E faʻapefea ona togafitia le maʻisuka e faʻavavau

E ui i le mea moni na faʻalogo tagata uma e uiga i le maʻisuka, e toʻaitiiti tagata latou te iloa lelei le eseesega i le va o lona 1 ma le 2 ituaiga.

E pei ona e iloa, e le togafitia le maʻisuka. O lenei maʻi taatele ma matautia e tatau ona suʻesuʻeina. A uma, o faʻamatalaga e uiga i le faʻamaʻi o le auupega sili lea e sili ona leaga e faasaga i ai. O tagata uma e popole i lo latou soifua maloloina e tatau ona iloa o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. O le eseesega i le va oi latou e manino i fomaʻi. Ae mo isi tagata, o nei eseesega e masani ona le malamalama i ai.

Maʻisuka: o ai o loʻo lamatia?

O le maʻisuka o se solitulafono matautia i le metabolism o gaʻo i totonu o le tino. Le togafitiga o lenei maʻi e le taugofie. Ma o faʻafitauli e matuia tele. Ina ia taofia le atinaʻeina o le faʻamaʻi, e tatau ona e iloa poʻo a mea e faʻaosofia ai le atinaʻe o le maʻisuka ma o loʻo aʻafia:

  1. Tulu malie. O i latou e fiafia i laʻau suamalie aemaise lava le 'ai o selu i le po e le o toe umi ae auai i le tele o tagata gasegase.
  2. Mamafa. O tagata o loʻo maualuga aʻe le maualuga o le toto, e lamatia foʻi le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga 2.
  3. Alofa i le ava malosi. O le ava malosi foi e aofia ai le suka.
  4. Faʻasalaga tumau i le pulega o le aso: meaai i le po, meaai le lelei. O nei mea uma e oʻo atu ai i faafitauli i le faiga o endocrine.

O i latou e lamatia e taua tele le 'ai saʻo. Mo se faʻataʻitaʻiga, e le mafai ona e 'ai pateta poʻo pasta mo le' aiga o le afiafi. O le taumafataga o le afiafi e tatau ona saunia le malamalama ma faʻamalolo.

O le taua tele mo le soifua maloloina ma le puipuia o le maʻisuka o se faamalositino i aso taitasi pe savavali umi pe a ma le 30-40 minute. O le hypodynamia e mafua ai ona sili atu le mamafa ma e fesoasoani i le atinaʻeina o lenei faamai matautia.

O le maʻi suka, ituaiga 1 ma le ituaiga 2. Faʻamatalaga

Aʻo faasolosolo malie ona faʻaumatia ia i lalo o le malosi o mea faʻaleagaina, o siama o le tino e matua paʻu ile inisalini. O le maʻisuka ituaiga 1 e amata aʻo lei oʻo i le 26-30 tausaga ma ua taʻua o le insulin-faalagolago. E vave ona tupu, faʻafuaseʻi. Mo mafuaʻaga le iloa, o le tagata e leiloa le mamafa ma, e le gata i lea, e masani ona oʻo i le vaivai tele ma le moe. O tamaiti talavou ma tamaiti ua pauu.

O le faaitiitia o le inisalini i lalo ifo o le masani ai e mafua ai se tiga matuia. O le mea lea, o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka e manaomia ai le mataʻituina lelei e le fomaʻi, ma e tatau i le tagata gasegase ona togafitiga i se itula ma mulimuli i se meaʻai mo lona lava soifua maloloina.

O le ituaiga lona lua o le maʻisuka e mafua mai i le mea moni o le tino e faasolosolo malie lava ona le toe iloa le inisalini. O loʻo maua le maʻisuka (faʻasaina ile insulin) i le mavae ai o le 35 tausaga.

Faailoga o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2

O le faʻamaʻi e aliali mai e toetoe tutusa lava i le lua ma le lua. O suʻega o le a fesoasoani e fuafua tonu. O le maʻisuka ma le isi maʻi - o se faʻamaʻi o le endocrin sekone o le tino ma ua faʻaalia e pei ona taua i lalo:

  • mafatia i le fia inu pea
  • vevela paʻu
  • fiaaai
  • faʻaauau pea ona aioi i le faletaele,
  • o nai manua laiti e le mafai ona faʻamalolo mo se taimi umi,
  • vaivaiga, moe.

O lea la, o le maʻisuka atoa ituaiga 1 ma le ituaiga 2 ua faʻaalia. O le eseʻesega o faʻamaoniga, o le ituaiga 1 o se tagata e matua mamafa lona mamafa, ma le maʻisuka ituaiga 2, i le isi itu, ua vave ona maua le mamafa.

O le maʻisuka e le o le insulin-toto: mafuaʻaga ma aʻafiaga

O le atinaʻeina o le maʻisuka maua (ituaiga 2) e le tupu vave, toto maualuga le suka, ma e tatau foi ona faateleina le inisalini. E le mafai e le tagata ona faʻaaogaina le sipuni, e aumaia e se tagata le aofaiga o le inisalini i totonu o le toto i le pito i luga, ona vaivai ai lea o le pancreas i taimi uma, ma o le tino o le tino e le toe tali atu i le inisalini.

O le maʻisuka e le o le insulin e mafua ai le faaleagaina o le tino, faapea foi ma le ituaiga 1. Ae le vave tele.

O le iʻuga o le maʻisuka e mafai ona:

  • faʻanoanoa vaaia
  • faafitauli i aʻafiaga namu,
  • faʻamaʻi totoʻa (faʻalavelave faʻasolosolo faʻasalaga o vae e taʻitaʻi atu i le gangrene ma le faʻamavaeina mulimuli ane).

Ae peitai, afai e te tuiina pea le inisalini, o le a le maua ai ni taunuuga leaga mo le tino.

Faatusatusaga o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2

Mafaufau i nisi auiliiliga o le maʻisuka ituaiga 1, 2. O le eseesega i le va o le masini o le faamaʻi e mafai ona malamalama i ai. O le mea moni, o le tagata maʻi o le a ave mo le auiliiliga ma o le a faʻamalamalamaina atoa talaʻaga o le soifua maloloina aʻo leʻi faʻamaonia.

O le mea moni, e manaʻomia e le fomaʻi ona malamalama lelei i le ata atoa o le maʻi, ma o lea, o le kulukose i le toto o le tagata maʻi e vaʻaia lelei. Ae o loʻo i ai nai uiga sili atu ona taua e faʻasoasoaina ai le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2. O le eseesega o loʻo manino manino i le laulau. O le a matou masani i lenei faʻamatalaga i nisi auiliiliga.

Tusa 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka. Eseesega

Ituaiga o maʻi suka

I lalo o lenei manatu, o le tele o vaega laiti o le maʻisuka e mafaufauina. O ituaiga uma lava e faʻagatasi i le gaioiga autu, lea eo mai faatasi ma le faʻaleagaina o le toto i le suka. Ua taʻua e fomaʻi lenei tulaga o le hyperglycemia. E ui lava i le masani masani, e tofu uma lava ma ona lava uiga ma uiga. I le aotelega, o ituaiga maʻisuka e fa ua iloga:

  • le ituaiga muamua, o le insulin-faalagolago,
  • le ituaiga lona lua, lea e le manaʻomia ai togafitiga faifai pea ile inisalini,
  • maʻisuka o fafine maʻitaga, lea e masani ona faamaumauina i le lua poo le tolu piliona,
  • maʻisuka, faʻavevesi e le tiga, popo pancreatiti.

Faʻalogo!O le faʻamaʻi e amata ona tupu ona o faʻamaʻi faʻaleleia o loʻo galue i le paʻu, ae o le faasolosolo lava o faafitauli e aliali mai i totoga taitasi.

Ituaiga o maʻi suka

Mafuaaga o le maʻisuka

O mafuaaga autu mo le atinaʻeina o se faʻasologa matautia e aofia ai mea nei:

  • faateleina le mamafa o le tino, lea e mafai ona afaina i le le paleni o meaai, faaletonu o mea tau lemoni, uiga tauga,
  • leai se gaioiga faʻaletino, lea e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻe o le faʻamatalaga muamua o le maʻisuka,
  • le tausaga o le maʻi, lea e aʻafia ai ituaiga o faʻamaʻi ma le manaʻomia mo le inisalini faʻaaoga,
  • le tele o le faʻaaogaina o meaʻai ma le gaʻo e aofia ai le tele o suka,
  • o le i ai o le maʻisuka i aiga vavalalata ma faʻataʻitaʻi, aemaise i matua,
  • faafitauli i le taimi o le maitaga, aemaise lava pe ai ai le maʻisuka i totonu o le tina,
  • o le mamafa o le pepe faatoa fanau mai e oʻo i le 2.2 kilokalama ma sili atu i le 4.5 kilokalama, lea e puipuia ai le atiina ae o totoga masani o totonu.

Mafuaʻaga o le maʻisuka i tagata matutua

Faʻalogo!E sili atu ona lamatia pe a maua e le tagata maʻi mea e tele i lona talafaasolopito lea e mafai ona osofia ai le maʻi. I lenei tulaga, o le lamatiaga o le atinaʻeina o le maʻisuka e faʻatupulaʻia le lima taimi.

O taunuuga o le maʻisuka

O le laulau o loʻo faʻaalia ai taunuuga o le maʻisuka e tupu pe a feagai ma togafitiga sese. O le faʻaaogaina o auala saʻo o togafitiga o le a le gata ina laveaiina ai oe mai a latou faʻaaliga, ae mafai foi ona e faʻamalosi atoatoa.

FaʻailogaFaʻasologa o le pasene
Vaaiga Taulaʻi94-100%
Faʻailoga ogaoga ogaoga60%
Faʻaleagaina faʻaleaga le ate60%
Maliu o le tama i le taimi o le fanau ma i totonu o le manava faʻatasi ma maʻi mama30%
Paʻu faʻatasi87-92%
O gasegase gasegase100%
Lotu palaE tusa ai ma punaoa eseese, 50-90%

Faʻalogo!I le taimi lava e tasi, o fuainumera aloaia e le amanaia le atinaʻeina o mataupu o le kanesa na mafua ona o se faʻamaʻi o le pancreas ma isi faiga. E le gata i lea, e leai se numera o tagata gasegase lea e manaʻomia ai le gaogao o le tino.

Faʻafitauli o le maʻisuka

O fea e amata ai le togafitiga?

Talu ai ona o le maʻisuka ua faia i le tele o mafuaʻaga, o togafitiga e tatau ona amata i le faʻaumatia. E tusa lava pe itiiti ifo le paʻu o le mamafa o le a faʻaitiitia ai le avega i le pancreas ma faʻaleleia le faʻalaumalie. O le faʻamautuina o taumafa lelei ma le tele o fualaʻau lanu meamata, fua o susu susu, fualaau e le o faʻamalosiina e le gata o se faʻamaoniga o le mamafa o le mamafa, ae o le aveesea foi o toxins mai le tino.

O faamalositino o le a faʻaleleia ai le leo ma faʻateleina ai le puipuiga. E le gata i lea, o le toto totoina o okeni o le a faaleleia, lea o le a faigofie ai le avega i luga o latou, ma o le a avea foi ma se puipuiga lelei o le atrophy ma gangrene. I lenei tulaga, e taua le mataʻituina o tulafono i aso taitasi ina ia aua le taofia le galuega puipui o le tino. O le taimi lava na uma ai nei laasaga uma, ma ua matua paʻu le mamafa o le tino, e mafai ona e alu i le laasaga lona lua o le faʻamalosia ma le faʻamalolo.

O a mea e mafai e le maʻisuka ona faʻaaogaina?

Faʻalogo!Faatasi ai ma se ituaiga o le maʻisuka, o le taimi na tupu ai i le manava, pe o le maʻi na tupu ona o le faaletonu o le maʻi i le pancreas, o le avanoa e faamalolo atoatoa ai e itiiti lava.

Laasaga lona lua o togafitiga

O lenei laasaga e aofia ai le faʻaaogaina o togafitiga faʻasoifua masani. Faʻamaumauga o aseta na faia i luga o le faavae o aʻoaʻoga i sasaʻe. Faʻavae i luga o fuainumera faigofie, ua faia e fomaʻi faʻalaʻau vai vailaʻau e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka. O nei faʻatonuga e le manaʻomia ai se faʻaaogaina o tupe ma e le afaina ai le soifua maloloina. I le taimi lava lea e tasi, e aoga le siakiina e le aunoa o lou tulaga o le soifua maloloina ae le o le teenaina o metotia masani ua taliaina.

Turmeric e faʻaosofia le gaosia o le tele o insulin

Mo togafitiga, e tatau ona e ave le 2 g, pe tusa o le afa-sipuniti e aunoa ma se paʻu, mea manogi ma faʻamalo 2 pata mata o le aloe. O le tofo oona e faaosofia ai le gaosiga o le inisalini masani ma mafai ai ona e siitia le siʻufofoga o le tino. Faʻaaoga se togafitiga faʻasefulu taimi ao lei faia le taumafataga autu mo le masina e tasi. E le gata i lea, o le aloe juice o le a faʻasaʻoina ai le faʻaleagaina o le tino i totonu o le vaega o meaʻai, faʻamalolo manuʻa ma faʻatuina le galuega o le tui.

Pulu lanumoana

Mo togafitiga, e faʻaaoga ai se oloa fou. O le kuata o le sipuniti o siva pulp ua faʻafefiloi ma le 5 g o le meli moni moni ma e 'ai ao lei faia le taumafataga muamua. O le togafitiga e umi lava le taimi ma o le 50 aso, pe a tatau ai, e mafai ona faʻalauteleina togafitiga ile lua masina. Afai o loʻo e faʻamaʻi i soʻo se oloa gaosi, o le meli e le manaʻomia ina ia aofia i totonu o le oloa, ua lava le na o le pau.

Paʻu mumu

Faʻafefeteina Malon Levels Levels Levels to Levels Levels

O le mauaina o fua o lenei fualaau e matua faigata lava, ae latou te ausia atoatoa le tulaga o le insulin i le tulaga manaomia. E lava le 'ai e 100 g o le pulu nilo, e tusa lava po o le a le meaai autu, e iloa ai le faʻamautuina o latou tulaga. O auala uma e faʻamatalaina o togafitiga faʻasasaʻe e mafai ona faʻaaoga i le taimi e tasi ma faʻatasi ai ma vailaʻau na fautuaina e le fomaʻi.

Krythea Amur

I totonu o se fale talavai poo luga o nofoaga faapitoa, o se paluga saunia o otaota e faʻatau atu lea e aʻafia ai le punavai tuusaʻo o le maʻi - le pancreas. E tatau ona ave le oloa, 5 g ia taʻitasi, lea e tutusa ma le tasi sipuniti o le faʻafefiloi. O le faʻafefiloi e le manaʻomia ona faʻamalosia i le vai ma isi oloa, na o le inu ma inu.

Faʻaalu faatolu i le tuʻituʻi i luma o meaai autu, e ave e tamaiti le tasi sipuniti o le paluga i le aso. E 90 aso e faʻaumatia ai le faafitauli. E le gata i lea, i le taimi o togafitiga, o le galuega a le manava ua uma ona faʻaleleia lelei, lea e puipuia ai mai foliga vaaia o gastritis ma maʻi maʻi. Afai e maua, o le a faʻaleleia le tino, ma tuʻu ai le tiga pe a uma ona 'ai.

Lemon zest

Lemon zest e faaosofia ai le faʻamalologa o le ate ma le paʻu

O le aoga o lenei fua o loʻo i ai i lona gafatia e faia tutoatasi ma faʻaaoga e tusa lava pe o maitaga. Ina ia maua se vailaʻau taua e mafai ona faʻaumatia le maʻisuka, o le ae manaʻomia le 100 g o le suamalie fou, 300 g le pasili, o laulaau e tatau ona lauulu lauulu e aunoa ma le laʻitiiti o lanu samasama, ma le 300 g o le kālani laulani poʻo le sikaisi fou. O lenei tuufaatasiga e le gata ina faʻasaʻoina ai le maualuga o le suka i le toto, ae faʻamalosia ai foi le faʻamalolo o le ate ma le paʻu.

O mea uma o loʻo faʻapalapalaina i se tulaga mama, e mafai ona e faʻaaogaina se mea faʻaleleia poʻo se mea e teu ai manu. A maeʻa lena mea, o loʻo faʻataoto lelei i totonu o se fagu tioata ma faʻafefete. A maeʻa vaiaso e lua o le faʻasolosolo i se mea pogisa, o mea uma e manaʻomia mo le fofo o le a tuʻuina atu. Faaaoga le fualaau faasaina faatolu i le aso 30 minute ao lei faia le taumafataga autu. O le togafitiga e tumau lava seia oʻo ina maeʻa ona faʻaaoga mea uma o le gaʻo. E tusa lava pe leai se faʻafitauli, e le tatau ona faʻavevesi le vasega.

Faʻalogo!O metotia ua faʻamatalaina e le mafai ona tuʻuina atu se 100% le mautinoa o le faʻamaloloina o le maʻisuka mo tulaga taʻitasi taʻitasi, talu ai e tatau ona amanaia le faapalepale o tagata taitoatasi ma le soifua maloloina lautele. Faʻasalalauga, o le maʻisuka o se faʻamaʻi masani o faʻamaʻi, ae o tagata atamamai e le vavaeeseina le avanoa mo isi togafitiga pe afai e le afaina ai se soifua maloloina. I le tulaga lelei, e tatau ona faʻaaoga se togafitiga faʻatasi.

O le lona tolu o tulaga o togafitiga o loʻo faʻapipiʻi

I lenei laasaga, e taua le faatumauina o le taunuʻuga ina ia le mafai ona toe foʻi mai le faamaʻi. O auala uma e pei ona taua i luga e foliga mai e faamaufaailogaina le maʻisuka, ae afai e te le amanaiaina le fautuaga, e mafai ona toe foi i se pepa ua sili atu ona faigata:

  • siaki le siaki taimi o lau suka, aemaise lava faʻatele osofaʻiga o le fiainu ma le le pulea lelei o le mamafa,
  • taumafai e pipii i mataupu faavae o meaʻai talafeagai, faʻamavae, pe a mafai, sukalati ma falaoamata oloa, talu ai o loʻo i ai le tele o gaʻo ma gaʻo,
  • ia matauina e le aunoa mea faaletino, e tusa ai ma lou soifua maloloina, yoga, aau ma Pilates e lelei
  • 'ai ni vaega vaevaeina ia sili atu ma le fa taimi i le aso, o le meaai mulimuli e tatau ona faigofie pei ona mafai ai.

Faʻalogo!O le faʻaaogaina o faʻamaʻi o le maʻisuka e le aofia ai le manaʻomia mo le mataʻituina pea o lou tulaga, e pei o maʻi uma e mafai ona toe faʻafoʻi.

O a mea e le mafai ona faia i togafitiga o le maʻisuka?

Meaʻai mo le maʻisuka

Pe a oʻo i le togafitiga, e tatau ona faʻaaoga naʻo auala saogalemu e le mafai ona oʻo atu ai i se faʻalavelave o le tulaga. E leai se tulaga e tatau ona e faʻaogaina ai auala nei, lea e masani ona faʻatau atu e tagata taufaasese i tagata maʻi mo le tele o tupe:

  • le faʻaaogaina o masini faʻavevesi i luga o le pancreas, lea e oʻo lava i le oti ona o le glycemic coma,
  • o le faʻaaogaina o fualaau faasaina ma fualaau mo le aveeseina o toxins e aunoa ma le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina fautuaina,
  • auai i le hypnosis ma faʻataʻitaʻiga o faʻataʻitaʻiga,
  • faʻatau ma ofuina ni lavalava poʻo ni taulima e mafai ona pulea le suka suka, o lenei fua e le mafai.

Faʻalogo!E tusa ai ma faʻamatalaga le aloaia, e na o le 2% o tagata gasegase na mafai ona foʻia atoa le maʻisuka. I togafitiga faʻale-aganuʻu e leai ni tulaga faapena.

Manatua, o le maʻisuka o se tulaga matautia lea e mafai ona mafua ai ni taunuuga mataʻutia e pei o le taua, tauaso, ma le gangrene. Togafitiga e tatau ona amata ina ua maeʻa ona talanoa i se fomaʻi faapitoa. A faʻaaogaina fua o loʻo i luga, 'aua le fiu i togafitiga masani. Atonu e le mafai ona faʻaaogaina atoatoa ia faailoga, ae i le taimi lava e tasi e taofi ai le maʻi mo se taimi umi ma matua faʻaleleia ai le tulaga lelei o le ola o le tagata maʻi. Ma i lalo ifo o se tulaga e le teena ai le inisalini mo le umi o togafitiga, pe afai e faailoa atu ia te oe e laveai le ola.

O le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona faʻamalolo

O le maʻisuka sili ona taatele o le ituaiga 2, lea e aafia ai le 90-95% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka. Faatasi ai ma lenei ituaiga, o le tino e maua ai le inisalini, ae le mafai ona ia iloaina ma faʻaaoga lelei. E taua lenei mea o se tulaga ua le amanaiaina o le insulin resistance. Ona o le faʻamalosia o le inisalini i le tino, ua maualuga le kulūkose, lea e mafua ai le tele o faʻafitauli. E ono i ai uma faailoga o le maʻisuka, ae e masani lava ona le amanaiaina o le maʻisuka ituaiga 2 e matua puipuia atoa ma toetoe lava o le 100 pasene e mafai ona mafai.Faailoga atonu o loʻo iai oe i le maʻisuka e aofia ai:

O le fiaai tele (tusa lava pe a uma ona 'ai)

Tele le galala
Naua ma atonu o le vomitingTupe maua le tumau pe leai foi
VaivaiFaʻaleagaina
Vaʻai matalaFaʻamamaʻi faʻamaʻi manuʻa
Fomaʻi faifai pea (paʻu, mea urinary, ma le vaʻa)Numera po o le tingling i lima ma vae

E faapefea ona le malamalama le maʻisuka

O le maʻisuka e le o se maʻi suka i le toto, ae o le solia o le faailoga o le inisalini ma le leptin, atiae mo se taimi umi, muamua mai le tulaga o vailaʻau, ma le maʻi suka, pe afai e le ave ni fua.

O se tasi o mafuaʻaga e le gata ina faʻamaloloina le maʻisuka, ae o nisi taimi e sili atu ona mamafa, o le mea tonu lava lea o le le mafai ona foia le faafitauli autu.

I lenei mataupu, o le ki inisalini lagona.

O le galuega a le pancreas o le tuʻuina atu lea o le insulin ma faʻasaʻo ai i totonu o le toto, ma faʻamaʻoina ai le maualuga o le kulukose e tatau mo le ola.

O le gaioiga o le inisalini e tatau ona avea ma punaoa malosi mo sela. I se isi faaupuga, o le inisalini e manaʻomia mo oe e ola ai, ma o se tulafono, o le pancreas e maua ai le tele o le inisalini pei ona manaʻomia e le tino. Ae o nisi o tulaga lamatia ma isi tulaga e mafai ona mafua ai ona le toe faia le galuega lelei.

Sili atu i le 45 tausaga

O le mamafa poʻo le gaʻo

Totoga o Aiga o le Maʻisuka

Talaʻaga o le maʻisuka ituaiga

Atherosclerotic Cardiovascular Disease

X-HDL i lalo ifo o le 35 mg / dl

O le anapogi e sili atu ile 250 mg / dl

Togafitiga faʻatasi ma antipsychotics, glucocorticoids

O le le mautonu o le moe ma le le mautonu i le moe

E foliga mai afai ei ai se tasi pe sili atu foi o nei faʻafitauli faʻafitauli, pe afai o maualuga lou kulūkose o le toto, ona tofotofoina lea mo le maʻisuka ma faʻamautuina le inisalini i totonu o laulau po o injections, ma o nisi taimi i taimi uma.

O lau fomaʻi o le a fai mai o le sini o nei injections po o fualaau oona o le faʻaitiitia o lou suka toto. E mafai foi e ia ona faʻamatala atu ia te oe e talafeagai lenei mea ona o tulafono faatonutonu ile inisalini e taua tele mo lou soifua maloloina ma le umi o lou ola.

E mafai ona ia faaopoopoina o maualuga o le kulukosese e le gata o se faailoga o le maʻisuka, ae o le fatu fatu foi, o le gasegase lautele o le maʻisuka, stroke, hypertension, cancer, and obesity. Ma, ioe, o le fomai o le a saʻo atoatoa.

Ae o le a ia alu i tua atu o lenei faʻamatalaga? O le a taʻuina atu ia oe le matafaioi o le leptin i lenei faagasologa? Pe afai foʻi ua atiaʻe le teteʻe i totonu o le tino, oe tuusao saʻo i le ala ile maʻisuka, pe afai e le o iai iina? Masalo e leai.

Maʻisuka, Leptin, ma le Resulin Resistance

Leptin o se hormone gaosia i gaʻo gaʻo. O se tasi o ana galuega autu o le faatonutonuina o le manaʻo ma le mamafa o le tino. Na te taʻuina i le faiʻai pe a 'ai, pe fia le' ai, ma le taimi e taofi ai le 'ai - o le mafuaʻaga lea ua taʻua ai o le "hormone o le faʻavevesi". E le gata i lea, na te taʻuina i le faiʻai pe faapefea ona lafoai le malosi o loʻo maua.

E le o se taimi umi, na maua ai o moa e aunoa ma le leptin e matua mafiafia. E faʻapea foʻi, i totonu o tagata - pe a oʻo mai le teteʻe leptin e faʻaaogaina ai se leptin deficiency, e faigofie lava ona maua vave le mamafa.

Jeffrey M. Friedman ma Douglas Coleman, e toalua tagata suʻesuʻe na maua lenei hormone i le 1994, e tatau ona faʻafetai mo le mauaina o le leptin ma lana matafaioi i le tino. O le mea e mataʻina ai, na taʻua e Friedman leptin le upu Eleni "leptos," o lona uiga o le "vevela," ina ua ia iloaina o le mailei na tui i le leptin synthetic ua sili atu ona malosi ma leiloa le mamafa.

Peitai, ina ua maua foi e Friedman se maualuga maualuga o le leptin i le toto o tagata masalosalo, na tonu ia te ia e tatau ona tupu se isi mea. O lenei "mea" na iu ina i ai o le gafatia o le gaʻo e mafua ai le tetee - i se isi faaupuga, i tagata gasegase, o le ala faʻafaʻailoga mo le faʻaaogaina o suiga, lea e mafua ai ona sili atu le leptin le tino, pei lava o le kulukose pe afai e atiina ae le faʻasaina o le inisalini.

Na iloa foi e Friedman ma Coleman o le lepini e nafa ma le inisalini o le saʻo ma le faʻamalosia o le inisalini.

I lenei auala o le autu o le inisalini o LE LE faʻaitiitia le toto toto, ae i le faʻasaoina o le malosi faaopoopo (glycogen, maso) mo le taimi nei ma le lumanai. O lona gafatia e faʻaitiitia ai le suka o le toto ua na o se "itu itu" o lenei faiga faasao. Mulimuli ane, o lona uiga o lena mea o le maʻisuka o maʻi uma ia o le insulin ma le solia o le leptin signaling.

O le mafuaaga lea e mafai ai e le "faʻamalolo" o le maʻisuka i le na o le faʻaitiitia o le suka toto e le saogalemu. O togafitiga faapena e le amanaia ai le faafitauli moni o le faaletonu o le fesootaʻi o le tino e tupu i totonu o potu uma o le tino pe afai e vaivai le leptin ma le inisalini ma le toe galulue faatasi, pei ona tatau ai.

O le aveina o le inisalini e mafai foi ona sili atu le leaga o le maʻisuka ituaiga 2talu mai le taimi, o lenei mea e aʻafia ai lo latou tetee atu i le lepini ma le inisalini. Na pau le auala e iloa ai le leptin (ma le inisalini) e ala i se meaʻai. Ma ou te folafola atu: o le ai ai sona aafiaga loloto i lou soifua maloloina nai lo soo se fualaau faasaina poo se ituaiga togafitiga faafomaʻi.

Fructose: o se mafuaʻaga o le maʻisuka ma le gasegase oona

O le tagata tomai faapitoa i luga o le tetee ma lona matafaioi i le maʻisuka o Dr. Richard Johnson, Ulu o le Matagaluega o Nephrology, University of Colorado. O lana tusi TheFatSwitch (The Fat Switch) o loʻo faʻatagaina ai le tele o le talatuu tala fatu e uiga i meaʻai ma le mamafa o le mamafa.

Dr. Johnson o loo faamatalaina le auala O le fua o le fructose e faʻagaoioia ai se mamanu malosi e faʻaogaina ai le mamafa. E tusa ai ma le metabolism, o se gaogaiga sili lea e mafai ai e le tele o ituaiga, e aofia ai tagata, ona ola i taimi o le oge.

O le mea e leaga ai, afai o loʻo e nofo i se atunuʻu atinaʻe, o loʻo iai le tele o meaʻai ma e faigofie ona maua, o lenei fesuiaʻiga o le paʻu ua leai sona aoga, ma, nai lo le fesoasoani i tagata e ola umi, o le a avea ma mea le lelei e fasioti vave ai i latou.

Atonu e te fia iloa o le "maliu mai le suka" e le o se faʻaopoopoga. O le tele o le sufulisi i le taumafa a le tagata lautele o le vaega autu lea i le faateleina o le aafia o le maʻisuka i le atunuu. E ui o le kulukose e faamoemoe mo le faʻaaogaina e le tino mo le malosi (o le suka masani e 50 pasene le kulukose), o le palasese e paʻu i lalo i le tele o toxins e mafai ona faaleagaina ai le soifua maloloina.

Faʻasoloina o le Maʻisuka - Leai se Ala

O togafitiga taatele mo le maʻisuka ituaiga 2 e faʻaaoga ai fualaau faasaina e faateleina ai le inisalini poʻo le maualalo o le toto suka. E pei ona ou fai atu, o le faafitauli o le maʻisuka e le o se toto suka. O le gauai atu i le faailoga o le maʻisuka (o se maualuga maualuga o suka i totonu o le toto), nai lo le aveesea o le mafuaaga autu, o le galuega manuki, lea e mafai i nisi taimi ona matautia. Pe tusa ma le 100 pasene o le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona togafitia lelei e aunoa ma fualaau. Atonu e faateia oe, ae e mafai ona e toe maua mai pe afai e te 'ai, suesue ma ola lelei.

Faʻafitauli lelei mo le soifua maloloina ma le soifua maloloina

Ua ou aoteleina auala eseese e faateleina ai le inisalini ma le leptin lagona, ma puipuia pe suia ai le maʻisuka, i ni laasaga se faigofie ma faigofie.

Faamalositino: I le faatusatusa atu i fautuaga o loʻo i ai nei, ia faʻaeteete ma le faʻafefea i taimi o gasegase, o le tausia o le malosi faaletino e taua tele i le puleaina o le tulaga i le maʻisuka ma isi faʻamaʻi. O le mea moni, o se tasi lea o auala sili ona vave ma sili ona lelei e faʻaititia ai le insulin ma le leptin tetee. Amata i le aso, faitau e uiga i le Peak Fitness ma aʻoaʻoga vavalalata maualuga-itiiti le taimi i le falemaʻi, sili atu ona lelei.

Faʻasaina fualaʻau ma suka ma meaai uma MANATU, ae maise lava i latou o loʻo i ai suauu manogi ma le maualuga o le suka sipili. O togafitiga masani o le maʻisuka ua le manuia i le 50 tausaga ua tuanaʻi, o se vaega ona o le matuia o le le atoatoa i mataupu faavae o meaʻai paleni.

Faʻaitiitia uma Sugars ma Cereals, e oo lava i "lelei", e pei o le tino, organic, poo fatu totogo, mai a latou meaai. Aloese mai falaoa, pasta, cereals, rice, pateta ma sana (o saito foi lenei). A oʻo lava ina le tumau le maualuga o le suka toto, e mafai foi ona faʻamapulaʻa fua.

E taua tele le teena o le gaosia o aano o manu. I le avea ai o se vaega o suesuega o le suatiaina o eleele e faatusatusa ai meaʻai ma le le puipuia mo le taimi muamua, na iloa ai e le au suʻesuʻe a le Harvard School o le Soifua Maloloina o le taumafaina o meaʻai na aafia ai le faateleina o le lamatia o le fatu fatu o le 42 pasene ma le lamatia o le maʻisuka ituaiga 2 e 19 pasene. O le mea e mataʻina ai, o le lamatiaga o le fatu fatu poʻo le maʻisuka i tagata na faʻaumatia aano mumu sese, e pei o le pipi, puaa, po o le mamoe, e leʻi faavaeina.

I le faʻaopoopoga i le fructose, e aofia ai gaʻo fue, lea e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le maʻisuka ma le mumū, faʻalavelave ai le gaioiga o le inisalini receptors.

Taumafa tele omega-3 gaʻo mai mea e sili ona maualuga o manu.

Mataʻituina ou maualuga ile inisalini. E taua foi le taua o le toto toto, sugar insulin, poo le A1-C - e tatau ona i le va o le 2 ma le 4. Le maualuga le maualuga, o le leaga foi o le lagona ile inisalini.

Faʻaaoga togafitiga. O lou tootoo o se meaola faanatura o le tele o siama. O le tele o siama o loʻo i ai i totonu, o le malosi o lau faʻamaʻi ma le sili atu i lau gaioiga lautele. Faʻaleleia lau lau o le ulu e ala i le 'aina o meaʻai e pei o le natto, miso, kefir, cheese cheese, ma fualaʻau faʻaleleia. E le gata i lea, e mafai ona e faia ni faʻaopoopoga sili ona lelei i mea faʻapitoa.

O le nofo i le la e matua manuia lava mo le togafitiga ma le puipuia o le maʻisuka - o suʻesuʻega o loʻo faʻaalia ai se sootaga taua i le va o maualuga maualuga o vitamini D ma se faʻaitiitia o le lamatiaga o le atiina ae o le maʻisuka ituaiga 2, maʻi cardiovascular ma le maʻi faʻasolosolo.

E te fiafia i le tusiga? Ona lagolagoina lea oi matou lolomi:

Mafuaʻaga mo le faʻaalia

Aisea e tulai mai ai le maʻisuka ituaiga 2, ma o le a lea? O le faʻamaʻi e aliali mai lava ia i le inisalini (le lava le faʻaalia o le tino i le inisalini). I tagata mamaʻi, o loʻo faaauau pea le gaosiga o le inisalini, ae e le o fesoʻotaʻi ma sene o le tino ma e le faʻavavevaveina le aveʻeseina o le kulukose mai le toto.

E le i fuafuaina e fomaʻi mafuaʻaga auiliili o le faamai, ae e tusa ai ma suʻesuʻega o loʻo iai nei, o le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona tupu i le tele o le tele o le masini poo le lagona o le lagona ile inisalini.

O aʻafiaga o aʻafiaga mo le maʻisuka ituaiga 2 o:

  1. Leai mea taumafa lelei: o le i ai o suauu gaʻo mama i meaʻai (sulu, sukalati, sipuni, taʻavale, meaʻai, ma isi mea) ma le maualalo o meaʻai o fualaau aina (fualaau faisua, fualaau aina, masini).
  2. O le mamafa, aemaise lava le visceral type.
  3. O le i ai o le maʻisuka i le tasi pe lua tagata vavalalata.
  4. Soifuaga masani.
  5. Maualuga maualuga.
  6. Tupulaga.

O mea autu e aʻafia ai le tetee atu i le inisalini e aofia ai aʻafiaga o hormones tuputupu aʻe i le taimi o le lalelei, taʻaloga, itupa (o le sili atu le malosi e atiaʻe ai le maʻi i tamaitai), ma le gaʻo.

O le a le mea e tupu i le maʻisuka?

A maeʻa ona 'ai, toto ai le toto, ma le pancreas e le mafai ona maua ai le inisalini, lea e faia ile talaaga o le maualuga o kulukose.

O le iʻuga, o le lagona o le siama kulupu e gafa ma le faʻaleleia o le hormone ua faʻaitiitia. I le taimi lava e tasi, e tusa lava pe ulufale mai le hormone i totonu o le masini, e le tupu le aafiaga masani. O lenei tulaga e taʻua o le faʻamalosia o le inisalini pe a faʻasaʻo le cell ile inisalini.

Faailoga o le ituaiga 2 Tisuka

I le tele o tulaga, o le maʻisuka 2 e leʻo faʻaalia ai faʻamaoniga ma o le suʻesuʻega e mafai ona faʻamautuina naʻo le suʻesuʻeina o suʻesuʻega falesuesue i luga o se manava gaogao.

E masani lava, o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2 e amata i tagata pe a uma le 40 tausaga le matutua, i latou e maualuga, maualuga maualuga o le toto ma isi faʻaaliga o syndromol syndromes i le tino.

O faʻamatalaga faapitoa e faapenei:

  • fiainu ma le gutu malolo
  • polyuria - televave urination,
  • vevela paʻu
  • gasegase lautele ma le maso,
  • afaina
  • faʻamaʻi manuʻa manuʻa

O se tagata maʻi atonu e le masalomia lona maʻi mo se taimi umi. E lagona e ia le malulu vaivai, galala, vevela, o nisi taimi o le maʻi e mafai ona faʻaalia o ia o le mumu mumusu i luga o le paʻu ma mucous membranes, gasegase, gasegase, leʻo nifo, ma faʻaititia le faʻaaliga. Ua faamatalaina lenei mea i le mea moni e faapea, o le suka e le ulu atu i sela e alu i totonu o puipui o toto toto pe ala mai i paʻu o le paʻu. Ma i luga o siama gaʻo ma sigi e faʻateleina atoatoa.

O le a le mea matautia?

O le lamatiaga autu o le maʻisuka ituaiga 2 e le afaina ai le gasegase o le lipid, lea e mafua ai le solia o le metabolism glucose. I le 80% o mataupu, faasaga i le tala o le maʻisuka ituaiga 2, maʻi fatu fatu ma isi faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le pipiiina o le toto o le toto e ala i atherosclerotic plate develop up.

E le gata i lea, o le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo i totonu o fomaʻi matuia e fesoasoani i le atinaʻeina o faʻamaʻi fatugao, faʻaitiitia le gaioiga vaaia, ma faʻaitiitia ai le toe gafatia o le paʻu, e faʻaitiitia ai le lelei o le olaga.

O le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona tupu i ni eseesega tulaga ese:

  1. Muamua o le faʻaleleia lea o le tulaga o le maʻi e ala i le suia o mataupu faavae o mea taumafa, poʻo le faʻaaogaina o le maualuga o le tasi pusa o le suka-lowering drug i le aso,
  2. O le lona lua - faʻaleleia le faʻaleleia pe a faʻaaoga pe lua poʻo le tolu capsules o le suka-lowering drug i aso taitasi,
  3. O le lona tolu - e faaopoopo atu i vailaʻau o le suka, e tatau ona e faʻaaogaina le inisalini.

Afai o le maualuga o le suka o le toto o le tagata maʻi e sili atu le maualuga nai lo le masani, ae leai se uiga o ni faʻafitauli, ona manatu lea o lenei tulaga ua totogi, o lona uiga, e mafai lava e le tino ona taulimaina se faʻafitauli o le metabolism.

Faʻailoga

I se tagata maloloina, o le maualuga o le suka e maualuga ile 3.5-5.5 mmol / L. 2 itula pe a uma se taumafataga, e mafai ona ia tulaʻi i le 7-7.8 mmol / L.

O suʻesuʻega nei e faia e faʻamaonia ai le maʻisuka:

  1. Suʻega o le toto mo le kulukose: i luga o se manava gaogao e faʻamamaina ai le kulūkose i totonu o le toto paʻu (toto mai le tamailima).
  2. Fuafuaina o le hemoglobin glycosylated: o lona aofaiga e matua faateleina i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.
  3. Suʻega mo le faʻapalepale o le kulukose: i luga o se manava gaogao e tusa ma le 75 g o le glucose ua solo i le 1-1.5 tioata vai, ona fuafua lea o le maualuga o le kulukose i le toto pe a uma le 0.5, 2 itula.
  4. Urinalysis mo glucose ma tino ketone: o le iloa o tino o le ketone ma le kulukose e faʻamaonia ai le siama o le maʻisuka.

Ituaiga 2 maʻisuka

A maua le maʻisuka ituaiga 2, ona amata lea o togafitiga i se taumafataga ma le faʻatinoga lelei. I uluaʻi laʻasaga o le maʻisuka, e oʻo lava i sina paʻu o le mamafa e fesoasoani e faʻamaonia ai le metabolism o le tino ma faʻaitiitia le kulūkose i le ate. Mo le togafitiga o laasaga mulimuli ane, o vailaʻau eseese e faʻaaogaina.

Talu ai o le toatele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e matua leaga lava, o meaʻai lelei e tatau ona taulai i le faʻaitiitia o le mamafa o le tino ma le puipuia o faʻalavelave tuai, aemaise atherosclerosis.

E tatau ona i ai se taumafataga o le hypocaloric mo tagata gasegase e sili atu le mamafa o le tino (BMI 25-29 kg / m2) poʻo le gaʻo (BMI> 30 kg / m2).

O fualaau suamalie o le suāuʻu e faʻaaogaina e faaosofia ai siama e maua ai le inisalini faaopoopo, faʻapea foʻi ma le ausia o le faʻamalosi o plasma talafeagai. O le filifilia o fualaau faasaina e faia faʻamalosi e se fomaʻi.

O vailaʻau faʻatele e masani ai faʻamaoni:

  1. Metformin o le vailaʻau faʻataʻitaʻi muamua i vailaau faʻamaʻi i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le meaʻai ma le anapogi hyperglycemia. O lenei meafaigaluega e faʻamalosia ai le gaoioi ma le faʻaaogaina o le suka i totonu o musika ma e le faʻasaʻoina ai le suka mai le ate.
  2. Miglitol, Glucobay. O nei vailaʻau e taofia ai le faʻaaogaina o polysaccharides ma oligo. O le iʻuga, o le faateleina o le kulūkose o le toto e lemu lemu.
  3. 2 sauniuniga o le sulfonylurea (CM) (chlorpropamide, tolbutamide, glimepiride, glibenclamide, ma isi) e faaosofia ai le pule faanatura o le inisalini i le pancreas ma faaitiitia ai le teteʻe o tisipesa o le tino (ate, musika, mea totino) i le hormone.
  4. O faʻasolo mai o Thiazolidinone (rosiglitazone, troglitazone) e faʻatupulaia ai le gaioiga o le inisalini o loʻo talia ma faʻaitiitia ai le kulūkose, faʻasaʻo le lipine lipine.
  5. Novonorm, Starlix. Faʻaalia le pancreas ina ia faʻamalosia ai le gaosiga o le inisalini.

O togafitiga faʻamaʻi e amata i le monotherapy (ave 1 fualaau faasaina), ona faʻaopoopoina lea, o lona uiga, e aofia ai le faʻatulagaga tutusa o le 2 pe sili atu fualaʻau o le suka. Afai o le a le aoga ia vailaʻau o loʻo i luga, o lona uiga e tatau ona e sui i le faʻaaogaina o oloa inisalini.

Ituaiga 2 maʻisuka meaai

Togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 2 e amata i se meaai e faavae i mataupu faavae nei:

  • taumafa talafeagai 6 taimi i le aso. E tatau ona e 'ai pea i taimi uma ile taimi masani,
  • Aua nei sili atu calories i luga atu o le 1800 kcal,
  • mamafa tele e manaʻomia le faʻamaonia,
  • faatapulaaina o gaʻo tumu,
  • faʻaitiitiga o masima,
  • faaitiitia o le ava malosi
  • meaai ma le tele o vitamini ma minerale.

O oloa e tatau ona le aofia pe ono faatapulaaina:

  • o loʻo aofia ai se tele o meaʻai gaʻoloʻo faigofie: suamalie, solo, ma isi.
  • mea manogi, salima, falai, ulaula ma meaʻai vevela.
  • pata, margarine, mayonnaise, kuka ma gaʻo manu.
  • gaʻo kulimi suamalie, kulimi kulimi, fulufulu, sisi malo, keke tipi suamalie.
  • semolina, sukalaisa, pasta.
  • pulu manogi ma malolosi.
  • sausage, sausage, sausage, iʻa pe a ulaula, iʻa gaʻo o moa, iʻa, meaʻai.

O le fua o le fiber mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e 35-40 g i le aso, ma e manaʻomia e 51% o le filo meaai e aofia ai fualaau faisua, 40% o cereal ma 9% o fualaʻau, fualaau, puʻupuʻu.

Faataʻitaʻiga maʻoti o le maʻisuka mo le aso:

  1. Breakfast - oatmeal porridge, fuamoa. Falaoa Teu
  2. Snack - yogurt natura ma vine.
  3. Taumafa - suamalie fualaʻau, susu o le susu ma salati (mai beets, aniani ma le suauʻu olive) ma le kāpeti fuʻu. Falaoa Compote.
  4. Taumafa - sina sisi falaoamata. Tea
  5. Taumafa - hake tao i totonu o le kulimi suamalie, salati fuamoa (kukama, tamato, fualaau aina po o soʻo se isi fualaau vaitau) faatasi ai ma le suauu manogi. Falaoa Koko
  6. Le taumafataga lona lua (i ni nai itula ao lei moe) - yogurt masani, apu tao.

O nei fautuaga e lautele, talu ai e tatau ile tagata maʻi ona faia sana lava auala.

Mulimuli i tulafono faigofie

O tulafono faavae e tatau i le maʻisuka maʻi ona tatau:

  • pipii i se meaʻai maloloina
  • faamalositino e le aunoa
  • ave vailaʻau
  • siaki le toto mo le suka

E le gata i lea, o le faʻaumatia o pauna faaopoopo e faʻamaonia ai le soifua maloloina o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2:

  • Toto toto e oʻo i le masani
  • siama le toto
  • cholesterol faʻaleleia
  • faaitiitia le ave o le vae
  • lagona e se tagata le mama i totonu o le tino.

E tatau ona e suʻeina oe lava lou suka toto. Afai e lauiloa le maualuga o le suka, o le auala e togafitia ai le maʻisuka e mafai ona fetuunai pe afai e le masani le suka toto.

Ituaiga 1 maʻisuka

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o sea lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le maʻisuka ituaiga 1 o se faʻafitauli i le tino o le endocrine. O lenei maʻi mama, e pei ona mafaufau i ai saienitisi, e taʻua foi o le insulin-faalagolago poʻo le talavou.

  • O le a le maʻisuka ituaiga 1?
  • Faailoga
  • Faʻailoga
  • Togafitiga
  • Puipuiga

O le upu mulimuli ei ai se nofoaga e tatau ona i ai mo le mafuaʻaga e tele lava ina faʻaalia e le maʻi ia lava i le laʻitiiti po o le talavou.

O le a le maʻisuka ituaiga 1?

O le maʻisuka faʻalagolago i le insulin e mafai ona atiaʻe i se tagata talavou i lalo o le 35 tausaga. Ae o lona faʻaaliga i se matua matua e le masani ai. O le maʻi e tupu ona o le faʻafanoga o sela o le pancreatic B.

O loʻo faʻaalia i le le atoatoa o le insulin. Mo le soifuaga o sea tagata, e tatau ona faia pea mo le le lava o lenei hormone.

O fea e sau ai le maʻisuka ituaiga 1? I le taimi nei, e le mafai ona iloa le mafuaʻaga tonu o lona tupuga. Ma o se faʻamaʻi faapena e matua le masani ai - i tagata uma o maʻisuka i luga o le fogaeleele, o le insulin-itiiti ifo ile 10%.

O se aganuʻu le faʻafesoʻotaʻi le ituaiga muamua ma le genetics. O le mea lea, na iloa ai afai o se pepe ei ai sona tina e faalagolago i le inisalini, o le a ono mafatia o ia i lenei maʻi le lelei i lona olaga atoa e ala i le lua pasene, afai o tama - e tusa ma le 5%, ma afai o le uso po o le tuafafine - e le 6 %

O se isi vaega e tuʻuina atu i faʻamaʻi vailaʻau. Ua masalomia e saienitisi e faapea, o le rubella ma le Koksaki o loo i ai se taulaiga faapitoa i suauu pancreatic.

E leai se faʻamaoniga na maua mo lenei mea, ae o nisi faʻataʻitaʻiga e mafai ai ona fai mai nei tautinoga. I se isi faaupuga, afai o se tagata ei ai se vaivaiga vaivai, o loʻo i ai le rubella, pe afai foi e ulufale mai siama a Koksaki i lana vaega o meaʻai, o le avanoa e atiaʻe ai le maʻisuka ituaiga 1 e faʻaititia.

O le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo atinaʻe faʻafuaseʻi, ma e taua tele le vave tali atu i nei faʻaʻailoga ina ia aloese ai mai taunuuga. E mafai e se tagata ona vave lofituina le mamafa ma se mea e masani ai, e oʻo lava i le tele o meaʻai, pe leaga foi le gaʻo. Ua amata ona ia inuina le tele o le suavai, ao le susu ma le fia inu.

O le vaivai, vaivaiga e aliali mai, e masani ona tiga le ulu, moe le moe. O le vevela foi e faateleina, e masani lava ona i ai le gaioiga, liliu atu i le vomiting, viruses ma infections "pipii" i taimi uma. O le malulu ma le suamalie o le paʻu e mafai.

Puipuiga

Afai e te mulimuli i se taumafataga, o loʻo i ai se avanoa moni e aloese ai mai le maualuga o le suka o le toto, o lea e mafai ai ona faʻaititia le inumaga o le inisalini. Ma afai foi e te taaalo i taaloga, e mafai ona e maua ni taunuuga lelei, avea oe ma se tagata soifua maloloina ae le o taimi uma e te lagonaina ai i luga o le pito o le olaga ma le oti.

Talu ai o faʻamaumauga tonu o le maʻisuka ituaiga 1 e tumau pea ona lilo, e faigata ona taofia lona atinaʻe. Ae e mafai ona tatou faamamafa atu o meaai talafeagai, o se olaga ola malosi ma o se pulea patino-o le puipuiga sili lea i lenei tulaga! E mafai ona e faitau atili e uiga i le puipuia o le maʻisuka iinei.

Tusa 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka - pe faapefea ona eseese

I le maʻisuka ituaiga 1, e tupu aʻe ai le tino o le insulin i totonu o le tino. O le mafuaʻaga o loʻo aʻafia ma faʻaleagaina faʻalavelave faʻalavelave o le peta o le pancreas e maua ai le inisalini. I le tele o tulaga, o le maʻisuka ituaiga 1 e tupu i tamaiti poʻo tupulaga talavou i lalo o le 35 tausaga. E ui lava o loo i ai pea le maʻisuka mimiti i se foliga malie i tagata o le vaeluaga ma le matua. E taua o le maʻisuka LADA. O fomai e masani ona fenumiai i le maʻisuka ituaiga 2 ma togafitia le talafeagai.

O le maʻisuka ituaiga 2 e le o se maʻi faʻamaʻi. E masani lava ona atiina ae i tagata e sili atu i le toʻa 40 o ē fia maualalo, faapea foi ma tagata matutua. I faʻasalalau faafomaʻi, o faʻataʻitaʻiga o le maʻisuka ituaiga 2 i le tupulaga talavou, ua faʻamatalaina, ae o ni tuusaunoaga masani lava. O le mafuaʻaga o le faamai o se olaga le lelei, meaʻai gaʻo ma le leai o se faʻalositino. Genetics foi e faia se vaega, ae mafai ona e puipuia oe lava mai le ituaiga suka 2 i le 100% pe afai e te 'ai meaai lelei ma faamalositino. Ma mo le maʻisuka ituaiga 1, e le o iai ni auala faatuatuaina e puipuia ai.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o sea lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Amata tausagaTamaiti laiti ma talavouTagata e sili atu ma le 40 ma le matutua Tino o le tino o tagata gasegaseLe tele o taimi - mamafa masaniO le mamafa poʻo le gaʻo MafuaagaFaʻasalaga Faʻatonu a le BetaMea e le lelei, e le masani ai PuipuigaFafagaina o susu ae le o le faʻamalosi, tui puipui i faʻamaʻi pipisi - faʻaitiitia le lamatiagaSoifua maloloina maloloina, gaoioiga faaletino - faʻamaonia puipuiga mai le T2DM Inisalini totoLaititi pe leai foiNormal poʻo 2-3 taimi maualuga nai lo masani Togafitiga metotiaTaumafa ma faʻamalosia ai le inisaliniI le tele o tulaga, ole inisalini e le mafai ona tuiina, o mea taumafa maualalo ma le gaosiolosi e lava

I le maʻisuka ituaiga 2, e leai se faaletonu o le inisalini i le tino. O lenei maʻi ua taʻua o le maʻisuka tutoatasi tutoatasi. O le le atoatoa o le inisalini e tupu pe afai e le lelei le togafitia o T2DM mo le tele o tausaga, ma avea ai ma maʻisuka ituaiga 1. E masani lava, i le maʻisuka ituaiga 2, o le inisalini i totonu o le toto e sili atu nai lo le mea e gata ai, ae o siaki e tali leaga i lona aafiaga. E taʻua lenei mea o le insulin resistance.

  • Vaʻaia eseese o le maʻisuka ituaiga 1 ma le 2

O le togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 1 o le inisalini o inisua, o se meaʻai lelei, ma le gaioiga masani. Mo tagata mamaʻi e mamafa ma maualuga i aso taitasi o inisalini, e mafai foi ona fesoasoani ia laulau. O sauniuniga nei a Siofor poʻo le kalapu, o le gaioiga malosi o le metformin. Ae o le aotelega, o fualaau oona e i ai se vaega laitiiti i le puleaina o le maʻisuka ituaiga 1 pe a faatusatusa i meaai, insulin, ma faamalositino.

O tagata gasegase e fiafia tele i auala fou o togafitiga - faʻavasegaina o suauu peta, vailaʻau paʻu, togafiti faʻasolosolo, sima sima. Ona o nei metotia o le ai ai se tasi aso o le a mafai ai e oe ona lafoaia aso uma o le inisalini o le inisalini. O suʻesuʻega o loʻo amataina, ae o se faʻalavelave i togafitiga o le T1DM e leʻi oʻo mai. O le meafaigaluega autu o loʻo i ai pea le insulin sili.

Ina ia lelei le puleaina o le maʻisuka 1, e tatau ona e aoaoina le tele o faamatalaga eseese. Muamua lava, saili po oa meaai e faateleina ai lau suka ma o mea e leai. Malamalama i le auala e fuafua ai le talafeagai o le inisalini. Amata se tusi faʻataʻitaʻi o le self-monitoring glucose vave. A maeʻa 3-4 aso, ia lava le faʻamatalaga o le a faʻapipiʻi i totonu o lenei faʻataʻitaʻiga ina ia mafai ona e suʻeina. Mulimuli i talafou, faʻasalaga i le 'upega tafaʻilagi i luga o le' upega tafaʻilagi 'o le DiabetMM.Com.

Togafitiga sini mo le maʻisuka ituaiga 1:

  • Taofi le suka toto i le latalata i mea masani e mafai ai.
  • Mataitu le toto maualuga ma isi mea lamatia o le fatu. Aemaise lava, ia i ai suʻega o le toto mo le "leaga" ma le "lelei" cholesterol, C-reactive protein, homocysteine, fibrinogen.
  • Afai e tupu ni faʻafitauli o le maʻisuka, ona e iloa lea i se taimi vave e mafai ai. Ona o togafitiga ogaoga, amata i luga o le taimi, mafai ona faʻagesegese pe taofia ai foi le atinaʻe atili o faʻalavelave.

O le vavalalata o le suka o le maʻisuka o le masani lea, o le faʻaitiitia o tulaga lamatia o faʻalavelave i le cardiovascular system, fatugaʻo, mata, ma vae. O le taimi nei ua foliga manino, ae talu mai nei, e lei mafaufau le aufailautusi i le mafaufau. Sa le iloa e fomaʻi le manaʻoga e maualuga le maualuga o le suka i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1. Naʻo le ogatotonu o le 1980 na faʻamaonia ai i latou iʻuga o se suʻesuʻega DCCT lautele -o le puleaina o le maʻisuka ma le faʻalavelave Tiral. Afai e te pulea le suka toto, o le atinaʻe o le nephropathy o le maʻisuka e le mafai ona taofia e le sili atu ma le 65%, ma o le aʻafiaga o le fatu fatu e faʻaititia e 35%.

O tagata maʻi na auai i le DCCT suʻesuʻe na mulimuli i se masaniga paleni masani "paleni". O lenei taumafataga ua lofituina i gaʻo, ia e afaina i le maʻisuka. Afai e te fesuisuiai i meaai maualalo-carbohydrate lea e faalauiloaina e le DiabetMM.Com website, o le suka o le a sili atu ona vavalalata i tulaga masani. Ona o lenei mea, o le lamatiaga o faʻafitauli faʻapitoa e faʻaititia i le toetoe lava leai. Faʻatasi ma le maʻisuka ituaiga 1, e mafai ona e ola i se matua tuai, aʻo tausia le ola maloloina lelei, i le matauʻa o au uo. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e amio pulea ina ia tausisi i le pulega.

Totoina le inisalini pe afai o le suka i le taeao i luga o se manava gaogao pe 1-2 itula pe a uma le taumafataga e sili atu i le 6.0 mmol / L. Aua le toʻa pe a pa'ū le suka i le 6-7 mmol / L. Ia mautinoa e le maualuga atu nai lo le 5.5 mmol / L i le taeao i luga o se manava gaogao ma pe a maeʻa taumafataga taitasi. O le masani lenei o tagata ola maloloina, lea e faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻafitauli o le maʻisuka.

Honeymoon - Vaitaimi Muamua

A oʻo ina amata ona togafitia le maʻisuka ituaiga 1 i inisua o le inisalini, i le tele o gasegase o le tulaga e toe foʻi faavavega i le masani. I le taimi nei, e itiiti ifo ma le 20% o kela o le beta na gaosia le insulin. Ae ui i lea, pe a uma le injections muamua o le inisalini, mo nisi mafuaaga, latou te amata galue lelei. Masalo ona o osofaʻiga a autoimmune i luga o le tino o loʻo vaivai. Sugar tumau tumau. Ma afai e faʻaauau pea ona tui tui inisalini, ona tupu ai lea o le hypoglycemia - o le kulukose toto e maualalo tele.

I le taimi o le meli, o le tuiina o le inisalini e le o se mea e le talafeagai, ae e afaina foi, aua e tele naua le suka. O le tele o gasegase e malolo, ma mafaufau o le maʻisuka ua pasi ese faavavega, ma alu i luga o se spree. E leai se aoga latou te faia. Afai e le saʻo lau amio, ona faʻamalo vave loa lea o le meli, ma nai lo le amataina o le maʻisuka ituaiga 1 ma se tulaga ogaoga.

E pei ona e iloa, o le inisalini e maua mai i peta paneta. O le maʻisuka ituaiga 1 e mafua ona o osofaiga a le tino puipuia ma faʻaumatia ai peta beta, faʻasagaina i latou mo ni tagata ese matautia. I le taimi o le suʻesuʻega o le T1DM, o le tele o tagata gasegase o loʻo maua pea sina vaega o latou inisalini. E fautuaina e tausisia lenei gafatia i le umi e mafai ai, lelei - mo le olaga.

O le sini o le togafitia o le maʻisuka ituaiga 1 i le vaitau o le taimi o le faʻasalaga o le puipuia lea o pene beta mai le "susunuina atoa". Afai e te pulea le tausia o latou ola, o le a faaauau pea lou lava inisalini gaosiga. O lenei sini e mafai ona ausia pe a e tausisi i se meaʻai maualalo-gaʻo ma siakiina le toto suka i se glucometer i le tele o taimi i le aso. Afai e maualuga le suka i le 6.0 mmol / L ma luga atu pe a uma ona 'ai, tago i le mea laʻititi, e saʻo le fuaina ole inisalini. Ia mautinoa o le suka e le sili atu i le 5.5 mmol / L.

Aiseā e taumafai ai e faʻaola ola o au peta:

  • O le a mafai ona e faatumauina se suauu masani tumau i totonu o le toto, puipuia lona "oso" i luga ma lalo.
  • O faʻaoga o le inisalini o le a sili atu ona maualalo, o le a le maua se faʻafitauli.
  • A oʻo mai togafitiga fou mo le maʻisuka ituaiga 1, e mafai ona e faʻaaogaina i luma o se isi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le a ave e saienitisi nisi o au peta, faʻateleina i in vitro ma toe faʻafoʻi i totonu o le pancreas.
  • Taimi o le susu mo le maʻisuka ituaiga 1 - faʻafefea ona faaumiumi

Suʻega faʻataʻitaʻiga fou

O suʻesuʻega gasolosolo o loʻo faʻaauau i atunuu eseese i togafitiga fou mo le maʻisuka ituaiga 1. O loʻo faʻatupeina e malo, kamupanī falemaʻi ma faʻamealofa. Soʻo se tasi e mafai ona faʻasaʻo le maʻisuka mai i aso uma o inisctions o le inisalini o le a ono maua le Nobel Prize ma faʻamautinoa e maua ai le tamaoaiga. O le au suʻesuʻe sili e galulue e ausia lenei sini.

O se tasi o faʻasalalauga - o loʻo taumafai tagata olaola e faʻaaogaina siama vaovao i ni peta beta e maua ai le inisalini. I le 2014, na faʻasalalauina faʻamatalaga e uiga i faʻataʻitaʻiga manuia i fua. O siama sima na totoina i mumua na mauaa ma liua i ni pene matutua beta. Ae ui i lea, o le togafitiga faʻapitoa o le maʻisuka ituaiga 1 i tagata i lenei auala o loʻo mamao pea. E tele tausaga o suʻesuʻega o le a manaʻomia e faʻamautinoa ai le aoga ma le saogalemu.

O loʻo faia foʻi se tui e puipuia ai le faʻaumatia o peta peta e ala i le tino puipuia. Ole tui lea e tatau ona faʻaaoga i le ono masina muamua ina ua maeʻa le siama o le maʻisuka ituaiga 1. O le vaega lona tolu o faʻataʻitaʻiga o falemaʻi o se tui faʻapea o loʻo amata nei i Europa ma Amerika. E lua suʻesuʻega tui puipui mo le puipuia o le maʻisuka ituaiga 1 e faʻaauau pea. E le mafai ona vave faʻamoemoeina a latou taunuʻuga.

  • Fou togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 1 - mea auiliili

Mea taumafa, meaʻai ma sauniuni mea ua saunia

O meaai mo le maʻisuka ituaiga 1 o le meafaigaluega autu lea e pulea lelei ai le maʻi. Injections injections i le nofoaga lona lua. E malamalama tagata uma e tatau ona e 'ai meaai lelei ma aloese mai meaai le talafeagai. Ae ui i lea, o nei meaʻai e manatu lelei o le soifua maloloina ma o mea e afaina ai o se mea e feteenai.

O faʻafitauli o le maʻisuka e tupu pe a maualuga le suka mo le tele o itula pe a uma ona 'ai. Latou te le atiina ae pe afai o le suka pe a uma ona 'ai, e leai se maualuga e sili atu nai lo le 5.5 mmol / L, pei o tagata soifua maloloina. O le mea lea, o meaʻai gaʻo-gaʻo-gaʻo e sili atu ona leaga nai lo le lelei. O le faia o se filifiliga i le va o se paleni paleni ma le maualalo o le gaʻo meaai o le filifiliga autu lea e tatau ona e faia.

E mafai ona e maua ni meaʻai ma se lisi o mea ua saunia-mo se taumafa maualalo-carbohydrate mo le maʻisuka ituaiga 1 iinei

O se meaʻai maualalo-carbohydrate e mafai ai e oe ona tausisia lelei le maualuga o le suka toto, e pei o tagata soifua maloloina - e le sili atu i le 5.5 mmol / L pe a uma meaai ma i le taeao i luga o se manava gaogao. E le gata i lea, o lau suka o le a masani lava ao leʻi 'ai. O se suiga lea i le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2, lea e faʻalauiloa ai le upega tafaʻilagi a le DiabetMm.Com i tagata gasegase Rusia. O le taumafa maualalo o le gaʻo i le taimi lava lea e faʻasaina ai le toto toto, toto toto ma le cholesterol. O faʻaaogaina o inisalini e faaitiitia i le 2-7 taimi. Faafetai i lenei taumafataga, ma le maʻisuka ituaiga 1, e mafai ona faʻalauteleina le taimi o le nofo ai mo le tele o tausaga, pe oʻo lava i se olaga atoa.

I le tele o talosaga a tagata gasegase e maua i le maʻisuka, ua saunia e le pulega o le saite 26 recipes ma se vaega faataitai mo le vaiaso. O loʻo i ai i le lisi o loʻo saunia mea e 21 fesuiaiga eseese mo le 'aiga o le taeao, le aoauli ma le' aiga o le afiafi, faʻapea foʻi ma meaʻai. O ipu uma e vave ma faigofie ona saunia, ma mea e maua i tausaga taʻitasi. O se faiga faigofie ma maloloina mo tagata pisi e mananao e mulimuli i se taumafataga maualalo-gaʻo. Laasaga i lea laasaga i lea laasaga ma ata e sili atu i meaʻai fiafia. E faigofie foi ona kuka, ae e le sasaina. Atonu e te manaʻomia se ogaumu e saunia ai ipu. Maua ni suʻega ma se mea e faia i luga o le lisi e ala i le lesitala i le laupepa imeli. E leai se totogi.

  • Meaʻai mo le ituaiga 1 Tisuka - O Se Faatusatusaga o se Low-Carbohydrate ma le "Paleni" Diet
  • Lisi o oloa faatagaina ma faʻasaina
  • Meaʻai Maualalo Carbohydrate: Muamua Laasaga
  • Pulu, Maʻa, Carbohydrate ma Fiber

Injections injections

O tagata uma e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e manaʻomia ona tuiina le inisalini i aso uma ina ia le oti. E leʻi umi talu ona amata togafitiga o le inisalini, e ono oʻo mai se taimi o le faʻasalaga. I le taimi nei, o le suka toto e tumau e masani ai e aunoa ma le faia masani. Peitai, o lenei vaitaimi e masani lava e le umi le umi. E toe tulaʻi le suka. Afai e te le tuʻuina i lalo i le inisalini, ona pa'ū lea o le tagata maʻi i se paʻu ma oti ai.

Taumafai e faʻalautele atu lau meli mo ni nai tausaga, pe oʻo lava i se olaga atoa. Le auala e faia ai lenei mea o loʻo faʻamatala auiliiliina i luga. I le taimi o le faʻasalaga, atonu e manaʻomia le faʻaaogaina o le inisalini i lalo ifo. Fai, aua e te paie. A leai, o le a tatau ona e tosoina o ia "i le atoatoa." Taumafai e taofi le suka pe a uma le taumafataga e leai se maualuga e maualuga atu i le 5.5 mmol / L. Mo le faia o lenei mea, e tatau ona e mulimuli i se mea maualalo ole tino gaʻo ma, atonu, o loʻo tui pea le inisalini i le 1-3 iunite i le aso.

E 4 ituaiga autu o inisalini:

  • sili ona vave - vave
  • puupuu
  • le umi o le umi o le gaioiga
  • faalautele.

Mai le 1920 i le 1970, o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 na togafitia i le insulin e maua mai i povi, puaa, solofanua ma e oʻo mai i iʻa. O le inisalini o manu e ese mai le tagata, o lea o le inisua e tele lava ina tupu ai ni mea e afaina ai. Ae e le mafai ona teena i latou, aua o le inisalini e taua mo le maʻisuka. Talu mai le amataga o le 1980, o le inisalini na faʻaaogaina tele, lea e maua mai i siama na maua mai i le inisinia. E mama i le tuufaatasiga, o mea faʻalavelave mai le tui e seasea lava.

Ole ituaiga ole inisalini ole umi ole umi ma ole faaumiumi ole inisalini e le o se inisalini ole tagata, ae o ni mea e fesuisuiai. E taʻua i latou o analogues. Ua latou faaleleia foliga e faʻatusatusa i le masani o le inisalini o le tagata. Ole inisalini e vave amata ona vave galue vave, ma faaumiumi - pe a ese, galue amio tutusa mo le 12-24 itula. O nei ituaiga inisalini ua faʻaaoga talu mai le amataga o le 2000s. Ua latou faamaonia lo latou aoga ma le saogalemu.

O le togafitiga o le inisalini o se faʻamaoniga o ituaiga ituaiga insulin e tatau ona e tuiina, pe faafia i le aso, i le a le taimi ma po o le a le mea e fai. Faʻamatala le togafitiga o le inisalini e tatau ona matua faʻamaonia lava, e tusa ai ma faʻamaumauga i le tusi o le siakiina o le tagata maʻi i le maʻisuka. Latou te tilotilo pe faapefea ona sui suiga o le suka i le aso, i le a le taimi e faʻaaoga ai le maʻi i le 'aina o le' aiga o le taeao, le aoauli ma le 'aiga o le afiafi. O isi vala o lona ituaiga soifuaga e aofia ai foi. Aua le faʻaaogaina fuafuaga faʻapipiʻi!

O se tagata agavaa, poto masani e tatau ona fautuaina le togafitiga o le inisalini. I le faʻatinoga, i le gagana Rusia, o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e masani lava ona latou faatonuina i latou lava ia inisalini ma fuafua a latou metotia talafeagai. O le mea lea, e fautuaina oe e suesue ma le totoa ia tusiga o loʻo taʻua i lalo. Afai e faatonuina e le fomaʻi le togafitiga o le inisalini tutusa i ona maʻi uma, e le o gauai atu i le tusi o le siakiina o le tagata lava ia - aua nei faʻaaogaina lana fautuaga, faʻafesoʻotaʻi se isi tagata poto faapitoa.

  • Togafitiga mo le maʻisuka ma le inisalini: amata mai iinei. Ituaiga o inisalini ma tulafono mo lona teuina.
  • O le a le ituaiga inisalini e tui, i le a le taimi ma i le a le mea e fai. Fuafuaga mo le maʻisuka ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.
  • Laau insulin, peni tui ma nila ia i latou. O fea o togalaau e sili ona lelei e faʻaaogaina.
  • Lantus ma Levemir - o le inisalini e faʻateleina. Faʻamaʻo le suka i le taeao i luga o se manava gaogao
  • Ole inisalini Humalog, NovoRapid ma Apidra. Inisalini ole tagata
  • Taua! Auala e faʻaitiitia ai le inisalini e faʻamalosi ai le tui i lalo ifo
  • Togafitiga o se tamaititi e iai le maʻisuka ituaiga insulin Humalog (aafiaga faʻaPeretania)

Laʻau insulin

O le pomu insulin o se tamai masini e fai i se fusi. Mai lea mea, o le inisalini e masani ona ulufale i le toto i se saoasaoa ua tuuina atu. O le pamu o le inisalini ei ai se pipili umi ma le manifinifi ma se nila ile pito. Ua faʻapipiʻi se nila i lalo o le paʻu, e masani lava i le manava, ma tumau pea iina. E suia i aso uma 3. O le pamu o se faʻaaogaina ole inisalini e sui ai i tui ma peni tui. O le telē o le masini e pei lava o se taʻaloga o kata taʻalo.

O le lelei o le pamu o le e le manaʻomia ona faia ni inisiua i le tele o taimi i le aso. E mafai ona faʻaaogaina e tagata matutua, talavou, ma tamaiti e iai le maʻisuka ituaiga 1. O le tui o le inisalini e manatu lelei e maua lelei le puleaina o le maʻisuka nai lo suauu masani. Ae ui i lea, e taugata tele, ma e le o tagata gasegase e mafai ona aʻoaʻoina pe faʻapefea ona faʻaaoga saʻo. Le masani ai - pamu eletise insulin i aso nei e sili atu ona le lelei nai lo mea lelei. E tusa lava pe e te le amanaiaina lona tau maualuga.

O masini e faʻapipiʻiina ai le tui o le inisalini ma se faiga e faʻaauau ai le mataituina o le kulukose i totonu o le toto ua saunia nei e ulu atu i le maketi. O le a avea o se pancreas. O lea ituaiga masini o le a mafai ona otometi le puleaina o le suka e aunoa ma le iloa lelei o le auai o se tagata maʻi i le maʻisuka. Ae ui i lea, o le a ia maua foi ia lava taʻaloga e tasi e pei o se vai e masani ona faia i le inisalini. Faitau atili i le tusiga "Faʻaogaina o le inisalini o le tui i le pump: pros and cons." I le taimi o le tusiga, Fepuari 2015, e leʻi faʻaaogaina le pancreas i le faiga masani. O aso tonu o le a aliali mai e leʻi iloa.

O vailaʻau e fai ai sina laʻititi i le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1 pe a faʻatusatusa i meaʻai, inisuasini, ma gaioiga faaletino. O nisi tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e mamafa tele. Na latou atiae le inisalini, o lea ua faamalosia ai i latou e tui tui tele o le inisalini. E mafai ona latou faʻamalosi le ala o le maʻisuka i totonu o fualaau, o le gaosiga gaosi o le metformin. O fualaau nei o Siofor ma Glucofage. I tagata gasegase ma maaleale, e leai se aoga o fualaau o le maʻisuka.

O fomaʻi lautele ma cardiologists e masani ona taʻu atu ni togi laʻititi o aspirin io latou maʻi mo le faʻaaogaina i aso taitasi. E talitonuina e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le fatu fatu. I le gagana Rusia, o Cardiomagnyl e masani lava ona faatonuina. Suʻe le Initaneti mo nisi aʻafiaga o aspirin. Talanoa i lau fomaʻi pe tatau ona suia i le suāuʻu iʻa. Ae peitai, ina ia mafai ai ona sili atu le toto o le toto, e tatau ona ave le suauʻu i le tele o doses. E tasi pe lua capsule o le a le faia. E fautuaina e ave 2-3 laulau punetisi ole suāuʻu iʻa i aso uma.

O tulafono o vailaʻau ia e faʻaititia ai le maualuga o le cholesterol leaga i le toto. E iloa o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2, suka ma le "leaga" cholesterol e masani ona siitia i luga. O le mea lea, o fuainumera e masani ona faatonuina i le maʻisuka. Ae ui i lea, o nei fualaau oona e mafua ai aʻafiaga - vaivai, faaletonu mafaufauga, ono tutupu ai faafitauli o le ate. O taumafa maualalo o le gaʻo e maua e le DiabetMM.Com e faʻamalosia ai le puleaina o le maʻisuka masani ai le toto suka, cholesterol ma le toto. Afai o lenei taumafa e mafai ona e musu e ave fuainumera - o le a manaia.

  • Vitamini mo le maʻi suka
  • Alpha lipoic acid

Gaoioiga faaletino

O aʻoaʻoga faaletino o se auala e pulea ai le maʻisuka ituaiga 1, lea e masani ona le amanaiaina. Ae ui i lea, o le gaioiga faaletino e toetoe lava a taua e pei o meaʻai ma inisalini. E te manaʻomia gaioio ma anaerobic faamalositino. O vaovao o le tauvaga, aau, uila, sisi. E fautuaina i latou e faʻapotopotoina i isi aso uma i le malosi o le aʻoga faʻamalosi i le falemaʻi. Atiae se masani masani o faamalositino masani, sili i le ea fou. E manaʻomia e tagata matutua ni lesona se 5 o le 30 minute i le vaiaso, tamaiti - 1 itula i aso uma.

E manaʻomia le aʻoga faʻapitoa e le na o "mo le atinaʻe lautele." Fesili atu po o le a le telomeres, pe aisea e taua ai lo latou uumi, ma pe faʻapefea ona faʻaleleia le galue faaletino. I se aotelega, i le amataga o le 2000, na faʻamaonia ai o le gaioiga faaletino e faʻatonu tonu le ola. O tagata e le auai i aʻoga faaletino e ola e le gata i le leaga, ae mo le tele o tausaga e itiiti ifo.

I le maʻisuka ituaiga 1, o aʻoaʻoga afeleti ei ai se faʻalavelave tele i le suka o le toto. I manatu, e tatau ona latou faʻaitiitia. O le mea moni, o aʻoaʻoga faaletino e mafai ona maua ai le suka, ma mo se taimi umi, o nisi taimi e oʻo i le 36 itula peʻa uma le aʻoga. Ae ui i lea, o gaoioiga faʻaletino e faʻatupulaʻia ai le suka. Aʻo aʻoga, suʻe lau suka i se glucometer tasi i le afa itula. I le aluga o taimi, o le ae malamalama i le auala e aafia ai le gaioiga faaletino. Atonu o le a manaʻomia oe e faʻafetaui au mea taumafa ma le inisalini i lau faʻatulagaga o toleniga. E faigata lenei mea. Ae ui i lea, o aʻoaʻoga faʻapitoa e tele taimi e sili atu ai le aoga nai lo le faʻalavelave.

  • Aoaoga faaletino mo le maʻi suka - o loʻo faʻamatala auʻiliʻilia pe faʻapefea ona tumau le suka i le taimi o le DM1 i le taimi ma le maeʻa aʻoaʻoga
  • Jogging: faʻapefea ona ou aʻoaʻo e fiafia i ai - aafiaga patino o le tusitala o le 'upega tafaʻilagi DiabetMM.Com
  • Gaioioiga ma le malamalama lelei - mo tagata mamaʻi e iai le maʻisuka ituaiga 1 oe na atiaʻe ni faʻalavelave ogaoga

Tusa 1 i le maʻisuka i tamaiti

O le maʻisuka ituaiga 1 i se tamaititi o lona uiga o faafitauli e le gata ma popolega mo ona matua. O le maʻisuka e suia uma ai le olaga o le tamaititi, ae faapena foi isi tagata uma o le aiga. O aiga latou te aʻoaʻo e tui inisalini, faitau fualaau 'eleʻele i ipu, pulea le suka o le toto, ma tuʻuina atu tausiga faʻafuaseʻi mo faʻalavelave faʻalavelave. Ae ui i lea, o fua uma talafeagai e puipuia ai le maʻisuka e le sili atu i le 10-15 minute i le aso. O le taimi atoa e te manaʻomia e taumafai e taitaia se olaga masani.

O le aʻoaʻoina e pulea le maʻisuka i totonu o se tamaititi e toetoe lava tutusa ma le aoaoina o se galuega fou. Malamalama pe o le a le maualuga o le suka o le toto, pe faapefea ona aʻafia le taumafa ma inisini. Aumai mai le setete uma aoga e mafai ona e maua. Ae ui i lea, ia saunia mo le mea moni o togafitiga e manaʻomia ai tau taua. Muamua lava, o le tau lenei o suʻega faʻataʻitaʻiga mo se glucometer ma lelei le faaulufale mai o le inisalini. E le saʻo le kullucometer ole aloaʻia e leai se totogi, ma o le inisalini ile fale e mafai ona faʻagaoioi ma mafua ai ona osofia.

Tuʻu atu i faiaoga ma le aʻoga o loʻo auai lau tama. Ia mautinoa o le maʻisuka talavou e masani ona tuiina o ia lava i le inisalini, poʻo le tausi maʻi aoga ua saunia e fesoasoani ia te ia. E tatau i le tamaititi ona i ai i taimi uma fualaau kullukose faatasi ma ia i le tulaga o le hypoglycemia, ma e tatau ona ia faʻaaogaina. Afai ei ai isi tamaiti, faʻalogo foi ia i latou, ae le na o se tamaititi e maua i le maʻisuka. E le mafai ona e toso mea uma ia oe lava. Faasoa atu le matafaioi mo le pulea o lou maʻi ma lou alo.

  • Maʻisuka i tamaiti - o se auiliiliga auiliili - o se lisi o suʻega, fausia o sootaga ma le aʻoga
  • Tusa 1 i le maʻisuka i tamaiti - taumafa ma inisini injections
  • Togasega o le tagata matua - uiga o le pala
  • E faʻafefea ona pulea le maʻisuka i totonu o se tamaititi 6-tausaga e aunoa ma le inisalini - o se tala manuia

Auala e ola umi ai

O le mealilo o se olaga uumi ma le maʻisuka ituaiga 1 - e manaʻomia lou mataʻituina lelei o lou soifua maloloina nai lo au uo, o le a le faʻavaivaia ana metabolic carbohydrate. O le 'upega tafaʻilagi a le Maʻisuka.Com e faʻamalosia ai le pulea o le maʻisuka e maualalo i le gaʻo. O lenei faiga e mafai ai ona tumau le malosi o le toto toto, pei o tagata soifua maloloina. Mulimuli i fautuaga - ma e mafai ona e faʻamauina i le 80-90 tausaga o se soifuaga atoatoa. O le atinaʻeina o faʻalavelave i gaʻo, vaaiga, vae, ma le cardiovascular system ua matua faʻasaina.

Atiae amio masani lelei:

  • Soʻo se aso, ia faia ni faʻasalaga e pulea ai lou maʻisuka - siaki lou suka toto, mulimuli i se meaʻai, fuafua lau inisalini ma tuʻuina atu injections.
  • Taʻitaʻi toto ma faʻamalosi i le tele o taimi i le tausaga, faia suʻega. Tausia le faʻataʻitaʻiga o le setete o lau fatu cardiovascular, fatuga ma mata.
  • Vaʻavaʻai ou vae i po uma, mulimuli i tulafono o tausiga tausiga.
  • Fai faamalositino i le tele o taimi i le vaiaso. E sili atu le taua nai lo se galuega.
  • Aua le ulaula.
  • Saili po o le a le mea e musuia oe ma faia ina ia i ai se mea e faaosofia ai le ola.

Toto

O le maʻitaga mo le maʻisuka ituaiga 1 e tatau ona fuafuaina. E tatau ona e sauniuni ma le faaeteete mo lea mea. Faʻaleleia atili lou toto toto i luga o le suka i ni nai masina ao lei amataina. E le gata i lea, aua nei faʻavaivaia i le taimi o le maitaga. E fautuaina e amata ona e gafatia ina ua maeʻa le hemoglobin glycated i le 6.0%. O le suiga i se pamu insulin e fesoasoani i le tele o tamaitai e ausia lenei sini. O le toto toto e tatau ona 130/80 mm RT. Art. poʻo lalo ifo.

I le laasaga o le fuafuaina o le maitaga, e manaʻomia lou suesueina ma suʻesuʻeina. E taua le siakiina o le tulaga o ou mata ma fatuga. Ona o suiga o le hormonal o le a aʻafia ai toto toto e fafagaina mata. O le gasegase o le retinopathy o le maʻisuka atonu o le a faigata. Ma le isi, o le maitaga e mafua ai se avega mamafa i fatugaʻo.E tele faʻasolega mo le maitaga ma le maʻisuka ituaiga 1, ma e le gata ina faʻamaonia ... Ae afai e fanau mai le pepe i le soifua maloloina, o le lamatiaga o le faʻaliliuina o le maʻisuka mai le tina e le taua mo ia - na o le 1-1.5%.

O le maʻitaga, o le maua o se pepe ma le maua o se pepe soifua maloloina e mafai i le tele o mataupu ma le T1DM. Faʻasalalauga i luga o le Initaneti ua tumu i tala o le manuia o le maʻitaga mo fafine e maua i le maʻisuka ituaiga 1. Ae peitai, o le ata moni e le o se mea sili ona lelei. Talu ai o fafine o loʻo i ai fatuga o fatugaʻo poʻo le tauaso ona o se maitaga e leʻo fesoʻotai i luga o faʻasalalauga. O le taimi lava latou te lava ai i isi faafitauli ...

Faitau faʻamatalaga auiliili, Mate Mate. Mai ia mea o le ae aoaoina:

  • o a ni suʻega e tatau ona e pasia ma o suʻega e faia i le fuafuaga fuafuaina,
  • pe faapefea ona pulea le toto i le taimi o le maitaga,
  • faailoilo mo le fanau mai ma le faʻaaogaina o le natura.

Faʻafefea ona aveesea le mamafa pe maua le mamafa

I le maʻisuka ituaiga 1, o le gaʻo ma mea maualuga o le inisalini e vavalalata vavalalata. Ua iloa e tagata uma o le inisalini e maualalo ai le toto suka. Ae toaitiiti tagata latou te iloa o lenei liona e liua glucose i le gaʻo. E puipuia ai foi le gaʻo o le tino mai le faʻapalapala. O le inisalini e taofia le faagasologa o le leiloa o le mamafa. O le maualuga o lona maualuga i le toto, o le sili atu foi ona faigata le leiloa o le mamafa. O le mamafa, i le isi itu, e faʻaitiitia ai le lagona o sela i le inisalini. Obese tagata e tatau ona tui tele le inisalini e maualalo ai le suka i tulaga talafeagai.

O le maualuga ma le maualuga o tui o le inisalini e faia ai se taamilosaga faigata:

  1. E maua mai i totonu o le tino mea e teu ai susu.
  2. Latou te faʻaleleia le faʻamalosia o le inisalini - e tatau ona e aʻafia le maualuga o tui o le inisalini, e le alu i lalo le suka.
  3. E tele le inisalini e taamilo i le toto. O lenei mea e taofia ai le tino mai le susunuina o gaʻo ma le maua o le mamafa.
  4. Inisalini e aveese le kulukose mai le toto, liliu i le gaʻo. O le tele o mea e tupu.
  5. O le taamilosaga e toe fai, o le tulaga ua faateteleina. O le mamafa o le tino ma le pasene o le gaʻo i totonu o le tino o loo ola, ma mulimuli ane ia i latou - fua o insulin.

O le taamilosaga leaga o loʻo taʻua i luga o loʻo matauina i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, ma e le gata i tagata maʻi ei ai le maʻisuka ituaiga 2. Aisea e faaosofia ai e le inisalini le gaʻo? Ona o le tele o le kulukose e le mafai ona e faia se mea e sili atu nai lo le liua i le gaʻo. Muamua lava, o le tino e taumafai e liliu le kulukose i totonu o se mea oona - glycogen, lea e teuina i totonu o le ate. Ae ui i lea, ua tapulaa pusa oloa e teu ai glycogen. I se tagata matua, e le sili atu i le 400-500 kalama.

O le maʻisuka oe 'ai i le "paleni" taumafa e faʻaaogaina ai le tele o mea inu. E vave ona liu gaʻo meaʻai i le kulukose ma faʻalautele le suka o le toto. E masani lava, o tane e teuina mo glycogen i le ate ma muse ua maeʻa. E le mafai ona tuu le kulukose i le toto. E manaʻo le tino e aveese faʻamalosi mai iina ina ia aua le "pipii" i puipuiga ma faʻafitauli o le maʻisuka e atiaʻe. Pau lava le filifiliga o le liliu lea i le gaʻo. O le insulin e faʻaleleia lenei faiga. Ma o le gafatia o mea faʻapipiʻi e toetoe lava a le gata.

Faʻaitiitia le fua o le inisalini ina ia vave vave ona paʻu le mamafa e aunoa ma le gauai atu i le suka o le toto o se mea leaga matautia o le 'ai. E aafia ai le 10-40% o tamaitai talavou e iai le maʻisuka ituaiga 1. E le masani ai, e taua o le masima o le maʻisuka. O se faʻafitauli faʻapitoa poʻo mafaufau faʻafomaʻi. Masalo, o vailaau aloaia o le a vave ona iloaina o se maʻi moni lava.

O le maualuga o le maʻi suka e lamatia ai le ola, o loʻo aʻafia ai mea nei:

  • faasologa masani o le ketoacidosis o le maʻisuka,
  • falemaʻi i le potu maʻi tigaina,
  • faʻamaʻi pipisi - o le malosi o le tino e faʻavaivaia,
  • uluaʻi faʻaaliga o faʻafitauli o le maʻisuka i fatugaʻo, vaai, cardiovascular system.

O le maualalo o meaʻai e mafai ai ona faʻaititia le tui o le insulin i le 2-7 taimi ma i le taimi lava lea e faʻaleleia ai le pule toto. O le ae paʻu lemu le mamafa ma e mafai ona faʻamautuina le mamafa o le mamafa. O le paʻu o le paʻu e le tupu vave, ae i totonu ole vaiaso poʻo ni masina o le ae maua ai le iuga. I lenei tulaga, o le a leai se afaina i le soifua maloloina, ae i le isi itu - manuia.

O le mamafa e tatau ona faʻaleleia e ala i le fausiaina o le muso, ae le o le tino. A le o lea, o le gasegase o le a faateteleina le ala o lou maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga