E fia le suka i totonu o se siloti

O se tasi o mea sili ona suamalie, taua ma fualaau aina, lea e tumu ai pusa o faleoloa ma maketi mai le afa lona lua o le taumafanafana, o se siloti. O lona taua, mea aoga, faʻapea foʻi ma le mafai ma le tele o le faʻatagaina e faʻaaoga mo tagata e maua i le toto maualuga, o le a talanoaina i lenei tusiga.

Ata tilotilo

O le talipolo o se tafaoga faʻaletausaga lea o se vaega o le aiga Pumpkin. O fua (fetolofi po o le laumei) e umi atu i le 4 m. O lau lanu uliuli i luga o petioles umi e atoatoa, ae e mafai foi ona faʻasese. O se mimiti malosi e tupu mai i tua o laulaau. O loʻo i ai i le laau se aʻa malosi - o le aʻa o loʻo aʻafia i le palapala i se loloto loloto, aʻo le tele o aʻa laiti e le loloto atu nai lo le 0.5 mita. O fugalaau e samasama, o tane, fafine ma bisexual. O le laau e eleelea e iniseti. O le fua o se fatu laʻau e tele-fatu o le lapotopoto, faʻalanu poʻo le foliga foliga. O le paʻu o se meaʻai suamalie e lamolemole, o nisi taimi ma nai faʻamaʻi, malamalama poʻo le lanumeamata lanumeamata i le lanu. O le suamalie ma le pipi e mafai ona oʻo atu i le mamafa o le 10-20 kilokalama. O le pulupulu e mumu pe piniki, ma o le fatu ua paʻepaʻe po o le enaena uliuli.

Vailaau faʻamaʻi

O le pulupulu o le fetus e masani ona i ai vai, faapea foi le fructose, glucose, fiber ma pectins. I le 1 pi e tusa ma le 1000 fatu, lea, i le isi itu, e 25% le gaʻo. E le gata i lea, o le silotilo o loʻo i ai lona taua o vitamini ma elemene taua. O le aoga o le aoga o le 100 g o le paluga o lenei fua, faapea foi ma mea o loo iai i vitamini ma macro- ma microelements o loo tuuina atu i lalo.

Taumafa tau taumafa:

Squirrels0.6 g
Fats0.1 g
O le fiva masani0.4 g
Suavai92.6 g
Organic acids0.1 g
Mono- ma le le malie5.8 g
Ash0.4 g

Macro ma microelements:

Potassium110 mg
Kalaku14 mg
Magnesium12 mg
Sodium16 mg
Vaʻalele7 mg
Omea200 mcg

Vitamini:

Faʻatatau A (beta-carotene)100 mcg
Vitamin A (Retinol)17 mcg
B1 (aliamine)40 mcg
B2 (riboflavin)60 mcg
B6 (pyridoxine)90 mcg
B9 (mea gaʻo)8 mcg
C (acid ascorbic)7 mg
E (tocopherol)100 mcg
PP (nicotinic acid)0.2 mg

Meatotino Faamemea

O uiga lelei o lenei oloa e faigata ona faʻatauvaʻa. O loʻo i ai le tele o mea taua - choleretic, diuretic, faʻamalologa, laxative ma antipyretic. O le faʻaauau ona faʻaaogaina o vine e faʻaleleia ai le faʻamalositino i le intestinal, faʻamaonia ai le gataifale. I le avea ai o se meaola mo le puipuia ma togafitiga, ia faʻaaoga uma le pipi - pepese ma pela, ma fatu. O uiga faʻamalolo o le siama e fesoasoani i le faʻamalolo lautele o le tino, ma le faʻamālōlōina o ana tino ma tino, togafitiga o nisi o maʻi. E sili atu i lenei i le isi vaega.

O le a le aoga

Faatasi ai ma le maualuga, o le fuaina o fua o le tilo e masani ona faatulaga ai le mamafa, faaleleia le soifua manuia atoa.

O lenei taunuʻuga e maua ona o nisi o meatotino o le fale:

  1. O le i ai o le magnesium ma le potassium, lea, o le galue i luga o le cardiovascular system, e fesoasoani i le faʻaitiitia o le toto.
  2. Aveesea o le cholesterol sili atu, lea, i le isi itu, e faʻavasegaina ai foi le cardiovascular system, e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le taʻavale ma le osofaʻi o le fatu.
  3. Vasodilation, lea e faʻaleleia ai le toto ma faʻaitiitia ai le atuatuvale i le loto

I faʻamaʻi fatugao, o le masima ma le kulimi gaʻo i totonu o le pipi ma se mea maualuga maualuga e puipuia ai le tupu o maʻa fatuga ma fesoasoani i le faʻavaeina o le mea muamua na aliali mai. E fautuaina le oloa mo i latou o loʻo mafatia i le pyelonephritis, nephritis, cystitis. Faʻatasi ai ma maʻi o le ate, o le suamilo o le suamalie e aveesea ai vailaʻau mai lenei okeni ma 'faʻamamaina' ai.

O lenei uiga e taua tele mo le inuina, pe a fautuaina le suavai mai le silotilo mo le faʻaaogaina pe a maeʻa le umi o fualaau malolosi poʻo le faʻamaʻi tigaina. Faatasi ai ma faafitauli i le pancreas ma intestine, o le a aoga foi lenei tama. O maʻi e maua i le pancreatitis o loʻo mafatia i le faʻamautuina o loʻo fautuaina i lalo o le sipuni aso anapogi. O le teuteuina o le tilo uamea e fesoasoani i le vave faʻamalolo o maʻi pipisi, faʻasaʻo le mumū. Faʻatasi ai ma le gout, o le faʻaaogaina o le tilotilo poo le vai e faʻaitiitia ai mafatiaga na mafua mai i lenei maʻi. O le sua e mafai ona aveeseina i se vaega o mea oona na mafua ona o faafitauli i le purine metabolism. Faʻatasi ai ma le ania ma le fualaʻau, o le tele o le uʻamea ma le vitamini i totonu o se totipolo e fesoasoani e totogi ai le le atoatoa o nei mea i le tino.

I le faʻaopoopoga i le pulupulu lava ia, o fatu foi ei ai mea e faʻamalolo ai. O lenei mea e mafua mai i le mea moni o lo oi ai i totonu o gaʻo susu, vitamini, minerale ma enzymes. Talu ai ona o mea e aofia ai le seleni ma le zinc, o fatu e aoga tele mo alii. E le gata i lea, o le suauʻu paluga e faʻaaogaina e faamalūlūina ai ma mafai ai ona aveese maʻa fatu.

Contraindications ma le afaina

Mafaufau i meatotino o le silomilo, o lona tele o aogā, e le mafai ona e maitauina ona faʻailogaina, faʻapea foi le mafai ona afaina. O faʻafitauli faʻapitoa mai le 'aiina o lenei fale, o se tulafono, o se tele o vai. O le faʻateleina o le faʻaaogaina o le oloa e oʻo atu ai i le fulafula, ma le faʻaleagaina i aso uma o le tilotilo e mafai ona oʻo atu ai i le manava ma le faʻamalaina. I le lactation, o le tele o le faʻaaogaina o le pulupulu o le silotila e se fafine ua afaina i foliga o se allergy, colic ma le manava i se tamaititi.

  • I le faʻaopoopoga i luga, o le silotilo e matua faʻasaina i tagata o loʻo i ai:
  • maʻi o le prostate - adenoma male purulentions,
  • vesiculitis
  • faʻatasi faʻamaʻi faʻatasi ma faʻasalaga tusitusia,
  • tasi le le faapalepale,
  • faʻavavevaveina o faʻamaʻi o le faʻaogaina o meaʻai.

E mafai ona ou faʻaaogaina i le suka maualuga

Ina ia sili atu ona taliina le fesili pe mafai ona faʻaaoga le siloti i le suka maualuga pe leai foi, muamua e tatau ona e malamalama i nisi o manatu o endocrinologists ma tagata e gaosi meaʻai e faʻaaogaina ma, faʻapitoa, o le a le glycemic index and the bread bread unit. O le glycemic index (GI) o se faailo lea e faʻatatau ai le avega o meaʻai, ma le fua o le ulufale i totonu o le toto ma le kulukose.

O se keke falaoa (XE) o se iunite masani lea e faʻaaogaina e fuafua ai le aofaʻi o meaʻai. GI o le glucose mama e 100 iunite, o isi oloa maua mai le 0 i le 100. O le fuainumera maualalo e mai i le 0 i le 39, o le ala mai le 40 i le 69, maualuga e mai le 70 i le 100. E tasi le XE e 12 g o carbohydrates poʻo 25 g falaoa paluga (mafaufau i mea e faapaleni ai meaola). Glycemic load - le fua faʻatatau o le glycemic index i le aofaiga o carbohydrates mo le 100 g o oloa. E faavae i luga o nei manatu, o le uiga o mea taumafa o le tilo ua faapenei:

  • o le pulupulu o le siloti e tusa ma le 135 g le 1 le falaoa (XE).
  • o le oloa ua faʻavasegaina o le maualalo-kalori.
  • o le glycemic index e 75.
  • glycemic load - 6.9 g.

O le isi fesili taua e tatau ona faamaninoina pe o le maualuga o le kulukose i le toto e tulaʻi pe a uma ona faʻaaoga le tilo. Ioe - o lenei oloa e mafua ai le maualuga o le suka, ae mo sina taimi pupuu, ma o sea suiga e le taua.

Faʻateleina le glucose

O le mea masani, o le maualuga o le kulukose i le toto o se tagata matua i le taeao ao le i ai, e tusa ma le 3.3-5.5 mmol / L. Mea taumafa mo sina taimi e faʻateleina ai lenei fuainumera, ae e le pine ae toe foʻi mea uma i le masani. Ae peitai, ei ai tulaga pe afai o loʻo tumau le faʻamaonia i luga o le masani - hyperglycemia o loʻo atiina ae. E mafai ona avea ma faailoga o le maʻisuka (6.1 ma le sili mmol / l), ma prediabetes (5.6-6.1 mmol / l) - o se tulaga vavalalata i le va o le gaosiga masani o gaʻo ma le maʻisuka. I lenei tulaga, ua le mafai e le tino ona faatumauina le maualuga o le suka - o lea ua faateleina ai le maualuga o le kulukose, e ui lava e le tutusa ma le maʻisuka. Ina ia puipuia mai le maʻisuka mai le maʻisuka, o le faʻamautuina o meaʻai e taua, faatasi ai ma isi mea.

E tatau ona toe faʻaaogaina (5-7 taumafataga i le aso) i ni vaega laiti faʻatasi ai ma le faʻasaina o gaʻo ma le faʻaitiitia o le tau taumafa. E tatau ona sui le suka i se mea manogi e le afaina. Ma o le silo i totonu o lenei mataupu e faʻatumu lelei ai lenei galuega. Pelu pulupulu e aunoa ma se pulu e mafai ona faʻaaogaina e oo atu i le 0.6-08 kg i le gasologa o le aso.

I le maʻisuka ituaiga 2

O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, e pei foi ona taua, o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, e masani lava ona tupu i le matua ao lei atoa le 40 tausaga ma ua iloa ai e faapea o le tino o loo faaauau pea ona maua le inisalini, o lona toto e masani lava, ae i le taimi lava e tasi, talepe i lalo mea o gaʻo. Ma o lenei mea, i le itu, e oʻo atu ai i le tele o faʻafitauli, e pei o le faaleagaina o le cardiovascular system, mata ma vae o tagata, ma aʻafiaga namu. Faatasi ai ma lenei ituaiga o faamai, e leai se tapunia atoatoa i le taumafaina o le tilo. E mafai ona 'ai, ae le o le faia o ni fua ma mafaufau i le tele o le XE i taumafa masani ma pe o le a le GI index o meaʻai na faʻaaogaina ina ia le sili atu i le faʻatagaina masani ole iunite falaoa.

O le fructose o loʻo i totonu o le kekone e aoga tele mo tagata mamaʻi i lenei ituaiga o maʻi, ae ia maua e leai se sili atu i le 40 g i le aso, lea e tusa ma le 200 g o le pulupulu pipi, lea e sili atu ona taumafa i le falaoa. E mafua lenei mea i le mea moni e faʻapea o le kanikisi o loʻo i ai se faasinomaga maualuga, lea e vave ona gauai ai le oloa ma e le o toe mamao ae mafai ona mafua ai se lagona o le fiaʻai, lea e mafai mulimuli ane ona faʻaosofia ai le atuatuvale ona o meaʻai.

Taʻiala mo le filifilia o le siloti mo tagata e maua i le maʻisuka

E pei ona uma ona maitauina i luga, e le faasaina le maʻisuka e faʻaaoga le siloti, peitaʻi, ina ia mafai ai ona latou maua le maualuga o le gaioiga, e tatau ona e mulimulitai i tulafono faʻapitoa pe a filifilia se au, e aofia ai:

  1. Faʻaaoga na o le suamalie o loʻo faʻatau atu i le taimi o lo latou matutua - mai aso mulimuli o Iulai i le ogatotonu o Setema. Faʻatau mai se tamaititi vave pe mulimuli ane, e mafai ona e faʻatau mai se fualaau aina ma le "faʻaogaina" faʻaogaina o vailaau.
  2. I le taimi lava e te leʻi faʻaaogaina (pe sili atu foi - aʻo leʻi faʻatauina) e tatau ona e tuʻuina se fasi palu i le vai mo sina taimi puupuu. Afai o le lanu o le vai e le fesuiaiga pe o le a fai sina pogisa, e le o fusi le fusi i le kulimi ma e mafai ona 'aina. Afai o le vai e sui ai le piniki, mumu po o le moli, o lona uiga o le berry e tele naua palapala ma e sili pe a le faʻaaogaina.
  3. Ina ia mafai ona 'aloʻese mai le silotilo o le tele o vailaʻauE tatau ona faʻaitiitia atoa le 1.5-2 itula ile vai malulu.
O le mea lea, e leai se faʻasalaga tuusaʻo ma le faʻaaogaina i le faʻaaogaina o le kanikalini mo tagata ei ai le maʻisuka poʻo le maʻisuka e le o le insulin. O faʻatalanoaga a fomaʻi, o le usitai lelei ia latou fautuaga o le ki i le mea moni e faapea o le faʻaaogaina o lenei togavao suamalie ma le taua o le a aumaia ai le tele o aogā i se maʻi vaivai o le tino, ma fesoasoani foi e faʻamafolaina nisi o faʻafitauli le lelei o le maʻi.

E fia le suka i totonu o se siloti

Muamua lava, mafaufau i le faavae autu o se siloni. O lenei fualaau e aofia ai le 13% o sugarsu faigofie, e pei o le fructose, glucose ma le sucrose.

O se mea manaia e faapea, o le sosolo e maua i le aofaʻi sao i le taimi o teuina o le silotilo.

I le faaopoopo atu i suga, o le pulupulu e aofia ai elemene taua e pei:

  • Suavai - 80-90%
  • Pectin - 0.68%
  • Fiber - 0.54%
  • Ascorbic acid - e oo atu i le 0.008%
  • Bioflavonoids - 0.132%

E le gata i lea, o le silotilo e aofia ai le calcium, sodium, magnesium, proteins, phosphorus, potassium, iron, lipic acid, carotene, faʻapea foʻi ma mea faʻapitoa.

O ponaivi meamea ei ai foi vitamini aoga ma vailaʻau:

  • linoleic, linolenic ma palmitic acids,
  • amino acids (phenylalanine, oxylysine, threonine, citrulline, valine, isoleucin),
  • sima o le magnesium, calcium ma le uʻamea.

O le nucleoli o le talimalo e aofia ai le 50% o le suauu gaʻo.

Pe lelei pe leaga le kelei?

O mea aoga o le siloti ua lava. Muamua lava, e taua le taulaʻi atu e fesoasoani le fetus e faʻaitiitia le toto maualuga, e afaina ai le galuega a le loto, ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atiaeina o le oncology.

I le faaopoopoga, o le tilotilo:

  • e puipuia ai le puipuiga
  • se fesoasoani lelei mo le fomaʻi,
  • o se meaʻai fua
  • saofagā i le faʻaleleia o faʻaaliga i tagata matutua,
  • faʻaitiitia le lamatiaga o le gout.

O se mea e ofo ai le mafai ona puipuia e le silotilo mai le vevela vevela, ma faʻafetai i le tele o vai i totonu, e fesoasoani i le togafitiga o urolithiasis. O le suauʻu manogi, o loʻo i totonu o le nucleoli o le fetus, o le a sili atu ona feagai ma parasites ma anufe i totonu o fagafao.

Mafaufau i vaega o tagata e mafai ona aʻafia ai le keloti:

  • muamua lava, tagata e maua i le maʻisuka,
  • ma le solia o le vevela o le urine,
  • ma le faatumauina o le tino i le tino,
  • ma le faʻamalolo,
  • gasegase e maua i le cardiovascular problems,
  • tagata ei ai maʻa tetele.

Le faʻaaogaina o le siloti i le maʻisuka ituaiga 1 ma le 2

E tatau ona taulai totoa i le suka i le tuufaatasiga o le tilo. O lenei faʻamatalaga o le a aoga tele mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. O le suka e fuafua i le tele o le fructose i totonu o le pusa. Talu ai ona o lona fiva filemū e itiiti, o le suka e le mafai ona gauai atoatoa i le tino. E le gata i lea, i le taimi e tasi, e leʻi fautuaina e fomaʻi le faʻaaogaina o le siloni ma e oo lava i le siloni i a latou meaʻai, aua o loʻo aofia ai a latou gaʻo, lea e fesoasoani i le saoasaoa vave o le toto suka.

I le gasologa o le suʻesuʻega, o mea aoga o le siama i le maʻisuka na iloa, e pei o:

  • Tulaga masani o galuega ole ate,
  • Tausiga ma le toe faʻaleleia o sela paʻu,
  • Loto paleni
  • Toefuataiga o puipui o toto toto,
  • Tuuina atu ma le tausisia o se gaioioiga faʻavae i totoga ma gaʻo.

O le i ai o le magnesium i le silotilo o se isi taua taua mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. E tatau i le tino ona faʻaitiitia le popole i le popole, faʻaleleia le manava, fesoasoani e maualalo le cholesterol, ma taofia ai foi le fausia o gallstones.

O le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo faʻamatalaina e le le atoatoa o le insulin i luga o le toto. O lenei faʻamaʻi e sili ona atinaʻe i tamaiti, talavou ma tagata matutua i lalo o le 30 tausaga. E manaʻomia le siakiina o le maualuga o le suka i glucometers, faʻapea foʻi le fetuunaiga o le inisalini ma le tausisia o le faʻatulagaina o le tui. O le mea lea, ao leʻi e fiafia i se silotilo, e tatau ona e manatua lena mea 260 gr O le tilotilo e pei o le 1 le falaoa (XE).

Mafaufau i le tele o le suka i totonu o se siloni, i le taimi nei o le faʻaaogaina o le siloti i se aofaiga o le 100-200 g. e tusa o le fa taimi i le aso, e matua taliaina. O lona uiga, i aso taitasi e masani ona faatagaina le 700-800 gr.

Faʻatasi ma le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona e gauai totoa i meaʻai. E oʻo lava i se vaega itiiti o le siloti e fesoasoani i le oso malosi i le kulukose i totonu o le toto. O le mea lea, e tatau ona manatuaina lelei o le alauni fautuaina o le fetus e le tatau ona sili atu i le 300 gr.

Faʻalogo lelei!

E ui lava i le faʻapitoa o alauni i aso taitasi, o se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka e tatau ona manatua lelei mea nei:

  1. E leai se mea e tatau ona fesuiaʻi i le meaʻai lata mai talu ai nei o le kanikisi ina ia aloese ai i taunuuga e le mafai ona faʻaaogaina.
  2. O le faasinomaga o le siaki o le pepe e 70. Mo le maʻisuka, o se faailoga manaia lea. O lona uiga o le lagona o le nofo malie mai lenei oloa e vave ona alu.
  3. O le talipulu o loʻo i ai se aafiaga o le toto, o le mea lea, pe a faʻaumatia le tino, e le tatau ona faʻaumatia le fetus.
  4. I le taimi o le i ai o le siloti i le taumafataga, ia mautinoa ia mautinoa o le tele o meaʻai i totonu o isi meaai e itiiti.
  5. Taumafa i aso uma o le fetus vave ona le fautuaina.
  6. O talone e togafitia ma le 40% phosphamide, lea o le vaitaimi mai le taimi e gaosia ai le seleselega e itiiti ifo i le 14 aso, e le fautuaina.

I le faapipiiina i luga, e mafai ona tatou fai atu o le taumafaina o le siloti i le maʻisuka, o le mataituina o aso masani, o le a le afaina lava, ma o le a aoga foi. O le siloti e tatau ona faʻaumatia i sina fasi falaoa, e pei ona manatu nisi o le endocrinologists o le mea sili ona saogalemu. Ae peitai, e aoga le siakiina o lenei fomaʻi ma lau fomaʻi. Faatapulaaina i se siloti i vaega o le 150-200 gr. e taua foi i le mamafa o tagata. I le faaopoopo atu i ai, e tatau ona faʻamapulaʻa i oloa o lo o aofia ai gaʻo. O le a sili ona manaia le suʻeina o se siloti i se foliga o se taumafataga o le taumafanafana poʻo fou foi ma le faʻaopoopoga, mo se faʻataʻitaʻiga, moa poʻo le sua o le kulimi.

O a fua e lelei mo le maʻisuka?

Mo le tele o tausaga e tauivi ma le DIABETES e aunoa ma se taumafaiga?

Ulu o le Inisetiute: "O le a e maofa i le faigofie o le togafitia o le maʻisuka i le ave i aso uma.

O fua taumafa e le gata ina maua ai lagona matagofie o le tofo, ae faamalie ai foi le fiaai ma maua ai le tino ma meaʻai talafeagai. Ae ui i lea, e tele fua e suamalie, ma e tatau ona mafaufauina le maʻisuka. Pe o fua e aoga mo le maʻisuka, ma o fea, o le ae aoaoina i le tusiga.

  • Gaʻo fualaau o le maʻisuka
  • O a ituaiga o fua e mafai ona maua i le maʻisuka
  • Fua e sili ona aoga mo le maʻisuka
  • O a fualaau e le tatau ona faʻaumatia i le maʻisuka

Gaʻo fualaau o le maʻisuka

O fua e mauʻoa i fiber, lea e aoga tele mo le maʻisuka. Meaʻai maualuga fiber e faʻagesegese ai le faʻafefe o le suka ma pulea lona maualuga toto. E le gata i lea, o le 'ai tele o fua e fesoasoani e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le oona, strokes, ma fatu fatuga. Ole puipuia ole isesa e taua tele i le tulaga o le maʻisuka ituaiga 2, pe a faaletonu le metabolism ma e maualuga le mamafa o le mamafa.

O le fiva e maua i le toetoe lava o fua uma, aemaise lava o le tele oi latou i na fua e 'ai faatasi ma le paʻu. O le fiva soluble e maualalo ai le kulukose toto ma le cholesterol leaga. Ma o le fiva vaivai e fesoasoani i le faaleleia atili o le galuega o le manava.

O isi mea aoga o fualaau aina e talafeagai mo le maʻisuka o lo latou tofo. Faatasi ai ma le fesoasoani o fualaau suamalie, e mafai ona e faʻamalieina le manaʻoga mo laʻau suamalie, sui i selu poʻo isi lagisi faasaina.

O fualaau aina e tele meaʻai ma vitamini e le maua i isi meaʻai. O le mea lea, o latou, o le mea moni, e manaʻomia mo le maʻisuka, ma e le mafai ona lafoaia atoa. Ae o loʻo i ai nisi tulafono, mulimuli ane e mafai ona faʻaitiitia ai le faʻalavelave ma faateleina ai le lelei o le 'aina o fua.

O a ituaiga o fua e mafai ona maua i le maʻisuka

I le maʻisuka ituaiga 2, pe a le maua le inisalini ma e le manaomia se inisalini faaopoopo, o le taumafa o fua e tatau ona faʻamalosi. Latou te aoga tele i le tau faasaga i le mamafa o le mamafa ma le faʻavaeina o le metabolism. Ae, o le filifilia o fualaau mo le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona e taulai atu i mea o lo latou kalori ma mea e maua ai le carbohydrate.

Mo le maʻisuka ituaiga 1, o fualaʻau maualuga maualuga e tatau ona lafoai. O fautuaga lava e tasi e tatau ona mulimulitaia mo le maʻisuka faʻamaʻi. O lenei ituaiga maʻisuka naʻo le taimi o le maitaga ma e manaʻomia ai se taumafataga faapitoa. Fualaau suamalie suamalie (meloni, tilo, aso, faʻi, pineapple) e faʻasaina, aua e ono mafua ai le televave o le toto o suka.

O le faʻamatalaga mataʻitusi o oloa o le a fesoasoani ia te oe e faʻatautaia pe a filifilia ni fua. O se faailoga lea o le vave vave ona gaosia o le oloa, ma o le suka mai lea mea e gauai i totonu o le toto, faateleina le kulūkose. O le faʻaititia o le faasinoupu, o le saogalemu o se fua faapitoa.

I le 1 ma le ituaiga o maʻisuka ituaiga, e fautuaina e 'ai fualaau aina ma se fuainumera faʻamamafa i totonu o le 40. O fualaau suamalie ia (oranges, fruit fruits), strawberries, cherries, apples, peaches, pears, plums, apricots. E tatau ona aloese mai mea taumafa o loʻo i ai le maualuga o faʻamaumauga, aua o le inisalini tuilaina o le a amata ona fai lemu lemu nai lo le suka e vave ona ulu atu i le toto.

E faʻatagaina e 'ai na o ni fua fou pe faʻasalaina, e aunoa ma se kuka faʻaopoopo poʻo le faʻasaoina. Soo se fualaau suamalie, faʻasao, vai (aemaise lava le faatauina mai) e aofia ai foi ma le suka, o le mea lea e le o aofia i totonu o le lisi o meaai faatagaina mo le maʻisuka. E faatatau foi lenei i fualaau mamago, lamolemole ma lamolemole.

Saili poʻo a isi meaai e mafai ona e maua i le maʻisuka.

Fua e sili ona aoga mo le maʻisuka

  • Fualaau I totonu o fualaʻau, e taʻitaʻia i totonu o mea o loʻo iai le vitamini C ma isi mea aoga mo le maʻisuka. O le tasi e galue i le seleseletini (ogatotonu) e maua ai le 100% o aso taitasi mo le vailaʻau C. O fualaʻau foi e aofia ai le potassium, lea e faʻasaʻo ai le toto, ma le fiber, lea e tumau ai le lagona le fiafia mo le umi e aunoa ma le faateleina o le toto suka. O le taumafa o le strawberries e faagesegeseina ai le gaogao o meavaʻavaʻa faigofie i le tino, o le mea lea e itiiti le insulin e manaʻomia e faʻasaina ai le suka toto. O le tasi e galue i le strawberries e aofia ai le 15 kalama o gaʻo ma le 60 kalori.
  • Avaka E le o fua sili ona taatele, ae ui i lea, o avocados e sili ona aoga mo le maʻisuka, aua maualalo i le suka. I le taimi lava e tasi, o avocados e aofia ai le tele o gaʻo susu, e aoga mo le galuega o le fatu ma le puleaina o le cholesterol i le tino. O le aso masani o le afa lea o fua, lea e aofia ai le 8 g o carbohydrates ma le 140 calories.
  • BlackBerry Berries e mauʻoa i antioxidants. Faʻaaogaina mo le cardiovascular system, puipuia le tino mai faiga faʻasolosolo. Faʻaleleia le maualuga o le "lelei" cholesterol, aʻo faʻaitiitia le "leaga". O loʻo aofia ai le tele o le potassium ma le vaitamini C. I le tulaga o le fiber content (8 g), o loʻo taʻitaʻia i latou i le tele o meaʻai o le cereal. O se auaunaga o le blackberry (1 ipu) e aofia ai 15 g o carbohydrates ma le 70 kalori.
  • Toga Le fualaau sili ona lauiloa o fualaau taumafa. E i ai sona faʻamaufaʻailoga faigofie, ae e mauʻoa i vitamini ma e tele le fiva. E tatau ona faʻaumatia i le paʻu, pei o loʻo i ai le tele o antioxidants ma fiber. O le apple e tasi e 21 g o carbohydrates ma 77 kaloli. O le tele o gasegase e maua i le maʻisuka e "leanoa" i luga o apu, pe a manatu o lenei fua e saogalemu. I lenei tulaga, o le faateleina o le toto maualuga o le suka e mafai ona tutupu, pei Apu o loo i ai se mea maualuga maualuga maualuga le maualuga o le carbohydrate. E tatau ona amanaʻia lenei mea pe'ā faʻaaogaina.
  • Apricots Tino i le fiber ma le vaitamini A. O le tautua o apricots aoga e 4 e maua ai le 50% o le manaoga o aso taitasi mo le vailaʻau A. Ae peitai, o le apricot e tasi e aofia ai le 4 g o carbohydrates ma calories e 17.
  • Oranges. E na o le tasi le moli i le aso e maua ai le 100% o le aso manaomia mo le vailaʻau C. E mafua mai i fualaau aina e maualalo le faasinomaga ma e aofia ai le 15 g o carbohydrates ma le 62 kalori. E le gata i lea, o lenei fua e mauoa i le potassium ma le gaʻo siama, lea e faʻasaʻoina ai le toto.

I le maʻisuka ituaiga 2, e taua tele le mataʻituina o le aofaʻi o gaʻo inu mea taumafa e te 'ai. E leai se sili atu i le 15 g o gaʻo i le taʻitasi e faatagaina - o lenei tulafono e faʻaaoga foi i fualaau aina. O le mea lea, mafaufau i faamatalaga o loʻo i luga e fuafua ai le fua faatatau o le faʻaaogaina o fua. I le maʻisuka ituaiga 1, o le aofaʻi o meaʻai i totonu o meaai e tatau ona fuafuaina ina ia mafai ai ona fuafua pe fetuunai le fualaau o le inisalini na maua.

O a fualaau e le tatau ona faʻaumatia i le maʻisuka

O le faʻasologa masani o "faasaina" e masani ona taʻu mai ai fua sili ona suamalie - faʻi, persimmons, tilo, melon, fig, etc. E tatau ona tatou vaʻavaʻai i le moni o nisi tapulaa.

Fala O talomela o loʻo taʻua o se tasi o mea taumafa e masani ona faʻaaoga mo aso anapogi. Ae i le tulaga o le maʻisuka e le mafai ona faia lenei mea - o le tilotilo o loʻo i ai se faasinomaga maualuga. O le mea lea, o lona faʻaaoga vave e faʻapupulaina ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, mafua ai i le taimi e tasi pe a mavae sina taimi se lagona o le fiaaai. O lenei tulaga matautia mo ituaiga uma o le maʻisuka, aemaise lava le ituaiga 2. Talu ai o se lagona malosi o le matelaina e mafai ona oo atu ai i le taumafa ma le maualuga o mea inu.

E leai se faʻamatalaga faʻamaonia i luga o le faʻaaogaina o suauu. Ae ia mautinoa ia mafaufau i le maualuga o le suka ma le maualuga o le faasino igoa. A faʻaaogaina lenei oloa, e tatau ona suia i se mea tutusa. O le fautuaina i aso taitasi e oʻo atu i le 200 g o le tilo.

Puni O le masani lava o tagata e maua i le maʻisuka e mautinoa e le mafai ona latou 'ai i faʻi, ona o le manulele' ua i ai se faasinomaga maualuga (GI = 65). Ae o le 'aina o le afa afa, e mafai ona e tuʻuina atu i le tino se vaega lelei o le potassium ma le magnesium, lea e faʻasaʻo ai le mamafa. Afai e te mataʻituina le aofaʻi o meaʻai gaʻo taumafa ma faʻafetaui le fua o le insulin o loʻo faʻatonuina, ona mafai lea ona gafatia i nisi o taimi o nei fua lelei ma maloloina.

E sili ona fiafia le faʻi lanu meamata. O lona faasinomaga igoa e 30.

Fualaau aina. O fualaau maloloina ma maloloina mo le maʻisuka e faasaina. O le mea moni e faapea o fualaau mamago e sili atu le suka ma gaʻo sili atu nai lo fualaau aina. O le mea lea, e le manaʻomia le faʻaaogaina. Pau lava le filifiliga o le salu i totonu o le vai malulu mo le 5-6 itula, ona kuka ai lea o le compote. I le masani ai, e le mafai ona faaopoopo le suka i se mea faapipii.

O kulimi muni, faʻi, aso, papaya ma mango e matua faasaina mo soʻo se ituaiga o maʻisuka.

Juices. O nei mea uma e lua na gaosia ma faʻatau mai ai suavai mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ua faʻaseseina. O suamalie suamalie e tumu i le kulukose nai lo fua uma. Ma i totonu o le faatauina o vai e tele naua mea faʻasaina ma faʻaleagaina. Na o le tasi lava le mea e fai ai le lanu moli fale ma le apu e aunoa ma le faaopoopo o le suka (e le silia le 100ml).

Aua neʻi galo e faʻaesea oloa faʻasaina mai lau lisi o aso taʻitasi.

Faʻalogo i fautuaga o loʻo i luga, ma pasia uma suega talafeagai i le taimi, tagata e maua i le maʻisuka o soo se ituaiga e le mafai ona mumusu e 'ai fua. O se togafitiga malosi ma le pulea e manaʻomia e fesoasoani ai e puipuia mai le tupu malosi o le toto suka.

Faʻataunuʻu le suka toto i le sukalo: o le a le tele o le kulukose i totonu o se silotilo

O le talimalo o se mea maloloina e maua ai le suamalie. E ui lava i lea, e le o le tamaoaiga o le suka, suauu ma gaʻo. O le tuufaatasiga o le siloti e aofia ai le tele o minerale, vitamini C, PP, B. E aofia ai le silomilo e aofia ai mea e tatau ai pei o le magnesium, uʻamea, phosphorus, calcium, sodium, potassium.

Mo tagata e maua i le maualuga o le toto, o le siloti ua fautuaina i luga ole fesoasoani. O le fructose o loʻo i totonu o le oloa e lelei ona uuina e le tino pe afai o lona fualaau ile aso e le sili atu ile 30-40 kalama. O lea ituaiga mea e fesoasoani e le faʻaalu ai le inisalini, o lea e le tatau ai ona e fefe i le suka, o loʻo i totonu o le pipi.

Laumilo i le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka

E tusa ai ma le au atamamai, o le siloti e le faateleina ai le suka toto, talu ai o le sogaso ma le fructose e faʻalavelave i le faʻaaogaina o laau toto. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e fautuaina e faʻaaoga 700-800 kalama o lenei mea suamalie i aso taitasi. Ae ui i lea, o le taulai atu i le insulin e faalagolago, o le masani i aso uma e mafai ona suia uma agai i luga ma agai i lalo.

E pei ona e iloa, o le vaitaimi o taimi e maua ai le suamalie ma le suamalie suamalie e le sili atu ma le lua masina. I le taimi nei, ua fautuaina le maʻisuka e faaitiitia lo latou taumafa o meaʻai e maua i le gaʻo meaʻai ina ia mafai ai ona faʻafefeteina le tino ma se mealilo moni.

I le maʻisuka o le ituaiga lona lua, o le masani i le aso e tatau ona 200-300 g o le tilotila.

Faʻaaogaina o mea totino

Muamua, ni nai upu e uiga i le siloni ma ona foliga.

  • O le talimalo e maua mai i le aiga o le pumpkin, o loʻo i ai se pulu lanumeamata ma le paʻu mumu mumu.
  • O lenei oloa e le o aofia ai le cholesterol ma gaʻo, aʻo tamaoaiga i le protein ma vitamini A, B6, C.
  • O lenei oloa e le afaina.
  • E aofia ai le aofaʻi maualalo o mea inu.
  • Talu ai o le kulūkose maualuga i lenei oloa e laʻititi, o le siloti ua sili ona lelei mo le maʻisuka.
  • Fructose e maua ai le suamalie o se suamalie suamalie, lea e faʻaleleia lelei i totonu o le tino.
  • I le tasi o le areto, o se aganuʻu le mafaufau i se tasi fasi keke o le mamafa e 260 kalama.

Afai ua siitia e le tagata le suka toto, o le magnesium e tele sona sao i le faatonutonuina o le tulaga o le maʻi. O lenei vailaau e faʻaititia ai le popolega o le popole, faʻamafiesea spasms i totonu o totoga o le tino, faʻaleleia le gaioiga o le motumotu. E le gata i lea, e ala i le faʻaaogaina o le silomilo o le mannesium i aso uma, e mafai ai ona faʻaititia le cholesterol toto i totonu o le tolu vaiaso ma taofi le faʻavaeina o gallstones i le tino.

O le talipuni e aofia ai le 224 milligrams o le magnesium, e leai foi isi oloa o loʻo i ai faʻamaumauga taua o lenei mea aoga. Faatasi ai ma le leai o lenei mea i totonu o le tino, e mafai e se tagata ona faateleina le mamafa.

O le masesium, faatasi ai ma le palasima, e i ai se faʻalavelave ma faʻalauteleina le aafiaga i luga o toto toto, faʻaleleia atili ai le gaioiga o le tino o le cardiovascular system. O lenei vailaau e faʻasaoina ai le tulaga o le muso o le fatu ma o se mea e sili ona lelei e faʻaleagaina ai le fatu.

Ina ia faʻamalieina le manaʻo o le tino mo le magnesium i le aso, e 150 kalama o le pulupulu tilomilo ua lava. Faatasi ai ma le maʻisuka, o le tele o le oloa o le a lava lea e tumu atoatoa ma faʻatumu ai le tino i elemene aoga.

E le gata i lea, o le silotilo e aoga mo faʻamaʻi o le cardiovascular system. Faʻatasi ai ma le maualuga, faʻamaʻi o gaʻo ma le urinary tract, o lenei oloa e faʻaaogaina o se diuretic ma le faʻamamā. O loʻo faʻaaogaina foi le talipelu i le taimi o le maitaga o se auala lelei tele e faʻamalosia ai vitamini talafeagai ma faʻamama le fata urinary, ma tuuina atu le tele o iunite falaoa o loʻo i ai i totonu o se silo, o le oloa e tatau ona avea ma "malolo masani" i luga o le laulau.

E ui lava i le mea moni e faʻapea o le siloti o se oloa e sili ona saogalemu, e tatau ona e faʻaaogaina i ni vaega, e amata i nai fasi vaega i le aso. I lenei tulaga, e tatau ona mataʻituina le soifua manuia o le tagata gasegase ma ia fuaina le fua o le toto toto ina ia iloa ai le malosi o le lelei o le aafiaga o le oloa.

O a meaai e mafai ona sui ai le tiloni

Talu ai e le o maua ni suamalie i aso uma, o le meli o se meafaigaluega lelei tele lea o le a maua ai le tino ma mea aoga talafeagai i le vaitau. O loʻo aofia ai i le tuufaatasiga o le kulukose ma le suauu, lea e faʻaogaina saogalemu e aunoa ma le faʻaaogaina o le inisalini. Mo lenei mafuaʻaga, o le meli, e pei o le silomilo, o se mea lelei tele mo le gasegase e maua i le maʻisuka, ma le isi, o le maʻi suka e mafai ona avea ma meli, ma e le mafai e le maʻisuka ona fefe mo le masani o le suka.

O le meli e aofia ai le tele o elemene aoga, e aofia ai le potassium, zinc, calcium, copper, iodine, manganese. O loʻo aofia ai le tele o vitamini ma meaʻai, ma a faʻaaogaina lenei oloa i isi ipu, o le a avea le meli ma se faʻamalologa faʻamalolo.

O lenei oloa e maua ai se togafitiga faʻaleagaina i faʻamaʻi o le manava ma le gaogao, faʻafefea ai le faʻalelei o le tino, faʻaleleia le soifua manuia ma le moe, ma avea foi o se mea puipuia lelei mo le atherosclerosis.

E mafai e le meli ona faʻaitiitia le leaga o gaioiga o fualaau oona, poloka ai le gaioiga o gaʻo ma faʻamaʻi. O nei oloa, e faʻamalosi ai le tino, faʻaleleia le gataifale ma faʻamalolo manuʻa i luga o le paʻu. E aʻafia ai le meli o loʻo aʻafia ai le gaioiga o le cardiovascular system, gaʻo, ate, gastrointestinal tract ma toto toto.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O lenei oloa o se mea faʻapitoa faʻaletofaufau lea e liua i le glycogen e le ate pe a ulu atu i le tino. I lenei tulaga, e le faateleina ai le suka toto, e ui lava i le taua tele o mea oona i totonu. O le meli i le honeycombs e sili ona aoga mo le maʻisuka, ona e aofia ai le suka e puipuia ai le kulukose ma le fructose mai le ulufale atu i totonu o toto toto.

O le mea lea, o le meli i le maʻisuka e le gata, ae e manaʻomia foi ona faʻaaogaina. O le mea taua o le feutagai ma lau fomaʻi ma matau le fuataga pe a faʻaaoga lenei oloa.

  1. Aʻo leʻi faʻaaogāina le meli, e tatau ona iloa le tikeri o le faʻamaʻi, e pei o le ogaoga o soʻo se meaai suamalie. E aofia ai le meli, faasaina.
  2. O se aso, e fautuaina e le sili atu ma le tasi pe lua punetini e faʻaulu e tusa lava pe o le maʻisuka vaivai.
  3. O le meli e tatau ona faʻatau mai na o tagata e faʻatuatuaina e faʻalagolago i ai, e le masani ai, e aunoa ma ni faʻasaʻoga poʻo isi mea faʻapamaʻi leaga.
  4. Afai e siitia maualuga le maualuga o le suka, e fautuaina e ai le meli i honeycombs.

O se vaega itiiti o le meli e mafai ona vave ave i le taeao. pe faapefea ona faia taʻaloga faaletino. O lenei mea o le a faaopoopo ai le malosi ma le malosi mo se taimi umi. E taua le iloa o le meli ua i ai le tulaga ese o le leiloa o ona faʻamalologa pe a vevela i luga atu o le 60 tikeri, mo le mafuaaga lenei e tatau ona faʻaaogaina na o mea inu vevela pe malulu.

E lelei le meli ma fualaau oona lea ei ai mea maualuga fiber. A faʻaaogaina le meli i meaʻai falaoa, e tatau ona e filifili e fiafia i ituaiga o falaoa e maualalo-calories.

O mea faʻamalolo o le meli e sili atu ona faʻaleleia pe afai e faʻatasi ma le kalu, susu, kefir ma isi mea susu. Mo faʻamaʻi o le endocrin system, ua fautuaina e ai le meli e aoina soo i le tautotogo. E sili ona talafeagai i lenei mataupu o ituaiga acacia.

Pe a faaopoopo le meli i ipu, e tatau ona e mataʻituina le tulaga o le tino ma pulea le maualuga o le suka i totonu o le toto, ona o nisi tagata atonu o le a le gauai i lenei oloa. O le meli e maua i le maʻisuka o le a fesoasoani i le tuʻuina atu o le tino ma mea uma talafeagai, faʻamalosia le tino ma faʻaleleia le puipuiga. O le mea moni, o lenei oloa o le a le mafai ona fofoina le maʻisuka, ae o le a faʻaleleia le lelei.

Faʻaitiitia le auʻiliʻiliga o le suka i le taimi o le maʻitaga

O le maʻitaga e masani lava ona o faatasi ma le faʻalavelave tele o faʻamaʻi masani o faʻamaʻi.

O se tina i le lumanaʻi e mafai ona lagona i le gasologa o le taimi o faʻamatalaga faʻaalia o ituaiga faʻamaʻi pipisi i se talaaga o le puipuiga o le puipuiga.

O se tasi o nei faʻamaʻi e manatu o le ituaiga o maʻisuka. E mafai ona iloa i le faʻaaogaina o suʻega e pei o le suka suka. O le auʻiliʻiliga e mafai ai ona fuafua suiga i le taua o le suka muamua aʻo leʻi maeʻa.

Faailoga mo le auiliiliga

E tāua tele mo fafine i le taimi o le maitaga ona faia suʻega uma na faʻamatalaina e le fomaʻi, talu ai e le na o latou lava soifua maloloina, ae o le pepe i le lumanai e faʻalagolago foi i faiga o loʻo faia i le tino. O le suāuʻu suʻega ua manatu o se tasi o faʻataʻotoga faʻatulafonoina. E taua mo tagata maʻi ona latou iloa le mafuaaga e ave ai, ma i tulaga o suʻega e faʻataʻitaʻiina.

E tele faʻamatalaga mo le auiliiliga:

  • vavaega i iuga o se suʻega o le urine,
  • maualuga le toto maualuga
  • tupe mama
  • masalomia o le maʻisuka
  • polycystic ovary,
  • faʻasologa o le maʻisuka predisposition
  • atinaʻeina o se faiga faʻaogaina o le maʻi i se maʻitaga muamua,
  • mamafa le fanau
  • tausia se olaga pepelo (e pei ona faatonuina e le fomai).

O le suʻeina o le toto ma se avega e mafai ona faia e le mo tamaitai uma, ae mo na o latou e le faʻaseseina.

  • mataupu pe a oʻo i le maualuga o le glucose e tofotofoina i luga o se manava gaogao e sili atu i le 7 mmol / l,
  • Tausaga o le tagata maʻi i lalo ifo o le 14 tausaga
  • tolu tolu masina o le maitaga
  • gaioiga faʻanatura i totonu o le tino,
  • faʻamaʻi
  • pancreatitis (i le taimi o le exacerbation),
  • ma maua nisi fualaau faasaina e fesoasoani i le tuputupu ae o le glycemia,
  • maʻi leaga
  • toxicosis (o le suʻega e faʻapupulaina osofaʻiga o le nausea).

O se vaitaimi lelei mo le auʻiliʻiliga ua manatu o se tausaga faʻagasologa o le 24 i le 28 vaiaso. Afai ua feagai le tina o loʻo faʻamoemoe ma se togafitiga tutusa i taimi muamua o le fanauina o se tamaititi, ona fautuaina lea e fai muamua muamua (16-18 vaiaso). O le auiliiliga e faia mai i le 28 i le 32 vaiaso i tulaga tulaga ese, i se isi taimi e le o faaalia ai le suʻesuʻega.

Suesuega sauniuni

E le fautuaina le paʻu suʻe suʻe e aunoa ma le sauniuniga muamua. O le aʻafiaga o soʻo se mea e aʻafia ai le glycemia e taʻitaʻia ai i se taunuuga e le faʻatuaoia.

Ina ia aloese mai se mea sese, e tatau ona maeʻa ni vaega o sauniuniga:

  1. I totonu o le 3 aso ao le i faia le suʻega, aua le suia au mea e fiafia i ai, ao faaauau pea ona e siaki lau masani masani.
  2. Aua nei faʻaaogaina soʻo se vailaʻau (sei vagana ua maeʻa le maliega ma le fomaʻi), ina ia aua nei faʻamalosi faʻasese le faʻamaumauga.
  3. I le taimi o le suʻesuʻega, e tatau ona e i ai i se tulaga toafilemu, ae le o se mea faigata.
  4. O le meaai mulimuli e tatau ona faia i le 10 po o le 14 itula ao lei faia le foai toto.

Glucose dilution rules:

  • o le fofo e tatau ona saunia na o le suʻesuʻega,
  • mo le gaosia o le kulukose e manaʻomia ai le faʻaaogaina o vai mama e le o le gaʻo,
  • o le faʻaogaina o le fofo e tatau ona fuafuaina e le fomaʻi,
  • i le talosaga a le fafine maʻitaga, e faʻapipiʻi le sua o le lemoni i le vai.

O le aofaʻi o le kulukose e manaʻomia mo le suʻega e faʻalagolago i le taimi ole amio:

  • 1 itula - 50 g
  • 2 itula - 75 g
  • 3 itula - 100 g.

Mafuaaga mo le faateleina o le faailoga:

  • 'ai i le afiafi o suʻega,
  • lagona ootia
  • vaivai faaletino
  • fomaʻi oona,
  • ave vailaau (diuretics, adrenaline ma isi).

Mafuaʻaga mo le faʻaititia o le iuga:

  • anapogi umi (sili atu i le 14 itula),
  • faʻamaʻi o le ate ma isi mea toto oona,
  • susu
  • afaina
  • mea oona.

Mo se tina i le lumanaʻi, o le mauaina o faʻamaumauga saʻo o soʻo se auiliiliga o se galuega sili ona taua, talu ai o le manuia o le maitaga ma le soifua maloloina o le pepe e faalagolago ia i latou. O le iloaina vave o le faamai e mafai ai ona vave iloagofie togafitiga togafitiga ma matauga.

Faʻatonu Algorithm

O le suʻega e aʻafia ai le faʻaleleia o le toto, o se tasi o ia mea e faia i luga o se manava gaogao, ma mulimuli ane 3 taimi i itula uma pe'ā uma ona faʻamamaina le kulukose i le vai. I totonu o nisi o fale suesue, o le auala leaga o le suʻesuʻega e faʻaaoga, ma i isi, o le auala capillary.

O le mea taua lava, o auala e le suia i le taimi lava e tasi o le suʻega. O vaʻaloga i le va o le sampling o le toto ua fuafuaina foi e le fomaʻi (e ono tutusa ma le afa itula poʻo le 60 minute).

Faʻavae i luga o faʻamatalaga na maua mai i le fuaina o le sukū, o le piko o loʻo tuufaatasia. E atagia mai ai le i ai poʻo le toesea o le faʻavaivaia o le kulūkose na tupu i le taimi o le gaioiga.

O mea le lelei o lenei suʻesuʻega, e tusa ai ma le tele o tagata gasegase, o le manaomia lea mo patipati faifaipea o tamatamailima po o veins, faʻapea foi ma le faia o se tali lelei. Afai o le toto sampling procedure o se faiga taatele mo le tele o tagata, o lona uiga e le mafai e tagata uma ona faʻalagolago i le faʻaaogaina o le kulukose, aemaise lava mo fafine maʻitaga.

Faamatalaina o Tali

O le suʻesuʻeina o le toto na muamua suʻesuʻeina e se fomaʻi, o ia lea, pe a tatau ai, ua uma ona ia faatonuina le fafine maʻitaga e faia se feutagaiga ma se endocrinologist. O le mafuaaga mo le faʻafesoʻotaʻi atu i se isi tagata poto faapitoa e tatau ona avea ma le fesuiaiga o le kulukose mai tulaga talafeagai.

O le fua o le faailo e mafai ona fesuisuiai e fuafua lava i le fale suesue faafomai e taitaia ai le suʻesuʻega. O le faauigaga o le taunuuga e faia ia amanaia le tulaga o le tino, le mamafa o le maʻi, lona soifuaga, tausaga ma faʻamaʻi pipisi.

O le masani o le auʻiliʻiliga na faia i totonu o fafine maʻitaga ua suia laitiiti. I luga o le mauaina o iuga o le suʻega muamua, e sili atu i tulaga faʻatagaina, ua faatonuina e le fomaʻi se suʻesuʻega lona lua.

O le laulau o faʻamatalaga e masani lava:

I luga o se manava gaogaoLe sili atu i le 5,4 I le itula / afa itulaLe sili atu ma le 10 Ina ua mavae le 2 itulaLe sili atu nai lo le 8.6

I le taimi o le maitaga, e taua le vavaeeseina o le maualuga o le glycemia, o le mea lea, pe a uma le suʻe muamua o le toto, suʻesuʻeina le faʻatonu o le kulukose. Afai o le maualuga o le suka e fua i luga o se manava gaogao e sili atu i le masani, ona taofi lea o le suega i lenei laasaga.

O le faʻamaoniga o le faateleina o le glycemia e manaʻomia ai fua talafeagai:

  • fetuunaiga o mea taumafa e puipuia ai le tele o meaʻai gaʻo,
  • le faaaogaina o nisi gaoioiga faaletino,
  • vaavaaiga faafomai faʻaauau (i totonu o se falemaʻi poʻo se nofoaga i fafo atu),
  • o le faʻaaogaina o togafitiga insulin (e pei ona faatonuina e le fomaʻi),
  • siaki masani o le glycemia i le fuaina i se glucometer.

O faʻataunuʻu o le tino ua faatonuina mo se fafine maʻitaga pe afai e le aoga le taumafataga ma maualuga le maualuga o le glycemia. O le filifilia o le tui o le inisalini e tatau ona faia i totonu o se falemaʻi. O le tele o taimi, o fafine maʻitaga ua faʻateleina le insulin i le aofaiga e tutusa ma le tele o iunite i le aso.

O togafitiga tatau filifilia e mafai ai e oe ona faʻaitiitia le afaina i le pepe. Ae ui i lea, o le faailoaina o se maualuga o le glycemia i se fafine maʻitaga ua faia fetuunaiga i le taimi o le maitaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻasalalauga e masani ona tupu mo se vaitau e 38 vaiaso.

O le maʻisuka e le toe avea ma faʻamaʻi faʻafuaseʻi, o le mea lea e ono lamatia ai fafine maitaga. O le tele o taimi, o le faʻamaoniga o le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia i foliga faʻafeusuaʻiga, o se uiga iloga o le faʻaalia i le taimi o le faʻagasologa ma le faʻamalologa o le tagata lava ia pe a uma ona fanau.

Ata vitio e uiga i le maʻisuka faʻamaʻi i fafine maʻitaga:

Faʻailoga i se mea e seasea tutupu, o loʻo tumau pea i le fafine, ae o ia tulaga e le faʻateʻaina. 6 vaiaso talu mai le fanau mai o le tamaititi, o suʻega toto e fuafua ai le maualuga o le suka i totonu e tatau ona toe faʻaleleia. E faʻavae i luga oa latou taunuʻuga, e mafai ona faʻamaonia pe o loʻo agaʻi i luma le faʻamalositino poʻo ua leiloloa ona faʻaaliga.

O le a le mea e lamatia ai le maualuga o suka?

O le fesuiaiga o le glycemia mai tulaga taua e mafua ai le le toʻa i tina faatalitali.

O faʻaaliga sili ona le lelei:

  • le tele o taimi e masani ai nai lo le taimi o le maitaga, faʻamalosia e urinate,
  • moli faʻamalolo,
  • sasaina, lea e le muta ma mafua ai le le mautonu,
  • o foliga vaaia o paʻu po o paʻu,
  • vaivaiga ma vave vave le vaivai.

I le faaopoopo atu i faʻamaoniga o loʻo i luga e lagona e le tina maʻitaga, o le maualuga o le glycemia e mafai ona afaina tele ai le atinaʻe o le tamaititi e oʻo lava i le vaitaimi i le manava.

O aʻafiaga matautia mo le tamaititi e leʻi fanau mai:

  • pepese pe maliu o le tamaititi,
  • vave fanau
  • vaʻaloga (eclampsia), atiae i le tina,
  • faateleina le aʻafiaga o le faʻaleagaina o le pepe
  • le manaʻoga mo le vaega o caesarena,
  • le fanau mai o se tamaitiiti matua,
  • le faʻaalia i se tamaititi o le genetic predisposition i le maʻisuka.

I le tulaga o le faʻaaogaina o le insulin i togafitiga mo fafine maʻitaga oe ua maua i le maʻisuka gestation mo le taimi muamua, o le aʻafiaga o le atiaʻe o le hypo- poo le hyperglycemia e faateleina. E afua ona o le faʻafuaseʻi o foliga vaaia o le faʻamaʻi mo se fafine ma se suiga tele i le olaga, aemaise lava i mea taumafa.

Vitio o mea taumafa mo le maʻisuka ituaiga:

O le iʻuga o le le iloa o mea faʻapitoa o togafitiga, faʻapea foʻi ma le solia o le taumafataga, o le maualuga o le glycemia e seasea pa'ū pe faateleina, e taʻitaʻia ai i tulaga lamatia o le ola.

E taua le malamalama i le tulaga o le fanauina o se tamaititi, e tatau i le fafine ona mulimuli i fautuaga faafomaʻi e pei ona saʻo, ia faia uma suʻesuʻega, talu ai o le soifua maloloina ma le atinaʻe o le tamaititi e faalagolago i ana mea e fai.

Tuua Lau Faamatalaga