Maʻisuka Aiseā e Paʻu ai le mamafa

O le tele o le maʻisuka e foliga mai e toetoe lava o taimi uma, aua o le inisalini e fesoasoani i le faaputuputu o gaʻo. O pusa faaopoopo e masani ona faaputuputu i totonu o le manava, i tafatafa o okeni. I le taimi lava lea e tasi, o meaʻai e le maua ai le mea e manaʻomia. I le taimi lava e tasi, e taua le malamalama o le mamafa o le mamafa i totonu ia te ia lava e mafai ona avea ma se vaega i le atinaʻeina o se faamai. E uiga i le oona ma le maʻisuka, oa latou sootaga, filifiliga mo le tagofia o isi pauna, faitau atili i totonu oa tatou tusiga.

Faitau lenei tusiga

Le sootaga i le va o le maʻisuka ma le gaʻo

I le maʻisuka ituaiga 2, o le toʻatele o tagata mamaʻi e mamafa tele. O nei maʻi e lua e fesoʻotai vavalalata. E iai a latou atinaʻe masani:

  • maualalo le tino faaletino
  • gasegase
  • sili atu mea faigofie gaʻo (mea suamalie ma falaoamata) ma gaʻo manu, leai o filo ma vitamini,
  • genis predisposition
  • maualalo le mamafa o le fanau
  • amioga fesuisuiaʻi - osofaʻiga i le fiaai, faʻamalosi i meaʻai, leai o le faʻavasega.

O le tele o le maʻisuka ei ai lona lava uiga:

  • gaʻo o loʻo teuina i totonu o le manava ma le taamilosaga o totoga i totonu (visceral type),
  • o taumafa maualalo maualalo-kalori e le aoga, mulimuli ane o loʻo i ai le toe faʻaopoopo o le mamafa o le tino,
  • e faaopoopo atu i maualuga maualuga o le kulukose, ei ai le faateleina o le maualuga o le inisalini ma le cortisol adrenal i totonu o le toto,
  • gaʻo gaʻo e le gata i lalo o le paʻu, ae i totonu o le ate, pancreas, lea e faʻaleagaina ai le metabolism o carbohydrates ma lipids, faʻapupulaina le tetee atu i le inisalini (faʻamalosia o le inisalini).

Ma o iinei e sili atu i le hypoglycemia i le maʻisuka.

Aisea e faateleina ai le lamatiaga o le mamafa?

O le sili atu kilokalama o le mamafa e faʻaititia ai le ono maua i le maʻisuka e 5%, ma e sili atu i le 10 kilokalama le siʻitia e 3 taimi. O le tino masani o le numera (mamafa e vaevaeina i le sikuea o le maualuga i mita) e 20-25. I le taua o le 25-27, o le avanoa o le toto toto o le toto e 5 taimi sili atu, ma i le 35 e oo i le 90 taimi. O lona uiga, o tagata maʻi ma le gaʻo ma mataupu o le maʻisuka, o aiga vavalalata e le maua ni faʻafitauli o le gasegase i mataupu vavalalata.

O le mamafa o le mamafa e le gata ina faateleina ai le ono tulai mai o le faamai, ae faapea foi i le maʻisuka faafitauli, e fesoasoani i le faateleina o le toto, o le alualu i luma o le atherosclerosis.

O nei mea uma o loʻo faʻamatalaina ai foliga muamua:

  • faʻaleagaina o le nephropathy,
  • retinopathy ma le leai o se vaaiga mamao,
  • diabetic foot syndrome ma le taufaamatau o le tipi,
  • angiopathies ma faʻalavelave faʻafuaseʻi (faʻamaʻi, afaina o le fatu) poʻo maʻi le tumau o le cerebral ma le gaioiga o maliu.

Aisea e matua faigata ai le leiloa o le maʻisuka

O calories sili atu i le taumafataga e tau atu i lo latou teuina i le ituaiga o gaʻo. O siama feʻau (adipocytes) faʻateleina le tele ma vaevae vave e fatu ai se nofoaga mo sea teuina. Ole tele o siama e faʻaalia le leaga i le inisalini, latou te faateleina le faʻavaeina o mea e mafua ai le mumū. I le isi itu, o nei elemene e faʻaleleia ai le mautu o le inisalini na talia ma taofia le gaioiga o le hormone i isi mea uma.

O gasegase gasegase maualuga na faia i le taimi o le faʻaaogaina o gaʻo e faʻaleagaina ai siama pancreatic ma faʻaosofia ai le faʻavaeina o kulukose glucose fou i le ate. O gasegase o le tino ma le gaʻo e le mafai ona faʻamalosia le inisalini, e tumau pea le felafolafoaʻi tele i le toto. O lona tele e faʻaititia ai le tui o le inisalini (iniseti).

O le tino o le tino lava ia e mafai ona gaosia ai homone. Muamua, e leptin. E taofia ai:

  • gaʻo gaʻo
  • fiaaai
  • gasegase
  • sili atu cortisol i le toto,
  • tali maualalo maualalo i le insulin.

Mataʻituina le vitio i luga o mea faʻapipiʻi ma mafuaʻaga o le oona:

Faʻatasi ma le oona ma le maʻisuka, o le tetee atu i lana gaioiga e tupu. O se taunuuga, o le gaʻo e teuina i totonu o musika, fatu, pancreas ma le ate. O le aʻafiaga o aʻafiaga i le mamafa o le mamafa o lo o umia foi e:

  • tumo necrosis factor (faʻalavelaveina le tali a le adipocytes i le inisalini ma le leptin),
  • interleukin-6 (gaosia e gaʻo gaʻo o totoga i totonu),
  • maualalo le adiponectin, o lona pa'ū e muamua i le maʻisuka,
  • resistin - puipuia le gaioiga o le inisalini, o le faʻaaogaina o le kulukose e masini.

A aunoa ma le faʻaitiitia o le mamafa o le tino, e le aoga le togafitiga o le hypoglycemic; o faʻafitauli o le maʻi e tulai ma alualu i luma i le tino.

O le a le mea o le a maua ai le gau o le mamafa

Afai e faʻaititia le mamafa o le tino e na o le 7%, ona mafai loa lea ona e faʻamoemoe:

  • faaitiitia o le toto, o le manaomia o fualaau faasaina e faatulaga ai,
  • faaitiitia i le anapogi o le kulukose toto ma pe a uma ona 'ai,
  • faʻatusatusa i le masani o faailoga o le hemoglobin glycated,
  • faaleleia o le gaʻo gaʻo, faʻaitiitia o le cholesterol ma le lamatiaga o le fausia o paʻu i vaʻa toto,
  • faateleina le ola o le olaga
  • puipuiga o faigamalo i totonu o le tino, matua tuai.

E oʻo lava i le leiloa o le 5 kg i le tausaga e faʻaititia ai le lamatiaga o le maʻisuka e avea ma maʻisuka e 60%.

Vaega o le faasaʻoina o le meaʻai i le maʻisuka ituaiga 1

Inisalini e faʻateleina le maua o le mamafa. O lona gaioiga autu o le taulaʻi lea i le teuina o gaʻo, o le faʻapipiʻiina o le glycogen i le ate. I tagata gasegase i togafitiga o le inisalini, o le mamafa o le tino e faʻaateleina. Faatasi ai ma se faaitiitia i le maualuga o le suka i totonu o le toto, o lona toesea i le urine ua faaitiitia, talu ai o le glucose ua naʻo fatugaʻo na o le faatoilaloina o le tapuni. O se taunuuga, o faʻamaʻi uma o faʻataunuʻu ua faʻaolaina.

O se tasi o mea e ono aʻafia ai le faateleina o le mamafa o le tino o se pa'ū o le suka - o se osofaʻiga o le hypoglycemia. O ia tulaga e manaʻomia ai le faʻalavelave faʻafuaseʻi o meaʻai gaʻo (suka, meli), ia maualuga i kalori ma faʻalautele ai le manaʻo. I taimi masani, o maʻi e mafai ona sili atu le taua nai lo le malosi ole taumafa. Ae ui i lea, o le gaʻo moni ma le ituaiga 1 faʻamaʻi e seasea lava.

Laʻu meli

I le faʻaitiitia o le mamafa o le tino, e tatau i tagata gasegase ona faʻaitiitia le tele o meaʻai i a latou mea taumafa - e faʻaitiitia ai le aofaʻi o aofaʻi o falaoa. O le mea lea, o le fua faʻatatau o le hormone e faʻatonuina, o le a maualalo, o le a le faʻaputuina le gaʻo i le tino. E leʻo manaʻomia ni vailaʻau faaopoopo i le tele o tulaga.

Tusa 2 togafitiga o le maʻisuka

O faʻaletonu o le paʻu o aga masani, ae o loʻo i ai le tasi itu taua. I le maʻisuka, o se tuufaatasiga o suiga o ituaiga olaga ma fualaau oona e manaomia, talu ai ona o latou lava e le aoga.

Iloiloga o le faʻaogaina o kalori manaʻomia e faʻavae i luga o le mamafa, maualuga ma le maualuga o galuega. I le averesi, o se tane matua e masani ona manaʻomia pe a ma le 2,500 kcal mo se olaga masani o le taulaga, ma mo se fafine 2,000 kcal. Ina ia faʻaitiitia le mamafa o le tino, mai le faʻataʻitaʻiga o tagata taʻitasi e manaʻomia e suʻe mai le 500 i le 750 kcal, e fuafua i le mamafa o le mamafa.

O tulafono faavae mo le fausiaina o se meaai e aofia ai:

  • o le faʻaaogaina o fualaau aina e le o le faʻamaina i le lisi o zucini, cauliflower ma le kāpeti paepae, kukama, broccoli, greens, eggplant, tamato, logo pepa. Afai e mafai, e tatau ona fou i foliga o se salati, e tatau ona 'ai e le itiiti ifo ma le 2 taimi i le aso,
  • iʻa fagota, moa ma le tolotolo, fusi siʻi o le 2-5% gaʻo gaʻo, susu susu (ipu tioata i le aso) e aunoa ma ni faʻaopoopoga e oʻo atu i le 2%, seafood, egg paʻepaʻe, e fetaui mo le gaosia o le protein
  • falaoamata e taliaina i lea aso ma lea aso, kuka i totonu o le vai. O meaai gaʻo gaʻo e tatau ona i ai se faʻamaufaʻailoga faigofie, e le faʻaosoina ai le maualuga o le suka,
  • e tatau ona e lafoaia meaʻai gaʻo, mea suamalie uma, e aofia ai le maʻisuka, falaoamata o le falaoamata, pateta, faʻi, vine, faʻatau mai, suamalie, meaʻai, paluga, meaʻai, ava,
  • faatapulaa le lisi i le masima (3-5 g), pata (e oo atu i le 10 g), fualaau faisua (e oo i le 15 g), fualaau mamago (1-2 fasi vaega), nati ma fatu (e oʻo i le 20 g), falaoa (e oʻo i le 100-150 d)
  • nai lo le suka, faʻaaoga stevia, Ierusalema artichoke syrup.

O le iʻuga o se taumafataga ua filifilia lelei o se faʻaitiitia o le mamafa o le tino e le 500-800 g i le vaiaso. O le saoasaoa o le saoasaoa e mafua ai suiga i le suka o le toto, faateleina le vaivaiga, ma le le atoatoa o le tino.

Afai e le mafai ona galo le 0.5 kilokalama, ona fautuaina lea o aso anapogi i le vaiaso. Latou te fesoasoani faʻavavevave le metabolism ma faʻalautele ai le lagona o le tino i a latou lava inisalini. Mo lo latou faʻaaoga, kusi, kefir, iʻa, fualaau 'aina i le tulaga o le salati po o le supa e aunoa ma ni pateta ma palu.

Gaoioiga faaletino

O se tasi o mea e manaʻomia muamua mo le paʻu o le mamafa, o se faʻaopoopoga i le tulaga atoa o le afi. Ua faʻamaonia mai e sili atu le lelei o taumafa taumafa mo tamaloloa, ma le faʻaititia o tupe faʻaalu e mafua mai i faamalositino e sili atu mo tamaitai.

Afai ei ai se sini o le mamafa o le mamafa, ona faia lea o taʻaloga togafitiga, savali, aau, siva e tatau ona a itiiti ifo i le 300 minute i le vaiaso. O le malosi muamua o aʻoaʻoga e faʻamoemoeina e ala i le malosi faaletino o le tagata maʻi, ona fautuaina lea o le faʻaleleia faifai pea ma le lamolemole. I le taimi lava e tasi, e taua le faaitiitia o le taimi na faʻaaluina i se tulaga tulaga faʻapitoa.

E ui lava o tulafono uma mo le fausiaina o tane ma faamanuiaga o aʻoaʻoga faaletino e iloa e tagata uma, i le faʻatinoga e oʻo i le 7% tausisia. O le mea lea, e masani lava ona fautuaina e le endocrinologists fualaau e faaitiitia ai le mamafa o le tino - Xenical, Reduxin, Saxenda. O fualaau uma e maua ai le suka e tusa ai ma o latou aafiaga i le mamafa o le tino ua vaevaeina i vaega:

  • Neutral - Starlix, Novonorm, Galvus,
  • itiiti le faʻaitiitia - Metformin, Siofor, Glucobay,
  • fesoasoani i le paʻu mamafa - Viktoza, Invokana, Jardins,
  • faateleina le mamafa - Insulin, Pioglar, Avandia, Minidiab.

Pe a faʻatulagaina se fuafuaga togafitiga, e tatau ona faʻamaualuga le mamafa o le tino i le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina, faʻamalosia o le tino, faʻamaʻi faʻamaʻi, ma nisi o vailaʻau faʻasaina.

Taʻaloga Metabolic

Faʻatasi ai ma le maualuga maualuga o le tino o faʻamaumauga (mai le 35), faʻapea foi ma le le atoatoa o le togafitiga o mea taumafa, gaioiga faaletino, o le fesili o le taitaia o gaoioiga e iloiloina. E faʻamoemoe e faʻaitiitia le tele o le manava. O se toesega taua o le le atoatoa o le soifua maloloina na maitauina i le 65% o tagata gasegase, ae o isi na faamanuiaina i le tuuitiitia o fualaau oona mo togafitiga o le maʻisuka.

O le a le mea e fai i le ate ma le maʻisuka

O le ate e le itiiti ifo le taua mo le gaosiga o le gaʻofale nai lo le gaioiga o le gaʻo. Faatasi ai ma le mamafa tele, o ona sela e faʻamalosia ai le gaosia o kulukose fou, lea e faʻaleagaina ai le ala o le maʻisuka. O le faʻavaeina o faʻasao o le glycogen e faʻaitiitia, o le tele o lipoproteins maualalo maualalo o loʻo auai i le fesuiaiga o toto toto ua faateleina.

E puipuia le gaogao o le ate:

  • le faʻaaogaina o vailaʻau faʻataʻavale ma mea taumafa e maua ai le maualuga o faʻasologa o fuainumera (meaʻai, suamalie suamalie, sugar, processed cereals, pateta),
  • fausiaina o se lisi e faʻavae i luga o fualaau faisua ma iʻa, o nai meaʻai susu ma meaʻai o meaʻai maualalo e talia,
  • gaoioiga faaletino mo le itiiti ifo ma le 40 minute i aso uma.

O le faʻaaogaina o vailaʻau e aofia ai vaega nei:

  • hepatoprotectors (Essentiale, Gepabene),
  • faʻatalanoaina le microflora o le intestinal (Lactovit, Linex),
  • o lona uiga mo le gau o le mamafa (Reduxin-met, Victoza),
  • alpha lipoic acid (Berlition, Thiogamma),
  • ursodeoxycholic acid (Greenterol, Ursofalk).

Ma o iinei e sili atu i le ituaiga o maʻisuka.

O le maʻisuka ma le maʻisuka ei ai mafuaaga masani. O faʻalavelave faʻaleagaina i le gaosiga o gaʻo ma gaʻo e faʻateleina ma faʻamalosia e le tasi le isi. O le paʻu o le mamafa e fesoasoani e toe faʻafoʻi ai le lagona o le tino i le inisalini ma puipuia ai faʻafitauli faigata o le maʻisuka. Faatasi ai ma le ituaiga muamua o faamaʻi, e tatau ona e faaitiitia le tele o meaʻai i le taumafataga.

O se faiga faʻapitoa i togafitiga faʻatasi ma le ituaiga 2 e aofia ai meaʻai, gaioiga faaletino, fualaau. Afai e leai se aoga, o le taotoga e faʻaitiitia le tele o le manava e fautuaina.

O le hypoglycemia e tupu i le maʻisuka ia sili atu i le tasi i le 40% o tagata gasegase. E taua le iloa o ona faʻailoga ma mafuaʻaga ina ia mafai ai ona amata togafitiga i taimi talafeagai ma faia faʻataʻitaʻiga i le ituaiga 1 ma le 2. O le po e sili ona matautia.

Faʻaleagaina le ate, poʻo le faʻamaʻi, i le maʻisuka e mafai ona tupu muamua e aunoa ma ni faʻailoga. I le amataga, o le gaʻo o meaʻai e mafai ona fesoasoani i le taumafataga, pe a naʻo fualaau oona. E faʻapefea ona iloa le faʻamalolo i le maʻisuka i se taimi talafeagai?

O le 'ai ma le maʻisuka e le fautuaina e pei lava o lena, e ui lava i mea aoga uma. Talu ai ona o le tele o meaʻai gaʻo e maualuga ai le kulūkose, aemaise lava i le maʻisuka ituaiga 2, o le a sili atu le leaga. O fea le mea e sili ona lelei - chestnut, mai le acacia, lime? Aisea e 'ai ai ma le kalaka?

Ina ia malamalama i ituaiga o maʻisuka o iai iina, ia iloa o latou feeseeseaiga e mafai ona tusa ai ma le mea e ave e se tagata - o ia o le insulin-faalagolago poʻo i luga o fualaau. O le fea ituaiga e sili atu ona matautia?

O loʻo i ai se faʻalavelave faʻasaina i le maʻisuka i le toetoe lava o le lua, ae le o le 40 tausaga, ae ua i ai i le 25 e mafai ona e feagai. E faʻapefea ona togafitia le le atoatoa i le maʻisuka?

Paʻu le mamafa o le mamafa

O le leiloa le mamafa o le mamafa o se taimi e faʻaaogaina e faʻamatala ai le gau o le mamafa lea e tupu ma le le iloa ma e ono mafai ona avea ma se mea e faʻafefe ai le maʻisuka. O lou mamafa o loʻo fuafuaina e le tele o mea taua, e aofia ai le matua, aoga o kalori, ma le soifua maloloina lautele. A e oʻo atu i le vaeluagalemu, o lou mamafa e tatau ona tumau i le mautu o lea tausaga ma lea tausaga.

O le leiloa poʻo le mauaina o nai kilokalama o le masani lea mo se tino maloloina. Afai o loʻo e mamafa tele pe mamafa, o loʻo iai oe i se tulaga lamatia sili atu o le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga 2. E tele metotia mo le aveesea o le mamafa. E aofia ai le tele o mea taumafa, faamalositino, mea e gaosia ai le suavai, oloa gaʻo, ma gels, kulimi ma suauu mo le paʻu. Ae o se gau le mamafa e le mafaamatalaina (4.5 kilokalama pe sili atu, poo le sili atu i le 5% o le mamafa o le tino) poʻo le tumau e mafai ona faʻamaonia se maʻi tuga. O le faʻamalamalamaina o le mamafa o le mamafa o lona uiga o le paʻu o le mamafa lea e tupu, ae le o meaʻai poʻo le faʻamalositino.

O a mafuaaga e mafua ai le paʻu o le mamafa?

O le leiloaina o le mamafa o le mamafa e mafai ona mafua mai i le tele o mafuaʻaga, e aʻafia ai le atuatuvale, o nisi vailaʻau, ma le maʻisuka. O mafuaʻaga mafuaʻaga o le mamafa o le mamafa e aofia ai:

• Faʻatasi o le faʻamaʻi
• Kanesa
• Celiac faʻamaʻi
• O le manava faʻavave
• faʻaleagaina
• Faʻavaivai
• maʻisuka
• Faʻafitauli o le 'ai (Anorexia ma le Bulimia)
• HIV / AIDS
• Hypercalcemia
• Hyperthyroidism
• faʻamaʻi
• le paleni
• Vailaau faafomai, e aofia ai vailaau kemisi, laxatives, ma fualaau oona
• Malama o le Parkinson
• Fualaau faʻafiafia, e aofia ai amphetamines ma cocaine
• ulaula
• gasegase

Faʻafuasei le gau o le maʻisuka

I tagata e maua i le maʻisuka, e le lava le insulin e puipuia ai le tino mai le felauaiga o le kulukose mai le toto i siaki, mo le faʻaaogaina o le malosi. Pe a tupu lenei mea, o le a amata e le tino ona susunuina gaʻo ma musele i le malosi, ma mafua ai ona faʻaitiitia le mamafa o le tino. O le leiloa le mamafa o le leiloa e masani lava ona maua i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1, ae mafai foi ona afaina ai tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2.

Aisea e paʻu ai le mamafa o tagata e maua i le maʻisuka?

O le maʻisuka o se faʻafitauli o le tino pe a le faʻaoga lelei e le tino le malosi. O se tasi o faʻamaʻi o le maʻisuka o se faʻafuaseʻi ma e le mafaamatalaina le mamafa o le mamafa.O le fiaai tele ma le fia inu o isi uiga ia e lua, ma o tagata gasegase e maua i le maʻisuka e le togafitia e mafai ona aveesea le mamafa e pei lava ona latou 'ai ma feinu nai lo mea masani. E i ai mafuaaga e mafua ai ona mamafa le mamafa o le maʻisuka, ae ia malamalama atili pe aisea e tupu ai le paʻu o le mamafa, e tatau ona e suʻesuʻe pe faʻapefea ona aʻafia le tino i le maʻisuka.

Totoina o otaota ma malosiaga

I lalo o tulaga masani, e liliu e lou tino le meaʻai e avea ma suka i le faagasologa o fualaau. Suauu e ulufale i totonu o le toto ma o le pancreas e faʻasaʻo ai se hormone e taʻua o le inisalini. O le insulin e fesoasoani i sela uma o le tino e ave ai le suka mai le toto ma liliu mai i le malosi, lea e faʻaaogaina ai sela e pei o le fafie.

O fea e sau ai le mamafa?

I taimi anamua, pe a fai e tatau ona maua e se tagata ni meaʻai ma se tino galue malosi, ma le isi, o meaai e le lava, e le lelei meaʻai, o le faafitauli o le mamafa o le mamafa e le i ai. O le mamafa po o le mamafa o le tino o se tagata e faalagolago, i le tasi itu, i le tele o le malosi e taumafa ai i meaai (na o le pau lea o le punavai o le malosi!) Ma, i le isi, pe fia lona faʻaaluina.

O tau o le malosi e fesoʻotaʻi faʻatasi ma gaioiga faaletino. O loʻo tumau pea le tasi vaega o le faʻaleleia o le malosiaga - o lona faʻaleleia. O le malosi o le malosi i totonu oo tatou tino e gaʻo. O le uiga o lona faʻaleleia o le i ai lea o le puipuiga "i se timuga", mo se faʻataʻitaʻiga, e pei o taimi muamua, mo le umi o taimi e le lelei le taumafa.

I aso nei, o le olaga o se tagata ua suia tele. E leai se avanoa tatou te maua ai meaai, ma e tusa lava pe itiiti se tupe maua e masani ona tatou le mauaina e ala i galuega faaletino. E le gata i lea, o la tatou meaai ua manaia nei, ua faʻateleina i gaʻo, ma o loʻo aofia ai le tele o calories, o lona uiga, malosi.

O le mea lea, tatou te faʻaaogaina le tele o le malosi ma faʻaalu itiiti ifo, aua tatou te taʻitaʻia se olaga le mautonu, faʻaaoga taavale, elevators, meafale fale, masini mamao, ma isi. O lona uiga o le tele o le malosi e teuina i totonu o le tino i foliga o gaʻo, lea e tau atu i le mamafa. I le lalolagi i aso nei, o le numera o le mamafa o tagata e latalata i le afa o le aofaʻi o tagata!

E tatau ona maitauina o vaega uma o le malosi o le malosi o le tino e faʻavaeina i se vaega e ala i le faʻamaoni. E mafai ona fai mai mo le tele o augatupulaga o nisi tagata ua mafai ona "fetuʻutuunai" a latou seti o genes i le tulaga o loʻo i ai nei ma e le mafatia i se tulaga o le mamafa. Ioe, e taua tele le talatuu: o matua uma e masani lava ona i ai fanau uma. Ae, i le isi itu, o le masani o le gasegase ma le itiiti o le fegasoloaiga ua faia foi i totonu o le aiga! O le mea lea, e le tatau ona e mafaufau o se tulaga ma se tasi e mamafa tele e leai se faamoemoe, aua o se uiga faaleaiga.

E leai se mamafa mamafa e le mafai ona faʻaititia e tusa lava pe itiiti ifo i kilokalama, ma o le a matou iloa atili e tusa lava pe laiti ni suiga i lenei itu e mafai ona maua ai le tele o le soifua maloloina.

E faapefea ona fesootai le maʻisuka ma le mamafa?

Faatasi ai ma ituaiga eseese o le maʻisuka, e le gata ina mafai e le tagata ona maua le mamafa, ae le maua foi le mamafa.

  • I le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka (ituaiga 2), o le pancreas e maua ai le tele o le inisalini. Ae o le tino e faʻaleagaina le hormone, lea e mafua ai le leai o le insulin. 85-90% o tagata ua maua i le maʻisuka ua mamafa tele.
  • E tusa ai ma le maʻisuka ituaiga 1, ona o le leai o se inisalini, o tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka e mamafa le mamafa seia oʻo ina amata ona togafitia.

E tele naua faʻatusatusaga o fua faʻatatau. Mo se faʻataʻitaʻiga, faiga a Brock:

  • Tulaga lelei i alii = (maualuga i le cm - 100) · 1.15.
  • Tulaga lelei i tamaitai = (maualuga i le cm - 110) · 1.15.

Le taua o le mamafa i le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2

O le mamafa o le faafitauli e taua tele i le maʻisuka ituaiga 2. O le mamafa o le mamafa e 80-90% o tagata gasegase i lenei maʻi. O le fesoʻotaʻiga i le va o le mamafa ma le maualuga o le suka suka ua uma ona taʻua, e talitonuina o le faavae lea mo le faʻavaeina o le inisalini, ma, o lea la, o le mafuaaga autu mo le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2.

E le gata i lea, e taua tele le vavalalata o mea. E iloa o aiga vavalalata (matua ma fanau, tuafafine ma tuagane) e masani ona mafatia i lenei maʻi. O suʻesuʻega ile falemaʻi e mafai ai ona tatou faʻamautu e faapea ua maeʻa le faʻatautaiga o le tino, o lona uiga o le faʻasolosolo ona tupu tele le faʻamaʻi pe afai o loʻo maua e se tagata le mamafa o le mamafa.

I tagata gasegase ei ai le mamafa masani, o se faaletonu i le inisalini o mea e maua mai i le inisalini e le fesoʻotaʻi ma le tele o masima. E talitonuina foi i le tele o ia ituaiga o gasegase, o le le atoatoa o le tino e mafai ona faia se sao tele i le atinaʻeina o le faamai.

O taunuuga o le mamafa

I le faʻaopopo i le faʻalauiloaina o le maʻisuka, o le mamafa tele o loʻo i ai isi aafiaga leaga i le tino o le tagata. O le mamafa o tagata taʻitoʻatasi o le a maua le maualuga o le toto maualuga (maualuga maualuga), faapea foi ma le toto maualuga o le cholesterol. O nei soliga, i le itu, e tau atu i le atinaʻe coronary heart disease (CHD), o ona taunuuga e fai ma sui masani o le oti i le lalolagi nei.

E le gata i lea, o le mamafa o le tagata e sili atu ona faigofie i ponaivi ma ponaivi, o manua, ate ma gasegase faamaʻi, ma e oo lava i nisi ituaiga o kanesa.

O le atoatoa e mafai ona aumaia ai se tagata mafatia i le mafaufau. I le lalolagi i aso nei, o le fealofani ma le fetaui lelei ua faateleina le talisapaia. O lenei mea ua avea ma faailoga o le soifua maloloina, e le mafuatiaina, ua tuuina atu i mea uma ua uma ona taua i luga.

Faʻasologa masani o le mamafa

I le fuafuaina o lau BMI, e tatau ona e vaevaeina le faʻamaoniga o le mamafa o le tino (i kilokalama) e le fua o le tuputupu aʻe (i mita), sikuea:

  • Afai o lou BMI e pa'ū i le va o le 18-25, o loʻo iai lau mamafa masani.
  • Afai e 25-30 - o loʻo e mamafa tele.
  • Afai e sili atu i le 30 le BMI, e te pau i le vaega o le oona.

O pauna faaopoopo o gaʻo gaʻo i le tino. O le tele o le mamafa o le mamafa, o le, ioe, o le sili atu lea o le lamatiaga i le soifua maloloina.

I le faʻaopoopoga i le numera atoa o isi pauna, o le tufatufa o mea faʻapipiʻi i totonu o le tino. O le gaʻo e mafai ona teuina lelei, e mafai ona tufatufaina faʻapitoa i ogavae ma totoa. O le mea e sili ona leaga mo le soifua maloloina o le mea lea e taʻua o le manava (latina latoma - abdomen) o le tufatufa o le gaʻo, lea e faʻapupula ai le tino o le tino i totonu o le manava.

E le gata i lea, o le uiga masani ma se manava e afua mai e le o se mea e maua mai i gaʻo gaʻo (e mafai ona aoina i totonu o se gaʻo), ae o le mea i totonu, o loʻo i totonu o le manava, ma sili ona afaina. E maua i le manava o le manava e maua ai se pasene tele o faʻamaʻi fatu cardiovascular.

E mafai ona suʻesuʻeina le gaʻo o le tino pe a fuaina le taamilosaga puʻu. Afai o lenei faailoilo e maualuga atu i le 102 cm mo se tamaloa ma sili atu nai lo le 88 mo se fafine, o le aʻafiaga o le maʻi cardiovascular e maualuga tele.

E taua mo se tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 2 o le ua sili ona mamafa e iloa ai e tusa lava pe oʻo lava i le paʻu o le mamafa o le mamafa e mafai ona maua ai ni taunuuga lelei i tulaga o le gaosiga o le gaʻo, ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o le maʻi cardiovascular.

O mataupu faavae o le paʻu o le mamafa

Afai e mamafa tele le mamafa o le tino, e le faigofie le ausia o le mamafa masani. E le gata i lea, e le saogalemu i taimi uma. Afai tatou te talanoa e uiga i penefiti o le soifua maloloina, ona tupu ai lea o suiga lelei e tusa lava pe a faʻaitiitia le mamafa o le mamafa i le 5-10%.

Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o le mamafa e 95 kilokalama, e tatau ona faʻaititia i le 5-9.5 kilokalama.

Faʻaitiitia le mamafa i le 5-10% mai le faʻamuamua e faʻaleleia (o nisi taimi e faʻafaigofieina) faʻataʻitaʻiga o le suka toto, cholesterol, toto toto.

E tatau ona fai atu i le taimi lava lena o le a tumau pea le aoga pe afai e le toe tupu le mamafa. Ma o lenei mea o le a manaʻomia ai taumafaiga faifai pea ma le faʻamalosia lelei mai le maʻi. O le mea moni e faapea, o le uiga o le faaputuputu o le tele o masini, e pei o se tulafono, o se uiga o se tagata i le olaga atoa. O le mea lea, o taumafaiga a le episodic e faʻaitiitia le mamafa e le aoga: vasega anapogi, ma isi.

O se mataupu tāua o le fuafuaina o le fua o le paʻu o le mamafa.

Ua faamaonia nei e faigese, o le paʻu o le mamafa o le mamafa o le mea e sili ona fiafia i ai. Ia, afai o vaiaso uma e le maua ai le 0.5-0.8 kilokalama.

O lenei laasaga e lelei le tuʻuina e le tino ma, i le avea ai o se tulafono, e maua ai se faʻauiga tumau.

Faʻapefea ona tausia le taunuʻuga na maua? O le mea moni, e manaʻomia le itiiti o taumafaiga, mo se faʻataʻitaʻiga, o le taumafa i lenei laasaga e mafai ona faʻalauteleina. Ae o se tauiviga o le mafaufau ma le mafaufau, e sili atu ona faigata nai lo se osofaiga puupuu, o le tele o tagata gasegase o le a faasolosolo malie ona leiloa a latou gaioiga.

O le faatumauina o le mamafa o le tino e sili ona manaʻomia le taumafai pea i le olaga atoa. O le mea moni, o se tagata atoatoa o loʻo taumafai e aveesea le mamafa ma tausisia le mamafa ole manaʻoga, e tatau ona sui lou olaga. O le mea moni, o le mamafa o le mamafa o le taunuuga lea o lona olaga masani, ma afai e te le suia, o le a leai se mea e alu i ai.

I.I. Dedov, E.V. Surkova, A.Yu. Faʻamasino

O afea e tatau ai ona ou ilia le faailo?

I se tagata soifua maloloina, o le mamafa e mafai ona fesuiaʻi e tusa ma le 5 kilokalama. O lona faʻateleina e mafai ona fesoʻotaʻi ma aso malolo, malologa poʻo se faʻaitiitia o gaoioiga faaletino. O le paʻu o le paʻu e afua mai ona o lagona faʻalavelave, faʻapea foʻi ma le manaʻoga o se tagata o loʻo fuafua e leiloa se maila kilokalama.

Ae peitai, o le mamafa o le mamafa o le mamafa e oo i le 20 kilokalama i le 1-1.5 masina e ono faailoa ai le atinaʻe o le maʻisuka. I le isi itu, o le paʻu o le mamafa e maua ai le fesoasoani tele i le tagata maʻi, ae i le isi itu, o se faʻavavega o le atinaʻe o faʻamaʻi tuga.

O le a se isi mea e tatau ona e gauai i ai? Muamua lava, o mea ia e lua - o le fia inu ma le televave. I le i ai o ia faailoga, faatasi ai ma le gau o le mamafa, e tatau i se tagata, muamua lava, ona asiasi i se endocrinologist. O le fomaʻi, i le suʻeina o le tagata maʻi, ua ia faatonuina se suʻega o le kulukose toto ma faatoa faʻamaonia pe taofia ai masalosaloga o se "maʻi maʻi".

E le gata i lea, o tagata ei ai maualuga maualuga suka e mafai ona faitio e uiga i:

  • ulu, uluvaʻa,
  • vaivai, le fiafia,
  • se lagona malosi o le fiaaai
  • ua le atoatoa,
  • afaina fualaau
  • maualuga le toto maualuga
  • faʻanoanoa vaaia
  • faafitauli tau feusuaiga
  • vevela le paʻu, faʻamalolo umi o manua,
  • le gaioiga o galuega fatu fatu.

O se tagata e manaʻo e leiloa le mamafa e tatau ona manatuaina le gau o le mamafa, lea e le afaina ai le tino, e le sili atu i le 5 kilokalama i le masina. O mafuaʻaga o le paʻu mataʻutia o le mamafa ma se "faʻamaʻi manuia" o loʻo taoto i mea nei:

  1. O se faagasologa autoimmune lea e taofia ai le gaosiga o le inisalini. Glucose e fausiaina i le toto ma e mafai foi ona maua i le urine. Uiga mo le maʻisuka ituaiga 1.
  2. Le lava le inisalini pe a le mafai ona iloa lelei e le sela lenei hormone. O le tino e leai se kulukose - o le punavai autu o le malosi, o lea e faʻaaogaina ai gaʻo gaʻo. O le mea lea e mafua ai ona le maua le mamafa i le maʻisuka ituaiga 2.

Talu mai faʻalavelave faʻaleaga faʻafuaseʻi, ma e le maua e sela le malosi e tatau ai, o suauʻu gaʻo e amata ona faʻaaogaina. O se taunuuga, o le maʻisuka e sili atu le mamafa e "mumu" i luma oo tatou mata.

I ia tulaga, o le dietitian e atiina ae se polokalame paleni lelei, pe a maeʻa ona mamafa le mamafa o le tino.

Faʻasalaga o le Loss Weight loss

O le gau o le mamafa i le maʻisuka ituaiga 2 e sili ona matautia.

Faatasi ai ma le ogaoga o taunuuga o le atinaʻe lea o le ketoacidosis, atrophy o muso o pito i lalo ma le vaivai o le tino. Ina ia faʻamaonia le mamafa o le tino, e fautuaina e fomaʻi mea e faʻamalosi ai meaʻai, togafitiga o le hormone ma meaʻai talafeagai.

O se paleni taumafa lea e aofia ai mea taumafa e maua i vitamini, amino acids, micro ma macro elemene, o le a fesoasoani i le faʻatupulaʻia faifaipea o le mamafa ma faʻamalosia ai puipuiga a le tino.

O le tulafono autu o meaʻai lelei mo le maʻisuka o le faʻatapulaʻaina o le aofaʻi o meaʻai gaʻo ma gaʻo gaʻo. E naʻo tagata maʻi e tatau ona 'ai i meaʻai e maualalo le faʻasologa o fuainumera.

O se meaai faapitoa e aofia ai le faʻaaogaina o ia ituaiga meaai:

  • falaoa atoa o le falaoa
  • meaʻai susu (e le o gaʻo),
  • fatu faʻatoʻa atoa (karite, buckwheat),
  • fualaau faisua (pi, lentils, kapisi, tamato, kukama, radishes, lettu),
  • fualaau e le i fafagaina (oranges, lemons, pomelo, fig, green apples).

O le taumafataga i aso taitasi e tatau ona vaeluaina i 5-6 servings, ma e tatau ona laiti. I le faaopoopo atu, ma le matua vaivai o gasegase, e fautuaina e ave sina meli e toe faʻafoisia ai le puipuiga. O le maʻisuka e tatau ona faia le lisi o meaʻai ina ia oʻo i le 25%, le carbon - 60%, ma le polotini - pe a ma le 15%. O fafine ua maʻitaga ua fautuaina ina ia faateleina le vaega o protein ia latou meaʻai i le 20%.

O le uta o le carbohydrate e tufatufa atu i le aso atoa. O le tele o kalori e faʻaaogaina i le taimi o le taumafataga autu e tatau ona aofia i le 25 i le 30%, ma i taimi o taumafataga - mai le 10 i le 15%.

Pe e mafai ona fofoina na ituaiga o upu e ala i le 'ai na o se meaai? E mafai, ae o le meaʻai e tatau ona tuʻufaʻatasia ma le faʻamalositino mo le maʻisuka, o le ai ai se vave ma sili atu ona aoga. O le mea moni, pe a taumafai se tagata maʻi e maua le mamafa o le tino, e le aoga ona e faʻavaivaia oe lava i le faʻaaogaina o le tino. Ae o le savali atu i le 30 minute i le aso o le a aoga. O le faʻaauau pea o le tino o le a fesoasoani e faʻamalosia ai musika, faʻaleleia le faʻaleleia o le tino ma le cardiovascular system.

E tatau ona manatuaina o se tino vaivai ua "gaʻo" mo se taimi umi lava. O le mea lea, e tatau ona e onosaʻi ma mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi.

O taunuuga o le paʻu faafuasei o le paʻu

O le faʻaitiitia o le mamafa o le suka i le maʻisuka e mafua ai le atinaʻeina o isi faʻamaʻi matautia. Muamua, o loʻo i ai se soliga o faiga faʻavae uma, ma lona lua, o le tino e amata ona nono muamua le malosi mai le maso, ma mai faleoloa gaʻo.

O le maʻisuka o le ua leiloa le tele o le mamafa i le taimi e sili ona puupuu e iai le lamatiaga o le soona inu. O le tele o toxins ma metabolic products e le faʻaputuina i totonu o le toto o se tagata soifua maloloina, peitaʻi, pe a faʻaitiitia le mamafa, e le mafai e le tino ona aveese mea leaga uma. O sea faagasologa e mafua ai se taufaamatau matautia, talu ai i nisi tulaga e mafai ona tupu se taunuuga oti.

E le gata i lea, e matua tele lava le pagatia o le tino. O le iʻuga o le faʻaitiitia o le mamafa o le mamafa, o tagata maʻi uma lava e mafai ona faitio i le manava o le ita, aʻo vaivai ona tomai afi. E le gata i lea, o le mamafa o le mamafa o le mamafa e mafai ona aafia ai le paʻu ma le gall vess. O le mea lea, pancreatitis ma gastritis o faʻamaʻi pipisi uma lava e tupu i le taimi o le paʻu mamafa.

O se taunuuga o le soliga o le paleni-masima, e tele ituaiga maʻi o le ate ma fatuga na tupu. O aʻafiaga e le mafuatiaina e mafai ona avea ma le gase o le ate po o le atinaʻe foi o le hepatitis. Ae o le okeni ua tuʻufaʻatasia, o le faʻaitiitia o le mamafa e sili ona lamatia pe afai oi ai ni maa i totonu o fatuga poʻo se uiga e mafai ai ona fausia.

E pei ona mafai ona e vaʻavaʻai, o le faʻaleagaina o le tino leaga e afaina ai le gaioiga o fatugaʻo ma le ate.

E le gata i lea, o le maʻisuka o le ua tupu le gaʻo ona manaʻo ai lea e leiloa le mamafa ma se mea e fia inu ai, e tatau ona iloa mea nei. O le tagofia o nei vailaʻau e aʻafia ai le aʻafiaga o fatugaʻo.

E i ai isi faʻafitauli e mafua mai i le le maua o le mamafa o le mamafa. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se faʻamaʻi e mafua ona o louroid, hypoparathyroidism. O isi faʻafitauli o le gau o le mamafa e mafai ona aofia ai:

  1. Faʻaitiitia o le toto.
  2. Faʻatonuina o mafaufauga ma le faʻamoemoe.
  3. Caries, lauulu lauulu ma fao.
  4. Fetogi o pito pito i lalo.

Faatasi ai ma le paʻu tele o le mamafa o le tino, e tele atunuʻu faʻalavelave faʻalautele.O tagata o le a soifua maloloina e naʻo le o gatasi ma o latou tulaga faaletino ma le mafaufau. Talu ai ua vaivai le tino, ma o le okesene "matelaina" o le faiʻai e tupu, e afaina ai lagona. O se taunuuga, e lagona e le tagata maʻi le atuatuvale.

O le mea e leaga ai, e leʻi maua e fomaʻi le tali i le fesili i le auala e togafitia ai le maʻisuka ituaiga 2 e faʻavavau, e le mafai ona faʻamalolo i le auala e tasi pei o le ituaiga 1. O le mea lea, e manaʻomia le tausisia o fautuaga uma a le fomaʻi, aemaise lava o meaʻai talafeagai ma gaoioiga faaletino ina ia alofia ai le atinaʻeina o faʻamaʻi pipili i totonu o le tino, faʻafitauli o le gastrointestinal, o le ate ma le isi mea.

O le vitio i lenei tusiga o loʻo faʻamatalaina ai mataupu faavae o togafitiga o meaʻai, lea e faʻatatau i le faatumauina o le mamafa masani.

O le a le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2?

E iai pene beta io tatou pancreas e tuusaʻo saʻo i le gaosia o le insulin. A oʻo, mo mafuaʻaga eseese, e amata ona faʻaumatia le tele o sela beta, inisalini pe toetoe lava a uma ona faʻaaoga. Ma a aunoa ma lea, o le toto toto e tupu maualuga. O le mea lea, o le ituaiga 1 e taua o le "insulin-dependent".

O le inisalini e maua, ae o sulu e amata ona sili atu le leaga ma sili atu ona leaga le gauai, tusa lava po o le a le latou matau. O se taunuuga, o le glucose e le lelei ona uuina e sela ona o le inisalini e ave le glucose i totonu o le masini, lea e faʻaaogaina e gaosia ai le malosi. O le suauu e fetoʻai. Ma i le gasologa o taimi, o le gaosiga o le inisalini lava ia atonu o le a faʻaitiitia, talu ai o maualuga maualuga o le kulukose e maualuga le afaina ai o peta beta. I le taimi nei, ma le maʻisuka ituaiga 2, o le faalagolago i le insulin e foliga mai, lea e le o iai muamua. O le mea lea, e taua tele le le amataina o le maʻi!

Paʻu ma le ituaiga 1 Maʻisuka

O le maʻisuka o soʻo se ituaiga o se faʻafitauli ogaoga faʻaleagaga e mulimuli mai i le faaleagaina o fatuga, mata, cardiovascular system, vaʻa o vae, ma isi totoga. O le maʻisuka ituaiga 1 e maua i tagata laiti ifo nai lo le 35 tausaga le matutua, ma o le tele o meaʻai e masani lava e le masani ai mo ia. Ae o se taumafataga o le maualalo o le gaosiolosi e manaʻomia pea. O lona uiga o le faʻaitiitia o le aofaʻi o meaʻai gaʻo ma faʻateleina le aofaʻi o palatini, talu ai o le maualuga o le sukū e faʻaititia lemu ma lemu mai faʻamalosi, ma mai gaʻo - malosi tele ma malolosi. O le mea e leaga ai, i le tele o tulaga, e le mafai ona aloese mai le iniseti masani o le inisalini, ae o meaʻai lelei, leai o se faʻalavelave, aʻoga faʻapitoa, vailaʻau o vailaʻau e mafai ona faʻaitiitia faʻaititia.

O le mamafa ma le maʻisuka

O le maʻisuka ituaiga 2 e maua i le sili atu i le 90% o mataupu o lenei maʻi. I le isi itu, e 8 mai le 10 e mamafa tele i le maʻisuka ma e oʻo lava i le tele o meaʻai. O se tagata masani o le apu, o le gaʻo e teuina i le pito i luga ma le manava. Aisea e tele ai le gaʻo? Tatou toe liliu i le inisalini. E naʻo le fesoasoani i le kulukose e "pasi" i totonu o le masini, ae o loʻo i ai se isi galuega taua: e nafa ma le liua o le kulūkose ma gaʻo gaʻo i totonu o se faʻasalaga o mea faʻapitoa i le tulaga o le matelaina, ma faʻalavelave ai foi le malepelepe o lenei mea. E feteenaʻi e leaga e le gata ina ua itiiti le inisalini, ae pe a sili atu foi!

Faʻafefea ona aveesea le mamafa i le maʻisuka

O mea taumafa maualuga i le gaʻo gaʻo e mafua ai le sili atu o le inisalini, o lea o se taumafataga e maualalo i le gaosiga o se mea taua i togafitiga. Ma o iinei, e tele gasegase e mafaufau pe faapefea ona aveesea le mamafa i le maʻisuka. Ma ua latou fenumiai ia manatu ma mataupu faavae o se meaʻai laiti ma le maualalo-kalori. E tatau ona lava calories, ae o mea gaʻo e "afaina" e manaʻomia le mataʻituina e le aunoa. O le liʻo fiafia e pei o lenei:

Taumafa mo mea taumafa → meaʻai → oso i le suka toto → faateleina i le inisalini → gaosia o le kulukose i le gaʻo → pa'ū i le suka → naunau mo meaai.

Ma o se mea e lamatia ai e le gata i le tele o maʻi mai isi pauna, ae faʻapea foʻi ma le malosi o luga o le suka.

Paʻa ma le maʻisuka

"O loʻo ia te ia le maʻisuka, o lea e gaʻo ai o ia ma e le mafai ona aveesea le mamafa" - o se masani masani! O le paʻu o le mamafa o le tulaga muamua lea ma sili ona taua mo togafitiga. E mafai ona e 'aina mauga o papalama e faʻalauteleina ai le lagona o sela i le inisalini ma faʻasalalau ai le metabolism, ae seʻia oʻo ina amata e le tagata maʻi ona faʻamaʻilaloina le liʻo mataʻutia, lea na matou talanoa e uiga i luga, o nei mea uma o le a le aoga ma e afaina ai foi le tino.

O le paʻu o le paʻu + faʻaateleina le faʻatupulaia o le gaioiga faʻaletino masani + faʻaaloalo i tulafono o taumafa = auala lelei i le soifua maloloina

Ituaiga o le maʻisuka

E lua ituaiga o maʻi o le maʻisuka - ituaiga 1 ma le ituaiga 2. I le maʻisuka ituaiga 1, e le maua e le tino le inisalini, pe le lava foi, ma e le maua e sela se faailoilo faʻamaʻi e ave ai le suka mai le toto. I le maʻisuka ituaiga 2, o le tino e maua ai le inisalini, ae le mafai e tali ona tali atu i faailoilo vailaau, pe latou te le tali sao atu ia i latou. I tulaga uma e lua, o le suka e tumau pea i totonu o le toto, lea e le mafai e le tino ona faʻaaogaina mo le malosi.

Taunuʻuga o le maʻisuka

Afai e le mafai ona faʻaaogaina le suka ma le malosi, ona latou lafoina lea o se faailo i le faiʻai latou te manaʻomia ai se suauʻu. O le faiʻai e mafua ai le fiaai, e faʻamalosi ai oe e 'ai, ma o le mea lea ua e mafatia ai i le fiaai tele, lea e masani ona tupu i le maʻisuka. Ae peitai, o le tele o lou 'ai, o le sili atu lea o le suka e alu i le toto, ae le o totonu o sela. O ou mafaufauga e tatau ona faigaluega i le taimi e faʻamama ai le suka i le toto, ma o le mea lea e tatau ona latou faʻaaogaina le tele o vai, o lona uiga o le tele o le fia inu.

Maʻisuka ma le mamafa

I le faaopoopo atu i le faʻaosoina o se tali i le fiaʻai, o le faiʻai foi na te faaleagaina le gaʻo ma le gaʻo i se taumafaiga e tuʻuina atu le malosi mo sela. O lenei faagasologa e mafua ai le paʻu o le paʻu faafuaseʻi e fesootai ma le maʻisuka. Afai o le tulaga e faʻaauau pea ona le togafitia, e mafai ona aafia le tino i le ketoacidosis. I le ketoacidosis, o le tino e maua ai vailaʻau - ketones, ona o le vave faʻavaveina o gaʻo. Ketones e ulufale i le toto ma faʻaaogaina le toto, lea e mafai ona afaina ai totoga ma e oʻo lava i le oti.

E mafai ona i ai le maʻisuka mai laʻau suamalie

O se tala faʻasolopito e salalau i totonu o le faitau aofaʻi, e tusa ai ma le tele o le faʻaaogaina o le suka e mafua ai le maʻisuka. E moni lava lenei mea, ae naʻo lalo o nisi tulaga. O le mea lea, e tatau ona malamalama pe o le a le ituaiga faʻamaʻi, ma o le ai ai le maʻisuka pe afai e tele mea suamalie?

Suga ma le maʻisuka - ei ai se mafutaga?

E pei ona taʻua i luga, o le faʻaaogaina o le suka e le mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻamaʻi o le ituaiga muamua. E na o le tofi lava na te faasalalauina. Ae o le ituaiga lona lua e maua i le faagasologa o le olaga. O le fesili e tulaʻi mai - pe mafai ona i ai le maʻisuka o le ituaiga lona lua mai laʻau suamalie? Ina ia tali, e tatau ona e malamalama pe o le a le toto suka.

O le mataupu faafomaʻi e uiga i le suka e ese mai i lana meaʻai meaai.

Suauu toto e le o se mea e faʻaaoga e faʻamamafa ai meaʻai. I lenei tulaga, tatou te faauigaina o le kulukose, lea e faatatau i ana mea faitino e fesootai ma le suka sili ona faigofie.

A uma ona ulufale atu le suka i totonu o le tino i le tino o le malo, o le tino o le tino o le tino e talepeina i totonu o le kulukose. O lenei vailaau o loʻo i ai le gafatia e faʻafefiloi i totonu o le toto, salalau i totonu o le toto i isi totoga. I se tino maloloina, o le kulukose i totonu o le toto e tumau i se tulaga patino. O se faʻamaoniga faʻaalia o lenei vailaʻau e mafai ona faʻaalia ai le atinaʻeina o le maʻisuka ma le mea moni e faapea i se taimi lata mai na faʻaumatia ai e se tagata le tele o meaʻai suamalie.

O suiga i le kulūkose e mafua mai i le suka lata mai ua puupuu. Le faʻatagaina o le inisalini e le pancreas e toe faʻafoisia ai tulaga masani. O le mea lea, o le faʻaaogaina o le suka i lona mama ma foliga suamalie e le mafai ona manatu o se mafuaaga tuusao o le faʻaalia o le maʻi.

Ae, o suamalie ei ai le maualuga o le kalori. O le tele o le faʻaaogaina faʻatasi ai ma le olaga ola e masani ai le tagata i aso nei e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le oona tele, lea e mafua ai ona maua i le maʻisuka.

O le inisalini o se tasi lea o mea taua i le lipogenesis. O le manaʻomia mo lea mea e faʻatuputeleina i le faateleina o le tino gaʻo. Ae o le faasolosolosolo malie lava o le lagona o le totoga o totoga ma gasegase i le inisalini e faaitiitia, ona o lona maualuga i le toto e tupu ma suia ai le metabolism. Mulimuli ane, o le malosi o le inisalini e atiina ae i totoga ma fusi. I le faaopoopo atu i lenei mea, o le ate e amata ona maua ai le kulukose, lea e mafua ai le vevesi o le hyperglycemia. O nei faagasologa uma i le taimi e oʻo atu ai i le atinaʻeina o le ituaiga lona lua o faʻamaʻi.

O le mea lea, e ui lava o le maʻisuka e le afaina ai le maʻisuka, ae o le a le afaina ai lona afaina. O le faʻateleina o le 'aina o laʻau e oʻo atu ai i le tele o meaʻai, lea, i le itu, o le mafuaʻaga lea o le mauaina o le maʻisuka ituaiga II.

E mafai e le maʻisuka ona 'ai fua

I le taimi muamua, sa matua fautuaina lava mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka e faʻamaʻaʻa atoa ai laulaau, faʻapea foi falaoa, fualaau, pasta ma isi oloa tutusa mai le taumafataga. Ae o le atinaʻeina o vailaau faʻasaina, o suiga i togafitiga o lenei faafitauli ua suia.

Ua talitonu tagata popoto o aso nei e tatau ona avea le gaʻo ma le sili atu i le limasefululima pasene o meaai a tagata.

A leai, o le suka o le suka e le maluelue, e le mafai ona puipuia, lea e mafua ai ni faigata ogaoga, faatasi ai ma le atuatuvale.

I aso nei, o fomaʻi o loʻo suʻeina i togafitiga fou o le maʻisuka. O le auala faʻaonapo nei e aofia ai le faʻaaogaina o meaʻai e mafai ai ona faatumauina le toto suka i se tulaga tumau. E maua lenei mea i le faʻatusatusa lelei o le faʻaaogaina o proteins, gaʻo ma gaʻo. O lea auala e aloese ai le atinaʻeina o le hypo- ma le hyperglycemia.

O le taumafaina o meaola manu e faatapulaaina, ae o ituaiga o meaʻai gaʻo e tatau ona masani ona tuʻuina atu i le maʻi. O le tino o se tagata soifua maloloina e suia ai le gaʻo i le malosi. E tatau i le maʻisuka ona faʻaaoga fualaau mo lenei mea. Ae faʻatasi ai ma se faʻamaʻi, e tatau ona tuʻuina atu i vailaau gaʻo (maua i falaoa, pasta, pateta) ma faʻaaoga mea laiti (maua i le suka ma oloa o loʻo aofia ai).

O nisi faʻamatalaga faaopoopo

O le salalau atu o le tala o le maʻisuka e mafai ona tupu ona o le faʻaaogaina o le suka i le tele o mea ua mafua ai nisi tagatanuu e filifili e lafoai atoa lenei oloa poʻo le fesuiaiga i mea suka. Ae, o le mea moni, o ia ituaiga gaioiga e mafai ona oʻo atu ai i faafitauli i le pancreas ma isi totoga. O le mea lea, nai lo na faiga, e sili atu ona lelei le faatapulaa o le faaaogaina o le oneone paʻepaʻe.

E le tatau ona galo ia i tatou mea inu suamalie. O le faʻaitiitia o le suka i meaʻai e le aoga pe afai e te le o gauai atu i lenei ituaiga oloa. O se fagu fagu suamalie e aofia ai le ono i le valu teasate o le suka. O suavai faanatura e le o se mea e tasi. O le tuufaatasiga o lenei vaiinu, e tusa lava pe maua e le kamupanī lana oloa o se mea masani, e aofia ai foi le suka. O le mea lea, i le taimi o le faamalositino, e tatau ona mataʻituina le inu o meainu.

Taaloga ma faamalositino o ni puipuiga lelei ia e taofia ai le maʻisuka. I le taimi o le faamalositino, e mu ai calories, lea e faʻaitiitia ai le avanoa e atiaʻe ai le gaʻo, o se tasi lea o mafuaʻaga o lenei maʻi. O faamalositino masani e mafai ai ona e aloese mai lenei vaaiga.

E le tatau foʻi ona e faʻaleagaina le tele o le meli ma fua suamalie. E ui o nei mea e masani ai, ae maualuga i kalori. O le mea lea, o la latou gaioiga masani e mafai foi ona mafua ai le atinaʻeina o le oona ma le faʻaaliga mulimuli ane o le maʻisuka.

O le mea lea, o le suka e le o se mafuaʻaga tonu o le maʻisuka. O le faʻamaʻi o le ituaiga muamua o le faʻatoʻateleina ma o le faʻaaogaina o meaai suamalie e le afaina ai lona faʻaalia. Ae o sitaili e mafai ona saofaga le tuusao i le atinaʻeina o le maʻisuka.

Faʻaaogaina tele o meaai sugary faatasi ma se olaga ola solo ma le leai o se faamalositino e mafai ona oo atu ai i le oona, o se tasi lea o tagata muamua o le maʻisuka. Ae o le faʻaaoga faʻaaogaina o le suka faʻatasi ma le faʻaauau pea o le mamafa o le mamafa e aofia ai le avanoa e atiaʻe ai le maʻi.

E faʻapefea ona leiloa le maʻisuka

O le tulafono pito i sili ona taua mo se tagata gasegase i le maʻisuka o le faia lea o taimi masani ma le le soona galue malosi. O le tuufaatasia o se paleni paleni o taumafa ma faamalositino, o le lamatiaga o le atiae o le maʻisuka ua faaitiitia i le 58%. E mafai ona e faitau i le auala e faʻafefea ai le paʻu mamafa poʻo le mamafa o le tupe mo le maʻisuka iinei.

Mai togafitiga faʻasolo ma meaʻai mafai ona iloagofie:

  • chitosan
  • chromium picolinate
  • hydroxyciterate complex
  • Fuga o fualaau
  • lanumeamata lauti ma mea e teu ai,
  • fualaau aina moli ma lanu.

O le ketoacidosis o le maʻi suka o se faʻalavelave o le maʻisuka. Mafuaʻaga, Faʻaʻailoga, Togafitiga

Laititi le faia o le inisalini. Faitau atili e uiga i le faʻaaogaina o fualaau faasaina iinei.

E sili atu le tuʻuina atu o mea e sili ona lelei i vailaau faʻasaina ma meaʻai. Faatasi ai ma la latou fesoasoani, o faiga faʻasolosolo faʻapitoa e faʻapitoa i totonu o le tino, lea e maua ai le sili atu le lelei ma le vave o le paʻu o le mamafa. O togafitiga faʻamalolo ma meaʻai e tumu i meaʻai ma vitamini talafeagai, e mafai ona latou faʻaaogaina toxins ma sili atu le gaʻo o le tino. E le gata i lea, o se tagata e leiloa le mamafa o le mamafa, lea e taua tele ma e le mafatia le tino. O le paʻu o le paʻu e tupu faʻapitoa. E le gata i lea, o le tele o le maʻisuka, ae o le leiloa o le mamafa, faʻaitiitia faʻaititia le fua o le suka-lowering drugs for diabetes.

Mai faʻamatalaga faʻapitoa e iloa ai o tagata e maua i le maʻisuka e le o taimi uma latou te tausisia fautuaga uma a se fomaʻi. E le gata i lea, o le taimi laitiiti e tuuto atu i le puipuia o le maʻisuka. O lenei mea moni e tau atu i le mea moni o le numera o mataupu e tupu i tausaga taʻitasi ma faʻamaʻi i faʻamaʻi mulimuli, o faʻafitauli e tulai mai i togafitiga mulimuli ane. O le mea lea, e taua tele le iloa pe faapefea ona taulimaina faʻafitauli o ituaiga uma o le maʻisuka ao faʻaauau pea ona atinaʻe. O lenei mea o le a mafai ai ona e faʻaalia oe lava i faafitauli e mafai ona aloese mai i le amataga o le maʻi.

E taua tele le suia o lou olaga ma ia taulaʻi faapitoa i lou soifua maloloina ma se faʻamaoniga o le maʻisuka, ma sili atu pe a iai ni au pauna faaopoopo. A leai, pe a uma le gau o le mamafa, e mafai ona e vave maua ni pauna faaopoopo, ma i se taimi puupuu lava. O le taua ma le mamafa o le mamafa o le a sili atu ona faigata.

Tuua Lau Faamatalaga