O le toto cholesterol e maualalo ai fualaau faasaina: o se toe iloiloga o sooupu

O togafitiga o vailaʻau mo le lipid metabolism disorders ua faatonuina mo le le atoatoa o le fua o le lipid-lowering, o le tino ma le paʻu o le mamafa mo le 6 masina. I le maualuga o le cholesterol i le toto i luga aʻe o le 6.5 mmol / l, o fualaau faasaina e mafai ona faʻamatala muamua atu nai lo lenei vaitau.

Ina ia faasaʻo le metabolism, o loʻo faʻasalalau ai vailaau anti-atherogenic (lipid-lowering). O le faʻamoemoe o le faʻaaogaina o le faʻaitiitia o le maualuga o le cholesterol (cholesterol atoa, triglycerides, lipoproteins maualalo (VLDL) ma le maualalo (LDL), lea e faʻagesegeseina ai le atiaʻe o le atherosclerosis vascular ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻaaliga o le falemaʻi: angina pectoris, heart attack, stroke ma isi. faʻamaʻi.

Faʻavasegaga

  1. Vailaʻau o fesuiaiga o vailaʻau ma vailaʻau e faʻaitiitia le absorption (absorption) o le cholesterol i totonu o le inumaga.
  2. Nicotinic acid
  3. Popo.
  4. Fiti.
  5. Statins (3-hydroxymethyl-glutaryl-coenzyme-A-reductase inhibitors).

Faʻalagolago i le faiga o le gaioiga, o fualaau e faʻaitiitia ai le cholesterol toto e mafai ona vaevaeina i ni vaega.

Fualaau faasaina e taofiofi ai le faʻaogaina o lipoproteins atherogenic ("bad cholesterol"):

  • statins
  • fibrates
  • nicotinic acid
  • tamaoaiga
  • benzaflavin.

Le ala e faʻagesegese ai le faʻafefe o le cholesterol mai meaʻai i totonu o le manava:

  • tagata faʻasalalau o meaola eleʻele,
  • guarem.

Lipid metabolism correctors e siitia le maualuga o le "cholesterol lelei":

Sequestrants of acid acids

O fualaau oona e faʻasaina ai vailaʻau (cholestyramine, colestipol) o resins-exchange resins. E tasi le taimi i totonu o le iniseti, latou te "pueina" le kulimi kulimi ma aveese mai le tino. O le tino e amata ona leai ni meaʻai suamalie, lea e talafeagai mo le galue masani. O le mea lea, i totonu o le ate, ua amataina le faagasologa o le tuufaatasia o latou mai le cholesterol. Cholesterol ua "ave" mai le toto, o se taunuuga, o lona maualuga iina e faaitiitia.

Cholestyramine ma le colestipol o loʻo maua i foliga o pulu. Ole fua ole aso e tatau ona vaevaeina i le 2 i le 4 inumaga, ia faʻaaoga e ala i le faʻaaogaina ole vailaʻau i se vai (suavai, vai).

O resins-fesuiaiga o resins e le o aʻafia i le toto, naʻo le naʻo le moli toto. O le mea lea, latou te saogalemu ma e leai ni mea e le manaʻomia. E toʻatele tagata atamamai e talitonu e tatau ona amata togafitiga o le hyperlipidemia ma nei vailaau.

O aʻafiaga e aʻafia ai le afaina, taʻavale ma le faʻamalosi, e le masani ona faʻaaogaina ogaumu. Ina ia puipuia nei faailoga, e tatau ona faateleina le faʻaaogaina o le suavai ma le fila (diet, bran).
O le faʻaaogaina umi o nei vailaʻau i maualuga, e ono iai se soliga o le absorption i totonu o le inumaga o le folic acid ma nisi o vitamini, e sili ona gaʻo gaʻo.

Fualaau e taofiofia ai le faʻaaogaina o le intestinal cholesterol

O le faʻaitiitia o le faʻafefe o le cholesterol mai meaʻai i totonu o le manava, o nei vailaʻau e faʻaitiitia ai lona faʻamaualuga i le toto.
O le sili ona aoga o lenei vaega o tupe o le guar. O se faʻaopoopoga o lauʻau e maua mai i fatu o fatu pi. O loʻo i ai se polysaccharide soluble vai, lea e faia ai se mea malie i luga o le faʻafesoʻotaʻi ma se vai i totonu o le moli.

E mafai e Guarem ona aveeseina moli fualaʻau o le cholesterol mai le puipui o le intestinal. E faʻavaveina ai le faʻamaʻapeina o meaʻai suamalie, e mafua ai le faʻateleina o le pueina o le cholesterol mai le toto i totonu o le ate mo a latou faʻasinomaga. O le vailaau e faʻamalo ai le manava ma faʻaitiitia le tele o meaʻai e 'ai, lea e mafua ai le maualuga o le paʻu ma lipid i le toto.
E maua mai Guarem i fualaʻau, lea e tatau ona faaopoopo i se vai (suavai, vai, susu). O le tagofia o fualaau faasaina e tatau ona faʻapipiʻiina ma isi vailaʻau faʻamalosisi.

O aʻafiaga e aofia ai le afaina, afu, tiga i totonu o le manava, ma o nisi taimi e vevela ai nofoa. Ae ui i lea, e itiiti lava le faʻaalia, e seasea ona tupu, ma le faʻaauau pea togafitiga e pasi ese.

Nicotinic acid

O le Nicotinic acid ma ona fua (enduracin, niceritrol, acipimox) o le vaitamini o le kulupu B. E faʻaitiitia ai le maualuga o le "cholesterol leaga" i le toto. O le Nicotinic acid e faʻaaoga ai le fibrinolysis system, faʻaitiitia ai le malosi o le toto e faʻapipiʻi ai le toto. O lenei vaifofo e sili atu ona aoga nai lo isi fualaau o le lipid-lowering lea e faateleina ai le maualuga o le "cholesterol lelei" i le toto.

O le togafitiga o le Nicotinic acid mo se taimi umi, faʻateleina le maualuga o le fualaau. A o lei oʻo i le taimi na maeʻa ai, e le fautuaina e inu mea inu vevela, aemaise lava le kofe.

O lenei vailaau e mafai ona afaina ai le manava, o lea e le o faatonuina mo gastritis ma le maʻi o le peptic. I le tele o maʻi, o le mumu o foliga e aliali i le amataga o togafitiga. O le a faasolosolo, o le a le toe i ai lenei aafiaga. Ina ia puipuia, e fautuaina e ave le 325 mg o le aspirin 30 minute aʻo leʻi ave le fualaau faasaina. 20% o tagata gasegase e pagatia le paʻu.

Togafitiga ma sauniuniga o meaola o le nicotinic ua faʻasaina mo le maʻi o le peptic ma le ulutala duodenal, o le hepatitis tumau, ogaoga o faʻalavelave o le fatu, gout.

O le Enduracin o se fualaau oona o le nicotinic umi. E sili atu le faʻafefe, e mafua ai le itiiti ifo o aʻafiaga o le itu. E mafai ona togafitiga mo se taimi umi.

O le fualaau faasaina e faʻaitiitia ai le maualuga o le "lelei" ma le "leaga" cholesterol. O le fualaau faasaina e le aafia ai le maualuga o triglycerides.

O le fualaau faasaina e aveese ai le LDL mai le toto, faatelevave le excretion o le cholesterol ma le talo. E aʻafia ai le lipid peroxyidation, faʻaalia ai le aafiaga o le antiatherosclerotic.

O le aʻafiaga o le fualaau faʻamaina e aliali mai i le lua masina talu mai le amataga o togafitiga ma e oʻo atu i le ono masina talu ona maeʻa. E mafai ona tuʻufaʻatasia ma soʻo se isi auala e maualalo ai cholesterol.

I lalo o le faatosinaga o le fualaau faasaina, o le faalauteleina o le taimi ole Q-T i luga o le electrocardiogram ma le atinaʻeina o afaina o le gataifale e mafai ona mafai. I le taimi o lana pulega, e tatau ona toe fai le electrocardiogram ia le itiiti ifo i le tasi i le 3 i le 6 masina. E le mafai ona e atofa faʻatasi le probucol i le taimi e tasi ma le cordarone. O isi aʻafiaga e le manaʻomia e aofia ai le afaina ma le manava o le manava, leisa, ma o nisi taimi e teu ai nofoa.

O le Probucol ua solia i fesuiaiga o le ventricular e fesootaʻi ma le taimi lautele ole Q-T, o taimi masani o suesuega o le myocardial, faapea foi ma se tulaga maualalo o le HDL.

Fitirate faʻaitiitia le maualuga o triglycerides i le toto, i se tulaga maualalo tele o le maualuga o le LDL cholesterol ma le VLDL. E faʻaaogaina i mataupu taua o hypertriglyceridemia. O mea masani e faʻaaogaina e:

  • gemfibrozil (paʻuvale, gevilon),
  • fenofibrate (lipantil 200 M, solofanua, ex-lipip),
  • cyprofibrate (lipanor),
  • filifili filifili (trilipix).

O aʻafiaga e aʻafia ai faʻaleagaga o le muscle (tiga, vaivaiga), gaioiga ma le tiga o le tino, galuega leve o le ate. Fibrates e mafai ona faʻaleleia le faʻavaeina o le fuafuaina (maʻa) i totonu otaota. I se tulaga e le masani ai, i lalo o le faatosina a nei sui, o le taofia o le hematopoiesis e tupu i le atinaʻe o leukopenia, thrombocytopenia, anemia.

Fitirate e le o faʻamaonia mo faʻamaʻi o le ate ma le gall vladder, hematopoiesis.

O tulafono e sili ona lelei le lipid-faʻaitiitia o fualaau faasaina. Latou te poloka le enzyme e nafa ma le faʻapipiʻi o le cholesterol i le ate, aʻo faʻatapulaʻa ona anotusi i le toto. I le taimi lava e tasi, o le aofaʻi o le faʻaleleia o le LDL e faʻatupulaia, lea e taʻitaʻia ai le faʻavaveina o le "cholesterol leaga" mai le toto.
O fualaau sili ona masani ona faatonuina o:

  • simvastatin (vasilip, zokor, aries, simvageksal, simvakard, simvakol, simvastin, simvastol, simvor, simlo, cardcard, holvasim),
  • lovastatin (cardiostatin, choletar),
  • pravastatin
  • Atorvastatin (anvistat, atocor, atomax, ator, atorvox, ator, vazator, lipoford, lypimar, liptonorm, novostat, torvazin, torvakard, tuliip),
  • rosuvastatin (akorta, cross, mertenil, rosart, rosistark, rosucard, rosulip, roxera, rustor, tevastor),
  • pitavastatin (livazo),
  • fluvastatin (lakol).

Lovastatin ma le simvastatin e faia mai sigi. O nei "meaola" o loʻo i totonu o le ate e avea ma ni gasegase malosi. O le Pravastatin o se mafuaʻaga o le metabolites, ae e le o le metabolised i totonu o le ate, ae ua avea ma se mea galue. Fluvastatin ma atorvastatin o vailaʻau gaosia atoatoa.

O tulafono e faʻataʻitaʻiina i le aso i le afiafi, talu ai o le tumutumuga o le cholesterol i le tino e tupu i le po. E faasolosolo lava, e mafai ona faateleina a latou tui. O le aafiaga ua tupu i le taimi o aso muamua o le pulega, ausia le maualuga i le masina.

O tulafono e saogalemu tele. Ae peitaʻi, pe a faʻaaoga fualaʻau tetele, aemaise lava i le faʻatasi ma fibrates, e mafai ona mafai ona gaoioi le ate o le ate. O nisi tagata gasegase e maua tiga o musika ma vaivaiga maso. O nisi taimi e iai le tiga o le tino, gaioiga, malosi, leai se manaʻo. I nisi tulaga, o le le mautonu ma le tiga o le ulu e foliga mai.

O tulafono e le afaina ai le mama ma le gaʻo gaʻo. E mafai ona faʻataʻitaʻiina mo le gout, maʻi suka, gaʻo.

O tulafono o se vaega o tulaga faatonuina mo togafitiga o le atherosclerosis. O loʻo faʻamatalaina e pei o le monotherapy poʻo le tuʻufaʻatasia foʻi ma isi sui o le antiatherosclerotic. O loʻo i ai ni tuʻufaʻatasiga faʻapitoa o vailaʻau siliva ma le nicotinic acid, simvastatin ma ezetimibe (ingi), pravastatin ma fenofibrate, rosuvastatin ma ezetimibe.
Faʻatasiga o fuainumera ma le acetylsalicylic acid, ma le atorvastatin ma le amlodipine (duplexor, caduet) o loʻo avanoa. O le faʻaaogaina o tuʻufaʻatasiga faʻapitoa e faʻatupulaʻia ai le gasegase i togafitiga (tausisia), e sili atu le tamaoaiga, ma mafua ai le itiiti ifo o aʻafiaga.

O isi fualaau o le lipid-lowering

O le Benzaflavine o le vaega o vitamini B2. E faʻaleleia ai le gasegase i le ate, faʻapogai ai le faʻaitiitia o le toto o glukose, triglycerides, le cholesterol atoa. O le vailaʻau faʻasaʻo lelei, faʻasaʻoina i totonu o aʻoga uumi.

O mea taua e aofia ai phospholipids taua, vitamini B, nicotinamide, oona gaʻo, ma sodium pantothenate. O le vailaʻau e faʻaleleia ai le malepelepe ma le faʻaumatiaina o le "leaga" cholesterol, faʻamalosia mea aoga o le "lelei" cholesterol.

Lipostable e vavalalata faʻatasi ma gaoioiga i Essential.

Omega-3 triglycerides (anucor) o loʻo faʻatulagaina mo le togafitiga o le hypertriglyceridemia (sei vagana ai le hyperchilomicronemia ituaiga 1), faʻapea foʻi ma le puipuia o le faʻateleina o le myocardial infarction.

Ezetimibe (ezetrol) faʻatuai le faʻafefe o le cholesterol i totonu o le manava, faʻaitiʻitia ai lona meaʻai i le ate. E faʻaitiitia ai mea o loʻo iai i le "leaga" cholesterol i le toto. O le fualaau faasaina e sili ona aoga i le tuufaatasiga ma fuainumera.

Vitio i le autu "Cholesterol ma fuainumera: e aoga le aveina o vailaʻau?"

Tuua Lau Faamatalaga