Etiology ma le pathogenesis o le maʻisuka

Polofesa Lagolago, Matagaluega o Vailaau Faʻataʻitaʻi Numera 2
ma se vasega i KrasSMU, N. OSETROVA

O le maʻi suka o se tasi lea o maʻi sili ona taatele, e masani ona faia i le umi (olaga), o le atinaʻeina o faʻalavelave ma le faʻaleagaina o totoga eseese, ma oʻo ai i le vave ona le atoatoa ma faʻapitoa ai le soifua o le tagata maʻi. O togafitiga muamua ma togafitiga vave o le maʻisuka e tele lava ina fuafuaina ai le natura o lona auala, puipuiga muamua ma le lua o maʻi o le maʻisuka ma isi suiga, e fesoasoani i le puipuia o le gafatia galue.

O le maʻi suka O se vaega o faʻamaʻi pipisi e faʻatasi i se uiga masani - hyperglycemia tumau, o le taunuuga o ni faaletonu i le inisalini o le inisalini, o aʻafiaga o le inisalini, poʻo mea uma nei e lua.

Faʻavasegaga

Faʻavasegaina o le faʻafitauli o le faʻafitauli o le glycemic (WHO, 1999)

O le maʻisuka ituaiga 1 (e mafua mai i le faʻafanoga o suauu peta, e masani ona taʻitaʻia ai le le atoatoa o le insulin): autoimmune, idiopathic.

O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka (e mafai ona maua mai i le tele o le faʻamalosia o le inisalini ma le toesea o le inisalini e mafua ai le faaletonu o le inisalini i le inisalini pe leai foi le inisalini).

Gesational diabetes.

Isi ituaiga faapitoa:

- faʻaleagaina o le gaʻo e mafua ai le faʻaleagaina o peta peta,

- faʻaleagaina o le gaʻo e mafua ai le faʻaleagaina o le inisalini,

- faʻamaʻi o le pancreas exocrine,

- faʻaaogaina e vailaʻau faʻamaʻi ma vailaʻau,

- ituaiga masani o le maʻisuka e faʻasaʻoina,

- isi faʻasologa o le genetic i nisi o taimi e fesootaʻi ma le maʻisuka

Faʻaleagaga faʻaleagaina i le peta cell function:

MODY- (chromosome 12, HNF-1a),

MODY-2 (chromosome 7, gene glucokinase),

MODY-1 (chromosome 20, gene HNF-4a),

Mitochondrial DNA mutation,

O aʻafiaga faʻaleagaina na mafua ai le faʻafitauli o le inisalini:

Ituaiga A Resulin Resistance

Rabson's syndrome - Mendehall,

Faamai o le exocrine pancreas:

O le maʻisuka na faʻamalosia e fomaʻi ma vailaʻau kemisi:

O isi faʻasologa o le genetic i nisi o taimi e fesootaʻi ma le maʻisuka:

Lawrence-Moon-Beadle Syndrome

Prader Syndrome - Ville,

Faiga e le masani ai o le maʻisuka puipuia

"Stiff-man" - o se maʻi (le mama syndrome),

Autoantibodies i le inisalini receptors,

Ituaiga 1 maʻisuka, laasaga

Ituaiga 1 maʻisuka atagia le faagasologa faʻaleagaina o le peta, lea e masani ona taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le maʻisuka, lea e manaʻomia ai le inisalini mo le ola ina ia puipuia le atinaʻe o ketoacidosis, coma ma le oti. O le ituaiga tasi e masani ona faamatalaina e ala i le i ai o fomaʻi i le GAD (glutamate decarboxylase), i le beta cell (ICA) poʻo le inisalini, lea e faʻamaonia ai le i ai o se faagasologa o le autoimmune.

Tulaga o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1 (EisenbarthG.S, 1989)

Vaega 1genis predisposition, lea e maua i le itiiti ifo ma le afa o le masaga e foliga tutusa ma masaga ma le 2-5% o nai ona tei. O le taua tele o le iai o faʻamaʻi HLA, aemaise le vasega lona lua - RD, DR4 ma le DQ. I le taimi lava e tasi, o le lamatiaga o le fatuina o le maʻisuka ituaiga 1 e faʻaateleina le tele o taimi. I le faitau aofaʻi lautele - 40%, i tagata mamaʻi ua maua i le maʻisuka - e oʻo atu i le 90%.

Fai ni fesili e uiga i le maʻisuka?

Laasaga 2 - mafaufauga amata amata le taimi - faʻamaʻi viral, faʻalavelave, meaʻai, vailaʻau, ioe. O meaʻai: gluten, soya, isi laau toto, susu o povi, metala mamafa, nitrites, nitrates, sipini beta-cell (fualaau oona), faʻamalositino, vailaʻau, , faʻasologa o le vaʻavaʻavaʻa, faʻasalalauina o le UV.

3 tulagalaasaga o faaletonu o le tino - o loʻo faʻaauau pea le faʻaaogaina o le insulin. O faailoga o le faʻamaʻiloga o le maʻisuka ituaiga 1 - o loʻo faʻamalosia - faʻamaʻi faʻamaʻi i le beta cell antigens, insulin, GAD (ua fuafuaina le GAD i le 10 tausaga).

Vaega 4laasaga o faʻafitauli faʻapitoa mo le autoimmune e mafua mai i le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le inisalini ona o le atinaʻeina o le inisalini. O le maualuga ole glycemia e tumau pea. E i ai se faaitiitia i le amataga o le manava o le inisalini.

5 vaegafaʻasologa o faʻamatalaga o falemaʻi e oʻo i le oti o le 80 - 90% o le tele o sosoʻo peta. I le taimi lava e tasi, o loʻo tumau pea le pulepulega totoe o le C-peptide.

Ituaiga 2 maʻisuka, etiology, pathogenesis

Ituaiga 2 maʻisuka - o se faʻafitauli eseese, lea e faʻaalia i se faʻalavelave o faʻafitauli faʻaleagaga, lea e faʻavae inisalini tetee ma fesuiaʻi tulaga o le matuia afaina o peta peta.

Etiologyituaiga 2 maʻisuka . O le tele o ituaiga ituaiga o maʻisuka o le maʻisuka ituaiga o le maʻisuka, o lona uiga o se tuufaatasiga faapitoa o kenera lea e fuafua ai le muai faia o le faamaʻi, ma lona atinaʻe ma le falemaʻi ua fuafuaina e na aʻafiaga e le o ni mea faitino. meaʻai, meaʻai, ola le lelei, popolefaʻapea foʻi ma le le lava meaʻai paleni intrauterine ma luga tausaga muamua o le olaga.

O le pathogenesis o le maʻisuka ituaiga 2. E tusa ai ma manatu faʻaonapo nei, e lua auala e fai ai se vaega autu i le pathogenesis o le maʻisuka ituaiga 2:

  1. solia o le inisalini faasee seta peta
  2. faateleina le tetee atu i le gataifale i le gaioiga o le inisalini (o le faʻaitiitia o le gaioiga o le kulukose i le ate poʻo le faateleina o le gaosiose gaosiga). O le tele o taimi, o le malosi o le inisalini e tupu i le gaʻo o le abdominal.

Faailoga o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2

Vaʻaia faʻafitauli o ituaiga 1 ma le 2

Faailoga o le falemaʻi Ituaiga 1 maʻisuka e tupu tele, tele lava i tupulaga talavou (i le va o le 15 ma le 24 tausaga), o faʻavaʻaloga masani i le taimi o faʻamaʻi pipisi. O faʻaaliga o le maʻi o le maʻisuka ua faʻaalia, o loʻo i ai se uiga o le ketoacidosis, e masani ona oʻo mai le 25-0% i se setete muamua ma le coma. Faatasi ai ma se umi umi o le faamai i tulaga o le le lelei o taui, o le ata o le falemaʻi o le a fuafuaina e ala i le tuai o faafitauli, aemaise lava microangiopathies.

Ituaiga 2 maʻisuka. Ona o le le atoatoa o le inisalini, o le faʻamaʻi e sili atu le faʻaalia o ia. O le faʻamautinoaga e masani lava ona faia i se avanoa i le faia masani o le glycemia. O le mamafa, faʻaaliga i le mavae ai o le 40 tausaga, o se tala lelei o le aiga, o le leai o ni faailoga o le le atoatoa o le insulin e sili ona taua. O le tele o taimi, i le taimi o le suʻesuʻeina, ua oʻo mai ai ni faʻafitauli oʻooʻo, muamua, macroangiopathy (atherosclerosis), lea e fuafua ai le ata o le faʻamaʻi, faʻapea foʻi ma faʻamaʻi pipisi (pyelonephritis, maʻi faʻaleagaina).

Mo le suʻesuʻega eseese o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2, faʻapea foʻi ma le suʻesuʻeina o le insulin i le maʻisuka ituaiga 2, o le maualuga o le C-peptide e suʻeina i suʻega ma glucagon ma meaʻai e faʻamalosi ai. (5 XE). O le anapogi C-peptide concentration above 0.6 nmol / L ma le sili atu i le 1.1 nmol / L pe a maeʻa meaʻai po o le puleaina o le 1 mg glucagon ua faailoa ai le lava o le gaosiga o le inisalini e p-cell. O le maualuga o le C-peptide stimulated o le 0.6 nmol / L pe itiiti foi o loʻo taʻu mai ai le manaʻomia mo insulin.

Faʻailoga

Tulaga faʻamaonia mo le faʻaitiitia o le maʻisuka (WHO, 1999)

1. Faʻailoga faʻamaʻi o le maʻisuka (polyuria, polydipsia, leiloa le mamafa) e faʻatasi ma le maualuga o le kulukose i le toto suauu i soo se taimi (e tusa lava po o le a le taimi o le taumafataga), sili atu pe tutusa i 11.1 ml mol / L.

2. O le kulukose i le toto capillary anapogi (anapogi mo le itiiti ifo ma le 8 itula) sili atu pe tutusa 6.1 ml mol / L.

. Tulaga o le kulukose toto toto ina ua mavae le 2 itula pe a uma le avega o le kulukose (75g), tele pe tutusa 11.1 ml mol / L.

Ina ia maua ai le maʻisuka o le maʻisuka (faʻavaivaia le glucose toleni) i tagata e iai le tele o aʻafiaga o le atiinaʻeina o le maʻisuka, o le suʻega ole toleniga o le glucose (TSH).

TautalaTTG(Lipoti a le WHO Consultation, 1999)

E tatau ona faia se suʻega o le faapaleni o le glucose e fai i le taeao e le o se aso e le gata i mea taumafa (e sili atu ma le 150 g o gaʻo i le aso) ma le gaioiga faaletino. O mea e ono aʻafia ai taunuuga o suʻega e tatau ona faʻamaumauga (faʻataʻitaʻiga, vailaau, vailaau faʻaletino, faʻamaʻi). Ole suega e tatau ona muamua i le po anapogi mo le 8-14 itula (e mafai ona e inu vai). O le taumafataga o le afiafi mulimuli e tatau ona aofia ai le 0-50 g o le suka. A maeʻa le totoina o le toto, e tatau ona inu le 75 g o le glucose anhydrous poo 82.5 glucose monohydrate i le 250.00 ml o le vai i le silia ma le 5 minute. Mo tamaiti, o le mamafa e 1.75 g o le kulukose i le kilokalama o le mamafa o le tino, ae e le silia le 75 g. E le faatagaina le ulaula i le taimi o le suʻega. A maeʻa le 2 itula, ona faia loa lea o se faʻataʻitaʻiga lona lua. Mo faʻamoemoega o le tino poʻo le suʻesuʻeina, o se tasi o le kulluse anapogi e tasi poʻo le maualuga o le kulukose 2-itula i le taimi o le TSH ua lava. Mo togafitiga faafomaʻi, o le maʻisuka e tatau ona faʻamaonia pea e ala i le toe faʻataʻitaʻiga i le aso e sosoo ai, sei vagana ai mataupu o le hyperglycemia e le masalomia ma le gasegase o le gasegase tuga poʻo le manino.

Etiology o le maʻisuka ituaiga 1

O le tele o taimi, o le tuʻufaʻatasiga o se vaega o mea moni e mulimulitaʻia le tala o le maʻisuka 1.

E faaitiitia vave le suāuʻu! O le maʻisuka i le taimi e mafai ona taʻitaʻia ai le tele o faʻamaʻi, e pei o faʻafitauli o le vaʻai, tulaga paʻu ma lauulu, maʻi o le tino, gangrene ma oʻo ai i le paʻu o le tino! Sa aʻoaʻoina e tagata aafiaga tiga ina ia faʻavasega ai a latou sukū. faitau i ai.

  • Vavega masani.
  • Virus: Koksaki enterovirus, measles, pox pox, cytomegalovirus.
  • Vailaau Mataʻutia: meaola, mea e gaosia.
  • Vailaʻau: corticosteroids, vailaʻau malolosi.
  • Pancreatic maʻi.
  • O se taumafa tele o gaʻo ma gaʻo manu.
  • Manatua.

O le suʻesuʻega o le maʻisuka ituaiga 1 e le o faʻamautuina. O le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo faasino i faʻamaʻi faʻamaʻi, ona e le mafai e fomaʻi ona taʻuina le mea tonu maioio i totonu. O le maʻi suka 1 e pipii mau i le faʻamaoni. I le tele o tagata gasegase, ua maua ai genes o le HLA polokalama, o le auai o lea mea e faʻasalaga genetically. E tāua foʻi faʻapea o lenei ituaiga o maʻisuka e faʻaalia i le taimi o lona laʻitiiti ma e oʻo lava i le 30 tausaga.

Le fesoʻotaʻiga amata i le pathogenesis schemes mo le maʻi suka o le inisalini o le lē lava - o le le maualalo o le 80-90% mo le ituaiga 1 ona o le le mafai ona maua o le peta pancreatic beta e faʻataunuʻu ai a latou galuega. E mafua ai le solia o ituaiga uma o metabolism. Ae o le mea sili lava, o le faʻavaveina o le kulukose i totonu o mea e faalagolago i le insulin ma lona faʻaoga e faʻaititia. O le kulukose o le vaega autu lea o le malosiaga ma o lona faaletonu e mafua ai le matelaina o sela. O le glucose e le faʻaaogaina e faʻapupulaina i totonu o le toto, lea e atagia i le atinaʻe o le hyperglycemia. O le le mafai ona gafatia o fatugaʻo e fufulu ai le suka e faʻaalia i le foliga mai o le kulukose i le urine. O le Glycemia o loʻo iai le malosi o se vailaʻau toto, lea e faʻaalia ai lava ia i foliga o le polyuria (faʻasolosolo faʻasosolo masani), polydipsia (le fia inu le masani ai), faʻalogoga (maualalo le toto).

O le le atoatoa o le inisalini e maua ai le paleni i le va o le lipolysis ma le lipogenesis ma le puleʻaga o le muamua. O le taunuuga o lenei mea o le faaputuputuina o se aofaiga tele o gaʻo gaʻo i le ate, lea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o lona vevela gaʻo. O le faʻamaʻiina o nei meaola e faʻatasi ma le faʻapitoa o tino o le ketone, lea e mafua ai faʻamaoniga e pei o le manogi o le acetone mai le gutu, vomiting, anorexia. O le polokalame o nei mea uma e afaina ai le paleni vai-electrolyte, lea e faaalia i le solia o le loto, o le pa'ū o le toto ma le mafai ona paʻu.

Mafuaʻaga mo le maʻisuka ituaiga 2

O aʻafiaga o le maʻisuka o le maʻisuka ituaiga 2 e tutusa ma i latou e maua i le maʻisuka ituaiga 1. Ae o le mea muamua lava, o le le lelei o meaʻai e oʻo mai i luma, e taʻua o le tele o meaʻai gaʻo ma gaʻo, lea e sili atu le mamafa o le pancreas ma mafua ai ona leai se lagona o le tino i le insulin. O le maʻisuka ituaiga 2 e sili ona aʻafia ai tagata lautele. O se olaga le tumau, galuega le tumau, maʻisuka i totonu o le aiga vave, le lelei o le maʻisuka poo le maʻisuka ile manava - o le natura o le maʻisuka ituaiga 2. O le pathogenesis o le maʻisuka malosi 2 e faʻavae i luga o le faʻavevesiina o siama o le pancreatic ma faʻateleina le tetee atu i le insulin, lea e mafai ona avea ma sepatai ma lautele. O vaaiga manino o le mamafa o le maʻi, toto maualuga o le maʻi, ma le faʻavave ona faʻalauteleina o le maʻisuka.

Tusa 1 ma le 2 maʻisuka

O le ituaiga 1 o le uila. I ni nai aso, o le tulaga o se tagata e matua leaga tele: matuai galala, suamalie o le paʻu, maso mata, excretion o le sili atu i le 5 lita o le mimita i aso taitasi. E masani lava, o le ituaiga 1 o ia lava e lagona i le atinaʻeina o le maʻi suka. O le mea lea, naʻo suiga o togafitiga e faʻaaogaina mo togafitiga - injecting insulin, talu ai o le 10% o le hormone o le aofaiga tonu e le mafai ona faia uma galuega talafeagai.

O le vasega o le maʻisuka 1 ma le 2 e ese. Afai o le ituaiga muamua e atiina ae i le saoasaoa o le uila ma e faʻaalia i aʻafiaga ogaoga, ona faʻatasi ai lea ma le ituaiga lona 2, e masani ona le masalomia e le gasegase le i ai o soliga.

O le maʻisuka ituaiga 2 e amata lemu ma le vaaia i tagata. Faʻasaga i tua o le oona, vaivaiga o musika, faʻaauau o le dermatitis, faiga o purulenti, paʻu o le paʻu, tiga o le vae, fia inu. Afai e te liliu atu i le endocrinologist i le taimi, o le taui e mafai ona ausia na o le fesoasoani i meaʻai ma gaoioiga faaletino. Ae o le tele lava o taimi, e taumafai tagata e le matauina se tulaga faʻaleagaina ma le alualu i luma o le maʻi. O le mamafa tele o tagata e tatau ona faʻalogo lelei ia i latou lava ma fai sina suiga laitiiti i le setete, faʻatalanoa se fomaʻi.

E foliga mai e le mafai ona togafitia le maʻisuka?

O le faʻamasinoga i le mea moni o loʻo e faitauina nei laina i le taimi nei, o le manumalo i le tau faasaga i le maualuga maualuga o le suka o le toto e le oi ai i lou itu.

Ma ua uma ona e mafaufau e uiga ile togafitiga ile falemai? E manino, aua o le maʻisuka o se maʻi sili ona leaga, lea, afai e le togafitia, e mafai ona iu i le oti. O le fiainu, vave vave, faanenefu le vaaiga mamao. O nei faʻamaoniga uma e masani ai oe muamua.

Ae pe mafai ona togafitia le mafuaaga nai lo le aafiaga? Matou te fautua e faitau se tusiga i togafitiga o maʻisuka o loʻo iai nei. Faitau le tusiga >>

Ituaiga o Sugar Disease

O le aano o le maʻisuka ua malamalama lelei ma, i se tulaga lautele, e mafai ona faamatalaina e pei ona taua i lalo. Afai e tulai mai ni faafitauli faʻaleagaina i le faiga o le endocrine, e mafua mai i le pancreas le faʻamaopoopoina le inisalini, lea e nafa ma le faʻaaogaina o mea inu gaʻo, pe, i se isi itu, e le tali atu le tino i le "fesoasoani" mai lona totoga, na lipotia e fomaʻi le amataga o lenei maʻi.

O se taunuuga o nei suiga, o le a amata ona faaputuputu le suka i totonu o le toto, ma faateleina ai lona "sugar sugar content". I le taimi lava e aunoa ma le toe faʻasalaga, ua toe faʻaaoga ai se isi itu leaga - faʻavalea. E le mafai e suāpala ona taofi le vai i totonu o sela ma fatugaʻo siʻosiʻo suka o le siva suamalie i foliga o le urine mai le tino. Faʻamolemole, mo se faʻamatalaga saoloto o le faagasologa - o le mea lenei mo se malamalama sili atu.

I le auala, na i luga o lenei faavae i Saina anamua na maua ai lenei faamai e ala i le tuu o pipi e alu i le urine.

O se tagata faitau valea e mafai ona i ai se fesili masani: aisea e matua matautia ai le maʻi suka, latou te fai mai, lelei, o le toto ua sili ona suamalie, o le a lenei mea?

Muamua lava, o le maʻisuka e matautia mo faʻafitauli e faʻaosofia ai. E i ai le faaleagaina o mata, gaʻo, ponaivi ma sooga, o le faiʻai, o le oti o le tino o pito i luga ma pito i lalo.

I se upu - o le fili aupito leaga lea e le gata i le tagata, ae o tagata, pe afai tatou te toe foi i fuainumera.

O le fomaʻi e vaevaeina le maʻisuka i ituaiga e lua (ituaiga):

  1. Inisalini faalagolago - ituaiga 1. O lona uiga ese o loʻo taoto i le faʻalavelave o le pancreatic, lea e mafua ona o lona faʻamaʻi, e le mafai ona lava le insulin mo le tino.
  2. Non-insulin-tutoatasi tutotonu 2. O le itu i tua o uiga lelei - o le hormone (inisalini) e gaosia i le lava o le volume, peitaʻi, ona o nisi tulaga faʻaleagaga, ua le mafai e le tino ona tali lelei i ai.

E tatau ona maitauina o le ituaiga lona lua e aliali i le 75% o tagata gasegase. E masani lava ona aʻafia i latou e matutua ma matutua atu. O le ituaiga muamua, i le isi itu, e le faasaoina tamaiti ma talavou.

Mafuaʻaga o le ituaiga 1 Tisuka

O lenei ituaiga o maʻisuka, lea e taua foi o le suka suka, o le fili pito sili lea ona leaga o le talavou, aua o le tele o taimi e faaalia ai ia te ia lava ao leʻi oʻo i le 30 tausaga. O le suʻesuʻega ma le pathogenesis o le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo faaauau pea ona suʻesuʻeina. O nisi o saienitisi faafomaʻi e talitonu o le mafuaʻaga o lenei maʻi e mafua mai i siama e mafua ai le mai o le misela, rubella, chickenpox, mumps, siapatitis, faapea le siama o Coxsackie.

O le a le mea e tupu i nei tulaga i le tino?

O le pito i luga e mafai ona aafia ai le pancreas ma ona vaega - sel-ß. O le faʻasologa mulimuli o le gaosia o le inisalini i le aofaiga e tatau ai mo metabolic processes.

Ua faailoa mai e saienitisi tulaga sili ona taua o le maʻisuka i tamaiti:

  • Faʻaʻumiʻumi le mamafa o le vevela o le tino: overheating ma le maalili o le maalili,
  • sili atu le taumafaina o puipuiga,
  • faʻasologa o togafitiga.

E le faʻaalia vave le fatu o le suka i le suka, ae pe a maeʻa ona mate le toʻatele - 80% o siama e faia ai le inisalini o le inisalini.

O le togafitiga o le maʻi o le maʻisuka po o se faʻaaliga (algorithm) o le atinaʻeina o le faamai o le uiga lea o le tele o tagata gasegase ma aʻafia ai fesoʻotaʻiga e masani ai ona aʻafia ai:

  1. Faʻasologa o le gaioiga mo le atinaʻeina o le faʻamaʻi.
  2. Fiafia-lagona lagona. E le gata i lea, o tagata e faʻateleina le le mafai ona avea ma tagata faʻafefeteina o le faʻamaʻi ona o le le lelei o le mafaufau i aso uma.
  3. O le inisalini o se gaioiga lemu o vaega o pancreatic ma se fesuiaiga o sē β.
  4. O le faʻafuaseʻi o le cytotoxic (fasioti tagata) o loʻo faʻalavelaveina ma poloka ai le tali masani a le tino, faʻalavelaveina ai le faagasologa lautele o le gataifale.
  5. Necrosis (maliu) o sē β ma le faʻaalia o faailoga iloga o le maʻisuka.

Vitio mai Dr. Komarovsky:

Faʻamatalaga Faʻamatalaga mo le Ituaiga 2 Tisuka

O mafuaʻaga mo le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2, e ese mai i le muamua, o se faʻaititia poʻo le leai o se mea e iloa e tisipese o le pancreas e gaosia e le insulin.

Naʻo le tuʻuina atu: mo le gau o le suka i totonu o le toto, o siama β e maua ai se aofaʻiga o lenei hormone, peitai, o okeni o loʻo aofia ai i le metabolic process, mo mafuaaga eseese, aua le "vaai" ma "lagona".

O lenei tulaga e taua o le faʻamalosia o le inisalini pe faʻaititia le lagona o le tino.

O vailaʻau faʻafomaʻi e manatu i tulaga le lelei o loʻo taua i lalo e pei o tulaga aʻafiaga:

  1. Vaʻaiga. Fuainumera Faamauina "o loo taua mai ai" o le 10% o tagata ei ai le maʻisuka ituaiga 2 i latou e mafua ai le lamatiaina o tulaga o tagata gasegase.
  2. Mafuaaga. Atonu o le mafuaaga tonu lea e fesoasoani e maua ai lenei maʻi i se saoasaoa saoasaoa. O le a se mea e mafai ona faʻamaonia? O mea uma lava e matua faigofie lava - ona o le mafiafia o le gaʻo, o le a le toe gauai le tui ile inisalini, e le gata i lea, latou te le "vaai" i ai!
  3. Faʻaleagaina o meaʻai. O lenei vaega "umbilical cord" e fesootaʻi ma le muamua. O le manogi matagofie, faʻafiafiaina i se paleni lelei ole falaoamata, suamalie, mea manogi ma ulaula, e le na o le saofaga i mea e maua ai le mamafa, ae faʻapea foi ma le le faʻamafanafanaina o le paʻu.
  4. Paʻi cardiovascular. O ia faʻamaʻi e pei o le atherosclerosis, maualuga o le toto maualuga, o le maʻi fatu o le coronary e fesoasoani i le iloa o le inisalini i le telefoni feaveaʻi.
  5. Faʻamalosia ma tumau pea le popole mama. A o faagasolo lenei vaitau, o le faʻamalolo malosi o catecholamines i le foliga o le adrenaline ma le norepinephrine e tupu, lea, o le a faʻafetaia ai le toto suka.
  6. Talitonuga pepelo. O se faʻafitauli tumau lea o le gaʻo faʻaleagaina.

O le pathogenesis o le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona faamatalaina o se faasologa o faʻalavelave faʻafuaseʻi (eseese) o faʻaalia i le faagasologa o le metabolic (metabolic) i le tino. O le faavae, e pei ona faamamafa muamua, o le tui o le inisalini, o lona uiga, e le o se mea e iloa e le tui o inisalini, ua faamoemoe mo le faʻaaogaina o le kulukose.

O se taunuuga, o le le mautonu malosi o le matauina i le va o le pulelasi (gaosiga) o le inisalini ma lona manatu (lagona) e le masima.

I le faʻaaogaina o se faʻataʻitaʻiga faigofie, e faʻaaogaina ai le suʻesuʻeina o le feteʻenaʻi, o mea o loʻo tupu e mafai ona faʻamatalaina e pei ona mulimuli mai I se togafitiga maloloina, o le pancreas, "vaaia" ua i ai le faateleina o le suka o le toto, e gaosia ai le inisalini faatasi ai ma sē-ß ma lafo i totonu o le toto. E tupu lenei mea i le taimi o le laasaga muamua (vave).

O lenei laasaga ua toesea i togafitiga, aua o le uʻamea "e le o vaaia" le manaomia mo le faia o le inisalini, latou te fai mai pe aisea, ua uma ona i ai. Ae o le faafitauli o loʻo taʻoto i le mea moni e le tupu le tali, o le maualuga o le suka e le faʻaitiitia, ona e le fesoʻotaʻi le tisipope i le vaeluaga o le gaʻo.

O le lemu poʻo le 2 vaega o le pulelaʻi ua tupu nei o se tali i le hyperglycemia. I le tonic (tumau), o le gaosiga o le inisalini, e ui i lea, e ui lava i le tele o le homone, o le faaitiitia o le suka e le tupu mo se mafuaaga. E toe fai e le gata.

Vitio mai Dr. Malysheva:

Fefaʻasoaʻiga fefaʻasoaaʻi

O le iloiloga o le etiopathogenesis o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka, o lona aʻafiaga o sootaga, o le a taʻitaʻia ai lava i le auʻiliʻiliga o ia ituaiga meaola e pei o ni faʻalavelave faʻaleagaina e faʻaleleia ai le ala o le maʻi.

E taua le matau vave o le soligaina o latou lava tulafono e le o togafitiga faʻatasi ma naʻo. Latou te manaʻomia suiga i le olaga atoa: meaʻai, faʻafitauli faaletino ma faalelagona.

Gaʻo gaʻo

O le feteenai ma talitonuga masani e uiga i le lamatiaga o gaʻo, e tatau ona e iloa o gaʻo o le punavai o le malosi mo musika ua gase, gaʻo ma le ate.

Aʻo tautala e uiga i le fealofani ma le talaʻiina o manatu - mea uma lava e tatau ona faʻatatau, e tatau ona faamamafaina o le vavae ese mai le masani o le tele o gaʻo, i le tasi itu poʻo le isi, e tutusa le afaina i le tino.

Faʻafitauli o le gaʻo gaʻo:

  1. Mafuaaga. Le masani o le faʻaputuina o gaʻo i totonu o masini: mo alii - 20%, mo tamaitai - e oo atu i le 30%. O mea uma e maualuga atu o togafitiga. O le mea sili ona taua o se faitotoa tatala mo le atiina ae o maʻi fatu fatu, toto maualuga, maʻi o le maʻisuka, atherosclerosis.
  2. Cachexia (vaivai). O le tulaga lea e sili atu le masani ai o le tino gaʻo i totonu o le tino. O mafuaʻaga o le vaivai e mafai ona ese: mai le faaumiumi o le faʻaaogaina o meaai maualalo-calorie, i faʻamaʻi faʻamaʻi, e pei o le le lava o le kullucocorticoids, insulin, somatostatin.
  3. Dyslipoproteinemia. O lenei faʻamaʻi e mafua mai i le le mautonu i le fua tutusa i le va o gaʻo eseese o loʻo i ai ile plasma. O le Dyslipoproteinemia o se vaega o le faʻamafanafanaina o faʻamaʻi e pei o le fatu fatu fatu, le mumu o le pancreas, atherosclerosis.

Malosiaga autu ma le malosi

Puipuia, gaʻo, gaʻo - o se ituaiga suauu mo le malosiaga afi o le tino atoa. Afai e inu le tino i le faaleagaina o oloa ona o faʻafitauli eseese, e aʻafia ai ma faʻamaʻi pipisi, pancreas ma lauroid gland, o le solia o le malosi o le metabolism e tupu i le tino.

E faʻapefea ona fuafua ma pe faʻapefea ona faʻaalia le sili atu o le aofaʻiga o tau o le tau e manaʻomia mo le ola o le tagata soifua?

Ua faailoa mai e saienitisi se mea e avea o se metabolism faavae, i le faatinoga o lona uiga o le tele o le malosi e manaomia mo le masani ai o le tino ma le itiiti o metabolic processes.

I upu faigofie ma le maaleale, e mafai ona faamatalaina e pei ona taua i lalo: faasaienisi e faapea o se tagata soifua maloloina ei ai se mea masani e mamafa le 70 kilokalama i luga o se manava gaogao, i se tulaga maualuga, faatasi ai ma se tulaga malolo lelei o maso ma se potu vevela o le 18 ° C, e manaomia le 1700 kcal / aso e tausia ai galuega taua uma .

Afai o le fefaʻatauaʻiga autu e faʻatinoina ma se eseesega o le ± 15%, ona vaʻaia lea i totonu o le tulaga masani, o loʻo maua ai togafitiga faʻaleagaina.

Faʻailoga e faʻaosofia ai le faateleina o le metabolism basal:

  • hyperthyroidism, o se maʻi gasegase masani,
  • vaʻaia o le neesa o le faʻaalofa,
  • faateleina le gaosiga o norepinephrine ma adrenaline,
  • faʻateleina galuega o vaʻa.

O le faʻaitiitia o le fua o le metalolic basal e mafai ona mafua mai i le matelaina umi, lea e mafai ona faʻaosofia ai le faʻaogaina o le thyroid ma le pancreas.

Vai vai

O le vai o se vaega taua o se meaola ola. O lona matafaioi ma le taua o se "taavale" lelei o meaola ma meaola, ma se mea e sili ona lelei le fofoina ma eseese gaioiga i faiga e le mafai ona sili atu ona maualuga.

Ae o iinei, e uiga i le paleni ma le fealofani, e taua le faamamafa atu faapea o lona tele ma le leai o se mea e afaina ai le tino.

I le maʻisuka, o le faʻalavelave i le faʻaaogaina o le suavai e mafai uma i le tasi itu ma i le isi itu:

  1. O le galala e tupu mai o se taunuuga o le umi o le anapogi ma faʻaitiitia le gau o le suavai ona o gaioiga faia i le maʻisuka.
  2. I se isi tulaga, pe a le gafatia e gaʻo ia galuega ua atofa atu ia i latou, o loʻo i ai le tele o le faʻaputuina o le vai i le intercellular space ma totonu o le tino. O lenei tulaga e taʻua o le hyhydrosol hyperhydration.

Ina ia toe faʻaleleia le paleni o le acid-base, faʻamalosia ai metabolic processes ma toe faʻaleleia se siosiomaga sili ona lelei, e fautuaina e fomaʻi le inu vai inu.

O le vai sili ona lelei mai punaoa faanatura masani:

  • Borjomi
  • Essentuki
  • Mirgorod,
  • Pyatigorsk
  • Ia Istis,
  • Berezovsky vai faʻafefe.

Carbohydrate metabolism

O ituaiga taatele o le faʻaleagaina o le tino, o le hypoglycemia ma le hyperglycemia.

O igoa o Consonant ei ai ni eseesega faavae:

  1. Hypoglycemia. O le tulaga lea e maualuga ai le maualuga ole kulukose o le toto nai lo le masani. O le mafuaaga o le hypoglycemia e mafai ona nutimomoia, ona o le solia o le masini o le malepelepe ma le faʻaaogaina o gaʻo. Ae e le naʻo le mafuaʻaga lenei. O togafiti o le ate, fatugaʻo, lau oona, alalaʻau, ma se mea taumafa maualalo i meaʻai e mafai ona mafua ai le pa'ū o le suka i se tulaga ogaoga.
  2. Hyperglycemia. O lenei tulaga o le saʻo tonu lava o le mea o loʻo i luga, pe a maualuga le maualuga o le suka i le masani. Faʻafitauli o le hyperglycemia: meaʻai, faʻalavelave, tumema o le paʻu o le tino, tumo o le medulla (pheochromocytoma), faʻateleina o le garoid gland (hyperthyroidism), le faʻaleaoga o le ate.

Faailoga o faʻafitauli o gaʻo gaʻo i le maʻisuka

Faʻaitiitia meaʻai gaʻo:

  • le popole, atuatuvale,
  • le mama le paʻu o le mamafa
  • vaivai, valea, moe,
  • ketoacidosis, o se tulaga lea e manaʻomia ai e le kulukose le kulukose ae e te le mauaina mo nisi mafuaaga.

Le tele o le aofaʻi o meaʻai gaʻo:

  • maualuga maualuga
  • vaʻaia
  • faafitauli i le cardiovascular system,
  • tino faʻavave - vave, vevesi o le tino e fesoʻotaʻi ma le leai o se faʻafitauli.

O faamai e mafua mai i le soliga o le gaosiga o le gaʻo:

EtiologyLe faʻamaʻiSymptomatology
Gaʻo sili atu masiniMafuaagaFaʻaauau le pisa, le manava o le manava
Leʻu Pulea le Pulea
Maualuga maualuga
Manua mataga
Faʻaleagaina o tino o le tino ona o latou maʻi
O le maʻi sukaPaʻu o le mamafa o le mamafa (maua, faʻaitiitia)
Tuʻuina o le paʻu
Lelava, vaivaiga, moe
Faateleina urination
Manua e le faʻamalolo ai
Gao gaʻoHypoglycemiaTauvalea
Sweating
Tesea
Nausea
Taumafa
O le faʻamaʻi o Girke poʻo le glycogenosis o se faʻamaʻi faʻamaʻi na afua mai i ni faaletonu i enzymes e aofia i le gaosiga poʻo le malepe o le kulusecogenHyperthermia
Xanthoma o le paʻu - o le solia o le lipid (gaʻo) metabolism o le paʻu
Taimi umi o le laititi ma le tuputupu ae
Faʻailoga a le respiratory, shortness of breath

O vailaau faʻapitoa e fai mai o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2 e le mafai ona faʻamalolo atoatoa. Ae faʻafetai i le mataʻituina pea o lona soifua maloloina, faapea foi ma le faʻaaogaina o togafitiga fualaau, o le faʻamaʻi i lona atinaʻe o le a faʻagesegese lemu ina ia mafai ai e le tagata maʻi ona lagona se faʻagata i le mafaufau o fiafiaga i aso uma ma ola i se olaga atoa.

Tuua Lau Faamatalaga