Togafitiga Fou o le Maʻisuka

I le amataga o le 77th suesuega faasaienisi a le American Diabetes Association, o le tusitala o Millman Labs o Jeffrey Millman ma le alii misionare o JDRF, Aaron Kowalski, na faia se talanoaga e uiga i fea o togafitiga e lua o le a sili ona aoga mo le ituaiga o le maʻisuka ituaiga 1, aʻo Jeffrey Millman na lagolagoina le tekonolosi totoina, ma Arona Kowalski tapuni faʻamalosi eletise.

O Milman, atonu o le iloaina ua uma ona le atoatoa o ia, na ia faʻaaluina le tele o le talanoaga e faʻamalosia ai le faʻaleleia o le malosi o le fomaʻi o suiga o le tama teine ​​i tausaga talu ai nei. E tusa ai ma ia, o le manatu o le saunia o gaʻo teine ​​gaʻo (peta beta) ma lo latou gaosia i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e foliga mai e faigofie, ae i le faʻatinoga o loʻo i ai faʻalavelave ogaoga.


Seʻi oʻo i se taimi talu ai nei, na maua ai suauʻu mo le gaosigaina mai tagata foaʻi na maliliu, ma na i ai faafitauli i le aofaʻi ma le lelei. I tausaga talu ai nei, ua amata ai e le au suʻesuʻe ona tupu mai sela mai motu mai siama i totonu o fale suesue. Fai mai Deffrey Millman, ua faateleina le tele, ae le o taimi uma e lelei. O potu suʻesuʻe ole laasaga na leʻi oʻo i vaevaega o suli e manaʻomia mo i latou e galulue manuia i taimi o suʻega.

O le taimi nei ua suia le tulaga, o Dr Douglas Melton o le Harvard Institute for Stem Cells ua maua se auala e faatelevaveina ai le tuputupu aʻe o le tuputupu aʻe o le tuputupu aʻe o le toto ma tupu ai pupu beta ina ia latou atiina ae i tulaga. D.Millman na aoaoina e D.Melton, ma na ia fai mai o le faagasologa e sili atu ona faigofie nai lo le faalavelave na faia e Douglas Melton.

"O lenei e mafai ona tatou fatuina nei siama i tagata mamaʻi," o le tala lea a D. Millman.
Ae peitai, e foliga mai o le tele o sapalai o seta peta e le foia ai faafitauli uma i le faagasologa o le gafa. O tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo feagai ma togafitiga o le transplant cell beta e tatau ona faʻaaogaina fualaau faasaina e taofia ai a latou siama, pe a teenaina o latou peta na gafa. O loʻo faʻagasolo foi galuega i le faʻaleleia o le maualuga o sosolo tuputupu aʻe. I le taimi nei, o seta aupito sili ona lelei i totonu o le fale suesue e fetaui lelei ma uiga sili ona leaga o peta beta na mafua mai i le tino lava ia. Jeffrey Millman e talitonu o le lelei o sela na tupu i totonu o le fale suesue o le a faaleleia i tausaga a sau.
"O le faʻavaeina o peta beta e matua manino lava," o lana tala lea. "O nei sene o le a sili ona maualuga i ni nai tausaga."

Ae ui lava ina o D. Millman o loʻo faʻamaonia mai suiga lelei e aofia ai se vaega toaitiiti o tagata gasegase, o le numera o tagata gasegase na puʻeina faʻamalosi inisiua insulin e totō le faitau afe ma o lea e sili ai ona faigofie le tulaga o A. Kowalski i lenei talanoaga.

O le finauga a A. Kowalski e faigofie - ua uma ona galue pamu eletise ma ua latou faafaigofieina le olaga mo tagata ei ai le ituaiga 1. I le faʻamalosia o lana mataupu, na ia maua ai fuainumera e masani ona taua e sui o le JDRF, e aofia ai suʻesuʻega e faaalia ai o le tele o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 latou te le ausia sini o le hemoglobin glycla e talafeagai e puipuia ai faʻafitauli umi. A. Kowalski ma isi i le JDRF latou te fai mai e le o se mea ona e le o taumafai tagata, ae o le mea moni o le galuega o le faataitaiina o le galuega o lau lava paʻu e matua faigata.

O pamu faʻapipiʻi faʻamalama e faʻamaonia lenei faigofie, o lana tala lea. Ua faʻamaonia e faapea, i suʻega o pamu e manaʻomia pea ona fetuunai mo le faʻaoʻoina o mea taumafa, e ui i lea, o le faʻaititia o le kulukose o loʻo faʻaitiitia ma faʻaititia le A1C (GH). O nei suʻega na faʻaalia ai foi o le faʻaaogaina o masini eletise o loʻo i ai le tele o aafiaga pe afai o tagata e iai le ituaiga 1 e moe ma e le mafai ona pulea a latou kulūkose. Tagata talavou e taumafai e tofotofoina o latou tino pe faʻagalo foi e uiga i se bolus e lipotia foi le faʻaleleia atili o le kulukose o mataupu.


I le taimi nei, na o le pau le kulupu faʻapipiʻi faʻamalama i le maketi o le Medtronic 670G. Sa amataina e Medtronic le faatauina atu o le insulin pump i ni nai aso ao leʻi amataina le 77 tausaga o le American Diabetes Association. A. Ua iloa e Kowalski o le pamu paʻu e le o se "paʻu paʻu" pe o se vailaau. Ae ui i lea, na ia finauina o faamanuiaga faaopoopo e aoga tele, aemaise lava ona ua avanoa nei.

"Afai o le sini o le fatuina o se masini e galue e pei o se peta peta, o lona uiga o se sini maualuga lenei," o lana tala lea.
I le taimi nei, ua maeʻa ona pasia e le Medtronic le faamaoniga a le FDA, o JDRF e manaʻomia isi tagata gaosi oloa e tapuni i le maketi. Medtronic o loʻo galue foi e tausia pamu inisalini laiti, talu ai o le faʻaaogaina o masini tetele e faʻapitoa ai foi ma se avega mamafa.

"Leai se tasi. e le ofuina se pusa insulin mo le fiafia, "o le tala lea a Kowalski. Na ia faaopoopo atu: "Afai e te fuafua e faʻaaogaina nei tekinolosi, e tatau ona e faʻaitiitia popolega e uiga i le faʻaaogaina o nei tekinolosi."
E le o mautinoa e ia le faʻaaogaina o pamu e lua o le insulin e faʻaaogaina le inisalini e faʻaitiitia ai le kulukose ma le maualuga o le glucagon e faʻamautu ai tulaga maualuga. O pamu faʻaoʻo faʻalua e avea o se auala faʻaosooso e taofia ai le lamatiaga o le hypoglycemia, ae e le o faʻasoa e A. Kowalski ni lagona tele i ana finauga. JDRF o loʻo faʻapipiʻi i le tele o ituaiga ituaiga fou o mea fou mo le maʻisuka ituaiga 1, ae o pamu e lua-hormone e le aafia ai le lisi o mea e faamuamua a le faalapotopotoga.

A. Kovalsky na tuuina mai ana finauga ma foliga mai o se tagata tomai faapitoa na te iloa tonu pe o le fea tekinolosi e sili atu .. Ae ui i lea, i lenei talanoaga, na ia tuua le "faitotoa tatala", ae le o le vavaeeseina o le peta-cell or other therapy e le o toe umi ae avea ma togafitiga sili mo le maʻisuka ituaiga 1 nai lo pamu tapuni.

Faʻaliliuina o le pancreas ma ia pene se tasi

Saienitisi ma saienitisi a saienitisi ma fomaʻi i le taimi nei mo gaioiga o gaioiga. O le tekonolosi ua faia se laasaga maoae agai i luma, o le faavae o le faasaienisi ma le gaioiga faatino i le tulaga o le gaosiga o loo ola pea. Latou te taumafai e suʻeina meaola eseese i mea e maua i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1: mai le pancreas atoa i ona lava masima ma sel. O laʻau faʻasaienisi autu nei e iloga, faʻalagolago i le mea ua faʻatulagaina i tagata gasegase e faʻafetaui:

  • gaosia o se vaega o le pancreas,
  • sosoʻoina o tamaʻitaʻi o Langerhans poʻo peta beta taʻitasi,
  • gasegase o siama vavao ua suia, ona latou liliu ai lea i ni pene beta.

O se aafiaga taua na maua i le faatinoina o le suia o se fatuga foaʻi faatasi ma se vaega o le pani o tagata gasegase e pei o le maʻisuka ituaiga 1 oe na atiaeina le le atoatoa. O le soifua maloloina o tagata gasegase pe a maeʻa se taotoga o le faʻafesoʻotaʻiga tuʻufaʻatasia ua silia nei ma le 90% ao faagasolo le tausaga muamua. O le mea taua o le filifili lea o fualaau faasaina e faasaga i le faʻaaogaina o le faʻaaogaina e le tino puipuia.

A maeʻa se taotoga, e mafai ona togafitia e tagata gasegase e aunoa ma le inisalini mo le 1-2 tausaga, ae o le gaioiga o le pancreas e faʻapipiʻi e gaosia ai le inisalini e mautinoa lava le leiloa. O le faagaoioiga o le tuufaatasiga tuufaatasi o se fatugaʻo ma se vaega o le pancreas e naʻo tulaga ogaoga lava o le maʻisuka ituaiga 1 e faigata ona o le nephropathy, o lona uiga, o le gasegase o le fatu suka. I mataupu maualalo o le maʻisuka, o sea ituaiga taotoga e le fautuaina. O le aʻafiaga o faʻalavelave i le taimi ma le maeʻa o le taotoga e matua maualuga ma sili atu nai lo le avanoa talafeagai. O le tagofiaina o vailaʻau e faʻamalolo ai le faʻaogaina o le tino e mafua ai ona aʻafiaga leaga, ma e oʻo lava i lea, o loʻo i ai se avanoa taua o le teenaina.

Suesuega o mea e mafai ona fai i le gaosiga o motu o Langerhans poo suauu beta taʻitasi o loʻo i le tulaga o suʻesuʻega manu. E maitauina e sili atu le manuia o tamaʻitaʻi a le Langerhans e sili atu nai lo potu taʻitasi. O le faʻaaogaina o lenei metotia mo togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1 e matua mamao lava.

O le faʻaogaina o siama vaʻaia e toe faʻaleleia ai le numera o seta beta o le autu lea o le tele o suʻesuʻega i le togafitiga o togafitiga fou ole maʻisuka. Sue mausali o sela e maua ai le tomai faʻapitoa e fausia ai ni "fou" faapitoa, e aofia ai peta beta e maua ai le inisalini. Faatasi ai ma le fesoasoani o le sima o le siama, o loʻo latou taumafai e faʻamautinoa e aliali mai i totonu o le tino ia pene fou beta, e le gata i le pancreas, ae oʻo lava i le ate ma faʻafeiloaʻi. O le a umi se taimi ao le i mafai ona faʻaogaina ma le saogalemu lenei metotia e togafitia ai le maʻisuka i tagata.

Toe gaosia ma le faʻaloʻoina o peta peta

O loʻo taumafai nei tagata suʻesuʻe e faʻaleleia metotia e "ufiufi" ai peta paneta o peta i le fale suesue lea e maua ai le inisalini. O le mea moni, o lenei galuega ua uma ona foia, o lea ua tatau ai ona tatou faia le faagasologa tele ma taugata. Sa faʻaauau pea ona agaʻi Scientists i lenei itu. Afai e te "faatoateleina" ia sela beta, ona mafai lea ona faigofie ona totoina i totonu o le tino o se tagata maʻi i le maʻisuka ituaiga 1, ma ia togafitia.

Afai e le amata ona faʻaumatia e le faʻalavelave puipuia ia faletua beta, ona mafai lea ona tausia pea le gaosiga o le inisalini mo aso uma o lou ola. Afai e osofaʻia le autoimmune i luga o le pancreas, ona tatau ai lea i le tagata gasegase ona totoina se isi vaega o ona lava "pusa" peta. O lenei faagasologa e mafai ona toe faaluaina pe a manaʻomia.

I le pancreatic canals, o loo i ai sela e pei o "vailaau" o sela peta. O le isi togafitiga fou mo le maʻisuka lea e mafai ona folafolaina, o le faaosofia lea o le suiga o le "vailaau" i totonu o vela peta atoa. Pau mea e te manaʻomia o le tuiina o se polotini faʻapitoa. O lenei metotia ua uma ona tofotofoina (i le lautele!) I le tele o nofoaga suʻesuʻe e iloilo ai lona lelei ma ona aʻafiaga.

O le isi filifiliga o le faʻalauiloaina o genes e nafa ma le inisalini o gaosia i le ate po o le fatu fatu. I le faʻaogaina o lenei metotia, ua mafai ai e saienitisi ona faʻamaloloina le maʻisuka i rata suʻesuʻe, ae ao leʻi amataina ona suʻeina i totonu o tagata, o le tele o faʻafitauli e manaʻomia pea ona foia.

E lua kamupani tauva-tekinolosi tauvaga o loʻo suʻeina se isi togafitiga fou mo le maʻisuka ituaiga 1. Latou te fautuaina le faʻaaogaina o se polotini faapitoa e faʻaleleia ai sela beta e faʻateleina saʻo i totonu o le pancreas. E mafai ona fai lenei mea seʻia oʻo lava ina suia uma ia faila beta na leiloa. I meaola, o lenei metotia ua lipotia mai e lelei le lelei. O se kamupani falemaʻi tele o Eli Lilly ua auai i le suʻesuʻega

Faʻatasi ai ma togafitiga fou ole maʻisuka o loʻo lisi atu i luga, o loʻo i ai se faʻafitauli masani - o loʻo faʻaauau pea ona faʻaumatia e le faʻalavelave faʻaleagaina ia peta fou beta. O le isi vaega o loʻo faamatalaina ai auala talafeagai e foia ai lenei faafitauli.

Faʻafefea ona taofi osofaʻiga a le tino puipuia i luga o peta peta

O le tele o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, e oʻo lava ia i latou e maua i le maʻisuka ituaiga 1, taofi se numera itiiti o fusi beta o loʻo faʻaauau pea ona faateleina. O le mea e leaga ai, o nei faʻafitauli puipuia o nei tagata e maua mai ai toto paʻepaʻe e faʻaumatia ai ia peta i le fua tutusa pe a latou faʻateleina, pe sili atu foi vave.

Afai e mafai ona tuuʻeseina faʻamaʻi i peta suauu o le pancreas, ona mafai ai lea e saienitisi ona faia se tui e faasaga ia i latou. O tui o lenei tui o le a faʻaosofia ai le faʻaogaina o le tino e faʻaumatia nei auupega. Ona mafai ai lea e fanau o le peta ola ona toe gaosia e aunoa ma le faalavelaveina, ma o lea o le a malolo ai le maʻisuka. O le maʻisuka muamua e ono manaʻomia le inisiua o le tui i tausaga uma lava. Ae e le o se faafitauli, pe a faʻatusatusa i le avega o loʻo maua e tagata maʻi o loʻo maua i le maʻisuka.

Togafitiga Fou o le Maʻisuka: Sailiiliga

O lenei ua e malamalama pe aisea e taua tele ai le taofia o sela peta na e toe ola ai? Muamua, e faigofie ai le maʻisuka. O le sili atu o lau lava inisalini gaosiga o loʻo puipuia, o le faigofie foi ona faʻafoʻi le maʻi. Lona lua, o le maʻisuka na faʻasaoina vavalalata peta o le a avea muamua ma sui mo togafitiga faʻaaogaina auala fou pe a oʻo mai le avanoa. E mafai ona e fesoasoani i au peta e ola pe afai e te faatumauina le suka toto ma totoina le inisalini e faʻaitiitia ai le avega i luga o lau paʻu. Faitau atili e uiga i togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1.

O le tele o tagata e leʻi leva ona maua i le maʻisuka, e aofia ai ma matua o tamaiti e maua i le maʻisuka, ua toso mai mo le umi naua ma le togafitiga o le insulin. E talitonuina afai e manaʻomia le inisalini, ona maua ai lea e le maʻisuka le vae e tasi i le tuugamau. O ia ituaiga o gasegase e faalagolago i luga o taʻavale, ma i le iʻuga, e faʻaumatia uma ia peta beta o le pancreas, taʻitasi, ona o lo latou valea. A uma ona e faitauina lenei tusiga, e te malamalama pe aisea latou te faʻaogaina ai i latou lava mai se avanoa e faʻaaoga ai auala fou e togafitia ai le maʻisuka, e tusa lava pe latou te foliga mai i se taimi lata mai.

Sini

E le o se mea fou le faʻamatalaga o le faʻapipiʻiina o le tamaʻi motu. O le mea lea, o tagata suʻesuʻe e pei o Charles Paybus fomaʻi Peretania (Frederick Charles Pybus) (1882-1975), na taumafai e faʻamalosi le tino o le tino e faʻamalolo ai le maʻisuka. Ae ui i lea, o le toatele o tagata atamamai, latou te talitonu o le vaitau faʻaonaponei o le vavaega o le motu o le motu na o mai faatasi ma suesuega a le fomaʻi Amerika o Paul Lacy (Paul Lacy) ma e silia ma le tolu tausaga. I le 1967, na faʻamatala ai e le vaega a Lacy se auala fou faʻafouina i le collagenase (mulimuli ane na suia e Dr. Camillo Ricordi, ma galulue faatasi ma Dr. Lacy) o le atinaʻeina o motu o Langerhans, lea na saunia ai le ala mo suesuega i le lumanai faatasi ma i in vitro (in vitro) ma in vivo (i luga o meaola ola) .

O suʻesuʻega mulimuli na faʻaalia ai e mafai ona faʻafeiloaʻi ia islets e toe faʻaaogaina le ala o le maʻisuka i le tootoo atoa ai ma tagata e le o tagata. O le faapipiiina o se semina i luga o le gasegase o le maileia i le maʻisuka na faia i le 1977, na saunoa ai Lacy e uiga i le talafeagai o le "vavaega o le motu e avea o se togafitiga mo le mafai ona puipuia mai faafitauli o le maʻisuka i tagata." Faʻaleleia i auala tuʻufua ma faʻamaoniga o le puipuiga o le tino na mafai ai ona faʻatautaia uluai faʻataʻitaʻiga o falemaʻi a le tagata i Langerhans i le ogatotonu o le 1980. O uluai faʻataʻitaʻiga manuia o le gaosiga o le motu o le tamaʻi peletini o le mancreatic e taʻitaʻi atu ai i le taimi umi o le toʻaga o le maʻisuka sa faia i le Iunivesite o Pittsburgh i le 1990. Peitai, e ui lava i le faʻaauauina pea o le faʻaaogaina o metotia faʻavae, naʻo le tusa ma le 10% o tagata na maua le gaselane (toto masani) na maua i le faaiuga o le 1990.

I le 2000, na lolomiina ai e James Shapiro ma ana paaga se lipoti e uiga i tagata e fitu na maua i le laina na mafai ona ausia le euglyiamia e mafua mai i le gaosiga o le motu e ala i le faʻaaogaina o se vaomalo ma se numera tele o tamaʻitaʻi foai.Talu mai lena taimi, ua taʻua le auala o le Edmonton protocol. O lenei faʻasalalauga ua faʻapipiʻiina e nofoaga o loʻo faʻapipiʻiina ai cell cellles i le salafa o le lalolagi ma faʻapupulaina ai le alualu i luma o le gaosiga.

Faʻasologa o sini |

Tuua Lau Faamatalaga