O aʻafiaga faigata o le maʻisuka ituaiga 1: o a a ma pe faapefea ona puipuia lo latou tupu?

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tele lea e faigata ona togafitia.

Faatasi ai ma lona atinaʻe i totonu o le tino, ua i ai le solia o le gaosiga o le carbonbohydrate ma le faaitiitia o le iniseti o le inisalini e le pancreas, ma o le mea lea ua le toe gaogaina ai le kulukose i sela ma ua nofo i totonu o le toto i foliga o elemene microcristalline.

O mafuaaga tonu lava e amata ai ona tupu lenei faʻamaʻi, e leʻi mafai e saienitisi ona faʻatuina. Ae na latou faailoa mai tulaga lamatia mo le maʻisuka malosi e mafai ona amata ai le amataga o lenei maʻi i tagata matutua ma tupulaga talavou.

O nai upu e uiga i togafitiga

A o leʻi iloiloina mea e aʻafia ai le atiaʻe o le maʻisuka, e tatau ona fai mai o lenei maʻi e lua ituaiga, ma e tofu lava ma ona lava uiga.

O le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo faʻaalia i suiga o le tino, lea e le gata ina faʻalavelaveina ai le gaosiga o le gaʻo, ae faʻapea foi le gaioiga o le pancreas.

Mo nisi mafuaʻaga, o ona sela e taofi le faia o le inisalini i le aofaʻi saʻo, o le mafuaʻaga lea o le suka, lea e ulu i totonu o le tino ma meaʻai, e le o aʻafiaina i le faasologa o gaioiga ma, o le mea lea, e le mafai ona gauai i sela.

O le maʻisuka ituaiga 2 o se faʻamaʻi i le taimi o le atinaʻe lea e faʻamaonia ai le gaioiga o le pancreas, ae talu ai ona o le faʻafitauli o le gasegase, o le a le maua e le siama o le tino lo latou gauai i le inisalini. E le gata i lea, o le kulukose o le a le toe mafai ona feaveai i sela ma nofo i totonu o le toto.

Ae e tusa lava pe o le a le mea e tutupu i le maʻisuka, o le taunuuga o lenei maʻi e tasi - o se maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto, lea e oʻo atu ai i faafitauli ogaoga o le soifua maloloina.

O faʻafitauli masani masani o lenei faʻamaʻi o tulaga nei:

Mafuaaga o Suga Suauu Maualuluga

  • hyperglycemia - o le faateleina o le suka toto i fafo atu o le masani (sili atu i le 7 mmol / l),
  • hypoglycemia - o se faʻaitiitia o le maualuga o kulukose o le toto i fafo atu o tulaga masani (i lalo 3.3 mmol / l),
  • hyperglycemic coma - o le faateleina o le suka toto i luga ifo o le 30 mmol / l,
  • hypoglycemic coma - o se faʻaitiitia o le kulukose toto i lalo o le 2.1 mmol / l,
  • maʻi o le maʻisuka - faʻaitiitia le lagona o le pito i lalo ma o latou faaletonu,
  • maʻi o le maʻisuka retinopathy - faʻaitiitia le tino vaaia,
  • thrombophlebitis - o le faʻavaeina o le paʻu i puipui o toto toto,
  • maualuga maualuga - faateleina le toto maualuga,
  • gangrene - necrosis o tisipese o pito i lalo ma le atinaʻe mulimuli ane o se fao,
  • afaina ma le faʻaleagaina o le myocardial.

Faʻafitauli masani o le maʻisuka

E le o ni faʻafitauli uma na tupu i le atinaʻe o le maʻisuka mo se tagata i soo se matua. Ma ina ia puipuia lenei faʻamaʻi, e tatau ona iloa lelei poʻo a ni mea e mafai ona amataina ai le amataina o le maʻisuka ma pe o le a le fua o le puipuia o lona atinaʻe e aofia ai.

O le maʻisuka ituaiga 1 (T1DM) e masani lava ona iloa i tamaiti ma tupulaga talavou e 20-30 tausaga. E talitonuina o mea autu o lona atinaʻe o:

  • faʻasologa o togafitiga
  • faʻamaʻi viral
  • tino inu,
  • le lelei
  • faʻalavelave masani.

Vaʻaiga faʻasologa

I le amataga o le T1DM, o se gaioiga faʻatoʻateleina o loʻo faia ai se matafaioi tele. Afai e mafatia se tasi o le aiga mai lenei maʻi, ona ono lamatia lea o lona atinaʻe i le isi augatupulaga e tusa ma le 10-20%.

E tatau ona maitauina i lenei tulaga, tatou te le o talanoa e uiga i se mea moni na tupu, ae e uiga i se vavave.

O lona uiga, afai o maʻi le tina poʻo le tama i le maʻisuka ituaiga 1, e le o lona uiga o le a maua foi a latou fanau i lenei maʻi.

O le vailaau o loʻo fautua mai ai afai e le faia e se tagata ni togafitiga ma taʻitaʻia se olaga le saʻo, o lona uiga o loʻo i ai ni tulaga lamatia tele o le avea ma se maʻisuka i totonu o ni nai tausaga.

Pe a faʻamaonia le maʻisuka i matua uma i le taimi e tasi, o le aʻafiaga o faʻamaʻi oa latou fanau e tele taimi e faʻaleleia

Ae ui i lea, i lenei tulaga, e tatau ona manatua i le mafaufau afai e maua uma e matua le maʻisuka i le taimi e tasi, ona tupu tele lea o le tulaga o le tupu i le la tama. Ma e masani lava i ia tulaga, o lenei faʻamaʻi e maua i tamaiti ao leʻi amataina aʻoga aʻoga, e ui lava e le o iai ni a latou amio leaga ma e taitaia se olaga ola malosi.

E talitonuina o le maʻisuka e masani ona "faasalalauina" e ala i le laina tane. Ae afai e na o se tina e maʻi i le maʻisuka, o le tulaga lamatia o le maua o se pepe i lenei maʻi e maualalo (e le silia ma le 10%).

O faʻamaʻi faʻamaʻi o se tasi lea mafuaʻaga e mafai ai e le maʻisuka ituaiga 1 ona atiaʻe. Ae maise lava le matautia i lenei tulaga, o faʻamaʻi e pei ole mumps ma le rubella. Ua leva ona faamaonia e saienitisi o nei faamai e afaina tele ai le gaioiga o le pancreas ma taitai atu ai i le faaleagaina o ona sela, ma faaitiitia ai le maualuga o le inisalini i totonu o le toto.

E tatau ona maitauina e le gata i le fanau fanau, ae faʻapea foi i latou o loo i totonu o le manava. Soʻo se faʻamaʻi viral e maʻi ai se fafine maʻitaga e mafai ona amataina le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1 i lana tama.

E toatele tagata e galulue i faleoloa ma atinaʻe o loʻo faʻaaogaina ai vailaʻau, o lona aʻafiaga e aʻafia ai le galuega a le tino atoa, e aofia ai le gaioiga o le pancreas.

Chemotherapy, lea o loʻo faia mo le togafitiga o faʻamaʻi ese i luga o le eleele, ei ai foi lona aʻafiaga i luga o sela o le tino, o lea la o la latou faʻatinoga e faʻapupulaina ai le ono mafai ona atiaʻe le maʻisuka ituaiga 1 i tagata.

Mea e le lelei

O le mea e le masani ai o se tasi lea o mafuaʻaga taatele o le maʻisuka ituaiga 1. O meaai i aso uma o le tamaloa faʻaonapo nei o loʻo i ai le tele o gaʻo ma gaʻo, lea e tuʻuina ai se avega mamafa i luga o le fualaau oona, e aofia ai le pancreas. I le aluga o taimi, o ona sela ua afaina ma ua le afaina ai le inisalini.

O meaʻai le lelei e matautia e le na o le atinaʻeina o le oona, ae o le solia foi o le pancreas

E tatau foi ona maitauina e mafua ona o le le paleni, o le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona atinaʻe i tamaiti e taʻi 1-2 tausaga. Ma o le mafuaʻaga mo lenei mea o le vave amataina lea o le susu o le povi ma meaʻai o le cereal i totonu o le meaai a pepe.

Faʻalavelave masani

O faʻafitauli e faʻaosofia ai faʻamaʻi eseese, e aofia ai le T1DM. Afai e maua e se tagata le faʻamalosi, o le tele o le adrenaline e gaosia i lona tino, lea e fesoasoani i le televave o le gaʻo i le toto, e maua ai le hypoglycemia. O lenei tulaga e le tumau, ae afai e tupu faʻafuaseʻi, o le aʻafiaga o le maʻisuka ituaiga 1 e faʻaateleina le tele o taimi.

E pei ona taʻua i luga, o le maʻisuka lona lua (T2DM) e atiina ae ona o se faʻaitiitia o le lagona o sela i le inisalini. E mafai foi ona tupu lenei mea mo ni mafuaaga se tele:

  • faʻasologa o togafitiga
  • suiga o tausaga i le tino,
  • afaina
  • maʻisuka maʻitaga.

Suiga o tausaga i le tino

O fomaʻi e mafaufau i le T2DM o se faʻamaʻi o tagata matutua, talu ai o loʻo i totonu ia i latou e masani ona iloa. O le mafuaʻaga mo lenei suiga i le matua i le tausaga. O le mea e leaga ai, i le matua, i lalo o le aʻafiaga o totonu, ma aʻafiaga i fafo, o 'aʻano o loʻo i totonu e "laei" ma ua le lelei a latou gaioiga. E le gata i lea, i le tele o tausaga, o le tele o tagata e aafia i le maualuga o le toto, lea e faateleina ai le lamatiaga o le atinaʻeina o le T2DM.

Taua! I le silasila atu i nei mea uma, o fomaʻi e fautuaina tele tagata uma e silia ma le 50 tausaga, e tusa lava po o le a lo latou tulaga lautele o le soifua maloloina ma le itupa, ia faia e le aunoa suʻega e fuafua ai a latou maualuga o suka. Ma i le tulaga o soʻo se faʻalavelave, amata vave togafitiga.

O le taua tele o le mafuaaga autu o le atinae o T2DM i tagata matutua ma tupulaga talavou.

O le mafuaʻaga o lenei mea o se faʻaopoopoga o le gaʻo i sulu o le tino, o le mea lea e amata ai ona latou maua mai le malosi, ma o le suka e le aoga ia i latou. O le mea lea, ma le tele o mea, o le a le toe gaoioi siama i le kulukose, ma tuʻu i totonu o le toto.

Ma afai o se tagata, i le i ai o le mamafa o le tino, e taitaia ai foi se olaga masani, o le a atili faʻaleleia atili ai le maʻisuka ituaiga 2 i soo se matua.

O le 'avaʻese e faʻaalia ai le faʻaalia o le T2DM e le gata, ae faʻapea foʻi isi faʻafitauli tau soifua maloloina.

Gesational diabetes

O le maʻisuka ituaiga o loʻo taʻua foi o le "maʻisuka maʻitaga" e fomaʻi, talu ai o loʻo tupu saʻo i le taimi o le maʻitaga. O le mea na tupu e afua mai i faʻafitauli o le tino i le tino ma le tele o gaoioiga a le pancreas (e tatau ona faigaluega mo "lua"). Ona o le faateleina o le mamafa, na te lafoaʻiina ma taofia ai le maua o le inisalini i le saʻo saʻo.

A maeʻa le fanau mai, ona alu ese ai lea o le maʻi, ae tuʻuina se faailoga iloga i le soifua maloloina o le tamaititi.

Ona o le mea moni e faapea, ua le mafai e le pancreas o le tina ona maua le inisalini i le aofaiga talafeagai, o le tamaititi o le tamaititi e amata ona galue i se auala vave, lea e tau atu ai i le faaleagaina o ana siama.

E le gata i lea, faatasi ai ma le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga, o loʻo aʻafia ai le lamatiaga o le oona i totonu o le fetus, lea e faʻapupulaina ai foi aʻafiaga o le totoina o le maʻisuka ituaiga 2.

Puipuiga

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e faigofie ona puipuia. Ina ia faia lenei mea, ua lava lea i le faʻaauau pea ona faia le puipuiga, lea e aofia ai faiga nei:

  • Meaʻai talafeagai. E tatau i tagata soifua ona aofia ai le tele o vitamini, minerale ma proteins. E tatau foi ona i ai le gaʻo ma le gaʻo i le taumafataga, talu ai e leai se tino e le mafai ona galue i le masani, ae i le faʻalelei. Ae maise lava le tasi e tatau ona faʻaeteete i gaʻolaʻo māmā ma le pala, ona o latou o le mafuaʻaga autu o le faʻaalia o le mamafa o le tino ma le isi atinaʻe o le maʻisuka. Ae mo pepe, e tatau i matua ona mautinoa o taumafa faʻaopoopo ua maeʻa faʻaaoga e aoga tele mo le tino. Ma o le a le masina e mafai ona tuʻuina atu i le pepe, e mafai ona e maua mai le fomaʻi.
  • Soifuaga ola malosi. Afai e te lafoaia taaloga ma taʻitaʻia se ituaiga olaga ola, e mafai foi ona faigofie ona maua oe i le maʻisuka. O galuega a le tagata e fesoasoani i le faʻavaveina o le vevela o gaʻo ma le faʻaaogaina o le malosi, e mafua ai le faateleina o le glucose e manaʻomia ai sela. I tagata feoai, o le metabolism e faagesegese, o se taunuuga o le a faateleina le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka.
  • Vaavaai lau suka toto i taimi uma. O lenei tulafono e faʻapitoa lava ona faʻaaogaina ia i latou o loʻo i ai le faʻasologa o le gasegase i lenei faʻamaʻi, ma tagata e "50 tausaga". Le mataʻituina o le toto suka, e le tatau ona alu i le falemaʻi ma faia suʻega. Ua lava le naʻo le faʻatau o se glucometer ma taʻitaʻia oe lava i le fale i suʻega o le toto.

E tatau ona malamalama o le maʻisuka o se faʻamaʻi lea e le mafai ona togafitia. Faatasi ai ma lona atinaʻe, e tatau ona e tago i taimi uma i vailaʻau ma tui inisalini.

O le mea lea, afai e te le manaʻo ia e fefe i taimi uma mo lou soifua maloloina, taʻitaʻia se soifua maloloina ma ia vave togafitia ou maʻi.

E na o le pau lenei o le auala e puipuia ai le amataina o le maʻisuka ma tausia lou soifua maloloina mo tausaga a sau!

Faʻafitauli o le ituaiga 1 Tisuka

O le maʻisuka na o ia lava o se faʻamaʻi matautia. E mafua ona o ni faʻafitauli e tupu i le le lava o togafitiga.

I le maʻisuka ituaiga 1, o aso taitasi o inisalini o loʻo faʻamaonia, ona o lenei mea ua taʻua o le insulin-faalagolago.

I le faaopoopo atu i le faʻamalosagaina o vailaʻau, e tatau i le tagata maʻi ona tausisi i tulafono faʻavae paleni, faʻapea foʻi ma faamalositino i taimi uma.

I le tulaga pe a le amanaia e le tagata maʻi mataupu faavae o togafitiga ma fomaʻi, o le a tupu le faʻafitauli o faʻafitauli. O nisi tulaga lamatia o le mea moni o le maʻisuka e aafia ai toetoe o faʻaoga uma o le tino o le tagata. O le mea lea, o faʻafitauli e ono oʻo mai i le talaaga o soʻo se tasi oi latou.

O le atinaʻe o le maʻisuka o soo se ituaiga e fesoʻotai ma le iai o le tele o mea. O se tasi o mea taatele o le faʻauʻuina. E le gata i lea, o ituaiga eseese o vailaau faʻamaʻi ma manuʻa e mafai ona avea ma mafuaʻaga.

Ona o nei mea, o le auala o le tali atu i le puipuia o le tino, e mafai, ona o se taunuuga o le a amata ona malepe ai sela o le pancreas. Latou te gafa ma le tino mo le gaosia o le inisalini.

O lona le atoatoa e tau atu i le mea moni o le maualuga o le kulukose i le toto e amata ona faateleina.

O le maʻi e masani lava ona atiae aʻo leʻi atoa le 20 tausaga. O le ituaiga muamua e le mafai ona togafitia i togafitiga, o lea e taua ai le ave uma o vailaʻau faʻamalosi i le taimi. Ae paga lea, e tatau ona faia lenei mea aʻo leʻi oʻo i le iʻuga o le olaga. E talafeagai le taofi o faʻamaʻi o le maʻi faʻatasi ai ma le fesoasoani o inisua inisalini.

O mafuaʻaga mo le atinaʻeina o faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 1 o le mea moni e faapea i totonu o se tino e le mafai ona gaosia le kullukose lava ia, o le toilalo o totoga eseese, e aofia ai le faiʻai, e amata. E tupu lenei mea tusa lava po o le a le tele o meaʻai e 'aina.

Afai e te le fesoasoani i le faʻaogaina o le inisalini, o le tino o le a amata ona toe faʻaleleia le tele o le malosi o le malosi e ala i le metabolism o gaʻo.

Ma o lenei mea ua mafai ona taʻitaʻia i le faʻavaeina o ketones, o loʻo aʻafia ai le faiʻai, ma o le mea lea o le a pa'ū ai se tagata i se paʻu.

Faʻaiʻuga

O le faʻaalia o faʻafitauli e mafua ona o le leai o togafitiga ma le umi o le maʻi lava ia. O le mea e leaga ai, o le mea moni e leʻo faʻapipiʻiina e le tino le inisalini mo le 10-15 tausaga e le mafai ona aʻafia ai le setete o totoga taʻitasi.

O le mea lea, e tele lava i le maʻisuka, o le aʻafiaga o le faateleina o le toto maualuga, e maualuga le maualuga o le cholesterol.

I tagata, ona o le le lelei o le tafe o toto toto, e ono tupu ai le vaivai. Ma i fafine, o lenei maʻi e mafua ai ona faigata i le fuafuaina o le maʻitaga.

Ae afai, e ui i lea, e leʻi oo mai lava, ona faigata tele lea ona pulea le tulaga o le fafine lava ia ma le fetus.

O le mea lautele, o faʻafitauli uma e vaevaeina i ituaiga nei: o le gasegase, tuai ma le masani.

O lenei vaega o faʻafitauli o le sili lea ona lamatia i le tulaga o le tagata. E masani lava ona atiae i se taimi puupuu: mai ni nai itula ile tele o aso.

I ia tulaga, o le tuʻuina atu o taimi faʻapitoa tau togafitiga e sili atu ona faigata, ma o taunuuga o le le tuʻuina atu o le a oʻo i le oti. O le mafuaaga lea e taua ai le maitauina i le taimi o uluaʻi faailoga o le atinaʻeina o se faʻamaʻi faapitoa e mafua mai i le maʻisuka.

E talitonuina afai e le i maua se fesoasoani i totonu o le lua itula pe a uma le amataga o faailoga autu, ona fesoasoani lea i le tagata maʻi e toeitiiti a le mafai.

Faatasi ai ma faʻalavelave faʻalavelave e faʻaalia i le ituaiga tagata maʻisuka 1, o loʻo iai:

O lenei tulaga e faʻaalia i le solia o le gaioiga o gaioiga autu i le tino o le tagata. Faʻaalia i le leai o se malamalama. E na o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e faigofie lava i lenei.

O le mafuaaga o le ketoacidosis o le faaputuputuina lea o tino o le ketone matautia i totonu o le toto, o lona uiga o mea oona e foliga mai ona o le metabolism i le tino o le gaʻo tele.

Le le tausisia o tulafono faavae o mea taumafa, manua, togafitiga o taotoga e mafai ona fesoasoani i lenei mea.

O lenei faʻalavelave e tupu i le talaaga o se suiga matuia i le suka o le toto. O se mea taua i se taimi puupuu e mafai ona mafua ai le leiloa o le mafaufau, lea o le ai ai le leai o se tali a tamaiti aoga i le malamalama, faateleina le vevela, faapea foi le tupu mai o le faoa faamalosi.

O nei mea uma e mafai ona muta e tusa lava pe o se coma. O mafuaʻaga o le hypoglycemia ua taʻua o le taumafa malosi o le ava malosi, faʻateleina le mamafa o le tino i le tino, faʻapea foʻi ma le maualuga o le tagofia o vailaʻau. O lenei faʻalavelave e mafai ona tupu i tagata mamaʻi i soo se ituaiga o suka suka.

O se tulaga talitutusa e atiina ae e tetee atu i se talaaga o le cardiovascular, le gaʻo ma le ate. O aʻafiaga e le mautonu le mafaufau, faʻalavelave faʻafuaseʻi, o le faʻaitiitia o le toto ma le leai o se faʻamalosi. O lenei ituaiga foma e mafua mai i le faaputuga o le lactic acid i le toto. I lalo o lenei aiaiga, i le avea ai o se tulafono, o gasegase ua silia ma le 50 tausaga le matua ma soo se ituaiga o suka suka.

O lenei kulupu e aofia ai tulaga e sili atu i le tele o tausaga na faasolosolo malie lava ona faʻateteleina le tulaga o le maʻi. O faʻalavelave tuai o faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 1 e le mafai ona taofia e tusa lava pe mulimuli uma togafitiga togafitiga. E tumau pea i le taimi e matauina ai o latou uiga ma saili le fesoasoani. O lea, e aofia ai:

  • Retinopathy o se faʻalavelave e faapea o tagata gasegase i le ituaiga muamua o le maʻisuka e naʻo le 15-20 tausaga talu ona faʻaalia le faʻamaʻi. O se liona o le retina, lea e mafai ona oʻo atu i lona vaʻaia, ona maeʻa ai lea o le faʻaaliga.
  • O le angiopathy o se palasi o toto toto e mafai ona taʻitaʻia ai le thrombosis ma le atherosclerosis. E masani ona atiaʻe le silia ma le tasi le tausaga.
  • O le Polyneuropathy o se tulaga lea e mou atu ai le lagona ile tino i le tiga ma le vevela. O aʻafiaga e amata i le vevela ma le mu i lima ma vae. O le malosi e tupu i le po.
  • O le maʻi suka - o le faʻalavelave o maʻi o le tino, abscesses ma nofoaga oti i pito pito i lalo o le maʻisuka. O se faʻalavelave lea e mafai ona aloese mai ai, ile taulaʻi faapitoa i le tumama, faʻapea foʻi ma le filifilia lelei o seevae (faʻalelei, aua le paʻu i soʻo se mea) ma totini (e aunoa ma ni aʻafiaga malosi).

Taimi

E pei ona taʻua i luga, o le gasegase o le faamai mo se taimi uumi e mafai ona afaina ai totoga taua tele. O se suiga faʻaleagaina i le tuufaatasiga o le toto, o le uiga o le maʻisuka, e mafai ona oʻo atu ai i le faʻaleagaina o totoga ma mamanu nei:

  • fatuga: e le o aʻafiaga o aʻafiaga leaga o le maʻisuka, o le le manuia masani e tupu ile taimi,
  • paʻu: ona o le le lava o le toto, o se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka e iai se faʻalavelave o maʻi suka, aemaise lava ile pito i lalo,
  • toto toto: ona o le maʻisuka, o le gasegase lautele e afaina, o lenei mea matautia e mafua ai le le lava o le okesene ma isi mea taumafa, lea e faateleina ai le lamatiaga o le fatu fatu po o isi faamaʻi fatu,
  • faʻalavelave faʻaleagaina: faʻaleagaina o le namu e mafua ai le tele o pito ma vaivaiga faifaipea ia i latou, lea e mafai ona oʻo atu ai i le faʻagasologa o le tiga.

O aʻafiaga faigata o le maʻisuka ituaiga 1: o a a ma pe faapefea ona puipuia lo latou tupu?

O le maʻisuka e mafua mai ona o le leai o se mea faapitoa i le tino - inisalini. O le tamoe poʻo le le faʻamaloloina o le suka suka mafua ai le atinaʻe o le tele o togafitiga faʻaleaga.

O le sili atu o le kulukose i totonu o le toto o le tulaga autu lea mo faʻafitauli i le maʻisuka ituaiga 1, lea e masani ona iloa i tamaiti ma tupulaga talavou.

O afea e tupu ai faʻafitauli o le maʻisuka?

Faʻatasi ma le faʻafitauli 1, o le tino o le maʻi na mafua ai le leai o le inisalini, talu ai o le faʻaogaina o le tino e faʻaumatia ai peta faapitoa o le peta e faʻapipiʻi ai lenei ituaiga o hormone.

O le mafuaʻaga o lenei "amio" le saʻo o le puipuiga o le puipuia o lona tino.

Pe a oʻo le numera o siama oti i lona pito (80-90%), faʻapitoa ona tapunia le inisalini, ma amata ona faaputuputu le kulūkose i totonu o le toto nai lo le gauai i siama faʻanatura.

Faʻatasi ai ma lenei talaʻaga, o maʻi o le maʻisuka e mafua mai: toto maualuga, faʻaleagaina o vaʻa ma gaʻo. O se taunuuga, o le le atoatoa e atiina ae i alii e maua i le maʻisuka, ma o fafine e iai ni faafitauli e maua ai.

Aafiaga faapitoa o le maʻisuka i tamaiti

O tamaiti e masani lava ona mafatia mai se ituaiga o togafitiga a le tupulaga. E vave lava ona atiaʻe le tino o le tamaititi pe afai e te le amata togafitiga ile taimi.

E le gata i lea, o le laʻititi o tausaga o le pepe, o le sili atu ona ogaoga o faʻamaʻi o le maʻi.

O le inisalini i le tino e amata ona le lava, talu ai e le o atoatoa le fausiaina o tamaiti, o le kullukose e faʻapipiʻi i totonu o masini, ma e le maua e sela ia meaai lelei. O le faʻaogaina o le tino o le tino e aʻafia ai foi le aafia i le metabolism.

I le laasaga muamua, e mafai e le tamaititi ona iai ni suiga taua i le taua o le suka i le taimi o le aso, lea e matautia i se pa. Afai e amata le maʻi, o le pepe o le a tolopoina le tuputupu aʻe ma le atinaʻeina o mafaufau.

O se lisi puupuu o faʻafitauli o le tamaitiiti i le maʻisuka:

  • togafitiga fatu. I nisi taimi, o le aʻafiaga o angina pectoris e faʻapupula. E oo lava i tamaiti e mafai ona i ai se fatu fatu poʻo le taʻavale, atiaʻe le atherosclerosis, e ui lava e seasea tupu,
  • neuropathy. O tagata gasegase laiti latou te lagona le tingling poʻo le faʻalavelave i vae,
  • leaga le paʻu e afaina i gaʻo ma siama,
  • afai e maua e le tamaititi elemene mama, e mafai ona atiaʻe e le kanesa,
  • ponaivi vaivai ona o le leai o minerale. Osteoporosis e mafai ona faʻalavelave ona o faafitauli faʻapitoa o le tuputupu ae pe maua, mo se faʻataʻitaʻiga, ona o le fafagaina o meaʻai.

O le puleaina i aso uma o le maʻisuka o mea ia e manaʻomia e matua ona faʻaalu ai le taimi ma le malosi. O lenei mea e fesoasoani e faʻaitiitia le lamatiaga o faʻalavelave ma maua ai e le tamaititi le avanoa e atiaʻe ai masani.

O taunuʻuga patino ia o le maʻisuka e tatau i matua ona nofouta i ai ma e tatau ona mafaufauina e fomaʻi pe a togafitia. O se tamaitiiti e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e tatau ona suʻeina mo ni faʻafitauli faʻapitoa ma faʻafitauli.

O nei faiga e mafai ona taofia ai le atinaʻeina o togafitiga. Ae o le mea e sili ona taua o le taumafai e tausisia le maualuga o le suka i totonu o tapulaa masani.

Tusa 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka: o le fea e sili atu ona matautia?

E oo lava i fomaʻi o le a le tuuina mai se tali mautinoa i lenei fesili. O le mea moni, o le inisalini e faʻalagolago i le tino e aofia ai togafitiga o le olaga atoa.

I le isi itu, o lenei faʻamaʻi e mafua ai se tagata mai i ona tausaga laʻititi e nafa ma lona soifua maloloina.

Na te siakiina le taumafataga, o le tino e sili atu ona mamafa ma ia matauina le faiga o togafitiga ma le inisalini. O nei tulaga uma e mafai ai e le tagata maʻi ona ola atoatoa, ma masani ona i ai se maualuga maualuga o le soifua maloloina pe a faatusatusa i tagata e le maua le maʻisuka.

O le maʻisuka ituaiga 2 o se sosoʻo faifai pea o togafitiga, e afua mai i amio leaga a se tagata: o le fiafia i meaai suamalie, gaʻo ma gaʻo. O nei mea uma e oʻo atu ai i le oona tele. Ae o aʻafiaga ogaoga, pei o le polyuria, i le amataga o le maʻi atonu e le o.

E tele taimi e fesoʻotaʻi vave ai le gau o le mamafa ma le lelei o le fualaau oona na ave mo le gau o le mamafa, ae le o le masalomia o le maʻi o le maʻisuka lea. O se taunuuga, o le maʻi e alu i le fomaʻi ua tuai, ma o togafitiga e masani ona avea ma ola-umi.

O le maʻisuka e faʻaʻoleʻole mo soʻo se ituaiga o faʻalavelave. Ae o le eseesega i le va o le lua, o le maʻisuka e le o le insulin e mafai ona puipuia. O le mea autu o le faia o taumafaiga uma i lenei mea.

Vaega o togafitiga o maʻisuka faigata

O le togafitiga mo le maʻisuka faigata e aofia ai mea taua e tolu:

  • glycemic control (4.4-7 mmol / l) faʻatasi ai ma vailaʻau poʻo inisalini injections,
  • toe faʻaleleia o metabolic processes: faʻafoega o sauniuniga vascular ma le gaioiokawa,
  • togafitiga o le faʻalavelave lava ia. O le mea lea, o le retinopathy vave e togafitia i se laser, ma i se tulaga sili ona leaga - vitrectomy. B vitamini ua faatonuina mo le faaleagaina o namu.

O le tagata maʻi e tatau ona malamalama i le manaʻomia ona faia uma taualumaga ua faʻataʻitaʻiina mo ia ma mafai ai ona ia pule pulea le suka o le toto. O le tulaga pito sili lea ona taua, o le toilalo e mafua ai le ogaoga o faafitauli.

Aiaiga puipuia mo le maʻisuka

E taua le iloa! Faʻafitauli i le maualuga o le suka i le gasologa o le taimi e mafai ona taʻitaʻia ai le tele o faʻamaʻi, e pei o faafitauli i le vaʻaia, paʻu ma lauulu, ulia, gangrene ma faʻamaʻi pipisi! Na aʻoaʻoina e tagata aafiaga tiga ina ia faʻamautuina a latou gaʻo fiafia ...

Puipuiga mo le maʻisuka e aofia ai:

  • siakiina pea togafitiga faafomai
  • pulea lelei,
  • tiute tauave ma tausisia le masani i aso uma: e taua le fuafuaina o le taimi o le fagua ma le moe, ae le o le misia o itula o inisiua, ma isi,
  • faiga faʻatino,
  • soifua maloloina o le tagata lava ia
  • taumafa maualalo-carb
  • faʻamalosia le puipuiga: taumafa, faʻamalosi.

E uiga i le lamatiaga o aʻafiaga o le maʻisuka i totonu o se vitio:

O le mea moni, e le mafai ona e faʻateʻaina le maʻisuka ma na o le lisi naʻo auala, o le a e manaʻomia le fesoasoani o vailaʻau ma faʻapitoa faʻapitoa. Ae o le usitaʻia o nei fautuaga ua lava tele e puipuia ai le atinaʻeina o togafitiga ma e le faatagaina ai faʻafitauli eseese e faʻaleagaina ai lou ola.

Faʻalavelave faʻapitoa o le maʻisuka ituaiga 1: atinaʻeina o togafitiga, togafitiga ma puipuiga

I le maʻisuka ituaiga 1, o faʻafitauli i le endocrine polokalama. O lenei tulaga e mafua ona o le le lava o le inisalini, lea e le o gaosia mai e le pancreas i le aofaiga manaomia. O le iʻuga, o le toto toto o le tagata maʻi e tulaʻi mai, o le mafuaʻaga lea e vave ona alu ese ai le mamafa ma e fia inu pea.

O le mea e leaga ai, o le maʻi e le mafai ona ola, o le mea lea, pe a togafitia le maʻisuka, e manaʻomia e se tagata ona togafitiga faapitoa mo le ola. O nei vailaʻau e faʻaititia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma mafai ai ona e tausia se tulaga lelei o le ola maloloina.

O le mea moni, e tusa lava pe laʻititi maualuga le kulūkose nai lo le masani, o loʻo i ai pea se aafiaga leaga i luga o le vascular system. Ma ona o le le lelei o le toto, o le tino o le a le maua ai mea latou te manaʻomia mo galuega lelei.

Ae faʻatasi ai ma le togafitiga talafeagai ma le usitaia o fautuaga faʻafomaʻi uma, o le olaga o le a matua tele lava. E tusa ai ma fuainumera, e silia ma le tolusefulu tausaga.

Faʻaiʻuga autu o le maʻisuka ituaiga 1

Le leai o togafitiga e tau atu i le tele o faʻafitauli.

O faʻafitauli sili ona taatele e aofia ai:

O le igoa tonu o faʻafitauli e taʻu mai ai o loʻo faasolosolo lemu (e oʻo i le tele o tausaga). Ma o lona tulaga lamatia lea. O le faʻamaʻi (e aunoa ma ni faʻaʻailoga ogaoga) e leaga le soifua maloloina, ma e matua faigata lava ona togafitia ia faʻafitauli.

Mulimuli ane faʻafitauli e aofia ai:

  • angiopathy. I lenei tulaga, ua solia ai le gasegase lautele. O le iʻuga, o le atherosclerosis plaques form, thrombosis e atiina ae,
  • retinopathy. O le fundus e mafatia, o le retina e faʻamalosia, o le manino o le faʻaaliga ua faʻaitiitia, ma ua faʻatautaia le faʻatautaia. O lenei mea e lamatia ai le tagata maʻi i le leai o se faʻaaliga. O le mea lea, e taua mo le maʻisuka ia mataʻituina e se tagata fomaʻi maʻi. E pei lava o soʻo se faʻalavelave o le maʻisuka, faʻamaʻi faʻamaʻi ma isi faʻaleagaga o mata e amata i se taimi umi ao le i iloagofie le vaaia o le tino, o le mea lea, i le maʻisuka, e taua le taofia o le suka i lalo o le puleaina i taimi uma,
  • polyneuropathy. E mafua ona o le le mautonu i tiga, le mautonu. E lagona le mafanafana poʻo le susunuina o vae. O le mafuaʻaga o lenei mea o le faʻaleagaina o toto laiti toto e fafagaina ai le nerve fibers. E mafai e le Polyneuropathy ona aʻafia so o se okeni ma tupu i soo se laasaga. Ae ui i lea, o le umi oe maua ai le maʻisuka, o le maualuga o le lamatiaga. E le mafai ona toe faʻaleleia neura ua faaleagaina, ae o lo latou faʻaumatiaga e mafai ona puipuia,
  • maʻisuka vae. E mafai ona atiaʻe i soʻo se maʻisuka. Faailoga: o le a tupu mai i luga o le vae ia abscesses ma maʻi. O le le gauai i vae e matautia ona e le mafai ona matauina ni paʻu poʻo ni paʻu i le taimi, lea o le a mafai ai ona faʻasalalauina le faʻamaʻi i le tino atoa. O lenei faʻalavelave e masani ona oʻo atu i le vavaeina o le vaega na aʻafia.

Vitio faʻatalanoa

E uiga i le lamatiaga o aʻafiaga o le maʻisuka i totonu o se vitio:

O le mea moni, e le mafai ona e faʻateʻaina le maʻisuka ma na o le lisi naʻo auala, o le a e manaʻomia le fesoasoani o vailaʻau ma faʻapitoa faʻapitoa. Ae o le usitaʻia o nei fautuaga ua lava tele e puipuia ai le atinaʻeina o togafitiga ma e le faatagaina ai faʻafitauli eseese e faʻaleagaina ai lou ola.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Aoao atili. E le o se fualaau faasaina. ->

Mafuaʻaga ma Faʻamatalaga Faʻatau

O le maʻisuka e faʻalagolago i le insulin e faatatau i faʻamaʻi autoimmune o loʻo faʻaauau pea i luma. O lo latou tulaga faʻamaoni o le faifaʻatasiga o peta e gafa ma le gaosiga o le inisalini e faʻaleagaina lava e siama puipui o le tino.

I le taimi nei, e le o faʻamautuina atoatoa le mea e saʻo ai le faia o le puipuiga. O mafuaʻaga mafuaʻaga o faʻamaʻi e ono mafua ai le faʻamaʻi i tagata ei ai le gaosiga o le genetic.

O nisi faʻafitauli o:

  1. afaina o le intestinal coxsackie,
  2. lapisi faʻatasi
  3. mamanu.

Ae o le tele o taimi, o le maʻisuka 1 e aliali mai ona o aʻafiaga o le kenera. O lea la, ua maua e saienitisi vaega e 18 o gafa. Mo se faʻataʻitaʻiga, IDDM1 o se vailaʻau o loʻo i ai le HLA genes e fesuiaʻi ai pulu o vaega o le complexo histocompatibility. Kenera mai lenei itu e aʻafia ai foi le tali a le tagata.

Ae ui i lea, o le avanoa e maua ai le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, e tusa lava pe mamaʻi aiga ma lenei maʻi, e laʻititi (pe a ma le 10%). E le gata i lea, o le togafitiga e masani ona faʻasalalau i le itu o matua.

O faʻamalosiaga masani, mamafa, ava malosi, o le i ai o le gasegase o le necrosis ma le pancreatitis e mafua ai ona amata le maʻi.

E le gata i lea, o le faʻaleagaina o vailaau ma vailaau le lelei e fesoasoani i le le lava o le gaosiga o le insulin.

O le mea moni, o le tele o meaʻai gaʻo gaʻo, e aofia ai sukalati ma le tao, e faʻaleagaina le lipid ma le gaʻo gaʻo, lea e aʻafia ai le gaioiga o le pancreas.

O aʻafiaga o aʻafiaga e mafua ai le faalagolago ile inisalini e aofia ai:

  • aso fanau tuai
  • tigaina o le anemia,
  • uluaʻi masina - o le maitaga o le maitaga,
  • tele sikula
  • Hashimoto's thyroiditis,
  • Faʻasolo maʻi.

Ata faʻaleleia

O le faailoga muamua o le maʻisuka ituaiga 1 e leai se afaina o le mamafa ona o le manava lelei. E le gata i lea, o le tagata gasegase e vave lava ona vaivai, lagona le le fiafia ma masani ona moe, ma o ia foi ua mafatia i le galala tele.

O le tele o tagata gasegase e maua se lagona o le fiaaai, faatasi ai ma se faaitiitia o le toto, lofia o le paʻu, foliga vaaia o se afu malulu ma tachycardia. O le maʻisuka e masani lava ona i ai ni vaivaiga o le musika ma le tingling sensing io latou tamatamailima.

O faʻapogai autu o le faʻamaʻi i fafine o le maʻemaʻeina lea o le tino ma le perineum fafo. O nei faʻaʻailoga e mafua mai i le i ai o le kulukose i le urine. O le mea moni, pe a uma le faʻasolosolo, o mataua o le urine e maua ai le suka i luga o le mucous membranes, e mafua ai le ita matuia.

I tagata, o se faʻataʻitaʻiga autu o le faʻamaʻi o le faʻaaogaina lea o le faʻaleagaina ma le vaivai. O le lamatiaga o le faamai o se auala natia po o le tagata gasegase e le gauai atu i faailo laiti o togafitiga.

O faʻamaoniga faʻapitoa o le maʻisuka ituaiga 1 e umi lava le le faʻamalolo ma manua.

I le taimi lava e tasi, o le tele o gasegase e masani ona tupu aʻe ai mea e le o iai, o le tino, o lo latou puipuiga, ua matua vaivai lava, o se taunuuga lea latou te lagona ai vaivaiga faifaipea ma masani ona mafatia mai le malulu.

O aʻafiaga ogaoga o le maʻisuka: hypoglycemia ma hyperglycemia

O le toʻatele o tagata e fia iloa pe faʻapefea ona tupu aʻe faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 1. Faatasi ai ma lenei faamai, glucose, o le galuega o le ulu atu lea i gaʻo ma maso maso ma ave i ai le malosi, tumau i totonu o le toto.

Afai o le maualuga o le suka e faʻapupulaina i taimi uma, e aunoa ma se malosi malosi, ona amata loa lea ona tuʻu le tino ma faʻatumu ipu, faʻaleagaina o latou puipui. E afaina ai foi le aoga o totoga e maua mai i le toto. O le mea lea, o faʻafitauli e tulaʻi mai i le maʻisuka ituaiga 1, pe a le maua le inisalini i le tino.

Afai e leai se totogi o le hormone e le puleaina o le insulin, o le a vave ona tupu taunuuga. Ma o lenei mea o le a faaitiitia ai le ola o se tagata.

O faʻalavelave faʻafuaseʻi e tulaʻi ona o se faʻaitiitia faʻafuaseʻi poʻo le faateleina i le kulukose o le toto. E vaevaeina i ni ituaiga se lua:

  1. hypoglycemic coma (low sugar),
  2. maualuga o le kulukose (maualuga le kulukose).

O le hypoglycemia e masani ona atiae ona o le maualuga o le inisalini pe afai foi na misia e le tagata maʻi se taumafataga pe a uma ona pulea le homone. Ma le isi, o le coma e foliga mai o se taunuuga o le malosi o le tino, e aofia ai le fanauina.

E le gata i lea, o le hypoglycemia e mafai ona tupu pe a uma ona inu i fualaau faasaina.

O le isi tulaga e atiina ae o se taunuuga o le mauaina o fualaau (tetracyclines, beta-blockers, fluoroquinolones, lithium, calcium, vitamini B 12, salicylic acid).

E le gata i lea, i le maʻisuka, o le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le maualuga o le glucose e faʻapupulaina i le faʻavavevaveina o le faʻamaʻi faʻamaʻi poʻo le hepatitis, ma le maʻitaga, ma i le tulaga o faʻamaʻi fatu poʻo gasegase.

Afai e tupu mai le hypoglycemia, e taua tele le ave faʻataʻavale gaʻo i totonu o le 20 minute (tea ma sukalati e matua suamalie). A uma mea uma, o le vaivai e mafai ona oʻo atu ai i le oti o le cerebral cortex. O le mea lea, e taua le iloa e uiga i faʻamaoniga e faʻaalia ai le amataina o se vaʻa:

Afai o se pa'ū mataʻutia o le suka e tupu i le po, ona amata ai lea ona fai le moe a le tagata. A aunoa ma le faʻavaveina o le kulukose, atonu o le a pa'ū le tagata maʻi i se au.

I le laasaga lona lua o le hypoglycemia, o faailo e pei o le osofaʻiga poʻo le faʻalavelave faʻalavelave, le faʻamaopoopoina le faʻasalalauga, faʻaluaina le vaʻaia ma le vaʻaia o le vaʻaia, maualuga le fatu ma le faateleina o le tuputupu ae o le fatu. O le umi o le laasaga e puupuu lava, ma o le tulaga lea e mafai ona ulu atu le suka ma le suamalie i totonu o le manava o le manava, ona o le a amata ona mate le tagata maʻi, o lea e sili ai le tuuina atu ia te ia o se tali lelei.

O faaiʻuga faaiu o le hypoglycemia e aofia ai le foliga mai o le faoa faamalosi, le paʻu o le paʻu, lea e ufiufi i le afu malulu, ma le leai o se malamalama. I lenei tulaga, e tatau ona valaʻau i se falemaʻi ina ia faʻamatalaina e le fomaʻi i le tagata maʻi se vaifofo o le glucose (40%). Afai e le maua se fesoasoani i le isi 2 itula e sosoo ai, e ono tulai mai le afaina o le faiʻai.

O se puipuiga lelei o le atinaʻeina o le hypoglycemic coma o taʻaloga. Ae ao le i amataina vasega, e tatau ona e faateleina le masani masani o gaʻo i le 1-2 XE, e tatau foi ona e faia lenei mea pe a maeʻa se aʻoga.

Mo le taumafataga o le afiafi, e fautuaina e 'ai meaʻai fuatini. E faasolosolo malie ona suia i le kulukose, lea e mafai ai e le maʻisuka ona moe filemu i le po atoa.

E fautuaina foi le lafoaia atoatoa o le ava malosi. Ole fua maualuga ole aso ole ava malosi e le sili atu i le 75 kalama.

O le isi faʻalavelave faigata o le maʻisuka e faalagolago i le insulin-o le hyperglycemic coma, lea e vaevaeina i ni vaega se tolu:

  1. ketoacidotic,
  2. lactic acidotic
  3. hyperosmolar.

O ia faʻavevesi e aliali mai ma se maualuga maualuga o le toto suka. O latou togafitiga e faia i tulaga tumau.

O se masani masani o le maʻisuka ituaiga 1 o le ketoacidosis. E atiina ae pe afai e le mulimulitaʻia tulafono o le inisalini togafitiga, e faasaga i le talaaga o gasegase pisapisao poʻo le faʻaleagaina ma le faʻamaoniaina o faʻamaʻi masani. E le gata i lea, o manuʻa, paʻa, fatuga o le fatu, sepsis, faʻalavelave ma le vaʻaia e le mafai ona fuafuaina e mafai ona fesoasoani i lenei tulaga.

O le Ketoacidosis e tupu mai i le talaaga o le le atoatoa o le gaosiga o le gaʻo, lea e aliali ona o le le lava o le inisalini.

I le taimi lava e tasi, o le maualuga o tino o le ketone ma le kulukose i le toto e faateleina. I le leai o se taimi e maua ai le fesoasoani, e tupu ai se ketoacidotic coma.

O lenei tulaga e aafia ai galuega a le loto, faiʻai, mama, intestines ma le manava. E 4 vaega o le ketoacidosis, faʻatasi ma le tele o faʻamaoniga:

  • Ketosis - faʻamagoina o le paʻu ma mucous membranes, fiainu, moe, malaise, maʻi vevela, le fia taumafa ma faateleina le urination.
  • Ketoacidosis - o le moe, manogi o le acetone mai le gutu, palpitations, faʻaitiitia le toto, veʻa, faʻaitiitia le urine.
  • Precoma - vomiting red-brown, o se suiga i le paʻu o le manava, tiga i totonu o le manava, o foliga vaaia o le susulu i luga o alafau.
  • Coma - manava manaia, faʻapipiʻi o le paʻu, leai se mafaufau, tofo o le acetone i le gutu.

Togafitiga o le ketoacidotic coma e faʻamoemoe e taui mo le le lava o le inisalini, e ala i le faʻaauau pea ona tuʻuina atu ana microdoses i le vein. E le gata i lea, ia toe faafoi le vai, o le tagata gasegase o le a faʻapipiʻi faʻamalosi ma ions.

O le Hyperosmolar ma le lactic acidotic coma e masani lava ona atiina ae i le ituaiga lona lua o le maʻisuka.

Faʻasologa o faʻafitauli

E masani lava o le gasegase o le maʻisuka e aafia ai le galuega a fatugaʻo. O nei totoga e pasi le 6 l o le toto i totonu ia i latou lava i aso uma, ma filigaina.

O le tele o le inu vai e tau atu i se avega mamafa o fatugaʻo. E le gata i lea, latou te faaputuputuina le tele o suka.

Afai o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e sili atu i le 10 mmol / l, o le a muta le gaioiga o gaioiga ma gaʻo i totonu o le urine.

O le urine suamalie e faʻaputuina i le vevela, avea ma siosiomaga sili ona lelei mo le atinaʻeina o microbes pathogenic.

O le iʻuga, e tupu se gaioiga le lelei i fatugaʻo e faʻaleleia ai le atinaʻeina o le natura ma le nephropathy o le maʻisuka, lea e faʻaalia e ala i le leai o se malosi, o le faateleina o le maualuga o le polotini i le urine ma le faʻaitiitia o le faamamaina o le toto.

Ina ia puipuia faafitauli tau fatuga, e taua le mataʻituina pea le toto toto ma le toto. Faatasi ai ma albuminuria, o fualaau mai vaega ARB ma ACE e mafai ona faatonuina.

Afai o le a tupu le faʻamaʻi fatu fatu, e tatau ona mulimulitaʻia meaʻai maualalo. Ae ui i lea, i le laasaga o le le atoatoa, o le tele o polotini e ono manaomia, o le mea lea, o meaʻai e tatau ona malilie i ai le fomaʻi.

E tele taimi o le maʻisuka ituaiga 1, o faʻafitauli e tele, e aafia ai galuega a le loto. O le mea e sili ona taatele o le maʻi fatu fatu, e aofia ai le fatu, angina pectoris, ma le arrhythmia. O nei faʻafitauli uma e tupu mai i le matelaina o le okesene, ma i le tulaga o le poloka o vaʻa, ua mate le myocardium.

O le lamatiaga o le osofaʻi o le fatu mo le maʻisuka o le atonu e le o faʻatasi ma faʻamaʻi faʻamaʻi, ona o le lagona o le muso o le fatu e faʻaititia.

O le tele o faʻafitauli e tupu mai i le talaaga o le faʻaititia o le pala o le toto. O lea, faatasi ai ma le toilalo o se vaa lapoa i totonu o le fatu, ua tupu ai se pa. Ma o le maʻi o le "fatu o le maʻisuka" e faʻaalia e ala i le faʻaogaina o le gaioiola o loʻo galue ma le faateleina o le okeni.

E fautuaina e faapea o tagata gasegase e iai le tele o le aʻafiaga o le atiaʻe o le maʻi cardiovascular e ave Aspirin i le aofaiga e 65-160 mg i le aso e avea o se mea puipuia. Ae ui i lea, o lenei vaifofo e tele naua mea e tutupu, o le togafitiga e tatau ona malilie i ai le fomaʻi.

O le isi aʻafiaga masani o le maʻisuka e faʻalagolago ile maʻisuka o le retinopathy.

Pe a faaleagaina le vascular system of the eye, o le a faʻaitiitia le vaʻaia, lea e oʻo atu ai i le fausiaina o glaucoma, tauaso ma faʻasologa.

A oʻo ina tafe toto toto - o le afaina o le toto e tupu i le mata. O le tele o taimi, o le maʻisuka e faʻatulaga ai le karite, ma o nisi taimi e mate ai le tino. Ole togafitiga mo le retinopathy ma le maʻisuka ophthalmopathy o le taotoga laser.

E masani lava, o le maualuga maualuga o le suka e mafua ai le leai o se aʻafiaga o le namu, o lenei mea e sili ona lagona i totonu o vae. O lenei tulaga e taua o le neuropathy o le maʻisuka.

I le togafitiga o lenei faʻalavelave, e faʻaaoga ai le tele o vailaʻau:

  1. faʻamalosi
  2. nakoti faʻasolosolo,
  3. fofo
  4. tagata faʻapitonuʻu.

Neuropathy e mafai ona taʻitaʻia ai i le tele o aʻafiaga ogaoga - faʻatoʻilaloina o le tino ma le gaogao o le vevela, oso i le toto maualuga. O le mea lea, faʻatasi ai ma paresis o le manava, Erythromycin poʻo le Metoclopramide ua faʻatulagaina.

O nisi o maʻisuka e faalagolago ile maʻisuka e mafai ona atiaʻe ni nifo. A uma, o le le lava o le toto e oʻo atu ai i gaioiga e le afaina ai i le oral mouth. O le mea lea, o caries, periodontitis poʻo gingivitis e aliali mai. O le fomai nifo e tatau ona taulimaina ia aafiaga.

O le tele o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e maua i le maʻi suka poʻo le maʻi o le footcot, lea e tupu foi ona o le le lelei o le toto. O lenei tulaga e faʻaalia i le fusi i luga o vae (e pei o le ata), faʻavaivaia o maso o le siʻitia, faʻaitiitia le faʻalogo i mea faʻavevesi, faʻaumatia o sooga ma ponaivi o vae.

O le le togafitiga ole vae o le maʻisuka e mafai ona iu i le tosoina o le tino. O le mea lea, o le puipuia o faʻalavelave faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 1 e aofia ai le tausia lelei ma le faʻaeteete:

  • suʻesuʻega i aso taitasi
  • fufuluina o vae 2 taimi i le aso,
  • masani le faʻaaogaina o susu,
  • fai ni seevae lelei,
  • aloese o tights ma totini e tuʻi le vae.

Inisalini, lea e le o gaosia i le maʻisuka ituaiga 1, e aʻafia i le faʻavaeina o le suka gaosia, e mafua ai ona faʻaititia lona aofaiga. O se taunuuga, gastritis, manava, ma le dysbiosis e mafai ona atiae. I lenei tulaga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se tagata gastroenterologist, o lē o le a faʻatuina fualaau faʻasaina e faʻamaonia ai le gaogao.

I le le lava o le toto, e mafai ona tupu le mumu o sooga. E taʻitaʻia ai i le taimi o le fesuiaiga o vae, tiga ma le faʻagata faatapulaa. E masani lava, o le galala ma le masani ona avea ma mafuaʻaga o le lafoaia o le calcium mai le ponaivi, e mafua ai le osteoporosis.

Ina ia faʻaitiitia le faʻafitauli o maʻi mai le maʻisuka o le lua ma le muamua, e tatau ona taʻitaʻia se soifua maloloina ma ola malosi, togafitia faʻamaʻi vailaʻau ma faʻamaʻi i se taimi tatau ma aloese mai le atuatuvale. E le gata i lea, o meaʻai e aofia ai faʻasaʻo ma mea faʻapipiʻi faʻaupuga e tatau ona aveesea mai le meaʻai.

I totonu o le vitio i lenei tusiga, o se taumafataga mo le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka ua fuafuaina, lea o le a fesoasoani e pulea le maualuga o le toto suka ma aloese ai mai faʻafitauli leaga mai le maʻi.

Faʻailoa lau suka pe filifili se kenera mo fautuaga. Sailiga e leʻi maua. Faʻaalia. Sailia. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua.

Tuua Lau Faamatalaga