E matautia le maʻisuka mo tagata?

O le maʻisuka ua leva ona taʻua o se faʻamaʻi ogaoga ona o ona faʻafitauli. E le gata i lea, i se amataga vave o le atinaʻeina o togafitiga, e le faigofie tele ona iloa e tusa lava pe i ai le malamalamaaga o faʻamaoniga autu o symptomatic. O le mea lea, e mafai ona fauina mo se taimi umi, i le i ai o se aafiaga faataumaoi i le tino atoa. I lenei itu, o le fesili pe aisea e matautia ai le maʻisuka o le avea ma se mea talafeagai.

O lenei faʻamatalaga ua fautuaina mo suʻesuʻega mo soʻo se tagata, talu ai e leai se tasi e puipuia atoatoa mai le faʻaalia mai o ia togafitiga. O le malamalama o le a fesoasoani i le lumanaʻi e maua ai se vaaiga talafeagai i le faʻamaʻi ma le faʻamaonia o taunuuga talafeagai ma le faia o ni puipuiga e puipuia ai le tupu mai o le tele o faʻafitauli.

O le a le maʻisuka

O le faaupuga "maʻi suka" i le faaliliuga moni mai le gagana Latina o lona uiga o le "mutaaga." O lenei filifiliga o fomaʻi Roma e faʻavae i se tasi o faʻamatalaga sili ona taatele o le faʻamaʻi - masani ona faia.

I le aluga o taimi, ua iloa e tagata atamamai i le faagasologa o le aveeseina o le urine mai le tino, o le suka foi e lafoaia - o le igoa atoa o le togafitiga na faia.

O i latou o loʻo aʻafia i se faʻafitauli o lenei maʻi, ua i ai ni faaletonu i le metabolism, ma o le mea lea o le suka lea e ulu atu i le tino ma meaʻai e le mafai ona gagau ma faʻafefe. Mo lenei mafuaʻaga, e tumau pea i le toto, ma mulimuli ane o nisi e o mai ma le urine.

O maualuga maualuga o kulukose o le mafuaaga lea o le fatuina o pathologies cardiovascular. E le gata i lea, o le maʻisuka e aʻafia ai le retina, lea e taʻitaʻia ai le faʻaleagaina o mea. O le isi faʻalavelave e fesoʻotaʻi ma le faaletonu o le tino ma le gasegase.

E tatau ona manatuaina o soʻo se vavaeese mai le masani o le suka o le toto e aofia ai aʻafiaga ogaoga, e oʻo i se siama.

O le maʻisuka e matua faʻapuupuu ai le olaga. Ae faʻatasi ai ma le taimi e iloa ai le faʻamaʻi ma le faʻaaogaina o togafitiga ma togafitiga, e mafai e le tagata maʻi ona mautinoa le ola lelei mo le silia ma le sefulu tausaga.

Mafuaʻaga o Faʻafitauli

O le faʻavaeina o faʻafitauli e le tupu faʻapenei - e iai mafuaaga patino e aafia ai le malosi o taunuuga.

  • Muamua lava, e taua le faʻapupulaina o le maualuga o le suka. Ma i lenei tulaga, o lona tumau e taua. I le uma, o le tino e tetee i lenei tulaga mo sina taimi, taumafai e aveese le kulukose mai le toto. Ae i le iʻuga, o ona punaoa ua faʻaitiitia, ma o se taunuuga o le a aafia uma ai fausaga. O le mea moni, o le taimi e iloagofie ai maʻi o se mea taua lea e puipuia ai le fausiaina o faʻafitauli. E ui i lea, e le mafai ona vavae ese ni aso patino, talu ai o tagata taʻitasi taitoatasi o le tagata lava ia, ma o le mea lea e taʻitasi ai ma lona lava manatu taua.
  • O le faʻafuaseʻi o le pa'ū i le maualuga o le suka, o se mea taua foi. O le va o le va o le tau maualalo ma le maualuga o le 5 mmol / l.
  • O le fua faatatau o le siʻitia po o le faʻaitiitia i le kulūkose e iai sona sao i le tupu mai o faʻafitauli. E sili atu ona aoga le faailogaina o le faʻailoga lona lua - e le sili atu i le 4 mmol / l i le itula. E taua le manatuaina i le tulaga o le faʻaitiitia vave o le maualuga o le suka, e mafai e le tino ona faʻagaoioia se galuega puipuia, lea o le a mafua ai se tali o le posthypoglycemic - o loʻo i ai pea le kulukose i totonu o le toto, ma e matua faigata tele ona faʻamautuina.
  • Lafoʻagata taʻitoʻatasi o le tino. I lenei tulaga, tusa lava pe mulimulitaʻia fautuaga uma faafomaʻi, o le aʻafiaga o faʻafitauli i le maʻisuka maualuga e maualuga. E masani ona faʻalagolago i le maualuga o lou alofa alofa.

E manino lava, o le mafuaaga mulimuli o faʻafitauli e le mafai ona faasaʻo.

Ae o le muamua muamua, i le mulimuli i faatonuga a se tagata poto faapitoa, e mafai ona toetoe lava a vavaeeseina atoa mai le vaega o aafiaga i le tino.

Faʻafitauli matuia

E tusa ai ma suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga o le maʻisuka, o le au atamamai e iloa vaega e lua o faʻafitauli faʻapitoa: mataʻutia, uiga mo le ituaiga 1 pathology, ma le tumau, mo le ituaiga 2.

O se uiga iloga o le vaega muamua o lona faafuaseʻi ona tupu, lea e mafua ai le matautia ona o le le atoatoa o le le mautonu. Ae o le mea e tupu ai le tuputupu ae, i le tele o tulaga o nei suiga taua i le maualuga o le suka.

I lenei tulaga, o faafitauli nei i le maʻisuka e mafai ona iloga:

  • Maʻi faʻamaʻi. O le gaioiga o le tino i se faʻateleina maualuga o le kulūkose. E aliali mai o ia o le fenumiai ma le malosi o le solia o le manava manava. E masani ona i ai se manogi faapitoa o le acetone. Afai e tupu lenei mea i luga o le auala poʻo le uili o se taavale, ona i ai lea o le maualuga o le lamatiaga o le manua tuga, ao le o le maʻi ua leiloloa ma ua le mafai ona vave pulea lona tino. Afai e te le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i se taimi talafeagai, ona i ai lea i le lumanaʻi o le a leiloloa atoatoa le tagata ma mafai ona oti.
  • Ketoacidosis. O loʻo faʻaalia i le faʻaputuina o meaʻai gasegase i totonu o le toto ona o le toilalo e tupu i faʻalapotopotoga uma o le tino.
  • O le hypoglycemic coma. E mafua mai ona o le paʻu tele i le suka. E masani lava ona tupu pe a uma le malosi faaletino, pe a uma ona inu ava malosi, pe afai foi ua tele naua fualaau o fualaau oona e maua ai le kulūkose.
  • Lactic acidosis coma. O se tasi o faʻafitauli sili ona lamatia o le maʻisuka. Ona o soliga i le fausiaina o le tino, o le maualuga o le lactic acid i le toto ua faateleina. O faʻaaliga e matua vevela lava, o foliga vaaia o tiga i maso, faʻapea foʻi ma le le fiafia ma le moe. Faatasi ai ma le atinaʻeina o le faamaʻi, o le tiga o le manava ua faateleina. Afai e le o saunia le tagata gasegase i le tausiga faafomaʻi taimi, ona mafai loa lea e se coma ona alu i lalo.

O le lamatiaga o le maʻisuka ituaiga 1 e faʻamaonia i le mea moni e faapea, o le tulaga o le maʻi e mafai ona vave faʻavave vave i se taimi puupuu lava. O le mea lea, pe a oʻo mai uluai faʻaaliga, e tatau i le aiga vavalalata ona vave faʻamautinoa o le falemaʻi lata ane, talu ai e faʻaolaina le ola maloloina ma le ola, o le numera e alu i le uati.

Faʻailoga taimi

O faʻafitauli masani e tulaʻi mai naʻo le tulaga o le maualuga maualuga o le suka ma le faateleina o le inisalini i totonu o le toto. O latou uiga lelei mo le maʻisuka ituaiga 2.

O ia taunuuga e faia malie, ae e faigata tele ona vavaeeseina. E masani lava, e mafai ona faʻaitiitia le tikeri o le faaleagaina.

O se taunuuga o le gaioiga o ia faʻafitauli, o le maʻi ua galo lona malosi e galue vave, o nisi faʻalavelave e tupu i le gaioiga o mea taua i le lotoifale, faʻalauteleina o faʻalavelave faʻafuaseʻi, lea e mafua ai ona oti i le tele o tulaga.

O le mea lea, i aʻafiaga masani o le maʻisuka, o mea nei e mafai ona iloga:

  • Retinopathy E afaina ai le mata o le mata, o se taunuuga o lena vaaiga vavalalata seia oʻo ina maeʻa le tauaso.
  • Nifaeropathy O loʻo faʻaalia i se aafiaga leaga i elemene o le faamamaina o fatugaʻo. Afai e te le mulimulitaʻi i se meaʻai malosi, o le a vave lava ona "paʻu" le tino, o se taunuuga - o le a le pine le "wilting".
  • Macroangiopathy o pito pito i lalo. O le atherosclerotic plaques e tutupu, e mafua ai le fulafula o le vae ma le faʻapipiʻi faʻapipiʻi. E mafai foi ona maua le tiga i le taimi o le faʻamalosi tino i vae.
  • Encephalopathy E afaina le faiʻai, lea e oʻo atu i le taimi e oʻo atu ai i ogaoga tiga, vaivaiga, leai se manatua ma le mafaufau. Soo se aafiaga i le faiʻai e matua ogaoga, talu ai o lenei okeni e nafa ma le faagaoioia o le tele o polokalama. E taua foi le malamalama o le a fuafuaina ai le mafai e le tagata ona galue. Ma i le tulaga o le tupuga o faʻalavelave i totonu o le faiʻai, o loʻo faʻateteleina le faʻagasologa o mafaufauga ole mafaufau.
  • Polyneuropathy lautele. O faʻasagaga ua faia i le gaioiga o aʻa o le tino o lima. Ae mo faʻamatalaga, o le vaeluaina o le numera poʻo le tingling e mafai ona iloga. O nisi taimi o le faʻalavelave eo mai faatasi ma le tiga ma le po.
  • Autonomic neuropathy. Malunga i le nerve ends of the autonomous system of structures structures. O loʻo taʻua o se tasi o aʻafiaga masani o le maʻisuka. O loʻo i ai se vaega autu i le le atoatoa ma faʻaitiitia le tulaga lelei o le ola o tagata gasegase. E le gata i lea, e faateleina ai le lamatiaga o le oti faafuaseʻi, talu ai ona o le fomaʻi e afaina ai le gaioiga o le fatu, manava, gaʻo. O le feusuaʻiga feusuaʻiga o loʻo fausiaina foi.
  • Osteoarthropathy. O se faʻalavelave masani ae sili ona faigata o le maʻisuka ua maeʻa, lea, e aunoa ma se togafitiga talafeagai, e taʻitaʻia ai le le atoatoa. E faʻaalia i le faaleagaina o ponaivi o meaola ma sooga, e mafua ai le faaleagaina o foliga o vae.
  • E tatau foi ona e mafaufau i le hyperglycemia masani - o se faateleina o le kulukose toto. O se tasi lea o mea sili ona taua i le fausiaina o maʻi fatu fatu ma ona taunuuga. E mafua lenei tulaga i le mea moni e faapea o faʻamaʻi e faʻaleagaina ai le puipui o vaʻa e mate ai maliu. O se taunuuga, o le fatu fatu poʻo le stroke, lea ei ai le maualuga o le tulaga e mafai ona oʻo atu i le oti.

O le mea lea, i le mautinoaina o le mea e lamatia ai le maʻisuka ituaiga 2, e mafai ona tatou faaiuina faapea o se maʻi na lemu ae le pulea lelei le tagata maʻi i se iuga masani.

Ioe, e mafai e le tagata gasegase ona mulimulitai i faʻasologa uma a le fomaʻi, ae o le taimi masani e faʻamaonia ai lona faʻamoemoe - o le tino o le a faasolosolo ina mou atu, e ui i taumafaiga a le maʻi. Ae ui i lea, e tatau ona malamalama o togafitiga ma togafitiga e faʻaitiitia ai le faʻaleagaina o faagasologa, o le mea lea, e tatau ona latou tausia e faʻaleleia ai le ola.

Ae o le a le ituaiga o maʻisuka e sili atu le matautia: 1 poʻo le 2, i lenei tulaga e le mafai ona tuʻuina mai se tali manino, talu ai o ituaiga taʻitasi e i ai ni faʻafitauli, o loʻo faʻaalia ai le ogaoga o faʻaaliga taʻitasi.

Tuua Lau Faamatalaga