O le gaioiga o le inisalini i le tino o le tagata

E pei ona iloa muamua, o le inisalini o se homone lautele. E fesoasoani i le faʻamautinoaina o faagasologa uma i le tino i le tino. O le matafaioi a lenei hormone o le aʻafiaga lea i luga o siama na faʻamoemoeina, lea e ave i ai le kulukose mai le toto i le taimi o le gaosiga o le carbohydrate.

O le faiga o le gaioiga o le inisalini e faʻalauteleina ai le teuina o kulukose i totonu o le ate i le tino o le glycogen, ma faʻamalosia ai foʻi le faʻasologa o le protein i le tino.

O le tino o le tino, maso ma le ate e sili atu ona malosi i le inisalini. O le mea lea, o nei siama e faʻaaogaina ai le suka uma na teuina e le inisalini, ma teu faʻapolopolo i le tulaga o le fiaai malosi. I le taimi lava e tasi, o le kulukose e teuina i le tulaga o le glycogen. Ma afai e manaomia e le tino, o le kulukose e faʻasaʻolotoina mai le glycogen i totonu o le tino totoga.

Taimi faʻatino ma ituaiga o hormone

o se oloa gaosi vailaau gaosi ua maua mai ona o le faaaogaina o tekonolosi faaonaponei,

o vailaʻau e maua mai ona o le gaosia o le hormone o le paʻu o meaola (e le masani ona faʻaaogaina i vailaau faʻaonapo nei, o se faʻamaumauga o tausaga talu ai).

O ituaiga o inisalini e faʻaaogaina e togafitia ai le maʻisuka e aofia ai:

  • Gaosiga o le inisalini. O le tino e amata galue i totonu o le lima minute. O le maualuga pito i luga e tupu i le itula, ae o le gaioiga e muta vave. E tatau ona faia se inumaga i le faagasologa o le 'aiina o meaai, i le avea ai ma tulafono, o le "anapogi" o loʻo faia ai le inisalini faatasi ai ma se taimi umi.
  • Poto. Faiititi le inisalini poo le inisalini masani. O le aafiaga o lenei ituaiga mea e tupu i le afa itula. E mafai ona faia aʻo leʻi 'ai. O le inisalini pupuu na te pulea le maualuga o le kulukose o le toto mo sina taimi umi atu nai lo le inisalini e faia vave.
  • Inisalini mo le umi. E masani ona faʻaaogaina le vailaʻau faʻatasi ma le inisalini vave poo le inisalini pupuu. E manaʻomia lenei mea mo le inisalini e gaoioi mo se taimi uumi, mo se faʻataʻitaʻiga, a itiiti ifo ma le afa aso.
  • O le inisalini umi taimi masani e masani ona faia i le taeao. E faʻaaogaina le kulukose i le gasologa o le aso, pe a faʻaaogaina faʻatasi ai ma le inisalini pupuu poʻo le insulin.
  • O le inisalini na muaʻi faʻafefiloi e aofia ai insulin maoaʻi ma le pupuu. O ia inisalini e faaluaina i le aso, ao le i faia taumafa. E masani lava, o lenei ituaiga o inisalini e faʻaaogaina e tagata e faigata ona faʻafefiloi le inisalini ia latou lava, faitau faʻamatalaga ma saili suʻega. O le a le ituaiga inisalini e sili ona fiafia i ai e faalagolago i le tele o mea eseese.

O le tino o tagata taʻitoʻatasi e tali lelei i le puleaina o le inisalini. O le tali i le inisalini e faʻalagolago i mea ma pe a 'ai se tagata, pe o loʻo punouai i taʻaloga ma le malosi o ia. O le numera o injections e mafai ona faia e se tagata, o ona tausaga, o le taimi e siakiina ai glucose, o nei mea uma e aafia ai le filifiliga o le ituaiga o inisalini ma le auala o lona faʻaofiina i totonu o le tino.

I le faaopoopo atu i le inisalini masani na faia e le pancreas, o nisi tagata e tatau ona faʻaaoga le hormone i le ituaiga o fualaau faasaina. O le sooupu e ulu atu i sela e ala i le faia o inisiua talafeagai.

O le umi o le gaioiga o sea insulin e vaevaeina i ni vaega se tolu:

  1. O le uluaʻi taimi e ulu atu ai le inisalini i le toto o le tagata maʻi. I le taimi nei, o le hormone e iai sona aafiaga o le hypoglycemic.
  2. Peak I lenei vaitau, ua ausia le pito maualuga mo le faʻaitiitia o le kulūkose.
  3. Umi le umi O lenei vaitau e umi atu nai lo taimi muamua. A o faagasolo lea taimi, ua faʻaitiitia le suka o le toto.

Faʻalagolago i le umi o le aafiaga o le inisalini, o le hormone o loʻo faʻaaogaina i vailaau faafomaʻi e mafai ona faia i ituaiga nei:

  1. Basal. E aoga i le aso atoa, o lea e tasi le tui e lava i le aso. O le hormone Basal e leai se mea e sili ona maualuga, e le maualalo ai le suka mo sina taimi, ae mafai ai ona e faatumauina le taua o le kulukose i le gasologa o le aso.
  2. Bolus. O le hormone o se auala vave tele e aʻafia ai le taua o le kulukose i totonu o le toto. E tasi le taimi i totonu o le toto, o le a vave ona maua mai ai le mea e manaʻomia. O le maualuga o le gaioiga o le horus hormone e tupu i na o meaai. E faʻaaogaina e le ituaiga o maʻisuka ituaiga 1 e faʻafetaui ai a latou suka suka ma se tui talafeagai.

O le insulin e le tatau ona fuafuaina e tagata gasegase na o latou maʻisuka. Afai o le fuainumera o vaega o le hormone e sili atu ona sili atu nai lo le masani, o le a oʻo lava i se mea oti e mafai ona tupu. O le a mafai ona laveai se ola pe afai o le tagata maʻi o loʻo i ai se mafaufau manino. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e tui le kullukose aʻo le i amataina le maʻi suka.

O vaega ua lisiina, o loʻo faʻamatalaina ai le aafiaga o vailaʻau insulin i totonu o le tino. I lalo o le amataga e faatatau i le tatalaina o le homone i totonu o le toto o se tagata.

Mai lena taimi, o le inisalini ei ai lona aafiaga o le hypoglycemic, o lo latou taua tele. O le pito i luga o se vaitau pupuu, o lona uiga o le aafiaga sili ona lauiloa o le suka o le hormone.

O le umi o se vaitaimi umi atu nai lo le amataga ma le maualuga. O le taimi e manaʻomia ai le inisalini e faʻaitiitia ai le suka o le toto o le mea lea e manaʻomia.

O le umi o le gaoioiga e vaʻaia ai le va o ituaiga o inisalini, o le faʻaaogaina i le galuega faafomai e faʻalagolago i le tele o mea, e aofia ai talaʻaga ma faʻamatalaga faalilolilo. Ina ia faʻataʻitaʻiina muamua, e manaʻomia le inisalini i se taimi umi poʻo le faʻaaogaina o le inisalini, aua o le mea mulimuli, ultra-poto poʻo inisalini mo taimi pupuu e manaʻomia.

O hormoni tagata ei ai le umi ma le pupuu, o isi insulin uma e tutusa. O nei mea na faia mai le inisalini o le tagata, ae ua suia le fausaga o la latou mole ina ia maua ai e le hormone ia mea e tatau ai e faʻaaogaina ai faʻamatalaga basal poo bolus.

O le muamua e aoga 24 itula, aua e faʻatonuina i le tino o le tagata maʻi e sili atu i le 1 taimi i le aso. O lona faaaogaina e sili atu ona faigofie nai lo le bolus, o lana gaioiga e tapulaa i le tele o itula.

O le inisalini Basal e leai sona aafiaga pito sili ona lelei ma e maua ai se lagona lelei. O lona uiga, o le faʻaaoga masani, e faʻaititia ai le maualuga o le suka i le toto, ae le o le faateleina ae le o le faʻaitiitia o le maualuga.

E ese le bolus mai i le sili atu o le malosi o le gaioiga i le tino, o le ulu atu i totonu o le toto, o le hormone vave ona i ai se aafiaga moni. O le faʻaitiitia o le suka o le horus hormone e le mafaamatalaina, o lona tumutumu e tupu i le taimi e ai ai - a mafai ona faʻaaogaina le inisalini o lenei ituaiga o le maualalo o le suka.

O le faʻaaogaina o le inisalini analog e sili atu ona lelei nai lo le tagata, talu ai o meaola faʻasolosolo o muamua o hormones sili atu ona faʻaalia ai le faalilolilo o masini.

O le gaioiga o le gaioiga o le inisalini ua leva ona manino, o le mea lea, o loʻo i ai se faʻavasegaina o fualaau faasaina, lea e masani ona faʻaaoga e togafitia ai tagata mamaʻi. O ituaiga nei e iloga:

  • Gaosiga o le inisalini. O le aʻafiaga o lenei vailaau e manino mai i totonu ole lima minute muamua ina ua maeʻa ona faʻaofiina. Ma o le maualuga pito i luga e maua pe a maeʻa le itula. Ae ui i lea, o le gaioiga e vave ona maeʻa. E tatau ona tuʻuina tui i le taimi o taumafataga.
  • Ole inisalini pupuu (i le mea moni, pe a oʻo mai i le inisalini masani, e pei o se tulafono, o lenei ituaiga o lona uiga). O le gaioiga e amata ile afa itula. E mafai ona ave lenei vailaau aʻo leʻi 'ai. O lona gaioiga e umi atu nai lo le ituaiga o loʻo faamatalaina i luga.
  • Inisalini mo le umi. O lenei ituaiga vailaʻau e fautuaina ina ia faʻaaoga faatasi ma le inisalini faʻataunuʻu poʻo le insulin. O lenei mea e maua ai se aafiaga tumau (o le vailaau galue e tusa ma le afa aso).
  • Umi umi le inisalini. E faʻamoemoe mo le faʻatagaina i le amataga o le aso. O ia inisalini e aoga i le aso atoa. Ae peitai, e mafai ona faia lenei mea pe afai e faʻaaogaina i le inisalini pupuu poʻo le vave ona faia.
  • Inisalini lea e muaʻi faʻafefiloi. O ona tagatanuu o nisi ia o mea o loʻo taua i luga. O ia inisalini e tatau ona faalua i le aso ao leʻi oʻo i taumafataga.

O le tele o mea e aʻafia ai le ituaiga o mea e filifilia e se tagata maʻi. O le gaioiga o le gaioiga o le insulin o se tasi o ituaiga o loʻo faamatalaina i luga e fetaui ma manaoga ma tulaga o se tagata maʻi.

O le maualuga o le togi ma le tulafono e tatau ona faʻatūina e se tagata poto faapitoa, ma ia amanaʻia uiga uma o le tagata maʻi, le natura o le maʻi o le maʻi ma le tulaga lautele o lona soifua maloloina.

Inisalini (o le tau masani e ono selau valu sefulu rubles) e tatau ona faʻaaogaina i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi.

I aso nei, e mafai e le tagata maʻi ona filifili se tasi o auala nei e ave ai le inisalini:

  • Togaina. O nila i sitaili nei ua matua manifinifi. O le mafuaʻaga lena e faʻaitiitia ai le tiga o le tui. O sea tola e tatau ona faʻaofiina i totonu o le tino o le tino poʻo lalo o le paʻu i totonu o le manava, totoa, uʻamea poʻo ogavae.
  • Togitogi peni. O lenei masini e faʻatau atu faʻatasi ai ma le inisalini, e masani ona i ai le fua o fua. E masani lava o le peni tui o loʻo i ai se paʻu uʻamea faʻaopoopo. O le inisalini e tuiina foi e ala i se nila, ae e le aʻafia i le faʻaaogaina o se piston, ae faʻatasi ai ma se faʻamalosi. O le masini e faigofie tele mo tamaiti e tatau ona ulu atu i a latou lava vailaʻau.
  • Pump O lenei masini e maua ai le pulega masani o le inisalini i lalo o le paʻu, masani lava i totonu o le manava. A maeʻa le umi o le taimi, o le paluga o le a faʻapipiʻi le vailaʻau i totonu o le tino e ala i se mea faʻapitoa i totonu o le pusa. E faigofie i le avea o le faʻaofiina o le inisalini e ala i le tui e le tatau ai.

Nofoaga o inisiua

O le faʻamalosia o insulin e mafai ona i ai le tele o faʻasolega. O le tagofia o le vailaʻau e tuusao lava i le soifuaga o le tagata maʻi ma le lelei o meaai.

Afai e te mulimulitai i fautuaga uma a le fomaʻi, e mafai ona e maua se faʻaitiitiga i vailaʻau o togafitiga faʻatonutonu. E le gata i lea, o itu e mafai ona aʻafia ai le i ai o faʻasolega o le numera o tausaga ma le soifua maloloina lautele o le maʻi.

E faʻasaina le togafitiga o insulin i mataupu nei:

  • o le atinaʻeina o le hypoglycemia i le maʻisuka e ono mafua ai faʻafitauli,
  • faiga faʻaleagaina e tupu i le ate, e aofia ai le cirrhosis ma le hepatitis tuga,
  • faʻamaʻi o le pancreas ma fatuga (pancreatitis, nephritis, urolithiasis),
  • nisi o faamai o le gastrointestinal tract (maʻi o le manava po o le maʻi ulutala),
  • ogaoga fatu fatu.

O le inisalini mo le faʻaaogāina o le vave ona mafai ona ulu atu i le manava. E le gata i lea, o gasegase e tui le mea i le pito i luga o le tauau. O le faʻagasolo malie o le faʻatinoina o le inisalini o le ai ai pe afai e te ulufale i totonu o sipuni po o pulu.

Mo le togafitiga o le maʻisuka, e taua le faʻaaoga soo se metotia se tasi ma le nofoaga o le puleaina o inisalini, e aunoa ma le suia. Ae peitai, ina ia aloese mai le faapaleniina po o le faaputuputuina o le tino, o le nofoaga o inisiua e tatau ona suia i nisi taimi. E sili ona lelei le sui i tua o le inisiua ma iloa le auala e tui saʻo ai le inisalini.

Na fai mai o le maʻisuka ituaiga 1 e le mafai ona faia e aunoa ma ni tui, ma o le ituaiga e le o le inisalini e faʻalagolago i le faʻaaogaina o le hormone o se fua le tumau. E mafai e le tino ona taulimaina tutoatasi ana galuega tauave, o lea e mafai ai ona e teena le injections, e ui i lea, ei ai tulaga e mafua ai ona e faʻaaoga togafitiga insulin:

  • maʻitaga
  • leai se mea
  • gaioiga
  • afaina fatu poʻo le taʻavale,
  • glycemia.

E faʻavae i luga o le aoga ma le le lelei o le homone, o lona faʻaaogaina i foliga o injections e manino, ma o nisi tagata suka suka e le mafai ona faia e aunoa ma lea, aʻo isi e lagona le le toʻa. E ui lava i aʻafiaga o le aʻafiaga ina ua maeʻa le pulega, e mafai ona faʻateʻa eseina. Mo se faʻataʻitaʻiga, ina ia aloese mai le mamafa o le mamafa, e tatau ona e fetuunai le meaai.

O le inisalini ua leva ona faia e vave ona faʻaleleia lelei i le toto, e tui i totonu o le manava. O isi tagata gasegase e fiafia i injections i luga o le tauau. O nisi e faʻaaoga sulu ma papa e avea o se nofoaga e tui ai, ae tatau ona tuʻuina atu le fualaau faasaina i se taimi lemu.

E uiga i aʻafiaga ma lamatiaga o le faʻaaogaina o fualaau faasaina

O aʻafiaga o le inisalini hormone e vaevaeina i ni vaega se tolu:

  • gasegase
  • faʻamaonia
  • anti-catabolic.

O le aʻafiaga o le vailaʻau o le faʻaleleia lea o le faʻaaogāina o vailaʻau eseese e ala i siama, e aofia ai le kulukose, faʻalauteleina le maualuga o le faʻaogaina o le glycogen ma faʻaititia le malosi o le glycogenesis.

O le faagasologa mulimuli e faapitoa le taua i le faatonutonuina o le toto toto, ona o le hormone e faaitiitia ai le aofaʻi o kulukose i le ate. O le aʻafiaga o le inisalini e faʻamoemoe i le faʻaleleia o le biosynthesis protein.

Ona o ana anabolic properties, o le inisalini na liua glucose i ni triglycerides. A oʻo mai se faaletonu o le hormone i totonu o le tino, ua faia tulaga mo le faaputuputuina o gaʻo.

O le aʻafiaga o le hormone e faʻatino i itu e lua i le taimi e tasi. O le inisalini e faʻaitiitia ai le faʻaleagaina o le porotini ma faʻaititia ai le faʻaaogaina o gaʻo gaʻo i totonu o toto. Mo tagata e maua i le maʻisuka, na o le pau lava le ala e tausia ai lo latou ola maloloina, faʻaleleia o latou tulaga lelei o le ola ma faʻaleleia lo latou umi o le ave o vailaʻau insulin.

E taua mo tagata uma e maua i le maʻisuka ia iloa: o le inumaga ole inisalini e le tatau ona fuafuaina i se tulaga tutoatasi. 100 iunite o le inisalini o se fua faʻasalaga.

O le avanoa e laveai ai le ola o le tagata maʻi e masani lava i na tulaga pe a iloa e se tagata pe a uma ona ia faia se tui tele o le inisalini. O nisi taimi e pasia ao le i amataina le coma, peitaʻi, e mafai ona fesoasoani moni i le tagata maʻi na tuʻuina atu o loʻo i ai se avanoa e vave faʻavave ai le kulukose i totonu o lona toto.

O le tele o saienitisi na suʻesuʻeina ma le totoʻa le inisalini, o aʻafiaga o le faʻateleina o le faʻafefe o lenei hormone i totonu o le tino. O tagata tomai faapitoa na mafai ona latou iloa o le fua o le vailaʻau o loʻo fesiligia o le 100 iunite.

O lenei aofaiga o loʻo aofia ai se tui tui inisalini atoa. Ae ui i lea, e mafai ona e faʻasaʻo le tagata maʻi e oʻo lava i se tulaga ogaoga ogaoga.

Mo lenei mea, e taua le aua le faʻavave taimi ma vave valaʻau i se falemaʻi. I le avea ai o se tulafono, e oʻo lava i le tagata gasegase e pulea e faia lenei mea, i le manino lelei.

Aʻo leʻi amataina se vaʻa, e masani lava ona tele itula e faia ai gaioiga talafeagai. Mo se faʻataʻitaʻiga, e taua le faʻamautinoa o le tafe vave o le kulukose i totonu o le toto, lea e faʻaaogaina ai le aafiaga o le hypoglycemic insulin.

O lea la, o le mataituina o lou soifua maloloina e matua taua lava. O le mea e leaga ai, o nisi e tatau ona tuʻuina atu sina taumafaiga sili atu nai lo isi.

E moni lava lenei mea mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. O tagata o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi ua faʻamalosia e taitaia se olaga e sili atu ona tapulaa.

O nei tagata gasegase e manaʻomia le pulea o meaʻai latou te 'ai, o le a le tele o le taimi latou te faʻaalu ai i taʻaloga, ma le lautele o le malosi o latou ola ai, o le a le tele o le suavai mama.

O nisi oi latou, aemaise lava i latou o loʻo ola i le insulin, e tatau ona mataʻituina o latou olaga e sili atu ma le faʻaeteete. O ia maʻi e manaʻomia ona faʻaauau (faʻalagolago i le taimi o le aso ma nisi tulaga) faia injections o le inisalini (o se hormone e suia ai se tasi e le mafai ona faʻapipiʻiina ia lava i le aofaiga manaomia o le maʻi gaʻo).

O le fesuiaiga o togafitiga e mafai, i se isi itu, ona faʻamamaina se tulaga tiga ma fesoasoani i le tagata gasegase e taitaia le toetoe lava atoa le ola. Mo lenei mea, e taua le faʻatinoina o le inisalini i taimi ma i le aofaʻi saʻo (e tusa ai ma tofiga uma o tagata tomai faapitoa).

Mo le faʻatinoga o injections na faia ai le tele o ituaiga o mea talafeagai. Faatasi ai ma i latou, o se tui tui insulin, o se tui tui ma se pamu faapitoa e iloga.

O le sili ona lauiloa i aso nei o filifiliga mulimuli e lua. O le tui suauu e matua faigofie lava ona taulimaina ma talafeagai mo tamaiti laiti e tatau ona tuiina na o le insulin.

Ma o le pamu, i le mataupu faavae, e faʻaitiitia ai le manaomia o le faʻaaogaina o le vailaau faʻamaʻi ma le nila, lea e talafeagai mo le tele o tagata gasegase.

E taua le manatuaina o le manaʻoga ia matau ma le faaeteete ia faʻaoga uma ua fautuaina e le fomaʻi. O le faʻamaloloina o togafitiga togafitiga na faʻapipiʻiina e ia e matua faʻavaivaia, aua o lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i le tele o aʻafiaga e le manaʻomia, e aofia ai le lamatiaga i le soifuaga o le maʻi.

E matua lamatia lava le tele o le togafitiga fautuaina, aua e mafua ai le oti. Ina ia aloese mai na taunuuga le lelei, e taua le aua le amanaia fautuaga a le fomaʻi ma ia leai se tulaga e suia ai lau pepa.

Tuua Lau Faamatalaga