O faʻamanuiaga o aso ma le maualuga o le cholesterol

Talu mai taimi anamua, na maitauina ai o aso ma cholesterol e fesootai. O fualaau suamalie o nisi o ituaiga o pama e iai se mea e le masani ai, ma i le taimi e tasi, latou te maua ai le tele o manuia i le soifua maloloina o tamaitai ma alii. Latou te faʻamamafa le tino i le tele o elemene faʻamalolo, ae o aso e sili ona aoga i le maualuga o le "leaga" cholesterol i le toto. O le a le tele o le taumafaina o fualaau mamago ma le hypercholesterolemia, ina ia aua nei afaina, e tatau ona siakiina ma le fomai tipitipi - cardiologist, endocrinologist poo le gastroenterologist.

O le a le mea e aofia ai ma oa aoga o loʻo i ai?

O le taumafaina o aso e maua ai le cholesterol maualuga e fautuaina mo se mafuaaga. O se oloa taua tele lenei, lea ua tuufaatasia ai le tele o vitamini eseese ma minerale, fiber ma gaʻo. O loʻo i ai fua o aso laʻau ma ituaiga macro- ma microelements e pei o: P, K, Zn, Mg, Ca ma Fe. Faatasi ai ma le 'ai faʻatasi o aso e mafai ai:

  • Faʻaitiitia le maualuga o le "leaga" cholesterol. O lenei mea taumafa suamalie ua leai se gaʻo lipophilic natura ma e iai le tele o le potassium. O le mea lea, e aofia ai aso i taumafa i aso taitasi, e mafai ona e faʻasalalau ma faʻamautinoa le cholesterol.
  • Saturate le tino i vitamini A, C ma le vaega B. O le avea ma masani o le 'ai pea o fua, o le a faʻaalia e faʻamalosia ai le soifua maloloina ma tuʻuina atu le malosi.
  • Faʻalelei le tulaga o le ponaivi. Aso e faʻamalosi ai le masukoskeletal ma puipuia ai le osteoporosis.
  • Fesoasoani i le faʻaleleia o otaota. Latou te aveesea le avega mai le gastrointestinal tract ma, faʻamaonia le nofoa, faʻasaʻo le maʻi.
  • Faʻaitiitia se osofaʻiga.
  • Faamalosia le faʻalavelave popole. Talu ai ona o le taua tele o le pasela ma le maualalo o le sodium, o aso e sili atu ona malosi ma faʻalelei ai le soifua maloloina.
  • Tausia le mamafa o le mamafa. O vitamin avanoa, protein ma le suka e fesoasoani e faʻamaonia le mamafa o le tino.
  • Saturate i le uʻamea. O le aso o le a sili ona aoga mo tagata mamaʻi e maua i le maʻi, ae o le fetus foi e avea ma se faamama sili toto.
Toe foʻi i le laulau o mea

Le itu le lelei

E ui i le mea moni e faapea o aso e lelei le aveeseina o le "leaga" cholesterol mai le tino ma faʻamaʻaina ai elemene taua, o nisi taimi e mafai ona latou afaina. Talu ai ona o le tele o meaʻai o loʻo i ai le fualaau suamalie, pe a faʻalavelaveina lo latou gaosiga, o aso taumafa e mafai ona faʻaosofia ai le oso i le suka i le plasma. Ma o lenei mea e sili ona lamatia mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka.

Mo le mafuaʻaga lava e tasi, e le fautuaina e 'ai se tele o fua suamalie i saute ma tagata o loʻo tauivi ma le tele o mamafa. Ua lava mo i latou e taumafaina le 1-2 fasi fualaau aina suamalie i aso taitasi. I se telē tele, o le a le afaina ai fualaau aina suamalie, ae o le a na o le tele o faamanuiaga e maua ai. Ae e taua le mafaufau o le maʻisuka ma le toesea o le mamafa ma le faʻaofiina o aso i le taumafataga o le a manaʻomia ona mumusu e 'ai isi ituaiga o laʻau suamalie. Afai e te maʻi ile fua o le pama ua mamago, ona e ai lea ina ia mafai ai ona maualalo le cholesterol ma faʻaleleia atili le soifua maloloina o le tino atoa e le o fautuaina.

O se oloa faʻavaomalo e afaina foi mo tagata ei ai le fructosemia - o se togafitiga pe a le mafai e le tino ona gaʻo atoatoa le fructose. A leai, o le gas, pulumu ma manava o le a tupu. A filifilia se oloa, e tatau ona e gauai atu ina ia le maua ai se eleelea ma palapala. Faʻamama lelei fua o le suavai aʻo leʻi faʻaaoga, aua e mafai ona togafitia i le sulfur dioxide poʻo le sulfur dioxide. O nei vailaʻau oona e talafeagai mo le puipuia o lanu ma le faʻamaoni o le oloa mo se taimi umi. Ae o le oʻo atu i totonu o le mea oona, e mafai ona faʻavevesi ai le mucous membranes o le pipestive tube, ma mafua ai le mumū ma e oʻo lava i le atinaʻeina o maʻi pipisi. E pei o isi oloa, e ui lava i le tele o aogā, e matua faʻalotovaivaia le faʻaleagaina o aso.

Faaaoga mo le hypercholesterolemia

Aso ma le cholesterol e sili ona aoga pe afai o faʻamaoniga o le maualuga o le ava lipophilic i totonu o le toto e sili atu i tulaga masani ma e aʻafia ai le atinaʻeina o faʻafitauli eseese. Faatasi ai ma le faʻaaogaina masani o se oloa faʻapitoa, o le a mafai ona toe faʻafoʻi le gaioiga faaletino, o le faaitiitia lea e fesootaʻi ma le faateleina o le LDL, faʻapea foʻi ma le faʻavaivaia o le vaivai, le tigaina o le tino, le manava, le maualuga ma le mamafa o le mamafa, lea e mafua mai foi i le hypercholesterolemia.

Faatasi ai ma le fesoasoani o tafaoga, o le a mafai ona faaitiitia le "leaga" cholesterol i se taimi puupuu lava, pe afai e te aina le fua o le 5-7 fualaau aina i aso taitasi mo tagata matutua ma le 4 tamaiti.

Le faʻamamaina o vaʻa ma taofia le faaputuputuina o ni atherosclerotic plate i totonu, ma i le taimi lava e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le faatupuina o fatu fatuga ma faʻamaʻi vascular, e fautuaina e faʻaaoga 3 aso i le taeao i luga o se manava gaogao. O se taunuuga o le faʻaaogaina faifaipea o se mea faʻavevela, o le faʻamaʻiina o le cholesterol i totonu o le toto o le a faʻaitiitia ma o le a faʻaitiitia le maualuga o triglycerides. Ina ia puipuia faʻamaʻi o le fatu maso ma vascular system, e mafai ona e inu i se teuteu mai fualaau mamago o se laau tafaʻi. O le aso compote e faʻamalieina ma aoga, faatasi ai ma le fesoasoani lea o le a mafai ai ona faʻaleleia le toto i totonu o le vascular vascular system ma e le tuua ai se avanoa se tasi e atiaʻe ai se stroke.

Le tuufaatasiga o aso

O faʻamanuiaga ma mea leaga mo le tino o fualaau suamalie suamalie e leʻi maeʻa ona suʻesuʻeina, ae o lea e mafai e le au saienisi ona taʻutino ma le mautinoa o aso e sili ona aoga o mea uma e iloa. O lona tuufaatasiga e matuai tulaga ese lava:

  • 23 ituaiga o amino acids (i isi fua latou te le o),
  • suauu ma le polotini
  • apamemea ma le uʻamea
  • magnesium ma le zinc
  • manganese ma le sodium
  • boron ma cobalt,
  • calcium ma le potassium
  • sulfur ma fugalaku,
  • cadmium ma aluminium,
  • riboflavin ma niacin,
  • vitamini B6, B2, B1, C, A1, A,
  • pantothenic acid
  • pectin ma filo meaai,
  • fuluʻi ma seleni.

O le lisi e tele naua, ma o le mea lea e fesiligia ai e le fesili le fesili: o mea uma nei e manaʻomia e se tagata ma faʻapefea ona aafia ai le soifua maloloina lautele?

O faʻamanuiaga ma faʻalavelave o le faʻaaogaina o aso

Faatasi ai ma se ituaiga mea ofoofogia, o le manogi o le pama e le mafai ona aoga ae aoga.

O mea uma e manaʻomia mo le tino o le tagata o loʻo i ai i nei fua, ae o le fuataga e manaʻomia ona iloa i mea uma. O le mea moni, e oʻo lava i taumafa aoga i ni aofaiga lapoa e mafai ona afaina ai pe na o le laveaʻiina o ni nai taimi le lelei (mo se faʻataʻitaʻiga, le fiafia o le intestinal).

Cholesterol i aso (peitaʻi, e pei o soʻo se oloa o aʻafiaga toto) e le. E le gata i lea, o le laʻau taumafa o le fualaau aina e le gata ina puipuia ai le maualuga o lona maualuga i le toto, ae faapea foi ona faaitiitia ai. O se taunuuga, o aso e faʻaitiitia mai i le 8 i le 15% o gaʻo "sili atu" i se taimi pupuu.

Le numera sili ona lelei o aso i aso taitasi:

  • 5-7 fua mo se tagata matua,
  • 3-4 vaega mo se tamaititi.

Ina ia puipuia faʻamaʻi o le cardiovascular system, e mafai ona e faʻaopopoina se teuteuga o aso malogo i lau meaai. O lea tagata aoga e fesoasoani foi i le leiloa o le mamafa ma faaleleia ai le gasegase.

E ui lava ile aoga uma o lona aoga, o fua o le aso palm e faateleina ai le maualuga o le toto, lea e sili ona matautia mo tagata e maua i le maʻisuka. E ui lava afai e 'ai na o le tasi le fua i le aso ma i le taimi e tasi e le aofia ai isi suti mai meaai (keke, sweets, pusa), ona sili atu lea o le manuia nai lo le leaga. E tatau ona faʻaaogaina le faʻatapulaʻaina e tasi i tagata o loʻo tauivi ma le mamafa tele - 1-2 aso, 'ai i luga o se manava gaogao, o le a faigofie ai ona faʻafefe uma faigata o le taumafataga.

Tausaga Aso

Aso - o se mea taua tele, o se punavai o vitamini eseese ma minerale, o gaʻo, gaʻo. E aofia ai foi le calcium, magnesium, uʻamea, phosphorus, potassium ma le zinc.

10 mafuaaga e tatau ai ona e 'ai aso e le aunoa:

O le vailaau oona o fualaau o pama

E oʻo mai i le taimi nei, o le lelei ma le leaga o fua suamalie suamalie e leʻo malamalama atoatoa.

Ae ui i lea, o le tele o saienitisi e finau faapea o le faʻaaogaina o aso mo meaai e mafai ai ona e faia mo le le lava o meaʻai i totonu o le tino ma faʻalautele ai le faʻaagaga o vaega o meaola e manaʻomia e le tagata mo le olaga masani.

O le faʻaaogaina o fualaau o pama e mafai ona faʻaleleia atili ai le tulaga o se maʻi o loʻo mafatia mai le tele o faʻamaʻi ma faʻamaʻi.

I le avea o se vaega o tafaoga, o se numera tele o vaega o meaola, o vitamini, micro ma macro elements o loʻo faʻaalia.

O le tuufaatasiga o fua na faaalia ai vaega nei:

  • 23 ituaiga o amino acids,
  • suauu ma le polotini
  • riboflavin
  • niacin
  • B vitamini (B1, B2, B6),
  • Vitamin C
  • vitamini o vaega A (A1, A),
  • pantothenic acid
  • pectin
  • filo meaai

I le faaopoopo atu i nei mea o loʻo faʻaaogaina i totonu o le fetus, o le i ai o elemene nei na faʻaalia:

O le lisi o vaega ua faailoaina i le tuufaatasiga o le oloa e matua lautele lava, o lea e i ai i tagata le fesili e le fesiligia pe o nei vaega uma e manaomia e le tino ma pe faapefea ona aafia ai le soifua maloloina.

Faʻatauina o vailaau faʻamaʻi ma mea taua

Aso o fualaau aina ia o le pama. Alu faʻatau e pei o fualaau mamago. O le aofia e aofia ai:

  • 23 ituaiga o amino acids. O le mea sili ona taua o le tryptophan. O le neurotransmitter lea e aafia ai le faagaioia o le tino, e nafa ma le tulaga o le mafaufau-lagona. O le mea taua i le togafitiga o le atuatuvale.
  • Vitamini - B1-B9, A, D, K. Vitamin B1 e nafa ma le tuufaatasia o palatini, gaʻo, gaʻo, ma le gaosiga o le malosi. B2 e talafeagai mo le gaosiga o le metabolism, o le gaosiga o le hemoglobin. E lagolagoina e le B3 le lauulu soifua ma le paʻu. O le B6 e faʻamaonia ai le gaosiga o le gaʻo, o le gaioiga o le tino. B9 faʻamalosia le faʻavaeina o meaola nucleic, toto mumu mumu. Vitamini A, D, K e aʻafia i le tuʻuina atu o le malosi mai meaʻai, lagolago faʻamaʻi.
  • Minerale: calcium, iron, magnesium, phosphorus, potassium, sodium, zinc, seleni. Aso o taitai i le potassium, 100 g o fualaau mamago e aofia ai le 370 fua o mea. Seleniuma, faʻapitoa mo ona uiga faʻasolosolo, ua i ai i ni aofaiga tele.

O le fua o le polotini / gaʻo / gaʻo gaʻo i le 100 g e 2 / 0.15 / 75 g. O le tau o le malosi e 220-280 kcal (faʻalagolago i le ituaiga).

Aso ma Cholesterol

O le tele o meaʻai o vitamini, siama elemene, amino acids e faʻamalosi ai le tino, e afaina lelei ai meatotino o le toto. O aso e le oi ai le cholesterol, aua o latou o se oloa gaosi.

Sa faia e saienitisi mai le Iunivesite o le aai Isaraelu o Haifa se suesuega e saili ai le aafiaga o aso o le cholesterol. I le taimi o le suʻesuʻega, e toʻatele tagata na 'ai le 100 g o fua suamalie i aso taʻitasi mo le masina.

O tagata soifua maloloina na auai, faʻapea foʻi ma tagata volenitia ma le gaʻo gaʻo. O le suʻega na faʻaalia ai o aso e maua ai le maualuga o le cholesterol maualuga e aoga. Sa latou tuu i lalo le cholesterol maualuga, "faamama le vaa", ma aveese le lamatiaga o le atherosclerotic plate formation.

O isi suʻesuʻega na faʻaalia ai o aso e faʻatonutonu ai le aofaʻi o gaʻo susu i totonu o le toto. E lava le 'aina o fua e 10 i aso uma e faʻaitiitia ai le maualuga o le cholesterol maualuga e 10-15%.

Faʻaaoga meatotino ma aʻafiaga ile tino

Fualaau aina laiti e aoga i tagata uma: tamaiti, talavou, matua. Ua faailoa mai i suʻesuʻega o fualaau mamago e faateleina ai le ola, faateleina le malosi, ma fesoasoani e vave toe maua le malosi pe a uma le malosi faaletino.

Faʻaaoga masani o tafaoga:

  • Faʻateleina le faʻafouina o le tino. O maʻi na faʻamaʻi manuʻa, faʻalavelave faʻalavelave, i le vaitaimi o le toe faʻaleleia, ua fautuaina e 'ai le 4-6 fua i aso uma.
  • Fesoasoani e taulima le muʻu, ma tumau ai le paleni-o le faavae. A maeʻa ona 'ai se lagona mu, e sili atu le' ai ile 1-2 aso ae le o fualaau aina nai lo fualaau.
  • Faʻaleleia le tafe toto o le faiʻai - o se mea e seasea maua mo mea toto.
  • E taofia le thrombosis. Faʻapitoa mo le puipuia o maʻi fatu cardiovascular, maualuga cholesterol. Faʻaitiitia le aʻafiaga o le maualuga o le toto maualuga, afaina o le fatu, stroke.
  • Faateleina le puipuiga, e faʻamalosia ai le faʻavaeina o colonies o siama aoga. I le taimi o viral infections, e fautuaina e 'ai i aso taʻitasi. O le tale e faasolosolo malie lava, e oso mai le toto, o le umi o le maʻi ua faaitiitia, ua toe malosi le malosi.
  • O le fiva faʻasamaʻi o loʻo i totonu o fualaʻau e faʻaleleia ai le faʻalaumalieina, faʻamavae le mau, ma faʻamamaina le manava.

E fautuaina e tagata e taumafa taumafa le taumafa i aso uma i le taimi o le maitaga, lactation. Latou te faʻamalosi le maso o le matua, faʻafaigofie galuega, tausisia pea le mamafa o le toto, ma faʻaitiitia le faʻamalasea o le tina failele. I le taimi o le susu, o le faʻaaogaina o fualaau mamago e faʻamamaina ai le susu ma vitamini, faʻaleleia le lactation.

Contraindications

E leai ni faʻasalaga i le faʻaaogaina o aso, sei vagana ai meaʻai. Ae peitai, o nei fua, e pei o fualaau aina uma, ua maualuga le kalori, e aofia ai le 65% suga (glucose, fructose). O le mea lea, o tafaʻi ma cholesterol maualuga, faatasi ai ma se tulaga ogaoga o le gaʻo, e faʻaaogaina i se auala faatapulaa: e le silia le 3-5 pcs./day.

Aso o taʻaloga i tulaga o faʻamaumauga faʻapitoa. O tagata e mafatia i le maʻisuka e mafai ona latou 'aina i latou 2-3 taimi / vaiaso, 2 fasi / aso.

Faatasi ai ma le hyperlipidemia, fualaau mamago e mafai ona suitulaga i lau peleti sili ona e fiafia i ai, ae faasaina lauusiusi (pusa, pastry, sweets). E mafai ona 'aina faʻatasi, faʻaaogaina o se mea e manaʻomia mo le sauniuniga o salakeke, sweets, granola, desserts.

Mea na saunia e le tusitala o le poloketi
e tusa ai ma le faiga faʻavae a le saite.

E mafai ona ou 'aina aso ma le maualuga o le cholesterol?

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O fua o le palm palm o se oloa taua tele e mafai ona sui ai le leai o se numera tele o vaega o le ola maloloina ma vitamini i totonu o le tino.

O le oloa sili ona lauiloa o fualaau mama ia o lenei laau, o se ituaiga o meaʻai.

O lenei meatotino o aso e mafai ai e se tasi ona mafaufau e uiga i le fesili pe ono mafai ona 'ai aso ma le maualuga o le cholesterol pe'ā iai se faʻalavelave i le tino o le lipid metabolism i le tino.

O le i ai o le maualuga o le cholesterol i le tino o se faafitauli mo le toatele o tagata o vaitausaga eseese. Toeitiiti atoa le 85% o le faitau aofaʻi o loʻo aʻafia i lenei solia.

O le faateleina o le plasma cholesterol e faaosofia ai foliga vaaia o le tele o ituaiga o maʻi ma faamai i se tagata maʻi.

Cholesterol i totonu o le tino o loʻo iai i le tele o ituaiga.

O ituaiga taatele o cholesterol i plasma o:

  1. Luga Maualuga Lipoproteins - HDL.
  2. Laʻu maualalo Lipoproteins - LDL.

O se maualuga maualuga o le LDL plasma e mafua ai le fausia o pusa cholesterol i totonu o toto toto o le tino vascular system, e afaina ai le felauaiga o le toto i le tino atoa ma mafua ai le faateleina o le toto. O ia suiga e mafua ai le atiaʻe o le atherosclerosis, lea o le a fesoasoani i le atinaʻeina o faʻalavelave matuia i le galuega a le tele o okeni ma a latou tino.

I le taimi o le fatuina o tupe teu cholesterol, e faʻamalosia ai le loto e galue ma le maualuga o le mamafa e totogi ai le leʻa o le toto ma faateleina le toto i gaʻo ma totoga o le tino.

O faʻasalaga e tupu ma le faateleina o le LDL maualuga e mafua ai ona le atoatoa i le gaioiga o totoga o le faʻaaliga, ma i le faaopoopo atu i lenei mea, o le faaitiitia o le gaioiga faaletino o le tagata ua matauina, ua amata ona ia lagona le le lava o le vaivai.

Ina ia faʻaleleia le tulaga o le tagata i le taimi muamua o le atinaʻeina o togafitiga, o nisi taimi e lava ai le mataʻituina o meaai paleni ma tuʻuina atu faʻafitauli faʻapitoa faaletino i le tino.

Aso ma le maualuga o le cholesterol e faʻaaoga e tagata gasegase e mafai ona faʻaitiitia ai le toto.

Le aoga ma le leaga o aso e 'ai ai

Toeitiiti lava o mea taua uma e tatau ona ola ai se tagata e masani ona i ai i totonu o le oloa. Ae ina ia aua le afaina ai le tino, e tatau ona e faʻaaoga fua o le pama o le pama i le faʻalelei.

E mafua lenei mea i le mea moni. E oo lava i meaai pito sili ona aoga, pe a faʻaaogaina, e mafai ona afaina ai le tino. O lea faʻaleagaga e mafai ona, mo se faʻataʻitaʻiga, o le le atoatoa i le gaioiga o le vaega o meaʻai.

O le Cholesterol ua matua le auai lava i aso, ona o fua o fualaau aina.

E le gata i lea, o le fiva taumafa o loʻo i totonu o lenei mea suamalie e le gata ina taofia ai le faateleina o le cholesterol, ae aveesea foi mai le tino.

O le taumafa aso e mafai ona faʻaititia le aofai o le cholesterol i le tino i se taimi puupuu lava e 8-15%.

O le aofaʻiga sili ona lelei o le faʻaaogaina o lenei oloa e:

  • 5-7 fualaau ile aso mo se tagata matua,
  • 3-4 vaega mo se tamaititi.

Ina ia taofia le tupu mai o faamai e aafia ai le fatu cardiovascular, o se teuteuga ua saunia i luga o fualaau mamago e mafai ona faʻaofiina i totonu o le meaai.

O le faʻaaogaina o sea decoction e mafai ona faʻaitiitia ai le leaga o le aafiaga i le tino o le cholesterol sili atu ma, pe a tatau ai, faʻaitiitia le mamafa o le tino. I le tulaga o le mamafa o le mamafa.

O le faʻaaogaina o le compote e mafai ona faʻaleleia lelei ai le faʻaogaina o le gaioiga o le cerebral, lea e fesoasoani e puipuia ai le atinaʻeina o se paʻu.

E ui lava i faʻamanuiaga sili i le tino, e mafai ona afaina ai aso. E mafua lenei mea i le mea moni o lo o aofia ai se aofaiga tele o gaʻo. E tasi lava i le tino, latou te saofagā i le toto suka. O lenei aafiaga e sili ona matautia mo tagata mamaʻi e mafatia i le maʻisuka.

A faʻapea e na o le tasi le fomaʻi e faʻaaogaina ai nei masini i le aso, e le afaina le tino. Ma o aogā i le tino e tele. Ae ui i lea, faatasi ai ma le faʻaofiina o lenei suamalie i le taumafataga, e tatau i le maʻisuka ona musu e faʻaaoga isi ituaiga o suti.

E i ai foi se tapulaa faapena mo tagata o loo tauivi ma le mamafa. O lenei vaega o tagata e mafai ona faʻaaoga 1-2 aso i aso taitasi.

Faaaogaina o le oloa mo le maualuga o le cholesterol

O le tele o mea e maua ai minerale ma le tuufaatasiga i le tuufaatasiga o le oloa ua maua ai se malosiaga malosi i totoga ma a latou faiga.

O le faʻaaogaina o le oloa e fautuaina pe a manaʻomia, e le gata ina faʻasalalau le cholesterol toto, ae faʻapea foʻi pe a maua le anemia. O le mea e sili ona taua mo tamaitai i le vaitau o le fanauina o se tamaititi.

O le faʻaaogaina faʻaogaina o le oloa e mafai ai e oe vave ona toe faʻafoʻi le tino faʻaleagaga ua leiloloa ona o le maualuga o LDL ile plasma.

I le i ai o le cholesterol e maualuga le maualuga, o le faʻaaogaina o sitaili e mafai ai ona e faʻaumatiaina e le gata o se maualuga maualuga o le LDL, ae o aʻafiaga ma faʻafitauli e fesootaʻi ma le atinaʻeina o togafitiga. O faʻamaoniga e mafai ona faʻamavaeina e ala i le faʻalauiloaina o laʻau i taumafa i aso uma e mamafa tele, gasegase tumau, tiga i totonu o le loto, faʻavave o le manava ma sina faʻaletino faaletino ma faailoga o le atinaʻe o le maualuga.

O faʻamanuiaga o aso e mafai ona maua i le vitio i lenei tusiga.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

O faʻamanuiaga o aso ma le maualuga o le cholesterol

Aso o fua o fualaau aina o se oloa aoga moni, ae e mafai ona 'ai aso ma le maualuga o le cholesterol? O lenei faafitauli e fesoʻotaʻi ma le tele o tagata o vaitausaga eseese, e tusa ma le 85% o le faitau aofaʻi o loʻo mafatia i lenei maʻi. O se tasi e toetoe lava a le iloa le maʻi, ao le tagata e lagona atoatoa lagona uma o le maʻi.

Faʻateleina le cholesterol i totonu o le toto, masini pepa, ona o le tafe o le toto. E galue le fatu "mo le ofuina", mai lea taimi i lea taimi e faamanatu ai ia lava ia i ni tiga pupuu. E i ai vaivaiga lautele: o le tino e vave ona vaivai, o vae e naʻo le "tapunia". Latou te mafatia i le faateleina o le cholesterol ma mata: o se lanu o se lanu enaena lanu enaena e lata ane i le pene, ma o nodules samasama e aliali mai i lalo o le paʻu o le laumata. Mata e masani ona susu ma tiga, o le a faʻaleagaina le faʻaaliga.

O le mea leaga o le toatele o tagata e le o gauai atu i nei uiga manino ma o le a faʻagasolo pea i luma le faʻamaʻi, ae i le vave amata e faigofie lava ona e faʻaumatia, naʻo le suia o lau meaʻai masani. Aso masani masani o fua o pama e mafai ona maualalo ai le cholesterol. E ui lava latou te le masani.

E mafai ona ou 'aina pateta ma le maualuga o le cholesterol?

Potato ma cholesterol - tusa pe o nei mea e lua ua tuufaatasia, pe afai ei ai se faʻafitauli o le maualuga o le cholesterol, e faʻateleina le toatele. A uma, o pateta o se oloa tulaga ese lea e maua i tausaga uma ma o loʻo i ai i le taumafa a tagata uma. O le faateleina o le cholesterol o se faafitauli matuia tele, aua o lenei mea e mafai ona oo atu ai i le atinaʻeina o ituaiga maʻi eseese o le cardiovascular system. O le mea lea, e taua tele le 'ai lelei i lenei setete. I le uma, o taimi masani e masani ai ona maua le taumafa e faʻamaonia ai le maualuga o le cholesterol i le plasma toto.

Le tuufaatasiga ma meatotino o pateta

Ina ia iloa pe o le pateta e aʻafia ai le cholesterol e mafai ona naʻo le sailia o mea o loʻo maua e lenei oloa. O le tele o tagata e talitonu o lenei fualaau aina e mafai ona oʻo atu ai i le le manaomia o le mamafa o le tino, aua o loʻo aofia ai le tele o calories. Ae o se faʻamatalaga sese lenei.

O pamu e aofia ai mea e pei ole:

  • vitamini ma minerale
  • gaʻo ma suauʻu, ae i se vaega itiiti,
  • malo.

O le mea mulimuli e mafai ona liua i le kulukose i totonu o le inumaga, ae e le sili atu ona lelei le pateta nai lo gaʻo.

Ina ia maua le maualuga o le aoga mai le fualaʻau, e tatau ona saunia lelei. I le maualuga o le cholesterol, o pateta e mafai ona faʻaumatia, ae le o soʻo se ituaiga.

Mo le kukaina o ipu pateta, aua nei faʻaaoga na o le suauu manogi. O le tele o meaola manu e faʻasaina i le maualuga o le cholesterol, aua e mafai ona latou faʻaleagaina le tulaga. Aua e te 'aiina falai ma kesi, aua o nei oloa e le aumaia ai ni faʻamanuiaga i le tino, ae na o le leaga e mafai ona faia.

O lenei fualaau faisua ua i ai mea aoga mo le tino, ae na o le pusa ma kuka tao:

  1. Fesoasoani e toe faʻafoʻisia uma galuega a le tino.
  2. O le malo i totonu o le oloa o loʻo i ai mea e le faʻaleagaina, faʻamalūlū ma faʻapipiʻi.
  3. E faʻaleleia ai le setete o le cardiovascular system, ona e faʻaitiitia ai mea o loʻo maua i le lipoproteins maualalo, faʻamalosia ai toto toto ma faʻaitiitia ai le fula.
  4. Ona o le tele o le potassium i le tuufaatasiga, o le fualaau faisua e aveesea ai salts mai le tino ma faʻavasega ai le masima vai masima.
  5. E i ai ni mea laiti laiti, e fautuaina ai e faʻaaoga le oloa mo faʻamaʻi fatugao.
  6. Faʻaleleia le faʻaogaina o meaʻai ona o lona maualuga fila. E mafai ona 'aina faʻatasi ma gastritis ma maʻi maʻi.

E mafai ea e Potatoes Harm ma le Cholesterol Maualuga?

I le maualuga o le cholesterol, e mafai ma e tatau ona 'aina le pateta, ona o lenei fualaau aina e mafai ona fesoasoani e faʻaitiitia. Ae e tatau ona e manatua le auala e kuka ai. Na o ipu kuka ma tao tao e faatagaina. Vili, aemaise lava pe a faaaoga le gaʻo manu, ia aofia ai le tele o le cholesterol. O le mea lea, o lenei ipu e tatau ona tuʻuese mai le taumafataga mo ia faafitauli.

Fries Farani e mafai ona faʻaleleia le cholesterol aua e tunu i le suauʻu, lea e faʻaaoga soo. O lenei suāuʻu e aofia ai foi meaola.

O pateta falai ma i meaai lautele ua saunia i lenei auala e faasaina i tulaga o faafitauli e pei o le:

  • maualuga le cholesterol
  • maʻisuka malosi
  • gasegata atacid,
  • togafiti o gaʻo ma le ate.

I ia tulaga, o le faʻaaogaina o ia ituaiga meaai e mafai ona naʻo le lelei o le soifua maloloina ma faʻaleagaina ai le ala o le maʻi. Po o le a lava le auala e sauniuni ai, e le fautuaina lenei fualaau aina i le po. A le o lena, o le tele o meaʻai e mafai ona faʻaalia e pei o le gaʻo gaʻo ma foliga mai o isi pauna.

E faʻapefea ona 'ai ma se faʻafitauli

Cholesterol o se mea e sili ona taua mo le tino, aua e taua se vaega taua i le fausaga o sela. Ae o le siʻitia o ona mea e mafai ona mafua ai le atherosclerosis. O le toʻatele o tagata e mafatia i lenei faafitauli ona o le tele o mafuaʻaga, o le mea masani lava o se mea e le lelei le soifua maloloina ma se olaga le lelei.

Pe a ma le tolu selau piligrams o lenei mea e tatau ona fafagaina i meaʻai i aso uma. O lenei lipid components e maua mai ai le ate, ma na o le lima o lona aofaiga atoa e ulufale mai i le tino o le tagata ma oloa.

E mafai ona e faʻaititia mea o loʻo iai i lenei mea ma le fesoasoani o meaʻai talafeagai.

O le tagata maʻi e tatau ona tausisia nei fautuaga:

  1. Faʻatapulaʻa le faʻaoga o le masima, aua e taʻitaʻia ai le tumau o le tino i le tino, lea e faʻaosofia ai le faateleina o le mamafa o le fatu.
  2. I le gasologa o le aso e tatau ona e inuina se tasi ma le afa lita o vai mama.
  3. Mai le ava malosi ma le ulaula tapaa e tatau ona lafoai atoa. O nisi taimi e mafai ai ona inu i se vaega itiiti o le uaina mumu. O lenei mea o le a aafia lelei ai le setete o vaa.
  4. O fua, fualaau faisua ma laau e tatau ona 'ai i aso uma. Latou te aofia ai le tele o elemene aoga e talafeagai mo le tino atoa. Ae pei o pateta, e mafai ona 'aina le fualaau faisua, ae i ni fua talafeagai ma i totonu o le pepa ua afaina.
  5. E mafai ona gaosia iʻa ma meaʻai. Faʻaavanoa oloa gaosi susu, ae maualalo ifo le pasene o le gaʻo.

O lenei faafitauli e taua tele e le tatau ona le amanaia, talu ai o le atherosclerosis o le atinaʻeina o le atherosclerosis e oʻo ai lava i le osofaia o le fatu, stroke ma isi faafitauli ogaoga. E mafai ona e suʻeina le content o le cholesterol mai suʻesuʻega toto. Ole suʻega masani ma le faʻaaloalo i se olaga ola maloloina o se auala sili lea e faʻafaigofie ai le cholesterol. I le tulaga saʻo, o pateta e mafai ona avea ma fesoasoani i le tau faasaga i le maualuga o le cholesterol poʻo, i se isi itu, afai e te le mulimuli i fautuaga, o le a oʻo atu ai i se faʻalavelave o le tulaga.

Tuua Lau Faamatalaga