Faʻafefea ona fananau i le maʻisuka

O le fananau mai i le maʻisuka o se faʻataʻitaʻiga lea e faʻapupulaina i le faʻagasologa faafomaʻi. I le lalolagi, e 2-3 tamaitai mo le 100 fafine maʻitaga oe na faʻaleagaina le metabolism carbohydrate. Talu ai ona o lenei maʻi na mafua ai le tele o faʻalavelave faʻateʻa ma mafai ona afaina ai le soifua maloloina o le tina ma le pepe i le lumanaʻi, faʻapea foi i le oti, o le fafine maʻitaga i le gasologa o le taimi (gestation) e puipuia lelei e le fomaʻi ma le endocrinologist.

Ituaiga o le maʻisuka aʻo maitaga

I le maʻisuka malosi (DM), e maualuga le kulukose toto. O lenei mea matautia e taua o le hyperglycemia, e tupu mai ona o se faaletonu o le pancreas, lea e faʻalavelaveina ai le gaosiga o le insulini hormone. O le Hyperglycemia e aʻafia ai aʻa ma gaʻo, e afaina ai le metabolism. O le maʻisuka e mafai ona tupu i fafine ao leʻi oʻo i lo latou maʻitaga. I lenei tulaga, o ituaiga o maʻisuka nei o loʻo tupu i tina faʻamoemoe:

  1. Tusa 1 maʻisuka maʻi (insulin-faalagolago). E tupu i se teineitiiti aʻo laʻititi. O siama o lona pancreas e le mafai ona maua ai le aofaiga sao o le inisalini, ma ina ia ola ai, e tatau ona toe faatumu le vaivaiga o lenei hormone i aso uma e ala i le tuiina i totonu o le manava, scapula, vae po o le lima.
  2. Tusa 2 maʻisuka (e le o le inisalini faalagolago). O mafuaʻaga mafuaʻaga o le gaosiga o le tino ma le gaʻo. O le maʻisuka lenei e tupu i tamaitai pe a uma le 30 tausaga le matua, o le mea lea o tagata na muai oso i ai ma tolopo le maitaga i le 32-38 tausaga, ua i ai lenei faʻamaʻi pe a latou tauaveina le la tama muamua. Faatasi ai ma lenei maʻi, ua maua ai se aofaiga o le inisalini, ae o ana fegalegaleaiga ma fusi ua afaina, lea e mafua ai le sili atu o le kulukose i totonu o le toto.

O le fananau mai i le maʻisuka o se faʻataʻitaʻiga lea e faʻapupulaina i le faʻagasologa faafomaʻi.

I le 3-5% o fafine, o le a tupu le faʻamaʻi i le taimi o le gaioiga. O lenei ituaiga o togafiti e taʻua o le maʻisuka maʻi poʻo le GDM.

Gesational diabetes

O lenei fomaʻi o le faʻamaʻi e tulaga ese lava i fafine maʻitaga. E tupu i le 23-28 vaiaso o le taimi ma e fesootaʻi ma le gaosia o le placenta o hormones manaʻomia e le tamaititi. Afai o nei homone e poloka le galuega o le inisalini, ona faateleina lea o le suka i le toto o le tina faatalitali, ma o le maʻisuka e atiina ae.

A maeʻa ona tuʻuina atu, o le kulūkose o le toto e toe foʻi i le masani ma faʻamaʻi le maʻi, ae masani ona toe maua i le isi a maitaga. GDM faʻaititia le lamatiaga o le atinaʻe i le lumanaʻi i se fafine poʻo lona maʻisuka ituaiga 2.

O le maʻisuka ituaiga e tupu i le vaiaso 23-28 o le taimi ma e fesootaʻi ma le gaosia o le placenta o hormones manaʻomia e le tamaititi.

Pe o foliga mai o le faʻamaʻi e aʻafia ai le mafaia ona fananau mai?

O maitaga uma e ese mai, aua e aʻafia ai i mea taua e pei o le matua ma le setete o le soifua maloloina o le tina, o lona uiga faʻaanatura, o le tulaga o le fetus, o maʻi uma e lua.

O le ola ma le maʻisuka i se maitaga maʻitaga e faigata, ma e tele lava ina le mafai ona ia logoina se tamaititi aʻo leʻi oʻo i le faaiuga o lona taimi. Faʻatasi ai ma le inisalini-faʻalagolago pe le o le insulin-foliga o le maʻi, 20-30% o fafine e ono aafia i se faʻalavelave tupu i le 20-27 vaiaso o le gaioiga. I isi fafine maitaga, e aofia ai ma oi latou o loʻo mafatia i togafitiga faʻagasologa atonu e vave fanau mai. Afai o le tina faʻamoemoe e tausia e tagata tomai faapitoa ma mulimuli ia latou fautuaga uma, e mafai ona ia faʻasaoina le pepe.

I le le lava o le inisalini i le tino, e mafai ona maliu le tamaititi pe a mavae le 38-39 vaiaso o le maitaga, o le mea lea, pe afai e leʻi tupu mai le faʻatagaina o le natura muamua ao lei oʻo i le taimi nei, e mafua mai i le 36-38 vaiaso o le gaioiga.

Faʻailoga autu mo le maʻitaga ma le fananau

Afai o se fafine e maua i le maʻisuka fuafuaina e maua se pepe, e tatau ona ia faʻatalanoa muamua se fomaʻi ma talanoa ma ia i lenei mataupu. E i ai le tele o faʻailoga i le faʻataʻitaʻiga:

  1. O se faʻalavelave matuia o le faʻamaʻi faigata i le retinopathy (faʻaleagaina le vaʻaia o mata) poʻo le nephropathy o le maʻisuka (faʻaleagaina o laʻau, tubules ma glomeruli).
  2. Le tuufaatasiga o le maʻisuka ma le pulmonary tuberculosis.
  3. Faʻafitauli o le insulin-faʻafefea (togafitiga ma le inisalini e le aoga, o lona uiga e le taitai ona faʻaleleia).
  4. Le i ai o se fafine o loʻo i ai se faʻafitauli.

Latou te le fautuaina le maua o ni fanau mo taitoalua pe afai ei ai uma se faʻamaʻi o le ituaiga 1 poʻo le 2, aua e mafai ona maua e le pepe. O faʻamaoniga o mataupu ia na fanau mai ai muamua le pepe i le fanau mai o se tamaititi maliu.

Talu ai e mafai e fafine maitaga ona atinaʻe le GDM, e tatau i tina uma o loʻo faʻamoemoe ona maua le suʻega toto i le maeʻa o le 24 vaiaso o le gaioiga.

Afai e leai ni tapulaʻa i le faʻasologa, e tatau i se fafine pe a uma lona amataga ona asiasi i taimi uma i tagata tomai faapitoa ma mulimuli ia latou fautuaga.

Talu ai e mafai e tina maitaga ona atinaʻe le GDM, e tatau i tina uma o loʻo faʻamoemoe ona maua se suʻe toto i le 24 vaiaso o le faʻamaonia e faʻamaonia pe faafitia le moni o le i ai o le maʻi.

I togafitiga faafomaʻi, ei ai tulaga e tatau ona e faamuta ai le maitaga i luma o le 12 vaiaso. E iai taimi e faia ai lenei mea i le mafaufauina o le Rh (o se feteenaiga o aʻafiaga Rhesus le lelei o le tina ma le tama lelei, pe a atiina ae e le tina ni fomaʻi i le tamaititi). Ona o le faʻalauiloaina, o se tamaititi na fanau mai ma ni mea e le masani ai ma ogaoga o le fatu ma le ate poʻo le oti ile manava. O le faaiuga e faamutaina se maʻitaga ua faia i le feutagaiga a nisi o tagata tomai faapitoa.

O le a le lamatiaga o le maʻisuka mo le atinaʻe o tama?

I le amataga o le maʻitaga, o le hyperglycemia e afaina ai le fausia ma le atinaʻe o totoga o le fetal. O lenei mea e oʻo atu ai i faʻalavelave faʻaleagaina o le tino, faʻaleagaga o le intestinal, faʻaleagaina tele o le mafaufau ma fatuga. I le 20% o mataupu, o loʻo tupu aʻe ai le mativa o le fetal (faʻaogaina i le mafaufau ma le faʻaleleia o tino).

O le tele o fafine maʻisuka e fananau mai i tamaiti e mamafa tele le tino (mai le 4500 g), aua I pepe laiti, o le tino o loʻo aofia ai le tele o siama faʻapipiʻi. I pepe faatoa fananau mai, talu ai ona o le gaʻo, o loʻo i ai foliga felanulanuaʻi, fulafula o le tino, ma le paʻu o le lanu vaivai. Tamaiti laiti e atiaʻe i masina muamua o le olaga, e mafai ona vaivai le mamafa o le tino. I le 3-6% o mataupu, o pepe e atiina ae le maʻisuka pe a iai se tasi o matua, i le 20% o mataupu e maua e le tamaititi le faʻamaʻi, pe afai o le tama ma le tina e mafatia i le maʻi.

Faʻasologa o le maʻitaga mo le maʻi suka

I le amataga o le maʻitaga, e manaʻomia e tina uma o loʻo faʻamoemoe le tausiga faʻapitoa ma le siakiina o tulaga, talu ai e iai se faʻafitauli o faʻafitauli mo le tina ma le pepe.

O le maʻisuka ituaiga 1 (inisalini e faʻalagolago i le insulin) e manatu o se faʻalavelave i le fanauina o tamaiti. O le mea lea, a maeʻa ona maua se taunuuga lelei, e taua le vave vave ona lesitala. I le asiasiga muamua i le fomaʻi, e vave ona auina atu le tina o loʻo faatalitali e foaʻi toto e fuafua ai le kulūkose.

I le maʻisuka ituaiga 2, atonu e iai ni tamaiti. O le maʻitaga e le faasaina. Tina ma lenei suʻesuʻega o le a manaʻomia foi se polokalame o le manava o le maʻitaga.

O fafine e maua i le maʻisuka e faʻamaʻi ile fale ile maʻi ile 2-3 taimi i le 9 masina. O lenei mea o le a fesoasoani i le fomaʻi e iloa ai faʻafitauli faigata ma lo latou faigata. O le falemaʻi e talafeagai e filifili ai pe mafai e se fafine ona tausia se tamaititi pe sili pe a faʻamuta se maʻitaga.

E tatau ona matauina e se fomaʻi-fomaʻi (e manaʻomia le 1 taimi i le masina, atonu o le tele lava o vaiaso uma), o le endocrinologist asiasi i le 1 taimi i le 2 vaiaso ma le tagata suʻesuʻe 1 taimi i le tai tolu masina.

O le maʻisuka ituaiga 2 e pulea e le lelei o mea taumafa ma gaoioiga faaletino e puipuia ai le gaʻo ma le leaga.

O le maʻisuka ituaiga 1 e manaʻomia ai le faʻaaogaina o le inisalini. Talu ai ona o suiga o le hormonal i le tulimataiga o le kiliva e sui, e tatau ona tele le fuaina o le maualuga o le kulukose ma fetuunai le fua o le homone. O le mea lea, e tatau ona asiasi soo i ai le endocrinologist.

Faʻafouina i le maʻisuka - na ona inu i aso uma.

Faatasi ai ma le tuputupu ae o le tamaititi i le manava, o le tina o loʻo faatalitali e tatau ona faʻaititia le fua o le insulin. E le tatau ona e fefe i lenei mea, aua i lenei auala o le a mafai ai ona faatumauina le soifua maloloina o le pepe.

I le togafitiga o le inisalini, o le fafine e faʻapitoa i falemai. 6 vaiaso ao leʻi oʻo i le aso na fanau ai, o le fafine maʻitaga ua tatau ona amata le mataʻituina o mataʻitusi. O le a ia mauaina le suʻesuʻega talafeagai ma filifili le auala aupito sili ona lelei o le tuʻuina atu.

O le maʻitaga mo le maʻisuka ituaiga

GDM e atiina ae i le 5% o fafine maʻitaga i le 16-20 vaiaso. I se taimi na muamua atu, e leʻo faaalia mai le faʻamaʻi, ona o le placenta e le o atoatoa ona fausiaina.

GDM ina ua maeʻa le maʻitaga e le uma uma. I nisi, e alu i le maʻisuka ituaiga 2. Ae i le tele lava o tulaga, o le faiga o le faamaʻi e pasi ma le fanau mai o se tamaititi.

Faʻafoʻiina o le maʻitaga i le maʻisuka faʻamaʻi:

  • O se faʻamatalaga faaopoopo mai le endocrinologist ua faʻamatalaina. Fomaʻi asiasi i vaiaso uma seia oʻo i le iʻuga o le maʻitaga.
  • E tatau ona ave le mimi ma le toto 2 taimi i le masina e iloa ai le maualuga o kulukose.
  • E taua tele le tausisia lelei o meaai paleni ina ia le oso ai le suka toto. O lenei mea e fesoasoani e aloese mai le oona ma le atinaʻeina o faʻafitauli i le tamaititi.
  • E le manaʻomia le togafitiga o insulin. Faʻaiʻuga e maua pe afai e tulaʻi le kulukose i tulaga taua.

Mo le fanau mai o le GDM e faʻagasolo masani, o mea uma e fai mai le endocrinologist ma le fomai e tatau ona faia. Faʻatasi ai ma le faʻatonuina o le maitaga tatau, o le ono fanau mai o ni anufe ma le maʻisuka e maualalo.

O aʻafiaga o le maʻisuka ile tina i le soifua maloloina ole tama

E mafai e le DM ona aʻafia le soifua maloloina o le tamaititi e leʻi fanau mai. GDM e le o le mafuaʻaga o maʻi le atoatoa. O se tamaititi ei ai se ituaiga gasegase o le faamai e mafai ona fanau mai tele, ma mafatiaga faanatinati. O le pepe faatoa fanau mai ua tuʻuina i ni fale faʻapitoa, lea e matauina ai e le tamaititi, endocrinologists ma tausimai mo se vaiaso pe sili atu foi.

Afai ei ai se faʻamaoniga, o le pepe e faʻafeiloaʻi i le masini faʻaleleia seia mafai ona manava.

Afai o le tina na maua i le GDM, o loʻo atagia mai i le tamaititi:

  • le atinaʻe o le maʻi o le maʻisuka,
  • lanu
  • hypoglycemia poo hyperglycemia,
  • vave tuʻuina
  • maualalo le maualuga o le potassium ma le magnesium i totonu o le toto.

Maʻisuka na maua ao le i maitaga, i le 20-30% o mataupu e muta i le pepe. O le le atoatoa o le tamaititi, mitral poo le ola, maʻi fatu fatu rūmatika, lapataiga pancreatic, mea le atoatoa o le mafaufau (tino, macrofephaly, hypoplasia) e mafai i se tamaititi fanau.

O le tulaga o le iai o se tamaititi e maua i le maʻisuka e maualuga tele pe afai o le maʻi o le endocrine e le gata o le tina, ae o le tama foi.

E faapefea ona fananau mai ma le maʻisuka

E mafai ona maua le fanau mai. O loʻo faia i le falemaʻi. E le mafai ona e fananau i le fale, i totonu o le faletaele pe i isi tulaga pe'ā maua le maʻisuka o le tina. Faʻamaonia pe afai:

Matou te ofoina atu se faʻaititia i le au faitau o la matou 'upega tafaʻilagi

  • fualaau e itiiti ifo i le 4 kilokalama
  • leai se hypoxia
  • leai se gestosis ma le malala,
  • maualuga le suka e masani lava.

Faʻatasi ai ma le GDM, o le faʻatagaga ua faʻamatalaina i le lua vaiaso i luma o le taimi. Ua tuuina atu i se fafine se vailaʻau faʻapitoa, ona tuʻia ai lea o le vevela o le amniotic. I le faagasologa o le faʻafeiloaʻiga, o se fomaʻi-fomaʻi, se fomaʻi, se tagata suʻesuʻe (pe a manaʻomia se mea e manaʻomia), o nisi tausisoifua, o se fomai tipitipi e lata ane ia te ia.

Faʻatasi ai ma se taui lelei mo togafitiga o le endocrine, o le faʻaleleia faanatura o loʻo faʻatinoina i se taimi talafeagai. E le gata i lea, faʻatasi ai ma le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2, e masani ona faʻatulagaina se vaega caesarenia.

O le vave faʻapenaina o loʻo faia i le nephropathy, maʻi fatu faʻapitoa o le fatu, le toe maualalo o le retinopathy ma le matuia tele i le tulaga o le fetus.

Toe faʻaleleia o le tina failele

O togafitiga o tina pe a uma le fananau mai e faalagolago ile ituaiga o maʻisuka. Afai o le maʻisuka ituaiga 1, o le tuiina o le inisalini. O le fua o le hormone ua faʻaititia e le silia ma le 50% talu mai le fanau mai o le placenta. Faʻaitiitia vave le inisalini ona o le afa e le mafai, o loʻo faia malie lenei mea.

Faatasi ai ma le GDM, o le manaʻomia mo le togafitiga o le inisalini e mou ese loa. O le mea taua iinei o le pipii i meaʻai talafeagai ma ave se suʻega o le kulukose mo le tele o masina i le laina. E moni, o nisi taimi GDM e alu i le maʻisuka ituaiga 2.

Afai o le maitaga e aʻafia i le talaaga o le maʻisuka e mafua ai le maʻisuka, ona oʻo ai lea i le lactation, ua tui le hormones. A maeʻa le faʻaipoipoina, ona faʻafeiloaʻi lea o le fafine i fualaʻau e maualalo ai le suka.

E taua tele le feutagai ma se tagata e finau i tua o le a ia faatonuina se vaega o le homone ma tuuina atu fautuaga i luga o le meaai i le taimi o le susu.

Contraindications

E le o tamaitai uma e faatagaina e fananau mai. O nisi taimi e faʻasaina lenei mea, talu ai o le faʻafeiloaʻiga e mafai ona lamatia ai le ola, ma o le maʻitaga e mafai ona oʻo atu ai i le matuia o le faaletonu o le tama.

Faʻasalaga e fautuaina pe a maua e matua uma le maʻisuka. E le gata i lea, e le mafai ona e fananau mai i le maʻisuka-faʻasaʻo le maʻisuka ma le gauai i le ketoacidosis. O le maʻitaga ua faʻavevesi i tamaitai o loʻo i ai le malosi o le gasegase, patho fatugao, ma gastroenteropathy.

O le avanoa e fananau mai ai se tamaititi e le mafai ona aoga ile maʻi ole nephropathy i le tina e 97%, o le pelvic vasions vasions - 87%, o le maʻisuka e silia ma le 20 tausaga - 68%. O le mea lea, ua faʻasalaina le fanau mai o nei maʻi.

E tusa ai ma le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi, o se gaioiga manuia o le maʻitaga i le maʻisuka e mafai ona faia ma le pule lelei. E le faigofie le ausia, ae atonu o mulimuli i fautuaga a fomaʻi.

O le maʻisuka e masani ona oʻo atu ai i faʻalavelave matautia. O le maualuga o le suka o le toto e sili ona matautia.

Aronova S.M. na tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i togafitiga o le maʻisuka. Faitau atoa

E faapefea ona atagia le faateleina o le kulūkose i le fetus?

Faatasi ai ma se faateleina pe faaitiitia i le suka o le toto, o se tamaitiiti e atiina ae i le manava e tiga foi. Afai e malosi le suka, e maua foi e le fetus le tele o le kulukose i le tino. Faʻatasi ai ma le leai o se kulukose, e mafai foi ona atiaʻe se togafitiga ona o le mea moni o le tupu o le intrauterine e tupu mai i se tolopo malosi.

E sili ona lamatia mo fafine maʻitaga, pe a maualuga pe faʻaitiitia le maualuga o suka, o le a mafua ai le le mautonu. E le gata i lea, faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le kulukose maualuga e faʻapupula i le tino o le pepe e leʻi fananau mai, ua liua i le tino.

O le iʻuga, o le a tatau ona tele se taimi e fananau ai le tina ona o le pepe e telē tele. O loʻo i ai foi se faʻalavelave maualuga o le faʻaleagaina o le humerus i le pepe i le taimi o le fanau mai.

I ia ituaiga tamaiti, o le pancreas e mafai ona maua ai le maualuga o le inisalini ina ia mafai ai ona feagai ma le glucose sili i le tina. A maeʻa le fanau mai, o le pepe e masani lava ona faʻaititia le maualuga o le suka.

E faʻapefea ona 'ai le maʻitaga i le maʻisuka

Afai ua manatu fomaʻi e mafai e se fafine ona fanau mai, e tatau ona faia e se fafine maʻitaga mea uma e tatau ai mo le maʻisuka. Muamua lava, ua faatonuina e le fomaʻi se taumafataga o le soifua maloloina Nu.9.

I le avea ai o se vaega o se taumafataga, e mafai ona faʻamalosi e oʻo atu i le 120 kalama o le porotini i le aso ae faʻatapulaʻa le aofaʻi o carbohydrates i le 300-500 gm ma gaʻo i le 50-60 kalama. I le faʻaopoopoga, e tatau ona avea o se meaʻai ma le suka maualuga.

Mai le taumafataga, e tatau ona vavaeeseina atoa mai le meli, faʻamauati, suka. E le sili atu nai lo le 3000 Kcal le meaʻai ile calorie i le aso. I le taimi lava e tasi, e tatau ona aofia ai i mea taumafa taumafa e aofia ai vitamini ma minerale e talafeagai mo le atinaʻeina atoa o le fetus.

E aofia ai le taua o le matauina ole taimi ole taumafa o inisalini ile tino. Talu ai ua le faatagaina tamaitai e maʻitaga e ave vailaau, o fafine e maua i le maʻisuka e tatau ona tuiina le insulin i le injection.

Falemaʻi ile maʻitaga

Talu mai le manaʻoga mo le insulin i le taimi o le gasegase suiga, o fafine maʻitaga o loʻo iai se maʻi o le maʻisuka e faʻamaʻi ile tolu taimi.

  • O le taimi muamua e tatau ai i se fafine ona alu ile falemai pe a uma le asiasiga muamua ile fomaʻi.
  • O le taimi lona lua latou te falemai mo fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka i le vaiaso 20-24, pe a masani ona suia le manaʻomia mo le inisalini.
  • I le 32-36 vaiaso, ei ai se taufaʻamataʻu o le toxicosis, lea e manaʻomia ai le mataituina lelei o le tulaga o le tamaititi e leʻi fanau mai. I le taimi lea, e filifili fomaʻi le umi ma le metotia o tausiga faʻatoʻa.

Afai e le aafia le tagata maʻi i le falemai, e tatau ona suʻesuʻeina e le tagata maʻi ma le gata i le fale.

O mea e tatau ona e iloa le tina i le lumanaʻi

O le manaʻoga o se tagata maʻi i le maʻisuka e tatau ona iai se pepe e le tatau ona taofia e fomaʻi. Ae ui i lea, e tatau ona saunia o ia mo lenei mea taua i le vave e mafai ai, e sili mai i lona laʻititi. Matua o teineiti o loʻo i ai lenei faʻamaʻi poʻo ua i ai se mea e manaʻomia muamua mo ia, e tatau ona faia se vaega saʻo i lenei mea.

O lenei mea o le a faʻatagaina ai oe e teu faʻatasi ma le malamalama mausali e uiga i le fausiaina o lou olaga i le lumanaʻi ma lenei faʻamaʻi ao leʻi oʻo i le ulufale atu o le teine ​​i le taimi o le fananau mai. O le mea moni, i le tulaga na faia ai e se fafine mo le tele o tausaga na muamua atu i le fanau mai o se tamaititi e le o mataʻituina le maualuga o suka, e faigata ona faʻamoemoe o le ai ai sona pepe soifua maloloina. O le mea lea, e tatau ona e tali lelei i lenei mea ma mafaufau o le a maua foi e le tama se tamaititi, ma o le a ia manaʻo foi e fanau lana tama. E tatau i mātua ona mataʻituina le maualuga o le glycemia i teineiti o loʻo maua i le maʻisuka, o le a fesoasoani ia te ia e maua ai se tulaga mautinoa mo le lumanai ma fanau mai se pepe soifua maloloina.

Le mea e fai

Ua fautuaina e le au atamamai o tamaitai matutua o loʻo fuafua se maʻitaga e tausisia tulafono nei:

  • E le pei o tagata gasegase masani, fua le valu suka i le aso, ae le fa fa.
  • Fuafua mamao lau maʻitaga. I lenei itu, a itiiti ifo i le tolusefulu aso ao lei amataina, e tatau i se fafine ona ausia ni tulaga lelei o le kulukose, o lona uiga, o mea e fetaui ma se tagata maʻi maloloina atoatoa.
  • O le taimi atoa lenei, o le tina faʻamoemoe e tatau ona i ai i lalo o le vaavaaiga a le fomaʻi ma le endocrinologist.
  • O le faʻamalosia o insulin e tatau ona faʻatinoina naʻo le mea e tatau ai. O le fualaau o le fualaau faasaina, e fuafua i luga o faailoga, e tatau lava ona matua tasi, - faateleina pe, i se isi itu, faaitiitia.

Afai e le matauina e le tagata maʻi lenei tulafono, ona mafai lea ona uma mea uma i le faapau pepe po o le pepe o le a fanau mai ma ni maʻi tuga o le tino vaaia, totoga tutotonu, ponaivi ma maso maso. Talu ai o le maualuga o le kulukose i totonu o le tina e afaina ai nei totoga o le pepe o loʻo ia tauaveina.

O le mea lea, ou te fia toe faamanatuina o tamaitai ma teineiti o loʻo maua i le maʻisuka e tatau ona matua ogaoga i mataupu e fesoʻotaʻi ma fuafuaga mo le lumanaʻi mo le tamaititi. Afai e le o iai i totonu o fuafuaga, e taua le puipuia o oe lava, ma le isi, e tatau ona filifilia ni fomaʻi ma se fomaʻi, talu ai e leʻo faʻatagaina uma fualaau ma metotia mo fafine e maua i le maʻisuka. Afai e filifili pea se fafine e avea ma tina, ona tatau lea ona ia iloa e le gata i le mafai ona fananau i le maʻisuka, ae faapena foi
e uiga i le ala o le maitaga. E uiga i lenei tala i lalo.

Maʻisuka: maʻitaga, fanau mai

O le fofo i le faafitauli o le maitaga o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e le gata i lo tatou atunuu. I le avea ai ma tulafono, o le maʻitaga ma le fananau mai e matua faigata lava i lenei maʻi. O nei mea uma i le iʻuga e mafai ona aʻafia uma ai le atinaʻeina o le fomaʻi, le maualuga o le maʻi ma le oti.

I le taimi nei, o le maʻisuka ua maeʻa vaevaeina ile tolu vaega autu:

  • Pusa I o le insulin-faalagolago,
  • Ituaiga II - e le o le insulin-e faalagolago,
  • Ituaiga III - maʻisuka faʻamama. I le tele o tulaga, e aliali mai i le taimi o le maʻitaga, i le luasefulu valu vaiaso. O loʻo faʻaalia i le faʻaaogaina o le kulūkose le tumau.

O le faamai o le ituaiga muamua e sili ona matauina. O le faʻamaʻi e aliali mai lava i teine ​​i le taimi aʻoga. O fafine matutua e afaina i le maʻisuka ituaiga II, o lona ala e le mamafa tele. O le maʻisuka ituaiga e seasea ona maua.

O le gasegase o le maʻisuka e faʻalagolago ile inisalini e faʻailoaina i le maualuga o le gafatia ma pasi i galu. I le taimi lava e tasi, o loʻo i ai le faʻaopoopoga o faʻamaʻi o le maʻisuka, toetoe o le 50 pasene faʻatulagaina o le maʻi.

O vaiaso muamua e faʻaalia i le gasegase o le faʻamaʻi e aunoa ma ni suiga, e oʻo lava i le faʻamautuina o le faapaleʻava o le gaʻo, o loʻo faʻaaogaina le paʻu e faʻamalosi ai inisalini. E maitauina o le faʻaaogaina o le kulukose i le potu faʻapitoa. O nei mea uma e fesoasoani i le faʻaitiitia o le maualuga o le glycemia, o le hypoglycemia e foliga mai, e manaʻomia ai se faʻaitiitia o le tui o le insulin i fafine maʻitaga.

I le afa lona lua o le maʻitaga, o le faapaleʻaleʻa gaʻo, e faʻalautele ai faitioga o le maʻisuka natura, ma maualuga le maualuga o le glycemia. I le vaitaimi lenei, e manaʻomia le tele o inisalini.

O vaiaso mulimuli o le maʻitaga e faʻaalia i se faʻaleleia atili o le faapaleʻaleʻa gaʻo, o le faʻaitiitia o le tui o le insulin.

I le taimi o le uluaʻi pili, o loʻo i ai se faʻaititia i le maualuga o le glycemia, ona oʻo lea i le faaiuga o le vaiaso e faʻaleleia.

I le afa muamua o le maitaga, o le tele o fafine e maua i le maʻisuka e leai ni faʻafitauli ogaoga. Ae ui i lea, e le mafai ona tupu se faʻanoanoa.

I le afa lona lua, o le maitaga e mafai ona faigata i se maʻi urinary tract, polyhydramnios, fetuka hypoxia, ma isi.

O le fananau pepe e mafai ona faigata ona o le lapoa tele, ma e aofia ai le tele o isi faʻafitauli, e aofia ai le manua i le fafine o loʻo galue ma le tamaititi.

O le gasegase o loʻo i ai i le tina e matua afaina ai le faʻaleleia o le tamaititi ma le soifua maloloina o le pepe fou. E i ai le tele o uiga iloga e aofia ai i tamaiti na fananau i fafine e maua i le maʻisuka:

  • tele le paʻu o le paʻu i foliga ma vae,
  • o le i ai o le osofaʻiga ogaoga,
  • malformations e masani ona i ai
  • atinaʻe o gaʻo gaʻo,
  • tele tele
  • lalo o le atinaʻeina o galuega o totoga ma faiga.

O le aʻafiaga ogaoga o le maʻi o le maʻisuka o le i ai lea o se numera tele o le soifua maloloina o pepe pepe. E mafai ona oʻo atu i le valusefulu pasene i fafine e leʻi aafia i togafitiga aʻo maʻitaga. Afai o tamaitai o loʻo mafatia i le maʻisuka ua tuʻuina atu i ai le vaavaaiga faafomai talafeagai, o le numera o maliu e faʻaititia tele. I le taimi nei, o le fuainumera e itiiti ifo ma le 10 pasene.

O pepe faatoa fananau mai i fafine maʻisuka e faʻafefea ona fetuutuunai i tulaga ola i fafo atu o le manava. Latou te faʻanoanoa, o latou mafaufauga ma mea faʻapitoa, o pepe e faʻagesegese ona faʻaleleia le mamafa. O ia tamaiti ua i ai le faateleina o le gasegase i faafitauli ogaoga o le manava. Taui mo le maʻisuka e tatau ona tumau pea se tulaga taua mo fafine maʻitaga. E oo lava i ituaiga sili ona laiti o le faamai e tatau ona i ai togafitiga insulin.

Faʻatoʻaina le Faʻatoaga o le Tinaʻi

E tatau i le vave amata e faailoa mai ai ituaiga o maʻisuka ma natia.

  • fuafua le tikeri o le lamatia i le taimi ina ia mafai ai ona filifili mulimuli ane i le faasaoina o le maitaga,
  • maʻitaga e tatau ona fuafuaina
  • tausisia le faʻamaʻi o le maʻisuka i vaitau uma - mai le taimi ao leʻi oʻo i le maʻitaga i le taimi o le vaʻalele,
  • puipuiga, faapea foi togafitiga o faafitauli,
  • le taimi ma auala e foia ai galuega,
  • faʻamālōlōina ma le tausia o pepe i le lalolagi,
  • vaavaaia ma le faaeteete o le pepe i le taimi o le tina failele.

O fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka e mataʻituina i luga o se tagata mai fafo ma faʻamaʻi maʻi. I le taimi lava e tasi, e tusa ma le tolu falemai ile falemaʻi ua fautuaina:

Muamua - ina ia suesueina se fafine maʻitaga, e fai ma tulafono, e faia i uluaʻi laʻasaga o le maitaga. E tusa ai ma taunuʻuga, o le tuʻuina atu o le faʻasaoina o le maitaga, faʻataʻitaʻiga faʻamalositino, ma le maʻisuka ua maeʻa ona totogi.

Tuuina atu o fuafuaga

I le avea ai o se tulafono, o le taimi o le galue ua fuafuaina i se poloaiga a le tagata lava ia, i le amanaia o le ogaoga o le faagasologa o le faamai ma isi mea. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e le faʻateʻaina le matuitui o le faigamalo o le fetus, e fesoʻotai atu i ai, e tatau ona totogi le tausiga faʻapitoa i le vave tuʻuina atu. Ae ona o le faʻaalia o le tele o faʻafitauli i le maeʻa o le maitaga, o le manaʻomia mo le fofoina o le faigaluega i le sili atu i le tolu sefulu valu vaiaso e manaʻomia.

Pe a fuafuaina le fanau mai o se pepe mai se tina maʻitaga o loʻo maʻi i le maʻisuka, e tatau ona iloilo le tikeri o le matua. O le filifiliga sili mo se fafine ma se tamaititi e manatu i ai o le fananau mai i se auala masani. E tatau ona faʻatino i lalo o le faʻavaivaia o le glycemia, faʻaaogaina faʻamaʻi tatau ma togafitiga insulin.

Talu ai ona o uiga o le fanau mai masani mo le maʻisuka, o fuafuaga nei e fautuaina:

  • Faʻapena saunia le alalafaga fanau.
  • Aʻo e sauni e faʻaauau le amataga o le fanau mai, amata ile amniotomy. Afai o loʻo faigaluega le masani ai, faʻaaoga le ala masani mo le fanau mai e faʻaaoga ai antispasmodics.
  • Ina ia puipuia le vaivai lua o le fanau fanau, pe a tatala e le matua le fitu i le valu senetimita, ia tuu le oxytocin ma aua nei taofia le taitaia, e tusa ai ma faailoga, seia fanau le pepe.
  • E tatau ona faia fua e puipuia ai le hypoxia o le fetal, ma pulea isi faailoga o le fafine maʻitaga.
  • Puipuiga faʻatagaina o le faʻateleina o le maʻisuka. E manaʻomia le itula poʻo le lua e fua ai le faʻamaoniga o le maualuga o le glycemia o le fafine o loʻo fananau mai.
  • Ina ia aloese mai le vaivai o le taumafaiga, pe a aliali mai i luga o le fetus se uʻamea maualuga o le tauau, e tatau ona faʻagaoioia le gaioiga e ala i le fesoasoani a le okosene.
  • Afai e maua se vaivaiga lona lua o le fanau fanau po o le hypoxia o le fetus, o le togafitiga o taotoga i le fanau mai ma le fesoasoani a le faamaʻi vavalalata pe a maeʻa le episiotomy.
  • I le tulaga o le le avanoa o le alalafaga fanau, e leai se afaina mai le amataina o le fanau mai poo faailoga o le faateleina o le hypoxia o le fetal ua iloa, o se vaega ua maeʻa ona faatino.

I le taimi nei, ma le maʻisuka, e leai ni faʻamaoniga e le faatuaoia mo le vaega ole caesareti filifilia. I le taimi lava e tasi, e faailoa mai e tagata tomai faapitoa i le taimi o le maʻitaga ia faʻaaliga:

  • O le i ai o le faʻateleina o aʻafiaga o le maʻisuka ma le maʻitaga.
  • Faʻaiʻuina le pelvic o le fetus.
  • O se fafine maʻitaga ei ai sana tamaʻi alo.
  • O loʻo faʻatupulaia le hypoxia fetal.

Faʻafouina o pepe fou

O le sini autu o lenei mea na tupu, lea o loʻo faia ma pepe faatoa fananau mai mai fafine e maua i le maʻisuka, o se filifiliga lava lea o mea e faʻamalolo ai, ma mafaufau i le tulaga o le pepe. Ua faʻamaʻiina o ia i le sefulu pasene kullukose i le maea o le tamaʻi vave ina ua maeʻa le fanau mai. Ona faia uma lea o taualumaga talafeagai e tusa ai ma faʻamatalaga avanoa.

Tuua Lau Faamatalaga