai le maʻisuka faʻamaʻi. E aofia ai ma tamaitai:

  • faatasi ai ma se vailaau faʻasolo
  • mamafa pe mamafa,
  • ma faʻamaʻi o le tino (e pei o le polycystic)
  • ma le maitaga ma le fananau mai peʻa ua 30 tausaga,
  • faʻatasi ai ma le fananau mai muamua na faʻatasi ma le maʻisuka faʻamaʻi.

Atonu e tele mafuaʻaga mo le tupuga o le GDM, peitaʻi, o lenei mea e masani lava ona mafua ona o le faaletonu o le kulukose (e pei o le maʻisuka ituaiga 2). E mafua lenei mea ona o le faateleina o le mamafa i luga o le paʻu i totonu o tina maʻitaga, atonu e le mafai ona taulimaina le gaosiga o le inisalini, o lona uiga e pulea le maualuga o le suka i le tino. O le "tausalaina" o lenei tulaga o le placenta lea e faʻamalo ai hormones e teena ai le inisalini, ao faateleina le maualuga o le kulukose (faʻamalosia o le inisalini).

O le "faafesagaʻiga" o hormones placental i le insulin e masani lava ona tupu i le 28-36 vaiaso o le maitaga, ma, i le avea ai o se tulafono, e tupu lenei mea ona o le faaitiitia o le gaioiga faaletino, lea e mafua mai foi i le mamafa o le mamafa i le taimi o le gaioiga.

Faailoga o le maʻisuka faʻaseʻe i le taimi o maitaga e tutusa ma le maʻisuka ituaiga 2:

  • lagona faateleina o le fiainu
  • le lava le fiaai po o le fiaai pea,
  • o le le mautonu o le masani ona faia,
  • e mafai ona faʻateleina le toto,
  • solia o le manino manino (vaʻaia).

Afai e iai se tasi o faʻamaoniga o loʻo i luga o loʻo i ai, pe oe ono lamatia, ia mautinoa ia logoina lau fomaʻi e uiga i ai ina ia suʻeina oe mo le GDM. O le suʻesuʻega mulimuli e faia e le gata i le i ai o se tasi pe sili atu faʻamaoniga, ae faʻapea foi i luga o le faʻavae o suʻega e tatau ona pasi saʻo, ma o lenei mea e tatau ona e 'ai ai oloa o loʻo i lau lisi o aso taʻitasi (aua nei suia i latou ao leʻi faia le suʻega!) Ma taʻitaʻia se olaga masani .

O mea nei e masani ai mo fafine maʻitaga:

  • 4-5.19 mmol / lita - i luga o se manava gaogao
  • leai se sili atu i le 7 mmol / lita - 2 itula talu ona 'ai.

Mo le masalosalo o taunuuga (o lona uiga o se siʻitaga laʻititi), e faia se suʻega ma se glucose avega (5 minute i le maeʻa ai o le suʻega anapogi, e inu le tagata maʻi i se ipu vai e 75 g o le kulūkose malogo) - ia fuafua lelei le suʻesuʻeina ole GDM.

Aisea e tulaʻi ai le suka toto

E masani lava, o le maualuga o le suka o le toto e pulea e le insulin, o le mea lilo lea o le pancreas. I lalo o le aafiaga o le inisalini, o le kulukose mai meaʻai e alu i totonu o sela o o tatou tino, ma o lona tulaga i le toto ua paʻu.

I le taimi lava e tasi, o faʻataʻitaʻiga o le maitaga na natia e le placenta galue faʻafeagai ma le inisalini, o lona uiga, faʻateleina le maualuga o le suka. O le mamafa i luga o le pancreas e faʻapupulaina, ma i nisi tulaga e le o feagai ma lana galuega. O se taunuuga, o maualuga o kulukose toto e sili atu nai lo le masani.

O le tele o le suka i totonu o le toto e solia ai le metabolism ia i laua uma: o le tina ma lana pepe. O le mea moni, o le glucose e ulu i totonu o le placenta i totonu o le toto o le fetus ma faʻateleina ai le uta i luga o le placenta, lea o se mea itiiti, pancreas.

O le pancreas o le fetus e tatau ona galue faʻatasi ma le faaluaina o avega ma faʻamalosi atili inisalini. O lenei tui ile inisalini e televaveina ai le faʻafefe o le kulukose ma liliu ai i le gaʻo, lea e mafua ai ona tupu vave le tupu ole fetal nai lo le masani.

O lea faʻavavevave o le metabolism i totonu o se pepe e manaʻomia ai se aofaiga tele o le okesene, aʻo faʻamapulaʻa lona taumafa. E mafua ai le le lava o le okesene ma le hypoxia fetal.

Faʻamatalaga o aʻafiaga

O le maʻisuka faʻamamafa e mafua mai le 3 i le 10% o maʻitaga. O le tulaga sili ona maualuga le lamatia o tina faʻamoemoe o loʻo i ai se tasi pe sili atu foi o nei faʻamaoniga:

  • Maualuga maualuga
  • Maʻisuka i se maʻitaga talu ai,
  • Suga i le urine
  • Polycystic ovary syndrome
  • Maʻisuka i totonu o le aiga vave.

O i latou e sili atu le lamatia o le maʻitaga i le maʻisuka oi latou ia e faʻapipii uma tulaga taua:

  • Le itiiti ifo ma le 25 tausaga
  • Tausaga masani ao lei oʻo ile maʻitaga,
  • E leai se maʻisuka i aiga vavalalata,
  • E leai se toto maualuga maualuga
  • E leai lava ni faʻafitauli o le maitaga.

E faʻapefea ona maʻitaga le maʻisuka?

E masani lava, atonu e le masalomia e le tina o loʻo faʻamoemoe le maʻisuka faʻamaʻi, aua i mataupu maʻaleʻale, e leʻo faaalia mai. O le mafuaaga lena e taua ai le i ai o le suʻega toto i le taimi.

I le itiiti ifo o le faateleina o le suka o le toto, o le a faatonuina e le fomaʻi se suʻesuʻega maeʻaeʻa, lea e taʻua o le "glucose tolerance test", poʻo le "piko suka". O le aano o lenei auʻiliʻiliga i le fuaina o le suka e le o luga o se manava gaogao, ae a maeʻa ona ave se ipu vai ma le glucose ua masaa.

Toto masani anapogi toto toto: 3.3 - 5.5 mmol / L.

Mateʻo maʻisuka (faʻavaivaia le kulūkose toleni): anapogi toto toto nai lo le 5.5, ae itiiti ifo i le 7.1 mmol / L.

Maʻisuka: anapogi toto sugar sili atu i le 7.1 mmol / l pe sili atu nai lo le 11.1 mmol / l pe a uma le aoga o le kulukose.

Talu ai e eseese vaʻa toto i taimi eseese o le aso, o nisi taimi e le mafai ona iloa i le taimi o le suʻega. E i ai le isi suʻega mo lenei: hemoglobin glycated (HbA1c).

Glycated (o le glucose-bound) hemoglobin e le o atagia ai le maualuga o le suka toto mo le aso nei, ae mo aso 7-10 muamua. Afai o le maualuga o le suka e maualuga aʻe nai lo le sili atu ma le tasi i le taimi lenei, o le a iloa e le HbA1c lenei mea. Mo lenei mafuaʻaga, e masani ona faʻaaogaina e mataituina le lelei o le tausiga o le maʻisuka.

I tulaga tauagafau i tulaga ogaoga o le maʻisuka ile maʻitaga, o mea nei e mafai ona aliali mai:

  • O le fia inu
  • Faʻamatalaga faifaipea ma le faʻaaogaina
  • Tele le fiaai
  • Vaʻai matala.

Talu ai o fafine maʻitaga e tele lava ina fia inu ma fiaʻai tele, o le aliali mai o nei faailoga e le o lona uiga o le maʻisuka. Naʻo suega masani ma suʻesuʻega a le fomaʻi o le a fesoasoani e puipuia ai i le taimi.

Ou te manaʻomia se meaai faapitoa - meaʻai mo fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka

O le sini autu i le togafitia o le maʻisuka ile maʻitaga o le faatumauina lea o le maualuga o le maualuga o le suka i soo se taimi: i le taimi muamua ma le maeʻa o taumafataga.

I le taimi lava e tasi, ia mautinoa e le itiiti ifo ma le 6 taimi i le aso ina ia faʻaaogaina le meaʻai ma le malosi i le aso atoa ina ia aloese mai le faʻafuaseʻi ona oʻo i le toto suka.

O meaai mo le maʻisuka maʻitaga e tatau ona mamanuina i se auala e matua faʻaaogaina ai le faʻaaogaina o "mea faigofie" gaʻo (sugar, sweets, preserves, ma isi mea), faʻatapulaʻa le aofaʻi o vailaʻau faʻasaina i le 50% o le aofaiga atoa o meaai, ma le 50 o totoe % vaevaeina i le va o proteins ma gaʻo.

O le numera o kalori ma se lisi patino e sili ona malilie i ai ma se meaʻai.

E faʻapefea ona fesoasoani le gaoioiga faaletino

Muamua, o gaioiga galue i fafo e faateleina ai le tafe o le okesene i totonu o le toto, lea e le maua e le fetus. E faʻaleleia ai lona metabolism.

Lona lua, i le taimi o le faamalositino, o le maualuga o le suka e faʻaaogaina ma o le maualuga o le toto e paʻu ai.

Tolu, fesoasoani fesoasoani e faʻaalu ai calories leʻo, taofi le mamafa o tupe mama ma faʻaitiitia ai foi. O lenei mea e faʻateleina ai le galuega o le inisalini, ae o le tele o le gaʻo e faigata ai.

Faateleina le gaioiga faaletino

O se taumafataga faʻatasi ma faʻatinoga faʻatino e mafai i le tele o tulaga ona faʻamaluluina oe i uiga o le maʻisuka.

I le taimi lava e tasi, e le tatau ona e faʻavaivaia oe lava i aso taʻitasi pe faʻatau se kata kalapu i le falemaʻi mo le tupe mulimuli.

O le toʻatele o fafine e maua i le maʻisuka ua lava le maʻitaga e savali ai i se fua faatatau i le ea fou mo le tele o itula 2-3 taimi i le vaiaso. O le taumafaina o kalori ma sea savaliga e lava lea e faʻaititia ai le toto suka i le masani, ae tatau ona e mulimuli i se meaai, aemaise lava pe afai e te le o inuina le inisalini.

O se isi auala lelei i le savali e mafai ona avea ma vasega i le vaitaele ma vai papa. O ia gaioiga e faapitoa le talafeagai mo tina o loʻo faʻamoemoe, oe, ao leʻi oʻo i le maʻitaga, na i ai faafitauli i le mamafa, ona o le tele o meaʻai e taofia ai le gaioiga o le inisalini.

E tatau ona ou inuina le inisalini

A faʻaaoga lelei i le taimi o le maʻitaga, e matua saogalemu le inisalini mo le tina ma le fetus. E leai se vaisu e atiaʻe i le inisalini, o lea pe a uma ona fanau mai e mafai ona toe faʻamaʻaʻaina ma le faʻamalosi.

O le inisalini e faʻaaogaina i mataupu e le maua ai le lelei o le taumafa ma le gaioiga faaletino, o lona uiga, o le suka e tumau pea le maualuga. I nisi o tulaga, ua filifili le fomaʻi e faatonuina vave le inisalini pe afai na te iloa e manaʻomia e le tulaga.

Afai e faatonuina e lau fomaʻi insulin mo oe, aua e te teena. O le tele o popolega e fesootaʻi ma lona faʻaaoga e leai se mea e sili atu nai lo le faʻaituau. Pau lava le tulaga mo togafitiga talafeagai ile inisalini o le faʻamalosia o le faʻatinoga o pepa uma a le fomaʻi (e le tatau ona e misia le fuainumera ma le taimi o le taliaina pe suia oe lava), e aofia ai le tuʻuina atu vave o suʻega.

Afai e te inuina le inisalini, e tatau ona e fuaina le suka i le tele o taimi i le aso ma se masini faapitoa (e taua o se glucometer). I le taimi muamua, o le manaʻomia mo se fua faatatau faapena e foliga mai e matua ese lava, ae e talafeagai mo le mataituina lelei o le glycemia (toto sugar). O faitauga o le masini e tatau ona tusia i totonu o se api ma faʻaalia i lau fomaʻi i le taimi e te mauaina.

E faʻafefea le fanau mai

O le tele o fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka e mafai ona fananau mai faʻapitoa. O le i ai o le maʻisuka ia te ia lava e le o lona uiga o le manaomia o le vaega o caesarena.

O loʻo matou talanoa e uiga i se vaega ua fuafuaina pe a fai e tupu tele lau pepe mo le fanau mai tutoʻatasi. O le mea lea, o tina faʻamoemoe o loʻo maua i le maʻisuka o loʻo faʻamatalaina le sili atu ona tele taimi o le fetus.

I le taimi o le fānauga, e manaʻomia e le tina ma le pepe le mataituina lelei:

  • Vaʻaia taimi uma o le suka i le tele o taimi i le aso. Afai o le maualuga o le kulukose, e mafai e le fomaʻi ona faʻatonuina le inisalini i se auala vavalalata. Faatasi ma ia e mafai ona latou faatonuina le kulukose i totonu o se kululu, aua e te popole i lenei mea.
  • Mataʻituina ma le faʻaeteete o le fatu fetal e le CTG. I le tulaga o se faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi i le tulaga, e mafai e le fomaʻi ona faia se faʻalavelave faʻafuaseʻi mo le vave fanau mai o le pepe.

Faamoemoega

I le tele o tulaga, o le maualuga o le suka e toe foi mai i aso masani masani pe a mavae le fanau mai.

Afai o loʻo maua oe i le maʻisuka faʻafesoʻotaʻi, ia e sauni e faʻaalia i lou isi maʻitaga. E le gata i lea, o loʻo i ai se faʻafitauli maualuga o le atiaʻe o le maʻisuka tumau (type 2) ma le matua.

O le mea e lelei ai, o le tausia o se soifua maloloina lelei e mafai ona faʻaitiitia ai lenei lamatiaga, ma o nisi taimi e puipuia ai le maʻisuka. Aoao uma e uiga i le maʻisuka. Taumafa na o meaʻai maloloina, faʻaleleia lau gaioiga faaletino, aveese le mamafa mamafa - ma o le maʻisuka o le a le matataʻu!

Vitio
Maʻisuka ma le maʻitaga Fuafuaga

Maʻisuka I le taimi o le maʻitaga

Tuua Lau Faamatalaga