O a ni hormones e mafai ona totoina ma faʻaititia le toto suka?

Hormones e faʻalauteleina le maualuga o le kulukose i le toto e taua o le hyperglycemic, e aofia ai: glucagon, catecholamines, glucocorticosteroids ma le somatotropin (hormone tupu). Hormones e faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ua taua o le hypoglycemic. O le hypoglycemic hormon is insulin. O hormonic hyperglycemics e faʻapupulaina ai le kulukose toto e ala i le faʻaleleia o le malepe o le ate o le ate ma le faʻamalosia o le GNH. O le inisalini e faaitiitia ai le kulukose toto ona o: 1) le faateleina o le mafai ona gafatia o siaki kulimi mo le kulukose, 2) le taofia o auala e aumaia ai le kulukose (GNG, gau o le ate glycogen), 3) faamalosi o faagasologa e faaaoga ai le kulukose (glycolysis, synthesis glycogen, PFP.

Faʻatauga o le gaʻo gaʻo

Faatasi ai ma togafitiga o le gaosiga o le gaʻo, o le tasi e mafai ona iloa ai mea na mafua mai i le faʻatoʻateleina poʻo le maua o le eletise. O nei faʻamaʻi e aofia ai le le ioeina, glycogenoses, aglycogenoses, galactosemia.

Faʻailogaina mafua mai le faaletonu o le le malie. I lenei tulaga, o le le faapalepale o nisi o ituaiga o gaʻo, e pei o le lactose, e tupu. O faʻataʻitaʻia o loʻo faʻaalia i le iniseti microflora enzymes. I lenei tulaga, o meaola ma gaʻo ua faia. O faʻamaoniga o disaccharidoses o ni faʻalavelave, manava.

Glycogenosis. I lenei tulaga, o le malepelepe o le glycogen ua vaivai. Glycogen e faʻapupulaina i sela i ni aofaiga tele, lea e mafai ona oʻo atu ai i latou faʻaumatiaga. Faʻailoga faʻapitoa: faʻalautele le ate, vaivaiga o le musika, anapogi hypoglycemia. E tele ituaiga o glycogenosis e iloa. E mafua ona o le le lava o le glucose-6-phosphatase, phosphorylase poʻo le g-amylase.

Aglycogenosis mafua mai i le le lava o enzymes e aafia i le faʻapipiʻi o le glycogen. O le iʻuga, o le glycogen synthesis ua faʻalavelaveina ma o lona anotusi i totonu o siaki ua faʻaititia. Faailoga: o le hypoglycemia malosi i luga o se manava gaogao, aemaise lava pe a mavae se malologa i le taimi e fafaga ai. O le hypoglycemia e taʻitaʻia ai le mafaufau. E oti tagata maʻi ao laiti.

Galactosemia e tupu i le leai o se gutu e nafa ma le faʻasologa o le uridyl transferase, se enzyme autu mo le faʻatasiina o le galactose. O se taunuuga, o le galactose ma le galactose-1-phosphate e faaputuputu i totonu o masini, e mafua ai le faaleagaina o le faiʻai ma le ate, faapea foi le ufitia o le tioata (cataract). Ole galactose free i ia ituaiga o gasegase e maua i le tele o toto. Mo togafitiga, e faʻaaogaina se taumafa e aunoa ma le susu ma meaʻai susu.

O le isi ituaiga o togafitiga mo le gaosiga o le gaʻofale o le solia lea o le glucose homeostasis, lea e faamatalaina i le hyper-hypoglycemia.

Hyperglycemia - O se faʻaopoopoga lea i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Mafuaaga o le Hyperglycemia: 1) meaʻai (meaai), 2) maʻi o le maʻisuka (e tupu i le le lava o le inisalini), 3) CNS pathology (meningitis, encephalitis), 4) mamafa, 5) hormones hyperglycemic, 6) . O le hyperglycemia maualalo ma le pupuu e le matautia. O le hyperglycemia i taimi uumi e taʻitaʻia ai le faʻasaina o le insulin reserves (o se tasi lea o mafuaʻaga o le maʻisuka), o le leiloa o le vai e ala i siama, o lona ulu atu i totonu o le toto, faʻateleina le toto, ma le tele o gaioiga elemene. Hyperglycemia o le 50-60 mmol / L e mafai ona taʻitaʻi atu ai i le hyperosmolar coma.

O le hyperglycemia umi e oʻo atu ai i le glycosylation e le o le enzymatic o pulu plasma o toto, toto mumu mumu, vaʻa toto, renal tubules, neurons, lenses, collagen. O lenei mea e suia ai a latou meatotino, o le mafuaʻaga lea o faʻalavelave ogaoga: hypoxia o le tino, vascular sclerosis, siama, faʻaleagaina o le tino, faʻaleagaina o le nerve conduction, faʻapuupuu le toto toto mumu, ma isi.

Hypoglycemia-o le faʻaitiitia lea i le toto totolo o le kulukose.

Mafuaaga o le hypoglycemia: 1) meaʻai, 2) faʻaaogaina o le kulukose (mo galuega maso), 3) togafiti o gastrointestinal pathology (inflammatory process), 4) togafiti o le ate, 5) togafiti tutotonu o le tino, 6) leai o hormones hyperglycemic, 7) sili atu inisalini (tumo pancreatic maualuga o inisalini).O le hypoglycemia e matua lamatia, aua e tau atu i le hypoglycemic coma.

Fuaiupu 3. Laboratory ma faatinoga faatino

Aso Faʻaopopo: 2015-07-13, Vaiaso: 550, Faʻasalaga Faʻasalaga? ,

Sugar content

O le maualuga o le suka i le aso e eseese tele. Ae peitai, ei ai ni tapulaa faapitoa e le tatau ona ia alu i tala atu. Soʻo se faʻafitauli ua faʻaalia ai le atinaʻe o faʻamaʻi tuga.

O le faʻaoʻoina o le kulukose i totonu o le toto e tatau ona fetaui i mea nei:

  • mai le 2.5 mmol / l mo pepe faatoa fananau mai,
  • mai le 3.3 i le 5.5 mmol / l mo tagata ua silia ma le 15 tausaga.

O nei tulaga faatapulaa e aoga i tagata, e tusa lava po o le a le itupa. I lenei tulaga, o le kulūkose ua seti i le 15 tausaga. I le oʻo atu i lenei tausaga ma seia oo i le matua, o faailoga masani e tumau pea e le suia.

O le faateleina i le suka o le toto o le hyperglycemia. Afai e le fesootaʻi lenei tulaga ma mea sese i mea taumafa poʻo le mauaina o vailaʻau maʻoti, aʻo iai pea le faʻateleina o le kulūkose, e maua ai le maʻisuka.

Afai o le maualuga o le suka o le toto, i se isi itu, ua faaitiitia, o loo tatou talanoa e uiga i le hypoglycemia. O lenei tulaga eo mai faatasi ma se lagona o le fiaai, gaioiga ma vaivaiga lautele. E tatau ona maitauina o taunuuga o le hyper- ma le hypoglycemia e tutusa. Latou te aofia ai i le mea moni e faapea, o matelaina e matelaina ona o le le lava o le malosi, lea e tau atu i lo latou oti.

Ituaiga ituaiga o gaʻo

E vaevaeina kulūkate i ni vaega se lua:

  • faigofie poʻo monosaccharides,
  • faʻalavelave poʻo polysaccharides.

O vailaau faʻamaʻalosi faigofie e taʻua o le gaʻo gaʻo vave mo lo latou gafatia e vave faʻaleleia ai le suka toto. O vailaau faʻamalosi faʻamalosi e faʻapupulaina ai le kulukose toto, ae latou te faia lemu lemu. Mo lenei mea na amata ai ona taʻua i latou o le gaʻo gaʻo.

O vailaau faʻamalosi faigofie o se punavai o le malosi vave. E mautinoa lava na matauina e tagata uma o le 'aiina o se lole, sa vave ona tupu le malosi ma le malosi. Ae ui i lea, o lenei malosi na vave faʻavave, talu ai e le gata ina gauai vave gaʻo meaʻai gaʻo, ae le o vave foi ona alu ese mai le tino.

O le lamatiaga sili o mea faigofie e gaosi ai le gaʻo, o le faʻaaogaina lea o se mamafa malosi i luga o le pancreas. Pe a latou ulu atu i le pancreas, e tatau ona gaosia le tele o le inisalini i se tasi taimi. Ma o le taʻavale faifai pea e mafai ona afaina ai lenei tino, lea o le a mafua ai le atinaʻe o faʻamaʻi tuga.

O le mafuaʻaga lea e sili ai le aoga o vailaau faʻamalosi faʻamalosi, lea e ulu atu i le tino faatasi ai ma proteins, fiber, cellulose, pectin, inulin ma le malo.

O ia ituaiga o gaʻo e tafe malie lemu, e maua ai le faʻafefe malie o le kulukose i totonu o le toto. O le mea lea, o le pancreas e maua ai le inisalini e aunoa ma le atuatuvale, faʻamalosi i totonu o aofaʻiga e tatau ai ina ia faatumauina le maualuga o le maualuga o le suka.

O fea e maua mai ai le kulukose?

E pei ona taua i luga, o le inisalini e maualalo ai le maualuga o le suka. I le taimi lava lea e tasi, pe a oʻo mai le tele o le inisalini, o le maualuga o le suka e pa'ū i se tulaga ogaoga, o se tulaga lamatia tele. I lenei tulaga, e totogi e le tino le le lava o le kulukose e ala i le ave mai isi punaoa.

O punavai autu o le kulukose e aofia ai mea nei:

  • meaai
  • o le ate ma le musika, lea e teu ai le glucose e pei o le glycogen (o le faagasologa o le faia ma le faʻasaʻoina o le glycogen e taʻua o le glycogenolysis),
  • gaʻo ma proteins (o le faagasologa o le kulukose mai nei mea e taʻua o le gluconeogenesis).

O le faiʻai o le okeni lea e tali lelei atu i le le lava o le kulukose. O lenei vaega e faamalamalamaina e le mea moni e le mafai e le mafaufau ona faaputuputu ma teuina le glycogen. O le mafuaʻaga lea ona o le le lava o le kulukose, o loʻo i ai faailoga o le gaioiga o faiʻai.

Inisalini o se hormone pancreatic lea ua mamanuina e momoli ai le kulukose i sela. O lona uiga, o le inisalini e galue o se ituaiga o ki. A aunoa ma lea mea, e le mafai e sela ona faʻafoʻosaʻo le kulūkose. E naʻo le okeni e le manaʻomia ai le inisalini e faʻafefe ai le kulukose o le faiʻai. O lenei vaega e faamalamalamaina e le mea moni e faapea e le lava le toto toto (hypoglycemia), o le inisalini gaosiga o loʻo taofia. I le taimi lava e tasi, e tosoina e le tino ona malosiaga uma i le tuʻuina atu o le kulukose i le faiʻai. E mafai foi e le faiʻai ona maua se aofaiga o le malosi mai ketones. O lona uiga, o le faiʻai o se inisalini tutoʻatasi tutoʻatasi, lea e puipuia ai mai mea leaga.

O a hormones e faʻatulaga ai le suka

O le fausaga o le pancreas e aofia ai le tele o vaega o siaki e le oi ai ni mea e fiafia ai. E taʻua i latou o motu o Langerhans. O nei motu e maua ai le inisalini - o le homone e faʻaitiitia ai le toto suka. Ae ui i lea, o motu o Langerhans e maua ai foi le isi hormone e igoa o le kaluka. Glucagon o se tagata tetee i le inisalini, aua o lona aoga autu o le faateleina o le suka suka.

Hormones e faʻaleleia le kulūkose e gaosia e galala oona, pituitary gland, ma vevela. E aofia ai:

  • adrenaline (na gaosia e sulu),
  • cortisol (na gaosia e sulu),
  • fuamoa o le tuputupu ae (gaosia e le pituitary gland),
  • thyroxine ma le triiodothyronine (gaosia e le thyroid gland).

O hormones uma e faʻateleina le kulukose o le toto ua taʻua o le contrainsular. E le gata i lea, o le faʻaogaina o le tino o le tino e maua ai se aafiaga tuusaʻo i le faʻatinoga o le gaʻo gaʻo.

Glucagon Effects

O aʻafiaga autu o le kalapu e pei ona taʻua i lalo:

  • i le faʻateleina o le faʻamasinoga o le kulukose ona o le tuʻuina atu o le glycogen mai le ate,
  • i le mauaina o le kulukose mai pulu,
  • i le faaosofiaina o le fausia o tino o le ketone i le ate.

I le metabolism o le carbohydrate, o le ate e galue e fai ma vaʻa mo le teuina o glycogen. Glucose e leʻi faʻasalaina ua liua i le glycogen ma teuina i totonu o potu o le ate, pe afai e teuina i le tulaga o tulaga e leʻi mafaufauina.

Afai o le maualuga o le kulukose o le toto e paʻu lemu, mo se faataitaiga, i le taimi o le moe i le po, o le glucagon e amata i le gaioiga. E liua le glycogen i le kulukose, pe a maeʻa ona ulu atu i le toto.

A ala mai se tagata, atonu e le lagona e ia le fiaai mo le 4 itula. I le taimi nei, i le po, pe a moe se tagata, atonu e le manatua e ia meaʻai mo le 10 itula. O lenei vaega o loʻo faʻamatalaina e ala i le gaioiga a le kullucagon, lea e faʻasaʻo le glucose mai le ate, ma tuʻuina i luga o galuega lelei.

Afai o le ate e alu ese mai le glycogen, i le po atonu e ono aafia se tagata i se osofaiga ogaoga o le hypoglycemia. O le mea lava lea e tasi e mafai ona tupu i le faʻagasologa o le tino faaletino, e le o lagolagoina e se vaega o carbohydrates.

O le maʻi suka e amataina ai le solia o galuega a le pancreas, lea e faamutaina ai le tuusaoina o le insulin. Ae ui i lea, i totonu o ia tagata, o le faʻaogaina o le kalucagon ua faʻaleagaina foi. O le mea lea, afai o se tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka e aʻafia le maʻisuka na te le inisalini mai fafo, ma ua tele naua lona tui, ua tupu aʻe le hypoglycemia. I lenei tulaga, o le tino e le aofia ai se faʻaaogaina o le faʻaaogaina i le tulaga o le gaosiga o le gaosiga.

Adrenaline Effects

Adrenaline o se hormone e gaosia mai e matala oona e tali atu i se tulaga faigata. Mo lenei meatotino ua taʻua o le hormone o le atuatuvale. O ia, pei o le kullucagon, faʻasaʻo glycogen mai le ate, liliu i le glucose.

E tatau ona maitauina o le adrenaline e le gata ina faateleina le maualuga o le suka, ae poloka ai foi le maua o le kulukose e suauu, ma puipuia ai i latou mai le gauai. O lenei vaega e faamalamalamaina i le mea moni e faapea, i taimi o le atuatuvale, o le adrenaline e fesoasoani e faatumauina le kulukose mo le mafaufau.

O aʻafiaga autu o le adrenaline e faapenei:

  • e faʻasaʻo le glycogen mai le ate,
  • adrenaline e faʻamalosia ai le faʻaogaina o le kulukose mai faʻamalosi,
  • o lenei hormone e le faatagaina ai siama gaʻo e puʻeina le kulukose,
  • i lalo o le aafiaga o le adrenaline, o le gaʻo gaʻo e solo i lalo.

I totonu o le tino o se tagata soifua maloloina, i le tali atu i se osofaʻi o le adrenaline, ua faʻaleleia atili le faʻasalaina o le inisalini, lea e fesoasoani e faatumauina maualuga le maualuga ole kulukose o le toto. I tagata e maua i le maʻisuka, o le gaosiga o le inisalini e le faʻateleina, ma o lea latou te manaʻomia ai le faʻaopoopoga o le insulin.

I lalo o le faatosinaga o le adrenaline, o se punavai faaopoopo o le kulukose o loo faaputuputu i le ate i foliga o ketones ua fausia mai gaʻo.

Cortisol galuega

O le cortisol o le hormone e gaosia foi e alalaʻau i le tali atu i le atuatuvale. Ae ui i lea, e tele isi galuega e faia, e aofia ai le auai i le gaosiga o le gaʻo, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

O aʻafiaga o cortisol e pei ona taua i lalo:

  • o lenei hormone e faʻamalosia ai le faʻavaeina o le kulukose mai faʻamalosi,
  • cortisol poloka poloka o le kulukose e ala i suauu,
  • cortisol, e pei o le adrenaline, e faʻateleina le fausia o ketones mai gaʻo.

Tulāʻau o le suka

O le tino o se tagata soifua maloloina e mafai ona faatonutonu le suka i le toto i le va o le 4 ma le 7 mmol / lita. Afai o le maʻi e i ai se faʻaititia o le kulukose i le 3.5 mmol / lita pe maualalo, o le tagata e amata ona lagona le le lelei.

Faʻaitiitia le suka e i ai sona aafiaga tuusaʻo i galuega uma a le tino, o se ituaiga taumafaiga lea e faʻamatala atu i le faiʻai faamatalaga e uiga ile faʻaitiitia ma le leai o se kulukose. I le tulaga o le faʻaitiitia o le suka i totonu o le tino, o punavai uma lava o le kulukose e amata ona auai i le faatumauina o le paleni.

Ae maise lava, o le kulukose e amata ona fai mai mai le puipuiga ma gaʻo. E le gata i lea, o mea e tatau ai e ulufale mai i le toto mai meaʻai, ate, pe a maua ai le suka i le tino o le glycogen.

  • E ui i le mea moni o le faiʻai o se inisalini-tutoʻatasi tutoatasi, e le mafai ona galue atoatoa e aunoa ma le masani ai o le kulukose. I le maualalo o le toto toto, ua maeʻa le gaosiga o le inisalini, e talafeagai lea ina ia faasaoina ai le kulukose mo le faiʻai.
  • Faatasi ai ma le tolopoina o le toesea o mea e tatau ai, e amata ona fetuunai le faiʻai ma faʻaaoga isi punavai o le malosi, o le tele o taimi o ni konesona. I le taimi nei, atonu e le lava lenei malosi.
  • O se ata uiga ese lava e tupu i le maʻisuka ma le maualuga o le kulukose. O suauʻu e le o le insulin e amata ona gauai malosi i le suka tele, lea e mafua ai le faaleagaina o le tagata ma le maʻisuka.

Afai o le inisalini e fesoasoani e maualalo le maualuga o le suka, o le cortisol, adrenaline, glucagon, hormone tuputupu ae e faateleina ai. E pei o le maualuga o le kulukose, o le faʻaititia o faʻamaumauga o se tulaga lamatia tele i le tino atoa, o se tagata e atiina ae le hypoglycemia. O le mea lea, o siama taʻitasi i totonu o le toto e faʻafoeina ai le maualuga o le kulukose.

E le gata i lea, o le faʻaogaina o le tino o le tino e aofia ai i le faʻagasologa o le faʻamautuina o le tino.

Tomai Taumaʻe

O le hormone tuputupu aʻe poʻo le hormone tuputupu aʻe e maua mai e le pituitary gland ma e nafa ma le tuputupu ae o tagata. Mo lenei uiga ua taʻua ai o le homone tuputupu aʻe. E pei o hormones muamua e lua, faʻaititia ai le gafatia o sela e puʻe ai le kulukose. I le taimi lava e tasi, o le avea ma anamonic hormone, e faʻaleleia ai le maualuga o le maso maso, ma fesoasoani i le faʻapipiʻiina o le glycogen i totonu o musika.

Glucagon auai

O le gaosiga o le glucagon hormone e fai i le pancreas; o loʻo faʻapipiʻiina e aluma alpha o motu o Langerhans. O le faateleina o le suka o le toto ma lona auai e mafua mai i le faamatuu atu o le kulukose mai le glycogen i le ate, ma o le glucagon foi e gaoioi ai le gaosiga o le kulukose mai le polotini.

E pei ona e iloa, o le ate o se nofoaga mo le teuina o suka. A oʻo i le maualuga o le kulukose o le toto, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a uma ona 'ai, glucose faʻatasi ma le fesoasoani o le inisalini o le hormone o loʻo aliali mai i totonu o le ate ma o loʻo i ai iina i foliga o glycogen.

A oʻo ina laʻititi le maualuga o le sukū ma e le lava, mo se faʻataʻitaʻiga, i le po, glucagon e ulufale i le galuega. E amata ona talepe glycogen i le kulukose, lea e aliali mai i le toto.

  1. I le gasologa o le aso, e lagona e se tagata le fiaai i le fa itula pe a faʻapea, ae i le po e mafai e le tino ona fai se meaʻai mo le silia ma le valu itula. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea i le po e iai le faʻaumatia o le glycogen mai le ate i le glucose.
  2. I le maʻisuka, e le tatau ona galo ia te oe le toe faʻaleleia o le gaosiga o lenei vailaau, o le a le mafai e le glucagon ona faateleina le suka suka, lea o le a mafua ai le atinaʻeina o le hypoglycemia.
  3. O se tulaga talitutusa e masani ona tupu pe afai e le 'aina e le maʻisuka le aofaʻiga manaomia o mea inu, taʻalo taʻalo i le aoauli, ma o le mea na mafua ai ona faʻaaoga uma le glycogen i le ao. E aofia ai le hypoglycemia e mafai ona tupu. Afai o se tagata na te inuina le ava malosi i le aso na muamua atu, aʻo latou faʻaaogaina le gaioiga.

E tusa ai ma suʻesuʻega, o le faʻamautinoaina o le maʻisuka ituaiga 1 e le gata ina faʻaititia ai le inisalini o le beta-cell, ae e suia ai foi galuega o lelalala. Aemaise lava, e le mafai e le pancreas ona maua le maualuga o le manaʻoga o le kulukaka ma le kulūkose i le tino. O le iʻuga, o aʻafiaga o le hormone inisalini ma glucagon ua faʻalavelaveina.

E aofia ai i le maʻisuka, o le gaosiga o gaosiga e le faʻaitiitia i le faateleina o le suka o le toto. E mafua lenei mea i le mea moni o le inisalini e faʻatonuina i se auala faʻafuaseʻi, e alu malie i vavalaʻau o le alpha, e mafua ai ona faʻaititia le maualuga o le hormone ma e le mafai ona taofi le gaosiga o le glucagon. O le mea lea, i le faaopoopo atu i le kulukose mai meaʻai, o le suka mai le ate ua maua i le faagasologa o le faʻavaeina ua oʻo foi i totonu o le toto.

E taua tele mo tagata uma o maʻisuka ia maua i taimi uma le glucagon i lalo ma mafai ona faʻaaogaina i le tulaga o le hypoglycemia.

Galuega a le Adrenaline

Adrenaline o se hormone atuatuvale na faalilolilo e ala i le oona. E fesoasoani i le faateleina o le maualuga o le suka i le talepeina o le glycogen i le ate. O se faʻaopoopoga i le faʻamasinoga o le adrenaline e tupu i tulaga faigata, fiva, acidosis. O lenei hormone foi e fesoasoani e faʻaitiitia ai le faʻafefe o le kulukose e sene o le tino.

O le faateleina o le kulukosesesegase e mafua mai ona o le faasaolotoina o le suka mai le glycogen i le ate, o le amataga o le gaosiga o le kulukose mai le fuatini o meaʻai, ma le faaitiitia o lona gaogao e le tino o le tino. E mafai ona faʻaalia e le tino o le tino i le hypoglycemia foliga e pei o le gatete, palapitations, faʻavave le vevela. E le gata i lea, o le hormone e faʻamalosia ai le malepelepe o gaʻo.

Muamua, na faia i le natura e faapea o le gaosia o le hormonone adrenaline na tupu pe a feagai ma se tulaga lamatia. Na manaʻomia e se tagata anamua le malosi malosi e tau ai i le manufeʻai. I le olaga faʻaonapōnei, o le gaosiga o le adrenaline e masani lava ona tupu i le taimi o le faʻalavelave poʻo le fefe ona o tala leaga. I lenei itu, e le manaʻomia se malosi faaopoopo mo se tagata i sea tulaga.

  • I totonu o se tagata soifua maloloina, o le inisalini e amata ona gaosia lelei i le taimi o le atuatuvale, ona o nei mea e totoe e tumau pea le saʻo. E le faigofie mo tagata maʻisuka ona taofia le faatupuina o le fiafia poʻo le fefe. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e le lava le insulin, ona o lenei mea o loʻo i ai se tulaga lamatia o le atiina ae o faʻafitauli ogaoga.
  • Faʻatasi ai ma le hypoglycemia i le maʻisuka, o le faateleina o le gaosiga o le adrenaline e maua ai le suka toto ma faʻaosofia ai le malepelepe o le glycogen i le ate. I le taimi nei, o le hormone e faʻapupulaina le afu, mafua ai le faateleina o le fatu fatu ma le lagona o le popole. O le Adrenaline foi e gasegase ai gaʻo e maua ai gaʻo gaʻo maualalo, ma o le ketones i le ate o le a tupu mai ia i latou i le lumanaʻi.

Auai Cortisol

O le Cortisol o se hormone taua tele lea e faʻamalolo e alala i le taimi e tupu ai se tulaga faʻalavelave ma fesoasoani ai e faʻalautele le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

O le faateleina o le maualuga o le suka e mafua ona o le faateleina o le gaosiga o le kulukose mai i palatini ma le faaitiitia o lona gaogaina e suauu. O le hormone foi na te talepeina gaʻo gaʻo e gaosia ai gaʻo gaʻo maualalo, lea na fausia ai konesona.

Faʻatasi ai ma le maualuga o le cortisol i le maʻisuka, o loʻo i ai le faʻateleina o le gasegase, atuatuvalega, faʻaitiitia le malosi, faafitauli o le manava, faʻalauteleina le fatu, le mautonu, ua matua le matua o le tagata, mauaina le mamafa.

  1. Faʻatasi ai ma maualuga maualuga o le hormone, o le maʻi suka e tupu ma e le mafaamatalaina ma o ituaiga uma o faʻafitauli e tupu. O le Cortisol e faʻaluaina le maualuga o le kulukose - muamua e ala i le faʻaitiitia o le gaosiga o le inisalini, pa pe a uma ona amata le malepe o le musika i le kulukose.
  2. O se tasi o faailoga o le maualuga cortisol o se lagona tumau o le fiaʻai ma se manaʻoga e 'ai fualaʻau. I le taimi nei, o le mafuaaga lenei o le taumafa ma le mauaina o le mamafa mamafa. I totonu o le maʻisuka, o loʻo maua i totonu o le manava meaʻai, ma ua faʻaitiitia le maualuga o testosterone. E aofia ai nei hormones faʻaitiitia le faʻamaʻi, lea e sili ona matautia mo se tagata maʻi.

Ona o le mea moni o le tino e galue i le tapulaʻa ma le gaoioiga cortisol, o le aʻafiaga o se tagata o loʻo faia se taʻavale poʻo le maua o se fatu fatu ua matua faateleina.

E le gata i lea, o le hormone e faʻaitiitia ai le faʻafefe o le tino o le collagen ma le calcium, lea e mafua ai ponaivi eleelea ma faʻaitiitia le gaioiga o le toe faʻafouina o le ponaivi.

Tulitone o le tuputupu aʻe

O le gaosia o le tupu o le tuputupu aʻe e tupu i le pituitary gland, lea e tu i autafa o le faiʻai. O lona gaioiga autu o le faʻaleleia lea o le alualu i luma, ma o le hormone e mafai foi ona faʻaleleia le suka toto e ala i le faʻaitiitia o le suamalie o le kulukose e sene o le tino.

O le tuputupu aʻe o le hormone e faʻapupulaina ai le maso ma faateleina ai le malepelepe o gaʻo. Ole gaioiga gaioiga faapitoa e tupu i talavou, pe a amata ona tupu vave ma tupu mai. O le mea lenei e manaʻomia ai le malosi o le inisalini mo se tagata.

I le tulaga o le faʻasalaga umi o le maʻisuka, e mafai e le tagata gasegase ona tolopoina le atinaʻeina o le tino. E mafua mai i le mea moni e faapea, i le vaitaimi o le postnatal, o le homone growth e galue e avea ma autu e faʻaolaina mo le gaosiga o somatomedins. I le maʻisuka, i le taimi nei, e maua e le ate le tetee atu i aʻafiaga o lenei hormone.

Faatasi ai ma le taimi o le insulin togafitiga, e mafai ona alofia lenei faafitauli.

Faailoga o le tele o inisalini

I se tagata gasegase e maua i le maʻisuka, faatasi ai ma le tele o le insulin i le tino, o nisi o faailoga e mafai ona matauina. O le maʻisuka e masani ona faʻalavelaveina i taimi uma, vave vave ona galue, o le suʻega o le toto e maua ai se maualuga maualuga o le testosterone, atonu o le a leai ni leradioradio.

E le gata i lea, o le tagata gasegase e faʻalavelaveina i le moe, o le toto o le lauroid e le galue i le malosi atoatoa. O faʻasalaga e mafai ona taʻitaʻia ai le malosi o le tino, o le masani ona faʻaaogaina meaʻai leaga e maua ai le gaʻo gaʻo.

E masani lava, faatasi ai ma le faateleina o le suka toto, o le aofaiga talafeagai ole inisalini e maua, o lenei hormone e faʻapipiʻi le kulukose i maso maso poʻo le nofoaga faʻaputu. Faatasi ai ma le matua pe ona o le faaputuputuina o le gaʻo o le tino, o le a amata ona le lelei le galue o tagata inu insulin, ma o le suka e le mafai ona faafesootai le homone.

  • I lenei tulaga, pe a uma ona 'ai se tagata, e tumau pea le maualuga o faitauga o le kulukose. O le mafuaʻaga o lenei mea o loʻo taʻoto i le faʻaaogaina o le inisalini, e ui lava i lona gaosiga galue.
  • O mafaufauga o le faiʻai e iloa lelei maualuga le maualuga o le suka, ma e auina atu e le faiʻai se faailo talafeagai i le pancreas, ma le manao e faʻasaʻo le tele o insulin e faʻamaonia le tulaga. O se taunuuga, o le hormone e masuasua i sela ma le toto, o le suka e vave lava ona salalau solo i le tino atoa, ma o le maʻisuka e atiina ae le hypoglycemia.

Faʻafouina insulin

E le gata i lea, i tagata mamai e maua i le maʻisuka, o le faʻaitiitia o le lagona lelei i le inisalini o le hormone e masani lava ona matauina, o lenei mea e faʻateleina ai le faafitauli. I lenei tulaga, o le maʻisuka o loʻo faaalia ai se maualuga maualuga o le insulin ma le kulukose.

O le suka e faʻaputuina i le tino o tupe teu nai lo le faʻaumatia i le malosi. Talu ai o le inisalini i le taimi nei e le mafai ona aʻafia atoatoa sela maso, e mafai e se tasi ona matauina le aʻafiaga o le le lava o le tele o meaʻai.

Talu ai ona o le le lava o suauʻu, o le tino o loʻo maua i taimi uma se faailo o le fiaai, e ui lava i le tele o le suka. O lenei tulaga e mafua ai le faaputuputuina o gaʻo i totonu o le tino, foliga vaaia o le mamafa o le mamafa ma le atinaʻeina o le oona. Faatasi ai ma le alualu i luma o le faamai, o le tulaga ua i ai le mamafa o le tino ua na o le mamafa.

  1. Ona o le le lava o le lagona i le inisalini, o le a gaʻo ai se tagata e tusa lava pe itiiti se meaʻai. O se faafitauli talitutusa e faʻavaivaia ai le puipuiga a le tino, lea e mafai ai e le maʻisuka ona aʻafia i faʻamaʻi pipisi.
  2. Papatusi i luga o puipui o toto toto, e oʻo atu ai i le fatu.
  3. Talu ai ona o le faateleina o le fausiaina o sela musele mumu i le ogatotonu, o le toto e tafe atu i gaioiga ogaoga taua o le a faaitiitia ai le taua.
  4. O le toto e pipii ma mafua ai palata, lea e mafua ai le thrombosis. I le avea ai o se tulafono, o le hemoglobin i le maʻisuka, lea eo mai faatasi ma le inisalini, e maualalo.

O le vitio o loʻo i lenei tusiga e faʻaalia ai mea lilo o le inisalini.

Galulue i le thyroid hormonone

O le thyroid gland e maua ai ni hormones tetele e lua:

O le Tonoothyothyine o loʻo faʻapipiʻiina mai le thyroxine, ua liua i se foliga malosi. O nei hormones e faʻafoeina uma gaioiga metabolic i le tino. Faatasi ai ma a latou soona, o se maʻi e taʻua o thyrotoxicosis e atiina ae. E faʻaalia i le faateleina o gaioiga faʻasolosolo, e oʻo atu ai i le faʻaitiitia vave o le tino ma le ofuina o totoga i totonu.

O hormones o le Iodine e faʻapupulaina foi le maualuga o kulukose toto. Ae peitai, latou te faia lenei mea e ala i le faateleina o le lagona o sela i le catecholamines - o se vaega o meaola o meaola, e aofia ai le adrenaline.

Faailoga o le Hyperglycemia

O faʻamatalaga nei e faʻaalia ai faʻafitauli i hormones e faʻatonutonu ai le kulūkose:

  • lagona o le popole
  • moe ma le leai se aoga,
  • ulu matua
  • faafitauli i mafaufauga
  • le mafai ona taulai atu
  • matuai galala
  • faateleina le urination
  • solia o le motilelegase.

O nei faailo o uiga ia o le hyperglycemia, o se faailoga faʻafefe lea e faʻaalia ai le atinaʻe o le maʻisuka. E mafai ona maua le inisalini, o le hormone e maualalo ai le kulūkose, i le le lava o mea. E le itiiti ifo le lamatiaga o le tulaga lea e aveesea ai lagona o le tino i le inisalini, ma o se taunuuga e le mafai ai ona tuʻuina atu le kulūkose ia i latou.

E mafai ona faʻaititia le maualuga o le suka i le tuiina o le inisalini. Ae ui i lea, e tatau i le fomaʻi ona tuʻuina atu lenei vailaʻau. Aʻo leʻi amataina le togafitiga o le inisalini, e tatau ona fai se suʻega, i luga o le faavae o le a filifili ai e le fomai le manaʻoga mo le togafitiga o le hormone. Masalo, talu ai na e maua le faʻamaʻi i se taimi vave, o le a mafai ona faia i le ave o fualaau e faʻamaonia le taua o kulukose.

Faailoga o le hypoglycemia

O le hypoglycemia o se soa faifai pea o tagata e maua i le maʻisuka, faapea foi ma tamaitai o loo i luga o meaai mama, ma i le taimi lava e tasi e faatiga ai i latou lava i aoaoga faaletino.

Ae afai i le tulaga muamua, o le mafuaʻaga o le faʻaitiitia o le suka o le toto o loʻo taoto i luga o le inisalini, ona sosoo ai lea ma le lua - o le vaivai o le reserves o glycogen, o le mea lea o le a le mafai ai e hormones contra-hormones ona faʻatonutonuina le maualuga o le kulukose.

O faailoga nei e taʻu mai ai o le suka e faʻaitiitia.

  • faateleina le fatu fatu ao faagasolo le malosi faaletino,
  • lagona o le popole ma le atuatuvale,
  • ulu o loʻo i ai faʻatasi ma le faʻavalea,
  • tiga o le manava, leisa ma le nofoa le fiafia,
  • puupuu le manava
  • numera o le tafatafa o le nasolabial ma tamatamailima o pito,
  • faʻafeʻaiga masani o lagona
  • lagona o le atuatuvale.

Ina ia faʻaaogaina le faʻaaliga o le hypoglycemia, o le faʻaaogaina o meaola suamalie faigofie, mo se faataitaiga, lauti suamalie, keke poo sukalati, fesoasoani. Afai o lenei metotia e le mafai ona faʻaaogaina, naʻo le tuiina o le glucagon e mafai ona fesoasoani. Peitai, e pei ona i ai i le mataupu ua mavae, o le togafitiga o le hormone e tatau ona faatoa faia pe a maeʻa le suʻeina ma le fuaina o le vailaau o le vailaʻau. O le faʻamalosi o le tagata lava ia e ono mafua ai le atinaʻeina o faʻalavelave ogaoga.

Faʻafeiloaʻiga o le gaosiga o le gaʻo

Faʻasalaga Hormonal o le malosi ole gaʻo

O le gaioiga o hormones e aʻafia ai le malosi o le metabolism e mafai ona vaaia i le fuafuaina o nisi o vaega o meaola. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻaogaina o le kulukose i totonu o le toto. Ua vaevaeina Hormones i:

1. Faʻaateleina le kulukose o le toto,

2. Faʻaititia o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

E naʻo le insulin e aofia ai le vaega lona lua.

E le gata i lea, o hormones e mafai ona vaevaeina i HORMONES OF ACTION FAʻAVAE mo le malosi o le metabolism ma HORMONES OF INDIRECT ACTION.

Hormones o faatinoga saʻo.

O faiga autu o le gaioiga o le inisalini:

1. O le inisalini e faʻateleina ai le faʻaogaina o membsas plasma i le kulukose. O lenei aafiaga o le inisalini o le matua faatapulaa o le elemene o le gaosiga o le metabolism i sela.

2. Inisalini e aveesea le aʻafiaga o le glucocorticosteroids ile hexokinase.

3. I le tulaga o le kenera, o le inisalini e faaosofia ai le biosynthesis o le gaosiga o gasegase gaʻo, e aofia ai enzymes autu.

4. Inisalini i totonu o siama o le tino e faʻalavelave ai le triglyceride lipase, o se enzyme autu i le malepe o gaʻo.

O le faʻatonutonuina o le inisalini faʻatautaia i totonu o le toto e tupu i le auai o le neuro-reflex mechanisms. E i ai ni siama faapitoa o le glucose-faʻapitoa i puipui o toto toto. O le faateleina i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e mafua ai le puleaina o le inisalini i totonu o le toto, o le kulukose e ulu atu i totonu o sela ma lona maualuga i le toto.

O hormones o totoe e mafua ai le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

E aofia i hormones protein-peptide. O loʻo i ai se ituaiga o fegalegaleaiga ma le telefoni faʻatulaga. O le aʻafiaga e ala mai i le system adenylate cyclase system.

1. Faʻatupulaia le gaioiga o le glycogen phosphorylase. O se taunuuga, o le malepe o le glycogen ua faʻavave. Talu ai o le glucagon ua i ai sona aafiaga i le ate, e mafai ona tatou fai mai e "aveese le glucose mai le ate."

2. Faaitiitia le gaioiga o le glycogen synthetase, faʻaitiitia le taua o le glycogen.

3. Faʻamalosia le lipase i totonu o leona.

O loʻo i ai ni atigipusa i le tele o masini, ma o ona metotia e fai tutusa ma mea o le glucagon.

1. Faʻateleina le gau o le glycogen.

2. Faʻamuʻu le faʻaogaina o le glycogen.

3. Faʻaleia le lipolysis.

O i latou o hormones, o lea, latou te i ai se ituaiga intracellular o fegalegaleaiga ma le cellular target. I le oʻo atu i totonu o le cellular target, latou te fegalegaleai ma le leitio feaveai ma maua ai mea nei:

1. Faʻailogaina le hexokinase - o lea latou faʻagesegese ai le faʻaaogaina o le kulukose. O se taunuuga, o le maualuga o le kulukose i le toto e faateleina.

2. O nei hormones e maua ai le gaioiga o le glyconeogenesis ma mea faʻapipiʻi.

3. I le tulaga o le kenera, faʻaleleia atili le biosynthesis ole palatini palatini enzymes.

Omoni le tuusao

1.E faʻaleleia ai le faʻamalositino o le glucagon, o lea o loʻo i ai le saoasaoa o le malepe o le glycogen.

2. O le mafuaʻaga o le faʻamalosia o le lipolysis, o le mea lea, e fesoasoani i le faʻaaogaina o gaʻo e avea o se punaoa malosi.

IODINE-AOAO ATU I TOTONU LOTO.

O nei homoni - o mea e maua mai i le tyrosine amino acids. E iai a latou fesoʻotaʻiga faʻatasi ma sosoʻo ua iai. O le atigipusa T3 / T4 o loʻo i totonu o le cell cellcleus. O le mea lea, o nei hormones e faʻaleleia ai le biosynthesis protein i le tulaga o tusitusiga. Faatasi ai ma nei puipuiga, o enzymes ia e ola ai, aemaise lava o ituaiga vailaʻau o le elehydrogenases. E le gata i lea, latou te faaosofia le fausiaina o ATUA, o lona uiga. enzymes e faʻaumatia ATP. O le gaioiga o le biooxidation e manaʻomia ai mea e sui ai - o mea e maua mai le faʻamaʻiina o gaʻo ma gaʻo. O le mea lea, faatasi ai ma le faateleina o le gaosia o nei hormones, o le faateleina o le malepe o gaʻo ma gaʻo o loʻo matauina. O le Hyperthyroidism e taʻua o le maʻi o Bazedova poʻo le thyrotoxicosis. O se tasi o faʻamaoniga o lenei maʻi o se faʻaitiitia o le mamafa o le tino. O lenei faʻamaʻi e faʻaalia i le faateleina o le vevela o le tino. I faʻamatalaga in vitro, o loʻo i ai le tuʻueseesega ole oxidation mitochondrial ma le phosphoprylation oxidative i le maualuga o doses o nei hormones.

O le faʻatonutonuina o le gaosiga o le gaosiga o le carbohydrate e faʻatinoina ma le auai i faiga faʻalavelave e mafai ona aʻafia ai le faʻaaogaina poʻo le taofiofia o le faʻamaoni o le tele o gasegase o gasegase o le gaʻo poʻo le saofaga i le faʻamalosia poʻo le faʻasaina oa latou gaioiga. Inisalini, catecholamines, glucagon, somatotropic ma hormones ei ai se eseʻesega, ae sili atu ona faʻaalia i luga o auala eseese o le gaʻo gaʻo. Mo se faʻataʻitaʻiga inisalini Faʻaleleia le faʻaopoopoga o le glycogen i le ate ma maso, faʻagaoioia o le glycogen synthetase enzyme, ma faʻalavelave ai glycogenolysis ma gluconeogenesis. O le tui o le inisalini - glucagon e faaosofia ai le glycogenolysis. Adrenaline faaosofia le aʻafiaga o le adenylate cyclase, e afaina ai le gasologa o gaioiga o le phosphorlysis. Gonadotropins faʻaauau le glycogenolysis i le placenta. Glucocorticoid hormones faaosofia le faagasologa o le gluconeogenesis. Toto tuputupu aʻe e aafia ai le gaioiga o le enzymes o le auala pentose phosphate ma faʻaititia ai le faʻaogaina o le kulukose e ala i lipine lautele. Acetyl-CoA ma faʻaitiitia le nicotinamide adenine dinucleotide e aofia i le tulafono faatonutonu o le gluconeogenesis. O le faateleina o gasegase o le plasma e taofia ai le gaioiga o le matua glycolysis enzymes. O se sini tāua i le faʻatonutonuina o gaioiga eletene o le gaʻo gaʻo, e faʻaogaina i le Ca2 + ions, tuusao poʻo le auai o hormones, e masani ona fesootaʻi ma se Ca2 + -binding protein - calmodulin. O le faagasologa o latou phosphorylation - dephosphorylation e taua tele i le faatonutonuina o le gaoioiga a le tele o enzymes. I totonu o le tino o loʻo i ai se sootaga tuusaʻo i le va o le gaʻo gaʻo ma le metabolism o proteins, lipids ma minerals.

Auala e faʻatonutonu ai le gaosiga o le carbohydrate e matuai eseese lava. I soo se tulaga lava o le faʻatulagaga o se meaola ola, o le gaosiga o le carbonbohydrate e faʻatulagaina e mea e aʻafia ai le gaioiga o le enzymes e aofia ai gaioiga gaʻo. O nei mea e aʻafia ai le faʻaogaina o meaʻai, o mea o loʻo faʻaaogaina (metabolites) o mea na faia e le tagata lava ia, o le oxygen regime, temperature, the permeability of membranes membranes, le faʻamaualuga o coenzymes e talafeagai mo tali taʻitasi, ma isi.

O le faʻaonaponei faʻaonaponei o le auala pentose phosphate mo le faʻamaʻiina o meaʻai gaʻo, e atagia ai lona sootaga ma le glycolysis (e tusa ai ma le Hers).

1 - transketolase, 2 - transaldolase, 3 - aldolase, 4 - phosphofructokinase, 5 - fructose-1,6-bisphosphatase, 6 - hexokinase, 7 - glucose phosphatisomerase, 8 - triozophosphatisomerase, 9-glucose-6-phosphate dehydrogenase, 10 - phosphogluconolactonase, 11 - 6-phosphogluconate dehydrogenase, 12 -seraserase, 13 - epimerase, 14 - lactate dehydrogenase.

E sefulu glycolysis na tutupu i le cytosol.

Hormones e faʻatonutonu ai le kulukose toto

Hypoglycemia- O le faʻaitiitia lea i le kulukose toto. Eseesega i le va o le physiological and pathological hypoglycemia.

Mafuaaga o le hypoglycemia physiological:

1) galuega faʻaletino (faʻatupulaia tau)

2) le maitaga ma le lactation

Mafuaaga o hypoglycemia faʻaleaga:

1) faʻaaogaina o kulukose i le ate

2) malabsorption o gaʻo i totonu o le vaega o meaʻai

3) faʻaleagaina le glycogen mo le faʻatulagaina

4) faaletonu o le kulukose

6) mauaina i- tagata faʻataunuʻu

Hyperglycemia- O le faateleina lea o le kulukose toto.

1) gaʻo gaʻo

2) o le tele o hormones counter-hormonal lea e faʻalavelave ai i le faʻaaogaina o le kulukose e ala i musika ma i le taimi lava e tasi e faʻaosofia ai le gluconeogenesis

5) faʻalavelave faʻa-cerebrovascular

6) faʻamaʻi o le ate o se uiga o le inflammatory or degenerative

37. Tulafono Faatonutonu o le kulukose o le toto.

O le kulukose o le toto o se tasi lea o pito i totonu o le homeostatic. Ole faʻatonutonuina o le kulūkose o le toto o se faʻalavelave lavelave o auala e faʻamautinoa ai le tumau o le malosiaga ile homeostasis mo totoga sili ona taua (faiʻai, toto mumu mumu). Glucose o le autu ma e toetoe lava o le pau lea o le vaega o le malosi o le gaosiga o le tino. E i ai tulafono faatonutonu e lua:

Faanatinati (e ala i le fatugalemu o le tino)

Tumau (e ala i aafiaga faʻaleaga)

O le faʻalavelave faʻafuaseʻi e toetoe lava o taimi uma e mafua mai i gaioiga a soʻo se mea ogaoga i le tino. O loʻo faʻaaogaina e tusa ai ma le faʻataʻitaʻiga masani (faʻamaonia faamatalaga e maua e ala i le suʻega faʻapitoa) O le fiafia mai le tasi e taulaʻi i totonu o le cortex e salalau atu i vaega uma o le cortex. O le mea lea e mafua ai le faʻasaʻolotoina o le adrenaline, lea e mafua ai le faʻaaogaina o le adenylate cyclase o le faʻaogaina o le glycogen).

O le masini faanatinati e tumau ai le glycemia tumau mo le 24 itula. I le lumanaʻi, o le glycogen o loʻo faʻaititia ma ua maeʻa le 15 - 16 itula ua fesoʻotaʻi se masini tumau, lea e faʻavae i le gluconeogenesis. A maeʻa le faʻaaogaina o faleoloa glycogen, e faʻaauau pea ona tuʻuina atu le manaʻoga i le mafaufau. Mai lenei mea, o le saolotoga e tu i fafo, lea, faatasi ai ma se toto toto, ulu i le pituitary gland muamua, lea, e sosoo ai, o synthesizes STH, ACTH, TSH i totonu o le toto, lea e faaosofia ai le faasaolotoina o le triiodothyronine ma le malosi. O nei hormones e faaosofia le lipolysis. O hormones thyrotropic activate proteolysis, e mafua ai le fausia o amino-freeids, lea, e pei o lipolysis oloa, ua faʻaaogaina e fai ma sui o le gluconeogenesis ma le tricarboxylic cycle cycle.

I le tali atu i le faateleina o le kulukose o le toto, o le inisalini ua faasaolotoina, ae peitai, ona o le mea moni o le gaʻo gaʻo ma le lilo o hormones e tape ai le glycolysis i totonu o musika, o le kulukose maso e le o faʻamaina, o mea uma e teuina mo le mafaufau ma le toto mumu.

I lalo o tuutuuga o le faaumiumi o le aafia i tulaga le lelei i le tino (faʻavaivai faifaipea), e le tupu le inisalini, o se tasi lea o mafuaʻaga o le maʻisuka.

Faateleina le kulukose o le toto

Faʻateleina o le GluT 4 tau faʻalagolago

Faʻatoagaina o le glycogenolysis i le ate

glucose i totonu o sela

Faʻaleleia o le Glycogen Synthesis

Fofo glycogenolysis activation

Glycolysis ma le CTK faʻamalosia

Faʻamaumauga mo le faʻamalosia o le faʻamaumauga mo le numera

O le faʻaitiitia o le maualuga o le kulukose toto ma le inisalini e maua i auala nei:

le fesuiaiga o le kulukose i totonu o siama - faʻafouina o le faʻapipiʻi polotini GluT 4 i le cytoplasm

glucose i le glycolysis - faʻalauteleina o le faʻasologa o le glucokinase - o se enzyme,

e taʻua o le mailei glucose, e faʻamalosia ai le faʻasologa o isi ki

glycolysis enzymes - phosphofructokinase, pyruvate kinase,

o le faʻaopoopoga o le glycogen - faʻafouina o le glycogen synthase ma le faʻamalosia o lona faʻasologa, lea e faafaigofie ai le liua o le sili atu kulukose i totonu o le glycogen,

o le faʻafouina o le auala o le pentose phosphate - faʻaofiina o le kulūkose-6-phosphate

dehydrogenases ma le 6-phosphogluconate dehydrogenases,

o le faateleina o le lipogenesis - o le aafia o le kulukose i le tuufaatasiga o triacylglycerols (tagai i "Lipids", "Sini o triacylglycerols").

O le tele o gaʻo e matua le mafai lava ona gauai i le gaioiga o le inisalini, ua taʻua i latou o le insulin-tutoatasi. O nei mea e aofia ai mea o le nerve, malie malie, o le tioata, retina, cell muscle glomerular, endotheliocytes, testes, ma totola mumu.

Glucagon faʻapupula le kulūkose toto:

o le faateleina o le glycogen mo le faʻafouina e ala i le faʻatoaina o le glycogen phosphorylase,

o le faaosofia o le gluconeogenesis - faateleina o le gaioiga o le enzymes faʻamalosi le carboxylase, phosphoenolpyruvate carboxykinase, fructose-1,6-diphosphatase.

O le mea e mafua ai ona mafua mai i le hyperglycemia:

o le faʻamalosia o le faʻaaogaina o le glycogen - le faʻamalosia o le glycogen phosphorylase,

Glucocorticoids e faateleina le glucose o le toto e ala i le taofiofia o le suiga o le kulukose i totonu o le masini,

o le faaosofia o le gluconeogenesis - faateleina le sifi o enzymes pyruvate carboxylase, phosphoenolpyruvate carboxykinase, fructose-1,6-diphosphatase.

Inisalini - o se hormone e faʻaitiitia ai le toto suka

Faʻateleina le kulukose (hyperglycemia):

Faʻavae o le tino i luga o le kulukose - mafaufauga o le mafaufau-lagona, faʻatupulaia le gaioiga faaletino, "fefe i se ofutino paʻepaʻe"),

Pancreatic diseases e mafua mai i le faʻaitiitia faifaipea poʻo le le tumau faʻaitiitiga o le inisalini (pancreatitis, hemochromatosis, cystic fibrosis, kanesa o le gland)

Endocrin organism (acromegaly ma gigantism, Itsenko-Cushing syndrome, pheochromocytoma, thyrotoxicosis, somatostatinoma)

Aveina o fualaau: thiazides, caffeine, estrogens, glucocorticosteroids.

Lafoaʻi o le kulukose (hypoglycemia):

O le umi o le anapogi, pipiʻi, faateleina le tino, gaʻo,

Faʻaleagaina o le gastrointestinal tract: faʻaleagaina o le tino, malabsorption, gastroenterostomy, postgastroectomy,

Faʻafitauli o le pancreatic: o le kanesa, faaletonu o le glucagon (faʻaleagaina o sela o le fatu o le motu o Langengarsk),

Faʻafitauli mai le tino o le endocrine: adrenogenital syndrome, faʻasologa o le addison, hypothyroidism, hypopituitarism,

Faʻaleagaina i totonu o le tino eletise: glycogenosis, gasegase o le fructose le lelei, galactosemia,

Faʻasologa o le gasegase o le hepatic: faʻamaʻi pipitis o eseese etiologies, hemochromatosis, cirrhosis,

Kanesa: ate, manava, grenesal, fibrosarcoma,

Fomaʻi: mea faʻamaʻi faʻamaʻi, vailaʻau faʻamalositino, non-selective beta-blockers. Faʻasologa: salicylates, ava malosi, arsenic, chloroform, antihistamines.

Faaiuga

O le soifua maloloina o le tagata e faalagolago i se paleni paleni mea. O mea nei e mafai ona faʻaleagaina ai lenei paleni:

  • le lelei
  • maualalo le tino faaletino
  • sili atu popole popole.

O le le paleniina o le taumafataga o protein, gaʻo ma meaʻai gaʻo, e mafai ona mafua ai le faʻalavelaveina o le eleele, lea e afaina ai le maualuga o le suka i totonu o le toto.

O se olaga le tauagafau e fesoasoani i le mamafa, lea e faʻalavelave ai le gaioiga o totoga o totonu. Ma o le gasegase faalelagona e mafua ai le faʻateleina o le faʻasaʻolotoga o hormones o le atuatuvale, i lalo o le malosi o le a faʻaitiitia ai faleoloa glycogen.

E mafai ona e puipuia oe lava mai ni faʻafitauli faʻafitauli pe afai e te 'ai meaai lelei, faia faʻataʻitaʻiga i le taeao, savali atili ma aloese mai tulaga feteʻenaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga