E faʻapefea ona siaki pe oi ai le maʻisuka i le fale? Maʻisuka

I le lalolagi faʻaonapo nei, e tatau i tagata uma ona iloa pe faapefea ona tofotofoina mo le maʻisuka. I le taimi nei, e tusa ma le 500 miliona tagata e mafatia i lenei faʻamaʻi.

Ae e le o le mea mulimuli lea, e pei o le tupulaga o loo iai nei ua faateleina le afaina i le tele o meaʻai, o le maʻisuka masani. E afua ona o se olaga le tauagafau, o le le paleni o meaai ma se mea e tupu mai.

O lenei tusiga o le a fesoasoani ia te oe ia iloa po o fea metotia mo le siakiina o le maʻisuka o loo i ai ma po o fea o nei mea e sili atu ona faatuatuaina.

O le a le maʻisuka ma ona ituaiga?

O le faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma se faʻafitauli o le endocrin system. I le maʻisuka, o le gaosiga o le inisalini ua muta pe ua faʻaitiitia, o le mea na tupu aʻe ai le hyperglycemia - o le vave faʻapupulaina o le toto o le kulukose. I le taimi nei, e tolu ituaiga o maʻisuka.

O le ituaiga muamua o faʻamaʻi o loʻo faʻalagolago ile inisalini. I lenei tulaga, o loʻo i ai se soliga o le gaioiga o le peta pancreatic beta, ona o le taunuuga e le mafai ona latou maua le hormone taua mo le tino - inisalini, lea e fesoasoani i le glucose ia gauai i totonu o sela ma gaʻo. O le mea lea, e tumau pea ma faʻapupulaina i totonu o le toto, ma o le a matelaina le tino matelaina i gaʻo ma proteins, o tino o le ketone e maua mai i oloa. Latou te aʻafia lelei le faʻaogaina o totoga, aemaise lava le faiʻai. O lenei ituaiga o maʻisuka ua taʻua o le tamaititi aua e taatele i tagata ei lalo o le 30 tausaga.

O le ituaiga lona lua o togafitiga e le faalagolago i le gaosiga o le inisalini. O le mafuaʻaga o le faʻaali mai o lenei ituaiga o maʻisuka o le solia lea o le lagona o le tino ma siama ma gaʻo ile inisalini. O lona uiga, o le pancreas e maua mai ai le hormone i le aofaʻi sao, ae e tali saʻo le tino i lea mea. O le ituaiga lona lua o faʻamaʻi e atiina ae i tagata e sili atu i le 40 tausaga le matutua o loʻo taʻitaʻia se olaga le atoatoa ma / poʻo e mamafa tele. O le masani masani o le faʻamaʻi, talu ai o le 90% o maʻisuka uma e maua ai.

O le maʻisuka faʻamamaʻi o se faʻamaʻi lea e tupu i tina faʻamoemoe i le taimi o le gaioiga. E mafua ona o suiga o le hormonal i le tino o se fafine maʻitaga. O ia togafitiga e mafai ona tupu i le 14-26 vaiaso o le gaioiga ma faʻaalia o se faateleina i le suka o le toto.

E masani lava ona alu ese le faamaʻi pe a uma le pepe, ae o nisi taimi e mafai ona alu i le ituaiga lona lua o le maʻisuka.

O afea e tatau ai ona suʻe le suka?

O le maʻi suka e tele mea faʻaalia. O le mea lea, i le maitauina o faʻalavelave masalomia o le tino, e tatau ona e alu faʻanatinati i le fomaʻi, o le a mafai ona faʻamaonia se faʻamatalaga lata mai.

I le faaopoopo atu i faʻamaumauga o loʻo lisiina i lalo, e mafai e tamaitai ma alii ona i ai ni faailo o le maʻisuka e aʻafia ma le gaosia o le maʻisuka. I tamaitai, o le faasolosolo faasolosolo faasolosolo, o le mu ma le suamalie i le vaega o le tino, e tupu mai ai le faaletonu o le mafaufau.

E i ai i tamaloloa ni faʻafitauli i le faʻamalosi, ma le malosi, o le manogi e tupu i le gaʻo ma le perineum. I nei tulaga uma e lua, o le a le afaina ai le hormonal: i tamaitai, testosterone e faateleina, ma i alii e faaitiitia.

Ma o lea la, o le autu o le maʻisuka o:

  1. Paʻu gutu, fia galala ma masani ai. Talu ai o loʻo i ai se faʻaopoopoga o le avega i luga o fatugaʻo, lea e tatau ona aveese le suka mai le tino, latou te manaʻomia le tele o le vai. E amata ona latou faʻafeinu vai mai sela ma masini, o se taunuuga, e manaʻo pea le tagata e inu ma faʻamalolo.
  2. O le palasi, moe, ma le le fiafia. Glucose o se malosiaga mo le tino atoa. Ae talu ai ona e le o aofia ai le aofaiga manaomia i totonu o masini ma sela, o le tino ua leiloa le malosi ma ua vaivai. O le faʻamavaeina o gaʻo ma puluvaʻa, tino o le ketone, e amata ona aʻafia ai le gaioiga o le faiʻai, ma o se taunuuga, e faitio le tagata maʻi i le tele o vevela.
  3. Numera ma tingling o vae ma lima. Faʻatasi ai ma le alualu i luma o le maʻisuka, e aʻafia ai le aʻafia o le namu, aemaise lava vae. O se taunuuga, e lagona e le tagata maʻi na faailoga.
  4. Faʻafitauli leaga. O le atinaʻeina o togafitiga i le gasologa o taimi e oʻo atu ai i le faʻatoʻilaloina o tamai vaa o loʻo i totonu o le pito i tua o mata. E mafai e se tagata ona vaʻai i se ata faʻanoanoa, togitogisa uliuli ma isi faaletonu.
  5. Faʻalavelave faʻafuaseʻi o le meaʻai. I le avea ai o se tulafono, taʻavale, vomia, manava manava, faʻalauteleina o le kesi (flatulence), ma se suiga o le tofo o loʻo aliali mai.
  6. O isi faʻamaoniga: fiaʻai faifaipea, maualuga maualuga o le toto, paʻu o le paʻu, faʻavave o le mamafa.

Metotia mo le togafitia o le maʻisuka

E lava le numera o suʻega eseese e mafai ona e iloa ai pe maua le maʻi suka.

Faatasi ai ma i latou, e tatau i le tagata poto faapitoa ona filifili le filifiliga talafeagai. Suʻe suʻa toto. E tuʻuina i le taeao i se manava gaogao.

I lenei tulaga, ao leʻi faia le suʻega, e faʻasaina le inu o lauti poʻo kofe. Tulaga masani masani mo se tagata matua mai le 3.9 i le 5.5 mmol / L.

E le gata i lea, o auala autu mo le suʻeina o le toto mo le kulukose o:

  1. Urinalysis O le suʻesuʻega e faia i le faʻaaogaina o faʻataʻitaʻiga faapitoa. E moni, o latou tau e taugata tele - pe a ma le 500 rubles. O lenei metotia faʻataʻitaʻiga e le aoga ona o le mea moni e naʻo se maualuga maualuga o le kulukose - e tusa ma le 180 mg / l.
  2. Fuataga mo le hemoglobin glycated. O le suʻega e faia mo le tolu masina e fuafua ai le maualuga o le suka o le suka. E le o se auala sili ona talafeagai, talu ai e umi se taimi.
  3. Glucose toleni test. E lua itula ao lei faia le suʻega, e inu e le tagata maʻi vai inu suamalie. Ona maua lea o le toto mai se vein. O se taunuuga o le sili atu i le 11.1 mmol / L o loʻo faʻaalia ai le atinaʻe o le maʻisuka.

E tusa ai ma mea o loʻo taʻua i luga, e mafai ona faʻataunuʻuina o metotia sili ona lelei o suʻesuʻega o mea ia e mafai ona iloa ai le maualuga o le suka i se taimi puupuu ma faʻaalia ai le sili ona saʻo. E le gata i lea, ina ia mautinoa le moni o le faʻamaoniga, e tatau ona faʻatautaia le tele o taimi aʻoga. Talu ai ona o mea nei e aʻafia ai le faʻalavelaveina o taunuuga o auiliiliga:

  1. Faʻasalaga o tulafono mo le pasia o le auʻiliʻili (mo se faʻataʻitaʻiga, o le tagata maʻi na inu kofe poʻo le 'aʻai suamalie).
  2. Tulaga faʻalavelave i le taimi o le toto sampling (adrenaline rush).
  3. Lelava i tagata gasegase o loʻo galue i le po.
  4. Maʻi faʻafuaseʻi
  5. Toto

Afai na maua le tagata maʻi i le hyperglycemia (maualuga maualuga le suka), ona faatonuina lea e le fomaʻi se iloiloga faaopoopo e fuafua ai le ituaiga o maʻisuka. E masani lava o se auiliiliga o le maualuga o le C-peptide ma le GAD antibodies, lea e tatau ona faia i luga o se manava gaogao pe mulimuli foi i nisi faamalositino faaletino.

I le faʻaopoopoga, o le suʻega mo le maʻisuka 2 taimi i le tausaga e fautuaina mo tagata e silia i le 40 ma o loʻo lamatia.

Iloiloina e le tagata o ia le maualuga o le suka

O se tagata o loʻo nofouta i lona faʻamautinoaga ma togafitiga togafitiga e iloa pe mafai faapefea ona siakiina le maualuga o le suka i le fale. O le faia o lenei mea, o loʻo i ai se masini faapitoa - o se glucometer, mo se faʻataʻitaʻiga, o le glucometer gūmu gamma e fua ai le kulukose i totonu o le toto i se mea o sekone.

O tagata e faalagolago i le inisalini e tatau ona siaki le maualuga o le suka i luma o le tuiina o le hormone, o lona uiga, 3-4 taimi i le aso. Ma o le maʻisuka o loʻo mafatia mai le ituaiga lona lua o togafitiga o togafitiga siaki ia sili atu ma le faatolu i le aso. Ia mautinoa e siaki le suka i le taeao pe a uma le moe, ona 2 itula lea pe a uma le 'aiga o le taeao ma le afiafi.

Ina ia siaki le maʻisuka i le fale, e tatau ona e faʻatau se glucometer ma faitau ma le faaeteete faatonuga mo le faʻaaogaina. Ina ia maua le maualuga o le suka o le toto, e tatau ona e mulimuli i laasaga nei:

  1. Fufulu lima i le fasimoli ma faʻalaloa lou tamatamailima, lea o le a afaina.
  2. Ia togafitia i se antiseptic.
  3. Faʻaaoga se siʻisiʻi e punitia ai le pito o le tamailima.
  4. O le mataua muamua e soloina i se ie e leai ni mea.
  5. O le lona lua o loʻo togiina i luga o le fasi siaki.
  6. E tuʻu i le mita, ma a maeʻa se lua sekone ua faʻaalia le taunuʻuga.

E tele ituaiga masini eseese i maketi masini mo masini mo le fuafuaina o le maualuga o le suka.

Mo le toʻatele o le faitau aofaʻi o le faitau aofaʻi o tagata, o le filifiliga pito i sili ona lelei o se mita telefoni feaveai, e le taugata, ae o le mea tonu e fuafua ai le maualuga o le kulukose.

Aisea e taua ai le suʻesuʻega taimi?

O le eseesega i le va o le muamua ma le lona lua o le maʻisuka e faʻaalia i le taimi o le maʻi. O le ituaiga muamua e mafai ona vave tupu vave - i totonu o nai vaiaso.

O le ituaiga lona lua e pasi lemu mo ni nai tausaga, ona manino ai lea pe a lagona e se tagata le ogaoga o taunuuga o le atinaʻeina o togafitiga.

O le mea lea, e fautuaina malosi e fomaʻi le suʻeina o le suʻega toto mo le suka i totonu o le ono masina.

O sea faiga faigofie e puipuia ai se tagata mai i faʻafitauli, ma e tele naua i latou i le maʻisuka, mo se faʻataʻitaʻiga:

  1. Maʻi faʻamaʻi: ketoacidotic (ituaiga 1), hypersmolar (ituaiga 2). Faatasi ai ma le amataina o sea tulaga ogaoga, e manaʻomia le falemaʻi vave mo le maʻi.
  2. Hypoglycemia - o le faʻaitiitia o le maualuga o le suka i lalo o le masani.
  3. O le Nephropathy o se togafitiga e fesootaʻi ma le faʻaaogaina o le tino.
  4. Faateleina le maualuga o le toto.
  5. O le atinaʻeina o le retinopathy o le mumū o le retina e fesootaʻi ma le faaleagaina o vaʻa mata.
  6. Faʻaitiitia le faʻamaʻi, o se taunuuga, o le i ai o se malulu po o se fulu.
  7. Paʻu ma fatu fatu.

Ina ia mafai ona puipuia na ituaiga o maʻi, e tatau ona e tausia lau soifua maloloina. Aua e te paie ma siaki tasi i le ono masina i totonu o se falemaʻi. E le gata i lea, ina ia faʻaitiitia le lamatiaga o le atinaʻeina o le maʻisuka, e tatau ona e pipii atu i ia ituaiga puipuiga:

  1. Taʻitaʻi se olaga malosi. E tatau ona e tulaʻi mai le nofoa ma fai taʻaloga masani. E mafai ona avea ma se mea: mai le asiasi atu i le vaitaele e auai ai i taaloga taaalo.
  2. Mulimuli i mataupu faavae o togafitiga o le maʻisuka, o lona uiga, ia taofia le atinaʻeina o le maʻi, e tatau ona e 'ai sina meaʻai ma le falai, meaʻai vave, faʻamaʻi faʻamalolilo faigofie, fua suamalie. I se isi itu, e tatau ona faʻamalosia lau mea taumafa i fua e leʻi faʻasalaina, fualaau faisua, meaʻai e aofia ai fiber ma gaʻo vailaʻau.
  3. Puipui oe lava mai le le mautonu. Ina ia faia lenei mea, ia tau le gauai atu i mea uma lava laiti. E pei ona fai mai tagata, o maʻi eseese e aliali mai mai neura. O lea la, i vailaau masani, o lenei manatu e moni.
  4. Faʻaopoopo le malologa ma galue. E le mafai ona e faʻamalosi oe lava i le tele o mea ae le lava le moe. Le leaga ma le le lava o le moe e faʻaititia ai le puipuiga a le tino.

Afai e te lagona ni faʻamaoniga mautinoa e mafai ona taʻu mai ai le maʻisuka, e tatau ona suʻeina oe mo le suka suka. Afai e te maua lenei fomaʻi, aua e te maumau le loto! E le o se faʻasalaga, faʻafetai i metotia faaonaponei o togafitiga, o le maʻisuka ola i se olaga atoa, pei o isi tagata.

O le vitio i lenei tusiga o loʻo talanoa e uiga i auala e iloa ai le maʻisuka.

O le a le paleni o le inisalini ma pe aisea e manaʻomia ai

O le inisalini e faʻasaʻoina e le pancreas. O lona gaioiga autu o le felauaiga o le kulukose ua solo i totonu o le toto i gaʻo ma siama uma o le tino. E nafa foi o ia ma le paleni o le gaosiga o le porotini. O le inisalini e fesoasoani e faʻapipiʻiina mai i mea amino ma tuʻuina atu ai protein i sela.

A oʻo ina faʻalavelaveina le gaosia o le hormone poʻo ona fegalegaleaiga ma fausaga o le tino, e maualuga le kulūkose o le toto (e taʻua o le hyperglycemia). E foliga mai o le mea autu o le suka e le o iai, ma e le mafai ona ia ulu atu i totonu o sela.

O le mea lea, o le suavai le maua o le kulukose e tumau pea i totonu o le toto, o le a sili atu ona eleelea ma ua le maua ai le malosi e felauaiga ai le okesene ma meaʻai e manaʻomia e lagolago ai le gaosiga o le tino.

O se taunuuga, o puipui o vaʻa e le mafai ona faʻaaogaina ma ua le toe aoga. E faigofie lava ona faamanualia i latou. Faatasi ai ma lenei "sugaring", e mafai ona afaina ai neura. O nei mea uma i le faʻalavelave e taua o le maʻisuka.

O ai o loʻo lamatia?

E i ai se vaega o aʻafiaga, e aofia ai tagata oe, po o le a lava le mafuaʻaga, e faigofie i le atiaeina o se faʻamaʻi:

  • O fafine na fanauina se tamaititi e sili atu i le 4.5 kilokalama. Fafine na iai ni faʻalavelave faʻafuaseʻi mo ni nai piriota pe ua maliliu a latou fanau.
  • Tagata matutua ma tamaiti o latou aiga vavalalata pe maua i le maʻisuka.
  • Tamaiti ma tagata matutua e sili atu le mamafa o le tino, mamafa.
  • Tagata maʻi e iai ituaiga o maʻi o le gaʻo, faʻamaʻi o le ate, pancreatitis, faʻamaʻi o le gaʻo, atherosclerosis,
  • Tagata na maua se paʻu.

E faʻapefea ona e malamalama e mafai ona e atiaʻe le maʻisuka i lou olaga ma o ai e tatau ona muamua suʻeina? E i ai le tele o mea lamatia e faʻateleina ai le gasegase pe a faʻatusatusa ma isi tagata soifua maloloina.

  • Aiga. Afai o se tasi e vavalalata ia oe e iai le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, o le a sili atu ona e maua le maʻi.
  • Totogi mamafa. O le mamafa o le maʻisuka e maua tele i le maʻisuka ituaiga 2.
  • Aga masani leaga. O le ulaula, faʻaleagaina o le ava malosi ma le taumafa leaga e le gata ina faʻateleina ai le ono mafai ona maua ai le maʻisuka, ae faʻateleina foi le gasegase o le faʻamaʻi ma faateleina ai le ono tulai mai o faʻafitauli.
  • Toto I fafine maʻitaga, e siaki lelei le maualuga o le kulukose o le toto i le taimi atoa, talu ai o loʻo i ai se ituaiga faapitoa o le maʻisuka ua maua i totonu o fafine maitaga - maʻisuka maʻisuka.
  • Tuai. O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka e sili atu ona taatele i tagata matutua ma i le matua o lenei tulaga na o le faateleina, ae peitai, e tatau ona manatuaina o le maʻisuka ituaiga 1, e ese mai ai, e sili atu ona taatele i tamaiti ma tagata talavou.

O lenei faʻamaʻi e sili atu ona faigofie ona puipuia nai lo le togafitia. O le maʻisuka e vave ona gasegase ma ua le mafai ona toe malosi. O le faʻaalia o le faʻamaʻi e aʻafia ai na vaega o tagata gasegase o loʻo aʻafia i ia tulaga:

  • Maʻi Beta-cell (pancreatitis, kanesa pancreatic, ma isi),
  • Aiga
  • Faʻafitauli o le tino o le endocrine: maualuga-poʻo le faʻaleagaina o le toto o le thyroid, pathology o le grenalal gland (cortex), pituitary gland.
  • Pancreatic arteriosclerosis,
  • Vailaʻau faʻamaʻi pipisi: measula, susu, rubella, chickenpox, herpes,
  • Soifuaga masani (leai se faʻamalositino),
  • Oʻoʻo (aemaise lava i le taimi o le maitaga)
  • E tele le atuatuvale
  • Maualuga maualuga
  • Toga ma le ava malosi,
  • Vaʻaia taimi umi i nisi faʻamaʻi (pituitary somatostatin, prednisone, furosemide, cyclomethiazide, antibiotic, hypothiazide).

O tamaitai e sili atu ona faigofie i lenei faʻamaʻi nai lo alii. O lenei mea e mafua mai i le mea moni o loʻo iai le tele o testosterone i le tino o tagata, lea e aʻafia ai le gaosia o le inisalini. E le gata i lea, e tusa ai ma fuainumera, o teineiti e sili atu le suka ma gaʻo gaʻo, e faʻatele ai le kulukose o le toto.

Maʻisuka - Ituaiga o faʻamaʻi

E toʻatele ua faʻalogo o le maʻisuka o se pasene maualuga o le suka toto. Ioe, e saʻo lenei mea. Ae e leʻo taimi uma e tupu ai le inisalini.

I le maʻisuka ituaiga 1, o le pancreas e amata ona gaosia i le tele o mea. O se taunuuga, o nei hormones e le faigofie ona latou taulimaina o latou tiute - latou te le mafai ona aumaia ni kulūkose molemene e matua manaʻomia tele i siama o le tino.

E foliga mai o matelaina ua matelaina, ma i totonu o le toto, i le isi itu, o loʻo i ai se tele o lenei meaʻai fualaʻau. E faasolosolo lava, e le o le tala o le hyperglycemia, o loʻo maua ai le maʻisuka. Faatasi ai ma le fesoasoani o le injections o le inisalini, e taua le tuʻuina atu o masini ei ai nila.

Ae o loʻo i ai le maʻisuka ituaiga 2. Faatasi ai ma lenei ituaiga o le faamai, o le pancreas e foliga mai e lava le insulin. Na o le taimi nei ua le toe iloa e le siakiina o latou tagata fai mea faigaluega ma e le pasi atu le hormone i totonu o siama.

O le mea e malie ai, o le maʻisuka ituaiga 1 e masani ona tupu i tupulaga talavou e leʻi oʻo i le 30 tausaga. Ae o le ituaiga 2 o le faamai e masani lava ona maua i latou ua silia ma le 50 tausaga. O se faʻamaʻi lea o tagata matutua.

E i ai foi se setete predabetic pe a maualuga le maualuga o le suka i le toto. O le maʻi suka e lei oʻo i le atinaʻe, ae o nisi o ona faailoga e manino lava. I nei tulaga, e tatau ona e vaʻavaʻai atili ia te oe lava.

E tatau i tamaitai ona mataala tele ia i latou lava, talu ai o le maʻisuka e sili atu ona aloaia i vailaau faʻapitoa o se faʻamaʻi tama. E ono le mafai ona maʻi tagata, ona o le faʻafeusuaiga o le homone e gaosia e le tino e faʻalavelave ai i le inisalini faafitauli.

O lenei faʻamaʻi e masani lava ona i ai se foliga masani ma e fesootaʻi ma se faʻafitauli o le endocrin system, aemaise lava i le le mautonu i le maualuga o le insulin (o le hormone base o le pancreas). O le a le faiga o lenei maʻi ma le auala e fuafua ai le maʻisuka?

Ou te lolomi (insulin dependent)Ituaiga II (leai se inisalini tutoatasi)Gestational (glucose inesite)
O le tino puipuia o le tino e amata ona faʻaumatia ai sela o le pancreatic. O kulūkose uma e faʻafefea ai vai inu i totonu o le toto, ma amata ai ona faʻamalolo.

O le maʻi i le toesea o togafitiga e mafai ona paʻu i totonu o se siama, lea e masani ona oʻo atu ai i le oti.

E faʻaitiitia le lagona o le faʻaleleia o le inisalini, e ui lava o se aofaiga masani e maua. I le aluga o taimi, o le gaosia o le hormone ma le malosi o le malosi (glucose o lona autu autu).

E faʻamalosia le faʻamalosia o le protein, e faʻaleleia ai le faʻamaʻiina o le gaʻo. O tino o Ketone e amata ona faaputuputu i totonu o le toto. O le mafuaʻaga o le faʻaitiitia o le lagona e ono oʻo i le matua poʻo le faʻaleagaina (faʻamaʻi vailaʻau, oona, faʻamalosi fualaau) o se faʻaitiitia o le numera o le faʻalogo.

E tele lava ina foliga mai i fafine pe a uma le fananau. O le tele o tamaiti i lenei tulaga e sili atu i le 4 kilokalama. O lenei faʻamaʻi e faigofie ona alu i le maʻisuka ituaiga II.

O le masini o foliga vaaia o maʻisuka taitasi e eseese, ae o loʻo i ai ni faʻamaoniga e iloagofie ai i latou taʻitasi. Latou te le faalagolago foi i le matutua ma le itupa o le tagata maʻi. E aofia ai:

  1. Suiga o le mamafa o le tino,
  2. O le tagata maʻi e inu i le tele o vai, aʻo fia inu pea,
  3. Ole faanatinati faifai pea i le urinate, o aso uma e mafai ona oʻo i le 10 lita.

E faʻapefea ona faia se suʻega faʻamaʻi ma le toto mo le maʻisuka i le fale

O le punavai autu o le gaosiga o le malosi, e talafeagai mo le tino o se tagata matua ma se tamaititi ina ia mautinoa le lelei o le galue, o le kulukose, lea e faʻaaogaina e siama e pei o le suauu. O lona ulufale atu i totonu o sela e maua mai i le insulin - o se hormone na gaosia i le taimi o le gaoioiga o le pancreas.

I se tagata soifua maloloina, faatasi ai ma le faateleina o le maualuga o le suka toto, o le insulin e faʻataunuʻuina. Glucose e sili atu ona faʻaleleia atili i sela, o lona faʻatonuga ua faʻaitiitia.

E masani lava, o le suka i totonu o le lita o le toto e le tatau ona sili atu i le maualuga o le 5.5 mmol i luga o se manava gaogao, ma a mavae sina taimi, pe'ā uma ona 'ai - 8.9 mmol.

Ina ia siakiina le mimi po o le toto mo le kulukose i le fale, e mafai ona e faʻatau i soʻo se fale talavai ua fuafua faapitoa mo lenei faʻamoemoe:

  • toto kulukose toto
  • uila faataitai,
  • A1C kit.

O le glucometer o se masini faapitoa lea e mafai ai ona e siakiina lou toto mo le suka e aunoa ma le fesoasoani a tagata tomai faapitoa. Ua faʻapipiʻiina i se tamatamailima o le togi ma se vaega faapitoa o suʻega e fuafua ai le maualuga o le suka.

O lenei ituaiga taʻaloga e aunoa ma se faʻamaumauga e faʻatau atu i le fale talavai. E tatau ona faia le auiliiliga e ala i le faitauina o faʻamatalaga i le taimi muamua. Afai o le suʻega na faʻaalia ai o le urine e aofia ai le suka, e tatau ona faia se suʻega toto i se glucometer.

A1C kit

O suʻega o loʻo faʻatinoina e le A1C kit ua faʻaalia ai le maualuga o le toto toto i le tolu masina. E masani lava o le A1C e tatau ona 6%. Aʻo leʻi faʻatau atu sea pusa, faʻalogo i le umi o le suʻega na faʻaalia ile pusa. O le pusa o le fale e ofoina atu se taimi e suʻesuʻeina ai le 5 minute.

Faʻavasegaga o le maʻisuka ma mafuaʻaga

E tolu ituaiga autu o le maʻisuka e mafai ona iloga.

O le mafuaaga autu mo le atinaʻeina o lenei ituaiga o maʻisuka o le gaioiga lea e tupu pe afai e le afaina le puipuiga, ma o le taunuuga lea e amata ai ona faaleagaina e le siama le tele o sela o le tino e nafa ma le gaosiga o le inisalini.

Suga (glucose) e toso mai ai le vai mai sulu i totonu o le toto. O le suavai ua faʻaaogaina e ala i le faʻaogaina o meaʻai, e maua ai le avanoa e faʻamalolo ai. O le mamafa o le maʻi e faʻaitiitia le malosi ma, afai e te le amata togafitiga i le taimi, e mafai e se tagata ona paʻu i se maʻi suka, lea e mafai ona oʻo atu i le oti.

O faʻamaʻi o le pancreas, faʻaleagaina o le tino e le rubella, siafesa, ma le mumps viruses e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻeina o ia ituaiga masima. O le fafagaina o se pepe i le susu o le povi o se vaega faʻavae mo le atinaʻeina o sea ituaiga gaioiga.

Tusa o le maʻisuka e masani ona aafia i tupulaga talavou ma tamaiti, e masani ona taʻua o le "suka suka." O lona isi igoa o le "maʻisuka o le tupulaga", ua vave ona atiina ae ma, i le leai o se vaavaaiga lelei ma togafitiga, e oo atu ai i le oti.

Faatasi ai ma lenei ituaiga o maʻisuka, o le inisalini e faʻamalamalama lelei, ae o le lagona o ona faʻalogo ua faʻaitiitia, ma o le kulukose e le ulufale i sela. O le faʻaaogaina o le hormone e leʻi tapaina e faʻaitiitia ai le taimi, ma faʻaititia ai le gaosiga o le malosi.

O le faʻapipiʻi o le faʻapipiʻi o le palatini ua faʻalavelaveina, lea e oʻo atu ai i le malepelepe o polotini, faʻateleina le faʻamaʻiina o gaʻo. Metabolism oloa (tino o le ketone) faʻaputu i totonu o le toto. O mafuaʻaga mo le faʻaitiitia o le lagona e mafai ona faʻaitiitia i le aofaʻi o tagata suʻe suʻega e fesoʻotai ma suiga o le matua poʻo o latou faʻaleagaina ona o le ogaoga o le inisua o vailaau faʻasaina, tagofia o vailaʻau, ma le gaʻo.

O le maʻisuka e le o le insulin e sili atu ona aafia ai tamaitai.

O lenei ituaiga o maʻisuka e mafai ona tupu i se fafine aʻo maʻitaga. E tele taimi e tuʻulafoaʻia ai lava pe a mavae le fanau mai o le tamaititi. O le mamafa o le tama i ia tulaga i le fanau mai e sili atu i le 4 kilokalama. O fafine ua maua i le maʻisuka maʻi mama o loʻo lamatia, ona o loʻo i ai le maualuga maualuga o le maʻisuka ituaiga II nai lo isi tamaitai.

E tele isi ituaiga o maʻisuka. E fesoʻotaʻi tuusaʻo ma le le atoatoa o le inisalini o faʻasalaga, faʻasologa o genetics, tulaga faʻafefiloi ("maʻisuka vevela").

E ui i le mea moni e faapea o le faʻafitauli o le faʻamaʻi i tamaiti e talitutusa lava ma le atinaʻeina o lenei maʻi i tagata matutua, o ona lava uiga. O le maʻisuka ituaiga 2 i tamaiti e seasea lava. I le tulaga o le ituaiga muamua o le maʻisuka i totonu o se tamaititi, o le fatuga o le mafuaʻaga pe a leai se numera tele o siaki e mafua ona o le faʻamalosia o le inisalini.

Faʻaiʻuga e aʻafia ai le atinaʻe o le maʻisuka i tamaiti:

  • fafaga pepe i mea faʻafefiloi poʻo le vave faʻamutaina o le susu,
  • popolega e mafai ona oʻo atu i se faʻaitiitia o le puipuiga a le tamaititi,
  • faʻamaʻi faʻamaʻi muamua (o le misela, rubella, mumps) na mafatia muamua le tamaititi.

I le avea ai o se tulafono, o tamaiti laiti e le faitio i ni faʻamatalaga laiti o malaise. O le mea lea, e tatau i mātua ona faʻaeteete ma gauai atu i soʻo se suiga iloga i amioga masani ma le manuia o le la pepe.

E faʻapefea ona iloa le maʻisuka i le fale?

Sili taua fomaʻi

Ermekova Batima Kusainovna

Malyugina Larisa Aleksandrovna

Murashko (Mirina) Ekaterina Yuryevna

Aafia i le 20 tausaga. PhD i Faʻataienisi Faʻafomai

I le taimi nei, e toatele e popole i le fesili i le auala e fuafua ai le maʻisuka i le fale, ona o le faateleina o le numera o tagata e aafia i lenei maʻi matautia i tausaga uma.

Muamua lava, e tatau ona e gauai atu i le setete o le soifua maloloina ma le faʻaalia o nisi o mea le lelei.

O le toʻatele e le iloa e uiga i le i ai o se faʻafitauli, ona e leai so latou manatu e uiga i lona faʻamaoniga, o le mea lea, o se mea faateʻia e tupu i le tofiga o le fomaʻi ona o le le iloa ma le faʻafuaseʻi. O le mea lea, e tatau ona e saunia mo se saʻoga tutoatasi saʻo e uiga i le matauina o oe lava ma lou tino.

E taua le iloa e leai se mea e tupu masani mai le natura. O loʻo i ai "faʻaaliga" vaaia lea e logoina ai se tagata e uiga i le i ai o se faiga le lelei. E iloa le DM i se fesuiaiga i le mamafa, ma toetoe a leai se mafuaaga, e tusa lava pe leai.

O faʻasolosolo taimi e le faʻamalolo ma faʻamaʻi e mafai ona taulai atu, faʻatasi ai ma mea uma, faʻafitauli ile malulu ma faʻafitauli pipisi.

I nisi o maʻisuka, o le a faʻaitiitia le vaʻaia ma o loʻo i ai se faʻaitiitia o le gaioiga faʻaletino ma le leai o se naunau mo gaoioiga masani o aso uma. O le malosi o faaaliga e mafai ona eseese, ae i le tuufaatasiga, o nei faailo e tatau ona fautuaina ai le i ai o se tulaga lamatia matautia.

O se tagata o loʻo mafatia i se faʻamaʻi e maua ai se lagona malosi o le fiaʻai, ma e mafai ona faʻafuaseʻi ona puʻeina o ia i se "tuinanau" tuinanau. E mafua ona o le maualalo o le maualuga o le insulin. E tutusa lava mea mo le fia inu: e matua iloa lava pe a sili atu le tele o le suavai e manaʻomia nai lo le mea masani. O lenei faailoilo lelei le faʻaalia o le faʻamaʻi e tusa lava pe le alu i le falemaʻi.

A maua le suka, e amata ona "mafatia" ia namu o le faiʻai, e mafua ai le ita tele, o isi taimi e faʻamalosi, e le masani ai mo lenei tagata. O le mafaufau o loʻo aafia i le faʻamaʻi e mafai ona faʻafefe i soo se itu, e mafua ai ona maua e le maʻisuka se lagona o le atuatuvale ma le atuatuvale.

Pe a faʻaalia uiga o loʻo i luga, e mafai loa ona e fai atu i ai ma se tikeri maualuga o le mea e ono tupu ai le lamatia. A aunoa ma ni suʻega, e mafai ona e iloa le faʻamaʻi ile fale. O lenei mea o le a fesoasoani e faʻamautinoa ai le fefaʻatauaʻiga o le lamatiaga i le tino ma o le a avea o se aʻafiaga mo le faatelevaveina o le fesoasoani.

E taua le iloa e le mafai ona tolopoina uma auala e ala i le faauigaga ma alu i le fomaʻi, ona o le tino e mafai ona le lelei, aemaise lava le mafaufau o le maʻisuka e mafai ona oo atu ai i le oti ona o le maualuga o le suka o le toto.

O le a le tele se taumafaiga mo nei ituaiga tutoatasi. I aso nei, e tele ni filifiliga mo le sailia pe o maʻi le tino poʻo leai.

Afai ei ai se manaʻoga ma le avanoa e suʻe ai le maʻisuka, ona tolu lea o filifiliga:

  • faitau glucometer
  • fasi siaki
  • seti kit ato A1C.

I le lautele, o le a leai ni faafitauli i le talosaga. I faʻamatalaga faʻapipiʻi, o mea uma lava e faʻamatalaina i se gagana e mafai ona maua, ma laʻasaga taʻitasi taʻitasi. Ae o le tau, e talafeagai foi. O vaʻa fuafuaina e tutusa ma faailoga mai le 500 i le 2,500 ru. E faʻalagolago lava i masini ma le gaosimea.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o fasi pepa mo le suʻesuʻeina o urine e maua ai le tau maualuga o le lima selau rubles, e sili atu le taugata o glucometers.

E mafai ona faʻaalu se tupe itiiti i luga o iuga ma lou lava filemu o le mafaufau, faapea foi lou agaga, ma i le lumanaʻi e mafai ona e mautinoa i au laasaga: e aoga le alu i se taimi atofaina ma se tagata tomai faapitoa poʻo le taulaʻi atu i se isi faʻamaʻi e fetaui lelei ma mea na iloa.

Afai tatou te talanoa e uiga i le sao o masini ma masini suʻesuʻe, ona tatau lea ona tatou taofi i luga o fasi pepa e suʻe ai le urine. Latou te le mafai ona iloa se vaega ole suka o le itiiti ifo i le 190 mg / dl. O le mea lea, o le faʻaliliuga e oʻo atu ai i le le saʻo.

Afai e aliali mai le glucose i luga, ona sili atu lea ona lelei le faʻaogaina o le masini ma le saʻo maualuga. A e faʻatau mai se pusa A1C, e tatau ona e mautinoa e maua ai iuga mo le 10 minute, a leai e le tatau ona e faʻamoemoe mo le aoga faapitoa.

Ae mo le glucometer, ona faʻamaonia mea uma e le maualuga o le saʻo.

O le tulafono autu o le faia o se auʻiliʻiliga i luga o se manava gaogao, a leai o le a le saʻo le faitauga.

Ma le isi, i se mea sese, e tatau ona e faʻaeteete: e tusa ai ma faʻamatalaga faafomaʻi, o le mea tonu lava e tusa ma le 20% o le eseesega mai le ituaiga o meafaigaluega. O le mea lea, o lenei fuainumera o le a le afaina ai suiga i le lalolagi i togafitiga i le lumanaʻi.

E tuʻuina atu e le kamupanī ni suʻega faʻapitoa i le masini, e tusa ai ma lea taimi mai lea taimi i lea taimi e mafai ona siaki le faatinoga. Latou te faʻaalia le saʻo saʻo e mafua mai i le enzyme na teuina i luga o le pito i luga, lea e tali lelei ma sela o le toto, faʻamaonia saʻo le lolomiina o le kulukose.

E le mafai ona maitauina le maʻisuka mo se taimi umi, talu ai o faailoga e talitutusa ma faʻamaoniga o isi faʻamaʻi poʻo atonu o le a matua leai lava.

E tatau ona manatuaina o loʻo i ai se vailaʻau faʻapitoa. Afai oi ai se faʻamaʻi i tagata o le aiga, o le toto mo le suka e tatau ona foai soo. O nei lava fautuaga e mafai ona faʻasalalau i tagata matutua, faʻapea foʻi ma tina maʻitaga o loʻo mamafa tele.

O le faʻamoemoeina o le maʻisuka i le faʻavave pe o le suʻeina o le toto mo le kulukose o nisi ia o metotia faʻataʻitaʻi. E i ai le tele o faʻailoga e maua i le maʻisuka lea e mafai ona fesoasoani i le fuafuaina o le maʻi e aunoa ma ni suʻesuʻega i le fale.

E foliga mai e faalagolago i le maualuga o le faʻamalosia o le inisalini, le umi o le maʻi ma uiga taʻitasi:

  • fia inu pea
  • faʻaauau faifaipea
  • faateleina le 'ai
  • paleni mamafa
  • sasaina o le paʻu ma mucous membranes, masani ona le lelei le manua o manuʻa,
  • malulu faaumiumi, umi faaumiumi o maʻi pipisi,
  • faanenefu vaaiga
  • faafitauli ma le malosi i alii,
  • vaivaiga, vaivai, le fiafia,
  • faaitiitia le vevela o le tino
  • tupe mama.

O le maʻi suka e faʻaalia ai foliga o isi maʻi tuga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se maʻi o le maʻisuka. E afaina ai sooga ma ponaivi o vae, o le toto e faʻalavelaveina ona o le atherosclerosis, ulia, manuʻa e le lagona foliga mai, aʻo faʻaitiitia le faʻailoga o le tiga.

Afai e te le faia ni togafitiga talafeagai mo vae ua faaleagaina, ona tupu ai lea o le gangrene. E le gata i lea, o le maʻisuka e sili atu ona faigofie i le atinaʻeina o nisi o gasegase cardiovascular. I tamaitai, o lenei lamatiaga e sili atu le maualuga nai lo alii.

Faʻatasi ai ma aganuʻu, o vailaʻau faʻapitoa e tuʻuina atu ai fualaʻau lelei ma metotia mo le togafitia o le maʻisuka. O fualaau faʻalaʻaulaʻau e le gata ina mafai ona togafitia le maʻisuka e ala i le fetuutuunai o le maualuga o le suka, ae faʻamaonia foi le vevela, toe faafoi mai se mea lelei, siitia le faʻalautele ma le faʻatino.

E tele auala e togafitia faʻaleaganuʻu ai:

  • Ata teuteu o le laurel leaf. Laʻau lauʻeleʻele 10 fasi mea na asu i se ipu vai inu. Faʻaosooso pe a ma le 2 i le 3 itula. Ave le afa tioata (125 ml) faʻatolu i le aso afa afa itula ao leʻi oʻo i taumafataga.
  • Laura fua. Suauʻu 15 laulaʻau lapopoa i le 300 ml vai mo le 5 minute. Liligi i totonu o se vevela i se nofoaga ma lau. A maeʻa le 3 i le 4 itula, faʻailoa ma inu faʻatasi i se aso, fai sina vaega itiiti. Tausia uma aso 3 ma lua vaiaso malolo.
  • Faʻasoʻotoga o meaʻai. I totonu o se vevela ma fatu fatu (pe tusa o se sipuni sipuni) sasaa le afa o le lita o vai inu. Faʻamalosia lelei. Faaaoga le 100 ml i le aso ao leʻi 'ai.
  • Tincture o fatu pi i le uaina. 100 g fatu o loʻo kuka i le uaina mumu moni i luga o le vevela vevela mo le itiiti ifo i le 20 minute. A maeʻa ona tatau ona fufulu ma sasaina. Ave le kulimi aʻo leʻi 'ai e le silia le 50 g.

Mai a latou lava lisi, o maʻi ma i latou e mananaʻo e fai ni puipuiga e tatau ona vavaeeseina ese:

  • aano o manufasi ma meaʻai susu,
  • falaoamata ma pasta
  • sugar, sweets ma isi suamalie,
  • meli
  • sua sua
  • pateta
  • falaoa fefete.

E na o mea uma e fou ma masani, e leai ni mea inu, mea e lelei ai meaʻai ma mea e 'ai.O le gasegase o le maʻisuka e faʻamanuiaina i le lisi, e aofia ai pi, pi, kapisi, greens, zucini, ma le eggplant. Buckwheat e aoga tele.

E tatau ona e 'ai e masani e tusa ma le 6 taimi i le aso, ae i laʻititi ma meaʻai i le va e le manaʻomia. O le laʻititi o le fualaau o mea taumafa, o le itiiti ifo o le insulin o le tino e manaʻomia ona faʻatulagaina.

O le mea moni, o togafitiga ma le puipuia o faʻafitauli o le faʻamaʻi e faʻavae i luga o se taumafa maualalo-gaʻo, ae afai e faaopoopoina e le gata i le fua a le tinamatua, peitaʻi e ala i se fofo faamaonia, ona mafai lea ona faʻaitiitia le ala o le maʻi:

  1. Faʻaitiitia le faʻaaogaina o le cholesterol.
  2. Nai lo le suka, faʻaaoga se mea suamalie.
  3. Vaʻai vae mo le faʻaleagaina. Fufuluina i aso uma i le fasimoli ma faʻagogo lelei.
  4. Faʻasalaga faʻaletonu i le faʻaletino faʻaletino, aemaise lava le mamafa o le tino.
  5. Mataitu ou nifo e puipuia mai ai siama.
  6. Aloese mai le atuatuvale.
  7. Faʻaauau ona mataʻituina ia faitauga i suʻega toto ma urine.
  8. Aua neʻi faʻaaoga fualaau faʻasaina e aunoa ma se faʻataʻitaʻiga a le fomaʻi.
  9. Togafitiga ma togafiti a tagata.
  10. Ia i ai pea se faʻamatalaga faʻatasi ma oe e uiga i le maʻi suka ma se sapalai o le inisalini po o vailaʻau talafeagai faʻatasi ma oe.
  11. E fautuaina togafitiga mo togafitiga faʻapitoa mo tagata o loʻo maua le maʻi suka ma faʻamaʻi o le ate ma fatugaʻo. O togafitiga lelei i falemaʻi faʻapitoa faʻapitoa faʻapitoa e faʻatautaia i le faʻaaogaina o le fomaʻi, togafitiga o le physiotherapy ma le pala.
  12. Manua faʻasolosolo taimi.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi masani lea e aafia ai alii, tamaitai, ma tamaiti laiti foi. O le faailoga o le togafitiga e tafe "filemu," o le mea lea o le maʻisuka e tatau ona fuafuaina i se taimi vave.

O se maʻi manaia e mafai ona tupu toetoe lava a leai ni faailoilo, pe o faʻamatalaga e le o faʻalauiloaina e tusia ai e le tagata maʻi faʻamaoniga uma o le faʻamaʻi i isi faʻamaʻi. Ae ui i lea, o loʻo i ai se lisi o faʻamaufaʻailoga o le a mafai ai foi e oe ona iloa le faʻamaʻi i le fale.

E le masani ona iloa le maʻisuka

E ui i le mea moni o mafuaʻaga ma le atinaʻeina o ituaiga ituaiga o maʻisuka eseese, e faʻagatasi i faʻamatalaga faʻapitoa o faʻamaoniga, o mea e le mafai ona aʻafia e le matua ma le itupa o se tagata.

  1. susu, fia inu, inu sili atu i le 2 lita i le aso,
  2. e masani ona faia i le aso e tasi i le 5 lita, pe a oʻo i le 10 lita.
  3. suiga i le mamafa o le tino.

Suiga o le mamafa o le tino o se faailoga lea e mafai ai e oe ona fuafua le ituaiga o maʻisuka. O le gau o le mamafa o le maʻisuka o le ituaiga muamua, o lona faateleina o le uiga o le ituaiga lona lua.

I le faaopoopo atu i faʻamaoniga autu, ei ai isi, o le mamafa e faalagolago i le umi o le maʻi. Faatasi ai ma le umi o le aafia i le suka maualuga, o mea nei e mafai ona tupu:

  • faaitiitia le matuitui ma le vaaia o mea,
  • vaivai i vae, gaogao i maso o tamai povi,
  • vaivai, vaivaiga, televave masani,
  • sasaina o le paʻu ma le perineum,
  • osofaʻiga o faʻamaʻi pipisi,
  • e umi se taimi e faʻamalolo ai manua ma le le fiafia.

O le maualuga o lo latou malosi e faʻalagolago i uiga o tagata maʻi, kulūkose ma le umi o le maʻisuka.

Afai o se tamaititi po o se tagata matua ei ai se lagona o le fia inu, mago le gutu, ua amata ona ia gauai se aofaiga tele o le vai ma e masani lava ona susu i le po, e aoga le mafaufau. I le uma, o le mea tonu lava lea o nei faʻamaoniga e fesoasoani e fuafua ai le maʻisuka i le amataga.

I tulaga faapena, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi o ia, pe a uma ona faʻalogo i faitioga, o le a ia faia se suʻega talafeagai, e aofia ai le tele o suʻega, e aofia ai le toto mo le suka i totonu, o le suega masani (i se tagata soifua maloloina, e le tatau ona i ai se suka o le urina masani) togafitiga talafeagai.

Aua nei galo e masani lava ona amata le maʻi ma e mafai ona tupu mo se vaitaimi umi e aunoa ma ni faailoga faʻapitoa, ae faʻaalia mai i faʻafitauli ua oʻo mai. Ae o sea filifiliga e mafai ona tuliesea.

Ina ia faia lenei mea, ia le itiiti ifo i le taʻitasi i le tausaga, e tatau i se tagata matua ona faia se suʻesuʻega tutusa e le fomaʻi (foaʻi atu le toto ma le urine e fuafua ai le i ai o le suka i totonu) ma le le amanaiaina ia suʻesuʻega faʻataʻitaʻiina na faatonuina e le tamaititi maʻi mo le tamaititi.

E masani ona iai faʻamaʻi o le maʻisuka, e taʻua o "moli mumu," e mafai ai e fomaʻi ona masalomia le maʻi ma faʻafesoʻotaʻi le tagata maʻi mo se uluai suʻesuʻega e siaki ai le maualuga o le suka.

  • Faʻavaʻa vave. E tali atu fatuga i maualuga maualuga o le kulukose ma e masani ona faʻamalosi i le diuresis, ae o le tele o vai e faʻatasi ma glucose molecules.
  • Manava. O le faateleina o manaoga o le suavai a tagata o se sao tele i le maʻisuka. O le maualuga o le kulukose e taʻitaʻia ai le faʻaitiitia o le suka i le urine, ma o le tino o loʻo faʻamalolo. O le puipuiga autu mo le faʻalalalaina o le galala - ua tuʻuina atu faʻamatalaga i le faiʻai e tatau ona toe faʻaleleia vai. E amata ona inu tele le tagata nai lo le taimi muamua, o nisi taimi e oo atu i le 8-10 lita i le aso.
  • Paʻu mamafa. E ui i le mea moni o le toʻatele o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e mamafa tele, e amata le gau o le mamafa i le amataina o le maʻi ma se olaga masani ma e aunoa ma le suia o le meaai.

Faʻasalaga o le galala, faʻalauteleina le urination ma le mamafa o le mamafa o soa masani ia o le maʻisuka ma vave faʻaosoosoina le fomaʻi e mafaufau e uiga i se gasegase tuga. Ae ui i lea, e iai foi ni faailoga lauiloa o le maʻisuka, lea, e ui i lea, e mafai ona fesoasoani e masalosalo ai lenei siama ma mafai ai ona amata togafitiga vave.

    Vaivai ma faʻaititia le faʻatinoga, o se lagona le tumau o le "leai se malosi" e mafai ona tupu i soʻo se tagata soifua maloloina, ae ui i lea, o le faʻavaivaia o le vaivai, le mautonu ma le vaivai faaletino, e le mafua mai i le mamafa poʻo le atuatuvale, ma le leʻa foi pe a uma le malologa, e mafai ona avea ma se faailoga o le maʻi endocrine, maʻisuka.

  • Hyperkeratosis - mafiafia o le paʻu. O le paʻu e vevela, faʻapouliuligia ma le maua ai ona foliga vaaia lelei, o loʻo i ai le mafiafia ma le paʻu o le paʻu, o se faʻalavelave i vaʻavaʻa ma tagata faʻailoa. O paʻu o fao e pagatia foi, o le paʻu i le mea o fao e mafiafia ma mumu.
  • Tue le paʻu e pei foi o le sasaina i totonu o le fale. I le faaopoopo atu i faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi, o le paʻu o lenei ituaiga e mafua ai ona mafua ai le maʻisuka.
  • Lulu o lauulu. Afai e amata faʻafuaseʻi ona paʻu le lauulu i ni aofaiga tele, e le tatau ona e le amanaiaina lenei faailoga ma taumafai e foia naʻo auala o le cosmetology, masalo o le mafuaʻaga e mafua ai le ogaoga o gaioiga i le tino, e aofia ai le endocrine system.
  • Gout E ui lava i le mea moni e faapea o lenei ituaiga o mea leaga faʻaleagaina ua taʻua o se faʻamaʻi tutoʻatasi, o nei maʻi e lua e masani ona fesoʻotaʻi ma le isi, ona o loʻo iai a latou aʻafiaga masani. O nei faʻamaʻi uma e fesoʻotai saʻo lava i faʻafitauli o le olaga ma le gaʻo, o lea o tagata e tele le mamafa e lamatia ai le atinaʻe o le insulin, gout, ma le maʻi cardiovascular.
  • Le faʻaaogaina ma le solia o le faasolosolo solofanua, faʻasologa o le maʻitaga ma le tamaititi. O le leai o se maʻitaga mo se taimi umi, faʻapea foʻi ma le le lelei o le faʻaleleia o le tino e mafai ona avea ma faailoga o le tele o faʻamaʻi, ae afai ei ai nei faafitauli, o le a le sili atu le lelei le siakiina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.
  • Faʻaleagaina o le tino popole. O faitioga e pei o le le mautonu, atuatuvale, ita, faaitiitia le gaioiga vaaia e tatau ona avea ma se avanoa e faafesootai ai se fomaʻi e saili ai pe maua oe i le maʻisuka.
  • Faʻaitiitia le faʻamaʻi. Afai e masani ona e malulu, fungal ma siama siama, e te le toe faʻafoʻi mo se taimi umi pe a maeʻa ona maua ni faʻafitauli o le manava, pe o iai foi ni faʻafitauli, ia mautinoa e feutagai ma se fomaʻi e suʻe le mafuaʻaga o le le atoatoa, atonu ona o le toto maualuga.
  • Aisea e tulai mai ai le kulukose toto

    Latou te tuʻuina atu e fuafua ai le maualuga o le suka i le plasma toto. E sili atu ona lelei le faia o se faʻalavelave e aofia ai ia ituaiga suʻesuʻega:

    • Urine i tino ketone ma suka,
    • Toto mo le suka mai lou tamatamailima
    • Toto mo le insulin, hemoglobin ma le C-peptide,
    • Glucose Sensitive Test.

    Toto mo le glucose e faʻatumu ai le ata e te manaʻomia e foai faalua: i luga o se manava gaogao (masani e oo i le 6.1 mmol / l) ma ni nai itula talu ona 'ai (masani 8.3 mmol / l).

    E masani lava ona tumau le kulūkose toto, aʻo suia le gaʻo - o le mea masani lea mo le amataga o le maʻi.

    A o lei pasia suega, e tatau ona e tausisi i tulafono nei:

    1. Vagana uma vailaʻau i le 6 itula,
    2. Aua le taumafaina a itiiti ifo i le 10 itula aʻo leʻi faia le suʻega,
    3. Aua le taumafaina le vitamini C,
    4. Aua e te faaalu oe lava i lagona ma faaletino.

    Afai e leai se faʻamaʻi, o lona uiga o le kulūkose o le a amata mai le 3.3 i le 3.5 mmol / L.

    E faʻapefea ona iloa le maʻisuka i le fale? O a ni faʻamaoniga i alii ma tamaitai e faʻaalia ai le atinaʻeina o le faʻamaʻi? E mafai ona fuafua le togafitiga e aunoa ma ni suʻesuʻega toto?

    Uluai valaauga

    Aʻo lelei le soifua maloloina o se tagata, ona maeʻa lea ona ia 'ai, o le faʻatupulaia o le kulukose i le tino e tulaʻi mai. Peitai, a maeʻa ni nai itula, o le maualuga o le suka i totonu o le tino e masani ona faʻataunuʻuina i tapulaʻa manaʻomia.

    E faʻapefea ona iloa le maʻisuka? O se maʻi manaia e mafai ona tupu e aunoa ma ni faʻaʻailoga, ma e mafai ona maua i se maʻi ile faʻafuaseʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, na sau se tagata maʻi mo se suʻega masani i se tagata fomaʻi, ma e le gata ina mafai ona ia iloa le maʻi, ae faʻamautu foi le ituaiga o maʻisuka.

    E mafai ona e iloa pe maua oe i le maʻisuka pe leai foi e se ata faapitoa ile falemaʻi. Ma o faʻamaoniga e mafai ona i ai faatasi pe eseese:

    • Manaʻo tumau e inu vai, malaga masani i le faletaele (ma i le po e oo i le 10 taimi).
    • O le malulu ma le paʻu o le paʻu.
    • O le malulu i le gutu.
    • Faʻateleina le manaʻo, e tusa lava po o le a le tele o le mea e 'ai e le tagata maʻi, e te manao lava e' ai.
    • Faʻafitauli vaivaiga tumau.
    • Fuga mai pito pito i lalo.
    • Luga o luga e le faʻamalolo mo se taimi uumi.
    • Vaitaimi o taoto ma vomia.

    E le gata i lea, e mafai e le tagata maʻi ona faʻafuaseʻi ona paʻu le mamafa. I le avea ai o se tulafono, e tupu lenei mea pe afai o le tagata maʻi e iai le maʻisuka ituaiga 1. I se isi itu, o le maua vave o le gaioiga pe a maʻi le tagata maʻi i le maʻisuka ituaiga 2.

    E faʻapefea ona iloa le maʻisuka? Afai e iai au faʻamaoniga o loʻo i luga - pe itiiti pe sili atu, ona manaʻomia lea ona e mafaufau e uiga i lou soifua maloloina, faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma faia se suʻega.

    O nei faailoga o le a le fesoasoani e fuafua ai le ituaiga o maʻisuka, ona e tutusa i ituaiga uma o maʻi. O le mea lea, e lua ituaiga faʻamaʻi e tatau ona vaʻaia ese.

    O le fesili pe maua e le tagata le maʻisuka pe leai, o se mea taua. Talu ai o suʻesuʻega taimi o faʻamaʻiloga o le a fesoasoani e puipuia ai aʻafiaga faʻapitoa o le maʻi.

    E faapefea ona fuafua le ituaiga o maʻisuka? O le ata o le togafitiga o le ituaiga muamua e aofia ai le tele o faʻamaoniga e iloagofie ai le maʻi. O le eseesega e taoto i le ogaoga o le faʻaaliga o le maʻi.

    O se uiga iloga o le maʻisuka ituaiga 1 o le iai lea o suiga tetele i le suka i totonu o le tino (muamua maualuga tele, ma toetoe lava a vave maualalo, ma vice versa).

    Faʻasaga i tua o le ituaiga muamua o le maʻi, o le paʻu tele o le tino o le tagata maʻi e tupu. I le avea ai o se tulafono, o le tagata gasegase e mafai ona vave alu le 15 kilokalama i ni nai masina. E le gata i lea, o loʻo i ai se faʻalavelave moe, aemaise lava o le moe.

    1. Le manogi manogi mai le vaʻa tautala.
    2. Naua, vili.
    3. Paʻa i le manava.

    I le tele o mataupu, o le ituaiga muamua o loʻo maua i tamaiti gasegase, ma e seasea lava i tagata e silia i le 40 tausaga. O le mea masani, o tagata e sili atu ma le 40 tausaga o loʻo maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma o loʻo faatonuina vailaau e faʻaitiitia ai a latou toto suka.

    Ae peitai, e mafai e le fomaʻi ona faia se mea sese, ma i le taimi nei o loʻo alu le faʻamaʻi, o le togafitiga faʻasolosolo e le fesoasoani, ona e le lava mo lenei ituaiga o togafitiga, o se taunuuga, o le ketoacidosis e atiina ae.

    Le ituaiga lona lua o le maʻi

    O le ituaiga lona lua o faʻamaʻi e masani lava ona maua i maʻi e sili atu ma le 40 tausaga. I le avea ai o se tulafono, e le o matauina ni faailoga ogaoga. O nisi taimi o le suʻega masani o le toto e fesoasoani i le faʻavaeina o se maʻi.

    Ole vaega aʻafia e aofia ai tagata e maualuga, toto maualuga ma isi ituaiga o syndromes syndromes.

    O togafitiga faafomai e faaalia ai faapea o lenei ituaiga o maʻi, o se lagona tumau o le fiainu ma le gutu malogo e seasea. O le tele lava o taimi, e faitioina e tagata gasegase i lagona tiga i pito pito i lalo.

    E masani lava, e seasea mafai ona iloa le faʻamaʻi i le taimi. I le avea ai o se tulafono, pe a mafai ona iloa se maʻi manaia, o le maʻi ua i ai ni faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 2.

    E tatau ona maitauina o le lavelave o le maʻisuka ituaiga 2 o le mafuaʻaga autu lea o faʻafitauli o le a faʻaalia i latou i le lumanaʻi.

    O le mea lea, e tatau ona e mataʻituina ma le totoʻa lou soifua maloloina, ma pe a matauina ni faʻamatalaga patino, faʻafesoʻotaʻi loa se fomaʻi. Ae maise lava pe afai ei ai ni mea faʻapitoa.

    Faʻailoga

    E faʻapefea ona maua le maʻisuka? Ma o a faʻaaliga e tatau ona i ai i le auiliiliga ina ia mafai ai ona fai atu ma le mautinoa atoatoa o le maʻi o loʻo maua i le maʻisuka?

    Ina ia iloa le faʻamaʻi, e leʻo le tasi suʻesuʻega e faia, ae tele. O le tagata maʻi e manaʻomia le foaʻiina o le toto mo le glucose, o le suʻega o le urine mo le i ai o le acetone, pasi se suʻega o le toleniuga suka, fuafua le C-peptitis ma isi faailoilo fuafuaina.

    Mo le iloa o le maʻisuka, o le foai atu o le toto i se tino e leai se mea e le lava. E le gata i lea, o le suʻi suʻe e fautuaina i le tele o itula pe a uma se taumafataga.

    Faamatalaga e uiga i isi suʻega:

    • I se tagata soifua maloloina, o le suka ma le acetone e le o matauina i le urine. E mafai ona maua mai le suāsusu i le faʻasolosolo pe afai o le kulukose i totonu o le tino e silia ma le 8 iunite.
    • O le hemoglobin glycated e mafai ai ona e iloa le toto i le tino i le tolu masina talu ai.
    • O se suega o le faapalepale o le kulukose o le a fesoasoani ia te oe e iloa ai mea o loʻo talanoaina: aemaise lava o le maʻisuka poʻo vailaʻau. Mo le anapogi o le toto, o le suka i le tino o le 5.5 iunite. Mo le sampling lona lua, e oo atu i le 7.8 iunite. Afai o faʻamaufaʻailoga e 7.8-11, latou te faʻaalia le le lava o le tui. E silia i le 11 iunite ua maua i le togafitiga.

    Seiloga maeʻa se suʻega auiliili, e mafai e le fomaʻi ona faia le faaiuga saʻo. O le mea e leaga ai, o le ituaiga lona lua o le maʻisuka e masani lava ona maua pe a leiloloa le taimi.

    Ae o le ituaiga muamua, e sili atu ona faigofie ona taulimaina, aua e tele atu lona faʻaalia. Ma e oʻo lava i le tagata gasegase e mafai ona masalosalo o lona tino ua le lelei.

    Ae faʻapefea ona maua oe i le maʻisuka? Taʻu lau tala e faʻauma le iloiloga ma faʻamatalaga!

    O le a le faʻamaʻi ua tupu

    E i ai ni faʻamatalaga iloga e taʻu mai pe faapefea ona iloa le maʻisuka. O la latou lisi atoa lenei:

    1. Faʻaaoga masani le faletaele (ia mulimuli).
    2. Se faʻaitiitia po o se tupe maua.
    3. Tumau faʻamago o le mucosa i le gutu.
    4. O le naunau tele i meaʻai.
    5. Suiga le talafeagai o uiga.
    6. Faʻamataʻu malulu ma faʻamaʻi pipisi.
    7. Le popole.
    8. Faʻasalaga le afaina, le maʻeʻe.
    9. O le tino e toetoe lava o taimi uma e vevela.
    10. E masani lava ona i ai ni fao, faoa i tulimanu o le gutu.

    Faatasi ai ma uiga uma, o se taua tele o le urini, lea e tuua ai le tino i le gasologa o le aso, e faapitoa le faailoga. E le gata i lea, o oso oso faafuasei i le mamafa e tatau foi ona mataala.

    E masani lava, faʻamaoniga o le atiaʻe o le maʻisuka o se lagona faifaipea o le fiaaai. E mafua lenei mea ona o le mea moni e leai ni meaʻai. O le tino e amata ona manaʻomia meaai.

    E tusa ai ma le talaaga o le fiaai o le tino, o le a amata ona paʻu malie le vaai. O le le mautonu i le soifua maloloina o se tagata e mafai ona taitai atu ai i le faʻapouliuli. O ia faʻaʻailoga o se mafuaaga taua lea mo le alu i le falemaʻi. E tatau ona siaki, alu i le endocrinologist.

    O lenei faʻamaʻi i vaʻaiaʻoga faʻapitoa e masani ona taʻua o le "faʻavaveina o le faasologa o le matua", ona o le maʻisuka e faʻalavelaveina uma lava metabolic process in the body. E mafai ona afaina ai faʻafitauli faigata:

    1. Faʻasalaga o le gaioiga o gland. O le le atoatoa e mafai ona atinaʻe i alii, ma le faʻavalea i le tulaga o tamaitai. I tulaga maualuluga, e aliali mai le le fanau mai, matua tuai ma isi faʻamaʻi o le faʻaleleia.
    2. Faʻalavelave, faʻamaʻi totoʻa i totonu o le faiʻai, lecephalopathy (faʻaleagaina lapisi).
    3. Faʻailoga o le faʻaaliga. O nei mea e aofia ai: conjunctivitis, faʻataʻavale o le maʻisuka, karite, faʻaleagaina o le pene, le vavaeina o le retina ma le tauaso, faʻaleagaina le iris.
    4. Flammation o le ooto tautala. O nifo maloloina e paʻu i fafo, faʻasolosolo maʻi ma stomatitis.
    5. Osteoporosis
    6. Mate o le maʻi suka. Purulent necrotic processes, amata ona amata mai le mai o le osteoarticular (maʻi ponaivi, gaʻo, vaʻa toto, paʻu, sooga). O le mafuaaga autu lenei o le vaevaeina o vae i tagata gasegase.
    7. Faʻailogaina o le cardiovascular system (atherosclerosis, cardiac arrhythmias, faʻamaʻi o le gaʻo).
    8. Faʻafitauli o le mea o loʻo i ai meaʻai - feeseeseaʻi, le mausali ma isi.
    9. O le toilalo o Renal na mafua ai se fatu fatu.
    10. Faaleagaina i le tino popole.
    11. Coma

    O le faʻamaʻi e matuia tele, o lea e manaʻomia ai e le gasegase togafitiga faʻamalosi i le tino o le inisalini togafitiga, o se suiga atoatoa i le olaga ma meaʻai.

    O nei gaoioiga uma o le a faia i le olaga atoa, aua e le mafai ona fofoina lenei faʻamaʻi.

    O le a le mea e fai pe ae masalomia le maʻisuka

    Faatasi ai ma ituaiga ituaiga o maʻisuka eseese, o auala togafitiga e eseese:

    • 1 ituaiga. Faʻaauau le togafitiga o insulin - gasegase o le siama o le 0.5-1 iunite i le kilokalama o le mamafa. Carbohydrates ma nisi fualaau faisua / fualaau aina ua faaitiitia. Gaioiga faʻatagaina faaletino. Faatasi ai ma le lagolago lelei o le tino, o le tagata maʻi e le feagai ma faʻalavelave.
    • 2 ituaiga. O le inisalini e faʻaaogaina i na o mea e sili atu ona tuai, ma e leai se mea e manaʻomia. O le togafitiga autu o le togafitiga o meaʻai ma le tagofia o fualaau oona. Latou te fesoasoani i le kulukose e ulu atu i sela. E masani ona faʻaaogaina faʻamatalaga i luga o laau.

    Na te faia se tasi o matafaioi taua i le togafitiga o le maʻi. Mo se taumafa a tagata taʻitoʻatasi, e sili atu le faʻafesoʻotaʻi se tagata fai meaʻai. Afai tatou te talanoa e uiga i mataupu lautele o meaʻai i lenei faʻamaʻi, ona mafai lea ona tatou iloa mea nei:

    • Aveese le kulukose ma mea uma e maua ai mai le meaai. Afai e matua faigata lava e aunoa ma le suka, e mafai ona e faʻaaoga mea e sui ai. Latou te le aoga foi mo le tino, ae le afaina ai le tino.
    • O lea e mafai e le manava ona sili atu ona eli mai meaʻai gaʻo, e mafai (i se aofaiga talafeagai) ona faʻaaoga mea manogi.
    • Kofi e tatau ona sui i meainu mai lenei ceoria.
    • Sili atu laʻau, kāpeti, aniani, meaʻai, seleni, tamato, iʻa (sei vagana ai ituaiga gaʻo), pauka ma isi fualaau faisua fou.
    • Le faʻaitiitia pe le 'ai foi i ia oloa.

    E tatau ona le amanaia meaʻai tatau. Ole aofaiga tele o suka tatou te maua mai meaai.

    Gaoioiga faaletino

    E tafe lelei atoatoa le suka i gaoi. O loʻo i ai galuega faʻavaomalo ua fuafuaina mo le maʻisuka. E tatau ona e faia i aso uma.

    1. Faʻaeʻe i luga o totini, o lima e malolo i tua o le nofoa - e oo i le 20 repetitions,
    2. Squat o loo uuina le lagolago - 10-15 taimi,
    3. E tatau ona e taoto i lou tua i tua o le puipui, a maeʻa e te manaʻomia e sii ou vae ma faʻasaga ou vae i le puipui mo 3-5 minute,
    4. Savaliga i aso uma i luga o le auala ma le televave o le saoasaoa o le savali.

    E taua le manatuaina e le o se lesona i totonu o le fale tele, lea e masani ona manaʻomia le maeʻa e ala i le "E le mafai."

    O le tino e le tatau ona mamafa tele ma afai e faigata i le tagata gasegase ona faʻatino le numera o le toe faʻataʻitaʻiga - ia fai laʻititi ia. Faʻateleina le mamafa o le avega.

    Faʻataʻitaʻiga masani

    Latou te masani ona fesoasoani i le faamamaina o faailoga, ae le mafai ona tuʻuina atu se togafitiga atoatoa. E tatau ona faʻaaogaina faʻatasi ma togafitiga faʻapitoa ma naʻo le faʻatagaga a le fomaʻi. Mo le sauniuniga o le faʻaaogaina o aniani, vodka, oak, acorns, plantain, burdock, linden, walnuts.

    Muamua, aua e te popole ma fefe e alu i le fomaʻi. Ina ia mafai ona fuafuaina lenei faʻamaʻi e le manaʻomia ni suʻega faigata ma taugata, ua lava le suʻeina o le toto ma fuafua le maualuga o le kulukose.

    I le taimi nei, o tagata uma e maua i le maʻisuka latou te maua le avanoa e oʻo lava i le fale e faia se suʻega e fuafua ai le maualuga o le glycemia ma faia i aso uma. Faʻailoga masani o le anapogi o le toto glucose e 3.3-5.5 mmol / L, ma a maeʻa ona le taumafa e sili atu nai lo le 7.8 mmol / L.

    Ae peitai, o le maualuga o le kulukosese o le glucose e le o se mafuaaga mo le siakiina o le maʻisuka, o lea faateleina e tatau ona iloa e le itiiti ifo ma le faalua, pe o se mafuaaga atonu o le faateleina o le kulukose i luga ae o le 11 mmol / l, e tusa lava po o le a le meaʻai.

    O tagata maʻi e maua i le maʻisuka faatoa maua i le maʻisuka ua talosagaina mo se suʻesuʻega loloto e iloa ai le ituaiga o faʻamaʻi, ona aʻafiaga talafeagai, faʻapea foʻi ma le faʻamaonia togafitiga talafeagai.

    E faʻapefea ona le maua le maʻisuka. Fautuaga

    O le mea e leaga ai, e leai ni fautuaga e aloese mai le faʻamaʻi ma se 100% faʻamaonia. E i ai mea taua e le mafai ona aafia i soo se auala. E ui i lea, o loʻo i ai le tele o fautuaga e faʻaititia ai le lamatiaga o le atinaʻeina o le maʻisuka i se tulaga lautele:

    1. Ola ola. Fai faamalositino i taimi uma, filifili mea e mafai ona e faia i le gaioiga faaletino, pe o taʻavale, aau poʻo savali.
    2. Mataʻituina meaʻai. Filifili meaʻai maloloina, tuʻuina atu mea e sili ona fiafia i ai gaʻo gaʻo ma le maualuga o le faʻasologa o fualaau (cereals, vegetables) ae le o gaʻo gaʻo "vave" (falaoamata, suamalie).
    3. Pulea le mamafa. Siaki le numera o lou tino ma ia teuina i totonu o taʻaloga masani.
    4. Tuuina atu masani leaga. Taumafai e faʻaitiitia le faʻaaogaina o soʻo se ava malosi ma tuu le ulaula i se taimi vave e mafai ai.
    5. Mataitu lau kulūkose toto. Afai e sili atu i le 40 ou tausaga, e le mafai ona e faia e aunoa ma ni suʻega: ia tuʻuina atu e le aunoa le toto mo le suka i le fale suʻesuʻe pe faʻaaoga se masini e pei o se glucometer e fuafua ai le maʻisuka i le taimi.
    6. Mataʻituina lou toto toto ma ave vailaʻau e faʻaitiitia ai, pe a manaʻomia.

    Manatua - o le maʻisuka e le o se faʻasalaga, o tagata o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi e mafai ona ola i se soifuaga atoatoa, ae ui i lea, o se asiasiga vave ma le vave i se fomaʻi o le a matua faateleina ai lou avanoa e tausia ai lou ola maloloina ma tausia se tulaga maualuga o le olaga.

    E faapefea ona puipuia oe lava?

    O le mea pito sili ona taua, o le mataʻituina lea o lou soifua maloloina ma le ala sao o le olaga. Ina ia aloese mai le atiina ae o le faamai, mulimuli i nei tulafono:

    • Sui meaʻai manu ma fualaau faisua,
    • Aua e te popole tele
    • Taaalo i taaloga
    • Faalua i le tausaga, siaki le maualuga o le suka i le urine ma le toto,
    • Faatapulaaina pe tuu le ava ma le tapaa
    • Taumafa ile vaega
    • Faʻaititia le aofaʻi o sugary ma isi mea inu gaʻo i au mea taumafa.

    Manatua o lou soifua maloloina o se ata o le pao o le olaga. E pagatia pe a e le mulimuli i ai ma fesoasoani ia te oe i le tausiga lelei. O le mea lea, togafitia lou tino ma le faʻaaloalo ma maʻi o le a aloese ai oe!

    Tuua Lau Faamatalaga